K-report
 

Archiv do 10. prosince 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Automobily, lodě a letadla » Silniční a dálniční síť » Archiv do 10. prosince 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Jasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 10-2009
Odesláno Sobota, 24. října 2009 - 12:36:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

odkaz na prezentaci nové var. přivaděče Děčín - D8.
http://www.gov.cz/wps/portal/_s.155/6966/_s.155/10202?docid=12354 5
Valdav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 318
Registrován: 1-2009

Odesláno Neděle, 25. října 2009 - 11:30:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Deník: Stavba spojky S1 jede naplno, jedenáctka zpomaluje
Silnice I/11 - nová naděje pro Opavsko
Mokré Lazce - Velká PolomVelká Polom - Ostrava, Rudná
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3928
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 26. října 2009 - 12:56:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Středočeský (Střední Čechy)
Rath chystá vlastní obchvat Prahy

Středočeský kraj podle hejtmana začal pracovat na projektu

Střední Čechy - Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) umí překvapit. Ve chvíli, kdy stát má potíže s dokončením dálničního obchvatu kolem Prahy, který spojí brněnskou D1 a plzeňskou D5, a jehož otevření v příštím roce se zpozdí minimálně o čtyři měsíce, Rath plánuje jiný obchvat kolem Prahy.

A jak potvrdil MF DNES, kraj pod jeho vedením už začal pracovat na projektu. „Středočeský kraj již zpracovává možnou trasu čtyřproudé rychlostní komunikace, která by přemostila Vltavu mezi Kralupy a Libčicemi nad Vltavou. Projekt zpracováváme tak, aby nezasahoval do života žádné středočeské obce, ale naopak aby se stovkám z nich ulevilo od nadměrné nákladní dopravy, která je nyní zatěžuje,“ sdělil Rath.

Svůj návrh prosazoval marně To je velké překvapení. Středočeský hejtman totiž loni na podzim marně prosazoval, aby silničáři a pražský magistrát přehodnotili trasování pražského silničního obchvatu a vedli ho takzvanou severní variantou. Neuspěl a už tehdy prohlásil, že pokud obchvat povede jižní variantou, postaví „vlastní“.

Jeho výroky však nikdo nebral příliš vážně. Byly tehdy chápány spíš jako snaha provokovat politické protivníky z ODS - tedy pražského primátora Pavla Béma a Rathova předchůdce Petra Bendla, který stejně jako Praha podporoval jižní variantu obchvatu kolem Prahy.

Jenže David Rath to patrně myslí vážně. „Tato komunikace by spojila ruzyňské letiště, slánskou rychlostní komunikaci s letištěm ve Vodochodech a s ústeckou dálnicí. Současně by vyřešila obchvat Kralup a sloužila by jako skutečný severní tranzitní okruh vedoucí úplně mimo obydlená území,“ vzkázal Rath přes svoji mluvčí Berill Maschekovou.

Podivné však je, že o tom nic nevědí ani Rathovi nejbližší kolegové v radě. „Je to úplně nová informace a blíží se to takzvanému velkému aglomeračnímu okruhu, o kterém se už několik let hovoří. Ale nic takového jsme neprojednávali,“ reagoval hejtmanův náměstek pro dopravu Robin Povšík. Podobně hovoří i další Rathův náměstek Marcel Chládek.„Žádné peníze z kapitoly regionální rozvoj na to nešly. Takže pokud šly, tak zřejmě z Regionálního operačního programu (ROP), což jde zcela mimo krajský úřad a vedení Středočeského kraje. O penězích z ROP rozhoduje regionální rada, jejímž předsedou je doktor Rath,“ uvedl Chládek.

Rath také nevysvětlil, jak si představuje financování. Zásadní přitom je, zda by okruh vedl po čtyřproudé rychlostní komunikaci, nebo dvouproudé silnici. V prvním případě se náklady řádově odhadují na desítky miliard korun a platil by je stát. Fischerova vláda však investice do nových dopravních staveb zmrazila. Peníze z rozpočtu kraje by Rath mohl použít jedině v případě, že by se jednalo o silnici druhé nebo třetí třídy.

Povšík navíc upozornil, že příprava aglomeračního okruhu potrváminimálně patnáct let. Je však nutný, protože Praha se prý tak rychle rozšiřuje, že za 20 až 30 let právě budovaný obchvat bude sloužit v podstatě jako městský okruh.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Karlos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 634
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 26. října 2009 - 22:16:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten Rath je fakt pako, stavět si "vlastní" obchvat Prahy? Chápu, že je potřeba plánovat, ale ať se stará o svý pacienty a nes..e se do všeho. Bydlím v této oblasti, takže ať se přemostění postaví kdekoliv, tak to ovlivní mnoho lidí a Rath našel místo, kde se to vyhne obcím. Haha.
A jaké jsou vlastně novinky v severní části S1? Už aby to bylo hotovo...
Čus bus Karlos
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3630
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 28. října 2009 - 11:25:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už nic, tak si chce postavit vlastní pomník
About me ; web o Mansonovi ; moje články na iDnes
Icq 482-787-172

Moje fotogalerie Nové fotky z akce JEDETO 2009 !!
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1471
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 28. října 2009 - 15:37:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle mě to postavit nechce. Chce zcela něco jiného - dostat se do televize.
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje
mic
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.202.132
Odesláno Čtvrtek, 29. října 2009 - 09:45:04    Odkaz na tento příspěvek  

Tzv. Rathův okruh není nic jiného, než již léta plánovaný "aglomerační" okruh. Viz územní plán. Má to být dvoupruh. Rath na tom nemá žádnou zásluhu a jediné, čeho by mohl dosáhnout, je přehodit horký brambor financování na stát. Ale zatím se beztak jedná pouze o kousek mezi D8 a obchvatem Kralup - situace na kralupském mostě je kritická.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3941
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 29. října 2009 - 10:16:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak se staví poslední kilometry D1, na další chybí peníze
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3942
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 29. října 2009 - 10:20:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Antimonopolní úřad si posvítí na předražené dálnice
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3948
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 29. října 2009 - 12:59:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

D5

Listopad 1989: 20 let poté

Především dálnice ovlivnila za posledních dvacet let dopravu v kraji

Seriál

Plzeň - Projíždíte místem výstavby dálnice D5. Přesně takové cedule míjeli řidiči koncem 80. let při průjezdu přes velké staveniště na hranici středních a západních Čech ve směru od Prahy. Jedna z nich byla v místě, kde je dnes dálniční sjezd na 42. kilometru u Zbiroha.

Kolony aut se už před dvaceti roky táhly přes Kařez, Holoubkov, Rokycany a své si zažívali obyvatelé Ejpovic. Když se kouřící kamiony jedoucí na Plzeň vydrápaly až na kopec nad Kyšice, dál pokračovaly po úzké silnici přes les do Plzně. V roce 1989 silničáři právě rozšiřovali Rokycanskou třídu na čtyři pruhy mezi Ústředním hřbitovem a Pietasem, jen ve dvou pruzích se jezdilo i mezi Stavebními stroji, dál kolem pivovaru a křižovatkou U Jána. Dokončená ještě nebyla ani silnice kolem výstaviště dál ke Škodovce. Kamiony jedoucí na západ podle pamětníků tehdy zahýbaly u výstaviště do Kovářské ulice, pak se napojily na nynější Husovu třídu a mířily dál. Buď po Domažlické třídě, když je čekali celníci na Folmavě, nebo do Skvrňan a přes Křimice, Stříbro, Bor u Tachova a Přimdu na Rozvadov.

Dnes je všechno mnohem jednodušší. Cestou z Prahy na Rozvadov jedete už jenom po dálnici. V roce 1993 dálničáři otevřeli první západočeský dálniční úsek, který začínal u Mýta na Rokycansku a končil v kopci nad Klabavou. Tam auta po 13 kilometrech jízdy po dálnici sjížděla zpátky na starou silnici a pokračovala dál na Plzeň.

V roce 1995 silničáři dokončili dálnici z Prahy do Ejpovic. O dva roky později nastal zlom. Dálničáři dokončili 60 kilometrů dlouhý úsek od Sulkova na západním okraji Plzně až na dálniční hraniční přechod v Rozvadově. Chyběl už jen dvacetikilometrový obchvat Plzně.

Zprovoznění dálnice mezi Plzní a Rozvadovemnejvíc ocenili obyvatelé Stříbra a Benešovic na Tachovsku, přes které denně projížděly tisíce kamionů a desetitisíce aut. „Po otevření dálnice se Stříbro ocitlo lidově řečeno stranou - výrazně ve městě ubylo aut, ale pocítili to i podnikatelé. Ale pak začala doprava ve městě zase růst. Kdyby před lety nebyla otevřena dálnice, vůbec si nedokážu představit, jak by to dnes ve Stříbře vypadalo,“ zhodnotil situaci stříbrský místostarosta Pavel Tóth.

Zatímco kamiony směřující na západ míjejí Stříbro vzdušnou čarou asi o osm kilometrů, Benešovičtí mají dálnici za humny. Jen pár set metrů za posledními domy. „Postavili ji, jak nejlépe mohli. Vůbec o ní nevíme, nic z ní neslyšíme,“ říká po 12 letech od zprovoznění dálnice benešovický starostaMiroslav Janča. Zatímco Stříbrští a Benešovičtí si od roku 1997 užívali klidu na silnicích, Plzeňané jim mohli jen tiše závidět. Až do roku 1993 jezdily všechny kamiony na trase Praha - západní hranice přes centrum města. Obchvat včetně dálničního tunelu Valík, prvního v republice, byl zcela dokončen a zprovozněn až v říjnu 2006.

Nejen dálnice ale ovlivnila za posledních 20 let dopravu v kraji. Všechny hlavní silniční směry v Plzni se už dají projet po čtyřproudých silnicích. Výjimkou je pouze silnice na Domažlice, která je od mostu přes železniční trať na Cheb stále jen dvoupruhá a stavebníci budují rozšíření dálničního přivaděče od Sulkova na Novou Hospodu. Marně ale čekají obyvatelé největšího plzeňského sídliště Severní předměstí na silnici, která by byla alternativou k jediné a neustále přetížené Karlovarské třídě. Naopak budované obchvaty obcí postupně pomáhají obyvatelům na trase mezi Novou Hospodou na Tachovsku a Planou, která se stala hlavní komunikací od dálnice D5 na Chebsko. Už v 80. letech si oddechli Domažličtí, protože obchvat odvedl hlavně kamiony z města.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - plzeňský kraj
Autor: * PETR JEŽEK
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3261
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 29. října 2009 - 23:00:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všechny hlavní silniční směry v Plzni se už dají projet po čtyřproudých silnicích. Výjimkou je pouze silnice na Domažlice, která je od mostu přes železniční trať na Cheb stále jen dvoupruhá a stavebníci budují rozšíření dálničního přivaděče od Sulkova na Novou Hospodu.

Autor zapomněl i na značnou část průtahu silnice I/20 E49 městem, který je v úseku od hlavního nádraží (křižovatka Sirková/Americká/Šumavská) až po okraj města také ve dvoupruhovém uspořádání. Celé léto jsem podél jižnější části této komunikace (ul. Nepomucká) procházel s poštou a v ranní špičce mezi půl osmou a půl devátou to byla souvislá kolona aut.

Ostatně když pohlédneme na mapu vedení "dvacítky" v oblasti jižní části Plzně, tak je tam vidět určitá polovičatost. Od roku 2004 je komunikace od MÚK Plzeň-jih D5 vedena směrem do města po čtyřpruhové přeložce mezi městskými částmi Bručná a Koterov východně od původní silnice (ul. Nepomucká). Čtyřpruh končí na úrovni ulice Ke Dráze, tranzit ve směru od Budějovic je jednoduchou návěstní deskou naveden do ulice Ke dráze a na další křižovatce zpátky na starou Nepomuckou (když pomyslíme, že jde o mezinárodní silnici, tak je značení opravdu symbolické). I/20 tak formálně vede ulicí Ke Dráze (kdo tuto ulici zná, tak tomu nemůže věřit), nicméně opačným směrem (na Písek) toto není označeno vůbec a první návěst je až na samém konci Nepomucké u kruhového objezdu u Olympie. Řidiči tak několik kilometrů nejedou po silnici první třídy, ale poznat to nijak není. Pro úplnost ještě uveďme, že právě probíhající stavba "I/20 Ke Dráze - Jasmínová" prodlouží čtyřpruh o zhruba kilometr a tranzit od Budějovic bude naveden do jiné ulice, Jasmínové, prostorovým uspořádáním si s ulicí Ke Dráze ničím nezadající. Jsem zvědav, jak bude vyřešeno značení v tomto případě, předpokládám, že ve směru z města se nic nezmění.

Fotomapa ulice Ke Dráze (Mapy.cz)
RegioMap Plzeňského kraje
SPZ - Sdružení přátel značek
Západočeská univerzita v Plzni
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3767
Registrován: 10-2005

Odesláno Pátek, 30. října 2009 - 22:07:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


KOUZLO DOPRAVY » www.kouzlodopravy.ic.cz
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3962
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 03. listopadu 2009 - 19:30:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jihomoravský + Brno (Jižní Morava)
Parkoviště pro kamiony chybí hlavně u D1

Brno - Parkovišti pro kamiony se už zabývalo i Centrum dopravního výzkumu v Brně. „Míst pro stání kamionů v zemi jen u dálnic chybějí tisíce,“ říká jeho ředitel Karel Pospíšil.

* To je obecné tvrzení, nebo to máte nějak statisticky podchycené?

Vloni jsme pro Ředitelství silnic a dálnic mapovali situaci u všech dálnic v Česku a vypracovali studii, ve kterých úsecích a jak velká parkoviště by měla vzniknout.

* Můžete říct, kde je jejich potřeba obzvlášť akutní?

Obecně se dá říci, že tam, kde kamiony vjíždějí ze silnic prvních tříd na dálnice nebo z nich vyjíždějí. Co se týká jižní Moravy, tak nejvíce chybějí u dálnice D1 na Prahu. Studii jsme však vypracovávali pro situaci, kdy by byla v některých hodinách jízda kamionů u nás zakázaná a bylo by je potřeba naráz všechny odstavit. Jiná potřeba odstavných ploch je v situaci, kdy takový zákaz neplatí a zastavují průběžně.

* Kolik kamionů na dálnici D1 mezi Prahou a Brnem jezdí?

U Prahy je na ní asi sto tisíc aut denně včetně kamionů, u Brna kolem šedesáti tisíc. Když vezmeme v úvahu, že kamiony jich tvoří pětinu až šestinu, může jich kolem Brna denně projet dvanáct tisíc.

* O tom, že Česko je tranzitní země a chybějící odstavné plochy dělají problémy obcím i dopravcům, se ví už hodně dlouho. Proč je jich tedy pořád tak málo?

Protože jejich vybudování stojí obrovské peníze a je na ně potřeba mít velké pozemky a není jednoduché je vykoupit. U dálnice D1 navíc jejich stavbu znesnadňuje i hodně členitý terén.

* Dálnice a silnice první třídy patří státu, měl by parkoviště stavět on?

Peníze státu chybějí i na jiné věci. A pro soukromé firmy je to riziko. Pokud stanoví příliš velký poplatek, kamiony tam nezajedou, i jejich řidiči šetří. A když bude nízký, náklady na tuto investici se jí nevrátí.

* Je v Evropě země, kde si s tímto problémem už poradili?

Ideální to není nikde, ale lepší podmínky jsou třeba v Itálii a ve Francii. I proto, že mýtné tam platí i osobní automobily, a státy tak mají více peněz na budování podobných parkovišť.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava
Autor: * (vha)
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3966
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 03. listopadu 2009 - 19:47:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

I/33

Královéhradecký (Kraj Hradecký)
Obchvat města otevřou 20. listopadu

ČESKÁ SKALICE Dokončený obchvat České Skalice bude otevřen 20. listopadu. Přestože prakticky celý obchvat je hotov už několik let, několikasetmetrový úsek stavbaři dokončují až teď. Teprve letos se totiž zástupci státu dohodli s majiteli českoskalické sběrny surovin, která stála v cestě dokončení obchvatu, na podmínkách uvolnění potřebných pozemků. Těžká kamionová doprava proto dosud neúnosně zatěžuje centrum České Skalice. Dohodě výrazně na- pomohlo vedení kraje, hejtman Lubomír Franc na jaře slíbil, že obchvat bude hotov do konce roku.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - východní Čechy (hradec králové)
Autor: * (lík)
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6693
Registrován: 8-2002

Odesláno Úterý, 03. listopadu 2009 - 20:01:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

něco na téma inteligence českých projektantů, správců silnic a příslušných úředníků:


je to objížďka na silnici první třídy, tedy mezinárodního významu. někdo asi nepřemejšlel nad tím, že by tam mohlo jet něco většího než koktáffka f kombyku a že to něco taky může vážit 40 tun a že se tam v pracovní dny nejspíš i takový auta budou potkávat. to by člověk blil...
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6917
Registrován: 3-2005
Odesláno Úterý, 03. listopadu 2009 - 20:33:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jel jsem tam v neděli 15 metrovým busem, takže to ještě šlo. I když je to hodně vymleté a úzké. Naštěstí objížďka pro druhý směr vede jinudy. Je fakt, že v pracovní den s kamiony to tam je asi husté.
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6698
Registrován: 8-2002

Odesláno Úterý, 03. listopadu 2009 - 23:23:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naštěstí objížďka pro druhý směr vede jinudy.

skutečně? nám s kolegou to teda nepřišlo, osobáků jezdilo dost... že by byly všechny jen z okolních vsí?

krom toho potkat na tý I/35 během 40 km 4 objížďky je fakt žůžo. jako kdyby někdo mermomocí musel proinvestovat balík peněz do konce roku.
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6918
Registrován: 3-2005
Odesláno Středa, 04. listopadu 2009 - 09:27:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opačně to vede přes Dolní Roveň po 322 a vyjedeš ve Vysoké zpět na 35.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3974
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 04. listopadu 2009 - 10:03:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel2 - takže závěr je takový, že objížďka měla vést jinudy? Např. přes Horní Jelení?

Když se kopalo na I/43 mezi Brnem a Černou Horou myslím že v oblasti Milonic, objížďka vedla přes Újezd u Černé Hory po takové silničce, proti které je tvůj případ ještě malina Kamiony sem sice měly zákaz, ale přesto se tu některej ukázal. Míjení bylo na centimetry.

jako kdyby někdo mermomocí musel proinvestovat balík peněz do konce roku.

Může být.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6700
Registrován: 8-2002

Odesláno Středa, 04. listopadu 2009 - 10:24:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

janatak #3974:
mě na tom hlavně zaujalo, že inteligent A rozhodne zrekonstruovat silnici a při té příležitosti tam pořídí pěknej ostrůvek a inteligent B rozhodne, že vzápětí se bude dělat další úsek trasy.

objížďku pro veškerou dopravu přehodí na silnici třetí třídy, která na popsanou zátěž rozhodně nikdy nebyla projektovaná a navíc se na ní s větším autem díky novýmu ostrůvku skoro ani nedá odbočit.

největší švanda spočívá v tom, že řidič se o tý fajnový změně trasy ze značek dozví 300 m před objížďkou, kde se už prostě neotočí, aby mohl jet jinudy. nikde třeba ani slovo o tom, že po 10 km bude objížďka nevhodná pro nákladní dopravu nebo most co unese jen 16 tun.

kudy tam vést náhradní trasu se mě neptej, já to tam neznám
od toho je přece placenej ten správce komunikace, ne?
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Telini
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 279
Registrován: 10-2006
Odesláno Středa, 04. listopadu 2009 - 10:28:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel2: Znáte třeba stránky http://www.dopravniinfo.cz/? Sám vím, že se tam neobjevuje všechno, ale konkrétně tahle uzavírka tam je.
Jinak Vám zřejmě není známo, že inteligent B nečekal na dokončení stavby povolené inteligentem A, ale na pozemky od inteligenta C.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3975
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 04. listopadu 2009 - 10:32:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No já na ten ostrůvek z tvých fotek koukal, on je sice přejízdnej, nicméně vytočit se tu s nákladem nebo s busem doleva směrem do Ostřetína a hlavně v druhém směru z Ostřetína nebude psina.
No a pokud je dopravním značením na objížďku upozorněno takhle blbě, tak to by za to skutečně někdo potřeboval nakopat...jo, správce komunikace by měl takový věci řešit.

(Příspěvek byl editován uživatelem janatak.)
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6703
Registrován: 8-2002

Odesláno Středa, 04. listopadu 2009 - 12:29:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Telini:
internet můžeš studovat pokud víš dopředu kam pojedeš a máš trochu času stavět se v kanclu nebo doma. když jsi na kolech celej tejden a místo určení se dozvíš 4 hodiny dopředu, tak jsi bez šance. ne každej má nb v kamiónu a ještě navíc s připojením k netu, který taky neroste zadarmo na stromech.

informace o majetkových poměrech v okrese HK nebo PA do plzně taky jaxi neprosákly

objevujou se tyhle informace o uzavírkách na RDS-TMC? jsou k tomu nějaký informace jak ten systém funguje v cz? kdo tam data zadává, jak často se aktualizujou, koho honit když informace neodpovídají skutečnosti?
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Telini
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 280
Registrován: 10-2006
Odesláno Středa, 04. listopadu 2009 - 14:02:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel2: Tak jistě, že internet není všespásnej, ale pokud seš na kolech celej tejden (a po celý republice), tak by sis mohl nějakej přehled o uzavírkách udržovat.

Nevím jestli si tam už někdy v uplynulém roce jel, ale pokud ano, tak sis jistě všiml (jako řidič veeeelkýho auta určitě ), že tam byla na konci nově vybudovaného úseku zdánlivě nesmyslná ostrá šikana. A to je právě ten nevykoupenej pozemek. (Ono tohle typicky český řešení provizorií je na úplně jinou debatu. )

A k tomu dopravnimuinfu toho taky o moc víc nevím.
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6705
Registrován: 8-2002

Odesláno Středa, 04. listopadu 2009 - 16:10:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

já jsem jen příležitostnej spolujezdec, ale když vidím, jak vypadají silnice v západní evropě a jak u nás, taxe mi chce akorát zvracet
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3980
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 05. listopadu 2009 - 13:13:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Další úsek R6 pro propojení Chebu a Karlových Varů
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3996
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 07. listopadu 2009 - 11:43:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cesta k soukromým dálnicím je otevřená. První bude D1
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3997
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 07. listopadu 2009 - 12:26:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R35

Liberecký (Kraj Liberecký)
Dálnici ano. Ale ne na svém území

BOJ O DÁLNICI Kudy povede nová dálnice, která spojí Turnov s Jičínem? Obyvatelé z této oblasti se sice shodují na tom, že lepší silnice je potřebná, ale nikdo nechce dálnici na svém území. Občanská hnutí nyní přitvrzují ve svých argumentacích.

Liberecký kraj - Nové, lepší silniční spojení mezi Turnovem a Jičínem, které by ulevilo obcím na současné přetížené silnici, je zapotřebí. Na tom se již léta shodnou téměř všichni obyvatelé východní části Libereckého kraje. Nikdo ale nechce dálnici na svém území.

Nejhlasitější odpůrci dálnice, ti kteří bojují proti severní trase napříč Českým rájem, mají zdatné konkurenty - občanské sdružení Občané proti superseverní variantě R35.

Více než tisícovku členů hnutí proti trase vedoucí přes Rychnov u Jablonce nad Nisou, Železný Brod, Semily a Lomnici nad Popelkou směrem na Jičín podporuje řada starostů i institucí. Včetně ministerstva dopravy. Nákladnou a k přírodě macešskou variantu podporuje kromě aktivistů proti severní trase prakticky jen ministerstvo životního prostředí.

Obyvatele děsí smog a hluk z automobilů „Víme, že superseverní varianta je stále aktuální a dokonce se předělává. Je to hrozná, nejdrsnější varianta ze všech tří,“ uvedl Petr Hons, předseda hnutí Občané proti superseverní variantě R35 na maloskalském setkání. Obyvatele podél možné dálnice děsí nejen nenahraditelné přírodní škody, ale také smog a hluk z automobilů, které 37 procent z trasy pojedou buď po mostech, nebo v tunelech. „To je obrovské množství betonu, které se odráží na zásazích do krajiny a na celkových nákladech,“ upozornil Hons.

Aktivisté také poukazují na energetickou náročnost provozu tunelů, která je dvakrát větší než u studie severní varianty R35. „Nechali jsme si zpracovat také náklady na zimní údržbu. Superseverní trasa vychází třikrát dráž než severní. Zatímco jinde prší, u nás sněží. Tato trasa by znamenala tuny soli, časté námrazy a dopravní nehody,“ varuje Hons.

I když se v současné době nevybírají konkrétní místa, kudy nová komunikace povede, ale pouze široké území, kterým by mohla vést, občanská hnutí přitvrzují ve svých argumentacích. Odpůrci severní trasy R35, kteří jsou shromážděni kolem hnutí S drakem rval se Michael, obviňují ministerstvo dopravy, že nechce připustit žádnou jinou variantu než severní, a že bojkotuje veškeré jejich snahy na změnu.

Odpůrci superseverní trasy R35 se pustili do ministerstva životního prostředí. „Ministerstvo životního prostředí, které otevřelo debatu o superseverní variantě, v žádném případě nehájí zájmy ochrany přírody a neplní poslání, které plyne z jeho názvu,“ prohlásil na maloskalském mítinku aktivista Tomáš Vágai. Stejně jako on, poukázal na blízké kontakty ministerstva životního prostředí a odpůrců trasy Českým rájem i Josef Jadrný ze Strany zelených.

„Proti severní variantě bojuje občanské sdružení S drakem rval se Michael a ti lidé i s hnutím vstoupili do Strany zelených a snaží se lobbingem přes zelené a ministerstvo životního prostředí odsunout severní variantu,“ tvrdí Jadrný.

Ne všechny obce v Českém ráji jsou proti dálnici tímto územím. „Naše obec zhruba čtyřicet let čeká na to, že budeme mít novou silnici. Máme rok 2009 a nemáme nic. Jsme jedna z obcí, kudy je navržena severní varianta a už se těšíme, až to bude. Je nejvyšší čas něco dělat,“ míní starostka Karlovic Vlasta Špačková.

Vedení Libereckého kraje přislíbilo, že by krajští zastupitelé měli do konce roku hlasovat o variantách. „Podle toho, co slyším z úst náměstka Seppa, že oni neprosazují nic, jsem zvědav s čím na krajské zastupitelstvo přijde. Nevěřím, že se vůbec bude něco dít,“ dodal starosta Železného Brodu a krajský zastupitel Václav Horáček.

O autorovi| JAROSLAV HOŘENÍ, jaroslav.horeni@mfdnes.cz

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - liberecký kraj
Autor:

* JAROSLAV HOŘENÍ
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3998
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 07. listopadu 2009 - 12:32:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R35

Liberecký (Kraj Liberecký)
Superseverní variantu jednoznačně odmítáme

Malá Skála - Odpůrci superseverní varianty rychlostní silnice R35 mají podporu mnoha starostů. Mezi první patřil Jiří Nejedlo, starosta Malé Skály, kde silnice prochází přírodním parkem.

* Jak se staví obec Malá Skála k superseverní variantě R35?

