K-report
 

Archiv do 3. listopadu 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv do 3. listopadu 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2328
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 29. října 2010 - 17:21:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Takový model generuje jednoznačný výsledek. Hrrr všichni z Brodu do spěšňáků, osobáky jsou fuj! Protože buď bude spěšňák v Praze dojíždět předchozí osobák nebo naopak spěšňák pojede z Brodu těsně před osobákem.

Mibl: Názory -aa- nesměšujte s názory objednatele. Tam vidím jednoznačnou kontinuitu názoru s výhledem na delší dobu. Jinak druhá trať dle -aa- je samozřejmě 221.

Káem: Já ty otázky nezadával. Zatím to moc na S35 nevidím. Jestli teda bude Kladno elektrizované a Všetaty hned tak ne, tak to asi nikdy. Možná bych jako pravděpodobnější viděl S58 (kdyby se v Praze uplatnil jeden z nedávno padlých nápadů, nečekejte však, že ta část "8" by směřovala na Pacifik).
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 348
Registrován: 6-2003
Odesláno Pátek, 29. října 2010 - 18:42:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-
Hrrr všichni z Brodu do spěšňáků, osobáky jsou fuj!

Dovolím si provokativní otázku: pokud by k takovémuto jevu došlo, tak to je dobře nebo špatně? Bylo by něco špatně na tom, že by se významnému množství cestujících zkrátila doba cesty?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4606
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 29. října 2010 - 19:40:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

".... aby pásmový provoz dokázal vykázat nějakou rozumnou ekonomiku, pak dlouhé rameno Brod vozit nemůže (aspoň ve špičce...)."

Koho tedy bude dlouhé rameno vozit? Poříčany a Pečky? Čili v sedle bezmála vzduch?
K čemu jsou pásmově zastavující vlaky, které zkrátí cestu co nejmenšímu počtu cestujících?

Nechtěli byste podle vzoru Poříčany zastavovat směrem na Plzeň až ve Zdicích a projíždět Beroun? Nebo směrem na ústí projet Kralupy a zastavit místo toho třeba ve Vraňanech?

"Hrrr všichni z Brodu do spěšňáků, osobáky jsou fuj!"

"Nejdřív si otevřel hospodu u silnice na Písek. Ale chodili mu tam lidi. .... A tak si postavil hostinec Na mýtince."
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7036
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 29. října 2010 - 20:29:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem:
Nebojte se, tak snadno se mě nezbavíte. (Teď, když byste věděl následky, nebylo by to Vaše tvrzení tak bezprostřední a bezelstné.)

Sants:
zrušit (a vozit busíkem)? Proč ne; ale tím se ze zrychleného vlaku stal zase vlak, který staví všude...
A to vadí? Nebo mají snad jezdit obligátní středočeské dva tři páry Os, které zastaví i na zbývajících zastávkách?
obsluhovat zastávkovým vlakem? To by znamenalo, že zastávkový vlak bude základ a ty zrychlenky jenom takové špičkové třešničky na dortu?
Záleží na úhlu pohledu. Také můžu říct, že zrychlená špička a pomalé sedlo je ten základ a pomalá špička je třešnička na dortu. (Pokud to budou všechno jezdit tytéž soupravy, není, myslím, až takový problém zoběhovat to tak, aby soupravy navíc vyšly právě/převážně na špičkové couráky.)

Pásmová vs. Sp 221: Podle mě pásmový osobák je pro Čerčany (a tuplem pro Benešov) stále dost couravý, minimálně psychologicky ("Proč už zase stojíme v takové díře?" - Pyšely, popř. Mrač). Pásmové osobáky též moc neřeší vazby typu Mnichovice-Hostivař/Strašnice. Další protinázory byly řečeny.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 486
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 29. října 2010 - 20:55:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
...ale tím se ze zrychleného vlaku stal zase vlak, který staví všude...
A to vadí?

Nevadí. Ale pak zrychlenka přestala vyhovovat definici zrychlenky ;-)

Tomáš hradecký:
Bylo by něco špatně na tom, že by se významnému množství cestujících zkrátila doba cesty?
Když budete optimalizovat na dobu cesty, tak vám vyjde plejáda rychlovlaků: pro každou vesnici speciální rychlovlak Praha - vesnice. Je jasné, že tudy cesta nevede, ergo doba cesty nemůže být kritériem sama o sobě.
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 349
Registrován: 6-2003
Odesláno Pátek, 29. října 2010 - 21:26:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sants:
Když budete optimalizovat na dobu cesty, tak vám vyjde plejáda rychlovlaků: pro každou vesnici speciální rychlovlak Praha - vesnice. Je jasné, že tudy cesta nevede, ergo doba cesty nemůže být kritériem sama o sobě.

A co když nemám spasitelské tendence a nechci celý koncept optimalizovat na minimální dobu cesty pro každého, ale jen se zamýšlím nad konkrétním případem zastavení hypotetických spěšných vlaků (resp. delšího ramene pásmových osobáků) linky Praha-Kolín v Českém Brodě? Jak psal -aa-, pokud by tam zastavovaly, budou oblíbenější než zastávkové osobáky, protože budou rychlejší a tudíž atraktivnější (i oproti cestě IGK, i když i zastávkové vlaky jsou IGK-konkurenceschopné). A jen jsem nadnesl otázku, zda je to dobře, nebo špatně.

Samozřejmě, pokud by to byla nějaká vesnice, pak by to dobře nebylo, protože suma uspořeného času pro pár lidí by byla zabita sumou ztraceného času násobně většího počtu lidí. Ale Český Brod, to už může být jiná káva, tam je těch lidí přece jenom celkem dost.

Tu otázku jsem vznesl ne proto, že jsem to potřeboval vysvětlit, ale proto, aby se nad tím diskutující zamysleli, ať už je jejich názor takový nebo makový.

Tedy Vaše reakce je úplně mimo
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4608
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 29. října 2010 - 21:55:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"pro každou vesnici speciální rychlovlak Praha - vesnice"

Český Brod je vesnice?

Každý jen trochu normální koncept dopravy počítá s rychlou dopravou z velkého města do menšího města, a zde přípoje do spousty směrů.
Koncept pásma v Poříčanech znamená ponechání města včetně autobusových přípojů courákům, a rychlý vlak pro vesnice.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2329
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 30. října 2010 - 08:16:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš hradecký: Otázka je o kolik minut a zda na to jsou peníze. Zkrátka vlaky dlouhého ramene povezou dlouho mrtvou zátěž, vlaky krátkého ramene naopak přijdou o významný frekvenční zdroj. Řešení Sp 30 a Os 30 navíc ve skutečnosti není pro Brod 15, nýbrž zase jen 2 x 30. Zkrátka v tomto případě 30/2 nerovná se 15.

