K-report
 

Archiv do 18. července 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv do 18. července 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4008
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 14:20:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: "Ono stačí aby padly a někdo od Radotína chtěl jet nahoru do Chuchle a v tom momentě se prostě protisměrem projet nedá páč jaksi se jezdí i proti a tudíž stojí kolona. Minutka, vdě, tři."

Pořád je velký rozdíl ty šraňky jednou míjet, než přes ně dvakrát jet.
Neříkejte, že kdykoli jdou šraňky dolů, tak vždycky přesně v tu vteřinu ucpe průjezd auto odbočující od Radotína do Chuchle.
Když jsou šraňky dole dlouho, tak se průjezd samozřejmě dřív nebo později ucpe. Ale tyhle šraňky nebývají zas tak děsné, do řevnických mají daleko.

"Nevím proč tady řešíte docházkovku v řádu stovek metrů když tato je na Praze 4 naprostej standard"

Nesnažte se mi podsouvat úmysl nabušit většinu lidí do autobusů, ani úmysl někoho přesvědčovat jak má jezdit, tak jako se o to snaží někteří vymatlanci. Při zavádění podobných novinek, jako bylo v roce 2009 přidávání vlaků Radotín-Praha, mají lidi dostat svobodný výběr. Následně má být omezen ten dopravní prostředek, který jezdí málo vytížený. Půl roku nebo rok lokálně naddimenzované kapacity žádného organizátora VHD nezabije, a Ropid už vůbec ne když má na travlé vožení vzduchu na mnoha odlehlých koncích.
Stal se ale pravý opak, omezen a znevýhodněn byl ten dopravní prostředek, který jezdil vytíženější, a byl v té době oblíbenější. O tuhle prasárnu mi šlo, o nic jiného.

Opakuju ještě jednou jinými slovy. Když si někdo svobodně vybere vlak s delší docházkovkou, tak s tím naprosto souhlasím a nemám žádnou potřebu nic řešit. Nesouhlasím ale s hrubým nátlakem na používání vlaku, který mívá za následek, že nějaké to procento lidí místo z autobusu do vlaku přesedne z autobusu do auta. Tento poslední detail ale ultras z řad šotoušů zřejmě nikdy nepochopí.

"protože Radotín je též Praha tak nevím proč by docházkovka na nádraží a o polovinu rychlejc jedoucí vlak (+ jedoucí až do centra) nemohla bejt o půlkilák delší."

Jak by se tvářili lidi v Králováku, kdyby se zavedly nové přímé vlaky Královák-Praha, a na základě toho se přímé autobusy seškrtaly na třetinu? Další třetina autobusů by vymetla nejen Loděnice, ale třeba i Nučice, aby byla podobnost s Radotínem větší. Zbývající třetina byla zrušena úplně. To by v Králováku jistě zvedlo vlnu nadšení. Od zvonků je to na zastávku Králův Dvůr zhruba stejně daleko, jako z viniček na nádraží Radotín. Je pravda, že docházkovka průměrného bydlícího je v Králováku nějakých 800 m, zatímco v Radotíně je to "jen" okolo 600 m. To ale nic nemění na tom, že maximální docházkovka je v Králováku i Radotíně zhruba stejná.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4009
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 14:24:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"někdo z toho mála, co to má blíž na autobus, stěžoval, že mu zrušily přímé spoje na Smíchov"

To taky není zrovna férový popis. Blíž na autobus, pokud za "blíž" považuju rozdíl alespoň 200 metrů, to má nadpoloviční většina Radotína.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4010
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 14:47:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"prestante jak mental rvat "lze! lze!!" takze mi treba vysvetlete, co je lziveho na tom, ze z lahovske je to na vlak daleko stejne jako na bus 244 (podivejte se ale opravdu do te mapy)."

To jste fakt tak vymatlané hovado, nebo tak neuvěřitelný lhář? Změřte si to pořádně. Rozdíl je minimálně 200 metrů, i kdybyste použil úplně všechny myslitelné zkratky. Při používání oficiálních cest rozdíl vzroste na na nějakých 300-400 m.
Dokážu pochopit, že se každý nevyjádřuje úplně přesně. Ale Vy soustavně zkreslujete tak, aby všechno vyznělo pro vlak, a všechno proti autobusu. I to dělá leckdo. Vy ale jste nechutný hajzlík, který když je přistižen při soustavném zkreslování skutečnosti, tak začne hystericky vykřikovat že to tam všechno zná a ten druhý ne. Když někdo upozorní na soustavně zkreslované argumenty, tak mu hned vmetete že to zná jen z mapy, a v Radotíně asi nikdy nebyl. Vystartoval jsem proti Vám předevší kvůli tomuto Vašemu hysterickému podpásovému napadání, kvůli Vaší neférovosti a Vašemu podvraťáctví.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 14:57:41    Odkaz na tento příspěvek  

Hm a to ještě napamatujete, když zařízli tu původní 244, co jezdila z Novodvorský na Václavák .. a jak byla vytížená a oblíbená. To byla hotová tragedie, nejmíň na deset Radotínů -- dyť od tý doby jste teprve někde na Kačerově, když už to mohlo dávno bejt ve Štěpánský.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4012
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 15:08:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag: Jste si jistý, že jde o porovnatelnou průjezdnost a porovnatelný způsob dopravního řešení, že to tak srovnáváte? Přijde mi, že jen tak rejete a okopáváte kotníky, aniž byste něco podstatného řekl.
jirka z...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.58.12
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 15:18:56    Odkaz na tento příspěvek  

brucoun: obecne palti, ze k vulgarite se uchyluje ten, kdo nema argumenty. neberu vam ani to, ze jste skutecne nasel oblast, ze ktere je to z lahovske na vlak o celych predlouhych a neprekonatelnych 200 metru dal nez na 244, ale v globale plati, ze z lahovske je to na vlak cca stejne daleko jako na autobus 244 (z oblasti nad sokolovnou a rihaku je to dokonce bliz na ten vlak. takze se laskave vydychejte, vzpomente si na zbytky dobreho vychovani, ktere jste pravdepodobne zapomnel ve sve skrince na dopravnim ucilisti a prestante se chovat jako pri mentruaci. a vase vymatlana hovada nechutne hajzliky ci podvratactvi prosim nahradte necim smysluplnejsim, jste-li toho schopen. radotin skutecne znate jen z mapy (a to jeste blbe), o tom jsem jako byvaly radotinak pevne presvedcen.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4013
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 15:31:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha, takže Vy se z toho chcete vykroutit tím, že budete pojmem "Lahovská" označovat skoro půlku Radotína? Že zrovna Vy máte tu drzost tvrdit, že Radotín dobře znáte.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3140
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 16:33:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: "Lidi mají dostat svobodný výběr". Tak právě tohle často znamená nejdražší možnou variantu. Teď to myslím obecně, nejen ve srovnání vlak+autobus, ale i třeba v udržování přímých autobusových linek ve slabých vztazích na úkor linek páteřních.
To taky není zrovna férový popis. Blíž na autobus, pokud za "blíž" považuju rozdíl alespoň 200 metrů, to má nadpoloviční většina Radotína.
Já se s Vámi nehodlám přít o metry ani vybarvovat čtverečky, pro které baráky je to na autobus natolik blíž, že je pro ně vlak nepřijatelný.
Ovšem troufám si tvrdit, že vzhledem k tomu, jak je Radotín velký, jaký je časový rozdíl v dostupnosti centra Prahy vlakem či autobusem a metrem, že i současný interval autobusů je dost dobrý.
Mně spíš vadí to, že se dřív neudělala rekonstrukce alespoň přednádražního prostoru tak, aby byl přestup vlak-bus co nejkratší.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4014
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 16:48:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Někde výše jsem psal o tom, že trvalý souběh považuju za přijatelný jen ve frekvenčně silných relacích, za předpokladu že jsou oba dopravní prostředky nadimenzovány na skutečnou poptávku po tom kterém dopravním prostředku. Pak nejde o plýtvání, ale naopak se za rozumné peníze vytváří rozmanitost nabídky.
I když jede vlak či autobus zhruba po stené trase, tak nemusí mít přesně stejnou funkci. Jakmile jde o řád tisíců cestujících za den, tak nemá smysl se uměle snažit o to, aby v každé relaci byl výhodný jen jeden z dopravních prostředků. Když se ve VHD preferuje jen jeden způsob spojení a druhý zničí, tak bude VHD více lidem nevyhovovat, a více lidí skončí v autě.

V IDS-JMK se funkční souběhy zvyšující různorodost nabídky, a zároveň mající přiměřenou celkovou kapacitou, docela daří.
V Praze a těsném okolí takové souběhy nejsou proto že je ropidí šotouši ideologicky odmítají, ne proto že by nebyly potřeba.

Kapacitně naddimenzovaný souběh, pokud je zaveden dočasně pro otestování skutečné poptávky, může v následném období jednak ušetřit peníze, a zároveň dát organizátorovi silné argumenty pro rušení nepotřebných spojů. Argument "rušíme nadbytečné spoje, které jezdí nevytížené", je silnější, než když "rušíme využívané spoje proto, že chceme lidi dokopat do kolejové dopravy za každou cenu".
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4015
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 17:00:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: "současný interval autobusů je dost dobrý"

Interval ano, trasa ne.
Současné trasa 172 vznikla jako ropidí truc vůči stěžovatelům. (Tady máte co jste chtěli, ale bude vám to prd platné.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3142
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 17:30:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Současná trasa 172 je vhodný komromis k řešení všech požadovaných vztahů. Hlavní páteří do Radotína je vlak a abych kvůli třem zastávkám, odkud to lidi mají na vlak výrazně dál provozovat rychlou autobusovou linku v intervalu součtu dnešních linek 172 a 244, která by mezi Radotínem a Lihovarem jela územím téměř nikoho, a k tomu navíc zajistit vztah dnešní 172 Chuchle-Radotín, je zbytečně nákladné. Navíc když rozdíl linek 172 a 244 je 2 nebo 3 minuty (dle směru).
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4016
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 17:57:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: "rozdíl linek 172 a 244 je 2 nebo 3 minuty (dle směru)"

Po zrušení linky 204 je rozdíl skutečně takový. Rozdíl 204 vs. 172 by byl větší.

"Současná trasa 172 je vhodný komromis k řešení všech požadovaných vztahů"

Nemyslím si.
Osobně bych jako vhodnější kompromis viděl linku 172 zkrácenou jen v úseku Chuchle-Smíchov, linku 204 jedoucí nejkratší možnou trasou, a linku 244 v současné trase.
Oproti stavu před preferencí vlaku by se šetřily kilometry jednak zkrácením 172 a 204 díky nové spojce, jednak mírným prodloužením intervalů 204, 244. Vazba Chuchle-Radotín by byla přestupem 172-204. Teprve v případě nevytíženosti takto trasovaných autobusů bych uvažoval o dnešním modelu.
Kličkování "abych zajistil všechny vazby" je vhodné spíš u vyloženě vedlejších linek, zřízených právě k tomuto účelu. U vytížených linek, které vozí nezanedbatelnou část lidí z konečné na konečnou, je kličkování nevhodné.

Když se například podívám, jaký zrůdný paskvil Ropid udělal ze 164, a jakou kličkovací příšeru udělal z 225, tak bych blil. Takhle zkombinovat historickou trasu s plošnou obsluhou sídliště, to fakt vyžaduje mimořádné nadání. Udělat dvě linky ze tří kličkovací, a jen jednu přímou, to je dílo. Kdyby se tam dalo o linku navíc, tak by se těch kiláků možná najezdilo méně.
(Pro nepamětníky, 164 byla zřízena kvůli obsluze tehdejších vsí Zličín a Řepy. Trasa byla z Motola, později z Košíř, nejkratší cestou do Zličína, a odtud nejkratší cestou na Bílou Horu.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3144
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 18:31:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Což by nepochybně oproti dnešnímu stavu znamenalo nemalý nárůst vozokm. Kvůli 3 zastávkám.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4017
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 18:50:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Tehdy se to tak určitě mělo udělat, šlo by o nenásilnou úsporu. V případě nevytíženosti autobusů byla možnost dalších úspor. V případě vytíženosti autobusů se naopak měly zrušit nevytížené vlaky-"radotíny"

Co se týče dneška, tak ani po ropidem zorganizovaném "násilí" nejezdí všechny vlaky-"radotíny" vytížené, čili představují finanční rezervu.

Ty tři autobusové zastávky mají docela slušné spádové oblasti. Zhruba pro 5000 lidí představují nejbližší zastávky přímého spoje k metru. Důležitý je počet reálných cestujících, ne počet zastávek na kterých nastupují.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3145
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 19:17:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Tak vlak nabízí metra hned dvě a za poloviční dobu a od GVD 2011 též spojení do Libně za 22 minut (s vazbou na páteřní autobusové linky).
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4018
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 19:37:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Jistě. Ať ten vlak používá každý, kdo chce, pro spoustu lidí je to samozřejmě dobrá volba.

Nevidím ale žádný důvod k tomu, aby vlak museli používat i ti, kterým se z nějakého důvodu hodí méně než autobus. Nejde o žádnou okrajovou relaci, jde o tisíce lidí za den. Je chyba cpát lidi do vlaku rušením autobusů a umělým prodlužováním jízdní doby.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3146
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 20:19:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"umělým prodlužováním jízdní doby".
Co to plácáte? I když na ten vlak půjdou pěšky, tak budou na Smíchově i hlaváku rychleji, než linkou 244!
Já zas nevidím důvod, proč udržovat vedle sebe dva časté systémy v souběhu, když pro většinu lidí z Radotína je vlak cca stejně časově dostupný jako autobusová linka a stejně většina vlaků musí existovat v krátkém intervalu kvůli údolí Berounky. Z toho zbytku bych řekl, že nejde nejde o tisíce, ale spíš o stovky, v lepším případě o jeden tisíc.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4019
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 20:43:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Co to plácáte Vy? Zrušení 204, a náhrada linkou se závlekem do Chuchle, je umělým prodloužením jízdní doby, a ne že ne.

"nevidím důvod, proč udržovat vedle sebe dva časté systémy v souběhu, .... a stejně většina vlaků musí existovat v krátkém intervalu kvůli údolí Berounky"

Ve VŠECH ostatních IDS na území ČR ve srovnatelných případech ty důvody k souběhům vidí, a obdobné souběhy ponechávají.

"když pro většinu lidí z Radotína je vlak cca stejně časově dostupný jako autobusová linka"

To je hodně zkreslené tvrzení. Asi byste si měl namalovat ty domečky, do nich podle typu domu postavičky, a měřit vzdálenosti. Zjistil byste že průměrná cesta na autobus je ve srovnání s průměrnou cestou na vlak asi poloviční.

Kdyby organizátor veřejné dopravy podobným způsobem likvidoval autobusy v podobně roztahaném městě, kde mají zcela samostatnou radnici, tak by ho z toho města hnali svinským krokem.

Potenciální zdroje úspor vidím úplně jinde než Vy, a to na odvrácených koncích, kde jezdí málo lidí. Taková ta představa, že se budou dělat intervaly, linky a jednotné trasy bez ohledu na vytíženost, je cestou do hodně temných pekel. (Poslední větou nenarážím na Radotín, ale úplně jinam. To už ale do tohoto tématu nepatří.)
jirka z ......
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.96.2
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 01:10:22    Odkaz na tento příspěvek  

brucoun: neb narozdil od vas radotin znam, vim, ze pojmem lahovska se oznacuje osidleny svah nad nadrazim zhruba od ulice na mramorce doleva. tak to proste je - opet moje fakta vuci vasemu prskani.
jirka z ......
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.96.2
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 01:28:28    Odkaz na tento příspěvek  

orky (3146): ted jste si nabehl. dostanete prednasku o tom, jak kolem nadrazi v radotine bydli 500 lidi a jak to ma z 8300 obyvatel radotina 8298 nesrovnatelne bliz na autobus c. 244 nez na vlak. uplne vidim, jak u toho bucoun kouli ocima a vymysli fantasmagorie o davech, ktere z noveho sidliste jezdi do prahy 244kou z otinske, pripadne o jinych davech, valicich se z lahovske k zastavce u jankovky a jak vsichni tito lide potrebuji dojet zasadne na smichov. radotin sice videl jednou v zivote na mape, ktere navic prilis neporozumel, ale co by si nezahral na pravidelneho konzumenta salamounova lejna, ze? :-))))
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4020
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 07:15:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"pojmem lahovska se oznacuje osidleny svah nad nadrazim zhruba od ulice na mramorce doleva. tak to proste je - opet moje fakta vuci vasemu prskani."

Vy nepředstavitelný bezostyšný kreténe, kde berete tu drzost si takhle vymýšlet? Osada Lahovská je až za Radotínem, úplně na kopci, a VPRAVO při pohledu zezdola na kopec. Radotín znáte leda tak při pohledu z vlaku, a budete tvrdit že jste tam někdy bydlel?
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2120
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 07:31:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jirka z: Vy zas jednou pěkně žvaníte. Nejde jen o obyvatele Radotína, kteří mají k vlakové stanici daleko, mají tam daleko i zaměstnanci firem v areálu Janka, dále Technometra, Straopramen a atd.. Tři roky jsem v jedné z firem v Radotíně pracoval. Docela dobře jsem to tam poznal, narozdíl od vás. A o těch šalamounových lejnech bych pomlčel, zrovna vy jste jejich nadměrný konzument.

Je ovšem otázka, zda tu má cenu dále něco rozmazávat, protože nesmyslná ROPIDí politika jedné vlakové linky vhodné jen pro část obyvatel, se v dohledné době nezmění.

Suma sumárum: Vlak využívalo v Radotíně hodně lidí (i z větší docházkovou vzdáleností) už dávno před tím, než zasáhl kontraproduktivně ROPID. Ale nabušit zbylou část lidí, což nebyla rozhodně část lidí malá do vlaků, byla prasárna.

V Radotíně jsem pracoval v letech 2004 - 2006, čili v době kdy už jezdily v jednom směru ve špičkách čtyři vlaky za hodinu a také přibyly (snad tehdy dva) ranní posilové vlaky Radotín - Smíchov. Vlaky byly vytížené, ale autobus také a to jezdil po deseti minutách ve špičce, mimo ní a v 6 a + po dvaceti minutách. I tak byl autobus v mimošpičkovém období vytížen tak, že si šlo jen málokdy sednout. Pracoval jsem tehdy na směny (tedy i v 6 a +) a jezdil v úseku Lihovar - Přeštínská. Nevím, co na tomto modelu (vlaky a autobusy) bylo natolik špatného, že byl nahrazen tím současným.

Orky: Od kdy je dražší autobus, než vlak? Kraje přispívají na 1 kilometr jízdy okolo 120 Kč, kdežto u autobusů je tahle částka zhruba třetinová. Že by v Praze tohle neplatilo?

A proč udržovat dva systémy? Třeba proto, že nejsou paralelní, jak se tu snažíte podsouvat, ale jeden systém je vhodně doplněn tím druhým. Jasně, okem (h)různých dopravních odborníků jde o zcela nesystémové řešení a tím se vše vysvětluje. Systém je vždy postaven na přestupech (v tomto případě autobus/vlak), nebo na příliš velké docházkové vzdálenosti na vlak a cokoliv jiného, byť uživatelsky daleko výhodnějšího, je nesystémové, tudíž také nepřijatelné řešení. Že lidi každý přestup navíc s prominutím sere, stejně jako velká docházková vzdálenost, dopravní odborníky nezajímá. Ti vidí jen systém........
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4021
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 07:31:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Narhuji moderátorům, pokud mají čas zabývat se takovými volovinami, aby si u někoho, kdo skutečně trochu zná Radotín, zjistili kde je v Radotíně Lahovská.
Tím se prokáže, že "jirka z ...." je nějaký pitomeček, který se za někoho vydává, a přitom v Radotíně možná nikdy nebyl. Potvrdí-li se tato moje slova, tak navrhuji smazání celé této zbytečné diskuse.
(Za kre.... se oimlouvat nebudu, stále myslím, že toto označení bylo plně na místě.)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2121
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 07:35:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Raději nic nemazat, hlupákům jako je jirka z a samozřejmě ROPIDím šotoušům, kteří zde diskutují, je pořád nutno předhazovat chyby "systému", který bezostyšně zkoušejí a pak i realizují. Nezapomeň, že jsme zkušebními králíky.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4022
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 07:38:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: "proč udržovat dva systémy? Třeba proto, že nejsou paralelní, jak se tu snažíte podsouvat, ale jeden systém je vhodně doplněn tím druhým. Jasně, okem (h)různých dopravních odborníků jde o zcela nesystémové řešení a tím se vše vysvětluje. Systém je vždy postaven na přestupech (v tomto případě autobus/vlak), nebo na příliš velké docházkové vzdálenosti na vlak a cokoliv jiného, byť uživatelsky daleko výhodnějšího, je nesystémové, tudíž také nepřijatelné řešení. Že lidi každý přestup navíc s prominutím sere, stejně jako velká docházková vzdálenost, dopravní odborníky nezajímá. Ti vidí jen systém........"

"Vlaky byly vytížené, ale autobus také a to jezdil po deseti minutách ve špičce, mimo ní a v 6 a + po dvaceti minutách."

Tak nějak.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4023
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 07:55:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Od kdy je dražší autobus, než vlak? Kraje přispívají na 1 kilometr jízdy okolo 120 Kč, kdežto u autobusů je tahle částka zhruba třetinová. Že by v Praze tohle neplatilo?"

Praha platí Dopravnímu podniku hl.m.Prahy za 1 km nějakou hodně vysokou, prý snad přes 50 Kč/km. U linek typu 123, které půlku trasy někde prostojí, je to asi na místě. Ale u linek, jako je 244, která podobně jako vesnické vymetáky obvykle urazí urazí cca 12 km za cca 20 minut, jde o částku nehorázně předraženou.

Další věc je, že Ropid na rozdíl od krajů není ochoten uvažovat, jaký podíl tržeb v závislosti na vytíženosti, připadá na konkrétní spoj" Takže, zatímco v krajích se v případě plné vytíženosti ekonomicky vyplatí i deset autobusů místo vlaku, tak v Praze je v očích Ropidu stejně ztrátový plný i prázdný autobus. Při tomto neekonomickém způsobu uvažování jsou už dva autobusy dražší než vlak.
(10 autobusů místo vlaku pochopitelně neprosazuju, jsou i jiné pohledy na věc než tento zjednodušený ekonmoický. Toto přirovnání jsem napsal jen proto, aby lépe vynikl ropidí absurdistán.)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2122
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 08:06:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Jen jsem trochu příspěvkem na vlak a autobus rýpal. Však se tu -aa- kdysi nechal slyšet, že není pravda, že by byl autobus ze Smíchova do Radotína o mnoho levnější než vlak. Takže kvůli tomu údajně ROPID raději objednal vlaky. Tudíž je tu asi cosi značně prohnilého.............
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3148
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 08:11:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Vy nepředstavitelný bezostyšný kreténe... Přibrzděte, jste na veřejnosti. Nechci být za moralistu, ale trocha slušnosti by neuškodila.
jirka: Každý má nárok na svůj názor, já už jsem své řekl.
Tady jsem si dovolil takový náčrtek:
http://www.mapy.cz/#mm=TtTcFP@dm=132940352+135593088-2688+4672-28 80+3712-2944-2496-1344-2880-512-320
Vnitřní kruh je dostupnost cca 350 m (5 minut) a vnější 500 m (7,5 minuty). Troufám si tvrdit, že valná většina lidí z této oblasti půjde rovnou na vlak, něktetří to mají blíž (z podchodu se dá jít rovnou do sídliště). I lidé, kteří jdou třeba od Horymítova náměstí si na ten vlak většinou dojdou (je to rozdíl 2-3 minut), ale v jízdní době v provovnání bus vlak až 15 minut (podle JŘ) a v závislosti na ucpanosti Strakoniceké i více. V této oblasti může žít zhruba 2/3-3/4 ze 7000 obyvatel Radotína, stačí se podívat na podíl velkých budov. Zbývá menší soubor velkých budov - západní sídliště.
Autobus je potřeba pro 2000 Velkou Chuchli, kde je to pro většinu lidí na vlak více jak 10 minut a pro těch zbylých cca 2000 obyvatel Radotína. Otázkou je, zda je potřeba jej tahat 10 kiláků územím nikoho podél dostatečně rychlé páteřní dopravy s dostatečně krátkým intervalem, která, stejně jako metro, jede až do centra. A za poloviční dobu. Já se domnívám, že minimálně o víkendu je to zbytečné.
Obzvlášť, když se posčítají vozkm na těch autobusových linkách a ponásobí cenou, kterou DPP uvádí ve své výroční zprávě. Před prosincem 2008 vyšla ona souběžná doprava na 30 miliónů, teď stojí cca 20.
Myslím si, že se v nejbižší době měla udělat taková opatření, aby mohl vlak v Radotíně hrát ještě větší roli: stavebně zlepšit přestup v Radotíně (upravit tak, aby přestup byl co nejkratší) a vystavět zastávku Radotín sídliště.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3150
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 08:16:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Je tu cosi prohnilého. Vlak tam stejně jet musí, čtrvthodina ve špičkách je pro údolí Berounky vhodná. Autobus v podání DPP dneska přijde téměř na 50 kč/km. V přepočtu na cenu za místokm leze cena busu do závratných výšin. Vhodná koordinace by městské kase dokázala ušetřit miliony.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2123
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 09:28:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Nemám nic proti čtvrthodině údolím Berounky, ba právě naopak. Ta je tam nutností. Však jsem to také psal.

Vadí mi něco jiného: Vlaky Praha hl.n. - Radotín, vyjma několika ranních posil. Ty mají smysl zejména až po sedmé hodině, kdy na Strakonické začínají zácpy, dříve ne. Nevykládejte mi, že je tomu se zácpami jinak, dřív než před sedmou hodinou se na zácpu nedá narazit. Lidé, zejména ti, co dojíždějí autem a mají volnou pracovní dobu si rádi přispí.

Pořád se tu operuje nějakou cenou za místo. Ale co takhle se vžít do potřeb lidí a všimnout si, že odpolední špička je vždy roztahaná do více hodin, než ta ranní a že dva, nebo tři méněkapacitnější spoje budou uživatelsky výhodnější, než jeden velkokapacitní, ze kterých není tak velká docházková vzdálenost?

Také by mne zajímala ta vhodná koordinace. Mám si pod tím představit nějaké návazné autobusy MHD k vlakům v Radotíně, nebo něco jiného?

Předně nechápu, proč se tu ROPID z vlaků, které mají charakter vlaků příměstských nejen coby rozložením zastávek, ale také použitými soupravami podchycovat hlavní proudy městské dopravy. 471 je svým uspořádáním vhodné do příměstského provozu, neb sedadla jsou uspořádání 2 + 2, celkem pohodlná i na delší cesty, taktéž počet dveří v jednom vozu je optimum pro dopravu příměstskou.

Pokud bychom chtěli, aby železnice podchytila i městskou dopravu, tak by to chtělo uspořádání vozidla trochu jiné - obdobně jako soupravy pražského metra. Více dveří pro rychlou výměnu cestujících, větší počet míst k stání, nižší počet sedadel (díky většímu profilu vozidel než má metro ale třeba vykompenzováno uspořádáním 2 + 3) a pokud možno i jednopodlažní uspořádání. Podívejte se občas do zahraničí, co na takových vlacích jezdí. Tyto vlaky by samozřejmě obsloužily i různá města na Prahu těsně přilepená - například Říčany. Ale na nějaké cesty do Poděbrad, či Benešova už to není to pravé ořechové. Obdobně jako přidávat zastávky vlakům, které jsou vedeny řadou 471, nebo jim podobným vozidlům, což akorát vede k zbytečnému natahování jízdní doby, což se nelíbí cestujícím ze vzdálenějších míst. Tenhle případ by byl třeba zastávka Radotín sídliště, která má naprosto nulový význam pro příměstskou dopravu.

Byl bych velmi rád, kdyby si zejména lidé na ROPIDu uvědomili rozdíl mezi městskou a příměstskou dopravou a nesnažily se mocí mermo tyhle dva druhy dopravy sloučit. Někde to do určité míry lze, ale nikdy to nebude 100 procent, nýbrž o hodně méně.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4024
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 09:35:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jeden pár vlaků-"radotínů", když uvažuju cenu 100 Kč/km (což by v případě panťáku mělo zhruba odpovídat), přijde na výdajích na neuvěřitelných 6,5 miliónu ročně. Tři okrajové nevytížené páry vyjdou na 20 miliónů, a jejich podíl na tržbách je naprosto mizivý.

"Vlak tam stejně jet musí, čtrvthodina ve špičkách je pro údolí Berounky vhodná."

To není pravda. "radotíny" jet nemusí. Ty okrajové páry, které jsou mizivě vytížené, rozhodně ne.

Ekonomika je neúprosná, vlaky které končí v Radotíně, a nesjou dostatečně vytížené, jsou daleko větší ekonomickou zátěží než souběžné autobusy. (Pokud vůbec lze mluvit o tom, že by byl autobus, který je plně vytížený ve 4/5 trasy, ekonomickou zátěží.)

"vnější 500 m (7,5 minuty)..... V této oblasti může žít zhruba 2/3-3/4 ze 7000 obyvatel Radotína, stačí se podívat na podíl velkých budov."

Brzděte s tím přibarvováním ve prospěch šotovláčků. Rozhodně není pravda, že by 3/4 obyvatel Radotína měly docházkovou vzdálenost do 500 m. Údaj 2/3 nebude daleko od skutečnosti, ale možná to nebudou ani ty. Mapku si prohlédnu až na lepším počítači. Buď máte nějaký kiks v té mapce (třeba vzdušná vzdálenost místo skutečné), nebo v následném odhadu osídlení. Mimoto zcela zapomínáte na fakt, že nadpoloviční většina lidí má autobus výrazně blíž než vlak.

Ve městě jako je Praha, je výraznou prioritou nabídnout tak přitažlivé a pohodlné spojení, aby lidi vytáhlo z aut. Ve svém nadšení pro dokonalé systémy zapomínáte na to, že pro každého je pohodlné a přitažlivé něco jiného.
Zatímco v malé vísce se uživí jen jedna hospoda a nemůžete si vybírat, tak ve městě nemá cenu snažit se o jedinou superhospodu. S dopravou to má být pobobně. Pro vesnici se objedná jeden druh spojení, a ještě můžou být rádi. Ve vytížených si jednotlivé druhy klidně můžou konkurovat, a tím přitáhnout různé typy lidí do VHD. Ve vytížených směrech je z ekonomického hlediska důležitější přizpůsobit nabízenou kapacitu reálné poptávce, než osekávat tzv. souběhy. Osekávání tzv. souběhů tam, kde ve špičce jezdí vytížené oba druhy dopravy, to je hodně kontraproduktivní šotomóda. Ropid je bohužel tím, kdo udává tón této šotomódy.

"v jízdní době v provovnání bus vlak až 15 minut (podle JŘ) a v závislosti na ucpanosti Strakoniceké i více."

Rozdíl v jízdní době byl Ropidem uměle zvýšen. V kombinaci 204 + 244 by byla průměrná jízdní doba autobusu asi 14 minut, vlaku průměrně asi 8 minut. Pokud by se autobus úmysně nezpomaloval, tak by průměrný rozdíl byl asi 6 minut. Pro spousty těch, co mají na autobus blíž, by byl takový autobus lepší.

Vlak je v průměru podobně spolehlivý jako autobus, ale jeho lapsy jsou méně předvídatelné. Zatímco silniční zácpa se do značné míry opakuje ve stejnou dobu, tak zpoždění vlaku je, zejména pro nešotouše, předvídatelné jen obtížně. 5 minutová sekera vlaku je dost častá, rozhodně není vyjímkou.

Na rozdíl od kolejových šotoušů nechci nikoho nutit jaký prostředek VHD maá používat. Mimo několika nevytížených párů "radotínů" vlakovému systému nic nevyčítám. Na Vašem názoru mi vadí to, že popíráte svobodnou volbu cestujících, a že dokážete naschvály typu "my vám ten autobus znechutíme, to budete koukat" omlouvat pseudoekonomickými výpočty.

"Vhodná koordinace by městské kase dokázala ušetřit miliony"

Vhodnou koordinaci si představuju především tak, že vlak, který ani v jednom směru neveze přes 40 lidí, nahradím autobusem. Jezdit s pantem kvůli pár lidem je příliš drahá sranda.

"v nejbižší době měla udělat taková opatření, aby mohl vlak v Radotíně hrát ještě větší roli: stavebně zlepšit přestup v Radotíně (upravit tak, aby přestup byl co nejkratší) a vystavět zastávku Radotín sídliště."

To by sice bylo potřeba, ale nikoho to nebude opravňovat k pokračujícímu vyhánění lidí z autobusů.
Skutečně mně fasicnuje na jedné straně neschopnost Ropidu osekávat vzduchovoziče tam kde koliduje tramvaj s metrem, a na na druhé straně razance s jakou se likvidují a znevýhodňují autobusy.

Autobus je úplně normální prostředek VHD, který v mnoha trasách mnoho lidí přitáhne do VHD. Vy, spolu s dalšími ultras, autobus zjevně považujete spíš za škodnou v revíru než za co jiného. Uvažování typu "autobus stejně vězí v zácpě, tak ho ještě zaklikatíma a zpomalíme" je pro užitnou hodnotu VHD hodně škodlivé.
Preference kolejové dopravy musí mít své meze. Když se přežene, tak vzrůstá procento lidí, keří zvolí auto. Současný Ropid tuto preferenci místy přehání zcela absurdním způsobem.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3152
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 10:11:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Chyba výpočtu, sekl jste se desetinásobně. 1 pár Radotínu vyjde při 100 Kč/km ročně na 676 tisíc.

Na většinu ostatního nemíním znovu a znovu odpovídat. Škoda času.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
jirka z ......
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.96.2
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 10:19:39    Odkaz na tento příspěvek  

bučoun: jako nekdo, kdo videl radotin ze zachodoveho okna zpozdeneho rychliku samozrejme nemuzete vedet, ze lahovska je skutecne to, co rikam ja. cely ten kopec nad radotinem se jmenuje lahovska a toto pojmenovani se v radotine bezne pouziva pro tu vilovou ctvrt ve strani pod ni. to, na cem bazirujete vy, je zahradkarska osada stejneho jmena nahore na kopci. opet, tak to proste je a vase stupidni vulgarismy, svedcici o vasi nizke inteligenci i nedostatecne schopnosti sebeovladani, na tom nic nezmeni. mimochodem, vyjadrujete se takto distingovane i v realnem zivote? musite byt asi vyhledavanym spolecnikem.
jirka z....
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.96.2
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 10:48:32    Odkaz na tento příspěvek  

bram: chcete skutecne tvrdit, ze janka, od nadrazi vzdalena 300 metru, neni v dochazkove vzdalenosti? co se tyce toho distribucniho skladu pivovaru -v tom mate samozrejme pravdu (ovsem vsimnete si, ze jsem nikdy netvrdil opak - jedine, co jsem si dovoli rict, nez me zde frustrovany bucoun zacal sproste nadavat, ze rozhodne neplati, ze nesrovnatelna vetsina radotinskych to ma bliz na autobus do prahy nez na vlak. minimalne polovina lidi to ma totiz na vlak opravdu plusminus stejne daleko, coz samozrejme naprosto nekoliduje s faktem, ze existuji i oblasti, ktere maji na autobus skutecne bliz. pivosklad mezi ne urcite patri, i kdyz nemyslim ze by gro jeho zamestnancu vyuzivala autobus - soude dle desitek aut zamestnancu, stojicich pred nim na parkovisti).

mimochodem, ja naprosto neresim ropid a jeho system dopravy v radotine, jen se hadam s jistym argumentace neschopnym clovekem o tom, ze vlak je pro znacnou cast radotinskych naprosto prirozenym dopravnim prostredkem, neb na nej v pohode dojdou pesky.

orky: presne tak, ty vase kruznice to ukazuji vcelku jasne. a navic musime pripocist tu lahovskou, odkud lide skutecne chodi dolu k nadrazi pesky (ci se svezou busem, pokud zrovna jede). nekteri z nich jedou vlakem, nekteri autobusem, ale rozhodne to nemaji na autobus do prahy bliz nez na vlak. to same plati i o slavicim udoli, jedina oblast, kde je vlak vyrazne dal nez autobus je ctvrt pod klapici a kolem silnice na cernosice (cast rymani). ovsem z nejakeho duvodu tu existuje pan bucoun, ktery bude za pomoci sprostych nadavek popirat holou skutecnost a spilat vsem okolo do hovad. no nic, ja tam skutecne dlouho bydlel a tvrdim, ze to, co jste nakreslil, pomerne verne odrazi skutecnost, bucoun nebucoun.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3153
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 11:16:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...a ještě k poslednmu odstavci:
Autobus je úplně normální prostředek VHD, který v mnoha trasách mnoho lidí přitáhne do VHD. Vy, spolu s dalšími ultras, autobus zjevně považujete spíš za škodnou v revíru než za co jiného. Uvažování typu "autobus stejně vězí v zácpě, tak ho ještě zaklikatíma a zpomalíme" je pro užitnou hodnotu VHD hodně škodlivé.
Preference kolejové dopravy musí mít své meze. Když se přežene, tak vzrůstá procento lidí, keří zvolí auto. Současný Ropid tuto preferenci místy přehání zcela absurdním způsobem.


Tak to ne... Většinu z toho jsem nikdy neřekl. Za "ultras" se rozhodně nepovažuju. Fakt se mi nelíbí váš způsob, že když má někdo jiný názor než vy, hned to musí být "ultrašotouš" nebo "nepředstavitelný bezostyšný kretén". Buďte tak laskav a račte trochu krotit svoje emoce.
Obecně autobus vnímám jako součást VHD, dokonce jsou lokality, kde jsem určitou náhradu vlaku busem i obhajoval (viz poměrně nedávná diskuse na trati 160), jsou i oblasti, kdy má význam určitý souběh. Rozhodně však nesouhlasím s tím, že všechny autobusy musí nutně dojet až na metro a ignorovat jiný druh páteřní dopravy.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3154
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 11:39:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě jedna věc, myslím, že jsem to tu ještě nepsal. Když udělal ROPID v prosinci 2008 změnu koncepce obsluhy, tak velkou změnou bylo pouze zrušení víkednového provozu. Rychlá doprava podle pana Bručouna tak, jak jí zde prosazuje, byla v PD zachována - linky 204+244 v celkovém intervalu 10/30/15. Byl to samotný Radotín, který inicioval další změny a došlo ke krátkodobému významnému zhoršení situace (tuším že 244 měla jen 20/30/30 a o víkednu 60) zrušily se návazné spoje od každého vlaku.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4025
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 11:56:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: "Chyba výpočtu, sekl jste se desetinásobně. 1 pár Radotínu vyjde při 100 Kč/km ročně na 676 tisíc."

Byla mně ta výše trochu divná, ale nenapadlo mi spočítat to znovu.

"Na většinu ostatního nemíním znovu a znovu odpovídat. Škoda času."

Svérázný pokus zadupat do země fakta a názory, která neladí do "jediné správné ropidí koncepce"

"Za "ultras" se rozhodně nepovažuju. Fakt se mi nelíbí váš způsob, že když má někdo jiný názor než vy, hned to musí být "ultrašotouš""

Uznávám, že v kontextu tohoto fóra nejste ultras, a v tomto smyslu jsem poněkud přestřelil.

"račte trochu krotit svoje emoce"

Problém je v tom, že lidi ze skupiny více či méně vyhraněných fandů všeho co jezdí po kolejích si nikdy nepřipustí svou vyhraněnost. Když se pokouším prezentovat názory, o kterých vím že se víc blíží preferencím běžné populace, tak se okamžitě vyrojí x fandů, a vysvětluje mi že všechno je úplně jinak. Málokomu přitom dojde, že názory běžného kolejového fandy a preference běžného cestujícího jsou leckdy diametrálně odlišné. Psát na vyhraněné fandovské fórum, a nemít stejně vyhraněné názory jako ostatní, je asi pitomost, protože tváří v tvář jednostranně zaměřené přesile člověk častěji používá nadávky a jízlivosti.

jirka z ....: "cely ten kopec nad radotinem se jmenuje lahovska a toto pojmenovani se v radotine bezne pouziva pro tu vilovou ctvrt ve strani pod ni. to, na cem bazirujete vy, je zahradkarska osada stejneho jmena nahore na kopci"

Jasně, lahovská se říká celé čtvrti až k sokolovně a určitě ještě dál až dolů k potoku. Bláznům se nemá odporovat.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4026
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 12:01:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Byl to samotný Radotín, který inicioval další změny a došlo ke krátkodobému významnému zhoršení situace (tuším že 244 měla jen 20/30/30 a o víkednu 60) zrušily se návazné spoje od každého vlaku."

Radotín požadoval vrácení nesmyslně zrušených víkendových autobusů, ale nepožadoval zředění špičky. Zředění špičky bylo dílo Ropidu.
Vše se dělalo jen proto, aby byly peníze na vlaky-"radotíny", z nichž některé se sice dobře chytily, ale jiné jezdí téměř prázdné dodnes. To, že budou okrajové "radotíny" jezdit téměř prázdné, se při troše předvídavosti dalo odhadnout už tehdy.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4027
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 12:10:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Myslím si, že se v nejbižší době měla udělat taková opatření, aby mohl vlak v Radotíně hrát ještě větší roli: stavebně zlepšit přestup v Radotíně (upravit tak, aby přestup byl co nejkratší) a vystavět zastávku Radotín sídliště."

K tomuto se ještě vyjádřím přesněji. Lepší přestup na autobus samozřejmě ano. Zastávka Radotín,sídliště až po odvedení dálkové dopravy jinam. Do té doby by byla silně kontraproduktivní, protože už dneska se projídějí Mokropsy a Všenory, aby 15 minuta příměstské nepřekážela rychlíkům.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6418
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 12:46:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Bručoun:

V IDS-JMK se funkční souběhy zvyšující různorodost nabídky, a zároveň mající přiměřenou celkovou kapacitou, docela daří.

No... Jak kde a jak kdy. I při zavádění jednotlivých etap IDS JMK došlo k omezování, rušení, příp. neintegraci přímých bus-linek.

Z Hustopečí do Brna není v rámci IDS přímé spojení ani v X ve špičce.
Totéž z Mikulova do Brna - IDS linka č. 105 má výhradně zastávkové "vymetací" spoje, obsluhující jednotlivé obce nejen mezi Mikulovem a Pohořelicemi, ale i mezi Pohořelicemi a Brnem.
Prospekty Kordisu svádějí k dojmu, že tu je snaha o to, aby lidi jezdili z Brna do Mikulova rychlíkem do Šakvic a dále zastávkovým busem přes vesnice pod Pálavou.

Stížností obcí jako Drásov nebo Dambořice a dalších, že integrací přišly o přímé spojení s Brnem i ve špičce (mimo špičku je přestup akceptovatelný), byly svého času také medializovány.

Jistě, existují i přímé bus linky vedoucí ve stejných relacích, kde jezdí i vlaky, jako Brno - Vyškov, Brno - Zastávka, a ve špičce pracovních dní i Brno - Oslavany - Ivančice (a v nácestné zastávce v Brně u bohunické FN někdy ve špice nepoberou všechny cestující, viz tady nebo tady), ale podle mě nejezdí (minimálně v rámci IDS a alespoň ve špičkách pracovních dnů) ve všech směrech, kde by to bylo vhodné.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4029
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 13:46:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: "Jistě, existují i přímé bus linky vedoucí ve stejných relacích, kde jezdí i vlaky .... ale podle mě nejezdí (minimálně v rámci IDS a alespoň ve špičkách pracovních dnů) ve všech směrech, kde by to bylo vhodné."

Máte úplnou pravdu, vím, že ani v JMK to není zcela růžové, a že někteří šotouši z Kordisu chtěli řádit stejně jako řádí Ropid, a že v mnoha případech autobusy "úspěšně" zlikvidovali. Vzniklý kompromis ale považuju za přijatelný, rozhodně přijatelnější než je PID. Stačí si spočítat, kolik procent zrychlených linek je v JMK a kolik v PID.
Z té bídy, co v ČR je, považuju za nelepší IDS IREDO, jak pro nejlepší tarif, tak pro nulovou protarifovací ztrátu, tak pro poměrně citlivý přístup k úpravám linek při integraci. Na druhém místě, přes všechny nedostatky a přes určité tesání nahrubo, vidím IDS-JMK. Některé moravské IDS (třeba ODIS) ale tak úplně neznám, a tudíž je nemůžu hodnotit.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3155
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 15:07:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: OREDO? Za mnohé s posledních úprav by zasloužilo nakopat do zadku, když se podívám na některá místa, kde jede za sebou vlak i bus po stejné nebo podobné trase a pak dlouho nic a celá situace se za hodine, dvě opakuje. A aby tyto souběhy zachovalo, tak na některých místech rube sedlové spoje. Ale to sem nepatří.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4030
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 18:50:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Nejste jediný kolejový fanda, kterému nerušení autobusů v IREDO vadí. Když budu trochu přehánět, tak nelibost vlakových fandů dává systému punc uživatelské kvality. Nikdo z nich totiž netuší, jak jezdily autobusy před integrací, a vadí mu hlavně to, že při integraci nebyly zničeny. K zachování tzv. souběhů totiž bývají důvody vlakovým fandům a teoretickým systematickům neviditelné. Tzv. "dokonalý systém", ve kterém se každý souběh důsledně zruší a zbylý autobusový cancourek důsledně ukončí na nejbližší stanici vlaku, totiž často ničí lokální přepravní vztahy. Přílišná prvoplánovost systému může způsobovat, že v některých vedlejších směrech roste počet přestupů nad únosnou mez.
Další věc je, že některé konkrétní vlaky jsou ve špičce na hraně kapacity, autobus jim v nejzatíženějším úseku odlehčí, a tím se šetří peníze. IREDO je totiž jediný IDS v republice, který nedostal od politiků požehnání ani k přechodnému navyšování plateb. Nové kilometry se v IREDO smí přidávat jen v případě, že vzroste tržba na dosavadních, zkrátka celkové výdaje jsou tvrdě svázány s celkovými příjmy.
V neposlední řadě záleží na tom, jaká byla vytíženost dosavadních sedlových spojů. V každém kraji bylo či je hodně takových, kde se vytíženost limitně blíží nule. Je mi jasné, že Ropid by vzduchovoziče nechal, a zrubal by vytížené spoje který by mu přišly nesystémové.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2124
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 19:36:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jirka z: Nikdo tu nepopírá, že vlak je v Radotíně pro značnou část obyvatel vhodným dopravním prostředkem. Jde jen o "drobnost": Aby si ti, co tu vyhánějí autobus z jeho pevných a přirozených pozic, uvědomili, že pro tu zbylou a řekl bych, že hodně velkou část obyvatel, ale hlavně zaměstnanců různých firem průmyslovém areálu vlak není to pravé ořechové. Já jsem to na něj měl od vrátnice deset minut velmi rychlé chůze, pokud bych šel normálně, tak čtvrt hodiny. Netvrďte mi, že tohle je normální docházková doba na VHD přímo v Praze. A zájem zaměstnanců Staropramenu o jízdu autobusem MHD zbytečně nezlehčujte. Aut je tam určitě dnes více ze vcelku jednoduchého důvodu - autobus už nejezdí ve špičce tak často a lidi to s prominutím prostě sere natolik, že jízda autem se stala běžnou záležitostí.

Taktéž na zastávce Lihovar přestupovalo docela dost lidí z linek 19X do linky 244 do Radotína. Jak to je dnes jsem nezkoumal, ale odhaduji, že zrovna tihle lidé usedli do aut.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3156
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 19:54:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Vy mně fascinujete, s jakou obratností a jakou délkou příspěvku dokážete někomu vysvětlit něco, co buď vůbec neřekl a nebo to myslel jinak. A to že je ROPID likvidátor byste si měl dát do podpisu, abyste si neomačkal klávesy. :-)
Rušení zbytečných souběhů má i kladné důsledky - bez navýšení rozpočtu lze posílit dopravu tam, kde souběh není a v současnosti stojí za starou bačkoru. A to je hlavní důvod, proč se to dělá.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6808
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 20:42:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun, Orky:
Nehodlám se míchat do Vašeho sporu. Jednak to v Radotíně natolik neznám a jednak by tedy člověk potřeboval na celou tu diskuzi dovolenou.
Nicméně mám pocit, že Bručounův příspěvek 4030 (cit.:Nejste jediný kolejový fanda, kterému nerušení autobusů v IREDO vadí. Když budu trochu přehánět, tak nelibost vlakových fandů dává systému punc uživatelské kvality. (a myslím, že i některé předcházející) tu řadí Orkyho do skupiny, kam si myslím, že rozhodně nepatří.

Já tedy nepovažuji ROPID zrovna za vzorného organizátora IDS v ČR, ale Bručounovy reakce vůči jakýmkoliv náznakům jiného názoru jsou (pro mě nečekaně) nemístně hrubé a odsuzující.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4031
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 21:28:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Možná byste si před hodnocením měl přečíst tuto diskusi několik měsíců zpátky, a zamyslet se nad přesností a pravdivostí obhájců stávajícího radotínského systému. Pokud se vám do toho nechce, tak by bylo lépe nehodnotit.
Musím říct, že mi zavilá obhajoba současného systému VHD Radotína pomocí tu více, tu méně cinknutých argumentů leze na nervy. Kdyby dotyční obhájci totální preference vlaku na 171 přesně ctili fakta, a neotírali si hned hubu o každý opoziční názor, budu i já ctít jejich právo na názor.

Bram: "Aut je tam určitě dnes více ze vcelku jednoduchého důvodu - autobus už nejezdí ve špičce tak často a lidi to s prominutím prostě sere natolik, že jízda autem se stala běžnou záležitostí."

To na tomhle fóru nevysvětlíte, nevysvětlíte, nevysvětlíte. Marné snažení.

Orky: "Vy mně fascinujete, s jakou obratností a jakou délkou příspěvku dokážete někomu vysvětlit něco, co buď vůbec neřekl a nebo to myslel jinak."

Mohl byste uvést, co přesně jsem Vám vložil do pera, a Vy jste to nenapsal?

"Rušení zbytečných souběhů má i kladné důsledky - bez navýšení rozpočtu lze posílit dopravu tam, kde souběh není a v současnosti stojí za starou bačkoru. A to je hlavní důvod, proč se to dělá."

Samozřejmě. Nemáte ale žádné právo monopolizovat si svůj vlastní, s ropidem totožný názor na to, který souběh je zbytečný a který ne.
Takové to prvoplánové osekávání souběhů bez velmi podrobných přepravních průzkumů většinou nadělá víc škody než užitku. Pokud vím, tak mimo průzkumu v metru Ropid nikdy nedělal průzkumy typu kolik lidí jezdí z které zastávky na kterou. Detailní ekonomické úvahy Ropid nedělá už vůbec, seká ekonomiku hodně přibližně, a podle toho to vypadá. Vámi pranýřované IREDO je v obou těchto směrech daleko preciznější, a právě proto neosekává zdánlivě zbytečné souběhy tak zhurta.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4032
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 21:44:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"řadí Orkyho do skupiny, kam si myslím, že rozhodně nepatří"

V kontextu tohoto diskusního fóra je Orky jistě velmi umírněný, jak způsobem diskuse, tak v názorech.
V kontextu běžného života to vidím tak, že prosazuje nadměrnou preferenci kolejové dopravy. Soustavně bagatelizuje fakta i názory, které v tom kterém případě hovoří proti přílišnému upřednostňování kolejí.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3157
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 22:46:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Mně je jedno, kam mě Bručoun řadí. Je to jeho názor a já mu ho brát nehodlám. Pokud mě bude řadit k něčemu, co se mi nelíbí, tak se ohradím.
Bručoun: Já už radši Radotín nechám stranou, zase bychom se zbytečně přeli o tom, co tu jž několikrát proběhlo. Můj názor je však stále takový, že Radotín může být v určité míře založen na návazné dopravě a že v určitých obdobích (zejména o víkendu) interval autobusů na Smíchov delší než u vlaku podobně, jako to funguje u jiných míst, u kterýhc třeba přímý bus na metro nikdy nejezdil.

Mohl byste uvést, co přesně jsem Vám vložil do pera, a Vy jste to nenapsal?
Stačí vzít poslední příspěvek:
-"Nejste jediný kolejový fanda, kterému nerušení autobusů v IREDO vadí." - Nemluvil jsem o jediném zrušeném buse v IREDu, mluvil jsem o soubězích. Jejich řešení je buď zrušení jednoho ze spojů a nebo jejich koordinace (proklad).

V kontextu běžného života to vidím tak, že prosazuje nadměrnou preferenci kolejové dopravy.
Kolejová doprava je dost finančně náročný systém. Já prosazuju to, že železniční doprava má být tam, kde se zvládne alespoň do určité míry zvládne zaplnit vlak ve dvouhodinovém taktu a v PD ideálně v hodinovém taktu. Protože jedině tak může solidně fungovat páteřní a provázaný systém. Jsou místa, kde potenciál má, ale tento potenciál je značně narušován souběžnou dopravou v dlouhém úseku. Tím prodražuje oba systémy a bere finanční prostředky někde, kde potom chybí. A to se mi nelíbí, a to kritizuju. Doprava není jenom o přímých spojích, ale i o četnosti spojů. Myslím si, že dneska lidi volí auto spíš z důvodů, že nabídka spojů je malá, než že by měli cestou jeden ostrý přestup navíc. Tehle přestup navíc dokáže ušetřit spoustu peněz, vozidel a řidičů a v koncovém úseku mi pak může pendlovat celý den mikrobus alá Kokořínský SOK pro pár lidí s jedním řidičem a třeba v polovičním intervalem třeba na každý spoj páteřní linky.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Stepanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 9-2003
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 23:16:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun, Bram: Já naopak nově přidané vlaky do Radotína vítám, zejména ty okrajové. Dnes je interval vlaků 30 minut až do půlnoci. Předtím byl jeden vlak za hodinu (původně kolem jedenácté večer dokonce za hodinu a půl) a autobus po 30 minutách (změna z 20 minut na 30 byla provedena ještě před přidáním těch dle některých "zbytečných" okrajových vlaků. Výsledkem bylo že v jedné čtvrthodině jel vlak (OK) za 15 minut autobus (jakž takž OK, protože jen ze Smíchova) pak půl hodiny nic nejelo a pak jel autobus, který byl v Radotíně skoro ve stejnou dobu jako následující vlak. Ano, ať klidně jede místo elefanta třeba 810 jestli to bude levnější, ale nevím proč chcete pořád rušit půlhodinový interval z centra města.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4033
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 23:38:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"mluvil jsem o soubězích. Jejich řešení je buď zrušení jednoho ze spojů a nebo jejich koordinace (proklad)"

Jako obecná zásada budiž. V konkrétním případě to často není reálné, zejména v případě že je třeba obě linky dále vázat a zajistit přestupy ve více směrech. Bez detailní znalosti situace a vytíženosti nelze vyslovit soud nad organizátorem za to, že v určitém úseku ponechal totální souběh.

Když jsem před časem cvičně vymýšlel náhradu liteňské lokálky autobusem, tak mi při daných vstupních předpokladech (trať 200 i 171 beze změny) po desítkách marných pokusů vyšla jako funkčně a ekonomicky nejméně špatná varianta souběh dvou linek v úseku Osov-Lochovice, s odlišnou trasou v úseku Hostomice-Lochovice, a vždy přesně stejnými časy obou spojů. I při tomto zdánlivě nesmyslném souběhu by šlo o zřetelnou úsporu vůči dnešnímu provozu, dneska se tam těch kiláků najezdí ještě více. Můžete o tom klidně pochybovat, ale já po této zkušenosti vím, že nelze za každý souběh hned kopat organizátora do zadku.

"Kolejová doprava je dost finančně náročný systém. Já prosazuju to, že železniční doprava má být tam, kde se zvládne alespoň do určité míry zvládne zaplnit vlak ve dvouhodinovém taktu a v PD ideálně v hodinovém taktu. Protože jedině tak může solidně fungovat páteřní a provázaný systém. Jsou místa, kde potenciál má, ale tento potenciál je značně narušován souběžnou dopravou v dlouhém úseku. Tím prodražuje oba systémy a bere finanční prostředky někde, kde potom chybí. A to se mi nelíbí, a to kritizuju."

Souběh v dlouhém úseku, to jste vyjádřil přesně.

Třeba zrovna v Radotíně jde o pouhých 10 km, což při sporné dostupnosti nádraží, a faktu že jde o nejvytíženější úsek vlaku, vůbec není tolik. Na takto krátké vzdálenosti a při tomto počtu přepravených osob už hrají velkou roli i poměrně malé rozdíly v docházkové vzdálenosti.
Praha-Černošice, to už je něco trochu jiného, v cestě jsou dvoje šraňky a je to dál. Tam by přímý autobus měl jen doplňkovou roli, pro ty části Černošic odkud je to na vlak opravdu hodně daleko. V trase Praha-Řevnice už autobus prakticky nemá význam, jeho smysl by mohl být jen v nyní chybějícím spojení Dobřichovice,obec-Řevnice a Dobřichovice-Lety. (Mimochodem, vyhnání lidí, jezdících v posledních dvou jmenovaných relacích, do aut, to taky je nehynoucí zásluha Ropidu, před Ropidem spojení bylo.)

Přejdu k jinému příkladu, a to je veřejná doprava Praha-Beroun-Zdice-Hořovice. Mezi každými dvěma nejbližšími městy je vhodnější autobus, kvůli kratší docházkové vzdálenosti. V úseku Beroun-Zdice je ten autobus jako základ přímo nenahraditelný. Ani mezi Berounem a Prahou není vhodné nucení do vlaku, okamžitě by se to projevilo v nárůstu automobilistů. Mezi Zdicemi a Hořovicemi zase je třeba obsloužit mezilehlé obce, a nelze tudíž ve špičce příliš dělat proklady s vlakem, natož souběh zrušit. Při delších cestách, konkrétně Praha-Zdice, Praha-Hořovice a Beroun-Hořovice naopak už by bylo vhodnější preferovat spíš vlak, protože docházková vzdálenost v poměru k délce cesty už nehraje takovou roli.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4034
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 23:54:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"ať klidně jede místo elefanta třeba 810 jestli to bude levnější, ale nevím proč chcete pořád rušit půlhodinový interval z centra města"

Když jsem psal o nadbytečných "radotínech", tak jsem myslel hlavně přiliš roztaženou špičku. Podle dřívějších pozorování, i toho co občas někdo napíše, bych to viděl tak asi na první ranní, první dva odpolední a poslední odpolední, muselo by se to upřesnit podle aktuální vytíženosti.

Na večerní radotíny nemám jednoznačný názor.
810 by snad byla jedno z možných řešení, akorát nevím, jestli v tuto dobu někde nějaká končí. Možná by na 171 mohla přejet jedna z 814, které večer skončí na ML.
Další možnost je ty večerní skutečně odstřelit, a předělat autobusy tak, aby se s vlaky lépe doplňovaly. To ale jen tak pálím od boku, o těch večerech jsem detailně nepřemýšlel.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8147
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 08:41:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten Radotín... naprosto nechápu diskusi odkud kam je to v té přidružené obci blíž a dál. Pokud to tam mají odněkud někam daleko, tak at si zavedou (a laskavě i zaplatěj) místní pidibus, co bude svážet lidi ke kapacitní dopravě - nakonec proč by měl být nějaký zásadní rozdíl mezi 245 a 244 - neříkejte že by 245 taky někdo nechtěl na Smíchov.
Také není pravda, že Radotín nemá busy - má 246 a má 165 (a nakonec taky 256, že ) do směrů, kam nic jiného nejezdí. Do směru, kam něco jiného jede mají holt jen omezenou busovou nabídku (i tak si myslím, že by jim 172 bohatě stačila a 244 je zpovykanost). Tolik peněz nemáme a budeme jich mít ještě míň.
Ten jihomoravskej systém co se tu cituje by konkrétně v případě radotína způsobil, že poslední zastávka S7 by byly od Berouna Všenory (viz trať 300). Děkuju , nechci takto .
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6422
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 08:57:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem:

Jestli údolí Berounky a trať č. 171 snesou nějaké přibližné srovnání (např. v dostupnosti sídel po silnici/po železnici) s některou tratí v okolí Brna, tak je to spíš trať č. 260.

Určitě by se při "integraci a´la Kordis" nestalo, že by se Černošice nebo Praha-Radotín projížděly i zastávkovými vlaky.

Ta trať č. 300 v úseku Holubice - Vyškov (jednokolejka, kde jsou stanice relativně daleko od většiny osídlení, kde je kapacita tratě hodně využita i bez existence zastávkových vlaků, anebo skutečnst, že tam těmi zastávkovými vlaky opravdu moc lidí nejezdilo) je přece jenom jiný případ a s tratí jako 260 nebo v okolí Prahy 171 se to nedá srovnávat.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2125
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 09:23:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Pochopil bys, kdybys nebyl šotodemagog. Potřeby běžného člověka se od potřeb šotodemagoga totiž dost liší.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3158
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 09:32:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Těch 10 km v intervalu 7,5/30/10 stálo cca 30 miliónů a pokud by zůstalo 20 minut v sedle tak ještě nepochybně více. Jenže ještě před pár lety byl provoz na 171 v intervalu cca 30/60/30/90 a dnes má 10/30/15/30. Tehdá tak krátký interval autobusů skutečně význam měl, protože pro MHD měl vlak interval příliš dlouhý. Pak se vlak výrazně posílil a měl začít plnit roli v MHD, pro což má nepochybně dobré předpoklady: rychlost, pro většinu přímé spojení do centra, a tím pro některé lidi dokonce o přetup méně. Omezení autobusů pak bylo logickým důsledkem.
Co bylo velkou chybou, tak to bylo neřešení špatné situace přestupního terminálu v Radotíně u nádraží.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2126
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 09:46:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Jenže autobus jezdil plný ve své původní podobě i po zavedení čtvrthodinového špičkového intervalu a několika ranních posil na trati 171. Je to tak těžké k pochopení? Navíc tahle situace byla plně vyhovující, nebyla žádná skutečná potřeba na tom něco měnit. Byla to jen ROPIDí zvrhlost.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3159
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 09:50:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Radotín a Černošice projížděny zastávkovými vlaky? To už se snad 8 let nekoná. A i tehdá to bylo spíš výjimečnou záležitostí. Pamatuju si projíždění Radotína rekreačními vlaky, které jely 5-10 minut před dalším vlakem. Ty vlaky v hezkých dnech praskaly ve švech a měly za úkol rozvést výletníky z celé Prahy do údolí Berounky.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8153
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 10:02:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: No snad by se to nestalo, jen jsem si říkal, že ne vše o Kordisu zde jeho obhájci napsali.
Bram: Ale prd, právě že vim co je pro publikum v dopravě důležitý, protože já to na rozdíl od mnoha zdejších nefotim, ani se nevychloubám, jak jezdim autem, ale denně tim někam dojíždim. I při těch děsivejch prázdninovejch intervalech. a tak vim, že publiku je jedno, jestli jede 12,13 nebo 14 minut, jaxe tady ti odborníci z Idosu přou. No a pak taky vim, že na bus a vlak vedle sebe nejsou a nebudou peníze.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8154
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 10:10:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: ale ale, takovej znalec. Všenory a Mokropsy jsou projížděny ve špičky každym druhym. No je to takovej chyták, ale dělat se nic nedá

(Příspěvek byl editován uživatelem Káem.)
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!