K-report
 

Archiv do 26. července 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » BRNO přestavba žel. uzlu a nové nádraží » Archiv do 26. července 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Balik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1483
Registrován: 11-2002

Odesláno Středa, 07. července 2010 - 23:40:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dle informací, které zde v minulosti dával myslím K.A.F., bylo plánováno střední zhlaví spolu s novým elektronickým stavědlem jako druhá stavba, která se ale kvůli financím odsouvala. Proto mě zajímalo, co vše zahrnuje Vámi zmiňované pokračování.
2koridor.websnadno.cz
Subrik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 4-2009
Odesláno Čtvrtek, 08. července 2010 - 00:12:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Balik: tak to bude asi ono,protože výpravčí v Bře.byli už před několika měsíci upozorněni,co je výhledově čeká.
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 13:45:30    Odkaz na tento příspěvek  

Dne 2. 7. 2010 bylo vydané nové rozhodnutí o umístění stavby „Přestavba železničního uzlu Brno“
http://www.stred.brno.cz/uredni-deska/zeleznicni-uzel-brno-rozhod nuti
Joe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 312
Registrován: 10-2007

Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 09:20:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... a obrázek na konci tohoto článku k tomu je taky zajímavej
Vojtik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3437
Registrován: 2-2007
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 10:58:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po delší době v Heršpicích :-)


Chimp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 75
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 19:58:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten displej na myčce je k jakému účelu?
http://chimp.mysteria.cz
ŽUBař :-)
Neregistrovaný host
Odeslán z: 95.80.197.50
Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 23:20:55    Odkaz na tento příspěvek  

příspěvek k diskuzi o financování ŽUBu:
těsně před odstoupením seznámil ministr slamečka veřejnost s budoucností peněz ze sfdi. vzhledem k rapidnímu poklesu peněz půjde nejvíce prostředků na rekonstrukci a údržbu, něco málo rozinvestovaného se dodělá, něco se zakonzervuje, ale už se nebude nic moc nového rozjíždět, dokonce an některé stavby, kde se počítá s kofinancováním z opd! jednou z těchto staveb je i ŽUB - kde nevěří, ať tam běží, je to v ministerské prezentaci na straně 10, kterou si můžete stáhnout zde: http://www.mdcr.cz/cs/Media/Tiskove_zpravy/TZ_29_06_2010.htm

nalejme si čistého vína od vinaře slamečky. sždc v minulých letech v záchvatu stavební lobby rozjelo neúměrně mnoho staveb, z nichž některé budou muset být "dočasně" zakonzervovány, vyinvestované prachy budou jinde chybět a na mnohé důležité investice, mezi které ŽUB též patří (nikoliv ale ten odsunutý), nezbude díky fiskální realitě vůbec. navíc - odsunutý ŽUB nesplňuje povinné podmínky bruselu na to, aby mohla být přiklepnuta dotace z op doprava (počítá se s cca 7 mld kč). finální fór spočívá v tom, že politiky deklarovaný rozpočet na odsunutý ŽUB je - jak vyplývá z nezávislé multikriteriální analýzy od ČVUT/CityPlan z r. 2007, hrubě podseknutý. důsledky zahájení takové investice, která může být spuštěna do provozu až poté, co bude dokončena ze 100 % (možná bude stačit jen 98 % reálně potřebných peněz, nechci se handrkovat), si jistě domyslíte sami.
ŽUBař
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.40.19
Odesláno Úterý, 20. července 2010 - 10:58:18    Odkaz na tento příspěvek  

příspěvek k diskuzi o tom, že prý je rozhodnuto:
záleží, jak se to vezme. ano, vláda o přestavbě ŽUB rozhodla vládním usnesením ještě za miloše zemana v roce 2002. to usnesení nijak nepředjímá ale variantu přestavby.
dále je tu (snad) platný územní plán města brna, který ŽUB situuje jako odsunutý.
problém této stavby, viz předchozí příspěvek, je ten, že může být uvedena do provozu fungovat, až bude mít celé povolovací, ale i stavebně-investiční martyrium za sebou. je to stavba na zelené louce, kterou nejde provozovat nedokončenou.
zatím jsme tedy ve fází, kdy se sždc a město brno snaží již několik let neúspěšně o územní povolení. první územko jim ještě před vydáním stavebního povolení zrušil krajský soud pro serii brutálních porušení všech možných zákonů. nyní běží druhý pokus. je zřejmé, že do komunálních voleb bude chtít mít onderka v ruce platné územko, aby se mohl kasat před voliči. problém je, že v územku je opět spousta čertových kopítek a jestli žaloby na územko dostane do ruky opět stejný senát, dá se očekávat, že územko opět zruší.
jedním z důvodů může být fakt, že od počátku tothoto roku nemá jihomoravský kraj platný územní plán, takže o stavbách nadmístního významu nelze vést úzení řízení (což samozřejmě stavební úřady, vedle moha jiných věcí, pečlivě ignorují). soud si to nebude moci dovolit.
poslední kapitolou jsou finance - viz předchozí příspěvek.

přestavba ŽUB vinou neschopnosti politiků i pověřených úředníků a sždc je v takové situaci, že si nedovedu představit, že se kdy vůbec v horizontu, kam lze dohlédnout, může zrealizovat. proto si kladu otázku, zda by nebylo lepší se soustředit na centrální variantu, která má několik podstatných výhod:
- je levnější
- jde o podstatně kvalitnější projekt, efektivnější pro cestujíc i dopravce a také z hlediska budoucího rozvoje veřejné dopravy (např. napojení na budoucí VRT aj.)
- a především lze tuto variantu realizovat po etapách, tedy v návaznosti na to, že nejspíše nikdy nebudou peníze na jednorázové postavení. výhoda tohoto postupu samozřejmě je, že po každé proinvestované a prostavěné etapě je lze ihned uvést do provozu a hnedle tak slouží. to je jeden ze zásadních rozdílů (vedle rozdílů koncepčních) oproti odsunuté variantě.
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 466
Registrován: 8-2003
Odesláno Úterý, 20. července 2010 - 19:34:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ŽUBař. Mám chuť zapátrat ve svých příspěvcích před 1-2 roky... Mluvíš mi z duše. Reálné jsou jen 3 varianty, které jsou někde dříve prezentované. Buď uděláme na vrchu velkým poloměrem oblouk, s částečným přikrytím Tesco (přibližně na 4-6 kolejí) a v nižším patře kusé nádraží s vidinou tranzitního průjezdu VRT. Nebo Trošinku prudší oblouk a narvat tam 8 -10 kolejí zase včetně přikrytí Tesco a ještě kusu silnice. A ta třetí je podobná té první, s tím že část kusých kolejí zůstane na povrchu a většina nádražních aktivit se posune k Novým sadům. Je to k tramvajovému uzlu jen kousek dál, jediné, co je dál je Grand...
Nemůžu ty plány najít, ale už byly zveřejněny dřív. Škoda, že jsme možná část peněz vyhodily za první pohledem velkorysé stavby. Prognózou nových ekonomik je, že nebude 7 let bohatých a 7 let chudých, ale že nastane divočina v kratších časových intervalech. Zase není z mojí hlavy, některé knížky jsem už tu rýpalům prezentoval. Co si budeme nalhávat PPP je připraveno na silniční tunel, nikoliv na železnice
Nejvyšší čas se do toho pustit, ať to stihneme do 2013 dodělat ve značném rozsahu a do roku 2015 ať nám to proplatí Brusel, jinak nebudou ani tyto sny...
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 399
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 20. července 2010 - 20:30:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://brno.idnes.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A100719_1419031_brno-z pravy_bor
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 21. července 2010 - 07:58:20    Odkaz na tento příspěvek  

Taky tady se to už ventiluje: http://www.blisty.cz/2010/7/21/art53566.html
Warmovcikov
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.181.241
Odesláno Středa, 21. července 2010 - 22:59:33    Odkaz na tento příspěvek  

