K-report
 

Archiv do 6. dubna 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv do 6. dubna 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3567
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 00:23:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro, Qěcy: Při úvahách, kolik se (ne)dá vyvézt do kopce nemá smysl žonglovat taurusem, protože je to čtyřkolo. Při vážně míněném výpočtu (byť poněkud sci-fi) musíte uvažovat šestikolo konstruované pro těžké nákladní vlaky. Takže při "výpočtu normy" na (fiktivně) elektrifikovanou Vráž, je třeba uvažovat dvojče 181 nebo 182. To už je slušná adheze, a přitom slušný výkon.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3568
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 00:34:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Pro 30 ‰, 1700 tun a 50 km/h to dělá 7083 kW, které je ještě potřeba přenést na koleje"

Je opravdu nezbytné jet 50 km/h, když jde o kopec dlouhý jen několik km? Nestačilo by vyplazit se 30 či 40?
Přenos na koleje, jistě. Proč se tedy žongluje taurusem, když je to čtyřkolo?

Pak bych ještě měl dotaz. Kolik vlaků vožených od Berouna ke Praze (nebo opačným směrem) opravdu má 1700 tun? Kolik tun reálně mají ty vlaky, u kterých nejvíc vadí že neprojedou dost rychle? Není žonglování se 1700 tunami náhodou zas jen klacek na oponenty, mající dokázat že nikdy nic nepůjde?
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1761
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 01:44:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Při 30 km/h by stačilo "pouhých" 4250 kW, což by už teoreticky mohla nějak zvládnout trojička brejlí. Jak je to prakticky, to fakt netuším.

Nicméně když si ty čísla dají dohromady s podélňákem typické VRT přes zvlněnou krajinu, vyleze z toho, jak blbý nápad je honit tam náklady. (A stavět VRT pro smíšený provoz je nápad ještě blbější, tedy mimo pár specifických případů, jako je zrovna bázový Barrandovský tunel. :-))
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1913
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 07:22:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tedy tady se to zvrhlo............

Bručoun: Nic proti tobě, ale chtělo by si to trochu rozšířit vědomosti z oblasti kolejových vozidel, jinak tě tady cargonauti ukopou. Nezapomeň, že existují pojmy jako trvalá rychlost a tu při plném výkonu nesmíš podkročit. A u elektrických lokomotiv nejsou tyto hodnoty třeba 20 km/h, ale třeba dvojnásobné a vyšší. proto jakékoliv úvahy o samotné 181 se 1700 tunami na 30 promilích jsou dost mimo mísu. Zátěž 1700 tun by byla tak pro dvě 181, aby to nebyla zároveň poslední jízda před opravou většího rozsahu, nebo jízda úplně poslední.

David Jaša: na 4250 kW trakčního výkonu u trojice brejlovců zapomeňte. Reálná hodnota bude maximálně 3000 kW. Trakční výkon není zdaleka totéž, co instalovaný výkon (výkon motoru)...............
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2485
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 08:26:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já teda jako pamětník lecčeho si začínám myslet že se snad změnily fyzikální zákony. Písek do Řeporyjů z Hněvic via Straškov - Podblešín - Rudná s 2x T66.0. Uhelný náklady jezdící přes Mutějovice a Rakvovník. Dtto z Louna přes Slaný. Vyrovnávky na sever nejen via Libochovice ale kdysi dokonce i přes Radejčín do Úpořin.

Umí si to vůbec někdo od Karga představit aspoň ve snu?

Já rozhodně nemám pocit že by byly trasy pro náklady na 171 ve špičce denně vyčerpaný. To se podle toho co vídám jezdit děje hodně vyjímečně. To co je tady popisovaný spíš smrdí tím že jednou za 14 dní ve středu se sejde několik přeprav s četností "jednou za X dnů" a kvůli tomu osobku fakt nikdo omezovat nebude. Zejména ne tu safra využitou. To si prostě Kargo bude muset vyřešit tak že něco ten jeden den projede před nebo po špičce.... Mimo špičky tam je kapacity hafo.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 518
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 09:00:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hmm. Čtu a je to přesně, co jsem předvídal. Blbosti, nebo sci-fi nápady.

Tak zpět: co EKONOMIKA provozu? O kolik je dražší "noční skok" na mzdových požadavcích? Zákazník není zvědavý na problémy carga. Nemáte na to, objedná se kamion.
Jak asi lidi okolo tratí v husté zástavbě zkousnou porušování hlukových limitů? Na 171 prostě mezi Černošicemi a Řevnicemi nebudou VŮBEC žádné stavební úpravy a to NIKDY. S tím se smiřte. Maximálně dojde k výměně těch posledních dřevěných pražců.
A vůbec se tu neřeší nesmyslný takt pro takt, který je základem finančního kolapsu osobky a základem problémů carga. TOHLE je PŘÍČINA většiny problémů na kolejích. Až ta bude vyřešena, pak zjistíte, že vše zde vámi řešené má jednoduché odpovědi bez potřeby nějakých experimentů.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3569
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 09:50:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: "jakékoliv úvahy o samotné 181 se 1700 tunami na 30 promilích jsou dost mimo mísu"

A on někdo něco takového byť jen vzdáleně naznačoval?
Člověče čtěte příspěvky, na které reagujete.

"Zátěž 1700 tun by byla tak pro dvě 181, aby to nebyla zároveň poslední jízda před opravou většího rozsahu, nebo jízda úplně poslední"

Hádal jsem něco jiného? Přesněji řečeno, položil jsem otázku, kolik by hypoteticky na Vráž vytáhla dvojička 181. Netvrdím že je to 1700 tun, ale konkrétní odpověď nikdo od Carga nedal.

"pojmy jako trvalá rychlost a tu při plném výkonu nesmíš podkročit. A u elektrických lokomotiv nejsou tyto hodnoty třeba 20 km/h, ale třeba dvojnásobné a vyšší"

Jako že elektrická mašina typu 181 nebo 182 nesmí při plném výkonu jet méně než třeba 50 km/h? To asi trochu přeháníte, ne? O 20 jsem neuvažoval ani omylem. Hádal jsem nejnižší trvalou rychlost na cca 30, ještě bych tak věřil té 40. Třeba to někdo ví přesně a napíše to sem ...

