K-report
 

Archiv do 21. září 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Tratě na Vysočině » Archiv do 21. září 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3351
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 10. září 2010 - 13:26:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

chápu že takové "detaily" šotouš neřeší, protože na jeho zálibu se přece musí složit zbylých deset milionů obyvatel a basta
NO A CO?! Taky se skládám na dálnice, po kterých nejezdím, na armádu, ač jsem spíš pacifista, na sportovce, i když mě nezajímají atd. atd. A vyčítám to snad někomu? Tahle země je plná neekonomických věcí, které nemají návratnost. A 21 km kolejí nikoho nespasí ani nezrujnuje.

v Jemnici jich na uživení pravidelných vlaků (nikoli atrakce jednou do roka) evidentně dost není.
A proč není? Protože se na tenhle příhraniční kraj stále zvysoka sere. Západní část Moravy vždy byla popelkou.

Jenže to všechno je zoufale málo na přilákání takového množství lidí, aby část z něj (neb železnice zaujme jen některé) dokázala uživit pravidelný a soustavný provoz výletních vlaků
Po vybudování cyklostezky Jihlava- Raabs může tato trať sloužit jako podpora cyklistům, jak z Rakouska, tak z Česka. (tedy pokud ona trať se sama nepromění na cyklostezku) A asi i ta cyklostezka bude náramně výdělečná, to ale Hungry_bear není schopen vůbec vidět.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Josef12345
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.144.159.252
Odesláno Pátek, 10. září 2010 - 15:23:57    Odkaz na tento příspěvek  

Zrušení Jemničky je naprostý nesmysl, přesně jak říká Happy.. tento krok ještě víc odřízne už tak odříznutý příhraniční kraj..

Pak se divme, že obyvatelé přímo prchají z tohoto regionu, ubývá práce atd. atd.

Není umění něco rozbít, zrušit, ale postavit zlepšit.
jkl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.246.127.95
Odesláno Pátek, 10. září 2010 - 15:40:48    Odkaz na tento příspěvek  

Když máme dost peněz na policejní manévry kvůli fotbalovým fanouškům, na manévry kvůli dnešnímu závodu milionářů, když můžeme vyhodit miliony za hnusné plzeňské kašny atd., tak máme i pár korun na údržbu jemnické trati.
To že po náhradě vlaku autobusem poklesne počet cestujících je holý fakt, viz trať 113, kde místo hojně využívaných víkendových vlaků jezdí poloprázdný až prázdný bus.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 281
Registrován: 1-2006

Odesláno Pátek, 10. září 2010 - 16:10:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tento krok ještě víc odřízne už tak odříznutý příhraniční kraj

Když místo letitého motoráku (s průměrnou obsazeností 20 osob) pojede po zcela souběžné silnici autobus (za necelé dvě třetiny ceny placené za ten motorák), tak tím ten kraj "odřízne" jak a od čeho ?


Pak se divme, že obyvatelé přímo prchají z tohoto regionu, ubývá práce atd. atd.

Čemuž ten nyní draze pendlující motorák místo levnějšího autobusu brání jak ?

Nevadí vám, že peníze vyplýtvané za zdejší pendlování drahého motoráku (pro blaho ČD-mafie) místo levnějšího autobusu tím pádem nelze použít na zaplacení jiné veřejné dopravy, která by místo uspokojení šotoušů byla užitečná normálním lidem - tedy třeba za více spojů včetně víkendů tam, kde na ně dosud nezbývá (díky prožrání maxima z dostupných peněz dražší dopravou ČD) ?
Nepomohlo by "odříznutým" regionům a lidem v nich zrovna toto ?


Není umění něco rozbít, zrušit, ale postavit zlepšit.

Ano, zdejší zcela zbytečné a samoúčelné utrácení za vlak místo autobusu je příkladem rozbíjení a rušení veřejné hromadné dopravy - neboť co se vyplýtvá zde, to už nelze použít na úhradu jiné VHD a tudíž celkem lze VHD pořídit méně, respektivě do některých míst o víkendech vůbec.
Když se zde zbytečně plýtvat přestane, tak budou mít kraj i MD peněz na zlepšování VHD přesně o nevyplýtvané více.
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pátek, 10. září 2010 - 16:35:00    Odkaz na tento příspěvek  

"Hungry_bear" = 281:
To je už ovšem značně demagogický přístup i z Vaší strany: pokud je podle nějakých pochybných ukazatelů něco neefektivní, tak než to nahradím něčím jiným, nebo zruším bez náhrady, měl bych nejřív prověřit možnosti zefektivnění toho něčeho: a po celoživotních zkušenostech s českou "státní" železnicí obecně a ČSD a jejich pohrobky zvláště rozhodně nevěřím, že by to kdokoli skutečně dělal - a pokud by to snad někdy přece udělal, pak by za to v důsledcích spíše pykal, než byl veleben.
Ani JHMD (a jistě ani jiní "privátní" dopravci) by ostatně nefungovali lépe, kdyby v jejich vedení nebyli jednotlivci, kteří provozování drážní dopravy berou především jako svoji osobní zálibu, pro niž jsou ochotni a schopni obětovat mnoho ze svého soukromého pohodlí a zisků a považují to za součást své cti - kdyby Honza Šatava nepovažoval JHMD de facto za svoji "hračku" = model železnice v měřítku 1 : 2 a byl by pouhým obyčejným "úředníkem", už by jihočeské úzkokolejky možná také dávno neexistovaly a Honza by dělal třeba šéfa odboru dopravy na KÚ. ČD mají, bohužel, smůlu v tom, že jsou příliš velkou institucí, kterou lze snadno zneužít k vlastnímu prospěchu ambiciózních jedinců, a tak se prostřednictvím ČD přisává ke státnímu vemenu tolik jedinců, jimž o železnici vůbec nejde, že ti, kdo by ji chtěli pomoci a dostat ji k větší prosperitě, jsou mezi nimi ve značné menšině a spíše pouhými nechtěnými vetřelci ...
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3355
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 10. září 2010 - 21:38:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad josef12345 a jkl
Souhlasím. To je snad nějaká mánie nebo šílená nevraživost některých k železnici jako takové.

Nevadí vám, že peníze vyplýtvané za zdejší pendlování drahého motoráku (pro blaho ČD-mafie) místo levnějšího autobusu tím pádem nelze použít na zaplacení jiné veřejné dopravy, která by místo uspokojení šotoušů byla užitečná normálním lidem - tedy třeba za více spojů včetně víkendů tam, kde na ně dosud nezbývá (díky prožrání maxima z dostupných peněz dražší dopravou ČD) ?
Nepomohlo by "odříznutým" regionům a lidem v nich zrovna toto ?

Bacha, aby tě nekleplo. Nejsi náhodou státní zaměstnanec? Nehodlám to nadále pitvat, reálie Vysočiny jsou ti vzdálené. O obsazenostech autobusů v kraji Vysočina nemáš ani tušení. Bydlím v třítisícovém městě (a něco menší než Jemnice), obec platí víkendové regionální spoje, které využívá maximálně cca 5 lidí (většinou spíše 2 lidé na spoj). V tomto ohledu obec Bransouze či přidružená pidivesnice Přímělkov generuje o víkendech daleko víc pasažérů do vlaků než ono třítisícové město do víkendových autobusů. Tečka.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Sobota, 11. září 2010 - 09:58:29    Odkaz na tento příspěvek  

Tak já myslím, že by tu měla být snaha nejen při dnešním stavu financí usilovat o co nejvíc muziky za málo peněz.
Proto jsem tu psal změně provozovatele dráhy (což u vleček a regionálních drah lze)a třeba zároveň provozovatele drážní dopravy. Všem je jasné, že jakmile se něco zruší zlikviduje tak už se to nedá dohromady.
Z mého pohledu je jaksi drahý taktový systém, kdy spoje mohou jezdit relativně často a přitom jejich časové polohy nemusí vyhovovat lidem a nabízí se otázka jestli se od toho na regionální úrovni neodklonit. Já vím s tímto se mnou nesouhlasí např. Orky nebo David.

Při řešení Jemničky by se mi líbil návrh Happyho s JMHD 40kč kraj+20kč dosyp=60kč, tím by cena oproti dnes klesla.
Vést (osobně bych vedl) 4 nebo 5 párů vlaků o špičku a v sedle mít dopravu zajištěnou bus linkou.
V případě, že by nějaký levnější drážní dopravce neměl zájem jezdit, tak nahradit trať busy.

Hungry bear: Já neříkám, že v některých věcech nemáš pravdu, ale brát to tak, jak to píšeš nejde a ono to ani tak neexistuje. Páč kdyby to tak existovalo tak dnes např. nevede žádná vlečka do sila kam přijede jednou za měsíc manipulák.

Kdyby si tu aspoň tedy napsal kolik trat musí převést nákladu za měsíc, cestujících za den apod, aby u tebe měla nárok na existenci? Nějakého kritérium jsme se u tebe ještě nedočkali.

Pravda úzké tratě JMHD jsou atraktivností někde jinde než Jemnička jenže taková Kozina nebo Švestka nám ukázala, že je zájem i o oblasti, které nenajdeš v katalozích cestovních kanceláří a je zkrátka čím dál víc lidí co objevují neprofláklá místa a dokonce sednou i do vlaku.

A pořád si myslím, že je efektivnější a má smysl objednávat (ikdyž dražší) drážní spoje s průměrnou obsazeností 20 osob (o špičku ti to udělá i 100 osob ve spoji), než různé bus linky s průměrem 5 osob. Nejsem proti busům a ani netvrdím, že musí vlak jezdit všude, což jsi si asi možná všiml.
D-laik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.73.212.207
Odesláno Sobota, 11. září 2010 - 15:28:40    Odkaz na tento příspěvek  

Zastavování provozu z trochu jiného úhlu pohledu. Pokud je na trati dlouhodobě nulová nákladní doprava a osobní zvládne sólo 810, je asi jen otázkou času, kdy na téhle trati doprava skončí. Smutné, ale bohužel nutné. Já ale vidím jiný problém. Problém náhrady. Autobus (až na vyjímky) nebere jízdní kola. Jízdní řády se příliš nedodržují (a bohužel dopravci často ani nenahlásí změny do IDOSu). Takže se stane, že večer přijdete na zastávku autobusu a zjistíte, že nalezený poslední spoj již pár týdnů nejezdí a vy musíte přespat někde v příkopu. Nebo (osobní zkušenost před dvěma lety) čekáte na zastávce, autobus jede, máváte na řidiče, ten také zamává a jede dál (autobus byl poloprázdný). Stížnosti nemají smysl, nikdo na ně neodpoví. Takže náhradu autobusy beru, pokud ale bude fungovat. A v tom vidím (z pohledu nepravidelného cestujícího) hlavní problém náhrady.
Lukyy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 720
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 11. září 2010 - 20:29:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady přidávám pár fotek z výluky Počátky-Cerekev

5.9.2010 Horní Vilímeč


10.9.2010 Horní Cerekev


11.9.2010 Popelín a Počátky-Žirovnice


11.9.2010 Horní Vilímeč --> Jihlávka

Tomáš_fiala
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 6-2010

Odesláno Neděle, 12. září 2010 - 20:27:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte někdo, pročpak měl včera R 663 Vajgar 7 vozů (řazení: 754 + B + B + Bp + Bp + BDbmsee + Ds + AB)? V sobotu jich má mít pět...
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 181
Registrován: 6-2006
Odesláno Pondělí, 13. září 2010 - 00:06:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libochovičák: to zde napsáno bylo.
Musí jezdit tolik vlaků, aby poplatky do SŽDC alespoň pokryly náklady na provozování trati (výpravčí) a na její pravidelnou údržbu.

Můžete to zajistit také tak, že tam budete prohánět každou hodinu brejlovce s čtyřma klasikama a za ním štěrk nebo písek tam a zpět, bez vyložení.
Intouro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 330
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 13. září 2010 - 19:39:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Historická železniční trať možná neskončí
Icq : 460-826-891
:: Blog o MHD v Jihlavě a Brně - neváhejte a navštivte ::
Škoda 21Tr ev. č. 50,51,52,53 - deset let spolu
(ale nesmíme opomenout deset let trati na Horní kosov, čímž odpojili točnu Staré hory ... ach jo ... )
Bardotak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 892
Registrován: 9-2008

Odesláno Pondělí, 13. září 2010 - 22:52:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V nejbližší době se zástupci JHMD přijedou podívat do Jemnice a chtějí si celou trat z Jemnice do Budějovic projet.Zatím je to jediný soukromý subjekt,který se zajímá o provozování a převzetí tratě pod svá křídla.Nákladní dopravu zde JHMD chtějí též zachovat formou smíšených vlaků.
Jinak k příspěvku kolegy Intourno:Lokálka Jemnice-Moravské Budějovice byla zkušební tratí naší největší lokomotivky ČKD Praha.Z výroby zde byly zkoušeny všechny lokomotivy vyrobené v ČKD krom 6nápravových ty se zde už nezkoušely.Vyjímkou na trati nebyl ani Sergej nebo parní Štokr řady 556.Z nejznámější řady lokomotiv ČKD jmenuji prototypy řady 704(704 001 a 704 002)a zkoušela se zde i baterková Adéla vše pod hlavičkou ČKD Praha a tehdejšího Lokomotivního depa ČSD Jihlava.
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 57231
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 13. září 2010 - 23:34:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Fiala:
Končila nepřetržitá výluka na 225.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 00:40:18    Odkaz na tento příspěvek  

"Martin_zlivský" = 57231:
Blbost - zmíněná výluka skončila až v pondělí v podvečer = nikoli v sobotu.
Zajímavá byla NAD: například spoje zajíždějící do Vilímče byly zajišťovány starším (a už hodně "jetým") šestimístným (1 + 5) "furgonem" značky Renault, který řídila manželka jeho majitele (živícího se snad jako automechanik) ...
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 00:45:52    Odkaz na tento příspěvek  

"Martin_zlivský" = 57231:
To je jako důvod nesmysl - zmíněná výluka skončila až v pondělí v podvečer = nikoli v sobotu.
Zajímavá byla NAD: například spoje zajíždějící do Vilímče byly zajišťovány starším (a už dosti "jetým") šestimístným (1 + 5) "furgonem" značky Renault, který v pondělí řídila manželka jeho majitele (živícího se snad jako automechanik) - zda měl na korbě pod plachtou lavice, to jsem nezjišťoval, ale prý se za celou dobu trvání výluky nestalo, že by kapacitně nestačil ...
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 00:46:37    Odkaz na tento příspěvek  

Jak jsem se v pondělí dověděl, je to všechno trochu jinak = ve stručnosti asi takto: původně si kdosi z "mocných" (údajně na úrovni MD ČR) představoval, že se podaří kraje přesvědčit, aby neobjednaly dopravu na některých (vybraných) tratích s tím, že ty pak budou urychleně zrušeny jako celek, a to nejen bez ohledu na případné objednávky příležitostné osobní dopravy, ale dokonce i bez ohledu na to, že jich třeba dosud občas používá i doprava nákladní, přičemž výše finančních prostředků přidělovaných ČD a SŽDC na jejich činnost měla zůstat stejná jako dosud (= neměla se adekvátně snížit). Tento svým způsobem podvod se ovšem pochopitelně nelíbí nejen obcím, ale ani krajům, které (zejména před komunálními volbami) nechtějí být těmi, komu zůstane v rukou "Černý Petr" - a když se navíc zjistilo, že faktická úspora v případě zrušení tratí a pofidérní náhrady dosavadní železniční osobní dopravy dopravou autobusovou ("linkovou", nikoli NAD) je stejně jen minimální (údajně průměrně v řádu jednotek milionů Kč v každém kraji), tak prý téměř všechny kraje prohlásily, že potřebné "inflační" finance (navíc proti dosavadní výši) buď nějak seženou, nebo je ušetří tím, že se raději vzdají jen nějakých velmi málo frekventovaných vlaků, než aby nechaly své regiony zcela připravit o zatím existující součást dopravní infrastruktury tím, že by připustily zrušení některé trati jako celku. V tuto chvíli se tedy zdá, že záležitost týkající se rušení tratí bude snad zatím odsunuta a nanejvýš někde dojde k omezení rozsahu dopravy (že to bude mít negativní dopad na tržby, a tedy spirála se bude točit dál, o tom není pochyb, ale "bližší košile, než kabát") - jediným úsekem, kde snad má být osobní železniční doprava podle aktuálních informací skutečně zastavena a nahrazena běžnou "linkovou" autobusovou dopravou, je trať Velká Kraš - Vidnava: i to je sice svým způsobem škoda, ale lze to pochopit a určitě i přežít.
Bardotak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 893
Registrován: 9-2008

Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 05:04:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Režista:Souhlas stím co píšešbohužel je to tak jak píšeš.V případě Jemničky se i město Jemnice postavilo za svojí železnici s dalšími starosty ležícími na trati.Lhotice,Třebelovice,Rácovice,Dědice.Všichni zástupci jmenovaných obcí jsou pozváni na setkání se zástupci JHMD kde jim bude přednesen vlastní návrh a koncepce provozu trati do Jemnice.Dokonce jsem zaslechl že by JHMD chtělo v Třebelovicích dokonce zprovoznit nakladiště.Uvidíme jak vše dopadne doufám že dobře.Navíc pokud dojde ke zrušení Jemničky tak SŽDC ušetřilo dost peněz má být zrušeno pracoviště SŽDC v Moravských Budějovicích a lidé od tratovky mají být propuštěni.Loni dostavěné sídlo Sždc v Budějovicích tak osiří a zůstane tam jen ubytovací část pro vlakový personál.Tím pádem miliony vložené do investice jsou fuč a to nikomu nevadí,ale že do Jemničky se ročně investuje podle kraje milion to už někomu vadí.Holt taková je realita dnešní doby vše zlikvidovat a zničit
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6566
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 06:54:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Argumenty, že zrušení jednoho relativně drahého vlaku ušetří peníze, které je možné použít na zlepšení autobusového spojení, a za stejné peníze tak vznikne větší užitek většímu počtu lidí, jsou logické, ale bohužel v tomto konkrétním případě k jejich naplnění nedojde, protože dokonce ani nemají být nahrazeny autobusem všechny zrušené vlakové spoje!

Mimochodem nezazněla tu ještě jedna věc - vlak na jemnické trati je samozřejmě nákladově dražší než autobus jedoucí po souběžné silnici, ale zase nemusí být pravda, že by ztráta z 1 km byla 95 Kč (z toho 36 Kč dosyp), protože tato částka je průměrem za všechny regionální spoje v kraji. Dá se předpokládat, že soupravy typu lok. 754/242/363 + 3 - 4 vagóny Bdmtee/Bt/Bmto/BDs stojí víc než těch 95 Kč/km, zatímco sólo u motorového vozu řady 810 by ta částka měla být nižší.

Podle smlouvy ČD s (nejen) krajem Vysočina ale toto rozlišováno není, a vznikají pak právě situace, kdy sólo motorový vůz bez průvodčího je dotován stejnou částkou, jako například téměř prázdný vlak v řazení lok. 242 + 4 x Bdmtee mezi Křižanovem a Žďárem. nebo lok. 754 + 4 x Bdmtee mezi Třebíčí a Okříškami.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3520
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 08:19:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

režista: Ale to je jasné už od začátku. MD nemůže samo o sobě rozhodnout o zrušení trati. Stále platí, že pokud je zájemce o provozování drážní dopravy na trati, je provozovatel dráhy povinen udržet trať v provozuschopném stavu.
Bardotak: Stále však platí: Bude kraj ochoten i levnější dopravu na trati financovat? Nebo to budou platit obce? Pokud to budou obce, tak ty nedají dohromady takovou sumu peněz, aby byly schopné ufinancovat současný provoz byť třeba pod levnějším dopravcem.
David: To je asi pravda. Myslím si, že tento způsob by si objednavatel neměl nechat líbit a měl by vyžadovat náklady na konkrétní soupravy a platit pouze prokazatelnou ztrátu.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3521
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 08:35:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A něco o Jemničce na Želpage. Podle jedné fotografie jde o nejdelší trať na světě, která měří 20630 km. :-)
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 11:16:09    Odkaz na tento příspěvek  

"Bardotak" = 893:
O "Jemničce" a záležitostech s ní souvisejících jsem sice získal víc informací, ale slíbil jsem, že je nebudu šířit, takže mohu konstatovat jen to, že jsem se mýlil, když jsem situaci původně vyhodnotil tak, že by v jejím případě JHMD byly pouze provozovatelem drážní dopravy na ní - není tomu tak, v zájmu vzniku "nízkonákladových" železničních tratí jsou JHMD naopak ochotny převzít nejen "Jemničku", ale i některé další potenciálně "ohrožené" tratě v ČR do své správy jako provozovatel dráhy, a to i s tím, že na nich bude provozovatelem drážní dopravy třeba i nějaký jiný subjekt (třeba i ČD): v případě "Jemničky" se ovšem předpokládá, že by JHMD byly jak provozovatelem dráhy, tak i provozovatelem drážní dopravy na ní (= obdoba toho, jak jsou provozovány jindřichohradecké úzkokolejky), protože to jsou údajně ještě schopni zvládnout relativně snadno. A propos: právě JHMD jsou v ČR zatím stále jediným "nestátním" subjektem, který provozuje jak dráhu, tak i drážní dopravu na ní - ostatní dopravci jezdí po drahách spravovaných a provozovaných jinými subjekty, a naopak žádný jiný provozovatel dráhy zase neprovozuje pravidelnou veřejnou osobní dopravu jako dopravce. A jen ještě dodám, že ani Joukl zřejmě není takový hlupák, jak by se mohlo zdát podle toho, jak na první pohled působila jeho poplašná aktivita: jedním z jeho cílů bylo totiž distancovat kraj Vysočina od chystaného podvodu na veřejnost a "neponechat Černého Petra v rukou kraje" - víc to ale zatím komentovat nechci (= chytrému napověz ...).

"David" = 6566:
Já jsem pouze reprodukoval informaci, že kraje údajně před likvidací celých tratí kvůli úspoře několika milionů Kč v příštím roce chtějí dát přednost zrušení nezbytně nutného počtu velmi málo frekventovaných vlaků na různých tratích, aby tak ušetřily částky potřebné na zachování další existence ohrožených tratí: zda, jak a čím ty neobjednané vlaky nahradí, je jinou záležitostí, do jejíhož rozboru se nehodlám pouštět.
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 11:16:56    Odkaz na tento příspěvek  

"Orky" = 3520:
Vy sice neustále a do omrzení omíláte teorii, že "pokud je zájemce o provozování drážní dopravy na trati, je provozovatel dráhy povinen udržet trať v provozuschopném stavu", ale to je nyní, bohužel, už jen pouhá teorie: já mám z velmi důvěryhodného pramene aktuální informaci, že současná mocenská garnitura tuto teorii (a tedy i zatím platnou legislativu) od počátku nehodlala uznávat a v případě, že by kraje nátlak činěný především ze strany MD ČR na neobjednání osobní dopravy na vybraných tratích neustály, měl být podle představ té garnitury na nich zastaven veškerý provoz bez ohledu nejen na objednávky občasných příležitostných jízd zvláštních vlaků, ale i na případný provoz nákladní dopravy (který je na nich stejně většinou jen minimální), a tratě měly být neprodleně buď administrativně úplně zrušeny (a návazně i fyzicky likvidovány), nebo měli být jich už využívající či potenciální silnější nákladní přepravci nuceni k tomu, aby trať převzali do svého vlastnictví jako vlečku (samozřejmě bez veřejné osobní dopravy) a provozovali ji i její obsluhu na své vlastní náklady: právě proto nyní nabyly na ohromné aktuálnosti úvahy o možné existenci "nízkonákladových železnic", o jejichž vytvoření se údajně začalo více uvažovat už asi před půl rokem (a kupodivu snad dokonce z iniciativy jedné z osob ve vedení ČD), ale k podrobnějšímu "rozpracování" těch prvních úvah od té doby nedošlo - věřit mi nemusíte, ale časem asi i Vy nakonec nahlédnete, že tyto mé informace jsou pravdivé ...
A jen na okraj ještě dodám, že se tak vlastně i Jančura může dostat k regionální osobní železniční dopravě podstatně snáze, levněji a "estetičtěji", než podáváním přihlouplých žalob v Bruselu či Štrasburku, a přitom se nebude muset starat o dopravní cestu a ani za ni platit vysoké sazby ...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3524
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 11:44:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

režista: Domnívám se, že v takovém připadě by byly porušeny zákony České republiky. Domnívám se, že v takovém případě by kdokoli (sdružení, obce, kraje...) mohli podat žalobu na MD nebo samotné provozovatele dráhy zejména za neplnění povinností při správě cizího majetku a dalších podstatách. Rád bych připoměl kauzu kolem trati 132, o které by mohl mluvit McBain.
On sám o sobě projekt ČD-RJ-JHMD dává tušit směr, kterým by se mohl vývoj situace ubírat, tedy JHMD jako správce infrastruktury a ČD+RJ (+někde JHMD) jako provozovatelé dráhy. Ale i tehdy je potřeba počítat s tím, že jak vlaky tak údržbu musí někdo zaplatit. I JHMD na svých tratích dostávalo docela tučné dotace na opravu svých tratí. Domnívám se, že pokud by Vysočina či Jihočeský kraj neplatil za ZDO, tak by JHMD žádnou dotaci na rekonstrukce nedostalo a provoz úzkokolejek by byl ohrožen, což by byla škoda, protože úzkokolejky jsou narozdíl od Jemničky atrakcí.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 283
Registrován: 1-2006

Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 11:52:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a tratě měly být neprodleně buď administrativně úplně zrušeny (a návazně i fyzicky likvidovány), nebo měli být jich už využívající či potenciální silnější nákladní přepravci nuceni k tomu, aby trať převzali do svého vlastnictví jako vlečku (samozřejmě bez veřejné osobní dopravy) a provozovali ji i její obsluhu na své vlastní náklady

Tak toto váš informační zdroj poněkud zkreslil-polozatajil.

Neboť první v pořadí byla a je nabídka krajům, aby si trať provozovaly ony (pokud jí opravdu chtějí) ve své režii,
v negativním případě je jako druhá v pořadí stejná nabídka uživatelům nákladní dopravy s tím, že zda si pak na své koleje pustí i osobní dopravu bude jejich kompetence a rozhodnutí,
v negativním případě pak jako třetí v pořadí nabídka na odkoupení tratě jiným zájemcům (pokud budou) o její provozování ve své režii (tedy bez nároků na veřejné peníze)
a až jako čtvrtá a poslední možnost je zrušení tratě, o kterou nikdo neprojevil zájem (jiný, než jako o dojičku veřejných rozpočtů).
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 284
Registrován: 1-2006

Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 12:02:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Domnívám se, že v takovém případě by kdokoli (sdružení, obce, kraje...) mohli podat žalobu na MD nebo samotné provozovatele dráhy zejména za neplnění povinností při správě cizího majetku a dalších podstatách

Ale houby:
první krok = stanovení kapacity na nula tras
druhý krok = změna výše poplatku za DC z politického paušálu na výši skutečných nákladů
třetí krok = za ty prachy si výletní vláček neobjedná ani Bakala, Kellner nebo Buffet

Nebo si snad myslíte, že je normální a únosné (ekonomicky i morálně), aby se celý stát skládal desítkami milionů Kč na to, že se čas od času skupinka "deviantů" pro svou potěchu projede po nějaké k ničemu jinému nepotřebné trati ?
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 12:38:45    Odkaz na tento příspěvek  

"Hungry_bear" = 283:
Hádat se s Vámi nebudu, protože o Vašich zdrojích informací já žádné informace nemám, takže jejich spolehlivost vyhodnotit neumím: navíc nevím, co Vy definujete jako "provozování trati" - já znám jen "vlastnictví dráhy", "provozování dráhy" a "provozování drážní dopravy", ale termín "provozovat trať" mi jasný není.
Vaše verze je asi výsledkem dalšího vývoje situace poté, když ten šílený ranař, který po příchodu "na pobřeží" 10 dní studoval problematiku dopravy v ČR, následkem čehož jí údajně nyní rozumí jako nikdo jiný v ČR, asi po úvodním jančení dostal lekci v tom smyslu, že tak, jak jsem situaci popsal já, legislativu opravdu "ohýbat" nelze ani v ČR, a proto (jak je jeho zvykem) pootočil zatím o cca 90 stupňů a původní vizi a podmínky "změkčil". Navíc je zřejmé, že v té problematice uplatňuje své zájmy i Jančura (který má k ministrovi jako velkopodnikatel v dopravě relativně snazší možnost přístupu než ostatní dopravci), a to cestou Schmidta, sedícího v příslušné "komisi" (nebo jak se ten útvar, který o tom jedná, nazývá), a tam samozřejmě bude především "hrát svoji kartu" - a k tomu mu řešení, které popisujete Vy, vyhovuje podstatně lépe, než to, které původně začalo budit bouři odporu. A z pohledu krajských "koryfejů" bude zase před podzimními volbami politicky výhodné, když se budou moci ukázat jako zachránci železnice ve svých regionech - takže snahy o nalezení pro všechny "efektního" řešení jsou pochopitelné, a situace se (v tomto případě naštěstí i pro běžné občany) vyvíjí z pohledu železnice zatím nikoli tak negativně, jak se původně zdálo.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 12:41:35    Odkaz na tento příspěvek  

To je skoro podobné jako s náboženstvím: Nebo si snad myslíte, že je normální a únosné (ekonomicky i morálně), aby se celý stát skládal desítkami milionů Kč na to, že si čas od času skupinka věřících "deviantů" pro svou potěchu zajde na mši svatou do nějakého k ničemu jinému nepotřebného kostela?
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 12:43:55    Odkaz na tento příspěvek  

(Reagoval jsem na Hungry Beara, ale Režista byl rychlejší).
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 12:46:50    Odkaz na tento příspěvek  

"Orky" = 3524:
Samozřejmě by to byl podvod a nedodržení platné legislativy - ale to jsem přece napsal i já: jen si (odchylně od Vás) nemyslí, že by bylo ze strany krajů či obcí smysluplné bránit se tomu právní cestou, protože je to všechno především záležitost politická, a to je pro všechny zúčastněné (kteří jsou jako politici placeni) prioritní - jde přece především o jejich dobrá bydla ...
Pokud jde o děčínskou "Kozinu", právě tam šlo a jde velmi hodně o politiku - a jen připomínám, že stále ještě nikdo nedokázal "definitivně" zajistit, aby nebyla zrušena bez ohledu na to, kudy nakonec povede na dálniční přivaděč zrekonstruovaná silnice I/13.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3525
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 13:10:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hungry_bear: Sám váš první krok je v rozporu z platnou legislativou, neboť ta říká, že provozovatel dráhy je povinnen zajistit dostatečnou kapacitu dráhy.
Tady nejde o devianty, či kohokoliv jiného, tady o dodržování platné legislativy.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3362
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 13:19:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Domnívám se, že v takovém připadě by byly porušeny zákony České republiky. Domnívám se, že v takovém případě by kdokoli (sdružení, obce, kraje...) mohli podat žalobu na MD nebo samotné provozovatele dráhy zejména za neplnění povinností při správě cizího majetku a dalších podstatách.
To je teorie a ne běžná praxe. Stačí se kouknout na 242 (Dobronín- Polná). Kdy bylo dopředu vyjednáno s dopravcem zajištění provozu po téhle trati. SDC za "cihelnou" vrazila červený terč a hotovo. Ani nikoho úředníci neinformovali. Bylo to porušení zákona? Podle mě ano, ale myslíš, že se někdo bude soudit? Já myslím, že asi ne. Právě tenhle postup by mohla SŽDC zopakovat. Pro potenciální nesjízdnost, nedostatek peněz se dále nestarat a čekat, až trať vezme za své.

Dokonce jsem zaslechl že by JHMD chtělo v Třebelovicích dokonce zprovoznit nakladiště.
Byl by to opodstatněný počin. Zde je podle mě velký potenciál pro nakládku dřeva.

No uvidíme, jaké budou závěry z jednání.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6567
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 13:22:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trať Moravské Budějovice - Jemnice včera ráno:

Přece jen tím spojem, který má příjezd do MB v 7:50, jeli i nějací středoškolští studenti, z toho minimálně dva z nich byli právě studenty gymnázia.

Ptal jsem se jich, jestli stíhají být v 8:00 ve třídě; říkali mi, že spíš přicházejí do třídy 5 minut po zvonění.
Také jsem se jich ptal na to, kdy bylo v Jemnici zrušeno gymnázim (viz nedávná diskuse v jiném diskusním vlákně), bylo to prý v roce 1990.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3363
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 13:31:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebo si snad myslíte, že je normální a únosné (ekonomicky i morálně), aby se celý stát skládal desítkami milionů Kč na to, že se čas od času skupinka "deviantů" pro svou potěchu projede po nějaké k ničemu jinému nepotřebné trati ?

Heleť chytrej. Jestli sis nevšiml, tak se nacházíš na K- reportu v sekci železnižních diskuzí. I průměrně podprůměrný smrtelník chápe, že se zde sdružují přátelé železnice. Jestli si očekával, že po vyhlášení zastavení dopravy do Jemnice, vezmeme iniciativně krumpáče a půjdeme trať nadšeně likvidovat, tak si předpokládal špatně. Zkus jít prudit na stránky filatelistů a vnucuj jim tam myšlenku, že poštovní známky je potřeba rychle vyhubit. Myslím, že dřív vyhubí tebe.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3526
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 13:36:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: A chce někdo až do Polný jezdit? Jak často?
David: Děkuju za info.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 285
Registrován: 1-2006

Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 14:30:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

provozovatel dráhy je povinnen zajistit dostatečnou kapacitu dráhy.

Asi jako z Mladotic do Kralovic ?


Tady nejde o devianty, či kohokoliv jiného, tady o dodržování platné legislativy.

Nebo o důkaz nutnosti její změny ?
Tak nějak podobně s legislativou upravující solární zlaté doly ?

PS: vedoucí úloha KSČ taky byla v legislativě, ba přímo v ústavě a ne jen v resortním zákoně - a kde je jí konec.
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 14:35:31    Odkaz na tento příspěvek  

Happy 3363: Jinými slovy - kdo nemá jedině správný uniformní pro-železniční názor na věc*, nemá na železniční diskusi co dělat...To bude ta diskuse pak vypadat, jestli to tedy ještě diskuse bude.
*) "ani spoj z grafikonu, ani pražec z tratě !"

Nemůžu se zbavit pocitu, že hladový medvěd argumentuje sice nepříjemně a pro železničního fandu nestravitelně, leč obecně pravděpodobně rozumně.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3364
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 14:44:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-----Matematická vsuvka---------
ad David: Těch lidí jelo celkem dost. Ještě by mě zajímalo, jak se přišlo na číslo 199 lidí za den. Může to být průměr všedních pracovních dnů, může to být průměr ze všech dnů v týdnu. Může to být dokonce i jiný typ průměru (ne aritmetický).

Totiž číslo, ač se jeví zcela jasně, jasné v rámci statistiky vůbec není. (Statistikem nejsem, stačil mě na potrápení jeden předmět v semestru, takže vím, co statistika dokáže.)
- Aritmetický průměr se nehodí, pokud soubor hodnot obsahuje nesymetrické extrémní hodnoty, tedy v našem případě výrazně nižší obsazenost o víkendech.
- Pro zajímavost, co jsem našel na netu, tak dle aritmetického průměru mají obyvatelé Velké Britanie v průměru 1.993 nohou (což sami uznáte je ptákovina)

Připravil jsem si takový početní příklad s metodami, které se v statistice uplatňují. Zajisté uznáte, že v průměru máme nohy 2 a ne podle aritmet. prům. 1,9...

Příklad. Máme naši lokálku a sedm dní v týdnu. Obzsazenost např. čítá (po, út,..., ne) (246, 251, 241, 232, 269, 69, 73).

*Aritmetickým průměrem dojdeme k tomu, že obsazenost za jeden den je 197,28 (asi někoho pokrájeli, viz analog. ty nohy).

**Pro přesnější vyjádření bez ovlivnění lokálními extrémy se používá medián. Je to vlastně jakýsi "průměr", který potlačuje odchylky. Navíc vyjde celé číslo (celý člověk). Pro stejná čísla vyjde obsazenost 241 (což lépe vystihuje obsazenost vlaků)

Tímto jsem vám chtěl ukázat, že existuje více statistických možností, jak se dobrat k číslu. A číslo ve statistice samo o sobě nic neříká, pokud nevíme, jak jsme k němu došli.