Jen další neskutečné, donebevolající lži pana Hollana, paní Drápalové a spol. Oznámení o uděleném Územním rozhodnutí bylo zveřejněno na stránce europointbrno.cz 9.7.2010. Tuto oficiální stránku magistrátu samozřejmě každý, kdo se zajímá o brněnské nádraží, zná. Zde (na K-report) se mimochodem objevila již 2.7. - viz výše. Navíc na magistrátu pracuje pan Ander a jistě i několik dalších odpůrců odsunu, takže je naprosto vyloučené, že by se takováto zpráva dala utajit. Lidé, přemýšlejte a nenechte se obelhávat a zesměšňovat těmito bezohlednými lidmi. Vždyť Strana zelených už skončila na kraji, celostátně v ČR a pokud vezmeme v Brně rozum do hrsti tak snad skončí na podzim i tady. Copak nevidíte, že tihle životní ztroskotanci neumí nic jiného než bořit, ničit práci jiných a lhát? Je šokující, že takovéto jednoduché souvislosti si neumí dát dohromady novináři a píší dnes zase o tom, jak bylo těmto nebohým aktivistům ublíženo. Ach jo. Vždyť je to přesně naopak. To oni brutálně a bezohledně parazitují na životě tohoto krásného města…
Brňan :-(
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.107.7
Odesláno Středa, 21. července 2010 - 23:21:39    Odkaz na tento příspěvek  

Je zajímavé, kolik se vždy najde v Brně zasvěcených proroků hlásajících, že právě brněnské investice nedostanou/ztratí finance z Prahy. Je zřejmé, že když se pak opravdu škrtá, jde se jako první do Brna, kde tito poraženci již prošlapali cestu různým "úsporným" a polovičatým řešením a připravili spoluobčany na to, že nikdy nic nedostanou. Děkujeme, nechcete se někam odtěhovat?
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Čtvrtek, 22. července 2010 - 09:03:15    Odkaz na tento příspěvek  

Opravdu úsměvné mi připadá tvrzení odpůrců přesunu nádraží, že úředníci vydali územní rozhodnutí záměrně o prázdninách, kdy jsou lidé na dovolené. V době, kdy každá minuta má vliv na získání evropských peněz, si vůbec nedovedu představit záměrné pozdržení vydání rozhodnutí. Myslím, že někteří odpůrci přesunu trpí paranoidní nemocí a měli by se jít léčit.
Také je zajímavé, jak odpůrci neustále opakují tvrzení o korupci. Přitom žádné konkrétní obvinění dosud nepředložili. A že stavební lobby jde o zakázku? To jako chtějí zastánci zachování nádraží v centru tvrdit, že se jejich varianta obejde bez stavebních prací? Vždyť jejich varianta byla vyčíslena na 40 mld. Kč, tedy podstatně dráž, než varianta v odsunuté poloze nádraží.
Je zcela evidentní, komu dosud prospěl boj proti přestavbě uzlu - pan Ander se dostal na pozici náměstka primátora, paní Drápalová je radní, pan Robeš se z úředníka městské části přesunul na post úředníka ministerstva životního prostředí. A kdo zaplatí zpoždění stavby? No přece daňový poplatník.
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 785
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 23. července 2010 - 16:31:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jako promiňte, ale to, že z uzlu Brno nestojí ještě skoro nic je chyba Brna, ne Prahy. Kdyby Brno netrvalo na velmi sporném projektu odsunu, už mohlo být 5 let hotovo nové nádraží v centru, které by v žádném případě nebránilo rozvoji jižního centra. Spíše mě přijde, že nové nádraží udělá mnohem větší bariéru rozvoji centra dále na jih. Stát byl ty peníze připraven poskytnout dávno - bylo to v jeho zájmu - a to klidně i víc, než na odsunuté nádraží. Dělalo by se to totiž po etapách a tak by se financování mohlo rozložit do více let a efekty z každé etapy by byly okamžité.

Proti nádraží reko nádraží v centru by ztěží byl takový odpor, jako proti jeho odsunuté poloze se zvoraným úrovňovým křížením jednotlivých směrů. Já se stejně pořád divím, že nikdo z MD ani SŽDC se proti projektu odsunu pořádně nepostavil, když nejenom, že nové nádraží způsobí Brnu nemalé vícenáklady na MHD a zbourá její dosavadní výhodnost - to je ovšem blbost Brna, ale poškodí železniční dopravu z celostátního hlediska nevhodným zapojením VRT, zhoršením dostupnosti města pro návštěvníky a omezenou kapacitou uzlu. Nesmyslným projektem, proti kterému logicky spousta lidí protestuje Brno celou ČR vytrvale poškozuje, neboť nejenom, že oddálilo reko uzlu o alespoň 10 let, ale také do budoucna zafixuje sporná a překonaná řešení. SŽDC je však evidentně moc pohodlná na to, aby se o něco snažila a jediné, o co jí jde je to, aby byla rovná nástupní hrana v délce 400m, což pravda splňuje pouze odsunuté nádraží.

Takže nikdo vás nechce poškozovat ani upírat vám peníze, poškozujete se sami. Pořád trochu doufám, že to díky nedostatku peněz s novým nádražím nevyjde, což je však evidentně moje chyba, protože Brno si odsunuté nádraží prosadí, i kdyby mělo fungovat až od roku 2030 a tak se bude ještě 20 let jezdit po stávající infrastruktuře. Být státem, tak Brnu ty prachy na stávající řešení prostě nedám. Stát je ještě svatý (nebo blbý), že Brnu tento úlet od počátku toleruje.

Mrzí mě také jedna další věc. Oproti stávajícímu příjezdu do Brna, kdy člověk hned z vlaku vidí historické jádro města s krásným panoramatem Špilasu, což hned tak každé město nemá. Při příjezdu na nové nádraží však uvidíme pouze nudné železobetonové bloky kancelářských budov a bytů, jaké jsou všude na světě a město tak náhodné projíždějící ničím nezaujme.
There are places I remember
All my life though some have changed
Some forever not for better
Some have gone and some remain
Warmovcikov
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.53.200
Odesláno Pátek, 23. července 2010 - 18:34:02    Odkaz na tento příspěvek  

To: Rzeczpospolita

To, že je v Brně výstavba nového nádraží zablokovaná nikdo soudný Praze nevyčítá. Naopak vám v tomto případě závidím, že nemáte ve vašem městě takové bezohledné, egoistické, zákeřné a prolhané lidi, jako jsou naši tzv. "ekologičtí aktivisté". Naštěstí ne každou důležitou dopravní stavbu se jim podaří definitivně zablokovat (i když se o to vždy snaží) a tak se Brno může rozvíjet, i když daleko pomaleji, než by to bylo možné. K tomu, co píšete o výhledu na brněnské dominanty. Výstavba v tzv. Jižním centru (prostor za nádražím) jim může jedině prospět. Až zde budou normální ulice, tak právě vyniknou krásné průhledy na historické centrum z míst, která jsou nyní kvůli nevyřešené železnici nepřístupná. Jinak Petrov a Špilberk mohou jenom získat, pokud budou stát v kontrastu k moderním vkusným budovám, jaké se třeba nyní stavějí na Heršpické (myslím Spielberk Office Center). Vůbec bych se toho nebál. Určitě to bude nesrovnatelně zajímavější, než když se nacházely na dohled od zanedbaných unimobuněk, vlnitých plechů, nevzhledných proluk a zarostlé lebedy, které nám zde zanechala předchozí doba.
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 293
Registrován: 7-2009
Odesláno Sobota, 24. července 2010 - 14:41:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Popravdě řečeno se tomu (jako brňák) také dost divím, navíc mi přijde tristní že se prosazují drahá a nevýhodná řešení.
Z mého (laického) hlediska technika by problém byl řešitelný, ale s podmínkou toho, že by někdo měl dostatečnou odvahu prosadit zásah do bloku na hraně ulic Koliště/Skořepka (je tam hlavně kasíno a pár dost nevábných pavlačáků) a bylo by místo až na téměř 800m přímého nástupiště. Potom by bylo možno kolejiště narovnat a dostat tam celkem minimálně 8 kolejí s nástupišti při mírném přiblížením k tomu obludáriu bývalého Prioru (to by ve Vaňkovce jásali, kdyby se tohle podařilo odstranit a tím uvolnit více prostoru pro zakomponování nádraží).
Nákladní průtah by zůstal a byl rezervou pro průjezd v případě, že by se na hl.n. něco stalo.
Jistě, na druhém konci tomu ještě drobet překáží ta "bouda", kde má prodejnu Vichr, ale to by nemohlo být nic neřešitelného. Určitě by se v rámci přestavby plánovala i spousta komerčních prostor, kam by se následně mohl Vichr či případně i to TESCO nastěhovat.

