K-report
 

Archiv do 5. dubna 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv do 5. dubna 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 144
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 03. dubna 2010 - 20:43:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Faldir: To je ale otázka pro sždc, která si nechala danou trať přetížit.... A vůbec nezajistila podmínky pro plnění GVD
Projekt Boblick2 se ztroskotal...:D
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1129
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 03. dubna 2010 - 21:04:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A je marfa (kterákoli) svůj požadavek na trasy na trati 171 pro JŘ 2011 schopna specifikovat již teď? (Na trati s hustou příměstskou dopravou by ale požadavek na trasu neměl vypadat 5 x do roka (nebo kolik změn mafra má) jinak (ať si to 5x do roka změní číslo, substrát a start a cíl, ale po 171 nechť to jede ve stejné časové poloze).
Protože catalori musí mít s JŘ 2010/11 prakticky jasno do 12.4. (přidělení tras) a pokud v tomto termínu od marfy neví nic, pak sorry, ale křišťálovou kouli nemáme a přece objednatele neodeženeme se slovy "ten pátý vlak neodvezeme, protože čekáme, že v té době pojede dopravce B se substrátem X"..
Leda že by si například přídělce capacity pro marfu nějaké trasy (očekávané časové polohy) od začátku rezervoval předem, směrem ke catalori je prezentoval jako již obsazené a směrem k mafrě s podmínkou "máme pro vás trasu, ale musíte ji jet tak a tak rychle" (tzn. ne např. plazit 1600t písku z Libuně na 1 x 742, která s tím jede 30 km/h).

(Příspěvek byl editován uživatelem PEVA.)
PEVA
Haldir
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 4-2010

Odesláno Sobota, 03. dubna 2010 - 21:36:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenomže to není problém jenom trati 171.....
Takto dnes chodí že zákazník vyžaduje pružné jednaní a kamion jednoduše jede kdy potřebuje bez nějakého JŘ...
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 470
Registrován: 4-2004

Odesláno Sobota, 03. dubna 2010 - 21:43:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych si dovolil poznámku, že většina železničních tratí byla stavěna hlavně za účelem provozu nákladní dop. pro potřebu trhu a obchodu. Spojení pro cestující bylo až na druhém místě. Proč se záhy po dostavbě kolejí z Vídně do Krakowa začalo na KFNB zdvojkolejňovat!? Kvůli příměstské dopravě Přerova to asi nebylo.
A historie se opakuje.
Před sto rokama byl dvojkolejný jen úsek Praha - Beroun právě pro příměstskou dopravu, dál jednokolejka. V dnešním měřítku nároku, co se tady požaduje, jak narostl počet požadovaných vlaků z Berouna do Prahy, se budeme bavit o tom, že za sto roků se nezměnilo téměř nic a požaduje se výkon hodný 21.století (teda akorát bylo zrušeno Hr. Malá Chuchle, které by se v dnešní dopravě tak něja "hodilo" ).
A co bylo v plánu? Již za druhé války světové existovala idea výhybny v Mokropsech. Ani po šedesáti letech tam není. Co by se mohlo realizovat? Jednoduše a rychle položit v místech žel. přejezdu v Chuchli spojky z kolejí jižní spojky do traťových kolejí na Smíchov (rychlé a efektviní předjíždění osobních vlaků rychlíky).
A co se děje? NIC! Čekání na tunel = čekání na Godota!!! Nikdo nic dělat nebude, protože oni taky nic, nikdo nic a možná bude tunel a vlastně se to tak nikdy nedělalo a MUSELO by se a ono a ten a tak dále...( slovní spojení "musí zaplatit","nikdy se to tak nedělalo" a "nelze" patří do základního slovníku na GŘ a SŽDC) takže se nic dít nebude, nikoho to netrápí a tím to vadne.
Nákladní doprava na 171 a 170 jezdí nárazově. A pokud se pokusíte svázat náklady pevným jízdním řádem ("vždycky musí mít normu a loko předepsané řady a pojedete v určený čas") tak ji akorát podkopete!!! Naopak, čím více bude nákladka schopna být operativní, tím více bude zákazníku dávat možnosti k použití. Po D5 jezdí kamiony tak 24h, od pondělí do neděle.
O nezájem nákladních dopravců se bát opravdu nemusíte. A odsouvat je mimo špičku je prostě blbost!!!
V základu jede za 24h po 170(171) cca. pět párů vlaků Pha-Plz, tři Pha-Brn. Do toho může jet uhlí (Mnichov) a Vn nazpět, auta, odklon Budějovice, odklony Sokolov-Ústí-Plzeň, railtrans do Nýřan, OKD Kladno-Beroun. Do toho vlaky pro potřebu SDC a náhodné vlaky jako podbíječka do S.Plzence, návoz zgarbů na výluku atd. A to mi příjde, že není málo.
Úpadek nákladky přes Furth iW není jednostranný jen u ČD-C, podíl má i DB.
Jsem rád, že nám vládnou politici... odborník by byl jistě nudný, neskandální člověk s trapně efektivním řešením.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3054
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 03. dubna 2010 - 22:32:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: A co podat stížnost, nebo něco podobného, na zbytečné zdržování vašeho vlaku? Zaplatili jste kapacitu, asi i trasu. Pokud váš vlak někde stál prokazatelně zbytečně, měli byste si stěžovat. Je to ale dvousečné. Až jednou drbnete zbytečně vlak jiného dopravce, tak to zaplatíte vy.
Mně, jakožto zaměstnanci obsluhy dráhy, se hrubě nelíbí předposranost některých zaměstnanců z lehkého drbnutí osobáku. Bohužel si to pro letošní GVD někdo vydyndal do PND7, takže je osobka skoro nedotknutelná. I když... když je dobrá parta, i dobrej šéf, tak se dá vyjezdit fakt hodně a to do +- dvou minut. Na trati 171 to ale (kromě různejch poruch) nesmí jít, jak zde kdosi poznamenal.
Chápu tyhle problémy, ale dokud budou politici prosazovat osobku na úkor nákladky a především mrhat penězi na nesmyslné (ale hlavně, že štědře dotované) stavby, tak to lepší nebude. Nastavení cen a priorit tras, je také v jejich rukou. takže neštkejte u SŽDC, oni za to mohou opravdu jen zté menší části. Krom toho ty nejsmysluplnější projekty jsou nejčastěji mnohonásobně odkládány kvůli různým idiotům (VRTunel do Berouna, Běchovice - Úvaly (i když tamního antibetonzednáře chápu), zkapacitnění tratí kolem prahy, interoperabilita), to se to pak těžko něco staví. Běžte za politikama, u nich lobbujte.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6554
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 00:22:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.:
To jakože ty patnáctiminuty do Řevnic budou jezdit po VRTce?
Nedělejte ze sebe blbce, když jím nejste. Nebo snad ano? Napsal jsem to dost jasně!

A než bude ta finančně i stavebně náročná = v čase hodně vzdálená VRTka, tak se mají Cargo a další dopravci spokojit s báboblokem do Berouna?
Kdo bude mít schopnou mašinu, může jet po VRTce též, kdo holt bude mít klumpry, bude si muset vystačit se starou tratí. Snad nečekáte, že infrastruktura bude řešit problém dopravců pořídit si slušná vozidla.

Jinak byste se měli (spolu s Desirem) kapku ujasnit dojmy a pojmy. Na jedné straně voláte po čtyřkolejkách, na druhé straně tvrdíte, že VRT nechcete. To snad máme i po nějakých 150 letech stavět ty další dvě koleje ve stejné stopě jako prve??!! Rád bych věděl a) proč?; b) jak je chcete třeba v Černošicích územně projenat?. Předem děkuji za zodpovězení těchto dotazů.

hodinovka osobáků od Nučic od pěti do desíti a ode dvou do osmi, během níž navíc neprojede ani kolo
Mám pocit, že ve své zaslepenosti už zapomínáte číst. Nebo snad špičkové obsazení cca 25 minut v hodině mezi Rudnou a Nučicemi je takový problém?

A jsou v tom NJR namalované taky lomy kolejnic, poruchy zabzař a nutné týdenní výluky co dva měsíce, během nichž se porazí čtyři stromy nebo vymění sto metrů kolejnic a ve výlukovém rozkaze stojí "vlaky nákladní dopravy jedou po ukončení výluky"?
A to jako když pojede míň vlaků, tak ty lomy a výluky nebudou. No myslím, že s těmi fóry to je alespoň 1:1.

Ono mezi 23:30 a 4:30 je tam taky spousta volné kapacity - a na "občanskou část dne" můžou ty náklady někde zastavit a počkat zas do noci, aby mohly jet dál?
Ráčil pán něco slyšet o technologii nočního skoku?
Mmch těch tras přes dopolední a večerní sedlo je tam dost - Orky to napsal dost jasně, jak to s tím "přetížením" a "nemožností dalších vlaků" na 171 je. Co potřebuje jet vysloveně na východ (Kolín, Nymburk, Praha), se tam vleze. Byl bych rád, kdybyste přestal překrucovat fakta!

Takže škrtáme Hlubočepy a napíšeme úvrať v Rudné a -aa-ovy náznaky, že se osobka hodlá rozběsnit i na Semmeringu.
Zaprvé nejsem -aa-, zadruhé jste sám psal o vyšších sklonech - co takhle dát lokomotivu na oba konce, aby úvrať netrvala nijak dlouho?

problém je, jak moc osobka hodlá akceptovat, že trať není v kupě
Problém je, že když se nabízí vybudovat další dvě koleje, které to trati "co není v kupě" má odlehčit, tak nákladka je proti (viz už výše).

Desiro:
Nákladní vlak 1600 t s 2x753.7 v trase Praha - Plzeň bude stát na platu fíry, DC, energii, mašině, údržbě 39000 Kč. Odklon přes Budějice bude stát 93000 Kč
A odkud kam ty odklony počítáš? Já nepsal nic o odklonech Plzeň-Praha!

Tvůj problém je v tom, že nemáš nikoho, kdo má základní znalosti ekonomiky železniční dopravy, spočítal ti náklady a řekl, jestli je to v hajzlu nebo ne. Ale chápu - takový maličkosti, jako peníze, teoretici neřešej.
O mé znalosti ekonomiky nemusíš mít strach. Rozhodně jsou větší, než tvoje znalosti technologie.

Qěcy:
Běchovice - Úvaly (i když tamního antibetonzednáře chápu
Možná chápete jeho, ale už méně Vám je asi jasné, že právě z totožných důvodů vypadá 171 jak vypadá a dlouho tak vypadat bude. Myslím, že nebýt jistých norem, tak by zdaleka nebyl takový problém do 171 kopnout a něco s ní provést.

Peva:
na 1 x 742, která s tím jede 30 km/h
Ano, mám pocit, že alespoň v některých případech si za problémy může nákladní doprava sama.

Jezisek:
A pokud se pokusíte svázat náklady pevným jízdním řádem ("vždycky musí mít normu a loko předepsané řady a pojedete v určený čas") tak ji akorát podkopete!!!
Jenže s osobkou když budete jezdit taky nárazově, tak tím zase prozměnu vyženete lidi. A pokud má mít osobní doprava nějaký jízdní řád (jako všude v kulturních zemích, i u autobusů), tak ho musí mít i nákladní doprava. Problém nákladní dopravy je, že ho nedokáže dodržovat.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6555
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 00:26:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dodatek:
Jezisek:
V základu jede za 24h po 170 (171) cca. pět párů vlaků Pha-Plz, tři Pha-Brn. Do toho může jet uhlí (Mnichov) a Vn nazpět, auta, odklon Budějovice, odklony Sokolov-Ústí-Plzeň, railtrans do Nýřan, OKD Kladno-Beroun.
Ano, pokud vlaky třeba ze Sokolova do Plzně musí jet po trati 171, tak to opravdu může začít být s kapacitou problém. Hlavně, že mi tady Desiro vypráví cosi o ekonomice.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 06:24:45    Odkaz na tento příspěvek  

A je marfa (kterákoli) svůj požadavek na trasy na trati 171 pro JŘ 2011 schopna specifikovat již teď?
No schválně, co myslíš? Vidím, že sugestivně míříš k myšlence, že vše nad rámec roční objednávky v ND se prostě zakáže - no proč ne, ony to "komplexní" odklonové trasy D5 + D1/D11 určitě ještě poberou a silniční dopravci na to čekají jak na smilování, jen pak prosím neřvat, jak to jde s nákladní dopravou na železnici do kytek, když vybereme 90% dostupné kapacity (jistě, ona je v dubnu rok předem volná a v noci je volné kapacity habaděj, tak na co řešit přetížení infrastruktury). Druhá možnost samozřejmě bude křišťálová koule pro nákladní dopravu, resp. z toho vypadne řešení objednat si virtuálně trasy pro každý prd "pro jistotu" v čase T-9 měsíců (sejdeme se na koordinaci :-) ) a v nejbližší změně je odříct. To už tu taky bylo (v osobce jako obrana dalších dopravců proti tomu, jak se ČD naschvál "nemohly" vzdát kapacity Karlovy Vary - Mariánky), může se to zopakovat i s nákladní dopravou. Jen mi teda není jasné, proč u těch Drážďan stavěli další dvě koleje, vždyť by to co tam je pevně objednané určitě vyjezdili a to ostatní holt má smůlu (má D8/A17). Asi nejsou tak chytří jako my a zbytečně plýtvají dostupnou kapacitou...
tzn. ne např. plazit 1600t písku z Libuně na 1 x 742, která s tím jede 30 km/h
To není teď diskutovaný problém - standardní nákladní vlak po 171 má schopnost držet jízdní doby osobáku (spíš za ním poskakuje nebo se courá padesátkou = "jede strašně pomalu" :-) ), jen ta trasa musí být (o rozdílu mezi teoretickou a praktickou trasou na vjezdu do Berouna viz výše).
A co podat stížnost, nebo něco podobného, na zbytečné zdržování vašeho vlaku?
Bavíte se tu stále na teoretické rovině? Tak teoreticky jde všechno, praktický důsledek bude nula, vyzkoušeno. Maximálně dostane metodou padajícího howna pojeb nějaký výpravčí na trase, že to "nevzal" (protože kdyby to vzal a "nevyšlo" to, tak by dostal pojeb z druhé strany).
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 06:48:53    Odkaz na tento příspěvek  

Kdo bude mít schopnou mašinu, může jet po VRTce též
"Nedělejte ze sebe blbce, když jím nejste. Nebo snad ano?" Chápete význam slov "než" a "v čase vzdálená"? Jediná schopná mašina do té doby pochází od Scanie, MANu, Mercedesu. VRTka pro ni už je teda hotová (D5, D1).
to jako když pojede míň vlaků, tak ty lomy a výluky nebudou
Záměrné a) nepochopení, b) překrucování, podsouvání při nedostatku jiné argumentace. Samozřejmě že budou, ale ty jednokolejné výluky se pak poněkud líp vyjezdí. Dnes když si traťovka nabrnkne výluku desetikilometrového úseku Radotín - Dobřichovice (o spojkách v Mokropsech se už desítky let jen planě plácá), tak to může zabalit nejen nákladka, ale i půlka osobních vlaků.
Ráčil pán něco slyšet o technologii nočního skoku?
Jo, od teoretických plácalů nejen tady, ale už ve škole spoustu. Tehdy jsem to samozřejmě teoretikům baštil jako ideál železnice, dnes si pod tím představím, jak nějaký nákladní vlak v deset večer vyrazí, ujede do čtyř do rána nějakých 350 - 400 km a pak se zas do devíti večer někde hibernuje. Ano, technologie nočního skoku je krásná teorie, jen nám to trochu kazí ta zelená praxe...
co takhle dát lokomotivu na oba konce, aby úvrať netrvala nijak dlouho?
Proč ne? Takový vlak teda možná nepojede z nepochopitelných ekonomických důvodů vůbec (protože krom dalších komplikací na hrbaté musím místo jednomužného dvojčete obsadit dalšího člověka na postrku) a bude konečně klid, podél Berounky se konečně budou moct prohánět šotofotogenické dvouvozové "rychlíky" do Budějovic, aniž by je někdo kritizoval za vyžírání kapacity. Vona se ta nákladka nějak přizpůsobí, žejo, však v pravém pruhu na Jižní spojce je to docela dobře vidět (samozřejmě i z jiných důvodů než propustnost 171, ale že se vlak z Prahy na západ musí sestavit "pro jistotu" o čtyři hodiny dřív než by bylo nutné ovšem zanedbatelné taky není).
Proto teda všechny just-in-time třeba pro Škodovku skončily na silnici, protože na rakouskouherské infrastruktuře s hypertrofovanou osobkou není na kolejích nikdo schopen cokoli garantovat v rozumném čase, ale to je problém jen pár kverulantů - hlavně že jsou třeba na 071 úplně zbytečné osobáky (Dobrovice nádraží úplně v řiti, pro Luštěnicích je lepší autobus, Čachovice se už aspoň nejmenují Vlkava :-), Straky nemá smysl komentovat, Veleliby opět stanice v řiti).
Vlastně co řeším - vždyť to automotive může z Německa přijet technologií (dvou až tří) nočních skoků . Hlavně když se vyhazuje za šotolíbivé projekty drátování Velenic a Železné Rudy.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 06:57:28    Odkaz na tento příspěvek  

když se nabízí vybudovat další dvě koleje, které to trati "co není v kupě" má odlehčit, tak nákladka je proti (viz už výše)
Kde výše? Myslíte tu kritiku "čekání na Godota", protože za padesát let možná bude tunel? No tak někomu holt vzdušné zámky nestačí a nepotřebuje tak efektní řešení, ale řešení podstatně efektivnější (a hlavně rychlejší). Třeba pořádnou opravu tratě, dálkovinu, autoblok a spojky ("odbočky") v Černošicích a v Srbsku, aby každá před- i nepředpokládaná výluka neznamenala kolaps dopravy. Chápu, u toho se nedají moc stříhat pásky a postávat s foťákem u portálu efektního třicetikilometrového tunelu.
pokud vlaky třeba ze Sokolova do Plzně musí jet po trati 171, tak to opravdu může začít být s kapacitou problém. Hlavně, že mi tady Desiro vypráví cosi o ekonomice
Tak někdo jiný tu zas vyprávěl o odklonech Praha - Plzeň přes Tábor. Asi to patří k folklóru.
Haldir
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 4-2010

Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 07:41:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peva
Vy jste mě upřímě rozesmál. To co navrhujete může fungovat jen u některých dlouhodobích zakázek, relačních vlaků, na setkání Zababova a Frema.

Poměrně dost velké množství zakázek funguje takto. Podnik A proda podniku B svoje zboží a aby to zboží dopravil na místo kde jej podnik B potřebuje tak si podnik B nebo A přímo nebo zkrze spediční společnost C objedná dopravu u dopravce D. Když bude dopravce D nucen správcem infrastruktůry E k neoperativnosti tak bude podnik A tlačit aby doprava byla objednaná u dopravce G protože se může objevit podnik F který bude schopen nabídnout lepší podmíky dodání zboží. A tak se stane že dopravce D bude díky tomu ztrácet zakázky a jeho podnikání půjde do kytek.....
Haldir
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 4-2010

Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 07:53:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak mě napadá jak vlastně vychází srovnání náklady na trasu Nové Sedlo u Lokte - Plzeň přes Žatec a přes Prahu?
Protože zde mě připadne že pán Ježíšek naráží na skutečnost, že takto vlaky jezdí protože Cargo nemá občas k dispozici dostatečné množství vhodných lokomotiv pro ptrasu přes Žatec.

(Příspěvek byl editován uživatelem Haldir.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2685
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 10:43:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Skvělé! Líp bych to nenapsal. Ovšem "technologie nočního skoku" je nad chápání běžného šotoušstva. Zkrátka "odpoledne naložíte a dopoledne dostanete". Pokud by se toto naučilo v Čechách, tak je nákladka někde jinde. A Česká republika je natolik malá, že by to bylo reálně možné dostat zboží odkudkoliv kamkoliv za 16 hodin.
T.H.: 90% procent tratě je skutečně vybrána, ale 6 hodin denně! 14 hodin denně je místo 5-6 osobních vlaků do hodiny jen 3-4 vlaky do hodiny (a to dopolední Švejci po většinu dní v týdnu nejezdí) a zbylé 4 hodiny nic.
Technologie nočního skoku je dobrá v tom, že ten náklad fakticky pořád jede, nic mu nikde nepřekáží. Všude na hlavních tratích se mu bude více či méně pléct osobní doprava a nejde jenom o 171. Kolem Prahy bude problém ve špičkách problém všude, akorát na 171. Vnitrostátní doprava na něm může být dost dobře postavená. A těch evropských NExů zas není tolik, aby se nějakou skulinou neprotáhly a nebo prostě dvě hodiny počkají na konec špičky.
Problém nákladky není problém to, že by vlaky někde musely čekat 2 hodiny na průjezd trati, ale její cena a celková rychlost. Jenža ta rychlost není v těch dvou hodinách, ale spíš o tom, že ten vagon hnije 20 hodin na seřaďovacím nádraží, protože jeho Pn odjelo před pár hodinami a další jede za 24 hodin. Stačí si trochu pohrát s plánem vlakotvorby. Pak zjistíte, že vaše zboží z jednoho konce republiky na druhý pojede 3 dny průměrnou rychlostí 10 km/hod a kamion tam jste za půlden a třeba za poloviční cenu.
Takže hlavní vinící jsou dva:
1/ Neschopnost SŽDC dostát svým závazkům a udržet trať v pořádku. Výluky sem tam musí být a pak se má hledat řešení, aby se procpaly oba druhy (pak je na místě odřeknutí některých osobních vlaků, jejich vedení přes Rudnou apod.) A pochopitelně chybějící výhybna v Mokropsech - dvě spojky doslova za pár korun.
2/ Špatná technologie
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Tratovak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 324
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 11:39:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mochovská ožila



(Příspěvek byl editován uživatelem tratovak.)
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 12:33:47    Odkaz na tento příspěvek  

Technologie nočního skoku je dobrá v tom, že ten náklad fakticky pořád jede, nic mu nikde nepřekáží. Všude na hlavních tratích se mu bude více či méně pléct osobní doprava a nejde jenom o 171. Kolem Prahy bude problém ve špičkách problém všude, akorát na 171. Vnitrostátní doprava na něm může být dost dobře postavená
Jak opsané z nějakých skript od Mojžíše :-)
Ne, fakt, teorie je to pěkná, jen by to chtělo nějakou praxi. Navalíme šest souprav s uhlím do Řečan v noci deset minut po sobě a pak celý den nic? OK, pak si ale musíme říct, kdo to takto nárazově naloží a vyloží (nebo kde to mezitím bude postávat), kde vezmu víc náležitostí (souprav, mašin, lidí) a hlavně jestli zákazník bude akceptovat vyšší cenu.
Ostatně sám na tu nesounáležitost poukazujete: ten vagon hnije 20 hodin na seřaďovacím nádraží, protože jeho Pn odjelo před pár hodinami a další jede za 24 hodin. Však taky nočněskokové Pn z Ostravy (22:00) dojede do Nymburka řádově v 4:00 ráno, jenže nočněskokový Most musel z Nymburka odjet v 1:00 (aby byl 4:00 v Mostě). "Jeho Pn odjelo před pár hodinami a další jede za 24 hodin", že?
Ve vlakotvorbě (cca šest stanic na síti velikosti ČD) potřebujete řekněme tři, možná čtyři odlivy denně, tak aby vůz nejel "z jednoho konce republiky na druhý 3 dny průměrnou rychlostí 10 km/hod". A ucelenky stejně pojedou, až se narodí (podívejte se třeba do "podkrkonošského" tématu, jak jel herkules z Martinic, protože to do noci prostě nestihli naložit - měl si tam počkat do další noci?). Samozřejmě je můžeme odstavit po každých 350 km nočního skoku na denní hibernaci, ale to ta nákladka krom opravdu hromadných nepospíchajících substrátů postupně skončí.
Ono je to asi jako s menším pumovým rozptylem z Hlavy XXII - pěkně to vypadá a teoreticky se na tom dá postavit celá věda o vlakotvorbě, funkčně to je ale naprosto k ničemu ("Ten most jsme sice nezničili, ale povedl se nám báječný pumový rozptyl").
Neschopnost SŽDC dostát svým závazkům a udržet trať v pořádku
Jistě, protože přece "BUDE TUNEL", tak se na trať kašle. Vždyť si to tu můžete přečíst třeba od Hrocha, jak se bude za pár let jezdit po VRTce (ten, kdo na to "bude mít" vozidla)...
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1473
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 12:42:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

De Sýro: Hledejte v archivu, já to nehodlám opakovat. Jestli hodláte furt jen tupě opakovat "a ne a ne a ne" tak jste u mě blbec bez znalosti věci. A nechtějte zrovna mě ohromovat tím, že jste se někde párkrát projel nákladem na mašině, nebo si smíchy ublížím...
Dovolím si pouze zopakovat závěr, že 171 z Radotína má pro náklady stejnou nebo větší propustnost než úsek Vršovice - Krč - Tunel, a že tedy nemůže být žádným kapacitním hrdlem. Puntík.


T.H.: Víš, já teoretik (?) a megaloman (?) chci předdevším efektivně využívat jitž existující. Tak nějak povatžuju za hlavní problém způsob řízení na té trati. Když musel náklad stát kvůli zpožděnému Os, no tak holt pojede za ním a ten další Os se trochu zaseká, no a co? Je to spravedlivé a správné. Nebo se ten první zaseká ještě víc a náklad jede rychle, podle toho co je zrovna výhodnější.
Považuju za úchylnost, že je výpravčí nucen hrát nějaké hazardní hry na zablokování dopravy či pokutu, jak tu někdo výše popisoval. Prostě někdo rozhodl, že se to na tu trať vejde, a protože je abnormálně zatížená, musí na ní platit abnormální pravidla. Jestli nějaký debil z Berouna je ochoten vyžadovat striktní dodrtžování pořadí vlaků dle D2 a podobné věci, tak je potřeba:
- blbečka vyhodit
- předpisy změnit (ať už plošně či lokálně nahradit nějakými konkrétními pokyny)
- a třeba i chtít po dispečerech něco víc než záznam toho co se dělo (a pochopitelně jim k tomu poskytnout podmínky)
atd.

Takže debaty o tunelu či jiné VRT jsou mimoběžné. Řešením je autoblok a DOZZ místo bábobloku a třístupňového řízení s rozmělněnou odpovědností na stávající trati (+ možná třeba vysunutí perónů v Dobřichovicích a Karlštejně, aby tak vznikly nákladní výhybny s dlouhými kolejemi), stejně jako je třeba ukončit stejný přístup předpisů ke 171 jako třeba 124.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1474
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 12:53:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad noční skok: Ne že bych (proboha) se chtěl řídit nějakými Mojžíšovými či jinými skripty, ale jestli ona ta argumentace trasou Ostrava - Most nejsou tak trochu "falešné a prázdné řečičky."

Kde máme v síti reálný kapacitní problém? Já bych si dovolil bez důkazů tvrdit, že na 011-171 a dále v úseku Lysá n.L. - Kolín - Pardubice (+ 020, kde toho ale kromě opatovického uhlí zase tolik jet nemusí). Pak ještě perspektivně uzel Brno - hele a proč vlastně "nákladka" neřve prioritně tady, kde již hotovou segregovanou trasu pro náklady hodlají nejmenovaní ale dobře známí hochštapleři zrušit?!?!?! a trať do Vranovic, perspektivně Rokycany - Plzeň a do určité míry Přerov - Hranice.
Brno se v nejhorším dá řešit objezdem přes Přerov (byť více km) nebo Třeboň (byť km pro ČDC vs. ÖBB ale nešť). Protože těmi Hranicemi se díky malému počtu Os a dostatku MÚK projíždí celkem hezky, a Brno zatím není tak zlé a dá se i minout, tak lze problematické úseky shrnout do vidlice Pardubice / Hradec - Lysá / Beroun (+ samozřejmě Libeň křížem do doby přesmyku, který tu ale nikdo snad nezpochybňuje).

Tímto úsekem klidně může projet většina ND v noci. Někde na Ústecku nebo za Plzní žádné problémy nejsou, takže tam projedete ve dne bez problémů.
Jasně, není to ideální a ne vždy to jde. Ale jako dočasné low-cost řešení aspoň pro to, kdy by to jít mohlo, to klidně sloužit může. Problém ve špičkách v této oblasti se tak výrazně otupí.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 515
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 15:00:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teorie nočního skoku zcela pomíjí požadavky zákazníka a velikost republiky. Když zákazník může mít kdykoliv ve dne přistaven kamion na nakládku a vykládku, tak ho těžko budete přesvědčovat o tom, že si má na noc(!) kamsi do zajistit návoz (odvoz) zboží. A i kdyby nakládal ve vlastním areálu, tak jde o noční směnu a nepřiměřené finanční náklady na pracovníky (kteří se zbytek noci budou kopat do ). Stejně tak se dopravci prodraží noční směna. Nebo snad fýrové neberou příplatky za noc?

Prostě a jasně : bezuzdný takt jen pro takt je nejen ekonomickou zkázou osobky, ale z carga všech dopravců činní předem méněcenného dopravce . Nepružného a drahého. A jsem zvědav, jak se šotoúchylové, prosazující strojový takt, s těmito fakty vyrovnají. Očekávám, že budou plkat o všem možném, jen ne o ekonomice provozu.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 17650
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 15:15:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Líp bych to nenapsal. Ovšem "technologie nočního skoku" je nad chápání běžného šotoušstva.

Aha .

Jinak noční skok v určitých konkrétních a svým způsobem jedinečných relacích funguje na CZ železnici i dnes, například Nex 50500 Ostrava - Středokluky (Lu-Opavia, Nestlé) nebo poštovní vlaky Praha-Malešice - Ostrava a zpět. Ale jako obecné řešení problému kapacity sítě je to samozřejmě nesmysl.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2689
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 15:46:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: Evidentně nevíte, co je to noční skok. Ten skutečně nemá z dobou nakládky nic společného. Naopak. Pokud by to fungovalo tak, jak má, tak byste měl (na území ČR) zboží dostat do druhého dne v pracovní době. Železnice nemůže úplně fungovat na přání, obzvlášť když vezete malou zásilku, protože je závislá i na ostatních zákaznících.
Noční skok je časový prostor, kdy je nákladní doprava nejrychlejší, kdy ji jiná doprava nepřekáží.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Haldir
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 4-2010

Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 16:17:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Problém nočního skoku je že to není všespasitelný lék na přetížené tratě. Je vlastně použitelný jen pro omezené množství vlaků a zátěže.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3555
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 16:56:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad "nákladní obchvat" Prahy:
Kdyby se moc chtělo a bylo hodně potřeba, tak severní nákladní obchvat Prahy je, na rozdíl od jižního, možný. Kdyby měla kapacita tratí pro nákladní dopravu patřičnou politickou prioritu, tak by tento nákladní obchvat mohl fungovat v horizontu cca 6 let (2-3 roky na vypapírování, 3-4 roky na stavbu).
km
0 Beroun
16 Nučice (obnova spojky Rudná)
27 Jeneč (obnova spojky Jeneček, propojení do stanice)
44 Zákolany (Nová spojka, zřejmě cca 400 m dlouhým tunelem. Za spojkou asi 1 km souběhu kolejí pro vyrovnání nivelet. Nejnáročnější místo "projektu".)
51 Kralupy
69 Neratovice
77 Ovčáry (nová spojka)
95 Lysá nad Labem
Přes Prahu je to do Lysé 78 km, čili prodloužení o 17 km.
Ve většině trasy by se musela udělat kompletní výměna svršku, oprava mostků, místy sanace spodku a tak dále. Samozřejmě by se musely obnovit zrušené výhybny, a prodloužit staniční koleje ve stávajících stanicích. Zvýšení nosnosti tratě by něco stálo, ale ve srovnání s koridorem by šlo o pakatel. Elektrifikuje se kdejaká skorolokálka, tak by se elektrifikace udělala přednostně zde.
Provozně by to znamenalo, že by si ČDC v Berouně muselo trvale držet mašinu pro přípřež Beroun-Loděnice. V jiných úsecích "nákladního obchvatu" snad nejsou takové sklony, aby samy o sobě zkracovaly délku vlaku. (Mimochodem, o kolik větší je stoupání Loděnice-Vráž než Smíchov-Jinonice?)
Výhodou by bylo, že v této trase nemusí jezdit téměř žádná osobka. Motoráky, co v téhle trase vozí pár lidí, jezdí spíš z tradice, a klidně by se daly nahradit autobusy.
Až by se postavila VRT a podobné novostavby, tak by tento úsek zčásti ztratil význam, ale pro mnohé náklady by se hodil trvale, určitě by nikdy nebyl zcela opuštěný.
Je mi jasné, že tu troubu dost hicuju, a že tento "projekt" má své mouchy. Obávám se ale, že nic chytřejšího "tady a teď" se nedá vymyslet.
Tak, a do mě .....
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2691
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 17:07:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haldir: To souhlasím, to není. Ale zároveň taky není vhodné porušit půlku plných osobních vlaků, aby se tam procpaly náklady, který by klidně mohly jet později nebo dříve. Kdyby to bylo o půl den, ale zpravdla jde o desítky minut.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 17:14:00    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "regiošuk" = 01.04.2010 - 12:18:45:
Díky za upřesnění - zaregistroval jsem, že "023" jezdila ve čtvrtek stejně, jako ve středu, ale co kdy jezdilo "proti ní", to jsem nevěděl, protože za ty čtyři dny, kdy jezdily "šukafóny", jsem na ně "zblízka" narazil jen právě v pondělí: ve čtvrtek odpoledne jsem se sice snažil z okna osobního vozu protijedoucího vlaku při míjení zjistit, který vůz tam v ten den jezdil, ale nepodařilo se mi to - odhadl jsem pouze, že asi měl na konci inventárního čísla číslici 6, takže jsem tipoval inventární číslo na "386", ale jistý jsem si nebyl. Je zřejmé, že se v depu snažili nahradit "náhradní koženku" něčím přijatelnějším co nejdříve a aspoň místo ní dodat "plyšák", aby "-aa-" příliš neřval (viz jeho příspěvek č. 1683 z 31. března t.r.) ...
Ještě doplním, že v pátek se na "tangentě" objevil "celkom novučičký" dvoudílný šumperský křáp s inventárním číslem 116, údajně v ten den poprvé zkoušený v provozu s cestujícími: má nápis o datu vážení 26.03.2010, jinak na něm zatím nebyly ani žádné "reklamní" nápisy (jako "Středočeská regionova", apod.). Takže by snad problémy s náhradou měly chvíli přestat ...
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 17:26:10    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Bručoun" = 3555:
Ten návrh obsahuje nejméně dva těžko řešitelné problémy: prvním jsou nechutné sklonové poměry na "hrbaté" (stoupání asi 26 promile až prakticky před Rudou u Prahy s protispádem z Vráže u Berouna do Loděnic) a druhým komplikace s obnovou spojky v Rudné u Prahy, kde už má nějaká firma svoje stavby (dráze asi ty pozemky už dávno nepatří). Kromě toho: prakticky všechny mezilehlé stanice jsou hodně krátké, takže by to určitě vyvolalo i potřebu jejich prodloužení, které by ne vždy bylo snadné - i proto by asi bylo jednodušší jezdit přes Kladno, neboť i výstavba spojky v Jenči by byla rozhodně snazší, než budování nějakého monstra v Zákolanech ...
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 145
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 17:26:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak na konci roku v Mladé Boleslavi 9kusů Regionov,
co budou mít všechno za oběhy??

Peva: říkal jsem Vám to
Projekt Boblick2 se ztroskotal...:D
Haldir
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 4-2010

Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 17:42:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jasně pro nákladní dopravu co možná ty nejkrkolomnější řešení hlavně aby si posvátná kráva jménem osobní doprava mohlá dál pást vklidu kapacitu DC...
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7658
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 17:58:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobní doprava má veliký politický význam - vozí se s ní voliči, obvykle ti snáze ovlivnitelní. Každé volby přinesou do osobky něco nového a dobrého.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Tratovak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 325
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 18:03:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odpoludňajšie repete:
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3556
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 18:06:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"nechutné sklonové poměry na "hrbaté" (stoupání asi 26 promile až prakticky před Rudou u Prahy s protispádem z Vráže u Berouna do Loděnic)"

Tak by ta přípřež byla Beroun-Nučice, a ne jen Beroun-Loděnice. Pochybuju, že by to bylo dražší, než když vlaky jedou přískokem, a v těch (ne)jedoucích vlacích je "umrtveno" hafo mašin i s fíry. Ono se to nezdá, ale jízda přískokem je sakra drahá.

"komplikace s obnovou spojky v Rudné u Prahy, kde už má nějaká firma svoje stavby (dráze asi ty pozemky už dávno nepatří)"

To by musely být nějaké úplně nové stavby. Ty co pamatuju z nedávné doby stojí mimo trasu původní spojky.
Jaké konkrétní stavby podle Vás překáží, čí jsou a od kdy tam stojí?

"prakticky všechny mezilehlé stanice jsou hodně krátké, takže by to určitě vyvolalo i potřebu jejich prodloužení"

Ano. Když nákladní obchvat, tak se vším všudy.

"jednodušší jezdit přes Kladno .... než budování nějakého monstra v Zákolanech ..."

Ježdění přes Kladno není řešení. V úseku Hostivice-Kladno-Dubí to bude s kapacitou vždycky všelijaké, i když tam bude dvojkolejka. Staví se daleko větší a dražší monstra, leckdy i zbytnější. Zákolanská spojka by nebyla nijak děsivá, většinu obce by minula v zářezu či tunelu. Kdyby byla součástí souvislého obchvatu tak by byla i využitá.
Podle mě nemá žádný smysl draze rekonstruovat jen jednotlivé části uvedeného obchvatu. Dneska se v žádném úseku neodveze tolik nákladu, aby stála rekonstrukce za to. Obchvat jako celek by podle mě přitáhl tolik vlaků, že už by se vyplatilo držet v Berouně mašinu pro přípřež Beroun-Loděnice nebo Beroun-Nučice.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2482
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 18:14:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On je problém taky v tom že ani ty trasy pro náklady na 171 ve špičce nejsou využitý zdaleka vždy. A dělat dost drahá opatření jen proto že se jednou za 14 dní nahromadí zátěž tak že jedna až dvě trasy ten den chybí a jednou do tří neděl by bylo potřeba procpat kontejnerák skrz Prahu ausgerechnet ve 4 odpoledne ač trasa zrovna není asi nikdo nebude.

A chtěl bych vidět ten řev obecenstva kdyby došlo k nějaké redukci velmi využívané osobky (což na 171 bezesporu je) a oak 14 dní nejelo odpoledne od Karga ani kolo.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2692
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 18:16:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aby si posvátná kráva jménem osobní doprava mohlá dál pást vklidu kapacitu DC...
A proto je kvůli 5 párům nákladů, protože to někdo není schopen nakreslit, potřeba zrušit Švejky a každý druhý osobák a nechat lidi šlapat pěšky a nebo zavést o polovinu pomalejší busy.

Tak na konci roku v Mladé Boleslavi 9kusů Regionov, co budou mít všechno za oběhy??
Tak tuším, že 6 (se zálohou) jich je potřeba na zajištění 064+070+071.
A ty zbývající 3? Že by Nymburk-Jičín?
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3557
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 18:21:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haldir: Ze 171 osobku nevyženete a berounský tunel hned tak nebude. Jestli se Vám objezd zdá nesmyslný, tak se zkrátka smiřte s tím, že v příštích 20 letech ve špičce neprojedete.

Chápu nářky na překážející osobku na tratích typu 071. 171 ale je úplně jiný případ. Nejméně vozí Švejky, a ty v průměru pod 40 lidí nejdou. Přes týden jsou vytížené od 20 do 60 lidí. Ve víkendové špičce běžně 100 i více lidí. Až jednou budou vlaky integrované do SID, tak těch lidí bude ještě o něco víc. Tím nijak nehájím zamračenou se 2 vagóny, ale ty vlaky nejsou zbytečné. Vám jako Cargu může být úplně jedno, jestli vám překáží krátká klasika nebo motor s vlekem.
Posilové panty, o těch nemá cenu se bavit. Těch se nezbavíte už vůbec, protože při ježdění eska po půlhodině by se nepobírali lidi ani kdyby jezdily na všech vlacích dva spojené ešusy.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3558
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 18:31:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lidem z Carga přijde úplně normální vézt vlak z Berouna do Hostivice nebo z Kralup do Hostivice přes Smíchov, mně to ale normální vůbec nepřijde. I z Berouna do Kralup by mi přišlo rozumnější odvézt vlak za hoďku a půl přes kopečky, než se prát s osobkou, která na 171 i 091 bude překážet vždycky.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3559
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 18:49:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: "protože to někdo není schopen nakreslit"

Problém není v kreslení GVD. Problém je v tom, že náklad oficiálně nesmí zdržet vlaky osobky. Pro rychle jedoucí náklady je volných 5 tras za dvě hodiny. To by ale muselo být organizováno tak, že při zpoždění osobáku se náklad normálně pustí, rychlík za tím vším bude poskakovat, a chytí třeba 5 minut. On by to zas takový průšvih nebyl. Při tom, jak jsou dneska nastavená pravidla hry, tam ta kapacita v praxi opravdu není.

Změnou "pravidel hry" se ale neřeší neustále se opakující mimořádnosti. Ty jsou řešitelné skutečně jen obchvatem (a ochotou Carga obchvat využít).
Adalbertinum
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 591
Registrován: 1-2010

Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 19:09:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hmm, je zajímavý,, že když jsem dělal na Metransu, tak kontejneráci z Děčína jezdily na Uhříněves i tři hodiny, a někdy i víc.. Ale podobné problémy byly už aj německu.. Neříkám, že to mělo vliv na 090, ale hlavní problém byl na 091, a v Praze, kde se zpoždění zvyšovalo dost často..
Smithers
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 126
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 19:25:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Helejte, a neřešila by se náááhodou značná část problému živějšími mašinami?
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 17653
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 19:27:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky - Evidentně nevíte, co je to noční skok. Ten skutečně nemá z dobou nakládky nic společného. Naopak. Pokud by to fungovalo tak, jak má, tak byste měl (na území ČR) zboží dostat do druhého dne v pracovní době. Železnice nemůže úplně fungovat na přání, obzvlášť když vezete malou zásilku, protože je závislá i na ostatních zákaznících.
Noční skok je časový prostor, kdy je nákladní doprava nejrychlejší, kdy ji jiná doprava nepřekáží.


To jsou právě ty teorie ze skript, jak už tady psali jiní. Nákladní doprava musí fungovat 24 hodin.

Bručoun - Lidem z Carga přijde úplně normální vézt vlak z Berouna do Hostivice nebo z Kralup do Hostivice přes Smíchov, mně to ale normální vůbec nepřijde. I z Berouna do Kralup by mi přišlo rozumnější odvézt vlak za hoďku a půl přes kopečky, než se prát s osobkou, která na 171 i 091 bude překážet vždycky.

To nevím, co komu přijde normální. V relaci Beroun - Hostivice jezdí akorát příležitostně Jetka (letecké palivo) z Kubice do Středokluk. Tu je samozřejmě jednodušší vozit přes Smíchov, než dvěmi úvratěmi a několik kopečků nahoru - dolu. Z Hostivic do Kralup a obráceně jezdí příležotostně vápenec z Mořiny a jeho vyrovnávka, a to samozřejmě přes Středokluky.

A z Berouna do Kralup jezdí akorát vápenec Beroun - Dubí, který (v dýzlu) tahá OKDD opravdu podle vody přes Malešice. Taky by mě zajímalo, proč je pro ně výhdonější 2x tak dlouhá trasa, ale asi k tomu důvod mají.

Prostě chce to míň teorie a víc reality.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3055
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 19:39:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: přípřež čeho? 2x taurus, aby to těch 1700 tun vytáhlo do těch kopců?

Hroch: problémem nejsou lidé protestující proti PHS, ale úchylácké normy pro hluk. Kdyby mi takovou prasárnu měli udělat kolem baráku, tak budu protestovat taky a takovejm černošičákům se vůbec nedivím.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3560
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 19:57:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain: "Prostě chce to míň teorie a víc reality"

Přesně tuhle reakci jsem čekal. Když vy cargáci voláte po realitě, tak berte osobku na tratích jako je 171, 011, 231 nebo 221 jako realitu. A smiřte se s tím, že přes den budete přes Prahu skákat hóódně hodin. Nebo si snad myslíte, že kvůli vám bude někdo omezovat příměstskou dopravu okolo Prahy?

"z Berouna do Kralup jezdí akorát vápenec Beroun - Dubí, který (v dýzlu) tahá OKDD opravdu podle vody přes Malešice. Taky by mě zajímalo, proč je pro ně výhdonější 2x tak dlouhá trasa, ale asi k tomu důvod mají"

Kdyby byla souvisle průjezdná rekonstruovaná trať se zkracujícími spojkami, tak by se jim možná vyplatilo vytáhnout ten vlak do Nučic na dvakrát, než skákat přes Malešice. O vyrovnávce nemluvě, s tou by přes kopce nebyl problém.
Při dnešním stavu tratě nepochybuju o tom, že je to výhodnější spodem.

Qěcy: "přípřež čeho? 2x taurus, aby to těch 1700 tun vytáhlo do těch kopců?"

Psal jsem o elektrifikaci, bez ní by to pochopitelně nemělo cenu. Dvě běžné elektrické mašiny by to snad zvládly, nebo ne?

Oba mimoděk potvrzujete, že zas tak velký problém s průjezdností nemáte. Protože kdybyste ho měli, tak byste vzali zavděk i těmi kopečky. Cesta přes kopečky sice znamená palivo navíc, ale mašiny a fírové umrtvení v poskakujících vlacích vás fakt nic nestojí?

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1475
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 20:11:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zkusím to ještě jednou stručně: Osobka kolem Prahy není to, co "likviduje" (beztak pendrek jezdící) Cargo. Tím je neschopnost provozovatele dráhy efektivně využít dostupné možnosti. Ergo není třeba rušit osobku, ale nakopat SŽDC do zadele.
Howg.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3561
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 21:07:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě rejpnutí do cargáků. Kdybyste měli možnost v libovolnou denní dobu objet Prahu přes kopečky za dvě tři hoďky, tak byste občas mohli zavadit i o kšeft, který sice nemá tolik tun, ale musí se dovézt rychle.
S vašimi dnešními dojezdovými časy je jasné, že nic jiného než uhlí, vápenec, cement, ropné produkty, prací prášky a dřevo vozit nebudete.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1645
Registrován: 2-2004

Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 21:43:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Já nepsal nic o odklonech Plzeň-Praha!

Hroch, Sobota, 03. dubna 2010 - 19:01:12 : "Jelikož to ale není na Smíchově to pravé ořechové, tak bych doporučoval od Plzně nějaké "komplexnější" odklony ... na jih třeba přes Budějovice, popř. Tábor a Jihlavu. Na sever přes Žatec nebo Louny (viz i Ježíšek)".

Ocenil bych, kdybys byl konzistentní a buď stál za svými názory, nebo uznal, že ses mýlil. Tyhle vytáčky a kroucení z toho, co jsi napsal, jsou ubohý. Ale po těch vytáčkách už je ti asi jasný, že jsi přestřelil.
O mé znalosti ekonomiky nemusíš mít strach
Po tom, co jsi tady předvedl?
Rozhodně jsou větší, než tvoje znalosti technologie
To je možný.

Bručoun: Ten obchvat není špatný nápad, pokud by byl stavebně proveden s menšími sklony, než jsou na hrbaté dnes.
smiřte se s tím, že přes den budete přes Prahu skákat hóódně hodin. Nebo si snad myslíte, že kvůli vám bude někdo omezovat příměstskou dopravu okolo Prahy?
Zase, zkušenosti z Německa - infrastruktura v uzlech je dostatečně posílená a vlaky tam přes uzel hóódně hodin neskáčou - buď projedou po obchvatu, jiný oddělený tarti, nebo se na max. pár desítek minut odstaví někde na vedlejší koleji a v okamžiku, kdy je v grafikonu volná díra, se pustí na trať a dispečer na fíru vysílačkou tlačí, aby jel a tak uzel projede.Je to špatně? Co třeba to takhle dělat i u nás?

tak by se jim možná vyplatilo .... běžné elektrické mašiny by to snad zvládly, nebo ne ...
Těch možná je moc...

(Příspěvek byl editován uživatelem Desiro.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3562
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 22:00:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: To bude dřív berounský tunel, než hrbatá přestavěná na menší sklon. Přes Vráž je blbý terén, žádnou rozumnou přeložku si neumím představit.

Jaký výkon potřebujete pro vytažení reálně jezdících ložených vlaků na Vráž? Kolik kW/100t je třeba při stoupání 25 promile?
Chápu, že pro diesely s výkonem 1,5 MW jsou těžké vlaky do většího stoupání moc velké sousto. Elektrických mašin o výkonu od 2,5 MW do 3,5 MW ale snad má Cargo jakž takž dost.
Když by byla pro celou cestu z Berouna přes Jeneč do Kralup nebo Nymburka mašina dejme tomu s výkonem 2,7 MW, a pro přípřež Beroun-Nučice navíc mašina s 3,5 MW, kolikatunová souprava by se odvezla?
Je mi jasné, že tu troubu hicuju víc než je obvyklé. Ale docela by mě zajímalo, jestli cargáci řvou jen tak aby furt řvali, nebo jestli je zrychlení carga za cenu kopců tak nepřekonatelný problém.

Kromě ložených vlaků jsou i vyrovnávky, ty snad nemůže být problém přes pár kopečků přetáhnout.

Pro současnou trať 171 nevím, jak by vám pomohla německá pravidla. Myslím tady a teď. Kromě legalizace mírného zdržení osobáku či rychlíku mě nic nenapadá.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1646
Registrován: 2-2004

Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 22:06:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

neřešila by se náááhodou značná část problému živějšími mašinami?
Bohužel ne, protože v oblasti nízkých rychlostí mají všechny soudobé tady i na západě užívané loko obdobnou počáteční tažnou sílu, dále jsou omezeny adhezí. Vysoký výkon moderní lokomotivy využívají k tomu, aby mohly zrychlit na "vysokou" rychlost (100) a udržely ji na stoupáních; na 171 ale dosáhnete max(!). padesátky a už vidíte před sebou výstrahu a stůj, za kterou se courá courák.

No a pak tu máme problém, že takové lokomotivy jaksi nejsou k dispozici a nejméně ještě rok ani k dispozici nebudou.

Záruba: Na "ne, ne, ne" jsme tu odborníci dva: se mnou ještě vy, akorát že v opačném smyslu, takže to co jste tu napsal o mně, platí i na vás. Pokud se mnou ale máte takový problém, tak na mě prostě nereagujte. Puntík.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1647
Registrován: 2-2004

Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 22:23:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jaký výkon potřebujete pro vytažení reálně jezdících ložených vlaků na Vráž? Kolik kW/100t je třeba při stoupání 25 promile?
Vůbec netuším, s takovými sklony nepracuji. Pohledem do zátežovky pro ES64F4 pro mokrou kolej odhaduji (zátěžovka končí na 20 promilích!), že by tam jedna měla normu 600 tun v T4, a to je sakra málo, jinými slovy - je to neproveditelné. Nákladka není osobka, problém je každé promile navíc.

Elektrických mašin o výkonu od 2,5 MW do 3,5 MW ale snad má Cargo jakž takž dost.
Počítáte i s jinými dopravci, kteří ty mašiny nemají a nemohou si je, vzhledem k místní situaci, pořídit?

Pro současnou trať 171 nevím, jak by vám pomohla německá pravidla. Myslím tady a teď.
Já vám povím jak: ponechat mezi tou osobkou ty popisované dostatečné díry pro projetí, o kterých budou výpravčí vědět, že tam jsou. No a pak jen aplikovat výše popsaný postup...


(Příspěvek byl editován uživatelem Desiro.)
Haldir
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 4-2010

Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 22:32:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Bručoun
Tak to jsem čekal. Vám vůbec nedochazí že ta nejduležitější osoba zvysoka kašle na nějaké objektivní problémy ohledně zacpaných tratí osobní dopravou a pod. protože on má dostupnou alternativu která se nazyvá kamion.

Jinak můžem děkovat Valar že nikoho nenapadlo vrámci českoněmecké spolupráce protáhnout příměstkou dopravu od Drezden až do Ústí nebo Děčína. To by pak někoho jako pan Bručoun mohlo napadnout aby se nákladní vlaky tahaly náhradně přes Rumburk nebo} Moldavu.....
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3563
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 22:54:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haldir: Ještě jednou a polopatě. Považujte počet vlaků osobní dopravy na 171 za daný. Mně za to nenadávejte, já v tom nejsem ani páté kolo u vozu. Tak, a teď mudrujte, jak cargu při daném počtu vlaků osobky pomoct.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 17654
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 22:54:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun - Přesně tuhle reakci jsem čekal.

Jak se do lesa volá, taxe z něj ozývá. Rady typu jezdit z Kralup do Hostivic přes Středokluky opravdu nikdo nepotřebuje. Držte se Bručoune raději příměstských autobusů v Stč. kraji, to vám docela jde.

Desiro - Já vám povím jak: ponechat mezi tou osobkou ty popisované dostatečné díry pro projetí, o kterých budou výpravčí vědět, že tam jsou. No a pak jen aplikovat výše popsaný postup...

Jo něco takovýho by bohatě stačilo. A ne to šponovat do situace, kdy každý nepojízdný ešus rozhodí dopravu na půl dne.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 17655
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 22:57:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když by byla pro celou cestu z Berouna přes Jeneč do Kralup nebo Nymburka mašina dejme tomu s výkonem 2,7 MW, a pro přípřež Beroun-Nučice navíc mašina s 3,5 MW, kolikatunová souprava by se odvezla?

Tak jo. A ještě k tomu návod, jak někoho přesvědčit o elektrizaci téhle tratě. A (znovu-)vybudování některých spojek.

Jsem myslel, ža Apríl už byl.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3564
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 23:03:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Jak se do lesa volá, taxe z něj ozývá. Rady typu jezdit z Kralup do Hostivic přes Středokluky opravdu nikdo nepotřebuje"

"ještě k tomu návod, jak někoho přesvědčit o elektrizaci téhle tratě. A (znovu-)vybudování některých spojek"

Jak vidím, žádný problém s kapacitou tratě 171 v podstatě neexistuje. Kdyby vážný kapacitní problém skutečně byl, tak by byly reakce na žhavení trouby s nákladním obchvatem úplně jiné. Není nad průzkum bojem Se svou pověstnou namyšleností a přezíravostí jste se chytil do vlastní pasti.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1648
Registrován: 2-2004

Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 23:09:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoune, ten problém tu samozřejmě existuje, jinak by nákladka tolik neřvala, a vy byste se radši místo siláckých řečí měl držet při zemi: žádný takový obchvat tu nikdo stavět nebude (přesně to tu McB řekl a má naprostou pravdu; vy ale asi máte nějaký problém s pochopením resp. to pochopit zřejmě nechcete), a vzhledem k tomu, že takový evidentně nelze realizovat s vyhovujícími parametry převýšení, je na místě hledat jiné řešení a tzv. zůstat u vody, nebo navýšit kapacitu tunelu i pro náklady.

Ale nejdůležitější je zůstat při zemi a hledat řešení současné situace. Můj návrh už je na stole, račte se vyjádřit.

(Příspěvek byl editován uživatelem Desiro.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3565
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 23:10:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Vůbec netuším, s takovými sklony nepracuji. Pohledem do zátežovky pro ES64F4 pro mokrou kolej odhaduji (zátěžovka končí na 20 promilích!), že by tam jedna měla normu 600 tun v T4, a to je sakra málo, jinými slovy - je to neproveditelné. Nákladka není osobka, problém je každé promile navíc"

Nepřeháníte trochu? Ke konci bolševika se nezřídka tahalo uhlí v noci přes Dejvice na Kladno, do stoupání 24 promile. Tahala ho dvojička sergejů, každý o výkonu 1,5 MW. Kolik tenkrát mohla ta souprava vážit? Když to šlo tenkrát do Veleslavína, proč by to nešlo dneska na Vráž? Ano, sergeje byly šestikoláky, a na Vráž by taky byly potřeba dva šestikoláky, kvůli dostatečné adhezi. Nechci tvrdit, že by tudy šlo odvézt všechno.
Skutečný důvod "nemožnosti" obchvatu bude spíš ten, že není potřeba, protože ČDC zas tak moc kšeftů nemá, a o rychlejší (a lehčí) kšefty ani moc nestojí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3566
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 23:14:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"nejdůležitější je zůstat při zemi a hledat řešení současné situace. Můj návrh už je na stole, račte se vyjádřit"

Jaký konkrétní návrh? Asi jsem ho v té záplavě přehlédnul. (Samostatnou trať nepovažuju za reálný návrh, leda že byste vzal zavděk hrbatou.)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6556
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 23:18:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro:
to ale není na Smíchově to pravé ořechové, tak bych doporučoval od Plzně nějaké "komplexnější" odklony ... na jih třeba přes Budějovice, popř. Tábor a Jihlavu. Na sever přes Žatec nebo Louny
Dík, za zopakování mé věty, alespoň to nemusím hledat v archivu.
Nicméně mám takový pocit, že Praha neleží na jihu ČR tam leží České Budějovice nebo Brno. (Škoda, že Vás Ledvinová na geografii nevyrazila, možná byste si to líp zapamatoval.)
Tedy pro hlupáky:
Z Plzně na jih ČR (Č. Budějovice, HavlBrod, Brno, ..., ne Praha) můžu jet přes ČB/Tábor a ne po 171 přes Prahu. Z Plzně na sever ČR (Most, Ústí, ..., ne Praha)můžu jet přes Žatec nebo Louny a ne po 171 přes Prahu.
Na ty Vaše následné výlevy srdíčka nehodlám reagovat.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1649
Registrován: 2-2004

Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 23:27:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Vytáčky, který ale nic nemění na tom, jak to bylo původně myšleno a na tom, že to bude mimo 171 dražší.

Škoda, že Vás Ledvinová na geografii nevyrazila
Za jedna, ubožáku.

Bručoun: Zítra to tu trochu rozeberu, jo? Teď jdu spát.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6557
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 23:36:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H., 6:48:
schopná mašina do té doby pochází od Scanie, MANu, Mercedesu.
Njn, já nemůžu za to, že většina cargo-dopravců má akorát tak 740 a jejich klony.
Záměrné a) nepochopení, b) překrucování
Na to jste tu kadet Vy a Desiro.
že se vlak z Prahy na západ musí sestavit "pro jistotu" o čtyři hodiny dřív než by bylo nutné ovšem zanedbatelné taky není).
Proto teda všechny just-in-time třeba pro Škodovku skončily na silnici

Asi jste v té škole moc pozor nedával, protože "just-in-time" je především o přesném dodání (a to železničnímu cargu skutečně nejde), zdaleka ne tolik o rychlosti.
Hlavně když se vyhazuje za šotolíbivé projekty drátování Velenic a Železné Rudy.
To je věcí SŽDC a potřebě jednoduše nacpat zakázky EŽ. Mě se tyto stavby také nelíbí, ale jsem na to jaksi malý pán.
Myslíte tu kritiku "čekání na Godota", protože za padesát let možná bude tunel
Já jsem nikde nenapsal, že tunel bude zítra. Nicméně tím, že cargo je div ne proti němu, tak se skutečně Cargo ještě načeká.
Jestli si myslíte, že jakákoliv stavební činnost podél Berounky je jednodušší, tak jste buď značně neznalý věci nebo opět záměrně překrucujete pravdu (viz příspěvek Qěcy-ho).
Tak někdo jiný tu zas vyprávěl o odklonech Praha - Plzeň přes Tábor. Asi to patří k folklóru.
Viz odpověď Desirovi.

Haldir:
protože Cargo nemá občas k dispozici dostatečné množství vhodných lokomotiv pro ptrasu přes Žatec
Viz co jsem psal T.H. ... chce to něco lepšího než 740 apod.

T.H., 12:33:
Však taky nočněskokové Pn z Ostravy (22:00) dojede do Nymburka řádově v 4:00 ráno, jenže nočněskokový Most musel z Nymburka odjet v 1:00 (aby byl 4:00 v Mostě). "Jeho Pn odjelo před pár hodinami a další jede za 24 hodin", že?
A což takhle to zkusit nočním skokem z Ostravy rovnou až do Mostu? Když (nejen) Vás tak čtu, o vytíženost by jistě nouze nebyla.

Karlshaus:
Viz Orky.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6558
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 23:39:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vytáčky
Nesmysl, já vím moc dobře, co píšu.
Též bych využil "smajlíka" "Kalousku jsi jednička".
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6559
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 04. dubna 2010 - 23:48:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy, 3055:
problémem nejsou lidé protestující proti PHS, ale úchylácké normy pro hluk
Ano, to vím ... někteří ty PHS nechtějí (vč. Vás nebo mě nebo jistého obyvatele u Úvalech), ale jiní zase ani nechtějí slyšet o změně těch norem - stačí zalistovat starší MF DNES (možná to bude i na iDNES), jak z toho Vít vycouval, resp, spíš "byl vycouván".
Prostě se nelze zavděčit všem a kolem Černošic bude vždycky problém nějakou stavbu projednat.

Bručoun:
Povětšinou souhlas.
Nebo si snad myslíte, že kvůli vám bude někdo omezovat příměstskou dopravu okolo Prahy?
Mám takový pocit, že někteří diskutující si to skutečně myslí - třeba Haldir.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1760
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 00:17:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad výkon do kopců:

P [W] = F.v = m.g.s.v

v základních jednotkách, po převední na kilowatty, tuny, promile, km/h a sloučení konstant to je:

P [kW] = m.s.V/360

Pro 30 ‰, 1700 tun a 50 km/h to dělá 7083 kW, které je ještě potřeba přenést na koleje.
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3