K-report
 

Archiv do 28. prosince 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv do 28. prosince 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Neděle, 26. prosince 2010 - 23:31:24    Odkaz na tento příspěvek  

Přidám zase něco na podráždění odpůrců "tangenty":
- "Štědrý den" = 809.249-6 a 809.677-8,
- oba "svátky vánoční" = 809.140-7 a 809.677-8.
KMV administrativně patří pod DKV Plzeň = PJ Rakovník (TS 894 = 2., 3. a 4. TD v šestidenním oběhu), strojvedoucí "0/0-S s komerčním odbavením" jsou z DKV Praha = PJ Kralupy nad Vltavou (TS 881p = 8., 15., 16. a 17. TD ve dvacetidenním personálním turnusu).
Frekvence o vánočních dnech byla dost slabá, převážně jen v řádu jednotek cestujících, na "Štěpána" dokonce občas v některých úsecích i nulová: nejžádostivější "projížděči" se asi už průzkumných cest nabažili a o vánočních prázdninách má zřejmě většina potenciálních uživatelů železnice jiné zájmy, k nimž nepotřebuje využívat vlaků - navíc ROPID ani ČD víkendový provoz "tangenty" nijak viditelně nepropagují, takže o něm vědí převážně pouze ti, kdo vlaků využívají běžně, a ti se asi o svátcích nikam nevydali. Podle toho, co jsem měl při několika vánočních cestách možnost vidět, byla "tangenta" využívána v relaci Roztoky u Prahy - Praha (většinou Praha-Holešovice) a opačně více, než pro cesty pouze "uvnitř" Prahy.
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Pondělí, 27. prosince 2010 - 06:44:23    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
Nástupiště Běchovice je v docházkové vzdálenosti nějaké pochybné osady Běchovice 2 (Nová Dubeč), jak vidno z Mapy.
Že tato poloha byla zbolena kvůli busu 240? Tak to mě opravdu nenapadlo. Pokud je o spojení S1 s Dubčí (budiž) a Již. Městem (), tak snad by nebyl problém tu pochybnou 240 odklonit přes Běchovice. Podle mě si tohle strašné místo zastavování Eska vůbec nezaslouží. To bych radši viděl zastavování osobních vlaků v Jabloňově (například).
Ve stávajících Běchovicích ať si zastavuje třeba žluťas a udělá přestup na autobus do Liberce, ale jinak bych to zrušil. Nebo ať se opraví ta čekárna, což bylo předmětem mého původního příspěvku.
Kdo tam má čekat půl hodiny v zimě - např. při vinou zpoždění DPP nezdařeném přestupu ze 163 (od DeHo) na S1 - ???

Včera jsem nastupoval do vlaku v Pertolticích pod Ralskem. Mají tam malou (asi 2x2 metry), útulnou čekárnu, dokonce jsou tam k dostání informační materiály k místnímu IDS. Praha-Běchovice má čekárnu kde???
Buď ať se z toho udělá nádraží na úrovni, vzorem může být Pohled (kdo tam nebyl, ať se jede podívat!) nebo právě opravený Liberec. Nebo ať se to zruší!!! Kdo má chodit z MHD na vlakovou zastávku kolem nádraží duchů a dlouhým hnusným podchodem???
Běchovice jsou paskvil a hnus. Nejsem sám, kdo by z nich zvracel.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 27. prosince 2010 - 09:00:20    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "PID cestující" = 27.12.2010 - 06:44:23:
Pokud vím, byl nikoli snad přesun, ale výstavba nové další běchovické "zastávky" někde v oblasti podjezdu silnice "kolmé" k silnici I/12 a směřující k Horním Počernicím, součástí koncepce využití železnice v pražské MHD, resp. v PID, spočívající především ve zřízení těch více než 20 nových a přesunutých železničních zastávek v Praze, který ve vzájemné součinnosti vytvořily (tehdy ještě "unitární") ČD a ROPID už někdy před skoro 10 roky a z něhož se zatím nerealizovalo vlastně nic ...
Zda třeba někdo prosadí vybudování té (nové) zastávky do akce "optimalizace traťového úseku Běchovice - Úvaly", to si netroufám odhadnout, protože "šetřit je třeba, ať to stojí, co to stojí" (jak to ostatně znal už i předchozí režim, ale k dokonalosti to dotáhnout nestihl ...), ale pak by třeba i taková tangenciální autobusová linka PID spojující v přijatelném intervalu železniční stanice a zastávky v relaci Horní Počernice - (nová zastávka) Běchovice - Koloděje - Uhříněves mohla mít docela úspěch ...
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 27. prosince 2010 - 09:49:35    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Káem" = 8729 (sekce "Rychlodráha Praha - letiště - Kladno" = 31.10.2010 - 07:05:04):
Takže R na Hlavák, společně s letištním expresem k pendolinu a na masně regionovy a jednoešusy s rychlým obratem nebo odjezdem jako S35 či S49. S41 zůstane v Libni a slavné -aa-ovo ježdění křížem v libni bude vyřešeno.
(Ne nic neberu ani jsem nic nepil, jen jsem si přeleštil kouli. Křišťálovou)

Koule - nekoule, a ať je jakkoli křišťálová: ten návrh na vedení "linky S49" úvratí přes Masarykovo nádraží má několik nevýhod, z nichž nějvětší je podstatné prodloužení cestovní doby mezi tarifními body "Praha-Libeň a trs" a "Praha-Bubeneč a trs" - a to i v případě, že by do koncepce byl zapojen "malý triangl" a při přestavbě "Masaryčky" na "odsunutou Masaryčku" (Boha jeho - to už si musí Praha brát debilní vzor v Brně i v případě železnice ???) by tam byly vytvořeny nové peróny, jichž by využívaly tangenciání "linky".
Zavedení "linky S35" s "rychlou úvratí" na Masarykovu nádraží není rozhodně špatným nápadem, protože by to určitě urychlilo spojení západu Prahy 6 a východu Prahy 9 pro mnohé současné uživatele MHD, ale výhodu rychlého spojení jihovýchodu Prahy 10 a oblasti "Praha-Bubeneč a trs" by vedení "linky S49" úvratí přes Masarykovo nádraží úplně zlikvidovalo, protože by to přineslo prodloužení cestovní doby o cca 8 až 10 minut - navíc "odsunutá Masaryčka" ztratí půvab "nádraží v centru" s možností relativně rychlé pěší dostupnosti centra bez nutnosti úrovňového přecházení silně frekventované městské "okružní" komunikace, jíž by se propojení ulic Opletalovy a Na Florenci bezesporu stalo: taková silnice nepatří na povrch, ale pod zem (prostoru na to v té oblasti je dost), a ve směrovém souběhu s ní by měl být (a to přednostně!) vybudován i pěší podchod pod kolejištěm stávajícího Masarykova nádraží, samozřejmě s přístupy na východní konce jeho stávajících perónů, usnadňující a výrazně zkracující m.j. i pěší propojení (stávajícího) Masarykova nádraží s hlavním nádražím, ale především se stanicí trasy "C" metra Florenc a s "ÚAN".
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9179
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 27. prosince 2010 - 11:14:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Zustala by S41 na Libeň, nakonec , kdyby si dráhy vyřešily provoz kolem Malešic, mohly by se tam vejít obě (S41 via Holeš a S49 via Masna, je otázka esli by to nebylo zu viel), ale jinak souhlas, bylo by to delší. Naopak obávám se, že podchod/podjezd není to co P1 a P8 chtějí, oni chtějí právě ulici.
PF 2011 všem!
(slovně zde a obrázek tady: http://7326l.sweb.cz/)
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 27. prosince 2010 - 12:55:03    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Káem" = 9179:
Dvě "linky S" mezi Libní a Hostivaří by se asi "uživily" jen těžko - leda by holešovická "tangenta" byla trasována přes bývalý "ranžír" a třeba Prahu-Vršovice do žst. Praha-Smíchov, nebo přes "čekačky" a Prahu-Krč do Prahy-Radotína, a "masaryčkové" vlaky "linky S49" úvratí přes Prahu-Libeň a Prahu-Hostivař třeba až do Strančic: jinak bych ale rozhodně preventivně nevypouštěl ze sledování žižkovskou trať a potenciální možnost výhledového vybudování nějaké "pražské kopie" budapeštských "HÉV" minimálně až někam do oblasti Olšanského náměstí (potenciální vazba i na možnou trasu metra "D" ...) ...
Že "podchod/podjezd není to co P1 a P8 chtějí, oni chtějí právě ulici", to je mi jasné, protože jedině to je důvod a pádný argument ke "zkrácení", a tedy de facto "odsunutí" Masarykova nádraží až v podstatě za původní pražské hradby (o něž jim právě a pouze jde): ovšem to, že Praha 1 (= "Bürgi" a spol.) s podporou Prahy 8 chce prosadit něco účelového, ale protismyslného a "protilidového", mně nemůže bránit v tom, abych tu neužitečnou hloupost kritizoval a navrhoval smysluplnější a užitečnější řešení (byť pochopitelně také dražší). Je třeba si uvědomit, že jakékoli rozsáhlejší stavební zásahy (nejen) v této oblasti zafixují situaci na mnoho desítek roků, a tak vybudování zbytečné hovadiny je m.j. i "preventivní mstou" na spokojenosti a pohodlí dalších generací ...
V koncepci přestavby ŽUP se (bohužel) nikdy příliš nesledovalo budování smysluplných přestupních uzlů jak mezi železniční dopravou a MHD, tak i v rámci železniční dopravy samotné - a takový trend zatím bohužel příliš nesledují ani řešení připravovaná nyní: například "kontext" odsunu tarifního bodu Praha-Bubeneč až na opačné zhlaví stanice do Podbaby a uvažovaná přestavba žst. Praha-Bubny se související novou zastávkou u Výstaviště (na trati "Buštěhradské dráhy"), přemísťující současnou holešovickou železniční zastávku (logicky) blíže ke stanici metra "C" Vltavská, zatím zcela likviduje jak obsluhu "Stromovky" a areálu bývalého "PKOJF" včetně "sportovní haly" po kralupské železniční trati, tak i možnost relativně krátkého přechodu mezi osobními vlaky kralupské trati a žst. Praha-Holešovice - se zřízením nové železniční zastávky na kralupské trati někde například v prostoru u holešovické elektrárny s možností přestupu na tramvaje směřující na Trojskou ulici či autobusy k ZOO a se zřízením přístupu od této nové zastávky přímo chodníkem (mimoúrovňově) na 1. nástupiště žst. Praha-Holešovice přitom (jako obvykle) zatím také nikdo nepočítá, ačkoli o větším zapojení železnice do pražské MHD teď módně "mele" kde-kdo: bylo by to, pravda, tak cca 400 - 500 metrů pěší chůze ...
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Pondělí, 27. prosince 2010 - 13:15:36    Odkaz na tento příspěvek  

ROPID: "S platností od 1. ledna 2011 rozšiřujeme plnou integraci na železniční trati č. 173 v úseku Praha-Řeporyje – Nučice (linka S6) a také na trati č. 122 v úseku Hostivice – Rudná u Prahy. Plná integrace znamená, že ve vlaku platí nejen předplatní jízdní doklady PID, ale i přestupní jízdenky PID pro jednotlivou jízdu.

Takže zásadní železniční stanice Hostivice-Litovice bude mít plnou integraci. . Už vidím davy nových spokojených cestujících.
Prosím pěkně, kdy bude plná integrace do Plaňan (-Kouřimi)? Uvažuje se o brzkém zrušení SID-autobusů mezi Kolínem a Prahou (což je samozřejmě chvályhodné), takže mají ČD & ROPID šanci získat nové vlakové cestující [Plaňany - Praha]. Bez plné integrace se to asi moc nezadaří, protože . Bohužel.

Já tady chci mít taky hejtmana!!!
Ještě jednou gratujuji do Hostivice-Litovic, kde je asi špatná obsluha PID-autobusy. Tak ať vám ten označovač dlouho vydrží...
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9181
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 27. prosince 2010 - 13:22:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ona je bohužel spousta jednoduchých úprav, které se z neznámých důvod neprovedou. Otočit nástupiště v Dejvicích a zastavovat u bubenského návěstidla by dnes znamenalo 50 metrů do metra. Zastavovat na zhlaví Buben u mostu by znamenalo 100 metrů do metra. TT do Podbaby se staví (prý), ale zastávka ještě ne. Naopak jakkoliv vlak jede kolem budovy Buben, zastaví v tomto případě až na opačném zhlaví (zast. Holeš) - dycky se to tak dělalo. Jezdí se 50 metrů od nástupiště metra DH a stejnejch 50 metrů od metra Rajská zahrada. Legalizovat Depo vršovice nikdo taky nechce. Povedla se Knížecí, to jsem čuměl jak blázen. Pro vytvoření zastávky Ostrčilovo nám by stačilo pár panelů. Chápu že v době parních vlaků byla tendence zastávky rušit, ale dnešní ešusy?
PF 2011 všem!
(slovně zde a obrázek tady: http://7326l.sweb.cz/)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7133
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 27. prosince 2010 - 13:51:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PID cestující:
Nástupiště Běchovice je v docházkové vzdálenosti nějaké pochybné osady Běchovice 2
Co Vy máte společného s Běchovicemi 1? Při pohledu "z vnějšku" jsou Běchovice 1 i 2 cca srovnatelé části.

Pražan:
V koncepci přestavby ŽUP se nikdy příliš nesledovalo budování smysluplných přestupních uzlů jak mezi železniční dopravou a MHD, tak i v rámci železniční dopravy samotné ... například "kontext" odsunu tarifního bodu Praha-Bubeneč až na opačné zhlaví stanice do Podbaby
A když se sledují (např. Podbaba a možnost přestupu na tramvaje do centra nebo na autobusy směr Suchdol), tak je to podle Vás zase špatně. Mám silný pocit, že nevíte, co vlastně chcete.
Nevím, proč by měly vlaky stavět "v lese" (Stromovka). Stejně tak mi není jasné, proč by měl vlak suplovat tramvaj a stavět pomalu po několika stech metrech (Bubny-Vltavská vs. Bubny-Holešovice zast.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Pondělí, 27. prosince 2010 - 14:05:06    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Co Vy máte společného...
Já vůbec nic. Nedávno jsem to tady jednomu vysvětloval ... Když se k něčemu vyjadřuju, naznamená to, že se týká MĚ.
Sorry, ale Vy možná máte pocit, že vše vše točí kolem Vás, že se všechno musí přizpůsobit Vám, že Vy, Vy, Vy a zase Vy.
Takže když napíšu, že by měl zastavovat ve skutečných Běchovicích, a ne v nějaké opodál, neznamená to, že tam něco mám. Nemám, nepotřebuju.
Naučte se se taky dívat na svět nezaujatě, bude Vám líp.

Pravda, jedna věc se mě trochu (ne zcela, stejně používám In-100) týká, a to Pražská Neintegovaná Doprava na trati 012 (Plaňany), což je ale neskutečná drzost, když tady někdo provozuje takovouto šaškárnu. A plná integrace ÚP Litovice od ledna 2011 to je pěkný výsměch lidem z Podlipanska.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9182
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 27. prosince 2010 - 14:20:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Holešovice zast. je samozřejmě anachronismus, kterej přetrvává díky setrvačnosti drážního myšlení, jaké právě prokázal i Hroch. Co se prosím pěkně staví na zastávce Podbaba? Tam nebude pěkných pár let ani kopnuto a tramvaje budou točit v pustině. Ještě že tam jsou ty nový baráky, aspoň někoho to bude vozit. Jo a výtah na Babu by se moh udělat a nemusel by se jim tam pořád cpát pidibus. Zejména když 125 je už obsazená.
PF 2011 všem!
(slovně zde a obrázek tady: http://7326l.sweb.cz/)
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 27. prosince 2010 - 14:46:01    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "PID cestující" = 27.12.2010 - 13:15:36 + 14:05:06:
S některými mírně agresivními názory "Hrocha" nemá smysl se příliš zabývat: já už na jeho výlevy raději ani nereaguji - ale vystihl jste ho, myslím, docela přesně ... Přál bych mu, aby jednou přece dostal rozum a začal myslet s nadhledem - pokud to ovšem někdy nastane, to pak teprve budou "vlny", jak si konečně oddychne ...
Úplná integrace zastávky Hostivice-Litovice zřejmě souvisí s představou o chtěném brzkém zintenzivnění osobní železniční dopravy v té oblasti (Chýně, atd.) a s možností nastolení provozu "0/0-S" v návaznosti na "linku S65": v litovické zastávce zjevně je ve "staniční budově" funkční přípojka elektrické energie, ale dotahovat ji k zastávkám s "dřevěnými přednosty" v polích na "pečecké lokálce" by bylo mnohem dražší a náročnější: podstatně snazší by bylo označování jízdenek těch cestujících, kteří tam výjimečně nastoupí, strojvedoucím, ale to asi naráží na nějaký formální problém, takže "to nejde". Možná to nějak vysvětlí "-aa-" ...
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 27. prosince 2010 - 15:04:46    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Káem" = 9182:
Já bych smysluplnost holešovické zastávky nepodceňoval "ani náhodou" - její současná poloha je sice do značné míry "vývojem překonaná", ale její prostý zánik bez adekvátní náhrady někde přímo v oblasti, kde se v současnosti nachází, rozhodně šťastným řešením nebude: při maximálně šedesátikilometrové rychlosti před odbočku Stromovka krátký pobyt příměstských osobních vlaků někde v oblasti holešovické elektrárny cestovní dobu do / z centra prodlouží v praxi o maximálně 1,5 minuty, což je zanedbatelné, a mezi Prahou a Lovosicemi či Ústím nad Labem osobním vlakem přímo jezdí jen málokdo, aby mu pobyty "na každom kilometri" vadily. Nezapomínejte, že v příměstských oblastech jsou značné zdroje frekvence, která nemusí mít zájem nechat se vozit až do centra, aby se pak musela vracet někam na okraj, který mezitím nuceně projela (a platí to samozřejmě "obousměrně") - navíc je tím zbytečně zatěžována MHD v oblastech, kde má řešit místní obsluhu pro frekvenci "z místních zdrojů" a nikoli zbytečně nahrazovat příměstskou železniční dopravu ...
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9183
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 27. prosince 2010 - 15:14:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: No buďto v Bubnech nebo Výstaviště - Stromovka. Nastupuje tam dost lidí, to jo, zbytečná není, ale nevidim na jejich tváři pražádné nadšení a nedovedu si představit, že by někdo vůbec byl nadšen dostupností a vzhledem té zastávky.
PF 2011 všem!
(slovně zde a obrázek tady: http://7326l.sweb.cz/)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2400
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 27. prosince 2010 - 15:55:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Ano úlety typu celodenní celotýdenní půlhodinový takt vlaků přes zastávku Hostivice Litovice jsou opravdu potřeba. A jelikož se s ním evidentně opravdu počítá, tak se tam šoupnul automat. Opravdu ta správná akce. Přitom stačí posílit linku 347 ze Zličína do Chýní tak, aby jezdila mimo špičku alespoň dvakrát do hodiny a ve špičce alespoň čtyřikrát do hodiny a nikdo po žádném vlaku v Chýni ani neštěkne. Stálo by to daleko méně a muziky by bylo daleko více, než v případě vlaku. Kéž by to vedení Chýní pochopilo a přestalo upírat svůj zrak k něčemu, co jim ani v pozlacené podobě nebude příliš k užitku.

Naopak, kéž by konečně vznikla nová zastávka v Rudné u přejezdu a zvýšilo se tak vytížení vlaků ze Smíchova do Nučic. Je smutné, když člověk vidí plné autobusy a prázdný vlak, přičemž zde vlak má velký potenciál, který je dlouhodobě nevyužit. Což ovšem neplatí pro vlaky z Rudné do Hostivic i kdyby jezdili okružní trasu Smíchov - Rudná - Hostivice - Smíchov.

Pražane, kdy konečně pochopíš, že kde má v Praze své místo železniční doprava. Je to příměstská doprava s vedlejší funkcí městské dopravy tam, kde jsou k tomu vhodné podmínky (Radotín, Klánovice atd.). Rozhodně je nesmysl, aby nahrazovala MHD, jen proto, že se to někomu líbí. Ano pár lidem se to hodí (Pražan - jistě dobře víš, proč zrovna Tobě), ale to je asi tak vše.

Nebudu sem tahat politiku, neb politické zadání o co největší podpoře vlakové dopravy coby jakési náhražky MHD je věc jedna a skutečnost, jak se to realizuje v praxi a zejména výsledky těchto realizací jsou dosti odlišné od původních představ politiků.


Samozřejmě samozvaný věštec Káem bude pištět, že je to jinak a že ničemu nerozumím, ale to je mi úplně fuk.

Teď si po hooooodně dlouhé době dovolím věštění já: V podstatě zůstane v dlohodobém horizontu tak, jak to teď je, moc se s tím hýbat nedá. Tedy dá, ale ne nijak revolučně. Záležitosti typu koncová stanice v centru a zda průjezdný systém ano či ne, jsou z tohoto pohledu zanedbatelné - naprostá většina lidí skrz Prahu necestuje. Někde už bylo dokonce dosaženo maxima možného - například trať 171. A zabývat se provozem tangenciálních linek také nemá cenu, ty nikdy nebudou tím, co si jejich tvůrci přejí a budou hrát vždy zanedbatelnou až nulovou roli v MHD. Linka ML je toho nejlepším důkazem. Cca 100 lidí za hodinu v jednom směru ve špičce pracovního dne je toho nejlepším důkazem a to pouze v úseku Bubeneč - Holešovice. I mne mrzí, že je to tak málo, ale není nic, co by to mohlo změnit.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3472
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 27. prosince 2010 - 17:22:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Holešovice zast. je samozřejmě anachronismus, kterej přetrvává díky setrvačnosti drážního myšlení, - ale no tak Káeme. Je to zcela logický přestupní bod z tratě 091 (S4) na metro C (ne o moc dál jak Holešovice mezinárodní zastávka).

Bram: Hostivice jsou sídení město krále Středočeského kraje. Tak jim ty královské linky dopřej.

Doufám, že linky S41 vznikly jenom proto, aby bylo v budoucnu odkud naprosto bezbolestně škrtat. Následuje Beroun - Úvaly v překryvu S1.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4084
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 27. prosince 2010 - 17:34:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Borovička: Následuje Beroun - Úvaly v překryvu S1.
Hele, 011 je druhá nejzatíženější příměstská linka a jestli nemá být tady 15 minut z větších stanic, tak snad nikde. :-)
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7135
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 27. prosince 2010 - 17:51:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PID cestující:
Děkuji za vyčerpávající charakteristiku mé osoby, kterou jste provedl prostřednictvím mých (vybranných) příspěvků na K-R.
To ohromující "množství" argumentů v cause Běchovice, které jste mi tu nashromáždil (pro ostatní: pochybná osada, prdel) a vyvrácení mých námitek, mě (ač jsem dlouho vnitřně odolával) naprosto přesvědčilo o Vaší jediné pravdě.

Káem:
Holešovice zast. je samozřejmě anachronismus, kterej přetrvává díky setrvačnosti drážního myšlení, jaké právě prokázal i Hroch.
Mohl byste upřesnit?
Co se prosím pěkně staví na zastávce Podbaba?
Momentálně nic, ovšem budoucí zastavování je již víceméně jen otázkou času (což ani zdaleka neplatí o naprosté většině jiných přemisťovaných, či nových zastávkách).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 27. prosince 2010 - 18:15:42    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Bram" = 2400:
1) Žádná kombinace autobusu MHD a metra nezajistí tak rychlé spojení Chýně s Prahou, jako přímý vlak přes Rudnou u Prahy.
2) Budovat novou zastávku v Dušníkách (Rudné u Prahy) u přejezdu silnice č. 605 (původní "plzeňské" I/5) je naprostá pitomost: aby měla skutečně smysl, musela by nová zastávka být situována až u přejezdu s Jinočanskou ulicí, odkud je do "administrativního centra" obce Rudná u Prahy stejně daleko (a navíc po klidných nefrekventovaných ulicích), jako od přejezdu hlavní silnice, ale odkud by zároveň byla velmi snadno dostupná (nejen) nová zástavba v Hořelicích (= je to ten přejezd, přes který je trvalé omezení traťové rychlosti na 20 km/h) = podle GPS přibližně zde: 50°01´53"N, 14°13´59"E - řešitelné je to snadno, ale ROPID kdysi dávno slíbil zřízení zastávky u přejezdu s hlavní silnicí, a teď už se to nechce nikomu měnit ...
3) Pokud bude přístup Prahy k využívání železnice a železničních dopravců k nabídce zapojení železnice do pražské MHD takový, jako je dosud, nikdy se Praha nebude moci srovnávat s hlavními a jinými důležitými městy v civilizované části střední Evropy - tak tu připosranou pozici "MČČ" (= "malého českého člověka") klidně hajte a hlásejte dál: ať se Vám na Balkánu líbí, ale já tam zůstávat nechci ...
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2403
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 27. prosince 2010 - 19:04:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PID cestující: V podstatě je to tak, jak vysvětlil Pražan. Plná integrace Litovic zrovna prioritou nebyla, snad někdy daleko. Ale dopravce pojal plán, že na trati 122 zavede systém 0/0-S ála S41 (nyní už jen o víkendu). A k tomu potřeboval mít v každé stanici a zastávce označovač (když jej nemá ve vozidlech). A tudíž dopravce rozhodl označovač instalovat i do Litovic. A pak už by asi bylo na hlavu, aby v Litovicích byl označovač, ale ne plná integrace.

Toužíte-li po plné integraci třeba Plaňan, doporučuji stejný postup, jaký zvolil na trati 173 starosta Zbuzan. Napsal objednateli a organizátorovi a požádal o plnou integraci, stál si za tím a vybojoval to (na objednateli, organizátor s tím neměl žádný problém). Čili zajděte za svým starostou, nejlépe za více starosty kolem trati a bombardujte kraj. Ve Vaší oblasti (ne?)fungují dva mikroregiony, tak ať mají taky nějakou náplň práce. Souhlas StčK s plnou integrací byl dán výhradně na úsek Řeporyje - Nučice (Litovice pššššt). Zkrátka nic není zadarmo a dnes už o každé ptákovině rozhoduje politik nebo aspoň vysoký krajský úředník....
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 27. prosince 2010 - 19:45:22    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-aa-" = 2403:
Děkuji za upřesnění a potvrzení mých domněnek - jen bych podotkl, že potřeba instalovat označovače jízdenek do železničních zastávek a stanic asi nevychází z požadavků dopravce, ale z koncepce IDS vytvořené organizátorem dopravy, protože dopravce by jistě dokázal zajistit označování jízdenek i jinak, než ve "venkovních" označovačích, zejména pokud je v příslušném úseku pouze jediná (a navíc minimálně frekventovaná) mezilehlá zastávka. A asi nejen mě by také zajímalo, kolik takový "venkovní" označovač jízdenek stojí a jaké náklady vyžaduje jeho instalace například v takových podmínkách, jaké k tomu byly v Litovicích, abychom si udělali představu, co je (mimo jiné) třeba také vložit do "infrastruktury IDS" při jeho zavádění či rozšiřování: bylo by možno takové údaje zveřejnit? Děkuji předem ...
Petr Šída
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.234.39
Odesláno Pondělí, 27. prosince 2010 - 21:55:44    Odkaz na tento příspěvek  

Mám laický dotaz. Jaký by měl vliv 15 minutový takt Ska Lysá Praha na propustnost trati Kolín Lysá Ústí?

Linka S2 kříží trať ve směru na Prahu, S20 vždy, Hradecký rychlík jednou do hodiny taky ve směru na Prahu. Jestli dobře počítám, tak je to 7 překřížení, což odpovídá asi 15 - 20 minutám neprůjezdnosti křížené trati za hodinu? Od jakého zatížení by byl třeba mimoúrovňový přesmyk? Ve špičce je nákladní provoz docela hustý. A už dnes při spožděních je to někdy loterie nástupišť a čekání.
Díky za info.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4085
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 27. prosince 2010 - 22:24:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Šída: Nemyslím si, že by to mělo nějaký velký vliv na provoz trati 072. Provoz nákladních vlaků už není to, co býval. Doby, kdy jezdil jeden dlouhý náklad za druhým fakticky na blok, už jsou dávno pryč.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Tominokeller
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 27. prosince 2010 - 23:19:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak dnes na O74 v Brandýse nad Labem vysoká frekvence lidí na vlak v 10:04 směr Čelákovice.V motoráku celkem odhadem 45 lidí.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2401
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 00:04:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Spojení Chýně - Praha Na Knížecí vlakem vyjde na cca 35 minut. Spojení Chýně - Anděl v kombinaci autobus a metro B vychází na 10 minut jízdy autobusem a 17 minut jízdy metrem. Což je 27 minut. Budu li uvažovat na Zličíně dobu na přestup pět minut, jsem na 33 minutách. Jsem přesvědčen, že 33 je méně, nežli 35. A to jsem jízdní dobu vlaku zkrátil tak, aby pobyt v Hostivicích byl tak dvě minuty, což s realitou bude mít nejspíš velmi málo společného.

Nic naplat, vlak má v případě Chýní smůlu. Urychlení nepřinese a význam bude mít díky své odlehlosti jen pro menší část obyvatel tohoto sídla.

Tak jsem se tu zas procvičil v psaní, ale v případě Pražana je to nutností.

A obviňuješ li mne z toho, že jsem malý český člověk, tak jsi lehce mimo. Stejně jako s neustálými nápady na velké množství nových zastávek. Nadměrné množství nových zastávek v Praze by přineslo sice nějaké nové csetující, ale jelikož by výrazně klesla průměrná rychlost vlaků, došlo by k vyhnání cestujících z okolí Prahy. Obojí podchytit jedním vlakem dost dobře nejde. Jelikož vím, že jsi velmi zcestovalý, tak si vzpomeň, jak to funguje jinde. Třeba jaké jezdí soupravy na vlacích příměstských a jaké na městských, které by v realitě Prahy a velmi blízkého okolí měly koncové stanice například Říčany a Úvaly. Zda tam třeba také náhodou neexistují segregované tratě či koleje pro jeden druh vlaků. O ničem podobném v Praze nevím, máme tu jen třetí pravidelně obousměrně pojížděnou kolej na trati z Libně do Poříčan. Je velká škoda, že tu není čtvrtá kolej, pak by velmi vzrostla kapacita tohoto úseku a vnější koleje by se daly vyhradit pro zastávkové vlaky.

Jenže ty zároveň odmítáš Nové spojení II., (kterého se ovšem málokdo z nás dožije, vznikne li vůbec), takže pak mi tvůj postoj přijde poněkud schizofrenní. Chceš, aby něco bylo a fungovalo, ale zároveň tvrdíš, že infrastruktura a vozidla vhodná pro městkou dopravu nejsou potřeba. Jenže ani trať nuselským údolím, ale ani jednotky řady 471 nejsou opravdu pro funkci železniční dopravy coby MHD to pravé ořechové. A řada 810 na lince ML už tuplem ne.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 02:38:03    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Bram" = 2401:
Samozřejmě i pro Chýni platí, že záleží na tom, odkud a kam konkrétně kdo potřebuje či chce jet: mezi centrem "staré" Chýně a Prahou by asi spojení autobusem a metrem bylo rychlejší, ale do nové zástavby autobus PID nejezdí a velmi pravděpodobně ani nikdy jezdit nebude, ale železniční trať vede za nesmyslně souvislým několik metrů vysokým umělým protihlukovým valem, v němž nebyl ani připraven prostor pro budoucí možnou zastávku. "Praha" přitom pro Chýni není jen Smíchov (přičemž navíc ani zastávka "Na Knížecí" není také to pouze a jedině "pravé ořechové" - já jsem ovšem předpokládal spojení přes Rudnou u Prahy, tedy nikoli "Na Knížecí"), ale třeba i Praha 6, 7 a 8, což mohou být části dostupné vlakem přes Hostivici rozhodně rychleji - a v nové zástavbě (která už je navíc asi lidnatější, než původní vesnice) bych ještě minimálně několik roků předpokládáal zdroj frekvence například ve středoškolácích a vysokoškolácích, kteří VHD včetně vlaků využívat umějí a do i ze škol se přesouvají v době, kdy rodiče už či ještě jsou s rodinnými auty dávno někde jinde (aspoň podle toho, co běžně vídám já).
Proti "specializaci" vozidel ani nasazování odlišných typů vozidel, resp. souprav "na vlacích příměstských a na městských" rozhodně a priori nic nemám, ale třeba Vídeň nebo Curych mě přesvědčily, že to vůbec nemusí být podmínkou nutnou pro intenzivní začlenění železnice do systému MHD - souhlasím ovšem samozřejmě s tím, že "patrová" železniční vozidla pro čistě "městskou" železniční dopravu příliš vhodná určitě nejsou. Kvalitní infrastruktura, především kapacitní dopravní cesta, je samozřejmě podmínkou podstatně důležitější, a připouštím, že v Praze i v celé ČR je to především pro železnici velký problém - pokud k tomu ale budeme přistupovat stále z pozice, že dokud ji nebudeme mít, pak "nic dalšího už nejde", budeme pořád spíše na tom Balkánu nebo na Ukrajině - a v tom právě vidím i to "malé češství". A propos: pro současnou "tangentu" by se právě nějaká specializovaná "úměrnější" vozidla výborně hodila - když už jsou v ČR elektrické vozy "tabu", rád bych se třeba dověděl, jak náročná a nákladná by byla třeba rekonstrukce pouhého technického vybavení (nikoli interiéru = to je separátní a přímo nesouvisející záležitost) "žabotlamů" na pouhou dvouvozovou soupravu (motorový vůz + třeba i jen řídící vůz z jiného čelního vozu), protože třeba právě na "tangentě" by takové "bastardy" mohly klidně ještě několik roků odvádět poctivou službu (a potřebnou rekonstrukci by mohlo třeba zaplatit přímo město Praha) ...
(dokončení v dalším příspěvku)
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 02:38:10    Odkaz na tento příspěvek  

dokončení předchozího příspěvku
Budovat "Nové spojení II" jako další a těsný souběh se dvěma už existujícími a poměrně kapacitními kolejovými trasami (jejichž kapacitu lze ještě navíc adekvátní modernizací zvýšit), a přitom ostatní směry nechat v nevyhovujícím a špatně fungujícím stavu, mi přijde jako neskutečná pitomost, která se vzápětí musí těžce vymstít. A jako stejná pitomost mi přijde tvrdošíjné odmítání jak využívání a vylepšování různých už nyní možných, tak i vytváření či budování nových tangenciálních spojení (samozřejmě nejen železničních): že pravda je v tomto směru na mé straně, prokazuje například úspěch nové rychlé autobusové linky MHD č. 125; tím spíše nechápu, proč město Praha (které z pozice na úrovni "kraje" oplývá i zákonodárnou iniciativou) se už dávno intenzivněji nesnažilo prosadit "měkčí" legislativní úpravu umožňující snazší a levnější budování nových železničních zastávek určených speciálně pro příměstské a především "městské" spoje, aby mohly být smysluplně více využívány také v současnosti i v krátkém výhledu jen málo využívané "nákladní" trati a spojky, například trasa přes Prahu-Krč a "most inteligence", kudy by mohla být třeba klidně už nyní prodloužena dosavadní "městská linka S41" (přes "čekačky") do Prahy-Radotína (místo do Prahy-Hostivaře, ale samozřejmě s nějakým novým dlohodobě provizorním přestupním bodem v pustinách někde v sousedství "měnírny Třešňovka" poblíž křížení s benešovskou tratí) - bylo by ovšem žádoucí k tomu vybudovat na úseku mezi Prahou-Radotínem a Prahou-Libní ještě asi (odhadem) 6 - 8 dalších nových "lehkých městských" zastávek (třeba i čistě v režimu "jen na znamení" = k tomu příslušně vybavených vhodným jednoduchým signalizačním zařízením = viz Švýcarsko ...). A pokud jde o (další, resp. nové) "lehké městské" železniční zastávky, pak tvrdím, že po náhradě (a likvidaci) dosavadního tarifního bodu Praha-Bubeneč novou "plnohodnotnou" zastávkou v Podbabě (využitelnou i pro "zastávkové" = "pomalé" rychlíky a Sp vlaky) by měla být pouze pro "tangentu" zřízena (městem) také nová "lehká městská" zastávka přímo ve Stromovce co nejblíže k lávce přes plavební kanál na Císařský ostrov a dále do Troje - zejména o víkendech by jistě byla hojně využívána.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2403
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 08:19:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Ukaž mi ty málovyužívané nákladní trati. Jestli se jedná o trať Libeň - Malešice -Vršovice čekací koleje - Krč - Radotín, tak to jsi absolutně mimo realitu a psát si můžeš třeba stokrát, že je tomu jinak. Není. Jistě by třeba Petr Šimral měl náramnou radost z toho, že se přes Prahu dá projet ještě hůř, než teď. A laskavě vem na vědomí, že nákladní železniční doprava do rozpočtu tohoto státu peníze přivádí a osobní doprava je z rozpočtu vysává. Podle toho je také potřeba změnit náhled na železniční dopravu. Většina koridorových i jiných staveb spíš nákladní dopravě pozici zhoršuje.

Jinak já nejsem proti zavádění tangenciálních spojení. Naopak, já je plně podporuji. Já akorát nechci, aby tato spojení byla realizována v podmínkách Prahy nevhodným způsobem, čili vlakovou dopravou. Tangenciální spojení linkou 125 dlouhodobě chybělo, nejen já jsem takové spojení navrhoval několik let před jejím zavedením. A že je to opravdu potřebná linka, dokazuje zkrácení intervalů. Časem se intervaly zkrátí ve špičce na tři čtyři minuty a dojde k nasazení kloubových autobusů. A nebylo by od věci jí protáhnout třeba až do Petrovic Toť má predikce. Ostatně je tu prostor pro další takové linky, neb linka 125 neobsluhuje okolí stanic metra Roztyly a Chodov, takže další linka, by mohla být vedena kolem těchto stanic po ulici Ryšavého a Roztylská. Další linka by mohla vhodně spojit Smíchovské nádraží a Hostivař či stanici metra Skalka. Pro tuto linku či linky by byla ale nejspíš nutnost určitého závleku k Nemocnici Krč, aby nespojovala čistě jen Smíchovské nádraží a Hostiavař, ale posloužila i lidem bydlícím v oblasti Modřan, Novodvorské, Krče a Libuše ke spojení s těmito oblastmi. V současnosti je spojení těchto oblastí se Skalkou či Hostivaří možné pouze s několika přestupy a využitím linek 139 či 150, které se ovšem vlečou přes Vršovice. A nápadů s rychlými tangenciálními linkami málo určitě není. Viz třeba spojení Dejvic a Andělu Strahovským tunelem.


Jen tak mimochodem, nikdo nedá prachy na nějakou přestupní zastávku na Třešňovce u měnírny. Je to mimochodem dost o politice. Když je politické zadání, které se musí splnit, jde to - viz Na Knížecí. Ale tady se za prvé nechce (čeká se na koridorizaci tohoto úseku, obdobně jako v Bubnech se čeká na uprdnutí jistého developera) a za druhé Praha v podstatě akorát finančně podporuje díky objednávání vlaků zejména ČD, ale daleko méně hledí na zájmy cestujících. Ti by uvítali zejména tisíckrát více než existenci linky ML jistou trojici dosud neexistujících zastávek - Rajská zahrada, Vyšehrad a Kačerov a uvedení stanice Bubny do stavu odpovídající začátku 21. nikoliv však 20. století, včetně napojení na MHD. Praha má peněz hromady, tam problém není, ale jelikož se nenajde politická vůle pro protlačení jejich výstavby (zájmy místních politiků jsou odlišné viz odmítnutí výstavby zastávky Vyšehrad v jediné reálné lokalitě na Ostrčilově náměstí a prosazování výstavby na místě v podstatě nereálném - na Výtoni na zhlaví výhybny Vyšehrad), tak to vidím velmi bledě.

Jinak jako vhodný příklad segregace městské bych uvedl Berlín. To je ale do Prahy v podstatě nepřenositelný vzor. Ať už jde o velikost města a hlavně jeho rovinatou polohu, či kapcitu tratí, které jsou povětšinou čtyřkolejné - dvě koleje pro S - Bahn a zbytek pro ostatní dopravu, čili i příměstskou dopravu. S - Bahn plní primárně funkci hodnou svého názvu - Stadtbahn a obsluhuje lokality nalepené těsně na Berlín, ale také coby vedlejší funkce slouží i pro dopravu do trochu vzdálenějších míst jako je Postupim (ani ne tak pro něj samotný), ale jako klasický všude stavící vymeták, neb jako rychlé spojení Berlína a Postupimi slouží Regionalexpresy s jízdní dobou 25 minut mezi Postupim Hbf a Berlin Hbf, kdežto S Bahn se vleče mezi stejnými místy 40 minut.

Ano inspirace ze zahraničí je potřebná. Nakonec i ve Vídni lze nalézt určitou paralelu z Prahou. Dálková doprava se postupně soustředí na jediné nádraží Südbahnhof v jeho povrchové části (což by šlo i bez jeho velmi diskutabilní megalomanské přestavby, kdežto S Bahn je vedena v podzemí a dále přes stanice Mitte na sever, přičemž tudy dálková doprva není vyjma mimořádností vedena a nákladní doprava je tu také popelkou. Dalo by se to přirovnat k pražskému Hlavnímu nádraží a dosud neexistujícímu Novému spojení II. To ale ovšem odmítáš. A na závěr uvedu, že ve Vídni existuje pouze a jen jedna čistá železniční tangenta. Je to S45 s trasou Handelskai - Heligenstadt - Penzing - Hütteldorf. A oproti pražské lince ML vede hustě osídlenou oblastí, nikoliv dírami jako je v Praze okolí nádraží Malešice. Ostatní linky ve Vídni jsou diametrální či radiální s vedlejší funkcí tangenty.

Holt ne vše lze do Prahy převzít, lze se jen inspirovat. Bohužel Praha má oproti Vídni velký skluz odhadem tak šedesát let, oproti Berlínu tak rovných sto let. To se daohání velmi špatně, navíc Praha oproti Berlínu má ten rozdíl, že funkci S - Bahn tu v podstatě zajišťuje metro, které se oproti berlínské Stadbahn liší pouze vedením pod zemí, průjezdným profilem a odlišným zab. zař. od železnice. Jinak pro cestujícího je to v podstatě z funkčního hlediska totéž a včetně v případě použití trasy B a jízdy ze Zličína na Černý Most také vymetákovským charakterem linky.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4687
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 09:31:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: "mezi centrem "staré" Chýně a Prahou by asi spojení autobusem a metrem bylo rychlejší, ale do nové zástavby autobus PID nejezdí a velmi pravděpodobně ani nikdy jezdit nebude"

To není pravda, před časem byla zřízena točna, z které je to na většinu nových parcel do 500 m, k nejvzdálenějším do 900 m. To je běžný středočeský standard, kratší docházková vzdálenost není u tohoto typu zástavby reálná. Stačí, aby objednatel nechal na tuto točnu jezdit všechny spoje linky 347, a aby tuto linku zahustil na potřebný interval.
Z vlakové zastávky to sice je blíž k některým domům, ale průměrná docházková vzdálenost bude vždycky delší. Do staré Chýně a do masivní budoucí zástavby projektované na východ od silnice neúnosně dlouhá.
Uměl bych si představit vlakovou linku, co by jezdila ve špičkách pracovního dne pro denní dojížděče. Takto koncipovaná linka s 809 by mohla mít svůj smysl. Ale postavit celotýdenní základ ZDO Chýně na vlaku a nezahustit autobus, to by bylo degradací veřejné dopravy. Mít zároveň obojí, celodenní celotýdenní vlak i autobus v hustém intervalu, to by bylo nehorázným plýtváním.
Zkrátka celý koncept dopravní obsluhy Chýně vlakem je dílo nesoudných šotoušů, kteří ve veřejných službách nemají co dělat, nejsou li schopni krotit své šotoušské vášně.

Ve skutečnosti je nejvíc potřeba zahustit spojení autobusem Zličín-Chýně na špička 15 (6,30-7,30 10)/ sedlo 30 / pozdní večer a víkend 60, a vést všechny spoje bez vyjímky na točnu u nové zástavby. Až se to konečně udělá, tak bude vlak v sedle a o víkendu zbytečný. V Chýni se uvažuje o cílovém počtu obyvatel okolo 4000, čili Chýně asi nikdy nebude tak velká, aby měly opodstatnění dvě nezávislé linky s hustým celotýdenním provozem. Pro sídlo této velikosti se hodí jedna linka základní, celotýdenní obsluhující prakticky celou obec, a jedna až dvě linky špičkové kladivové, zjišťující denní dojížďku do míst kam by se základní linkou jelo kostrbatě nebo vůbec. Pro úplnost dodávám, že i v tak těsné blízkosti Prahy je poptávka v sedle ve srovnání nanejvýš pětinová.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1349
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 09:33:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kačerov Myslím, že stavět novou zastávku na lokálce jménem Pacifik by bylo vyhazováním peněz. Pacifik je v počtu cestujících spolu s neratovickou a rudenskou tratí vzadu, obsluhuje jen malé Vrané a ani nemá potenciál k růstu. Rajská zahrada je asi nereálná, protože by byla moc drahá (tam to zdaleka není jen o položení pár panelů), je to v oblouku a navíc, stanice Rajská zahrada na metru je sice zajímavá, ale její řešení vylučuje výstavbu pohodlného přestupu vlak - metro. Nepohodlný přestup není potřeba stavět, ten je na Vysočanech. A nakonec, je na tříkolejném úseku. Vyšehrad taky, ale tam by se snad dala ta třetí kolej oželet.

S-Bahn v Berlíně s jeho tříminutovými intervaly bych sem netahal. Ale když jste nakousl tu Vídeň - téměř na všech tratích z ní vycházejících je hustá osobní (S-Bahn i E a výš) i nákladní doprava. A vejde se to. Nemyslím si tedy, že nákladní doprava se u Prahy nemůže vejít na koleje kvůli tomu, že osobní doprava není dost oddělená. Spíš u nás vidím úzké hrdlo v podobě úrovňového zaústění nákladních (a potencionálně tangentových) tratí do radiálních.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9184
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 09:45:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Borovička: Mě fascinuje (to není nic proti vám osobně, ale spíš obecně) jak pružný a ohebný je názor na přestupní vzdálenost. Jednou se akceptuje klikatá neznačená cesta zanedbanou a opuštěnou periferií (sorry, ale tam se bojim i já a to se hned tak někde nebojim), jindy se za skoro nepoužitelný označuje 7 nástupiště hlaváku. To mě jen ujišťuje o malé validitě řečí o úbytku cestujících při zkrácení např. Švejků do Zdic.
Hroch: Podle mě je to tato věta: CIT:"Stejně tak mi není jasné, proč by měl vlak suplovat tramvaj a stavět pomalu po několika stech metrech (Bubny-Vltavská vs. Bubny-Holešovice zast.)". KON.CIT.
Zastávka Holešovice by zastávkou Vltavská byla samozřejmě zrušena.
Bram: Ta záhada, kterou řešíte, se jmenuje VOLIČI. Osobka přivádí voliče. Proto je tak preferována. To by vysvětlovalo i ty záhady v tom, proč se něco staví a něco ne.
PF 2011 všem!
(slovně zde a obrázek tady: http://7326l.sweb.cz/)
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3473
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 09:51:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta záhada, kterou řešíte, se jmenuje VOLIČI. Osobka přivádí voliče. - Voliči jsou až na dalším místě. Daleko před nimi jsou peníze a ty přináší komerční nákladní doprava.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2404
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 09:55:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: No kdybys mi to neřekl, tak to doteď nevím. Ještě že existuješ a pomůžeš mi, když tápu.

Brr: Jen tak dál a na nějaké zlepšení můžeme zapomenout. Názorná ukázka názorového zamrznutí v dobách normalizačních sedmdesátých let.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 95
Registrován: 10-2010
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 09:59:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

=>Brr: na Kačerov nemusí jezdit jen S8, můžou se tam přesměrovat nějaké vlaky z S7 a může se tam protáhnout S3.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9185
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 10:37:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Borovička: kdepak, skrz voliče se dostaneme k mnohem většim zdrojum peněz než při převážení nějakejch škatulí. Myslíte si že se metro A staví kvůli bednám a kontejnerum?
Bram: My bysme byli výborná dvojka, věř mi to. Výborně bysme se doplňovali, ty bys byl ten co neví a já...
PF 2011 všem!
(slovně zde a obrázek tady: http://7326l.sweb.cz/)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4688
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 10:38:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Bubny vs. Holešovice,zast.: Je zde někdo, kdo se domnívá, že by linka S4 měla stavět v obou těchto zastávkých zároveň?
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2405
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 10:47:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem:

Bručoun: Pár lidí se to domnívá (např. Pražan), je to samozřejmě ale nesmysl, stejně jako dalších šest až osm nových zastávek mezi Radotínem a Libní na současné trati. Obdobně přitažené za vlasy byly i naplánované zastávky na kladenské rychlodráze. To se mezi Bubny a Dejvicemi mělo stavět u Výstaviště, za Spartou a kdoví kde ještě. S rychlou dopravou do Kladna by vlaky zastavujíc na všech možných i nemožných místech neměly pak nic společného a dýchavičné vlaky jezdící dnes na trati 120 by je hravě šouply do kapsy. Vzpomínám si, jak projektanti rychlodráhy před lety v jednom novinovém článku vysvětlovali novinářům, jak je možné, že po zdvojkolejnění trati do Kladna, její elektrifikaci a nasazení nových jednotek se jízdní doba blížila velmi té současné (u zastávkových osobních vlaků). Docela se potili, nějak na to odpověděli ve smyslu že přibydou nové zastávky a že to nebude jen pro dopravu do Kladna atd.. Byl to klasický ukázkový případ neschopnosti zadavatele a projektantů zaměřit se na správnou cílovou skupinu cestujících a jejich potřeby, naopak zaměřoval se na suplování funkce MHD po Praze a pak to dopadlo s jízdní dobou do Kladna velmi špatně a novinářům to pochopitelně bylo divné.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4689
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 10:51:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"stavět novou zastávku na lokálce jménem Pacifik by bylo vyhazováním peněz. Pacifik je v počtu cestujících spolu s neratovickou a rudenskou tratí vzadu, obsluhuje jen malé Vrané a ani nemá potenciál k růstu."

Samozřejmě si lze představit obsluhu Vraného midibusy na Smíchov nebo k metru D a úplné zrušení kladivové osobní dopravy na celém pacifiku, to bych ale považoval za plán C nebo D. Pokud na pacifiku počítáme s eskovou linkou i do budoucna, tak měla být zastávka Kačerov i do budoucna. To, že se tato relativně levná zastávka dosud nepostavila svědčí o tom, že Ropid je banda šotoušských šašků, kteří sice dokážou prosadit leckteré nesmyslné šotoprojekty, ale na veřejnou dopravu na území Prahy mají jen velmi omezený vliv. Když si v DP někdo postaví hlavu, tak jsou hlavy Ropidu úplně malinké.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4690
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 11:04:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Aha. V této otázce se tedy hrdě zařadím mezi železniční anachronisty, kteří by chtěli po přestavbě Buben a zřízení zastávky u Vltavské zrušit zastavování v Holešovice zast. Nedělám si ale žádné ilize, že by se tak stalo brzy, protože Orco je tak trochu v řiti a "rychlodráha" v nedohlednu.

Pražan: "Žádná kombinace autobusu MHD a metra nezajistí tak rychlé spojení Chýně s Prahou, jako přímý vlak přes Rudnou u Prahy."

Za á, autobus do Zličína a metro jsou stejně rychlé, jako by byl vlak, a staví jak v Chýni tak v Praze pro většinu lidí příhodněji.
Za bé, není finančně a technologicky reálné mít dobrou jízdní dobu i dobrý interval zároveň do Nučic i do Chýně. Přednost by měl mít jednoznačně směr Nučice, pak ale není pro Chýni místo. Šotovzduchovozič po Semmeringu jezdící prakticky jen kvůli třetině Chýně je taky pěkný nesmysl.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4691
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 11:07:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: 1) "anachronismus, kterej přetrvává díky setrvačnosti drážního myšlení, jaké právě prokázal i Hroch"

2) "Zastávka Holešovice by zastávkou Vltavská byla samozřejmě zrušena."

Tyto výroky si vzájemně odporují. S výrokem 2 souhlasím.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2406
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 11:13:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Pacifik pohřbívá dosud mnoho věcí, jednak zastávka na Kačerově, pak soupravy a také zbytečně nízká traťová rychlost v některých úsecích a také zabezpečovací zařízení. Je škoda, když už se dělalo nové zab. zař. na Zbraslavi, osazení některých přejezdů PZZ, že nedošlo ke zvýšení rychlosti na 80 km/h v úseku Modřany - Zbraslav - Jarov. Nebo se alespoň vše pro zvýšení rychlosti nepřipravilo a pořád chybí PZZ u zastávky Komořany. Možná by bylo rozumné tuto zastávku začít projíždět, minimálně v pracovní dny, neb její využití je minimální a díky své hodně blbé poloze, ne ani tak do vzdálenosti od zástavby, je využitá minimálně. Je to kacířská myšlenka, ale protože jde o novou zastávku, bude jistě tato myšlenka zadupána do země.

Jinak na pacifiku lze vynechat zcela z úvah na budoucí využití (mimo víkendové dopravy, samozřejmě) dobříšskou větev.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2407
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 11:19:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Tak tak, Orco si velmi drbe hlavu z toho, že koupilo nadhodnocený pozemek od SŽDC a že přišla krize a kancelářská bublina splaskla. Což ovšem znamená, že Bubny v současné podobě ještě pár let, ale spíš pár desítek let vydrží. Ostatně velmi neochotně to přiznávají i na magistrátu.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 11:55:22    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Bram" = 2403:
S něčím jsem ochoten částečně souhlasit, s něčím ovšem vůbec ne: například spojení smíchovského nádraží s Hostivaří může docela efektivně řešit právě železnice. A pokud jde o "politickou vůli", ta je samozřejmě důležitá, ale musí být podpořena odborným přehledem, a ten ani v "úřednickém aparátu" pražského Magistrátu a mnohých jemu podřízených institucí příliš nevidím. A samozřejmě je nutný i zájem dopravců - v aparátu ČD je ovšem stále ještě silně zakořeněna představa (přežívající zřejmě ještě z dob existence parní trakce), že železnice do MHD nepatří ...
Netvrdím, že Praha by neměla přebírat lecjaké zkušenosti a nápady i z lokalit typu Berlín a jeho aglomerace, ale Berlín nikdy nebyl, není a nikdy nebude mít s Prahou tolik společných rysů, aby mělo smysl chtít ta dvě města a jejich infrastrukturu příliš sbližovat či dokonce ztotožňovat: z tohoto pohledu jsou Praze podstatně bližší třeba velká saská (případně i bavorská) města ležící nedaleko hranic s ČR, byť ta jsou (s výjimkou Mnichova) zase podstatně menší, než Praha (= velikostí srovnatelná spíše s Brnem) - a právě třeba Mnichov má S-bahn také do značné míry "neseparovanou".
Problematiku související s "neželezniční" MHD v Praze ponechám aspoň pro tuto chvíli raději k posouzení jiným, protože ji považuji za příliš širokou a nechci příliš zabředat do témat, o nichž se mi podstatně snáze debatuje ústně, než písemně.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 11:55:33    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Bručoun" = 4687 + 4688:
4687:
Co podle Vás znamená "celodenní celotýdenní vlak i autobus v hustém intervalu", resp. "dvě nezávislé linky s hustým celotýdenním provozem"? Děkuji předem za upřesnění ...
Docházková vzdálenost 900 metrů je tedy "sakra dost", když na vlak by to byla pouhá cca čtvrtina této vzdálenosti. Navíc znovu připomínám, že cílem chýňských obyvatel zdaleka nemusí být jen Smíchov, ale třeba Praha 6, a tam se kombinací spojů MHD rozhodně rychleji než vlakem dostat možné nebude ...
4688:
Samozřejmě je - minimálně já. Ale nemyslím tím současnou "historickou" polohu holešovické zastávky, ale její možnou novou polohu o cca 300 metrů blíže k Vltavě (tedy v prostoru mezi objekty v areálu Výstaviště /= u jeho zadní brány/ a holešovickou elektrárnou), tedy cca 800 metrů od uvažovaných perónů zastávky Bubny-Vltavská (a více než 1 km od zastávky tramvají Vltavská): předpokladem úspěšnosti pochopitelně je (kromě zřízení "normálního" přístupu do areálu Výstaviště) i vybudování regulérního průchodu (už nyní beztak v podstatě volně přístupným) areálem elektrárny k tramvajové zastávce (případně zřízení nové zastávky tramvají v Partyzánské ulici u křižovatky s ulicí Na Zátorách - prostor tam na to je a nebylo by to ani v rozporu s vizemi /ORCO + Praha 7/ o přestavbě holešovického nádraží a jeho okolí), a pokud možno třeba i "zadem" přímo na 1. perón holešovické železniční stanice.
Opakuji, že nepovažuji za rozumné zatěžovat zbytečně MHD tím, že železnice "příměstské" cestující nutí ji nechtěně používat proto, že buď musejí vystoupit hned na okraji města, nebo je převeze až do centra: obojí je navíc silně kontraproduktivní m.j. především v souvisejícím prodloužení individuálních cestovních dob, a tedy i snížení atraktivity VHD.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3290
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 12:04:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Modřany - Zbraslav - Jarov se má do roka opravit, prý výměna kolejnic a pražců. Tak snad potom tam bude skoro všude osmdesátka a sedmdesátka. Do Braníka se už dá vjíždět rovně nejvyšší traťovou?


----------

Dotaz k trati 231: za to, že na téhle trati není půlhodinový takt osobáků každý den v týdnu a ve špičkách kladiv není čtvrthodina, může pouze neobjednání tolika vlaků krajem, nebo málokapacitní infrastruktura?
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4692
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 12:26:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: "4687:
Co podle Vás znamená "celodenní celotýdenní vlak i autobus v hustém intervalu"
"

Pro sídlo velikosti budoucí Chýně považuju za přiměřeně hustý interval ten, který je popsaný na konci téhož příspěvku (cituji: špička 15 (6,30-7,30 10)/ sedlo 30 / pozdní večer a víkend 60).

"dvě nezávislé linky s hustým celotýdenním provozem"?

Pro větší obce těsně za hranicí Prahy je daleko lepší mít interval 30 sedlo / 60 pozdní večer a víkend, než mít tento interval proložený z linek odjíždějících z odlišných zastávek. Dvě paralelní linky s uvedeným intervalem nejsou pro obce této velikosti finančně reálné.

"Docházková vzdálenost 900 metrů je tedy "sakra dost", když na vlak by to byla pouhá cca čtvrtina této vzdálenosti."

Uvážil jste, že s těmi 900 m je řeč asi o 2-3% budoucích obyvatel Chýně?
Na vlak by to mělo 900 a více metrů asi 60-80% procent budoucí populace obce. Vámi uváděná čtvrtina této vzdálenosti, t.j. zhruba do 200 by platila pouze pro 5% obyvatel. To co jste napsal o čtvrtinové vzdálenosti na vlak je nepřípustným zkreslením skutečnosti.

"nepovažuji za rozumné zatěžovat zbytečně MHD tím, že železnice "příměstské" cestující nutí ji nechtěně používat proto, že buď musejí vystoupit hned na okraji města, nebo je převeze až do centra:"

Do určité míry souhlasím, s několika ale:
Do užšího centra žádná příměstská a "blízká meziměstská" nejezdí, pouze na Florenc jezdí některé dálkové linky mimo systém ZDO.
Do širšího centra mají význam rychlé páteřní autobusové linky z míst, odkud vlak není schopen lidi přepravit dostatečnou rychlostí či dostatečně přímo. Bylo by vraždou veřejné doravy pokusit se tyto linky zardousit.
Nemá smysl snažit se zavádět vlakové šotolinky, kde se ve špičce 814 ani výhledově nevytíží na doraz.
Co má smysl, je zatraktivňování železnice z míst, kde se výhledově dá čekat větší množství cestujících. Tratě 173 a týnecká větev 210 jsou tak akorát na hraně, tam je ještě dost možností zatraktivnění. Courák po Semmeringu do Chýně už je v celotýdenní verzi zjevně za hranou.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2409
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 12:30:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy: V Ročním plánu výluk je oprva trati Zbraslav - Modřany. Nečekám ovšem nic jiného, než souvislou výměnu pražcům strojem SUM 1000, čištění a doplnění štěrku včetně podbití. Táž činnost má postihnout i tratě Smíchov - Rudná a Rudná - Hostivice.

V případě pacifiku neočekávám nějaký rychlostní upgrade, předvěsti jsou na Zbraslavi na zábrzdnou vzdálenost 400 metrů a taktéž byla přemístěna kdysi i předvěst modřanské stanice ve směru od Zbraslavi. Patky od obou původních předvěstí lze dodnes u tratě nalézt. Proč SŽDC neinvestovala do několika set metrů kabelu a úpravě dokumentace, která by s vyšší rychlostí po rekonstrukci počítala, se mne neptejte. Původní traťová rychlost je zřejmě dle SŽDC postačující, už jsem se kdysi s jednou osobou kvůli tomu řádně pokousal. Bylo to jak kolovrátek či poškozená stará deska: Vyšší rychlost je zbytečná, nikdy se tam rychleji nejezdilo, stejně současné vlaky ji nevyužijí, tak proč najednou 80 km/h?!? A pořád dokola.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4693
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 12:32:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Původní traťová rychlost je zřejmě dle SŽDC postačující, už jsem se kdysi s jednou osobou kvůli tomu řádně pokousal. Bylo to jak kolovrátek či poškozená stará deska: Vyšší rychlost je zbytečná, nikdy se tam rychleji nejezdilo, stejně současné vlaky ji nevyužijí, tak proč najednou 80 km/h?!? A pořád dokola."

Jak u debilů.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3291
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 12:49:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Ještě před pěti lety byla TR Modřany - Zbraslav 70 km/h. Z toho plyne, že předvěsti obou stanic v tomto úseku musely být na vzdálenost nejméně 700 metrů. Jinak smýšlení panákůna SŽDC je podivné, to souhlasím, přesto se za posledních deset let na mnoha místech zvyšovala TR bez jakýchkoliv prací na trati. Třeba na trati 171 prodlužování stovek a devadesátek, odstranění jednosměrných nižších rychlostí a podobně. Totéž se dělo na trati Plzeň - Klatovy, tam je ale rezerv ještě opravdu hodně.

Takže se může podobné udát i na pacifiku. Spíš mi řekněte, co je za rychlost mezi Zbraslaví a Modřanama dneska.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2410
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 12:51:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Spojení Hostivaře a Smíchova může železnice řešit, jsou tu ovšem určitá ale: Častěji než jednou za půlhodiny to nebude a kdoví jestli vůbec bude ta půlhodina. Vlaky z tratě 171 mají před touto linkou jednoznačně přednost a už jich je teď ve špičce dost. A přednost před touto linkou má samozřejmě i protažení vlaků z trati 173 na hlavní nádraží.

Znovu se ptám: Je vlak o kapacitě kloubového autobusu jezdící jednou za půl hodiny pro cestující přitažlivější než kloubový autobus jezdící ve špičce třeba po deseti minutách? Mám obavy, že nikoliv.

Není v tom moje nenávist vůči tangenciálním vlakovým linkám, jde jen o respektování celospolečenského trendu tak, aby VHD v Praze byla vůči IAD plně konkurenceschopná. Běžný velkoměstský člověk nemá modrý drážní mozek a nechce se řídit nějakým jízdním řádem, absolutně ho to nezajímá. On chce přijít na zastávku a chce, aby to jelo nejlépe hned. Jenže to nejde, tak je ochoten chvíli čekat. Jenže ta čekací doba nesmí být půl hodiny, ale do deseti minut a se skřípěním zubů čtvrt hodiny.

Zeptám se tě jinak: Myslíš, že by linka 125 měla úspěch, kdyby měla ve špičce interval půl hodiny? Ani omylem, naopak by se uvažovalo o jejím zrušení.

A ty chceš přitom lidem pro ježdění po Praze ve špičce naservírovat půlhodinu.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1569
Registrován: 8-2006
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 12:59:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad 231: Pokud vím, tak ROPID chtěl půlhodinu i o víkendech a svátcích. Na čem to ale ztroskotalo, to nevím.
15min. se ráno děje už nyní. Z Čelákovic se dá jet na Prahu třeba v 5:34,5:50,6:04, apod. Problém je, že v prokladu k 5:50 (=v 6:20) projíždí Čel. hradecký R. Takže tam se osobák žádný nenacpe. A jestli má smysl 15min. celý den, to si nemyslím. Vlak třeba v 11:50 od nás na Prahu asi opravdu nutný není.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2411
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 13:06:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy: Přiznám se, že si nepamatuji, že by mezi Zbraslaví a Modřanami byla někdy traťová rychlost 70 km/h. Nyní je tam 60 km/h a nevím nic o tom, že by tam kdy bylo více.

Mechanická předvěst na Zbraslavi od Modřan byla na 700 metrů. Ale předvěst v Modřanech od Zbraslavi byla na 700 metrů asi hodně krátce. Podle mne to bylo v období před dosazením releovky v roce 1994, to už se předvěst stěhovala na své současné místo. Nejspíš se do Modřan šouplo nějaké jiné zab. zař., když se zprovozňovala přeložka trati do Braníka, tam nikdy mechanické vjezdové návěstidlo nebylo. Takže to byla asi jen taková krátká epizoda. Znalejší nechť upřesní.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2413
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 13:31:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Mnichov nemá stoprocentně separovanou S-Bahn. Má ji jen částečně separovanou. Ale má něco, co lze přirovnat plánovanému k Novému spojení II. v Praze. Ta podobnost je téměř stoprocentní. Detail typu úvraťové hlavní nádraží neřeším, navíc je velké a velmi dobře dostupné jak pěšky, tak MHD, tak S-Bahnem.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7137
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 14:00:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem:
Zastávka Holešovice by zastávkou Vltavská byla samozřejmě zrušena.
Nic jiného jsem nikdy netvrdil, takže v tomto případě, myslím, nejsme (výjimečně) vepři.

Brr:
Má-li na 210 existovat cokoliv víc než jen rekreační doprava, měla by zastávka Kačerov vzniknout.

Bram:
S rychlou dopravou do Kladna by vlaky zastavujíc na všech možných i nemožných místech neměly pak nic společného a dýchavičné vlaky jezdící dnes na trati 120 by je hravě šouply do kapsy.
Souhlas. Zastávky na PRAKu se rozrostly jak houby po dešti ... žel jsou to spíš takové Muchomůrky zelené než hříbky. Taková zastávka Dlouhý Lán ...
Pro "jistotu" ale ani 120, ani problém Holešovic zastávky, není na pořadu dne.
tangenty
Problém železničních tangnet vidím v tom, že jejich případné zastávky jsou(/budou) buď v oblastech relativně málo osídlených pro vedení samostatné kapacitní linky anebo jsou(/budou) pouze přestupním bodem na další dopravu bez rozumné zdrojové/cílové frekvence. Linka 125 projíždí částí sídliště Jižní Město. Která zastávka tangenty je/bude v rozumné docházkové vzdálenosti od nějakého takového zdroje cestujících?

Pražan:
Navíc znovu připomínám, že cílem chýňských obyvatel zdaleka nemusí být jen Smíchov, ale třeba Praha 6, a tam se kombinací spojů MHD rozhodně rychleji než vlakem dostat možné nebude ...
K čemu je pro obsluhu ramene Chýně - Praha 6 potřeba železniční linka Hostivice - Na Knížecí nebo vlaky z Chýně přes "Rudenku" (cit.:já jsem ovšem předpokládal spojení přes Rudnou u Prahy)???
Holešovice zast.
Minimální podmínka je, aby ušetřený čas vystoupivších cestujících byl menší než ztracený čas projíždějících - a to v tomto případě podle mého mínění neplatí.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2416
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 14:17:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Chýně je nadprůměrně důležité velkoměsto, v jehož okolí se nachází vesnice Praha.

Ale teď zas vážně, když už by měla mít chýně spojení s Prahou 6, tak protáhnout linku 347 k budoucí stanici metra Motol. A je to vyřízeno s jedním přestupem a bez zbytečné vlakové linky.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9186
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 14:19:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy: Nenapadlo tě, že hustota provozu je dána především poptávkou? Že třeba na čtvrthodinu kolem 231 už nejsou lidi, co by tim jezdili?
Z podobného hlediska bych viděl i všechny ostatní zdepřítomné úvahy o intervalech.
Bram: ty seš muj člověk! To co píšeš v příspěvku 2410 je přesně to, proč horuju pro tramvajové metrolinky a ne pro MŠovy prokládané svazky linek. (Byl by svazek linek 125,127,105 a 132 jedoucí po jižní spojce ze Smíchova, z Knížecí, z Barrandova a z Bráníka na Jižní město středem, přes Opatov, přes Modrou školu a na Chodov stejně atraktivní jako 125?).
Jinak Chýně? Pidibus Nádraží Hostivice - Nádraží Rudná po 60. Ráno a odpoledne přidané spoje. na víc nemaj nárok.
PF 2011 všem!
(slovně zde a obrázek tady: http://7326l.sweb.cz/)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4694
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 14:39:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"když už by měla mít chýně spojení s Prahou 6, tak protáhnout linku 347 k budoucí stanici metra Motol."

Je otázka, o kolik by bylo protažení 347 přes Zličín do Motola rychlejší než stávající druhý konec trasy přes Hostivice, když by třeba ve špičce nejezdily všechny spoje přes Břve.
Další otázka je, jestli je zrovna směr od Chýně natolik důležitý, aby dostal přednost před směry od Rudné a Berouna. Určitě nebude taková poptávka, aby se nejkratší cestou do Motola protáhly všechny linky co dnes končí ve Zličíně. Bude třeba vybírat které linky to budou, respektive jestli není lepší toto spojení i od Berouna a Rudné zajistit přestupem na jednu přímou linku MHD.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 14:46:44    Odkaz na tento příspěvek  

Ad traťové rychlosti na "Modřance":
Abyste se zbytečně nezdržovali neplodným dohadováním, zde jsou údaje z "Dodatku" pro trať č. 523 (= "služební" číslování), který byl převeden do elektronické podoby někdy zřejmě v roce 1999 a ("průběžně") aktualizován, protože předmětný soubor má kuriózní datum vytvoření 29.02.2000 (rok 2000 byl "mimořádně" přestupným, ačkoli je číslice dělitelná stem = v případě "kulatého" tisíciletí pravidlo o dělení stem neplatí ...):
Zábrzdná vzdálenost:
- Čerčany - Davle = 400 m ,
- Davle - Vrané n. Vlt. = 700 m ,
- Vrané n. Vlt. - Praha-Modřany 400 m ,
- Praha Modřany - Praha-Vršovice = 700 m .
Největší traťová rychlost na jednotlivých úsecích:
- Čerčany - Davle = 50 km/h ,
- Davle - Vrané n.Vlt. = 70 km/h ,
- Vrané n. Vlt. - Praha-Modřany = 60 km/h ,
- Praha-Modřany - Praha-Vršovice = 80 km/h .
Z uvedených údajů plyne, že mezi žst. Praha-Modřany a Vrané nad Vltavou nikdy vyšší největší traťová rychlost něž 60 km/h nebyla, a pokud se dobře pamatuji, všechny pokusy o odsun předvěstí na zábrzdnou vzdálenost 700 metrů při provádění nějakých to umožňujících akcí v úseku mezi železničními stanicemi Praha-Modřany (včetně) a Vrané nad Vltavou (včetně) v té době byly marné ...
Protože (trochu) znám aparát ČD, jsem skálopevně přesvědčen, že ze strany odvětví 11 a jeho "součinníků" nevzešel takový požadavek ani v době, kdy byla v nedávné době připravována a realizována "modernizace" žst. Praha-Zbraslav (včetně instalace nových světelných návěstidel) - a ROPID (jehož "zmocněnec pro železniční dopravu" by se jistě snažil) se o té "modernizaci" v době její přípravy jistě ani nedověděl ...
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2417
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 14:49:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Já jsem pro redukci počtu linek. Ať se nazývají jakkoliv, klidně metrolinky, ale třeba linka 22 je v úseku Vypich - Bílá Hora poněkud předimenzovaná a chtělo by to pásmový provoz. Čili trochu rozumný přístup, aby se někde nevozil zcela zbytečně vzduch.

Linka 125 je linka s velkým potenciálem. Jak jsem psal, časem přijde další zkrácení intervalů a nasazení kloubových autobusů. Rozumné by tuto linku bylo prodloužit až na Knížecí, nebo jí po dokončení tunelů Blanka dotáhnout až na Dejvickou. Taktéž to vidím i na další linky z Chodova a Roztyl. Ani mnou preferovaná a mnohými zatracovaná (třeba Orky) zcela nová linka Libuš - Nové Dvory - Sídliště Lhotka - Labe - Černý Kůň - Smíchovské nádraží (- Na Knížecí - Dejvice) by si rozhodně na nedostatek cestujících nestěžovala. Linky 19X jsou relativně pomalé a závlekující linky (celkově, zejména ale oblast Braníka) a navíc byly omezeny.

Linky musí být co nejrychlejší, jejich počet nesmí být zbytečně velký, spíš pokud možno menší, aby měly přiměřeně krátké intervaly. Proklady linek nejsou žádoucí, v systému je chaos, nehledě na to, že proklad se podaří jen v části trasy, v ostatních částech to s jinými linkami nemusí vůbec vyjít a také nevychází a pak spoje jezdí v hloučku, lidi prskají a startují auta.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3292
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 28. prosince 2010 - 15:14:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: 231: Ne, poptávkou to není. Je to kvůli politice, nebo technice. Hele, sloužím na té trati v několika stanicích rok a půl a vidím, kolik lidí v těch vlacích jezdí, kde vystupují a jak přestupují. Také těmi vlaky (pravda, jen) na šeastou a sedmou ranní a odpolední do práce a zpět z masaryčky/hlaváku. Zkrátka na té trati jezdí výrazně méně lidí, než na trati 171, kde bydlím, jezdím po ní a předtím jsem na ní sloužil deset let. Takže:
v ranní špičce jezdí lidi na stojáka a to tak, že hodně - tak asi sto lidí na vlak (dvoješus) z Čelákovic do Prahy. V odpoledních špičkách se stoprocentně sedí a tak deset až dvacet lidí stojí (dvoješusy, z Prahy, stojáci vystoupí většinou v HP a zelenči).
Víkendy - když je hnusně jezdí ve víkendových špičkách jednoešusy - 3/4 sedaček obsazených. Když je pěkně, jezdí jednoešusy narvané tak, že se tam nedá ani pořádně nastoupit, protože kromě 110 procentní obsaditelnosti sedadel ještě tak deset kol.
Prostě si myslím, že ve špičkách víkendů by měla být půlhodina. A v ranní špičce čistá čtvrthodina.
Pak také platí, že s přidáním dalších vlaků se doprava zatraktivní a půlhodinový špičkovýkendový takt už docela lidi láká. Taky si uvědom, že Z Milovic a Lysé dojet do prahy autem není žádný med. Z Čelákovic to mám taky autem vyzkoušené a taky nic moc, i když z dolního Poberouní je to daleko horší.
Zkrátka poptávka po vlacích přinejmenším v Čelákovicích plně uspokojena není.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz