K-report
 

Archiv do 7. prosince 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Restaurační, lůžkové, lehátkové, společenské a salonní vozy » Archiv do 7. prosince 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Javy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1035
Registrován: 9-2003

Odesláno Pondělí, 22. listopadu 2010 - 18:38:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano,
jeden by měl být pražský 8881 17. Dnes ráno odjel na Ex 141.
Ron_T
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.24.77.190
Odesláno Pondělí, 22. listopadu 2010 - 18:51:08    Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, dneska jsem se poflakoval na hauptbahnhofu v Praze, protoež jsem šel naproti k vlaku, a všiml jsem si, že 121 měla řazen WR, jak se tam dostal, ta souprava přece v Bohumíně nenocuje, takže logicky se čendžovali v Praze, nevíte z čeho šel ten WR?
Bistro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 11-2009
Odesláno Pondělí, 22. listopadu 2010 - 19:48:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Arakaine, z opilosti se člověk vyspí, notabene když si dá hadr na hlavu, ale z hlouposti ne.

Naštěstí nikdo neposlouchal vaše nápady - neboť jaké že to byly ? Risotto a nudle á la Aromi na Vinohradech (račte se podívat na prodejní ceny), pak fazole z konzervy (děkuji pěkně), bifteky za 350 kaček (Paroubek: přátelé, kdo na to má) a také panini (zeptejte se na pendolinech, jak jim ta italská mňamka frčí .. nápověda: mizerně). Toto jsou vaše nápady.

Nuže zpátky: na JLV se neinspirovali nikde jinde než u DB a obšlehli jejich 3 roky starý koncept, kdy každý měsíc byla akce na jednu národní kuchyni ... a není bez zajímavosti, že byl i měsíc kuchyně české, pod patronací Oldřicha Sahajdáka, vyhlášeného českého kuchaře cuisine nouveau restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise. Když došly národy, byly měsíce specialit jednotlivých spolkových zemí, vždy spojené se jménem kuchaře z nějakého kvalitního hotelu v příslušném regionu atd. DB je ve vlakové gastronomii na špici co se koncepce týče.

Arakaine, vy si opravdu myslíte, že i kdyby nakrásně ty rizota a nudle v nabídce byly, tak že se vaří v tom vagóně? To jen dokazuje, jak jste naivní. Nic takového: ten známý kuchař, i ten Sahajdák, prostě sestaví menu, udělá vzorovou porci a dodá recept, to je vše. Jídla se navaří předem ve velkovýrobně DB, kde dělají i ostatní prefabrikáty, pak se napytlíkují po jedné porci a zchladí nebo zmrazí. Na vagóně, ať je to ICE nebo bistro nebo jídelák, tam všade se to jen ohřeje v MW, pytlík roztřihne, dá na talíř a to je vše. Vtip je v tom, že 1) to na chuti není poznat 2) dobře to na talíři vypadá 3) zabere to jen pár minut přípravy a 4) nepotřebují na vozech kuchaře. Toto je vlakové jídlo budoucnosti, želbohu. Aby bylo jasno - i míchaná vejce se ve vozech DB připravují ohřátím již vyrobeného a posléze sterilovaného pokrmu. Nenajdete tam žádné suroviny, jen sáčky, které lecky vypadají dost stejně a liší se etiketou ... a v jedněch je gulášová polévka, ve druhých kuřecí frikassé atd.

Naše realita je masový plátek na 5 způsobů a vejce na 6, vyklepávané ze skořápek. Prostě tady není, kdo by to po vzoru DB vyrobil, aby se současně vešel do přiměřené ceny, protože se bavíme o pidipoptávce (na DB spočítejte jen počet souprav ICE+jejich trasy+kupní sílu substrátu ...srovnejte s našimi pár kousky jídelních vozů a jejich destinace). Dále ve vagónech není potřebná technologie, protože jsou tam hlavně sporáky, ale MW jen jedna a málo je i mrazáků. A co se dostupných polotovarů týče - to, co je k mání, prostě bývá tou konzervou cítit.

Nechme se od JLV překvapit, s čím se vytasí. Sleduju jen asi 4 fóra, ale ve všech jste, Arakaine, jako Děd Vševěd - víte nejvíc o nudlích, o fazolích, o VRT, o nákupu nových vozidel, o dálnicích, o ekonomice, o Čínanech ... trocha sebereflexe a nastudování alespoň základních faktů před spuštěním toho plkání a hurávýkřiků by neškodilo. Už jen proto, že pýcha je smrtelný hřích.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7084
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 22. listopadu 2010 - 20:38:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bistro:
Jídla se navaří předem ve velkovýrobně DB, kde dělají i ostatní prefabrikáty, pak se napytlíkují po jedné porci a zchladí nebo zmrazí.
Jak z reklamy na Tricatela z filmu "Křidýlko nebo stehýnko".
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Bistro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 11-2009
Odesláno Pondělí, 22. listopadu 2010 - 21:16:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mno dá se říci že ano, ale holt to je realita, prostě letecky způsob. Tam taky na palubě netrojčí hošan v kuchařské zástěře.
George_couser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1857
Registrován: 9-2006

