K-report
 

Archiv do 7. února 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Zrušené tratě » Archiv do 7. února 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1782
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 15:08:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trainspoint: Opravdu? Pokud vím, tak by se rozdíl mezi dráhou regionální a vlečkou měl projevit pouze při novostavbě. Pokud už mám dráhu regionální provozovanou, tak jakékoliv šetření převedením na vlečku nepřipadá v úvahu. Pokud tedy zrovna nechci dosáhnout její nesjízdnosti.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1783
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 15:23:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Majkl007: Některé tratě postupně padnou, když je třeba povodeň poničí a nebo až se začnou rozpadat umělé stavby a již dlouho před tím bylo jasné, že jejich využití limituje k nule a není ani v budoucnu naděje, že by se to mohlo zlepšit. Ale na druhou stranu, pokud je trať v dobrém stavu, tak i s minimální údržbou a tedy i náklady (v podstatě jen vyřezání náletové zeleně a kontroly) může přežít nás všechny. Myslím si, že by se SŽDC měla zabývat poněkud jinými problémy, má jich totiž dost. A v případě takových tratí, o kterých hovoříme, tak těmi by se měla zabývat pouze, až problémy nastanou (viz trať do Nového Jíčína, poškozená povodní). Takhle to vypadá, že SŽDC akorát nemá roupama co na práci. A vypracování podkladů pro zrušení tratě není vůbec zadarmo.
lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.6.33
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 17:59:28    Odkaz na tento příspěvek  

Milý Majkl007, nevím proč by tě měl mít někdo za debila, tvý názory jsou velmi rozumný. Otovice jsou samozřejmě nesmysl, ale třeba zrušení Mutěničky považuju za stejně nesmyslnej akt jako snahy zrušit některý lokálky v ústeckým kraji. Zrušit lokálku ve výborným stavu, která spojuje 2 desetitisícová města mi příde opravdu jako ... rači nou cement. Kdybych se začal zajímat o pozadí jejího zrušení, možná by vyplavaly na povrch velmi zajímavý věci stejně jako v ústí, ale tahle lokálka není z vojenskostrategickýho hlediska nijak důležitá a tak je mi putýnka. Hlavně díky Tovačovce mi ten pamflet příde jako totální nekoncepční nesmysl. Vzhledem k astronomickýmu rozdílu v poplatcích za DC mezi náklady a osobáky, patří Tovačovka mezi nejrentabilnější lokálky a to, že po ní nejezdí osobáky, díky kterým se musí nákladně udržovat staniční zařízení (perony, osvětlení apod.), jí dělá ještě ziskovější. Vůbec mi příde zvláštní, že nikde nikdo nepustí info, kolik která trať vydělává/prodělává. Předpokládám, že je to proto, že by v nejčervenějších číslech vyšly koridory a v nejčernějších lokálky bez osobní dopravy.
Majkl007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.213.211
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 18:17:29    Odkaz na tento příspěvek  

Bram: ale ano, souhlasím, a také jsem psal, že nejsem pro, aby se všechny tratě, uvedené v seznamu, rušily. Třeba ty v Ústeckém kraji (096, 113, 132, 164), na nichž byla zastavena os. doprava z arogance moci tehdejších mocipánů na Krajském úřadu, sledujících zřejmě jiné zájmy, než jsou zájmy občanů kraje. Na nich by, dle mého názoru, měla být doprava obnovena, ale jestli se tak stane... pochybuji. Nejsem ani pro rušení Malé Morávky - tam by se vhodně trasovanými přímými vlaky z Olomouce, nebo i z Ostravy, zejména v zimě jistě potenciál cestujících našel. Pak asi ještě lokálka do Lednice, jakožto jednoho z turistických center Jižní Moravy, tam by se o rušení taky dalo polemizovat, což se také dle informací v dokumentu dít bude...
Ale ty ostatní? Tratě, na nichž se (kromě traťovácké MUVky, případně několika šotojízd železničních nadšenců) už několik let nehlo ani kolo, z nichž některé sice jsou ještě v relativně dobrém technickém stavu a sjízdné, ale v praxi vlastně nemají žádné smysluplné využití? Co s nimi? Nechat zarůst trávou a náletovými dřevinami, budovy nechat zchátrat, čímž nebudou plnit vůbec žádný účel, a nebudou prospěšné nikomu? A nebo radši zrušit, koleje a pražce vytrhat (pokud jsou v dobrém stavu, mohou se použít na opravu nějaké jiné tratě), a těleso bývalé tratě rozprodat (na parcely, nebo jako celek), aby sloužilo jiným účelům (např. cyklostezka, jiná komunikace, zastavění novými obytnými domy / novou průmyslovou zónou, případně "jen" rozorání za účelem pěstování zemědělských plodin), nepotřebné budovy buď nabídnout k prodeji, a nebo ty v opravdu špatném technickém stavu, o něž z pochopitelných důvodů nebude zájem, nechat zbourat, a následně prodat pozemky pod nimi? Co z toho je lepší?
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 682
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 19:23:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Majkl007. Dovolím si tě dostat z omylu třeba trať 233 Čelákovice-Mochov jedo budoucna persektivní a i v dnešní době je na ní uskutečněno řádově 30 šotoušských jízd ročně+3x manipulák do roka do mrazíren nevim ale hází mi to sumu v řádu několika tisíc což na provoz a na prořezání , nebo výměnu pár pražců zajisté stačí....
Ale na druhou stranu provozní část této trati (myšleno služebně). Je na tom o poznání lépe a roční utržené prostředky na opravu a údržbu přesahují milion korun.

(Příspěvek byl editován uživatelem anonym.)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1787
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 19:26:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže tratí, kde se krom šotojízd nehlo ani kolo, je docela dost málo. A naopak na SŽDC (a nejen tam) se tím zcela zabývá docela dost velký počet lidí, které si ovšem platíme z vlastních kapes.

Mezi námi, kolik je skutečně tratí, které asi nelze k ničemu využít, tj. bez osobní dopravy, která skonala přirozeným způsobem (nikoliv díky nevhodné "aktivitě" krajských úředníků), bez nákladní dopravy a bez možnosti jakéhokoliv budoucího smysluplného využití, byť by to měl být třeba jen turistický provoz?