Akorát by ještě s obdobnou odvahou bylo třeba dořešit šimický triangl (ať mi nikdo netvrdí, že by nešlo nějak dostat tu odbočku skrze ty dožívající průmyslové areály a částečně brownfieldy v oblasti ulic Filipínského a Slévačská i kdyby to bylo něco jako malá obdoba Nového spojení v Praze, klidně by to mohlo být v případě nutnosti i v nějakém tubusu, kdyby bylo třeba řešit hluk apod.) - sice alternativou univerzálního severního výjezdu z hl.n. by mohla být částečně tunelová smyčka na konci maloměřického nádraží, ale to už by byla docela šílenost udělat tam "kruh" vracející se před prvním tunýlkem z té zatáčky trati na Bílovice zpět do prostoru nádraží (že by se to vynořilo někde mezi ŽelStav a tím dlouhým nadchodem pro pěší...)...
No a zdvoukolejnění komárovské spojky a její zapojení tak, aby z ní šlo jezdit i směr Židenice je další z možných témat na román kolem rozvoje železnic v Brně...
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím více).
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2150
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 24. července 2010 - 14:55:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Warmovcikov: Ale, ale. Zvětšení docházkové vzdálenosti a provoz nákladních vlaků na odsunutém hlavním nádraží je tedy terno. I Praha se nákladních vlaků na zrekonstruovaném hlavním nádraží dočkala, ale ze zcela jiného důvodu - ROPID jak šílený objednává zcela zbytečně vlaky tam, kde překáží nákladní dopravě a dopravci, zejména ČD-C, si "všimli" že přes centrum to díky Novému Spojení také najednou jde. Moc dobré to není, nákladní doprava by zrovna přes centrum jezdit nemusela.

Ale zpět k Brnu: Jediné pozitivum nového nádraží bude lepší zapojení tratě do Veselí nad Moravou a tedy i Přerova, což bude mít pozitivní vliv na zkrácení jízdní doby vlaků. Ale to bohužel bude vyváženo větší vzdáleností od centra. Takže nula od nuly pojde.

Je fakt, že odsun nádraží v Brně není záležitostí několika posledních let, ale už se o něm hovoří několik desítek let.

Ovšem to ještě neznamená, že vůbec je nového nádraží potřeba. Obvyklá argumentace je, že rychlost přes současné nádraží je nízká, což ovšem vůbec nevadí - zastavuje tam vše a tak to bude i navždy do budoucna. Ostatně přes pražské hlavní nádraží se nedá v součsnosti projet rychleji, než 40 km/h (pokud se provede rekonstrukce jižního zhlaví, tak to bude 50 km/h) a nikdo se nemá tendenci nad tím pozastavovat. Jediné, co lze současnému nádraží vytknout, je málo nástupních hran u kolejí. Ale i to je částečně řešitelné (jak, tak bylo již nesčetněkrát publikováno, zabývat se tím tady nehodlám).

Jediné co tlačí k odsunu nádraží, jsou zájmy různých developerů, kteří si brousí zuby na pozemky současného nádraží. Skutečná potřeba to ovšem není...........
Erwin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.158.141
Odesláno Sobota, 24. července 2010 - 15:03:52    Odkaz na tento příspěvek  

Buďme rádi, že ekoteroristé, či jak se jim vlastně říká, v Brně existují. Díky nim se mimo jiné podařilo uspíšit výstavbu Nového spojení v Praze, tuším o dva roky, takže za to velké poděkování. Navíc šetří peníze, které lze proinvestovat jinde, jenom ne v Brně. Brno je bohaté město a může si dovolit jim nejen naslouchat, ale i to celé, až vyschnou peníze v Operačním programu doprava, postavit nové nádraží se stoprocentní finanční účastí města.
Co nechápu, jak někdo může tak zvráceným způsobem bojovat proti městu ve kterém žije, které mu dává práci. Zřejmě to bude tím, že železniční dopravě tito lidé vůbec nerozumí a neumí posoudit ani takovou zdánlivou maličkost, jako je nebezpečnost současného nádraží, které je ve dvou obloucích a je velmi nepřehledné, navíc s minimálním prostorem pro další jeho rozvoj. Zřejmě asi proto SŽDC už rezignovalo na všechno a požaduje pouze nástupní hranu v přímém směru 400 m dlouhou z důvodu splnění bezpečnostních norem. Nové nádraží v Brně už mohlo být hotové, kdyby se stále nerozebírala divná otázka, co je ještě centrum a co není, kde bude centrum za 20 let, případně za padesát. Až dojemná je péče o to, kolik to bude stát, jakoby to celé aktivisté hradili ze své kapsy. Spíše však je žere závist, že vydělají majitelé pozemků, které oni včas nestačili koupit.
Když čtu námitky odpůrců, tak si jen říkám Bože, to museli připravovat jen samí diletanti a analfabeti, kteří jsou úplně mimo mísu a udělali tu nejzákladnější chybu, že se nepřišli poníženě poradit s různými, na slovo vzatými odborníky z pracujícího lidu organizovaných nebo i neorganizovaných v ekologických organizacích a politické strany natřené zelenou barvou, kde vrcholná představitelka perfektně umí vyložit slovní pojem biomasa tak, aby každý pochopil. Až dosud jsem si myslel, že železnice je ekologickou a bezpečnou dopravou, jak je vidět po letech protestů, asi tomu tak není, protože brněnští experti na dopravu nás stále přesvědčují o pravém opaku.
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 294
Registrován: 7-2009
Odesláno Sobota, 24. července 2010 - 17:12:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Erwin: a znáte to v Brně? Uvažoval jste i nad vedlejšími náklady už jen třeba v podobě přeložek několika tratí tramvají + každoroční výdaje za dopravní obsluhu v odsunuté poloze? Teď staví přímo před hl.n. cca 3/4 všech linek tramvají.
A kolik milionů by stály navýšené výkony za dopravní obslužnost v odsunuté poloze (a to už do ceny Odsunu nikdo nepočítá...)

A vůbec - když jsou v Praze tak chytří - proč několikrát prokopali Vítkov a nalili megatuny betonu do Nového spojení, aby dovedli dopravu na své hl.n.? Vždyť podle logiky Odsunu by mohli Střed i Hl.n. vlastně úplně zrušit. Mají přece Smíchov, Holešovice a Libeň, a to první dvě napojené rovnou i na metro...
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím více).
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.209.111
Odesláno Sobota, 24. července 2010 - 22:05:38    Odkaz na tento příspěvek  

Hlavní nádraží pro Prahu se dle "brněnské" logiky mělo odsunout do Malešic.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2152
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 25. července 2010 - 08:18:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Mám za to, že Erwin, Warmovcikov a další podobní diskutéři jsou s velkou pravděpodobností placení zástupci těch, kteří mají na odsunu hlavního nádraží Brně velký zájem, neb jsou v něm asi i finančně zaháčkováni. Lze to soudit z jejich příspěvků, které jsou emotivní a s minimem racionálních argumentů.

Pro Erwina: Nové spojení kapacitu železničního uzlu Praha zvýšilo několikanásobně - odstraněny byly dvě směrově a kapacitně naprosto nevyhovující tratě, čili se odstranil problém, který byl překážkou jakéhokoliv rozvoje vlakové dopravy v Praze, ale i v celé ČR, neb zásadní dopad to mělo hlavně na dálkové vlaky.

Kdežto u odsunu nádraží v Brně je zvýšení kapacity přinejmenším diskutabilní záležitost................
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.101.169
Odesláno Neděle, 25. července 2010 - 12:04:18    Odkaz na tento příspěvek  

Já bych se s dovolením vyjádřil k technologii provozu, aneb co se vejde/nevejde.

V rámci projektu vědy a výzkumu Konfigurace taktových uzlů v železniční síti ČR jsem mimo jiné řešil obsazení kolejí na stávajícím hlavním nádraží, ovšem za předpokladu modernizace zabzař, umožnění následných mezidobí 2 min (ať už AB na zábrzdnou vzdálenost 400 m či ETCS) a přidáním paralelní spojky mezi kolejemi 93 a 11 (teď je tam tuším manipulační kolej, takže místo je).

Odbočka: Kdo se trochu orientuje v drážních předpisech, ví, že do rychlosti 60 je tahle vzdálenost předepsána pro hlavní návěstidlo se samostatnou předvěstí. Že je AB nejmíň na 1000 m, je dáno asi hlavně normou. Podle kolegy zabezpečováka by kratší AB neměl být technický problém.

Počítal jsem s těmito linkami a intervaly:
EC Praha - Vídeň/Bratislava 60 min
EC a R Ostrava - Přerov - Brno 30 min v prokladu
R Olomouc - Brno a R Zlín - Kroměříž - Brno 30 min v prokladu
R Praha - Havl. Brod - Brno a R Jihlava - Brno 30 min v prokladu
R Praha - ČT - Brno 60 min
R Hodonín - Brno 60 min
Sp6 a S6 (ze směru Kyjov): 30 min v prokladu
S2 Blansko - Vyškov 30 min
S3 Tišnov - Vranovice 30 min
S4 a S41 od Střelic 15 min v prokladu

Abych se vešel, mám tam za hodinu 2 uhnutí soupravy na některé z odstavných nádraží a zpět. Ovšem projekt koalice Nádraží v centru počítá s 8 průjezdnými kolejemi namísto dnešních 6.

Pro odborné rejpaly ještě dodám, že stabilitu navrhovaného GVD v hustém provozu je vhodné prověřit simulací, aby se prokázalo, že je dostatečně stabilní (po případných úpravách, na něž simulace poukáže).

Že někdo potřebuje zbůhdarma lít beton a jeho kamarád zase lukrativní pozemky v centru, to chápu, jakkoli je mi na zvracení ze způsobu, jakým své ekonomické zájmy prosazují. Ale čím lze omluvit "socialistický" projekt stanice, který nabízí zhruba dvojnásobek nástupních hran, aniž by řešil sníženou propustnost zhlaví, o problematickém napojení MHD nemluvě (viz předchozí příspěvky)?
Kromě prapodivných zákulisních praktik je tragická i skutečnost, že pro spoustu odborníků (ano, i s titulem v oboru dopravy) platí "moderní"="megalomanské", stejně jako tomu bylo v 70. letech. Opravdovou modernost = úspornost, účelnost, efektivitu nám svými dopravními stavbami ukazují třeba Švýcaři, jakož i jiné civilizované evropské národy. Jsou sice bohatí, ale nemají na odfláknuté hory betonu, které mají v samé povaze projektu zakódovány budoucí dopravní problémy.

Jak kdosi hezky poznamenal, vynaložíme miliardy na naddimenzované rekonstrukce, ale miliony na údržbu už nedáme.

EU jim celkem logicky s dotací nakašlala, tak to holt vyždímou z našich daní.
Můj osobní odborný názor je, že projekt Europoint Brno je SABOTÁŽ.
Erwin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.158.141
Odesláno Neděle, 25. července 2010 - 13:43:06    Odkaz na tento příspěvek  

Nové spojení v Praze nelze roubovat na problematiku výstavby nového nádraží v posunuté poloze. Úmyslně říkám posunuté, protože slovo "odsun" hodně irituje, i když ve výsledku to není to samé.
Pokud budu argumentovat, že s novou stavbou budu muset něco upravit (MHD) pak to znamená, že v Brně nemá cenu nic stavět, protože vždy se bude muset něco vzájemně upravovat, propojovat, přeorganizovat. Jistě, důchodci neradi něco mění a chtějí dožít těch pár let než klepnou na desku bez jakýchkoli změn, tedy např. i bez diametru, R 43, Velkého městského okruhu a podobně. Jen jsem netušil kolik mozků s důchodcovským myšlením se zabývá železnicí.
Chce-li někdo argumentovat, že jsem placeným agentem betonářské lobby, má smůlu - ta bude betonovat i v případě, že nové nádraží bude realizováno v méně posunuté poloze. Pokud jde o vícenáklady, netušil jsem, že to bude hradit Xhost ze svého. Ty vícenáklady vzniknou totiž vždy, otázkou je jejich výše. Pokud půjdeme cestou úspor za každou cenu (což v tomto státě velmi dobře známe), pak sice něco ušetříme, ale ve výsledku to několikanásobně přeplatíme. Nejedna stavba se stavěla s vědomím, že se vědělo, že to nebude vyhovovat, ale musíme ušetřit. Dnes tedy budeme šetřit evropské peníze pro někoho jiného. Jistě nás za to bude milovat a kdoví zda nás neprohlásí dokonce za svaté.
Závěrem jedno: Je lépe udělat věc pořádně než ji po několik desetiletí přebudovávat pomocí různých přílepků, omezení provozu a velké nasranosti obecenstva, že se pořád v něčem jen rýpe a nic se nemění. Jako příklad stačí uvést již více než 30 let trvající výluky v okolí Vyškova, kdy se nic podstatného nezměnilo, pouze na tom vydělaláva autobusová firma. Na obsazení vlaků je po po těch 30. let náhradní dopravy hodně znát. Ale hlavně že šetříme, výsledek je skoro stejný, jen substrát odchází...
Warmovcikov
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.53.198
Odesláno Neděle, 25. července 2010 - 14:16:00    Odkaz na tento příspěvek  

to Bram:

Vidím, že pro některé lidi není na světě jiný pohled na věc, než že někdo s opačným názorem je jistě placený provokatér. No nic, každý máme duchovní rozměr na jaký stačíme. Pokud jste vůbec schopen racionálního přemýšlení, tak se prosím zamyslete nad tímto. Proč jsou stále titíž lidé proti všem velkým dopravním stavbám v Brně a okolí? Proč léta blokovali výstavbu tunelů v Pisárkách, navazující mimoúrovňové křižovatky, královopolských tunelů, proč blokují přesun nádraží, výstavbu dálnice do Vídně, silnice R43, atd. Jistě, můžete si odpovědět, že všechny tyto stavby jsou špatné, že lidé, kteří je připravují - ty stovky a stovky urbanistů, architektů a projektantů - jsou naprostí nýmandi a že jediné intelektuální "terno", které v Brně máme jsou pánové Ander, Bártík, Hollan a spol. Pokud si takto odpovíte, je mi Vás upřímně líto. Mimochodem, nejsem žádný betonový fanatik, pracuji v úplně jiném oboru a dokonce dobrovolně nemám auto a zvládám život s rodinou v Brně úplně v pohodě s využitím veřejné dopravy. Tím se např. odlišuji od paní Drápalové, která se v rozhovoru přiznala, že jezdí nakupovat do hypermarketu autem. Že prý je takto nakupování pohodlnější. Věru, typický příklad "uvědomělé brněnské ekologické aktivistky". Spousta krásných slov pro hlupáky, abychom se dostali zadarmo nahoru a za zády pravý opak. Také můžeme zmínit příklad pana Ondřeje Lišky, který jezdil zcela bezprecedentně do Bruselu rozmlouvat EK peníze na nové brněnské nádraží. Takovéto jednání nemá snad obdoby nikde na světě. Nyní se tento pán, který udělal rychlou kariéru jen díky neuvěřitelně naivním brněnským voličům, kteří mu za toto jednání ještě tleskali, přestěhoval při první příležitosti do Prahy, z čehož je vidět, jak moc mu na Brně "záleželo". No nic, tak podporujte dále takovéto lidi a urážejte ty, kteří se snaží pro Brno něco udělat. Někdo holt na víc nemá.
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 174
Registrován: 6-2006
Odesláno Neděle, 25. července 2010 - 14:23:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Příspěvek, jak vystřižený z jednoho webu.
"Kdo se jen trochu vyzná v dopravním stavitelství, tak musí být všemi deseti pro odsun. Jen staří, zkostnatělí, pomýlení a najatí ideodiverzními centrálami trvají na současné poloze."

Jen tak na okraj. Žádné evropské peníze nejsou. Jsou jen naše. EU žádné peníze "nepeče", jen přerozděluje ty, které od nás "vybagruje".
Warmovcikov
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.53.198
Odesláno Neděle, 25. července 2010 - 15:37:06    Odkaz na tento příspěvek  

To M_g

To vůbec nikdo netvrdí, že je nutné být všemi deseti pro odsun. Ten má jistě i své nevýhody, ale klíčoví lidé, kteří o této záležitosti rozhodují prostě dospěli k přesvědčení, že výhody oproti rekonstrukci stávajícího uzlu převažují. Hotovo, tečka. Je směšné psát příspěvky o tom, že to všichni dělají jen pro čachry s penězi a pozemky.

rozmlouvat EK peníze...znamená rozmlouvat Evropské komisi peníze. Že jsou to v principu naše peníze, vybrané od členských států, o tom vůbec nepochybuji.
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 476
Registrován: 8-2003
Odesláno Neděle, 25. července 2010 - 15:49:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_g zatím jich od nás bagruje kolem 1,2 mld EUR ročně a sype sem 5x tolik. Až toto skončí, zas nám přituhne. Tj po 2013
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2158
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 25. července 2010 - 16:00:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Warmovcikov: Nehodlám se zabývat aktivisty o kterých píšete. Jde mi o něco úplně jiného, ale to je z mých příspěvků více než patrné. To, že jsem vás označil za součást jisté lobby, bylo na základě vaší argumentace - racionální jádro jí chybělo.

Erwin: Nové spojení v Praze jsem použil zejména z důvodu, že se tím v Brně zastánci odsunu (tedy přesunu, abych neiritoval) dost ohánějí. Obvykle slyším: V Praze mají Nové spojení a na nás se kašle. Je to velmi hloupý argument, protože neexistence Nového spojení bylo nejslabší místo pražského uzlu. A popravdě řečeno, šlo o účelně vynaložené peníze, což je v dnešní době velmi málo vídaný jev, ač i Nové Spojení má nějaké ty vady.

Co mi vadí na přesunu nádraží v Brně lze shrnout do několika bodů a jde o celkem známá fakta: 1)Větší docházková vzdálenost do centra, 2) Nemalé investice do návazné MHD, zejména tramvajových tratí a přesto linkové vedení nedosahuje takových kvalit jako v současné podobě, 3) Silný provoz nákladních vlaků v odsunutém nádraží (na dnešním hlavním nádraží tento problém neexistuje). 4) Ohromná finanční náročnost, zvýšená zcela jistě o nutnost likvidace současné drážní infrastruktury na stávajícím hlavním nádraží - to platit soukromí investoři opravdu nebudou a navíc se to zcela jistě zvrhne v nechutný kšeft typu: Likvidace starých ekologických zátěží.

Čili z hlediska uživatele nádraží jsou pro mne výše uvedená fakta zmíněná v bode 1 až 3 velmi důležitá, bod 4 mne zajímá z pohledu daňového polatníka.

Technologii provozu na současném nádraží zhodnotil pan Michal Drábek, tudíž další diskuse o tom, co se vejde či nevejde na současné nádraží je bezpředmětná. Vejde se toho tam dost a v případě rozšíření o další dvě koleje se tam vlaků vejde ještě víc.

A zároveň smekám před šikovností pracovníků řídících provoz na brněnském hlavním nádraží, jednoduché to tam pro ně v současném stavu rozhodně není.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 788
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 25. července 2010 - 17:08:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Warmovcikov, Ervin: Spojení s pány Ander a spol. zcela odmítám. Sám si o nich nemyslím nic dobrého. To ale neznamená, že musím být pro odsun, ne? Důvody popsal ve zkratce Bram. To, že místní aktivisté blokují R43 či VMO mě štve stejně jako vás, ale však jsem to také nijak nezmiňoval a nerozporoval, tak k sobě buďme korektní.

Mě se zdá, že to, že projekt posunu nádraží má pořád u spousty lidí zelenou je dáno především jeho obrovskou setrvačností typu:
Nalilo se do toho již tolik peněz, tak přece nepůjsou oknem.
Podporoval to kdysi arch. Janák - a to byl vyhlášený urbanista - a další odborníci, tak na tom něco bude atd. Tedy argumenty skutečně odborné

Již se nepíše, že odborníci, co to podporují studovali většinou za hlubokého socialismu a dodnes se nepřenesli přes technokratické myšlení typu "Zakřivená nástupní hrana je největší zlo jakož i vše, co neodpovídá a co nepopisuje ČSN.

Mě z pohledu návštěvníka prostě stávající poloha nádraží vyhovuje. Vylezu z vlaku a za 2 min, již odjíždím tramvají do jakékoliv části města. V budoucnu mě bude 10-15 min, trvat dostat se z nádraží na bývalé nádraží, kde budu muset ještě do různých směrů přestupovat. Přitom dnes tam dneska přijedu rovnou.
There are places I remember
All my life though some have changed
Some forever not for better
Some have gone and some remain
Erwin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.158.141
Odesláno Neděle, 25. července 2010 - 18:41:09    Odkaz na tento příspěvek  

Tak vám hoši řeknu, že jsem až doteď netušil to, že při likvidaci současného kolejiště (po výstavbě nového nádraží)se bude řešit ekologická zátěž (hlavně odpady z míst znečištěných ropnými látkami), zatímco při přestavbě starého, nevyhovujícího nádraží tento odpad, který se také bude muset vytěžit, nebude ekologicky ničím zatížen. To je mi novinka!

Myslím si, že velkou bolestí je to, že mnohým stále leží hluboko v hlavě nevydefinovaná otázka brněnského centra. Tedy co je to centrum a co už není, zda se definuje jeho střed (náměstí Svobody???) anebo centrum je ještě u Janáčkova divadla nebo třeba i na Mendlově náměstí - a hlavně kudy vede hranice centra a periferie. Třeba i zda je to dáno hranicí městského obvodu Brno - střed. Pokud nebude definována a vědeckým rozborem několika expertních skupin podložena a zodpovězena tato otázka, zřejmě není možno s přestavbou brněnského uzlu začít (samozřejmě v to nepočítám již hotovou myčku a odstavné koleje, které budou jednohlasně označeny za perferii města).

A ještě pro předchozí příspěvek pańswa: O brněnském nádraží by měli rozhodovat odborníci, kteří tomu rozumějí a s hlasem poradním i lidé mající bydliště v Brně. Přespolní ať rozhodují o dění ve své obci. A pokud se někomu vyčítá, že studoval za socialismu, pak je lépe vidět jeho celoživotní výsledky než akceptovat nějaké magoroviny podpořené kvalifikací z plzeňské univerzity. Tímto výrokem samozřejmě na nikoho konkrétního nemířím, aby mi někdo nepodsouval, že ho spojuji třeba s panem Anderem, jen proto, že jsem se zmínil o paní Au, Au, Au - natočte to i s dětmi na kameru, protože já chci být poslankyně...
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 175
Registrován: 6-2006
Odesláno Neděle, 25. července 2010 - 18:59:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Erwin: se středem děláte si legraci, a nebo jste neviděl mapu Brna?
Erwin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.158.141
Odesláno Neděle, 25. července 2010 - 19:04:41    Odkaz na tento příspěvek  

Vidím, že jsem vás dostal...
Imperialista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.224.99
Odesláno Neděle, 25. července 2010 - 19:24:34    Odkaz na tento příspěvek  

Ikdyby vám Erwine praskla cévka v mozku, tak stejně teď hóóódně dlouho peníze na odsun nádraží nebudou =oP Možná by jste alespoň mohl jmenovat ty odborníky, kterými se pořád oháníte, když sám nejste schopen svého názoru. Doufám že to nebudou experti typu pana Onderky, kterému by se líbilo kdyby "mrakodrap" AZ Tower v jižním centru, měřil magických 111 metrů apod.
Lenoši
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 174
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 25. července 2010 - 19:33:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No na nové nádráží a vše kolem co chtějí udělat peníze mají. Teď už se bude jen čekat 15 dnů jestli nebude někdo proti a pak budˇzačnou či nezačnou stavět.
Bydlím v Brně - HH, cca 200 metrů od přejezdu (přestavba ŽUB), fotky z přestavby v HH - Prejezd a Herspicke nadrazi
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6463
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 25. července 2010 - 19:35:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Několik námětů do diskuse:

- Nakolik současné nádraží + kolejiště skutečně brání výstavbě nových ulic, budov atd. v prostoru za ním? I za dnešní situace, kdy nádraží + přilehlé kolejiště má bránit rozvoji města, vznikly stavby jako Vaňkovka + sousední administrativní budovy.

- V současné době tu máme nedokončené torzo kanclářských budov na Heršpické ulici.
Proč tato stavba nebyla dokončena?
Dá se předpokládat, že o podobné stavby v tzv. jižním centru by byl zájem, a nedopadlo to třeba podobně?

- Kromě samotných Brňanů do toho podle mě má co mluvit například Krajský úřad JMK coby objednatel vlakové dopravy a tvůrce dopravní koncepce.

- Snad je zřejmé, že v případě výstavby nového nádraží a úplné likvidaci infrastruktury toho starého by těch likvidačních prací bylo více, než při "pouhé" rekonstrukci stávajícího nádraží. Jednak by muselo dojít k odstranění mostních konstrukcí, pilířů, částečně i náspů atd.; a tak jako by se nějaký "odpad" musel vytěžit při rekonstrukci stávajícího nádraží, tak totéž bude zřejmě nutné při rekonstrukci prostoru stávajícího dolního (budoucího hlavního osobního?) nádraží.

- K 1. 1. t. r. a příchodem nového JŘ brněnské MHD došlo k mírné redukci počtu spojů (zrušení úseků některých linek, prodloužení intervalů o víkendech atd.). Jak se asi Brno vyrovná s potřebou naopak rozsah městské dopravy kvůli nově umístěnému nádraží posílit?

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 296
Registrován: 7-2009
Odesláno Neděle, 25. července 2010 - 20:37:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: k tomu poslednímu bodu o případných vyrovnáních se s potřebou většího výkonu MHD - odpověď je prostá, milý Watsone, zvedne se jízdné (tj. podojí se cestující)... Jak jednoduché, ne?

akoby v tomhle státě někdy od plyše šlo o efektivitu ve prospěch uživatelů...
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím více).
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 807
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 25. července 2010 - 22:14:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Abych pravdu řekl, tak mi opravdu hlava nebere, jak někdo může považovat za dobrý nápad odstěhovat nádraží z ideálního místa (= v uzlu MHD) někam do pustiny, kam se snad s velkými náklady dají přivést dvě tramvajové trati. Železnice, pokud má fungovat, tak musí být funkční součástí celého systému veřejné dopravy. Kraj (Kordis) lije spoustu peněz do výstaby přestupních terminálů na venkovských nádražích, a město mu to sabotuje tím, že na druhém konci chce odstřihnout vlaky od MHD.

Zkuste se podívat na mapu: brněnská MHD je postavena na tramvajích, a tramvaje v Brně se rozjíždějí do všech směrů z "kolečka" Husova - Joštova - Rooseweltova - Benešova - Nádražní. Dnes je nádraží přímo na něm. Když ho dáte jinam, budete muset vozit lidi mezi nádražím a tím "kolečkem". To jsou výkony navíc, které musíte zaplatit - a ve vlakové dopravě je neušetříte, to je opravdu navíc.

Kdyby to bylo naopak, nádraží bylo už 150 let někde kilometr od centra a jeho obsluha MHD by byla problematická (k vidění např. v Bratislavě, Olomouci či Hradci Králové), a někdo by přišel s nápadem přestěhovat ho do jednoho z centrálních uzlů MHD, pak bych chápal vášnivou diskusi. Na jedné straně zlepšení návazností, na druhé zpřetrhání léta fungujících vazeb, prostě pro a proti. V současné situaci prakticky žádné argumenty pro odsun neexistují, s výjimkou hotového projektu za mnoho miliónů Kč ... ale protože je to přibližně stejná částka, o jakou se prodraží provoz MHD za jeden rok fungování odsunutého nádraží, je vyhození toho projektu do sběru to nejlepší, co se s ním dá udělat.

Evropské peníze jsou sice oblíbený argument pro odsun, ale EK není žádná mašina, která orazíkuje cokoliv, co jim tam z členských států pošlou. Budou se ptát. Zlepšuje projekt fungování a atraktivitu veřejné dopravy? Snižuje její provozní náklady? Zlepšuje podmínky pro nákladní dopravu? Má podporu veřejnosti? ... Až zjistí, že odpovědi na všechny otázky zní NE, hodí ten projekt SŽDC hezky na hlavu. Brno může být leda naštvané samo na sebe, protože kdyby si městští radní nevymýšleli blbosti se stěhováním za Zvonařku, mohlo nové nádraží za evropské peníze dávno stát.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 205
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 25. července 2010 - 23:23:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Tohle by chtělo asi trochu ďáblova advokáta.

Současný systém brněnské MHD se může jevit jako použitelný dnes, ale když už řešíme budoucnost, pak se obávám, že donekonečna z něho město nevyžije. Pokud bychom dříve nebo později neměli nějaký ten slavný diametr, pak stejně nemůžeme mít skutečně uspokojivý systém, ať už bude nádraží kdekoliv. Pokud bychom ho měli, pak pokud bude nádraží ležet na něm, nebude až zase tolik záležet na tom, jestli je i u uzlu na dnešním hlavním nádraží (ještě víc, pokud se jako součást projektu realizují ty návazné železniční zastávky a další uzly po městě).

Tím tedy nemyslím, že by na té odsunuté poloze bylo něco úžasného, že bych ten projekt obhajoval, to určitě ne, taky jsem spíš proti tomu, ale určitě si nemyslím, že by spojení toho jednoho uzlu tramvají a hlavního nádraží bylo naprosto kritické a mělo představovat tak zásadní argument, zejména v dlouhodobé perspektivě.
http://bahnhof.cz
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 400
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 25. července 2010 - 23:39:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Kancelářské budovy jsou dávno dostavěny. Ta poslední, co se na ní už zase znova pracuje má být hotel. Ten, kdo to stavěl, jistě nemohl vědět, že přijde hosp. krize. Ale možná, že na CTP nečetli k-report, jistě by se jim rozsvítilo.

Racek: Proč vy pořád tak sveřepě zamlčujete, že po plánované výstavbě nových přestupních uzlů, jako např. Lískovec, Vídeňská, Židenice už prostě nedojede na HBf tolik lidí, aby se kvůli nim musely do těch míst stáhnout všechny šaliny? Proč jezdí tolik lidí do toho "kolečka"? Protože to nyní jinak nejde. Z toho kolečka se rozjíždějí dál. Jak jedou třeba teď lidi do nemocnice v Bohunicích? Dojedou na to vaše kolečko a hurá pěšky k Tescu a na bus. V budoucnu např. ženská ze Střelic vystoupí v Lískovci a trolejbusem nahoru za 5 min...http://www.estav.cz/zpravy/nove/brno-trolejbusy-nove-trate.html
A také ignorujete autobusy MHD, které už nyní jezdí po Opuštěné.
Některé argumenty proti této stavbě uznávám, viz. nedomyšlený průjezd nákl. vlaků, ale toto vaše věčné lkaní nad tím, že se budou hordy substrátu tísnit u jedné šaliny neberu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Huffnagell.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Huffnagell.)
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 401
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 25. července 2010 - 23:51:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Erwin: O tom už tu byla kdysi řeč. Co je vlastně to centrum? A kolik lidí, kteří dojíždějí do Brna tam pracuje?
Všichni se zaklínají "centrem", ale nikdo nikdy nespočítal, kolik lidí jede ráno do centra a kolik by rádo vystoupilo někde na periferii, kdyby tam ovšem byla zastávka, viz. už zmiňovaný Lískovec.
Pánové, co je dnes v centru? Obchody, soudy. Co dál je v tom kolečku, že prý do něho míří ráno tolik lidí?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6466
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 26. července 2010 - 00:01:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Huffnagell:

Ta poslední, co se na ní už zase znova pracuje má být hotel. Ten, kdo to stavěl, jistě nemohl vědět, že přijde hosp. krize.
O. K., "kancly" opravuji na "hotel".
S tou krizí: no právě - stejně tak se může stát, že se něco rozestaví i v "jižním centru", a pak "přijde krize" a dopadne to jako... třeba ten hotýlek (nebo co to mělo být), co už snad 20 let stojí nedostavěný nad Popůvkami.

plánované výstavbě nových přestupních uzlů, jako např. Lískovec, Vídeňská, Židenice už prostě nedojede na HBf tolik lidí, aby se kvůli nim musely do těch míst stáhnout všechny šaliny?
- Před časem se tu pokud vím psalo, že o zastávce na "Vídeňské" se reálně ani neuvažuje (?)
- Sám píšeš o cestě na zastávku v Lískovci a dál trolejbusem. Je Brno ochotno dát peníze na protažení trolejbusu z Osové až k nové zastávce v Lískovci?
Mmch. Myslím si, že pro lidi cestující ze Střelic do bohunické nemocnice je nejvhodnější variantou kombinace linky č. 404 na Osovou + dál trolejbus/autobus. Ať už zastávka v Lískovci stojí, nebo ne.

Mimochodem - případná výstavba zastávky v Lískovci nebo třeba i na té Vídeňské (možná i u těch Židenic, ale tam si nejsem jist, jak by se to tam vešlo) se dá realizovat i při zachování nádraží v současné poloze, že.

I když i v těch Židenicích došlo určitě v posledních letech ke zlepšení, když se několik bus linek z Maloměřic, Juliánova a Líšně dotáhlo právě až k vlakovému nádraží.

Jak jedou třeba teď lidi do nemocnice v Bohunicích? Dojedou na to vaše kolečko a hurá na šalinu.
Nepoužívá daleko víc lidí do nemocnice Bohunice linky č. 60 + 61, které obslouží jak zastávku na Zvonařce, tak Úzkou (tedy kousek za vlakovým nádražím), a doveze je - na rozdíl od tram, ze které by stejně pak museli přestupovat na bus - až před nemocnici?

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 597
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 26. července 2010 - 00:04:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Warmowcikov: Je veřejným tajemstvím, co motivovalo lidi s rozhodovací pravomocí tlačit vší silou odsun nádraží. Kvalita projektu to určitě není.

Huffnagel: Nové zastáffky mohou dobře sloužit i při zachování současné polohy nádraží, ba dokonce i lépe, protože železnice by tak získala potenciál převzít část zátěže od MHD.

Erwin:Vícenáklady nezaplatí jen xhost, ale i Vy a všichni ostatní. Zatímco smyslem nových staveb je situaci zlepšit (VMO, R43, tento projekt znamená přesný opak. A jen roční náklady na obsluhu odsunutého nádraží alespoň nějakou návaznou dopravou by městskou kasu vyšlo na 150 mega ročně. Vynásobte to 10, 20, 30 lety. Přitom jsou v Brně místa, kde je daleko naléhavější šaliny přivést (Lesná, Kamechy, Líšeň). Ty se kvůli odsunové chiméře nedočkají nikdy.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 808
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 26. července 2010 - 00:38:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie: co je to dlouhodobá perspektiva? Pokud by byl diametr "na pořadu dne", pak by bylo v zásadě jedno, kde bude stát hlavní nádraží pro těch pár dálkových cestujících*. Ale odsunuté nádraží bez diametru jako "provizorní řešení" na nějakých 20 až 120 let? To by musel existovat nějaký opravdový argument, proč nádraží odstěhovat, zatím se žádný takový neobjevil!
* ale jak říkával Jura Dukát: odsun nádraží je bez diametru nemožný, ale s diametrem zase zbytečný, protože těch pár zbylých vlaků se vejde kamkoliv.

Hufnagel: nic nezamlčuju, jenom si nedělám iluze, že by ty uzly něco zásadně řešily. Lískovec bude super pro kampus a Bohunice, ale nic víc - do sídlišť se moc nejezdí. Na Vídeňské je dost zoufalá návaznost na MHD - tramvaje z Modřic mají nepoužitelné intervaly a ke konečné u hřbitova už to bude docela dálka. Židenice jsou asi tak nejpoužitelnější. Celkově se mi zdá reálný odhad ing. Veselého, že ty zastávky dohromady použije 10 % cestujících. Není moc reálné, že by zastávky využívali lidi z linek, které přes ně nejedou (přestup vlak - vlak), to by musely stát blízko cílů cest a ne jenom u MHD.

Co dál je v tom kolečku, že prý do něho míří ráno tolik lidí? Hromadná doprava! Jasně, že ten systém můžete zgruntu překopat, ale to by stálo srovnatelně peněz, jako nové nádraží.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 599
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 26. července 2010 - 10:19:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejrozumnější by bylo uložit odsun k ledu a začít tvrdě makat na SJKD, s tím nemá obecně problém skoro nikdo. Jenže když se bude stavět nádraží, nezbude na diametr. Když se za pár let postaví diametr, zjistí se, že stávající HBf bohatě stačí, jako rezerva se dají přidat dvě koleje k Tescu, předělat jižní zhlaví, zabezpečovačku, výhledově třeba třetí nebo i čtvrtou kolej do Šimic - místo tam je a ne že ne, případně spojku na nákladový průtah, aby se nemuselo na žádný směr úvraťovat a je vymalováno. V dalším výhledu lze pracovat na zrušení celého Dolního podle projektu NVC, což by uvolnilo místo pro tu vybájenou jižní čtvrť, kterou nechť zaplatí soukromý sektor.
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 402
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 26. července 2010 - 17:48:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prosím vás, lidi, neblbněte!!!
Dokážete si představit přestavování stávajícího nádraží za provozu? Dokážete si představit těch milión problémů, které vyvstanou mimo projekt (archeo, voda, tekuté písky, atd., atd...)? Já jsem měl tu čest poznat práci při předělávání "blbých" Heršpic, bylo to chvílema na mašli. Opravdu si myslíte, že by stačilo přidat dvě koleje? Víte, kolik by se ozvalo protihlasů? Víte jak by dnes trvalo dlouho veškeré posouzení všech vlivů? To by se nezačalo stavět do roku 2020.
Já nejsem, a píšu to tady už posté, bezhlavým zastáncem odsunu. Ale proč všichni zastánci Nádraží v centru nevyvíjeli takovou aktivitu už v dobách, kdy se teprve rozhodovalo, jestli tam, nebo tam? Proč už neexistuje druhá verze, se všemi náležitostmi? Připadá mi to ze strany některých lidí (Liška) jako vyložená sabotáž.

A teď věcně: Racek: Myslel jsem to s tím kolečkem tak, že v něm není už moc míst, kam by se jezdilo v Brně za prací, nerozuměli jsme si.
Goldfinger, David, Racek: Nové zastávky by samozřejmě mohly fungovat i při stávající poloze, já se jen snažil vysvětlit, že odlehčí tomu novému a hlavně návazné dopravě z nového. Racek velmi dobře doplnil ten kampus. Pokud ta trolejbus. smyčka v Lískovci vyjde, jsem si jist, že pro lidi ze Střelic bude rychlejší než bus na Osovou. (David) V Tetčicích se připravuje točna pro busy a lidi dál pojedou vlakem. Kdo se někdy svezl ráno autobusem od Ivančic, tak ví, že min. polovina lidí vystupuje u nemocnice + do budoucna samozřejmě ten kampus.
Myslím, že to bude fungovat, jen doufejme, že to nikdo nezmrší.
Zghk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 308
Registrován: 7-2002
Odesláno Pondělí, 26. července 2010 - 19:12:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ačkoliv jsem si říkal, že se do těchto nekonečných diskuzí k ŽUBu už nebudu pouštět, tak si neodpustím připojit pár připomínek k výše uvedenému.

- Zastávka v Lískovci není součástí odsunu
- Vídeňská by se stále stavět měla a ten argument o intervalech dvojky je fakt dobrá zoufalost
- V nových zastávkách se Racek jaksi cudně nezmínil o Olomoucké
- Posunutá zastávka v Židenicích výrazně zlepší dostupnost na šalinu
- Odhad předního brněnského dopravního odborníka Veselého o 10 % cestujících využívajících nové zastávky je asi tak stejně věrohodný jako mých 50 %
- Odhadovat náklady rekonstrukce ve stávající poloze z pár čar v mapě bez jakýchkoliv průzkumných prací je mírně řečeno nerozumné
A na závěr jeden dotaz: existuje někde popis toho, jak bude organizován provoz při rekonstrukci ve stávající poloze? A povede se v tomto případě nerozvrátit relativně fungující IDS?
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 206
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 26. července 2010 - 19:44:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikdo netuší, jak by se nádraží přestavovalo v současné poloze, protože to nikdo asi reálně neřešil. Ale ani odsunutý projekt není ani omylem ve stylu „něco si budeme bokem stavět a pak to jenom jednoduše napojíme“, ty problémy jsou tam taky, předělávalo by se toho hrozně moc.
http://bahnhof.cz
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6474
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 26. července 2010 - 19:56:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zghk
existuje někde popis toho, jak bude organizován provoz při rekonstrukci ve stávající poloze? A povede se v tomto případě nerozvrátit relativně fungující IDS?
I kdyby mělo dočasně dojít k "rozvrácení" konceptu IDS, tak po dokončení prací by se mohl vrátit do původního konceptu.

Když se postaví nové nádraží podle návrhů, které jsou, tak se stejně koncept bude měnit, už jen kvůli jinému zapojení tratě od Sokolnice (dnes od jihu, po odsunu od severu), což by mělo znamenat změnu linek (nebo že by začala S2 jezdit přes "nové Brno hl. n." úvratí?)

Napadá mě otázka, jak se projeví to rozšiřování tělesa kolejiště mezi Židenicemi a Černovicemi v provozu? Nezpůsobí to taky rozvrat v dopravě směr tratě č. 300 a 340 + v nákladní dopravě?

Huffnagell:
Jistě, nic není černobílé. Sice tu někteří tvrdí, že vše je "černé", ale na druhou stranu mi přijde, že opačná strana říká, že vše je "bílé" (třeba právě argument s tím, jak by stavební práce omezovaly provoz - provoz v Praze hl. n. a jejím okolí byl stavebními pracemi - nový podjezd u Bulhara, zrušení Hrabovské spojky, postupná přestavba nástupišť) postupně omezován taky několik let, a nikdo snad neuvažoval o tom, že by se mělo nádraží stěhovat jinam, atd.). A i to je špatně.

A těch otázek tam vidím víc - třeba i ta, kde město Brno vezme peníze na nutně větší rozsah MHD, když ji naopak letos osekalo.

V Tetčicích se připravuje točna pro busy a lidi dál pojedou vlakem. Kdo se někdy svezl ráno autobusem od Ivančic, tak ví, že min. polovina lidí vystupuje u nemocnice + do budoucna samozřejmě ten kampus.
Troufám si říct, že lidi cestující od Ivančic do oblasti Bohunic, ale i Mendlova náměstí, budou dál jezdit přímým busem (který jezdí aspoň ve špičce pracovních dnů), než aby dvakrát přestupovali (v Tetčicích na vlak a kdekoliv v Brně na MHD).

Samozřejmě jen tehdy, pokud někdo ty autobusy, které jsou někdy vytížené tak, že ani nepoberou všechny cestující, nějaká iniciativní osoba nezruší, že.
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 403
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 26. července 2010 - 20:27:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie: A o tom to je. Že ten projekt nikdo reálně neřešil. A protože ho neřešil, tak to aspoň bude kazit těm, co řešili projekt jiný. Tak mi to připadá.
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 478
Registrován: 8-2003
Odesláno Pondělí, 26. července 2010 - 20:34:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chlapci, do Brna jsem jezdil vlakem už 30 let, tak to tam znám jen trošku. Za cenu zbourání jednoho baráku na jihu (a zabrání x parkovišť, které můžou zůstat o patro níž, čímž vyrobí super P+R) narovnám většinu nádraží i na požadovanou délu 400m. Oblouky na vjezdu do Prahy by chtěly srovnat metodou hodně široký most, možná zbořit 2 domy a máme placu na nádraží... Výkup odhaduju na 100 mil Kč jako terno cenu pro obě strany. A hlavně pak by byl v pohodě odjezd na Prahu po 4 kolejích a tím už to vyjezdit půjde.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 207
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 26. července 2010 - 20:40:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, taky mi není docela jasné, proč se zelení za celou tu dobu, co sedí na tom magistrátě, nepokusili přijít s myšlenkou zadat někomu variantní projekt nádraží v současné poloze. Sice by jim to možná neprošlo, ale přece by se hned nemuselo zpracovávat kdovíco za desítky miliónů, a pár peněz by snad vybojovat dokázali. I kdyby, oni to prostě ani nezkusili.

Pak by se dalo argumentovat jedno proti druhému, ne zlý odsunutý projekt, který nikdo nemá rád, proti letmým nákresům v „centru“. To je nanic.
http://bahnhof.cz
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 404
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 26. července 2010 - 20:44:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie: Přesně.
pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.9
Odesláno Pondělí, 26. července 2010 - 20:59:28    Odkaz na tento příspěvek  

Warmovcikov
hahahaha... většina z těch stovek architektů, urbanistů a projektantů to dělá jen proto, že jim za to platí.
a k vaší vytoužené dálnici na vídeň bych dodal, že úsek pohořelice-mikulov vede mimo sídla a dopravní zatížení není nijak vyjímečné oproti I/35, která vede přes sídla. proti ní ekoteroristé neprotestují, ale ani dopraváci na ni nepracují. jste stejný jako ti vámi kritizovaní ekoteroristi....
dopraváci si nalajnují a už nepočítají. mimochodem eu nechce dát ani korunu na dálnice v místech, kde je dopravní zátěž pod 20 tis. automobilů.
podobně komický důvod je ke stavbě nového brněnského nádraží. zkuste se někdy postavit na velké nádraží v západní evropě a pochopíte. tady v brně skoro nic nejezdí, ale naopak zde vlaky hodně dlouho stojí.
kvalitní architekt nebo projektant se nepozná podle kvalitního řešení, ale podle toho, že dokáže obhájit seběvětší blbost, kterou si u něj objednal investor
Erwin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.158.141
Odesláno Pondělí, 26. července 2010 - 21:30:08    Odkaz na tento příspěvek  

Huffnagell:
Jen je nechte, ať se vyblbnou, teprve pak pochopí, že předělávání starého nádraží za provozu je nesmysl, protože projedou vlaky vyšší kvality a R a osobáky už budou mít problém. Celkový rozvrat IDS na dlouhé roky je přesně to, zač lidé mající zájem zuby nechty udržet nádraží v původní poloze, tak urputně bojují.
Jinak díky za rozumné názory...
Imperialistovi: Nebojte se, žádná cévka nepraskne. Už se těším na to, jak budete naříkat až se to bude stavět za výlučně brněnské peníze, že ve městě na nic jiného už prachy nebudou. Na tento nářek se těším opravdu nejvíc.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6477
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 26. července 2010 - 21:38:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Erwin:

Jen je nechte, ať se vyblbnou, teprve pak pochopí, že předělávání starého nádraží za provozu je nesmysl, protože projedou vlaky vyšší kvality a R a osobáky už budou mít problém.

Anebo by se to dalo vyřešit i tak, že by se dočasným "hlavním" nádražím stalo po dobu přestavby nádraží v Židenicích. EC + rychlíky směr Jihlava i směr Břeclav by jely po nákladním průtahu.
Na hlavní by jezdily jen regionální vlaky, na což by mohla stačit vždy jen polovina kolejiště.
O to rychleji by mohla probíhat samotná rekonstrukce.

Ještě jsem se tu zapomněl zeptat na tohle - ten "zlý odsunutý" projekt, který dostal to územní rozhodnutí, je v jediné variantě, a to té s problematickým úrovňovým křížením tras na severním zhlaví?
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 405
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 26. července 2010 - 22:02:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Nic by se nedalo vyřešit. Jsou to jen neustálé kdyby, jak by, zbourat Tesco, přidat dvě koleje. Odpůrci přesunu nádraží měli možnost zbláznit lidi, najít architekty, vypracovat plány, zpracovat vlivy na živ. prostředí, atd. A pak mohli říct: Máme projekt B, který je lepší, bude rychlejší a bude stát míň peněz.
Udělal někdo něco, kromě neustálých hloupých keců kdyby kdyby? Jejich Nádraží v centru jsou jen malůvky. Jejich nápad o podzemním 5. nástupišti a vlaky pod Petrovem...Bože, kolik hovadin už jsem si tady přečetl. Jasně, šlo by to, jde všechno. Ale jsme v ČR, v roce 2010, s dluhy a rozpočtem, který je takový jaký je.
Tak už se zaměřme na řešení problémů s novým nádražím a staré nechme těm desítkám potkanů, kteří se tam potulují...
Masinka
Administrátor

Číslo příspěvku: 5766
Registrován: 6-2002

Odesláno Pondělí, 26. července 2010 - 22:32:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Huffnagell:
Odpůrci přesunu nádraží měli možnost zbláznit lidi, najít architekty, vypracovat plány, zpracovat vlivy na živ. prostředí, atd.
Těžko někdo bude jen tak z plezíru bez veřejných peněz dělat dokumentaci za spoustu milionů. To bych nikomu nezazlíval.

Bože, kolik hovadin už jsem si tady přečetl.
Tak třeba Skarabeus, permanentní přesuny autobusák pod vlakáč a ven, "rychlodráha" mezi nádražími a různé interakce s diametrem, to jsou všechno podobné hovadiny, jen s tím rozdílem, že o nich slyšíme z oficiálních míst. Přitom je od začátku zřejmé, že likquidace Tesca je jediná rozumná možnost :-) (On tam teda přibyl i ten prosklenej zakulacenej barák v Úzké, ten musí taky pryč...

Ale jsme v ČR, v roce 2010, s dluhy a rozpočtem, který je takový jaký je. Tak už se zaměřme na řešení problémů s novým nádražím
No právě, aby ten rozpočet celý projekt nezaříznul. Gigantický projekt bez možnosti etapizace s hromadou problémů, toť ideální adept na velké úspory, podobně jako pražská rychlodráha na aeroport.
Sexuolog
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 701
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 26. července 2010 - 22:45:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Huffnagell: Odpůrci přesunu nádraží měli možnost zbláznit lidi, najít architekty, vypracovat plány, zpracovat vlivy na živ. prostředí, atd.

- Odpurci odsunu lidi zblaznili, prosadili referendum, ktere tezce vyhrali. Magistrat se k nemu ale nema.
- Polozte si otazku proc hlavni iniciator presunu (magistrat) nenechal vypracovat projekt pro prestavbu soucasneho nadru.
pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.9
Odesláno Pondělí, 26. července 2010 - 22:53:10    Odkaz na tento příspěvek  

ještě bych se zeptal všech.
kde se v evropě v nedávné době stěhovalo nádraží z centra města? rekonstrukce nejmenujte, těch znám několik.

Masinka
ten skarabeus byl opravdu vrchol všeho. samoúčelností, nefunkčností a cenou tohoto nesmyslu jsem byl zděšen