K-report
 

Archiv do 5. srpna 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » BRNO přestavba žel. uzlu a nové nádraží » Archiv do 5. srpna 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 298
Registrován: 7-2009
Odesláno Pondělí, 26. července 2010 - 22:54:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Huffnagell: to je milý pane právě problém, že peníze jsou jen pro ty, kteří chtějí odsunutou variantu. Alternativní návrhy nedostanou prachy obvykle žádné.
To máte stejné jako v Kr.Poli, kde si místní (donedávna) starosta vyhodil jen tak cca 2 mega za úděsný projekt zničení přestupního uzlu u místního nádraží a na tu ještě obludnější Vážku.
V reálu za tím bylo (a je, neb stále jisté struktury čekají na příležitost to nějak protlačit) jen s co největším podojením obecních a EU financí postavit komerční prostory pod pláštíkem nějakého dopravního řešení.
Bohužel ono pořekadlo "privatizace zisků a socializace ztrát" dnes platí více než kdy předtím...
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím více).
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 406
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 26. července 2010 - 23:09:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašinka: Já jsem neřekl, že jsem ty hovadiny slýchával pouze od odpůrců odsunu...Veselého rychlodráha kandiduje na blbost roku, Scarabeus je nesmysl. S tím se nedá než souhlasit.
Nikdo mně nevymluví, že všichni odpůrci udělali pramálo pro to, aby prosadili nádraží v centru v době, kdy to ještě šlo.
Při rekonstrukci Hlavního by byla možná etapizace a na dolním ne???
Sexuolog: K referendu přišlo, jak známo, málo lidí, tak proč to vytahujete? Neměli by také rozhodovat ti dojíždějící?
Xhost: Jaké konkrétní alternativní návrhy a v jaké fázi? Ve fázi "My to chceme jinde, protože jsme chytřejší a vy jste zloději, betonáři, atd...?" A k těm komerčním prostorám. Osobně, jako cestující uvítám, že je na nádraží např. pekárna. Vzpomínám na doby, kdy v těch některých obrovských halách typu Pardubice byla jedna zaplivaná knajpa a zbytek haly pokrývaly nástěnky s hrdiny socialistické práce.
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 407
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 26. července 2010 - 23:14:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašinka: A když nebudou prachy, tak se stejně přeme zbytečně. Aspoň si pak budeme moci několik dalších pětiletek počkat, jestli se nám odpůrci odsunu konečně vyprsí s nějakým opravdovým projektem a ne s řečmi typu: No, mohlo by se odkoupit Tesco a možná že by se tam vešla ještě jedna kolej...
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 208
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 26. července 2010 - 23:20:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: V Židenicích? Se čtyřma nástupištěma, které jsou u traťových kolejí na Krpole a Adamov, plus jedno jediné, dál na majlont? To je slušná sebevražda. Nakonec leda kdyby se stejně postavilo nějaké provizorní osobní něco na dolním (s přeloženou tramvají do Plotní je to asi tak stejně v pr… jako Židenice). A veškerá nákladní doprava je vítekde.

Nadto pokud by se dělaly stavební úpravy na Dornychu a Kolišti (což by musely), tak blokujete i klíčový silniční průjezd městem a hromadnou dopravu do čtvrtiny Brna. Most přes Křenovou má nějaké památkové cosi, už se to tu řešilo. Nad jižním zhlavím to máte docela podobné. To zní dost šíleně. Snad leda po dokončení větší části VMO na jihu -- těžké scifi.

(Teď zase jednou nejsem pro ani jednu z variant, obě mají problémy, ale tohle je fakt drsné, a nevím, jak tomu chcete utéct.)
http://bahnhof.cz
nereg. Jiří Kocurek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.50.179
Odesláno Pondělí, 26. července 2010 - 23:48:40    Odkaz na tento příspěvek  

Huffnagell: Pokud tvrdíte, že projekt nádraží v centru nikdo neřešil, tak lžete. Nezlobte se, že to musím takto napsat, ale nic jiného než lež to není.
Tady je jeden projekt v centru: http://www.arch.cz/projekty.php?ja=cz&kod_sub=alej&id_pro=001312& s=2
Tady je druhý: http://www.archiweb.cz/buildings.php?type=arch&action=show&id=601
Třetí zpracoval nějaký Ing. Nedvěd, ten projekt v roce 1990 vyhrál soutěž Českého svazu inženýrů.
Masinka
Administrátor

Číslo příspěvku: 5769
Registrován: 6-2002

Odesláno Úterý, 27. července 2010 - 01:27:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Při rekonstrukci Hlavního by byla možná etapizace a na dolním ne???
V závislosti na uspořádání nové stanice by větší nebo menší etapizace možná byla. Zato u nového nádraží je zřejmé, že nemá smysl než rovnou postavit vše. Ve stávající poloze si například dovedu představit nejprve stavbu a zprovoznění cca dvou perónů na parkovišti a v Tesku a až pak postupnou repasi a posun stávajícího kolejiště.

Jestli se nám odpůrci odsunu konečně vyprsí s nějakým opravdovým projektem vs. Pokud tvrdíte, že projekt nádraží v centru nikdo neřešil, tak lžete.
Tady jde o to, co kdo považujete za "projekt". Pokud jde o "čáru v mapě" a působivou vizualizaci, pak má pravdu Jiří Kocurek. Pokud jde o technicky propracovanou dokumentaci třeba na úrovni dokumentace pro stavební řízení, pak musím znovu Huffnagellovi připomenout, že taková dokumentace pro odsunutou variantu byla vysoutěžena za více než půl miliardy.
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Úterý, 27. července 2010 - 07:28:07    Odkaz na tento příspěvek  

nereg. Jiří Kocourek: Velmi správně a je dobře, že to Pištovi H. konečně někdo napsal.
Mmch. ten "nějaký" ing. Nedvěd je také spoluautorem nádraží v Maloměřicích a tuším i mimoúrovňového křížení střelické trati s KFNB. Po válce se zaměřil na vyvracení teorie relativity, ale to už je jiný příběh.
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 480
Registrován: 8-2003
Odesláno Úterý, 27. července 2010 - 08:29:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové nedá mi to, abych nevložil citát z necyklopedie, jenž všechny brněnské plány nebrňákům vysvětlují. Berte to jako úsměvný pozdrav z Cajzlova.
Každý den v 23.00 před brněnským hlavním nádražím.
Noční autobusy startují na Hlavním nádraží v Brně. Zde se seřazují ve čtyřech řadách za sebou. Většinou startuje 22 autobusů se startovními čísly 89 až 99, každé dvakrát. Seřazují se zde asi 5 až 10 minut před startem a mají za povinnost až do poslední chvíle nabírat cestující. Ti mají ovšem smůlu, příjdou-li i jen několik málo sekund po plánovaném startu a bez milosti je jim zamezen vstup do autobusu uzavřením vstupů. Autobusy před startem jsou řádně tůrovány, aby teplota motorů byla připravena na závod. Ve chvíli, kdy vyrazí první autobus, je závod odstartován a rozjíždějí se okamžitě těsně za ním další autobusy. Autobusy s vyšším startovním číslem startují povětšinou ze zadních pozic a musí si své místo na špici vybojovat. To však není podmínkou.