Když tak nad tím přemýšlím, tak pokud vojáci pokývají svými zelenými hlavičkami, tak je to jednoznačně Hněvčeves - Smiřice. Asi i část tzv. Doupovských lokálek, vojáci je celé potřebovat určitě nebudou a s těmi turistickými vlaky je to otázka. Mne přijde, že to bylo takové dost křečovité oživování mrtvoly. No a technický stav části Doupovských lokálek má k ideálu také hodně daleko, což ovšem neplatí pro trať Hněvčeves - Smiřice, ta je zase ve stavu, kdy v podstatě nemusí příliš dalších několik desetiletí zajímat.

Co s tratí do Hevlína, těžko říci. Ta se rozpadá, provoz lze zcela bezbolestně nahradit autobusem, nákladní doprava nula a o nějaké obnově do Laa můžeme snít ty nejdivočejší sny. Návazné trať dále na Brno je vedena nevýhodně a opravdu nevím, kdo by tohle spojení využíval.

No a tím jsem vyčerpal ty celkem jasné adepty na nějaké zaříznutí. Že jich je ale hodně.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1788
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 19:28:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: Do mrazíren v Mochově se jelo naposledy kdy?
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1789
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 19:31:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo a ještě jsem zapoměl na trať Lampertice - Žacléř, ta opravdu také je už nepoužitelná. Z Lampertic ovšem vede vlečka, tak je otázka co se zbytkem do Královce.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 684
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 19:38:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: To nevím, ale bavil jsem se s cargonautem a říkal, že tam údajně 3 krát do roka zajedou, ale datum vám já osobně neřeknu
Kpy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.55.135
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 19:40:41    Odkaz na tento příspěvek  

Majkl: Nedávno jsem byl přítomen u přeložky kusu vlečky. Firma se kupodivu snažila dodržovat, to, co jí ukládá zákon o odpadech a podobně. Pak se likvidace a novostavba stejného úseku finančně velice podobají. Pokud tedy při likvidaci budou dodržena všechna nařízení, hlavně ta ekologická (např. pražce se "nenechají" ukradnout zahrádkářům a štěrk se opravdu odtěží), tak by na tom SŽDC muselo ukrutně prodělat a čí peníze na to padnou???? Pak vyhrává ta MUV-ka (v případě zatím sjízdných tratí)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1791
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 19:56:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kpy: Tohle ví celkem málo lidí. Pokud by se na SŽDC alespoň trochu obchodně přemýšlelo, tak by se zrušením tratí zabývali pouze v případě, kdy se trať rozpadá (nutnost velkých investic v řádech alespoň několika desítek milionů) a využití do budoucna je nulové, nebo až když je trať těžce poškozena nějakou přírodní katastrofou a opět se jedná o zcela nevyužitou trať bez nějaké reálné možnosti budoucího využití.

Jinak se SŽDC pouští do velmi ztrátových podniků (a to daleko ztrátovějších, než kontroly, posečení trávy a občasná likvidace náletových dřevin, včetně výměny nějakých pražců), které nezacvaká nikdo jiný, než daňový poplatník. Tedy my.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5363
Registrován: 4-2007

Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 19:57:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tvůj spravedlivý hněv chápu, ale ty zas pochop

Ale no tak, nepodsouvej mi nahněvanost. Víš prd, jak vypadá skutečně nasranej Drn.
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.
Kpy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.55.135
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 19:59:08    Odkaz na tento příspěvek  

Ví někdo, zda SŽDC, jako dobrý hospodář svěřeného majetku, má snahy tento navržený nevyužitý majetek nějak zhodnocovat? Každý jiný podnikající subjekt, by se určitě snažil, tam kde ztratil z nějakého důvodu přepravu, aby jí dostal zpět, nebo aktivně hledal novou. Normální přeci je, když ztratím "zakázku" přijdu o prémie, pokud se to opakuje, přijde na mé místo někdo jiný. Nebo u podobných organizací platí nějaká "jiná" pravilda??????????
Zarri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 113
Registrován: 6-2006
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 21:45:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad. Kpy: Pokud tedy při likvidaci budou dodržena všechna nařízení, hlavně ta ekologická (např. pražce se "nenechají" ukradnout zahrádkářům a štěrk se opravdu odtěží), tak by na tom SŽDC muselo ukrutně prodělat a čí peníze na to padnou????

Není toto náhodou důvod, proč se zde čas od času objeví příspěvěk, že někdo viděl na zrušeném úseku ždánické štreky MUV, že koleje do z Nezamyslic do Morkovic jsou pořád pevně spojeny se zemí? Že by SŽDC neměla na vytrhání prachy?
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 2-2009
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 22:04:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

je zajímavý,že jim ty peníze o něž přišli tím,že někde není příjem z provozu,nechybí,takže si myslím,že vše je dostatečně nadhodnoceno,aby i při nulovém kšeftě měli různí ředitelé,náměstci a jím podobná banda dostatečné platy i bez provozu. A ani se nesnaží něco pro to udělat,stále se hledá jen možnost proč to nejde,ale přijít s nápadem,jak to zařídit,aby to šlo,to už .... Případ 326,proč dokazovat,že to jde,když jde dokázat,že to nejde. Val.Meziříčí je kolikrát téměř neprůstřelné po silnici,a nikomu to neva. Dokažme,že oprava tratě,na níž peníze jsou je schopna převzít individuélní dopravu a je to. Jen to chce úpravy pro zrychlení a nasazení odpovídajících vozidel.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 23:43:33    Odkaz na tento příspěvek  

