K-report
 

Archiv do 15. února 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » 3. koridor » Archiv do 15. února 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Masinka
Administrátor

Číslo příspěvku: 5389
Registrován: 6-2002

Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 23:38:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je na palici, není na palici... na to se nehraje, prostě to tak je.
Rozdělení peněz je jenom otázkou politického rozhodnutí. Určitě by nebyl problém (a časem k tomu stejně nejspíš dojde) přesunout více peněz z investic do údržby. Jistě by šel vypsat i nějaký dotační titul pro dopravce na nákup vlaků...

a namísto bábobloku k ní chceš autoblok, tak prostě koridoruješ, a tím potřebuješ i x věcí okolo.
A co když chci místo c. k. mechanik dálkovinu? :-) Taky potřebuju protihlukové stěny? Jinak třeba nedávno byl dokončen pod názvem "Rekonstrukce ZZ" zcela nový autoblok mezi pivovary Rebel a Ježek a x věcí tam s tím snad nestavěli. Tím ovšem netvrdím, že v Černošicích je debábizace průchodná.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 723
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 05. ledna 2010 - 00:28:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Určitě by nebyl problém (a časem k tomu stejně nejspíš dojde) přesunout více peněz z investic do údržby.
Nechce se mi to teď v noci hledat, ale mám za to, že v letošním rozpočtu už takový trend je.

co když chci místo c. k. mechanik dálkovinu? Taky potřebuju protihlukové stěny?
To záleží - pokud se stávající trať vejde do hlukové normy "na starou zátěž", tak ne. Pokud se nevejde a je provozována na výjimku, tak je to na ochotě příslušného hygienika - dosti obvyklé je, že když ten vidí jakoukoliv investiční aktivitu, tak k ní dá podmínku řešit hluk. Na prodloužení výjimky není zákonný nárok.
Masinka
Administrátor

Číslo příspěvku: 5390
Registrován: 6-2002

Odesláno Úterý, 05. ledna 2010 - 01:45:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pokud se stávající trať vejde do hlukové normy "na starou zátěž"
Nedomnívám se, že by při racionalizačních akcích nebo výměně svršku někde běžně řešili hlukovou studii. Podobně to asi bude při stavbě AB kdesi u Jihlavy, kde dosud nikdo stěny a tunely nesliboval a také nemával trojnásobným výhledovým rozsahem dopravy. Dokážu si představit, že leckde stará trať po nárůstu příměstské dopravy těch 70dB přeskočí a nikdo to v rámci údržby a běžných rekonstrukcí neřeší...

Nemám nic proti požadavku na splnění předpisů v rámci velkých investičních akcí, ale někde už to hraničí s absurditou, když hyjenik úspěšně blokuje (zejména v Praze) realizaci staveb, které prokazatelně zlepší současný stav na samou hranici reálných možností. Ještě podivnější by bylo případné blokování drobné drobných staveb typu autobloku Jen si představte, že by se kvůli hlukovým limitům třeba nesměl vyměnit semafor na křižovatce a kabel k němu.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2031
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 05. ledna 2010 - 09:58:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak další "půvabnost" třetího korytoru je ponechání zastávky v KD v "původním provedení", t.j. přechod substrátu přes kolej a jeho chůze po úzkých peronu mezi kolejema vedle rozjíždějícího se vlaku ve směru od Plzně. A asi to tak zůstane minimálně "dočasně", tedy tak 20 let. Protože dokud se nebude dělat Beroun, tak nic. A Beroun se nebude dělat dokud nebude jasno co s ním....
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 510
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 05. ledna 2010 - 10:24:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobně by mě taky velice zajímaly podmínky, kdy se musí přistavovat podél trati PHS a kdy ne. Přitom většinou (možná že pokaždé) dochází ke zklidnění a ztišení jízdy výměnou svršku....
PeM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.6.67
Odesláno Úterý, 05. ledna 2010 - 12:03:27    Odkaz na tento příspěvek  

Přitom většinou (možná že pokaždé) dochází ke zklidnění a ztišení jízdy výměnou svršku....

Tak to zcela určitě. Ovšem cestující takovou radost nemají, protože hluk ve vlaku snížen díky novému svršku, ovšem díky PHS zpět zesílen (zpozorováno Královák-Popovice)
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2936
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 05. ledna 2010 - 12:22:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím si, podle mně dostupných informací, že hlukové studie se musejí dělat vždy, když se u stavby prohlašuje cosi o zvýšení počtu vlaků. Tedy aby se nemusela dělat hluková studie, má se do přípravné dokumentace psát, že stavba slouží k lepší organizaci dopravy, náhradě vyžilých součástí a zařízení. O kapacitě trati a počtu vlaků ani slovo. Pokud je nutno kapacitu a počty uvádět, pak záměrně uvádět počty vlaků současné, kapacitu pak třeba vyšší, ale zdůvodněnou pouze lepší organizací dopravy. Výše uvedené platí pro celkové rekonstrukce tratí.
Vyčůranější je ovšem postup ten, že jednou vyměním spodek, jindy svršek, pak třeba komplet ZZ a nakonec troleje a perony (na pořadí nezáleží). Hlavně ty stavby spolu zdánlivě nesmějí souviset. V takovémto postupu lze vždy tvrdit, že jde jen o náhradu vyžilých součástí a o nic jiného.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 511
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 05. ledna 2010 - 12:41:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěci:
A proč se tedy takhle nepostupuje u koridorů ani u běžné opravy trati (např. Staňkov-Blížejov)?
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1202
Registrován: 8-2007
Odesláno Úterý, 05. ledna 2010 - 13:01:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Další možnost je snížení rychlosti z důvodu hluku.Je to nově zavedeno na trati Ústí nad Labem-Úpořiny-Bílina,kde je v obci Koštov zavedeno trvalé omezení traťové rychlosti 40 km/h(Důvod uveden v TTP-HLUK)
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2938
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 05. ledna 2010 - 14:00:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Apollo 17: Cože???? Kterej idiot to vymyslel/povolil?
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Úterý, 05. ledna 2010 - 15:57:22    Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: To ale asi nebude končené řešení, ne? Qěcy: nic nového pod sluncem. Pod Novým Sedlem mají taky na SUasu na některých tratích omezenou rychlost uměle, aby se pan starosta vyspal dorůžova...
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2452
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 05. ledna 2010 - 16:41:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslíš tu, co tam nesmí vozit uhlí a musí jezdit okolo?
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Úterý, 05. ledna 2010 - 17:40:13    Odkaz na tento příspěvek  

