K-report
 

Silniční a dálniční síť  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Automobily, lodě a letadla » Silniční a dálniční síť « Předcházející Další »

  Dialog Autor Příspěvky Stran Posl. příspěvek
Archiv 3. dubna 2009Janatak60 03-04-09  20:41
Archiv 25. května 2009Janatak60 25-05-09  21:09
Archiv 5. září 2009Janatak60 05-09-09  22:22
Archiv 22. října 2009Janatak60 22-10-09  09:36
Archiv 10. prosince 2009Janatak60 10-12-09  20:31
  ClosedUzavřeno: Další dialogy již nemůžete zahájit.        

Autor Příspěvek
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3843
Registrován: 10-2005

Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 07:04:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opavský a hlučínský deník: Je to tady! Spojka S1 se dnes otevírá
KOUZLO DOPRAVY » www.kouzlodopravy.cz
Valdav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 392
Registrován: 1-2009

Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 08:46:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Deník: Poslanci stopli stavbu jedenáctky
Silnice I/11 - nová naděje pro Opavsko
Život je jako běh v rozvázaných botách... Dříve nebo později si stejně rozbiješ hubu!!!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4115
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 12:40:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otevíraná spojka S1 propojující I/11 a I/56 je prvním krokem k dokončení obchvatu Opavy
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4116
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 12:44:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R35

Liberecký (Kraj Liberecký)
Silnice R35: později než pozdě

Stavbu moderní vozovky z Liberce do Olomouce odsouvají spory o Český ráj a ekonomická krize

Liberecký kraj - Skoro to vypadá, že v případě rychlostní silnice R35 se nemá cenu ptát, kdy vznikne, ale spíš jestli vůbec.

Nejnovější spory o její trasu u Litomyšle a v Českém ráji spolu s finanční krizí totiž odsouvají její stavbu kamsi do daleké budoucnosti.

O rychlostní silnici R35, která má začít v Liberci, u Opatovic protnout spojnici Hradce a Pardubic a zamířit k Olomouci, víme jistě jediné. Peníze a termín, že se začne stavět, má pouze třetí patro obří křižovatky u Opatovic nad Labem.

Přemostění ale posune R35, která vede pouze několik kilometrů ze Sedlic u Hradce Králové, kde se kříží s dálnicí D11, o pouhý kilometr.

„U Opatovic budeme pokračovat v létě. Nyní jsme vybrali firmu, která nejvyšší patro křižovatky postaví,“ řekl ředitel pardubické správy Ředitelství silnic a dálnic Bohumil Vebr. Po vztyčení na české poměry velkolepého dálničního mostu ale R35 skončí v polích. Na jak dlouho? Zřejmě na mnoho let. Pokračování na východ k Vysokému Mýtu je ve hvězdách. „V dalších částech trasy, tedy z Opatovic do Časů a v pokračování z Časů do Ostrova dokončujeme dokumenty, které jsou potřebné pro územní rozhodnutí,“ říká pouze Vebr.

Kdy ale na místo vjedou buldozery, říct nedokázal.

Tvrdí však, že problém, který kolem trasy R35 nastal u Litomyšle, kde územní plán napadl nespokojený soukromý zemědělec Jan Vaňous z Bohuňovic a soud mu dal za pravdu, prý stavbu v těchto místech nezpozdí. Silničáři podle Vebra zatím totiž nejsou v těchto místech v přípravách silnice tak daleko.

Hejtman ale tak optimistický není. Zdržení, až dvouleté, připouští. Krajští úředníci nyní totiž musí vypracovat studii, která ukáže možné jiné trasy R35 kolem Litomyšle.

„Předpokládám, že zdržení může být až dva roky. Je to opravdu nepříjemné poučení, že územní plán je základní zákon a experimentování s ním se nevyplácí,“ řekl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.

Na Liberecku je spor o R35 ještě vážnější a skončí až u soudu.

Zatímco krajští zastupitelé chtějí, aby trasa silnice vedla Chráněnou krajinnou oblastí Český ráj, ekologičtí aktivisté jsou tím zděšeni a hrozí žalobou.