Jenom bych chtěl v případě Tovačovky demonstrovat demagogii SŽDC. Tady se naprosto účelově zamlčuje existence skašovských jezer (odtud se vozí ten štěrk). Ta těžba tam jednou bude zastavená a od toho okamžiku tam vznikne největší koupaliště na Moravě. Není to až tak daleko od Kroměříže, Přerova, Vyškova a nakonec ani od Brna. Dnes jede vlak z Brna do Kojetína hodinu, ale trať se má koridorizovat, takže v budoucnu asi nebude problém dojet z centra Brna do Kojetína za tři čtvrtě hodiny. Pokud by jezdil přípoj ke Skašovským jezerům, tak s jízdní dobou 20 minut z Kojetína + 5 minut na přestup se dostáváme na čas 1 hodina 10 minut.
Teď můžu srovnat sinicemi zamořenou Brněnskou přehradu s nádherně čistou vodou na Skašově, protože Skašovská jezera nemají žádný přítok, takže se do nich nesplavují žádná svinstva ze septiků a polí. Vychází mi, že za pár let budou na Skašov mířit přes léto tisíce lidí denně. To je prakticky nevyhnutelný vývoj, protože jejich rozloha a kvalita vody nemají široko daleko konkurenci. A není to žádný výhledový plán, ale reálně existující stav. Jedinou závadou je chybějící infrastruktura, která však jistě vznikne okamžitě poté, co přestane být jezero uzavřeným areálem štěrkovny se zákazem koupání. Otázka je, jestli ty tisíce lidí, co tam dojedou, se budou muset tlačit na místních úzkých silnicích a posléze budou muset parkovat na velkých parkovištích, kterými zaasfaltujeme místní vysoce kvalitní zemědělskou půdu, anebo jestli umožníme dojet lidem alespoň z jedné strany vlakem. Od Olomouce a Prostějova už stejně dojede tolik lidí autem (vlakem příliš velká zajížďka), že to tam pěkně zahltí. Pomohlo by velmi, kdyby alespoň od Kojetína bylo možné vlakem dojet.

Nicméně ve vzácném dokumentu SŽDC ani slovo o budoucím možném využití tratě tímto způsobem. Přitom je to daleko reálnější myšlenka, než nějaké dráhy kolem Lipna nebo v Orlických horách.
Hook
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1465
Registrován: 3-2005

Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 00:02:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice

O tom,že po vytěžení budou mít ta jezera kvalitní vodu,není pochyb.
Otázkou je,zda se ale nebudou využívat pouze jako vodárenské nádrže,cenný zdroj pitné vody,jako např. Tlumačovská nádrž.
A žeby na Skašov jezdili lidé až z Brna v nějakém masovém počtu,dost pochybuju.
Spíš to bude místní záležitost,podobně jako třeba Ostrožská Nová Ves,ale tam je to dosud ve stavu důlního díla,tuším,se zákazem koupání.
realista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.226.162
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 07:40:18    Odkaz na tento příspěvek  

Ví někdo, zda SŽDC, jako dobrý hospodář svěřeného majetku, má snahy tento navržený nevyužitý majetek nějak zhodnocovat? Každý jiný podnikající subjekt, by se určitě snažil, tam kde ztratil z nějakého důvodu přepravu, aby jí dostal zpět, nebo aktivně hledal novou

Je otázka , zda tam je potenciál získat novou přepravu. Získávání nových přeprav není ani tak o SŽDC jako spíše o speditérech a dopravcích. A pokud trať vede přes vysídlující se vesnice , kde žije málo lidí , kde jediní podnikatelé jsou maximálně drobní zemědělci , je zde potenciál k získání nových přeprav takřka nulový.

Dle mého názoru by měl být srovnáván výnos z poplatku za použití DC s náklady na udržení provozuschopnosti tratě .Trať by se měla dostat na seznam potenciálně zrušitelných tratí v momentu pokud výnosy nepokryjí náklady. Jinak se dostaneme do situace , že tratě s obrovským přebytkem výnosů nad náklady musí dotovat tratě , které jsou v mínusu. Tím však klesá jejich konkurenceschopnost.
Z mého pohledu by pro železniční dopravu bylo lepší , kdyby železniční síť měla sice méně kilometrů. Na druhou stranu byla modernější a konkurenceschopnější.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1793
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 08:00:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

realista: Já bych byl také pro síť, která je modernější a vyhovuje lépe dnešním potřebám. Jenže na to, aby jste se zbavil železniční trati, kterou administrativně zrušíte, potřebujete finanční obnos minimálně v řádu desítek milionů, spíše však stovek milionů, vzhledem k ceně stavebních prací u nás. Tady se totiž hřeší na tom, že se nerespektují zákony, vyhlášky apod. A proto vesele dále fyzicky existují "tratě" jako je Kyjov - Mutěnice, Uhřice - Ždánice, které jsou i sjízdné. A nesjízdná "trať" do Morkovic tu také asi bude ještě hodně dlouho..........

Proto jsem radši, když trať, která je v dobrém technickém stavu, se raději párkrát do roka pohnojí plevelohubičem, zkontroluje se, pořeže se křoví a nechá se vesele žít dál. Za ty prachy, za které by se zlikvidovala, může vesele spát dalších několik desítek let........

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Majkl007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.213.211
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 08:56:19    Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice: Opravdu zajímavý nápad s těmi koupáckými vlaky z Kojetína na Skašov, to tu ještě nebylo! Ale v praxi je to zcela nereálné, a to hned z několika důvodů:

1) Kdyby bylo na Hané počasí aspoň jako na Jadranu, tzn. alespoň teoretická záruka toho, že od začátku června do konce září bude po většinu dní počasí takové, že se bude velký počet lidí chtít koupat, pak by se o tom možná i dalo uvažovat. Jenže takové počasí v našich zeměpisných šířkách v létě většinou nebývá (argumentaci globálním oteplováním neberu, bo na to nevěřím). Spíš jsou u nás obvyklá léta, kdy se ty opravdu horké a slunečné dny dají spočítat na prstech. Takže vyvstává otázka, jak by tedy byla ona doprava na Skašovské koupaliště organizována? Jezdilo by se přes celé léto, s rizikem toho, že po většinu sezóny nebude počasí na koupání, a že tedy tyto vlaky budou jezdit poloprázdné, či úplně prázdné, a budeme na nich tvrdě prodělávat? A nebo se bude jezdit jen podle předpovědi počasí pouze ve dnech, kdy bude horko? V tom případě vyvstává další otázka - jak se potenciální cestující dozvědí, že zrovna dnes se na Skašov jezdit bude? To po Brně rozvěsíme světelné tabule, na kterých v případě příznivých klimatických podmínek bude svítit upoutávka "Jeďte se vykoupat na Skašov, vlaky dnes pojedou..."? Nebo jak jinak? A další otázka by byla, jak zajistit drážní vozidla, kterými ty vlaky budeme vozit? To si budeme, třeba v Přerově, držet v pohotovosti např. 810+010, a nebo Regínu, a ktomu ještě pár strojvedoucích, aby bylo možno v případě příznivého počasí vyjet?

2) Opravdu neznám ve svém okolí nikoho, kdo by se chtěl ve vedru trmácet (pravděpodobně neklimatizovaným) vlakem jen proto, aby se mohl vykoupat. Navíc většina lidí také chodí do práce, a když příjdou odpoledne domů, a chtějí se vykoupat, tak určitě nepojedou z Brna až někam k Tovačovu, hodinu a půl vlakem, tam se na cca hodinku smočit, a zase hodinu a půl vlakem zpátky. Tudíž si myslím, že opravdu není reálné, že by Brňáci tyto vlaky využívali tak, že by se vyplatilo je provozovat. To možná tak lidé z Kojetína, Kroměříže, nebo třeba ještě Hulína, ale to zase nejsou tak velká města, aby jejich obyvatelé tyto vlaky dostatečně naplnili.

3) Už vidím, jak Olomoucký kraj v rámci ZDO objednává vlaky Kojetín - Skašov, ještě navíc dle Vašeho úsudku primárně pro obyvatele Brna, které leží v jiném kraji.

Z těchto důvodů si myslím, že zavádění takovýchto vyloženě jednoúčelových vlaků, je holý nesmysl, kgterý by se prostě realizovat nedal.
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 470
Registrován: 5-2008
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 10:49:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dluhonice: to není špatné nápad
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3550
Registrován: 6-2006

Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 10:59:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady se naprosto účelově zamlčuje existence skašovských jezer (odtud se vozí ten štěrk). Ta těžba tam jednou bude zastavená a od toho okamžiku tam vznikne největší koupaliště na Moravě.

Nic proti, ve vodním zdroji pro město Přerov jistě někdo povolí udělat koupaliště

Ne, že by se tam, saozřejmě proti postihu už tak nedělo, najdete tam lidi i se stanama a karavanama, několik dní, asi přišli na stejně praštěnou vizi jako vy
Majkl007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.213.211
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 11:00:26    Odkaz na tento příspěvek  

Bram: tak tenhle argument musím uznat, je pravda, že pokud by nevyužívaná trať i po zrušení nadále ležela ladem, a žádný užitek by z ní nebyl (což by v našem výborně hospodařícím státě v mnoha případech tak dopadlo), tak opravdu nemá smysl jí ukvapeně rušit. Takže rušit ano, ale pouze v případě, že už je znám projekt na následné smysluplné využití opuštěného traťového tělesa (např. ta cyklostezka, atd...).
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3551
Registrován: 6-2006

Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 11:07:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2) Opravdu neznám ve svém okolí nikoho, kdo by se chtěl ve vedru trmácet (pravděpodobně neklimatizovaným) vlakem jen proto, aby se mohl vykoupat.

Tak třeba já jezdím do koupelek v Prostějově a nebo ve Vyškově. Vyškov vyjde líp, přesto, že je km dál, do Prostějova jednou přestup v Olomouci, pak městským busem v Prostějově. Do Vyškova to mám přímo rychlíkem.
V překategorizování na vlečku není nic jinýho než šetření. Jiné jsou náklady na údržu vlečky na které může být klidně časem 10km rychlost, jiné jsou na údržbu tratě, která musí mít nějaký standard a taky třeba řešení nějakého vykolejení nebo jiné MÚ na trati se řeší jinak, než na vlečce.
Spekulace o tom, jak si někdo předem přichystal podnikatelský záměr výdělečné tratě k makrokoupelišti na Skašovských jezerech je fakt jak díl z Jamese Bonda
Majkl007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.213.211
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 11:19:20    Odkaz na tento příspěvek  

Fýra: taky ale musíte brát na zřetel, že jste režista, a tudíž máte dopravu vlakem zadarmo. Ano, pár režistů, kteří by využívali koupácké vlaky na Skašov (když by tam tedy nakonec to koupaliště vzniklo) by se asi našlo, ale kvůli nim přece nebudeme vypravovat zvláštní vlaky.

S tím druhým odstavcem souhlasím, a to včetně té poslední věty. Opravdu je to jeden z nejlepších šotovýmyslů, jaký jsem kdy četl. To Dluhonice fakt těžce přestřelil...
Majkl007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.213.211
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 11:30:27    Odkaz na tento příspěvek  

A napadá mě ještě jedna věc. Co třeba u nějaké lokálky bez provozu, která vede kus lesem, ve kterém pár dnů v roce rostou krásné hříbky, zkusit v těchto dnech zavést speciální vlaky pro houbaře? Vždyť přece když rostou houby, tak taky lidé dělají nájezdy auty do lesů, parkují všude možně, a les tím znečišťují a ničí. Tak proč tedy přírodě nepomoci?!? Mohla by se i uprostřed lesa postavit zastávka, aby to houbaři z nejbližší existující zastávky neměli daleko, a pak už by stačilo jen v příslušném depu, které by vozbu těchto "Houbařských expresů" zajišťovalo, zaměstnat nějakého mykologa, který by na základě svého odborného pozorování určil dny, kdy "rostou", a kdy se tedy vyplatí speciální vlaky vypravit... To by šlo, ne?
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3552
Registrován: 6-2006

Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 11:51:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

taky ale musíte brát na zřetel, že jste režista, a tudíž máte dopravu vlakem zadarmo.

No zase jsem se dověděl něco, co nevím
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1796
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 11:58:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fýra: Ale je dobré ti to občas připomenout, aby jsi se vžil do role platících lidí. Mám docela dost známých, kteří jsou režisti a chovají se trochu jinak, než platící cestující. Hele já když jsem měl díky jednomu z rodičů režijku, tak mi také bylo úplně buřt, jak jsem jel daleko a jak často jsem jezdil.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 198
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 12:23:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když tu čtu tyhle šotoidioťárny, tak mě napadá:

SŽDC by nejprve měla nabídnout všechny zmíněné tratě a vlečky k odprodeji za symbolickou 1,-Kč jinému vlastníkovi. Pokud by se nenašel, tak trať okamžitě zrušit.