Nevím o čem přesně mluvíš. Já tam byl asi před 5 lety, je tam hafo kolejí a blbě se to popisuje, když neznáme přesně místní názvy...
Ale na něco takovýho jakože uhlí se nevozí kolem sklárny si matně vybavuju...
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 450
Registrován: 5-2008
Odesláno Úterý, 05. ledna 2010 - 17:59:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

taky je omezení rychlosti nákladních vlakú kvůli hluku v Ivanovicích na Hané
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 529
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 14. ledna 2010 - 12:57:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ze zápisu VD MHMP z prosince:
Bod 3: Zajištění dopravy na území hl.m. Prahy organizací ROPID

Materiál představil p. Procházka, ředitel organizace ROPID: V železniční dopravě bylo uzavřeno Memorandum mezi státem a ČD o financování regionální dopravy, přičemž Praha může z dohodnutého objemu čerpat 205 mil. Kč ročně. Za poslední rok je nárůst počtu cestujících v uzlu Praha o 11 tisíc denně. Největší nárůst zaznamenala trať na Beroun, kde se podařilo velkou část cestujících přesunout z autobusů na vlaky, a je nyní nejvíce zatíženou tratí v Praze.

V novém grafikonu od 13. prosince dojde díky rekonstrukci tratí k zavedení přímých elektrických vlaků do Milovic, což je velký zdroj cestujících. V příštím roce se chceme soustředit na další vylepšování železniční infrastruktury, jednak chceme vylepšit stanici Radotín, která se stala čtvrtou nejvytíženější stanicí v Praze. Stanice a její okolí tomu neodpovídá a proto jednáme s městskou částí, TSK a SŽDC o zadání studie, která by prostor stanice změnila na důstojný integrovaný dopravní terminál.
Dále se soustředíme na železniční zastávku na Kačerově, nyní probíhá připomínkování smlouvy mezi SŽDC a DP Praha o sdružené investici. Současně jednáme o přidělení prostředků pro SŽDC na tuto akci i v roce 2010. Dále chceme vyvinout tlak na zahájení přípravy výstavby železniční zastávky Praha – Třeboradice.

V oblasti rekonstrukce železniční infrastruktury vnímáme jako problém rekonstrukci trati Praha-Holešovice – Bubeneč, která není spolufinancována z evropských fondů a proto byla vyřazena z plánu investic SŽDC. Proto jednáme o jejím navrácení do plánu. V tomto případě by byl vhodný i tlak ze strany hl. m. Prahy, zejména s ohledem na plánované prodloužení tramvajové trati k nové železniční zastávce.

V oblasti tramvajové dopravy letos neplánujeme výrazné změny, protože z důvodu výluk v rámci výstavby tunelu Blanka nelze dělat objektivní přepravní průzkumy.

V oblasti autobusové dopravy nyní zpracováváme komplexní přepraní průzkum v jihovýchodní části Prahy, po jeho dokončení projednáme výsledky s dotčenými městskými částmi. Také se chceme soustředit na omezování souběžných druhů dopravy a na projekt nízkokapacitních linek. Dále budeme prověřovat využití městského okruhu pro provoz autobusových linek, vyhodnocujeme změnu koncepce dopravy pro osoby se sníženou schopností pohybu.

V lodní dopravě se přívozy staly součástí integrované dopravy a počet cestujících roste velmi rychle, hledáme možnosti zkapacitnění.

V oblasti financování jsou připraveny dlouhodobé smlouvy, které budou projednány na nejbližším jednání Rady HMP.



Diskuse:



Ing. Březina: Ve zprávě mi chybí informace o objemu a kvantity dopravy. Chtěl bych se zeptat na odhadovaný rozsah PID na příští rok ve srovnání s letošním rokem, jaký je předpokládaný rozsah plnění Dopravního podniku hl. m. Prahy ve srovnání s rokem 2009, kolik smluvních partnerů v rámci PID ROPID má, s kým jsou smlouvy uzavřeny, s kým nejsou uzavřeny a podobně.