Trať je velmi různorodá a pro každý vůz jiná. Závod probíhá prakticky po celém Brně. V některých místech je trasa stejná, ale v jiných se i křižuje.

Závod startuje hned několikrát za noc po hodině nebo po půl.[1]

Vítěz je ten, kdo se dostane první domů do postele.
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 481
Registrován: 8-2003
Odesláno Úterý, 27. července 2010 - 08:30:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A z téhož zdroje

Nové hlavní nádraží Brno

Brno plánuje výstavbu Nového Brněnského nádraží. Aby se na něj nestahovali současní somráci, rada města se ho rozhodla postavit co nejdále od centra, uprostřed močálů v oblasti Komárov. Nové nádraží bude mít i speciální rampu pro ulehčení nástupu žab, pulců a dalších vodních tvorů.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 809
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 27. července 2010 - 12:57:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dokážete si představit přestavování stávajícího nádraží za provozu?
Já sice ne, ale projekt nádraží v centru ano, etapizace je zpracovaná. (= odpověď i pro Zghk)

Proč už neexistuje druhá verze, se všemi náležitostmi?
To je dobrá otázka, nepochybuji o tom, že ji položí i Evropská komise, až se na ni obrátí SŽDC se žádostí o peníze. Zvlášť když je známo (i v Bruselu), že ve srovnávací analýze z roku 2007 vyšla varianta nádraží v centru jako lepší. Ovšem je to sabotáž ze strany investora, cestující předpokládám nemají povinnost vypracovávat projektovou dokumentaci ...

V nových zastávkách se Racek jaksi cudně nezmínil o Olomoucké
V otázce, na kterou jsem reagoval, nebyla zmíněna. Odhady s ní samozřejmě pracují.

I kdyby mělo dočasně dojít k "rozvrácení" konceptu IDS, tak po dokončení prací by se mohl vrátit do původního konceptu ... když se postaví nové nádraží podle návrhů, které jsou, tak se stejně koncept bude měnit, už jen kvůli jinému zapojení tratě od Sokolnice
Koncept přestavby po etapách se zachováním provozu na stávajícím nádraží samozřejmě existuje. Existuje taky koncept linkování IDS po odsunu nádraží, to je řešitelné v obou variantách docela dobře.

o tom to je. Že ten projekt nikdo reálně neřešil. A protože ho neřešil, tak to aspoň bude kazit těm, co řešili projekt jiný. Tak mi to připadá.
To je úplně zcestná logika, projekt ve variantách měl řešit (zadat) investor. A není to tak, že by jedni projektanti kazili práci jiným projektantům (pokud by to dostaly dvě různé firmy), protože obě by za to samozřejmě dostaly zaplaceno. To, že někdo zadarmo a ve svém volném čase zpracoval koncept jiného řešení ho šlechtí, ale nijak ho to nezavazuje dělat ještě další práci za investora.

taky mi není docela jasné, proč se zelení za celou tu dobu, co sedí na tom magistrátě, nepokusili přijít s myšlenkou zadat někomu variantní projekt nádraží v současné poloze
Proč by měla projekt zadávat politická strana? Platil se snad projekt odsunutého nádraží z peněz ODS a ČSSD?

ten "zlý odsunutý" projekt, který dostal to územní rozhodnutí, je v jediné variantě, a to té s problematickým úrovňovým křížením tras na severním zhlaví?
Samozřejmě je to s úrovňovým křížením, v jedné trase se to jinak udělat nedá. Dvoupatrové mimoúrovňové křížení v oblasti Židenic, to je silná káva i na poddajné úředníky brněnských stavebních úřadů. Konkrétní kolejové řešení se ještě předělává, to není dáno územním rozhodnutím.

Ale jsme v ČR, v roce 2010, s dluhy a rozpočtem, který je takový jaký je.
A díky tomu se snad dočkáme toho, že někomu dojde nesmyslnost celého odsunu, a začne se konečně vážně řešit rekonstrukce ve stávající poloze, která se na rozdíl od odsunu dá realizovat po částech, přitom každá z nich zlepší (nebo aspoň nezhorší) stávající stav.

Při rekonstrukci Hlavního by byla možná etapizace a na dolním ne?
Na dolním by samozřejmě taky byla možná etapizace, rozdíl je v tom, že u stavby, která se začne používat až po úplném dokončení, je etapizace z provozního hlediska zbytečná, a z hlediska financování kontraproduktivní (protože máte v dokončených etapách utopené investice, které nedávají žádný užitek). Etapizace má smysl, když se právě nerekonstruovaný zbytek celku provozuje, ať už ve starém v novém stavu.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 209
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 27. července 2010 - 14:01:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já přece neřekl, že by zelení měli sami jako strana alternativní projekt objednat a zaplatit, ale že by se měli pokusit k tomu donutit město, když už jsou jednou v tom zastupitelstvu. Když ne oni, tak proboha kdo jiný? Opravte mne, ale o žádném takovém pokusu nevím.
http://bahnhof.cz
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 810
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 27. července 2010 - 15:05:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud vím, tak se zelení pokoušeli takovéto věci propašovat do usnesení vždycky, když se hlasovalo něco k železničnímu uzlu nebo k územnímu plánu. Neúspěšně, opozice z ODS byla v těchto případech prakticky vždy zajedno s ČSSD. Vím o jednom případě, kdy se ODS při nějakém hlasování o výměně pozemků rozhodla v tom Onderku "vykoupat", a skončilo to tak, že se neodhlasovalo nic, byl z toho toho velký humbuk o nejednotnosti koalice, a za týden při opakovaném hlasování to ODS v tichosti podpořila.
Druhou věcí je, že město není investor (resp. je jen v části městské infrastruktury), takže těžko může platit cokoliv nad rámec nějaké studie proveditelnosti - a v této úrovni už projekt existuje. Mohlo by zadat třeba zpracování studie nějakých dalších variant, ale těžko třeba DÚR ...
Erwin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.158.141
Odesláno Úterý, 27. července 2010 - 20:35:39    Odkaz na tento příspěvek  

Maminko, já už to nemůžu vydržet! Oni mi pořád nechtějí dovolit, abych si mohl kýblíček a lopatičku odstěhovat na nové pískoviště za rohem, kde se mi budou bábovičky lépe plácat. A ještě chtějí zbourat domeček vedle starého pískoviště, aby ho mohli trošku zvětšit do šířky.
Neboj synáčku, ti zelení panáčci už brzo budou balit a pak se jistě dočkáš i nového pískoviště. Ten domeček se určitě bourat nebude, není jejich.
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Středa, 28. července 2010 - 07:22:48    Odkaz na tento příspěvek  

Erwine, oni ti zelení panáčci sice balit budou, ale při jejich obludné neschopnosti (viz např. rozvoj cyklostezek na území města) stejně nebyli schopni odsunu zabránit. Ten zadrhne někde jinde, myslím, že Racek ví, o čem mluví.
No a královopolská vážka byla poslána k ledu už včera, takže by se mohl otevřít prostor pro rozumné návrhy, co podniknout s budovou tamního stávajícího nádraží.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 602
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 28. července 2010 - 09:45:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řekl bych, že ten odsun se pohřbí sám vlastním přičiněním a taky ho nebude za co stavět, ledaže by Erwin přivezl ty vybájené peníze z Bruselu, o kterých Roman Kometa Onderka plácá na každém kroku, ale nikdo z nich neviděl ani cent.
jk: tady jste možná k zeleným panáčkům trošku nespravedlivý, řekl bych, že právě v posledním období se výstavba cyklostezek aspoň trošku pohnula, nebýt ukřivděných zahrádkářů, možná by byla ještě dál. Každopádně se ten proces slušně nastartoval - jako ideální stav bych viděl dokončené stezky podél obou řek v celé délce - tedy od Bílovic po soutok a totéž od prýglu - v nejexponovanějším místě po obou březích, plus nějaká stezka sledující stopu Ponáffky, při troše dobré vůle by se dalo vymyslet nějaké rozumné segregované vedení od kéniku nádraží až na hranici Augecu, vlastně na konec Legionářské a samozřejmě s návazností na vlaky v Křečkovicích a Kéniku, aby to nebylo off topic.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 604
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 28. července 2010 - 09:55:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Erwine, zajeďte si do Kolína nad Rýnem a zkuste se zeptat místních, proč to nádraží u katedrály neodsunou, vždyť je malé a dokonce hrůza hrůzoucí v oblouku! A dost možná představuje bariéru v rozvoji města směrem k Rýnu.
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Čtvrtek, 29. července 2010 - 07:29:54    Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger: Jen několik off topic poznámek:
1) Cyklostezková síť v Brně (myšleno v širším centru) byla ostudná před nástupem Zelených před čtyřmi lety a přes velkohubé proklamace náměstka Andera takovou i zůstala.
2) Kvalita a domyšlenost stávajících i těch nemnoha nově otevřených úseků je z velké části diskutabilní. O vyhrazených cyklopruzích v bočních ulicích se hodně zeleně mluví, v reálu existují snad jen ty v Kénigu.
3) Mám za to, že Brno je středoevropskou raritou, neb třeba k hlavnímu nádraží se po značené cyklostezce nedostanete, v kontextu České republiky se nemůžu zbavit pocitu, že ohledně budování a koncepce cyklostezek platí zřejmě v Brně ve srovnání s jinými městy úplně jiná a přísnější legislativa.
4) Píšu to jako člověk, který jen za minulý rok ujel po Brně cestami do a z práce na kole asi 700 km. Pan Ander si tuším oblékne hypercyklodres jednou ročně na té manifestaci, co bývá na Moraváku.

P.S.: Je škoda, že Brno vzdalo hned v počátku záměr vybudovat cyklostezku z Lesné do Zábrdovic po tělese staré tišnovky. Pokud vím, ztroskotalo to na (zřejmě právně nepřekonatelném) odporu obyvatel Černých polí, kteří si na pešuňk rozšířili své záhumenky a na nedostaku financí na přemostění Vranovské a Provazníkovy. Asi se holt moc investovalo do Komety a vápnění Pryglu.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 606
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 29. července 2010 - 09:50:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No o té staré tišnoffce něco vím, protože tam bydlí moje příbuzenstvo, oranžové konšelstvo, jmenovitě náměstek, jehož jméno začíná na O, ty pozemky zašmelili svým kamarádíčkům z Tišnoffské. Právně odpor obyvatel nepřekonatelný nebyl - to těleso patřilo městu. Jinak dost dobře nevím, kudy by se stezka vedla od Provazníkovy na Lesnou, to bývalé těleso již bylo dávno zasypáno, takže by stezka musela vést esíčkem kolem trafačky nakonci Provazníkovy, překřížit úrovňově Provazníkovu v místech, kde se teď tak úžasně otáčejí busy a pokračovat po Kotěrově (v protisměru a po Kohoutově směrem k mostu přes 250, tam ale na nějaký cyklopruh zapomeňte, sotva se tam vejdou dva normální pruhy a kvůli šalině na Lesnou se most bude muset předělávat. Na Lesné pak už pohoda.
Netvrdil jsem, že by stav cyklostezek byl důvodem k jásotu, ale pravdou je, že se u nových staveb na cyklisty pamatuje (viz křižovatka Hradecká - Královopolská) a že snad vývoj spěje k tomu, abychom měli ty stezky aspoň podél vody, kde je k tomu jaksi nejpříhodnější konfigurace terénu.
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Čtvrtek, 29. července 2010 - 12:12:21    Odkaz na tento příspěvek  

Goldf.: Ale jo, nejsme v zásadní při. O tom jednání o tišnovce mám jen kusé info od kolegyně, co tam bydlí.
Ten most na Lesnou se bude předělávat, protože každou chvíli sám uhnije, ne kvůli šalině. Ta se na Lesnou z téhle strany myslím dlouho nepodívá - to už se pěkně vracíme k tématu této diskuse, že ano....Dá-li Bůh, stanou se dvě věci - ten most unije tak, že neohrozí provoz na trati. Ta rekonstrukce probějně tak, že bude s tou šalinou počítat aspoň výhledově.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 608
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 29. července 2010 - 12:20:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No pokud ten most bude hnít dostatečně rychle, tak se s ním bude muset něco dělat, protože by pak půlka Lesné byla natrvalo odříznuta (přístup po Soběšické moc neberu). No a když se bude dělat znovu nebo nový, už se tam může položit pokračování Herzogových kolejí a rázem máme možnost po dalších pár metrech mit aspoň provizorní smyčku u polikliniky nebo spojku k d 9/11 na Halasáku, což by asi finančně vyšlo nastejno. Tím pádem by se mohly zrušit ty šílenosti s otáčením busů na Provazníkově. No a během reko toho mostu by možná řada lidí přišla na to, že se vlakem do centra, případně i za ně (Blaukec) dostanou rychleji a možná pohodlněji.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2059
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 29. července 2010 - 13:35:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tím pádem by se mohly zrušit ty šílenosti s otáčením busů na Provazníkově.

