K-report
 

Archiv do 10. září 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Tratě na Vysočině » Archiv do 10. září 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.58.170
Odesláno Středa, 08. září 2010 - 21:02:22    Odkaz na tento příspěvek  

Stále zde řešíme R/Sp ze Znojma do Jihlavy (HB). Ne že by to nebylo důležité, ale dost se zapomíná že ze Znojma vede i trať do Břeclavi, která je vcelku kvalitní, a mohly by po ní jezdit přímé vlaky Znojmo-Přerov-Olomouc/Ostrava. V úseku Znojmo-Břeclav třeba jako spěšňák, v Břeclavi připojit k rychlíkům Brno-Břeclav-Olomouc. V Otrokovicích samozřejmě přípoj do Zlína.

P.S. Klidně napište že je to blbost, já si to nemyslím.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6550
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 08. září 2010 - 21:11:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hanz_11:
Jízdní doba, jízdné, přestupy, kvalita vozidel, kvalita trati, to vše je proti vašim plánům.
Kromě kvality vozidel (kdyby tam jezdila Desira) a možná i kvality tratí to je pravda, ale totéž platí i pro spojení Praha - Znojmo nebo Jihlava - Znojmo. Spojení Praha - Třebíč (přes stařečské nádraží) by v tomto směru (srovnání vlak x bus) nebylo hůř.

Já to vidím tak, že kdyby náhodou byly ty R/Sp Havlíčkův Brod - Znojmo zavedeny a měly "standardní" inteval 2 h, tak díky pravidelnému křižování ve Starči by tam mohly obě soupravy i "oficiálně" (prostě aby to bylo uvedeno v JŘ) zastavovat, a mohl by na ně navazovat autobusový spoj, který by pak měl cíl na některém z třebíčských sídlišť.
Těch autobusových přípojů by mohlo být klidně i víc, i do okolních obcí atd.

Prostě něco ve smyslu "když už to tam jede a zastavuje, tak je toho potřeba využít".

Happy:
Nevím, jaká je pracovní doba ve Frankische v Okříškách?
Dá by se tam - když už by někdo chtěl denně chodit od/do fabriky až na/z nádraží - vůbec dostat na směnu a ze směnu spoji v současných časových polohách?

(protože jestli hlavní směna začíná v 6 h jako asi ve většině továren, tak to stejně možné není)
Hanák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.34
Odesláno Středa, 08. září 2010 - 22:29:08    Odkaz na tento příspěvek  

Z F J: Frekvence v této relaci skutečně je, ale pro JmK se sídlem v Brně není zajímavá. Proti dále mluví mj. toto: Nutně by došlo k prodloužení pobytu R Brno - Hodonín - Olomouc, které jsou naopak pro JmK zajímavé. Pobyt přímých vozů ze Znojma v Břeclavi by musel být odhadem min. 15 min. (přepřah, vytáhnout, zasunout na R do Oc), na přestup stačí 2-5 min. Navíc se to neudělá ve znojemské kusé...
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3345
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 08. září 2010 - 23:08:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen na vysvětlenou: Bohužel (bohudík) jsem se přeslechl ve zprávách na TV Prima. Pan Sepp v reportáži řekl, že s rušením tratě do J. Dolu a B. Potoka nesouhlasí. Za desinformaci se omlouvám.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Baile_atha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 273
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 08. září 2010 - 23:18:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vycházím z osobních zkušeností. Na vlak v Třebíči se chodí pěšky, popřípadě se k němu přijíždí autem. Další přestup navíc (MHD) nebo zanechávání automobilů v polích je skoro utopie. No a úplné sci-fi je, že by se dopravní úřad na MěÚ Třebíč domluvil s Obecním úřadem Stařeč na dělení příspěvku na takovou linku. Nemyslitelné je samozřejmě cokoliv, co by připomínalo v kraji Vysočina IDS.
Aby se z žst. Stařeč (spíš Čechočovice) stal přestupní terminál, byla by nutná investice minimálně 30 mil. Kč - parkoviště, čekárna, nástupiště. To je další úzké místo.
Když to shrnu, tak místo naprosto odtržené od jádrového území, bez možnosti docházky je na přestupní terminál nevhodné. Tím nedocílíme preferenci vlakové dopravy, ale naopak její další degradaci.
Jirkac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 1-2009

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 08:47:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdo by měl přípoje ze Starče do Třebíče financovat, je další otázka. Myslím, že by to šlo udělat i tak, že by tuto dopravu na sebe vzal přímo RegioJet v rámci svého jízdního tarifu. Od ČD to čekat rozhodně nemůžeme. Prostě nádraží je daleko, tak Vás na něj v rámci jízdenky dovezeme. Podobně jak to třeba funguje v Kutné Hoře, kde je z hlavního nádraží do centra spojení vlakové. Myslím, že 40tisícová Třebíč za tento přípoj stojí.
Baile atha: Stařečské nádraží je dnes v žalostném stavu. Buď jej dráhy opraví, nebo nechají zaniknout. Výšku investice nutnou do opravy nádraží nedokážu odhadnout, to je majetek ČD. Každopádně čekárna se dá využít přímo ve výpravní budově. Úprava přednádražního prostoru pro autobusy, příjezdové cesty a parkoviště by určitě nestála 30 milionů.

(Příspěvek byl editován uživatelem jirkac.)
Jirkac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 1-2009

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 08:52:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: Trať ze Znojma do Břeclavi patří do jiné diskuse. Pro spojení do Čech je ale nepoužitelná, je to obrovská zajížďka. Dobrá je jen pro spojení na Slovensko či na severní Moravu a do Slezska. V současné době je i ona v havarijním stavu. Přitom po opravě by se tam dalo vyšvihnout na většině úseků 100-120 km/h.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3486
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 09:18:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jirkac: Kdo by měl přípoje ze Starče do Třebíče financovat, je další otázka. Myslím, že by to šlo udělat i tak, že by tuto dopravu na sebe vzal přímo RegioJet v rámci svého jízdního tarifu.
Teoreticky by to možné bylo. Ale je velmi pravděpodobné, že celý projekt bude ztrátový a tak ho bude muset někdo zaplatit včetně případné návazné linky.
Navíc se pohybujeme na Vysočině, která z vlastní iniciativy žádnou takovou linku nezavede.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Hanz_11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 223
Registrován: 5-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 09:27:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Desirem ale doufám nechcete jezdit ze Znojma do Prahy?

Jirkac: tuto větu nemůžete myslet vážně "Kdo by měl přípoje ze Starče do Třebíče financovat, je další otázka." To je jedna z prvních otázek pokud se má vůbec uvažovat o začlenění Třebíče do Vašich plánů.

Vidím zde ještě jednu otázku, kterou bych asi začal.
Neustále je zde zmíňováno město Znojmo. Já se od jara celkem často přes Znojmo motám a občas kouknu na nádraží. Ale zřejmě asi v nevhodnou dobu, protože 5-10lidí co nastupují do vlaků v časech 7,30 - 9,00 je k zamyšlení. V MB je to stejný.
Kým chcete ty rychlíky zaplnit?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6552
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 09:52:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hanz_11:

Ne, představy jsou o tom, že by ty vlaky jezdily v trase Znojmo - Havlíčkův Brod (kde by byla možnost přestupu na rychlík směr Kolín - Praha).

P. S. To slovní spojení "nechcete jezdit" trochu vypadá, jako by to byl můj nápad. Není.
Ale - jestli má na trati č. 241, hlavně v její "vysočinské" části, smysl osobní doprava, pak to podle mě jsou právě spěšné vlaky (proč tam osobní vlaky smysl nemají, jsme tu dřív řešili už víckrát) vedené ve smysluplné trase (aby těch přestupů nebylo moc), což je v tomto případě právě Znojmo - Havlíčkův Brod (případně až Pardubice, ale takový návrh na stole není).

Alternativou k této možnosti je asi už jen zastavení osobní dopravy na trati č. 241, minimálně tedy na úseku Moravské Budějovice - Okříšky...
Jirkac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 1-2009

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 09:57:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hanz 11: Asi to vyznělo jinak, než jsem zamýšlel, ale v současnosti projekt RegioJetu se zapojením Třebíče přes Stařeč nepočítá. Proto moje úvaha je pouze hypotetická, působím ve Znojmě, ne v Třebíči. Jde mi nicméně o to, aby tento nadějně vypadající spěšný spoj Zn-HB měl co největší ekonomickou základnu a úspěch. Pokud ale o tuto relaci neprojeví vážný zájem samotná radnice v Třebíči, pak je to všechno stejně zbytečné.

