K-report
 

Archiv do 4. ledna 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » 3. koridor » Archiv do 4. ledna 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 11:31:39    Odkaz na tento příspěvek  

Souhlas. Pamatujme na to i pri volbach.
Se obávám, že nám to moc nepomůže. Alespoň já tedy mám pokaždý dost problém i s kompromisní volbou typu větší-menší zlo...

3.TŽK Off:
Takže to posouzení priorit nech těm, kterých se to týká
Kde prosím posuzuji priority jiných lidí? Docházkové vzdálenosti k nejbližší VHD? Konstatování, že lidi jsou čím dál línější? Jsou a je mi to ganz egal, jejich život, jejich zdraví...
A ty menedžmenty si také nech. Kolem mne je dost lidí, kteří se živí jinak než managementem. A můžu říct, že poctivě a také dost tvrdě.
Hele, tady na K-repu je hromada lidí z provozů, THP, nejrůznější Drnové, DispO11, manažeři určitě také a nevšiml jsem si, že by měli potřebu zdůrazňovat, že pracují Tvrdě. Já si vážím práce každýho ať je to uklízečka, co mi dopoledne umeje kancl, posunovač co vyvěšuje vozy nebo manažer který jim to práci nějak řídí nebo sestra na áru na noční nebo finanční ředitel SU a.s. nebo kdokoliv. A taky nezdůrazňujeme jak je to tvrdá práce, že se musí dělat úplná zkouška brzdy těžce brzo nad ránem, kdy ještě většina lidí spí.
A rozhodně se nemůžou fláknout v prosinci na měsíc na nemocenskou
Aha pozorovatel má osobní problém... Čili:
a, Můžou, platí pro ně stejné fyzikální zákony a kupodivu i stejné pracovní právo.
b, Po mnoha a mnoha letech, kdy jsem nemarodil a mnoha a mnoha měsících přesčasů (v podstatě od května do září pravidlo) a zároveň souhře dalších okolností (které zde nikoho nezajímají) jsem si mohl dovolit být přesně 10 dní v pracovní neschopnosti. Žádný morální problém s tím nemám ani já, ani mé okolí a ani kolegové v práci nebo nadřízení.

3. TŽK On:
Masinka
Administrátor

Číslo příspěvku: 5375
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 15:04:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Souhlas. Pamatujme na to i pri volbach.
Taky se obávám, že ve volbách s tím moc nepohnete. Budování dopravní infrastruktury je z většiny asi ve vleku úplně jiných důvodů, než zda pod hradem sedí modří, žlutí, zelení nebo fialoví s puntíky.

A furt mně vychází, že nějakých 30 mld CZK investovaných do škol, výzkumu a nových technologií přinese neporovnatelně více užitku, než tytéž prachy v betonu, asfaltu a kolejnicích.
Tady už vstupujeme na docela tenký led. Kvantifikovat užitek z nové dopravní infrastruktury asi moc přesně nelze, různým ekonomickým multiplikačním efektům věřit můžeme a nemusíme - nikdy nevíme, jaký vývoj by byl v případě odlišného postupu. Osobně se domnívám, že stavba fungl nových dálnic přinesla dotyčným oblastem z pohledu ekonomiky docela zásadní užitek, proto bych určitě byl pro dostavbu základní sítě dálnic. Trochu jinak to vidím u koridorů, kde jediné ekonomické zdůvodnění chápu tak, že ponechání zhoršujícího se stavu by při stavbě paralelní dálnice znamenalo postupný přesun dopravy na silnice a vyvolalo další investice do asfaltu. A protože to "politicky" nechceme, máme dvě možnosti:
a) investovat během 30 let částku X do údržby a drobných úprav tratí,
b) investovat během 10 let částku X + 5 % do modernizace tratí s drobným přínosem zrychlení.

Opět bych byl pro variantu b), tedy neotálet s koncentrovanou údržbou polorozpadlých tratí (tj. dostavbou koridorů) a dokončením potřebných uzlů. Pak si dokážu u silnic i železnic představit podstatný pokles investic, ale teď bych to asi nedělal.

Tunel do Berouna už je ale něco trochu jiného, fungl nová železniční infrastruktura. Užitek z něčeho takového si posoudit moc netroufám. Každopádně je zřejmé, že nákladní dopravě to nepřinese prakticky nic a v osobní je efektem zkrácení intervalu vlaků podél Berounky a ukousnutí 15 minut jízdní doby u vlaků tunelem. A to mi za 50 giga nepřipadá jako nejlevnější, protože vlak nikdy nevyužije ani polovina osob jako dálnici nad tunelem...

Rychlíky z Plzně překonají jízdní dobu autobusů v relaci do centra Prahy i bez tunelu a o jejich využití rozhodne spíš počet bezdomáčů na obou nádražích, stav vozů a cena jízdného. Kapacita osobáků podle Berounky také není dána jen intervalem (perón na hlaváku má 400 metrů, ešus 80). Proto vidím tunel jako nezbytný až v momentě, kdy jako součást VRT do Mnichova dokáže přitáhnout velký podíl cestujících z této relace. Takovou poptávku si představuju až tak v roce 2030.
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 497
Registrován: 3-2007
Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 16:12:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Masinka:
Vezmu to od konce....
-...tunel jako součást VRT do Mnichova dokáže přitáhnout velký podíl cestujících z této relace...
No někde se s tou VRT musí začít, že? Tak proč s ní nezačít tunelem, když se tím zároveň vyřeší problém s kapacitou 171 a rychlostí? To samé by se totiž dalo říci i o některých z dalších staveb, postavit je, až budou nezbytné. Stavby jako jednotlivé části budou zbytné vždy. Největší přínos pochopitelně přinesou až jako celek.
-...Kapacita osobáků podle Berounky také není dána jen intervalem (perón na hlaváku má 400 metrů, ešus 80)...
Problém není v kapacitě jednotlivých vlaků na 171(aspoň si to myslím). Problém je v kapacitě tratě jako takové a proto porovnávat délku ešusu a nástupištěm je dosti zavádějící. Na příměstských tratích je smyslem častá frekvence dopravy s kratšími soupravami a ne třeba jednou za hodinu s dlouhou soupravou. Lidi totiž budou využívat vlaky, když budou jezdit, kdy oni potřebují a ne jednou za čas. A trať 171 je v tomto směru úzkým hrdlem dopravy z Prahy na západ.
A co se týká výše investic do železniční infrastruktury, tak si musíme uvědomit, že od války se kromě elektrizace a nějakého toho zab. zař. do kolejí prakticky neinvestovalo a nové traťové úseky se nestavěly žádné. Na západ od nás jezdí na hlavních tratích rychlostmi kolem 160 už od nějakých 70. let a VRT staví od let 80. Pochopitelně, že to nebylo zadarmo, ale také proto (kromě jiného) jsou tam, kde jsou.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2920
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 19:27:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takovou poptávku si představuju až tak v roce 2030.

