K-report
 

Archiv do 19. července 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv do 19. července 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2128
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 10:52:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem:
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4036
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 11:02:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: "ještě před pár lety byl provoz na 171 v intervalu cca 30/60/30/90 a dnes má 10/30/15/30. ... Omezení autobusů pak bylo logickým důsledkem."

Ponechání všech vlaků, včetně těch téměř prázdných, a seškrtání spousty autobusů včetně plných bylo logickým důsledkem? Skutečné preference cestujících organizátora VHD nezajímají? Nešlo náhodou šetřit tím, že by se u obou linek seškrtaly málo využívané spoje? Přinejmenším tu bylo více možností, jak to řešit.

Bram: "autobus jezdil plný ve své původní podobě i po zavedení čtvrthodinového špičkového intervalu a několika ranních posil na trati 171. Je to tak těžké k pochopení? Navíc tahle situace byla plně vyhovující, nebyla žádná skutečná potřeba na tom něco měnit. Byla to jen ROPIDí zvrhlost."

Tak. Akorát že někteří lidé znají tu "jedinou správnou ropidí pravdu", a jiný názor nepřipustí ani jako alternativu. Oni ani nejsou ochotni vzít kalkulačku, a propočítat si ekonomiku alternativních variant. Oni mají jasno. Varianta je jen jedna: jednou zavedený vlak bude jezdit i kdyby měl jezdit prázdný. Peníze se musí získat seškrtáním autobusů, i kdyby jezdily plné.
Tak takhle si user-friendly přístup rozhodně nepředstavuju. Tahle diskuse fakt nemá cenu, protože některá nepravdivá dogmata kolejových fandů jsou nevymýtitelná.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4307
Registrován: 10-2003

Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 11:31:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Všenory a Mokropsy jsou projížděny ve špičky každym druhym.

Ne tak docela. Ráno ve špičce se v obou zastávkách zastavuje (ve směru do Prahy). V odpolední špičce, která už není tak silná se projíždí v obou směrech.
Podporuji zřízení spojek traťových kolejí u Mokropes.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4037
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 11:35:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Člověče, Vy snad musíte být na tom Ropidu zaměstnaný. Jinak mně hlava nebere, že nevidíte děravost a nepřesnost některých Vašich argumentů. Hlavně mě fascinuje jak urputně trváte na tom, že v dané situaci od počátku existovala jen jediná pravda, že neexistovaly alternativní způsoby řešení za stejné peníze.

Hlavně to chtělo větší cit pro detail, a ne si udělat z totální preference kolejové dopravy nedotknutelnou posvátnou krávu. Preference koilejové dopravy rozhodně je užitečná věc, zvlášť v podmínkách Prahy s jejími dopravními zácpami. Ale každá věc se musí dělat s mírou, a Ropid rozumnou míru nejen že nezná, ale ani se nepokouší ji trefit.
To je jako s těmi metrolinkami, s plnou zastávkovostí téměř všech linek, nebo s kličkováním tras. Ačkoli každý z těchto principů je za určitých okolností užitečný, tak Ropid v aplikaci všech tří principů neuvěřitelně přestřeluje, nezná rozumnou míru, všechno tesá nahrubo, a některé "detaily" ekonomiky a užitné hodnoty ho vůbec nezajímají.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4039
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 12:25:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"ještě před pár lety byl provoz na 171 v intervalu cca 30/60/30/90 a dnes má 10/30/15/30. ... Omezení autobusů pak bylo logickým důsledkem."

Až teď jsem si všimnul dvou "drobných" nepřesností.
Za prvé, před kolika lety byl v těch největších špičkách interval 30 minut a kdy se rušily autobusy?
Za druhé, nepůlily se tenkrát špičky hlavně kvůli nárůstu dojíždění z "mimoPrahy", a kvůli nedostatečné kapacitě špičkové půlhodiny, zejména ráno?
Opravdu Vám tenhle Váš argument nepřijde cinknutý?

Ve skutečnosti se autobusy rušily zejména kvůli přidávání většího množství "radotínů", které (s vyjímkou několika ranních vlaků) nepůlí špičku ani sedlo, ale roztahují špičku do šíře a půlí pozdní večer.
Kdybych přeháněl stejně jako Vy, tak bych napsal, že plné autobusy se rušily kvůli zavádění okrajových vlaků-vzduchovozičů.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3160
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 12:31:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Valná většina vlaků jede až za Prahu a o ty jde především. Opravdu si myslíte, že je z ekonomického hlediska správné vedle seba tahat vlak pro 300 lidí, ve kterém jede 150 lidí a vedle toho územím téměř nikoho autobus, ve kterém jede 30 lidí? Zrušíte v takovém případě vlak? Myslím si, že třeba o víkendech tohle bude naprosto běžné.
Myslím si, že s tímto konzervativním přístupem by nám jezdila ještě 156 z Průjezdní (Letňanské) na Staroměstskou a dotace na provoz by nebyly 8 mld, ale 12.
ROPID v první etapě změn prodloužil intervaly ve špičkách ze 7,5 minut na 10 a odpoledne z 10 na 15. I víkendu byly sice busy zrušeny úplně, ale všude se dalo dostat s návazností. Já si myslím, že nešlo až o takovou katasrofu, jak tady líčíte. Čtenář, který to to otevře náhodou, muže dojít k názoru, že ROPID ty busy zrušil zcela. Jediný, komu to mohlo více zkomlikovat dopravu, byla průmyslová zóna kolem Přeštínské, u níž předpokládám, že o víkendu zeje prázdnotou. Přesto se tam dostat dalo 165 opět z vazbou v Radotíně, i když uznávám, že tady je to už komplikovanější.
Jaká jediná pravda? Mám dojem, že stejně tak bych mohl napadnout Vás. Vy zase nejste ochoten připustit, že určitý podíl mezi Nádraží Radotín a Smíchovem může přesunout na jiný druh dopravy bez větších následků. Jsem přesvědčen, že v původní koncepci, kdy vlaky jezdily málo, cca 50% cestujících vystoupilo pravě u nádraží. Těmto lidem skutečně změna koncepce neuškodila, protože narozdíl od busu jsou na Smíchově mnohem rychleji.
Kdybych já pracoval na ROPIDu, tak příměstská doprava vypadá jinak a je založená na zrychlených linkách. Ale pokud sem tam čtete mé příspěvky, tak to asi víte.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2129
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 12:47:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Průmyslová zóna okolo zastávky Přeštínské jede na tři směny i o víkendu.

Jinak vlaky na 171 jsou o víkendech prázdnější akorát v zimě, jinak spíš přetékají ve švech.