Pořád by mě zajímalo, kolik tak můžou v českých podmínkách vážit vlaky, u kterých záleží na přesném čase dodání. Ty asi většinou nebudou mít 1700 tun, že.
Stejně tak by mě zajímalo, jak mohlo jezdit uhlí přes Veleslavín, do 24 promile, když dneska by nic takového nešlo.

Každopádně, rozžhavená trouba s elektrifikovanou Vráží posloužila jako užitečné zrcadlo, ve kterém je vidět lecos zajímavého.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3570
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 09:54:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: "vůbec se tu neřeší nesmyslný takt pro takt, který je základem finančního kolapsu osobky a základem problémů carga"

Nedostatek kapacity je ve špičce. V sedle je volné kapacity dost. Mám tomu rozumět tak, že navrhujete zředit osobku ve špičce? Třeba tak, že bude celý den jednotný takt, a špička se nebude posilovat, aby projelo Cargo?

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 3671
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 10:15:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stejně tak by mě zajímalo, jak mohlo jezdit uhlí přes Veleslavín, do 24 promile, když dneska by nic takového nešlo.

Ale samozřejmě že technicky by to stále klidně šlo. Drobný detail je jen v tom, že tuhle srandu dneska nikdo nebude platit. Zatímco na silnici se od matesů s vlekem dostali za tu dobu třeba k tomuhle, na železnici nákladka žije stále z podstaty (naopak držela po určitou dobu nad hladinou osobku). A o tom, co se udělalo pro nákladní dopravu v infrastruktuře, škoda slov...
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 3672
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 10:16:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prostě slovy klasika - kontejnery nemají volební právo.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1650
Registrován: 2-2004

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 12:21:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Pro určení normativu mašiny je důležitá tažná síla. Platí, že čím nižší rychlostí jede vlak, tím vyšší je tažná síla (jde nahorů po hyperbole); čili teoreticky by při rychlosti limitně se blížící nule měl tažnou sílu rostoucí nade všechny meze (takže by utáhl úplně všechno). Tak to ale nejde, je tam omezení adhezí, trvalou tažnou silou mašiny, ve dvojčeti max. tažnou silou šroubovky... No a poměr P/Ftrvalá=Vkritická. Pod tou rychlostí už nemůže mašina jet, protože by došlo k jejímu poškození. Třeba u 189 je trvalá rychlost 85(!) km/h. Řešení je jet s nižším výkonem, tak kritická logicky klesne. Jenže s tím taky klesne normativ.

Když to šlo tenkrát do Veleslavína
Sergej má kritickou dvacet, takže to těch 5 km jelo 15 minut.
proč by to nešlo dneska na Vráž?
Tak jistěže by to šlo, Herkulem max. 600 tun kritickou 32 km/h.
Při vážně míněném výpočtu (byť poněkud sci-fi) musíte uvažovat šestikolo konstruované pro těžké nákladní vlaky. Takže při "výpočtu normy" na (fiktivně) elektrifikovanou Vráž, je třeba uvažovat dvojče 181 nebo 182.
Za 20 let? Těžko. A elektrický šestikola se (až na polsko) už dneska nevyrábí, protože o ně není zájem = jezdí se rychle, není třeba se plazit s nižším výkonem na vysoké normě, a to ani v alpách.

Takže - je to blbost. Ale především - ekonomicky to nevyjde, prostě tam budou vícenáklady na mašiny navíc (pokud teda nebudu uvažovat, že je vůbec samotná myšlenka obchvatu p94ovina).

rozžhavená trouba s elektrifikovanou Vráží posloužila jako užitečné zrcadlo, ve kterém je vidět lecos zajímavého
Ano, třebaže tomu nerozumíte.

ALe zpět ke konkrétnímu návrhu: Ponechat v GVD ve špičce trasy pro náklady, o kterých budou výpravčí vědět, třeba dvě za hodinu. Co vy na to?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3573
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 13:12:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: Když píšu, že hicuju pod kotlem, tak se úmyslně pouštím na půdu sci-fi. To ale ještě neznamená, že mi musíte podsouvat něco co jsem nenapsal ani nemyslel. Nemusíte hned vytahovat nejtěžší vlak co po 171 projede sotva jednou za den. Nemusíte žonglovat mašinami, které by se v daném sci-fi vůbec nehodily. Naopak nemusíte opomíjet ty, co by se hodily. A tak dále.
Zajímavé je, že na otázku, co utáhne dvojče 181 (nebo dvojče 182) do 28 promile pořád nepřišla odpověď. Místo toho se mě pořád někdo snaží utopit na něčem úplně jiném.
V každém případě, reakce cargáků přesvědčivě ukázaly, že celý ten kapacitní problém 171 je vlastně zas tak moc nepálí. Že ty věčné nářky na chybějící kapacitu jsou spíš takové věčné mrmlání.

Petr vlček: "To co je tady popisovaný spíš smrdí tím že jednou za 14 dní ve středu se sejde několik přeprav s četností "jednou za X dnů" a kvůli tomu osobku fakt nikdo omezovat nebude."

Tak nějak. Tím bych to s klidem uzavřel.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1476
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 13:13:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: Řešení je jet s nižším výkonem, tak kritická logicky klesne. Jenže s tím taky klesne normativ.

Fyzika pláče... Tak schválně, uveze 122 rychlostí 50 km/h na paralel víc než 25 km/h na sérii? Tedy doufám, že nevytáhnete zvýšení měrných valivých odporů pod 15 km/h. A mimochodem, jak je na tom eso - má-li trvalou (= kritickou? ;-) ) rychlost něco přes 60 km/h, znamená to že max. přípustnou hmotnost neuveze při nižší rychlosti? Nebo 150 s Vkrit tuším 100 km/h? A proč je tedy norma pro průjezd definována jako "bez omezení pod 50 km/h" bez ohledu na typ mašiny?
Jestli on v tom někdo nemá kolektivní zimní sport.