Viděl bych jeden dobrej důvod pro zachování těch šíleností i po prodloužení šaliny - totiž přímou vazbu a-57 na t-25, 26
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 301
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 29. července 2010 - 23:12:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David_jaša: no otáčení "a" na Provazníkové je šílenost. To už opravdu protáhnout tu tram a spojit ji k d9/11 konečnou. a57 točit jedním směrem po trase původní a46/66 a pokud by to bylo nutné, tak a46 vzít do protisměru, ale ve své podstatě by se a46 dal potom zrušit když tam z jedné straně jezdí a57 (pro zahuštění ve špičkách by mohly být některé spoje jen na Haškovu a zpět) a z druhé a45 (a57 by navíc navazoval pohodlně na t25/26 na Provazníkové a i bez prodloužení tram. by navazoval na d5/7 na Štef.čtvrť a d9/11 kdekoliv od Bieblovy po Halasovo).
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím více).
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Pátek, 30. července 2010 - 09:30:22    Odkaz na tento příspěvek  

Goldf.606: (Ještě poslední věc k cyklostezkám): Ty záležitosti s adaptací tělesa tišnovky, co jste popsal, jen dokládají to, co jsme psal já - město Brno nemá opravdový zájem na vybudování funkční sítě cyklostezek, jinak by se v tomto případě chovalo úplně jinak. Když si srovnám proklamace páně náměstka Andera (SZ), v jehož gesci cyklostezky jsou, docházím nutně k závěru že buď soustavně lže nebo je absolutně neschopný.
Možná by bylo lépe, kdyby se zastupitelé vyjádřili jasně - o rozvoj cyklostezek na území Brna nemáme zájem. Byli by sice v Evropě za šašky, ale bylo by to tak nějak k obyvatelům férovější.
Abych se vrátil k tématu - pokud dojde k odsunu nádraží a s tím spojenému "přísunu" MHD, tak si na podobná "skvělá" improvizovaná řešení jako na Provazníkově budeme muset v ostatních částech Brna patrně zvyknout. A na šalinu na Lesnou z Blekfildu zapomenout.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 812
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 30. července 2010 - 09:47:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná by bylo lépe, kdyby se zastupitelé vyjádřili jasně - o rozvoj cyklostezek na území Brna nemáme zájem.
On je problém v tom, že zastupitelstvo je kolektivní orgán, který má zájmů v každé věci asi tak pětašedesát. Takže když někdo za něco "zodpovídá" jako Martin Ander, ale v zásadních věcech za něj rozhoduje někdo jiný (kolektivní sbor), tak se nelze divit, že pak vypadá jako nespolehlivý nebo neschopný. Já to znám odjinud.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3606
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 30. července 2010 - 10:53:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebyl by někde na internetu k dispozici plánek SJKD? Snažil jsem se hledat, ale úspěšný jsem nebyl.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 813
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 30. července 2010 - 11:36:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Záleží čemu říkáte plánek SJKD. Kraj ve svém připravovaném územním plánu navrhuje tohle:

Z toho opravdu moc vyčíst nejde. Podrobněji je jižní část zpracovaná tady:

Té trase zakreslené v ZÚR odpovídá to modré, ostatní jsou různé další prověřované varianty.
ŽUBař ;-)
Neregistrovaný host
Odeslán z: 95.80.197.50
Odesláno Neděle, 01. srpna 2010 - 01:21:04    Odkaz na tento příspěvek  

vážení přátelé,
z diskuze, která následovala po mých příspěvcích z 19. a 20. července, mám neodbytný pocit, že zastánci odsunu nádraží si vůbec neráčili moje argumenty přečíst, neboť ani náznakem nedali najevo, že by se s nimi nějak vypořádali. tedy základní dotazy, kde vzít na odsun a jak vlastně vůbc ten odsun přivést technicko-legisltivně k životu. ten projekt odsunu má ve svém dna zakódováno tolik zásadních problémů, které při kombinaci neschopných fandů odsunu na sždc a sabotérů (fandů uzlu s moderním nádražím v centru) tamtéž a na dalších institucích je prostě a jednoduše odsouzen k neuskutečnění. mohu se tedy uklidnit tím, že tyto veškeré debaty jsou jen akademické a pouze jsem zvědavý, kdy konečně vyjde najevo, že je s odsunem ámen. zatím všechny harmonogramy byly zcela nedodrženy, když vezmu harmonogram z roku 2004, tak podle něj jsme se stihli za 6 let posunout do stavuplánovaného na rok 2005 a to je více méně zřejmé, že soud zruší i toto paskvilní územní rozhodnutí. (nepočítám 1. část odstavného nádraží, které je invariantní, kde se to zadrhlo viditelně méně, tuším "jen" o 3 roky a to tu stavbu nikdo nezpochybňoval, byla snadno realizovatelná a byly na ni peníze). po definitivním vyhnití snad dojde na přípravě a realizaci přestavby uzlu s nádražím a související infrastrukturou při ulici nádražní.
s odpůrci se přít nemíním, i když zde šíří lži (a když jim je někdo vyvrátí, tak to odignorují), neboť jejich postoj k odsunu má evidentně ideologické kořeny - megalománie za nekonečně peněz je prostě podle nich ten správný rozvoj, hlavně ať jen tam rekordně betonu a je to velké a bombastické, základní pravidla logistiky můžeme prostě klidně ignorovat, žeano. hlavně že socky budou moci stavět hladovou zeď a političtí zastánci si přijdou na svých obvyklých 1,5 % (ze 30 miliard je to bratru 450 milionů děleno blažek, onderka a spol). tohle je prostě největší investice z veřejných zdrojů v dějinách brna... ;-)
Izidor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 164
Registrován: 12-2006