Jiný vlastník - například těch pár nadšenců na Mochově - ať si trať udržuje na vlastní náklady. A nezatěžuje s tím státní rozpočet prostřednictvím SŽDC. Když to zvládlo JHMD, tak provozovatel těch 30 vláčků to holt bude muset zmáknout taky. Pokud ne, tak to své šotoušství bude muset uplatnit někde jinde.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1799
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 12:31:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hele Boblicku, nejsi ty tak trochu lehce přidrzlý?
Kpy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.55.135
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 12:32:17    Odkaz na tento příspěvek  

Majkl: cyklostezka, super nápad, jak ouředníkům "zastínit" vnímání reality!! Opět zastiňující manévr, jak vykličkovat od té ekologické sanace, že. Docela by mi zajímal názor přeslavných ekologů, když se znečištěný stěrk se zbytky pražců jednoduše rozhrne a poleje asfaltem a ještě to stojí pomalu více jak novostavba tratě!!
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 691
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 12:41:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Už tady máme boblicka zase?? Kdo z nich to je??
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1800
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 12:48:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je pan Karlshaus.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 692
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 12:52:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: KOukám se a díky za info. JJ je to jeho styl, ještě by mězajímalo kdy začne se svými ,,levicovej hajzl apod....
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3553
Registrován: 6-2006

Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 12:57:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale je dobré ti to občas připomenout, aby jsi se vžil do role platících lidí.

Pro méně chápavé...nemám režijku.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 13:07:20    Odkaz na tento příspěvek  

Majkl 007:
Kolego, vy máte zvláštní vlastnost s naprostou suverenitou komentovat něco, o čem nemáte ani ponětí. Já na Hané narozdíl od Vás celý život žiju, takže dřív, než se do mně začněte trefovat, tak si zjistěte alespoň základní fakta.

takže:
1. Na Moravě je daleko více slunečných dnů jak v Čechách. Navíc srážky a oblačnost se drží spíš v horských oblastech, jenže tady je rovina jako stůl. Je to prostě meteoroligická skutečnost. Nevím proč to tak je, ale je to prostě statisticky prokázaný fakt, o kterém ovšem zjevně nemáte ani tušení.

2. Oběh vozidel na Skašov by šel jednoduše zapracovat formou prodloužení motorových vlaků od Kroměříže, pokud mají v Kojetíně prostoj. Takto jeli několikrát kluci ze sdružení Kroměřížská dráha kvatrem do Tovačova. V Přerově žádná 810 není a nikdy ani nebyla, leda tak na opravě v dílnách. Opět o tom nemáte ani páru, kde jezdí jaká vozidla a jak by mohla být dopravní obsluha Skašova zajištěná.

3. Nikdo se nepojede koupat někam daleko na 1 hodinu. Uvažujte, že třeba studenti v létě jezdí k vodě na celý den (nemusí se koupat, můžou třeba ležet u vody a učit se, nebo tam může být třeba nějaký koncert). Osobně znám lidi z Olomoucka, kteří jezdí v létě na celý den za koupáním na Otmuchowská jezera v Polsku. A to je sakra dál než z Brna do Tovačova. Pokud vemu příklad od nás, tak k Máchovu jezeru nejezdí také jen obyvatelé města Doksy. Opět nemáte přehled o tom, jak daleko lidé v regionu jezdí za rekreací.

3. Pravděpodobně neklimatizovaný vlak. - Bavím se o horizontu 10. let. Myslím si, že neexistence klimatizace není fyzickou vadou železniční dopravy. Klimatizované vlaky budou dříve či později standartem.

4. Komentář o financování vlaků je mimo mísu. Bavíme se o tom, jestli bude mít v budoucnu trať perspektivu někoho vozit a já odpovědně říkám že ano. Kdo to bude třeba za 10 let platit nevím, protože nevím, jaká bude úhrada ztráty železniční dopravy za 10 let, kdo bude dopravcem za 10 let, jaká bude vláda za 10 let atd. Ne že by to nebylo důležité, ale byly by to spekulace.

5. Jednoúčelový nesmysl - Takový jednoúčelový nesmysl jsou asi podle Vás i vlaky z Litovle do Mladče, které vozí turisty do oblasti Mladečských jeskyní, nebo vlaky do Lednice, které vozí turisty do lednicko - valtického areálu.

Hlavně že Vám nepřipadne nesmyslné nic nenavrhnout ale zato se strefovat do toho, co navrhnou jiní, aniž byste měl základní ponětí o základních dopravních, klimatických a ekonomických souvislostech v regionu.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 13:16:38    Odkaz na tento příspěvek  

Fýra:
1. "Praštěná vize" je oficiálním a schváleným plánem rekultivace dobývacího prostoru po dotěžení ložiska štěrkopísku. Počítá s ní na 100 % jak těžební společnost, tak i město Tovačov.

2. Jezera jsou celkem čtyři, z toho jen jedno jediné je zdrojem vody. Všechna ostatní nejsou zdrojem vody a budou uvolněná po ukončení těžby k rekreačnímu využití. Zatím tam těžba ještě probíhá, pozemky jsou v majetku štěrkovny a jde o dobývací prostor, do kterého je podle zákona zakázaný vstup. Proto ty zákazy, o kterých jste psal.

Stačí si zjistit fakta.
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3554
Registrován: 6-2006

Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 14:05:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice taky zde žiju cca 40 let, ale o něčem taovém jsem neslyšel. Naopak vím, že je to tam ochranné pásmo vodního zdroje.
K té Mladči...je to můj oblíbený kraj a znám to tam dobře v samotných jeskyních jsem byl určitě tak 20krát a naposled jsme šli na prohlídku 4. Kolikrát si někdo objednal ten vlak?
Pokud si pamatuju loňské léto, tak bych neřekl, že zde více slunečných dnů ani odhadem.
Ten stůl je spíš údolí...
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 14:33:06    Odkaz na tento příspěvek  

Fýra:
- Čerpá se opravdu jen z jednoho jezera

- Vlaky na Mladeč už se nemusí jen objednávat, přes léto o víkendech tam zaplatil ol. kraj pravidelné spoje. Samozřejmě vše je o počasí. Někdy jdou na prohlídku 4 lidé, jindy 40.

- Počasí se některý rok vyvede víc, jindy je to horší, podle toho kolísá i frekvence. Musí to tak být na všech tratích rekreačního charakteru, např. na posázavském pacifiku tomu nebude jinak. Někdy je souprava s bertou a patrovými vozy plná, jindy by třeba stačila 810 + 010. Myslím si, že prakticky totéž musejí zažívat nař. i turistické železnice třeba v Alpách. Je to jisté riziko, které však nepopírá smysl existence drah s rekreačním provozem.

Dlouhodobá meteorologická statistika však poskytuje celkem jasné údaje.
lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.140.92
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 14:43:07    Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice, že se nestydíš s takovejma argumentama. To se dělá, brát dětem hračku? Ty máš pěkně sklapnout, pohladit pepíčka po hlavičce a říct: nebreč, já to tak nemyslel, to víš, že máš pravdu.
lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.140.92
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 14:46:25    Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice, ale jinak díky. Lámal jsem si hlavu, kdo může mít užitek z toho, aby Tovačov byla vlečka. Díky Tobě teď vím, odkud vítr fouká - zabránit osobní dopravě, na vlečce se veřejná osobka provozuje dost ztuha.
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3555
Registrován: 6-2006

Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 15:07:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když pojedu já z Přerova na "Dombas", tak jsem tam za půl hodky na kole a nebo za o něco méně autobusem? Jak dlouho tam pojedu přes Kojetín tím "skvělým podnikatelským záměrem"?
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 200
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 15:55:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud má Dluhonice tuto představu, tak ať ji sám realizuje. Ale za své. Pěkně podle modelu JHMD: odkoupit trať, uvést jí s soulad se zákonem, sehnat vozidla, pár lidí obsluhy, dát dohromady trochu té úředničiny a může začít. Než budou jezera po rekultivaci vhodná k rekreaci, může to vše mít hotové. Ale znova zopakuji, pěkně za své.
Proč by něčí představu měli platit daňoví poplatníci? Většina z nich o nějakých jezerech ani neví, tak proč by měli přispívat na něčí nápad?

A stejné je to ve všech ostatních případech. Nelíbí se Vám rušení té a té trati? Tak si ji kupte a provozujte si tam třeba TGV. Ale nechtějte to jako dotaci od daňových poplatníků. Zkuste jednou uvažovat, zda to, co navrhujete, je skutečně reálné. Pokud ano, tak to zkuste pomocí vlastních peněz. Každá dobrá turistická atrakce se dokáže víceméně uživit sama.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 201
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 16:00:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bram:
Nevidím nic přidrzlého na tom, že každý může svoje nápady převézt v podnikatelský projekt. Ale pěkně za své.
Za cizí peníze (protože státní peníze neříkají šotoušům pane) to považuji za zcela irelevatní nápad.
Letec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 262
Registrován: 7-2007

Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 17:00:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k rušení tratí. Kdy je vůbec trať rentabilní a má cenu ji udržet?
Při vcelku známé výšce dotací BUS/VLAK...15/85 Kč/km je vcelku zřejmé, že vlak vychází 5x dráž. Jednoduchým výpočtem dojdu k tomu, že pokud vlak na danou vzdálenost neveze 5x víc lidí než je obsaditelnost autobusu, tedy min 150 lidí (počítáno s malým autobusem) tak není co řešit.
Až na vyjímky to nesplňuje téměř žádná a všude tam, kde stačí sólo 810 je to skutečně draze placený přepych. To množství osob bohužel nesplňuje ani většina ostatních tratí snad vyjma koridorů. Pomlčím o tom, že takzvaná ekologická doprava s 810 je směšnost. Motor Liaz splňuje stěží normy roku 1980 a každý autobus je ekologičtější. Regionova na tom není o nic lépe. přeplňovaný Tedom si cucne 35 l/100 km.
Neveze-li víc jak 50 lidí, je dražší už jen na naftě, o dotacích nemluvím.

No a nákladní vlaky? Všechny motory ČKD jsou z dnešního hlediska předpotopní a zcela jistě ne ekologické. Na silnicích dnes z 99% nepotkáte Liaz ani Tatru a kouření motoru je spíš vyjímka.
Jak moc vozů musí vlak táhnout, aby byl ekonomičtější? A kolik těch vlaků musí jet, aby se vyplatilo udržovat dráhu, držet tam čety od vlakových až po výpravčí?
Chtě nechtě budeme kopírovat situaci v jiných státech na západ. Zbydou hlavní tratě a vyjímky, které mají nějakou logiku.
Miluji lokálky a rád fotím. Taky je ale dotuji x miliardami(dělěno 3,5mil pracujícími) a celkem mi to vadí. Čím dotuje dráha mně? Rád bych se dožil toho, že díky nesmyslným platbám mi nebude stát zabavovat 46%platu ale třeba jen 30.
Pokud mi někdo bude schopen vyjádřit, kde je rentabilita trati, budu rád.MH
PS... a pokud mi není dráha schopna ani říct, kdy mi kam co doveze, tak to není služba. Sežeň si jeřáb a auto, odvez si někam naložit. Pak si to sežeň na druhém konci republiky a čekej. Jeřáb 800Kč/hod plus auto. A ono to nepřijede dnes ale zítra. Nesehnal si jeřáb. Tvůj problém ale zaplať stojné. Takhle si službu doopravdy nepředstavuji. Výsledek je patrný na všech tratích a s tímhle přístupem to bude pokračovat. A dál se budem divit, že nic nejezdí a chtějí se rušit tratě. No bodejď ne.
Majkl007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.213.211
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 17:07:09    Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice: Jak vidím, pane kolego, tak Vám od Vaší zatvrzelosti, zřejmě ovlivněné možná až fanatickým zanícením pro vlaky a věci s nimi souvisejícími, asi nikdo nepomůže.
Nebudu tady rozebírat Váš sáhodlouhý příspěvek, napíšu Vám to jednou větou: smiřte se s tím, že tahle Vaše vize o zavedení "Koupáckých expresů" ke Skašovským jezerům, je prostě a jednoduše TOTÁLNÍ KRAVINA. Jasný?

A dál se tady o tom s Vámi už bavit nebudu. Ne proto, že bych neměl už další argumenty, ale proto, že s takovýmhle nesmyslem prostě nehodlám ztrácet čas. Tečka.

Jen ještě dodatek - já už od narození žiju v Polabské nížině, což je, stejně jako Haná, jedna z nejteplejších oblastí v ČR. A taky sleduji předpovědi a vývoj počasí, na Hané jsem už byl mnohokrát (dokonce i v Tovačově, a u Skašovských jezer) a nikdy jsem si nevšiml, že by tam bylo nějak výrazně tepleji, než u nás v Polabí. Na to Jadranu je opravdu tepleji, věřte mi...
realista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.226.162
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 17:36:25    Odkaz na tento příspěvek  

Letec:
Z pohledu SŽDC by rentabilita měla být o tom , kolik peněz vyberu na poplatcích za použití DC a kolik zaplatím na údržbu a zajištění provozu.
Z pohledu objednavatele by to mělo být o tom , jakým nejlacinějším a nejkvalitnějším způsobem přepravím cestujícího z bodu A do bodu B.A podle toho stanovit vizi a objednat DP.

a pokud mi není dráha schopna ani říct, kdy mi kam co doveze, tak to není služba

To je svatá pravda. Zatímco se silničním dopravcem se můžu na termínu příjezdu k příjemci zboží domluvit , u železnice toto nefunguje. Mohu se pokusit něco odhadnout.... Ale buď přijede zásilka dříve a budu platit stojné. nebo později a budu zase platit nevyužitý personál.. Řeším to samé.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1803
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 19:00:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: Jelikož jsi zabedněnec, tak musím polopatě: Úředním zrušením železniční trati záležitost nekončí, musí následovat její odstranění a tedy rekultivace. Jenže odstranění zrušené železniční trati z povrchu zemského je docela drahá záležitost. Pokud chceš, aby k tomu došlo, tak to také laskavě ZAPLAŤ. A hezky ze svého. Jistě máš na kontě zbytečných pár desítek milionů, spíš ale více, že jo? Já na to přispívat nehodlám, ju? Čímž na druhou stranu musím zopakovat, že opravdu netrvám na obnovení jisté povodní poškozené trati, jejíž využití v nákladní dopravě bylo nulové a v osobní dopravě minimální.

Letec: Vlezou zpět do reality a přestanou blábolit. V MKD Tatry nepotkáváme a krom pár desítek, možná set výjimek z první poloviny 90. let v podobě T815 4x4 NT s vysokou kabinou se NIKDY Tatry v MKD nevyskytovaly. A pochybuji, že se někdy vyskytovat budou. Ale zato ve stavebnictví se vyskytují velmi hojně a to zejména nové kousky a jsou dodávány s motory Tatra splňující normu Euro 5. Liazy se přestaly vyrábět před mnoha lety a nemůžeš čekat, že tu budou věčně, zejména, když za ně existuje adekvátní náhrada.

Jestli je motor ČKD předpotopní (co to vlastně je???), to se zjistí podle čeho? Podle chybějící elektroniky, nebo třeba podle spotřeby paliva, oleje, emisí a spolehlivosti? Než něco začnete psát, tak vězte, že s argumentací jako mají investigativní žurnalisté, tu moc nepochodíte.

Buďte také od té dobroty a račte si konečně všimnout, že existuje také SŽDC a nikoliv jen ČD.
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3533
Registrován: 9-2003

Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 19:08:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad.letec - podstatné bylo asi řečeno..Taky musím dodat DRÁHA není jen ČD..
A náklaďáky Liaz a Tatra potkávám ještě vcelku běžně..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Rambuteau
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 214
Registrován: 9-2006

Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 19:24:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud má Dluhonice tuto představu, tak ať ji sám realizuje. Ale za své. Pěkně podle modelu JHMD: odkoupit trať, uvést jí s soulad se zákonem, sehnat vozidla, pár lidí obsluhy, dát dohromady trochu té úředničiny a může začít. Než budou jezera po rekultivaci vhodná k rekreaci, může to vše mít hotové. Ale znova zopakuji, pěkně za své.
Proč by něčí představu měli platit daňoví poplatníci? Většina z nich o nějakých jezerech ani neví, tak proč by měli přispívat na něčí nápad?


Karlshausi, jste zase vedle. JHMD jede dost fest za peníze daňových poplatníků. Na nápad pana Šatavy daňový poplatníci přispívají, včetně těch, kdo o nějakém Jindřichově Hradeci ani neví.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 19:30:03    Odkaz na tento příspěvek  

Majkl007:
Tak jste opět nezklamal. Spousta arogance, ani jeden argument, napadání, ubohost. Co je zatvrzelého na tom, že naprosto neznáte fakta nevím. A do čeho jsem fanaticky zanícený laskavě nekomentujte, protože mně naštěstí neznáte, takže vaše tvrzení je to jenom další nepodložený blábol.

Jenom by mně zajímalo, jestli kromě arogantního napadání nápadů jiných lidí zvládáte i nějaké vlastní nápady nebo návrhy. Zatím jsem z vašich myšlenek vyčetl jenom zrušit, zničit, zbořit prodat, rozorat. Být destruktivní je tak jednoduché...

Karlshaus:
Tak jo, proč ne. Až vy si odkoupíte nemocnici, pokud chcete být léčen, až si koupíte školu, aby do ní mohly chodit vaše děti, až si koupíte traktor, abyste odhrnul sníh z cesty, po které jezdíte domů, tak já si koupím trať na Tovačov, protože po ní chci jezdit já. Proč já bych měl platit nemocnici, kde nebudu léčený, protože bydlím jinde, proč bych měl platit školu, kam nechodí mé děti, proč bych měl platit údržbu silnice, po které nejezdím? Je to logické ne? Pokud neuznáváte pojmy, jako veřejná služba nebo veřejná dopravní infrastruktura, tak si všechno kolem sebe zprivatizujte.

Fýra:
Pokud by někdy vlaky na Skašov jezdily, tak by to nebyl podnikatelský záměr, stejně jako není podnikatelský záměr osobní doprava na kterékoliv jiné trati v regionu. Pokud chcete, aby vás na úzké a frekventované silnici mezi Přerovem a Tovačovem sejmul kamion, tak tam klidně jeďte. Já bych to osobně neriskoval, ale proti gustu ....

Podtrženo sečteno. Čtu tady vzdychání o tom, jak je nerentabilní železniční doprava někde, kde jsou vylidněné vesnice a malý dopravní potenciál. Železnice je přeci doprava hromadná a podle tvrzení mnoha "odborníků" nemá smysl ji provozovat pro hrstku lidí. OK.
Pokud poukážu na místo, kam můžou výhledově jezdit denně až tisíce lidí, a trať tam dnes už vede, tak je to opět naprosto špatně. Může přeci pršet, že?
Diskuse s určitou kategorií rádobypokrokových fanatiků, posedlých myšlenkou likvidace nebo privatizace všeho veřejného skutečně nikam nevede.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 19:40:43    Odkaz na tento příspěvek  

Jinak jsem stavař a mám za sebou pár dopravních staveb (a vězte, třeba Majkle, že s železnicí nemají naprosto nic společného) za desítky milionů, co slouží veřejnosti. Já už jsem svůj návrh řekl a byl jsem kritizován, teď chci kritizovat zase já. (kolik takových "spravedlivých" kritiků jsem už potkal).

Čekám na vaše návrhy.
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3556
Registrován: 6-2006

Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 20:05:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud chcete, aby vás na úzké a frekventované silnici mezi Přerovem a Tovačovem sejmul kamion, tak tam klidně jeďte. Já bych to osobně neriskoval, ale proti gustu ....

Co takhle cyklostezka, slyšel jste o tom někdy?

Jo už se těším, jak pojedu z Přerova přes Kojetín vlakem na Skašov se koupat
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 20:44:15    Odkaz na tento příspěvek  

Fýra:
O cyklostezce jsem nejenom slyšel, také po nich jezdím a také byla podle mého projektu jedna taková nedávno dokončená. Faktem je, že cyklostezka z Přerova končí v Henčlově a dál nezbývá, než jet po nebezpečné úzké silnici. Jestli víte, jak dojet z Přerova do Tovačova bezpečně mimo silnici, tak mi dejte vědět kudy.

Jinak hypotetičtí budoucí rekreanti by asi spíš než z Přerova jeli ze široké oblasti od Kroměříže po Vyškov. Z Přerova možná jen tehdy, pokud by třeba o víkendu nejel autobus, nebo by nepobral nějaký nárazový nával lidí. Zas tak strašná zajížďka to není. U těch kratších tras není až tak důležité, že si pár kiláků zajedu, ale spíš hraje větší roli to, kde mám časově lepší spojení. Než čekat hodinu na nejbližší přímý autobus, tak pojedu raději hned vlakem i se zajížďkou, i když má vlak o čtvrt hodiny delší jízdní dobu.
Fýra
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3557
Registrován: 6-2006

Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 20:56:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z Dluhonice to vemte kolem Bečvy a vyjedete až za Troubeckým mostem, tam už je silnice dost široká a za chvíli odbočíte stejně vlevo k jezerům.
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2498
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 21:18:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sleduju, že se tu uživatel Dluhonice otřel o téma koupání na Skašovských jezerech.

Toto se na jezerech opravdu připravuje, Tovačov i žádá o nějaké dotace z EU na vybudování zázemí pro koupání, ale zatím je koupání povoleno pouze na části Skašovského rybníka, který je jinak chráněn z ornitologického hlediska jako hnízdiště vzácných ptáků.
Pokud jsem ale dobře pochopil slova, která mi loni říkal tovačovský starosta, právě Skašovský rybník má být této blokace ze strany ornitologů v nejbližších letech zbaven (na ostatních jezerech, které jsou chráněny i jako zdroj pitné vody, ale zákaz koupání i nadále zůstane) a jeho využití pro rekreaci podstatně vzroste.

Právě na turistický ruch Tovačov dobudoucna velmi sází a na dobu, kdy k zámku a lákavému okolí města přibude koupání na jezerech, docela netrpělivě čeká.

Těžko říct, jestli by se ony rekreační vlaky uživily, my (obč. sdružení Kroměřížská dráha) jsme o jejich zavedení o víkendech v letní sezónu chtěli usilovat - město Tovačov to vítalo (za podmínky, že to nebudou muset dotovat), ale narazili jsme na nepřekonatelné legislativní překážky. Jinak lidé z Tovačova i Kojetína by rozhodně stáli o obnovení pravidelné osobní dopravy na trati, jenže vzhledem k době, stavu trati i způsobu financování žel. dopravy je to v reálu utopie.
A to nečerpám z nějakých doměnek co by kdyby, ale z rozhovorů s obyvateli, které jsme dělali v prosinci 2009 při anketě k vlakové zastávce Kojetín-Sever (viz. http://www.prototypy.cz/tovacovka)
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Redheat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 169
Registrován: 3-2006
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 21:41:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Využití zrušené trati u sousedů (Moldava - Holzhau):
Bočeli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 789
Registrován: 2-2004

Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 21:47:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ps. vodní plochy skašovských jezer jsou také vyhlášenou lokalitou milovníků rybaření !!! Ve zdejších vodách žijí skutečné skvosty.

Jenom bych doplnil, že po ukončení těžby není v plánu jen umožnit lidem koupání na jezerech (mimo vodní zdroj pitné vody), ale také vybudování zde rozsáhlého komplexu doplňkových služeb s dalším sportovním zázemím. Před asi třemi roky na to byla zpracována studie. Projekt tuším počítal s vybudováním zázemí pro vodní sporty s doplňkovými službami - tenisové kurty, hřiště pro plážový volejbal, krytý bazén, restaurace, ubytování, síť stezek pro cyklisty a in-line.
Dovolil bych si tvrdit, že případná sezonní vozba vlakovou dopravou není zas až taková utopie ! Kam dnes vyráží obyvatelé střední Moravy za vodními sporty? Buďto Vyškov nebo nově olomoucký aquapark. Zbudování něčeho podobného ovšem v atraktivnějším prostředí s komplexními službami by jistě nalákalo mnoho lidí. Služby navýšit o pořádání koncertů a společenských akcí + něco navíc ve stylu ranch Kostelany...
Ovšem jak se bude vyvíjet tato problematika využití vodních ploch v následujících letech je otázkou.
http://badber.blog.cz
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 202
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 21:52:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad RK:
Naprosto Vám věřím a vidím ve Vás realistu. Takhle nějak začínala JHMD. Prostě vše špatně a bude se rušit. Stejně to nevzdali a dnes mají nárok i na ty dotace (ale bez počátečního elánu by měli kulový).
Zkuste to nevzdat a zatlačit na hejtmanství, že než zrušit, je lepší pronajmout (nebo za symbolickou 1Kč prodat) a alespoń muzeální provoz. Ale je na vážkách, čemu dáte přednost. Rozpočet bude značně krutý ve všech variantách. Držím Vám palce.
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 592
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 22:06:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Rambuteau:

Jako daňový poplatník bych byl zcela spokojen, pokud by i na ostatních regionálních drahách bylo dosaženo standardu jako na JHMD nebo třeba na Desné. Denně se píše, jak je problém zajistit vytopenou čekárnu. V Losinách (železnice Desná)kromě čekárny (alespoň do dvou) jsou i čisté záchody a zadarmo.