„Proti dálnici budeme bojovat dál, jsme připraveni jít až k soudu,“ říká ekologická aktivistka Martina Pokorná. Silným hráčem proti rychlostní silnici R35 je i současná ekonomická krize a stav českého rozpočtu. Šance na její rychlou stavbu je tak stále nižší. V harmonogramu její výstavby proto budou v nejlepším případě platit až ty nejvzdálenější termíny. Dostavba R35 ze severních Čech přes Opatovice na Moravu má klíčový význam také pro Hradec Králové. Autostráda se bude u Hradce křížit s dálnicí D11, jež nyní končí asi tři kilometry před krajským městem. Rychlostní silnice R35 v kombinaci s dálnicí D11 totiž odvede z města tranzitní dopravu. Část autostrády bude Hradci sloužit jako obchvat.

***

D11 v kombinaci s R35 odlehčí dálnici Praha - Brno

U Hradce rychlostní silnice využije plánované dálnice a na D11 se má napojovat mezi obcí Břízou a hradeckým Plotištěm. Po asi sedmi kilometrech ji opustí na křižovatce u Sedlic. Ze Sedlic bude tranzitní doprava pokračovat na Opatovice a dál na Mohelnici. D11 společně s plánovanou rychlostní silnicí R35 má i celorepublikový význam. Po dokončení úseku R35 mezi Hradcem a Mohelnicí totiž vznikne alternativa k přetížené dálnici D1 z Prahy na Brno.

Zatímco krajští zastupitelé chtějí, aby trasa silnice vedla Chráněnou krajinnou oblastí Český ráj, ekologičtí aktivisté jsou zděšeni a hrozí žalobou.

O autorovi| STANISLAVA KRÁLOVÁ, s přispěním Tomáše Kučery

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - liberecký kraj
Autor:* STANISLAVA KRÁLOVÁ
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4123
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 17. prosince 2009 - 22:54:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R35

Další článek z dílny MF Dnes na téma R35 - nic nového, stálé omílání již stokrát řečeného.


Liberecký (Kraj Liberecký)
Dálnice R35? Nejdřív 2020

Nejasnosti kolem kontroverzní dálnice: Kudy povede? Kdy se začne stavět? Kolik bude mít pruhů?

Liberecký kraj - Nová silnice spojující Liberec s Hradcem Králové se nezačne stavět dříve než po roce 2020.

Nejen, že není jasné, kudy povede, ale ani jak bude vypadat. Půjde o čtyřproudou rychlostní silnici, jak prosazuje Liberecký kraj, nebo o dvou až tříproudou silnici, jak zvažuje ministerstvo dopravy?

Ochránci přírody nad dálnicí přes Český ráj zatím vedou. Bitva má ale i poražené. Tisíce řidičů na stávající přetížené silnici se plouží padesátkou obec za obcí. Jejich obyvatelé zase mají problém přejít silnici.

Mezi poraženými je i Turnov. Přetížené náměstí se odlehčení nedočká. Liberecký kraj vůbec nepočítá se stavbou přeložky silnice na Semily. Nemá na to peníze a tvrdí, že to dálnice vyřeší. Pokud o silnici dálničního typu vůbec půjde.

„Obávám se, že ministerstvo dopravy podlehne tlakům odpůrců dálnice a postaví třípruhovou silnici za mnohem méně peněz. Pak ale budou chybět všechny námi navrhovaná opatření, aby dálnice působila co nejméně rušivě. Snaha ochránců přírody proti vedení R35 Českým rájem se nakonec může obrátit proti přírodě,“ varuje krajský náměstek pro dopravu Martin Sepp.

Původní myšlenka je z 30. let minulého století Ostavbě rychlostní silnice R35 se diskutuje již mnoho let. Prapůvodní myšlenka pochází dokonce ze 30. let dvacátého století. O propojení Liberce a severní Moravy měli zájem i Němci. Za socialismu došlo k několika změnám plánované trasy a původní dálnice byla snížena na méně nákladnou rychlostní silnici.

Na přelomu 80. a 90 let byl zprovozněn úsek R35 Turnov - Paceřice, který byl postupně protažen až do Liberce. O trase Turnov - Jičín se ještě v devadesátých letech uvažovalo jako o dvoupruhu. V roce 2001 přišel Liberecký kraj se čtyřproudou silnicí. Její představení v roce 2003 bylo začátkem boje protidálničních aktivistů bránících jedinečnou přírodu Českého ráje.

K doposud jediné variantě vedoucí poblíž stávající silnice I/35 přibyla nová - jižní varianta, vedoucí po jižním okraji Českého ráje podél stávající silnice z Mnichova Hradiště na Jičín. Severní a jižní variantu loni doplnil požadavek na prověření superseverní trasy, která by umožnila lepší napojení Semilska. K odpůrcům dálnice přes Český ráj letos přibyli odpůrci superseverní varianty, kteří mimo jiné také argumentují velkými ekologickými škodami. Jen proti jižní nikdo neprotestuje. Zatím.

Favoritem je severní trasa Favoritem pro výstavbu rychlostní silnice R35 zůstává severní trasa. Prosazuje ji ministerstvo dopravy i vedení kraje. Proti, kromě občanských sdružení, stojí i ministerstvo životního prostředí. To požaduje nezávislé posouzení všech variant ze všech možných úhlů pohledu.

„Je třeba si sednout za stůl a využít vládou schválené politiky územního rozvoje a přesně určit další postup, který je výrazně odlišný, než je tady navrhován. Myslím, že stačí dodržovat pravidla, která jsou předjednána,“ uvedl po stažení bodu o R35 z jednání náměstek ministra životního prostředí František Pelc. Podle něj má ministerstvo pro místní rozvoj zadat novou studii, která má zvážit všechny aspekty.

Kraj ale na nic hodlat nečeká. „Obešleme krajské zastupitele oponentní studií, která také doporučuje severní koridor a budeme informovat dotčené obce. Pokud to stihneme, předložíme tento bod znovu v lednu,“ uvedl Martin Sepp.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - liberecký kraj
Autor:

* JAROSLAV HOŘENÍ
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Valdav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 397
Registrován: 1-2009

Odesláno Pátek, 18. prosince 2009 - 21:14:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak s tou I/11 to nebude tak horké. Tady je doslovný přepis krátkého článku z Opavského a Hlučínského Deníku, úterý 15. 12. 2009:

Dobrá zpráva pro Opavsko
Opava - Hrozba zastavení výstavby komunikace I/11, která po schválení státnho rozpočtu vážně hrozila, je zažehnaná. Chybějících pět miliard korun Státnímu fondu dopravní infrastruktury hned v pátek 11. prosince poslanci zase vrátili. To umožní, aby výstavba nejenom komunikace I/11, ale též dalších zhruba třiceti ohrožených silničních a železničních staveb v republice mohla pokračovat podle plánu. O osudu budované silnice I/11, která je pro Opavsko velmi citlivou záležitostí, budeme dál informovat.
Silnice I/11 - nová naděje pro Opavsko
Život je jako běh v rozvázaných botách... Dříve nebo později si stejně rozbiješ hubu!!!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4129
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 19. prosince 2009 - 12:43:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jihomoravský + Brno (Jižní Morava)
Brnu se placení na dálnici vyhne

Brno - Ministerstvo dopravy od prvního ledna zavede dálniční poplatky i v těsné blízkosti měst. Brnu se však nové opatření prozatím vyhne. Od Kývalky až po sjezd na Slatinu se bude nadále projíždět bez dálniční známky.

Stejné výhody mají řidiči v Praze. Ovšem řidičům v Ostravě toto rozhodnutí může řádně „zvednout mandle“. Ostravskýmagistrát chystá na květen a červen příštího roku masivní opravu prostoru kolem nádraží v Ostravě-Svinově, včetně mostů. Rekonstrukce se neobejde bez uzavírek, které mohou způsobit dopravní komplikace.

A úředníci magistrátu tvrdí, že kolapsům uvnitř města zabrání obchvat po D1. Neřeší však, že v té době už bude tento úsek zpoplatněn. Řidiči si tedy budou muset koupit dálniční známku, i když po dálnici pojedou sotva několik desítek sekund.

Vyhláška upravující seznam zpoplatněných dálnic a silnic obsahuje desítky úseků po celé republice. Proč v něm právě brněnská část „déjedničky“ chybí? „Chceme výjimky eliminovat. Pokud se však jedná o úseky, které jsou součástí městské infrastruktury, snažíme se je zachovat. Aby lidé nemuseli komunikaci komplikovaně objíždět,“ zdůvodnil rozhodnutí ministerstva mluvčí Jakub Ptašinský.

Bez dálniční známky lze vjet na část dálnice D1 i D2 A kde se v Brně jezdí zdarma? Dálnici D1 lze projet bez dálniční známky od Kývalky (exit 182) po sjezd na Brno-Slatinu (exit 201). Na dálnici D2, vedoucí z Brna do Bratislavy, je zdarma část z Brna po sjezd u Olympie (exit 3).

Na silnici R52 vedoucí do Pohořelic se neplatí v úseku z Brna po Rajhrad (exit 10).

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava
Autor: * ZDENĚK STRNADEL
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4131
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 21. prosince 2009 - 09:17:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Česko zpomaluje Evropu, zdržuje síť evropských dálnic
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4137
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 22. prosince 2009 - 19:38:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R14

Liberecký (Kraj Liberecký)
Stavba silnice na Jablonec stojí

Na pokračování silnice spojující dvě města chybějí peníze. Původně měla být hotova do roku 2011. To se ale nestihne

Liberec, Jablonec nad Nisou -Stavba silnice spojující dvě největší města v kraji - Liberec a Jablonec -se zadrhla. Nejsou na ni peníze.

„Vykupujeme pozemky, v případě nemovitostí je i demolujeme. Jsou to náklady, které jsou hrazené z takzvané přípravy,“ vysvětluje Josef Jeníček z Ředitelství silnic a dálnic. Staveniště se podle něj postupně uvolňuje. „Na stavbu silnice jako takovou však ve státním rozpočtu na rok 2010 peníze nejsou,“ konstatuje.

Tuto informaci potvrzuje i náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp. „Státní investice se brzdí, a nejen do silnic, ale také oprav na železnici. Dělá nám to problémy, ale nic s tím nemůžeme dělat,“ komentuje. Mezi Libercem a Jabloncem je potřeba dokončit poslední úsek na tahu 1/14, dlouhý 2,6 kilometru. „Na dobudování úseku z liberecké Kunratické do jabloneckých Rýnovic bude potřeba mezi tři sta až pěti sty miliony,“ upřesňuje Jeníček.

Současná komunikace je úzká, nevyhovuje houstnoucímu provozu.

„Jezdím tudy do práce z Jablonce do Liberce. V zimě stačí, aby napadlo trochu sněhu, na vozovce uvízne kamion a silnice je ucpaná,“ říká motorista Jan Horký z Jablonce. Plány na rychlostní spojení Liberce a Jablonce existují už řadu let, první studie vznikla v roce 1990. Stavba ale začala až o 12 let později, protože na náročný projekt dlouho nebyly peníze. Výstavba silnice, která má v budoucnu zajistit rychlé a bezpečné spojení mezi sousedními městy, už stála více než 1,5 miliardy korun. Silnice I/14 je hlavním tahem mezi Libercem a Jabloncem. Celkem je hotovo pět kilometrů čtyřproudé komunikace na libereckou Kunratickou, kde se v nové kruhové křižovatce napojuje na původní silnici třetí třídy do Jablonce nad Nisou. „Celá přeložka začíná mezi libereckým nádražím a arénou, to je první etapa projektu,“ uvádí Jeníček. Druhá a třetí vede z Rochlice na Kunratickou.