Jinak co je to mnohem rychleji? Pokud počítám jen jízdní doby, tak je vlak skutečně rychlejší, se započítáním docházkové vzdálenosti už to ale tak růžově nevypadá. Ale to už se tu přeci mnohokrát provařilo.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4040
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 13:02:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jeden pohled na finanční stránku věci. Když chyběly peníze, nemohlo se náhodou udělat výběrové řízení na dopravce linek 204 a 244? Vzhledem k tomu, že se zde ujede cca 12 km za cca 20 minut, což je výrazně vyšší rychlost než v běžné MHD, tak by se určitě našel dopravce, který by byl ochotný jezdit odhadem za cca 35 Kč/km. To by byla ve srovnání s cca 50 Kč/km, které se platí Dopravnímu podniku hl.m. Prahy, výrazná úspora.

Ropid měl už dávno přijít s nějakým vzorcem á la Oredo, a ne topit za pražské úseky linek konstantní částku, bez ohledu na to, jestli se za osmihodinovou směnu najede 80 km nebo 300 km.

V HK kraji je platba za km proměnlivá, a počítá se mimo jiné podle toho, kolik se toho v daném oběhu za den najezdí, a jakou dobu je řidič ve službě. Zkrátka vzorec pro výpočet ceny za km daného oběhu bere v úvahu skutečné náklady dopravce na daný oběh. Jeden z tamějších dopravců (zkráceně řečeno) sice zpočátku stávkoval, ale to se nakonec vyřešilo tím, že některé jeho výkony nabídli konkurečním firmám, které po tom okamžitě skočily, protože jim ty podmínky přišly zajímavé.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3161
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 13:22:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Průmyslová zóna okolo zastávky Přeštínské jede na tři směny i o víkendu.
V takovém případě je řešení víkendového spojení na SMíchov vhodné.
Jinak vlaky na 171 jsou o víkendech prázdnější akorát v zimě, jinak spíš přetékají ve švech.
Já teď vídávám na Radotínech o víkendech 2x471, a s praskáním ve švech jsem se tam nesetkal. Naposled jsem si sednul i v Radotíně v nedělní dojezdové špičce v nádherném teplém odpoledni.

Jinak co je to mnohem rychleji? Pokud počítám jen jízdní doby, tak je vlak skutečně rychlejší, se započítáním docházkové vzdálenosti už to ale tak růžově nevypadá. Ale to už se tu přeci mnohokrát provařilo.
Ve východní polovině Radotína je to fakt šumák, jestli ten člověk půjde na vlak či bus, vyjde to časově téměř nastejno, v těch nejméně ideálních případech je rozdíl do 2 minut. V západní to skutečně problém je a tam ten autobus potřeba je. A je na diskusi, zda má jet až na metro, či může být navázán na vlak.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4041
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 13:26:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: "Valná většina vlaků jede až za Prahu a o ty jde především."

K omezování busů se přikročilo především kvůli tzv. "radotínům". Pokud uvažuju cenu 100 Kč/km za panťák, tak všechny radotíny dohromady stojí okolo 8 miliónů Kč ročně. Hádám, že ta cena je ještě o něco vyšší, tak okolo 120 Kč/km, čili klidně se může jednat o částku cca 10 miliónů Kč ročně.
Tvrzení, že se radotínské autobusy omezovaly kvůli vlakům za Prahu, je nepravdivé, tam žádná přímá souvislost nebyla a není.

"Opravdu si myslíte, že je z ekonomického hlediska správné vedle seba tahat vlak pro 300 lidí, ve kterém jede 150 lidí a vedle toho územím téměř nikoho autobus, ve kterém jede 30 lidí?"

Tak za á, vytíženost vlaků i autobusů byla a je většinou daleko vyšší.
Za bé, brzděte s tím územím nikoho, protože rozdíly v docházkové vzdálenosti jsou, můžete je bagatelizovat, ale ne popřít.

"s tímto konzervativním přístupem by nám jezdila ještě 156 z Průjezdní (Letňanské) na Staroměstskou a dotace na provoz by nebyly 8 mld, ale 12."

Jste si jistý, že jde o srovnatelný příklad? Sorry, ale to je hodně uhozené přirovnání.

"myslím, že nešlo až o takovou katasrofu, jak tady líčíte"

O katastrofu jistě ne. Jde ale o řešení, které toho zhoršilo víc, než je rozumné. Kdyby se okrajové vzduchovoziče netlačily takovou silou, mohlo se dojít rozumnému kompromisu, který by vyhovoval lépe.

"Jaká jediná pravda? Mám dojem, že stejně tak bych mohl napadnout Vás."

Nemyslím, že bych měl jedinou pravdu, a přinejmenším v posledních příspěvcích jsem to dal najevo.
Dejte si ale pozor na přibravené, zkreslené, nepříhodně použité, a jinak cinknuté argumenty. K některým dalším přispěvatelům sice máte na míle daleko, ale jste-li přesvědčen o své pravdě, tak je trochu podpásovka tlačit ji pomocí zkreslené argumentace.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3162
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 13:27:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: A vy znáte někoho z OREDA, že máte takové informace?
Já jsem naopak někde četl, že rozšiřování OREDA a významné posilování autobusových linek je dopravcům trnem v oku. Tuším, že snad šlo o to, že měli za podobné peníze odjezdit větší výkony. Tomu by opdovídalo i to, že výdaje na VHD jsou pořád plus mínus stejné. Omezování vlaků bylo evidentně způsobeno zvýšením požadadavku na platby.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4042
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 13:50:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: "Ve východní polovině Radotína je to fakt šumák, jestli ten člověk půjde na vlak či bus, vyjde to časově téměř nastejno, v těch nejméně ideálních případech je rozdíl do 2 minut."

Z východního okraje Radotína (od Štěrkové ulice na východ, Lahovská, bližší část průmyslové zóny, apod.), pokud dotyčný nepoleze přes koleje, a když počítám cestu až na nástupiště, je rozdíl asi 400 metrů. Ze vzdálenějších částí průmyslové zóny daleko více. Z údolí Radotínského potoka je taky blíž na přímý autobus, zde jde o rozdíl asi 300 metrů. Dohromady nejde o zanedbatelné oblasti. Nelze tedy tvrdit, že mimo západ je rozdíl v nejhorším případě do 2 minut.
Sorry, ale teď už se začínáte přibližovat jirkovi z ...., teď už berete za argument jakýkoli nesmysl, jen abyste nemusel přiznat že jsou i jiné pohledy na věc než ten Váš.
(Kdybyste napsal, že mimo západ a mimo průmyslovou zónu rozdíl je do 5-6 minut, a že je to podle Vás zanedbatelné, tak je to názor. Tak, jak jste to napsal, je to pokus o manipulaci na základě zkreslených argumentů.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4043
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 14:05:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"vy znáte někoho z OREDA, že máte takové informace?"

V autobusové diskusi o vzorečku psal člověk, o jehož kompetentnosti není pochyb. Lidi od autobusových dopravců praktické uplatnění vzorečku na výpočet ceny za km jinými slovy potvrzovali.

"rozšiřování OREDA a významné posilování autobusových linek je dopravcům trnem v oku."

Tak za á nelze mluvit a významném posilování autobusových linek v HK kraji, to je kolejově-šotoušská smyšlenka. U linek souběžných s kolejemi šlo v průměru o pokles, místy docela výrazný. Určitý nárůst byl u mnoha linek do míst kam koleje nevedou. Dodnes se vedou vášnivé spory například o tom, jestli se do některých míst měla po letech absence zavádět sedlová a víkendová doprava, když se tam teď vozí vzduch.

Za bé, před integrací zbytku kraje se různým dopravcům platilo různě. Původně stávkovali tři ze zhruba deseti dopravci, ale dva to po čase vzdali, aby nepřišli o kšefty. Naopak několik dopravců hbitě skočilo po výkonech, které byly odňaty nejzatvrzelejšímu dopravci, který chtěl za každou cenu uhájit dosavadní vysoké platby.
Pro srovnání, i po zlevnění výkonů s výhodnými oběhy se v HK kraji platí za km v průměru daleko více, než třeba v IDS-JMK.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3163
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 14:14:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tvrzení, že se radotínské autobusy omezovaly kvůli vlakům za Prahu, je nepravdivé, tam žádná přímá souvislost nebyla a není.
To jste pochopil špatně. Já jsem jen položil otázku, zda je vhodné vedle sebe tahat vlak a autobus, když má vlak dostatečnou kapacitu na to, aby zvládnul oboje.

Za bé, brzděte s tím územím nikoho, protože rozdíly v docházkové vzdálenosti jsou, můžete je bagatelizovat, ale ne popřít.
V Praze, a to i na mnohem více osídlených místech, lze najít místa, kde je to na VHD mnohem dále, než mají lidé na vlak v oblasti ohraničené ulicemi Pod klapicí a Výpadová, průmyslovou zónou na východě a lesem na severu. A nezavádí se kvůli tomu linka po 7,5 minutách. V Radotíně taková linka byla a zřejmě proto je svatá a dovolit si ji omezit je proti zdravému rozumu, že?
Pokud vemu pouze pracovní dny, tak to omezení v pracovní dny byl dost rozumný kompromis. Fakt si nemyslím, že by omezení o 2,5 minuty v ranní a o 5 minut v odpolední špičce s ponecháním 204 a 244 byla taková šílenost, kor když se posílil vlak z 15 na 10 minut. Výsledný počet spojů z centrální části Radotína tak byl zachován, byť se změnil podíl spojů na jednotlivých druzích kol. O víkendu to nutilo vlézt lidi do vlaku, ale určitě to nebylo natolik zlé, aby to nutilo lidi si pořizovat koňské povozy. Jen to pro některé jedince to znamenalo přidání přestupu navíc, což je evidentně důvod pro to, že doprava v Radotíně stojí za...
Ale to pro mnohé lidi znamená prodloužení metra taky. Proto jsem napsal tu 156. Já jsem přesvědčen, že pokud bychom se vrátili o těch 25 let zpátky, že by se uritě našel někdo, komu by to vadilo.
A nemusíme chodit tak daleko. Stačí si vzpomeout na poměrně silné protesty z Proseka, když se zrušila oblíbená linka 187 na Palmovku. Kvůli tomu se psali o petice. Co tady měl ROPID udělat? Měl 187 vrátit?

Z východního okraje Radotína (od Štěrkové ulice na východ, Lahovská, bližší část průmyslové zóny, apod.), pokud dotyčný nepoleze přes koleje, a když počítám cestu až na nástupiště, je rozdíl asi 400 metrů. Ze vzdálenějších částí průmyslové zóny daleko více. Z údolí Radotínského potoka je taky blíž na přímý autobus, zde jde o rozdíl asi 300 metrů. Dohromady nejde o zanedbatelné oblasti. Nelze tedy tvrdit, že mimo západ je rozdíl v nejhorším případě do 2 minut.
A je to natolik obydlená oblast, která by vyžadovala interval autobusů 7,5/30/10? Já jsem záměrně mluvil o oblasti kolem nádraží (viz moje kroužky), která je natolik obydlená, že pokud určité procento začne jezdit posíleným vlakem, pak se omezí počet lidí v autobusech natolik, že je možno linku omezit. Oblasti na východ od západní hranice průmyslové zóny má podle mého názoru natolik malou poptávku, že je i současná nabídka autobusů dostatečná.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3164
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 14:19:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k OREDU: Tady se přiznávám, že šťourám v paměti, a mám dojem, že se mluvilo o posílení celkem významném. Ale to bylo ještě před datem odloženého spuštění a mohlo se lecos změnit.
Ale nechme OREDO OREDEm, tad jsme ve středních Čechách. I když jsem to začal já. :-)
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4044
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 14:28:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"V Radotíně taková linka byla a zřejmě proto je svatá a dovolit si ji omezit je proti zdravému rozumu, že?"

Nebyla svatá, byla vytížená. Rušit vytížené spoje je pitomost. Úspory se mají hledat tak, aby to zasáhlo co nejméně cestujících. Nové dopravní modely se nemají tlačit takovou silou, chce to více citu pro přirozenou poptávku.
Něco jiného je, když se nějaká linka přežije a postupně vyprázdní. Pak je plně na místě ji omezit, zkrátit či v případě hodně výrazného vyprázdnění i zrušit.

Pokud jste ochoten připustit, že to co prezentujete, je jeden z mnoha názorů, a že vedle něj existují i jiné legitimní názory, tak tu diskusi můžeme v klidu ukončit.
Já s tím, že můj názor je jen jeden z mnoha, a že i jiné názory mají svoji legitimitu, nemám problém.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3165
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 14:57:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud jste ochoten připustit, že to co prezentujete, je jeden z mnoha názorů, a že vedle něj existují i jiné legitimní názory, tak tu diskusi můžeme v klidu ukončit.

Ano přípouštím. Já taky váš názor respektuju, fakt nemám problém s názory druhých. Kdybychom se všichni schodli, tak to fórum nemusí existovat.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2132
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 16:36:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Ano, linky vytížené je nesmysl rušit. I kdyby byly souběhem. Zato vzduchovoziče je potřeba zlikvidovat. Stačí se přesunout z Radotína za řeku do Modřan a jednu krásnou, vzduchovozičskou linku tu máme - 173. Není vzduchovozičem v celém úseku, ale "pouze" v úseku Násirovo náměstí - Modřanská škola. Spoje této linky ve výše uvedeném úseku jsou obsazeny maximálně pěti lidmi a linka takto vesele "funguje" už od roku 1995 (úprava linkového vedení po dostavbě TT do Modřan), aniž by to někoho vzrušovalo. Takových linek je v Praze bohužel více........

Co na to Orky?

Ostatně nedávný kopanec ROPIDu v oblasti Modřan a Písnice byla linka 153, spojující konečnou tramvají Sídliště Modřany a Sídliště Písnice. Nechápu, jak mohl někdo na ROPIDu předpokládat, že se takováto linka chytne, zejména když interval ve špičce byl buď patnáct nebo dvacet minut a mimo špičku a o víkendech linka nejezdila. Linka byla zanedlouho po zásluze samozřejmě zrušena.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3166
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 17:04:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: A kdo by s tou 173 v tomto úseku taky jezdil v takovém intervalu, když je to odevšad pěšky na velmi častou dopravu do 5 minut? Odhaduju, že taková 245 v Radotíně vypadá dost podobně. Ovšem ne všechny tyto linky jsou zbytečné. Tyto linky mají zkrátit dlouhou dostupnost méně pohyblivým občanům a ti zpravidla mají čas si na ty spoje počkat. Ovšem na takových linkách by se měly ve valné většině případů objevovat midibusy, myslím si, že v některých případech by stačilo něco takového.
ROPID nadělal v Praze v poslední době spoustu kopanců, a kdo občas sleduje vlákno "Optimalizace...", tak si může najít, že jsem se tam do některých změn pěkně opřel. Co jsem slyšel, tak 153 byla dlouhodobým přáním Písnice, která chtěla přímé spojení na tramvaj. Snad to měla být částečná kompenzace za to, že jim sebrali 197 přes Sídliště Písnice.
Pokud si o tom chcete víc poklábosit, můžeme se přesunout do "Optimalizace...". :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8158
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 17:38:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Super, ten váš návrh za 35 Kč/km. Děkuju nechci. To by vyhrál Šrotliner a možná nějakej soukromej busovej dopravce odkudsi ze Šumavy se dvěma Karosama. Rád si připlatím na pražský a ropidí standard. A to myslím vážně. Právě takovýhle nápady potápěj VHD, a to i v zahraničí -podivejte se na Banskou Bystrici, jak pracně obnovovali trolejbusy. A na Budějovice a Olomouc, který jsou bez noční dopravy. Vaše slova o připuštění jiných názorů jsou zlatá a plně se pod ně podepisuji. Vzpomeňte si na ně hlavně, až zas přijde řeč na 3 vrstvy u Litávky. Oceňuji, že ale jste konzistentní, co jiného než tři vrstvy to zase jsou? (S7,244 a 172).
Ostatní: Busy do radotína je pozůstatek doby minulé, kdy dráhy neuměly to co dnes a bylo třeba do obce přivést MHD, když už se stala Prahou. Dneska jsou busy přežitkem.navíc ona to sama rozhodne blízká budoucnost ve prospěch vlaků: Strakonická bude čím dál víc ucpaná IAD, busy budou stát v kolonách a vlaky pojedou. Ropid jen radotíňáky připravuje na to co bude.

(Příspěvek byl editován uživatelem Káem.)
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6426
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 17:54:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky, příspěvek č. 3159:

S tím (čistě hypotetickým a reálně jistě nesmyslným) projížděním černošických zastávek + radotínského nádraží jsem odpovídal na Káemův příspěvek, kde zaznělo Ten jihomoravskej systém co se tu cituje by konkrétně v případě radotína způsobil, že poslední zastávka S7 by byly od Berouna Všenory (viz trať 300). Děkuju , nechci takto .

Tak jsem odepsal, že trať č. 171 v Černošicích a Radotíně není srovnatelná s tratí č. 300 mezi Křenovicemi a Vyškovem, kde byly již v prosinci 2005 zastávkové vlaky zrušeny.

Teď mě napadá, že to od Káema s tím, že poslední zastávkou na S7 by byly od Berouna Všenory, stejně nebylo přesné přirovnání, protože mezi Brnem a Křenovicemi ty zastávkové vlaky byly zachovány, takže když už bychom (podotýkám, že čistě teoreticky) uvažovali u tratě č. 171 stejně, jako u tratě č. 300 mezi Křenovicemi a Vyškovem, tak by to znamenalo zrušení zastávkových vlaků asi mezi Řevnicí (srov. Křenovice) a Berounem (srov. Vyškov), ale mezi Prahou (srov. Brnem) a Řevnicí (srov. Křenovicemi) by zastávkové vlaky stejně zůstaly, a navíc by mohly mít vložené spoje jedoucí z Prahy hl. n. (srovn. Brno hl. n.) jen do Radotína (srov. Sokolnice-Telnice).
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3167
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 18:11:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Aha, díky za vysvětlení.
KM: Těch 35 kč/km bych považoval za spodní hranici, ale mám taky obavu, že za 35 kč/km ve městě se zárukou nízkopodlažnosti a určité kvality by to mohl být problém. Snad jedině, že by někdo cenu nestanovil podle hranic Prahy, ale podle situace uliční sítě, která ve většině trasy spíš připomíná příměsto.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4045
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 19:02:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: "Super, ten váš návrh za 35 Kč/km. Děkuju nechci. To by vyhrál Šrotliner a možná nějakej soukromej busovej dopravce odkudsi ze Šumavy se dvěma Karosama."

Zkuste si zjistit, za kolik jezdí na vesnických vymetácích ve středočeském kraji třeba takový Probotrans Beroun (který spolu s dalšími tak asi dvěma dopravci představuje v regionu první ligu). To je dopravce, který si svou přesností a spolehlivostí s pražským Dopravním podnikem nezadá, a technickým stavem vozů ho zřetelně převyšuje.
Ony ty vesnické vymetáky totiž jezdí stejně pomalu jako 244, a odjezdí se na nich za den méně kilometrů kvůli delším prostojům.

"Vzpomeňte si na ně hlavně, až zas přijde řeč na 3 vrstvy u Litávky."

Vy jste fakt neuvěřitelný ..... Desetkrát jsem Vám vysvětlil, že tam nyní jezdí v téměř stejné trase rychlík, osobák, zastávkový autobus, a že při tamější vytíženosti je podle mě těch druhů dopravy moc najednou.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4046
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 19:09:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"co jiného než tři vrstvy to zase jsou? (S7,244 a 172). "

Káem: Víte co, přečtěte si to pořádně, a pak reagujte. Kdybyste to udělal, tak byste se dozvěděl, že jsem opět jen pro dvě vrstvy (204+244, S7). 172 by podlě mě do Radotína vůbec neměla jezdit.

A pokud jste to náhodou myslel tak, že každý směr ze smíchovského nádraží je jedna vrstva, tak to by těch vrstev bylo asi 30. V podstatě je hovadina v pražském propletenci řešit, kolik ked jezdí vrstev. To má smysl řešit nanejvýš u konkrétního odkud-kam.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4048
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 19:43:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Rád si připlatím na pražský a ropidí standard. A to myslím vážně."

Tím myslíte připlatit si třeba na standard Veolie Vršovice, která představuje zhruba 3.ligu? Která má ve vozech běžně rozřezané a potrhané sedačky bez pokusu o jakoukoli opravu? Podnik, ve kterém si řidiči dělají málem co chtějí, a porušují co se dá? Firma, za níž už je na žebříčku snad jen ten Vámi jmenovaný Šrotliner (dopravce s několika vozy pomíjím)?

Nebo myslíte ty příšerné vysloužilé šunky, co pražský Dopravní podnik stále ještě nasazuje na některé linky, a které se u lepších venkovských dopravců už vůbec nevyskytují, nebo jsou u těch průměrných v daleko lepším technickém stavu?

Nebo tím myslíte PIDí standard ČSAD Kladno, kde se u některých vozů člověk bojí opřít o dveře, protože už je drží pohromadě jen rez? Podnik, který je schopný na zhruba sedmdesátikilometrovou linku A31 Kladno-Příbram poslat Karosu B 932, protože nic lepšího nemá, respektive všechno lepší už poslal na nepidí, nesidí linku Kladno-Praha? Podnik, který do PIDu zásadně posílá to nejhorší co má?

Ve srovnání s mnohými PIDími skvosty a manýry mnoha firem v PIDu jsou venkovské linky například Anexie, Probotransu, Veolie Příbram nebo Bosáka naprosto pohodové (i když u některých jmenovaných se excesy občas taky najdou).

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3168
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 20:02:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Možná Kmovi nadáváte právem možná ne. Snažil jsem se trochu pátrat po internetu a hledal konkrétní ceny. Přiznám se, že jsem moc nepochodil, není divu, ceny budou součástí smluv, a ty nebudou úplně veřejné. Každopádně cena zájezdové dopravy se bez čekání dneska už rapidně blíží 30 kč/km bez čekání. podařilo se mi najít větu "dopravci udávají cenu 31 Kč/km". MHD v České Lípě jezdí za 39 kč/km. Dokonce jsem někde slyšel, že TESCO poslalo Hotlinera k vodě, protože nechtěl jezdit za 34 kč/km. Ať nebo tak, jsme ve městě, byť to tak nevypadá, a tam jsou náklady vyšší. Já se bojím, že 35 kč/km dneska bude fakt ten Hotliner a že za moderní nízkopodlažní autobus si budete muset i v takové lokalitě jakou je Radotín připlatit. Ale to je všechno spekulace na základě neúplných informací, které kde člověk dohledal na internetu. Ovšem na druhou stranu asi nebude těžké ve VŘ dostat o dost nižší cenu, než Vám nabídne DPP, který uvádí nákladovou cenu dost přesahující 47 kč/km.
Ale to už odbočujeme od tématu.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4050
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 20:18:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"jsme ve městě, byť to tak nevypadá, a tam jsou náklady vyšší."

Nemyslím si, že administrativní příslušnost sama o sobě zvyšuje náklady.
OREDí vzoreček nerozlišuje velikost sídla, ale řídí se zejména denním proběhem vozu, délkou směn řidičů a typem vozu.

"MHD v České Lípě jezdí za 39 kč/km. Dokonce jsem někde slyšel, že TESCO poslalo Hotlinera k vodě, protože nechtěl jezdit za 34 kč/km."

To ale jsou cancourky, kde se za směnu najede málo kilometrů, jede se pomalu a pořád se někde stojí. 34 Kč na Tesku, to se nedivím, že to Hot nechce.

Linka 244 je nesrovnatelně výhodnější, Mimo ranní zácpu 12 km za 20 minut, to je 36 km/h. Oběhy jsou ve srovnání s vesnickými vymetáky celkem výhodné, žádné velké prostoje, jsou tam nejen šejdry, ale i túráky které točí celý den pořád dokola. Srovnatelně výhodné venkovské linky se donedávna běžně jezdily okolo 30 Kč/km, s dnešními cenami nafty to asi bude o trochu víc. Poplatky za zastávky a údržbu zastávek předpokládám že platí Ropid. Mýto se neplatí. Nevidím prakticky žádný důvod, proč by administrativní příslušnost k Praze zvyšovala náklady.

edit: Jediné co mě napadá jako tlak na vyšší cenu, je vyšší riziko bouračky, a vyšší riziko vandalismu, než u linek mimo Prahu.
Jsou tu sice ty ranní zácpy, kvůli kterým se nedá točit ze spoje na spoj moc rychle. U venkovských linek ale zase bývají větší prostoje, takže z hlediska času by se tenhle vliv neměl moc projevit. Kde se to projeví, je spotřeba. Zase se to ale týká relativně malého procenta spojů, tak se to dou určité míry rozpočte.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8161
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 21:29:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No sorry, kdybyste četli nějaké to dopravní periodikum a furt jen nešotosnili a nešotodedukovali, tak byste věděli, za kolik Kč/km se jezdí v regionech ústeckého kraje - já to pro vás hledat nebudu, ale ta čísla jsou pár let stará, takže dneska mimo město to bude jistě kolem 38-40. No a o spotřebě paliva ve městě vyšším o třetinu až polovinu jste neslyšeli? No a pak režie. garáže. zázemí... A bručoun tu mele o bouračkách a vandalismu .
Bručoun speciálně: Ta litávka, to je ale držák, co? Podivejte se, něco "zadem" do Radotína bude muset jet, takže to tři vrstvy budou, pokud 244 pojede rychlíkově po Strakonický. Půvabný je to vaše "mimo ranní zácpu" - ona totiž právě v té ranní zácpě je největší poptávka po dopravě do centra, takže jedině tehdy by 244 mohla mít ev. jakýsi částečný význam.Takže kalkulujte všechny ta vaše čísla na ranní zácpu laskavě. Jinak s vaším názorem na standard veolie souhlas, ale vašich 35 Kč/km by to rozšířilo po celý Praze, takhle je to jen na 165. O standardu ČSAD Kladno ale víte prd, svezte se 316. To že popisujete jakousi A31 je důkaz pro mě - linka neni v PIDu, podle toho vypadá. Promyslete si ty argumenty, čoveče, dyť to vypadá, že se mnou nakonec souhlasíte.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4051
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 21:31:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"kdybyste četli nějaké to dopravní periodikum a furt jen nešotosnili a nešotodedukovali, tak byste věděli, za kolik Kč/km se jezdí v regionech ústeckého kraje - já to pro vás hledat nebudu, ale ta čísla jsou pár let stará, takže dneska mimo město to bude jistě kolem 38-40."

Kulový. Proč myslíte, že šel od válu DPÚK?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4052
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 21:57:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"právě v té ranní zácpě je největší poptávka po dopravě do centra, takže jedině tehdy by 244 mohla mít ev. jakýsi částečný význam.Takže kalkulujte všechny ta vaše čísla na ranní zácpu laskavě."

To je naprostá ptákovina. Ty dvě ranní hodiny jsou jediné období, kdy chodí hodně lidí na vlak bez donucení, aby stáli v autobuse v zácpě.
Když linka jezdí celý den, tak podle Vás budu počítat spotřebu jen za ranní špičku? Vy jste teda technik, to Vám řeknu.

"o spotřebě paliva ve městě vyšším o třetinu až polovinu jste neslyšeli? No a pak režie. garáže. zázemí..."

Áá, odborník na autobusový provoz promluvil. Hádejte, kde má většina firem jezdících v PIDu zázemí, a jak řeší režii.
Linka Radotín-Smíchov, jo to je městský provoz jak vyšitý. Jeden semafor na tři kilometry, skoro pořád po hlavní, a průměrná rychlost větší než má většina vesnických linek.
Vy si kvůli potřebě navážet se do lidí nevidíte na špičku nosu.

"O standardu ČSAD Kladno ale víte prd, svezte se 316."

Áá. pán tam jel jednou, měl štěstí, a trefil Crossway. Jenže on jaksi nejezdí na všech spojích, a už vůbec ne na všech linkách.
Nějak jste si zapomněl všimnout, že ČSAD Kladno na většinu PIDích linek posílá Karosy sice devítkové, ale hodně vysloužilé a zanedbané.

""To že popisujete jakousi A31 je důkaz pro mě - linka neni v PIDu, podle toho vypadá. Promyslete si ty argumenty, čoveče,"

Umíte číst, a díváte se okolo sebe?
To nejlepší posílá ČSAD Kladno na neintegrované linky Kladno-Praha, provozované ve vlastní režii.
Linky SID jsou v druhé řadě, vozy sice jsou starší, ale většinou v lepším stavu než ty PID-MHD.
To nejhorší posílají na MHD Kladno a PID, můžete to stokrát popírat, je to tak.

(Teda, to zase je diskuse, na to jsem snad ani neměl odpovídat.)
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8162
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 21:57:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: No protože už TEHDY chtěl jezdit za 39. Kraj to uhrál s malejma ČSAD, vděčnejema za každý drobek na 32-34 Kč. Tenkrát. Takže se mnou souhlasíte, že dneska by to bylo 38 a DPUK by chtěl holt asi přes 40. DPUK má ale taky širokodaleko nejmodernější vozidla, odpisy způsobovaly tu vyšší cenu. Holt nemužete mít všechno - láci a kvalitu, že jo.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8163
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 22:03:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

bručoun: Ne "jen za ranní špičku" ale "podle ranní špičky". Jinak vy jste asi trasu 244 viděl jen z rychlíku na 170, co? Projeďte si jí prosím aspoň autem. Všímejte si počtu zastávek, ne jen semaforů, ano? Jinak jen v Radotíně jsou tuším semafory 2, ani jeden se často neprojede napoprvé, v Praze nejméně 1. S tím ČSAD Kladno jste ale úplně, ale tak úplně vedle až naprosto obráceně. On si každej dopravce účast v PIDu velmi hlídá, on je to totiž velmi jistej zdroj peněz. Takže vozy nasazuje přesně opačně, aby bylo jasno.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4053
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 22:06:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Kraj to uhrál s malejma ČSAD, vděčnejema za každý drobek na 32-34 Kč. Tenkrát. Takže se mnou souhlasíte, že dneska by to bylo 38"

Pindáte pitomosti.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8165
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 22:08:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne. Jen ty pitomosti opisuju z časopisů, jejichž četba by vám ohromně svědčila.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4054
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 22:09:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"S tím ČSAD Kladno jste ale úplně, ale tak úplně vedle až naprosto obráceně. On si každej dopravce účast v PIDu velmi hlídá, on je to totiž velmi jistej zdroj peněz. Takže vozy nasazuje přesně opačně, aby bylo jasno."

Opět pindáte krávoviny. Linky A55 a A56 jste zřejmě ještě neviděl, natož abyste jimi jel. A 350 nebo 356 jakbysmet, akorát že ty jsou kvalitativně přesně na opačném konci.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8167
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 22:37:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A mám vás Bručoune. 356 už dááááááááávno jezdí DPP! Tak takový jsou ty vaše informace.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4055
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 22:43:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: "A mám vás Bručoune. 356 už dááááááááávno jezdí DPP! Tak takový jsou ty vaše informace"

Jistě, 356 teď jezdí DP Praha. Jistě samozřejmě, ano, samozřejmě, na 356 jezdí DP Praha, ano máte úplnou pravdu, jistě, jistě .......

........ "Chocholoušek"
"Pane Chocholoušku, máme pro Vás zajímavý případ."
"Vy nás ale zásobujete, pane Karfíku. Hned tam posílám naše chlapce".
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6429
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 22:46:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Linka č. 356 PID, dopravce ČSAD Kladno:

http://jrportal.dpp.cz/DataFTP/JRPortalData/356/20100701/356_link a.pdf
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2029
Registrován: 11-2007
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 22:55:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Než se tady hloupě hádat, kolik kdo za co platí a co o tom píší "odborné časopisy", co takhle se podívat do příslušných smluv:
http://doprava.kr-ustecky.cz/strategicke_dokumenty10.asp

Jenom pro stručnou informaci:

Jednotková cena vozokilometru byla např. mezi DP Teplice (dnes Veolia Teplice sro., převzato bez námitek) sjednána částkou 33,95Kč. Je zde samozřejmě inflační doložka, dle inflace vyhlašované ČNB. Ale pozor: Kraj neplatí dopravci tuto cenu, od sjednané ceny je nutno odečíst vybrané jízdné (to se kontroluje) a teprve zbytek + přiměřený zisk (5%) činí platba od kraje. Každý rok se upřesňuje odhadovaná ztráta dle výsledků předchozího roku, ta se smluvně stanoví (dopravce překročení nese ze svého) a kraj platí měsíční zálohy ve výši 75% takto stanovené ztráty, zbytek doplácí při ročním vyúčtování. Odhadovaná ztráta se přitom vypočítává na jednotlivé úseky dotovaných linek, stanovených v přílohách smlouvy (teoreticky, protože odbavovací systém ví, kolik cestujících nastoupilo ve které zastávce do konkrétního spoje by se to dalo spočítat na každý spoj, ale to se v praxi nedělá).

V podrobnostech odkazuji na smlouvy a dodatky, je to moc stran. U ostatních autobus. společnostá v ÚK je to shodné.

A jenom pro úplnost: autobusy ne starší 8 let, stanovené procento nízkopodlažnosti, Euro (dnes už jen 4,5). A jde to.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4056
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 23:10:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf33: "V podrobnostech odkazuji na smlouvy a dodatky, je to moc stran. U ostatních autobus. společnostá v ÚK je to shodné."

Všechny oblasti nebyly vysoutěženy za stejnou cenu. Oblast, kterou vyhrál DP Teplice, patřila k těm dražším. Výše ceny, za kterou se vysoutěžila tahle oblast, byla opakovaně pranýřována.
Těch 33,95 Kč/km mám za to, že už je celková cena, včetně zisku.

Ještě srovnávací poznámka: Na rozdíl od PIDu si v krajích firmy samy vylepují JŘ a udržují označníky, samy platí za vjezdy na AN, nebo za to, že jim majitelé zastávek vyvěšují JŘ.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2030
Registrován: 11-2007
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 23:30:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne, Bručoune. Přečtěte si smlouvu. Je to jednotková cena za vozokilometr před odečtením vybraného jízdného. Hradí se prokazatelná ztráta do této výše (dnes povýšené o inflaci vyhlášenou pro jednotlivé roky ČNB).

A pak se někteří diví, proč kraj nemá rád dráhu (alespoň tam, kde se dá busem nahradit).

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4057
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 23:37:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trochu jsem se těmi smlouvami s DP Teplice prokousal. Narazil jsem na dva významné detaily:

Pro rok 2008 byla cena navýšena na 34,90 Kč.

Většina linek uvedených ve smlouvě funguje zároveň jako MHD Teplice, a zároveň jako příměstská doprava. Prakticky u žádné z linek se nepřesáhne rychlost 30 km/h, u některých to je dokonce jen málo přes 20 km/h. To se těch kiláků za den moc nenalítá, a ta cena asi bude docela odpovídat.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4058
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 23:41:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Je to jednotková cena za vozokilometr před odečtením vybraného jízdného."

Ale jo, to samozřejmě. Vy jste ale napsal, že zisk se započítává až navrch. Ve skuečnosti to celková cena včetně zisku, zkrátka celkový součet tržby a platby od kraje. Je to uvedené hned v té první smlouvě, přímo v tom odstavci, kde je cena napsaná.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2031
Registrován: 11-2007
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 23:45:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoune: Pozor - kraj nehradí náklady MHD v Teplicích. V jízdních řádech v přílohách smluv je to vyznačeno tučným tiskem úseků, hrazených krajem. MHD platí město samostatně. A Kubera nedá nikomu nic zadarmo.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4059
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 00:02:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jedno pojednání (cituji z Wikipedie): "Obvyklé náklady účtované v jiných krajích činí 26–32 Kč/km /bez příspěvku na obnovu/, avšak některým městským dopravcům kraj uznává za jízdy mimo území města náklady i přes 40 Kč/km /také bez příspěvku na obnovu/ Nové autobusy těmto dopravcům platí městské rozpočty zvlášť, a to buď jako investiční dotaci a nebo navýšením základního kapitálu v těchto příslušnými městy vlastněných podnicích/. Soukromí dopravci nemají možnost získat podobné finanční prostředky a jsou tímto diskriminováni. Podle článku v časopise Ekonom z evidence Ministerstva dopravy vyplývá, že za prvních devět měsíců roku 2005 činily tyto vykazované náklady na kilometr (ve veřejné linkové dopravě provozované v závazku veřejné služby) v ČR průměrně 26,10 Kč. U spojů hrazených obcemi DP ÚK účtoval náklady pouze 27,29 Kč/km."
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6812
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 00:04:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že já blbec si dovolil sem něco napsat. No alespoň jsem se o sobě něco dozvěděl, co jsem sám nevěděl: Akorát že někteří lidé znají tu "jedinou správnou ropidí pravdu".
(Nebojte se Bručoune, diskuzi zatím ještě stíhám číst, to s tou dovolenou bylo jen takové přirovnání.)

No, poslední dobou se alespoň pobavím - Káem obvykle nezkalme: na standard veolie souhlas, ale vašich 35 Kč/km by to rozšířilo po celý Praze, takhle je to jen na 165.
Asi bydlím v jiné Praze, protože já potkávám Veolii často a čísla za okýnkem jsou často úplně jiná než "165".
No a s tou 356, to byl majstrštyk.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4060
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 00:05:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Pozor - kraj nehradí náklady MHD v Teplicích."

Sorry, tak to jsem si nevšimnul, že se platí jen vybrané úseky linek ve smlouvě.
V tom případě se objednané spoje pohybují rychlostí spíš ke 30 km/h, těch 20 se týkalo městských úseků. Tak to má Veolia Teplice dobrý šolich. Nebo si tou krajskou platbou trochu dorovnává platbu od města.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4061
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 00:09:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: "alespoň jsem se o sobě něco dozvěděl, co jsem sám nevěděl: Akorát že někteří lidé znají tu "jedinou správnou ropidí pravdu"."

To nebylo na Vás. Mělo být?
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6814
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 00:14:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Měl jsem ten pocit, že do toho zahrnujete všechny, kteří netleskají "jedinému správnému názoru" ohledně Radotína (vč. Orkyho nebo mě).

Jsem rád, že jste posléze přeci je ubral ze silných slov typu Vy nepředstavitelný bezostyšný kreténe.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2034
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 00:19:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: ten výpis z Wikipedie asi pochází ze zdrojů DPÚK a je o ničem. Dopravci v ÚK samozřejmě žádný "příspěvek na obnovu" nedostávají. Pokud vám, tak Veolia používá trolejbusy (a několik málo autobusů) z majetku města. Za ty však platí nájem (u trolejbusů to např. dělá 1/15 pořizovací ceny ročně, autobusy přesně nevím).
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4062
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 00:21:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: "Jsem rád, že jste posléze přeci je ubral ze silných slov typu Vy nepředstavitelný bezostyšný kreténe."

To co předváděl jakýsi "jirka z .....", který o co psal klamavěji a urážlivěji, o to byl urputnější, už si o hodně silná slova vyloženě říkalo.
Možná jste jiného názoru, ale ono to někdy nejde jinak než "jak se do lesa, tak se z lesa"
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4063
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 00:25:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33: Okopíroval jsem to kvůli těm číslům Kč/km, která určitě nepocházejí ze zdrojů DPÚK. Určitě by na sebe nepráskali, že požadovali o 30% víc, než tehdy bylo v ČR obvyklé.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2035
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 00:37:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: právě proto dostali kopačky. Oni i na kraji umějí počítat. A o tom byla celá ta slavná "autobusová krize", když DPÚK chtěl dosáhnout svého zastavením dopravy v kraji.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2741
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 09:59:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Nebyla svatá, byla vytížená. Rušit vytížené spoje je pitomost."

A přitom se to děje v průběhu let v celé Prase. Taková 19 ze Spořilova do Hloupětína prázdnotou netrpěla a o bus linkách typu 135 do Velekravína nemluvě...

Ostatně ještě před 20 lety končila převážná většina osobáků od Berouna na Smíchu a jezdilo se tramvají.

Tudíž když dojde ke změně ve smyslu "vlak jede do centra v intervalu použitelném jako MHD" tak na to okolní MHD musí reagovat stejně jako na trasu metra.

Ad pivolíni a spol: co znám podobné průmyslové zóny, tak ty mívaj špičky silný a v sedle nic nebo i=60. A to nebejvaj ani tak blízko nějaké "silné" MHD jako je ta radotínská mezi žst. Radotín a zast Chrchle. Mch kolik lidí tam dojíždí z Prahy a kolik odjinud ze stč - viz ty auta?

Ostatně za "průmyslovou zónu" se dá v Praze pokládat kdeco od areálu na Teplárenský (pěšky z depa Kostivař nebo i=30 v sedle) po Zelenej Pruh kde tipnu že dělá daleko víc lidí než v tom Radotíně (nemluvě o hustě zalidněném okolí) a kam v sedle jezdí 124 + 205 v i=15 (na papíře z Budějárny 5-10 s tím že 10 má ta 124 a vzhledem k jejímu zpožďování tam je raálně 1-14 až 2-13). Nebo celý krkavky s ČT a spol. kam jede "vnitroměstská" 148 "v sedle žádnej zázrak i=15" nebo je to přes kilák na metro.

Ad Bručoun a Královák: přímej vlak je blbost. Ale zmíněné osekání busů + linka MHD s i=30 k rychlíkům do žst Beroun by vedla k překvapivému zjištění že to 80% Prahy to je rychlejší než "rychlíkový" bus. To by ovšem "dvorní" dopravce Robotranz přišel o kšeft a ztratil uplatnění pro své Skanije....

Mch - víte že je halda lokalit v Praze kam je to z Králováku při ostrém přípoji v Berouně OSOBÁKEM srovnatelný s rychlobusem přes Brutovice?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3169
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 10:48:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: To je celé o tom konzervatizmu. Lidi nemají rádi změny. Dost lidi nezjišťuje, proč daná změna byla udělána a jakou má předchozí stav variantu, ale hned nadávají, že jim někdo ničí "letité, zažité a nenahraditelné" spojení. Teď to myslím obecně, ne na konkrétním případě. Přestup navíc nebo nutnost jet někudy jinudy ještě nemusí nutně znamenat, že se kvalita zhorší. Rozšiřování metra pro mnoho lidí taky znamenalo přestup a mnohdy i dva přestupy navíc, ale časová dostupnost se výrazně zkrátila. Samozřejmě, že se najdou změny, kde dojde k určitému zhoršení, ale i to má mnohdy své důvody, třeba ekonomické, ale třeba i dopravně-technologické apod.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2742
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 12:45:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On je spíš problém s tím že změny nejsou nijak prezentovány. Resp. pokud jsou tak blbě "sme to změnili protože to je pro vás lepší". Chtělo by to vysvětleníá na názornejch příkladech typu "Franta Vocas jezdil vocaď pocaď a to takhle. Odteď sice musí jet tudy, ale přinese muto...". Prostě pár takovejch příkladů a návodů na spojení do "zřejmých cílů". A ne to nechat "ať si to substrát najde sám".
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4064
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 13:25:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček, Orky: Nemáte tak úplně pravdu. Kde se postavilo metro, tak ho většina lidí začala používat i v trasách, kde souběžné tramvaje nebo autobusy zůstaly. Zkrátka, tam, kde je rychlejší a modernější kolejová doprava přitažlivá, tak se prosadila sama, i bez násilného omezování vytížené souběžné dopravy.
Posilové vlaky-"radotíny" jsou povedené jen zčásti. Část těchto vlaků se netrefila do reálné poptávky. Problém je v tom, že si to na Ropidu odmítají přiznat, a jsou kvůli jejich udržení téměř jakéhokoli náslí vůči těm, kteří raději používají autobus. Nebýt částečné samosprávy Radotína a jejich protiakce, tak to s tamější veřejnou dopravou dopadlo ještě hůř.

Leckde ty souběžné tramvaje-vzduchovoziče stále existují, a Ropid nikdy nesebral dost odvahy je omezit a přizpůsobit reálné poptávce. Pokud chyběly peníze, tak se mělo sáhnout právě na přežité souběžné vzduchovoziče, a ne na linku, o kterou byl velký zájem. A že těch přežilých vzduchovozičů je v Praze víc než dost. Stejně tak bude třeba ořezat nepovedené projekty, třeba sloučení 22 a 23. Za zbytečně časté ježdění do Hostivaře se vyhazuje spousta peněz. Ve srovnání s tím, kolik se tam vyhazuje oknem, se omezením autobusů do Radotína ušetřilo celkem kulový.

Pak je tu ještě jedna systémová věc. Když se začnou rušit i relativně krátké souběhy, tak jde úplně do háje lokální doprava. Vlak, pokud to není úplně okrajová lokálka, nemůže mít zastávku na každém rohu, mimoto trať často nevede středem osídlení. Co třeba má dělat člověk jezdoucí z Černošic do Staropramenu? Ze starého radotínského sídliště do Černošic? Z Let do Dobřichovic? Ze severní části Dobřichovic do Řevnic? To všechno jsou krátké cesty přesně v ose osídlení, a je poněkud násilné honit lidi na přestup. V každé z těch relaci jde jen o pár desítek lidí, ale dohromady s těmi co mají daleko na vlak a jezdí do Prahy, už by to nějakou vytíženost dalo. Rozhodně není správné kvůli "dokonalé páteřnosti železnice" tyto lidi vyhánět do aut. Kdekoli je takto husté a takto roztahané osídlení, tak je tam potřeba "páteřní" vymetáková linka, která je ve zdánlivě nesmyslném souběhu s rychlejší páteřní linkou.

Nevím, čeho se vlakoví fandové bojí, když by v údolí Berounky autobus odlákal nanejvýš desetinu železničních cestujících, a naopak by přilákal některé z těch, co kvůli absenci vhodného spojení jezdí autem. To, že je vlakovým fandovům autobus odporný, není argument. Běžným cestujícím, zejména na kratší vzdálenosti, rozhodně odporný není.

Není to tak dávno, co jsem napsal že autobusová linka Beroun-Zdice je nejen nezrušitelná, ale že je natolik zásadní, že vlak bude v této lokální relaci vždy hrát druhé housle, protože jede mimo osu osídlení. Jeden zarytý fanoušek, který se diskuse předtím neúčastnil, mi z voleje vpálil, že jsem dement (ano, cituji doslova). Jsem přesvědčený, že provláčková atmosféra na tomto fóru sice mnohým lidem dělá dobře, ale že má málo společného s uživatelsky příjemnou VHD pro nešotouše.

Na závěr podotýkám, že kdyby po rozšíření vlaků byly radotínské autobusy prázdné, tak bych byl první kdo by volal po jejich omezení.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8170
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 14:23:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch, Bručoun: No vidim že to znáte fakt jen od kompu. OK, od 1/7 jsem ještě s 356 nejel, když budete statečný, najdete nějakej JŘ do 30/6. Když ne, donesu vám lístek z této linky, vy teoretici.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4065
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 14:30:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"vidim že to znáte fakt jen od kompu. OK, od 1/7 jsem ještě s 356 nejel, když budete statečný, najdete nějakej JŘ do 30/6. Když ne, donesu vám lístek z této linky, vy teoretici."

Co to blábolíte?
Nepamatuju se, jestli tam ČSAD Kladno jezdí rok nebo dva roky, ale nějaký čas už to bude.
Nevím, jak můžete hodnotit úroveň vozů ČSAD Kladno, když si takovou dobu vůbec nevšimnete změny dopravce.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4066
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 14:36:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Vy už jste se tolikrát spálil, když jste někomu nadával do teoretiků. Vždycky jste dopadl takhle, ukázalo se že teoretik jste Vy a jen si na něco hrajete. To ještě pořád nemáte dost? Co na to Váš psichiatr?