Na Vaši otázku "prázdnosti" znojemského nádraží si musíte odpovědět přece sám - stačí se podívat do platného jízdního řádu a zjistíte, že ze Znojma se nikam vlakem nedostanete. Současná nabídka vás rozveze do okolních spádových obcí, a to je tak všechno. Pokud se chcete dostat na rychlíkovou trať, musíte se půldruhou hodinu osobáčkem v 810 kodrcat do Okříšek, anebo do Břeclavi, na Brno už nic kloudného nejezdí vůbec. A přestupní návaznosti např. v Břeclavi na vlaky IC/EC jsou velmi zdlouhavé - čekáte vesměs 40 minut, což je v podmínkách špinavého břeclavského nádraží s kantýnou vystřiženou z 80. let a s čekárnou bez oken a s pár sedačkami a bezdomovci k uzoufání nepříjemné. Přestupy v Okříškách také nejsou slavné, navíc vznikem nesmyslných krajů se v MB čeká průměrně 15-20 minut. Kdo by takovými vlaky jezdil? A to platí i pro naplnění vlaků z Rakouska. Pokud nebude slušné pokračování ze Znojma na Jihlavu, budou vlaky z Vídně využity méně, cíl je pouze město Znojmo.

Znojemské radnici proto nyní jde o to vytvořit ATRAKTIVNÍ nabídku spojení města s Čechami, kterou město pomůže všudemožně mezi zde bydlícími i celoregionálně propagovat. Nebudeme ale propagovat stávající katastrofu, protože to je pro návštěvníky města spíše ostuda.

V létě jsem si osobně vyzkoušel cestu ze Znojma po Severozápadní dráze do Prahy s 3 přesedáním (Okř., Jih., HB), jely se mnou ze Znojma dvě odvážné skupinky cyklistů, kteří byli na dovolené v Národním parku Podyjí. Litoval jsem jich při těch náročných přestupech, zvlášť v Jihlavě, kde si museli přenášet kola ze zadního nástupiště dopředu k nástupišti u přepravní budovy. To je panečku komfort! Pak není divu, že tím nikdo seriózní nejezdí. Ale máme to tak nechat být a spoléhat se pouze jen na autobusy? Železnice má obrovský potenciál, jen na ni musí a) dostat šanci vstoupit konkurence, b) nebo musí někdo razantně změnit poměry u ČD a především c) je nutno modernizovat regionální tratě s cílem o co největší rychlost a pohodlí, aby byl vlak vždy lepší volbou než autobus.

(Příspěvek byl editován uživatelem jirkac.)

(Příspěvek byl editován uživatelem jirkac.)
Bardotak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 886
Registrován: 9-2008

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 10:14:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:Alternativou k této možnosti je asi už jen zastavení osobní dopravy na trati č. 241, minimálně tedy na úseku Moravské Budějovice - Okříšky...
Ano bohužel je to tak příští rok počítá kraj Vysočina se srušením osobní dopravy v úseku Moravské Budějovice-Okříšky.Zrušením tratě Studenec -Velké Mezeřičí a dokonce i Havlíčkův Brod -Humpolec.
Nechápu jen proč kraj Vysočina zastavuje osobní dopravu na 243,když zde České Dráhy navrhovali variantu samoobslužného systému odbavování cestujících.V celé ČR to kraje vyzkoušeli a osvědčilo se.Plno tratí se zachránilo.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 10:32:33    Odkaz na tento příspěvek  

Úsek trati 241 Moravské Budějovice-Okříšky je sice plonkový, ale dal by se zlepšit zřízením nových zastávek v obcích (Čechočovice, Horní Újezd, Lesůňky, Bohušice, Lukov). Jde o to že stávající zastávky jsou poněkud v polích. Pak by se nemuselo uvažovat o rušení osobních vlaků na této trati, protože by jimi lidi jezdili.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 10:36:52    Odkaz na tento příspěvek  

Takže s rušením tratě do Jemnice to nebude možná tak hoké, jak se na první pohled zdálo (cituji dnešní Třebíčský deník)...

http://trebicsky.denik.cz/zpravy_region/provozovatel-uzkokolejky- chce-prevzit-trat-do-jemn.html
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6553
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 10:40:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že bychom měli rozlišovat současnost a realitu od našich představ do budoucna.

Současnost:
- Spěšné vlaky Havlíčkův Brod - Znojmo neexistují. Po trati č. 241 jezdí pouze zastávkové vlaky, v úseku Okříšky - MB většinou s mizernou obsazeností cestujícími.
- Nádraží jménem Stařeč je víceméně opuštěné nádraží s minimálním obratem cestujících.
- Na vlakové nádraží v Třebíči většina lidí chodí pěšky nebo jezdí/nechá se dovézt autem.
- Vlakové spojení ze Znojma do větší části Čech znamená třikrát přestupovat. Vlakové spojení z Třebíče do větší části Čech (kromě jižních a částečně západních) znamená dvakrát přestupovat.

Různé představy, které se v současné nebo nedávno minulé době objevily a i tady jsme o nich diskutovali, chtěly výše uvedené změnit:

- Zavést spěšné vlaky (nebo oficiálně rychlíky, to je jedno) Havlíčkův Brod - Znojmo.
- Vzhledem k tomu, že v Havlíčkově Brodu a Znojmě je přípojová skupina do ostatních směrů (ve Znojmě to platí i pro autobusy) v celou hodinu, vychází nutnost mít jízdní dobu těchto vlaků pod 2 hodiny, a v každém případě vychází křižování těchto vlaků (pokud mají mít dvouhodinový interval, standardní i pro ostatní vlakové linky) do žst. Stařeč.
(Ještě by se tedy musel vyřešit drobný problém, že v současnosti je základní přípojová skupina v HB v sudou celou hodinu, zatímco ve Znojmě je to krátce před lichou celou hodinu.)
- Zvýšit atraktivitu MHD Třebíč, kromě jiného zlepšením její vazby na vlakové nádraží; a třebíčské vlakové nádraží upravit tak, aby bylo možné v prostoru před ním nebo vedle něj vybudovat i terminál pro linkové autobusy a P+R.

Jak už jsem napsal dřív, tak jakékoliv zlepšení v oblasti stařečského nádraží a spojení do Třebíče podle mě není o nic méně (ne)reálné, než samotné zavedení těch vlaků Havlíčkův Brod - Znojmo.

Vzhledem k tomu, že i dnes jsou pro cestu vlakem z Třebíče kamkoliv do Čech (vyjma jižních a částečně i západních) potřeba (s jednou až dvěma výjimkami) dva přestupy (Jihlava + Havlíčkův Brod), realizace přestupu ve Starči by nebyla přestupem navíc, protože by oproti současnému stavu ubyl přestup v Jihlavě.

Nevím, jak by to (ne)šlo u nás, ale k příkladu "zanechávání automobilů v polích" nemusíme chodit daleko - stačí se podívat kousek za rakouské hranice na nádraží Staatz nebo sousední Enzersdorf bei Staatz, viz mapka s umístěním nádraží ("v polích"):


(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Počítač
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 9-2010
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 10:43:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: Díky za povzbudivou zprávu.

Každopádně bych rád doporučil ostatním výlet do Jemnice. Byl jsem tam před pár týdny a je to skutečně velice příjemné historické městečko, které stojí za návštěvu. Dýchá z něj poklid venkovského maloměsta a procházka historickým centrem i okolními křivolakými uličkami stojí za to :-)
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 10:44:37    Odkaz na tento příspěvek  

Jirkac:Prosím tě můžeš nám říct, která trať není v havarijním stavu? Momentálně na to kolik toho 241 převeze tak je ještě v dobrým stavu. Co by za takový stav dala třeba 087. Jinak ano líbil by se mi model R Havlbrod-Znojmo a k nim přípoje do Jemnice. Jsem však skeptik.

David: Taky za centrální nebo nejvýznamnější nádraží Vysočiny považuji Havlbrod. Ale s čím tedy nesouhlasím je návrh nevedení R po 240.

Hyvrysák: Když by se vzaly profese ve kterých je počet kuřáků a nekuřáků tak nádražáci, budou tak na druhým místě za zedníkama, drtivá většina nádražáků kouří vidím to tak z 10 lidí 8 kuřáků a současný milosrdný protikuřácký zákon kdy se na nádražích smí zase kouřit jim vyhovuje, aspoň se nemusí schovávat někde za rohem. Běžně fírové kouří na stanovišti s vlakvedoucími např. v 810 a pak to jde topením mezi lidi nebo se dost kouří v hytláku. Ono narazit na nekuřáckou dopr. kancelář to je taky pomalu zázrak.

