K-report
 

Archiv do 18. června 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » » Trolejbusy ze Škody Plzeň » Archiv do 18. června 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1650
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 13. června 2010 - 20:15:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Davidov: jelikož Solaris autobus na střeše nic nemá,tak to klepání bude asi čích komponentů???

To je snad úplně jasný - jsou to komponenty 28Tr. Jakožto člověka bydlícího poblíž zastávky (tudíž místa, kde se trolejbusy otřásají na dlažbě) mě nezajímá, kdo vyrobil a kdo montoval ten věčně drnčící nesmysl na střeše. Prostě je to ukrutně slyšet, a mají s tím problém pouze 28Tr.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Pepapol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 336
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 13. června 2010 - 20:26:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Škoda_solaris: Možná, ale to by pak měly teoreticky klepat i Trollina, protože to tam mají taky. Navíc jsem nikde nečetl stížnosti na klepání u teplických 28Tr a 26Tr. Nemůže to být nějaká kusová vada, nebo komponenta, která byla použita pouze v Pardubicích?

(Příspěvek byl editován uživatelem pepapol.)
Davidov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 230
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 13. června 2010 - 20:28:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus. plně tě chápu...
jen nemůžu pochopit,že na to ještě nepřišli..a jelikož nám v Ova jezdí Solárek přehršle,a neřinčí nám ani jeden(trolejbus),tak to asi nebude od poláků....
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1651
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 13. června 2010 - 20:49:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Davidov: Podle neoficiálních zpráv z obvykle výtečně informovaných zdrojů to DP s výrobcem opakovaně řešil, aniž by ovšem došlo ke zlepšení. Jinak jsou 28Tr pro PA provoz velký plus, ale tohle je na zabití, zvlášť teď, když člověk spí s otevřeným oknem...
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Soudruh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 272
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 14. června 2010 - 09:20:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak zatím Škodovka plánuje, ještě může SOR říci NE.
SOR rekl ano. Na autotecu jsme se bavili s nekym od nich a on sam rekl aniz by jsme se ho na to ptali,ze se netaji tim, ze do svych vozidel chcou davat Skoda vyzbroj.. Otazka taky je,jaky vliv to bude mit na 26/27/28Tr protoze jsem take zaslechl,ze 24/25Tr se pry uz nevyrabi,protoze byly neustele nejake problely s kastlema a posledni vyrobeny pry byl 25Tr pro Chomutov,tak nevim co je na tom pravdy.
http://fotodoprava.cba.pl tramvaje,trolejbusy,autobusy,vlaky...foto foto foto
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3455
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 14. června 2010 - 09:33:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedna logická úvaha (ale je to samozřejmě jen dedukce) :

24+25Tr - nevhodná kastle - nebrat
26+27+28Tr - nevhodný dodavatel kastlí (dává tam i jiné výzbroje, dokonce - ó hrůzo - vyrábí vlastní tramvaj) - nebrat
Sor se Škodou - logické spojenectví (nápověda : zadejte si do Googlu "Škoda Martin Roman J&T"; pro ty co neví Martin Roman je bývalý šéf Škody, dnes šéf ČEZu a J&T je majitel SORu.

My nesmíme ani naznačovat
Soudruh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 274
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 14. června 2010 - 10:37:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak proc nesli za Skodou rovnou,ale nejdrive do Ostravy?? Prvni se vzdycky neco vymysli v Ostrave s Cegelegem, odskousi se to a jakmile se ukaze ze to je dobre,tak to Skoda pak hned prevezme a to puvodni zlikviduje.A myslim ze s elektrobusem to dopadne velmi podobne.
http://fotodoprava.cba.pl tramvaje,trolejbusy,autobusy,vlaky...foto foto foto
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6566
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 14. června 2010 - 23:14:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady zase vznikají konspirační teorie. Škodovka se prostě chová jako jákákoliv jiná velká firma podnikající v určitém oboru. Chce ovládnout trh, tak skupuje co se dá a kooperuje s kým se dá. Pořád mám z k-reportu pocit, že tu 90% diskutujících dohlédne maximálně od Aše po Michalovce. Škodovka chce být prostě globálním hráčem na evropském (nikoliv československém) trhu, a proto ji nezbývá nic jiného.

Stejně tak jsem toho názoru, že by pro výrobu tramvají v ČR byla kooperace Škoda-Inekon-Pragoimex jednoznačným plusem. Takto by vznikla velká firma, která by měla šanci stát se čtyřkou ve výrobě tramvají vedle Siemensu, Bombardieru a Alstomu. V současné době mezi těmito českými společnostmi vznikají tak akorát žabomyší války na tom našem malém českém písečku. Čeští výrobci pomalu ale jistě ztrácejí obrovský polský trh, a jestli se neproberou, nechají si časem sebrat trojkou SBA i obrovský balkánský trh. Za deset-dvacet let i Ukrajinu.

Samotná výroba tramvají nebo trolejbusů může probíhat po celé republice (Krnov, Libchavy, Plzeň, Ostrava) a zastupovat je bude vlastník Škoda, která má ve světě renomé a tradici. Současné rychlokvašky prodají něco tak maximálně na Slovensku nebo v Lotyšsku.

Nechci tu spekulovat nad tím, jestli je tento systém správný, či nikoliv. Jenom si uvědomuju, že je v současné globalizované ekonomice jediný možný, jinak náš průmysl časem spolknou německo-francouzské firmy. Jen se trochu divím a zároveň mě mrzí, že si tohle třeba Jenki neuvědomuje.
Pepapol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 339
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 04:20:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: Tak pod tohle bych se mohl podepsat.
Karel_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 271
Registrován: 7-2005
Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 06:32:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin:
V tom máš naprostou pravdu !!
Bylo by to daleko lepší.
Bohužel v tomto případě je to dost nepravděpodobný . Zmiňované firmy se neshodnou v dost zásadních věcech. Každá má jinou strategii a politiku ... Pravdou je, že Balkán a trhy východní Evropy jsou dost podceňovaný ...
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3458
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 06:57:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin : tvému názoru rozumím, ale z větší části nesouhlasím. Něco okomentuji, něco dopíšu :

Škodovka se prostě chová jako jákákoliv jiná velká firma podnikající v určitém oboru. Chce ovládnout trh... naprostý souhlas. Problém je v tom, že má 2 možnosti - konkurenční firmy odkoupit nebo začlenit do nějakého holdingu, což jednak nemusí chtít jejich majitelé a jednak se to nemusí líbit ÚOHS (svého času již ÚOHS neoficiálně signalizoval že tudy ne-e-e). Další varianta (a ta je i ÚOHS-košer) je nechat konkurenci padnout na hubu a sebrat zbytky (což je samozřejmě plně legitimní), ale ona se konkurence sviňa furt drží :-)

Škodovka chce být prostě globálním hráčem na evropském (nikoliv československém) trhu... no možná chce, ale jejím primárním trhem je alespoň doposud ČR+SR. Něco se povedlo směrem východním, něco i západním, ale vždy jen pár kusů.

Čeští výrobci pomalu ale jistě ztrácejí obrovský polský trh... ehm... oni ho někdy ovládali jiní než polští výrobci? No vlastně kdysi výrobci němečtí, ale to se to tam ještě (resp. už zase) nejmenovalo Polsko.

...nechají si časem sebrat trojkou SBA i obrovský balkánský trh. Za deset-dvacet let i Ukrajinu...
Trojka SBA umí tak akorát velkosériovou výrobu technicky špičkových vozidel do příslušně vybaveného a fungujícího prostředí. Malosériovka do prostředí "imam problem - daj malatok - bum - davaj za liniju" je pro ně nezajímavá, resp. ceny vozidel od SBA jsou zcela mimo balkánskou a ex-CCCP realitu.

...Škoda má ve světě renomé a tradici...
Škoda (ale i ČKD nebo Tatra) má renomé a tradici na ex-RVHP trzích, kde ovšem neplatily elementární ekonomické zákonitosti. Neplatilo se penězi, ale v lepším případě ropou a žigulíky, v horším případě AK-47 a SS-20. Např. v Rusku dnes citelně chybí něco jako T3, ale muselo by to být v ceně kolem 100tisEUR, což nedokáže ani Usť-Katavsk a dokonce ani Čína. Aktuálně Usť Katavsk umí vyrobit KTM-8M někde kolem 200tis.EUR a i to je pro ex-SSSR provozy s několika světlými výjimkami naprosto nereálné. Jediná záchrana je proud ojetin z EU, který vzhledem k cenám za dopravu směrem na východ mění svůj obsah z mixu tram-bus-trol na čistý bus (tram a trol se musí dovézt za prachy, zatímco bus dojede sám z Mnichova až do Ulanbátaru s vlastním řidičem).

Současné rychlokvašky prodají něco tak maximálně na Slovensku nebo v Lotyšsku.
Portland, Seattle, Tacoma, WashingtonDC, Boston, La Chaux des Fonds, Řím, Bologna, Salzburg... nic? Pravda, jsou to většinou "jen" kusovky, ale není to právě ten segment trhu, kde SBA "neumí"?

...náš průmysl časem spolknou německo-francouzské firmy. Jen se trochu divím a zároveň mě mrzí, že si tohle třeba Jenki neuvědomuje.
Uvědomuju si to a nevadí mi to. Třeba Cegelec má majitele francouzské, Appian Group - majitel Škody - je registrován v Nizozemí. Jako ostravák jsem historicky zvyklý na to, že vedení sedí ve Vídni, v Berlíně a v Paříži, do Prahy se jezdí jen na výlety (český kapitál se na rozvoji ostravského průmyslu podílel velmi chabě).
Davidov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 236
Registrován: 1-2007
Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 07:37:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hmmmm....souhlas...kdyby aspoň šla na to škodovka čistou cestou.....ale stačí blíže skouknout jakékoliv VŘ..proč tedy ,když má takové jméno musí vyhrávat podfuky????
Jan.Salomon
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.236.98
Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 07:51:23    Odkaz na tento příspěvek  

Ano ano, rusko by potřebovalo obnovit výrobu 14Tr a 15Tr ve stykačovém provedení (prodejní cena v roce 2000 byla 1,5 milionu korun)
Zde je nutno upozornit na "blbost" Plzeňské škodovky, protože veškterou dokumentaci a přípravky na tyto vozy dala patrně do likvidace.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6567
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 09:44:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki:
Problém je v tom, že má 2 možnosti - konkurenční firmy odkoupit nebo začlenit do nějakého holdingu, což jednak nemusí chtít jejich majitelé a jednak se to nemusí líbit ÚOHS
ÚOHS do toho nic není. Z hlediska EU tu funguje otevřený trh a trolejbusy nebo tramvaje tu mohou nabýzet všichni výrobci z celého světa. Tohle si moc dobře ÚOHS uvědomuje a také proto nezakročil.

no možná chce, ale jejím primárním trhem je alespoň doposud ČR+SR. Něco se povedlo směrem východním, něco i západním, ale vždy jen pár kusů.
Primárním trhem sice je ex CS, ale bez vstupu na zahraniční trhy nemá proti SBA žádnou šanci. Pokud by se spojila s Inekonem a Pragoimexem, jsem přesvědčený, že by to nebylo jen pár kusů.

oni ho někdy ovládali jiní než polští výrobci?
Ne, ale mohli. Kapitál i styky na to měli než přišel Němec.

Malosériovka do prostředí "imam problem - daj malatok - bum - davaj za liniju" je pro ně nezajímavá
Jsem ale přesvědčený, že ta malosériovka bude za deset-dvacet let velkosériovkou. Uvědomili si to v Polsku před deseti lety a za chvíli to bude pro SBA jeden z největších světových trhů s tramvajemi. Časem to dopadne podobně i na Balkánu a možná i Ukrajině.

Škoda (ale i ČKD nebo Tatra) má renomé a tradici na ex-RVHP trzích
To taky není pravda.

Pravda, jsou to většinou "jen" kusovky, ale není to právě ten segment trhu, kde SBA "neumí"?
Tento segment trhu zaměstnanost a prosperitu firem nezajistí a ty to moc dobře víš. Bez velkých zakázek jsou naše firmy předem určené k zániku (rozuměj pohlcení německým kapitálem = konec vývoje = odchod inženýrů a konstruktérů = příchod námezních dělníků a mechaniků = banánová republika).

Jako ostravák jsem historicky zvyklý na to, že vedení sedí ve Vídni
vždyť to píšu - banánová republika

český kapitál se na rozvoji ostravského průmyslu podílel velmi chabě
A to je důvod proto, aby to v budoucnu nebylo jinak? Českej průmysl zachová především pracovní místa těm, kteří dnes utíkají se svými vědomostmi do zahraničí za mnohonásobně vyššími platy. To je cesta, kterou já nechci a nechceš ji ani ty. Leč bohužel, s vídeňským kapitálem to nikdy nebude jiné. Plzeňská škodovka rozhodně není společnost, která by se chovala jako montážní fabrika, a to je to oč tu běží.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6568
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 09:51:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Davidov:
kdyby aspoň šla na to škodovka čistou cestou
Jak píšu - českej človíček (ještě víc šotouš) nevidí za hranice ČR. Aniž bych to jakkoliv bagatelizoval nebo omlouval, úplatkářství bují mnohem víc v konglomerátech Siemens nebo Alstom. Ty by své zakázky bez korupce nezískaly taky. Nemecké firmy si mohou ze zákona dokonce úplatky na jistých trzích zapsat legálně do nákladů. Pokud tu tedy poukazuješ ne levárny jedné firmy, měl by sis uvědomit, že je to plošné. Pragoimex se v tomto ohledu nechová jinak.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1953
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 11:43:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martine, to co tu píšeš, jsou jen výkřiky do tmy, a navíc zatížené značnou neznalostí:
1)"ÚOHS do toho nic není."
Ale je. A navíc i bruselskému úřadu s podobnou náplní. Jenki to vysvětlil sic lidově, ale naprosto přesně.
2)"Pokud by se spojila s Inekonem a Pragoimexem"
A co by tím vlastníci získali? Tohle není otázka zbožného přání šotouše, ale o otázku rozhodnutí vlastníků, které by určitě vyvolalo tvrdá šetřená jak ÚOHS v Praze, tak Bruselu (monopolizace trhu).
3)"oni ho někdy ovládali jiní než polští výrobci? Ne, ale mohli"
Viděl jsi v Polsku (krom několika ojetých vozů, dokoupených za lacino pro doplnění parku) jiné tramvaje a trolejbusy, než polské výroby? Já ne.
4)"Uvědomili si to v Polsku před deseti lety a za chvíli to bude pro SBA jeden z největších světových trhů s tramvajemi. Časem to dopadne podobně i na Balkánu a možná i Ukrajině"
Proto také, pokud je odbyt, Škodovka se snaží oběma směry dodávat. Jenomže například Konstal vyráběl své vozy také v tisícikusových seriích. Pokud jde o Trollina, ty jsou jak s výzbrojí Škoda, tak i Ganz-Škoda. A na balkáně je konkurencí Škodě tak akorát ten bukurešťský podnik, který pro Rumunsko vyrábi trolejbusy Iveco s výzbrojí Ganz-Škoda(!). Rusko je samostatný problém - ty by chtěli všechno, akorát nemají čím platit. Už si na to na podnikovém webu stěžoval i ředitel Usť-Katavska. Umíš-li rusky, najdi si to.
5)Před r. 1989 se jinam než do RVHP z dopravních prostředků vyvážely pod značkou Škoda akorát embéčka. A ty se ve škodovce nevyráběly.
6)Že je Appian registrován v Nizozemí (z mnoha dobrých a pochopitelných důvodů) víš. A konkurenční Cegelec byl do r. 2008 Alsthom, potom ho vlastnili Arabové z Kataru a ti ho letos v dubnu prodali investiční skupině VINCI...Ryze českými podniky jsou snad jen ČD a érolinky. Taky podle toho vypadaj
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6569
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 12:30:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale je. A navíc i bruselskému úřadu s podobnou náplní.
Že tedy ještě neprovedli žádné kroky?

A co by tím vlastníci získali?
Pokud by došlo ke spojení i se Škodovkou, vznikla by jedna silná firma, která by měla větší schopnosti vyhrát VŘ velké zakázky i jinde než v ČR.

které by určitě vyvolalo tvrdá šetřená jak ÚOHS v Praze, tak Bruselu (monopolizace trhu).
Kterého trhu? Evropského? No to snad ne! Stále je tu možnost koupit výrobky od X jiných dodavatelů tramvají i trolejbusů. Škoda-Auto má snad v ČR taky monopol?

Viděl jsi v Polsku (krom několika ojetých vozů, dokoupených za lacino pro doplnění parku) jiné tramvaje a trolejbusy, než polské výroby?
Mám-li si představit pod pojmem "polské" - vyvinuté a vyrobené v Polsku, tak ano viděl.

A na balkáně je konkurencí Škodě tak akorát ten bukurešťský podnik, který pro Rumunsko vyrábi trolejbusy Iveco s výzbrojí Ganz-Škoda
Což samozřejmě také není pravda. Rumunsko a Bulharskou budou po roce 2013 dostávat velké dotace z Bruselu, které si nějaká firma vyrábějící trolejbusy/tramvaje "ošetří". Tipnul bych to na firmu z Francie nebo Německa.

Rusko je samostatný problém - ty by chtěli všechno, akorát nemají čím platit
Četl jsi ten můj příspěvek vůbec? Dokonce dvakrát jsem se zmínil o horizontu deseti až dvaceti let. Ukrajina i Rusko jdou nahoru a časem ty peníze mít budou taky. O současné době se nebavíme, i když i první náznaky jsou - Bogdan a ....

Před r. 1989 se jinam než do RVHP z dopravních prostředků vyvážely pod značkou Škoda akorát embéčka. A ty se ve škodovce nevyráběly
Před rokem 39 ale již ano. A ta tradice z této doby silná je a v cizině o ní vědí. Jen my v Čechách máme pořád pocit, že to tak není.

Ryze českými podniky jsou snad jen ČD a érolinky. Taky podle toho vypadaj
Opět typicky české. Které evropské aerolinky jsou krom ryanu a easyjetu v zisku? Které národní dráhy v Evropě nepožírají miliardy ze státních rozočtů? Typicky český podnik je například i Letiště Praha, který se řadí každoročně mezi 15 nejlepších evropských letišť. Přijde ti, že by nefungovalo? Škodu Plzeň sice vlastní Appian, ale vlastníkem Appianu je zřejmě Roman, takže ryze český podnik to je.
Davidov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 237
Registrován: 1-2007
Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 12:42:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad:Martin-ty si myslíš,že by se Škoda s někým spojila??? Nebuď komik....jak dopadl Ganz....si myslíš že by šla s Cegelecem??? komiku.
Jo-ne všichni tu jsme šotouši .......
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6570
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 13:25:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nešlo by to bez urážek?

Proč zrovna spojila? Může kooperovat jako v případě 26-28Tr nebo 29Tr.

(Příspěvek byl editován uživatelem Martin.)
Davidov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 238
Registrován: 1-2007
Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 15:10:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pardon,ale nešlo..Škoda má v Ove pověst jak...škoda mluvit...NEBUDE ANI KOOPEROVAT!!!!Na pár jednání s nimi jsem byl přítomen a z jejich chování jsem si udělal vlastní úsudek.Jsme pro ně jen překážející konkurence,nic víc!
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1955
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 16:33:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki:"Jedna logická úvaha (ale je to samozřejmě jen dedukce)". (14/6/2010)

Myslím, že nemáš pravdu. Škodovka namontuje elektrickou výzbroj (a inseruje to) do jakékoli kastle, kterou si odběratel vymyslí. V současné době se dělají trolejbusy pro Řím, kastle je Menarini...

Bude-li někdo chtít kastli Van Hool nebo Hess, může ji dostat taky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1956
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 17:05:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: "Ryze českými podniky jsou snad jen ČD a érolinky. Taky podle toho vypadaj
Opět typicky české. Které evropské aerolinky jsou krom ryanu a easyjetu v zisku? Které národní dráhy v Evropě nepožírají miliardy ze státních rozočtů? Typicky český podnik je například i Letiště Praha, který se řadí každoročně mezi 15 nejlepších evropských letišť. Přijde ti, že by nefungovalo? Škodu Plzeň sice vlastní Appian, ale vlastníkem Appianu je zřejmě Roman, takže ryze český podnik to je."

No, nezlob se, ale to už je paranoia. I na webu lze zjistit, že Appian je investiční fond, založený v r. 1996 v USA, Delaware. U investičního fondu samozřejmě investoři nejsou zjistitelní - podílové listy se běžně obchodují na všech světových burzách.

Lze zjistit firmu, která fond spravuje: Appian Machinery, BV, Netherland. Ta ovšem vlastníkem fondu není, pouze je povinna přinášet vkladatelům zisk tím, že s jejich podíly vhodně nakládá, jinak by nesla odpovědnost za ztráty, které by jednotliví současní držitelé mohli žalovat. A teď mi řekni, jak si do toho zapletl nějakého Romana - že by Blesk? Aby bylo jasno, netvrdím, že tam nemá nějaký podíl - ale nemůžu vyloučit, že stejný podíl má Tvůj soused na patře, který ho zdědil po své babičce...

A teď řekni, proč je to ryze česká firma.....
Davidov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 239
Registrován: 1-2007
Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 17:27:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AD RUDOLF:DP Ostrava taky dokáže namontovat výzbroj do jákékoliv kastle,ale zas tak jednoduché to není.Výrobce ti musí upravit prostor pro TM a další komponenty. Když není střecha zátěžově přizpůsobena,nedáš na ni nic. A né každý výrobce je ochoten ti toto upravit.Takže i kdyby ti kastli prodal,je ti prakticky na hov..pokud nemáš provedeny úpravy.A divil by ses,jak se výrobci karoserií šprajcují proti jakékoliv úpravě.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1959
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 18:02:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Davidov:
1) Dp Ostrava nikdy žádné Trollino nikomu neprodal. Prodejcem v těchto případech je zpravidla Solaris Bus@ Coach, DPO je jen subdodavatelem. Ale pokud vím, DPO montoval i subdodavatelsky 15 m Solarisy s výzbrojí Škoda pro Pardubice a Teplice. Prodejcem byla ovšem Škoda...

2)"Když není střecha zátěžově přizpůsobena,nedáš na ni nic. A né každý výrobce je ochoten ti toto upravit"
Ha,ha. Každý, pokud to umí, upraví. Pokud to neumí, je mimo soutěž. Kdysi mě někdo v ostravské diskuzi upozorňoval na to, že Solaris nikdy své kastle Škodě neprodá....A najednou tu máme Škodu 26-28 Tr. A Tr 29 je asi Menarini...
Wang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2096
Registrován: 8-2007

Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 18:15:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A Tr 29 je asi Menarini...

29Tr má být údajně ten Sor NB 12.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1960
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 18:42:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wang:"29Tr má být údajně ten Sor NB 12"

Možná. A jaký význam má očíslováni typu?

Prostě Mendarini momentálně jezdí zkušebky po Plzni, SOR zatím s provedením výzbroje Škoda zatím nikdo neviděl. A jak si to Škoda očísluje, je naprosto bezvýznamné...
Davidov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 240
Registrován: 1-2007
Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 18:43:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf: sory,ale meleš nesmysly...tak za 1.-žádné Teplice jsme nevyráběli.
za 2-Pardubice jsme sice dělali,ale je za tím jiné pozadí....
za 3.nemáš o konstrukcích ani ponětí..není jednoduché zesílit střechu a dát na ní komponenty. To jsi úplně vedle.Musíš vše dělat znovu-různé zkoušky ,změníš těžiště vozu a né každý výrobce je ochoten kvůli trolejbusu změnit konstrukci.jasné??
Kdysi...víš jak vše proběhlo??? ohledně Solarisu a Škody??ne.Zajimavé,že ke kšeftu došlo odvoláním ředitele DP Ostrava....
Davidov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 241
Registrován: 1-2007
Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 18:46:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jo.nepsal jsem že DpO kupoval,či kupuje kastle..psal jsem kdyby!!!!!!
Wang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2097
Registrován: 8-2007

Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 19:02:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jaký význam má očíslováni typu?

Ta otázka je myšlena vážně?

Tak ještě jednou - odkaz.

Nechápu, jak s tím vším souvisí zkušební provoz trolejbusu Breda Menarini...
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1961
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 19:17:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Davidov: "tak za 1.-žádné Teplice jsme nevyráběli.
za 2-Pardubice jsme sice dělali,ale je za tím jiné pozadí.... "

Pozadí je mi lhostejné. Prostě DPO je subdodavatelem Solarisu a Škody. Na tom není nic špatného. Každý vydělává, jak umí.

"za 3.nemáš o konstrukcích ani ponětí..není jednoduché zesílit střechu a dát na ní komponenty. To jsi úplně vedle.Musíš vše dělat znovu-různé zkoušky ,změníš těžiště vozu a né každý výrobce je ochoten kvůli trolejbusu změnit konstrukci.jasné?? "

Bohužel to není jasné asi tobě. Irisbus, Solaris, Van Hool, Hess, Bogdan,Menarini, Neoplan, Kazachstánec a zřejmě i SOR a já nevím, kdo další to umějí. V čem hledáš problém?

Rozuměj: DPO není výrobcem trolejbusů. Je to dílna, kde si různí dodavatelé trolejbusů nechávají dělat práce, na které momentálně nemají kapacitu, zpravidla tedy namontování výzbroje, jinde vyrobené, do požadované kastle. Opakuji, to není nic špatného. Lidé v Ostravě tak mají práci. Děkujte tomu, kdo tu práci obstaral, ale prověřte, zda to přineslo zisk.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1962
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 19:21:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wang: Souvisí to s tím, že objednatel si klidně může nárokovat do soutěže i kastli Breda Menarini, nebo jakoukoliv jinou. Má-li na to...

Škoda mu pak vhodné číslo typu k dodaným vozidlům dodá.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Davidov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 242
Registrován: 1-2007
Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 19:27:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf: NENI TO JASNÉ TOBĚ!! stav se k nám na halu,rád ti to vysvětlím a ukážu...

A z těch co jsi vyjmenoval,to zrovna pár neumí....nebo nechce.Vidím,že ti to je zbytečné vysvětlovat..
už nemám k tvým příspěvkům co dodat.Sorry..

A NAKONEC-nemontujem jen výzbroj,to se taky pleteš!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Fakticky nevíš o Dp Ostrava nic,tak prosím,netlachej nesmysly.Dík.
Až bude den otevřených dveří,tak se stav.Rád ti vše vysvětlím a ukážu.Tu o tom nechci mluvit. Pak pochopíš.
Karosa_b731
Moderátor

Číslo příspěvku: 2865
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 19:34:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Davidov: zkus se trochu uklidnit...
Bus-mafiaDance radiorádio Beat
Nemusim tu mít nic. :-)
Davidov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 243
Registrován: 1-2007
Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 19:39:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karosa_b731: jj..už v poho...trošku mně rozčílili tady ty názory některých.....
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1964
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 20:04:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Davidove, proboha člověče, skutečně trváš na tom, že kterákoliv z firem, které jsem jmenoval, (a řada dalšich) není schopna dodat trolejbusovou kastli? To opravdu myslíš vážně?

A každá z těchto firem dodá trolejbusovou kastli komukoli - a bude ráda, že udělala kšeft. Možných dodavatelů výzbroje je jen několik - a ač si to mnozí nechtějí uvědomit, tak právě Škoda je jedním z nejúspěšnějších. Stovkové série u tak kuriozního vozidla, jako je trolejbus zaznamenává v posledních letech právě jen Škoda. Všichni ostatní jen paběrkují, a nebo jsou jen subdodavateli místních karosářů, kteří pak vozidla prodávají pod vlastním jménem.

Pokud tohle chce někdo popřít, pak nechť uvede většího dodavatele.
Davidov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 244
Registrován: 1-2007
Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 20:08:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano,myslím to vážně a trvám na tom.Tady jde o praxi.

A o Škodě-proč má tolik zakázek,raději pomlčím.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1965
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 20:17:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Davidov: "A o Škodě-proč má tolik zakázek,raději pomlčím"

A to já zase ne. Mám dojem, že Škoda je úspěšná proto, že nezaměstnává Davidova
Davidov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 245
Registrován: 1-2007
Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 20:19:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

bavíš!!!!!

Stav se, rád ti pár věcí ukážu!!!
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1966
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 20:30:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Davidov: Do Ostravy mi trolejbus nejede. Pokud se tam dostanu nějak jinak, rád se ozvu. Ale příští měsic to, jak koukám do diáře, určitě nebude. Ale díky za pozvání.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3460
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 21:02:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Davidov : teda ty bojuješ, musím si na monitor vystříkat hasičák aby mi to do něj nevypálilo díru :-)

A teď opravím pár tvrzení od různých přispěvatelů, resp. doplním něco dalšího :

Martin : CZ ani EU ÚOHS nic nedělaly, protože k ničemu nedošlo. Já pouze na základě svých vědomostí ze zákulisí tvrdím, že tady už někdy byla úvaha o spojení několika existujících subjektů na CZ trhu a CZ ÚOHS na neoficiální dotaz neoficiálně naznačil že to už asi neprojde.

Z hlediska EU tu funguje otevřený trh a trolejbusy nebo tramvaje tu mohou nabízet všichni výrobci z celého světa.
A proč to teda u všech všudy nedělají? Myslím, že spousta DP by si ráda vybrala i něco jiného než to co jim je vnucováno omezenou nabídkou na trhu, popř. nějak bokem nebo shora... třeba takový tendr na 250 tramvají pro Prahu - kde byl Siemens, Bombardier, Alstom? A proč?

R33 : Před r. 1989 se jinam než do RVHP z dopravních prostředků vyvážely pod značkou Škoda akorát embéčka. A ty se ve škodovce nevyráběly
M : Před rokem 39 ale již ano. A ta tradice z této doby silná je a v cizině o ní vědí. Jen my v Čechách máme pořád pocit, že to tak není.

No... o tom co kdo komu dodával před rokem 39 vědí v cizině tak možná nadšenci nebo šotouši, jinak je to naprosto mimo. A i kdyby nebylo tak se stačí podívat kam šly lokomotivy a tramvaje z ČKD nebo ze Škodovky v meziválečné době - nevidím tam ani Francii, ani Německo, ani Benelux, prostě žádný "West". Bývalé R-U, Polsko, jihovýchod, východ, to jo. Totéž co za RVHP, totéž co dnes. Nedělejme si iluze, byli jsme "Ost" i před WWII.
Jiný příklad - kontrolérů Siemens Halske nebo Brown Boveri jsem v historických tramvajích v CZ viděl hodně. Taky jich bylo dost třeba ve Stuttgartu, Berlíně nebo v Bruselu, ale Křižík tam nebyl ani jeden.
Ano, jednu úspěšnou firmu ve velkosériovce jejíž obchodní úspěch byl celosvětový jsme měli, jmenovala se Baťa. Před ní hluboce smekám.

Bez velkých zakázek jsou naše firmy předem určené k zániku.
Omyl. Jakékoliv (nejen naše) firmy jsou určené k zániku bez zakázek přiměřené jejich velikosti. Viz krach ADtranzu versus úspěšné fungování např. Stadleru. V tom vidím základní problém Škodovky - založila filozofii svého znovuzrození na velkosériovce (z hlediska EU spíš středněsériovce) lokomotiv (109E spasí nás) a tramvají. Vybudovala k tomu potřebnou infrastrukturu a kapacity a ejhle - jediná velká série byly Poršestry, ze 109E je průšvih (protože zpoždění = penále jak a trhy už mezitím obsadili jiní) a 15T na velkosériovku moc nevypadá, protože hlavní odběratel nemá love. Taxe alespoň zuby nehty snaží docela úspěšně bojovat o trh s trolejbusy, metody ponechme stranou, ale principiálně to tu fabriku nemůže udržet - na její uživení je to prostě málo. Tohle prostě dříve nebo později praskne - jde jen o to, kolik ten co kolem sebe kope nadělá škody než zhebne.
Tím samozřejmě nevylučuji, že z nějaké strany připluje jakási zázračná "infuze" - ta může vše zvrátit. Snad každý stát má nějaké ty firmy které padnout prostě "nesmí" a na různé zákazy veřejné podpory a jiné restrikce se vždy nějaká ta klička najde.

Škodu Plzeň sice vlastní Appian, ale vlastníkem Appianu je zřejmě Roman, takže ryze český podnik to je.
Martine, tohle nikde nepiš - Roman to zuřivě popírá a nějaký plátek za to snad chtěl i žalovat :-)

Škodovka namontuje elektrickou výzbroj (a inseruje to) do jakékoli kastle, kterou si odběratel vymyslí. V současné době se dělají trolejbusy pro Řím, kastle je Menarini...
To je samozřejmě pravda, ale na území, kde má na odběratele dostatečné "páky" se raději více či méně viditelně domluví s nějakým podobně silným dodavatelem kastlí za účelem zjednodušení si práce a zajištění dostatečného odbytu bez otravného a drahého potýkání se s konkurencí.

Každá z těchto firem dodá trolejbusovou kastli komukoli - a bude ráda, že udělala kšeft.
Jistě, pokud jde o desítky nebo spíše stovky kusů. Pokud chcete extra upravených pár karoserií pro nějakou minizakázku tak na vás hodí bobek nebo nějakou přestřelenou cenu. Prostě pokud je někdo optimalizován na velkosériovku tak v jejím rámci umí měnit barvičky, sedačky, světýlka a podobné ptákovinky, ale když už je třeba šahat do pevnostních částí skříně tak to najednou nejde. Zkuste si třeba objednat tříveřovou Fabii :-)
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3461
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 21:03:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33 : pokud půjdete na pokec s Davidovem rád se přidám, myslím to naprosto vážně. Mail je jenki zavináč post.cz.
Jan.Salomon
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.60.55
Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 21:26:13    Odkaz na tento příspěvek  

Já bych řekl, že na maloseriovou výrobu nebyla zařízená ani Škoda Ostrov a přesto standartní dodávky do našich DP byly jeden až pět kusů (před rokem 2001). Ovšem San Francisco, Riga, Kišiněv, to bylo jiný kafe . Ovšem Ostrov si dělal vlastní kastle.
No i když pár zástaveb do cizích kastlí v historii taky bylo
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3463
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 21:29:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Ostrově šlo v podstatě o "doběh" velkosériovky z dob RVHP, kdy výrobek byl furt ten samý, jediné změny byly tabulky v jazyce dle zákazníka a občas nějaké jiné barvičky (srovnej s velkosériovkou v Mladé Boleslavi nebo v Nošovicích).

Samozřejmě to byl důvod proč Ostrov skončil - ta fabrika byla postavena na stovky kusů toho samého do CCCP, cokoliv méně objemového a více rozrůzněného tam nemohlo být efektivně vyrobitelné.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jenki.)
Jan.Salomon
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.60.55
Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 21:35:55    Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: Tak to tě vyvedu z omylu. Konstrukce makala skoro nepřetržitě, protože si každej DP a to všetně těch východních, vymejšleli o sto šest . Pamatuju si na požadavek z Kišiněva, ve kterém vysloveně stálo, že v prvním dodaném voze bude bysta prezidenta . No a samozřejmě chtěli tyristorové řízení.
Ostrov skončil proto, že v Plzni se dloubali v nose a tak nám pomáhali s konstrukcí 21TrAC, načež je napadlo, že aby se nemuseli dloubat v nose, tak si to tam budou i vyrábět. Prostě proč držet samostatnou externí fabriku, když mateřká firma nemá co dělat. Jo a Ostrov ještě pěkně potopila jedná pííp z Ostrovského finančáku, která zablokovala provozní účty kvůli nějáký daňový nesrovnalosti, nebo co.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3465
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 21:42:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No to je přesně ono - konstrukce makala o106 jako v dobách kdy se dělaly stovky kusů, ale vyrábělo se podstatně méně...

Takže "matka" brzy stála před volbou - uživím jen "dceru" nebo jen sebe, oboje najednou ne. A vyber si
Jan.Salomon
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.60.55
Odesláno Úterý, 15. června 2010 - 21:50:11    Odkaz na tento příspěvek  

Jenky: Přesně tak. A víš, že jsem se ani nezlobil, když jsem musel odejít? Jen mi bylo líto, že Ostrov už pokračovat nebude a taky mi bylo jasný, že 22Tr a vývojově navrhovanej celoplastovej 23Tr se už do provozu nedostanou. Jinak všechna čest se lidem o práci tehdy postarali.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6571
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 09:41:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A proč to teda u všech všudy nedělají?
Třeba proto, že vědí o silném domácím výrobci, který je doma zavedený a těžko porazitelný. To ovšem není problém jen v ČR. Siemensu se do Francie taky nechce a Alstomu do Německa taky ne.

to co jim je vnucováno omezenou nabídkou na trhu
Omezená nabídka na trhu tu byla před desti lety. Nepřipadá mi, že by dnes nebylo z čeho vybírat.

třeba takový tendr na 250 tramvají pro Prahu - kde byl Siemens, Bombardier, Alstom? A proč?
Siemens se vyjádřil jednoznačně - Tramvaj 100% nízkopodlažní s otočnými a hnanými podvozky vyrábět nebudeme.

Nedělejme si iluze, byli jsme "Ost" i před WWII
To v žádném případě - ČSA, Škoda, Tatra, Walter, Ringhoffer, Jawa, Aero, měna...

Omyl. Jakékoliv (nejen naše) firmy jsou určené k zániku bez zakázek přiměřené jejich velikosti
Pak jsou předem určené k pohlcení někým větším. Jenki, takhle to na světě bohužel chodí - nakonec skončí buď v mega koncernu nebo úplně.

a 15T na velkosériovku moc nevypadá, protože hlavní odběratel nemá love
Už jsem ti na to odpovídal - úvěr EIB. Myslíš, že 35 tramvají ročně není velkosériovka? Kolik jich ročně teď v době krize vyrábí Siemens nebo Alstom? Myslíš, že nikdo krom Rigy a Prahy časem nepřijde?

Taxe alespoň zuby nehty snaží docela úspěšně bojovat o trh s trolejbusy, metody ponechme stranou, ale principiálně to tu fabriku nemůže udržet
Co mají co společného trolejbusy s novou halou na výrobu tramvají a lokomotiv?
Jas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 334
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 09:44:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a k tomu proč se sem moc nedostanou zahraniční výrobci jen dodám, že naše platné drážní normy asi moc harmonizované nebudou

Mimochodem, až do teď jsem se tu přihlašoval jako Jan.Salomon a teprve teď mě napadlo nechat si změnit zapomenuté heslo
Trolejbusy vpřed dobýváme svět.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1971
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 16. června 2010 - 10:46:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jas: "No a k tomu proč se sem moc nedostanou zahraniční výrobci jen dodám, že naše platné drážní normy asi moc harmonizované nebudou"

Bingo. Jen ještě určit, s kým ty normy zharmonizovat. Zda s Němci, nebo Francouzi či snad se Španěly? Abychom pak, až se EU k něčemu dohrabe, neharmonizovali podruhé

Mimochodem, zatím máme v EU asi 26 různých pravidel silničního provozu a nedohodli jsme se ani na tom, má-li se jezdit vpravo a nebo vlevo.. Alesponˇ jsme nějakou dobu věděli, jak křivé banány a okurky smíme jíst.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3467
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 10:49:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A proč to teda u všech všudy nedělají?
Třeba proto, že vědí o silném domácím výrobci, který je doma zavedený a těžko porazitelný.

Jasně. Ale pak si docela protiřečíš - proč by se potom teda měli Škoda + Inekon + Pragoimex spojovat a budovat nějaký megakoncern, když jinde jsou ti "silní domácí výrobci"? Ano, jsou tu trhy bez silných domácích výrobců - ale tam se bojuje obvykle penězi (ať už v kolonce "cena" ve VŘ nebo v nějaké té obálce), ale to záleží na tom zda se to vyplatí nebo ne, s velikostí firmy to moc nesouvisí.

skončí buď v mega koncernu nebo úplně
V tom se prostě neshodneme. Já tvrdím, že přežití firmy záleží na její ziskovosti, ne na velikosti. A jsetli ji někdo pohltí nebo ne záleží na nabízené ceně a ochotě vlastníka k prodeji, ne na velikosti kupujícího.

Myslíš, že nikdo krom Rigy a Prahy časem nepřijde?
Myslím že ne. 15T je rozhodně špičkový produkt. Jasně, nějaké chyby tam jsou, ale to se vychytá. Potíž je v tom, že svou složitostí a cenou je tento produkt vhodný pro náročné trhy, kde ale už sedí ti "silní domácí výrobci". Pro ČR je to vůz na hraně ekonomické únosnosti i pro tak bohaté město jako je Praha. Pro vše ostatní východním nebo jižním směrem je to nezaplatitelné sci-fi.
Rigu pak řadím do kategorie úletů typu ULF v Oradei. Lehce nabyl (EU dotace), lehce pozbyl.
Jsem toho názoru, že ideální produkt pro tuzemský trh v tuto chvíli vyrábí Pragoimex. Je to relativně levné, kompatibilní se stávající provozní a opravárenskou základnou, v případě potřeby do toho lze použít spoustu dílů zděděných z historie zdarma (zejm. podvozky) a je to nízkopodlažní, tudíž cool a in. Modernost se dá nahonit barvičkama a designem xichtu. Víc tuzemské DP nechtějí, resp. si nemohou dovolit.

Co mají co společného trolejbusy s novou halou na výrobu tramvají a lokomotiv?
Vlastníka, který to musí dokázat uživit.
Jas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 340
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 11:09:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33: Já bych počkal až na tu EU. Ono se toho zase tolik nestane. No a Škodovka se SORem si příslušné normy příslušných států vždycky nějak seženou
Trolejbusy vpřed dobýváme svět.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6572
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 16. června 2010 - 17:57:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki:
Ale pak si docela protiřečíš - proč by se potom teda měli Škoda + Inekon + Pragoimex spojovat a budovat nějaký megakoncern, když jinde jsou ti "silní domácí výrobci"?
No právě, v Polsku ještě donedávna nebyly a na Balkánu a Ukrajině stále ještě nejsou (domácím výrobcem myslím i závod nějakého megakoncernu - viz Polsko)

ale tam se bojuje obvykle penězi (ať už v kolonce "cena" ve VŘ nebo v nějaké té obálce
To se bojuje úplně všude.

V tom se prostě neshodneme. Já tvrdím, že přežití firmy záleží na její ziskovosti, ne na velikosti
Říká ti třeba něco firma Papirius? Stejně tak bych mohl dát příklady Meinla, Carrefouru, Saabu, Jaguaru aj. Bohužel, tady se opravdu neshodneme. To co popisuješ ty, platilo před mnoha a mnoha lety. S globalizací přišla i brutalita v podnikání - přežije jenom ten nejsilnější a podmínky pro ty malé jsou rok od roku komplikovanější.

Pro vše ostatní východním nebo jižním směrem je to nezaplatitelné sci-fi.
Budeme se po skončení dotací z EU v roce 2013 divit, jak se to rozjede v Rumunsku a Bulharsku. Jsou tu také nové trhy - Indie, Čína, Turecko. Jasně, Siemens se o tyto trhy pere, ale Škodovka tam časem urvat něco může.

Jsem toho názoru, že ideální produkt pro tuzemský trh v tuto chvíli vyrábí Pragoimex
Tak v tom s tebou taky nesouhlasím. Sám jsi byl vždycky na káčku průkopníkem myšlenek a kritiky měst, že trolejbusy a autobusy (i metro) prošly generační obměnou, zatímco tramvaje ne. Vario je pouze kompromis. Nechci, aby tramvaje ve vyspělý zemi, jakou ČR samozřejmě je, byly pouhým kompromisem. Pokud nebudou moderní, nebudou v očích voličů i politiků preferované. Praha na 15T samozřejmě prachy nakonec bude muset sehnat. 15T mohou změnit i náhled na rozšíření TT nejenom na okraji, ale i v centru. Nedivím se, že lidi T3 na Václaváku nechtějí. Kdysi jsi tu kopal za Astry a Tria a najednou ten obrat. Já tomu rozumím, Ostrava 15T nekupuje.. Varia jsou vhodná pro Olomouc, Košice nebo Most, ale v Praze, Brně a Ostravě si představuju sofistikovanější tramvaje na úrovni 21. století. Jde tu jen o politickou podporu, peníze na 15T mají i v Brně. Jen se raději utrácí za kraviny. Varia jsou super, leč bohužel na Ostravu, která udávala v 90. letech tramvajové tempo ČR, bych čekal něco modernějšího (rozuměj 100% nízkopodlažního).


(Příspěvek byl editován uživatelem Martin.)
Eda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 986
Registrován: 10-2005

Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 00:41:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

19 nových fotek ze zkušebního provozu pardubické 28Tr v Brně:

http://foto.bmhd.cz/aktualizace/nove.php?nove=20100616
www.bmhd.cz - vše o MHD v Brně a okolí
Škoda_solaris
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 248
Registrován: 10-2008

Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 01:10:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

modernějšího (rozuměj 100% nízkopodlažního)
Sleduji vaši debatu od začátku, v něčem souhlasím s jedním v něčem se druhým. Ale tohle mi objasni. To je podle mého nesmysl. Proč moderní = 100% nízkopodlažní? Na co? Krom toho, že to stojí neskutečné peníze. Bude ten vozíčkář přejíždět mezi články tramvaje?
Nový nízkopodlažní velkokapacitní trolejbus Škoda 28Tr Solaris.
Karel_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 272
Registrován: 7-2005
Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 06:59:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin:
ad: vozový park ...
Není rozumné lít všechny peníze pouze do nových vozidel ... A co zázemí, reko stanic, četnost intervalů ... ?? Na to pak peníze chybí ...
Já osobně si myslim, že lidi do veřejné dopravy přiláká nejvíc interval a to že se dostanou z místa A do místa B za rozumný čas a cenu !!! To jestli jedou 15T nebo výrazně levnějsí nějakou reko T3 je pro normálního kaštana vedlejší. Tím ale netvrdím že tu chci mít jen reko T3 (!!). Chce k tomu přistupovat rozumně a nabídnout lidem spíše to co je pro ně nejdůležitější ... Vzláště teď kdy by se mělo opravdu šetřit !!
Co se týká přístupu k obměně a modernizaci vozového parku tak nejsypatičtější jsou mi ČB a Plzeň.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6574
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 08:24:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ŠKoda Solaris:
100% nízkopodlažní neznamená nutně 100% bezbariérový pouze pro vozíčkáře. Samozřejmě, že podlaha v jedné rovině má nesporné výhody - rychlá výměna cestujících nebo prostor bez schodů, které snižují kapacitu vozidla. 100% nízkopodlažní tramvaj je ve vyspělých zemích standard a čekal bych, že bude i u nás. Prostor je vzdušný a řidič mnohem lépe vidí, co se ve vozidle děje, 100% nízkopodlažní tramvaj nemá žádná skrytá místa, která se stávají rájem vandalů. V Praze byly v Poršetrách už i úrazy hlavy o hranu vnitřního schodu atd. atd.

Karel Š:
A co zázemí, reko stanic, četnost intervalů ... ?? Na to pak peníze chybí
Vše je otázkou priorit. Pokud je politická vůle, může být obojí. Když není politická vůle, můžou být Varia i dlouhé intervaly.

Já osobně si myslim, že lidi do veřejné dopravy přiláká nejvíc interval
V Praze jsme za hranicí kapacity sítě, takže se intervaly zkracovat už moc nedají.

Co se týká přístupu k obměně a modernizaci vozového parku tak nejsypatičtější jsou mi ČB a Plzeň.
Neporovnával bych. Každé město má jiné finanční prostředky, jiné % kolejové/závislé trakce apod. Plzeň ovšem rozhodně nepovažuju za ideál. Tramvaje, které by měly být nejpodporovanějším dopravním systémem jsou v Plzni na chvostu. Vozový park Plzně není vůbec unifikovaný a postavit základ tramvají na Wanách v tak bohatém městě? Plzeň tedy rozhodně ne. tam sami nevědí co vlastně chtějí a žádná dlouhodobá koncepce neexistuje.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1652
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 11:22:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

100% nízkopodlažní tramvaj nemá žádná skrytá místa, která se stávají rájem vandalů
To je bohužel jen optimistická fantazie, to by ten vůz nesměl mít sedačky a vůbec nic dalšího, za co se lze schovat. Ono udělat něco odolným proti vandalům je v podstatě nemožné, protože vandalové jsou ohromně vynalézaví. A popsat sedačky, poškrábat okna nebo prokopnout stropní osvětlení ve chvíli, kdy je vůz v zatáčce a řidič nevidí do dalších článků, lze stejně pohodlně v T3 jako v 15T.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Karel_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 275
Registrován: 7-2005
Odesláno Pátek, 18. června 2010 - 06:25:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin:
Ikdyž může být politická vůle (která taky mnohdy neni) tak ve většině případů nejsou peníze a je třeba s nimi nakládat rozumně a efektivně. Nerad bych se přibližoval Lotyšsku nebo Řecku kde si žili nad poměry (nemyslím MHD, ale obecně)a jen si půjčovali a neměli na to ...
Nepovažuju Plzeň za bůhví jak bohaté město a už vůbec nevidim důvod proč by mělo vyhazovat prachy za předražený tramvaje, které nutně nepotřebuje. Kvalitu MHD neurčují pouze nové vozy ... Nezapomínej také další věci které jsou s tím pevně spjaty (údržba, servis, náhr. díly, zázemí). Vzláště když se teď bude budovat nová vozovna za poměrně dost peněz ve Škodovce. Myslim si, že pro Plzeň jsou Wany velice dobrým řešením. Jako priority Plzně bych spíše viděl v rozšiřování sítě a propagace el. trakce. Stále tu jsou ještě mezery ...
Vozový park se v Plzni obnovuje rovnoměrně a stále ... Tech. stav vozů šel za posledních pár let jednoznačně nahoru !
Karel_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 276
Registrován: 7-2005
Odesláno Pátek, 18. června 2010 - 06:31:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě jsem zapoměl poznamenat, že se každý rok v Plzni pravidelně zrekonstrujuje nějaká ta část kolejiště. Což vidim také jako obrovské pozitivum.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6575
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 18. června 2010 - 14:03:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karel Š:
Nerad bych se přibližoval Lotyšsku nebo Řecku kde si žili nad poměry (nemyslím MHD, ale obecně)a jen si půjčovali a neměli na to ...
To ovšem v žádném případě není problém Prahy. Její rozpočet je již mnoho let vyrovnaný, a proto nějaká roční půjčka 1,5 miliardy není problémem. Nehledě na roční rozpočet 55 miliard.

Nepovažuju Plzeň za bůhví jak bohaté město
Plzeň samozřejmě bohaté město je

už vůbec nevidim důvod proč by mělo vyhazovat prachy za předražený tramvaje, které nutně nepotřebuje
Nutně jsme nepotřebovali ani parní vlaky. Elektrické lokomotivy byly také přetechnizované a příliš drahé oproti těm parním. T1 a T3 v době vzniku byly mnohem víc přetechnizované a nevhodné pro kolejovou síť než 15T. Nebudu se tu dohadovat o tom, co Plzeň potřebuje nebo ne. Já jsem přesvědčený, že by Plzeň moderní tramvajový provoz mít měla. Wany o délde 15 m ho nezajistí.

Nezapomínej také další věci které jsou s tím pevně spjaty (údržba, servis, náhr. díly, zázemí
Koně taky dřív potřebovali maximálně stáj a seno. Pokud by naši pradědové přemýšleli takhle, dodnes lezeme po stromech. Stejně tak to platí o dvou nápravových tramvajích. T3 byla z hlediska provozu a nákladů daleko problematičtější než 15T (ve srovnání s tím co tu bylo před ní).

Vozový park se v Plzni obnovuje rovnoměrně a stále
A kdo říká že ne? Jenom nepovažuju za správné nakupovat Citleisy, Solarisy, 24Tr, 25Tr, 27Tr a už vůbec ne wany. Mimochoem, Praha, Brno a Ostrava neobměňují vozový park rovnoměrně a stále?

A ještě jsem zapoměl poznamenat, že se každý rok v Plzni pravidelně zrekonstrujuje nějaká ta část kolejiště. Což vidim také jako obrovské pozitivum
To ostatně v Praze, Brně nebo Ostravě taky. A v tomto případě bych Plzeň za vzor už vůbec nedával - je to jediné město, které dodnes modernizuje tratě panely BKV.

Já prostě wany chápu jako kompromis nebo jako vhodný doplněk k vozovému parku délkové katergorie 15 m (sóla potřebujeme a budeme potřebovat). Rozhodně bych na nich ovšem nestavěl základ vozového parku ve druhém desetiletí 21. století. Uvědomte si, že tramvaj má životnost 30 let, a pokud se tu wany budou nakupovat ještě za deset let, dožijí se roku 2050. Už dnes tramvajové provozy v ČR zaostávají za těmi německými nebo francouzskými. Přičemž autobusy u náš již generační obměnou prošly. Teď je řada na tramvajích.