No dřív uvedení do provozu stejně moc reálné není.



Na příměstských tratích je smyslem častá frekvence dopravy s kratšími soupravami a ne třeba jednou za hodinu s dlouhou soupravou.

No ale na staré zabezpečovačce v údolí se nyní vyjezdí 15 minut, rychlíky i nějaká nákladka - a stále je zde prostor pro autoblok, plovoucí radioblok nebo jiné věci, co se jinde již používají. To neříkám proti tunelu, jenom konstatuji. (A pro nějaké 5-minutové intervaly souprav o kapacitě autobusu ať si skutečně koleje postaví ten, kdo to bude provozovat.)
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 499
Registrován: 3-2007
Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 19:37:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vypůjčeno ze sousedního fóra.... http://www.ducr.cz/drurad/091230vyhlaska.pdf
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 500
Registrován: 3-2007
Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 19:47:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

H_k:
...No ale na staré zabezpečovačce v údolí se nyní vyjezdí 15 minut, rychlíky i nějaká nákladka - a stále je zde prostor pro autoblok, plovoucí radioblok nebo jiné věci, co se jinde již používají...
Za současných rychlostí nelze než souhlasit. Jestliže by se však měly rychlosti zvýšit, musí se zvětšit časové rozestupy mezi rychlíky na jedné straně a osobkou a nákladkou na straně druhé nebo by jinak pak "poskakovaly" rychlíky za touto pomalejší dopravou, které by se zvýšení traťové rychlosti prakticky nedotklo.
Já také nejsem vyloženě zastáncem tunelu, ale tato varianta se zatím jeví jako nejrychleji možná realizovatelná.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2921
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 22:23:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ovšem v údolí se zvýší rychlost maximálně o pár minut, které se vykryjí třeba tím auto/radioblokem.

Ale jinak jsem taky spíš pro než proti tunelu.
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 513
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 02:32:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ETCS Level 3(instalace Levelu 2 je plánována na roky 2014-15) + předjíždění osobáků rychlíky v některých stanicích by kapacitní problémy alespoň částečně nevyřešilo?
Marooned
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3226
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 10:08:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rzecz: instalace ETCS L2 na trať ani zdaleka neznamená, že bude něco i na vozidlech, a na L3 je potřeba zapomenout na ještě déle...

Vzhledem ke stále se komplikujícímu projednávání modernizací (viz sestřelené Úvaly) lze mít za to, že je tunel opravdu nejschůdnější řešení, jak se spojením Praha-Beroun něco udělat, a má smysl debatovat leda o tom, jak zařídit co nejmenší dopad na okolí...
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2922
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 11:06:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je fakt, že vrazit těch 30 mega čistě do zabezpečovačky na drážní síti, asi by se zachránilo hafo životů... No jo, no...
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 502
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 11:40:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To H_k:
Lepší zab. zař. je určitě potřeba, třeba pro zrychlení dopravy přes nezabezpečené výhybky, nezabezpečené přejezdy atd, ale že by kvůli tomu stávajícímu dosud ročně umíralo hafo lidí??? Pokud je mi známo, tak na kolejích umírá nejvíce sebevrahů a pak uživatelé automobilové dopravy (a ti ještě většinou na zabezpečených přejezdech) a těm sebelepší zab. zař. život asi nezachrání. Jedině že by jim dříve než skočí pod vlak nebo vjedou na červenou na přejezd někdo pořádně nafackoval.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2923
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 12:02:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No na těch lokálkách, kde se jezdí na hubu, je každou chvíli něco. Samozřejmě, k soudu jde fíra, o tom není pochyb. Ale rozumná míra zabezpečení by 90% těchto D3-průšvihů odstranila.

Rozumná míra zabezpečení na hlavních tratích by zase odstranila ty průjezdy stůj, různé Plešnice a podobně.

No a za 30 mld bysme asi mohli mít nohy na stole v celý síti a ještě by něco zbylo na rušení přejezdů / nadjezdy, nehledě na eliminaci provozně drahých stanic "u 3 volů"... Prostě porovnávat to s přínosem jednoho tunelu - jakkoliv bych ho rád viděl - ......
Masinka
Administrátor

Číslo příspěvku: 5378
Registrován: 6-2002

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 12:12:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Junkrs:
Nedělejme z toho bojovku. Bavíme se o tom, zda osobáky budou jezdit po 15 nebo po 7,5 minutách. Já se domnívám, že těch 15 by bylo ještě dlouho zkousnutelných. Konec konců metro jezdí taky leckdy třeba po 10 minutách.

Na Západě se staví VRT už dlouho a důvodem je zatím téměř vždy vnitrostátní frekvence. Jedná se ale taky o trochu jiné přepravní proudy, až na výjimky jde o spojení milionových měst nebo konurbací. To u nás nemáme a mezinárodní frekvence na Západ zatím není příliš vysoká, i když k nárůstu určitě dojde. Takže tunel ano, zabije spoustu much jednou ranou, ale kdybych měl v nejbližších letech na stole 40 nebo 50 miliard, nasypal bych je jinam. Už proto, že jak ešusy po 7,5 minutách, tak zcela nové vlaky z Příbrami a Paříže nelze asi úplně dobře tahat přes stávající Smíchov a Vršovice...
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2924
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 12:35:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

7,5 minut je spíš interval solidní tramvaje - navíc kapacita vozidel by vyšla asi taky tak - tak to ať rovnou jede po vlastních kolejích a v cílové obci to třeba rovnou pokračuje mimo nádraží do nějakého lepšího místa... Sypat takový kvatna peněz (stejně nebudou ani v roce 2030) do takto hustého provozu a končit s tím přitom na stávajících nádražích - nevím, nevím... (To neříkám proti tunelu, jen k úvaze 7,5 minutového intervalu osobních vlaků s kapacitou 100 - 150 sedících...)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1716
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 13:00:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen jestli další navyšování kapacity na příměstských tratích, pokud by nestačil patnáctiminutový interval, nevyřešily lépe tři spřažené soupravy elefantů na jednom vlaku. Nárůst kapacity o 50 procent není zanedbatelný. Na nástupiště v zastávkách by se taková souprava měla vejít (cca 200 metrů). Přijde mi to rozumější, než další snižování intervalů mezi vlaky. Jediný problém by byl asi na hlavním nádraží, kde se mezi cesťáky a odjezdová návěstidla tato souprava nevejde............
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 504
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 13:09:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Masinka:...Konec konců metro jezdí taky leckdy třeba po 10 minutách...
To je právě to špatné přirovnání. Kdyby na 171 jezdily všechny vlaky stejně rychle (nebo pomalu)a se stejným počtem zastavení, tak můžou za stávajícího stavu jezdit třeba á 5 minut a nikomu to vadit nebude. Jenže realita je zcela odlišná.

H_k: Nikdo neříká úvahu vlaky pro 100-150 lidí á 7,5 minuty. Vždyť tam mohou jezdit vlaky pro 80-100 lidí á 10 minut. Nezapomeňte, že se tyto stavby nestaví ani s výhledem na příští rok, ani na pět let ale třeba 10-20 let dopředu.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 15:35:40    Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodem od pondělí nabíhají "zimní" denní výluky Svojšín - Planá... Zároveň Romcikáni - Holoubkov, cosi u Zdic...
Osobně to vidím tak, že adrenalinový sport přes Plzeň si odpustím a radši využiju ústecký R nebo AKV...
Hop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 4-2004
Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 18:27:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě si dovolím doplnit jednu poznámku k tunelu. Pozorovatel je přesvědčen, že tunel by byl nevyužit, denně by ho využilo několik set lidí. Záhadou ale zůstává jak těch pár vesnic na západ od Prahy může naplnit dálnici na samotnou hranici její kapacity, viz 40.000 autíček, které se denně vznášejí nad Berounem: odkaz Stejný počet aut projede po D1 za Mirošovicemi. Možná se jednou dočkáme šesti-pruhu přes Beroun...
Pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.179.139.2
Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 19:29:56    Odkaz na tento příspěvek  

Řekl jsem si, že už nebudu reagovat, ale toto mně nedá:
Hop:
Ještě si dovolím doplnit jednu poznámku k tunelu. Pozorovatel je přesvědčen, že tunel by byl nevyužit, denně by ho využilo několik set lidí. Záhadou ale zůstává jak těch pár vesnic na západ od Prahy může naplnit dálnici na samotnou hranici její kapacity, viz 40.000 autíček, které se denně vznášejí nad Berounem: odkaz Stejný počet aut projede po D1 za Mirošovicemi. Možná se jednou dočkáme šesti-pruhu přes Beroun...
Prosím, přečtěte si ještě jednou, co jsem napsal. Pro jistotu Vám to zopakuji:

1.příspěvek:Ale i kdyby všichni dojíždějící z Berouna, Králováku, Zdic, Hořovic, Plzně, Norimberka a Paříže jeli do Prahy povinně tunelem, tak pořád jich z této oblasti bude max. pár tisíc za den. A to nestačí mimo špičku ani na půlhodinový takt. A ještě to musíte podělit mezi jakési fiktivní rychlovlaky kamsi dále s nepochybně vyšším tarifem a nějaké dělnické vlaky do Prahy.
2.příspěvek:Těch 20.000 lidí pokládám za nedosažitelné, resp. možná v budoucnu jako maximum pro součet obou směrů.
Takže žádných pár stovek ale pár tisíc. Podobně jako Mašinka. O stovkách mluvil někdo zcela jiný.
Prosím tedy, nezkreslujte má tvrzení (když to napíšu slušně).

A co se týká dálnice, na žádné samotné hranici kapacity není. To mohu tvrdit s naprostou jistotou, neboť po ní každý den v čase dopravní špičky tzn mezi 6. až 8. hodinou (jak kdy) z Berouna do Prahy naprosto bezproblémově jezdím. Naprosto drze Vám mohu potvrdit, že se na ní i v tuto dobu vejde minimálně dva až tři krát více aut. Totéž v opačném směru, tam je to ovšem roztaženo ještě o většího intervalu, takže ještě lepší. D5 je s D1 naprosto neporovnatelná. To je zcela něco jiného. Určitý náznak silného provozu je v pátek odpoledne z Prahy, Potom někdy skutečně rychlost levého pruhu klesne z Prahy někam k Loděnicím na cca 100 km/h. A nějaké fronty? - Jedině při nějaké větší opravě nebo havárii. Nikdy jindy.

A to tvrzení o 40.000 autech přes Beroun se mně moc nezdá. To je 28 aut za minutu. Řekl bych, že ve špičce (řekněme 6 hodin za den) jich může být v zatíženém směru nějakých 30 za minutu. V protisměru tak polovina. Ale mimo špičku (cca 12 hodin) už jen nějakých 20 dohromady a v noci bych řekl tak nějakých 10 za minutu s tím, že mezi jednou a čtvrtou v noci jich jezdí minimum.
A ta čísla mně můžete věřit, z okna vidím provoz na dálničním mostě. Řekl bych, že ten graf je nahdodnocený. On si možná provozovatel dálnice potřebuje obhájit výdaje. nebyl by to první případ. Ale není nic jednoduššího, než to spočítat.

A pokud se bavíme o autech na dálnici, dost velké procento tvoří tiráky, dodávky, auta lidí, kteří jedou jen na kraj Prahy atd. takže i když budete operovat těmi pochybnými 40.000 auty, nakonec Vám zbude těch 20.000 kandidátů na tunel, o kterých jsem hovořil výše,takže žádný rozpor s mým předešlým tvrzením.
Hop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 53
Registrován: 4-2004
Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 20:23:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pozorovatel: Jasný. Omlouvám se za těch několik set.
Dálnici přes Beroun jsem také nucen využívat, dvakrát do týdne Plzeň - Praha - většinou autobusem, občas autem. Mohu potvrdit, že je průjezdná, ale opravdu plná. Někde kolem 50 tis./den začnou vznikat kolony ve špičkách.
Tady je ještě jeden dokument k intenzitám: odkaz Myslím, že to není vymyšlené. Po dostavbě R35, bude mít D5 vyšší intenzity než D1 (od Mirošovic dál).
Takže jsem stále přesvědčen, že nová trať si své zákazníky najde.
Jak tu již několikrát zaznělo, tunel se projektuje kvůli nedostatečné kapacitě a nízké rychlosti v úseku Praha - Řevnice. Čtyři koleje zde prostě neprotáhnete.
V roce 2015 bude trvat cesta rychlíkem z Plzně do Berouna cca 45 minut. Zbylý kousek na Wilson, pojedeme vyhlídkovou jízdou, přískoky za osobákem, 35 minut.
Nevím jestli tady byl odkaz na aktuální stav projektu: odkaz Jsem hodně zvědavý na výsledek.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2015
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 22:01:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hlavně pokud se něco podstatného neudělá s tratí Beroun - Praha, tak to cy bylo investováno mezi Prahou a Plzní je totál vyhozený do luftu. Se stejnou logikou by šlo ukončit D8 někde u Zdib a stáhnout ji přes Chabry - je tam taky čtyřpruh. Ovšem pak by ji využívalo mnohem míň lidí a jedzili by jinudy/jinak (pokud by to šlo).

