K-report
 

Archiv do 25. ledna 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Tramvaje a metro » Nové tramvaje » Archiv do 25. ledna 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6112
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 11. ledna 2010 - 23:44:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Raquac:
presne tak....i když, nepsal jsi něco o zlych Combinech a vynucenych upravach site v Budapesti? Jsem nejak zmaten
A je nutné to po padesáti letech dělat znovu? Úpravy 15T na tramvajové síti znamenaly spíš upravit vyvrácené obrubníky na zastávkách a sem tam zbrousit vyboulený asfalt. Jinak, pokud vím, 15T projede celou sítí bez problémů. Zatímco kompletní přestavba TT v Budapešti byla znouzectnost, protože Combina na mnoha místech ani neprojela. Nejsou náhodou v té Budapešti s Combiny nespokojení? Slyšel jsem, že město nemá peníze na přebudování kompletní sítě, tak se nabízejí dvě možnosti - poohlédnout se jinde nebo část sítě zrušit a nakupovat Combina dál.

Projekt 15T z technicke stranky nikterak nehanim – jen rikam, ze ta tramvaj je technicky komplikovan a plna novych a nevyzkousenych reseni a je, eufemicky receno, velmi odvazne objednavat rovnou ve 250 kusech
Já se těm letadlům prostě neubráním, ale tam fungují objednávky na stejném principu. Pokud by neměl Airbus/Boeing dostatek objednávek, nikdy projekty nových letadel nespustily.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6113
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 11. ledna 2010 - 23:47:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich:
Má poznámka pak byla: plánované hospodářství nebo "volná soutěž/trh" je mi v posledku celkem putna, ale když se pro něco rozhodnu, tak alespoň trochu konzistence to chce. No a můj dojem tedy je, že teď pro změnu budujeme ten kapitalismus, tak ať to podle toho kurník vypadá
A volná soutěž tu není? Ale je, jen se prostě mnoho vítězů nelíbí řadovým lidem, včetně Vám i mně. To ale neznamená, že budu celý systém hodnotit jako špatný.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 878
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 11. ledna 2010 - 23:48:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ve slušné společnosti se totiž platí za práci.

To by mě zajímalo, jak hodnotíte tu naši západní dnes.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 879
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 11. ledna 2010 - 23:54:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin:

No, vy jste sám říkal něco ve smyslu, že "národní" výrobce je potřeba podporovat, a že jste tomu rád... Já jen vysvětluji, že to dobře není. Ba co dím, je to přímo špatně: a) "národnost" korporace je diskutabilní (a to i tam, kde je známý místní vlastník) z podstaty (odhlížím od pojmové nešikovnosti, protože ten "národ" sám o sobě je dost nejednoznačný problém, a používám snad srozumitelnou konvenci); b) i kdyby korporace mohla být "Češka", tak je to pro "volný trh" zcela irelevantní, odkud se tu vzala.
Hhoonnzzaa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 160
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 00:10:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich: jako ekonomicky vzdělaný člověk musím na jednu stranu souhlasit, ano, volný trh by měl být volný a ne aby jedna firma byla podporovaná

ALE: Škoda zaměstnává český lidi, platí český daně. Myslím, že je to pádný důvod trochu do toho "volného" trhu zasáhnout. On totiž ten "volný trh" není zrovna vhodný model (tím netvrdím, že tu někdy vhodný byl). Nepovažuji za správné z demokratického volného trhu dělat liberální volný trh, kde se stát neangažuje. (bohužel ve spoustě věcí se k tomu tak přistupuje a končí české firmy a místo nich přicházejí cizinci a my je budem podporovat? Nebo jim budem dávat stejnou šanci jako sami sobě? No to snad ne)
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 310
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 00:17:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: Zatímco kompletní přestavba TT v Budapešti byla znouzectnost, protože Combina na mnoha místech ani neprojela. Nejsou náhodou v té Budapešti s Combiny nespokojení? Slyšel jsem, že město nemá peníze na přebudování kompletní sítě, tak se nabízejí dvě možnosti - poohlédnout se jinde nebo část sítě zrušit a nakupovat Combina dál. Pokud by to tak bylo, zaslouzil by za usi objednavatel...koupit si auto, se kterym nemuzu zajet do garaze neni chyba automobilky. Mimochodem, koupili jich jen 40.

Já se těm letadlům prostě neubráním, ale tam fungují objednávky na stejném principu. Pokud by neměl Airbus/Boeing dostatek objednávek, nikdy projekty nových letadel nespustily. Na zaklade ceho by dotycne firmy ziskali objednavky, kdyby prislusne projekty nebyly prinejmensim rozpracovane? Do letadel prilis nevidim, ale objednal si nekdy nejaky opravdu velky dopravce z fleku tolik novych a nevyzkousenych letadel, ze to predstavuje vice nez polovinu kapacity cele flotily? Krome toho je tu jeste jeden podstatny rozdil - soukroma firma nehospodari s verejnymi prostredky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Raquac.)
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 880
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 00:23:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honza s extra písmenky:

a) nevidím jediný důvod, proč by indický Tata (nebo Mittal, že) nemohl zaměstnávat ty české lidi, když mu budou mít co nabídnout.

b) já už nevím, jak to říct jinak, aby to bylo jasné: Já nakonec neřekl kategorické ne intervencím z veřejného. Já řekl ano, ale podle předem daných pravidel.

Aby každý při přípravě svého podnikatelského záměry mohl vzít v potaz kriteria, podle kterých může nemůže čekat podporu eráru. Podle mě je to pro hospodaření i směrování firmy podstatné. Proto je špatně do něčeho jen tak něco nalít, ať už je to "česká" Škoda (pokud k tomu došlo, jak i její fanoušci naznačují skrze 14T jako dotace pro vývoj snad uplatnitelné 15T), německé šrotovné, nebo americký AIG "too big to fail". Jakékoliv ad hoc injekce bez předem daných pravidel narušují soutěž a jsou velmi nefér vůči těm, kteří třeba odvedli lepší práci, ale nepadli mezi (vesměs arbitrárně) vyvolené.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1567
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 00:29:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

I.:Anku:1)" Dubaj jako emirat proste nebude platit za dluhy sveho investicniho fondu. To je vsechno."

To už jsem někde slyšel. Není Vaše příjmení Paroubek? Ten o něčem takovém také mluvil (dluhy se neplatí, že ano? Jenomže Dubaj to má lépe právně ošetřené - vlastníkem toho fondu jsou jeho akcionáři).

2)"Jinak hodnota kterou vytvari TI je (prekvapeni) boj proti korupci. To uz taky muzeme premyslet jake hodnoty vytvari Amnesty International, Novinari bez hranic nebo Greenpeace."

To teda můžem přemýšlet. Výsledek bude vždy stejný. Dobrý kšeft pro vedoucí pracovníky. Nic dalšího.

II.Hnidopich:" Já nakonec neřekl kategorické ne intervencím z veřejného. Já řekl ano, ale podle předem daných pravidel.

Aby každý při přípravě svého podnikatelského záměry mohl vzít v potaz kriteria, podle kterých může nemůže čekat podporu eráru. Podle mě je to pro hospodaření i směrování firmy podstatné. Proto je špatně do něčeho jen tak něco nalít, ať už je to "česká" Škoda (pokud k tomu došlo, jak i její fanoušci naznačují skrze 14T jako dotace pro vývoj snad uplatnitelné 15T), německé šrotovné, nebo americký AIG "too big to fail". Jakékoliv ad hoc injekce bez předem daných pravidel narušují soutěž a jsou velmi nefér vůči těm, kteří třeba odvedli lepší práci, ale nepadli mezi (vesměs arbitrárně) vyvolené".

A teď vysvětlete systém, jak to vše udělat, když se tím zabývaji tisice různých eurokratů, kteří nevymysleli nic jiného, než je v našich zákonech opsáno. Račte si prostě uvědomit, že výběrové řízení podle EUropředpisů není o výběru toho nejlepšího, co bych mohl dostat, ale o vytvoření obhajoby pro úředníky, kteří jsou ve výběrovém řízení nutně účastni (K-r místem výběru skutečně není). Prostě smyslem výběrka je vytvoření 100% alibi. Tečka, nezvratná jakýmikoli trestními oznámeními, články v novinách či příspěvky do K-r.
A jdu spát.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 881
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 00:44:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R33:

Jenom abych Vás pochopil: jaké hodnoty tedy vytvářejí ČS a.s. nebo PWC?
Anku
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 00:46:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf33:
Vy jste vůbec nepochopil, co je to akciová společnost. Pokud stát "neručí" za závazky akciové společnosti, tak jen z toho "jednoduchého" důvodu, že není jejím vlastníkem. Za závazky akciové společnosti ručí její vlastníci, ovšem jen hodnotou akcií, které mají v držení. Sama společnost pak ručí svým vlastním, na vlastnících nezávislým, obchodním majetkem. Sam jste napsal ze Dubaj za dluhy sveho investicniho fondu nebude platit (rucit). A ja jsem Paroubek. Aha... logicke, velmi logicke. Proste to meli pravne overene.
Nicmene porad nechapu souvislost s transparenci vlastnickych vztahu (prisel jste s tim vy, konkretne u prikladu firmy VW).

To teda můžem přemýšlet. Výsledek bude vždy stejný. Dobrý kšeft pro vedoucí pracovníky. Nic dalšího. Pak se v tomto neshodnem, dobre nema cenu se o tom bavit dal. Vy mate svuj nazor, muj je jiny.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1568
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 00:47:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich: Tedy jen před přáním dobré noci: Ráno mi jistě řeknete, co a kdo je ČS a.s. a PWC.
Dobrou noc.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 882
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 01:09:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ČS a.s. - Česká spořitelna a.s.
PWC - PricewaterhouseCoopers LLP
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6114
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 09:29:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Raquac:
Do letadel prilis nevidim, ale objednal si nekdy nejaky opravdu velky dopravce z fleku tolik novych a nevyzkousenych letadel, ze to predstavuje vice nez polovinu kapacity cele flotily? Krome toho je tu jeste jeden podstatny rozdil - soukroma firma nehospodari s verejnymi prostredky.
No jéje. A380 byla pouze na papíře a objednávky se jen hrnuly. V době prvního vzletu roku 2005 měl Airbus už přes 100 objednávek minimálně pět let. Boeing měl na svého Dreamlinera 787 asi 800 objednávek než se vůbec před třemi týdny odlepil od zemského povrchu také několik let. Ony byly i objednávky na letadla, u kterých se nezačalo ani s výrobou - Boeing Super Sonic. U vlastnictví aerolinek bych byl také opatrný. Většina jich je zatím především státních. Kdyby Airbus neměl aspoň 150 objednávek na A380, nikdy by tento projekt nespatřil světlo světa. Prvními zákazníky byly státní firmy Air France - 14 letadel za 98 miliard korun, British Airways - 19 letadel za 133 miliard korun a Lufthansa - 25 letadel za 175 miliard korun. Podobné transakce probíhají po celém světě a nikomu to není divné. S 15T tomu není jinak. Je to standardní forma objednávky, která obsahuje několik podmínek o zpoždění, provozuschopnosti aj. Když ty tramvaje fungovat asi nebudou, tak se jich 250 nekoupí. Že to bude nšjaký šotouš zpochybňovat, je mi jasné. U RT6N1 to bylo jiné - Ty byly dodány v rámci smlouvy na 150 T6A5.
Anku
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 11:29:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: Teda takhle dobre jsem se uz dlouho nepobavil. Lufthansa je statni odkdy? A Britisch Airways? U tech Air France-KLM bych pristoupil maximalne na polostatni. Nechapu, vzdyt to fakt neni tezky si ty veci nejdriv dohledat a zkontrolovat nez neco napisu.

Jinak teda taky porovnavat letadla a tramvaje je taky do urcite miry vcelku zavadejici. Uz jenom z duvodu, ze vyrobcu letadel s kapacitou nad 100 mist je na svete velmi malo, tedy konkretne vicemene 2. To je u tramvaji trochu jinak. I bych tedy rozporoval technologickou slozitost tramvaji vuci letadlum. Takze bych porovnaval porovnatelne a to co plati u letadel nemusi platit u tramvaji a naopak.
multi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.83.54
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 12:17:44    Odkaz na tento příspěvek  

Já už se v tom ztrácím, jaká je tedy přímá vyráběná konkurence pro tramvaj 15T?
Markýz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 97
Registrován: 11-2006
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 12:24:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak se ukázalo při výběrovém řízení na dodávku pro Prahu, tak výrobců tramvají "100% NP / otočné hnané podvozky" taky moc není...

A zatímco se tu vede flame, který ani není o nové tramvaji, tak 15T vesele najíždí další zkušební kilometry (aspoň minulý pátek jsem jí potkal, takže pokud se nic nepokazilo...).

(Příspěvek byl editován uživatelem Markýz.)
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6115
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 12:46:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

multi:
zatím není

Anku:
Lufthansa AG - 10,56% AXA Group, Lutz Helmig 3,11%, Barclays Global Investors 3.07 %, Allianz SE 3,06%, 69,6% jednotlivé spolkové země + stát, zbytek burza

Air France - 54,4% stát

U British Airways se mi to nepodařilo zjistit, ale pravda, prošly v 90. letech privatizací.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 883
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 12:57:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin:

Máte slušnou schopnost reagovat na úplně něco jiného. Raquac píše, jestli někdo objednal někdo z fleku více než polovinu flotily letadel... a vy uvedete počty objednávek A380 a B787 z celého světa... ale po pár kusech od jednotlivých aerolinií. Když se nad tím ještě jednou zamyslíte, tak si určitě všimnete, že je to trochu jiný příklad. Obecně ta analogie bude trochu problém, protože aerolinek, co mají hafo od jednoho typu není moc (napadá mě tak NW s jejích 500+ B737, ale i tam trochu pochybuji, že budou najednou vyměňovat více než polovinu letadel něčím novým, i kdyby vyzkoušeným).

Markýz:
Jak se ukázalo při výběrovém řízení na dodávku pro Prahu, tak výrobců tramvají "100% NP / otočné hnané podvozky" taky moc není...

To je pravda. Když třeba AF dostanou za úkol nakoupit airbus, tak taky mohou vypsat výběrové řízení na letadlo se 100% dvou pater. A nebo v US na letadlo s alespoň 50% kompozitu v trupu a nikdo nemůže říct, že Boeing nevyhrál fér soutěž.

Aby bylo jasno, u Martina i Markýze, tím ani nutně nechci rovnou nic implikovat pro soutěž 15T, ale ukázat, že argumenty obou jsou decentně mimo.
Markýz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 11-2006
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 13:16:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich:
Potíž je v tom, že někdo považuje otočnost podvozků, 100% NP a 100% trakce za zbytečnost - asi jako dvoupatrovost A 380.
Já si subjektivně myslím, že ty požadavky jsou na místě (jinak by nám stačily 14T nebo Wany).

Takže opět k letadýlkům - přirovnal bych to spíš k situaci, kdy chci proudové čtyřmotorové letadlo pro 400 a víc lidí - a kromě Boeingu a Airbusu mi každý nabízí leda menší stroje (Canadair, Cessna), často navíc vrtulové. Jakého dodavatele si vyberu?
Anku
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 83
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 13:30:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: Jestli se muzu zeptat, kde jste prisel k tem 69,9% spolkove zeme a stat? Podel informaci vyrocni zpravy je kvota volne obchodovatelnych akcii na burze 100%. Z toho nejvetsimi akcionari (opakuji nejvetsimi) jsou: AXA Gruppe (10,6), Dr. Lutz Helmig (3,11), Barclays Global Investors (3,07) a Allianz SE (3,06). Kde je ten vas stat a spolkove zeme? Tech vasich 69,9% by odpovidalo podilu institucionalnich investoru, ale to jaksi neni to same jak stat.
Air France jak rikam polostatni, ale ten podil francouzkeho statu primo tam je mnohem min (okolo 17%), nicmene souhlasim ze cas akcii je v drzeni jinych francouzkych polostatnich koncernu.
U Britisch Airways jste si odpovedel sam.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6116
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 14:18:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich:
Máte slušnou schopnost reagovat na úplně něco jiného. Raquac píše, jestli někdo objednal někdo z fleku více než polovinu flotily letadel
Stačí se podívat na wikipedii list of order A380/A350/B787 a pak jednotlivě na každou aerolinku a jich flotily. U mnohých z nich jde dokonce o samotnou obměnu nebo dokonce o + 50% navýšení celé současné flotily. Takže se rozhodně nejedná o pár kusů letadel zařazených do současných flotil. Řekl bych přesně - naopak.

NWA mají flotilu kolem 300 letadel. Dobrá, tak si jich pár probereme:
Virgin Atlantic: 33 letadel, objednávky na 12 A380 + 23 B787
Fly Emirates: 155 letadel, objednávky 58 A380 + 70 A350
Etihad Airways: 63 letadel, objednávky 20 A380, 50 A350, 70 B787
Dubai Aerospace Enterprise: 100 letadel, objednávky 30 A350, 30 B787
Qatar Airways: 141 letadel, objednávky 7 A380, 80 A350, 30 B787
Air India: 35 letadel, objednávka 27 B787
Singapore Airlines: 103 letadel, objednávky 35 A380, 20 A350, 20 B787
Qantas: 94 letadel, objednávky 36 A380, 85 B787

To je jen malý výčet. Do celkových počtů letadel jsou zahrnuty i malá vrtulová nebo středně velká letadla typu B737/A320. Zatímco u objednávek na A350/A380/B787 se jedná o dálková letadla. Pokud bychom se tedy zabývaly JEN výměnou dálkových letadel, došli bychm k tomu, že většina aerolinek, které mají objednané A350/A380/B787 jimi vymění celou a někde i navýší svou dálkovou flotilu.
Jen pro zajímavost:
A380 - 7 miliard Kč/kus, drtivá většina objednávek na přelomu století. První vzlet 2005, první zákazník 2007.
B787 - 3,5 miliard Kč/kus, zpoždění o několik let, první let před pár týdny. Většina objednávek 5 let zpátky
A350 - 3,5 miliard Kč/kus, první let 2014, v současné době se ještě nevyrobil jediný díl letadla. Zatím se stále sedí v projekčních kancelářích. Objednávky 655 letadel za 2,3 bilionu korun.

To je pravda. Když třeba AF dostano...
Tady jste decentně mimo zase Vy. Všechny aerolinky, které dnes provozují B747 musí tyto letadla do několika let vyměnit - blíží se jim konec životnosti. V současné době jen těžko B747 nahradí něco jiného než A380. Nemají moc na výběr..
U kompozitů jste taky trochu vedle. Obě letadla A350/B787 se budou vyrábět/vyrábí z kompozitních materiálů. A dnes se rozhodně neřeší otázka, jestli koupit A330 nebo B787, ale jestli A350 nebo B787.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6117
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 14:28:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anku:
Mohu se tedy zeptat, kdo je těmi institucionálními investory Lufthansy AG? Měl jsem za to,že stát prodal pouze 30% podíl Lufthansy, zbytek rozdělil mezi spolkové země Německa a část si ponechal. Nevím to jistě a dohledat to taky nemůžu. V případě shareholders Lufthansy AG se mluví jen o těch výše zmíněných kapitálových společnostech. Nevím, neryju, ptám se. Měl jsem dodnes za to, že v Lufthansa AG si stát/spolkové země nechaly majoritní podíl, aby aerolinky neskončily částečně přesně tam, co fauvé - v Arábii nebo v Číně.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 884
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 14:50:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čísla ještě zkouknu, jak je to podílem flotil, ale můžete mít pravdu.

Ne, 747 se stále vyrabí a Boeing Vám určitě rád nějakou 747-8I prodá. Takže lze nahrazovat Jumbo Jambem... a to se ještě ukáže, kdo z nich měl pravdu, protože Boeing mj. zmrazil nové obří letadlo, protože očekává změny v letecké dopravě směrem k přímým spojením (což nahrává menšímu (a uspornému) letadlu) než napáječe a huby (a obři mezi huby).

V tom posledním odstavci nešlo o mapování trhu, ale o to, že Markýzův argument má nulovou vypovídací hodnotu. Stejně tak mohu vypsat řízení, kde nelze vybrat než A380, B787... nebo vlastně cokoliv jiného.
Anku
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 84
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 15:48:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: Z definice jsou institucionalnim
investory, vsechny mozne instituce (vsichni ostatni, kteri nejsou privatnimi osobami), tedy banky, pojistivny, investicni fondy, penzijni fondy a dalsi. Patri sem samozrejme i stat, nicmene neni to jenom stat.
U Lufthansy patri do kvoty tech 69,9% i ti konkretne jmenovani jako AXA, Barclays nebo Allianz. A pokud je tam napsano, ze nejvetsimi akcionari jsou ty vyse jmenovane spolecnosti, tak opravdu tam neni nikdo jiny kdo by mel nad ty 3%. A poslednim faktem je prave ona skutecnost ze podil volne obchodovatelnych akcii na burze (Streubesitz) je 100%. Tim nam ta splecnost rika, ze nema zadneho majoritniho nebo strategickeho majitele a jeji akcie jsou ve vlastnictvi mnoha malych jednotlivych institucionalnich a privatnich investoru. Takze u Lufthansy opravdu nemuze byt o statni firme zadna rec.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6118
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 16:50:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich:
Projekt B747-8 se rozběhl teprve nedávno. Tedy v době objednávky většiny A380 toto letadlo na trhu nebylo. I dnes ale B747-8 má na sedadlo vyšší náklady než A380, proto se o konkurenci A380 moc nejedná. Spíš je to nabídka pro ty, jimž A380 dorazí pro velké množství objednávek až za několik let. I objednávky B747-8 tomu odpovídahí - 20 Lufthansa, 5 Korean Air. Tedy nic moc.

Koukám, že se stále dokola opakuje boj, který vznikl někdy před deseti lety. Tehdy Boeing tvrdil, že velká letadla nemají budoucnost a prorokoval Airbusu na A380 max 100 objednávek. Naopak Airbus tehdy tvrdil, že velká letadla jsou jedinou možností na přetížených letištích. Po tom, co Airbus získal objednávku na 250 letadel a Boeing asi na 500 B787, obě firmy uznaly, že pravda je někde uprostřed. Boeing představil projekt modernizovaného Jumba a naopak Airbus představil A350 konkuenta B787. Stále dokola čtu v novinách něco o jiné filosofii obou firem, o hubech, přímých linkách, nepřímých linkách apod. 7 let už to neplatí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Martin.)
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 808
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 19:33:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: pri vsi ucte, srovnavat letadlo s tramvaji Skoda 15T je naprosta blbost.
A to hlavne z toho duvodu, ze na zadnem letadle neni tak zasadne zmenen zpusob pohonu jako na voze 15T. Vse ostatni je naprosto o nicem.
Jinak Airbus sice predstavil A350 (stejne jako Boeing B747-8) ale tim jeste neni dano, ze je zacne vyrabet. A erolinka, kdyz zjisti, ze dany typ neni k dispozici, presmeruje objednavku za jiny. To bohuzel DPP udelat nemuze. Protoze jina pouzitelna tramvaj 100% low floor a 100% otocne podvozky proste NEEXISTUJE. Takze nasemu DPP zbyva jedine a pouze si drzet palce aby se 15T povedla. Ja ji drzim palce taky.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 885
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 19:35:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To jsme se hezky dostaly od těch tramvají. Já bych řekl, že to minimálně ve svých důsledcích platí, neb Boeing nic nového v oblasti velkých strojů nemá a hned tak mít nebude. Podobně A350 bude ještě docela trvat, než se dostane do vzduchu a s realistickými termíny si moc netyká ani jeden z nich. Ale v tuto chvíli nemá ve svém sektoru konkurenci ani B787. To, že pravda nebyla ani v jednom extrému lze říci podle toho, že oboje se prodává.

ad: B747-8... No, klidně jste si mohl objednávat i starší verze, alespoň v době, kdy běžely objednávky A380. Ale A380 to není ve více ohledech. Na druhou stranu, v osobní variantě jsou objednávky pouze 15% toho co u A380, ale osobní i nákladní již dosahují 50%.

Mimochodem, A380 mě tedy bere dost a už se těším, až se dočkám na nějaké pro mě relevantní transatlantické trase, ale i pro B747 bych viděl pár kladů... když už nic jiného, vědí si s tím rady na znatelně více letištích.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6121
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 20:00:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gabuliatko:
A to hlavne z toho duvodu, ze na zadnem letadle neni tak zasadne zmenen zpusob pohonu jako na voze 15T
To zásadně nesouhlasím. Vývoj letadel B787 i A380 stál mnohonásobně víc než vývoj tramvaje 15T. Pokud by sis přečetl něco o novinkách použitých v B787, zjistil bys, že se jedná o opravdu revoluční letadlo. Jinak v principu srovnávat tramvaj s letadlem samozřejmě jde z pohledu vývoje a možných problémů v provozu.

Jinak Airbus sice predstavil A350 (stejne jako Boeing B747-8) ale tim jeste neni dano, ze je zacne vyrabet.
První letadlo B747-8 již bylo vyrobeno a k zákazníkům se má dostat již letos. Airbus A350 se zcela jistě vyrábět bude taky, protože dosavadní vývoj už stál několik miliard € a zákazníci na něj stojí docela dlouhé fronty. Montáž prvního prototypu by měla proběhnout už příští rok, vzlet se má uskutečnit na přelomu let 2013 a 2014.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6122
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 20:09:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich:
Já bych řekl, že to minimálně ve svých důsledcích platí, neb Boeing nic nového v oblasti velkých strojů nemá a hned tak mít nebude.
Tak B747-8 je velké letadlo a oproti klasické B747-400ER značně modernější. Pravda, A380 bude v následujících 20 letech králem oblohy, ale B747-8 ji může velmi dobře sekundovat. Přeci jen, letadla s kapacitou nad 500 cestujících jsou jen dvě B747 a A380. B747-800 má mít v konfiguraci full economy 600 míst, A380 850 míst.

Která aerolinka si v posledních letech objednala kalsikcé jumbo? Já nevím o jediné, krom carga.

S A380 se můžete z Paříže do New Yorku proletět už dnes - Air France nabízí zpáteční letenky včetně letu z Prahy za 14 tisíc. Nejlaciněji pro nás Evropany je možné letět A380 z Londýna do Dubaje za 10 tisíc společností Emirates. Koukal jsem na září a ceny jsou velmi příznivé.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 886
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 21:01:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin:

A380 mě bere, ale asi ještě ne tolik, abych se někam vydal jenom pro vlastni let. Pro mě relevantní je západní pobřeží, ale (nejlépe) SFO snad zatím ani není připravené na jejich odbavení, možná bych ještě využil DEN. Myslím, že časem bych se mohl dočkat.

ad A380 a B747-8:
Já nevím, mě to tak trochu přijde, že kdo mocí mermo nechtěl Boeing, tak mohl před nějakým časems trochou zapření říci, že tu samou službu jako B747 mu odvede A340 (mimochodem z pohledu cestujícího můj nejoblíbenější). Alespoň tohle mi přijde analogické k nákupu B747-8 místo A380, pokud ten druhý opravdu uplatním a potřebuji. Prostě není to ono resp. to samé, ale své uplatnění to také má.
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 528
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 21:57:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky za zajímavý exkurz do světa letadel(vážně).
Jenom bych prosil diskutující, aby trochu dávali pozor na alespoň základní pravopis, protože třeba toto:

To jsme se hezky dostaly od těch tramvají.

je hrozné (pokud se tedy nemluví o ženách). Já vím, že Vás tím asi s***, omlouvám se, ale nemohu si pomoci. Kdysi jsem si myslel o diskutujících, co opravují ostatní velmi nedobré věci a vidíte, dnes jsem na jejich místě:-).
Marooned
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 887
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 22:42:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rzeczpospolita:

Agrrr, to jsem byl ja, pardon...
V_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 10-2005
Odesláno Úterý, 12. ledna 2010 - 23:22:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: Nemohu si pomoct, ale já znám v Evropě jen dvě tramvaje, které byly takto za posledních 20 let vyvinuty a vyrobeny - ULF a 15T - možná ještě Leoliner.
Úplně zapomínáte na tramvaj Cobra (Be 5/6) vyvinutou speciálně pro švýcarský Zürich. To je také zcela ojedinělá koncepce (zejména pojezd).
Ze začátku s nimi také byly značné problémy a ve fázi prototypů musela být do značné míry překonstruována.
Mimochodem, provoz v Zürichu se podle mého mínění dost podobá pražskému jak intenzitou provozu tak i charakterem některých tratí (samozřejmě až na jiný rozchod).
Brumla
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 138
Registrován: 6-2005
Odesláno Neděle, 17. ledna 2010 - 23:23:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A propo Cobra: 100% nízkopodlažní, 100% adhezní (může být), 100% otočná.
A pak že taková tramvaj neexistuje, že se musí vyvinout......
Až bude vládnout Paroubek, pak bude pozdě se ptát:
a co děti? Budou mít co žrát??!!!
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6167
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 18. ledna 2010 - 09:25:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brumla:
100% nízkopodlažní, 100% adhezní (může být), 100% otočná.
A na to jste přišel jak?
gambrinus44
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.235.238
Odesláno Pondělí, 18. ledna 2010 - 09:54:57    Odkaz na tento příspěvek  

Tak Cobrou jsem měl možnost se projet a dost pochybuji o otočných podvozcích.Možná tak 100% nízkopodlažní,ale uspořádání salonu nic moc.
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Pondělí, 18. ledna 2010 - 10:43:31    Odkaz na tento příspěvek  

Cobra a 14T se nedá srovnávat. Cobra nemá nápravy a kola jsou nuceně stavěna do radiální polohy. Viz http://www.laerm.zh.ch/fals/3-wissen/publikationen/pdf/zup13-Stad tbahn_leiser.pdf
Brumla
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 139
Registrován: 6-2005
Odesláno Pondělí, 18. ledna 2010 - 13:51:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zřejmě narážíte na 100% adhezní. Ano, verze Be5/6 není. 1 pohon byl vynechán ve prospěch dveří. Výrobce někam dodával verzi 4/4 a nic nebrání výrobě variant 6/6 a 8/8 atd.

Cobra má 1nápravové otočné podvozky, mechanicky řízené od natáčení článků mezi sebou, jak je patrné z odkazu neregPetrS. Z téhož je zřejmé i 100% nízkopodlažní.

1nápravový otočný podvozek umožnuje podstatně širší uličku než 2 nápravový.
Až bude vládnout Paroubek, pak bude pozdě se ptát:
a co děti? Budou mít co žrát??!!!
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1574
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 18. ledna 2010 - 14:51:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brumla: Samozřejmě nic nebrání výrobě vozů Cobra 6/6,8/8 - až na ty dveře, dva nesené články a nutnost zachovat vnitřní uspořádání 2+2 sedadla, protože motory jsou umístěny pod sedadly a pohánějí vždy dvě kola na jedné straně článku prostřednicvím dvou kardanů... Jde o úplně jiné řešení než 15T. A navíc pro rozchod 1000 mm. Pro 1435 mm rozchod si můžete celý pohonný systém překreslit znovu, neboť kardany vnějškem asi neprotáhnete.. A ostatně, výrobce to nabízí od r. 2000, že se do výběrka na Prahu nepřihlásil..

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pondělí, 18. ledna 2010 - 15:13:10    Odkaz na tento příspěvek  

Spíše bych to nazval neotočný dvounápravový podvozek s nuceně stavitelnými dvojkolími.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1575
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 18. ledna 2010 - 15:17:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

neregPetrS: No já bych spíš použil název 14T s natáčivými koly a mimořádně komplikovaným pohonným systémem (co by v Praze dělaly ty kardany po pár letech provozu si dovedu s hrůzou představit).
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pondělí, 18. ledna 2010 - 16:13:59    Odkaz na tento příspěvek  

Mně to zas tak komplikované nepřijde. Podobné kardany má i T3, tady jsou jen více natahovací. Ke 14T to má naštěstí dost daleko, taky je to o pár let starší.
Brejšín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 904
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 18. ledna 2010 - 17:25:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám pocit, že už dospěli k závěru že to není to pravé ořechové?????
Asi jsem z jiného světa.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1576
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 18. ledna 2010 - 18:18:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

neregPetrS:"Mně to zas tak komplikované nepřijde. Podobné kardany má i T3"

Pane, pane. Ukažte mi kardan, který přenáší síly mezi podvozkem T3 a vozovou skříní tohoto vozu a máte u mně milion Kč jako odměnu. A pak mně ještě poučíte zdarma o natahovačnosti takového systému....

V ČR jsou drážní vozy, kde podvozek je spojen s vozovou skříní kardanem (za účelem pohonu generátorů el. proudu). Ale tady jde o vozidla dříve ČSD, nyní ČD, bývalých řad Bai, Baim (výrobce Vagónka Studénka n.p./k.p. v 70-80. letech). A tam si vibrací vozové skříně při vyšších rychlostech v důsledku vyšlachtaných kardanů můžete užít dle libosti - rámus nepomíjeje. A tady jde jen o výrobu proudu k osvětlení a ventilátoru topení..Ne o přenos hnacích sil vozidla. Jistě, pečlivou údržbou a včasnou výměnou dílů tomu lze bránit - ale...
Brumla
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 140
Registrován: 6-2005
Odesláno Pondělí, 18. ledna 2010 - 21:27:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že by švýcaři jezdili s vyšlachtanými kardany? Myslím, že jim příliš fandíte.

Spíše bych to nazval neotočný dvounápravový podvozek s nuceně stavitelnými dvojkolími.
To je použitelné na železnici, radiálně stavitelná dvojkolí fungují tak do poloměru 150-120m.
Zde má každá náprava svůj rám, který navíc zachycuje reakce od kolových převodovek.
Až bude vládnout Paroubek, pak bude pozdě se ptát:
a co děti? Budou mít co žrát??!!!
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1580
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 18. ledna 2010 - 22:05:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brumla:"Zde má každá náprava svůj rám"

Náprava, umístěná pod podlahou, jejíž vrchní plocha je 33 cm nad vozovkou? A co průměr kol?

Není tohle (krom motorů pod sedadly) další důvod k vnitřnímu uspořádání 2+2 sedadla? Ony totiž ta kola dost výrazně zasahují do vnitřní části vozidla. No a průchodnost vozidla, užšího než 15T, s takovým (nutným) uspořádáním sedadel je nanic. Prohlédněte si to, na co odkazuje neregPS a pak teprv něco pište.
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.96.2
Odesláno Pondělí, 18. ledna 2010 - 22:59:11    Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33: Ukažte mi kardan, který přenáší síly mezi podvozkem T3 a vozovou skříní tohoto vozu a máte u mně milion Kč jako odměnu.

Kdepak jste na takovou blbost přišel? Kardany snad přenášejí kroutící moment, žádné síly mezi pdvozkem a skříní vozu, od toho máme ploché torny, otočné čepy, ojnice, šikmé tyče a podobné vymoženosti.

Zato máte na T3 motor uložený kolmo k nápravě, kardan a převodovku, ale to jistě víte.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1581
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 19. ledna 2010 - 09:37:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

neregPS: no víte, já jsem se kdysi dávno učil, že kroutící moment, točivý moment nebo také kroutivý moment vyjadřuje působení síly na bod vzdálený od osy otáčení (hřídele). Asi nás to učili špatně
Dokturek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.229.140.159
Odesláno Úterý, 19. ledna 2010 - 09:50:36    Odkaz na tento příspěvek  

Ad neregPetrS., Rudolf_33: ehm, nerad vám vstupuji do diskuse, ale zdá se, že se nechcete pochopit. Na jedné straně stojí drobný detail, že podvozky T3 a následníků skutečně obsahují kardany mezi motory a převodovkami - ale oboje je uloženo v rámu podvozku. Na druhou stranu samozřejmě i v našich šířkách existují vozidla, u nichž je motor podvěšen pod skříní a s nápravovou převodovkou je spojen kardanem - viz řady 680, 460 a 560 ČD.
To jen pro upřesnění, hádejte se ale klidně dál.
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Úterý, 19. ledna 2010 - 10:32:15    Odkaz na tento příspěvek  

Dokturek: 460 ne, ta má tlapové motory. Já s tou ironií nezačal, už toho nechme. Domnívám se, že Rudolf 33 měl na mysli obtíže s kardanem s tak moc proměnnou délkou, kde by u běžného drážkování došlo velmi záhy k vydření/vytlučení. U nejstarších TGV s motory uloženými kvůli snížení momentu setrvačnosti podvozku ve skříni vozidla je použit speciální kardan - tzv. tripod, česky trojnožka. Má jen tři velké drážky, ve kterých se pohybuje protikus osazeným kladkami na valivých ložiskách. U Cobry by to mohlo být řešeno podobným způsobem. A že by toto uspořádání pojezdu nebylo možné pro standardní rozchod kvůli umístění motoru? To bych neměl obavy.

Cobra má proti 14T zásadní výhodu v absenci náprav. Otázkou je, co dělá nucené natáčení dvojkolí odvozené od vzájemné polohy článků v nájezdu do oblouku bez přechodnice. Oddělený pohon kol na levé a pravé straně má výhodu v absenci skluzů v oblouku. Všimli jste si někdy v Praze odlišného opotřebení hlavy kolejnice ve výhybce v místě, kde druhé kolo jede po okolku?
Hhoonnzzaa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 168
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 21. ledna 2010 - 17:59:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je tu nějaké podezřelé ticho ohledně 9201. Copa to?
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2851
Registrován: 2-2006

Odesláno Čtvrtek, 21. ledna 2010 - 22:08:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To přejde. Ještě o ní uslyšíme...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Brejšín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 910
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 22. ledna 2010 - 08:51:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nic, jen nemůže ven pokud jsou ledová korýtka vyprofilovaná od T3.
Asi jsem z jiného světa.
Hhoonnzzaa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 169
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 22. ledna 2010 - 12:46:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To se to krásně protahuje
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2870
Registrován: 2-2006

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 17:11:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nové tramvaje zatím v Praze nejezdí, prototypy nefungují
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6178
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 17:47:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To vypadá, jako by Mladá fronta měla mezi šotoušema zvědy
Radak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.120.74
Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 21:04:10    Odkaz na tento příspěvek  

Tomu rozumím, že nová vavříny vyznamenaná tramvaj 15t pro Prahu nemůže jezdit tam co normálně jezdí T3,T3.PLF nebo Kačeny.... Dobře nejezdí ani 14T v Pze nebo 13T v Brně. Ale proč si tedy Praha za tyto peníze POŘIZUJE tramvaje které v zimě nemůzou v Praze jezdit? A zatím nejezdí ani v létě. Ale sorry nehledejme v tom logiku, v tom je double J a v tom jsou jejich prachy.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5286
Registrován: 8-2003

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 21:44:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bože můj, to snad ne, čeho se tady ještě dočkáme?!

- Ponecháme-li stranou, že i ony T3.PLF a Kačeny jsou pro některá místa poněkud větší, tak pořád mi ta úprava několika obrubníků (která by se v mnoha případech doopravdy tak jako tak musela udělat) nepřijde jako nějaká vysoká cena za provoz vozidla typu 15T.
- 15T mohou jezdit v zimě, v zimě jen nejde dokončit některé potřebné zkoušky.
- Sorry, nehledejme v tom argumentaci, ale spontální kopanec do emocemi neoblíbené věci.
Tomorrow Belongs To Me

9001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 142
Registrován: 6-2004

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 21:45:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radak: Nevím kolik lidí by se odvážilo pustit T3 v takovémhle počasí kdyby jezdily jenom staré vozy.

Vidím to tak, že 15T je natolik revoluční, že by se to dalo přirovnat k nástupu tram koncepce PCC do Prahy, tedy s tím spojené i mnohé úpravy.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 918
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 22:05:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp: Možná se čílíte zbytečně a/nebo špatným směrem. Pokud Radka správně chápu, tak se odpíchl od Brejšína (910). Nevím, neznám, ale zní to, že zamrzl led v kolejích (žlábcích). T3 si vyjezdily své cestičky a 15T se do toho nepustí, aby jí nějaká ta vyjetá cestička nechtěla vyhodit ven.

Jak říkám, nevím a nejsem odborník, ale takhle mi ty příspěvky ve svém sousledu dávají jakýs smysl. Tedy, samozřejmě, pokud by tomu tak bylo, stejně opodstatněná by mohla být obava pustit jediné vozidlo T3 do provozu čistě 15T. Tedy i kdyby to tak bylo, není to nic proti ničemu.