Přesto souhlasím s tím, že se chování personálu vůči cestujícím zlepšilo a že dnes snadněji narazí člověk na hulváta řidiče busů, ale kvůli několika hulvátům bych netrestal slušnou většinu a plat řidičům busů bych přidal, s tím nemám problém.
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 10:46:52    Odkaz na tento příspěvek  

Já bych se ještě vrátil k osobě Joukla: aby to náhodou někomu neuniklo, Ing.Libor Joukl je m.j. také členem dozorčí rady firmy ČD Cargo ...
A pro pořádek doplňuji, že trať Moravské Budějovice - Jemnice je součástí seznamu 24 traťových úseků, pro které SŽDC aktuálně zjišťuje výši nákladů, které by byly spojeny s úplnou likvidací železniční infrastruktury s výjimkou mostů a drážního tělesa, tedy vlastně se snesením železničního svršku + sdělovacího a zabezpečovacího zařízení a patrně i s likvidací některých zchátralých a nevyužívaných stavebních objektů. Kromě jemnické lokálky jsou ve zmíněném seznamu z moravských a slezských tratí zahrnuty také traťové úseky Hrušovany nad Jevišovkou – Hevlín státní hranice, Vranovice – Pohořelice, Čejč – Uhřice u Kyjova, Kojetín – Tovačov, Kroměříž – Zborovice, Hostašovice – Nový Jičín horní nádraží, Bruntál – Malá Morávka a Jakartovice – Svobodné Heřmanice.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 11:00:39    Odkaz na tento příspěvek  

K debatě o rychlících v relaci Praha-Třebíč/Znojmo. Udělal jsem si náhled podle navrženého JŘ 2010/11, a vychází mi to takto:

odj. Praha hl.n. 8.02 (R Praha-Brno)
Havl.Brod příj. 10.00, odj. 10.05 (přestup na Sp HB-Znojmo)
Jihlava: 10.28 - 10.30
Okříšky 10.57 (pokud by zde stavěl) - trochu problém s vykřižováním s R 662 (z Okříšek v 10.45)
Stařeč: 11.06
Moravské Budějovice: 11.28 - 29
Znojmo: 12.04
(u Sp HB-Znojmo počítám se zastávkami Jihlava, Okříšky (možná), Stařeč, Jaroměřice, M.Budějovice, Šumná).
Takže - relace Praha-Znojmo 4 hodiny, relace Praha-Třebíč/Stařeč 3 hodiny.

Nevím o kolik by se dal srazit čas v relaci HB-Znojmo při použití Desira.
Franta z hor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 11:02:30    Odkaz na tento příspěvek  

režista: no vidíte, a trať Kroměříž-Zborovice je právě jedna z těch, o jejiž provozování mají prý zájem soukromníci (aspoň podle televizní relace z počátku tohoto týdne) ...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3487
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 11:11:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: Jo, ale i tak ty vlaky musí někdo zaplatit. Když kraj řekne i tak ne, doprava se zastaví. Kraj moc dobře ví, že i tak bude pro něj autobus 2x levnější.
David: Už se tu tahle myšlenka omlela několikrát, ale myslíš si, že stejná záležitost napadne zodpovědné osoby v Třebíči či na kraji?
Libochovičák: Taky za centrální nebo nejvýznamnější nádraží Vysočiny považuji Havlbrod. Ale s čím tedy nesouhlasím je návrh nevedení R po 240. Myslím si, že Davidovi nešlo o to ty rychlíky zrušit, ale fakticky je rozříznout do dvou větví: Plzeň-Jihlava-HavloBrod a Brno-Jihlava. Upřímně, ono to k tomu spěje. Vývoj jde směrem k jednotkám i na dalkových vlacích. Jsou provozně levnější a několikeré přepřahy u klasik zvyšují počty náležitostí a potřebných osob. Pokud se hodí za hlavu eletrizace, můžeme se dočkat toho, že skutečně budou elektrické rychlíky Plzeň-Jihlava-HavloBrod a k nim přípoje od Brna vedené motorovu jednotkou.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6554
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 11:15:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A pro pořádek doplňuji, že trať Moravské Budějovice - Jemnice je součástí seznamu 24 traťových úseků, pro které SŽDC aktuálně zjišťuje výši nákladů, které by byly spojeny s úplnou likvidací železniční infrastruktury

To jsem zvědav, na jakou částku přijdou, hlavně ve smyslu, kolik let by se za stejnou částku dala trať ještě udržovat.

Ten seznam je opravdu zajímavý - chápu likvidaci tratí, kde několik let neprojel žádný vlak a které by potřebovaly pro zajištění další sjízdnosti opravu. To ale není případ většiny z uvedených tratí.

K tomu článku v Třebíčském deníku - pletu se, anebo je tam několik přinejmenším zavádějících informaci?

"Bude to už jen na krajích, zda budou chtít pro své obyvatele v daných lokalitách zachovat přepravu vlakem, nebo upřednostní autobusovou dopravu." (a na kom to bylo dosud, když ne jen na krajích?)

Pro představu, České dráhy provozují kilometr za 95 korun.
... ovšem s takovým dosypem, že kraj platil za km "jen" 59 Kč. Měly by nárok na dosyp i JMHD, nebo by kraj musel zaplatit celých 60 Kč/km (tedy nakonec dokonce o trochu více, než platí Českým dráhám)?

A dále:
Nyní záleží na Krajském úřadu kraje Vysočina, zda jako objednavatel osobní přepravy bude přemýšlet o nabídkách soukromých přepravců
... z čehož vyplývá (tedy jestli je tato informace pravdivá), že bez objednávky osobní dopravy, JHMD o ty koleje mít zájem nebudou.
A tato (ne)objednávka tak jako tak závisí na (ne)vůli krajského úřadu kraje Vysočina objednat tam osobní dopravu.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3488
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 11:17:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ 11:00:39:
Už jsme to tu řešili. Právě, problém je stíhání jízdních dob a křížení s rychlíky Brno-Plzeň. Ty spěšňáky musí pokrátit jízdní doby oproti současným asi o 5-7 minut jen mezi Brodem a Okříškami, aby stihly dojet do Okříšek, tam prokřižovat z rychlíky a stihnout vzájemný kříž ve Starči a hodně rychle upalovat do Znojma, aby tam dojely pře celou a stihly obrtat.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 11:32:14    Odkaz na tento příspěvek  

"Franta z hor":
Já to nerozporuji, pouze jsem citoval z aktuálního seznamu 24 "studovaných" tratí, který jsem více-méně náhodou dostal soukromně a neoficiálně k dispozici. Sám jsem zatím nepátral po tom, kde vznikla myšlenka na to jakési "konsorcium dopravců", které nabízí pokus o další "přežití" některých lokálek, takže zatím nevím, o jaké trati jde a co tím kdo skutečně sleduje. Je mi ovšem jasné, že Komárek ve snaze zachránit svoji vratkou pozici co nejdéle to bude možné udělá všechno pro to, aby SŽDC fungovala aspoň na pohled a podle hodnot používaných ekonomických ukazatelů "efektivně", takže udržovat tratě, na nichž není provozována intenzivnější doprava, pochopitelně nechce, a tedy se jich bude chtít rychle zbavit, takže pokud kraje či "konsorcium" chtějí provoz na některých tratích po aspoň ještě nějakou dobu udržet, neměly by s iniciativou otálet.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3346
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 11:51:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano bohužel je to tak příští rok počítá kraj Vysočina se srušením osobní dopravy v úseku Moravské Budějovice-Okříšky.Zrušením tratě Studenec -Velké Mezeřičí a dokonce i Havlíčkův Brod -Humpolec.
To máš nějaké zaručené info nebo spíš osobní odhad?

Já si teď jen přeji, aby to s JHMD vyšlo a kraj neházel klacky pod nohy. Pokud by JHMD jezdily za 60 kč na km, tak pro kraj by to mohlo znamenat náklady cca 40 kč na vlkm (cca 20 kč by zaplatilo MD). To by nebylo o moc víc než za autobus.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 11:53:33    Odkaz na tento příspěvek  

"David" = 6554:
Honza Šatava by samozřejmě provoz na jemnické lokálce bez dotací také neudržel - jde jen o to, jak velké by ty dotace musely být, aby na provoz stačily: je pochopitelné, že by nemusely být tak velké, jaké potřebuje celostátní dopravce zatížený ohromným aparátem, který JHMD nemají a pro svůj rozsah činnosti nepotřebují.
Předávání provozu na některých tratích vypadá sice na první pohled jako lákavé a účelné, protože malí provozovatelé nabízejí "nízkonákladovější" provoz, než "celostátní" dopravce, paradoxně to ovšem zdraží provoz toho velkého dopravce, protože s odčleněním provozu na několika tratích jeho aparát a režijní náklady nijak významně nepoklesnou (vztah není lineární a režijní náklady se mění spíše skokově) a pouze je třeba přiřadit náklady k menšímu množství provozních výkonů: menší dělitel pak logicky znamená větší podíl těchto nákladů na jednotku provozních výkonů.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 257
Registrován: 1-2006

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 11:57:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to David:

a na kom to bylo dosud, když ne jen na krajích?

Na "ministerstvu Českých Drah" (užívajícím krycí název Ministerstvo dopravy), když nejdřív dlouhá léta krajům peníze na dopravu přicházely předem předrozdělené na hromádky "velká jen na vlaky" a "aby se neřeklo, tak i něco málo na cokoli jiného" (aneb proč mnohde nejezdí večerní a víkendové autobusy - prostě na ně v "nevlakové" hromádce nezbylo) a když už to na letošek takhle dál nešlo, tak si podstatnou část peněz zahamounilo a krajům jí "milostivě pouští" pouze jako příplatek do železniční dopravy a to ještě za podmínky objednání u ČD a.s. na deset let dopředu.


ovšem s takovým dosypem, že kraj platil za km "jen" 59 Kč.

Ten dosyp jsou peníze, o které M(Č)D kraje nejdřív okradlo, aby je (a nás všechny) jimi následně vydíralo ve prospěch ČD a.s.


Měly by nárok na dosyp i JMHD, nebo by kraj musel zaplatit celých 60 Kč/km (tedy nakonec dokonce o trochu více, než platí Českým dráhám)?

To se musíte zeptat na ministerstvu Českých Drah.


... z čehož vyplývá (tedy jestli je tato informace pravdivá), že bez objednávky osobní dopravy, JHMD o ty koleje mít zájem nebudou.

Je na tom něco divného ?
Prostě buď po těch kolejích bude jezdit tolik vlaků (které ale musí taky někdo chtít a mít z čeho zaplatit), že jejich vlastník z inkasovaných poplatků za použití dopravní cesty dokáže zaplatit jejich další existenci, nebo nic takového dělat nebude.
Na to, aby na ně ze svého doplácel pro dobrý pocit šotoušstva, si ty koleje bude kdokoli soudný pořizovat vskutku těžko.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6555
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 12:21:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy:
Já si teď jen přeji, aby to s JHMD vyšlo a kraj neházel klacky pod nohy.

Taky si to přeju, ale myslím že ještě důležitější bude, aby SŽDC neházela klacky pod nohy - jestli to bude chtít odprodat za symbolickou 1 Kč, pak nebude problém. Jestli přijde s tím, že ty koleje a další zařízení mají svou hodnotu, pak problém zřejmě nastane.

režista:
ad 1. odstavec - to samozřejmě vím, že i provoz vlaků JHMD je dotován.
ad 2. odstavec - dovolím si podotknout, že to je problém toho "celostátního" dopravce, když není schopen v případě poklesu poptávky (ze strany objednatelů) po jeho službách snížit své fixní náklady. Podobnou věc musejí řešit (a také vyřešit, pokud nechtějí zkrachovat) i jiné firmy v jiných odvětvích.

Jirkac:
Zmínil jste se o prostojích osobních vlaků v žst. Moravské Budějovice a o tom, že je to dáno "vznikem nesmyslných krajů".

Podle mě ale v tomto konkrétním případě nemá hranice krajů, která je nedaleko Moravských Budějovic, s těmito prostoji nic společného, a myslím si, že i kdyby byla celá trať v jediném kraji, tak by jízdní řád (tedy pokud by bylo stejné zadání jako dnes - tedy pouze zastávkové vlaky) nevypadal jinak.

Přestupní uzel ve Znojmě před celou hodinou a možnost přestupu odkudkoliv kamkoliv je jistě užitečná věc a není vhodné na ní cokoliv měnit (i když - z hlediska návazností v dalších místech by bylo možná lepší jej mít přesně v celou, ale pak by zase nevycházely přípoje na vlak směr Wien).
Stejně tak by bylo nevhodné měnit návaznosti v Okříškách na rychlík od Jihlavy (jehož časovou polohu neurčují kraje, ale MD). Snad jedině že by vlaky přijížděly (od Znojma) do Okříšek dřív, a v opačném směru odjížděly z Okříšek zase později.
Ale tím byste jenom přesunul prostoj z jedné stanice (Moravské Budějovice) do druhé (Okříšky).

V Šumné zase vznikly přípojové vazby na autobus směr Bítov i směrem na Vranov. Když pohnete s časovými polohami vlaků mezi MB a Znojmem (abyste zkrátil pobyty vlaků v MB), tak byste musel upravit časové polohy spojů na této autobusové lince, a tím pádem (pokud by neměly vzniknout prostoje tohoto autobusu v Šumné nebo v jeho výchozí zastávce v obci Lesná; tak jako tak byste ale prodloužil cestovní dobu Vranov nad Dyjí - Šumná u spojů, kde je v Lesné přestup - dnes jede přípojný autobus okamžitě, po úpravě časových poloh až o 10 minut kvůli posunutí časových poloh vlaků by se mohla přestupní doba zvýšit až na 20 minut) i této linky...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6556
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 12:36:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hungry_bear:

Prostě buď po těch kolejích bude jezdit tolik vlaků (které ale musí taky někdo chtít a mít z čeho zaplatit), že jejich vlastník z inkasovaných poplatků za použití dopravní cesty dokáže zaplatit jejich další existenci, nebo nic takového dělat nebude.

No nevím - na kolika tratích SŽDC se vybere na poplatcích tolik peněz, že pokryjí náklady na údržbu?

Snad na některých tratích, kde je velmi silná nálkadní doprava, by to mohlo být, ale jinde asi těžko. Vlaky osobní přepravy platí poměrně nízké poplatky.

Přesto se snad nedá uvažovat o likvidaci, nebo alespoň "neúdržbě", takových tratí.

Ještě jiný pohled na věc - když je trať vedena jako kulturní památka, tak bych považoval za logické, kdyby k tomu bylo přihlíženo. Ne, že na ní musí být za každou cenu pravidelná osobní doprava (to už jsem tu psal, že při "inteligentní" náhradě - které ale kraj Vysočina není schopen - by si lidé i polepšili, a to platí i pro jiné tratě nejen v kraji Vysočina), ale považuji za nesmylné, že má být tato trať ihned po zastavení osobní dopravy zlikvidována, navíc s ohledem, že nejde o trať, na které je nákladní doprava dlouhodobě mrtvá.
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 13:11:35    Odkaz na tento příspěvek  

"David" = 6555:
Nevím, co je tak nepochopitelného na skutečnosti, že relativně malý pokles provozních výkonů nesníží současně v naprosto shodném rozsahu fixní náklady, které souvisejí s provozem celé instituce a mění se skokově: zastavení provozu na cca 5 % tratí v různých místech sítě nemusí přece automaticky znamenat ani souběžnou úsporu 5 % zaměstnanců, protože mnozí z nich vykonávají činnosti spojené s provozem i na zbytku sítě, a tyto jejich výkony souběžně zrušit nelze - pouze budou méně využiti. Jiná situace by nastala, kdyby šlo o zrušení větší ucelené části sítě - pak by mohl nastat zmíněný "skokový efekt": "vyštípání" několika větviček z různých keřů potřebu vody na jejich zalévání příliš nesníží - uspořit vodu lze jen likvidací jednoho či několika keřů ze skupiny ...
Bardotak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 888
Registrován: 9-2008

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 15:51:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy:To máš nějaké zaručené info nebo spíš osobní odhad?
Je to zaručené info.Studenec-Velké Mezeřící měla končit taky v prosinci letošního roku ale vypadá to že se tak nestane zatím.
Jinak Jemničtí zastupitelé ani nevěděli že se jejich trat ruší.Opět nikdo z Kraje a ani SŽDC nic Jemnickému městkému úřadu nic neřekl.Jemničtí ve spolupráci s Budějovicemi zkouší ještě situaci zvrátit tak uvidíme jak vše dopadne.Vím jen že ČD jako provozovatel osobní dopravy by vyšel vstříc s provozováním osobní dopravy na lokálce samoobslužným způsobem,ale kraj asi jak to vypadá nechce tuto variantu vyzkoušet.Jinak JHMD mají o lokálku zájem už z důvodů zázemí v Jemnici(bývalá strojovka).Dají se tam provádět opravy vozů i lokomotiv a topírna je ve velice dobrém stavu.Jen zbrojící zařízení už je sneseno a autem je to z Jemnice do Jindřichova Hradce 40 km takže není problém s technickým zázemím(toto sem slyšel od pracovníků JHMD před 5 lety kdy se v Jemnici byli podívat).Jinak věřte si čemu chcete ale myslím si že JHMD by Jemnickou udrželi nad vodou a možna i v zisku.Projděte si tuto trat ta není ve špatném technickém stavu.Nedávno se měnily výměny na Budějovickém zhlaví tosamé výměny v Třebelovicích takže toto je jen nesmyslné a neuvážené rušení trati.Kolik peněz se do jmenovaných oprav dalo a ted zrušit?no já nevím ale podle mě je v tom podraz a někdo chce shrábnout peníze.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 262
Registrován: 1-2006

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 16:33:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No nevím - na kolika tratích SŽDC se vybere na poplatcích tolik peněz, že pokryjí náklady na údržbu?

Vážně si myslíte, že peníze na zaplacení rozdílu mezi výdaji a příjmy si bude "šťastný vlastník dráhy" tisknout ve sklepě ?
Protože a rozdíl od SŽDC coby státní organizace je nedostane "automatickým státním dosypem", kryjícím rozdíl mezi všemi výdaji SŽDC a všemi jejími příjmy (mmch, ani stát si tyto peníze netiskne, ale musí je sebrat lidem na daních, případně o ně ošidit něco jiného, co by měl platit - od zdravotnictví přes školství až po dopravní stavby).


Vlaky osobní přepravy platí poměrně nízké poplatky.

Blahopřeji ke zjištění, proč že jsou "na odstřel" zrovna tratě s občasně pendlujícím solo motorákem.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 16:40:14    Odkaz na tento příspěvek  

Bardoták: no jistěže teď trať Velmez-Studenec teď neskončí, vždyť se předevčírem Joukl chvástal (v tom článku o zrušení Jemničky) že původně měly v kraji Vysočina zaniknout 4 trati, ale on ty zbylé tři zachránil, a "padne" jedině Jemnička.
A co se týče Jemničky, tak věřme že se ji podaří zachránit třeba přes ty JHMD.
Šari
Moderátor

Číslo příspěvku: 8322
Registrován: 11-2005

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 16:41:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár romantických zákoutí havlíčkobrodského nádraží:


FZF » ozvd.ic.cz
TS 101TS 703
Čiernohronská železnica » čHž
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 263
Registrován: 1-2006

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 16:51:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

myslím si že JHMD by Jemnickou udrželi nad vodou a možna i v zisku

Zisk je kladný rozdíl mezi příjmy a výdaji.
Opravdu se domníváte, že se na této trati dá v tržbách (= příjmy) od cestujících vybrat víc, než kolik je potřeba vynakládat na její údržbu a organizaci provozu na ní (= minimálně plat dirigenta i s odvody a benefity plus provoz jeho pracoviště) ?


Nedávno se měnily výměny na Budějovickém zhlaví tosamé výměny v Třebelovicích takže toto je jen nesmyslné a neuvážené rušení trati.Kolik peněz se do jmenovaných oprav dalo

Právě jste uvedl příklad výdajů SŽDC na tuto trať, které nebyly a nejsou pokryty příjmem (poplatky za dopravní cestu) za provoz na ní.

Lze pokládat za jisté, že v dalších letech už bude rentabilita vynakládaných prostředků zvažována předem (na rozdíl od dosavadního - jezdí tam vlak, tak tam ty peníze nalejem), což pro podobné tratě bude v případě potřeby větších výdajů znamenat konečnou.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 16:58:10    Odkaz na tento příspěvek  

Moravskoslezský kraj bojoval, a své tratě zachránil:
http://verejna-sprava.kr-moravskoslezsky.cz/cz/provoz-drazni-dopr avy-v-moravskoslezskem-kraji-11618/

To je výborná zpráva, a povzbuzení pro další bojující kraje, že ten boj není vůbec marný. Co Joukle ty hovádko boží, co Ty na to ? ;-)
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 17:02:44    Odkaz na tento příspěvek  

Hungry bear: Hele chlapče dostaneš dobrou radu do života skoč si do lesa pro nějaký maliny a borůvky dokud není konec vegetačního období, pořádně si na nich smlsni a zalehni k zimnímu spánku. Tohle plácání z hladu na k-repu ti nedělá evidentně dobře.

Na tratích jako je Velmez-Studenec nebo Humpolačka bych být krajem tak bych objednával v ZDO vlakové spoje.

Bardotak: To co píšeš o JHMD vypadá rozumně.
Jen se obávám, že samo JMHD nebude stačit na záchranu všech tratí.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 266
Registrován: 1-2006

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 17:48:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tohle plácání z hladu na k-repu ti nedělá evidentně dobře

Inu, někomu se pravda nehodí.

Doporučuji si uvědomit, že doby "peníze prostě jsou" nenávratně odplynuly.
Takže místo šotosnů o tom, že kde leží koleje, tak tam musí ležet navěky (on už to někdo nějak zaplatí, třeba marťani, co bych o tom byť jen přemýšlel) a po nich se musí aspoň jednou denně prohánět aspoň prázdná 810 (on už to někdo nějak zaplatí, třeba marťani, co bych o tom byť jen přemýšlel - jen aby si dotyčný snílek mohl projíždět prstem v tabulkách KJŘ) je potřeba si uvědomit realitu a snahy (včetně peněz!) zaměřit nikoli na dogmatické zachování "všeho všude ať to stojí co to stojí (já to platit nebudu)", ale na zachování alespoň několika tratí, u kterých je "zákaznické zázemí" schopné uživit muzejně-turistický provoz - typicky úzké v J.Hradci, něco se najde kolem Prahy, ... - zde je třeba přicházet s nápady a vybírat mezi nimi (neb "všechno všude" se opravdu, ale opravdu neuživí, na to prostě není dost platících zákazníků).

Ještě dodatek - oč víc peněz se ještě stihne vyplýtvat=prožrat ve snaze "zachránit všechno všude", o to méně jich pak zbude na selektivní záchranu toho, co by se s nimi zachránit dalo = o to méně se nakonec zachránit podaří.


(Příspěvek byl editován uživatelem Hungry_Bear.)
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 267
Registrován: 1-2006

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 17:56:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

být krajem tak bych objednával v ZDO vlakové spoje

Na objednání spojů nemusíš být krajem, nic ti nebrání je objednat (a zaplatit).
Nebo že bys se svými penězi přece jen hospodařil jinak, než jak chceš po kraji, aby nakládal s těmi jeho (z cizího krev neteče) ?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6560
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 18:29:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libochovičák:

Za předpokladu náhrady autobusem alespoň v "primitivním" poměru 1:1 a předpokladu, že hned po projetí posledního pravidelného vlaku nedojde ke zrušení tratě, bych souhlasil (nejen) se zastavením osobní dopravy v úseku Moravské Budějovice - Jemnice i Velké Meziříčí zastávka - Studenec.

Za současné situace (kdy má po odjetí posledního spoje být trať zrušena a kraj ani nenahradí víkendové spoje autobusem) bych tam ale ty spoje požadoval snad natruc. (Ano, vím, že by to nebylo z mých, ale z "cizích" peněz.)

Obecně:

- Kdyby alespoň SŽDC rozhodla, že ty tratě teď nebude vůbec nebo téměř vůbec udržovat (tj. ušetří ty miliony, které uvádí, že je roční údržba stojí), ale trať úředně nezruší. Ale zrušení tratě je nevratné a neodvolatelné.
Navíc jestli bude chtít SŽDC odstranit koleje, svršek apod. tak to pro ni také bude znamenat výdaje.

- Jestlipak ví o chystaném rušení tratě č. 243 ministerstvo kultury? Nevadí mu, že trať, která je vedena jako kulturní památka bude zrušena a možná přeměněna na něco jiného? (Jestli ne, pak si můžeme znovu položit otázku, k čemu taková památková "ochrana" je, když v době "ohrožení" nijak neochrání).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 268
Registrován: 1-2006

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 18:55:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a kraj ani nenahradí víkendové spoje autobusem

Jo, jaké trotly si zdejší voliči svobodně zvolili, takové mají a takoví o jejich osudech rozhodují - ani to těm "božím mlýnům" moc dlouho netrvalo.

Mmch, kdyby se ve firmě ČD a.s. na kompetentních pozicích vyskytoval alespoň jeden člověk s funkčním mozkem, tak na této a podobných tratích už dávno nabídl místo drahého pendlování motoráků levnější "NAD" - jenže poslední záblesk poznání se zřejmě konal před cca 80-ti lety

Nevadí mu, že trať, která je vedena jako kulturní památka bude zrušena a možná přeměněna na něco jiného?

Vadit mu to může třeba stokrát - leč peníze na její údržbu tim nenatiskne.

Jediné čeho může dosáhnout je, že SŽDC ušetří peníze za fyzickou demontáž svršku plus zab.zař. a tuto postupně provedou "příčinliví spoluobčané" ve svém volném čase.
Mezitím se po trati stejně nikdo nesveze, protože bez údržby a kontrol zde bude úředně kapacita "nula tras" (viz analogie Mladotice - Trojany).
Paralela s "památkově zachráněnou" budovou v Ústí n.O. není náhodná.
Bardotak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 889
Registrován: 9-2008

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 18:58:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:Nevím kde bereš informace že po odjezdu posledního pravidelného vlaku bude trat 243 zrušena.Čd Cargo počítá v gvd 2010/2011 s vedením nákladní dopravy do Jemnice.Takže platí asi zatím jen to zrušení osobní dopravy.Jo holt budou volby v Jemnickém a Moravskobudějovickém regionu Joukl neuspěje změny na vedení kraje Vysočina volají.Ted bych přál panu Jouklovi návštěvu Jemnice,do Jemnice totiž přijede na 3 denní návštěvu prezident ČR pan Václav Klaus tak at se tam ti hajzlové z vedení kraje Vysočina ani neukazují nebo je Jemnický lid požene zpět ku Jihlavě.Už vím i kdo bude pana prezidenta informovat o zrušení kulturní památky v Jemnici takže pane Joukl to bude ostuda pro vás i celej kraj Vysočina
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6562
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 19:23:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bardotak:
Nevím kde bereš informace že po odjezdu posledního pravidelného vlaku bude trat 243 zrušena.
Kde je beru? No přece ve všech článcích, na které tu bylo odkazováno (i v jiných)...