-------Konec vsuvky-------------
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3366
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 15:05:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad JK: Já si jako deviant nepřipadám a lidé bydlící v té oblasti také nejsou deviantní (nelezou každý den na K).
nemá na železniční diskusi co dělat
Vždyť tohle přece nikde netvrdím. Já jsem za opačné názory rád. Kritizuji tady snad Davida nebo Orkyho za to, že věc vidí jinak? Nekritizuji a jejich názor uznávám a respektuji. Oni tady nikoho nezesměšňují (narozdíl od HB) a myslím, že i oni berou mé názory v potaz. O tom je diskuze a ne o tom někoho zesměšnit, nadat mu do deviantů, úchylů, projídačů státního rozpočtu atp. Co je na tom, že většina z nás má něco ráda a nechce se toho vzdát i navzdory ekonomice. To bychom potom mohli rovnou ve jménu ekonomiky podminovat zámky a jiné památky, které se nerentují.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 15:31:40    Odkaz na tento příspěvek  

"Happy" = 3366:
Podminovávat zámky a jiné památky netřeba - stačí, když je restituenti prodají nějakým kupcům, a ti už se postarají, aby vytunelovali, co se z nich vytunelovat dá, a pak je nechali spadnout: jediné řešení podle naší legislativy je možnost jejich vyvlastnění státem s tím, že pak jsou převedeny na obce - a co ty pak mohou udělat jiného, než je na (rozhodně značné) vlastní náklady srovnat se zemí. Tak to totiž u nás "díky" našim kvalitním legislativcům funguje = viz, tuším, včerejší večerní "Reportéři" na ČT1 ...
"Hungry_bear" má samozřejmě v mnohém pravdu, ale zbytečně provokuje tím, jak ji demagogicky vydává za jedině platnou a správnou: přitom si asi neuvědomuje, že ekonomie je věda, kterou lze zdůvodnit cokoli - záleží jen na tom, jaké ukazatele zvolíme, co učiníme jejich náplní a jaká data při výpočtu jejich hodnot použijeme. Přitom při hodnocení ekonomické efektivnosti železnice (ale vlastně i v mnoha dalších odvětvích národního hospodářství) se stále používá ukazatelů používaných v Československu už za dob socialismu - naznačil to ostatně už "David" ve svém příspěvku č. 6566: při hodnocení "dosypů" na jednotlivé vlaky se sice sečtou celkové "prokazatelné ztráty", ale pak se suma rozdělí počtem vlakových kilometrů jako aritmetický průměr, takže formálně vychází stejný příděl na každý ujetý vlkm bez ohledu na to, zda jde o vlak vedený "šukafónem" v režimu 0/0-S, nebo zda jde (s nadsázkou řečeno) o dvacetivozový rychlík z Prahy do Košic - tuto hovadinu jsme se marně pokoušeli zvrátit už někdy před skoro 20 roky, ale přes ohromný pokrok v rozvoji výpočetní techniky se těch debilně definovaných a naplňovaných ukazatelů používá stále. A pak se kde-kdo diví, že lokálky vycházejí krajně neefektivní, ačkoli neefektivní jsou ve skutečnosti právě hlavní tratě, a když pak někdo propočítá "efektivnost" podle skutečně vynakládaných nákladů, tak se halasně proklamovaná "úspora" vzniklá zrušením lokálek a náhradou osobní dopravy na nich jakousi podivnou autobusovou dopravou "smrskne" na cca 20 milionů Kč za rok za celou ČR ...
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 16:11:46    Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavou zprávu vysílal dnes ve zprávách po 16. hodině ČRo1 (Radiožurnál) = viz:
http://www.rozhlas.cz/zpravy/spolecnost/_zprava/ministr-barta-pov olil-pokracovani-vsech-zeleznicnich-staveb--783715
- podstatná je zejména ta poslední věta: jsem docela zvědav, až se provalí, co se za ní vlastně skrývá a kdo nám tady teď bude dělat "koncepci" ...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3527
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 16:11:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hungry_bear: Mladotice-Kralovice či Loket-Krásný Jez je pozůstatkem doby, kdy ještě infrastrukturu spravovaly ČD. Pak ty tratě převzalo SŽDC. Podle mého názoru obě tratě měly být opraveny, protože po obou byl tehdá zájem jezdi. Otázkou je, jak se staví právo k majetku, který byl b zanedbaném stavu převeden na nového vlastníka.
Já nehodlám spekulovat co je a co není správně, každopádně platná legislativa hovoří jasně. Dokud bude taková jaká je, tak když si objednám vlaky na nezrušené trati, tak by měl správce mít trať v takovém stavu, abych tam mohl jezdit a ne se kroutit, že mu to nenese a že nic udržovat nebude.

režista: Mně poslední dobou dělá problém vkládat příspěvky, trva tá hrozně dlouho, než se příspěvky uloží.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 16:24:05    Odkaz na tento příspěvek  

"Orky" = 3527:
Právě proto bude snaha ty "nedostatečně tržící", resp. údajně "silně neefektivní" tratě co nejrychleji rušit aspoň administrativně - věřte tomu, co jsem napsal kdesi vpředu, že v případě neobjednání pravidelné osobní dopravy kraji nebudou rušitele zajímat žádné požadavky na přidělení kapacity pro občasné příležitostné jízdy, a údajně (jak už jsem napsal) ani nákladní doprava, a pokud se trať nepodaří převést na vlečku, bude zrušena. MD ČR tím "elegantně" přesměrovalo odpovědnost na kraje, jejichž finance přitom centrální orgány škrtí ...
Ano, i u mě vkládání příspěvků v poslední době trvá velmi dlouho, pokud se vůbec podaří - a když jsem se to pokusil obejít paralelní cestou = vypravením další kopie příspěvku z jiného listu prohlížeče (někdy to zkouším i cestou jiného prohlížeče), tak tentokrát systém nezareagoval na nechtěnou duplicitu ...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3528
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 16:44:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

režista: Pokud by k tomu došlo na trati 243 i přesto, že by si tam kraj či obce objednaly dopravu a přesto by trať byla zrušena, pak bych obcím dopručil celou situaci předat právníkům a na podat na MD a SŽDC žalobu. Já se ale domnívám, že si MD zrušit trať pod koly vlaků nedovolí.

Tuším, že systém hlídá duplicitu do 2 minut.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 14. září 2010 - 17:10:45    Odkaz na tento příspěvek  

"Orky" = 3528:
Já jsem slíbil, že to nebudu šířit, a už někde vpředu jsem připomínal přísloví "chytrému napověz ...", ale jak vidím, tak to asi leckomu nestačí, a musím tedy "hloupě ujet" i za cenu, že se stanu u svých informátorů důvěry nehodným: poté, co byla vydána ta poplašná zpráva, je teď v předvolebním zájmu o zisk politických bodů zajištění opaku toho, co ta zpráva avizovala, takže "Jemnička" má přes původní poplach (a právě i kvůli němu) velkou naději na zachování ... Stačí?
Bardotak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 895
Registrován: 9-2008

Odesláno Středa, 15. září 2010 - 14:52:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní postřehy v nasazení motorů 810 PP Znojmo na trati 241 a 243.
243-810 222-0
241-810 569,810 433 záloha 810 097.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6586
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 15. září 2010 - 15:25:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V jednom ze 20 příspěvků, které z této diskuse během noci zmizely, jsem dával odkaz na fotky z autobusové zastávky ve Lhotici u Jemnice a tři otázky k tomu; tady jsou správné odpovědi (nebyl jsem si právě jist ani s názvem zastávky, protože tam zastavoval i spoj této linky, který zastávku "Lhotice" vůbec nemá v jízdním řádu uvedenu (i když některé spoje této linky přes tuto obec a tedy i přes tuto zastávku jezdí).
Tinhi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 837
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 18. září 2010 - 09:17:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Info od Lukky: Po dnešní 9 hodině ranní stanicí Popelín právě projelo 6 laminátek s nákladním vlakem a na konci to má nějaký velký vůz. Vlak jede směrem na Veselí nad Lužnicí.
Lukyy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 729
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 18. září 2010 - 19:36:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dneska z Popelína


A ještě foto opraveného přejezdu v Počátkách
Janson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 447
Registrován: 2-2006

Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 17:47:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dneska brázdila 227 810.124 + Bdtax785 24-29 (535) v 1. TD regionovího oběhu. Nevíte někdo, proč se nedostává RN?
Mimochodem v Telči je odstavená sekačka a Mn 82655 přivezl do Telče 11 vozů .



(Příspěvek byl editován uživatelem janson.)
Čeština je freeware, ale ne opensource!
ICQ: 315559622
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3574
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 18:28:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janson: Co to je za obsazenost toho vlaku? Vždyť to je na taxík!
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
jel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.183.24.28
Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 18:48:59    Odkaz na tento příspěvek  

Janson: proč nejsou regionovy? To je jednoduchý, protože v sobotu večer dostala ve Slavonicích ránu od auta 914.010+814.010. Na stejném přejezdu jako v lednu, ale tentokrát to dostal řidičák z druhé strany.
Janson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 448
Registrován: 2-2006

Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 19:40:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: na 3 taxiky, 10 lidí minimálně sedí na druhé straně, protože sem svítí
jel: To je mi pěkné... Na nějakém u nádraží, nebo na tom směr Dačice? Jak moc to schytala?
Čeština je freeware, ale ne opensource!
ICQ: 315559622
jel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.183.24.28
Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 20:24:39    Odkaz na tento příspěvek  

Janson: na dačickém přejezdu a jak dopadla je vidět na fotce, teď můžou dolakovat druhou půlku (přechod mezi nátěry je uprostřed dobře vidět)
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3391
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 21. září 2010 - 12:36:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co to je za obsazenost toho vlaku? Vždyť to je na taxík!
Člověče neblázni Co by nám tu potom zbylo? Podle tvého mustru by doprava zbyla mezi Jihlavou a Brodem a asi čtyři vlaky do Cerekve a něco do Zruče. U autobusové dopravy by takto pokapalo na cca 80% spojů (to jen pro info, že ani bus dopravě se tu zrovna nevede a ta právě zažívá asi největší propady od 90.let). Máš moc přísný metr.

Jo a budou samolepky: http://www.kr-vysocina.cz/cestujici-poznaji-ktere-spoje-kraj-dotu je-autobusy-budou-zanedlouho-oznacene/d-4029674/p1=1013 To teď všechno bude jezdit včas a budou tam samí milí lidé....
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Úterý, 21. září 2010 - 12:43:48    Odkaz na tento příspěvek  

Happy: no tak ve středních Čechách už regionální vlaky takto označené jsou.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3392
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 21. září 2010 - 13:04:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

no tak ve středních Čechách už regionální vlaky takto označené jsou
JJ. Však já netvrdím, že nejsem rád, že takto budou označeny primárně autobusy. Zajímá mě jen, jestli bude odezva. Spoje jezdící včas, milí řidiči atd. Humbuku kolem železniční dopravy již bylo dost. Teď je potřeba se soustředit taky na autobusy. Mohl by totiž nastat dojem, že jezdí za pakatel, což není pravda. Na mnoho vesnických výkonů by stačila dodávka s řidičem s řidičákem sk. B. A ne 9 metrový autobus, který zabere půl návsi.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3393
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 21. září 2010 - 13:16:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://jihlavsky.denik.cz/zpravy_region/20100920_ji_trat-do-polne -by-potrebovala-do-zacatk.html

20 mil? to by byla pozlacená ne? Potřeba vyměnit pražce. Betonových pražců je dost z koridorů, tedy "zadarmo". Takže je potřeba akorát provést práce a koupit štěrk....
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 296
Registrován: 1-2006

Odesláno Úterý, 21. září 2010 - 14:35:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže je potřeba akorát provést práce a koupit štěrk....

Tak se v nějaké stavební firmě poptej, kolik stojí navezení potřebného množství štěrku a taky odbagrování, odvezení a legální uložení toho stávajícího - možná ti pak dojde, že už jenom tenhle "přesun hmot" je při potřebném množství kubíků v milionech Kč.

Ve druhém kole pak zkus popřemýšlet, kdo by asi zcela zbytečně a bez odpovídajícího užitku tolik peněz chtěl ze svého zaplatit.
Tom754
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 654
Registrován: 6-2010

Odesláno Úterý, 21. září 2010 - 14:53:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

včera na hlavní nádraží v Brně při objíždění

FOTO GALERIE:http://www.flickr.com/photos/51447776@N06/

POSUN BEZTLUMIČOVÉ 751: http://www.youtube.com/user/MrTom754#p/a/u/0/tauz-3Y1NP0