ALe zpět ke konkrétnímu návrhu: Ponechat v GVD ve špičce trasy pro náklady, o kterých budou výpravčí vědět, třeba dvě za hodinu. Co vy na to?

Bezva nápad. Tak teď už nezbývá, než je v tom GVD zřetelně vybarvit, a popř. udělat organizační opatření typu co jsem já nebo jiní psal(i) výše. A informovat podle potřeby vysílačkou fíry, ať jedou 40-50 km/h. Ty další 1-2 za hodinu, co tam jsou možné, pak poslouží jako ona požadovaná rezerva.
Doufám že hospodářský výsledek Carga nestojí a nepadá s tím, že na 171 počká či nepočká čtvrt hodiny...

Vážení, co pořád blbnete? To byly letos ty Velikonoce příliš alkoholické nebo jak? Kdo tady má ty záplavy doomsayingu pořád číst?! Tak se mi zdá, že jsou zdejší militantní nákladníci nějak moc v ráži a ventilují frustraci z neschopnosti provozovatele dráhy (nebo i své vlastní?) rozumně využít dostupné možnosti. Něco jako když se narodí mladší dítě a starší sourozenec dělá vylomeniny, aby si ho někdo taky všimnul.

Není třeba soustředit se na noční skok, není třeba západní objezd ŽUP, není třeba čekat na novou trať, není třeba omezovat osobku. Dostatek ND se na 171 vejde "tady a teď" jen za podmínky lepší organizace provozu (na straně SŽDC i Carga).

Tak už přestaňte šířit poplašné zprávy.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2696
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 13:25:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: Ty dvě trasy ve špičce do hodiny jsou splněny už dneska, stačí se podívat. Problém je, že si s tím dispečerský aparát nějak neumí poradit. :-)
Karlshaus: Pokud by nákladní doprava nejezdila v noci, tak by malé zásilky nejely přes republiku 2-3 dny, ale 4-6. Malé zásilky beru jako ty, které nejsou řešeny ucelenými přímými vlaky. Problém malých zásilek není v tom, že by někde čekaly na volnou kapacitu tratě, ale v tom, že projebou spoustu času postáváním na seřaďovacích nádražích. A u většiny ucelených vlaků by neměl být problém vlak nakreslit tak, aby nejzatíženějšími tratěmi kolem Prahy projel v rozmezí 18-6 nebo 8-14.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 17658
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 13:27:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun - Stejně tak by mě zajímalo, jak mohlo jezdit uhlí přes Veleslavín, do 24 promile, když dneska by nic takového nešlo.

Jsem si dycinky myslel, že uhlí do Veleslavína a přes Veleslavín jezdívalo z kopečka... A ono zjevně ne.



TZ - Ono pánovDoufám že hospodářský výsledek Carga nestojí a nepadá s tím, že na 171 počká či nepočká čtvrt hodiny...

Proč do toho pořád taháte jenom Cargo? Po trati 171 jezdí i jiní dopravci. Myslím, že zrovna pánové Desiro nebo T.H. zde určitě barvy Carga tak moc nehájí .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 17659
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 13:31:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ - Vážení, co pořád blbnete?

Je to pravda, hádat se tu nemá smysl. Už jenom proto, že většina z vás stejně (naštěstí) nemá na nic z probíraného vliv .

Orky - Ty dvě trasy ve špičce do hodiny jsou splněny už dneska, stačí se podívat.

Ano, v ideálním stavu jistě. Což je právě ten problém, že na trati s parametry a stavu jako je 171 se nějaký výkonný eSbán dá provozovat jen těžko, a výsledek pak poškozuje nejen nákladku, ale i osobku samu.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3574
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 14:03:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain: Uhlí a koks z Kladna do Ostravy? Jako fór dobrý.
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 146
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 15:15:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Ani bych se nedivil, viděl jsem už hodněkrát vést plný uhlák od Kralup přes Neratovice společností OKD s černým uhlím ve vagonech..
Projekt Boblick2 se ztroskotal...:D
Haldir
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 4-2010

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 15:56:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejezdil koks a koksovatelné uhlí spíše přes Kralupy než přes Hostivice?
Ptám se protože když si vybavím Kladno Dubí a to stoupání Bubny-Hostivice tak mi to nepřipadne jako ta nejšikovnější trasa. Navic si matně pamatuji z plánu vlakotvorby 1973 že přes Kralupy bylo trasováno několik vlaků Česká Třebová Kladno Dubí a zpět. Takže to uhlí mohl být odklon nebo zavážení skladů v Hostivici černým uhlím popřípadě nejaké Vn.


Pan Mcbain spíše myslel uhlí z Kamených Žehrovic které bylo vhodné pro energetické účely. Někde jsem četl že koksovatelné uhlí bylo vytěženo relativně brzo snad do roku 1920 přesně nevím.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1651
Registrován: 2-2004

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 16:02:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Nemusíte hned vytahovat nejtěžší vlak co po 171 projede sotva jednou za den.
Nevytáhl jsem žádný vlak. Nebo kde jsem ho vypíchl? Nwm, ptám se.

co utáhne dvojče 181 (nebo dvojče 182) do 28 promile pořád nepřišla odpověď
V D2/1 to je, ale já to u sebe nemám.

Zárubo, krásný příklad použití metody dynamické denunciace zvolíme libovolný příspěvek libovolného spoludiskutéra, náhodně vybereme libovolnou pasáž, kterou vytrhneme z kontextu a uvedeme ji jako motto vlastního příspěvku, motto doplníme souvislostmi a výroky, které původní příspěvek v žádném případě neobsahoval as uvedenými výroky se pustíme do zuřivé diskuse, hravě je vyvrátíme a autora původního příspěvku zesměšníme.
Vaše starosti o mé znalosti technologie a fyziky jsou sice dojemné, ale já o vaši péči nestojím. Tak se zkuste radši řídit tím, co jsem vám tu napsal: jestli se mnou máte problém, ignorujte mě. Já se pokouším o totéž, byť to lze jen obtížně.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1652
Registrován: 2-2004

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 16:10:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: McB má pravdu.

A ještě jeden odkaz:
http://www.e15.cz/byznys/doprava-a-logistika/nakladni-zeleznicni-doprava-skryte-dotuj-e-osobni

(Příspěvek byl editován uživatelem Desiro.)
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1478
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 16:23:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: Nemám s vámi žádný problém, jste mi ukradenej. Mám problém s tím, že tu šíříte nesmysly tónem, jako byste měl v dané problematice patent na rozum - a této své domnělé převahy pak využíváte ke stírání diskutujících.

Hezké na tom je, že je to velmi trapné, a já se tak na váš účet výborně bavím.
Smutné je, že se takto snažíte dostat do defenzivy Bručouna, abyste jakoby podkopal jeho argumenty k osobce. A zde přichází proč se do toho pletu: já s ním v otázce 171 totiž tentokrát souhlasím.
Haldir
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 4-2010

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 16:43:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč by měla nákladní doprava ustupovat? Protože nevozí voliče?
Pokud není vhodná infrastruktůra tak se lidé a koordinátor osobní dopravy budou muset smířit že osobní doprava nebude jezdit jako metro.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2697
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 16:57:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Souhlasím s tím, že osobní doprava platí výrazně méně než nákladní. Na druhou stranu všichni moc dobře vědí, že výrazné zdražení poplatku za DC pro osobní dopravu by znamenalo její značný útlum. Cargo by si možná chrochtalo blahem, ale běžný cestující ne. Troufám si tvrdit, že další zvýšení ceny od 30 do 35 Kč by znamenal konec většiny regionální dopravy.
Nejvíc asi Cargu vadí výše poplatku za "provozování dopravní cesty", ten se platí se od vlakokm. Ten je skutečně asi 7x větší než u osobní dopravy. Poplatek za "Zajištění provozuschopnosti dopravní cesty" se platí od váhy vlaku a osobka platí asi o 25% méně. Tady by asi srovnání podmínek znamenalo nárůsty maximálně v řádech korun.
Více viz http://www.multiweb.cz/infdopjj/rgzeldc05.htm
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2698
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 17:12:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haldir: Pokud není vhodná ifrastruktura, tak se budou muset všichni řídit dle dopravního řádu drah. Tam je jasně napsáno, kdo a jak má přednost. A vězte, že pokud k tomu dojde, nákladka ve špičkách jezdit nebude. Ona, narozdíl od lidí, kteří se potřebují dotat domů, může chvíli počkat.

Viz:
§ 21 - 173/1995 Sb.
Sledování dopravní propustnosti dráhy
(1) Pro organizování drážní dopravy podle stavebního uspořádání dráhy, jejího technického vybavení a technologických postupů řízení drážní dopravy provozovatel dráhy stanoví dopravní propustnost jednotlivých úseků dráhy, přičemž nejnižší hodnota dopravní propustnosti se rovná maximální kapacitě dopravní cesty dráhy; provozovatel dráhy je přitom povinen drážní dopravu organizovat tak, aby kapacita dopravní cesty dráhy byla co nejvíce využita. Překračují-li požadavky dopravců dopravní propustnost trati nebo určeného traťového úseku dráhy, upřednostní se požadavky na základě vyhodnocení těchto pravidel:
a) druh přepravy (přeprava cestujících - přeprava věcí) v závislosti na potřebě dopravní obslužnosti území,
b) vlak je součástí mezinárodní železniční sítě na základě dohody evropských železničních správ,
c) vedení vlaku denní nebo sezónní, dálkové nebo regionální, pravidelné nebo podle potřeby,
d) rychlost vlaku stanovená jízdním řádem,
e) v nákladní dopravě - převažující druh zboží: označená přeprava v zájmu státu, živá zvířata, snadnozkazitelné, export, import, tranzit, zásilky se zaručenou dobou přepravy, ucelené vlaky, zásilky hromadných substrátů.
(2) Překročí-li požadavky dopravců maximální kapacitu dopravní cesty dráhy v některém z úseků dráhy, oznámí provozovatel dráhy tuto skutečnost v Přepravním a tarifním věstníku a současně provede analýzu příčin vyčerpání kapacity dráhy. Do dvou měsíců po oznámení překročení maximální kapacity dráhy provozovatel dráhy po projednání se stávajícími a výhledovými dopravci navrhne vlastníku dráhy krátkodobá a střednědobá opatření k zajištění potřebné kapacity dráhy, spočívající zejména ve vedení vlaků po jiných traťových úsecích, změnách časových poloh vlaků, zvýšení stanovené rychlosti vlaků a zlepšení parametrů součástí dráhy.
(3) Do šesti měsíců po provedení analýzy příčin omezení kapacity dráhy podle odstavce 2 vypracuje provozovatel dráhy po projednání se stávajícími a výhledovými dopravci plán zvyšování kapacity dopravní cesty dráhy, ve kterém navrhne opatření pro zvýšení kapacity dráhy včetně časového harmonogramu jejich realizace, a předá jej k zajištění vlastníku dráhy.
(4) Nepřijme-li provozovatel dráhy ve lhůtách podle odstavců 2 a 3 opatření ke zvýšení kapacity dráhy nebo nejsou-li tato opatření ekonomicky únosná, dopravce hradí pouze základní poplatky za použití dopravní cesty dráhy.
(5) Jestliže dopravce nevyužívá přidělené trasy vlaků podle jízdního řádu alespoň na 75 % v průběhu jednoho měsíce, je provozovatel dráhy oprávněn navrhnout změnu smlouvy o drážní dopravě a sjednané počty vlaků snížit.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2699
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 17:17:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...a ještě další paragraf při výlukách. Tam už je nákladka úplně v... (pokud nejde o mezinárodní NEx)