Bručoun: Ono to není o tom co bysme chtěli. Aby to pásmování mělo nějaký smysl, je třeba se zamyslet co od něj chceme. Chceme zrychlit cestu pro cestující ze vzdálenějších míst, to je jasné. Kromě toho chceme, aby systém přinesl nějaké ekonomické výhody, tj. omezil zajíždění prázdných dlouhých souprav kamsi daleko od centra. Zásadní otázka tedy zní jak vybalancovat pásmovou stanici. Pokud máme k dispozici jednotky o kapacitě 300 lidí a počty lidí ve špičce někde kolem max. 600 lidí, pak je vše více než jasné. Pásmová stanice leží tam, kde se první jednotka při cestě do centra optimálně zaplní. Pak totiž naskakuje nutnost do vlaku zařadit druhou jednotku, což celkem výrazně skokově navýší náklady (obzláště jedná-li se o vozidlo s vysokými odpisy) a setře ekonomický efekt. Samozřejmě pomineme v tomto případě teoretickou myšlenku posilovou jednotku dobrat po cestě, pobyt na její dobrání bysme asi "rychlému" vlaku přidávat nechtěli. Obzvláště za vnějších podmínek, že tento pobyt s našimi jednotkami není zrovna nejkratší a navíc nemáme vhodnou stanici pro tuto operaci. Tedy vybalancovat pásmovou stanici by mělo záviset jen na této skutečnosti. Jestli to budou Úvaly, Český Brod, Poříčany, Pečky, Velim nebo Kolín, to už prostě vyjde. Momentálně vše nasvědčuje Poříčanům.
Jinak co se týče sedlového řešení, tak v konceptu mnou včera popsané "polopásmové" dopravy je zřejmé, že v sedle by rychlý pásmový vlak (tuším X4 jsem tomu říkal) vůbec nejel, zůstaly by pouze X1 tedy courák v celé trase a tuším X2 tedy courák prokládající jej na 30 min. do pásmové nebo jiné stanice. Vlaky vložené do 15 min. by zase nejely. Zkrátka v sedle by se rychle nejezdilo. Ostatně toto řešení je zase obvyklé, u Vámi opěvované autobusové dopravy běžné. Rychlíkové linky se taky tak nějak koncentrují především do špiček, v sedle a zejména večer se hledají podstatně hůře.

Hroch: I na lze aplikovat řešení "polopásmem". X1 Os Praha - Benešov po 60 celý den, X2 Os Praha - Strančice po 60 v prokladu s X1 celý den, X3 Os Praha - Strančice po 30 v prokladu s X1 a X2 ve špičce, X4 zrychlený Praha - Strančice, dále Os po 60 ve špičce, v úseku Strančice - Benešov cca proklad s X1. Otázka zní, zda v Čerčanech lokálky navážet k X1 nebo X4. Toto řešení je určitý kompromis. Doprava se zrychlí a ponechají se vazby Mnichovice - Říčany. Jako každý kompromis není 100%. Ale ani pásmový provoz neumí všechno. Při plném pásmovém provozu zkrátka vzniká problém s cestami dlouhé - krátké rameno - dříve přímými, nyní povinně s přestupem. Kompromisem je polopásmo, byť s nevýhodou, že rychlé spojení je méně četné.

Bručoun: Jak psal Sants: Cestovní doba není jediným kritériem. Ono autobusové přípoje jsou i v Úvalech a Klánovicích. Např. v těch Klánovicích s vyšším potenciálem počtu přestupujících, než v Brodě. Proč jim to nezrychlit? A za chvíli tu máme Sp zastavující skoro všude. A těch pár míst co vynechá? To už pak lze zvolit koncept pouze Sp vlaků s návaznou autobusovou obsluhou těchto mezilehlých míst řekl bych ála Tomáš Záruba. Ten pravděpodobně provede pokus o toto řešení v Pardubickém kraji a jsem opravdu zvědavý, jaké budou reakce dotčených obcí. Což je jeden z problémů (nadto v okolí Prahy máme obce poněkud větší, než v Pardubickém kraji a reakce by tomu byla přiměřená), druhý problém je interval pro ty menší obce. Kolem vlaku je třeba vyhnat ještě autobus. Což z hlediska ekonomiky celkem vyjít může (bus navíc se zaplatí z úspory vlakových souprav zrychlením oběhu, což by snad vyjít mělo), z hlediska intervalů to asi bude znamenat, že obce kde mají dnes špička 30, sedlo 60 budou v nejlepším případě rády za dvojnásobek, v sedle, večer a o víkendu ještě víc. A postupem času budou ty autobusy první myšlenkou co škrtat. Takže Tatce by se časem místo 60 celodenně dočkají o víkendu stěží 240 a to bude úspěch.... Vzorem budiž ostatní autbusové linky v okolí. Vzhledem k tomu, že tyhle zastávky lze využít jako určitá regionální centra dopravní obslužnosti s využitím systémů P+R a B+R, byla by škoda zde zastavení omezovat.
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 487
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 30. října 2010 - 09:45:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Český Brod je vesnice?
Z globálního pohledu jistě
Jenom se mi nechtělo vypisovat "města a obce". Pro případné příští čtení mých příspěvků si prosím nadefinujte makro "vesnice"="města a obce"

Každý jen trochu normální koncept dopravy počítá s rychlou dopravou z velkého města do menšího města, a zde přípoje do spousty směrů.
Jenomže aby to nebyl ekonomický průser, tak by to znamenalo buď rychlé vlaky v ČeBro dělit a spojovat, nebo zavést ještě jednu linku: rychlá Praha - ČeBro (v podstatě by to byl zesilový ptg dlouhé rychlé linky, akorát by jel nepřivěšený). Druhá možnost zase ale narazí na kapacitu dráhy.}

Koncept pásma v Poříčanech znamená ponechání města včetně autobusových přípojů courákům, a rychlý vlak pro vesnice.
Ano, tak to je. Počítáte-li mezi vesnice i Pečky a Koza...
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 488
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 30. října 2010 - 10:06:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš hradecký: ok, tak teda vážně - vožení Českého Brodu pomalíkem není zrovna dobře, ale všechny ostatní možnosti jsou ještě horší. Ze všech zatím navržených řešení si dovolím odhadovat, že pásmování v Poříčanech má nejlepší poměr užitek/cena. Možná, že po detailnějším ponoření do problému bych názor změnil, ale zrovna nemám potřebu dělat si doktorát z dopravní obslužnosti :-)

Samozřejmě, pokud bychom se oprostili od otázky "kdo to zaplatí", tak v podmínkách modelového kolejiště bychom samozřejmě českobrodníky vozili zrychlenkou, o tom žádná
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4610
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 30. října 2010 - 10:24:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: "Např. v těch Klánovicích s vyšším potenciálem počtu přestupujících, než v Brodě. Proč jim to nezrychlit? A za chvíli tu máme Sp zastavující skoro všude."

Zbytečně to hrotíte, o zrychlených Klánovicích (logicky) vůbec nebyla řeč.

"Tedy vybalancovat pásmovou stanici by mělo záviset jen na této skutečnosti. Jestli to budou Úvaly, Český Brod, Poříčany, Pečky, Velim nebo Kolín, to už prostě vyjde."

Příliš technokratický způsob řešení.
Správný způsob uvažování je: Chci zkrátit jízdní dobu z těch stanic na trase, které mají velké obraty cestujících, a zároveň jsou natolik daleko, že už je tam courák pomalý. V prvním kroku vytipuju stanice, kde je to nejvíc potřeba. Při tomto způsobu řešení problému zjistím, že mezi Prahou a Kolínem je je potřebným místem č.1 pro zrychlení Český Brod, místem č.2 Pečky a pak dlouho nic. Dále zjistím, že pro stanice mezi Kolínem a Pardubicemi je pásmový osobák pořád příliš pomalý, a že by nejspíš byl zřetelně rychlejší přestup na R v Kolíně. Teprve po úvodní analýze problému je na místě hledat technologicky a ekonomicky vhodné řešení.

"Tatce by se časem místo 60 celodenně dočkají o víkendu stěží 240 a to bude úspěch...."

Za á strašlivě přeháníte. Za bé, kéž byste stejnou péči věnoval stejně velkým obcím 10 km od železnice.

"To už pak lze zvolit koncept pouze Sp vlaků s návaznou autobusovou obsluhou těchto mezilehlých míst řekl bych ála Tomáš Záruba. Ten pravděpodobně provede pokus o toto řešení v Pardubickém kraji a jsem opravdu zvědavý, jaké budou reakce dotčených obcí."

Záleží na tom, kde bude tento princip použit a jak si tvůrce poradí s "detaily". Když dva dělají totéže nebývá to totéž. O zamýšleném konkrétním použití nic nevím a nechci předjímat výsledek.

Hlavní je neuvažovat v zaběhnutých stereotypech typu "vlak je to ce jezdí pořád, autobus je to co jezdí občas", nebo "vlak se musí vždy a všude preferovat, autobus se musí vždy všude omezovat".
Podobně důležité je neuvažovat stylem "malá obec u železnice má automaticky větší právo na pravidelné spojení než velká obec mimo dráhu".
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4611
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 30. října 2010 - 10:32:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Počítáte-li mezi vesnice i Pečky a Koza..."

Český Brod je lokální správní centrum, historicky i nyní.
Pečky jsou "přerostlá vesnice", rozhodně menší než Č.Brod. Rychlou linku prakticky jen pro ně a pro pár vesnic považuju za podivný způsob řešení problému.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1603
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 30. října 2010 - 13:01:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takový nápad k problému TGM/Wilson:

Když už někdo musí za každou cenu cpát rozvětvenou síť linek i na S, a dublovat dálkové vlaky na relaci Libeň - Smíchov, co takhle se soustředit aspoň na problém "častěji na Masaryčku"? Kdyby se vzal ešus třeba od Kralup (nebo cokoli od Kladna, nebo se do oběhu ML přidal další ptg apod.), a zajel do té Libně k vlakům směr Wilson aspoň na přestup, možná bychom se intervalu 15 min. (což je minimální základ pro uživatelskou přívětivost v Praze) Libeň - TGM dočkali. A jakékoli průzkumy, kam ti lidé nakonec jezdí, by hned byly objektivnější, protože by vždy existovala aspoň přestupní varianta.

-aa- 2314: Zásadní ale bude, až se ukáže, že lze jet za hodinu Vrané - Jílové a zpět. To taky ještě "nejde".
Proč se musí zastavovat Petrov-Chlomek vůbec a Skochovice oběma linkami? Třeba by to stačilo. Pokud ne, tak by šlo alespoň dočasně protočit pořadí vlaků ve Vraném, tj. na delší pobyty směr Jílové. Případně dokonce jezdit do Čerčan 810 přípojem od dobříšské linky (dočasně)?

Bručoun 4566: Vy vidíte na dobříšské větvi pacifiku potenciálně více cestujících než na týnecké?

Ano, protože směr Týnec není vůbec nic jiného než Luka pod Medníkem a Petrov u Prahy. Cokoliv dalšího je sotva na bus - buď směrováním a parametry trati, nebo polohou nádraží. Nulový potenciál nějaké rozumné role vlaku mimo tato místa v ZDO, snad leda jakési zbytkové relace. Čím dále od Vraného, tím spíše je to na autobus k metru (nebo dokonce S9, ke konci potom jednoznačně vlak-vlak přes Čerčany). Zatímco v Měchenicích si lze představit smysluplné P+R od jihu hned ze tří směrů. Logicky, neboť za cca Davlí přestává základní větev vést radiálně.
Samozřejmě mimo ZDO je tomu jinak a proto bych "hlavní" větev Pacifiku nerušil. Nicméně když jsem dělal nějaké návrhy pro koncepci ŽUP, v (X) jsem z těchto důvodů navrhoval 15 min. Praha - Měchenice (+ výhledově dráty a do diametru), a přestupy na Čerčany i Dobříš (leda snad že by někdo fakt udělal novou trať Měchenice - Mníšek město, ale pak je otázka zda nepropíchnout spíše Cukrák a nevyřešit tak "obratiště Mokropsy" ještě elegantněji, než 0.SK. :-)
Mimochodem, připisuji si také autorství nápadu na spojku Modřany - Chuchle (= Vrané - Smíchov jako podmínku pro masovější náhradu busů Pacifikem), byť primárně v důsledku snahy o rovnoměrnější využití diametru a snížení naléhavosti jeho severojižní větve.
Pak by se asi jako na delší čas vyhovující mohlo jevit nechat vlaky od Buben na (popř. redukovaném) TGM, Karlín - Smíchov jezdit skrz (včetně 210) a pro S9 tedy holt nechat jednu půlglajzu na hlavním (koneckonců 4 koleje do Vršek jsou).

Ad pásmové provozy a Sp:

Na 221 bych byl pro kombinaci Os + "klasický" Sp, zvlášť pokud by časem měl mít ambice jet i dál než jen do BN (a pak by zastavení v Pyšelích asi nebylo to pravé). Přece jen Říčany - Benešov apod. má smysl, zatímco srovnatelná relace Kolín - Úvaly asi spíš ne. Pro začátek z důvodu vlkm klidně tak, že 15 min. Os do Říčan přejde ve 30 min. Sp a 30 min. Os dále (a třeba za Strančice pojede jen 60 min. Os a za Čerčany 60 min. Sp).
Výhledově je to myslím o Os-221 klasicky do Benešova (snad bych možná natvrdo projel Pyšely komplet), Sp-221 potom pásmově (= časem po VRT/NBS) do Strančic, dále Mnichovice a částí vlaků končit ve vhodně uspořádaných Senohrabech, částí pokračovat po spojce směr Hvězdonice - Sázava (neboť D1 už stojí).

Na 011 bych naproti tomu viděl klasický model pásma, kombinovaného ovšem s tvrdým projížděním úplných děr (Tatce). UVA-Praha je vliv Os/Sp ještě malý, prakticky je třeba pohlídat jen zrušení Běchovic po stavbě Běchovic středu (= nenavýšení počtu zastavení). KLA+UVA jezdí do Prahy Os a do Kolína si v Brodě přelezou do Sp.
Sp by jel do Brodu skrz, dál Pečky, Cerhenice, Velim, KoZa, Kolín (Kutná Hora). Poříčany + Klučov by řešily vlaky směr Nymburk, které:
- mohou jet skrz CBR jako Os do Prahy (technologicky optimální řešení, pokud dojde na osobákovou jednokolejku na 011)
- mohou jet skrz CBR jako Sp do Prahy (frekvenčně optimální řešení, navíc Sadská rychleji, bude asi třeba nějaké to MÚK Poříčany)
Ostatní vazby buď autobusy k Sp, nebo tedy holt ze šotodůvodů zachování osobáku CBR-Kolín (a tedy možná protažení části Sp, která by jinak končila v CBR, nebo zachování "retro" Os-011 jednou za hodinu, co tedy z Poříčan pojede křížem a do hlavní trati).

Kapacita 011 zajásá, neboť s dílčími obměnami vzniká systém "2.TK pro Os, 1.+0.TK pro R/Sp/ND" a místo nové trati za 25 GKč potřebujeme dílčí úpravy zhlaví stanic za max. 1 GKč, není třeba fůra spojek a tedy je možná větší rychlost skrz Úvaly a čtyřkolejka nutná pouze z Běchovic do Libně (variantně z Dolních Počernic do Hloubětína, pokud by ND stačila od Jahodnice do Běchovic jednokolejka, což by bez nesmyslné ML asi mohlo být, plus zásahy do zhlaví Běchovic) za cca další 1-2 GKč.
Přičemž nová trať Praha - Poříčany nijak neřeší:
- obraty v pásmovacích stanicích
- skutečné kapacitní hrdlo Poříčany - Pardubice, kde možnost řešení změnou provozního režimu pouhým odstraněním neschopnosti myslet neexistuje

Myšlenka na projíždění Brodu Sp se mi zdá být veskrze úchylná. Frekvenční problém je třeba řešit správným poměrem Sp začínajících v Brodě a pokračujících z/do Kolína (popř. Nymburka).


No nic, odcházím chcípnout do houští a v roli "agenta autobusové lobby likvidovat železnici" do Pardubic. :-)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3765
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 30. října 2010 - 19:36:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Otázka je o kolik minut a zda na to jsou peníze. Zkrátka vlaky dlouhého ramene povezou dlouho mrtvou zátěž, vlaky krátkého ramene naopak přijdou o významný frekvenční zdroj. Řešení Sp 30 a Os 30 navíc ve skutečnosti není pro Brod 15, nýbrž zase jen 2 x 30. Zkrátka v tomto případě 30/2 nerovná se 15.
Ubohý argument zastánců osobákového schematu. Co je pro Brod lepší: 4x15 minut a nebo střídání 10-20 a být v Praze 2x do hodiny o 10 minut dřív? Lidi z míst, odkud je delší interval vyhledávají rychlé spoje. Podobně argumentovali v jisté autobusové diskusi zastánci zrušení linky 362 a posílení 332.
Na Zárubovu likvidační metodu, pokud bude aplikována plošně bez rozmyslu, Pardubicko doplatí. To není úplně vhodná cesta. To se dá aplikovat tam, kde je poptávka z mezilehlých mís skutečně velmi malá (třeba části 160 nebo 225). Ale aplikovat ho třeba na většinu tratí na Pardubicku nepokládám za vhodné.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 350
Registrován: 6-2003
Odesláno Sobota, 30. října 2010 - 23:16:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa- příspěvek 2329, Sants příspěvek 488:

To už jsou lepší argumenty . Souhlasím, pásmo je rozumné řešení. Od oka to vychází do Českého Brodu, po podrobnější analýze to může lépe vyjít do Poříčan (s tím, že Český Brod bude o pár minut pomalejší, než by mohl být se spěšňákem).

Ono to stejně nakonec bude o politice - pokud objednatel-politik dá rozkaz "s rychlým vlakem v Českem Brodě zastavovat" tak proti tomu nic nenaděláte. Ze stejného důvodu se asi těžko prosadí vize T.Záruby na projíždění Tatců, Nové Vsi u Kolína apod., prostě to těžko projde.

Asi tak - každému je jasné, že takhle couravé vožení do Prahy není z větších vzdáleností optimální. Takže nějaká forma pásma nebo systému Sp vlaků určitě vznikne.

Ale přesto odhaduji (aniž bych si od KáEma půjčoval věšteckou kouli), že výsledkem bude spíš nějaký kompromis - buď zastavování delšího ramene pásmových vlaků na všech zástávkách v "jeho" části pásma (tj. např. od Poříčan dál všude) nebo zachování "retro" osobáků k systému spěšňáků.

Uvidíme...
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8731
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 31. října 2010 - 07:31:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.Záruba: CIT: " Kdyby se vzal ešus třeba od Kralup (nebo cokoli od Kladna, nebo se do oběhu ML přidal další ptg apod.), a zajel do té Libně k vlakům směr Wilson aspoň na přestup" KON. CIT.
Chachacha, -aa-, vidíte, další, kterej píše že os z masny můžou někam dál. Johohó. To je moc povedený, od toho je jen kousek k mý S49 via masna. Doplňte sám druhé číslo S.
Obecně: Obávám se že těch pár minut ušetřených pomocí Sp klienti neocení, naopak bordel v pásmech a vlacích jak jej popisuje T.Záruba a -aa- rozvijí jej nasere. Klient chce pravidelnej vlak v pravidelnou minutu do všech zastávek a nějakejch 10 minut neřeší, zejména při stavu železnice, kdy 10 minut není ani bráno jako zpoždění. Nic klienta nenasere tak jako poloprázdnej projíždějící vlak. A samosprávy , pokud takový vlak nastane, okamžitě dají do svých volebních programů: Chceme zastavování Sp i v naší díře. A to bude konec Sp. No a pak taky na tydle složitosti nebudou peníze.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3766
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 31. října 2010 - 07:56:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš_hradecký: Já si myslím, že ve výsledku žádný kompromis nebude a zůstane současný zastávkový stav. Praha je zastávkově orientovaná a středočeský kraj krátí peníze, aby měl na svoje ptákoviny. I tam panuje konzervativní stav.
Docela zajímavé jsou grafy v tom dokumetu pana Binka. Tam je mnohde absence častého provozu rychlých vlaků vidět. zatímco v Praze a u Prahy počet cetujících roste, ve vzdálenějších mětsech má tendenci klesat. Zde zřejmě vyhrávají jiné druhy dopravy (autobusy a IAD). Krásná ukázka je na trati 221, kde jsou bodem zlomu Strančice. Až do Strančic poptávka roste a za Strančicemi klesá v Benešově je rozdíl za poslední 4 roky 25%!