Teď na podzim budou "jen" komunální (tzn. do městských a obecních zastupitelstev) volby (jsou sice i volby senátní, ale ty se letos Třebíčska netýkají), takže Joukl bude kandidovat maximálně ve své domovské Přibyslavi do městského zastupitelstva. Lidi z regionu MB, Jemnice ho ani nebudou moci (ne)volit.

Hungry_bear:
O. K., respektuji váš názor, já mám jiný pohled na věc, minimálně nepovažuji za šťastné řešení, rušit tratě takto "narychlo" (zásadní a nevratná rozhodnutí je nutné zvažovat dlouho).

Jak píšete o tom výběru některých tratí, které by měly být zachovány do budoucna, i když čistě ekonomicky by byly na zrušení, tak si myslím, že by se to mělo týkat právě i tratí, které jsou pod památkovou ochranou (která by neměla být jen o tom, že v každé zastávce je cedule "toto je kulturní památka"), tedy právě i tratě č. 243.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 269
Registrován: 1-2006

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 20:04:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

takže pane Joukl to bude ostuda pro vás i celej kraj Vysočina

No, když budete ekonomu Václavu Klausovi vysvětlovat, že trváte na tom, aby z Jemnice do M.Budějovic jezdil vlak za 95Kč/km z veřejných peněz a zásadně nesouhlasíte, aby místo něj jezdil autobus za 60Kč/km, přestože trasa tratě i silnice je úplně stejná a tolik lidí, aby je autobus nepobral tu za posledních 10 let nejelo, tak ho nejdřív pobavíte a pak se vás možná i zeptá, zda skutečně jste všichni potomci jistého Josefa Vyskočila z Putimi
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 270
Registrován: 1-2006

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 20:19:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zásadní a nevratná rozhodnutí je nutné zvažovat dlouho

nejlépe tak dlouho, až zhasne nikoli poslední, ale elektrárníci kvůli nezaplaceným účtům.
Neboli splnění vašeho přání bude znamenat, že se nepodaří zachránit nic, protože na záchranu potřebné peníze mezitím "prožerete".


by se to mělo týkat právě i tratí, které jsou pod památkovou ochranou

Památková ochrana na provoz a údržbu nic nevydělá (spíš naopak).
Nebo snad po této trati kvůli její "památečnosti" jezdí sem-tam davy turistů ?

Proto píšu, že je třeba vybrat tratě, na kterých je reálná šance (nikoli přání typu "a já chci, chci a chci"), že po nich v muzejně-turistickém provozu budou jezdit lidi v dostatečném počtu - kteří ale v Jemnici, M.Budějovicích a ani nikde v okolí v potřebném množství "tak nějak" nejsou - aneb poblíž má šanci (zde průběžně prožíranou) možná tak Tišnovka a Velké Meziříčí, kde je zdrojem-zázemím Brno.
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 424
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 20:26:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, jak vás tady některé sleduju, vy máte zřejmě nějaký dobrý nápad, jak sehnat peníze na tratě, které mají být zrušeny. Já sám nejsem rád za rušení něčeho, co patří do krajiny už desítky let, ale na druhou stranu chápu, že když o tu trať není zájem, nemá cenu ji provozovat.
Kdysi existovala trať Kuřim - Vev.Bítyška. Musela to být nádherná trať, vedla krásnou přírodou. No vidíte a nedožila se ani druhé války, protože byla nerentabilní a nikdo ji nechtěl . Holt se s tím musíme smířit.
Mrzí mě na tom jen dvě věci: první je to, že se na některých tratích, psal jízdní řád takovým způsobem, že to odradilo i poslední cestující, o návaznostech na busy nemluvě. Druhá je ta, že než to úplně zlikvidují, měli by to nabídnout veřejně za cenu kolejí k odprodeji - třeba by se někdo chytil. ( Vím, je to většinou naivní představa.)
jkl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.191.204.129
Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 20:56:19    Odkaz na tento příspěvek  

Hungry Beare, blíží se zima, tak se laskavě ulož k zimnímu spánku a přestaň otravovat se svými debilními názory.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3348
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 23:25:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hungry_bear
Nechceš se přesunout ZPĚT do liberecké diskuze a orodovat tam za zrušení tratí kolem Frýdlantu?

Opět nikdo z Kraje a ani SŽDC nic Jemnickému městkému úřadu nic neřekl.
Klasika. O nesjízdnosti tratě do Polné tamější starosta taky nic nevěděl. Asi na SDC nemají moc sekretářek na psaní emailů.

Jinak věřte si čemu chcete ale myslím si že JHMD by Jemnickou udrželi nad vodou a možna i v zisku.
Souhlasím. Kolik pochybovačů bylo před privatizací obou jh. úzk. tratí. A přesto společnost JHMD je v plusu, nárůst cestujících na linkách byl v řádech stovek procent. A jako bonus turistické vlaky, ubytování... Šatava rozhodné ví, co chce. Což se o kraji, SŽDC, ČD dá říct občas dost těžko. Jinak souhlasím s tím, že trať je v poměrně dobrém stavu.

Vážně si myslíte, že peníze na zaplacení rozdílu mezi výdaji a příjmy si bude "šťastný vlastník dráhy" tisknout ve sklepě ?
JHMD si dělá většinu akcí na své infrastruktuře svépomocí. Je potřeba vyměnit pražec? Naběhne pár chlapů a za chvíli mají hotovo. Rozhodně neoutsourcingují kdejakou pitomost u spřátelené firmy.

no jistěže teď trať Velmez-Studenec teď neskončí, vždyť se předevčírem Joukl chvástal (v tom článku o zrušení Jemničky) že původně měly v kraji Vysočina zaniknout 4 trati, ale on ty zbylé tři zachránil, a "padne" jedině Jemnička
Protože se tady dá nejnadněji udělat náhrada 1:1. Na ostatních relacích by to chtělo přemýšlet. A to některé bolí....

Pár romantických zákoutí havlíčkobrodského nádraží
Hezké :-) Asi to Hyvrysák nestihnul vysypat (když už je tedy skoro za všechno v Brodě zodpovědný)

Nebo snad po této trati kvůli její "památečnosti" jezdí sem-tam davy turistů ?
A kdo o tom ví? Ty kdybys sis to tu nepřečetl, tak víš starou belu. Bez reklamy o tom nikdo ze širšího okolí vědět nebude. Navíc kulturní památkou je i trať na Moldavu, která rovněž asi byla na seznamu a v jejím případě prý zrušit nejde. Z jakého důvodu? Nebude to právě tou kulturní památkou? Jen tady se na to jaksi asi pozapomnělo.

Právě jste uvedl příklad výdajů SŽDC na tuto trať, které nebyly a nejsou pokryty příjmem (poplatky za dopravní cestu) za provoz na ní.
A reálný podklad? Stačí číslo, kolik reálně stojí posekání jednoho železniho přejezdu, kolik reálně stojí výměna pražce atd... Čísla cucaná Komárkovi z palce neobstojí. Navíc by se některé věci mohli dělat brigádnicky.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6563
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 23:44:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hungry_bear:
nejlépe tak dlouho, až zhasne nikoli poslední, ale elektrárníci kvůli nezaplaceným účtům.
Nevkládejte mi do úst to, co jsem nenapsal a ani jsem to neměl na mysli.

Nebo snad po této trati kvůli její "památečnosti" jezdí sem-tam davy turistů ?
Nejezdí. Možná je chyba v tom, že té skutečnosti (kolik tratí u nás je kulturní památkou?) nebylo využito tak, jak mohlo. (Pozn. Mám na mysli opravdu jen ten sezónní muzejní/turistický provoz; provoz v rámci ZDO je opravdu efektivnější nechat na autobusech.)
Jestli dostane trať ještě šanci s JHMD, tak by se to mohlo zlepšit. Uvidíme.

P. S. To, že trať č. 252 (úsek Křižanov - Velké Meziříčí zastávka až možná Oslavice snad nikdo nebude chtít rušit, mám na mysli ten zbytek) zachrání turisté z Brna, mi nepřijde o nic více reálná, než že by trať č. 243 mohli zachránit turisté z Rakouska.

Huffnagell:
Obávám se, že kdyby se postupovalo podle měřítek tratě Kuřim - Veverská Bítýška (tedy soukromý projekt, kde si ta trať prostě nevydělala na svůj provoz), tak by byla na zrušení opravdu většina tratí u nás, protože z poplatků si na údržbu taky nevydělají.

chápu, že když o tu trať není zájem, nemá cenu ji provozovat.
Jestli není zájem... Kdyby byla trať alespoň pár let "nákladně mrtvá" + kdyby nešlo o trať, která je v seznamu kulturních památek, takže tam může být potenciál toho turisticky-muzejního provozu. + kdyby šlo o trať ve vyloženě špatném technickém stavu), tak bych to chápal. Takto s tím ale nesouhlasím. (Vím, je to asi to jediné, co s tím můžu udělat.)
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 274
Registrován: 1-2006

Odesláno Pátek, 10. září 2010 - 08:10:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Happy:

nárůst cestujících na linkách byl v řádech stovek procent.

Ehm, stovky procent je vskutku bombastické vyjádření - zvláště, když se zapomene dodat, že každá stovka procent z výchozího základu odpovídá tak jednomu fyzickému cestujícímu

A jako bonus turistické vlaky, ubytování...

Ovšem v turististy vyhledávané "dovolenkové" i výletní lokalitě a na trati která je i pro "nešotouše" něco extra "neobvyklou" velikostí kolejí i vozidel a hlavně zajímavým vedením v krajině (a přesto je zde už poslední srpnový týden rok co rok ve znamení "prázdna", kdy pro nedostatek tržeb zavírá i občerstvovna na bystřickém nádraží).
Dovoluji si případné šotouše-slepce upozornit, že trať M.Budějovice - Jemnice nemá pro "nešotouše" ani jednu z výše uvedených vlastnstí a jen kvůli samotnému jejímu zapsání v seznamu kulturních památek na ní davy normálních lidí (bez těch se totiž muzejně-turistický provoz zaplatit nedá) jezdit nebudou, i kdyby byla plakátována na všech bilboardech v Evropě.


JHMD si dělá většinu akcí na své infrastruktuře svépomocí. Je potřeba vyměnit pražec? Naběhne pár chlapů a za chvíli mají hotovo.

Oni to dělají bez nároku na mzdu, k tomu pražci a zpátky se teleportují bez potřeby dopravy, ten nový pražec "prostě je" zadarmo, ... ?

PS: o JHMD mne poučovat nemusíte, jsem z J.Hradce.


Navíc kulturní památkou je i trať na Moldavu, která rovněž asi byla na seznamu a v jejím případě prý zrušit nejde.

Pokud trať "zrušit nejde", pak je to pro SŽDC naopak ekonomické plus, protože nemusí platit za demontáž svršku a případně odstranění/rekultivaci spodku - má zákonný důvod, proč jí prostě nechat ležet tak jak je (příčinliví spoluobčané už se postarají) a stanovit její přidělovanou kapacitu na nula tras - příklad si každý může prohlédnout od Mladotic směrem na Rakovník.

A jen tak mimochodem, turistický provoz na Moldavu není důsledkem zápisu tratě v nějakém seznamu, nýbrž existence zájemců o cestu vlakem (zimní i letní rekreační oblast nahoře, do které jezdí lidi z aglomerace dole plus Německo za humny v téže rekreační oblasti) v kombinaci s jedinečným vedením tratě v krajině zajímavým i pro "normální" lidi - tedy podoba s podmínkami u JHMD, ale nikoli M.Budějovice - Jemnice.


Stačí číslo, kolik reálně stojí posekání jednoho železniho přejezdu, kolik reálně stojí výměna pražce atd...

Nevadí vám aspoň trochu, že výměna jednoho pražce nutně stojí podstatně víc, než kolik stojí výměna každého jednotlivého pražce když se jich vyměňuje víc najednou ? Takže to na co se tážete už z podstaty věci (existence fixních a variabilních nákladů) nemůžou být nic jiného než hausnumera platná jen pro nějaké specifické podmínky a pro nic jiného (a že tedy jejich libovolným pronásobováním a prosčítáváním nezískáte nic jiného, než hausnumero ještě hausnumerovatější) ?

Navíc by se některé věci mohli dělat brigádnicky.

Zajisté, na tom se dá postavit nejen existence trati, ale přímo celá nová světová ekonomika
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 275
Registrován: 1-2006

Odesláno Pátek, 10. září 2010 - 08:35:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to David:

Nevkládejte mi do úst to, co jsem nenapsal a ani jsem to neměl na mysli.

To nebylo vkládání, nýbrž smutný popis tuzemské reality - viz zastavování i potřebných staveb, protože na ně potřebné peníze už byly prožrány.


Možná je chyba v tom, že té skutečnosti (kolik tratí u nás je kulturní památkou?) nebylo využito tak, jak mohlo

Normální lidi nezajímá zápis v nějakém seznamu - pro ně je podstatné vidět/zažít něco "neobvyklého" a zároveň pokud možno někam necestovat hodiny tam a hodiny zpátky jen kvůli tomu (aneb v místě toho musí být lákavého podstatně víc, než jen jedna-dvě "atrakce") - je toto splněno tratí M.Budějovice - Jemnice ?


To, že trať č. 252 ... zachrání turisté z Brna

Ale ne - 252 (ale především 251) jsem uváděl jako tratě, na kterých asi jediných v regionu je šance, že by se mohly opřít o Brnem představované zázemí (= dost místních plus turistický cíl) v přijatelné "dojezdové" vzdálenosti a zároveň mají pro normální lidi zajímavou "romantickou" podobu. To vše v kombinaci s financováním existence trati také z provozu ZDO (kilometricky významné části 251), i nákladní dopravy (část 251, část 252), takže muzejně-turistický provoz by musel coby přivýdělek "uživit" jen jejich ohrožené úseky a nikoli celou kilometráž.


tak by byla na zrušení opravdu většina tratí u nás

vítejte v realitě.
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pátek, 10. září 2010 - 09:32:45    Odkaz na tento příspěvek  

Jakkoli se mi leckteré názory "Hungry_beara" mnohdy příliš nelíbí, tentokrát mu (bohužel) musím dát téměř ve všem, co tu napsal, za pravdu: pouhé "šotoušské" představy o zachování jakékoli trati opravdu na její zachování nestačí, ale stále nikde nevidím a neslyším žádné dotazy na to, kdo konkrétní kompetentní (z ČD, z "kraje", atd.) a co udělal (nebo spíše měl udělat a neudělal) pro to, aby "ekonomika" té které trati byla co nejméně neefektivní, a jak za svoji nečinnost byl či bude postižen, a také ani nevidím a neslyším žádné aspoň trochu smysluplné a realistické návrhy, co udělat, aby ta která trať "přežila" ještě aspoň po nějakou dobu dále. Už jednou jsem tady napsal, že ani Honza Šatava pochopitelně bez dotací provoz na "Jemničce" neudrží (pokud tomu dobře rozumím, má zájem jen o provozování drážní dopravy na ní, nikoli o její kompletní převzetí včetně "provozování dráhy" do vlastní kompetence JHMD), a jde jen o to, že JHMD namají tak ohromné režijní náklady jako ČD + SŽDC, takže součet provozních a s provozem na příslušné trati spojených režijních nákladů JHMD + poplatků za použití dopravní infrastruktury bude o tolik menší, než obdobná suma nákladů ČD, že "dotace" ("úhrada prokazatelné ztráty") pro JHMD budou moci být významně menší, než jaké požadují ČD. A i tyto prostředky ovšem bude moci i Honza Šatava čerpat jedině za předpokladu, že Joukl a jeho nohsledi na "Jemničce" osobní dopravu objednají, protože jedině objednávka osobní dopravy je kvalifikovaným podkladem pro možnost fakturace "úhrady prokazatelné ztráty" z takto "nasmlouvané" činnosti dopravce.
A ještě něco pro "Bardotaka" (889): tvrdíte, že "Čd Cargo počítá v gvd 2010/2011 s vedením nákladní dopravy do Jemnice." - pominu-li to, že nevím, co si představujete pod citovaným tvrzením (tedy zda nejde třeba jen o 1 dvojici tras Mn či Pv vlaků s četností jízdy "podle potřeby" nakreslenou na "listu GVD"), pak Vám jen připomenu, že inkriminovaný Ing. Libor Joukl je m.j. také členem dozorčí rady společnosti ČD Cargo, a tak pro něho jistě nemusí být nepřekonatelným problémem zásadně ovlivnit, zda a jak dlouho bude firma ČD Cargo Vámi zmíněný zájem mít ...
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pátek, 10. září 2010 - 09:50:59    Odkaz na tento příspěvek  

"Bardotak" = 888:
Jinak Jemničtí zastupitelé ani nevěděli že se jejich trat ruší.Opět nikdo z Kraje a ani SŽDC nic Jemnickému městkému úřadu nic neřekl.
Trať zatím žádná ze "zainteresovaných" železničních institucí (ČD ani SŽDC) neruší - obě pouze na žádost MD ČR sestavily podklady pro přehled "silně neefektivních" tratí (který obsahuje 63 položek), a SŽDC se návazně připravuje na možné zrušení některých ze v seznamu zahrnutých tratí tím, že shromažďuje podklady o nákladech na likvidaci infrastruktury s těmito tratěmi spojené. Ze strany SŽDC ani ČD nebyl tedy žádný důvod dělat "oficiální paniku" a "oficiálně" cokoli sdělovat obcím, protože se jich interní činnost SŽDC v této fázi netýká: samozřejmě by bylo rozumné, kdyby to někdo do obcí "vynesl", ale doba je zlá a jen málokdo si troufne ohrožovat své vlastní pozice, když všichni vědí, lze poměrně snadno zjistit, kudy takové informace unikají. "Máslo na hlavě" má ovšem "kraj", a konkrétně Joukl a jeho nohsledi, protože evidentně zneužili ministerského materiálu k tomu, aby zakamuflovali svoji vlastní iniciativu směřující k likvidaci "Jemničky" a před veřejností zůstali "bez poskvrny", a tak zmíněné likvidační snahy svádějí na SŽDC: pokud by Joukl měl skutečně zájem provoz na "Jemničce" zachovat, byl by postup, který zvolil (možná jako součást své předvolební kampaně) naprosto netaktický - a nevěřím tomu, že by to nevěděl.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 277
Registrován: 1-2006

Odesláno Pátek, 10. září 2010 - 11:12:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pokud by Joukl měl skutečně zájem provoz na "Jemničce" zachovat

Ona tady nejspíš nezazněla jedna podstatná informace, a totiž že ČD a.s. si plnění loni na krajích vynucených desetiletých smluv představují tak, že kraje (plus MD) jim budou rok co rok platit nejméně ve smlouvě uvedenou částku a ČD a.s. za ní odjezdí každý rok méně a méně kilometrů (na příští rok zatím zkoušejí redukci o nějakých 3-6% proti letošku) - takže pokud jim kraj nemá proti smlouvě připlatit za "nezredukované kilometry" (tentokrát ale celou částku, neb další "vydírací" dosyp z MD k ní už není) - na což peníze nemá, tak stejně musí po kolejích v kraji někde něco "nejet" - no a v takovém případě je lokálka s pendlujícím solo motorákem, vedoucí v celé délce souběžně se silnicí opravdu ta nejméně bolestivá možnost (ač "šotouš prstem projížděč" by radši vynechával vlaky plošně všude bez ohledu na nějaké lidi v nich metodou "aspoň jeden pár denně, ale všude", jen aby na některé tabulce KJŘ nerejdil prstem v prázdnu).
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3349
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 10. září 2010 - 11:59:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovoluji si případné šotouše-slepce upozornit, že trať M.Budějovice - Jemnice nemá pro "nešotouše" ani jednu z výše uvedených vlastnstí a jen kvůli samotnému jejímu zapsání v seznamu kulturních památek na ní davy normálních lidí (bez těch se totiž muzejně-turistický provoz zaplatit nedá) jezdit nebudou, i kdyby byla plakátována na všech bilboardech v Evropě.
Aha, takže ty davy cestujících, kteří využily parní vlak o Horáckém létu, tak to byl asi můj přelud. Jemnice s krásným rozlehlým parkem, krásným náměstím a opravovaným zámkem, tak to je asi taky můj další přelud... A o tom, co turistický potenciál má a co nemá, tak o tom rozhodují lidé a ne ty někde od počítače. Jen protože idiotský kraj nevidí turistický potenciál dál než ve svém humusním městě Jihlavě, humusní Telči a méně humusní Třebíči neznamená, že tu nemáme pěkná města a městečka, která za návštěvu rozhodně stojí.

Oni to dělají bez nároku na mzdu, k tomu pražci a zpátky se teleportují bez potřeby dopravy, ten nový pražec "prostě je" zadarmo, ... ?
A to tvrdím kde? Co překrucuješ něco, co jsem nikde nenapsal! Pouze sem poukázal na to, že je vyjde laciněji si opravy dělat svépomocí. Toť vše. JHMD neuplatňuje brebendy pro spřátelené stavební firmy jako SŽDC. TO JE PROSTĚ HOLÝ FAKT A TEN NEVYVRÁTÍŠ.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3496
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 10. září 2010 - 12:09:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Jenže to jsou davy jednou za rok. Jinak tam jezdí tuším 7 párů v PD a 3 páry o víkendu s mizivou obsazeností. Buďto přijde nápad, jak ty vlaky naplnit v rozumném intervalu, a to buď jako ZDO nebo alespoň hojně využívanou rekreační dopravu nebo se provoz pro značnou nerentabilitu zastaví.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3350
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 10. září 2010 - 12:54:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže to jsou davy jednou za rok.
Jenže větší nabídka stimuluje větší poptávku. To platí obecně u celé VHD.

Jinak tam jezdí tuším 7 párů v PD a 3 páry o víkendu s mizivou obsazeností.
Pokud dojde k náhradě 1:1, tak bude velmi velkým překvapením, že obsazenost ještě více klesne. Takže nejlepší by skutečně bylo, kdyby tam jezdily JHMD s cenou pro kraj odpovídající skoro autobusu. Možná lepší časové polohy vlaků v kombinaci s nižší cenou by přinesly ovoce. Tedy dostat se k hranici 500 převezených lidí za 1 všední den.

Co se týče historických jízd. Asi by bylo chybou se soustředit je na úsek MB- Jemnice. Takže si dovedu představit letní víkendové cyklo vlaky z Jihlavy do Jemnice (když to jde na Švestkové, proč by to nešlo tady). Ono je totiž jednodušší něco zrušit a nezaobírat se tím, proč to nejde zefektivnit, zlepšit.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 279
Registrován: 1-2006

Odesláno Pátek, 10. září 2010 - 13:00:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha, takže ty davy cestujících, kteří využily parní vlak o Horáckém létu, tak to byl asi můj přelud.

Opravdu nechápeš rozdíl mezi potřebným trvalým zaplněním vlaků platícími cestujícími po několik měsíců v roce a zaplněním jednorázové atrakce pořádané jednou do roka ?

Kolikpak se na tom jednom páru vlaků vydělalo, aby se ty peníze daly použít na zachování trati ?
A kolik by muselo činit jízdné, aby se z něj zaplatila nejen vlastní jízda toho vlaku, ale i údržba trati, po které by za ten rok projel jen on ?
(chápu že takové "detaily" šotouš neřeší, protože na jeho zálibu se přece musí složit zbylých deset milionů obyvatel a basta)


Jemnice s krásným rozlehlým parkem, krásným náměstím a opravovaným zámkem, tak to je asi taky můj další přelud...

Jenže to všechno je zoufale málo na přilákání takového množství lidí, aby část z něj (neb železnice zaujme jen některé) dokázala uživit pravidelný a soustavný provoz výletních vlaků (tedy takový, aby peníze vydělával a nikoli prodělával ještě další a další).


A o tom, co turistický potenciál má a co nemá, tak o tom rozhodují lidé

no právě - v Jemnici jich na uživení pravidelných vlaků (nikoli atrakce jednou do roka) evidentně dost není.
Nuts
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1942
Registrován: 9-2003

Odesláno Pátek, 10. září 2010 - 13:01:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ing. Libor Joukl je m.j. také členem dozorčí rady společnosti ČD Cargo, a tak pro něho jistě nemusí být nepřekonatelným problémem zásadně ovlivnit, zda a jak dlouho bude firma ČD Cargo Vámi zmíněný zájem mít ...

Už nebude, viz dnes na Želpejdži
Praha — Na vlastní žádost odchází z Dozorčí rady ČD Cargo radní kraje Vysočina Libor Joukl. Ve funkci jej nahradí Michal Nebeský, který byl kvůli tomu Valnou hromadou odvolán z představenstva společnosti. Představenstvo Carga nově doplní Jiří Špička, který byl zároveň jmenován provozním ředitelem namísto Petra Bazgera. Tiskový mluvčí ČD a ČD Cargo Petr Šťáhlavský změny v orgánech Carga vysvětluje nutností posílit vliv mateřského podniku České dráhy na společnost a také požadavkem na stabilizaci vrcholového managementu podniku.
Z nejhoršího jsme uvnitř!
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 280
Registrován: 1-2006

Odesláno Pátek, 10. září 2010 - 13:22:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud dojde k náhradě 1:1, tak bude velmi velkým překvapením, že obsazenost ještě více klesne.

Protože místní šotouši a režisti začnou z trucu chodit pěšky ?
Jaký rozdíl mezi motorákem a autobusem jedoucími po stejné trase způsobí, že normální člověk z trucu do autobusu nevleze ?


s cenou pro kraj odpovídající skoro autobusu

a na další desítky korun doplatku za každý ujetý kilometr (tedy cca 10.000 Kč denně) by se jen pro úchylku šotoušovu muselo skládat zbylých deset milionů obyvatel ČR ?


Tedy dostat se k hranici 500 převezených lidí za 1 všední den.

Neboli zbytek obyvatelstva ČR by musel každému z nich přispět už jen po 20 Kč "vlakovného" na každou zdejším motoráčkem vykonanou cestu. Vskutku skvělé.