K-report
 

Archiv diskuse Trolejbusy v Pardubicích do 21. 05. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Pardubicích » Archiv diskuse Trolejbusy v Pardubicích do 21. 05. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
NP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.126.6
Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 21:16:31    Odkaz na tento příspěvek  

Jeden důvod vám řeknu hned teď, existují přece dobíjecí automaty, které skoro vždy nefungují, a jsou umístěni na "výborných" místech... Nechápu na co je na Dubině...
Railfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 113
Registrován: 7-2009
Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 21:19:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: Tak třeba proč by měl být problém po změně tarifu zaplatit třeba po nějakou přechodnou dobu starší dražší jízdenkou nějakou levnější službu? Pošta mne také nehoní k přepážce vyměnit si známky po zdražení poštovného a jestli si na pohlednici nalepím dražší známku, než musím, nechá v celku logicky na mně. Ten strojek to snad označí, ne? A revizoři snad rozpoznat hodnoty jízdenek také umí.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4454
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 21:28:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

NP: Nechápu na co je na Dubině...
Tam je náhradou za předprodejní ministředisko, které bývalo v "pergole".

Railfort: bohužel o důvodech tohoto postupu nevím nic, takže to já komentovat nedovedu.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13692
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 21:36:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedna taková zcela nesouvisející pohádka o jízdenkách. Bylo jednou jedno město a tam měli jízdenky. Na jízdenkách bylo předtištěno, že cena je včetně 5 % DPH, přesně tak, jak si to přeje úřední šiml. Jenže ouha, někdo někde vymyslel, že sazba DPH nebude 5, ale 9 %. No a tak náhle veškeré zásoby jízdenek byly nepoužitelné, protože na nich nebyla správně uvedena DPH a musely se nechat natisknout nové jízdenky, přestože se cena jízdného neměnila. Teď se ale na to šlo chytře a na jízdenkách bylo předtištěno, že cena je včetně snížené sazby DPH. A rázem bylo jedno, jestli je to 9 %, 10 % a nebo ještě nějaká jiná sazba. Jenže ouha. Proslýchá se, že od roku 2013 bude jen jedna sazba DPH a nebude tedy existovat žádná snížená sazba DPH a jízdenky tedy opět nebudou vyhovovat. A co bude s již vytištěnými neprodanými jízdenkami? Hádejte.

A pak si ještě můžete položit otázku: Koho z normálních cestujících tyhle problémy zajímají, kdo z nich je zaregistruje? Kdo z vás si vlastně někdy přečetl, co všechno je na té jízdence napsáno?
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
Lumík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 458
Registrován: 5-2004

Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 21:41:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: Bylo to tu omíláno x-krát a přijde mi to jako boj s větrnými mlýny, protože "odpovědi" čekám stejné.

-Neřešení podjíždění spojů
never ending story, která se asi nikdy řešit nebude. I když na to už máte dostatečný software, tak z vyjádření pana ředitele chcete i nadále akceptovat ujetí před JŘ o 59s. V Brně ani Olomouci se neakceptuje takové podjetí. V Brně dokonce, odjede-li řidič z více jak 5% zastávek před JŘ, tak je mu citelně sahnuto na peníze. Investice žádné, možné ušetření na mzdových nákladech, nebo možnost motivace (odměny těm řidičům, kteří správně reprezentují podnik).
Důsledek neřešení problému: Pokles důvěry v DP => Raději MHD nebudu jezdit, jezdí si to jak chce.

-Problémy s informovanosti cestujících
taktéž omíláno nesčetněkrát. Cestující je člověk blbý a je mu třeba podstrčit informace pod nos. Od běžného provozu až po výluky. Nedostatečné info na interních tablech, infobody ve vozidlech, jednotný design štítků a informačních materiálů vně i uvnitř vozidla. To jsem tu zmiňoval relativně nedávno. Investice prakticky nulové.
P.S. Prosím abyste se pokusili vyřešit kontrolu nabití karty online. Psal jsem na podnik, odpověděla mi paní tisková mluvčí, co má na starosti i PR a slíbila, že se problémem bude zabývat a že mi napíše. Je tomu již více jak 2 měsíce, web ifc.emlines.com stále nefunguje a paní mi taktéž neodpověděla. (Vím, že daný web není pod správou DPMP, ale pořádek s Emtestem si musíte udělat Vy a nesmí na to doplácet cestující.) Já jako cestující takhle nemám v ruce žádný doklad, nepočítám-li výpis z banky, o dobití.
Důsledek neřešení problému: Ztráta informovánosti cestujících. => MHD cestovat nebudu. Čert aby se v tom vyznal...


-Informace na zastávkách
Tuhle pověsíme JŘ jedné linky, tuhle JŘ druhé linky, tuhle třetí... Řády na zastávkách nejsou řazeny dle čísel linek chronologicky, a prase, aby se v tom vyznalo. Též grafika plánku linkového vedení by jistě zasloužila modernizaci. Plánek není příliš přehledný (též se lze dobře inspirovat v Brně, Olomouci, nebo třeba Budějovicích). Nemluvě o dnes již často zastaralých názvech zastávek na přístřešcích.
Nevím, zda-li to máte ve správě vy, jako podnik, nebo město, každopádně to taky rádo klame a rozhodně není velká investice tam, tam a tam poslat babku se špachtlí a kyblikem se stěrkou staré názvy seškrábat, případně dolepit nové. Investice prakticky nulové
"Zákaz držení se madel ve dveřním prostoru při otevírání dveří!!!"
Fotogalerie nejen olomoucké MHD
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4455
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 21:41:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě NP: které skoro vždy nefungují
Ale no tak. To je nesmysl. VĚTŠINOU FUNGUJÍ A NE NAOPAK. Píšu to s vědomím, že zrovna teď byly oba velké automaty odstavené, EMTEST na nich cosi aktualizoval - ale jinak případné poruchy řeší údržba operativně.

Podle mne možnosti nákupu nejsou tak tragické jak je tady naznačováno. Časové jízdné je možné koupit na pěti místech, peněženka se dá dobíjet na dalších 21 + na netu.

A myslím, že případné rozšíření otevírací doby na měkteré předprodeji by určitě muselo být podepřené neztrátovostí takového rozhodnutí. Nejde jen o mzdu za těch pár hodin týdně navíc. Jde třeba o to, kdo vůbec těch pár hodin navíc na té předprodeji bude - když stávající pracovnice mají směny tak, že přesně odpracují měsíční fond hodin. Takže buď platit nějakého brigádníka na hodně zkrácený úvazek nebo těm stávajícím pracovnicím platit přesčasy. Ani jedno není vůbec levná záležitost.
PS: to jsou moje teorie podepřené dosavadními zkušenostmi nejen z DP. Aby to zase někde nepovažoval za oficiální argument DP.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2573
Registrován: 1-2005

Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 21:48:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353 (4453): Jenže na druhou stranu, některé věci se změnit dají a právě lidi "zvenku" je můžou kolikrát odhalit spíš než zaměstnanci DPmP. Není to případ všeho, ale některé popisy tras výluk nebo běžných linek, odklony, případně poznámky jízdních řádů zaměstnanci nepotřebují, ale přespolním cestujícím název ulice Dělnická nebo Průmyslová moc neřekne.

Pan ředitel a ještě jeden kolega už dokázali, že některé věci změnit lze (viz úprava některých poznámek v jízdních řádech a zavedení možnosti zakoupit si časové jízdné i přes přelom roku).

Některým podnětům bych se nebránil, stejně tahle diskuze postupně umírá, tak proč právě tady nezkusit některé věci vyřešit? Čtou to zástupci prakticky všech vrstev struktury DPmP, tak třeba by se společně daly vymyslet nějaké změny k lepšímu, které přilákají víc lidí do trolejbusů.

Člověk, který v tom nepracuje a požaduje nějaké zlepšení, nemusí vidět všechny aspekty určitého rozhodnutí. Taky by mě u některých věcí zajímalo "proč to nejde" a to ne z důvodu, že bych z toho chtěl vyvodit nějaké závěry vůči odpovědným lidem, ale aby se také laik dozvěděl skutečný důvod, proč některé změny nelze uskutečnit nebo co by k jejich uvedení do praxe bylo potřeba.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
S_u
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 7-2009

Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 21:54:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sbyla me papirova 50ti koruna, ktera hospoda me ji vezme?
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4456
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 21:55:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad. Neřešení podjíždění spojů: jako dispečer, řidič i cestující nevidím toleranci 59 s jako problém. Možná by se dalo uvažovat o +/- 30 s, ale úplně bez tolerance se jezdí velice blbě. Software se stále dolaďuje, zrovna téma přenosu odchylek od JŘ z palubáku na dispečink by bylo na dlouhé vypravování, stav se někdy!

Ad. Problémy s informovanosti cestujících - částečný souhlas s první částí. Dál (dobíjení atd.) nedokážu posoudit, k tomu nemám žádné info.

Ad. Informace na zastávkách - JŘ lepíme my a jejich stav bych označil za český průměr ... seřazení podle čísel jsem tedy nikdy nezkoumal.
Nejsem grafik, ale o nějakou jinou variantu plánku jsem se před časem pokusil a udržuju ji na webu DP vedle toho oficiálního. Objednat si to u profíka nemám v kompetenci...
Čekárny většinou naše nejsou. Někteří majitelé přístřešků jsou velice kreativní a tak klidně nalepí na Univerzitu nápis "Na Cihelně" a DP je pak musí urgovat k nápravě.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2574
Registrován: 1-2005

Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 22:06:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U toho nadjetí záleží na konkrétní situaci a místě, kde k tomu došlo. Pokud má vůz náskok v jedné zastávce, tak proč ne. Stane se, že řidič přijede dřív a nemůže blokovat provoz. Stát třeba minutu v zastávkách bez zálivu by bylo docela nevhodné a někde i nebezpečné. Jízdní řády nelze donekonečna přizpůsobovat nejpříznivější dopravní situaci a nejrychlejším řidičům, i když se tím eliminují nadjetí, ale zase u těch pomalejších a za hustého provozu dochází k větším zpožděním, což ve výsledku kvalitě systému taky příliš nepřidá.

(Příspěvek byl editován uživatelem tr_man.)
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4457
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 22:09:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Láďa - poznámky, trasy ... ale přespolním cestujícím název ulice Dělnická nebo Průmyslová moc neřekne.
No to já přece vím, ale jako dispečer s tím nic neudělám, stejně jako jsem to neuměl jako šotouš zvenku.
Jediná varianta je šotouš uvnitř :-). Tak já se pokusím kolegovi MB zrevidovat poznámky u JŘ. Snad si nechá kecat do práce.
Tam u těch poznámek je třeba problémek s tím, že soft neumožňuje přidat poznámku jen tak. Například u šestky je poznámka "s – jede ul. Svobody (neobsluhuje st. Krematorium a Zborovské nám.)", ale přidat větu "Neoznačené spoje jedou přes Zborovské nám. a ...", což dřív na ručně psaných JŘ běžně bylo, tak to tam přidat nejde. Jedině zase další písmenko .

(Příspěvek byl editován uživatelem 353.)
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Railfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 114
Registrován: 7-2009
Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 22:10:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_j: Buďte konkrétní.

S_u: Mimo mísu. Hospoda peníze nevydává, DPMP jízdenky ano.

(Příspěvek byl editován uživatelem railfort.)
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4458
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 22:15:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Škoda že mám zakázano se dávat screeny se "služebního softwaru". Napříkad teď byly v celém městě nadjeté dva vozy, jeden o 21 a druhý o 35 vteřin. Navíc při dalším načtení dat už byly zase OK, to je ten problém s tím přenosem odchylky, protože zjednodušeně řečeno zatím se přenáší totéž co je na PP, tedy od okamžiku odjezdu se stanice už vidím ochylku vztaženou ke stanici násludující, takže na chvíli se mi tam najdetí ukáže i při jízdě včas.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7278
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 22:18:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S_u: Btw. berou je v Kauflandu, možná i v Tescu (nebo nějakým obchoďáku).

353: U nás v Hradci jsme větu "Neoznačené spoje..." běžně používali, nyní máme třeba větu "Linka je zajišťována přednostně mízkopodlažními vozy." Bez písmenka.

(Příspěvek byl editován uživatelem 21272.)
Web o veřejné dopravě - vše o dopravě - tisíce fotografií, videa, články, věci ke stažení, ...

MHD v Hradci Králové - výluky, aktuality, linkové vedení, ...
Lumík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 459
Registrován: 5-2004

Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 22:19:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353:
1) OK, je pravda, že do současného systému nevidím a jak znám Emtest, tak tam bude problém. Nicméně i těch 59 sekund právě na cestujícího působí strašně blbě. Časovou toleranci bych tedy v tomto případě ořezával z minusových hodnot, seč to jde. Plusové hodnoty jsou samozřejmě závislé na mnoha faktorech. Minusové jen a pouze na řidiči. Nebál bych se jít klidně i na tu hranici technických možností.

3) Právě názor "my jsme český průměr, tak co?" se mi hrubě protiví. Dohučení zaměstnanců aby to lepili tak a tak nic nestojí. A pokud to tak nebude, tak jim to sebrat ze mzdy za nedodržování pracovních povinností. A když se někde sebere, může se zase jinde přidat...
Co se týče plánků a třeba i jednotného stylu štítků- lze to jistě zadat jako studentskou soutěž, nebo něco podobného. Dělá se to tak běžně. Študáci se vyřádí a podnik může získat jednotný styl bez velkých finančních nákladů.

353 (4457): Vložit to jistě jde (opět: DPMO to umí), ale jak znám Skeletona, tak se na to musí znát nějaký chyták. Jak na to, nevím, ale jistě to zas nebude tak těžké. Jen se někomu možná nechce.
"Zákaz držení se madel ve dveřním prostoru při otevírání dveří!!!"
Fotogalerie nejen olomoucké MHD
JURA.K.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.236.210.162
Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 22:20:26    Odkaz na tento příspěvek  

Časové jízdné je možné koupit na pěti místech
Kde je najdu, nejsou-li to předprodeje ani automaty na dubině nebo třídě míru
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2575
Registrován: 1-2005

Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 22:32:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k tomu nadjetí, nemůže existovat jednotná tolerance. Nedá se to spočítat pro všechny zastávky, ale člověk, který jde na trolejbus na čas uvedený v jízdním řádu musí mít možnost buď doběhnout nebo aspoň nějak upozornit řidiče, že chce jet. Jsou zastávky, kde vidím trolejbus dvě minuty dopředu a podle toho se zachovám, naopak jsou takové, kde mi o půl minuty nadjetý spoj ujede, aniž bych ho viděl před jeho odjezdem ze zastávky, když třeba vyjdu z nějaké boční ulice. Naštěstí už se snad podařilo snížit počet řidičů, kteří se řídí heslem "já jsem řidič, já jsem jízdní řád", kterým ani dvě minuty náskok nebyl cizí, takže někdy nebylo ani po delším čekání úplně jasné, jestli jel trolejbus o tolik dříve nebo má tak velké zpoždění.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1759
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 22:44:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No řekněme si otevřeně, že chybí velký automat na nádraží. Jednak pro nákup časového jízdného (především výše zmínění studenti přijíždějící třeba na začátek semestru by to nepochybně velice ocenili), a za druhé pro dobíjení el. peněženky bankovkami (osobně dobíjím PaK v Hradci na hl.n., jelikož tam "velký" automat je a já si můžu dobít papírovou stovkou).
K náskoku do 59 sekund: Pardon, ale tohle mi fakt vadí nejmíň. Jednak upřímně - kolikrát přijdete na zastávku přesně na odjezd? Já výjimečně, spíš jsem tam o 2-3 minuty dřív, protože se cestou na zastávku mohu zdržet na přechodu, mohu mít cestou telefonát, takže nebude možné šlapat plnou rychlostí, abych příliš nefuněl do mikrofonu atd. Prostě chodím s rezervou, ač minimální. A druhak - pokud vám jo vadí limit 59 sekund náskoku, račte si vyzkoušet model DPmHK. Tam skutečně jízdu s náskokem prakticky nezažijete. Jenže řidiči to řeší tím, že raději jezdí s několikaminutovým zpožděním. Takže když si hledáte spojení třeba na nádraží nebo na terminál, tak musíte rovnou kalkulovat s tím, že spoj může mít sekeru třeba taky 5 minut (např. u linky 6 to není nic neobvyklého). Přijde vám tohle jako lepší řešení? Mně ne.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7279
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 23:08:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je daný taky tím, že máme od 5 hod. do 20 hod. stejnou jízdní dobu všude, což není nejlepší.
Web o veřejné dopravě - vše o dopravě - tisíce fotografií, videa, články, věci ke stažení, ...

MHD v Hradci Králové - výluky, aktuality, linkové vedení, ...
Headquarters
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 324
Registrován: 2-2006

Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 23:11:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jednoduše se to vše kritizuje, hůře se to dělá. Tomu věřte. Sám nesnáším, když mě někdo řekne, že něco nejde. Jde skoro vše, ale musí to mít kdo udělat a nebo za co udělat.

- Jednotný vizuál informací pro cestující vzniká a bude
- zěny názvů zastávek je problém širší a není to jen v moci DP
- pracovní doba předprodejů - zkusíme s tím něco dělat
- online prodej ... nemá ho nikdo jiný, vytváříme tuto aplikaci a každý, kdo je první si projde mnoha problémy, ale řešíme je
- nechci zůstat na českém průměru v tom, jak prezentujeme důležité věci, takže to musíme zlepšit
- ten příměr 50 koruny a jízdenky je dobrý, prostě nominální hodnota je jen jedna a platná jízdenka je taky jen jedna, ale chápu, že pokud někdo použije jízdenku s vyšší hodnotou, tak se to může zdát divné......ale za papírovou dvacetikorunu si nekoupíte ani rohlík za korunu, protože uz neplatí

- ale obecně budu rád za každou připomínku, MHD je prioritně pro cestující, takže kritiku beru, ale ne vždy s tím jde hned něco dělat
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4459
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 23:34:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K on-line sledování malá poznámka. Zatím to tady každý považuje hlavně za nástroj represe proti nadjíždějícím řidičům, ale mně osobně to i v tomhle zkušebním provozu pomáhá při mé hlavní práci - tdy dispečerském řízení provozu. To jsou ty pro lidi neviditelné průsery, poruchy, výměny vozů, výpomocné a náhradní spoje a podobně. Už jsem si v praxi párkrát ověřil, že s pomocí on-line přehledu o tom, kde mám jaké auto dokážu danou situaci vyřešit efektivněji a to nejlépe tak, aby cestující o ničem ani nevěděli. V kombionaci s tím, že v sevisních autech máme GPS už delší dobu, to pomáhá dost výrazně.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4460
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 23:58:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poznámka ke slovům pana ředitele: Jde skoro vše, ale musí to mít kdo udělat a nebo za co udělat.
Podtrhnul bych hlavně slovo KDO. Občas mám dojem, že si někteří myslí, že DP je plný desítek úředníků a referentů, a na každou ptákovinu je minimálně jedno oddělení s vedoucím a sekretářkou. Není tomu rozhodně tak. "Vedení" hromadné dopravy sestává z vedoucího střediska HD, vedoucí střediska přípravy a ekonomiky MHD, referenta jízdních řádů, referenta přípravy provozu, referenta ekonomiky provozu, jednoho lepiče jízdních řádů a dvou rozpisářek. A ti všichni mají relativně dost své denní rutinní práce, která se udělat musí, ať se chce nebo nechce. To jsem třeba i já při pohledu zvenku neviděl.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Railfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 115
Registrován: 7-2009
Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 10:36:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hq: S tou dvacetikorunou to není přesný příměr. O její neplatnosti Vy nerozhodujete, kdežto o neplatnosti konkrétních jízdenek ano. Nebo Vám někdo nařídil, že 13 Kč jízdenka nesmí platit?
Headquarters
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 325
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 10:49:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad :Lumik

Pane kolego, adresa vypadá takto

https://ifc.emlines.com/dpmp/

A 100% funguje. V registru dotazů a stížností nevidím nic nevyřízeného, tak prosím alespoň uveďte jméno a příjmení a zda jste využil web formulář a nebo jen přes email. Popřípadě datum odeslání.

Velmi děkuji.

HQ
Lumík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 460
Registrován: 5-2004

Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 11:06:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Headquarters: Pak to již bylo opraveno, teď to zkouším a webovka je tam už správná. Ale o tom, že to bylo sjednáno nápravy jsem i přes příslib dotyčné osoby informován nebyl.
Připomínku jsem psal patrně 2., nebo 3.3. přes forulář na stránkách DP (paní Brunová mi odpověděla 4.3., že mě bude informovat). Ale OK, za nápravu jsem rád.

353: Právě že nejde o to, KDO by to dělal, ale o tom JAK se mnoho věcí v současnosti dělá. Často se nad tím (lepení JŘ) vůbec nepřemýšlí.

Pochopte prosím, že mi nejde o nějakou buzeraci Vás z DP, ale o to pokusit se Vás dohučet k tomu, aby se ledy trochu hnuly, protože mi v Pardubicích přijde, že se zdejší "komunální podnik" v otázce, jak na něj pohlíží cestující, zasekl někde před třiceti lety.
"Zákaz držení se madel ve dveřním prostoru při otevírání dveří!!!"
Fotogalerie nejen olomoucké MHD
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8744
Registrován: 3-2005

Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 11:12:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad.Lumík: ""komunální podnik" v otázce, jak na něj pohlíží cestující, zasekl někde před třiceti lety." - tak s tím bych si dovolil nesouhlasit, v Pardubicích jsem nějaký pátek přebýval (před cca. 15 lety) a rád tam dodnes zavítám. A nemám rozhodně z provozu MHD špatný pocit, spíše naopak. A myslím, že jsem viděl docela dost provozů a to nejen v ČR.

Ale samozřejmě každá konstruktivní kritika, jak uvedl HQ, není nežádoucí.
Headquarters
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 326
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 11:13:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poslední větu si beru k srdci, i když si to sobně nemyslím. Za 6 let se tu hnulo dosti ledů, ale mrzí mne, že to není vidět. Rozhodně to ale znamená, že musíme zabrat.
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5793
Registrován: 5-2005

Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 14:08:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Magiq: Ono záleží na tom, kde se jinak nacházíte standardně. Pokud totiž kolega Lumík, případně já pocházíme z měst, kde MHD funguje poměrně dobře, tak se pak nemůžete divit, že je pro nás MHD v Pa na nižší úrovni... .

Headquarters:
Pokud se tedy hly ledy v oblastech, které cestující nevidí, tak se pro ně nezměnilo prakticky nic.
MHD Ostrava
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8745
Registrován: 3-2005

Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 14:16:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Ostravě jsem studoval a bydlel na kolejích, tudíž hodně jezdil MHD .
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1760
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 17:00:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zdejší "komunální podnik" v otázce, jak na něj pohlíží cestující, zasekl někde před třiceti lety.

Tak to tohle je jasnej kadidát na největší nesmysl roku v této diskuzi.
Lumíku, kolik ti bylo před 30 lety, že to jsi schopen srovnávat?

BTW, když jsme u toho srovnávání provozů, já jakožto řadový kaštan nijak nutně nepotřebuji, aby DP vystupoval pod jednotným vizuálním stylem, obzvlášť pokud je polovina vozidel v CVR. Ba ani mi nevadí, že DP za posledních 20 let nedal vydělat grafickým studiím a nestihl za tu dobu používat 4 různá loga a tři různá schémata nátěrů vozidel. Naopak jsem spokojen, že DP neutrácí peníze za kraviny a není proto nucen k takovým krokům, jako třeba plošné zrušení všech spojů nočního provozu…
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Lumík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 461
Registrován: 5-2004

Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 17:37:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus: Mrzí mě, že několik lidí naprosto nepochopilo (nebo nechtělo pochopit), o čem tu píšu a o co mi jde.
Kandidát na nesmysl: Mám na mysli politiku DP jako takovou. Samozřejmě je tu mnoho chválihodných činností (DOD, atp.) a velkou měrou k tomu přispívá také objednavatel dopravy, ale nemalou měrou taktéž nevůle lidí v tom podniku. A to je to, o čem tu celou dobu píšu. Už chápete?
Nechci se někoho dotknout, ale možná je chyba v řízení lidí jako takovém. Řidiči si jezdí jak chtějí, jiní si lepí řády jak chtějí... A tohle tvoří, jak je teď moderní říkat, image společnosti. A ta tu pokulhává. A je to vidět.

Vy, jako kaštan možná nepotřebujete, aby DP vystupoval pod jednotným vizuálním stylem, ale pro 90% kaštanů je důležité, aby dokázal letmým pohledem odlišit, je-li daný leták podniku (výluky, tarif, plán sítě, atd.), nebo soukromého inzerenta. To v Pardubicích zkrátka nejde. To je to, na co tu, mimo jiné, narážím.
Jak se dá levně a efektivně přijít k jednotnému vizuálnímu stylu informačních prvků jsem psal výše. Logo ani schémata nátěrů bych neměnil a nebyla o tom řeč.
Plošný zrušení nočních spojů v Olomouci je věc dočista jiná a s tímhle nesouvisící. Navíc to byl rozkaz z hůry, ne rozhodnutí DP.
"Zákaz držení se madel ve dveřním prostoru při otevírání dveří!!!"
Fotogalerie nejen olomoucké MHD
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1761
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 18:56:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V tom případě jsem skutečně nepochopil. Tvrdit o minutovém náskoku, že si "řidiči jezdí, jak chtějí", to je docela odvážné tvrzení. Obzvlášť na zastávkách, kde se za vozem naštosují další 3 vozy čekající na uvolnění zálivu, by minutové čekání na čas odjezdu nepochybně vzbudilo víc negativních reakcí, než dřívější odjezd. BTW, zeptám se ještě jednou: skutečně tady všichni kritici devětapadesátisekundové tolerance chodíte na zastávku přesně na čas odjezdu, že vám ta minuta přijde tak ukrutně zásadní?
K letákům: 10 % kaštanů si najde leták ve vozidle na skle na pravém boku vozu u středních dveří, kde letáky DP obvykle visí. Ostatní je tam nenajdou, ani kdyby nad nimi blikal nápis "pozor, čtěte!" Existuje nejedna fotka, kde kaštani stojí a čekají na zastávce se zakrytým označníkem a metr za nimi září cedule "zastávka zrušena". Navíc pokud bude jednotný vizuál vycházet z toho, co DP používá na hlavičkových papírech nebo na webu, tak nemá smysl se vůbec namáhat, protože ten styl je dost decentní a pro upoutání pozornosti nevhodný. Nepochybně by pak bylo jednodušší zvolit barvu papíru jinou než bílou, a na této barvě jednotně tisknout všechny letáky DP. A samozřejmě zakázat vyvěšování komerční inzerce ve stejné barvě.

Poznámku o chybě v řízení lidí komentovat raději nebudu. Nicméně mi to celé přijde jako hledání chyb za každou cenu. Žiju v Pardubicích slušnou řádu let, srovnání s dalšími městy po republice mám a nepřijde mi, že by místní MHD nějak výrazně vybočovala nad nebo pod průměr. Možná jedinou věcí - spolu s Hradcem je výjimečně čistá. Ve vozech nenajdete ani grafitti, ani reklamní samolepky, ani rozřezané sedačky, ani skla poškrábaná do neprůhlednosti. Jiný rozdíl skutečně nevidím.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7282
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 19:10:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus: To asi u nás nejel 101. Bude nejspíš do pár let končit, ale někdo v rámci úspor rozhodl, že se pro jistotu umývat už nebude. Stejně půjde za dva roky pryč, tak co, že...

Papír na výluky by byl dobrý reflexní žlutý, anebo možná aspoň žlutý.

Vhodná formulace k odlišné trase spojů by nebyla pak "linka 7 pojede Bělehradskou ulicí přes Polabiny na nádraží a potom k Domu služeb" (toto jsem si teď vymyslel, nevím jak to bylo ve skutečnosti), ale "linka 7 pojede (odklonem) po trase ... - Polabiny, Hradecká - Polabiny, hotel - Polabiny, Bělěhradská - Polabiny, Kpt. Bartoše - Polabiny, Lidická - Polabiny, Albert HM - Hlavní nádraží - Autobusové nádraží - Palackého - ... (a dále po své trase).

A ještě by bylo dobré, aby se na boku vozidla nezobrazovaly jako následující zastávky ty, které již byly. Nevím ale, je-li to technicky možné.

(Příspěvek byl editován uživatelem 21272.)
Web o veřejné dopravě - vše o dopravě - tisíce fotografií, videa, články, věci ke stažení, ...

MHD v Hradci Králové - výluky, aktuality, linkové vedení, ...
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5794
Registrován: 5-2005

Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 20:29:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus: Neházejte všechny cestující do pytle s názvem "nečtoucí dementi". Nepopírám, že existuje dost lidí, kteří by si nepřečetli takřka nic, ale takto je házet do jednoho pytle... Ono vysvětlení, že vizuál je nanic, jelikož ho stejně nikdo nečte je taky mírně mimo. Potom proč má většina podniků pořádný vizuál??? Jen tak na nic?

Zrovna kvůli té úžasné toleranci dnes kolegovi ujela 10 ze Stavařova směrem do města, na kterou chtěl přestoupit z trojky. Pokud někdo něco GARANTUJE jízdním řádem, tak ať to pak dodržuje a ne, že si jezdí jak se mu chce.

21272: Souhlasím.
MHD Ostrava
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4461
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 20:45:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybusův odhad o 90% nečtoucích kaštanů je velice blízký realitě. Platí to nejen u MHD, ale všeobecně. V pátek jsem čekal na střídání na Třídě Míru u odstaveného dobíjecího automatu, na kterém byl na šířku celého displeje nápis "MIMO PROVOZ - SERVIS". Za deset minut se pokoušelo s pohledem upřeným na ten nápis dobít kartu asi pět lidí.

Žluté papíry pro výluky - jsem všemi deseti pro, mimochodem jsem to doporučoval už před pěti lety. Připomenu se s tím.

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
5735
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 609
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 20:49:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lumíku, Ty jsi opravdu dobrák. Výrok "řidiči si jezdí jak chtějí" mne přinutil připojit se do diskuze. Jak to bylo před třiceti lety nevím, v Pardubicích jsem byl poprvé někdy kolem roku 1985 a zdálo se mi, že místní trolejbusy jsou velice pomalé (v porovnání se sousedním Hradcem). No a když jsem trochu povyrostl, tak jsem se místního DP také trochu vnutil (cca před 10 lety). No a najednou jsem zjistil, že se sice dá jezdit svižně (zdejší trolejové vedení považuji za jedno z nejlepších), ale na některých linkách stačí vyjet z konečné o tři minuty pozdě, v centru být akorát a nakonečné o dvě dříve. A s tím se už udělalo hodně. Jízdní doby už nejsou tak volné (dokonce někteří kolegové tvrdí, že teď už to skoro vyjet nelze) a dříve celkem snadné předjetí se už je dnes výjimkou. Standardy kvality jsou určitě OK, zas však je potřeba vytvářet rozumně. Nulovou toleranci si může dovolit izolovaný systém bez vnějších vlivů. To podle mne splňuje jen metro či zcela oddělená tramvajová trať. Ani jedno v Pardubicích není, takže se musíme spokojit s kvalitou odpovídající běžnému provozu mezi spoustou jiné dopravy běžně se vyskytující v ulicích. Já osobně jsem i pro povolení předčasného odjezdu o 59 vteřin, většinou se to srovná už do další zastávky. Uvědomne si také, že jízdní řád je zpracováván na celé minuty, ale skutečná jízda je třeba jen 40 vteřin. Stejný odjezdový čas ze dvou různých zastávek bude dělat jen předjetí v první a zpoždění v druhé. Bude-li posun minutový a nulová tolerance, tak vždy v druhé zastávce čekáme 20 vteřin (bo standard kvality). Ano, nechtěl by to čemu jsem se smál v již zmiňovaném Hradci (také kolem roku 1985): Interval na lince (ranní špička) 2,5 min., povolená tolerance +-3 min.

Jo a k výlepu jízdních řádů: Je pravda, že mne na některých zastávkách překvapilo, že v jedné skříni jsou jen trolejbusové a v druhé jen autobusové (a než jsem na to přišel, že mezi linkami 1, 2, 3, 4, 7 linku 6 nenajdu). Ano, to je jistě věc, která vznikla někdy v prehistorii, dnes už je překonaná (cestující nerozlišuje T-bus a A-bus) a lze to velmi rychle odsranit (bez zbytečných nákladů při prvním novém výlepu).
Druhá věc která mne překvapila je, že v koncových úsecích někdy nejsou j.ř. vylepeny. Např. v zast Dubina-centrum směr Dubina-sever je vylepena jen noční a trolejbusy tam nejsou. Asi se tak ňák předpokládá, že na tu jednu stanici nikdo na trolejbus čekat nebude. I tohle lze poměrně rychle změnit (asi to zatím nikomu nechybělo, resp. ještě si nikdo nestěžoval).

A ještě pro Ostraváka: že si v Idosu najdu přestup neznamená , že je garantován. Když ten "přípoj" odjede o nějakou vteřinku dříve tak je to sice špatně. Když přijede ten první opožděně tak je to sice v pořádku, ale přestup opět nestihnu - tedy výsledek je stejný. Garantovat přestup lze podle mého názoru jen v okamžiku, kdy mezi příjezdem a odjezdem jsou alespoň tři minuty a to ještě za předpokladu, že je to u jedné hrany.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1762
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 21:39:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono vysvětlení, že vizuál je nanic, jelikož ho stejně nikdo nečte je taky mírně mimo.

A co se nejdřív naučit číst a až pak sem psát? Jasně jsem napsal, že pokud vizuál letáků DPmP bude vycházet z hlavičkových papírů, bude nevýrazný a nemá šanci upoutat pozornost. Že by byl vizuál obecně nanic, jsem nenapsal.
Podtrhuji frázi "pořádný vizuál" - ano, pokud bude výrazný, bude jednoznačně identifikovatelný, bude se jednoznačně lišit od dalších letákových motivů, pak má smysl. Červenobílé motivy jsou ovšem nevýrazné, to není kritika, ale konstatování, že co stačí jako slušivá ozdoba úředních blanketů, obálek a výročních zpráv, to rozhodně nestačí v boji o pozornost diváka na bitevním poli marketingu a reklamy. I motiv půlkoně se tady používá dnes a denně, tudíž nebude mít na letácích DP žádnou výraznou váhu. Stručně a dobře - za současné situace je úplně jedno, zda letáky DP mají vizuál (hlavičku, logo, rychlé pruhy), nejsou jednoznačně identifikovatelné jako materiály DP. Tečka.

353: Děkuju ti, náčelníku, že ses mě zastal. Ono tohle platí obecně, především v důsledku stále všudypřítomnější reklamy. Na internetu taky převážná většina uživatelů nečte a slepě kliká. Kdybych do záhlaví webu místo loga napsal "Virus" a k tomu přihodil alt text "Kliknutím potvrzujete souhlas se stažením škodlivého software do Vašeho počítače", tak na to stejně klikne významná část návštěvníků, protože co? Protože nečtou. A stejně jako značná část lidí nečte ve světě virtuálním, nečtou ani ve světě reálném.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Headquarters
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 327
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 22:26:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Ostravak : můžete mě říci, bližší identifikaci kdy ujela ta linka 10 ? Není nic jednoduššího, než to zjistit, zda to tak bylo.

Děkuji.
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5795
Registrován: 5-2005

Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 23:29:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Headquarters: To byl spíše takový výkřik do tmy, nic konkrétního. Navíc to mám od kolegy.

5735: Ano souhlasím s tím, že to není přestup garantovaný, to ale nemění nic na tom faktu, že pokud existuje tolerance 59 s, tak to znamená, že spoj, na který chce někdo přestoupit, může být klidně o zastávku dál a cestující najednou neví, jestli má čekat nebo má jet něčm jiným...
MHD Ostrava
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 04:28:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vážení přátelé, některé příspěvky mě jako řidiče neuvěřitelně urážejí a maximálně znevažují náročnost naší nevděčné práce. Jezdím už 16 let, stále mě to baví a pro cestující bych udělal první poslední. Ale bohužel musíme sdílet komunikace s ehm... osobami ovládajícími osobní vozy..., které nejsou schopny dodržovat základní ustanovení zákona, natož aby něco předpokládaly. Například "bezpečně zastavit vozidlo -nezávislé na vůli řidiče", na což třeba semafory nechávají 2 sekundy, u zastávek ze záhadného důvodu v Pardubicích (na rozdíl od jiných měst) nefunguje. Pražák reaguje vždy okamžitě, i kdyby byl jediný široko daleko. Je to prostě zmar a beznaděj. Přitom na červenou nikdo nejezdí, ale umožnit vyjetí ze zastávky je podle zákona stejně "důležitá povinnost", jako nepřekročit hranici křižovatky na signál červené barvy. To je ale jen jeden z mnoha důvodů, proč se prostě nedá v Pardubicích jezdit. Mimochodem každý z nás by kvůli těmto řidičům, kteří se nevěnují řízení, přišel během 4 hodin o řidičák, protože prostě nelze dodržet 10minutové bezpečnostní přestávky. Pouhé vteřiny na výjezdu znamenají totiž minuty na semaforech. To samé způsobí ve špičce neustále dobíhající cestující! Proč má proboha 60 lidí čekat na 1 opozdilce (který ještě k tomu další zastávku vystoupí) Pak někomu ujede přípoj nebo vlak, ale vždycky nadávají mně a ne tomu dotyčnému. Já prostě nemám to srdce nepočkat a jsem za to neustále bit. Ještě k tomu nadjetí: pokud jede řidič napřed v celé trase, je to jeho vina. Pokud je napřed jen na některých zastávkách, je to POUZE vina "tvorby" jízdních řádů. Pokud zastávka vychází při běžném provozu i jen o pár vteřin před údajem v jízdním řádu, musí být odjezdy uvedeny o minutu dříve. Před poslední úpravou chronometráží jsem se aktivně podílel na průzkumech a věnoval jsem letité zkušenosti z praxe k odstranění některých "nesmyslů". Leccos se upravilo, ale spousta minelů nevím proč (...i když vlastně vím kvůli komu) zůstala. Například úsek Třída Míru- U Grandu- Krajský úřad. Dle jř mám jet 2 a 2 minuty (od 18h a o víkedu dokonce jen 1 a 1min, přitom semafory jsou v provozu a na 2 zastávkách vznikne zpoždění 3 min.). Reál je ale 1 a 3,5 i víc. Takže u Grandu budu na odjezdu o min. 40 vteřin dřív, protože jinak třeba na dvojce ani nestihnu odjezd zpátky do Polabin, což cestující od nemocnice k nádraží ale vůbec nezajímá. Reálná vyrovnávací doba zpoždění je při jízdní době téměř půl hodiny v Pardubičkách pouze 90 vteřin:-S, odpočítáme-li obrat na točně, dání přednosti na výjezdu a nástup cestujících. Do té doby, než jízdní řády nebudou vycházet z reality, je nezbytně nutné ponechat toleranci +59 sec. Moc bych rád, kdyby DP pro tvorbu jízdních řádů zaměstnal někoho, kdo má univerzitní vzdělání v kombinaci se zkušenostmi z provozní reality. Takže pokud někdo chce někde přestupovat, musí rozdíl odjezdů za běžného (nikoli pátečního nebo hokejního) provozu (i na Stavařově) činit minimálně 4 minuty. Moc díky za předchozí velmi rozumný příspěvek kolegy se čtyřčíselným nickem:-) P.S. Ač mám stále nick 374 (můj dlouholetý kočár), již pár let mě můžete potkat za volantem Citelisu Tr24 320. Fanda
7601
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.138.128
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 09:43:18    Odkaz na tento příspěvek  

Tolerance +- 59 s. Ptal jsem se na toto svého šéfa, že existuje norma a on mi na to, že DP Ostrava si tuto normu přitvrdil ( máme toleranci 0 - 179s ) a že každé předčasná jízda, byť jen třeba o 5s bude trestána. Zlaté Pardubice!!!
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8749
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 18. května 2011 - 11:06:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fascinuje mě, jak se tady hraje doslova o vteřiny v pouhém procesu přemístění. Kde jsou ti samí lidé s tou přesností a precizností, když jde o podstatné věci?
Mhd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 160
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 11:31:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: Díky, už ji mám.
My webpage: http://www.dopravni.webnode.cz; ICQ: 404-438-293; Skype: zdenek404-438-293

E-maily: dopravni-info@email.cz (pro dotazy k webu), ZdenekKaminek@seznam.cz (osobní), Kaminek.Zdenek@seznam.cz (ostatní)
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1763
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 18. května 2011 - 12:17:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Magiq: No kde by byli. Stojí na červenou na křižovatce a ztrácejí tam 2×59 vteřin.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Sumpajs
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.210.84
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 16:32:55    Odkaz na tento příspěvek  

Mohu vědět, co se stalo v úterý na Masarykově náměstí v 8.00 ráno s autobusem 200 na lince 12?
Díky za odpověď.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4464
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 18. května 2011 - 16:50:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S t-393 si ťukli zrcátkama o sebe.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Sumpajs
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.210.84
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 17:09:43    Odkaz na tento příspěvek  

Děkuji za info.
Honzin111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 344
Registrován: 11-2006
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 20:35:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když s tu hovoří o vzhledu a vnímání pardubické MHD, dovoluji si taky přispět příspěvkem do diskuse.

Pamatuji pardubickou MHD a její úroveň cca od poloviny 80 let, kdy jsem jezdil každý den až po dveře narvaným kloubovým Ikarusem na lince číslo 13. Od té doby se samozřejmě kultura a komfort cestování několikanásobně změnila k lepšímu.

Ale v čem vidím hlavní rozdíl mezi dnešní úrovní služeb DPmP a jiných srovnatelných měst, jsou takové ty maličkosti v podobě digitálních tabulí s informacemi o aktuálních odjezdech následujících spojů na zastávkách MHD, které jsou již dnes běžné na mnohých zastávkách v Hradci nebo v Olomouci. V Pardubicích je bohužel jediná takováto tabule před hlavním nádražím, která bohužel stále nezobrazuje aktuální informace o zpoždění spojů. Ačkoliv bylo cca před 3-mi lety slibováno, že budou další digitální tabule i jinde, bohužel se nakonec na tuto podle mého názoru velmi příjemnou zajímavost nenašly peníze.

No a co je mi také líto, že letos opět nejezdí nostalgické linky 51 a 52...

Jinak samozřejmě je kultura cestování rozhodně rostoucí i když si možná subjektivně myslím, že jsou nyní více co se investic týče upřednostňovány autobusy před trolejbusy, v případě autobusů je větší podíl nízkopodlažních než v případě trolejbusů, ale to je asi dáno daleko větší cenou za nákup trolejbusu v porovnání s autobusem.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4465
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 18. května 2011 - 21:56:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K poměru nízkých a vysokých vozidel u tr a busů poznámka z praxe. Bohužel provoz trolejbusů limituje horší dostupnost náhradních dílů. Nemusí to být přímo vina výrobce. Mám dojem že je to i proto, že zatímco devítistovek, Citybusů a Citelisů jezdí po republice stovky a další stovky jinde po Evropě, trolejbusy jsou v provozu v počtech o řád či dva nižší a proto se nevyplácí držet sklady plné dílů a mnoho věcí se musí objednávat po jednotlivých kusech a čeká se na ně déle než u autobusů a navíc jsou logicky i dražší. I opravy komponentů trolejbusů trvají déle než třeba opravy motorů autobusů. Například aktuálně máme pro poruchy trakčních motorů odstavené dva nízkopodlažní vozy (318 a 389) a to už mnoho týdnů. Oprava trakčáků probíhá samozřejmě externě a to taky vše prodlužuje. A tak za každý pracovní den musí za tyhle dva NP vozy odjezdit okolo 500 km staré čtrnáctky, což na komfortu cestování taky bude poznat.
Jinak po dodání letošních 6 CNG busů na ně přejde část posádek "nových" devístovek (ty budou pak přidělené většinou "šejdrovým" řidičům) a tak až na naprosté mimořádnosti nepotkáte jiný bus než Citybus / Citelis nebo B951E. Pokud se celkový počet vozů ve stavu nebude měnit, tak z devíti už dnes málo vypravovaných "starých Karos" 2, 129, 139, 141-146 přežijí jen tři. Které to netuším. A pokud je mi známo, tak B731 nabízené k odprodeji po minulé dodávce plyňáků na odbyt nijak nejdou a při současné ceně šrotu se zřejmě vyplatí je prodat tam.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
2554
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 19. května 2011 - 01:54:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolejbus374: úsek Třída Míru - U Grandu ze 2 min na 1 min neprošel přes tvého náčelníka, páč "je to zóna s 20 km/hod a takovou rychlostí to přece za 1 min nestihneš..." a přitom po 18hod a o víkendu tam je 1 min. Je pravda, že přes den je zvýšený pohyb chodců, ale že by měli takový vliv na rychlost TR... kdyby to prošlo, mohl se udělat úsek Třída Míru - Grand - Krajský úřad místo 2+2 1+3...
Zkrácení vyrovnávaček zřejmě souvisí se zkrácením chronometráží spojů, aby se ušetřily vozy (viz linka 13), a důležitá je "hlavně koordinace linek a intervalová doprava". Jenže pak stačí trochu větší hustota provozu nebo cestujících, neprojedeš semaforem na 1.cyklus a začneš přemýšlet, zda to zpoždění kolem 5 minut máš napsat do jízdního výkazu nebo ne... Nebo pustíš kolegu při vjezdu na hlavní silnici a hned to schytáš od cestujícího, co sis to dovolil, když máš zpoždění 3 minuty a on kvůli tobě nestihne vlak... Dnes máme stejnou chrono od 6-18 hod a jediná možnost, jak to víc přiblížit realitě, je vytvořit delší chrono pro špičky a kratší pro sedla, což je ovšem dost zdlouhavá a náročná práce pro 1 grafikonistu a ještě hůř by se to koordinovalo... Pokud lince 2 nestačí vyrovnávačky v Pardubičkách, ozvěte se na poradě řidičů...

Honzin111: Linky 51 a 52 by letos jezdit měly (stejné trasy jako loni), poprvé by měly vyjet v červnu, ale konkrétní termíny neznám...

Někde jsem zahlédl, že by do roku 2014 měly přijít ještě 4x TR28 a 10x TR26 (ale nepamatuju si to jistě), takže i TR se dostane více pozornosti...
Teptrolej1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 338
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 19. května 2011 - 08:52:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Posílám jedno pardubické foto z Teplic, více v odkazech:

Teplické trolejbusy: odkaz
Teplické autobusy: odkaz
Doprava ve světě i doma:
odkaz/
334
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 192
Registrován: 5-2005
Odesláno Čtvrtek, 19. května 2011 - 10:58:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2554: Já myslím, že je to tak správně (2+2, nikoliv 1+3). Ono při vzdálenosti zastávek na třídě Míru něco přes 300 m to při rychlosti 20 km/h vychází na 1 minutu jenom čistá jízda (a taky to tak v praxi je, několikrát jsem si to měřil). Když k tomu připočtu rozjezd, brždění, občasné zdržení při objíždění zásobujících automobilů (vyhýbání s protijedoucím trolejbusem) a zejména pobyt v zastávce, tak to ve špičce skoro celé ty dvě minuty jsou. Takže pokud se přijede ke Grandu (resp. z opačné strany na zast. třída Míru) akorát, tak se ze zastávky třída Míru (resp. U Grandu) pojede i bez nějakého vyčkávání předčasně maximálně o 29 vteřin, což považuji za přijatelné. Ani k tomu přitom většinou nedojde, neboť jak jsou teď jízdní doby v ostatních úsecích příjemně utažené, tak se už na třídu Míru (resp. ke Grandu) přijede spíše pár vteřin pozadu než v předstihu či úplně přesně.
A je to skutečně lepší, než kdyby to řidiči po třídě Míru podvědomě honili jenom proto, aby se co nejvíce přiblížili jízdní době - pokud se chceme na třídě Míru udržet, musíme se tam chovat slušně a prokázat, že trolejbus tam nikoho neohrožuje a nebrání chodcům v tom, aby si patřičně užili celou šířku ulice.
Honzin111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 345
Registrován: 11-2006
Odesláno Čtvrtek, 19. května 2011 - 11:08:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2554 Díky z info o linkách 51 a 52, to jsem netušil.

Ale abych ještě trchu navázal na můj včerejší příspěvek. Další maličkostí, která dotváří pozitovní vzhled vnímání MHD je také vzhled zastávkových označníků. Když například srovnám s Hradcem, mají Pardubice co dohánět. V Hradci jsou všude poměrně vkusné označníky, zatímco v Pardubicích jsou stále ještě na mnohých místech jízdní řády na kusu ohnutého plechu. Zrovna tak není v Pardubicích vůbec běžné, aby na zastávkovém označníku byly kromě čísel linek, které zde zastavují, také šipky, kterým směrem linky pokračují za nejbližší křižovatkou. Na některých zastávkách to je, ale na většině tyto šipečky chybí.
To jen pro doplnění, když tu již byla v uplynulých dnech řeč o jakémsi vizuálním stylu DPmP.
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2576
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 19. května 2011 - 16:28:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

334: Odjezdy ze zastávek se mají zaokrouhlovat na jízdním řádu na celé minuty dolů a linka má být sestavena jako celek, ne jako jednotlivé zastávkové úseky. Pokud jedu jeden úsek minutu a půl a druhý dvě a půl minuty, tak to fakt vychází jako 1+3.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4467
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 19. května 2011 - 17:17:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

51 + 52 letos
http://www.dpmp.cz/nostalgicke-linky-dpmp/
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
334
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 193
Registrován: 5-2005
Odesláno Pátek, 20. května 2011 - 16:26:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tr man: S tím celkovým pohledem na linku (síť) máš samozřejmě pravdu. Hned vzápětí ale posuzuješ dva úseky izolovaně. Jde prostě taky o to, co těm dvěma úsekům předchází. Pokud máš před těmi dvěma úseky s jízdní dobou 1,5 a 2,5 minuty jiný úsek, kde se zase jede třeba 2,5 minuty (resp. úseky kde máš tu půlminutu nastřádanou), tak Ti to pak nevyjde 2 - 1 - 3, ale 2 - 2 - 2. Úseku třída Míru - U grandu přitom předchází třeba trasa od nádraží, na které se jízdní doba stáhla z pěti minut na čtyři. Myslím, že tak na třídu Míru přijedeš průměrně tak nějak akorát zpožděný, že to v následujícím úseku ke Grandu dorovnáš. Neboli pro příklad na zastávce Třída Míru zaokrouhluješ dolů řekněme 40 sekund, na zastávce U grandu pak třeba už jenom deset, ale stále dolů. Že to samozřejmě v řadě případů nevyjde (třeba když chytneš zelenou vlnu) je věc druhá.
2554
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 20. května 2011 - 17:01:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

334: úsek Grand - Třída Míru jsem jednou měřil na 48 vteřin čistá jízda (netvrdím, že jel řidič 20 km/h, zdálo se mi, že rychleji). Ono si měřit vzdálenost v metrech, použít vzoreček t=s/v, přičíst x vteřin na rozjezd, brždění, výměnu cestujících atd. je sice hezké, ale teoretické. Proto je důležité naslouchat řidičům, kteří tento úsek jezdí skoro každý den mockrát a mockrát a dokáží vyhodnotit, ke které situaci dochází nejčastěji (nadjetí, včas, zpoždění). Když kolega Fanda píše, že je U Grandu velmi často o 40 vteřin nadjetý, tak mu věřím. Teď už je potřeba jen zjistit, zda se to stává pouze jemu nebo i dalším. K tomu slouží porady řidičů nebo data z palubních počítačů...
Railfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 116
Registrován: 7-2009
Odesláno Pátek, 20. května 2011 - 19:25:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzin111: Šipečky souhlas.
Luk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 516
Registrován: 3-2007

Odesláno Pátek, 20. května 2011 - 20:19:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jednoznačně radši 1-3 než 2-2, protože dorovnávat náskok na zastávce s hustým následem spojů se nedá. Jestli je sporný úsek, radši nějakou sekundu přihodit na některé z následujících zastávek, kde je počet spojů nižší.
Ale poznámka, jestli 2-1-3 nebo 2-2-2 od 334 je trefná. Musí se to počítat od konečné.

(Příspěvek byl editován uživatelem LUK.)
Velké "L", velké "U", velké "K" - LUK (systém to tak neumí)
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 1-2009
Odesláno Sobota, 21. května 2011 - 02:20:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky za věcné reakce a připomíky k principu chronometráže "označníků". Nesouhlasím ovšem s názorem typu "stejně se na Třídu Míru od nádraží přijede pozdě". Většinou za to totiž může nesprávná technika jízdy. V té situaci spoj linky 2 a 13 zkolabuje způsobem, že tento okamžik ovlivní zpoždění v opačném směru za více než půl hodiny!?! To je asi podstatná "konstrukční závada"... Jinak u Grandu jsem v předstihu jen v opravdu velmi náročných dopravních a přepravních dobách. Naopak úsek Polabiny (kpt. Bartoše) -tř. Míru je i teď po zkrácení v pohodě stíhatelný, narozdíl od následující poloviny trasy (Pardubičky, Dubina). Rád bych při této příležitosti podotknul, že bohužel většina kolegů prostě neumí s trolejbusem jezdit. Jako cestujícímu se mi často "otvírá kudla v kapse". Mám pocit, že o zásadách správné techniky jízdy nemají mnozí ani ponětí. Přes rychloprůjezdné armatury, které se vyvinuly a instalovaly proto, aby eliminovaly zdržování provozu (a naštvané řidiče) brzdí na 30 i méně. Přitom pro správnou funkci například sjížděcí výhybky jsou právě rychlost a také správný přítlak sběračů potřebné. Při pomalé jízdě může dojít i k výpadku sběračů. A naopak starší podvěsné typy oni likvidují rychlostí výrazně převyšující 10 či 20 kmh. Dále nevhodné až nebezpečné vedení vozidla v zatáčkách (podjíždění oblouků) a hlavně styl jízdy malými přískoky couravě vpřed. Pokud to někdo netuší, tak se má jezdit tak, že, pokud to dopravní situace dovolí, na maximální výkon rozjedu na povolenou rychlost a setrvačností dojíždím. Vzhledem ke světově jedinečné kvalitě tr vedení v Pardubicích -made by Láďa P.- má v Pardubicích trolejbus při jízdě přes centrum oproti autobusu rychlostní a celkově časovou výhodu. (Pro případné šťouraly: s autobusy jezdím často a jejich akcelerace je průměrně prostě ...chabá. A to stálé cukání převodovky. O tom, že se to dohání následnou jízdou výrazně převyšující 50 kmh (Sukova tř. apod.) se nebudem bavit. Trolejbus, až na výjimky (omezovač ze záhadných důvodů na 60 kmh -tr 375 až 384), jede taky 70, ale po pár vteřinách... Bohužel s řidičem typu "radši pomalu a opatrně" je to ostuda. Málokdo si uvědomuje, že největší paseku a škodu (vytržená hlavice, poškozené vedení) udělá výpadek sběrače právě při pomalé jízdě! Stačí se totiž ještě zaklesnout do tělesa armatury a je zle. Navrhoval bych, aby držitelé řidičáku na trolejbus (interně podnikově) podstupovali pravidelné teoretické a praktické zkoušky z řízení na trolejbusové dráze správnou technikou jízdy. Dokázat jen dojet z jedné konečné na druhou, "aby mi to někde nespadlo", a pobírat plat za obě kvalifikace, je ubohé. Dokonce jsou kolegové, kteří se radši hodí marod nebo si to nějak zařídí, než by jeli s tr, ač stále berou mzdu za oba řidičáky. Omlouvám se za délku příspěvku a možná za přílišnou odbornost, ale snad jsem třeba někomu osvětlil některé "obecně oblíbené omyly" o trolejbusech. Díky F