Dovolil bych si ještě dotaz na Tomáše Zárubu. Jestlipak prosazujete u svého zaměstnavatele a u kraje projíždění EC/IC v Třebové?
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8732
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 31. října 2010 - 08:38:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Obávám se, že příčina bodu zlomu nebude ležet na železnici, jako již tisíckrát. Spíše bude ležet v nové výstavbě RD, možná v integraci do PIDu, možná v poklesu zaměstnanosti dál od Prahy a tedy poklesu potřeby dojíždění. Myslím že kilometrická vzdálenost a časová náročnost v rozměrech trati 221 opravdu, ale opravdu nehraje úlohu. Takže typický příklad špatné interpretace jinak jistě nezpochybnitelných grafů.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Jaimegiacobbe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 50
Registrován: 1-2009

Odesláno Neděle, 31. října 2010 - 10:49:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neví prosím vás někdo, proč včera jela 1x 814 směr Nbk hl. n., která byla v Lysé nad Labem ve 20.33 (odj. z Phy M. n. v 19.54) a poté jela zase zpět do Phy (v Lysé ve 21.25), místo 471?
České dráhy - váš osobní dopravce
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 351
Registrován: 6-2003
Odesláno Neděle, 31. října 2010 - 12:04:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky 3766:
Já si myslím, že ve výsledku žádný kompromis nebude a zůstane současný zastávkový stav.

Je to také jedna z možností. Ale není to moc dobré - z větších vzdáleností jsou zastávkové osobáky fakt hodně pomalé. Přitom rychlejší vlaky (ať už jako klasické spěšné nebo pásmové osobáky projíždějící Libeň-Poříčany resp. Libeň-Český Brod) by byly zajímavé i pro Kolín (+Kolín zastávka), což by mělo efekt v lepším obsazení těchto spěšných vlaků u Kolína - dnešní zastávkové osobáky jsou u Kolína poloprázdné a z Prahy do Kolína se jezdí především rychlíky.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1604
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 31. října 2010 - 12:58:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: OREDO je organizátorem dopravy regionální, čili s EC nemá nic společného. Moje osobní názory na tuto problematiku jsou tedy z pracovního hlediska irelevantní, asi jako kdyby třeba někdo na okresním úřadě prosazoval vystoupení z EU. :-)
Na téma, co bude nebo nebude v Pardubicích, by zatím bylo předčasné hovořit.

K-M: Jako pozor, já rozhodně neříkám, že by to tak bylo správně! Jen hledám už trochu zoufale jakoukoli možnost, jak - podle mě - hrubou chybu ROPID aspoň částečně napravit.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7039
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 31. října 2010 - 13:16:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
Toto řešení je určitý kompromis. Doprava se zrychlí a ponechají se vazby Mnichovice - Říčany.
Otázka, zda to zrychlení bude pro ty směrodatné přepravní proudy dostatečné.
Také záleží, jak bude v celém modelu vystupovat doprava "za Benešov". PO dokončení koridoru bych si spíš představoval nějaký ten Sp pokračující z Benešova zastávkově nebo "skorozastávkově" do Tábora. (Byť je řada zastávek mezi Benešovem a Táborem zbytečných, nejsem si nyní jistý, jak dopadne jejich odstřelení z obsluhy.)
druhý problém je interval pro ty menší obce
Problém to je hlavně proto, že tyto vybranné obce(výběr provedli naši předci trasováním drah) jsou namlsány současným koceptem ROPIDu a zhoršovat spojení (byť vzhledem k velikosti neadekvátní) je vždy problém. Vaše starostlivost o interval do díry jménem Tatce a podobných není zrovna dojemná při pohledu na obsluhu takových dvojnásobně velkých Kounic (ať zůstaneme v oblasti) - páry kladiva/sobota/neděle = 13/5/2,5; při počtech víkendových spojů v širokém dalekém okolí, který se dá vždy počítat na prstech jedné ruky, anebo při obsluze Čelákovic a Milovc, která je s obsluhou Tatců téměř rovnocená.

TZ:
ad prodloužená Libeň - není mi jasné, kde by tyto vlaky obracely, resp. co by s kapacitou provedly jejich jízdy křížem přes celé zhlaví (pravděpodobně k 1.perónu). Nemyslím si, že je to moc dobrý nápad.
ad Pacifik - zajímavé zamyšlení. Nicméně nemohlo by být to P+R s obdobným výsledkem i v Davli?
zrušení Běchovic po stavbě Běchovic středu
Upozornil bych, že Běchovice a Běchovice střed mají být každé v jiné části Běchovic, přičemž Běchovice 1 a 2 ("staré" a "u nádraží") jsou dvě disjunktní sídla pouze se společným MÚ a dalším zázemím. Není mi jasné, jaká by byla výhra jedněm zastávku "nadělit" a druhým zrušit. Zlepšení to nepředstavuje ani z hlediska přestupů na busy.
systém "2.TK pro Os
Obávám se, že 2.TK neexistuje a nebude existovat ve vakuu oproštěná od zdechlin (lidských i strojových) a vytvářet další trať 120, byť s vyšší traťovou rychlostí a ZZ, není úplně ideální.

Káem:
nějakejch 10 minut neřeší
Že bych taky začal s "johohó"?
špatné interpretace jinak jistě nezpochybnitelných grafů
Grafy nechci zpochybňovat, ale když už, tak bych se spíš nedivil chybě u nich než v interpretaci Orkyho.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3768
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 31. října 2010 - 13:20:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: To já vím. Přesto OREDO do jednání s MD mělo podle tohoto dokumentu zveřejněného na stránkách kraje mělo OREDO vstoupit. Cituji:
"Město Česká Třebová...
Požadavek na zastavení vlaků kategorie IC, EC, SC, EN ve stanici Česká Třebová
Odpověď: Vlaky dálkové dopravy vedené dopravcem České dráhy a.s. jsou objednány Ministerstvem dopravy ČR, nikoli Pardubickým krajem. Připomínky k četnosti zastavování je nutno uplatnit MD ČR, což OREDO provede a v případě úspěšného jednání zajistí přípojné vazby.

Požadavek na zastavování vlaků IC 1000 – 1017 dopravce RegioJet a.s. ve stanici Česká Třebová
Odpověď: Požadavek nepodléhá činnostem spojeným se zajištěním ZDO, proto jej organizátor uplatňovat nebude. V případě trvání požadavku nutno vstoupit v jednání s dopravcem – společností RegioJet, a.s. přímo žadatelem."


Tomáš_hradecký: Možností je celá řada. Stále větším problémem je kapacita trati. Obávám se, že jedinou možnosti jak zvýšit podíl zrychlené příměstské dopravy je buď omezit jiné vlaky, tedy buď omezit zastávkové vlaky, což je v rozporu z konceptem prezentovaným panem Binkem a nebo by se musely omezit některé dálkové vlaky.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 404
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 31. října 2010 - 17:36:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Tak Ruš. Sp Karel 1 a Ruš osobák na Mělník.
Zajímalo by mne, kdo tady jenom plká a kdo chce nějaké tý trati pomoct??

Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8739
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 31. října 2010 - 18:18:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky3768, posl. odstavec: No a nebo to nechat bejt jak to je. Zajímavý, že jsou požadavky na zastavování, ale už ne na projíždění . Omezíš-li rychlíky, vrhne se na tebe MZ, kupříkladu.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3771
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 31. října 2010 - 19:12:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM: Požadavků je celá řada a je potřeba je skloubit. "Nechat to, jak to je" je dobré pro Lysou nebo Říčany, a to je vidět i v grafech. Pro vzdálenější místa to znamená zahájení poklesu, jak to ostatně vidíme v Benešově. Ale pokles je vidět i v Kralupech (zatímco Roztoky rostou), Berouně, zatímco Řevnice rostou, a podobně to vypadá na dalších tratích - blízké příměsto roste, vzdálené stagnuje nebo klesá (i přes nárůst počtu vlaků).
Zajímavé je, že třeba v Kralupech výrazný pokles nastal v okamžiku, kdy bylo spuštěno obrovské P+R v Letňanech, které je až překvapivě zaplňováno přesto, že z hlediska příjezdu do Prahy a vedení trasy metra C je umístěno dost blbě.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8742
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 31. října 2010 - 22:32:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Čistě filosoficky: Proč jedno blbé spojení lidé opouštějí, aby jezdili druhým blbým? (Obě varianty, Os i Letňany jsou blbé podle tvých hodnocení, já nic neřek). Já si prostě jen myslím, že využívají prostě novou variantu a že z Latňan je nevyžene zpět do vlaků ani R po 10 minutách z Kralup. Prostě že ta příčina je MIMO dráhu.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4614
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 31. října 2010 - 22:34:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"pokles je vidět i v .... Berouně"

V PIDu nebo v celé VHD?
Máte-li na mysli celou VHD, tak si o tom dovolím pochybovat. Zrovna minulý měsíc se přidávala nová ranní posila na konglomerátu linek SID C19+40+41. (To jsou ty zrychlené linky, které lidi k ničemu nepotřebují. Proto jezdí v kladiva 50 párů spojů, většinou vytížených, ve špičce místy až přetížených.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2330
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 01. listopadu 2010 - 06:19:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Zjevně přesměrování rychlíků od Kralup na hlavní nádraží nebylo to pravé ořechové. Při cestě do centra Prahy vždy počítat s přestupem není to, co by si běžný uživatel přál. I to prodloužení jízdní doby mu nejde pod vous.

Takže milý Káeme, příčina bude i na dráze, nejen mimo ní. I když tu příčinu mimo ní nebagatelizuji, ta prostě je, ale není jasné, zda je to třeba i jen 50 procent.
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 497
Registrován: 4-2004

Odesláno Pondělí, 01. listopadu 2010 - 07:09:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun má pravdu: zrychlené autobusové linky Beroun - Praha jezdí někdy zdvojeně a odvážím si říci, že se možná v X někdy dočkáme i dvacetiminutového taktu. Že cestující stojí už z Králov Dvora je běžnou praxí.
Tady PROBO dráhu těžce válcuje. Zejména cenově.
Zaintegrování rychlíků nic nepřinese resp. příliv cestujících do vlaků v relaci BER-PHA je na delší dobu v nedohlednu.
Bohužel provoz mimo X už není pro Probo tak atraktivní a tak v sobotu či nedělu nejede skoro nic...
Ale chtěl bych znát odpověď na jinou otázku: jsou linky C19, C40 a C41 dotované v ZDO?
Jsem rád, že nám vládnou politici... odborník by byl jistě nudný, neskandální člověk s trapně efektivním řešením.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8744
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 01. listopadu 2010 - 11:02:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Ty rychlíky zastavují u metra Holešovice a Hlavák je stejné centrum jako Masna. Tak v tom to nebude si myslim...
Beroun: Inu ono 10 autobusů vypadá mohutněji než jeden ešus a přitom odvezou míň. Nepřeháněl bych výkon busů, i když brumlání a kouř je od toho jistě impozantní.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
senohrabek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.38.230
Odesláno Pondělí, 01. listopadu 2010 - 17:42:49    Odkaz na tento příspěvek  

potěšitelné je, že od nového GVD bude na hln delší přestupní doba z 221 na 171... teď je to cca 3 minuty, nově 9 minut... i když defacto mezi vlaky S9 a S7 by neměl být přípoj, vždy ráno například z 2500 na 8806 je tak deset sprintujících lidí, v pozdějším čase je to ještě více.. zájem je i v opačném směru, všimnul jsem si pravidelně ranních dojíždějících z berounské trati do Strašnic či Hostivaře..
škoda, že není zastávka Královské Vinohrady, tam by to na přestupy vycházelo báječně
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4617
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 01. listopadu 2010 - 21:00:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"jsou linky C19, C40 a C41 dotované v ZDO?"

Tyto linky jsou v ZDO. Byla-li by úhrnná tržba nižší než náklady dopravce plus "přiměřený zisk", kraj by linku dotoval. V daném případě je to krajně nepravděpodobné. Před vyhnáním Fedorky a začleněním do SIDu si na sebe linky vydělaly. Bez konkurence si musí vydělat tuplem. Čili v tomto případě tipuju odvádění zisku nad hranicí "přiměřeného zisku" krajskému úřadu.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7044
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 01. listopadu 2010 - 21:08:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Myslím, že v české kotlině není takovým uměním udělat z těžce výdělečného podniku (linky) krachující "Titanik" s neomezeně velkou rukou nastavenou k eráru.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Suri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 370
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 01. listopadu 2010 - 21:11:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun, Ježíšek: on ten berounský autobusový boom nemusí mít dlouhého trvání, aneb Rathovi (už zas) docházejí peníze - viz odkaz

...sice zdražení o 78 Kč mi připadá jako totální nesmysl, protože by to znamenalo za bus Beroun-Praha těžko akceptovatelných 26+78=104 Kč ve srovnání s konkurencí vlakovou nebo individuální - předpokládám, že jde o klasické novinářské nepochopení nebo dezinterpretaci. Ale je vidět, že kraj na tom není nejlíp a na druhou stranu ministr dopravy již ohlásil, že na železnici se zdražovat nebude, což by zas určitým způsobem mohlo změnit podíly jednotlivých druhů dopravy, a nejenom na trase Beroun-Praha.
V. Špinka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.90.250.127
Odesláno Pondělí, 01. listopadu 2010 - 21:55:37    Odkaz na tento příspěvek  

Já bych těch 78Kč viděl jako důsledek nepochopení, že zdražení o 3Kč/km je na autobus, nikoli na jízdenku. (Neboli řádově o 10%, nikoli 300%.)
Suri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 371
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 01. listopadu 2010 - 22:46:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V. Špinka: asi nějak tak to bude s tím pochopením ze strany novináře, ale zas na druhou stranu hýtman straší zdražením zásadním, což 10 % není....takže to nakonec může být někde mezi 10 a 300 %
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2121
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 00:18:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Náš nový vlajkový dopravce a jeho trojrozměrný turistický vlak zveřejněný v novém JŘ, který je u nás sice ještě tajný, ale ve Švýcarsku dávno dostupný
application/pdf
20101102_TZ Vlaky 2011.pdf (106.6 k)

ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2122
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 00:50:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Suri 370: Ministr dopravy samozřejmě lhal. Například zpáteční jízdné ČD, v porovnání s jinými vcelku hojně užívané, se zdraží o 5,5 %
Ale je to míň než 10 %, tedy Vy pravdu o trendech máte
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3298
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 07:23:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a Praha dopadne nakonec jako Rathovo. Nejdříve prozažení deního provozu 2x týdně přes půlnoc, pak zdarma jízdné všem žákům a pak...
Suri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 373
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 08:43:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapa, -aa-: taky jsem zvědav jestli se na 173 dočkáme toho tajuplně naznačovaného něčeho pozitivního - na DB Bahn jsou již data pro GVD2010/2011 a co se týče časových poloh a tras vlaků, tak ta se od konečného návrhu nezměnila. Takže co zbývá? Plná integrace i v Rathistánu nebo jiná vozidla? Nic dalšího mě už nenapadá...
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 352
Registrován: 6-2003
Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 09:42:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Suri:
asi nějak tak to bude s tím pochopením ze strany novináře

Nejedná se o špatné pochopení ze strany novináře - ten blábol se záměnou 3 Kč/km z nákladové ceny dopravce na cenu jízdného je přímo součástí tiskové zprávy kraje: http://www.kr-stredocesky.cz/portal/instituce/tiskove-informace/t iskove-zpravy/vedeni-kraje-nesouhla

Tato tisková zpráva je lež a manipulace veřejností - Rath se staví do role, jako by bojoval proti nehoráznému zvýšení jízdného, které "zavinil" někdo jiný. A to vše bez ohledu na to, že takto velké zdražení nesmysl.

Nechci být prorokem, ale v blízké době se zřejmě od Středočeského kraje dočkáme informace o tom, jak hýtman Rath zabránil nehoráznému zvýšení jízdného z Berouna do Prahy o 78 Kč, a že vyjednal "sociálně citlivé" zdražení o pouze pár korun a to navzdory zlé vládě, která za to všechno může.

Je to hnus A je smutné, že novináři to všechno bez dalšího přemýšlení žerou a tisknou do novin.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4620
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 11:41:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"ten berounský autobusový boom nemusí mít dlouhého trvání, aneb Rathovi (už zas) docházejí peníze"

Této úvaze nerozumím. Jak pomůže "Rathovým" financím ostrouhání linek, které se fakticky nedotují? Tyto linky na 99% generují určitý zisk, pomocí kterého se o trošičku snižují celkové dotace do ZDO.

edit: Zrychlené linky Beroun-Praha, kdysi pod čísly 12960 Olešná/Bzová-Praha a Zbiroh-Praha, s vybranými spoji v trase Kr.Dvůr-Praha, existovaly už v 70.letech 20.století. Navíc tehdy v Berouně stavěly i dálkové linky Plzeň-Praha. (Jednou z dálkových linek byla letitá obskurní linka Nezvěstice-Blovice-N.Mitrovice-Sp.Poříčí-Borovno-Mirošov-Strašice-Kařez-Praha, rozsah provozu 2 páry spojů celotýdenně.) V rozsahu podobném dnešnímu jezdí zrychlené linky Beroun-Praha zhruba od roku 1992. Nejde tedy o žádný krátkodechý výstřelek.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 12:10:18    Odkaz na tento příspěvek  

Pochopení ze strany novináře je tady přímo vzorný: "V extrémním případě hrozí, že dopravci zdraží od příštího roku až o tři koruny na kilometr," oznámil v pondělí novinářům hejtman David Rath (ČSSD). Tuto sumu pak dopravci rozpočítají na cestující a promítnou do jízdného. a plyne z něj, že váš oblíbený hejtman opravdu nemluvil o ceně jízdenky. Holt musíte hledat solidnější noviny odkaz

Ale jistě se požadovaných informací dočkáte, novin je spousta.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 12:12:17    Odkaz na tento příspěvek  

Ovšem zřejmě to nepochopil ani středočeskej krajskej tiskovej odbor .. nejspíš tam seděj bejvalý novináři
Suri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 374
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 12:38:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: ale ty linky typu okresní město po dálnici do Prahy jsou v SID, stejně jako mraky linek typu okresní/střediskové město - Horní Dolní, kam by bez dosypu od kraje dopravce dávno nejezdil. Takže pokud zdraží tyto vymetáky, pak zdraží i ty pražské expresy protože jsou taky zařazeny do SID a tedy díky jednotnému tarifu SID. Těžko by se kraji vysvětlovaly tarifní výjimky v rámci jednotného IDS SID.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8747
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 13:12:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jako důkaz na podporu mého tvrzení o tom, že aspekty, podle kterých si lidé vybírají dopravu, leží mimo tuto dopravu, může posloužit pondělí v Praze. Obyčejné pondělí, tramvaje , vlaky , busy městské i PIDí ve svých trasách rozsahu i intervalech a nasazeny obvyklé vozy jako kterékoliv jiné pindělí, nic se nezdražilo, nic nezlevnilo (jízdné ani benzín), prostě nic se nezměnilo a přesto vyjelo mimořádně velké množství lidí ve svých gumokolech. Přitom podle zdejších teoretiků by k tomu neměl být důvod protože v VHD ale ani v podmínkách pro IAD se nic nestalo.... (viz výše).
Šoutouši s rozhledem větším než na zábrzdnou vzdálenost najdou nějaké důvody, ti ostatní se budou jen divit proč se to stalo.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Fucida
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 373
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 13:52:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Požadavek na zastavování vlaků IC 1000 – 1017 dopravce RegioJet a.s. ve stanici Česká Třebová

Ty Třebováci jsou drzí, jak lázeňský veverky. Nepožadujou náhodou taky, aby u nich přistávala všechna letadla, co letí okolo?

Jinak k debatě o Sp a pásmování na 011 - uvědomte si, že tam jsou jenom 3 koleje a ve špičce tam jede ještě 5 párů dálkovky. Takže na 15 (2 x 30) minut do ČB můžete na dlouhou dobu vesele zapomenout.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 14:36:11    Odkaz na tento příspěvek  

Káem: nějaká statistika? Jižní část města jako obvykle, magistrála průjezdnější než před týdnem (neni divu, pruhy u Spořilova hotový), jen prej nějakej závar kolem Hradu a Letný (nekopou se na nábřeží nějaký koleje?) a zase jedna urvaná korba na okruhu. Že by někdo volil jinou dopravu než obvykle?

No, fakt je že vyjímečně jsem jel z Chodova na Žižkov přes Hlubočepy, bo sem vez kámošce japka z chalupy ;-)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3122
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 15:33:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak nezměnilo? Změnilo. Teď si lidi pomalu začínaj zvykat na uvolněnou jižní spojku a most.

Navíc tipnu že někdo přijel z vejletu páč dlouhej víkend, někdo zas ještě z práce vymet nějakej krchov. Takovýhle situace nastávaj tu a tam pravidelně nepravidelně
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8750
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 15:46:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prag: Statistika??? Tobě nestačej média? A dva zavřený tunely z důvodu přeplnění do toho počítat jaksi nebudeš?
P.Vlček: Zejména druhej odstavec je faktor MIMO dopravu ležící. To je to přesně, co se mi vyvrací když se tvrdí že švejci jeli o víkendu plnější protože si na ně lidi zvykaj a já tvrdim že je to proto že byly dušičky. A dostal jsem vás, šotouši!
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 16:38:04    Odkaz na tento příspěvek  

Jaký média, já žádný duchy nevyvolával. Stačí zřejmě vhodně uzavřít pár klíčových míst a pro sichr na chvíli třeba i ten venkovní okruh. Tunely se zavíraj celkem běžně, bo je nějakej foršrift, že jak se nedá vyjet ven, nesmí se ani dovnitř, akorát ne vždycky se o tom píše. Asi byly při pondělku prázdný stránky.

Zajímavý je, že podle monitoringu dojezdových časů byl dneska kolaps na Barrandově ještě větší, třeba o tom napíšou zejtra.
odkaz

No a zřejmě z důvodů nějaký neznámý a dosud neobjasněný synchronicity nastal včera kolaps i v Plzni odkaz .. že by to bylo kumulací dušiček, pondělka a dlouhýho prázdninovíkendu se mi nechce věřit, za tim musí bejt něco většího.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4621
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 16:49:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"pokud zdraží tyto vymetáky, pak zdraží i ty pražské expresy protože jsou taky zařazeny do SID a tedy díky jednotnému tarifu SID. Těžko by se kraji vysvětlovaly tarifní výjimky v rámci jednotného IDS SID"

Ano. Tím spíš budou ziskové.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3124
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 17:24:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No dokud jsem bydlel u magorstrály tak jsem douho dumal jak je možný že ráno v 7,30 se v Rumunský projede 1 den v týdnu na první světla, 2 dny je fronta někam za Fýgnerák, 1 den až k mostu a 1 den to stojí až od Kačerova. Aniž by byla uzavírka nebo bouračka. A taky bylo úžasný jak se během jednotak minut dokáže vytvořit kolona - kolikrát třeba v Dolnokrční kde při příchodu na Přístavní zastávku jedou auta na první světla a než přijede bus tak to za ty 3-4 minuty stojí až k poště.

Jevy to jsou podivuhodné a stačí na jednom "vhodným" místě malej ťukes a tím neprůjezdnej pruh a je kolaps v půlce Prahy.

Což ale nic nemění na tom že si lidi zvykaj nejen na Švejky ale i na osobáky na dolní 200
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7048
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 22:05:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Této úvaze nerozumím. Jak pomůže "Rathovým" financím ostrouhání linek, které se fakticky nedotují? Tyto linky na 99% generují určitý zisk, pomocí kterého se o trošičku snižují celkové dotace do ZDO.
Zavidím Vašemu 99% optimismu.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3782
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 22:13:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zavidím Vašemu 99% optimismu.
Já taky... Je těžko odhadovatelné, Rathistán a jeho neschopné oddělení dopravy vyvede. Stejně tak bych se nedivil, kdyby v kraji, ve kterém se protěžují oblíbení dopravci byly i zdánlivě nedotované linky dotované.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4622
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 23:09:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch, Orky: Vašimi příspěvky naznačujete buď organizované krádeže tržeb přímo vedením dopravce, nebo úmyslně nadměrné náklady dopravce prostřednictvím nákupů od spřátelené firmy á la DPÚK. Oboje je kriminální činnost. Máte-li konkrétní podezření, je vaší občanskou povinností podat trestní oznámení. Mechanismus vyúčtování autobusových spojů je totiž natolik primitivní, že se jinak než kriminálně obelstít nedá.

Osobně vím "pouze" o tom, že Probo si dokáže díky konexím ve městech a na kraji šikovně prosadit tu jeden nový pár dopoledních spojů na nějakém vymetáku, tam jeden pár večerních spojů na jiném vymetáku, jinde nový spoj jezdící v dělnickém čase jen ve školním roce, vše prakticky bez vazby na poptávku cestujících. Z těchto paskvilů vytváří výhodné oběhy a nalítá za den s většinou autobusů dost kiláků. Pak se dá při běžné ceně za km slušně rejžovat.

(Chápu, že každého železničního fanouška musí strašlivě srát, že ty zatrolené autobusy si ve výhodných trasách na sebe dokážou vydělat, a že jsou tudíž prakticky nezrušitelné ...)
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Středa, 03. listopadu 2010 - 02:58:12    Odkaz na tento příspěvek  

Ze Života Úval:
Linkou S7 z Úval až do Berouna
Jak jsme se již okrajově zmínili v zářijovém čísle Života Úval, dojde od prosince letošního roku k významnému zlepšení v oblasti nabídky železničních spojů mezi Prahou a Úvaly. V souvislosti s rozvojem pražského „Eska“ začnou platit od 12. prosince 2010 významné novinky v jízdním řádu. Díky ztrojkolejnění úseku mezi Libní a Běchovicemi je tak možno zavést další průjezdnou vlakovou linku přes centrum Prahy (přes stanici Praha-Hlavní nádraží). Prodloužená linka číslo S7 umožní nové přímé spojení Radotína, Smíchova s Libní, Běchovicemi, Klánovicemi a městem Úvaly. Ve špičkách pracovního dne tak bude rodlouženo 16 párů vlaků linky S7 z Berouna do Úval. Ve velmi frekventovaném úseku Praha - Úvaly ve špičce pracovního dne vlaky linek S1 a S7 pojedou v souhrnném intervalu 15 minut. Tato novinka umožní rychlé spojení berounské trati s východní částí Prahy včetně našeho města. Dobrou zprávou je také skutečnost, že se staré a dlouho přesluhující pantografy už na úvalské koleje nevrátí a i na lince S7 Beroun – Praha – Úvaly budou provozovány výhradně vozy řady 471 „City Elefant“ s větší kapacitou a klimatizací.}
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3783
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 03. listopadu 2010 - 08:12:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Politické zájmy jsou mnohdy na hraně trestního zákona. Teď si o to říká ministerstvo dopravy způsobem, jakým se chystá zrušit tratě, na kterých je zájem jezdit. Tady se jedná o porušení zákona o drahách. Pokud bych měl všechna svá podezření řešit tím, že podávám trestní oznámení, tak nedělám nic jiného.
A když vidím, jak teď vznikají velké koalice ČSSD a ODS, které jsou programově proti sobě, aby se do politiky nedostaly nové subjekty, které chtějí něco změnit, tak mi z toho zůstává rozum stát a dává to tušit jistým snahám udržet si své snahy o určité zájmy. A to bude i hlavní důvod pravděpodobného vzniku velké koalice v Praze - ne zájmy pražanů, ale zájmy politiků.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1232
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 03. listopadu 2010 - 08:58:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bručoun:
Některým fanouškům veřejné hromadné dopravy se může nelíbit stav, kdy autobus jedoucí na spoji linky 1 z A (zdroj cestujících) do B (cíl cesty většiny cestujících z dalekého okolí), který je praktkicky souběžný se spojem linky 2 z A do B - ať už vlakové nebo autobusové - veze cestující, kteří by se do toho souběžného spoje linky 2 vešli také a raději by viděli, aby ten autobus s šoférem místo dublování spoje linky 2 jezdil nějaký jiný spoj, např. z D do C (C = nácestná zastávka linky A-B, popř. C = B), kde nyní nejede vůbec nic ač zájem by byl neb "další vozidlo není k dispozici" a v součtu by tak veřejnou dopravu mohlo využít více cestujících.
PEVA