Odesláno Pondělí, 22. listopadu 2010 - 21:23:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bistro: Souhlasím s vámí, ale o to víc je smutné nynější rozhodnutí ČD na reko jídeláků. P5edpokládám, že tam vůbec nejde o služby pro cestující, ale jen honění km za hranicemi (pokud teda je vůbec kde to honit...)
Bistro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 11-2009
Odesláno Pondělí, 22. listopadu 2010 - 21:59:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem tad psal už do omrzení několikrát, že zapomeňme na to, že ČD jde o naše žaludky. Je jim jedno, co se děje uvnitř vozu - je to železo, které vydělává peníze prostřednictvím kev. A jestli je tam řízek za 70 nebo za 90, jestli polívčička od babičky nebo z pytlíku, to opravdu úředník našeho národního dopravce neřeší. Když jede generalita 2 krát do roka kamsi, tak se jim podstrojuje potěmkiáda na entou a tak to může vypadat, jakouže ta služba nemá úroveň.

Kdyby tomu bylo jinak, mohl by zdravý mozek poslat vůz ARmpee na 2 denní výlet směr Budapeśť a Košice ? Vždyť tam není kam dát ani to pití, natož jídla. Shodou okolností je toto poslední dlouhá trasa, kam by se velká hospoda měla dávat - jenže kev za klimavůz v hrsti je lepší než vrabec na střeše (i když...tam asi taky bude hrát roli omezení na 140 u WRm, abychom nebyli nespravedliví).

Nic se ale nemění na tom, že vaření v jídelním voze, má-li býti předmětem podnikatelské činnosti, má poněkud jiný rytmus než když si zajdu do obchodu, tam něco koupím a doma z toho něco uklohním. Jsou tady logistické a skladovací procesy, máme nějaké zákony, máme nějaké hygienické předpisy, máme nějaké kontrolní orgány, firmy si na sebe dobrovolně-povinně pletou biče v podobě ISO a HACCP a podobných zhovadilostí, což jen přináší technokracii i do vaření. Stejně jako moderní programovatelné pokladny - ty nedovolí oficiálně prodat nic, co do jich někdo předem nanasázel. Nic z toho není ku prospěchu požitku z jídla - ale je nutné to brát v úvahu.

A to jsme stále u jídelních vozů. Rozumbrada Arakain měl před časem přednášku i na téma, jak by zvládal levou zadní kuchyni v pendolinu (samozřejmě rizoto, fazole a panini), kde je to úplně na pytel. Tam prostě je manévrovací prostor tak minimální, že ani nemá cenu to komentovat.

Z tohoto pohledu se bojím, jak rekonstrukce WRm dopadne - jelikož zadání pro Vrútky se nedělalo s kuchaři, číšníky nebo s lidmi, kteří by vytvářeli marketingovou koncepci gastronomických služeb ČD. Jediný marketing zde byl technický: 160, klima, kotoučové brzdy atd. ... kvůli kev, pochopitelně. ČD žádnou koncepci nemají a proto tyto aktivity ústí ve výsledky možná hezké, ale co do fukčnosti se týče nedotažené. Obávám se, že vybavení kuchyně a předpoklady pro podobu služby budou poplatné době před 5 - 10 lety, což bude za dalších 10 let shledáno jako žalostně nedostačující. Gastronomie se vyvíjí (viz např. úžasná obroda české klasické kuchyně), avšak u nás na kolejích byla hibernována v podobě požadavků na levné pivo, hemenex a polévku z pytlíku. Trochu málo, řekl bych.
Mahel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 686
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 22. listopadu 2010 - 23:38:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

39michal, Atsch: z toho olomouckého vozu BRam zbyl už před více než 10 lety holý skelet, postávající za libeňským depem, takže pochybuji, že by to byl on. Spíše by mohlo jít o bývalý 85-09 002, který jsem naposledy registroval v Ústí n.L. s logem ČD Cargo. Ten přestavovač P-R má.
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1168
Registrován: 4-2007
Odesláno Pondělí, 22. listopadu 2010 - 23:58:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chci se zeptat, ta rekonstrukce našich jídelních vozů, bude to něco jako slovenské WRRmeer? Ty se mi docela líbí.