Po tomto úseku se řidiči poprvé projeli 7. července loňského roku. Trasa o délce 3,2 kilometru vyšla na 544,774 milionu korun. Získala titul v soutěži o dopravní stavbu roku 2008 s rozpočtem nad 50 milionů korun. „Je to stavba velmi elegantně umístěná do terénu,“ míní Jeníček. Také je podle něj důležité, že ačkoliv vede z centra stotisícového města na jeho okraj, dokud nebyla hotová, nikdo o ní nevěděl. „Nenarušila žádné vazby, nikomu nepřekáží, což vypadá jednoduše, ale bylo to velmi náročné,“ popisuje. Podle původních předpokladů měla být celá trasa až do jablonecké průmyslové zóny hotova do roku 2011. To se určitě nepodaří. „Se stavbou poslední části silnice začneme, až dostaneme peníze, což v příštím roce nebude,“ konstatuje Jeníček. Na dostavbu úseku netrpělivě čekají v Jablonci nad Nisou. Místní radnice spolu s krajem plánují průtah městem a tunel pod parkem Vrchlického sady. „Chceme pomoci Jablonci s projektem tunelu,“ uvádí Sepp. V příštím roce tu budou upravovat ulice Československé armády a Lučanská. „Tento úsek na plánovanou spojnici Jablonce a Liberce navazují,“ upřesnil jablonecký místostarosta Otakar Kypta.

***

* Silnice I/14

1. etapa

Klatovská - Rochlická - 1,835 km
4 mosty, 1 podchod, 2 náměstí
dokončena 27. října 2005

2. etapa
Rochlická - Tanvaldská - 900
metrů, 2 mosty, přesýpaný tunel pod
tramvajovou tratí, 3 protihlukové
stěny, přeložka místní komunikace,
dokončeno 7. července 2008

3. etapa
Tanvaldská - Kunratice - 1,905 km
okružní křižovatka, most na trase,
nadjezd, lávka pro pěší, opěrná a
zárubní zeď, 2 protihlukové stěny
dokončeno 7. července 2008

4. etapa
Kunratice - Jablonec nad Nisou -
2,6 km. Stavba navazuje na již
zprovozněný úsek Liberec -
Kunratice. Odtud vede po stávající
silnici nad údolím. V místě, kde
začínají ostré zatáčky, bude
postaven nový most. Dále se silnice
zařízne do svahu a povede
rozšířením o stoupací pruh směrem
na Lukášov. Před ním oboustranným
zářezem ve stoupání nahradí 2 ostré
zatáčky a pak dojde k napojení na
ulici Československé armády v
Jablonci.

Nová silnice Liberec-Jablonec
O autorovi| OLDŘICH SZABAN, s přispěním Kateřiny Frouzové

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - liberecký kraj
Autor:* OLDŘICH SZABAN, Kateřina Frouzová
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4142
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 23. prosince 2009 - 11:27:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Záhada pražského okruhu. Auta hlučí jen někde
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3858
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 29. prosince 2009 - 18:39:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Příští rok se má otevřít 72 km nových dálnic, více než letos
About me ; web o Mansonovi ; moje články na iDnes
Icq 482-787-172

Moje fotogalerie Nové fotky busů spol. AKV !!!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4169
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 29. prosince 2009 - 20:10:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na tu D8 jsem zvědav. Ale především jsem zvědav na úsek D1 z Kroměříže po Říkovice + křižovatka D1 x R49 x R55 + úsek R55 od Hulína po Otrokovice. To chci vidět, jestli se to listopadu 2010 stihne postavit...

Pak snad už dojde na R43 a konečně i na R35.
Prakticky každý člověk, který jezdí na kole, je sportovec - i když jede pouze na nákup nebo do zaměstnání.
Icetiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1139
Registrován: 8-2006

Odesláno Středa, 30. prosince 2009 - 13:54:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak nebyl bych si tím tak jistý ... ikdyž R35 je nutná jak sůl, ale ta se už měla stavět min. před 10 roky a ne že se teprve teď řeší plány ...

osobně si myslím, že pokud se něco šíleného nezmění, nebude se moct stavět jinak než jako PPP
tož sem pravil, to su dřisty,ni?

icq: 317-264-840