Zastupitelstvo jednoznačně odsouhlasilo, že ji nechceme a že to považujeme krajinářsky za nejškodlivější variantu ze všech tří.

* Proč?

Přemostění údolí Jizery považujeme za neuvěřitelnou věc. Mosty od Líšného až do Košťálova? Nad Jizerou? Na to není potřeba studie...

* Katastru Malé Skály by se silnice dotkla jak?

Silnice má vést přes Mukařov a ten je součástí Malé Skály. Takže se nás to dotýká přímo. A třísetmetrový most přes naší lokalitu považujeme za špatnost. I další starostové podél trasy si uvědomují, jakou hrůzu představuje střídání mostů a tunelů.

* Je superseverní varianta vůbec reálná?

Mám obavy, že ano. Vzhledem k tomu, že našeho kraje se netýká jižní varianta a Středočeši mají jiné starosti, jako třeba obchvat Prahy, tak se bude rozhodovat mezi superseverní a severní. Doufáme, že to dopadne rozumně a že to bude severní varianta. Tu považujeme jednoznačně za krajinně příznivější.

* Myslíte, že může nějaká upravená studie, třeba ta, kterou si nechává zpracovávat ministerstvo životního prostředí, vyjít příznivěji?

Já doufám, že ne. Jakákoliv úprava nevybočí z koryta Jizery, a to považuji za zásadní věc. V takto hornaté krajině se to nedá stavět. Mosty se neodhluční, auta budou slyšet všude. Nemohu si pomoci, ale severní varianta je vůči přírodě udělána velice slušně.

* A co varianta nestavět nic?

Současný stav je hrozný. Stávající silnice na Jičín líže vrata a vchody do domů. Myslím, že lidé tam byli zastrašeni týmem odpůrců severní trasy. Něco se tedy musí vybrat. Ale kdo bude vybírat? Ministerstvo životního prostředí? Náměstek Pelc? To by byl paradox, když je lídrem mítinků proti severní variantě.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - liberecký kraj
Autor: * (jh)
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Valdav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 343
Registrován: 1-2009

Odesláno Úterý, 10. listopadu 2009 - 18:50:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Deník: Na jedenáctku chybějí peníze. Bude zakonzervována?
Silnice I/11 - nová naděje pro Opavsko
Mokré Lazce --> Ostravaspojka S1 v Opavě
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 51895
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 12. listopadu 2009 - 11:55:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na Klatovsku se otevřela důležitá silnice, odkloní stovky kamionů
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4014
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 12. listopadu 2009 - 21:25:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opatov na Svitavsku má nový obchvat
Zprovozňujeme nově rozšířený úsek silnice I/13 u Mostu
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4018
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 14. listopadu 2009 - 00:26:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bude-li velká zima, jižní okruh kolem Prahy se podaří dokončit až v září
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4019
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 14. listopadu 2009 - 10:29:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O soukromé dálnice je tlačenice, stavět chtějí všichni
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Icetiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1122
Registrován: 8-2006

Odesláno Sobota, 14. listopadu 2009 - 12:54:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to je jedině dobře, pokud se PPP začne zavádět, nedivím se, že stát o tom uvažuje, protože dávat desítky miliard do stavby silnic je šílené i pro bohaté státy, ČR tento projekt měla rozjet už dávno a ne čekat ...
tož sem pravil, to su dřisty,ni?

icq: 317-264-840
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1865
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 16. listopadu 2009 - 11:50:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ČR tento projekt měla rozjet už dávno a ne čekat

Náš stát tento projekt už "rozjel" někdy v roce 2001 - tehdy byla uzavřena smlouva na D47. V roce 2002 byla zrušena poté, co se zjistilo, kolik by se přeplatilo.

dávat desítky miliard do stavby silnic je šílené i pro bohaté státy

Dávat peníze do silnic je drahé. Ale dávat peníze do bank (za "státní úroky", pokud ne jako nenávratnou podporu) a pak si od nich za "komerční úroky" půjčovat na stavbu dálnic je výhodnější?
A že to moc nefunguje, je na "Západě" vidět. Kdo vlastně postavil nějakou (pro provoz) podstatnou dálnici v rámci PPP - přičemž neberu jako příklad Francii a Itálii, kde "soukromí" správci dálnic jsou polo-státní firmy, které vybírají z dálnic tržby už 40 či 50 let? Napadá mne jen 2. dálniční okruh kolem Birminghamu, kde ovšem snad soukromý správce vybírá přímo a ne šedě od státu. Pak ještě byl už dávno PPP pokus v Madarsku, který skončil fiaskem a stát se prostě musel zapojit (a prodělat).

Ale hlavně se mi zdá, že velký zájem mají "zedníci", ale nikoliv ti, kdo by měli vložit peníze:
Stejně jako ostatní firmy ale ani Hochtief zatím nechce prozradit, s kým chce vytvořit případné konsorcium, s nímž by se ucházel o roli koncesionáře ... Investiční skupiny se naopak do PPP projektů zrovna nehrnou. Penta o ně podle mluvčího Martina Danka zájem nemá a J&T své záměry odmítla komentovat.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4037
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 19. listopadu 2009 - 21:28:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

D8

Ústecký (Severní Čechy)
Největší jeřáb v zemi spadl

U Vchynic se rozlomil 80 metrů vysoký stroj * Dělník byl těžce zraněn * Zdrží se stavba D8?

Vchynice - Největší jeřáb v republice, který má nosnost 400 tun, se včera dopoledne v 11 hodin zřítil na stavbě D8 u Vchynic. Osmdesát metrů vysoký a kolem 80 tun vážící kolos spadl právě ve chvíli, kdy se chystal ke stavbě čtvrtého pole mostu nad obcí Vchynice.

„Bylo to ve chvíli, kdy jeřáb „patkoval“, tedy když se ustavoval do pracovní polohy. Při tom musí jako protiváhu naložit zátěž. Pod jednou patkou jeřábu se v tu chvíli rozpadly betonové panely v podloží a jeřáb se převrátil,“ popsal Pavel Lány, zástupce Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které dálnici D8 staví.

Obří jeřáb se po pádu rozlomil. Bohužel vážně zraněn byl i jeden z dělníků.

„Jeřábník, který seděl dole v kabině, je na pozorování, při pádu jeřábu se hlavně lekl. Ale vazač, který stál na závažích a právě je přivazoval, má poraněnou páteř. Není ale ochrnutý,“ přiblížil Lány.

Na místo havárie ihned vyrazila policie, která přesné příčiny nehody zkoumá.

Kromě statisícových, možná až milionových škod (sumu včera nikdo neodhadl) na jeřábu, který patří firmě Švestka, samotnou dálnici žádné škody nepotkaly. Při pádu totiž právě jeřáb žádnýmateriál nezvedal a kolos spadl do pole, takže nepoškodil ani samotnou stavbu mostu. Vedení ŘSD nyní řeší, jak postupovat dál, a čeká se na nový stroj. „Jeřáb se nyní bude muset zvednout a odvézt pryč. Kdy přijede nový, to zatím nevíme, všechno se nyní řeší. Neměl by to být problém. My jeřáb s nosností 400 tun nepotřebujeme. Stačí nám stotunový,“ poznamenal Lány. Mostu už totiž chybí poslední čtvrté velké pole a pak jen dvě menší, která už budou ležet na opěrách.