Procházka: Smlouva s DP Praha bude teprve projednána v Radě hl.m.Prahy. Z hlediska ostatních dopravců, tedy ČD a ostatních autobusových dopravců zůstává objem na příští rok na úrovni letošního roku. DP Praha má navržený dopravní výkon nižší o cca 5 %, tomu budou odpovídat optimalizační návrhy v provozu. Počet dopravců se nezměnil. Vedle DP Praha a ČD máme 14 autobusových dopravců a dva vodní dopravce.

K výběrovým řízením na autobusovou dopravu je dohoda, že do roku 2012 nebudou probíhat žádná výběrová řízení v případě DP Praha, poté běží roční výpovědní lhůta, takže řízení proběhnou od roku 2014 a to v maximálním rozsahu 5% objemu dopravy v daném roce. Časové omezení je zde z důvodu koordinace se Středočeským krajem.



Ing. Witzany: V návrhu rozpočtu hl.m. Prahy na rok 2010 se počítá s částkou 8,082 mld. Kč, která odpovídá 157 mil. vozkm, a s poklesem o 9 mil. vozkm, což je dle mého odhadu pokles o více jak o 5 %. Tomu odpovídá cena 1 vozkm okolo 35 Kč, což neodpovídá cenám, které byly uváděny dříve – okolo 50 Kč. V rozpočtu není nijak rozkryto, z čeho vychází jednotková cena nebo zda došlo ke změně ve výpočtu.



Procházka: Podklad pro výpočet úspor vychází z variabilních nákladů.



Ing. Witzany: Kde se snížení objemu dopravy projeví?



Procházka: Základní klíč pro hledání úspor je omezení neefektivních spojení, tedy souběžných přeprav. Základem je co nejméně snižovat kvalitu veřejné dopravy.



Ing. Březina: Snížení objemu dopravy o 5% nelze udělat okamžitě, DP Praha do nového roku vstupuje ve stejném objemu přepravy jako na konci tohoto roku, ke snížení dojde až v průběhu roku a může se nám stát, že pokud ke snížení přistoupíme od druhého pololetí, bude reálné snížení 10,6 %. Zásah do veřejné dopravy v Praze bude výraznější každým měsícem odkladu nebo se bude upravovat smlouva. Osobně vnímám snížení o 5,3 % jako problém.



radní Šteiner: Nechme financování dopravy na další bod jednání, tento bod jednání je zaměřen více na plošné zajištění dopravní obsluhy, a tak je i navrženo usnesení výboru dopravy.





Návrh usnesení: Výbor dopravy ZHMP

- bere na vědomí informaci k záměrům rozvoje PID v r. 2010,

- žádá TSK ve spolupráci s ROPID o zadání studie „Dopravní terminál Nádraží Radotín“,

- žádá DP hl. m. Prahy o spolupráci při realizaci projektu „Dopravní terminál Kačerov“ z hlediska vazeb na novou železniční zastávku Praha-Kačerov,

- žádá radního Šteinera o vyslání požadavku na generálního ředitele SŽDC Ing. Komárka o zařazení nové zastávky Praha-Třeboradice do plánu přípravy investičních akcí SŽDC a následné zadání projektové dokumentace k realizaci,

- podporuje zařazení stavby „Optimalizace trati Praha-Holešovice – Praha-Bubeneč“ se zastávkou Podbaba do staveb kofinancovaných z operačního programu doprava (OPD),

- podporuje další přípravu stavby „Modernizace Praha – Kladno s odbočkou na letiště“

- o předcházejících dvou bodech tohoto usnesení informovat SŽDC.



Hlasování: pro: 8 proti: 0 zdržel se: 0



Usnesení bylo přijato.

Marooned
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1794
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 19. ledna 2010 - 00:26:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ve Zdicích se zřítila střecha depa.
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 518
Registrován: 3-2007
Odesláno Středa, 20. ledna 2010 - 19:49:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak i sem dám zajímavé odkazy z plzeňského krajského úřadu....
http://www.kr-plzensky.cz/article.asp?itm=34294
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 84
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 01. února 2010 - 09:21:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včera jsem koukal, že mezi Berounem a Zdicemi jsou již "obnažené" rychlostníky 120/125 a 130/140(?). Nicméně, těmito rychlostmi se asi zatím nejezdí, že? Pozn.: Slovním spojením "těmito rychlostmi" mám samozřejmě na müsli těch 120 km/h, bo nic rychlejšího zde stejně nejezdí...
JGR
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.11.254.20
Odesláno Čtvrtek, 11. února 2010 - 15:58:45    Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím si citovat HIPa projektu tunelu Pha-Beroun: Technická studie - závěry studie budou cca v první polovině března.
VRT Beroun - Plzeň - různé studie zhruba řeší tři varianty výhledové podoby VRT na území ČR. Pouze v maximalistické je uvažováno s VRT v úseku Beroun - Plzeň (300 km/h). Znamená to, že se počítá spíše pouze s modernizací stávající tratě do 160 km/h, VRT je až ve vzdáleném výhledu (50 let).

a dále:Beroun - Plzeň 160 km/h
Pro úsek z Prahy do Plzně je klíčové provést takové úpravy, aby jízdní doba byla do hodiny a železnice tak byla konkurenceschopná dálnici. K tomu je nutné vybudovat novou trať z Prahy do Beroun a z Ejpovic do Plzně, kde je přínos nové tratě nejzásadnější a tyto dva úseky potřebnou hodinovou jízdní dobu zajistí. VRT z Berouna do Ejpovic by samozřejmě přinesly další zkrácení, ale přínos by již nebyl adekvátní vynaloženým nákladům = nebylo by dosaženo potřebné efektivity. Navíc Němci s VRT na Plzeň nepočítají.

Takže konec snu o VRT????
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 787
Registrován: 10-2008
Odesláno Čtvrtek, 11. února 2010 - 16:48:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JGR:
Ale vůbec ne. Praha - Brno - Ostrava přece nepovedete přes Beroun .

Ale víceméně konec západní větve VRT - to pravděpodobně ano - pro tentokrát. Koridor Beroun - Plzeň má smysl, i kdyby se později vedle něj měla postavit VRT. Zřejmě až jako prodloužení po případném velkém úspěchu VRT Praha - Brno - Ostrava. Do té doby to D5 jistí.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
George_couser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1456
Registrován: 9-2006
Odesláno Čtvrtek, 11. února 2010 - 16:49:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Tommasel: Tak o této problematice netřeba snít, lepší (a praktičtější) je trocha výpočtů! Celkem pěkná aplikace trakční mechaniky na toto téma je např. v ŽM 10/2009, kde autoři jednoho článku porovnávají teoretické jízdní doby pendolina a klasické soupravy na trati Praha hl.n. - Ostrava Svinov. Pro EJ 680 ČD tak zde vychází jízdní doba 3:02, pro klasickou soupravu s Vmax = 160 km/h pak 3:10 v případě lokomotivy o výkonu 4 MW, resp. 3:07 pro lokomotivu o výkonu 6 MW. Úspora teoretické jízdní doby pendolina vůči "klasice" tak za současného stavu vychází na 8, resp. 5 minut..

Nějak ty výpočty nesedí, když už teď to 680 jezdí pod 3 hoďky. Nebo spíš - kde všude to mělo stavět? Navíc by mě zajímalo, jak by se ty časy změnily, kdyby se v úsecích (zanedbejme přejezdy) kde to jde zvedla vmaxc na 180 respektive 200 km/h...
JGR
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.11.254.20
Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 07:56:36    Odkaz na tento příspěvek  

2Tommasel

Ale přece někde musí mít VRT vazbu na Německo, tuším, že jsme se k tomu v rámci nějaké smlouvy zavázali. Detaily ovšem neznám a rád si je nechám vysvětlit
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 790
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 11:41:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JGR:
Vazba na německou VRT síť je hlavně ta přes Drážďany kolem Ústí n.L. Tu pokud vím na rozdíl od plzeňského směru nikdo nezpochybňuje. Její význam ilustruje to, že už dnes tam je dvouhodinový takt écéček. Během několika let by měla být hotová modernizace Lipsko - Drážďany (letos další kus).

(Příspěvek byl editován uživatelem tommasel.)
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
JGR
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.11.254.20
Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 12:40:02    Odkaz na tento příspěvek  

2Tommasel
díky za info
teďka ještě někde sehnat fiňáry a může se začít stavět
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 791
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 13:13:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JGR:
Po územním řízení a za neustálého brblání, že moderní železnici naše republika nepotřebuje, že je na to malá, že v ní nikdo nebydlí, že nikdo nevystrčí nos z domu, že lístek bude drahý (asi mnohem dražší než v Německu), že má smysl jen pro mezistát...
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
JGR
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.11.254.20
Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 14:11:01    Odkaz na tento příspěvek  

Nic proti VRT, to se vyrentuje na vzdálenosti do cca 800 - 1200 km, uvážíme li čekačku na letišti a transport z cílového letiště kam potřebujete, nehledě na spotřebu energie,a tak dále a tak podobně.
Jen je zde opět otázka kdo to zaplatí, vezmeme li v úvahu naše "levné" stavební firmy. Snad by pomohl stálý dozor a audity z EU
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 792
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 14:25:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JGR: Nic proti VRT, to se vyrentuje na vzdálenosti do cca 800 - 1200 km

Ideální délka jízdy cestujícího se počítala spíš nějakých 150-300, 200-600 nebo 200-1000 km.
Šinkansenové trati mají zastávku každých 30 km.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 793
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 14:37:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JGR:
Energetická spotřeba je jen o 30% vyšší, než u normálních vlaků, a měla by být oproti autu asi třetinová na jedno sedadlo. Mnohem nižší jsou i emise. Teď nevím jestli VRT nebo obecně vlaku, ale bezpečnost je statisticky 16x vyšší na osobokilometry, než u silniční dopravy. Zastavěná plocha je menší a cena je nižší, než u dálnice o stejné ideální kapacitě. A tak dál a tak podobně.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
JGR
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.11.254.20
Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 14:39:41    Odkaz na tento příspěvek  

těch 800 - 1200 km jsem myslel jako max. vzdálenost do cílové destinace. Počítejte se mnou: dostat se z centra na letiště, fronta na check-in, pak dvě hoďky pročumět v transitu, boarding cca 20 minut, pak čumíte v mašině, než dostane posádka všechny povolení, let, přílet do cílové destinace, půl hoďky čekačka na kufr (pokud ho neztratěj) a přesun z cílového letiště do města. Vychází mi to odhadem na 4 hoďky ztracenýho času. při rychlosti 300km/h bych už měl těch 1200 km ujetejch pěkně z centra do centra.
JGR
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.11.254.20
Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 14:44:06    Odkaz na tento příspěvek  

Z vašich příspěvků jsem pochopil že si myslíte, že pléduji proti VRT - ale z mých příspěvků plyne, že je tomu naopak
Faktem zůstává otázka, kde na to vzít fiňáry, když je celej svět v krizi a bankálové seděj na prachách.
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 795
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 15:10:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JGR: Počítejte se mnou:

V zásadě ano, ale ty 4 hodiny mi připadají nějak moc. Nebývají to obvykle spíše dvě, tedy v letištích co pochopila cenu času cestujícího? A pozor, když přijedu z letiště "do města" bývá to už často lepší místo, než kde je nádraží "ve městě". Asi proto jsem nikdy neviděl odhad ideální cesty po VRT delší než 1000 km. A někde se opravdu psalo jen 300. Nevím z čeho to počítali, možná VRT na 200 a bez cest na letiště/nádraží, kdoví.

JGR: Z vašich příspěvků jsem pochopil že si myslíte, že pléduji proti VRT

To ani ne, spíš doplňuju informace.

JGR: Faktem zůstává otázka, kde na to vzít fiňáry, když je celej svět v krizi a bankálové seděj na prachách.

A na dálnice prachy jsou? Víceméně jsou, i když ne tolik jako předtím. Železnice není ve vzduchoprázdnu, s dálnicí (auty a autobusy) a letadly se musí pořád srovnávat. A víc se doplňovat místo nepřátelské konkurence, jako praktická nemožnost přestupů atd.

(Příspěvek byl editován uživatelem tommasel.)
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Masinka
Administrátor

Číslo příspěvku: 5475
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 19:50:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Debata o tunelu a VRT přisunuta z nepatřičných 380ek.
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 726
Registrován: 11-2005

Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 22:53:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Předvedu vám jeden příklad z praxe, cesta Praha - Köln am Rhein. LETADLO PRAHA - DÜSSELDORF: MHD na letiště systémově 45 min. Být na Ruzyni na odbavení 1h předem je ráno skoro hazard, ale na večerní let je to v pohodě. Let systémově 1h30 (samotný let bez rolování trvá podle větru 0h55 až 1h05), čekání na kufr 30 min. Vlaky Düsselforf Flughafen - Köln Hbf jezdí systémem 40 + 20 + 40 + 20. Zpravidla se stane, že to zrovna ujede, takže 15 min střední doba čekání. Cesta trvá 40 min. Součet na cestu dává reálně 4h40 v lepším případě a je to neustálý opruz. Ale bohužel železnicí je to tam 8h34 a 2 přestupy, byť pohodové. Autem 95% pod dálnici je to 700 km za 5h15. To je výsledek letecké dopravy, že?

Nicméně jsou destinace, kam už opravdu nám smysl díky VRT nebo i slušnějším trochu pomalejším tratím létat.

A ještě je tu jedna výhoda vlaku. Vlak může jet za téměř jakéhokoliv počasí. To se o letadle říci nedá (Dnes už to není problém navigace, ale omezení je v oblasti pouhých fyzikálních zákonů. Týká se to zvláště limitního větru na start a přistání, námrazových podmínek a různých "drobností".) Samozřejmě nemluvím o orkánu typu Kyrill, ten dokáže spolehlivě potrhat i trakční vedení, ale běžný nárazovitý vítr o hodnotách 30 m/s pro vlak takový problém není (možná vetší spotřeba energie). Letadlo v takovém vichru, navíc pokud bude převládat boční složka, neodstartuje.
http://rail2005.euweb.cz (aktualizace 30.3.2008 / sekce IV. koridor)
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 798
Registrován: 10-2008
Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 02:23:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rail205:
To letadlo dopadlo vážně dost tristně, i když je pořád ještě nejrychlejší.

Po "železnici" by to vyšlo nádraží-nádraží i za 7:42, kdybyste mizerné žel. spojení Prahy s Germánií elegantně obešel busem do Norimberka. Pochopitelně po natažení VRT snad až 300 km/h do Drážďan a modernizaci 200 km/h do Lipska by to už bylo jiné.

Tím autem myslíte průměrnou rychlost 133,33 km/h vážně, i když s 95% dálnice? Vím, že to v Germánii jde i rychle, ale takováhle ehm plynulost je v praxi možná? Mapy.cz jsou se svojí dobou 6:40 možná příliš konzervativní, ale stejně...

(Příspěvek byl editován uživatelem tommasel.)
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2989
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 10:06:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tommasel:
Mezi Zdicemi a skoroNorimberkem je možno jet po dálnici (s jedním přerušením pod Valíkem (80) a druhým na hranici (60)) rychlostí 133,3 km/h. Vyzkoušeno nejednou.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2990
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 10:32:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řekl bych, že VRT Praha - Norimberk smysl má. Protože z Norimberka bude VRT do Frankfurtu, Kolína, dále už je hotova VRT do Bruselu a Londýna.
Dalo by se po VRT (Praha - Normiberk 300 km/h) dojet z Prahy do Londýna za 6 hodin? letadlem to zabere tak 4 hodiny (centrum - centrum).
Ale využívanější by asi byla trasa Praha - frankfurt, Praha - Norimberk, Praha - Koln a podobné kratší trasy. Myslím si, že by šlo z části o nové přepravy z menší části o přetažení lidí z aut a z podstatné části o přetažení lidí z letadel.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 11:21:31    Odkaz na tento příspěvek  