A jestli někoho napadne dělat optimalizaci trati údolím za provozu, tak to znamená v podstatě na 10 let zrušit provoz na celým 3. koridoru mezi Plzní a Prahou + příměstskou dopravu. Bordelem v podobě "vlak jednou za hodinu a ještě v rozmezí +1 až +65" nikdo jezdit nebude.

Já tady vidím příspěvky "tunel ne, je zbytečnej a drahej". Od těchto diskutujících ale nevidím co navrhujou za řešení. Stávající stav ponechat není únosný.
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 505
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 22:26:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hop:
Pěknej článek o tunelu. Hlavně je "optimistická ta poslední věta...
Cílem studie je ověřit, zda by mohly existovat levnější varianty nové železniční tratě z Prahy do Berouna a odhadnout, nakolik jsou průchodné z hlediska jejich projednávání...
Aby se ty studie nedělaly dalších 10 let.
Pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.179.139.2
Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 22:59:08    Odkaz na tento příspěvek  

Hop:
Jasný. Omlouvám se za těch několik set. Fajn, beru.

Takže jsem stále přesvědčen, že nová trať si své zákazníky najde. To jsem ale já nikdy nezpochybňoval. Jen jsem dal do relace náklady a mnou (ale i jinými) odhadnutý počet těchto zákazníků. Podíl mně připadá vzhledem ke stavu této země nepřiměřený. Tady se vybere na daních mnohem méně než v D, F, NL apod. A také se mnohem více rozkrade. A z toho co zbyde musíte zaplatit tzv. mandatorní výdaje (tedy to, co je dáno zákonem, např. důchody atd.) A teprve z toho dalšího zbytku můžete platit takové věci, jako rozvoj infrastruktury atd. A tam by se za těch 50 mld. dalo jinde asi pořídit více užitku.

Nevím jestli tady byl odkaz na aktuální stav projektu: odkaz Jsem hodně zvědavý na výsledek.
Čekal jsem docela napjatě, kdy toto někdo opráší a bude vydávat za zcela nové dílo. Na začátku 70 let, tedy v době, kdy se rozhodovalo o tom, které domy v Berouně Závodí budou kvůli dálnici odstraněny, se mluvilo i o tom, že vedle dálnice povede ještě železnice. Pravda, tehdy se tomu neříkalo VRT a také to zřejmě bylo navrženo na nižší rychlost. Ale ta idea tu existovala. Dokonce se uvažovalo i o pozemku, který je od dálnice poměrně daleko a který jsem později získal. A docela vážně se mluvilo o kombinaci tunelů a mostů, jen těch tunelů mělo být podstatně méně. Pochopitelně, neboť Metrostav byl tehdy na 100% využit výstavbou pražského metro a ostatní firmy schopné razit důlní díla a tunely také nestíhaly. Takže nic nového pod sluncem. A považuji to za rozumnější variantu, i když z provozního hlediska asi energeticky náročnější. Ale zase by mohlo odpadnout větrání atd. Ale protože vše souvisí se vším, zkuste vzít do relace snížení tlaku na výstavbu tunelu s téměř schváleným pokračováním metra v Praze.

Už jsem dost starej, abych si myslel, že v této zemi se z veřejných (státních, komunálních) prostředků staví optimální řešení pro uživatele a daňové poplatníky. Nikoliv, to jen PR agentury jsou dnes někde mnohem jinde. Automobilky, výrobci spotřebního zboží, letecké společnosti atd. dávají na reklamu miliardy EUR či USD. Kde asi utrácejí podobné peníze stavební firmy? Kolik myslíte, že stojí v České republice odborník, novinář, znalec? Kolem roku 2000 jsem pracoval ve firmě, které se povedlo naprosto geniálním způsobem ovlivnit za neskutečně malé peníze veřejné mínění tak, že naprosto legitimně nemusela splnit velmi závažnou a drahou privatizační podmínku a ušetřila tím nějaké 3-4 miliardy korun. Od té doby se už na všechno dívám jinak.
Pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.179.139.2
Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 23:39:49    Odkaz na tento příspěvek  

Já tady vidím příspěvky "tunel ne, je zbytečnej a drahej". Od těchto diskutujících ale nevidím co navrhujou za řešení. Stávající stav ponechat není únosný.
To je asi na mně. Takže: Jednu variantu máte v mém příspěvku výše. Je pravda, že budou problémy s pozemky, ale zase stavebně je to rychlejší. neumím zhodnotit, zda je to lepší ale zřejmě to bude levnější.

A druhou variantou (a za to mně můžete klidně kamenovat) je opravdu nedělat nic podstatného a jen zrekonstruovat starou trať s vědomím toho, že holt rychlost zůstane stejná, tj. že se budou rychlíky kus plazit za příměstskou dopravou. Ono to tak je i u jiných tratí do Prahy, tak proč by zde měla být vyjímka. A zrovna za tak drahé peníze. Já se zrovna tak mohu zeptat, proč tedy není tunel třeba vedle 091 nebo 221 či 231. Anebo proč se za tyto peníze nezrekonstruuje třeba něco u Brna, Ostravy, nebo kdekoliv jinde? Také na větší rychlost. To je tato lokalita něčím vyjímečná, že se sem narve několikanásobek peněz, které by třeba jinde stačily k podobnému efektu?

Mně to trošku připadá, jako když si chudá rodina, která se moc nestarala o svoji škodovku a ta škodivka se zesrala, pořídí BMW. A při tom jí ještě teče střechou a děti nemají ani na sešity.
Masinka
Administrátor

Číslo příspěvku: 5382
Registrován: 6-2002

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 01:29:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pozorovatel:
Naprosto drze Vám mohu potvrdit, že se na ní i v tuto dobu vejde minimálně dva až tři krát více aut.
Třikrát více aut bych netvrdil, ale určitě ještě není zahlcena a na pokraji svých možností.

Petr Vlček:
Hlavně pokud se něco podstatného neudělá s tratí Beroun - Praha, tak to cy bylo investováno mezi Prahou a Plzní je totál vyhozený do luftu.
Proč do luftu? Hlavní efekty, totiž uvedení tratě do solidního stavu a zkrácení jízdní doby alespoň na úroveň autobusu, ty budou splněny.

A jestli někoho napadne dělat optimalizaci trati údolím za provozu, tak to znamená v podstatě na 10 let zrušit provoz na celým 3. koridoru mezi Plzní a Prahou + příměstskou dopravu.
Stávající trať se v současné podobě tunelu nedožije, takže se s ní stejně něco dělat bude muset.

odkaz na aktuální stav projektu
Jen ne povrchovou variantu. Pokud za každou cenu ušetřit, raději bych viděl začátek tunelu za Radotínem. Úspora 7 km tunelu není nevýznamná.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2018
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 09:18:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Ono to tak je i u jiných tratí do Prahy, tak proč by zde měla být vyjímka."
To je kde?

Ad Brno - to je dobrej příklad. Neboli totálně zprzněná trať 260 kde se "za rozumný peníze" zakonzervoval stávající stav na léta. Aneb rozdíl oproti "odbočné větvi" Třebová - Zábřeh kde ty investovaný love maj zjevnej přínos. Brznění na 75 nebo kolik ba nenarovnání oblouku u Opatova (stanice sloužící na odstavování šrotů, jako kdyby v Třebový nebylo kolejí na ranžírech dost...) je řešení na pár facek. A podobně to dopadne podle vody. Několik let opruzu a pak současnej stav (z pohledu substrátu - co do rychlosti).

K čemu při rekonstrukci tratě spodem bude hotovej úsek Plzeň - Beroun? Pro těch pár lidí dojíždějících z Berouna do Plzně a mezi štacema na trati? Protože pro cesty z/do Prahy to bude nepoužitelné. Mimoto zrovna tato trať byla ve velmi slušným stavu co do rychlostí i stavu infrastruktury a okamžitou akci rozhodně nevyžadovala.

"Něco" by se se 171 udělat samozřejmě mělo. Otázkou je co a kdy. Když se udělá nejdřív reko 171, tak za 10 let už nebude vůle cokoli dalšího stavět - viz ta 260. První co by se s ní mohlo udělat a bylo by smysluplný jsou kolejový spojky v Mokrejch Psech + doplnit Třebáň. Druhý pak je postupně vyměnit svršek (stihlo by se průběžně v dobách několikatýdenních výluk co jsou každej rok stejně, jen se při nich opraví jeden propustek) + kritický místa spodku jako je můstek v Řevnicích a udělat obousměrnej autoblok nebo nějaký srovnatelný zabzař. Třetí krok už mně nenapadá.

Možná ale vyjde levnějc za těch 10 let přistavět k dálnici třetí pruh a ve špičkách řešit nějaký vyhrazený buspruhy pro busy z Berouna, Zdic, Hořovic....
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 506
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 11:25:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Pozorovatel:
...proč tedy není tunel třeba vedle 091 nebo 221 či 231....
I na 091 se plánuje napojení oklikou až za Kralupy a a dálkovku nynější 221 má řešit VTR Praha-(Benešov)-Brno, protože i 011 ačkoliv v části trojkolejná nemá neomezenou kapacitu. Tady jde jen o to, že tunel Beroun má být prostě prvním rychlým úsekem z/do Prahy.
...A druhou variantou (a za to mně můžete klidně kamenovat) je opravdu nedělat nic podstatného a jen zrekonstruovat starou trať s vědomím toho, že holt rychlost zůstane stejná, tj. že se budou rychlíky kus plazit za příměstskou dopravou...
Kamenovat tě nikdo nebude, na svůj názor máš právo, ale to mi pak připadá zbytečný stavět i ty dálnice..... jsme taky na starejch silnicích mohli nechat položit novej asfalt a pak se vždycky taky plazit kus v koloně za kamionem, ne?
Nesmíme počítat návratnost investic takovýchto staveb jenom placením jízdného, ale třeba i zvýšením cestovního ruchu (obecně), víc lidí bude možná dojíždět za prací do Prahy (vyšší výdělky = vyšší daně), zkrácení vzdáleností (nižší emise) atd atd.....
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2925
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 12:29:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zrekonstruovat starou trať s vědomím toho, že holt rychlost zůstane stejná, tj. že se budou rychlíky kus plazit za příměstskou dopravou...

Rychlost bude stejná a teď se za příměstskou neplazíme - kde je chyba? :-) Podle mě rychlíky můžou ještě o 5 minut zrychlit a plazení za příměstskou se stále může kompenzovat autoblokem...

Jak říkám, nic proti tunelu, mě děsí spíš ty přestřelené výhledy osobáků po 7,5 minutách - jako kdyby se těma osobákama obsluhovala stotisícová aglomerace... Podle mě je teda 15 minut v půlce trasy a 30 v celé maximum, které jde dlouhodobě ufinancovat, zvlášť jestli má být ve slušných vozidlech a ne ve šrotech.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2926
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 12:32:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nesmíme počítat návratnost investic takovýchto staveb jenom placením jízdného, ale třeba i zvýšením cestovního ruchu (obecně), víc lidí bude možná dojíždět za prací do Prahy (vyšší výdělky = vyšší daně), zkrácení vzdáleností (nižší emise) atd atd.....

Jestli by se vůbec nevyplatilo prokutat ještě 2x2 pruhy pro IGK... Ale teď se na mě asi šotouši vrhnou, že autům se infra zlepšovat nesmí... :-)
Pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.179.139.2
Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 12:40:38    Odkaz na tento příspěvek  

Nesmíme počítat návratnost investic takovýchto staveb jenom placením jízdného, ale třeba i zvýšením cestovního ruchu (obecně), víc lidí bude možná dojíždět za prací do Prahy (vyšší výdělky = vyšší daně), zkrácení vzdáleností (nižší emise) atd atd.....Děkuji za poučení, Do této chvíle jsem si já trubka myslel, že se náklady na budování jakékoliv infrastruktury vrátí z jízdného. Už jsem tady asi stokrát psal, že mám problém s poměrem cena/užitná hodnota. I když idea je sebelepší, prostě musím vědět, zda na to mám. Máte pocit, že ten tunel je to nejdůležitější, co by tento stát měl nyní za 50 miliard dělat, když jeho finance jsou v takové stavu, v jakém jsou? Já prostě ne. Možná proto, že musím každý den velmi pečlivě přemýšlet, jak rozdělím peníze, kterými disponuji (a to jak v soukromém životě, tak v byznysu)tak aby přinesly co největší užitek. Protože se zde některé moje výroky silně zkreslují, zjednodušují a vytrhují z kontextu, zdůrazňuji, že užitkem nemíním zdaleka jen finanční výnos, návratnost, případně zisk ale i zcela jiné kategorie.

Mimochodem ještě mně zaujala ta myšlenka, že více lidí bude dojíždět do Prahy atd. Víte, že chytří lidé v zahraničí dost intenzívně přemýšlejí jak naopak nechat pracovat lidi tam, kde bydlí? Jak jim naopak spíše vytvářet pracovní příležitosti v místě bydliště? A tak nezvětšovat ekonomický rozdíl mezi bohatým centrem a chudým okolí?

Ale už opravdu končím. Tohle nemá cenu. Musím uznat, že toto je mašinkářské fórum, nikoliv ekonomické nebo filosofické. Takže mizím, nebudu se rozčilovat a budu dělat něco užitečnějšího.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5244
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 12:49:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

opravdu nedělat nic podstatného a jen zrekonstruovat starou trať s vědomím toho, že holt rychlost zůstane stejná

Tato varianta byla původně i prosazovaná - optimalizace Praha - Řevnice - Beroun. V průběhu přípravy se ale přišlo na to, že kvůli požadavkům obcí a třeba ochrany přírody je neprosaditelná a proto se začal připravovat tunel. Na 171 je (v současné době podle současných pravidel) přípustná pouze prostá obnova, která nezlepšuje parametry trati (ať třeba rychlostí, tak i neumožňuje náhradu bábobloku autoblokem).
Takže na 171 ani optimalizace a třeba nějaké další koleje už vůbec ne.
Tomorrow Belongs To Me

Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5245
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 12:58:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Děkuji za poučení, Do této chvíle jsem si já trubka myslel, že se náklady na budování jakékoliv infrastruktury vrátí z jízdného.

Tak ale v současné době pravidla nastavena nejsou. Ani v silniční dopravě, ani v drážní.
Buduje se to, co má politickou podporu (a je prosaditelné - politicky i stavebnětechnicky) a třeba ekonomická smysluplnost má pouze poradní váhu.

Mimochodem ještě mně zaujala ta myšlenka, že více lidí bude dojíždět do Prahy atd. Víte, že chytří lidé v zahraničí dost intenzívně přemýšlejí jak naopak nechat pracovat lidi tam, kde bydlí? Jak jim naopak spíše vytvářet pracovní příležitosti v místě bydliště? A tak nezvětšovat ekonomický rozdíl mezi bohatým centrem a chudým okolí?

Tato myslenka je stará už x let, třeba od doby vyššího využití počítačů. Pamatuju si, jak byla používána před asi deseti roky jako argument proti stavbě pražského městského i vnějšího okruhu - že prý se tak rozmůže práce z domova, že do roku 2010 zníží potřeba cestovat po Praze a okolí, že dopravní zátěž klesne o třetinu. Jak to dopadlo víme všichni.
Ekonomické rozdíly mezi jednotlivými místy jsou zcela přirozené a jakékoli snahy o jejich umělé narovnávání jsou předem odsouzeny k neúspěchu.
Tomorrow Belongs To Me

Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3320
Registrován: 7-2007

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 13:02:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vážení, na zoufalém svršku i spodku jsem 15 let poslouchal výmluvy "Až bude koridor se to udělá". Ted zas začínáme poslouchat "Až budou tunely"...A do té doby se bude jezdit jak za krále klacka. Už 4 roky se jezdí na 4 korytě rychlostma ála brejle a přepřahy. A nejméně dalších 10 let bude. Tolik vaty se tam bude cpát ohledně stavby každý rok.A když koukám na plány výluk tak jsou ve stylu "To by bylo abychom tu železniční dopravu nezlikvidovali". Tunely jsou v dohledné době naprostým nesmyslem, nic neřešící a velmi drahé řešení. Zkrácení jízdních dob o 15 minut. Nenechte se vysmát,to je opravdu v této pidirepublice opravdu rozhodující...
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5246
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 13:08:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No ještě tys tady chyběl...
Tomorrow Belongs To Me

Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3321
Registrován: 7-2007

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 13:57:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp: Já za to nemůžu, že se začínám objevovat i na této trati. A když jedeš téměř všude na RPN tak finance ála tunel, na mě působí jak červený hadr na býka. Stejně ten báboblok budou muset předělat, ať už tunel bude či nebude. Tak proč nezačít tím. Most u Dobřichovic (70) ve 100 je taky opravdu pěkné. A myslím, že rychlosti by se tam daly zvednout i ve stávající trase. Vjezdová 50 do Berouna by se dala snad odstranit.
A kde vlastně ten tunel bude začínat (tedy mimo kapes daňňových poplatníků)? Kde bude končit je jasné (v kapsách politiků,spřátelených fy apod).
Praha a nejbližší okolí je teď nejdůležitější. Tunely umíme dokonale, ale tyhle bychom si zatím mohli odpustit.
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5248
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 14:17:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No rozjeď se ještě na jednu, dvě tratě a změň si podpis na "Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove železnice."
Tomorrow Belongs To Me

Masinka
Administrátor

Číslo příspěvku: 5384
Registrován: 6-2002

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 17:33:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K čemu při rekonstrukci tratě spodem bude hotovej úsek Plzeň - Beroun? Pro těch pár lidí dojíždějících z Berouna do Plzně a mezi štacema na trati? Protože pro cesty z/do Prahy to bude nepoužitelné.
Mně se to pořád nezdá. Autobusem dnes z Plzně na Zličín a krtkem do centra Prahy, to je tak 1:30. Vlakem 1:50 (před stavbou i těch 1:30). Jestli to po dokončení koridoru mimo tunel bude třeba za 1:15, pak už vlak nebude znevýhodněn jízdní dobou a o použitelnosti rozhodnou úplně jiné věci. Znám člověka, který v tomto úseku každodenně dojíždí za prací. I přes možnost ušetřit ročně třeba 15 tisíc při jízdě vlakem volí autobus. Já se mu nedivím, "béčka" a zejména současné plzeňské nádraží nikoho neosloví. Pokud se tohle změní, budou podobní lidé okamžitě ve frontě na In-Gold, tunel netunel. Další zkracování jízdní doby je prima a má ambici přetáhnout cestující z IGK, ale nevidím to při našich možnostech jako investiční prioritu.

Když se udělá nejdřív reko 171, tak za 10 let už nebude vůle cokoli dalšího stavět - viz ta 260.
To je trošku rozdíl, tady jde o stavbu 25 km trati (byť v tunelu) ve směru budoucí VRT a ve jménu zvýšení nedostatečné kapacity v tomto směru. Po trati 260 jezdí pendrek a má smysl jediné jiné řešení - VRT Praha - Brno...

Brznění na 75 nebo kolik ba nenarovnání oblouku u Opatova ... je řešení na pár facek.
U Opatova se brzdí ze 120/120/140 na 100/105/130.
Rezny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 127
Registrován: 5-2005
Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 17:57:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bacha - ze 140/140/140 na 100/105/130 - Jinak nmesouhlasím s výstavbou nějaké VRT stejně jak je v plánu tenul Beroun - Pha tak udělat Blansko - Brno a pospravovat trať mezi Brnem a Třebovou na 140 - 180 Km/h nebylo by to až tak složitý až na část tratě kolem březový - jinak všude se dají srovnat oblouky .A konečně taky zavést vyšší rychlosti než 160 Km/h - potom by možná bylo lépe využité i pendolino atd. - Rovných úseků halvně na Pardubicku a břeclavsk je spostu. Jezdím po této trati (260) skoro každý den a mrzí mě že se tomuhle říká první koridor . Doufám že se jednou dožiji lepších jízdních dob . A taky doufám že stejně nedopadne třetí koridor který v sobě skrývá velký potenciál teď ho ještě využít - jinak omlouvám se za snění z říše snů :-D
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 507
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 18:35:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Pozorovatel:
...Mimochodem ještě mně zaujala ta myšlenka, že více lidí bude dojíždět do Prahy atd. Víte, že chytří lidé v zahraničí dost intenzívně přemýšlejí jak naopak nechat pracovat lidi tam, kde bydlí? Jak jim naopak spíše vytvářet pracovní příležitosti v místě bydliště? A tak nezvětšovat ekonomický rozdíl mezi bohatým centrem a chudým okolí?...
Jo, to jsou ty rubriky www.pracedoma.cz apod, ne?
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5250
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 21:42:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po trati 260 jezdí pendrek a má smysl jediné jiné řešení - VRT Praha - Brno...

I zásadní rekonstrukce trati 260 (byla-li by vůbe prosaditelná) by celkovou jízdní dobu Praha - Brno zkrátila o nejvýše nějakých patnáct minut, což sice může vypadat kdovíjak super, ale na časové nekonkurenceschopnosti dráhy vůči autu na D1 by to nic nezměnilo.
Tomorrow Belongs To Me

Masinka
Administrátor

Číslo příspěvku: 5385
Registrován: 6-2002

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 21:46:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rezny:
Pravda, ono se tam zrychlovalo. Ale snad jen na jedné straně, takže na druhé je stále 120. Srovnání obou těch oblouků by nepřežila stanice nebo několik nemovitostí...

Jinak nmesouhlasím s výstavbou nějaké VRT stejně jak je v plánu tenul Beroun - Pha tak udělat Blansko - Brno
Aneb nasypat třeba 60 miliard do trati Třebová - Brno. Ne díky, za takové peníze bych už raději viděl nějaký zárodek VRT Praha - Brno, po jehož dokončení by došlo ke zkrácení na stejný cestovní čas třeba i při použití havlbrodké tratě ve zbytku trasy.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5251
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 22:09:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vzhledem k jízdním dobám z Havlíčkova Brodu na obě strany, ale zejm. na Prahu, se domnívám, že jakýkoli zárodek by byl tak pro zvýšení kapacity, ale ne pro (výrazněji) kratší jízdní dobu z Prahy do Brna.
Tomorrow Belongs To Me

Slídil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 877
Registrován: 7-2002

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 22:57:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pozorovatel: Vy budete asi nějakej technik, že ? Jistě, že technicky by to nějak vyřešit šlo, ale v reálu jsou nejen 4 koleje, ale vůbec nějaké zásadnější změny na stávající trati skrz Černošice NEPRŮCHOZÍ. Uvědomte si, že Černošice jsou plné pracháčů, kteří by nejraději dráhu zrušili a vzniklý prostor nechali vyasfaltovat. Alespoň by, dle nich, odpadlo to šílený postávání před zavřeným přejezdem, které občas dokáže nasrat i takovýho šotouše, jako jsem já. Obzvlášť, když PZZ začne blbnout. Čtyři koleje skrz Černošice se měly vykolíkovat před 100 lety, dnes už je pozdě.

Jo, čtyři koleje by stačily do Řevnic, dál by to dvě koleje zvládly. Jenže, taky by nastal problém, jak to S-Bahno v Řevnicích otáčet, pokud by se nechaly prostřední traťové koleje pro dálkovou a krajní pro příměstskou dopravu, to by bylo na přesmyk před Řevnicema.

Nebo by šlo pro příměstskou vyhradit 2 koleje vedle sebe a druhé 2 koleje pro dálkovou, ale tím naroste zábor pozemků pro postupné zvětšení osové vzdálenosti kolejí pro ostrovní nástupiště. A vznikne tím další kolizní bod v Řevnicích pro pokračující větev příměstské do Berouna.

Navíc, 100 až 120 by bylo někam do Třebáně, pak rychlost klesá na 80.

Funkční tunel z Berouna do Prahy ocení i uživatelé S7, protože pak půjde udělat interval 15 minut, namísto paskvilů 10+20, nebo zrychlených vlaků. Dále, nepravidelnosti dálkové dopravy přestanou narušovat příměstskou.

Nehledě na to, že není tunel jako tunel. I tam jsou varianty, zejména pak z hlediska průměru trouby - potřebné pro dosažení určité rychlosti (směrově to vychází snad na 250 v pohodě). Tunely musí být každopádně dva, z hlediska požadavku zachranářů. Otázka je, zda razit dvoukolejný tunel pro 160 obousměrných, a malou štolu záchrannou, přičemž dodatečně by se mohl přistavět VRT tunel pro další kolej a starší tunel by byl zjednokolejněn. Nebo zda stavět rovnou dva jednokolejné tunely (záchranná štola odpadá), otázkou je ale, na jakou rychlost. Stavět to jen na 160 by bylo z hlediska budoucnosti jako zmařená investice. Aritmetika plochy (objemu) výrubu a obvodu ostění (objemu betonáže) je neúprosná.
Masinka
Administrátor

Číslo příspěvku: 5387
Registrován: 6-2002

Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 01:13:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vzhledem k jízdním dobám z Havlíčkova Brodu na obě strany, ale zejm. na Prahu
Nejrychleji snad EC přes Havlbrod jezdilo kdysi za 2:56, což k dnešním slavným 2:43 nemá nijak daleko...
P_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 559
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 03:36:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Alespoň by, dle nich, odpadlo to šílený postávání před zavřeným přejezdem"
Já zas někde četl, že se v Černošicích brání zmimoúrovňování těch přejezdů, protože by jim tranzit skrz obec ještě posílil, a místo toho si do územního plánu namalovali silniční tunel kolem obce.
Rezny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 128
Registrován: 5-2005
Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 10:13:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašinka - zvedalo se na obou stranách - Svitavy - Optav(před obloukem) 140/140/140 Opatov - od.Zádulka 130/130/140 - je to tak už rok a něco kdy se to tak změnil - Raděj bych nacpal 60 miliard do této trati pro normální lidi než do VRT která by stála 10 x tolik a jezdili by s ní jen ti co letí letadlem. Samozřejmě do budoucna bych byl rád za nějaký ICE co mají v německu , ale až bude železnice způsobilá pro normální lidi
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5254
Registrován: 8-2003

Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 10:23:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale až bude železnice způsobilá pro normální lidi

Ach tak.
Tomorrow Belongs To Me

Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 720
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 10:53:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Raděj bych nacpal 60 miliard do této trati pro normální lidi než do VRT která by stála 10 x tolik a jezdili by s ní jen ti co letí letadlem.

Normální lidi (jejich drtivá většina) jedou v této relaci autem nebo autobusem po D1. Nacpáním 60 giga do trati Brno - Česká Třebová na tom nic nezměníte, protože pod dvě hodiny jízdní doby se stejně nedostanete. Po VRT naopak pojede (kromě všech těch, co jezdí vlakem už teď) velké množství "normálních lidí z D1", protože to prostě bude rychlejší.
"Způsobilost pro normální lidi" je tvořena dostatečně krátkým intervalem, spolehlivostí, přiměřeným komfortem, cenou a rychlostí:
* 60' interval už docela vyhovuje
* včasnost je docela uspokojivá
* kvalita vozů je mezi Prahou a Brnem (na rozdíl od ostatních relací) OK
* cena je akceptovatelná, i když na systému slev je ješte co zlepšovat ;-)
* rychlost (spíš pomalost) je zoufalá. Pokud jede vlak 200 kilometrů (klikatost kolejí cestujícího nezajímá) dvě a půl hodiny, znamená to efektivní rychlost 80 km/h. Zvýšení o 20% je vcelku k ničemu, smysl má bavit se o násobcích ...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2023
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 11:13:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Normální lidi (jejich drtivá většina) jedou v této relaci autem nebo autobusem po D1."

Co pokládáte za drtivou většinu? Mluvíme-li o relaci Praha - Brno, tak EC co hodinu mívá v Brně nástup tak 100-150 lidí i mimo špičku. Což jsou 2-3 plně obsazený busy do hodiny. Něco je zjevně Perníkov, tak 1-2 busy/hod. bude Praha. K tomu nějaký ty IGK, kterejch ale v tétio relaci taky není až tolik - je v tom Olomouc, Ostravsko, Blátislava, místňáci z Brna na Vysočinu and vice versa. Řekněme že z Brna vyjíždí 30 IGK/min, z toho ale výchozích bude tak půlka a do Prahy z toho taky půlka, takže nějakých 400 ks/hod (není to nějak moc? Co by tam dělali třeba v úterý pokud nejni veletrh?). Takže po dálnici řekněme 500 ks/hod (busy i IGK) a po kolejích 100 ks/hod. Drtivou většinu si představuju jinak.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 721
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 12:35:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drtivou většinu si představuju jinak.

V tom případě bys mohl být* v Š.(u!) primerátorem, podle toho není jasná většina ani 86% :-P

*tuším jsme si kdysi v hospodě potykali (Radim_c)
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1620
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 13:13:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček, Mašinka: oba ty oblouky by se daly řešit esíčkem.

Petr Vlček: 500 ks/h na dálnici by dalo maximálně 12000 aut za den. Skutečná intenzita je tam ale o řád vyšší.
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 509
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 13:17:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď jsem si jen tak pro zajímavost pohrál s mapou a měřítkem a na úpravu tratě 260 pro solidní rychlost 140-160 mi vyšlo cca 20km nutných přeložek. Na trati Kolín-Brno mi to udělalo cca 60km.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2027
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 15:47:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jistěže, není to ale RELACE BRNO - PRAHA o kterou šlo. Po D1 se jezdí i z Olomouce a Ovy a spol., takže by se k tomu musely přidat lidi ve vlakách na 270
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1621
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 17:43:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PV: však jo, k tomu bude dobrá ta trať pro V >= 200 km/h z Brna do Nezamyslic a dál na severovýchod.
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3323
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 19:34:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp: Já nejsem proti stavbám (i když ty tunely mi připadájí už moc), ale stylu jejich stavění.
A tyhle šílené prachy do tunelu s frakvencí 2,3 vlaky/hod? Co všechno by se dalo za to pořídit.. těch vozů,lokomotiv a i těch oprav stávajícího svršku.
Zrovna v noci jsem zas měl tu čest. Můj názor je: Teď především uzel Praha a příměstská doprava. To proplétání Prahou 40/60 nic moc.
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5261
Registrován: 8-2003

Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 19:58:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak už bylo xkrát řečeno, za peníze na investice do infrastruktury nelze pořídit ani jedinou lokomotivu, či vůz a i prostá oprava (tj. ne rozvoj) je z toho financovatelná jen velmi obtížně.
Berounský tunel by měl být dimenzován na nějakých šest až osm vlaků za hodinu a směr.
On tunel sice není až tak laciný, ale uvědom si, že oproti běžné trati, která je tak jako tak obehnána betonem, na něm nejsou žádné stanice a tedy i výhybky, nástupiště, podchody,... takže jeho finanční náročnost oproti "běžné" trati zase není až tak děsivá, jak se na první pohled může zdát.
Samozřejmě souhlas, že uzel Praha je v nevyhovujícím stavu, ale jak známo, nedávno se postavilo Nové spojení, takže v rámci "spravedlnosti" jsou teď na řadě třeba takové České Velenice.
Tomorrow Belongs To Me

H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2928
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 20:49:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na druhou stranu v rámci infrastruktury by to šlo vrazit třeba přece jen do té zabezpečovačky, kde by se to vracelo úplně jiným tempem (dálkoviny kde nejsou a podobně, za ty prachy dost možná po celé síti, namísto jednoho konkrétního bodu)
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3324
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 22:03:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp: Tohle rozdělování hromádek je fakt na palici. Takže výsledkem bude super moderní trať po které budou jezdit zastaralé vozy a lokomotivy. Tak komu to vlastně má sloužit?
6-8 vlaků za hod A skutečně tam bude takhle husto? Co by, kam by tam jezdilo?
On tunel ....jak se na první pohled může zdát. No to je zajímavý argument. Je mi jasné, že pokud to vezmou jako nesmyslnou koritorizaci, tak to bude jeden tunel akorát se stropem nebeským.
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Sexuolog
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 583
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 22:43:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry: Tohle rozdělování hromádek je fakt na palici. Takže výsledkem bude super moderní trať po které budou jezdit zastaralé vozy a lokomotivy. Tak komu to vlastně má sloužit?
To vypada, ze tu nekdo zaspal rozdeleni infrastruktury a provozu.
Zastarala vozidla jsou a jeste dlouho budou, diky desetiletym dohodam s kraji, i MD se ke konkurenci stavi, rekneme opatrne.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5264
Registrován: 8-2003

Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 22:52:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry:
Je na palici, není na palici... na to se nehraje, prostě to tak je. Stejně jako s tou koridorizací. Chceš-li vyměnit kolej (ve stejné poloze, jen třeba upravit převýšení) a namísto bábobloku k ní chceš autoblok, tak prostě koridoruješ, a tím potřebuješ i x věcí okolo.

A co že tam bude jezdit? Jen se podívej třeba na 010, byť tam ty proudy jsou silnější, nebo řekněme na (budoucí) 300 - Plzeň ex, Plzeň courák, Příbram, Rakovník, něco dvakrát až třikrát za hodinu. Plus nějaký ten náklad.
Tomorrow Belongs To Me