Odesláno Neděle, 01. srpna 2010 - 11:41:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doufám, že budou peníze vůbec na nějaké stavění...
Docela se tu bavím fundovanými a erudovanými výplody.
Vážně si ještě pořád myslíte, že řadový člověk může něco ovlivnit. Je úplně jedno, kdo je u moci, stejně to vždy odskáčou obyčejní lidi. Ale nač si dělat vrásky.
Semafor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 01. srpna 2010 - 13:08:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Abych odlehčil této náročné diskuzi, tak dneska jsem poprvé viděl nové obchody v hale brněnského hlavního nádraží ve stávající poloze a je to pěknej hnus. Doteď jsem si myslel, že v "čele" haly by se měli prodávat jízdenky a ne bagety a chlebíčky. Chjo :-(
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 211
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 01. srpna 2010 - 13:49:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ŽUBař: To je velmi pozitivní přístup, ovšem. V podstatě cokoliv můžeme označit jako drahé, na všem se dají najít zásadní problémy, a tak dál. Takže já sice nemůžu nesouhlasit, nicméně vzhledem k tomu, že tohle se dá aplikovat na úplně jakýkoliv projekt a ve své podstatě je argumentem pouze pro nedělat nic, tak se tomu tleskat moc nedá (kdyby aspoň nějaký návrh jak to tedy jinak provést tam byl).

Semafor: S tím rozfrontováním do dvou skupin po třech pokladnách na straně už tam prostě není místo jak stejně používat ty bývalé pokladny vzadu. Spíš by to chtělo nějak přivyrobit viditelnou pokladnu i s mezinárodními tikety, protože to ČD centrum by pro spoustu lidí mohl být těžce detektivní úkol opravdu najít. (A co teprv si uvědomit, že ho vůbec chcou najít.) Bagety a chlebíčky blízko pokladen naopak vítám :-) Jízdenku si stejně koupim na netu, nechcu se prodírat halou zacpanou tisíci frontama u pokladny.
http://bahnhof.cz
ŽUBař
Neregistrovaný host
Odeslán z: 95.80.197.50
Odesláno Neděle, 01. srpna 2010 - 21:51:49    Odkaz na tento příspěvek  

thingie: rozhodně nejsem pro "dělat nic". žub s nádražím v centru volá.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 215
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 02. srpna 2010 - 00:51:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, a to bude taky drahé, taky budou problémy s územním rozhodnutím, taky si nejspíš betonáři přijdou na své, taky se to bude zpožďovat, a taky to bude největší investice z veřejných zdrojů v dějinách Brna :-) (Čímž to tak docela nekritizuju, ale tím spíš právě se obtížně dá říct, že i to původní je skutečně moc dobrou kritikou.)
http://bahnhof.cz
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Pondělí, 02. srpna 2010 - 07:20:33    Odkaz na tento příspěvek  

Thingie vs. ŽUBař: Tak každá veřejná zakázka většího rozsahu má v ČR svůj ustálený průběh a "špecifiká"...K jakému výsledku to nakonec doklopýtá, je věc jiná.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 815
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 02. srpna 2010 - 08:42:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie: dva drobné rozdíly tu jsou.
První je ten, že nádraží v odsunuté poloze je potřeba postavit "celé", to znamená aspoň v rozsahu postačujícím pro současný rozsah dopravy, aby se tam dal převést provoz a ta investice začala být k nějakému užitku. Nádraží v centru může být stavěno po etapách, a mezi těmi etapami se dají dělat pauzy, když zrovna nebudou peníze, protože každou etapou se něco nahradí, opraví nebo zkapacitní, takže efekt etapy je hned po jejím dokončení.
Druhý a důležitější rozdíl je ten, že ponecháním hlavního nádraží v centru se nezmrší dosud velmi dobře fungující IDS, včetně MHD v Brně.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 217
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 02. srpna 2010 - 11:20:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, nějaké etapy by se daly docela jistě navrhnout i u odsunutého nádraží, i když by to bylo spíše jen odkusování řádově menších staveb (ty návazné zastávky třeba asi není nutné postavit hned všechny), a ta hlavní by zůstala furt obrovská. Ale opět, až budete chtít pořádně sáhnout do kolejiště současného nádraží, stejně budete mít jeden velký projekt, který bude třeba postavit najednou nebo vůbec, a k němu jenom menší další návazné stavby (byť ten poměr třeba vyjde líp, a ta hlavní stavba bude mnohem menší část celku).

No, a co se týče toho zmršení IDS, na to prostě pomalu přestávám věřit. Pokud se bavíme o výhledu na příštích 10 let, tak si stejně nemyslím, že v současné podobě to může vydržet účinně navždycky. Nedostatky brněnské MHD (a v důsledku i IDS) nemizí a budou se projevovat víc než míň.
http://bahnhof.cz
Host
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.240.28.98
Odesláno Pondělí, 02. srpna 2010 - 19:13:56    Odkaz na tento příspěvek  

ŽUBař:
Chcete diskutovat, prosím, sdělím vám svůj názor, ale nemíním mlátit prázdnou slámu a vést nekonečnou polemiku. Ponechte si svůj názor, máte na něj plné právo, nikdo vám ho přece nebere. I přisunutá varianta má své nesporné výhody, nikdo netvrdí, že nemá. Nemá ale smysl vyzobávat z projektů jednotlivá témata, co se komu hodí, izolovaně a tendenčeně je hodnotit a čekat, že zastánci druhého tábora, vás hned budou přesvědčovat o opaku.
- je levnější podle mého rozhodně není a se započítáním SJKD je dokonce mnohem dražší.
- jde o podstatně kvalitnější projekt, efektivnější pro cestujíc i dopravce a také z hlediska budoucího rozvoje veřejné dopravy (např. napojení na budoucí VRT aj.) Bez SJKD jej považuji za poněkud nedotažený, naděje, že bude SJKD někdy postaven je dle mého mínění mizivá, mnohem menší než naděje, že bude odsunuto nádraží. SJKD nepovažuji za příliš přínosný, domnívám se, že přínosnější by bylo za ty peníze postavit SJTD. Opravdu jste přesvědčen, že přisunutá varianta je lepší z hlediska napojení VRT..? Já rozhodně ne, naopak to považuji za citelně slabší místo přisunuté varianty.
- a především lze tuto variantu realizovat po etapách, tedy v návaznosti na to, že nejspíše nikdy nebudou peníze na jednorázové postavení. výhoda tohoto postupu samozřejmě je, že po každé proinvestované a prostavěné etapě je lze ihned uvést do provozu a hnedle tak slouží. to je jeden ze zásadních rozdílů (vedle rozdílů koncepčních) oproti odsunuté variantě. Nesouhlasím, ale hlavně to považuji za nevýhodu. Pokud postavíte některá nástupiště u Malé Ameriky a jiná, včetně budovy necháte na místě, byla by to pro Brno tragedie, kdyby to tak mělo "dočasně" zůstat. Vidím to naopak tak, že odsunutá varianta má tu výhodu, že by se měla dotáhnout do konce.
Jistě chápete, že takto bychom se mohli přít donekonečna. Názory jsou od toho, aby se různily, prostě každý z nás přiřazuje jednotlivým výhodám a nevýhodám jiné koeficienty důležitosti. Třeba nová moderní budova je pro někoho velké plus, pro jiného třeba zase mínus. Na tom nic nezměníme.
Mně se také nelíbí některé věci, které se v Brně mají stavět, ale je čas na diskusi a je čas respektovat rozhodnutí. Fundamentalistický odboj je podle mého názoru ta nejhorší a velmi nedůstojná varianta. Bohužel účinná a v Brně hodně rozšířená. Účinná v tom, že se nakonec nepostaví vůbec nic. Nestojí R43, MÚK v Pisárkách se deset let zbytečně zdržovala, pokračování okruhu na Kamenomlýnské je v nedohlednu, podobně jako SJTD. A tak by se dalo pokračovat... Jasně, ŽUB je ale něco jiného a vy to myslíte dobře:-).
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 816
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 02. srpna 2010 - 22:49:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Host:
podle mého rozhodně není (přisunutá varianta levnější) a se započítáním SJKD je dokonce mnohem dražší.
Jenže přisunutá varianta žádný SJKD nepotřebuje, to naopak odsunutá varianta bez něj nemůže fungovat. Což s ohledem na to, že v nejbližších desetiletích město ani kraj na žádný podzemní diametr nebudou mít prachy, je vážný problém odsunuté varianty.

Opravdu jste přesvědčen, že přisunutá varianta je lepší z hlediska napojení VRT..?
Nevím jak kolega ŽUBař, ale já tedy ano! Přisunutá varianta je s obrovským náskokem lepší: v klíčovém ostravském směru počítá se čtyřmi kolejemi pro směry Přerov, VRT Ostrava a Chrlice, zatímco odsunutá má pro tytéž směry dvě koleje, na zhlaví navíc úrovňově křížené nákladní dopravou. Ve směru na Prahu má přisunutá varianta vlastní koleje až do peronů, koleje na Vídeň lze zaústit cca mezi Svratkou a perony. Odsunutá varianta má rezervu pro VRT koleje od Heršpic po Svratku také, ale společnou pro směry Praha a Vídeň+Bratislava, což logicky omezí kapacitu taktových uzlů (nebo vynutí jejich rozšíření, což je obojí špatně).

Pokud postavíte některá nástupiště u Malé Ameriky a jiná, včetně budovy necháte na místě, byla by to pro Brno tragedie, kdyby to tak mělo "dočasně" zůstat.
Jo, na nová podzemní nástupiště to bude z nereko původních nástupišť o pár desítek metrů dál, než dnes na páté, šesté, a je nepochybně špatně, když tento mezistav bude trvat třeba 10 let, přitom je to při stavbě po etapách docela dobře možné. Nejde se tomu dost dobře vyhnout, protože nové perony (ty nadzemní) budou mít trochu jinou polohu (kvůli narovnání), takže nejde postavit nejdřív jižní podchod. Ovšem pořád je lepší vydržet po nějakou kratší či delší dočasnou dobu pochodové cvičení (nějakých 350 - 400 metrů) pro přestupy vlak - vlak, kterých není relativně tolik, než mít odsunuté nádraží, kde nám naplánovali stejnou vzdálenost pro nesrovnatelně častější přestupy vlak - tramvaj. Nafurt.

Třeba nová moderní budova je pro někoho velké plus, pro jiného třeba zase mínus.
Pokud ty varianty někdo posuzuje podle budovy (peronů, kolejí a podobně), je totálně mimo. Ne že by estetická hlediska nehrála žádnou roli, ale u staveb tohoto typu se musí podřídit funkci. I kdyby to odsunuté nádraží vypadalo jako některé z těchto, tak to prostě tak jak je to vymyšleno nebude fungovat. V tom je pohřbená ta psovitá šelma ...

Mně se také nelíbí některé věci, které se v Brně mají stavět, ale je čas na diskusi a je čas respektovat rozhodnutí.
Souhlas! Jenom bych dodal, že na pořadí záleží, a že čas na diskusi je přesně to, čeho se tady už asi tak 15 let marně dožadujeme.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2065
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 02. srpna 2010 - 23:22:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Host: jde o podstatně kvalitnější projekt, efektivnější pro cestujíc i dopravce a také z hlediska budoucího rozvoje veřejné dopravy (např. napojení na budoucí VRT aj.)

Tak tady prr. VRT přinese podobné množství vlaků a cestujících, jako dnešní S-bahn a to podle vašich představ do uzlu, který bude mít menší kapacitu, než ten dnešní (bo ta úrovňová křížení), na nádraží, které je dál od "těžiště" cílů ve městě, a tudíž provozně dražší, a z kterého se do těch cílů jede přes kapacitní hrdla - tudíž tohle nádraží by se bez diametru neobešlo.

Jinak úvrať VR jednotky se dá dělat za 4 minuty a být koncepce uzlu trochu osvícenější, mohl být směr VR vlaků Pha-Ova bez kolizí s dalšími silnými směry (a to bez ohledu na polohu nádraží). Vzhledem k šetření při stavbě přesmyku v Heršpicích to buď nepůjde, nebo se bude muset ta dokončovaná stavba zase předělávat. Tak si kvalitní projekt opravdu nepředstavuju.

(Příspěvek byl editován uživatelem David_Jaša.)
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2066
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 02. srpna 2010 - 23:27:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek - ono kdyby se postavil ten přesmyk v Heršpicích použitelně pro osobku a k tomu "druhý židenický triangl", tak by žádná podzemní nástupiště nebyla vůbec potřeba.
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 304
Registrován: 7-2009
Odesláno Úterý, 03. srpna 2010 - 04:38:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David_jaša: jo, druhý židenický triangl bude chybět (neb se určitě nepostaví, dokud to tam na 100% neskoupí nějaký vykutálený developer a místo relativního levného brown-fieldu zralého na přestavbu z toho nebude megaodstupné pro Vzdušné zámky s.r.o. takového developera, který vydělá aniž by musel kopnout do země a ještě bude za hrdinu, jak umožnil postavit železnici důležitou odbočku...)

Ale on stejně ŽUB půjde k ledu stejně jako jde k ledu plánovaná přestavba uzlu v Olomouci (stát nemá potřebné 4mld., takže proti tomu ŽUB by těch mld. má spolknout víc a kde by se na to jako ty prachy našly, že?)
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím více).
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 817
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 03. srpna 2010 - 10:09:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Druhým židenickým trianglem myslíte propojení od severního zhlaví hlaváku do odb. Černovice (Táborská)? Tady bych viděl poměrně dobrý důvod, proč to nebude: i kdyby se do hlaváku od severu procpaly čtyři koleje (to je s problémy řešitelné), tak čtyři koleje podél ulice Klíny aktuálně lámou vaz odsunutému nádraží. Ve vaší koncepci by navíc někde v tom úseku bylo potřeba překřížit směry hlavní - Slatina x Židenice - dolní. To mimoúrovňově zjevně nejde, když to "soudruzi" nepovolili ani pro protekční stavbu odsunu nádraží, a v úrovni by to byl stejný prů ... švih, jako je u odsunutého hlaváku.

ŽUB s velkou pravděpodobností k ledu půjde, ale ne kvůli odpůrcům, jejich reálná síla je nevelká. Teď aktuálně ho pohřbí zřejmě fakt, že ČR nemá prachy pořádně ani na kofinancování staveb podpořených z Operačního programu Doprava (OPD). Pokud by rozestavěli a financovali stavbu, která zjevně nemá nárok na podporu z OPD z mnoha různých důvodů (v multikriteriálním hodnocení horší, v referendu odmítnutá, přínos obtížně prokazatelný ...), tak by si balík peněz pro kofinancování OPD dále zmenšovali, a ve výsledku by tak museli příslušnou část OPD vracet. A to by si žádný politik za rámeček nedal.
Zghk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 309
Registrován: 7-2002
Odesláno Úterý, 03. srpna 2010 - 20:27:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenom drobná poznámka k VRT - ty v ČR reálně tak do roku 2100 (a nejspíš do nekonečna) nepřipadají v úvahu, takže se nimi tady nemusíme zabývat
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2067
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 03. srpna 2010 - 20:58:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: však jo, původně jsem tam měl větičku ve smyslu, zda by šimičtí vilkaři skousli plus dvě koleje v úrovni +2, když mají takový problém s plus dvěma kolejemi v úrovni +1.

Zghk: současná politická atmosféra nevydrží devadesát let.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 219
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 03. srpna 2010 - 21:57:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

současná politická atmosféra nevydrží devadesát let.

Jo, taky se bojím.
http://bahnhof.cz
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Středa, 04. srpna 2010 - 09:38:33    Odkaz na tento příspěvek  

http://ekonomika.idnes.cz/dalnicni-boom-konci-bartuv-urad-kvuli-s krtum-zmrazi-51-staveb-p5g-/eko-doprava.asp?c=A100803_145119_eko- doprava_fih
Tabulka na konci článku.
Hele, není to zakonzerování projektu "modernizace průjezdu a 1. části nádraží" u ŽUB nějakej renonc? Není to náhodou už hotové, resp. pře dokončením? Dle diskuse pod článkem je tam těch nesmyslů víc.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2068
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 04. srpna 2010 - 10:15:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jk: ne, to už je opravdu odsunuté nádraží. Hotové je odstavné nádraží.
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Středa, 04. srpna 2010 - 10:39:36    Odkaz na tento příspěvek  

David jaša: Aha, dík. Co ta "1. část nádraží" obnáší?
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 818
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 04. srpna 2010 - 12:00:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Celá přestavba ŽUB je formálně souborem šesti staveb:

1. stavba „Železniční uzel Brno - 1. část odstavného nádraží“ : to je skutečně před dokončením.

2. stavba „Železniční uzel Brno - 1. část osobního nádraží“ : stavba zahrnuje hlavní pozemní objekty pro zajištění provozu nového osobního nádraží (odbavovací halu – 1.část, provozní budovu, krytou lávku nad kolejištěm – 1.část), 5 kolejí pro osobní dopravu, nástupiště I, II a polovinu nástupiště V, zdvoukolejnění trati v úseku železniční stanice Horní Heršpice – nadjezd Vídeňská, přestupní uzel na Vídeňské ulici, objekt pošty, autocouchet, výpravní budovu Brno – jih, areál SDC v lokalitě k.ú. Přízřenice – k.ú. Modřice a související inženýrské stavby a provozní soubory umožňující fungování budovaných zařízení.

3. stavba „Železniční uzel Brno - Modernizace průjezdu“ : stavba zahrnuje úpravu stávajícího nákladního průtahu uzlem Brno, spočívající zejména ve zvýšení počtu kolejí a úpravě nivelety od km 137,872 trati Břeclav - Brno (severní zhlaví Modřice) do km 161,542 trati Brno - Česká Třebová (severní zhlaví žst. Brno-Maloměřice), zapojení tratí směr Tišnov, Přerov a Veselí nad Moravou, nástupiště III a IV v osobním nádraží, 6 kolejí pro osobní dopravu a 2 koleje nákladového průtahu v osobním nádraží, přestupní uzel na ulici Bubeníčkově, přestupní uzel na ulici Olomoucké a související inženýrské stavby a provozní soubory umožňující fungování budovaných zařízení. Stavba je z hlediska formálního členěna na dva úseky: úsek 30 je vymezen územím Modřice - křížení trati se Svitavou, včetně zapojení přerovské trati, a úsek 31 je vymezen územím Svitava - Černovice - Hády.

4. stavba „Železniční uzel Brno - 2. část odstavného nádraží“ : stavba zahrnuje dokončení potřebného rozsahu kolejí a zařízení pro čistění a údržbu souprav osobních vlaků, halu provozního ošetření lokomotiv, přístavbu myčky lokomotiv a související inženýrské stavby a provozní soubory umožňující fungování budovaných zařízení.

5. stavba „Železniční uzel Brno - 2. část osobního nádraží“ : stavba zahrnuje nástupiště VI a polovinu nástupiště V, 3 koleje pro osobní dopravu a 2 koleje pro nákladní dopravu, odbavovací halu – 2.část, krytou lávku – 2.část a související inženýrské stavby a provozní soubory umožňující fungování budovaných zařízení.

6. stavba „Městská infrastruktura“ : stavba zahrnuje pozemní komunikace, chodníky, parkovací plochy, cyklistické stezky, tramvajové tratě se zastávkami, mosty a související inženýrské stavby a provozní soubory, které připojí nové osobní nádraží na stávající dopravní síť a zajistí technickou infrastrukturu pro zapojení nádraží do urbanistické, dopravní a inženýrské struktury města.

(Zdroj: zatím nepravomocné územní rozhodnutí)
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Středa, 04. srpna 2010 - 12:18:23    Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Díky, omluvte mou lenost, mohl jsem si to najít sám. Chyběla mi tam ta specifikace osobní/odstavné, pak bych se neptal.
Takže dle té tabulky jsou zaříznuty stavby 2. a 3., tím de facto i 5. a 6. a pokud mě paměť neklame, tak č.4 mělo být závislé na odsunu osobního nádraží.
Čili - odusn byl poslán k ledu?
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 819
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 04. srpna 2010 - 12:56:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stavby 2., 3. se měly realizovat současně, 4. a 5. měly navázat, takže by se byly financovaly až později. Šestka má jiného investora (město), takže ji Bárta neřeší ... i když by mne samotného zajímalo, kde na ni město v nejbližších letech chtělo sehnat prachy.
V tom originálním materiálu z MD je zajímavá ještě jedna věc - ŽUB je tam mezi stavbami financovanými z národních prostředků, které mají být zastaveny. Na ministerstvu zřejmě už pochopili, že na tohle nám Evropská komise nepřispěje, teď by to měl ještě někdo šetrně sdělit Onderkovi
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Středa, 04. srpna 2010 - 13:11:41    Odkaz na tento příspěvek  

Však píšu, šestka zaříznutá de facto - i kdyby se náhodou peníze našly u Onderkovýho švagra kamaráda jeho tchýně v krabici ve špajzu, bez odsunu nemá smysl.
No, já bych na tu tabulku na idnes úplně nepřísahal, je dost zmatená.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 820
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 04. srpna 2010 - 13:42:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Však to taky nemám z idnesu, ale přímo ze zdroje. Když jde ministr žádat o peníze, tak potřebuje, aby novináři líčili v nejčernějších barvách, k jakým katastrofickým koncům dospějeme, když zrovna jeho resort nedostane přidáno. Proto Bárta nechal "uniknout" ten materiál, připravený pro vládu.
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Středa, 04. srpna 2010 - 14:31:45    Odkaz na tento příspěvek  

Jistě, pane ministře...
Imperialista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.20.50
Odesláno Středa, 04. srpna 2010 - 14:37:42    Odkaz na tento příspěvek  

Nemyslím si že by šestka bez odsunu neměla smysl, i současný projekt jde z většiny relizovat s nádražím v původní poloze. Ty pozemky jsou lukrativní tak i tak. Naopak, pokud tedy odsouvat nádraží, přijde mně rozumnější nejdřív vystavět městskou infrastrukturu a alespoň z části prostor zastavět.
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Středa, 04. srpna 2010 - 14:50:50    Odkaz na tento příspěvek  

Imperialista - což by ale dost nahlodalo zásadní argument skalních příznivců odsunu spočívající v tom, že bez odsunu nádraží je rozvoj a zástavba JC nemožná.
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 308
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 04. srpna 2010 - 15:43:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://brno.idnes.cz/kvuli-usporam-mozna-ministr-barta-odsune-nov y-zeleznicni-uzel-v-brne-1ka-/brno-zpravy.asp?c=A100804_1427194_b rno-zpravy_bor
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím více).
Zghk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 310
Registrován: 7-2002
Odesláno Středa, 04. srpna 2010 - 18:35:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

současná politická atmosféra nevydrží devadesát let

VRT se u nás nebudou stavět nikoliv kvůli politice, nýbrž kvůli jejich naprosté (minimálně ekonomické) nesmyslnosti.
Sexuolog
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 706
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 04. srpna 2010 - 18:46:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ekonomicka nesmyslnost ma se stavenim spolecneho hodne malo. Pokud mame zustat u dopravy, jaky ekonomicky (nebo klidne nejaky jiny) prinos budou mit treba zvednute mosty na Labi, nebo ricni pristav v Budejovicich?
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2069
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 04. srpna 2010 - 18:55:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím si nesouhlasit: http://www.zelpage.cz/zpravy/7700#com_titulek_130878
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Čtvrtek, 05. srpna 2010 - 08:52:59    Odkaz na tento příspěvek  

Racek aby novináři líčili v nejčernějších barvách
...a novináři, neschopni kritické reflexe, tiskovou zprávu MD bez dalšího přetisknou, leda doplněnou o nářek někoho ze stavebních firem.

"Dopady sníženého výdajového rámce na investiční výstavbu v letech 2010 a 2011" jsou třeba tady:
http://www.komora.cz/pomahame-vasemu-podnikani/pripominkovani-leg islativy-2/nove-materialy-k-pripominkam-1/nove-materialy-k-pripom inkam/176-10-dopady-snizeneho-vydajoveho-ramce-na-investicni-vyst avbu-v-letech-2010-a-2011-t-6-8-2010.aspx
Je tam vidět, proč se píše hlavně o dálnicích: propad má být u SŽDC 21 %, ale u ŘSD 41 %. Zastavované stavby hrazené z národních zdrojů jsou v příloze 3, ale u prvních 4-5 položek (globály) jde zcela jistě jen o snížení částky, ne o její vynulování:
SŽDC celostátní a reg. dráhy - opravy a údržba
Investiční akce s RN do 20 mil. Kč
Příprava a zabezpečení staveb
Zvýšení bezpečnosti na železničních přejezdech
Příprava a zabezpečení staveb III. železničního koridoru
Železniční uzel Brno modernizace průjezdu a I. část osobního nádraží
Rekonstrukce koleje Chrudim - Hrochův Týnec v km 13,867 - 15,422 a v km 17,670 - 18,610
Úprava SZZ a TZZ pro ETCS v úseku Kolín - Choceň
Rekonstrukce plochy 1. nástupiště v žst. Pardubice hl. n.
Optimalizace tratě Ostrava Kunčice - Frýdek Místek - Český Těšín vč. PEÚ a optimalizace žst. Č.Těšín 1.část

Ze staveb OPD jsou navržené k zastavení
Optimalizace trati Planá u M. Lázní - Cheb
Podíl na přípravě a realizaci staveb v rámci OP ŽP
Plzeň průjezd uzlem ve směru III. TŽK
Rekonstrukce a zkapacitnění tratě Studénka - Mošnov

Shoda se Slámečkovou prezentací z června je zjevně jen částečná. Otázka samozřejmě je, co z toho všeho bude platit ještě příští týden - zejména když si do programového prohlášení vlády dali tezi vláda zachová výši investic do dopravní infrastruktury. Každopádně bych si dovedl představit mnohem drsnější šetření.