Mezi Zdicemi a skoro Norimberkem je možno jet po dálnici (s jedním přerušením pod Valíkem (80) a druhým na hranici (60)) rychlostí 133,3 km/h. Vyzkoušeno nejednou.
No jo, protože tam toho taky moc nejezdí... Ale kamkoliv dál v SRN jsou zcela běžné kongesce v širším okolí velkých aglomerací (klidně i Würzburg, Frankfurt), A3 taky není běžně sjízdná na 140 - 160 km/h... V neděli ráno třeba ano, odpoledne už ne atd...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2239
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 11:27:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Od Wurzburku k Hanau bejvalo prakticky v celé délce dálnice omezení na 100-120 - tam to nějak radikálně zrekonstruovali a přestali tam jezdit? Že tam toptiž byla jedna kolona kamionů a druhá v levým osobáků.....
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 531
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 11:54:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Rail2005:
Možná by nejen mě zajímalo, jak je to ještě v poměru cen vlak vs. letadlo? Auto už si spočítám sám ;-)
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 16:33:36    Odkaz na tento příspěvek  

Vlček - asi tak nějak. Já jel naštěstí vždy mimo špičku, takže to celkem svištělo i v levým...
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 533
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 17:32:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Tommasel:
...Po "železnici" by to vyšlo nádraží-nádraží i za 7:42, kdybyste mizerné žel. spojení Prahy s Germánií elegantně obešel busem do Norimberka...
IDOS dokonce "vyhodí" takovéto spojení i za 7:35 :-)
Ale ne vždy musí být delší doba cesty nevýhodou. Třeba při potřebě být v Kolnu ráno nebo dopoledne, je podle mě dostačující i JD EN Phoenix 11:43.
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 534
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 17:53:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Qěcy:
...Dalo by se po VRT (Praha - Normiberk 300 km/h) dojet z Prahy do Londýna za 6 hodin?...
Prakticky nedalo, protože už dnes je dle IDOSu JD Norimberk-Londýn min. 8,5 hodiny, spíše však více.
Teoreticky, kdyby byla traťová Praha-Londýn těch 300 komplet, by to šlo. Na stránkách SŽDC o tom něco píšou v plánu výstavby pro roky 20-30.........přesněji 2120-2130 :-)))))
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 727
Registrován: 11-2005

Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 19:23:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak nejdříve to auto (Octavia 1.8TSI), jeto jednu říjnovou středu v 7h00 z Prahy. Praha - Koln za 5h15. Využívané rychlosti (dá se říci, že mnohde blízko průměru) Praha - Rozvadov 130, Rozvadov - Lohma 140, Lohma - A6/A3 Altdorf 190, A6/A3 Altdorf - A3/A81 Wurzburg-West 130, A3/A81 Wurzburg-West - A3/A5 Frankfurt 110, A3/A5 Frankfurt - Heumar (Koln) 210.
http://rail2005.euweb.cz (aktualizace 30.3.2008 / sekce IV. koridor)
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 728
Registrován: 11-2005

Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 19:40:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro služební cestu kamkoliv do Německa (nemyslím teď příhraniční), když člověk nechce přemýšlet, zda je nějaká sleva nebo ne, tak je nejvýhodnější 3 denní InterRail Germany za 194 EUR (5044 CZK).

Samozřejmě na stránkách DB je možné koupit jízdenku Tschechien Spezial za akční cenu 39 EUR z/do jakéhokoliv německého města (samozřejmě přes Bad Schandau s využitím EC minimálně v relaci Praha - Dresden).

Letenka s ČSA do Dusseldorfu stojí v případě návratu v ten samý den nebo den následující v ekonomické třídě 9674 CZK v případě návratu 3 a další den 7514 CZK, ovšem v době veletrhů bývají ceny letenek výrazně vyšší.
http://rail2005.euweb.cz (aktualizace 30.3.2008 / sekce IV. koridor)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2247
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 14. února 2010 - 21:40:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Pro služební cestu kamkoliv do Německa (nemyslím teď příhraniční), když člověk nechce přemýšlet, zda je nějaká sleva nebo ne, tak je nejvýhodnější 3 denní InterRail Germany za 194 EUR (5044 CZK)."

Já kdysi takto jel ještě na ED. Taky jsem ale jel na Hanovermesse tam přes Výprdy a zpět Johan (kde se tehdy v kladiva ráno stejně muselo pěšky)
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2073
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 15. února 2010 - 09:12:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak třeba na trase Plzeň - Č. Budějovice je již dnes jízdní doba vlaku plně konkurenceschopná s IAD a přesto objem přeprav není nikterak závratný. Možná, že to nebude jen v té rychlosti železnice a celý problém je složitější.
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2993
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 15. února 2010 - 10:03:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Junkrs: To máš pravdu, jenže VRT Norimberk - Koln bude.
Podle mého názoru je třeba opravdu zvážit očekávané přepravní proudy po případné výstavbě VRT Praha Norimberk a dalších VR tratí v ČR. Protože rychlost a komfort přepravy může nalákat další cestující, kteří dneska v těchto trasách nejezdí prostě proto, že je to letadlem opruz, že letadlem je to drahé, po dálnici je to opruz, busem je to opruz. Nedá se tam jet dneska přes noc (krom toho vlaku). Stejně jako Eurotunnel a TGV Eurostar přitáhly spoustu cestujících mezi francií a UK, prostě proto, že je to pohodlnější, nebo rychlejší, nebo levnější, než když eurostary nejezdily. Pokud budu mít v ČR, SR, RR, SRN a PR PROPOJENOU síť VRT, zcela jistě železnici přibudou další cestující (samozřejmě pokud ta doprava nebude předražená, či nekvalitní). Otázkou je jen, kolik těch cestujících přibude.
Když totiž v nějakém směru usnadním/vylepším přepravu, cestující v té relaci přibudou. Nejde to do nekonečna, ani mezi pustinami, ale děje se to.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 543
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 15. února 2010 - 11:10:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobně si myslím, že jestliže bude DMB, tak na VRT nach Norimberk můžeme zapomenout, protože zase až takové davy lidí tam stejně nikdy jezdit nebudou. A kdyby se z DMB udělala "rozumná" odbočka v Německu, tak by to podle mě žádné výrazné prodloužení případné JD nepřineslo.
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 800
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 15. února 2010 - 11:29:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_k: Tak třeba na trase Plzeň - Č. Budějovice je již dnes jízdní doba vlaku plně konkurenceschopná s IAD a přesto objem přeprav není nikterak závratný.

Příjde na to, čemu říkáte "plně konkurenceschopná". Když jedete rychlíkem 2 hodiny "ohromující" průměrnou rychlostí 70km/h, a autem jste tam o čtvrthodinku rychleji od domu k domu, a ne jenom od nádraží k nádraží, tak je to vlakem vlastně skoro o polovinu delší.

Jinak je to slabší relace, ŘSD tam ještě nestálo zato natáhnout dálnici. Zatím.

M_k: Možná, že to nebude jen v té rychlosti železnice a celý problém je složitější.

Samozřejmě hraje roli ještě špína, zásuvky a spolehlivost, hlavně na přípojích (nejen těch, co za přípoj považuje ČD).
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 801
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 15. února 2010 - 11:42:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Junkrs:
Zatím to vypadá, že můžeme zapomenout jak na VRT na Norimberk, tak na DMB (když zamrzla ve stádiu studie, a bude se dělat zřejmě sotva 160km/h). Ale ještě není všem dnům konec.

A to je prosím Bavorsko jedna z nejbohatších zemí Evropy, a máme ji hned za lesem...
Pro tu by se jistě vyplatilo na chvíli se vybodnout i na Vídeň.

(Příspěvek byl editován uživatelem tommasel.)
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 802
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 15. února 2010 - 11:48:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěci: Pokud budu mít v ČR, SR, RR, SRN a PR PROPOJENOU síť VRT, zcela jistě železnici přibudou další cestující

Myslím, že železnici přibudou další cestující i po zprovoznění VRT Praha - Brno - Ostrava bez propojení ven. Zas tak malé ty aglomerace nejsou. A znám pár lidí, co minimálně týdenně autem dojíždějí.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2994
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 15. února 2010 - 12:28:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč jen Pražsko, Brněnsko a Ostravsko? Copak nemohou po VRT jezdit i vlaky do jiných oblastí? Četli jste něco o VR dopravě ve Francii? Jak tam jezdí VR vlaky z Paříže 300 km bez zastavení, pak sjedou na obyčejnou trať a vymetou tam všechny zastávky a stanice ve městech velikosti Říčan a větších? Stejně tak může jet po VRT vlak Praha - Valašsko - Žilina, Praha - Ústí/Labem - komplet_podkrušnohoří, nebo praha - Jihlava - Znojmo, Praha (-VRT-) Plzeň (-normální trať-) Cheb), Praha - Ústí/Labem - Rumburk.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 741
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 15. února 2010 - 12:57:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy: to je snad samo sebou, pokud nějací lobbysti nevymyslí, že bychom si po japonském vzoru měli postavit VRT s jiným rozchodem, než má zbytek sítě. Ale to by naštěstí zřejmě neprošlo přes TSI
Akorát proti tomu Praha - Ústí/Labem - komplet_podkrušnohoří bych protestoval - VRT do Drážďan by měla vést někde mezi Mostem a Teplicemi, takže nebude vhodné obsluhovat Ústí i Chomutov stejným vlakem z Prahy
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1352
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 15. února 2010 - 13:22:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Ne, budou to dvě větve. Jedna Praha - UL - něco a druhá Praha - Most (- KV). Zhruba ten přístup, jak píše Qěcy, naštěstí na MD zatím zvítězil a v tomto duchu příprava pokračuje. Čili 2 různé vlaky ano, ale to platí tak nějak přirozeně když se člověk koukne na mapu (MO-UL-Praha je vlastně úplně úchyná oklika).
Prakticky všechny dosud plánované VRT v ČR změní svou trasu. Osud západní větve je skutečně velmi nejistý, nicméně troufám si tvrdit, že byť jen v úseku Praha - Plzeň smysl rozhodně má bez ohledu na jakékoli zahraničí! Na druhou stranu pokud vím, z DMB by mělo zbýt jen torzo (z Domažlic dál prakticky jen dráty ve stávající stopě) s JD Praha - Mnichov kolem 4 hodin, takže podle mě je potenciál na VRT ve výhledu i přes (snad už konečně) aktuální modernizaci Domažlic.
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 804
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 15. února 2010 - 13:48:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěci: Proč jen Pražsko, Brněnsko a Ostravsko?

To je v ČR základ, bez kterého nemá smysl VRT budovat. A tak se tím musí začít, aspoň Praha - Brno. Všiměte si jak píšu: přibudou ... i po zprovoznění VRT Praha - Brno - Ostrava bez propojení ven (ven = za hranice). Pak už se tam ty Plzně, Ústí, Mosty, Jihlavy, Havlbrody, Hradce, Liberce, Zlíny, Olomouce a Budějice mohou navěsit. A samozřejmě ještě to důležité ven.

TZ: Ne, budou to dvě větve. Jedna Praha - UL - něco a druhá Praha - Most (- KV).

Vážně? Já jsem četl spíš o Praha - Dresden s 2 větvemi navíc - Ústí (+Teplice/Děčín) a Most (+KV+Cheb). Kde je dosažitelné něco aktuálního?
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 548
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 15. února 2010 - 16:32:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Qěcy:
...Proč jen Pražsko, Brněnsko a Ostravsko? Copak nemohou po VRT jezdit i vlaky do jiných oblastí?...
NO COMENT
Teda radši JO COMENT
Jak jsi přišel zase na takovýto dotaz? Věčně věků je tu zmiňováno (aspoň mnou určitě), že postavení VRT Praha-Brno-Ostrava NEZNAMENÁ "izolaci" této trati a její oddělění od ostatní železniční sítě. Tato trať by měla vyřešit jak vyloženě dálkovou dopravu (VR vlaky), tak i výrazně zrychlí dopravu regionální (klasické rychlíky z části jedoucí po VRT a pak po stávajících tratích nebo opačně), tedy přesně tak, jak píšeš. A navíc odstraní i kapacitní problémy tratí, jako je třeba trať 011, 221, 171 a další.
Prostě těch výhod je spousta. A nechápu proto ty poznámky typu: zas jenom Pražáci, Brňáci, Ostraváci a podobně. Vždyť to povede třeba zrovna přes Vysočinu a zrovna oni to pak budou mít díky VRT rychlejší do Prahy nebo Brna za prací, za nákupy, na výlet, na návštěvu, za přítelkyní/přítelem.....
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 549
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 15. února 2010 - 16:34:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš_záruba:
To jsou mi ale novinky!!!
Je-li k mání více informací, tak šup sem s nima.....
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1062
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 15. února 2010 - 17:10:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná, že to nebude jen v té rychlosti železnice a celý problém je složitější

Samozřejmě. Třeba o velikosti sídel na trase. Něco jiného je 190,a něco jiného třeba Praha-Brno nebo Ostrava. A když pojedu někam mimo velká sídla,je tam VHD mizerná.

A co se VRT týká,pánové,teoretizujte si,jak je libo. Po info typu Prakticky všechny dosud plánované VRT v ČR změní svou trasu. jsem klidný,že příštích 2O let se možná udělá tunel do Berouna,dokončí 171 a ostatní koridory a to bude tak všechno.
Zas přijde na MD jiná parta věrozvěstů a namaluje to úplně jinak (tzv. ani nikdo nemá ujasněny hlavní proudy frekvence)

Já bych si přál třeba Sbahnový separovaný koleje Praha-Benešov,Zdice,Kolín,Lysá a viděl bych to potřebnější pro řádově víc lidí než šotosny VRT.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 742
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 15. února 2010 - 17:25:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych si přál třeba Sbahnový separovaný koleje Praha-Benešov,Zdice,Kolín,Lysá a viděl bych to potřebnější pro řádově víc lidí než šotosny VRT.

Nejsou to náhodou tytéž koleje? "S-Bahnové" koleje do Berouna musí vzniknout ze stávající trati uklizením překážející dopravy do tunelu. Příměstská totiž musí jezdit tam, kde jsou lidi, a tam už se žádné další koleje nevejdou. Podobně do Benešova a zřejmě částečně i do Koulína. V případě Lysé by asi na dost dlouho stačilo konečně postavit plánovaný autoblok a peróny ...
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2995
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 15. února 2010 - 17:52:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Přesně tak. Na trati 171, 091 a 221 mají osobáky a náklady skoro rovnoběžné čáry v NJŘ, což je optimální. Na trati 231 nikoli, Pn mají uměle sníženu rychlost na 60 z Počernic na obě strany (kvůli brzdicím procentům, což považuju za zhovadilost, když 15vozový manipulák je tam nově brzděn 1. stupněm brzdění a rychlost 80 i z kopce), do kopce zase jedou pomalu kvůli stoupání. Na 231 to ale moc nevadí, tranzitní náklady jsou tam minimálně, právě kvůli kopcům.
Jakmile odkloníme projížďáky (osobní dopravy) z příměstských tratí kolem Prahy, zbyde na těch tratích dostatečná kapacita pro zastávkáče a náklady. Akorát v centru Prahy je problém, Nové spojení nestačí, navíc na něj nějakej magor furt rve soupravové vlaky. Nestačí trať přes Vyšehrad. Takže v centru Prahy bude muset dojít k výstavbě dalších kolejí, podle mne nejlépe tunelem Smíchov - Masna, zpodzemnění Masny a dostavby kolejí na novém spojení. Jinak se v Praze nehneme, nebudou ani moct vzniknout některé nové zastávky bez snížení počtu vlaků.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz