K-report
 

Archiv diskuse Trolejbusy v Pardubicích do 13. 06. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Pardubicích » Archiv diskuse Trolejbusy v Pardubicích do 13. 06. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Tomáš Padrholec
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.234.108
Odesláno Sobota, 21. května 2011 - 14:04:23    Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den,
rád bych tady do diskuse vznesl dva dotazy-náměty...
Předem bych rád uvedl, že s DPmP se setkávám jen coby (pravidelný) cestující a vidím ty věci tedy pouze zvenčí. I proto mě zajímá pohled některých zdejších "insiderů". Tedy:
Tomáš Padrholec
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.234.108
Odesláno Sobota, 21. května 2011 - 14:05:02    Odkaz na tento příspěvek  

1) Noční provoz
Několikrát jsem využil / chtěl využít linek nočního provozu. Párkrát při přesunu z jednoho konce města na druhý (což víceméně nebyl problém - cena, frekvence spojů i prodloužená trasa mi vzhledem k charakteru NP přišly víceméně adekvátní). Párkrát ovšem taky při pozdním návratu vlakem (konkrétně z Prahy) pro přesun domů. Docela dost mě zklamalo, a jak jsem viděl, i nemálo dalších spolucestujících lidí, že mi žádný pořádný spoj nejede. Postupně nakonec téměř všichni, pokud neměli jiný odvoz, místo čekání na autobus zvolili taxi - neřekl bych ovšem, že by takto volili (tím spíše, když je cena několikanásobná), pokud by jim za přijatelný čas jela l.98 nebo l.99.
Konkrétní čísla: Jedná se o R 719 s příjezdem 00:20 (poslední "večerní" rychlík z Prahy; končí v Pardubicích). Nejbližší odjezdy spojů NP přitom jsou: 00:33 (98 přes 17.list. na Duklu), 01:01 (98 do Polabin) a 01:08 (99 přes centrum na Dubinu). Když jsem se pak díval na případnou návaznost NP na další důležité vlakové spoje - příjezd nočních rychlíků z Prahy v 01:15, resp. 01:19, Excelsioru od Ostravy v 02:31, resp. EN od Brna v 02:40, a příjezd posledního Os z Hradce Králové v 01:18 - nenašel jsem ji takřka vůbec. Ba naopak, co se týká linky 99, ta často výsměšně od hlavního nádraží odjíždí chvíli před těmito časy.
Chci se zeptat - proč tomu tak je? Na základě čeho jsou sestavovány tyto jízdní řády NP? (Teď mluvím o časech odjezdů stávajících spojů - nikoliv o trasách či frekvenci, které jistě závisejí na provozních nákladech.) Jako laik, kdybych měl stanovit časy odjezdů NP, aby je využilo co možná nejvíce cestujících (kterých v noci je pomálu), jako první bych se zaměřil právě na návaznost od hlavního nádraží k příjezdům důležitých vlaků - protože právě tam je možnost na poměrně jasném čase očekávat zvýšený zájem o přepravu (jinak co mi přijde, je distribuce cestujících NP spíše nahodilá, nemýlím-li se?). Tady konkrétně bych asi začal tím, že bych se snažil, aby alespoň ve 2 ze 3 směrů odjely linky NP od nádraží tak do čtvrthodiny po zmíněných klíčových časech (00:20, 01:20, 02:40). Z osobní zkušenosti odvozuji, že by tak DPmP rozhodně zvýšil počet cestujících v NP (i jejich spokojenost), kteří dnes chtě-nechtě nakonec použijí taxi (když po příchodu od vlaku zjistí, že nejbližší NP na Dubinu jim jede za tři čtvrtě hodiny, a do Polabin jim to ujelo před pěti minutami).
Nakonec tohoto 1. bodu bych se rád zeptal ještě tak obecně, jaké jsou vlastně záměry vedení DPmP s nočním provozem, zkrátka, jakou strategii rozvoje v této části má... Dokážu si představit, že poskytovat tuto odhaduji ztrátovou službu je pro DPmP asi ne zrovna vrcholem blaha, nicméně jako cestující tuto službu docela oceňuji a myslím si, že rozhodně přispívá ke "komfortu" jak hromadné dopravy, tak vůbec žití ve městě.
Tomáš Padrholec
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.234.108
Odesláno Sobota, 21. května 2011 - 15:09:14    Odkaz na tento příspěvek  

2) Linka č.26

Chci se zeptat, jak jsou vedení DPmP, potažmo lidé "okolo" spokojeni s fungováním linky č.26? Několikrát jsem s ní (jak z důvodu, že se mi to hodilo, tak zčásti i ze zvědavosti) jel a kromě bizarní příhody, kdy se řidič zvyklý z 8ky spletl a odbočil z rychlodráhy směrem na Karlovinu, což (když mu to došlo) napravil tím, že se otočil na parkovišti u elektrárny a vrátil se pokračovat po rychlodráze původním směrem k nádraží, tak tedy kromě této příhody mě zaujala především její nízká, až téměř mizivá obsazenost...
Pamatuji se, že její zavádění před nějakým časem bylo mj. odůvodňováno zavedením rychlého spojení Dubiny s nádražím. Z toho jsem vyvodil, že má být zaměřena hlavně na cestující, kteří pak dál pokračují vlakem. Ať už takový záměr může přilákat méně či více lidí, mě tato nabídka celkem oslovila, protože na zastávku 26ky to nemám daleko a vlak občas používám.

Teď budu při své úvaze vycházet z osobního předpokladu: Když budu chtít rychlé spojení na nádraží, pravděpodobně pojedu na nějakou ne úplně dlouhou cestu, kterou ovšem vykonávám s určitou pravidelností. (Neboli: Když bych pak měl jet vlakem někam 3 hodiny, tak mi na těch deseti minutách v Pardubicích nesejde. Když pojedu někam jednorázově "na výlet", pak taky ne.) Předpokládám, že nejčastějším cílem tak bude Praha, kde teda chci být v rámci možností bez zbytečných průtahů. Vlaky ku Praze jezdí 3x do hodiny (ze zřejmých důvodů nepočítám Pendolino): odjezdy pravidelně v ,17 ,34 ,00. Nejrychlejší (a obvykle nejkomfortnější) spojení poskytují EC a IC s odjezdy v ,17 : na hlavním nádraží jsou za 1h 2 minuty. Tady bych tedy zvažoval, že využiju linku č. 26, když by měla příjezd na hlavní nádraží tak mezi ,05 a ,10 (tak akorát ještě na zakoupení si jízdenky a příchod na nástupiště). Co se týče dalších případných cílů: Nejrychlejší spojení na Olomouc odjíždějí v ,25, nejrychlejší spojení na Brno v ,39. Ještě snad lze uvažovat, že by se někdo chtěl rychle dostat do Hradce Králové: tam odjíždějí vlaky v ,55/,08 a ,25.
Když se teď podívám na jízdní řád linky č. 26, zjišťuji, že s těmito časy vůbec nekoresponduje. Moc pak tedy nechápu, pro koho je myšlena a proč byla zřízena? Proč byly z pravidelného taktu linek 8/88 "vytaženy" právě časy odjezdů z Dubiny ve ,41, resp. ,28 (s příjezdem na nádraží +10)?

Jaké jsou tedy vlastně současné záměry s touto linkou a plní cíle, které byly při jejím zavedení vytyčeny? Myslím tento příspěvek spíše jako dotaz a také námět od cestujícího, jak by bylo možno zlepšit služby DPmP veřejnosti (po čemž bylo výše voláno); nerad bych byl řazen do kohorty "věčně nespokojených", neboť takový postoj k tomu nezastávám. Předem děkuji za reakce.
Vihorlat_snina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 273
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 22. května 2011 - 19:55:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Padrholec: Pamatuji se, že její zavádění před nějakým časem bylo mj. odůvodňováno zavedením rychlého spojení Dubiny s nádražím

Tento důvod si pouze vydedukovali někteří zdejší pisatelé, důvodem zavedení linky byla objednávka města na spojení MHD k tehdy nově otevírané poliklinice v bývalém objektu Mototechny.
A pokud jsem dobře slyšel zprávy z druhé ruky, v nedávné minulosti se na lince prováděly průzkumy obsazenosti, neb DP připadá linka zbytečně drahá a naopak objednavatel by její provoz chtěl rozšířit. Výsledkem průzkumů bylo zatím převedení posledního odpoledního spoje linky 26 směr Dubina na vytíženější osmičku.

(Příspěvek byl editován uživatelem vihorlat_snina.)
Neberte se moc vážně, děláme to pro sebe!
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13704
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 22. května 2011 - 21:17:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad.Lumík: ""komunální podnik" v otázce, jak na něj pohlíží cestující, zasekl někde před třiceti lety."

Já bych si taky dovolil nesouhlasit. Třeba jen vozový park - v mém rodném městě není dodnes problém potkat karosu B731/732 přidělenou nějakému řidiči nastálo, byť je po modernizaci a s Buse, kdežto v Pardubicích je posledních pár karos 700 a vozy z řady 130-140 jsou rozhodně novější exempláře, než ty plzeňské. Kdy jste mohli v Pardubicích naposled ve vozovně vidět tohle? A kdyby vás zajímalo, o jaké vozy jde, tak například tady - zelené jsou dosud provozní.

No a pokud jde o označníky, malý pohled na západ: Když nebudu počítat různá místní provizoria typu "označník a jízdní řády na zdi domu", dá se v Plzni vidět tohle:

Nejstarší typ označníku používaný už v dobách mého dětství (80. léta) a podle všeho i dříve. Dodnes k vidění především na zastávkách "na konci světa".



Současná podoba téhož:



Zadní zelený označník je z 90. let, ten přední je současný.



Pár praktických postřechů:

Staré označníky fungovaly celkem jednoduše. Na tyč se přišrouboval plechový držák na jízdní řád, nahoru se přišrouboval kus plechu (později plastu) s číslem linky, dříve modrý kulatý s bílým písmem, pak bílý čtverec s černým písmem. Bylo to téměř nezničitelné a fungovalo to. Snad jen jízdní řády byly překryté kusem skla, které tam občas vydrželo i týden, občas jen do druhého dne.

No a pak se začalo v 90. letech řešit, že se budou instalovat nové označníky. Jako testovací polygon tehdy sloužila zastávka Rondel, která měla tu pověst, že co přežije bez poškození tam, to přežije všude. Výsledkem byly napřed ty zelené označníky a pak i ty nové s prosklenými bedýnkami. Jak ale tušíte (a vlastně i vidíte), má to pár háčků:

1) Označník má omezenou kapacitu, pokud jde o prostor na výlep jízdních řádů
2) Označník má omezený prostor, pokud jde o čísla linek

Výsledkem pak byly původní plechové držáčky našroubované všude možně:



A pokud jde o čísla linek, lze to řešit tak a nebo tak (aneb stejný označník dvakrát jinak):



Jako kuriozitku jedna fotka z náměstí. Ono je sice dát na náměstí pseudohistorické označníky, ano, vypadá to pěkně, ale chtělo by při tom myslet, že podoba linkového vedení v době instalace označníku není na věčné časy...



A závěrem přichází zásadní otázka - kde to vzít a co za to? Tedy - současné označníky se vyrábí tady. Pokud byste si pak takový zastávkový označník chtěli objednat, počítejte s tím, že jen samotná bedýnka na jízdní řády je záležitost za 10-15 tisíc podle toho, zda je jednostranná nebo oboustranná a zda je na 2, 4 nebo 8 JŘ. Označníky mohou být buď prosvětlené nebo neprosvětlené - a přivést do nich proud je samozřejmě další investice s hromadou papírování kolem toho, kolegyně z protější kanceláře by mohla vyprávět. Prosvětlená bedýnka na jízdní řády pak nutí pracovníka výlepu JŘ, aby staré a neplatné JŘ pečlivě odstraňoval, jinak se stane, že v noci jsou díky světlu vidět i texty z jízdního řádu ve spodních vrstvách a v konečném důsledku je to na nic.

Pokud pak dojde k navýšení počtu linek tak, že stávající skříňka na JŘ nestačí a nebo naopak k omezení počtu linek tak, že je skříňka naddimenzovaná, ano, označník se dá rozebrat a skříňka vyměnit. Ovšem je to práce pro dva lidi s dobou trvání v řádu hodin a pokud je ten označník s elektrickým osvětlením, pak je to ještě větší problém. Zatímco plechový držáček na označníku na první fotce se dá odšroubovat asi za pět minut, když do toho počítám i hledání nářadí v útrobách auta.

Tolik úvod do problematiky zastávkových označníků pro ty, kdo si myslí, že je to jen bezvýznamná maličkost. (No a teď si představte tu radost, když někoho napadne postavit novou trolejbusovou trolejbusovou trať a při té příležitosti se změní většina tras autobusových linek.)
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7306
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 22. května 2011 - 21:28:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen někdy nechápu, proč všichni chtějí nová vozidla... Jako mě je absolutně jedno, jestli vůz byl vyroben v roce 1950 nebo 2011. Důležité je: že jede včas, je tam teplo (v zimě), uklizeno, čisto a je v řádném technickém stavu. Ač se jen velmi nerad odvolávám na Ameriku, tak v USA se dají potkat vozidla z let 70. tých a rozhodně to nejsou nějaké hajtry. Nebo železniční vozy z let 50., o které se ale starají. Takže jako že někde jezdí B731, které jsou v důkladném technickém stavu, mi opravdu nevadí.

Sice si spíš píšu jen tak pro sebe, ale... honem do mne, pro jistotu.
Web o veřejné dopravě - vše o dopravě - tisíce fotografií, videa, články, věci ke stažení, ...

MHD v Hradci Králové - výluky, aktuality, linkové vedení, ...
334
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 194
Registrován: 5-2005
Odesláno Neděle, 22. května 2011 - 21:46:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teda Franto, Ty ďáble, kolik přes ty sjížďáky jezdíš? Já jsem vždycky vycházel z toho, že podle našich příruček je na rychloprůjezdném sjížďáku nejvyšší přípustná rychlost 30 km/h...prosím autora příslušné pasáže o vyjádření, možná vycházím z nějaké staré verze :-)
Pravda, už jsem si taky všimnul, že při nejvyšší přípustné rychlosti se vedení kolikrát rozvlní víc, než když přes tu armaturu trolejbus přeletí rychleji (vysvětluji si to nějakou rezonancí vlastní frekvence kmitání sběrače s jednotlivými lomovými body vedení při určité kritické rychlosti).
Že by výpadek sběračů při pomalé jízdě způsobil větší paseku než při rychlé, to mě teda taky nikdy nenapadlo, nějaká statistika by se k tomu ale asi dala vysledovat.
Každopádně ve shodě s Tebou mívám pocit, že jezdím-li s autobusem, bývám zpožděn daleko více než s trolejbusem, s trolejbusem naopak na odjezd častěji čekávám (teď po poslední úpravě chronometráží sice nemám moc zkušeností, ale stejné chronometráže pro autobusy a trolejbusy už jsou nějakou řádku let). Neboli při dnešní úrovni vrchního vedení je skutečně trolejbus ve městě v zásadě rychlejší než autobus.
334
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 195
Registrován: 5-2005
Odesláno Neděle, 22. května 2011 - 21:52:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2554: Aby bylo jasno, jsem ten poslední, kdo by horoval pro dlouhé jízdní doby. Stejně tak je mi jasné, že se musí vycházet zejména z praktických zkušeností - já jsem taky výše psal, že jsem si to změřil, ten výpočet byl spíše orientační, jako s tím, že hodnota získaná takovýmto výpočtem je vždy nejkratší (vychází z ideálních podmínek).
Moje osobní zkušenost je prostě taková, že mi ty dvě minuty v tomto úseku vůbec nevadí, a to každé čekání na odjezd opravdu nemám rád. Zároveň je pravda, že po třídě Míru se courám možná nejpomaleji ze všech řidičů, byť se snažím tu dvacítku držet.
Asi by to chtělo přeměřit, nicméně i pokud by to při dodržování rychlosti vyšlo se vším všudy řekněme na těch 90 sekund, přimlouval bych se spíše pro řešení ubráním minuty v předcházejícím úseku, aby ten krátký čas na třídě Míru psychologicky nemotivoval ke zbytečně rychlé jízdě.
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2577
Registrován: 1-2005

Odesláno Neděle, 22. května 2011 - 22:01:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fando, řekl bych, že některé 14Tr nebo 21Tr by mohly v cukání s autobusy směle soutěžit. 14Tr často kopnou při rozjezdu (ale před lety to tady Martin J. a 334 řešili) a 21Tr cukají, když se pustí pedál jízdy nebo naopak při nízké rychlosti brzda, navíc některé 21Tr jsou pěkně líné.

U autobusů je teď horší zrychlení dané ekologií. Stačí se podívat na Citybusy a B 951, které splňují Euro 3 a porovnat to s Citelisy, které mají Euro 4. Ale s tím, že autobusy cukají bych ani tak nesouhlasil. U některých vozů je převodovka nebo retardér v horším stavu. Ale celkově si myslím, že jsou vozy v dost slušném stavu a i s autobusy se dá jezdit tak, aby to nebylo nepříjemné.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Honzin111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 346
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 22. května 2011 - 22:40:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Tomáš Padrholec: K nočnímu provozu - zde je zásadní skutečností fakt, že spoje nočních linek nejsou bohužel prvořadě určeny pro běžné cestující, ale především jako svoz zaměstnanců DPmP. Proto jsou linky 98 a 99 takto nepochopitelně nelogické. Něolikrát jsem se například potřeboval okolo 3 nebo 4 hodiny ráno dostat z oblasti Židova nebo Kostelíčka či Krajského úřadu do Polabin. Bohužel však dopravní spojení nočních linek z této oblasti je vedeno pouze na třídu Míru, k nádraží a do vozovny, takže jsem musel jít pěšky nebo na kole...
V nočních spojích se nesnažte hledat logiku. Ty jsou prostě určeny zejména pro zaměstnance DPmP, pro ostatní cestující je to naprostý paskvil...
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13705
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 23. května 2011 - 09:33:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen tak pro zajímavost...

http://twitter.com/PMDPnews

Tohle se teď zprovoznilo v Plzni, funguje to tak, že osazenstvo dispečinku sem oznamuje různé závady a mimořádnosti, které nastaly v provozu. Nedá to moc práce, nic to nestojí a je to nástroj, jak rychle informovat veřejnost o problémech v provozu.
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7307
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 23. května 2011 - 11:01:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, jak moc to má fungovat, ale mě se zobrazí pouze záhlaví Twitteru a prázdná stránka....
Web o veřejné dopravě - vše o dopravě - tisíce fotografií, videa, články, věci ke stažení, ...

MHD v Hradci Králové - výluky, aktuality, linkové vedení, ...
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 1-2009
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 01:09:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

334: samozřejmě máš pravdu a jsem rád, že znáš stanovené průjezdné rychlosti. V té "brožuře" jsou uvedena i nejednoznačná místa, zejména konkrétní zatáčky. Zejména proto jsem uvedl "i méně". Vycházel jsem ze základní konstrukční rychlosti 40 kmh pro "rozjížděcí" výhybky. Tady není zrovna prostor pro telefonní seznam konkrétních předpisů, ale zejména pro laiky o princip, že jezdit výrazně nižší rychlostí je závažná chyba, jak pro ostatní za mnou brzdící vozidla, tak pro samotné rychloprůjezdné armatury, které se při pomalé jízdě více opotřebovávají (hlavice sběrače "poletuje" po všech součástech více rozkmitaně a na více plochách. U sjížďáku například pružiny, které jsou v mezipoloze, přirozeně vytlačují sběrač dolů z výhybky, proto ty výpadky v pomalé jízdě, zejména při nedostatečném přítlaku. To ti objasní Láďa P. I to, proč dojde ke větším škodám při výpadku v pomalé jízdě) Všeobecně platí, že se rychloprůjezdné armatury projíždějí při současném jemném přibrždění- zvýší se tím přítlak. To všechno pro změnu vůbec neplatí pro "pomalé" armatury s podvěsnými trubkami (např. v okolí Kostelíčka a u Mekáče), kde sběrač opustí dráty a pojíždí po vespod různě tvarovaných trubičkách. Sestává to z desítek sešroubovaných součástí, které, i když ustojí překvapivě vysoké rychlosti se rychlou jízdou ničí a následkem toho je nutno je se značnými náklady stále servisovat. Také platí, že se jezdí ze všech směrů bez odběru proudu (pouze ve směru bez přerušení napětí není nutno vypojit spirály pro vytápění) Při trakčním odběru vinou nedokonalého dotyku dochází totiž elektrickými oblouky k uhořování jednotlivých součástí.
Ikarusek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 188
Registrován: 10-2005

Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 02:13:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tr_man: Ale proč to tak je?? Je to proto, že většina řidičů s tím jezdit neumí, jak píše Fanda. Většina řidičů by mohla z fleku jít šlapat zelí závodně, neničit vozy,a je jedno jestli je to autobusák nebo trolejbusák. To se pak velkou mírou na vozech projevuje, že jsou líné, cukají, převodovky kopou a atd. O "slavných" sporácích darmo mluvit. Na plyn se má vařit, a ne to cpát do autobusů!!! Neříkám že všechny, je pár vyjímek, ale jinak to jsou líný žebřiňáky, i "Ešemka" je proti nim Letadlo.

21272: dnešní doba si sice žádá NP vozy, ale jinak si to vystihnul přesně.
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 1-2009
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 02:32:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že předchozí příspěvek byl až moc odborně interní, ale třeba pro někoho zajímavě objasňující. Ještě k chronometráži třídy Míru. Jízdní doba 2 min je samozřejmě vzhledem k téměř pěšozónnímu provozu ideální. Bohužel musím prostě konstatovat, že v tom případě následující jízda ke Krajskému úřadu podle stejných reálně- provozních důvodů vyžaduje více než 3 minuty. Takže z ohleduplného řidiče se má v okamžiku stát bezohledná bestie s buldozerem?! Kdyby bylo možné utopit tuto časovou ztrátu ve vyrovnávačce na konečné, vůbec bych se o tomto problému tady nezmínil. To platí na relativně! klidných linkách 1,5,11,21a 27. Bohužel právě náročná 2 a 13 nemá -právě v tomto směru- na konečné adekvátní vyrovnávačku. Co se týče cukání 14Tr- je to pouze ze strany údržby zanedbaná péče o válec kontroléru (reostatu) pro jízdu a elektrodynamickou brzdu. Je prostě často znečištěný. Snímač potom nemá v některých polohách kontakt a dochází k přerušovaným rozjezdům a brzdění. Za to fakt tyhle zlaté vozejky nemůžou. U 21Tr je pomalejší rozjezd bohužel daný nastavením regulátoru rozjezdu (poloha pedálu "podlaha" ovšem celkem ujde). Kopání kotvy motoru při uvolnění brzdy je prostě konstrukční záležitost, kterou může řidič eliminovat, pokud k tomu má ovšem prostor a čas. A autobusům: o výkonech euromotorů víme. Měl jsem na mysli přirozené cukání, vycházející z řazení převodových stupňů, které trolejbusy -s pevným převodem- prostě neznají...
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13706
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 06:57:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, jak moc to má fungovat, ale mě se zobrazí pouze záhlaví Twitteru a prázdná stránka....

Tohle vidím já:



Jinak k chronometrážím jeden čerstvý zážitek, včera jsem měl 1352 (14:53-23:45) s vozem 320. Abych na nějaké zastávce čekal na čas odjezdu, to se mi stalo nejdřív v pět nebo v šest večer, do té doby jsem přijížděl na konečnou spíš se zpožděním cca. 2 minuty, o to kratší pak byla už i tak krátká pauza. A když jsem na nějaké zastávce počkal na čas, hned na té další už z toho zase byla půlminuta zpoždění. Párkrát se mi povedlo odjet i o něco dřív, řádově tak o 10 vteřin, stačilo jen nepodívat se na palubní počítač, zavřít dveře a odjet hned, jak nastoupí lidi. Mimochodem, podle čeho vlastně systém vyhodnocuje včasnost odjezdu? Podle toho, kdy zavřu dveře, kdy se rozjedu, kdy se ve voze ozve hlášení s názvem další zastávky?
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2579
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 08:45:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ikarusek: CNG mi přijdou jako docela dobrá koupě.

Sice zážehový motor nemá úplně nejlepší výkonovou charakteristiku, ale ukaž mi prstem na JEDINÝ nízkopodlažní autobus, který bude při současném rozvoji ekologických norem jezdit líp. Použitím jiných sedaček se v tom dá sedět i na místech, kam jsem se v Citybusech nevešel, nebo kde v naftových Citelisech překáží nádrž. Topení tomu (aspoň zatím) funguje v zimě docela spolehlivě, má to velké větračky (kromě té první série). Kdo nabízí v dnešní době něco víc za stejnou cenu?

Ať jsou ty autobusy klidně línější, podle mě dnešnímu provozu docela stačí. Nevím přesně, jaká je úspora na palivu, ale tipuju podle toho, co tu kdysi psal pan ředitel, že jeden autobus ušetří klidně tak čtvrt milionu korun ročně, což je při dvaceti autobusech (v budoucnu) až pět miliónů. A za dva roky to už je jeden krátký trolejbus.

374: Jenže řazení je prostě přirozeným prvkem. Navíc od éry B 731 s Pragovkou se převodovky docela zlepšily, takže pokud řidič nedělá něco, co by ta převodovka nezvládala, tak to taky dokáže jet tak, aby to cestujícím přišlo pohodlné.

(Příspěvek byl editován uživatelem tr_man.)
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2580
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 13:24:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolejbus374: Fando, v předchozích příspěvcích, kde ses rozepisoval o rychlostech jízdy přes výhybky, sjížďáky a podobně, jsi zapomněl na jednu věc, a to je asi právě ta nejdůležitější. Pokud je daný nějaký rychlostní limit, ale technicky se dá přes výhybku jet i víc, tak přece musí platit pořád ten limit, ne? Když máš dlouhou rovnou silnici mimo obec, tak na ní přece nemůžeš jet s autem legálně 150 km/h. Tohle je ten samý případ. I kdybys v 90 % případů urval na výhybce botku při nižší rychlosti než je limit, tak jakmile ji jednou utrhneš při vyšší rychlosti než je limit, tak je to tvoje chyba a hrozí postih tobě, nikomu jinému. Nebo máš pocit, že někdo jiný prohlásí, že technicky je rychlost vozidla odpovídající stavu vrchního vedení a že šlo o závadu na vozidle, tím pádem že jsou rychlostní limity jen pro srandu?
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
2554
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 21:28:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin J: je-li ve voze funkční čidlo dveří (většina vozů), bere se okamžikem odjezdu zavření dveří, jinak okamžik ohlášení další zastávky
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 1-2009
Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 23:22:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tr man: psal jsem o nevyužívání konstručních! rychlostí rychlých a jejich překračování v případě podvěsných armatur. Takže kritizuju styl "přes všechno stejně". Určitě bych nikdy nenabádal, že se má jezdit víc, než je povoleno. Takže nějak vůbec nechápu Tvůj předchozí příspěvek... Nebo jestli's narážel na mě, tak jezdím právě dle tr pravidel (naopak je využívám) a za to dám krk. Pokud kvůli dopravní situaci (honem zmizet, využít škvíry v řadě aut apod.) mírně překročím limit o pár kmh, tak to snad není taková rasovina. Znám síť jako svý boty a vím, kde případně můžu a kde ne. Stačí jen vnímat a poslouchat zvuky. Každá armatura je originál a dá ti vědět, jestli se jí to "líbí". To je prostě o trolejbusáckém citu. Nemůžeš být robot, ale šofér.
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2582
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 24. května 2011 - 23:39:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to se omlouvám. Já jsem špatně pochopil větu "Přes rychloprůjezdné armatury, které se vyvinuly a instalovaly proto, aby eliminovaly zdržování provozu (a naštvané řidiče) brzdí na 30 i méně." Kdysi mi MJ posílal nějaký soubor s rychlostmi, kde ve směru většího odbočení na nesouměrných výhybkách právě 30 km/h je, proto jsem si myslel, že kritizuješ limity jako takové.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Ikarusek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 189
Registrován: 10-2005

Odesláno Středa, 25. května 2011 - 05:20:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolejbus374: Fando, právě proto jsem to tak napsal. Kdo to zná pochopil, kdo ne tak si to nechá od někoho znalého přeložit do jazyka českého.

Tr_man: Já nepopírám, že "plyňáky" jsou velkým přínosem, co se týká nízkých provozních nákladů za PHM, o proti naftovým motorům. A pravdu máš také v tom že spalovací motory mají jinou charakteristiku než naftové, tudíž mají i jinou (horší) dynamiku. To je pravda. Záleží také na tom, jak je nastaven motor a naprogramovaná převodovka. Ale co se týká ekologie, tak to zas takový zázrak není. Vyrábějí se naftové motory které plní normu Euro 5 a přísnějíší normu EEV, kteréžto plní i busy na plyn. Tatra Kopřivnice dokázala vyvinout motor, klasicky u Tatry vzduchem chlazený, se vstřikovacím čerpadlem plnící normu Euro 5, což byla a je podle mne "Bomba". A Tatra tím určitě nekončí bude určitě vyvíjet dále. U Avií byl třeba problém, že se na výrobě šetřilo. Původní Renaulty- Saviem měly vstřikovací čerpadlo a vstřikovací trysky Bosch, s vyššímy tlaky, takže se palivo lépe spalovalo, měly větší výkon a nebyl u nich problém se startováním v zimě. Ale "soudruzi" aby ušetřily, tak do Avií montovaly komponenty domácích firem, což mělo za následek zhoršení po všech stránkách,(výkon,spotřeba, startování, atd) To jsem trošku odbočil.
Abych to ukončil, tak sám za sebe, radši "nafťáka" než "plyňáka"
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13708
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 25. května 2011 - 10:21:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin J: je-li ve voze funkční čidlo dveří (většina vozů), bere se okamžikem odjezdu zavření dveří, jinak okamžik ohlášení další zastávky

No dobře, ale co v zimě - přijedu na zastávku, lidi nastoupí, vystoupí, já zavřu dveře, ať mi do vozu zbytečně netáhne zima a je z toho předčasný odjezd?
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
Asparuch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 154
Registrován: 11-2009
Odesláno Středa, 25. května 2011 - 19:24:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes jsem po nějaké době opět navštívil Vaše město a mám jednu otázku:
Co a komu mám pořád promíjet. Pochopím, když mi někdo omylem šlápne na nohu, tak se mi omluví. Ale za co se proboha pořád omlouvá DPMP? Za to, že stojí trolejbus v obratišti ?
Dříve, když to bylo jen při výjezdech, přejezdech či zatažení jsem tomu nepřikládal moc velkou pozornost, ale nyní se promíjení objevuje na každé konečné a vypadá to minimálně divně.
Když pak do nástupní vjíždí trolejbus s nápisem "Promiňte, Služební jízda" tak z logiky věci by vyplývalo, že jako cestující si tohoto vozu nebudu dál všímat. Při zastavení se však matice začnou prolínat a z mozaiky najednou vyleze "13 Dubina Sever".
Inu, jiný kraj, jiné "cedule".
Miram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 856
Registrován: 11-2005

Odesláno Středa, 25. května 2011 - 22:49:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poslední rozloučení s autobusy č. 132 a 137 na šrotišti v areálu Semtína...

Chléb je veskrze věc spravedlivá, máslo ne vždy, jedincův kořistnický blahobyt nikdy.
Karel Čapek
Luxus bohatých je zaplacen bídou chudých.Franz Kafka
MJ + DM = Black Celebration
2554
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 25. května 2011 - 22:57:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin J: dispečer vidí stejné údaje jaké máš na palubáku, takže pouze hlášení zastávek. Ale údaje o pohybu dveří se také ukládají a je možné je zpětně vyhodnotit. Pokud by si někdo stěžoval, že jsi mu ujel, vyhodnotí se oba údaje (dveře i hlášení). Ovšem když v zimě zavřeš dveře a čekáš na odjezd, měl bys počítat s tím, že někdo může ještě doběhnout, druhé otevření a zavření dveří se opět zaznamená.

Tr man: loni šetřil CNG bus cca 4,90 Kč/km oproti naftovému (jenom na palivu), za letošní první kvartál dokonce cca 7,20 Kč/km.

Asparuch: už to tady nedávno psal kolega 353. U starých palubáků se na konečných posílal do panelů kód pro vymazání textu, u nových se defaultně posílá kód "promiňte, služební jízda". Změnit to pravděpodobně lze, možná se toho časem i dočkáte, ale momentálně se řeší a ladí důležitější a závažnější "mouchy" odbavovacího systému...
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 25. května 2011 - 23:39:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin J.: Dispečer má před sebou velkou projekci mapy s ikonami všech vozů v barvě, kterou má řidič v té chvíli pod údajem času odchylky jř. Takže pokud jedu přesně, jsem při jízdě k následující zastávce červený, při příjezdu zezelenám a pak zas zčervenám. Teprve stálá červeň je signál: jedu napřed. Pak ti může dispečer poslat zprávu, která na tebe zírá přes celý displej, třeba: ráčej zpomalit, nebo dostaneš za uši... Ale po rozkliknutí ikony má k dispozici naprosto přesné údaje o celé jízdě od začátku směny. Včetně rychlosti v kterékoli vteřině! Tedy i přesný čas skutečného zastavení a odjezdu. Všechny info jsou uloženy, takže je to mj. suprová obrana šoféra před neustálými stížnostmi, protože dotyčným jdou prostě cibule "podle plotu".
//No a k tomu šílenému nápisu na konečné. Je to takový renonc, související s novými palubními počítači. Tento "výtvor" (již téměř 16 let, od dob panelů Buse a je záhadnou kreací našeho tehdejšího programátora, který k tomu ještě připojil symbol pro označení překážky!, určený pro trolejbusy, jelikož nebyly donedávna vybaveny výstražným trojúhelníkem) je totiž (byl i u starých kompů)přednastaven v defaultu (po odhlášení řidiče aj.) Od okamžiku přihlášení byl komp v situacích mimo jízdu na trati na černém panelu. Nové počítače to ale po jízdě házejí do defaultu. Doufám, že toto "provizorium nebude věčné", nehledě na to, že takový nápis neodpovídá licenci a hlavně jsme celému městu pro smích. Má tam být nápis "manipulační jízda" a to pouze v jejím případě. Obrat na konečné a čekání to určitě není. Služební jízda se vypravuje v úplně jiných případech. Já (a šikovní kolegové) tento ostudný nápis na voze nikdy nemám. Sice mi tam po jízdě samozřejmě vždycky naskočí, a než ručně navolím černý panel, tak to dost dlouhou chvíli trvá. Musím vyskákat z programu kurzu až k příslušenství a číslu cíle, a pak zas zpátky. A už mě to fakt ...nebaví. Nehledě na to, že těm drahým panelům to vůbec nedělá dobře. Časem zůstávají viset jednotlivé žluté terčíky a nevracejí se do černé polohy. Určitě znáte ten stav, kdy luštíte nápis ve změti spousty jiných žlutých teček...
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 25. května 2011 - 23:46:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koukám, že než jsem ten sloh vypotil, tak mě 2554 předstihl. Ale aspoň vidíte, že to tak je.
Martin749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 5-2010
Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 09:49:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

fotky ze včerejší muzejní noci:
Asparuch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 157
Registrován: 11-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 10:12:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Děkuji oběma za odpověď. Ta změť žlutých teček, to je přesně ono .
Ještě bych měl drobnou poznámku k těm reklamám, nalepeným na oknech po celé délce vozu (např. 154). Vím, že to patří po léta ke koloritu zdejší MHD, ale ty prázdné rámečky nad okny a k tomu okna s desítkami zbytků od rohových samolepek vypadají poněkud divně.
Tass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 122
Registrován: 10-2006

Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 12:57:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OREDO a kraj připravují faktické zrušení železničních zastávek Pardubice - Opočinek a Pardubice - Svítkov. V původním návrhu tam nemělo stavět vůbec nic, nová varianta navrhuje omezení na zhruba čtvrtinu oproti současnému stavu (jen 8 vlaků namísto současných 30 v každém směru). V případě Opočinku je to jasné, obec je relativně daleko od železnice a MHD projíždí přímo obcí.
V případě severozápadní části Svítkova je to ale zatím opačně - železniční zastávka je blíž než MHD, o podstatně kratší jízdní době nemluvě. Nicméně kraj mluví o tom, že železnici nahradí spoje DPmP.
Takže mám otázky: Znamená to, že kraj už s DP řeší návrat MHD do ulice Přerovská a trvalé využívání ulice Žižkova městskou dopravou? Nebo se to neřeší a po zrušení vlaků budou obyvatelé SZ části Svítkova šlapat na nejbližší zastávku MHD (Svítkov, Kostnická) 600-900 metrů?

Pokud někdo nesledujete diskuzi o trati 010, tak se jedná o informace z tohoto textu.
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7329
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 16:36:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A připravuje se skutečně zajíždění MHD až do Živanic?
Web o veřejné dopravě - vše o dopravě - tisíce fotografií, videa, články, věci ke stažení, ...

MHD v Hradci Králové - výluky, aktuality, linkové vedení, ...
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4474
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 19:23:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

21272 - "připravuje se" je neurčitý pojem.

Pokud jsem zaslechl, tak mají Živanice zájem, ale zatím ne peníze na to spoje zaplatit. Ale asi je to stále ve vývoji.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6781
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 19:48:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TASS - gorsovět přece nebude platit spoje cestujícím, kteří mají "v dosahu" MHD... prostě šotouši OREDO. Doporučuju neřešit a obvinit je z vědomého plýtvání veřejnými prostředky.
A co na to počítač? Že mlčí?!?
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4475
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 20:48:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zatímco se 132 a 137 zvolna rozkládají v kovošrotu, 129 se vozí po městě za tahačem :-). Při dnešním pokusu o nasazení 129 na šestku ujel bus asi deset kilometrů a pak mu zemřela převodovka. Jo, to jsem se zase nechal k něčemu ukecat ... včera jsem ještě kolegovi PŠ pokus o obživení 129 nedovolil :-).

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Zezi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 7-2010
Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 21:14:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a takhle ji to slušelo o něco dříve
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4477
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 21:33:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to pěkný, minimálně dva nadšenci si fotky udělat stihli (teda jako já a tady pan kolega Zezi), ale jinak bych zrovna tomuhle autobusu přál ještě nějaké najeté kilometry, ať nejde zbytečně do šrotu tak nablýskaná jako třeba 137. Ta sice měla najeto 3/4 milionu, ale jak je vidět na fotkách z kovošrotu (tady), tak vrak to ještě určitě nebyl. Bohužel dnes vychází sešrotování ekonomicky výhodněji než prodej, navíc o vozy s automatem není velký zájem.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2583
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 21:36:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč šla 132 do šrotu i s cedulema?

(Příspěvek byl editován uživatelem tr_man.)
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
56219
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 5-2011
Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 22:33:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tady posílám bus B731/2 - 129
Pietro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 179
Registrován: 12-2005

Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 22:49:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

včera jsem ještě kolegovi PŠ pokus o obživení 129 nedovolil :-)

Kdyby jsi dovolil, tak bych ji odstavil na Zámečku a ne jak kolega v centru města před Tescem. Jinak olejová skvrna se táhla od zastávky Palackého a linula se od ní "krásná vůně oleje, zvlášť v dnešním teplém dni.
Já jsem si chtěl taky vyfotit, ale netihnul jsem to. Poprvé jsem musel odjet na linku a po druhé, kdy jsem 129 potkal, tak už stála u Tesca a za jízdy se špatně fotí (to snad dokázal jen kolega MJ).
a mám pocit, že se k 132 a 137 brzy přidá 138, která dnes stála před dílnou TÚ už částěčně rozebraná.
Pán Bůh s námi a Kordis pryč.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4478
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 26. května 2011 - 23:34:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono to dnešní nasazení 129 nebyla jen tak výměna z hecu, protože předem plánovaný bus byl ještě na letišti na faktuře. No tak jsme zkusili 129 ... ale akorát to vyšlo - když 129 klekla, byla už 162 z faktury zpátky.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Ikarusek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 191
Registrován: 10-2005

Odesláno Pátek, 27. května 2011 - 03:01:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebyla ale jedinou Karosou "700" co dneska nedojela. Zájezdová LC 736 DPMP a.s. skonala na dálnici při návratu ze zájezdu do Prahy. Oprava vlastnímy silamy se sice zdařila, ale objevila se jiná závažnějíší, a už to nešlo dál. Takže návrat na tyči cca před hodinou.
Railfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 117
Registrován: 7-2009
Odesláno Sobota, 28. května 2011 - 06:20:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tass: V současné době se ze Svítkova skvěle jezdí do Prahy a zpět, když použijete přestup v Přelouči. Za osobákem jezdí stavící rychlík a naopak. Navíc dotčené rychlíky jezdí často na Smíchov, takže se dobře jezdí do jihozápadní části Prahy. Nedávno jsme takto jeli se dvěma týmy na sportovní turnaj. Když už jsem to některé lidi naučil využívat, tak to zruší. MHD možná posílí do centra, ale severozápad zůstane mrtvý. Už teď lidé, co bydlí severně od trati říkají, že pro nikoho neexistují. Zastávka MHD na patnáctce je asi utopie a zálivy na bývalé zastávce KD vesele slouží jako parkoviště sportovního centra.
dispetcher
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.128.153.140
Odesláno Čtvrtek, 02. června 2011 - 12:14:33    Odkaz na tento příspěvek  

Včera kolem poledne byl k vidění zajímavý úkaz. Na čtyřce se v úseku Hotel - Kosmonautů vozil nějaký rádoby frajer na zadním nárazníku trolejbusu.
Dolfi__nehul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 488
Registrován: 7-2009

Odesláno Čtvrtek, 02. června 2011 - 12:22:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dispetcher: Zajímavý úkaz by určitě byl, kdyby si dotyčný rádoby frajer rosekal držku... Jednou na ten hazard panáčkové dojedou
Dotaz
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.128.150.24
Odesláno Čtvrtek, 02. června 2011 - 15:04:00    Odkaz na tento příspěvek  

Copak to bylo včera za manévry s trolejbusem ev.č. 353 na Bělehradské?
Honzin111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 347
Registrován: 11-2006
Odesláno Čtvrtek, 02. června 2011 - 15:26:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dotaz: Jakýpak manévry? Byl to dětský den...


(Příspěvek byl editován uživatelem Honzin111.)
Dotaz
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.128.150.24
Odesláno Čtvrtek, 02. června 2011 - 15:41:36    Odkaz na tento příspěvek  

No já jsem viděl, jak je tažen kolem 18:00 z ulice Kpt. Bartoše a zakotvili to na zastávce Bělehradská.
Ok, takže něco v rámci dětského dne. Díky za vysvětlení.
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2594
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 02. června 2011 - 19:15:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dětský den v DDM Alfa. Když vydržíte, tak budou i fotky...
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4486
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 02. června 2011 - 21:49:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No já jsem viděl, jak je tažen kolem 18:00 z ulice Kpt. Bartoše
To jsi viděl blbě. Byl tažen nikoliv z ul. kpt. Bartoše, ale z Valčíkovy ulice z areálu DDM pod dráty. Na Bělehradské nezakotvil, naopak se tam zbavil tahače a domů jel už elektricky.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Pavel358
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 593
Registrován: 3-2006

Odesláno Pátek, 03. června 2011 - 11:34:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemáte pravdu, zkoušela se nová točna!
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4491
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 03. června 2011 - 21:24:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak já nevím, kolega railfort se ptal na dopravu hokejbalistů, ale ten příspěvek tady není. Odpověď ale dodám: autobus jezdí podle dispozic objednatele a spoje nejsou veřejné - jedná se o přepravu mezi sportovištěmi a místy ubytování hráčů. Takže nemám info, my dodáme jen autobus se šoférem a provoz si diriguje objednatel.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Railfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 121
Registrován: 7-2009
Odesláno Úterý, 07. června 2011 - 00:06:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: Příspěvek jsem stáhnul, neb jsem odpověď záhy našel. Nebyl jsem ale dost rychlý, jak vidím. I tak děkuji. Vzhledem k tomu, že Svítkov nepostoupil, tak busů pro mne nebylo třeba.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7352
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 07. června 2011 - 18:20:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kde točí 12 v Tuněchodech? Kolem kostela? V křižovatce? Díky.
Web o veřejné dopravě - vše o dopravě - tisíce fotografií, videa, články, věci ke stažení, ...
MHD v Hradci Králové - výluky, aktuality, linkové vedení, ...

Většina lidí si většinu lidí plně zaslouží. (Shirley)
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4494
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 07. června 2011 - 18:30:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1776
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 13:53:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud to tady čte webmaster www.sm11.cz, tak mám drobné upozornění: tento web jsem před chvíli našel na blacklistu s poznámkou "contains HTML/ScrInject.B.Gen virus".
Ten virus je sice ptákovina pro blbce, kteří jsou ochotni kliknout na cokoli, ale i tak je zbytečné se dostat na černé listiny...
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4498
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 10. června 2011 - 17:29:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Základní odborová organizace Dopravního podniku města Pardubic a.s. se nepřipojí k pondělní stávce v dopravě tím, že zastaví nebo omezí provoz Městské hromadné dopravy v Pardubicích. Odborová organizace vyjádří svůj nesouhlas s vládními reformami prostřednictvím letáků, které budou v pondělí 13.6. vyvěšeny ve vozech MHD. Vedení společnosti tímto děkuje odborové organizaci a zaměstnancům za jejich přístup, neboť lze nesouhlas s vládní reformou podpořit i jiným prostředky. Díky jejich přístupu k této záležitosti bude moci dopravní podnik zajistit v pondělí bezproblémovou dopravu dětí do škol a ostatních cestujících do práce. Dopravní podnik zajistí přepravu cestujících v plném rozsahu dle platných jízdních řádů.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Miram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 867
Registrován: 11-2005

Odesláno Neděle, 12. června 2011 - 14:52:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z Hradce vozí autobusy do kovošrotu o pár set metrů vedle než jsou vraky DPMP...

Chléb je veskrze věc spravedlivá, máslo ne vždy, jedincův kořistnický blahobyt nikdy.
Karel Čapek
Luxus bohatých je zaplacen bídou chudých.Franz Kafka
MJ + DM = Black Celebration
Railfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 122
Registrován: 7-2009
Odesláno Pondělí, 13. června 2011 - 19:12:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: Tento polovičatý přístup nemám rád, považuji to za určitou formu politikaření. Buďto se k protestu připojím s celou parádou nebo ne. Obojí chce určitou dávku odvahy, kterou odbory v DPMP dle mého názoru postrádají.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7366
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 13. června 2011 - 19:34:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Také se přikláním k názoru, že by stávka měla proběhnout razantněji, než letáčky. A to nejenom v dopravě, vždyť se to týká všech.
Web o veřejné dopravě - vše o dopravě - tisíce fotografií, videa, články, věci ke stažení, ...
MHD v Hradci Králové - výluky, aktuality, linkové vedení, ...

Většina lidí si většinu lidí plně zaslouží. (Shirley)