Havárie jeřábu by tak termín dokončení stavby mostu nemusela nutně ohrozit. „Je to sice nepříjemné a chvíli nás to určitě zdrží, ale vzhledem k potížím, které stavbě dálnice D8 působí Děti Země, tohle není vůbec podstatné,“ dodal Lány.

Kvůli desítkám žalob Dětí Země jsou termíny dostavby u řady úseků dálnice skutečně ohroženy. A podle odhadů ekologů má už nyní most Vchynice skluz téměř rok.

V polovině září se totiž Městský soud v Praze přiklonil na stranu ekologů, když rozhodoval dva spory o chybějící úsek dálnice D8 přes České středohoří.

„Rozsudky potvrdily, že důvody pro výstavbu povrchové varianty dálnice byly chybné a že se tedy zbytečně zlikvidovaly chráněné biotopy,“ uvedl již dříve Miroslav Patrik ze sdružení Děti Země.

Soud podle ekologů označil za nezákonné výjimky pro stavbu v chráněném území, které byly podmínkou pro vydání stavebních povolení. Ekologové proto ihned navrhli opětovné zahájení šestnácti stavebních řízení a dalších sedm z nich zažalovali. Reálný termín dokončení dálnice je podle nich nejdříve na začátku roku 2012. Pokud by měli pravdu, dostavba dálnice by se tím odložila téměř o další dva roky proti poslednímu plánu.

Z prohlášení Dětí Země vyplývá, že práce na hlavní trase mají zpoždění nejméně 6 měsíců, na mostu Vchynice 11 měsíců, na tunelu Prackovice 7 měsíců a na tunelu Radejčín jeden rok.

ŘSD ale zatím o jakémkoli zpoždění nechce spekulovat. „Zatím nemáme jiný termín než prosinec 2010, kdy bychom chtěli stavbu uvést do provozu,“ říká mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. Všechny termíny má ale definitivně potvrdit audit. „Zatím na jeho výsledky ještě čekáme, znát bychom je měli do konce tohoto měsíce,“ řekla včera mluvčí.

V současné době podle Vápeníkové chybí ještě stavební povolení na tunel Radejčín a na samotnou trasu D8 v otevřeném terénu.

Financování stavby je nadále zajištěno, neboť se staví za peníze Evropské unie, které jsou použitelné pouze pro tento účel.

Odklízení do večera Odklízení největšího jeřábu v zemi pokračovalo včera až do uzávěrky vydání. Nebylo jasné, zda v tom bude majitel pokračovat i dnes, nebo zda to stihne v noci.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severní Čechy
Autor:* ANDREA ANGERMANNOVÁ
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4038
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 19. listopadu 2009 - 21:33:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R7

Obec Sulec na Lounsku má nový obchvat
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4040
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 19. listopadu 2009 - 23:09:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O nové části R7 i dnešní MFDnes:

16 tisíc aut denně už obcí neprojede

Sulec - Klidnější spaní mají od včerejška obyvatelé Sulce na Lounsku. Včera byl totiž otevřen silniční obchvat obce. Tisíce automobilů tak už nebudou projíždět středem vsi, ale kolem ní. Sulec byl posledním místem na silnici R7, jež spojuje Prahu s Chomutovem, který hustou dopravou v obci trpěl.

„Je zázrak, že se to konečně povedlo. Obchvat se tu plánoval už od roku 1975, mám na to doklady,“ řekl Josef Novotný, starosta Toužetína, pod nějž Sulec spadá.

Obec si podle něj před lety nechala udělat průzkum a z něj vyplynulo, že za 24 hodin Sulcem projelo 16 tisíc aut. Nejhorší byla situace vždy ráno mezi půl sedmou a osmou hodinou. To se prostředkem Sulce přesouvaly kolony aut s lidmi, kteří z Chomutova či Lounska denně dojíždějí do práce do Prahy.

Dvouapůlkilometrový obchvat, součást budoucí rychlostní silnice R7, se stavěl něco přes rok a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) jako investor stavby za něj zaplatilo i s daní přes 700 milionů korun. Kvůli nové vozovce vyrostl asi šestimetrový násyp a také most přes místní Debeřský potok. Stará silnice do sousední Smolnice je zrušena a místo ní obě vesnice spojuje nová.

Novou stavbu ocení nejen obyvatelé Sulce, ale i řidiči. Před i za vesničkou se kvůli nutnému zpomalení vždy tvořily dlouhé kolony. Ty ztěžovaly život i šoférům z okolí, kteří měli často potíže na hlavní silnici vůbec vjet. Kvůli kolonám také docházelo k nehodám. Způsobovali je hlavně nedočkaví řidiči, kteří i na hůř přehledných místech kolem Sulce předjížděli, aby si zkrátili čas na trase mezi Prahou a Chomutovem.

V nejbližší době se začne stavět další část R7, a to mezi Vysočany a Droužkovicemi na Chomutovsku. Hned poté se má dělat sousední úsek Droužkovice - Spořice, na který ale zatím ŘSD nemá stoprocentně zajištěné finance. „Výhled je ten, že tak do dvou let bychom měli mít určitě padesát procent trasy R7 v provozu,“ uvedl včera generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík.

Prakticky by to znamenalo, že celá R7 bude za dva roky hotová ve třech úsecích. Na silnicích Ústeckého kraje povede rychlostní silnice R7 v délce 48 kilometrů. ŘSD ji rozdělilo na deset stavebních úseků. V roce 2011 měly být původně hotové všechny. Podle současných informací jich ale bude v provozu nejspíš jen šest.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severní Čechy
Autor: * TOMÁŠ KASSAL
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4041
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 20. listopadu 2009 - 16:20:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stát už ví, jak změní D1: Šest pruhů a hlukové stěny
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4056
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 08:17:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Do Ostravy po dálnici. Na další ale nejsou peníze
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2120
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 16:25:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tenhle titulek jsem měl nejprve za nějaký vtip:

http://zpravy.idnes.cz/ind-vjel-v-noci-na-jeste-neotevreny-usek-d 1-a-projel-obrim-stanem-psl-/krimi.asp?c=A091125_135506_krimi_js

a i po přečtení mi z toho jde hlava kolem... skoro se nabízí nějaká nekorektní poznámka jako "z Indie byl taky zvyklý na lidi a stroje motající se po silnici nebo i na postavené stany", ale spíš by to možná byla další historka do série absurdních následků moc důsledného dodržování pokynů navigací bez zapojení zdravého rozumu...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4059
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 16:42:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jef - mno u cizinců používaní gpsek není nic nenormálního, spíš je k zamyšlení, proč nejsou mapy v navigacích aktuální, resp. proč neupozorňují na ještě neprovozní úsek dálnic.

Na druhou stranu každopádně sledovat situaci kolem sebe, než výhradně spoléhat na navigaci by chtělo spíš.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2121
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 16:59:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, mapy v navigaci zas tak neaktuální být nemusely - stalo se "před půlnocí" a dálnice se otvírala "až v ranních hodinách". Mapu holt nastavili už večer nebo třeba právě na tu půlnoc. Navigace holt nemůže vychytat všechny aktuální nebo mimořádné situace, proto mě vždycky baví, když se jejích údajů někdo drží jako posvátných... přitom jsem už slyšel historky o tom, jak navigace někoho tvrdošíjně naváděla znovu a znovu směrem na přechodně uzavřený alpský tunel nebo, abychom zůstali u nás, směřovala někoho do krušnohorského rekreačního střediska po silnici III. třídy, která se tu zimu ani nepluhovala. Taky jsem četl o pořádkumilovných Němcích, kteří dodržovali pokyny navigace tak vzorně a přesně, až jeden vjel do hromady písku, druhý do rybníka a tak podobně...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4060
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 19:44:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Průlom: Soud ruší plán s dálnicí do Vídně
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4061
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 21:57:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dopravní PPP tendr v ohrožení
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4062
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 22:39:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R1 x D1
Podívejte se na stavbu největší křižovatky v Česku
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4065
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 00:05:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Centrum Ostravy má nový přivadeč k dálnici
Nová trasa silnice I/57 odklání dopravu z Fulneku, Stachovic a Hladkých Životic
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Garfield
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7512
Registrován: 10-2004

Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 00:34:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nový úsek D1 si vyžádal prvního mrtvého, jen několik hodin po otevření

Pěkně to začlo...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4068
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 18:23:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Klíčový úsek R35 u Hradce Králové a Pardubic je v provozu
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4071
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 23:03:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Několik fotek, i leteckých z největší křižovatky v České republice - křižovatky I/37 a R35 u Opatovic zde:

U Opatovic vznikla jedna z největších křižovatek v Česku
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4075
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 28. listopadu 2009 - 22:05:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R35

Liberecký (Kraj Liberecký)
Nechceme ve městě dálnici, rozhodli v Turnově

Turnov - Nechceme v Turnově dálnici. K takovému rozhodnutí zcela nečekaně dospělo turnovské zastupitelstvo. Díky tomu se může město pustit do tvorby nového územního plánu, kde silniční koridor R35 bude veden pouze jako územní rezerva.

Proti severní trase rychlostní silnice R35 přes Český ráj se turnovské zastupitelstvo vyslovilo již v červnu. Tehdy to ale bylomnohem opatrnější rozhodnutí, a to o podpoře jižního koridoru kolem Mnichova Hradiště. Nyní se během projednávání zadání nového územního plánu zrodilo nečekané usnesení.

Zastupitel Ivan Kunetka prohlásil, že pro zadání nového územního plánu nezvedne ruku pokud by existovala sebemenší šance, že to usnadní výstavbu dálnice a navrhl usnesení: „Město Turnov nesouhlasí s vedení rychlostní silnice R35 v katastru města.“

Souhlasně nakonec po vyjednávací přestávce překvapivě hlasovalo 18 zastupitelů, když většina kontroverzních rozhodnutí prochází zpravidla pouze nejmenší, čtrnáctičlennou většinou.

Odpůrci severní varianty R35 mají po čtvrtečním rozhodnutí turnovských zastupitelů důvod k radosti. „Je to velice důležité rozhodnutí. Kraj, ministerstva i vláda přeci musí vzít na vědomí názor místních lidí,“ říká za odpůrce dálnice Markéta Kovaříková. Poněkud skeptičtější pohled má zastupitel Martin Hrubý, který ke schválení ostatní vyzval. „Jestli stát bude chtít k nám dotlačit nějaký koridor, tak to v nějakém dalším čtení územního plánu udělá a nebude se na nic ptát,“ míní Hrubý.

Pokud by dálnice přes Turnov skutečně nevedla, hlavní silniční tah by měl vést po obchvatu. Ještě důležitější ale bude nová silnice na Semily, která odlehčí přetíženému náměstí.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - liberecký kraj
Autor: * (jh)
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4079
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 16:25:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dálnice se staví stejně pomalu jako za totality, za 20 let přibylo 560 km
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4086
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 03. prosince 2009 - 15:28:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nový úsek R48 Rychaltice – Frýdek-Místek přinese větší bezpečnost v dopravě
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3837
Registrován: 10-2005

Odesláno Úterý, 08. prosince 2009 - 10:43:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opavský a hlučínský deník: S1 se za týden otevře
KOUZLO DOPRAVY » www.kouzlodopravy.cz
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4091
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 08. prosince 2009 - 20:59:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jihomoravský + Brno (Jižní Morava)
Obce: Neexistující R43 stála statisíce

Brno - Starostům obcí v okolí plánované rychlostní silnice R43 došla trpělivost. Chtějí vědět od investora, tedy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), kolik peněz už stála neexistující silnice.

Tedy přesněji: O kolik se zvedly náklady na stavbu za posledních pět let. To je totiž časový skluz stavby, ze kterého starostové i ŘSD viní ministerstvo životního prostředí.

„Je potřeba vědět, kdo a jak brzdí přípravu této strategické silnice. Podle předběžných odhadů to dělá statisíce korun, které se vinou ministerstva životního prostředí vyhodily oknem,“ myslí si místopředseda Sdružení pro výstavbu komunikace R43 a poslanec František Sivera (ODS).

Oficiálně zatím starostové žádost nepodali. „Pokud tak učiní, pokusíme se tu částku vyčíslit,“ slibuje mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. Sdružení chce pak číslo zveřejnit. „Za obstrukce mohou úředníci a je potřeba konkrétně pojmenovat, kteří a co s tím dělají,“ tvrdí Sivera. Podle něj by ale pomohla i změna legislativy. „Buď úředníci ministerstva životního prostředí přestanou hledat procesní problémy, které stavbu prodlužují, nebo by se mohly některé jejich kompetence přesunout pod ministerstvo dopravy, jak je to například v Německu,“ míní.

Boskovický starosta Jaroslav Dohnálek, který za stavbu R43 také bojuje, upozorňuje na jiné ztráty, které se ale nedají vyčíslit. „A těmi jsou zvyšující se počty křížů, které silnici lemují,“ řekl. Mluvčí ministerstva životního prostředí nechtěla návrh starostů komentovat. „Vyčíslení prodražení nemáme, takže zatím nemohu souhlasit ani nesouhlasit,“ uvedla Petra Roubíčková.

ŘSD žaluje ministerstvo Před několika dny také Ředitelství silnic a dálnic kvůli R43 podalo na ministerstvo životního prostředí žalobu. Rezort totiž investora v září požádal, aby do dokumentace doplnil jednu variantu kvůli posouzení vlivů na životní prostředí. „Podle nás ministerstvo není oprávněno vnucovat nám vlastní varianty vedení tahu a rozhodli jsme se tomuto nezákonnému postupu ministerstva soudně bránit,“ vysvětlila Vápeníková. Na ministerstvo zatím žaloba nedorazila, takže to nechtějí komentovat.

* Výzva čtenářům Uleví podle vás stavba R43 dopravě? Napište své názory redaktorce Barboře Fialové na barbora.fialova@mfdnes.cz.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava
Autor: * BARBORA FIALOVÁ
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4095
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 09. prosince 2009 - 22:27:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dohoda o D11 padla. Vláda nabízí farmářce jen 3 hektary

*****

Taky máte ten pocit, že ve vládě je samý pokroucený hovado a nikdo rozumnej a normální??
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1235
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 10. prosince 2009 - 12:02:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Janatak 4095:
Předchozí vládě jsem nijak (obecně) nefandil, ale po informací z posledních týdnů Topolánkovy vlády jsem byl rád, že po dlouhých letech už si stát přestane ze selky dělat srandu a dovede tuto tragikomedii k nějakému cíli. Pak, když nastoupila úřednická vláda, tak jsem po zkušenostech se slušným a dělným týmem bývalého úřednického premiéra Tošovského očekával, že i nyní nastane čas, kdy se spousta věcí bude konečně slušně řešit a D11 se pohne. Jenže... Dvakrát nevstoupíš do téže řeky. K moci se dostali různí bývalí náměstci ministrů a připadá mi, že si začali hojit svoje letité bolístky.
Z tohoto smutného případu mám dojem, že letitou žábou na prameni byli právě úředníci, kteří nestáli o dohodu (obzvlášť, pokud z ní nic osobně neměli). Jestliže za Řebíčka byla dohoda v nedohlednu (no, nedivím se...), tak s příchodem Bendla asi nastoupilo jiné klima - a světe div se, vono to šlo. Jenže. Vláda padla a k moci se dostala patrně uražená ješitnost, neukojené úřednické ambice - a ze selky si už zase dělají dobrý den. Rukojmím jsou zase řidiči a místní obyvatelé.

Z jiného soudku:
Janataku, moc děkuji za průběžné zpravodajství o nových komunikacích. Moc mi pomohla informace o zprovoznění největší křižovatky v České republice - křižovatky I/37 a R35 u Opatovic a přilehlého pidiúseku R35 mezi "hradubickou silnicí" a D11. Jednak jsem tím směrem už měl cestu a byl jsem zvědavý na tu křižovatku, druhak už mě štve mizerný průjezd HK a stupidně (ne)značený nájezd na D11 od HK. Takže bylo mi jasné, že pojedu trasu Vysoké Mýto - obchvat Holic - Pardubice (slušný průlet městem) - "hradubická silnice" - u Opatovic nová křižovatka - nový kousek R35 a nájezd na D11.
V novinách nebo TV jsem vůbec nezaznamenal žádnou informaci o nové silnici (viz Janatak 4071), ale zde mi to stačilo. S novou silnicí jsem byl naprosto spokojen. Trasu, jak jsem ji popsal, už mám projetou na svých cestách celkem 3x. Zatím vždy zcela nekonfliktně, zde jsou volné silnice (i ve špičku), žádné problémy s kamiony, které nelze předjet. Přes HK asi hned tak nepojedu. Jsem spokojen a Janatakovi za informaci veřejně děkuji!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4100
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 10. prosince 2009 - 20:29:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že_by - Díky. Jsem rád, že ty převzaté články, co sem dávám, jsou někomu ku prospěchu.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4101
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 10. prosince 2009 - 20:31:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

D3

Středočeský (Střední Čechy)
Trasa dálnice D3 povede Posázavím, shodli se experti

Střední Čechy - Dálnice D3 by měla vést přes Posázaví. Výhra takzvané západní či stabilizované varianty je výsledkem úterního jednání deseti expertů, které pověřila ministerstva dopravy a životního prostředí, aby zhodnotili dvě trasy D3 na území Středočeského kraje.

Nyní se bude čekat na zpracování studie vlivu stavby na životní prostředí obou tras a na datum, kdy vláda zařadí dálnici, která spojí Prahu s jihem Čech, na své jednání. Rozhodnutí expertů je pro vládu jen doporučením. Hlasování expertů skončilo jen těsně. Pět dopravních odborníků bylo pro variantu západní, čtyři odborníci na životní prostředí se přiklonili k variantě východní a jeden se hlasování zdržel.

„Jednání komise vítáme, protože se konečně začala brát vážně varianta východní, a na obě trasy budou zpracována negativa i pozitiva,“ reagoval na rozhodnutí expertů Michal Bernard, předseda zájmového sdružení obcí KLID, které proti západní trase bojuje. Podle něj znehodnotí krajinu Posázaví.

Jak poznamenal Bernard, výhodou východní trasy zvané též Promika například je, že umožňuje stavět dálnici na několik částí. „To je v dnešní době výhodné z hlediska nedostatku peněz,“ míní Bernard.

„Politici teď dostanou doporučení, ale bude na nich, zda ho vezmou v potaz, a také záleží na tom, jak dopadne studie vlivu na životní prostředí, která trvá zpravidla rok a nyní je za polovinou,“ podotkl Pavel Eybert, předseda Sdružení pro výstavbu D3 a R4, které prosazuje variantu Posázavím. Podle něj má „jejich“ dálnice šanci uspět.

Nesouhlasí však některé obce v Posázaví. Pět z nich před třemi lety dokonce schválilo na svých katastrech stavební uzávěru, aby obce stavbě dálnice zabránily.

Tehdy totiž vláda schválila západní variantu, ale ministerstvo životního prostředí přišlo s novou trasou, a tak se začalo o trase autostrády jednat znovu.

***

* Odpůrci trasy Posázavím 1. Trasa je drahá a technicky náročná (dva obří mosty, řada tunelů), právní problémy (odpor obcí, nevládních organizací a veřejnosti). 2. Odlehčení D1 pouze částečně. Řidiči přijíždějící po trase ze severu (D8) a východu (D11) stejně využijí současnou kratší cestu. 3. Dálnice D3 nevede do Prahy, ale končí na Pražském okruhu u Jesenice. 4. Znehodnotí zachovalou přírodu a krajinu Posázaví a Neveklovska.

* Příznivci trasy Posázavím 1. Je nejdetailněji rozpracována, a proto bude její stavba nejrychlejší. 2. Vyřeší přetíženost dálnice D1 v úseku Praha – Mirošovice. 3. Vyřeší současnou komplikovanou situaci přetíženého vjezdu z jihu do Prahy (silnice I/3 na Benešovsku). 4. Představuje nejlepší řešení ve vztahu k ochraně obyvatelstva před negativními vlivy dopravy (imisní zátěž ovzduší, hluková zátěž). Je nejšetrnější i z hlediska vlivů na povrchové a podzemní vody a ochrany kulturně historických hodnot území.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední čechy (střed)
Autor: * MARKÉTA BUŠKOVÁ

(Příspěvek byl editován uživatelem janatak.)
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.