§ 22
Operativní řízení drážní dopravy
(1) Při organizování drážní dopravy se postupuje podle jízdního řádu, který při pravidelnosti dopravy časové kolize podle § 51 vylučuje. Smlouva uzavřená mezi provozovatelem dráhy a dopravcem o provozování drážní dopravy na dráze obsahuje též dohodnutý jízdní řád.
(2) Operativní řízení drážní dopravy uplatňuje provozovatel dráhy při mimořádnostech v drážní dopravě (zpoždění, výluky kolejí, odklony vlaků pro nesjízdnost traťových úseků, zavedení mimořádných vlaků). Přitom zajišťuje, aby přednost v jízdě měly vlaky podle pořadí:
a) nutné pomocné,
b) mimořádné v obecném zájmu,
c) mezinárodní vlaky Eurocity a Intercity, mezinárodní expresní vlaky a rychlíky (včetně jízd lokomotiv pro tyto vlaky),
d) mezinárodní osobní vlaky, vnitrostátní expresní vlaky a rychlíky a mezinárodní nákladní expresní vlaky,
e) vnitrostátní spěšné a osobní vlaky,
f) nákladní vlaky v pořadí:
1. vnitrostátní expresní,
2. mezinárodní ostatní,
3. rychlé,
4. spěšné,
5. průběžné,
6. vyrovnávkové,
7. manipulační,
8. přestavovací a vlečkové,
g) lokomotivní, služební a pracovní.
(3) U vlaků stejného pořadí o přednosti rozhoduje větší hodnota zpoždění nebo vyšší technická rychlost vlaku. U nákladních vlaků mají přednost též vlaky přepravující snadnozkazitelné zboží a živá zvířata.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Haldir
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 4-2010

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 17:31:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky
To je mi jasné i bez tapet že cargo bude hrát vždy druhé housle. Ale uvědomte si že to zákazníka nezajímá on potřebuje dopravit zboží z bodu A do bodu B za nějakých podmínek. Když je nenabídne železniční dopravce tak využije dopravce silničního a problém bude rázem vyřešený.....
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1132
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 17:41:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Desiro 1650: V ranní špičce (6:30 - 8:30) nám prakticky z každého ptg. od Berouna vystoupí v Praze 400-600 cestujících, z posilových Řevnic, které na 171 vyrábí v prokladu mezi Berouny interval 15 minut vystoupí cca 300ks. Radotíny nezmiňuji ani nehodnotím, neb do Radotína se dá dojet i od Krče, což by pro nákladní vlak neměl být extra problém (nebo si SŽDC může sama od sebe zavřít Záběhlice, pokud tudyma existuje poptávka?). V této ranní době jsem rozhodně proti tomu, aby v GVD existovala díra bez zaplacené trasy jen proto, že "možná pojede jednou za 14 dní ,náklad". (v obou směrech, neb žádný dopravce není tak bohatý, aby disponoval libovolným počtem bezúdržbových vozidel a šoférů, které mu v ranní špičce směrem "do města" jedou po 10 minutách a směrem "z města" nejede nic). V ostatních částech dne si v GVD zkonstruovanou "katalogovou" pp trasu pro náklad představit dokážu.
PEVA
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 17:52:18    Odkaz na tento příspěvek  

militantní nákladníci nějak moc v ráži a ventilují frustraci
S touhle rétorikou asi nemá moc smysl polemizovat, maximálně lze oplácet hrubou záplatou na hrubý pytel (měl jsem Tomáše Zárubu za většího frajera - škoda, přitom s mnoha jeho závěry souhlasím, resp. píšu prakticky totéž z jiného úhlu pohledu), takže jen shrnu své postoje v této diskuzi:
1. Nikdo nechce likvidovat osobku, ale osobka musí pochopit, že tu není sama. Podle průběhu diskuze vidím, že to její reprezentanti schopni pochopit nejsou (nákladka přece "může počkat", nočněskákat, posbírat si drobečky zbylé po calatori).
2. Je neoddiskutovatelné, že 171 má kapacitní problém - stačí jediná (ne)plánovaná výluka a odříkají se i osobní vlaky (což zřejmě připadá zastáncům nepřetížené kapacity absolutně v pohodě). Rovněž má problém ve shnilosti, přičemž nějaký kolaps je tu snad každý týden - ale opravy samozřejmě vyžadují výluky, jejichž fatální vliv na provoz na 171 snad nepopře ani ten největší calatori-fundamentalista.
3. V okamžiku, kdy "nejde" udělat ani čtyři výhybky v Černošicích, jsou nějaké virtuální tunely do Berouna, nebo dokonce jakési elektrizované odklonové spojky přes horoucí pekla jen záležitostí pro (kyselý) úsměv o hračkách pro teoretiky. Zatímco třeba kolem Drážďan se očima zdejších teoretiků nesmyslně plýtvá a neefektivně využívá kapacita, když se s rozvojem S-bahnu čeká na dostavbu čtyřkolejky (to jsou ale hlupáci), tak tady se teoreticky vymýšlejí odklony přes Hostivice a Tábor - ale ujišťuji vás, že v takové situaci se samozřejmě u příslušného obchodního případu (ó hrůzo neobjednaného devět měsíců předem!) vůbec o nějakém podobném odklonu uvažovat nebude, ale dojde k využití "komplexních odklonových tras" na infrastruktuře nikoli SŽDC, ale ŘSD.
4. Osobně vidím zásadní problém v tom, jak teoretici nejenže nemají, ale dokonce programově odmítají praxi - pak bychom tu nečetli báchorky o pěti nákladních trasách do Berouna za hodinu (praxe je opravdu jiná a s trakčními schopnostmi vozidel dopravců nijak nesouvisí - peršink s 800 tunama na tom bude úplně stejně blbě jako cokoliv jiného), o teoretických trakčních vlastnostech teoretických vozidel na objízdných pětadvacetipromilových rampách (vždyť za komunistů to přece šlo - jenže ony se nezměnily fyzikální zákony, ale ekonomické; ostatně právě neúspěch s budováním socíku popřením ekonomických zákonů budiž mementem), o teoreticky nepřetížené kapacitě, dokud takto není vyhlášena podle zákona (zaručuji vám, že k tomuto z "viny" carga nikdy nedojde, protože nákladní doprava v současnosti - rozdíl od onoho vzývaného socíku s jinými zákonitostmi - nemá možnost zkoušet narážet na hranice možného, jestli to náhodou projede nebo ne, jestli to přijede dnes anebo až zítra - pak to prostě pojede kamiónem rovnou).

V rovině osobních invektiv nemám zájem dál pokračovat v diskuzi. Howgh.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6560
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 18:04:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cargo spěchá:
Dle SPONy:
z Prahy-Hostivaře do Havířova za 42,5 hodiny - přičemž celých 18,5 hodiny se přemisťuje z Ostravy pravého nádraží do Ostravy levého nádraží. Zadána přeprava zítra na 14:00, na 1 den, přednostní zátěž.
Nebo Plzeň-Koterov - Hradec Králové hl.n. za 37 a třičtvrtě hodiny, parametry totožné.

Skutečně si myslím, že problém nákladky je jinde než nutnost jet 30 km z Radotína do Berouna 50 km/h za osobákem nebo čekat ve špičce třeba i hodinu na trasu.

Leda by informace na internetu byli jen tak pro legraci a skutečnost fungovala poněkdu jinak. Jako "dráhy" neznalý zákazník, pokud bych skutečně spěchal, tak ale nějaké "kdyby" zkoumat nebudu.

Nepopírám, že řízení (je-li Jeziskem uvedená informace pravdivá) nefunguje optimálně, ale to je problém těch konkrétních lidí, co tam sedí. Pokud se ale všichni "nákladníci" chovají jako "Desiro", pak se snad ani nedivím.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Haldir
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 4-2010

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 18:42:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Netyká se SPONA jen jednotlivých zásilek? Ptám se protože pak bych rád věděl co májí informace ze SPONy společného s ucelenými vlaky o které se především jedná.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6561
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 19:00:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haldir:
1) Že se jedná především o ucelenky nikdo, pokud si vzpomínám, nepsal.
2) Ucelenkám snad nemůže cenově konkurovat nějakých 25 kamionů, pokud ano, je něco špatně - a není to kapacita jakékoliv tratě.
3) I u jednotlivé zásilky podávané jako "přednostní" nebo "termincargo" bych očekával rychlost vyšší.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Haldir
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 4-2010

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 19:11:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vzhledem tomu že se zde bavíme o operativním plnění přání zákazníka tak je celkem logické že se bude jednat o ucelené vlaky.

Navíc ty vaše relace jsou jen teoretické aby jste ukázal jak to dlouho trvá. Kdyby takto jedzdilo nějaké významné množství zátěže popřípadě kdyby se měla dohodbnout příslušná zakázka tak by výstup ze SPONY vypadal poněkud jinak.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1479
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 19:19:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Musím říct, že tentokrát mi Hroch dělá vyloženě radost.

Skutečně si myslím, že problém nákladky je jinde než nutnost jet 30 km z Radotína do Berouna 50 km/h za osobákem nebo čekat ve špičce třeba i hodinu na trasu. - líp bych to asi nenapsal

T.H.: Asi se budeš divit, ale já v zásadě souhlasím, zejména s bodem jedna. Taky jsem přítelem NAD-Os na 071 (například). Ale prostě v konktrétním případě 171 ten problém reálně není (s výhradou té organizce), a snahu ho "mediálně" tvořit považuju jen za snahu "dokázat schopnost zajistit si místo na slunci."
Jo když nastane výluka nebo cokoli, klidně ať je 50% osobky zrušeno (méně delších vlaků), ale za standardní situace prostě nelze odhánět zákazníky na silnice (po kterých by pak zase neprojely ty kamiony :-D) tím, že je budeme nutit půl hodiny koukat na koleje, na kterých s pravděpodobností 99% nebude v žádné hodině využito více než 50% volných tras.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1653
Registrován: 2-2004

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 19:19:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jak je na tom eso - má-li trvalou (= kritickou? ;-) ) rychlost něco přes 60 km/h, znamená to že max. přípustnou hmotnost neuveze při nižší rychlosti?
Uveze - ale s nižším výkonem "Řešení je jet s nižším výkonem, tak kritická logicky klesne".
Nebo 150 s Vkrit tuším 100 km/h?
Nebo 1216 s Vkrit 103 km/h.
A proč je tedy norma pro průjezd definována jako "bez omezení pod 50 km/h" bez ohledu na typ mašiny?
Nevím.

Spokojen?

Netyká se SPONA jen jednotlivých zásilek? Ptám se protože pak bych rád věděl co májí informace ze SPONy společného s ucelenými vlaky o které se především jedná.
Nemá s ním společného nic - Hroch jen hledá argumenty proti nákladce, tak to zkouší takhle.

PeVa: Chápu, že v ranních hodinách je lepší opustit takt a nechat ta vozidla jezdit bez taktu, hned jak dojedou do obratové stanice a s minimálními obratovými časy, aby toho co nejvíc odvozila; pak na trati moc místa nebude. Jenže v okamžiku, kdy na trati klekne vozidlo, jde to celý do háje. Jako dnes.
Jako cargodopravce bych tam samozřejmě v tu dobu objednal trasu, když jde o vlastní peníze...
nebo si SŽDC může sama od sebe zavřít Záběhlice, pokud tudyma existuje poptávka?
Může. Bohužel.

No a šmytec.

(Příspěvek byl editován uživatelem Desiro.)
Haldir
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 4-2010

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 19:21:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třeba toto už se týká reálných přeprav:
06.04 Praha-Malešice 18:20 95522/2
Praha-Libeň 18:28 23:13 55002/3
07.04 Olomouc přednádraží 04:07 05:43 56200/1
Přerov pravé přednádraží 06:09
11 hod, 49 min
Haldir
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 4-2010

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 19:27:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebo třeba toto:
06.04 Praha-Malešice 18:20 95522/2
07.04 Praha-Libeň 18:28 01:00 55001/1
Bohumín-Vrbice 07:58
13 hod, 38 min
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1480
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 19:33:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haldir: Zajímavé. Ty dálkové vlaky někde cestou manipulují, že jim to trvá tak dlouho?
A proč je vlastně pobyt v Libni 5-7 hodin? Není to nějak podivně sestaveno?
Nechci za každou cenu rejpat, jen mi to prostě přijde divný.
Haldir
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 4-2010

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 19:39:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch
Ucelenkám můžou kamiony konkurovat a také se tak i děje bohužel.
K bodu 3. Samozřejmě že u Termincarga lze čekat vyšší rychlost jenomže ke zjištění realných možností vám je SPONA k ničemu.
Proč by do vlakotvorby měla zapracovaná obsluha jenom proto aby si mohl nějaký Hroch šoutoušky zkoušet ruzné relace?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2700
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 20:14:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ucelenkám můžou kamiony konkurovat a také se tak i děje bohužel.
To je možné. Ale hlavním viníkem není to, že by ucelenka jela přes republiku o pár hodin dýl kvůli tomu, že musí počkat, až bude mít prostor pro projetí.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1481
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 21:01:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono to dokonce ani není pár hodin, ale pár desítek minut.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 17664
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 21:34:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H. dnes v 17:52: přesně tak , líp bych to nenapsal.

Argumentace Sponou je v tomhle případě úplně zcestná. Mimo jiné proto, že se týká jen jednoho dopravce, kdežto problémy tratě 171 zasahují dopravců víc. Ale to už bych se opakoval.

Orky - Ale hlavním viníkem není to, že by ucelenka jela přes republiku o pár hodin dýl kvůli tomu, že musí počkat, až bude mít prostor pro projetí.

Nespolehlivost nákladní železnice +- pár hodin je jedním ze základních důvodů její nekonkurenceschopnosti v celoevropském kontextu.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6562
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 22:09:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nespolehlivost nerovná se rychlost.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 520
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 22:42:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Celý problém 171 by se rychle nechal zúžit i při současném stavu na jeden neuralgický bod:
V době dojezdu na Smíchovské nádraží v pracovní den mezi 6:15 a 8:45 pustit Řevnice a Berouny po 171 po 10 min a do toho jen 2 plzeňské rychlíky. Tuhle dobu by holt cargo všech dopravců muselo oželet.

A dále:
1) Plzeňské rychlíky vézt po hodině na Prahu jen ráno, po zbytek dne a v opačném směru v intervalu 90 - 180 min podle skutečné potřeby.
2) Švejky na 171 nepustit vůbec, je to nezávislá s 1,5 vagonem. Pokud mají vůbec přežít, tak ať mažou po hrbaté - zas takový časový rozdíl to není a u nich je to celkem fuk, navíc by mohli posloužit Rudné a Nučicím..
3) Denní sedlo je vlastně na 171, kromě rána ve výšše uvedených časech na Prahu, tak rozvolněné, že postačí klidně ten půlhodinový proklad Řevnice - Beroun (a u těch Berounů bych s nimi končil v Karlštejně, pokud jede Plzeň, kterou bych povinně nechal v tom Karlštejně zastavit každou).
4) linku 313 prodloužit na Smíchov
5) linku 415 v sedlech nechat jak je, ale ve špičce jí také tahat až na Smíchov (použít číslo dnešní zmrvené 315).

Tato opatření by se projevila i bez razantních stavebních úprav zlepšením osobní dopravy bez zbytečných vzduchovozičů a navíc by ve směru z Prahy byla k dispozici VŽDY cesta pro cargo, směrem na Prahu až na tu část rána taky. Jenže to by se šototaktoúchylové zbláznili a na ROPIDu by dostali psotník. I když, bůhví jak to tam s jejich duševním zdraví je teď, podívá-li se člověk na jejich výpotky .
Suri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 278
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 22:55:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: ad 2) pokud poslouží Švejci jen Nučicím a Rudné a zabijou se Zbuzany, je to špatně. Zbuzany totiž generujou často větší frekvence cestujících než Rudná nebo Nučice, takže ne. A vnášet nějaké nepravidelnosti každé dvě hodiny do nyní celkem smysluplně fungujícího systému na hrbaté by byl hodně velký krok zpět.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4048
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 23:14:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus:

navíc by ve směru z Prahy byla k dispozici VŽDY cesta pro cargo

Aha a je potřeba tam mít VŽDY volno, když to pokaždý nepojede. Já jsem na vážkách. Pochopitelně, že jsem rád když náklady jezdí, ale jak jsem pochopil, tak současná situace (za normálního bezprůsorevého stavu) na 171 je způsobena především tím, že se výpravčí bojí o svoje prachy. Nechci ale tvrdit, že oni jsou tím hlavním problémem, protože ten sedí trochu jinde...
Podporuji zřízení spojek traťových kolejí u Mokropes.
Kuba_750
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 207
Registrován: 8-2007

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 23:16:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím chci se zeptat zda by někdo neměl oběhy pro 809 na trati 074 pokud ano prosím ozvěte se mi do emaila předem děkuji
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5445
Registrován: 8-2003

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 23:18:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha a je potřeba tam mít VŽDY volno, když to pokaždý nepojede.

Cargu stačí mít volno, pokud by potřebovalo jet. Osobka vozí, i když nemá víceméně koho (viz. třeba Švejk, zejm. mimo víkend) Řešením je zavést dopravu ve veřejném zájmu i do nákladní dopravy, za veřejné dotace by péenka jezdila, i kdyby to mělo znamenat lokomotivu a vozy, ale třeba i mašinu sólo.
Replay.it!
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4049
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 23:21:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Suri: A vnášet nějaké nepravidelnosti každé dvě hodiny do nyní celkem smysluplně fungujícího systému na hrbaté by byl hodně velký krok zpět.

Neznáš "Boblick(ne)takt"?
Podporuji zřízení spojek traťových kolejí u Mokropes.
Suri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 279
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 23:41:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapa: o Boblick taktu už jsem něco slyšel...Zbuzanští by byli štěstím bez sebe, obzvlášť kdyby ve špičce mohli vlaku jen zamávat. A zastavování rychlíků by moc nepomohlo ani Rudenským a Nučickým, protože R není zařazen do PID, dle všech zpráv je další jakékoliv rozšiřování PID do středočeského kraje pro odpor kraje na mrtvém bodě a přitom na hrbaté tak 90% lidí jezdí na předplatní doklady PID. Tam rychlíky prostě nemají co dělat.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2599
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 23:42:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Norma zátěže pro řadu 182 z Berouna do Rudné je v T 650 tun, v S taktéž. 2 lokomotivy v čele vlaku nejdou použít. Bylo by možné použít jednu v čele a druhou na postrku, pokud by to souprava a trať umožnila.
V trati Smíchov - Beroun není problém s kapacitou pro nákladní dopravu, pokud není nějaká výluka. Rychlost 50 km/h (vynucená S- Bahnem) není problém.
Problém je vozba vlaku za Smíchov a jeho případné předjetí na trati Beroun - Praha mimo stanici Karlštejn ve směru do Prahy a stanici Radotín ve směru do Berouna.
Pro úsek Praha Dejvice - Veleslavín je stanovena norma pro loko 781 v T 550 tun. Takže maximální odvezitelná tonáž by mohla být cca v T 1350 tun ve třech sergejích. dva v čele, ale s omezenou tažnou sílou na max. 350 kN (jo, avtoscepky jsme nezavedli) a jeden na postrku.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3576
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 23:42:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblicka nechte se vykecat. Jemu Švejky "kradou" lidi z autobusů, tak musí stále vymýšlet něco, čím by je zneškodnil. Zatím se mu to nedaří.
Možná ty Švejky zničí samy ČD svým přístupem. Zrovna teď o velikonocích si udělali slušnou antireklamu. Vykašlali se na sobotní posilu, vagónek a půl odjel ze Smíchova úplně natřískaný, a skoro 50 lidí zůstalo na perónu.
Špáňa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3218
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 23:51:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Možná ty Švejky zničí samy ČD svým přístupem.

Ano, vydržte do poloviny května, čeká nás na jižní části 200 malé překvapení jestli se to podaří


(Příspěvek byl editován uživatelem Špáňa.)
Člověk, který nikdy nedělá chyby, je člověk, který nikdy nedělá nic.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3577
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 23:53:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Šimral: Dík za přesná čísla.
Takže 182 do kopce o něco víc zátěže než taurus (pokud bylo číslo uvedené Desirem správné). I když, je to o něco méně než jsem hádal.

Tehdejší časně ranní vlaky od Ostravy na Kladno přes Veleslavín někdy skutečně mívaly postrk. Nevím, jestli to byly pravidelné vlaky, nebo odklony, určitě nejezdily každý den.

"V trati Smíchov - Beroun není problém s kapacitou pro nákladní dopravu, pokud není nějaká výluka."

Za tuhle větu Vám kolegové z branže jistě nepoděkují.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3578
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 06. dubna 2010 - 00:11:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Plzeňské rychlíky vézt po hodině na Prahu jen ráno, po zbytek dne a v opačném směru v intervalu 90 - 180 min podle skutečné potřeby"

Interval 3 hodiny mezi dvěma největšími městy Čech, to je fakt "úžasný" nápad.

"u těch Berounů bych s nimi končil v Karlštejně, pokud jede Plzeň, kterou bych povinně nechal v tom Karlštejně zastavit každou"

Jo, rychlík má málo zastávek, je třeba přidat další. Taky "úžasný" nápad.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2600
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 06. dubna 2010 - 00:14:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za tuhle větu Vám kolegové z branže jistě nepoděkují.

K tomu není důvod. Pokud už se ten vlak dostane od Plzně do Berouna nebo od východu na Smíchov či do Radotína a není výluka, lom koleje, padlej Žabák a já nevím co ještě, tak do hodiny pojede. Jenže otázkou je, jak často je taková ideální kombinace?

dále k nočnímu skoku: představte si, že sloty v terminálu v Regensburgu bývají v 1:00, v Mnichově 6:00. A z furthu do Schwandorfu je noční klid od 23 do 5:30. V kolik bychom asi měli vyrážet z Metransu? Noc předtím?

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr Šimral.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3579
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 06. dubna 2010 - 00:21:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"není výluka, lom koleje, padlej Žabák a já nevím co ještě, tak do hodiny pojede. Jenže otázkou je, jak často je taková ideální kombinace?"

Když to vezmu podle toho, co vidím na vlastní oči, tak je v celoročním průměru ideální konstalace tak v 80% případů. Akorát, že těch zbylých 20% (nebo kolik přesně) si člověk víc pamatuje.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2701
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 06. dubna 2010 - 07:58:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_Šimral: Psal tady snad někdo, že by měly nákladní vlaky jezdit pouze v nočním skoku? To je pochopitelně blbost. To bychom mohli nákladku hned zabalit.
Špáňa: To nezní moc optimistiscky. Jde o trvalou změnu?
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 521
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 06. dubna 2010 - 09:13:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Plzeňské rychlíky mezi 21 a 6 na 180min by i tak byly luxus.
Zastávka v Karlštejně je to, co by je alespoň smysluplně zaplnilo přes den. A nejde jen o směr z Prahy (to by turisté zajisté uvítali), ale hlavně od Plzně. Nezastavování v Karlštejně je typický produkt "myšlení" ČernéDíry. Tam by se tržba udělala vždy. Ale o tu zjevně nejde, neboť státní dotace to jistí. Ve chvíli nedosypu by bylo vše jinak.

A špatná zpráva zní, že MD na příští rok chybí 200mil už nyní. Očekávejte škrtání!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2486
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 06. dubna 2010 - 09:48:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ty rychlíky by stavěly i v Srbsku?. Tam je zajímavá frekvence nejen o víkendech ale i dojíždění do Prahy v kladiva.

Uříznout osobáky od Prahy na Karlštejně by moh jen úplnej blbec.