Bistro: S tou rychlostí si myslím, že si odhalil jádro pudla, proč se do Pešti objeví ARmpee, asi i proto, se začínají rekonstuovat WRm atd. tedy, aby bylo co posílat.
R.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 136.173.162.144
Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 10:24:05    Odkaz na tento příspěvek  

Chubby: Před časem jsem někde četl, že WRmee půjdou na reko až jako poslední, mimo jiné i proto, že mají klimu po cca 15 letech provozu (od 1994) zgenerálkovanou či nějak vylepšenou a měla by něco odmakat. Jinak 21 kusů modernizace velkých hospod za třičtvrtě giga mi příjde dost ujeté. Pochopil bych, kdyby jich udělali 5 až 7 aby zbylo na |Košičana, Haška a třeba ještě něco dalšího, kde to má význam a zbylé na ARmpee.
strejcekms
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.162.119.132
Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 11:15:47    Odkaz na tento příspěvek  

WRmee814 dostaly letos údajně nový CZE a klima je také nová, nebo prošla "generálkou", ty bych opravdu nechal až nakonec, zatím jsou to s WRmz naše nejlepší velké jídeláky...
bystřičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.56.38
Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 14:01:12    Odkaz na tento příspěvek  

Dneska na Ex 141 jely dva jídelaky Wrm 062,058 do Vrůtek.
George_couser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1859
Registrován: 9-2006

Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 14:22:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechce se mi to hledat - jak dlouho minule trvalo, než z Vrútek vyjelo první ARmpee na koleje od doby, kdy byl přistaven první vůz k rekonstrukci?
Chio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 601
Registrován: 12-2008

Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 14:32:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Od podepsání smlouvy to bylo něco přes půl roku (smlouva byla podepsána v únoru a prototyp vyjel v září).

(Příspěvek byl editován uživatelem chio.)
Říkají o mně, že jsem pesimista. Já se obávám, že jsem spíš realista.

Vrůtky/Vrútky; Jablůnkov/Jablunkov;
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1170
Registrován: 4-2007
Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 15:17:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chio: Tohle by mohlo být rychlejší, pokud to budou obšlehnuté vozy WRRmeer, ARmpee bylo přeci jen "úplně" nové.
George_couser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1861
Registrován: 9-2006

Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 15:37:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky za odpovědi. Imho to bude vycházet spíš z ARmpee...
host
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.207.22
Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 19:30:40    Odkaz na tento příspěvek  

Tak mě opravdu zaráží jak odborníci, kteří v životě nedrželi pánvičku ani kastrol v ruce, hovada co neumějí uvařit ani kafé tady dělají chytrý a gurmány nad jídlem. Jste k smíchu a trapní!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A další odborník: neví jaká je výhoda vaření ve vlaku na plynu a na elektřinnu. Nezvanej odborník hned posoudí, že na elektřinu je to in. Doporučoval bych mu sjet si jednu jízdu třeba z Prahy do Aarhusu, nebo Ljubljaně to je jedno. Až ti shodí fíra elektřinu tak neuvaříš ani kafe pane odborníku! A na příští jízdu si s radostí a úsměvem potáhneš sám plynovou bombu na zádech rovnou na vagon.
jhbkjlh
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.58.153
Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 19:48:49    Odkaz na tento příspěvek  

Dnes jsem na EC 176 viděl WRMz v novém nátěru NAJBRT. Ale místo v nátěru pro restaurační vozy ho natřeli do nátěru Lehátka....... Dělaj si srandu Ví o tom někdo něco více???}
Jirka_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 950
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 19:49:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včera stály v Žilině WRmee814 017 (Praha) a WRm812 047 (Bohumín).
Bystřičák: dneska to byly spíš 052 a 068, ne? 058 je u ZSSK a 062 byl už zrušen.
Nasbralo to celkem obrátky. Zítra budou další dva?
A co to nabořené pražské WRm813 008? O tom se mluvilo jako o jednom z prvních adeptů na rekonstrukci.
host
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.207.22
Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 20:17:24    Odkaz na tento příspěvek  

A mimo jiné, nick host patří mě, Bauer, zablokovali jste mi přístup, ale jsem zpátky.
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1174
Registrován: 4-2007
Odesláno Úterý, 23. listopadu 2010 - 22:47:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jhbkjh: Jo to WRmzeto je natřeno schválně takhle, speciální vozy (lůžkové, lehátkové a jídelní) budou sjednoceny, lišit se budou nápisem.I když si myslím, že ty špajzáky i hytláky by měly být ve stejné barvě, jako je první a druhá třída, a jen noční vozy oddělit, ale to je jen můj názor.
Výpravčíkařízek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 1-2007
Odesláno Středa, 24. listopadu 2010 - 14:43:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prosím zde diskutující, zda by v dohledné době dodali foto vozu WRmz v novém nátěru. Píšete, že se budou lišit nápisem, ale v Plzni jsem viděl lehátkový vůz z MOVO již v novém nátěru a lá lůžko, ale žádný nápis pod okny tam nebyl. Budou tedy ty velké nápisy nebo nebudou? Děkuji.
Javy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1036
Registrován: 9-2003

Odesláno Středa, 24. listopadu 2010 - 20:53:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na WRm 008 se v tuto dobu odstraňuje násilí v ŽOS Nymburk.
Papa_chubby
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 121
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 24. listopadu 2010 - 22:27:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jirka_p: Veru, vo Vrutkach za plotom su uz 3. To WRmee som tam avsak nevidel tak sa pravdepodobne na nejakom vykone vratilo do CR.
Jirka_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 952
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 24. listopadu 2010 - 22:46:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Papa_chubby: anebo jen parkovalo někde jinde...
Jirka_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 954
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 24. listopadu 2010 - 23:02:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě otázka. Vůz na těchto fotkách: 1, 2 má jaký původ?
Jedná se o vůz uvedený zde pod bodem 14 nebo něco jiného?
Pražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 25. listopadu 2010 - 13:15:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bistro: Prostě tady není, kdo by to po vzoru DB vyrobil, aby se současně vešel do přiměřené ceny, protože se bavíme o pidipoptávce (na DB spočítejte jen počet souprav ICE+jejich trasy+kupní sílu substrátu ...srovnejte s našimi pár kousky jídelních vozů a jejich destinace).

Nevím, ptám se: byl by u nás takový problém to brát od těch, co dělají pokrmy do letadel? Tam se sice snad nezmrazují, ale to by neměl být problém. Ten princip je úplně stejný.

Jinak jsem ovšem toho názoru, že tenhle "byznys" by měly dráhy raději úplně opustit.
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1175
Registrován: 4-2007
Odesláno Čtvrtek, 25. listopadu 2010 - 17:36:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražák: Opustit opustit... Ale vždyť je to poslední výhoda vlaku, dát si cestou teplej dlabanec. Když vyřadíme hospody, tak v čem bude ten vlak lepší než auto, táži se? Cena, rychlost a pohodlí to teda určitě nebudou... Tak fakt nevim, proč bych měl jet vlakem, když už by tam nebyl ani ten špajzák, já když jednou za uherskej rok sednu do vlaku s jídelním vozem, tak ho využiju vždy.
Javy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1037
Registrován: 9-2003

Odesláno Čtvrtek, 25. listopadu 2010 - 17:50:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wrmee 017 je ve Vrútkách a zítra za ním jedou i jeho "bratříčci" 016 a 018. Řekl bych, že 017 je někde v hale a už se na ní "maká". (je předaná do rekonstrukce).
Bistro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 11-2009
Odesláno Čtvrtek, 25. listopadu 2010 - 18:12:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražák: samozřejmě že to stejné není - je to nebe a dudy:
= v letadle je jídlo v ceně přepravy, tudíž je jasné předem, kolik jich udají. Vlak je prodej á la carte, kde každý den je poptávka jiná
= to jídlo má velmi krátkou dobu spotřeby, což letadlo hravě zvládá, neboť si spočítají, kolik toho spotřebují. Ve vlaku by buď měli porcí vždy málo a nadávající zákazníky, nebo zase moc a nerentabilitu

Prodávat jídlo ve vlaku v našich zeměpisných šířkách a délkách prostě je spíš očistec nebo blaho. Prodané porce se počítají na jednotlivé kusy, ne na desítky. Navíc - neustále vlastně klesá poptávka, protože přibývá vlaků a ty vlaky jsou spíš krastší a kratší ... a jejich trasa se též zkracuje a jízdní doba zrychluje. Před 20 lety jel jeden vlak s jídelním vozem za půl dne, měl 15 vozů a jel dlouhou trasu. Tehdy rychlíkem jel člověk stovky kilometrů, dneska se EC jede z Prahy do Kolína a z Olomouce do Ostravy. Toto ale nejsou zákazníci jídelního vozu. K tomu přidejme nabídku občerstvení v ulicích a na nádražích - dneska je nějakolikanásobně vyšší a není to je rohlík se salámem. Dneska je prostě více IN koupit na Florenci BigMac a vzít si ho s sebou do vlaku - mimochodem, pro cestujícího je to bezpečné řešení a nebude o hladu. Protože když to neudělá a spolehne se na jídelní vůz, tak ten:
= nemusí být zařazen
= může se zneprovoznit během jízdy
= může mu dojít plyn na vaření (ve WRm)
= zdechne mu něco na elektrice a nebude moci nic uvařit (ve WRmz)
= má vyšší poptávku a jídlo dojde (nebo prostě mu nějaké zboží nedodali a dojde taky)
= je vybaven odrazujícím personálem
= a tak by šlo pokračovat.

K tomu přidejme tu slast, kterou známe jen u nás: natrefit na tu správnou firmu. Jedeme-li z Prahy do Brna, můžeme jet v jednu hodinu s JLV za tučný tarif, pak v Pendolinu za low-cost, pak s drahým maďaraem, pak zase s JLV, pak s dobrým ale drahým němcem, pak s rakušanem, pak zase s JLV, mezitím humusáci od Denkové a maďaři a zase JLV. No sorry - jak se v tomhle má normální člověk vyznat, když jede stále na stejnou jízdenku ? Jednou kafe za 25 a jindy za 3 Eura jen pro to, že vlak jel předtím ve 13:30 a teď ve 14:30? Nákup svačiny v McD nebo v Boulevard Bagetterie je z tohoto pohledu elegantní, čisté a bezpečné řešení. A také je s garancí kvality a ceny. jen to prostě není hemenex nebo páreček.

Proto tady dokola říkám, že ČD nemají koncepci. Oni ze setrvačnosti sází hospody do EC proto, že tam jaksi asi by býti měly (když si odmyslíme kevy). Ale nikdo se nezamýšlí nad tím, co vlastně ta služby má splňovat, jaká má být její filozofie, kolik ta služba bude stát a jaká přináší úskalí. Po zrušení trasy Praha - Aarhus je Vindobona poslední plnohodnotné rameno, kde by jídelní vůz suploval funkci, kterou měl po dlouhá léta. Ani Hašek, ani Štětín ani ten Košičan už zkrátka nebudou terno - neboť lidé jimi nebudou jezdit do Budapešti, do Štětína a do Košic. Holt doba je jinde.

Službu jídelních vozů může - dle mého odhadu - využívat méně než 1% cestující veřejnosti a mělo by se zamyslet nad budoucností. Jelikož za 5 let už ty vlaky nemusí jezdit ani do té Žiliny nebo do Berlína. A konečně by také někdo měl povědět hochům z JLV, že ať si to jezdí, ale za svoje - a ne jim sypat desítky milionů ročně.
Pražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 25. listopadu 2010 - 19:27:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No já souhlasím, šlo mi čistě jen o ten případný nákup mražených jídel. Pořádně mě namíchlo, že ČD vrazí přes 700 mil. do rekonstrukce jídelňáků místo aby se něco dělo s obyčejnými vozy, tak jsem se poptal na ministerstvu dopravy, proč to nestopli, když údajně chtějí šetřit. Pro pobavení, jaké tam má manažer Bárta experty, a že se vlastně pořizuje, pravda, kapku předražená, reklamní kampaň na ČD a potažmo celou ČR. Odhaduju, že zasáhne minimálně stovky lidí a sláva ČD se bude hvězd dotýkat. Cituji:
Váš názor zřejmě vychází ze stavu vnitrostátních rychlíkových spojů na síti Českých drah a přitom neberete v úvahu požadavky, které jsou stanoveny pro vlaky vyšší kvality (EC, IC a mezistátní vlaky). Právě pro tento druh vlaků jsou stávající již zastaralé jídelní vozy rekonstruovány a při řazení do mezinárodních vlaků budou reprezentovat Českou republiku i v zahraničí. Věřte, že v těchto vlacích jsou jídelní vozy mnohem více využity než ve vnitrostátních rychlících, proto je uvedená investice plně opodstatněná.
Kromě toho je akciová společnost České dráhy podle obchodního zákoníku a zákona č. 77/2002 Sb. obchodní společností, která podniká při provozování drážní dopravy vlastním jménem a na vlastní odpovědnost, proto rozhodnutí o uplatnění investic je plně v působnosti orgánů společnosti. V současné době jsou České dráhy a.s. díky dobrému manažerskému vedení v "černých číslech", tedy dosahují mírného zisku, a proto si mohou dovolit investovat do vozidlového parku, který zvýší prestiž společnosti.
Závěrem Vás ubezpečuji, že modernizace vnitrostátního vozidlového parku se v současnosti rovněž řeší i s pomocí finančních prostředků Evropské unie.
Kapitán_stejskal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 105
Registrován: 3-2009

Odesláno Čtvrtek, 25. listopadu 2010 - 21:26:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

s JLV za tučný tarif, pak v Pendolinu za low-cost, pak s drahým maďaraem, pak zase s JLV, pak s dobrým ale drahým němcem, pak s rakušanem, pak zase s JLV, mezitím humusáci od Denkové a maďaři a zase JLV
Ty humusáky jste si mohl nechat od cesty.
spinar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.149.232.84
Odesláno Pátek, 26. listopadu 2010 - 10:26:39    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Kapitan_stejskal:
Proc by si je mel nechavat od cesty, kdyz je to pravda?
Fiqwert
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 223
Registrován: 5-2010
Odesláno Pátek, 26. listopadu 2010 - 11:41:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak SD train catering mi nějak nevadí, ale je poznat, že jde o takovu společnost s 1 z možných 5*.Když jsem jel naposled vlakem a využil jejich služeb ve voze WR, tak jsem nahlížel do kuchyně a vypadala uklizeně.Ale když mi přinesly espresso se lžičkou, ve které byla tak 10 let zažraná špína, tak si o tom člověk leccos pomyslí.
Bohužel, někteří lidé se ještě neprobudili z let minulých...
Přednosta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 270
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 26. listopadu 2010 - 12:05:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a ne jim sypat desítky milionů ročně.
Bohužel STOVKY miliónů ročně
V současné době jsou České dráhy a.s. díky dobrému manažerskému vedení v "černých číslech"
No to je otázka co a jak se do hospodaření firmy započítá
Kapitán_stejskal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 3-2009

Odesláno Pátek, 26. listopadu 2010 - 20:22:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S přihlédnutím k tomu, jak je nastaven tok peněz u SD a jak třeba u JLV (vůči ČD), tak jsou služby SD na velmi dobré úrovni.
Mahel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 690
Registrován: 6-2004
Odesláno Pátek, 26. listopadu 2010 - 21:21:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jirka_p: ano, je to on.
Bistro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 66
Registrován: 11-2009
Odesláno Pátek, 26. listopadu 2010 - 22:38:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to je věc pouze úhlu pohledu. Já už jsem se smířil s tím, že tady už téměř 15 let existuje jakýsi vlakově-cateringový underground, který se reinkarnuje pod různými jmény a jako mýtický démon tady pořád straší ... a má vždy velký fan club, který jej lecky až militantně hájí (častokrát skrze legrační argument levného piva) - a je jedno, jestli je to Dej-sy, Chroustovský, Urblík, Truly Group, Denková nebo Stavess.... je to prostě šunt. A neomlouvá to ani nulový dosyp od ČD. Nedostávat peníze a hřešit na to - neberu. Kdybyste znali zákulisí těchto vypečených firem, zvláště co se hygieny týče, bylo by vám blivno. Zkrátka a dobře - asi jako čínský bufet, kde je prima levné jídlo, ale bylo by dobré nevědět, z čeho se dělá.

V zájmu zachování férovosti diskuse - ti slováci a leckdy ani JLV nebo maďar na EC taky žádná sláva, ale výše jmenovaní bylu nebo jsou prostě šunt. A nezmění to ani fakt, že je to teď akciovka a předtím nebyla. Paní Denková kdysi brázdila koleje jako servírka v CZ Servis a svým nasraným ksichtem a nemazlením se se zákazníky byla vcelku známá a ostatně celá slavná SD Train ostatně zůstala na kolejích před časem jen po osobní intervenci jednoho pana senátora blahé paměti, jinak už by dávno zapadlo jejich jméno prachem.
Kubze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 484
Registrován: 6-2002
Odesláno Neděle, 28. listopadu 2010 - 14:00:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Povedlo se mi sehnat fotky WRmz 006 v aktuálním barevném schématu:

George_couser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1867
Registrován: 9-2006

Odesláno Neděle, 28. listopadu 2010 - 14:50:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím jak vám, mi by se tohle schéma líbilo na vozy dálkové dopravy celkově...
strej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.162.90.86
Odesláno Neděle, 28. listopadu 2010 - 14:54:40    Odkaz na tento příspěvek  

To WRmz je pěkné, vypadá lépe, úplný WLABmee
ČSSR
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.4.225
Odesláno Neděle, 28. listopadu 2010 - 15:00:46    Odkaz na tento příspěvek  

bistro:no hele,muzu ti rict,ze ja sem byl na jidle v jidelaku ve vsech spolecnostech,co jezdej ,pokazdy me chutnalo a muzu to jednoduse zhodnotit:nikdy sem se po nicem nepo..al :-)) a co se tyce ty higieny,no kdyby to bylo humus tak je prece č.o.i. nebo jina kontrola nenecha jezdit
H_n_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 78
Registrován: 3-2009

Odesláno Neděle, 28. listopadu 2010 - 17:01:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže restauranty co jsou v hnusném celobílém, budou zase přetírat do těchto barev, není to náhodou zbytečné plýtvaní peněz, hlavní je snad kvalita servisu ve voze a hlavně i jeho interní vybavení, než jak vypadá zvenku, ikdyž v tomto barevném řešení je měli udělat hned ze začátku.
strejcekms
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.162.90.86
Odesláno Neděle, 28. listopadu 2010 - 19:11:46    Odkaz na tento příspěvek  

H n m - já se přikláním k názoru G.C., takhle se to mělo udělat všechno a od začátku - je to pěkné, moderní a zaujme to.. A lůžka + lehátka bych udělal všechna stejná v původním nátěru WLABmee, nebo WLABmz, to jsou pěkné nátěry a škoda, že se jich zbavujeme. No a jídeláky bych nechal klidně bílé. Saloní a konferenční bych také nechal ve stylu konferenčního SR. Je ale pravda, že teď už s tim nic nikdo neudělá a na barvu to nejezdí...
Kalous65
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 340
Registrován: 10-2008
Odesláno Neděle, 28. listopadu 2010 - 19:35:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takhle jak je to WRmz 006 teď,tak vypadá trochu jako H-Start WRmz.....
George_couser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1868
Registrován: 9-2006

Odesláno Neděle, 28. listopadu 2010 - 19:45:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

není to náhodou zbytečné plýtvaní peněz

Není to žádné plýtvání peněz. Ten bílý nátěr se změní až při plánovaném laku.
Izzy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 885
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 28. listopadu 2010 - 20:24:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže jinýmmi slovy Najbrtí unifikace naprosto nefunguje, nátěry se mění dle libosti a o existenci nějakého grafického manuálu můžeme jistojistě pochybovat.

Pokud si ČD představují Corporate Identity ve stylu "to již schválené, vždy trošku obměníme", bude to tu po úplné najbrtizaci vypadat otřesně. Přeci jen by nějaký grafický manuál existovat měl a měl by řádně projednán a schválen, aby opravdu byly vozy po dílnách ve schématech jim určených. Další WR bude po vzoru služebáků?
Did you say it? I love you. I don't ever want to live without you. You changed my life. Did you say it? Make a plan, set a goal, work toward it. But every now and again, look around, drink it in. 'Cause this is it. It might all be gone tomorrow...

http://nakresy.webnode.cz
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1178
Registrován: 4-2007
Odesláno Neděle, 28. listopadu 2010 - 21:19:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kalous: Jojo to je úplně podobné jako WRmz MÁVu (START)

Izzy: Je to vývoj. Zjistilo se, že aby každej typ vozu měl svoji barvu, že je to skoro nepřehledné. Já bych osobně všechny vozy lakoval stejně, jako všechny okolní železniční správy, buď takto a nebo teda, jak se lakují vozy k sezení teďka, ale to je věc názoru. Budou teda tři typy.

Speciální vozy (lůžkové, lehátkové, jídelní)
Vozy se služebním oddílem.
Vozy k sezení.

Záhadou zůstává jestli Bistra zůstanou, tak jak jsou, zatím určitě, a pak se asi uvidí.
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1711
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 28. listopadu 2010 - 21:55:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@Izzy: Spíš pochopily, že CI stylem pojízdný cirkus není úplně to pravé.

Já bych osobně všechny vozy lakoval stejně

K tomu se nakonec dobereme, dávám tomu rok, maximálně dva.
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4290
Registrován: 11-2005

Odesláno Pondělí, 29. listopadu 2010 - 03:28:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já už jsem se smířil s tím, že tady už téměř 15 let existuje jakýsi vlakově-cateringový underground, který se reinkarnuje pod různými jmény a jako mýtický démon tady pořád straší ... a má vždy velký fan club, který jej lecky až militantně hájí (častokrát skrze legrační argument levného piva) - a je jedno, jestli je to Dej-sy, Chroustovský, Urblík, Truly Group, Denková nebo Stavess.... je to prostě šunt. A neomlouvá to ani nulový dosyp od ČD. Nedostávat peníze a hřešit na to - neberu. Kdybyste znali zákulisí těchto vypečených firem, zvláště co se hygieny týče, bylo by vám blivno. Zkrátka a dobře - asi jako čínský bufet, kde je prima levné jídlo, ale bylo by dobré nevědět, z čeho se dělá.

Mně je úplně šumák, jestli se ta firma jmenuje nějak výše uvedeně nebo "Jídlo Pepy Vomáčky-vaříme z použitých potravin a.s.". Podstatný je, že jsem se tam vždy (až na velmi řídké vyjímky) výborně najedl a nic mi nebylo. Je mi jasný, že kdybych viděl "zákulisí" (stejně jako zákulisí výroby salámů, sekaný a třeba i rohlíků), tak nevezmu do huby ani suchou kůrku. Proto se o to nezajímám a do kuchyní radši nekoukám. Nevolno mi bylo jen jednou (t.č. snad ještě Urblík) kdy jsem byl při objednání jídla upozorněněn, že jí nebyl vůz nazbrojen pitnou vodou a že je bez vody, ale že to nějak zvládne. Já vůl souhlasil, ona to zvládla, a já si pochutnal. Ovšem o 2h později, kdy se mu žaludek obracel naruby, jsem toho hořce litoval.

Paní Denková kdysi brázdila koleje jako servírka v CZ Servis a svým nasraným ksichtem a nemazlením se se zákazníky byla vcelku známá

Znám a měl jsem tu čest s ní asi 3x-ano, je to žena od rány a s nikým a ničím se dlouho nemazlí. Ale co jsem po ní žádal, jsem vždy dostal a ve výborné kvalitě. (dokonce nezapomněla ani na mou téměř vždy žádanou tatarku, jako často její mnozí kolegové). Takže, pokud se s ní nechcete pouštět do diskuzí, mohu jen doporučit.
Rozčilovat se znamená ničit si nervy pro blbost druhých.
Zvířata jednají pudově a proto po vás pudou...
Když chceš něco udělat pořádně, musíš to udělat sám.
ICQ 311-297-744
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1705
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 29. listopadu 2010 - 18:13:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No já musím souhlasit se psem- pan Bistro píše obvykle velmi rozumně,ale tady mi to připomíná volání po zákazu konkureńce-pán je z JLV,že ?
Úplně stejně se křičelo Soukromníka ne,nedokáže zajistit to,co my (ČD),stejně tak se křičí o konkurenci JLV.
To bychom mohli zakázat soukromé doktory,protože ve státním..atd.´

A když odmyslím dotace pro JLV a nedotace třeba pro SD,tak co tedy ? Zakážem (jak?) a tím zůstane jídelák jen na tom,co vozí JLV,tedy pár mezinárodních vlacích směr SRN a Vídeň ?

Já byl třeba ve WS vždy spokojen,a upřímně-oběd za čtyři sta cestou z Děčína oželím.

Proč ? Od čeho máme hygienu,kontroly ? Tak ať na tu Denkovou (kde jsem byl za poslední dva roky pouze 2x a čistota opravdu nic moc,ale žádná špína) vlítnou ?

Ale ROZHODNĚ administrativně nerušit.
Bistro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 11-2009
Odesláno Pondělí, 29. listopadu 2010 - 19:43:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pan Bistro tady o příspěvěk výše, nechť pan Mladějov laskavě nalistuje, volal po tom, aby si hoši z JLV konečně jezdili za svoje a ne za dosyp od daňových poplatníků. Obviňovat mne tedy ze služby v žoldu výše uvedené a.s. je holý nesmysl. Já jen říkám - je to věc úhlu pohledu aneb čím to kdo měří. To je vše, váš názor vám nebéřu, nechte mi tedy ten můj, děkuji.
Izzy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 886
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 30. listopadu 2010 - 12:42:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dj_la_défense: Je to vývoj. Zjistilo se, že aby každej typ vozu měl svoji barvu, že je to skoro nepřehledné. Já bych osobně všechny vozy lakoval stejně, jako všechny okolní železniční správy, buď takto a nebo teda, jak se lakují vozy k sezení teďka, ale to je věc názoru. Budou teda tři typy.

Zajímavé, že zde to pochopili všichni hned na začátku. Zato hlavouni v Černé díře na to musí dojít stylem pokus x omyl. Směšné.

Souhlasil bych s rozdělením na dálkovou dopravu (R, IC, EC, Ex, SC) a osobní (Os, Sp). Použití vozů dnes odpovídá (ve většině případů) skutečnosti tak by neměl být problém hodit např. Bt, Bdt, Bp, BDs, Bmto, Bdmtee apod. do klasické verze tyrkysová, modrý pruh, šedé bočnice.

A zbytek např. Bee, B, A, AB, Bpee atd. do inverního schématu modrá, tyrkysový pruh, šedé bočnice.

Speciální vozy (restaurační, služební, lůžkové atd.) vybavit velkým nápisem na bočnici (což se děje už teď). A je po srandě.
Did you say it? I love you. I don't ever want to live without you. You changed my life. Did you say it? Make a plan, set a goal, work toward it. But every now and again, look around, drink it in. 'Cause this is it. It might all be gone tomorrow...

http://nakresy.webnode.cz
Staves
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.236.192.74
Odesláno Středa, 01. prosince 2010 - 19:31:23    Odkaz na tento příspěvek  

Jako zaměstnanec firmy Minibary Schusser - Staves si myslím že minibar je výnosnější než jídelák. Přijede k lidem, cestující nemusí nikam chodit, přesouvat se po soupravě. Nenabízí sice takovou nabídku jako jídelní vůz, ale základní občerstvení ano. Za 4 vlaky; 2 expresy a 2 rychlíky na trase Praha hl.n. - Olomouc hl.n. je tržba kolem 2300 Kč, což si myslím že jídelák by neměl, málo z těch cestujících kteří si něco zakoupí u minibaru by se šlo občerstvit do restauračního vozu
Caf_c3k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 515
Registrován: 4-2006

Odesláno Čtvrtek, 02. prosince 2010 - 22:17:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trocha zimní romantiky z ONJ

Code
888: Anlage in Betrieb
Janek_lemoch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1213
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 03. prosince 2010 - 02:35:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neví někdo, v kterém roce byl vůz BRcm 51 54 85-40 008 byl převeden mezi zájezdové a přeznačen na Bcm 51 54 55-80 049? Díky
Borovnička
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.112.250
Odesláno Pátek, 03. prosince 2010 - 14:20:09    Odkaz na tento příspěvek  

janek: to se tady už řešilo milionkrát, stačí si to nakát.
Pepek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 500
Registrován: 11-2008

Odesláno Pondělí, 06. prosince 2010 - 11:44:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravim nema nekdo barevne fotky jidelnich vozu z 80 let min stoleti?dekuji..
Moje icq 344 896 728
Kalous65
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 353
Registrován: 10-2008
Odesláno Úterý, 07. prosince 2010 - 11:09:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tady je pár fotek.Mylím že je tam WR,WRm a taky WLAB normální A a B.
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 58569
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 07. prosince 2010 - 12:27:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Se změnou GVD přestanou do Plzně a Budějc zajíždět uhláky WLABee824, nahradí je nafťáky (Budějce by měly točit 196, 197, 198, Plzeň 199, 200 a 208).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz