K-report
 

Archiv do 13. srpna 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Automobily, lodě a letadla » Dopravní stavby ve městech » Archiv do 13. srpna 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Houmr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1039
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 17. února 2009 - 20:30:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco pro pardubičáky - předpokládám, že soudruzi ve výpočtu nepočítali s politickým vývojem...

Renault Espace 1986 2,1TD a 1989 2,1TD
Ještě mne nemáte dost? Tak čtěte taky tady
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Čtvrtek, 19. února 2009 - 11:26:06    Odkaz na tento příspěvek  

Už jsem to sice psal do jiného tématu, ale snad se na mne nebude nikdo zlobit, když i zde uvedu, že dne 4. března začíná v Sále architektů (v podkroví Staroměstské radnice v Praze) obsáhlá výstava historických i současných projektů dopravních staveb pod názvem "Vize pro dopravu v Praze".
Viz též www.vizeprodopravuvpraze.cz
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3092
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 11. března 2009 - 22:47:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jihomoravský + Brno
Dobrovského tunely jsou v půlce

Brno - Ražení Dobrovského tunelů, které jsou součástí rozsáhlé výstavby velkého městského okruhu v Brně, je zhruba v polovině. A jak včera potvrdil ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic Pavel Doležal, stavba jde přesně podle plánu.

„Stavba tunelů postupuje podle časového harmonogramu. Ražba prvního tunelu je v polovině a toho druhého zhruba ve třetině,“ uvedl Doležal.

Stavbaři se podle něj už od května roku 2006, kdy silničáři se stavbou začali, potýkají s dílčími úspěchy i problémy. „Žádná vážná komplikace ale výstavbu výrazněji nenarušila,“ doplnil Doležal.

Jestliže všechno poběží podle plánu stejně jako dosud, Brňané budou moci novými tunely projíždět už za dva roky. „Celá stavba ale bude dokončená až v roce 2014, zahrnujeme-li ještě dobu, kdy se budou provádět terénní úpravy, rekultivace okolí, sázení zeleně a podobně,“ přiblížil Doležal.

Projekt by měl podle Doležala po svém dokončení výrazně snížit dopravní zatížení na území městských částí Žabovřesky a Královo Pole. Stavba zahrnuje dva paralelní dvoupruhové tunely dlouhé přibližně 1,25 kilometru. Kromě nich tvoří významnou část městského okruhu i vybudování třípatrového systému mimoúrovňových křižovatek.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Brno
Autor:

* LUCIE HUŠKOVÁ
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3093
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 11. března 2009 - 22:56:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Praha
Blanku staví podle metra v Miláně

TUNEL POD LETNOU Dělníci se chystají při výstavbě části tunelu mezi Malovankou a Pelc-Tyrolkou použít novou technologii, známou jako „milánská“. Zatím stavba komplikuje dopravu v oblasti Letné a Hradčanské, ale stavbaři zasáhnou i do dopravy v Troji a na Prašném mostě.

Letná - Kdyby dnes na Letenskou pláň přijel zavzpomínat účastník gigantických komunistických prvomájových průvodů, patrně by zabloudil. Stejně tak by asi došla slova i komunistickým pohlavárům, kteří v tehdejších dobách shlíželi z tribuny u stadionu Sparty na lid shromážděný na Letné. Nyní by totiž zírali jen na hemžení dělníků v reflexních vestách ve dvacet metrů hluboké jámě.

Tady se staví silniční tunely, které za dva a půl roku odvedou auta z centra metropole na obchvat.

„Jedeme naplno,“ hlásí František Polák z Metrostavu - firmy, jež má výstavbu na starosti. Odmítá tak pochyby o pokračování stavby po říjnové havárii v blízkém parku Stromovka, kdy se rozestavěný tunel propadl a v podzemí zmizela louka.

V podzemí se nestřílí.

Používají se důlní bagry „Pracujeme tady na Letné a na trojské straně tunelu. Nepracuje se jen na čele ražby. V tunelu je teď zhasnuto a nikdo tam není,“ popisuje mluvčí Polák.

Báňský úřad, který havárii vyšetřoval, již ražbu povolil, ale dal si podmínky, které musí nyní Metrostav splnit. „Požadoval zpevnění povrchu nad tunelem, takže tu vstřikujeme betonovou směs do horniny,“ vysvětluje Polák. Proto Pražané ve Stromovce narážejí na automobilové míchačky, kterak do hloubky jedenácti metrů vypouštějí betonovou kaši.

Razit se má začít ještě do konce března. Dvě tunelové roury jsou už po více než roce prací dlouhé zhruba 1 200 metrů - to znamená, že dělníci v říjnu skončili pod Stromovkou 150 metrů před Šlechtovou restaurací. Zbývá ještě kilometr a asi osm měsíců, než si razící čety podají ruce na Letné.

Až se znovu začne s ražbou pod parkem, jistě část Pražanů znervózní. Nemůže se park znovu propadnout? „Ještě před sebou máme 250 metrů nestabilní břidličné zeminy, pak se zakousneme do pevné skály. Pod Stromovkou je to složité. Když je ta břidlice mokrá, tak klouže jako mýdlo ve vaně,“ popisuje mluvčí. Jakoukoli další havárii ale odmítá.

Podle něj nehrozí ani to, že by stavbaři poškodili domy na Letné, pod nimiž budou pracovat. „Obava, že by ty baráky na Letné padaly, je nesmysl. Stojí na pevné skále a Vltava je toho důkazem, když se letenské břidlici vyhnula a vytvořila typický pražský oblouk,“ tvrdí Polák.

Domy nemohou ohrozit ani odstřely nebo lomoz razících štítů. A to z jednoduchého důvodu - v podzemí se zde nestřílí a ani štíty se nepoužívají. „Drápeme to tunelovým bagrem. Kdybyste na to vzal krumpáč, tak to půjde taky,“ říká Polák.

Jak razit rychle a potichu Tunel spojí Troju, Letnou a povede ještě dále k Prašnému mostu, přes Brusnici až k Malovance. Tamse napojí na Strahovský tunel.

Část podzemní silnice je již hotová u Špejcharu, kde bude výjezd z tunelu a kde nyní již dělníci upravují povrch. V létě se začne stavět část tunelu mezi Špejcharem a Prašným mostem. „Tady budeme tunely stavět speciální technikou - říká se jí milánská. To se vykope jáma na úroveň budoucího stropu tunelu, pak se vyhrabou úzké pruhy v místech budoucích stěn a zalije se to betonem. Udělá se betonový strop, jáma se zasype a může se upravovat povrch. Udělají se silnice a auta a tramvaje se sem mohou vrátit. Pak se teprve začne vytěžovat hornina v tom tunelu,“ popisuje stavební postup použitý při stavbě milánského metra.

Výhodou této techniky je zejména nižší hluková zátěž a také rychlost. Kdyby se zde tunel hloubil klasickou metodou, tramvaje a auta by zde nemohly jezdit minimálně o tři čtvrtě roku déle.

V létě dělníci nastoupí i na úsek podzemní silnice mezi Prašným mostem a Myslbekovou ulicí. Tady se tunely budou razit stejnou metodou jako pod Stromovkou.

Nový Prašný most V červenci by měla být hotová nájezdová rampa do tunelu u Špejcharu a na tamní smyčku se vrátí tramvaje jedoucí od Letenského náměstí. V říjnu by už mohly soupravy jezdit i po Badeniho ulici směrem na Malostranskou.

Naopak musí cestující zapomenout na spojení mezi Holešovicemi a Kobylisy, kde se v létě nebude jezdit až dva měsíce. Výluka čeká i trať vedoucí přes Prašný most, který chtějí dělníci zbourat a na jeho místě postavit nový.

* Tunel Blanka Křižovatka na Malovance Tady se za dva a půl roku napojí tunel Blanka na Strahovský tunel. Kousek odtud museli dělníci kvůli tunelu přeložit kanalizaci a vyhloubit nejhlubší kanalizační štolu v Praze. Odpadní vody tu budou padat do hloubky šedesáti metrů. Stavbaři se museli také vypořádat se spletencem zpravodajských kabelů u ministerstva obrany.

Letná Až zmizí stavební jáma, bude Letná vypadat téměř jako dřív.

Naproti stadionu Sparty budou auta vyjíždět z podzemních garáží pro 800 vozů, u Špejcharu bude vjezd do tunelu. Tradiční dlažbu v ulici Milady Horákové nahradí asfalt proti vůli památkářů. Je méně hlučný a tolik se nepráší.

„V tunelu se nestřílí ani štíty se nepoužívají. Drápeme to tunelovým bagrem. Šlo by to i krumpáčem.“ mluvčí Metrostavu František Polák

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha
Autor:

* PETR ŠVEC
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3115
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 16. března 2009 - 22:13:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Praha
Legerova je užší a řidiči vzteklí

Magistrála má od soboty jenom tři pruhy. Starousedlíci vyčkávají, co jim změny přinesou, řidiči se děsí kolon

Nové Město - O jednu pomyslnou dírku utáhli dělníci pásek na magistrále v Legerově ulici.

Od sobotního dopoledne se frekventovanou silnicí projíždí jen ve třech pruzích, ten čtvrtý je prázdný.

Betonových zábran a kuželů se dlouho dopředu děsili řidiči, někteří dopravní odborníci i obyvatelé okolních ulic. Jenže kolony se zatím nekonaly, a to ani v neděli večer.

Skutečně ostrým testem je totiž pro takovou úpravu pondělní ranní špička. Byť se podle mluvčího Technické správy komunikací (TSK) Tomáše Mrázka vyskytly drobné problémy při zužování magistrály už v sobotu dopoledne, kdy dělníci na most umístili značky snižující rychlost a zabrali hned dva pruhy.

„Rychle se vytvořila kolona, která se po pár minutách rozjela,“ popsal zádrhele Mrázek.

Radikální úpravy se město leklo TSK původně plánovala, že se práce protáhnou do neděle, ale už v sobotu večer bylo hotovo.

Betonové zábrany, jejichž položení stálo 300 tisíc korun, dělníci umístili od Nuselského mostu po Fügnerovo náměstí.

Úpravy magistrály proti původním plánům zůstaly jen na půli cesty - čtvrtý pruh, do něhož se auta za Fügnerovým náměstím vracejí, měl nově sloužit jen k odbočování do Rumunské ulice. „Původně jsme o tom uvažovali, ale nakonec zvítězila varianta, že jím bude možné jet i rovně,“ přiznal radní pro dopravu Radovan Šteiner.

Město se navíc obávalo, že tak radikální změna by mohla být nebezpečná. „Řidiči by vyhrazený pruh určitě nerespektovali, a pokud by tam nebyla betonová bariéra, určitě by volného pruhu zneužívali,“ prohlásil Mrázek.

Pohodlnější život za bariérami? Radní Šteiner se spoléhá na to, že život v Legerově teď bude pro místní obyvatele pohodlnější. „Není to nic revolučního, stejné úpravy jsme udělali třeba v ulici V Holešovičkách,“ vysvětlil Šteiner.

Lidé by se nyní měli cítit na chodnících bezpečněji, když budou auta od nich dál, navíc mohou snáz zajet vozem do proluk mezi betonovými zábranami.

Jenže starousedlíci zatím nad změnami příliš nejásají. „Zácpy tu jsou pořád, horší už to snad být nemůže. Konečně se tu alespoň něco děje, tak uvidíme, jestli to bude k lepšímu,“ zadoufal Jan Matoušek, který bydlí na dohled od Nuselského mostu.

Pokud domácí nad úpravami zrovna neplesají, někteří projíždějící řidiči byli vzteky rozžhavení doběla. „Zúžení je úplný nesmysl! Jsem zvědavý, za jak dlouho se dostanu v pondělí do práce, protože takhle se ulice celá ucpe a bude to stát už v ulici 5. května,“ láteřil o víkendu Středočech Miloslav Blažek z Benešova, který denně do Prahy dojíždí do zaměstnání.

Blažek se teď obává toho, že bude muset jezdit do práce o poznání dřív, aby ho dopravní zácpy výrazně nezdržely. A dalším řešením může být najít si jinou cestu po hlavním městě.

Některé motoristy nové zábrany v Legerově ulici pořádně rozparádily. „Někteří řidiči dělníkům dost nevybíravě nadávali a dělali na ně taky vulgární gesta,“ postěžoval si mluvčí TSK Tomáš Mrázek.

Pokud se řidiči obávají kolon, doporučuje jim Mrázek zaparkovat na P+R parkovišti na Chodově.

„Parkoviště má 700 míst a nebývá plné. Dál se pak vyplatí jet metrem,“ navrhl jim Mrázek.

Včera bylo takové běsnění zbytečné - v Legerově ulici i na Nuselském mostě byl provoz celý den maximálně na stupni číslo 2.

Možná zafungovalo i to, že se řidiči první den jenom báli projet zúženou Legerovou ulicí.

Ostatně to se ukáže v dalších dnech, zábrany tam totiž zůstanou minimálně měsíc.

S uzavřením jízdního pruhu nesouhlasí radnice Prahy 4, která se obává, že se kvůli zúžené magistrále prodlouží kolony na Nuselském mostě a řidiči budou hledat objízdnou trasu ulicemi Nuslí. Pokud by se tak opravdu stalo, bude radnice po měsíci vyžadovat odstranění bariér.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha
Autor:

* ROBERT OPPELT
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3116
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 16. března 2009 - 22:15:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Praha
Delší kolona? Rychle z magistrály

ŘIDIČI VERSUS OBYVATELÉ Starousedlíci zatím nad změnami v Legerově ulici příliš nejásají. Zácpy tu jsou podle nich pořád a horší už to snad být nemůže. Některé motoristy však už v sobotu nové zábrany pořádně rozparádily a dělníkům při jejich instalaci dost nevybíravě nadávali.

Praha - Dnešní ranní dopravní špička ukáže, zda se potvrdí děsivé předpovědi mnohých dopravních odborníků o totálně zacpaných čtvrtích sousedících s Vinohrady. Silničáři betonovými zátarasy totiž připravili vinohradský hlavní tah, Legerovu ulici, o jeden jízdní pruh.

Jak se tento krok zapíše do dopravní situace v metropoli?

1. Čtvrti, kterých se zúžení magistrály dotkne „Samozřejmě budou větší kolony na Nuselském mostě a také v ulici 5. května. Fronty aut povedou řadu řidičů k hledání objízdných tras, což způsobí zácpy v dalších čtvrtích,“ má jasno děkan Dopravní fakulty ČVUT Petr Moos.

Potíže podle něj musí očekávat zejména lidé v Podolí, Nuslích a také v dolní části Vinohrad, ale více aut zaznamenají i dál - v Michli, Vršovicích nebo Krči.

Pokud budou řidiči hledat objízdné trasy v širším oblouku, mohou nárůst dopravy zaznamenat i silnice ve Strašnicích, Malešicích a Libni. 2. Křižovatkou projede méně aut - to je problém Legerovou a souběžnou Sokolskou ulicí na Vinohradech každý den projede 91 tisíc aut, což je srovnatelné s brněnskou dálnicí před hranicemi metropole. Nebo jinak: je to takový objem dopravy, který přivedou každý den do hlavního města teplická a mladoboleslavská dálnice dohromady.

Zrušení jednoho pruhu ve čtyřpruhové Legerově ulici by nemuselo znamenat žádné drama - koneckonců jde jen o něco přes čtyři sta metrů vozovky. Maximálně zásah silničářů prodlouží o pár desítek metrů kolony na pankrácké části magistrály. Jenže právě předmostí Nuselského mostu je z hlediska dopravní psychologie velmi citlivou oblastí - tady se řada řidičů rozhoduje podle aktuálního stavu dopravy o tom, zda z magistrály sjedou a budou hledat objízdnou trasu, nebo se obrní trpělivostí a na hlavním tahu zůstanou.

Kolony by se podle výpočtů měly protáhnout o necelého čtvrt kilometru, tedy o asi 110 aut, jež se nevejdou v jeden okamžik do zúžené Legerovy ulice. To může motoristy přesvědčit dát blinkr a vyrazit do okolních uliček. Zatím jich tu dle dopravních průzkumů sjíždí asi šest tisíc.

Pro obyvatele Krče, Nuslí či Podolí by bylo přitom nejlepší, kdyby auta na magistrále zůstala. Ani objízdné trasy na tom totiž nejsou nejlépe a dá se očekávat, že se ucpou.

Aby zůstaly kolony na magistrále stejné, jako byly minulý týden, muselo by se do okolních ulic rozpustit odhadem 2 800 aut každou hodinu.

Magistrát naštěstí upustil od prvotních návrhů, které hovořily o tom, že by byla Legerova ulice zúžena až ke křižovatce s Rumunskou ulicí. To by byla totiž velká potíž -na jednu zelenou na semaforu by tak projelo až o čtvrtinu méně aut. Magistrála se nyní pár desítek metrů před křižovatkou opět rozšiřuje. 3. Kritická místa? Křižovatky bez světel v okolí Jaký mají delší kolony na magistrále vliv na chování řidičů, bylo možné vypozorovat ještě před zúžením Legerovy ulice ve dnech, kdy byl provoz silný a auta stála už třeba u sjezdu na Pankrác.

To se pak řidiči snažili toto místo objet přes Krč a Podolí nebo přes Michli a Nusle. Kritickými body byly v takových případech zejména křižovatky ulic Michelská - Nuselská a Nuselská - Na Jezerce.

Ani na jedné z nich totiž nejsou semafory, takže projet jimi dávalo řidičům hodně zabrat.

4. Když to dál autem nejde, zaparkují u metra Dá se také očekávat, že kvůli delším kolonám budou motoristé cestu přes centrum města vzdávat a hledat parkovací místa v okolí stanic metra trasy C od Roztyl po Vyšehrad. Protože je již dnes v bezprostřední blízkosti vstupů do podzemní dráhy plno, parkující auta se objeví i v ulicích, kde bylo dosud relativně prázdno - na Kavčích horách, Kačerově nebo v dolní části Podolí.

5. Aut může být i méně. Přibude cestujících v MHD Na druhou stranu mohou být opatření v Legerově ulici přínosná i pro celé město. Nahromaděná vozidla v zácpě před Nuselským mostem jistě řadu motoristů odradí od toho, aby sedli za volant, a raději vyrazí na zastávku MHD.

Dopravní zácpa působí podle odborníků na řidiče psychologicky, čím je delší, tím více motoristů v ní odmítá čekat.

Ale pozor: v případě zůžení Legerovy ulice se prodlouží jen asi o čtvrt kilometru, což je pro motoristy zdržení tři až deset minut.

***

* Pro a proti zúžení magistrály VÝHODY Méně hluku V Legerově ulici bude díky uzavření jednoho pruhu burácet zhruba o stovku aut méně. Méně prachu Motory aut vypouštějí do ovzduší miniaturní částečky prachu, které ohrožují zdraví. Bude se lépe dýchat. Nejde až o takové zdržení Zúžení protáhne kolony před křižovatkou s Rumunskou ulicí asi o čtvrt kilometru. To je pro řidiče zdržení jen 3 až 10 minut. Bezpečnější výjezd z vedlejší ulice Zúžení přivítají řidiči najíždějící na magistrálu z Tyršovy ulice. Místo čtyř pruhů, přejedou pruhy tři. Lepší zásobování Zásobovací auta blokovala pravý pruh, nyní zde budou moci zavážet obchody bez omezení. NEVÝHODY Projede tudy méně aut Čtyři sta metrů uzavřeného pravého jízdního pruhu se projeví na dopravě na Nuselském mostě. Doprava na mostě se nyní zpomalí. Zahlcené okolní čtvrti Kvůli delším kolonám budou hledat řidiči objízdné trasy. Ucpou Nusle, Krč, Podolí i Michli. Jak projedou sanitky Méně pruhů znamená méně manipulačního prostoru pro auta, která v zácpách uhýbají sanitkám nebo hasičům.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha
Autor: * PETR ŠVEC
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Houmr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1081
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 01. dubna 2009 - 18:08:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, ale podle mne se odebráním 4.pruhu nic nezměnilo a vlastně ani změnit nemohlo - kapacita následné světelné křižovatky zůstala stejná (tam už čtyři pruhy jsou, takže se maximálně prodloužila kolona popojíždějících aut o těch několik, co by zaplnila ten 4.pruh. Ale to stání pro dopravní obsluhu jenoznačně vítám.
Renault Espace 1986 2,1TD a 1989 2,1TD
Ještě mne nemáte dost? Tak čtěte taky tady
Pozor! Zúčastni se tramvajovo-trolejbusové expedice Polsko 2009 - více tady
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1772
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 01. dubna 2009 - 19:37:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Houmr: Taky bych to tak viděl. Ledaže by se fronta malinko prodloužila kvůli pomalejšímu rozřazování do těch čtyř pruhů...?

Jinak já pracuju poblíž Budějovický a dneska ráno jsem z okna koukal na pořádnou kolonu, směrem z centra sahala souvisle až ke sjezdu na Vyskočilovu.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3165
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 01. dubna 2009 - 21:04:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Liberecký (Kraj Liberecký)
Do Semil autem? Teď raději ne

Semily

- Od dnešního dne se ze Semil na následujících dva a půl roku stává jedno velké obtížně průjezdné staveniště. Na právě zahájenou rekonstrukci ulice 3. května vedoucí k nemocnici a dále na Jilemnici naváže v polovině měsíce zahájení výstavby a rekonstrukcí kanalizací v rámci projektu Čistá Jizera.

„Práce na rekonstrukci ulice třetího května budou probíhat ve třech etapách. Dvě části budou opravovány za polovičního provozu, dnes zahájený úsek si žádá celkovou uzavírku,“ uvedl za Krajskou správu silnic Libereckého kraje Jiří Medek. Uzavřený úsek od supermarketu k pekárně budou řidiči objíždět kolem hasičů a po nábřeží podél Jizery.

„Objížďka bude ale pouze pro vozidla do osmi tun s výjimkou autobusů. Nákladní a tranzitní doprava se bude této ulici vyhýbat velkým obloukem, přičemž jedna objížďka bude ve směru ze Semil a druhá ve směru do Semil,“ upřesňuje vedoucí semilské dopravní policie Milan Čermák. Na ulici 3. května se již za podobných omezení již před dvěma lety opravoval most a řidiči náklaďáků zákaz příliš nerespektovali.

„Upozorňuji, že budeme ve spolupráci směstskou policií objížďku hlídat a těžkou nákladní dopravu nekompromisně vracet,“ varuje Čermák. Na opravu jeden a půl kilometru dlouhého úseku silnice k nemocnici čekají v Semilech už léta. Až letos se ale správě silnic podařilo získat dotaci 76 milionů korun z celkových 82 potřebných milionů. Silnice má být opravena do podzimu 2010.

Do dvou týdnů začne další velká, dvouapůlletá akce – Čistá Jizera. Ta díky rekonstrukci a stavbě nových kanalizací bude znamenat rozkopání zhruba deseti kilometrů ulic. „Kromě ulice třetího května začneme s kanalizacemi v ulici Bořkovské, v části na Kruhách, přibude také Kozákovská a postupně další ulice,“ říká Milan Hejduk, předseda rady Vodohospodářského sdružení Turnov.

* Uzavírky v Semilech od 1. dubna uzavírka ulice 3. května od Plusu k pekárně objížďka pro vozidla do 8 tun ulicemi Jana Nerudy, nábřeží Svatopluka Čecha, Jiráskova objížďka pro vozidla nad 8 tun ve směru ze Semil přes Košťálov na Jilemnici, ve směru do Semil z Horní Sytové přes Roprachtice a Příkrý další části ulice 3. května budou opravovány za jednosměrného provozu řízeného semafory od poloviny dubna omezení provozu v městské části na Kruhách, ulici Bořkovské a Kozákovské

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - liberecký kraj
Autor: * (jh)
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3166
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 01. dubna 2009 - 21:06:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Praha
Okruh: odpočítává se poslední rok

PRAŽSKÝ OKRUH V dubnu 2010 bude dostavěna dálnice mezi Průhonicemi a Slivencem. Desetitisíce aut tak již nebudou muset projíždět po Jižní spojce a Barrandovském mostě, ale metropoli objedou. Ulice v Praze 4, 5, 11, 12 a 16 se uvolní, tamním obyvatelům se bude lépe dýchat

Praha - Padesát tisíc aut je nepředstavitelné množství. Pro přibližnou představu: podle odhadů tolik aut parkuje každou noc na všech parkovištích Jižního Města dohromady.

Stejný počet aut má z ulic metropole odvézt jižní úsek okružní dálnice kolem Prahy zvaný Pražský okruh. Silnice, jež spojí brněnskou dálnici s plzeňskou, má být zprovozněna přesně za rok - v dubnu 2010.

Nedočkaví motoristé a obyvatelé Prahy 4, 5, 11, 12 a 16, kterým okruh pomůže, tak mohou odpočítávat poslední rok.

Je jisté, že až se slavnostně přestřihne páska, město a zejména jeho jižní čtvrti si hlasitě oddechnou.

Osobní auta a hlavně kamiony totiž nebudou dusit Jižní spojku, Barrandovský most a ulici K Barrandovu, které dnes slouží jako spojnice obou dálnic, ale Prahu objedou.

Odvede z města 50 tisíc aut Očekává se, že z Jižní spojky zmizí tři z pěti kamionů a každé třetí osobní auto. Jejich řidiči nebudou sešlapáváním plynového pedálu „podkuřovat“ vnitřnímu městu, ale také si výrazně zrychlí cestu.

Zatímco dnes to autem ve špičce trvalo z Chodova na Zličín minimálně tři čtvrtě hodiny a kamionům i hodně přes hodinu, po novém okruhu to zvládnou za patnáct minut.

Poslední rok před otevřením dálnice by už neměl být pro obyvatele čtvrtí, kolem nichž silnice povede, tak náročný jako předchozí léta. Dva tunely na trase jsou již prakticky prorubány, takže už město nebudou tolik zatěžovat nákladní auta s vytěženou zeminou.

Naopak se očekává, že budou následujících dvanáct měsíců skřípat zuby motoristé. Dělníci totiž obsadí několik silnic, které budoucí dálnice překříží.

Nervy na pochodu již jistě mají řidiči mezi Jesenicí a Zlatníky, kde se sjíždí na provizorní vozovku, a také na strakonické dálnici, která je kvůli stavbě mostu zúžena. Nyní podobné omezení čeká i motoristy na „staré benešovské“, silnici do Jílového a v neposlední řadě i brněnské dálnici, na níž se okruh napojí.

„Na silnicích u Jesenice se budou budovat kruhové objezdy a doprava bude opět svedena na provizorní přeložky,“ uvedla Martina Vápeníková z Ředitelství silnic a dálnic.

Omezení na dálnici D1 budou spíše kosmetická. Prozatím se plánuje jen snížení rychlosti uModletic, počet jízdních pruhů chce správa dálnic zachovat.

Obchvat Jesenice Spolu s dálnicí dlouhou přes 23 kilometrů postaví dělníci i obchvat středočeské obce Jesenice. Široká silnice obkrouží Jesenici a sousední Vestec obloukem ze západu a napojí se na „starou benešovskou“ na hranicích metropole.

Jesenicí po rozbité okresce dnes projíždí na 25 tisíc aut denně. „Jsme nešťastní. Třesou se nám okna i dveře, cinkají skleničky,“ popisuje současný stav Hana Blechová, která bydlí v činžáku hned u silnice.

Za rok touto dobou si Blechová a její sousedé možná poprvé po dlouhých létech budou moci otevřít okna a pustit do bytu čerstvý vzduch.
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3167
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 01. dubna 2009 - 21:11:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Moravskoslezský
Stavba obchvatu začne později

Frýdek-Místek - Dlouho očekávaná stavba obchvatu FrýdkuMístku začne zřejmě až v příštím roce. Stále totiž zbývá vykoupit zhruba 30 procent pozemků na trase. „Na dokončení výkupů chybí okolo třiceti milionů korun,“ řekl předseda Iniciativy Obchvat FrýdkuMístku a poslanec ODS Karel Sehoř. Stavba silnice, která odkloní dopravu z centra, bude stát přes čtyři miliardy korun. S otevřením obchvatu počítá frýdecko-místecký magistrát v roce 2012. „Potřebovali bychom asi 30 milionů na výkupy, ale není životní překážka, pokud to bude nějakých pár měsíců později.“

Podle informací z magistrátu Frýdku-Místku je dosud vykoupeno zhruba 70 procent pozemků a u některých majitelů se začalo vyvlastňovat. Náměstek primátorky Michal Pobucký, který je zodpovědný za stavbu obchvatu, věří, že se výkupy včetně vyvlastnění několikamajitelů podaří stihnout v letošním roce.

Stavbu obchvatu se snaží zablokovat dvě žaloby podané ekologickým hnutím Beskydčan.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severni Morava a Slezsko
Autor: * (ČTK)
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Houmr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1093
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 13. dubna 2009 - 09:29:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco ke Strahovskému tunelu, ovšem z roku 1996...


Jestli se nepletu, tak byl zprovozněn už v roce 1998.
Renault Espace 1986 2,1TD a 1989 2,1TD
Ještě mne nemáte dost? Tak čtěte taky tady
Pozor! Zúčastni se tramvajovo-trolejbusové expedice Polsko 2009 - více tady
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2802
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 13. dubna 2009 - 10:37:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Strahovský tunel byl zprovozněn v roce 1997.
Mafia 2 web M. Manson web About me blog
Icq:482-787-172

http://manson.rajce.idnes.cz/
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 48805
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 16. dubna 2009 - 08:15:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A další (i když zde bych přímo o tunelu nemluvil, pokud je myšlen v klasickém slova smyslu):
Centrum Prahy se možná dočká tunelu u Karlova mostu
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1181
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 16. dubna 2009 - 17:44:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.izdoprava.cz/view.php?nazevclanku=pripravuje-praha-dal si-novy-tunel-april-nebo-realita&cisloclanku=2009040011


parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 48830
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 17. dubna 2009 - 16:45:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Olomouc rozšíří seznam ulic, do nichž nebudou moci kamiony
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3218
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 18. dubna 2009 - 22:35:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jihomoravský + Brno
Vznikne parkovací dům s kaplí na střeše

Brno - Za rok už by měl stát v sousedství brněnské Nové radnice osmipatrový parkovací dům se čtyřmi sty místy. Ještě letos jej má začít stavět společnost Parking Brno.

Vyplývá to ze záměru, který investor zaslal úřadům pro posouzení vlivů projektu na životní prostředí. Na střeše vznikne kaple, která původně stála na nedalekém Dominikánském náměstí.

Parkovací dům vyroste vedle historického areálu Zemského sněmu u Panenské ulice, ve kterém sídlí magistrát. Nyní se tam nachází parčík a parkoviště. Součástí nové budovy bude i kavárna v přízemí nebo galerijní prostory v nadzemních patrech. Na stavbu kaple na střeše hodlá investor použít historické kamenné prvky z takzvané královské kaple, která byla roku 1908 zbourána na nedalekém Dominikánském náměstí. Její pozůstatky jsou nyní uloženy v depozitáři.

Náklady na projekt dosáhnou podle dostupných informací 170 milionů korun. Stavební prácemají začít už v červenci, dokončení plánuje investor na květen 2010.

Kromě parkovacího domu v Panenské ulici se v Brně plánuje stavba dalších hromadných garáží, a to v podzemí u Janáčkova divadla. Ve středu Brna navíc parkovací místa velmi chybějí. Řidiči by jich potřebovali asi o 4 500 víc.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava
Autor: * (ČTK)
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3219
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 18. dubna 2009 - 22:36:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jihomoravský + Brno
Uzavírka zmenší Heršpickou na polovinu

Brno - Od pondělí čeká na řidiče v centru Brna dopravní past. Až pojedou ráno do práce Heršpickou ulicí, skončí nejspíš v koloně aut. Kvůli rekonstrukci části silnice I/52 z Brna do Rajhradu bude částečně uzavřená křižovatka ulic Heršpická a Poříčí.

Nyní tudy řidiči jezdí ve čtyřech pruzích ve směru do centra a ve dvou pruzích ve směru z centra Brna. Od pondělí se ale začne opravovat most přes řeku Svratku, což si vyžádá omezení dopravy. Do středu města se tak řidiči dostanou dvěma pruhy, na opačnou stranu pouze jedním. Uzavírka potrvá až do konce července.

Už tak vytížená tepna, po které do Brna přijíždějí řidiči směrem od Vídně nebo někteří z Prahy, přinese zřejmě další dopravní obtíže. „Chtěli bychom předem poděkovat všem řidičům za pochopení a trpělivost a omluvit se za možné komplikace. Ambicí Ředitelství silnic a dálnic je i díky opravě silnice z Brna do Rajhradu zajistit kvalitní spojení z Brna do Vídně,“ uvedla vedoucí manažerka projektu přestavby Věra Hoderová.

Silnice I/52 z Brna do Rajhradu se začala opravovat letos v únoru. Podle Ředitelství silnic a dálnic zatím vše pokračuje podle původního plánu. Problematická je pouze část, kde se na I/52 napojují sjezdy z dálnice D1. Tam se souběžně opravuje také most. V květnu se pak rekonstrukce rozšíří na úsek mimoúrovňové křižovatky v Modřicích až k mimoúrovňové křižovatce Rajhrad.

Až se celá silnice opraví, stane se součástí nové moderní komunikace z Brna do Vídně. Následovat bude dostavba rychlostní silnice R52 v úseku z Pohořelic na hranice, která v budoucnu naváže na v současné době budovanou rakouskou dálnici A5.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Brno
Autor: * (ek)
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3245
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 24. dubna 2009 - 20:41:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Královéhradecký
Hradec modernizuje přechody

Na frekventovaných silnicích v krajském městě narůstá provoz a auta ohrožují chodce

Hradec Králové - Nárůst dopravy v Hradci Králové je patrný na první pohled. Stačí jedna nehoda na hlavním průtahu městem a dopravní situace v krajském městě se pořádně zkomplikuje. A nehod v poslední době v Hradci přibývá. Magistrát po dohodě s policií se proto rozhodl modernizovat nebezpečné přechody pro chodce na frekventovaných čtyřproudých silnicích, kde stále chybí světelná signalizace nebo středové ostrůvky.

„V hustém provozu je někdy problém čtrnáct metrů širokou silnici přejít. Proto další přechody pro chodce přes čtyřproudé silnice dostanou středové ostrůvky,“ uvedl Lubomír Šitina z královéhradeckého policejního dopravního inspektorátu.

Úpravami projdou přechody ve Štefánikově a v Palachově ulici na Moravském Předměstí a také přechod v Pouchovské ulici u křižovatky se Severní ulicí. „Úpravy by měly být hotovy do podzimu,“ uvedl Šitina.

Provoz v krajském městě houstne. Souvisí to s nedávno otevřenou dálnicí D11, která zatím končí těsně před Hradcem, ale nenavazují na ni jiné silnice dálničního typu, jež by tranzitní dopravu z města odvedly. Cesta z Prahy přes Hradec na Olomouc či Ostravu se přitom stává alternativní trasou k přetížené dálnici D1 z Prahy na Brno.

Stačí dvě nehody a silniční okruh je vyřazen z provozu „V posledních deseti dnech ve městě výrazně stoupá doprava. Stačí, aby se na průtahu městem staly dvě nehody a silniční okruh je v podstatě vyřazen z provozu, tak jako se to stalo třeba tento týden,“ popsal situaci Šitina.

V souvislosti s tím jsou úpravy přechodů nezbytností. V posledních letech se podařilo většinu nebezpečných přechodů upravit či osadit světelnou signalizací. Zbývající čekají úpravy letos.

Výjimkou zůstává přechod přes silniční okruh v Resslově ulici u křižovatky s Průmyslovou ulicí. „Je to jediný přechod v Hradci na silnici první třídy, kde není vyřešena bezpečnost chodců a cyklistů. Stále tam chybí světelná signalizace, o podchodu ani nemluvě. Upozorňujeme na to, ale stále slyšíme, že to může ještě počkat. Je otázkou času, kdy se tam stane vážná nehoda. Stačilo by tam spustit semafory či vybudovat středový ostrůvek,“ tvrdí Šitina.

Podle policie nebezpečných přechodů bude ještě přibývat. Dopravní situace se dlouhodobě zhoršuje třeba ve Zborovské ulici na okraji Moravského Předměstí, kudy vyjíždějí auta z města směrem na Vysokou nad Labem a Roudničku.

„Nejsou tam chodníky, pořádné přechody a doprava tam sílí. Problémy tam narůstají,“ sdělil Šitina.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - východní Čechy (hradec králové)
Autor: * TOMÁŠ KUČERA
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3355
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 25. května 2009 - 21:14:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Středočeský (Střední Čechy)
Města ruší značky, řidiči jezdí pomaleji


Pravidlo přednosti zprava se již osvědčilo ve Slaném

Střední Čechy - Dopravní značky mizí po stovkách ze středočeských měst. Na vině nejsou zloději ani vandalové, ale nový systém dopravního značení. Přibývá totiž obcí, které se rozhodly zavést alespoň v některých zónách pravidlo přednosti zprava. Ke Slanému v poslední době přibyly Votice či Vlašim na Benešovsku, Kladno nebo Říčany v okrese Praha-východ. Tam na většině místních ulic platí přednost zprava teprve od letošního dubna.

Doprava se zklidnila „Osvědčilo se nám to. Provoz se zklidnil, řidiči jezdí pomaleji,“ pochvaluje si říčanská starostka Adriena Mrázová. Radnice proto uvažuje o rozšíření na další silnice. Doprava se prý zklidnila natolik, že z některých ulic budou moci zmizet i dopravní značky s přikázanou čtyřicetikilometrovou rychlostí.

Změny se netýkají ulic, po kterých jezdí městská hromadná doprava. Hrozilo, že by se cestující při častém brzdění autobusu před křižovatkami mohli zranit.

Také v Řevnicích u Prahy platí v mnoha částech základní pravidlo z autoškoly. Jen několik silnic je vedeno jako hlavní. Například i tah městem na Prahu. Když se z něj sjede k železničnímu podjezdu, platí automaticky přednost zprava. Tu však mnoho řidičů nedodržuje.

I proto zde nechala radnice umístit značku upozorňující na dvě přednosti zprava. „Tvrdím, že když si někdo bude chtít opravit blatník a zaplatit to z povinného ručení někoho jiného, stačí si zajet právě tam,“ říká trochu ironicky jeden z řevnických řidičů.

Přesto policisté i dopravní specialisté zavedení tohoto systému podporují. „Řidiči si dávají větší pozor. Když je na několika metrech několik desítek značek, řidič je vůbec nemá šanci registrovat,“ tvrdí dopravní expert Jaroslav Hořín. Podle něj je tento systém ideální zejména ve vilových čtvrtích a na sídlištích.

Slánští začali jako první Právě vilovou čtvrť v Ráji si jako první vytipovali pro zavedení přednosti zprava radní ve Slaném. Přiznávají, že zpočátku měli obavy. Ale kupodivu prý moc negativních ohlasů neměli. Teď už chybějí značky i v další lokalitě, Na Hrášku, a chystá se další rozšíření. Na to, že si mají dávat pozor na toho, kdo jede zprava, upozorňují řidiče informativní cedule.

„Zákon sice nic takového nevyžaduje, ale my jsme je přesto nechali umístit u každého vjezdu,“ uvedl slánský místostarosta Jaroslav Hložek. Tvrdí, že pravidlo dokázalo zklidnit a zpomalit dopravu v hustě zabydlených čtvrtích víc než retardéry či jiné zábrany na silnicích. „Jde vážně jen o zvyk,“ potvrdil tamní řidič Luboš Dlouhý. A stejnou zkušenost mají i ve Voticích či Vlašimi.

A ještě jednu výhodu zavedení přednosti zprava má. Radnice díky tomu ušetří peníze. Ve Slaném spočítali, že jedna značka i s náklady na čas úředníků vyjde na pět tisíc korun. „Další peníze musíte investovat do jejich údržby,“ řekl Hořín.

Zatímco o zavedení tohoto systému uvažují už další města, mezi nimi i Mladá Boleslav, značky naopak nezmizí z Mělníka či Berouna. „Osobně si myslím, že kromě úspor peněz za značení to není ideální řešení. Často v těchto místech dochází k nehodám, neboť si lidé povinnost přednosti zprava neuvědomí,“ je přesvědčen vedoucí berounského odboru dopravy Miroslav Jerling.

***

* Kde také platí

Černošice (Praha-západ)
Kladno
Kosmonosy (Mladoboleslavsko)
Slaný (Kladensko)
Rakovník
Řevnice (Praha-západ)
Říčany (Praha-východ)
Vlašim (Benešovsko)
Votice (Benešovsko)
Mladá Boleslav (zvažuje zavedení)

Pozn.: platí většinou v obytných zónách

O autorovi| PAVLA ŠVÉDOVÁ, s přispěním Marcely Jurkové

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední čechy (střed)
Autor:

* PAVLA ŠVÉDOVÁ
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1275
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 30. května 2009 - 00:59:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Středeční VMO Dobrovského:



parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 49850
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 12. června 2009 - 22:38:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Českobudějovický magistrát vykáže kamiony z levobřežních sídlišť
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3487
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 30. června 2009 - 12:52:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Praha (Praha)
Nová Karlovarská ulice už slouží

Včera motoristé vyzkoušeli nový úsek výpadovky na Karlovy Vary v Ruzyni. Má čtyři pruhy, o dva více než dosud

Ruzyně - Člověka až podiví, jak může pět set metrů silnice vzbuzovat tak rozporuplné reakce lidí. Řeč je o novém úseku karlovarské silnice v Ruzyni, který byl včera slavnostně předán řidičům.

Místo dvou pruhů tu nyní mají čtyři - z karlovarské dálnice R6 tak motoristé vjedou do hlavního města plynule a až k odbočce do Řep je zdrží jen semafor. „Sjíždělo se to tu do dvou pruhů, kde se celý den tvořily kolony,“ popsal včera přímo na nové silnici řidič Jan Koubek.

Spojila okruh a silnici do Řep Situace začala být opravdu kritická před půl rokem, kdy byl otevřen nový úsek karlovarské dálnice spojující Prahu s již starším úsekem dálnice u Pavlova. Tím si hlasitě oddechli lidé žijící v obcích na staré okresní silnici. Auta začala jejich domy objíždět po nové autostrádě, ale o to hůř bylo přímo v Praze. Na Ruzyni, kde čtyřproudá silnice překročila hranice metropole, se náhle auta naštosovala do dvoupruhového úzkého hrdla. Kolony zde byly každodenní záležitostí.

„Nová silnice pomůže 34 tisícům řidičů, kteří tudy denně projíždějí,“ vyčetl ze statistik náměstek ředitele Technické správy komunikací Ladislav Pivec.

Paradoxně nejméně nová silnice prospěla lidem žijícím v rodinných domech přímo podél silnice. Vede jim sice jen pár kroků pod okny, ale oni ji nemohou plnohodnotně používat.

Život za protihlukovou zdí Silničáři totiž nově udělali ze silnice, která čtvrť na Karlovarskou napojuje, jednosměrku. „Domů semůžeme dostat jen přes Bílou Horu a od Kladna to musíme objíždět strašnou oklikou. Jsme totálně odříznutí,“ stěžuje si Alice Krejčíková, která bydlí poblíž silnice.

Vadí jí také to, že při deštích stéká voda z vozovky k nim do ulice.

A kritika se snáší i na protihlukové bariéry, které oddělují domky od provozu.

„Bydlení se nám díky bariéře zlepšilo, ale slibovali nám, že bude celá ze skla. Není. Z půlky je to beton, takže z přízemí máme výhled jen do toho betonu,“ popisuje Dana Zrucká. Zeď jejího domu začíná asi osm metrů od protihlukové bariéry.

„Obyvatelé domků dostali mnohamilionový dárek v podobě bariéry. Na vozovce je navíc položen asfalt, který nejvíce pohlcuje hluk,“ oponuje radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS).

Největší přínos nové široké silnice za 195 milionů korun může ale z určitého úhlu pohledu být také jejím největším minusem.

Motoristé sice již nebudou stát v kolonách na hranicích metropole, alemůže se stát, že se kolony jen posunou blíže k centru. Karlovarská silnice se totiž kousek za odbočkou na Řepy stejně zužuje.

U smyčky tramvají na Bílé Hoře je „ukázkové hrdlo“, které zde zůstane zřejmě na věky. „Tam už silnici rozšířit nemůžeme. Brání nám v tom tramvajová trať a zástavba,“ krčí rameny radní Radovan Šteiner.

Ten ale předpokládá, že většina řidičů z karlovarské silnice odbočí už právě do Řep, odkud se mohou dostat do Košířů, na Smíchov či do Stodůlek.

Dopravu vyřeší až Břevnovská radiála Dopravní situaci v Ruzyni a v okolních čtvrtích pomůže až plánovaná Břevnovská radiála. Ta propojí karlovarskou dálnici s právě budovaným městským okruhem na Malovance. Jenže výstavba nové kapacitní silnice je zatím jen v zárodku. Jediné, co ji vlastně drží při životě, je schválená trasa, kudy povede. Podle projektu se má zanořit do tunelu těsně za mimoúrovňovou křižovatkou karlovarské dálnice a Pražského okruhu.

Podjede Řepy a vynoří se v polích v lokalitě zvané Fialka nedaleko motolské nemocnice.

Podél nemocnice se dostane až na Vypich, kde se krátkým tunelem vyhne Bělohorské ulici, aby se záhy před kostelem svaté Markéty opět zanořila pod zem. Na Malovance -tam, kde se dnes buduje tunel Blanka - se napojí na městský silniční okruh.

Přednost zatím dostal jiný úsek Kdy to bude? Peníze a dlouhá cesta ke stavebnímu povolení oddalují výstavbu radiály na neurčito. „To bude tak za deset let,“ pokrčil rameny Šteiner.

Přednost zatím dostala Vysočanská radiála na opačném konci metropole, kterou chce město otevřít na přelomu letošního a příštího roku.

***

Nová Karlovarská * Popis silnice Délka 500 metrů Zahájení stavby listopad 2007 Ukončení stavby červen 2009 Náklady 195 mil. Kč Popis stavby Vozovka má čtyři pruhy, po dvou v obou směrech oddělených od sebe středovým pásem. Podél jedné strany vozovku kopíruje betonová protihluková bariéra nastavená skleněnými deskami. Přínos Nová silnice propojí rychl. silnici R6 se Slánskou ulicí do Řep.

Dříve byl tento úsek dvouproudý, proto se zde tvořily kolony.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha
Autor: * PETR ŠVEC, ROBERT OPPELT
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Rick_hunter
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1422
Registrován: 2-2007

Odesláno Pondělí, 13. července 2009 - 21:41:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Překopávání Sokolovské ulice už (konečně) vzalo za své, v sobotu se pokládala konečná asfaltová vrstva.
Sokolovská ulice




Sokolovská & Nákladní ulice

rekonstrukce Sokolovské ulice - Karlovy Vary - poslední album : Sokolovská ulice 29.5.2009 - Do odvolání fotky z rekonstrukce Sokolovské ulice v této diskuzi
Lc_736__c_954
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2531
Registrován: 6-2006

Odesláno Pondělí, 20. července 2009 - 21:40:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Měl bych dotaz - jaká je minimální šířka jízdního pruhu na komunikacích I. třídy ? V obci Holýšov na silnici mezi Plzní a Domažlicemi vznikly dva naprosto nevyhovující ostrůvky. U jednoho z nich je navíc kanál, přes který díky úzkému pruhu projede každý širší automobil, tzn. hluk a otřásání okolních domů ...



Viz. mapu.
® Přepravu zajišťuje: ČSAD MHD Kladno, a.s. Železničářů 885, Kladno - Kročehlavy, tel: 312 825 164, fax: 312 825 169.

® lc.rajce.net ¬
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3518
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 20. července 2009 - 23:26:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minimální šířka komunikace tohoto typu by měla být 3,25 m (3,00 m vyjímečně). Ale lovím z hlavy, nemám příslušné normy - ČSN 73 6110 po ruce. Zejtra, pokud si vzpomenu, zkusím potvrdit nebo vyvrátit.

Mimochodem, neměl bys čelní foto ostrůvku, potažmo jízního pruhu? Takhle nelze šířku jp určit ani odhadem.
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Lc_736__c_954
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2532
Registrován: 6-2006

Odesláno Úterý, 21. července 2009 - 09:45:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mezi bílými pruhy je to na obou stranách cca. 2m ...
® Přepravu zajišťuje: ČSAD MHD Kladno, a.s. Železničářů 885, Kladno - Kročehlavy, tel: 312 825 164, fax: 312 825 169.

® lc.rajce.net ¬
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3523
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 21. července 2009 - 12:17:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak koukám do norem, a minimum jízdního pruhu mezi vodícími linkami může být až 2,50 m (2,25 m ale to jen na dvoupruhovém pásu). Samozřejmě druhá věc je, mnoholi kvalitně stavebně je to místo realizováno - viz ten kanál.
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Lc_736__c_954
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2533
Registrován: 6-2006

Odesláno Úterý, 21. července 2009 - 13:34:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kvalita stavby je naprosto mizerná, neboť postavit do normální silnice dva metry široký ostrůvek bez jakéhokoliv rozšíření jízdních pruhů je naprostá tragedie ...
® Přepravu zajišťuje: ČSAD MHD Kladno, a.s. Železničářů 885, Kladno - Kročehlavy, tel: 312 825 164, fax: 312 825 169.

® lc.rajce.net ¬
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3527
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 21. července 2009 - 15:01:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono občas bývá zúžení jízdních pruhů žádoucí (kvůli zpomalení), kor jedná-li se o průtah obcí.
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Lc_736__c_954
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2540
Registrován: 6-2006

Odesláno Úterý, 21. července 2009 - 22:28:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, ale toto je přiliš. Jednak každé nákladní vozidlo projede přes zmiňovaný kanál a jednak zde bylo již několik dopravních nehod, vůz účastníka jezdné z nich skončil na zahradě domu, který je mimochodem postižen otřesy vzniklými neustálým přejížděním přes kanál...
® Přepravu zajišťuje: ČSAD MHD Kladno, a.s. Železničářů 885, Kladno - Kročehlavy, tel: 312 825 164, fax: 312 825 169.

® lc.rajce.net ¬
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3533
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 22. července 2009 - 17:10:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Liberecký (Kraj Liberecký)
V kraji je další bezpečná okružní křižovatka

Česká Lípa - V Libereckém kraji přibyla další velká okružní křižovatka. Vyrostla na místě klasické křižovatky na silnici I/9 v České Lípě a díky ní bude plynulejší a bezpečnější doprava mezi nákupními centry a sídlišti Špičák a Lada.

„V kraji se nyní buduje na silnicích první třídy okružní křižovatka Turnovská - Pražská v Jablonci nad Nisou a okružní křižovatka v Rychnově u Jablonce nad Nisou,“ řekl náměstek z Ředitelství silnic a dálnic v Liberci Jan Stach. „Letos v létě zřejmě začneme s výstavbou okružní křižovatky v ulici Tovární nad plynárnou v Jablonci nad Nisou.“

Na okružních křižovatkách v Libereckém kraji nejsou, podle policejních statistik, skoro žádné tragické nehody - na rozdíl od křižovatek klasických.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - liberecký kraj
Autor: * (ČTK)
Nejrychlejší způsob přepravy po Brně v dopravní špičce? Jednoznačně bicyklem!
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5796
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 09:25:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Absence vnějšího okruhu na severu se taky lepí kravinou typu Blanka, která jen zbytečně natáhne auta na Letnou, a to za podstatně víc peněz.

Což je samozřejmě nesmysl podporovaný především šotouši. Blanka jako součást Městského okruhu je v plánu od začátku 90.let stejně jako Pražský okruh. Tyto dvě komunikace mají společného akorát to, že mají v názvu slovo okruh. Žádná Blanka se nestaví proto, že chybí Suchodol. Blanka se staví proto, protože je to návazná komunikace na již postavený Městský okruh Hostivař-Břevnov. Mimochodem placená z peněz Prahy narozdíl od Suchdola.

Stejně tak těžko natáhne další auta na Letnou, když 90% aut přes Letenské náměstí je dnes tranzitních. Ačkoliv si o tobě Absolute myslím, že si rozumnej šotouš, v tomhle jsi vedle. Mrázovka Smíchovu taky pomohla, přičemž slepé šotoušovi brýle toto nikdy neuvidí.

Městský okruh v Praze potřeba je, protože si Praha neprošla v 18. a 19. století přeměnou jako Vídeň nebo Budapešť a dnes ji citelně chybí ring strasse, proto veškerá IAD objíždí centrum ulicemi typu Žitná, Veletržní nebo po nábřežích, která nejsou a nikdy nebyly stavěné na takový nápor aut. Dám krk na to, že Blanka pomůže tramvajím především v oblasti Výstaviště a na nábřežích - mimojiné linka 17 patří mezi nejvíce zpožďované tramvaje. Kdybys žil na Letný, viděl bys to jinak. Jako občan Prahy 6 se na Blanku těším strašně a Suchdol je mi například pro cestu do Libně úplně k prdu.
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 403
Registrován: 1-2004
Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 10:28:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: Jestli je 90% průjezdu Letnou tranzit, tak by měl stačit Suchdol a k čemu potom Blanku? Jak MO nahradí Žitnou? Dopravu na Veletržní zakrátko dohustí výstavba na ex-Bubenském nádraží, Maríny a spol.
Mně z toho vychází, že Blanka odsaje tranzit (který tam neměl být) proto, aby udělala místo lokální IAD. Takže výsledek za dvacet let bude stejný (s jediným rozdílem - že tam ta auta budou poskakovat ve dvou patrech).
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1941
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 10:43:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Blanka odsaje tranzit (který tam neměl být) proto, aby udělala místo lokální IAD. Takže výsledek za dvacet let bude stejný (s jediným rozdílem - že tam ta auta budou poskakovat ve dvou patrech).

To je bohužel přesně princip těchhle monstrózních dopravních staveb. Podobně i ten Smíchov - jasně že dřív to tam bylo naprosto šílené a teď projedu z jihu na Prahu 6 krásně plynule tunelem, ale do nových smíchovských kanceláří a maxinákupních center se přece "moderní člověk" nebude harcovat "sockou" a zácpy v ulicích se časem srovnají na původní úroveň... Letenské náměstí taky zůstane brutálním uzlem i s Blankou. Ale voliči to tak asi chtějí...
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6339
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 11:09:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Mope, nebude z hlediska historicky blízkého.
Já bych vás Vratislave a Jefe nechal tejden bydlet ve Veletržní. Všichni na Letný se na Blanku těšíme. Mužete mi říct, jak pojedu z Břevnova na Prosek přes Suchdol???
Budoucnost patří bagrům!
mic
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.183.41.30
Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 11:12:40    Odkaz na tento příspěvek  

Problém Blanky je v tom, že stáhne dopravu ve směru Prašný most-Holešovice, ale většina aut potřebuje do centra/na magistrálu. Teoretická trasa Blankou do tróje a pak zpátky po magistrále asi nebude příliš vyhledávaná, takže na Letné ven z roury a postát přes náměstí, tak jako dosud
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1821
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 11:30:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

výsledek za dvacet let bude stejný

Dvacet je dost dlouhá doba - konkrétně v Praze se za 17 let 1990/2007 zvýšil počet vozidel celkem i IGK na skoro dvojnásobek. Dopravní výkony (vozokm) přitom šly na 2,8 násobek.

Ale když si vezmu konkrétní místa/ulice, ve kterých jsem bydlel, tak provoz není o nic horší - resp. na Vinohradech i ve Vršovicích bych si troufl říct, že je slabší.

Jef: do maxinákupních center se přece "moderní člověk" nebude harcovat "sockou"

Vezl jste někdy týdenní rodinný nákup sockou?

... Ale voliči to tak asi chtějí...

Třeba nákupní centrum v blízkosti mého bydliště není přizpůsobeno pro rodinné výlety - přesto je tam voličů (tj. dospělých bez dětí) docela dost. A jeho parkoviště je ještě narvanější - z docela velké části auty občanů-voličů, bydlících v nejbližším okolí.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6340
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 11:52:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mic: Stoupněte si na křižovatku Veletržní a Bubenský a mrkněte se jak tam je cvrkot. Na všechny směry stejně. Takže žádná většina někam. Blanka strhne i dopravu P6-P8,9 tedy to co na tý Bubenský/Veletržní vypadá jako že je to P6-P1,2.
Budoucnost patří bagrům!
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1943
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 12:18:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem "původem" z Bubenče a dobře vím, že Veletržní a Letná je průser už mnoho let, takže samozřejmě taky vítám jakoukoli perspektivu zlepšení. Což Blanka jistě bude... jen nebude tak všespásná, jak by se mohlo zdát. Z Prahy 6 kamkoli na východ a severovýchod je to momentálně naprostá hrůza, což by se mohlo víceméně vyřešit, ale on ten směr zrovna na Prosek a do Libně (dejme tomu včetně D8, R10 a D11) opravdu nemusí být dominantní, kdežto směrům z levého břehu do centra Blanka skutečně nepomůže, leda uvolněním ulic od části jiných aut.

Vezl jste někdy týdenní rodinný nákup sockou?

no, není to vůbec dlouho, co jsem i větší nákupy dělal pěšky v těsné blízkosti bydliště... jinak mi samozřejmě taky vyhovuje nakoupit ve větším a odvézt si to autem, ale zrovna ten Nový Smíchov je mimo hypermarketu spíš takové trendy shopping centrum, kam se chodí často třeba pro dvě kravaty nebo jedny tenisky, což mi metrem nebo tramvají nepřijde úplně neproveditelné... A mluvil jsem i o těch kancelářích - já teď pracuju ve velké firmě v jedné nové velké kancelářské budově, která stojí mezi několika jinými velkými kancelářskými budovami. To celé je víceméně u metra, přesto pro většinu lidí okolo prostě patří k nutnému životnímu stylu se do práce přivážet autem, třeba i přes centrum...bez ohledu na to, že kolem deváté ráno se okolí našich budov beznadějně ucpe a stačí jedna menší rozkopávka ke kolapsům i odpoledne.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1944
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 12:22:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak na křižovatce Bubenské a Veletržní se snad právě že odděluje doprava P6-P8/9 od dopravy P6-P1/2/3, ne? I kdybych bral tu část cest z Prahy 6 na Prahu 8 až 9, která může vést přes Karlín, tak to teda na Letné vezmu do tunelu, ale rozhodně nepojedu Veletržní doprava do Bubenské, abych se pak do Karlína točil někde kolem MZ a MD...
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2749
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 15:32:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: Ať chceš, nebo ne, Blanka přitáhne zbytnou dopravu na křižovatky na Praze 6 a následkem toho nelze očekávat na povrchu žádné závratné zklidnění. A ať chceš nebo ne, Blanka se staví teď právě proto, že se nestaví žádný Suchdol, kdyby byl na severu Prahy vnější okruh, tak zůstane Blanka ještě dlouho hezky spinkat na papíře a nakonec se od takové zhovadilosti upustí.

Jo, Mrázovka Smíchovu pomohla, to jo, zmizel tranzit v jednom směru a objevil se neustále přegumokolovaný malý smíchovský okruh, napájející mezi jiným směry městského okruhu. Kdybys bydlel na Smíchově, mluvil bys jinak. Považuju Tě taky za celkem rozumného pološotouše, ale tady z Tebe mluví slepá nabulíkovanost tím, že když se už do něčeho v tomhle městě investuje, tak je to přece automaticky dobře a svaté. A přitom se už několikrát ukázalo, že to tak úplně pravda není - typický příklad z MHD z dneška - přišlo se na to, že předražené Citelisy nejsou zas tak super a skvělé a pořizují se po létech monopolu autobusy od jiného výrobce.

Na Letenské náměstí jsem dojížděl od podzimu 2006 do podzimu 2007 za přítelkyní. Pomocí MHD, taxíků i IAD. A užil jsem si to náramně.
Sem na světě spokojenej, má jen jednu vadu... Holky stojej vzadu, neudělaj řadu...
Kalanis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1041
Registrován: 12-2006

Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 16:59:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin#5796: Kterými šotouši? Silniční variantou šotouše rozhodně ne. A silniční též ječí kvůli Komoko (ověřte si na forum.ceskedalnice.cz). Dál - využití demolice hradeb pro okruh v Praze je krok, který kvůli terénu projít nemohl (ačkoliv ty tunely dokonce ve své části průběhu hradeb odpovídají). A už i tenkrát taky pro přisypané prašulky od investorů úředníkům. Viz problém jménem Magistrála - avška ona dokonce vede v trase hradeb (aspoň od Nuseláku na Těšnov). A co se porovnání potřebnosti R1 a MO - mě třeba pomůže kupodivu obojí.
Milky: Tak tam bude most pro místní dopravu, no bože, to se toho podělá. Tak pod ten most vrazím nějakou vybavenost lázní a je po ptákách.
McB#16063: Asi očekáváno, ale nedodáno. Stížnosti dál na TSK a HDŘÚ.
Jef#1940: To je to kouzlo, že když bude stát R1, tak Barranďáku malinko klesne využití a vzhledem k možnostem napojení a příjezdu na Dvorecký most (obzvlášť na Zlíchově) to fakt pro jinou dopravu než místní kupodivu nevidím. Jo, kdyby pánové mysleli výrazně dopředu, tak z MÚK v Chuchli udělají místní most dál přes Vltavu směrem k Černému Koni. Jen by jim tam asi zavazeli golfisté. A kdyby se opravdu zamysleli, tak ten most udělají z Chuchle na ulici Čs.exilu (což jsou Hodkovičky a Modřany) a Komoko by mohlo padnout.
Ad doba - nakopni Hejla a další Suchdolské za neopodstatněné kecy a brždění...
Káem#6339: A jak mám já jezdit z Proseka do Hostivic nebo na Bílou Horu?
q: Zastávka se vrátí ke stadionu, už je tam i vidět.
Absolut#2749: A to bych zrovna netvrdil. Opět ZáKoS a opět 2 okruhy. Takže by na ní došlo. Možná jinak, ale přeci. Navíc se nám dneska rozvíjí nešvar v podobě používání GPS přímačů s mapami určenými pro osobáky, leč užívanými nákladní dopravou (a ti se pak diví, že se zrovna do zvolené trasy nesloží). Blanka bude po dostavě pro nákladní dopravu stále zavřená a náklaďáky budou mít na severu smůlu, dokud se prostě 518 a 519 R1 nepostaví.
Helejďme, nechcete to přesunout k dálničářům?
Doprava nebo něčí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely... K-Report do mobilu
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5084
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 17:11:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak pod ten most vrazím nějakou vybavenost lázní a je po ptákách.

Tak to ani omylem. Pravdu má Milky.
Pro všechny DJs: Hrát toto léto Já vítám déšť je tak trochu nešťastné...
(I když uznávám, že pan Krečmar ten text myslel tak trochu jinak ;-))))
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5797
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 17:20:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vratislav:
Blanka je součástí okruhu kolem centra Prahy. vnější okruh je pro obyvatele vnitřní části Prahy k ničemu. Pokud se budu chtít dostat z Dejvic do Libně nebo do Hostivaře, těžko pojedu přes Suchdol. Tranzitní dopravou přes Letnou nemyslíme tranzit Plzeň-Hradec Králové, ale tranzit, který nemá výchozí ani cílový místo v Holešovicích!

(Příspěvek byl editován uživatelem Martin.)
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5798
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 17:22:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jef:
Každopádně taky nepovažuju za šťastné, že bude dřív Blanka než vnější okruh.
A co je tedy řešení? Současný stav, kdy přes Letnou projede 70 tisíc aut? Nebo snad existuje město na celém světě, které otevřelo veškerý okruh naráz? Já takové neznám a čekat dalších 10 let než se otevře Suchdol, je lepší ten dnešní tranzit "Letenské náměstí" poslat pod zem.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5799
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 17:28:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mic:
ale většina aut potřebuje do centra/na magistrálu.
Nesmysl, většina aut (podle statistik) asi 70% jede v trase P6-Most Barikádníků.

jef:
Z Prahy 6 kamkoli na východ a severovýchod je to momentálně naprostá hrůza, což by se mohlo víceméně vyřešit, ale on ten směr zrovna na Prosek a do Libně (dejme tomu včetně D8, R10 a D11) opravdu nemusí být dominantní,
Znovu a znovu. Blanka je součást Městského okruhu, který až se dokončí, bude tvořit prstenec. Jak se dá takový okruh postavit a otevřít v jediný den? Prostě se staví po částech a některé jeho části nemusí být v danou dobu zrovna ideální (viz Strahovský tunel odnikud nikam. Jenže hle najednou je tu Blanka, která nasaje ohromnou zátěž z nábřeží v trase Modřany/Strakonická > D8. Tak to prostě je a smiřte se s tím. Mraky aut po Smetanově nábřeží dnes jezdí raději kolem Vltavy, protože jet do Strahovskýho tunelu, skončí na Miladě Horákový v zácpě. Nikdo netvrí, že Blanka je všespásná, jen sakramentsky pomůže. Až (2016?) Bude hotovo všude, věřte mi, že si centrum sakra oddychne a tramvaje taky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Martin.)
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5800
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 17:41:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Absolut:
Ať chceš, nebo ne, Blanka přitáhne zbytnou dopravu na křižovatky na Praze 6
Nesmysl! Z žádné statistiky nevyplývá, že se po otevření nějaké komunikace zvýšil skokem počet aut. Počet aut přibývá po exponenciále každý rok bez ohledu na to, jestli je na Letný stupen 3 nebo 5. Počet aut v ulicích měst přibývá na základě kupní síly obyvatel, kteří si za a) mohou dovolit koupit auto a za b) mají na jeho provoz. Automobil se chová jako jákakoliv komodita (kromě hazardu).

A ať chceš nebo ne, Blanka se staví teď právě proto, že se nestaví žádný Suchdol
To jsi vzal kde? Pokud se podíváš na harmonogramy staveb MO a PO někdy z 90. let, tak Blanka figurovala vždy po dobudování spojení Strahovský tunel-Barranďák. Blanka se staví proto, protože jí staví magistrát ze svých peněz. Vidět souvislost v Suchdole je kravina.

Jo, Mrázovka Smíchovu pomohla, to jo, zmizel tranzit v jednom směru a objevil se neustále přegumokolovaný malý smíchovský okruh, napájející mezi jiným směry městského okruhu.
Opět nemáš pravdu. Po malém Smíchovském okruhu projede opravdu méně aut než před otevřením Mrázovky. To je prostě fakt. A nápajecí komunikace? Jestli máš na mysli Radlickou nebo Vrchlického, tak tady byl pokles automobilů značný. Jiráskův most je s 90. lety zhruba nastejno. Na Smíchově nemusím bydlet abych tvrdil opak, nacházím se v této části Prahy dost často, abych mohl tvrdit, že situace je výrzaně lepší než před deseti lety. Já si nepamatuju, že bych Kartouzskou projel za posledních 5 let v zácpě - stejně tak Vrchlického nebo Vltavskou. Před deseti léty? No jéje..

že když se už do něčeho v tomhle městě investuje, tak je to přece automaticky dobře a svaté.
Jistě, třeba metro do Motola nebo do Letňan, kterého se tak "zastávám"

přišlo se na to, že předražené Citelisy nejsou zas tak super a skvělé a pořizují se po létech monopolu autobusy od jiného výrobce.
Nebylo to náhodou tak, že J&T někomu na magistátu nasypala? Jen se ptám... Mimochode, víš, že SOR není o mnoho lacinější?
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2751
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 19:10:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martine, nemá to cenu. Já v tomhle městě žiju, ty žereš jeho popis od populistů, kteří mu vládnou. Až budeš kandidovat v komunálních volbách, tak Tě se zaťatými zuby budu volit, protože to bude jistota výkalů modrých ptáků se kterejma se jakž takž dá pracovat.
Sem na světě spokojenej, má jen jednu vadu... Holky stojej vzadu, neudělaj řadu...
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2752
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 19:13:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kalanis: Jo, zákos žije perfektně dál :-) super, že aspoň někdo tady VÍ. Můj názor je, že Blanka je špatně, že se dopouštíme po 35 letech stejného zvěrstva, jako s magistrálou. Myslím, že v tomhle sektoru měl mít vnitřní okruh zákosu jiné dívčí jméno.

Jo a žluté lázně jsou dáááávno vyřešené.
Sem na světě spokojenej, má jen jednu vadu... Holky stojej vzadu, neudělaj řadu...
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 4957
Registrován: 6-2002

Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 19:20:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diskuse na téma Blanka & spol. přesunuta z Ttramvají v Praze.
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2754
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 19:22:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tohle vlákno naštěstí nečtu, takže bude mít Martin veget :-)
Sem na světě spokojenej, má jen jednu vadu... Holky stojej vzadu, neudělaj řadu...
Kalanis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1042
Registrován: 12-2006

Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 20:24:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, ze Zákosu a roštu se udělaly změnou tvarů křižovatek okruhy. ALE šlo za těch 10 let po revoluci (v těch společenskopolitických turbolencích) vymyslet něco lepšího a nenarazit na cokoliv, navíc při té míře připravenosti a rozestavěnosti? Napovím - odpověď zní: Ne, nešlo - prachy, politika, jiné zájmy... Protože jinak bychom tu měli daleko horší situaci, než už máme, a minimálně dalších 20 let by trvalo nový plán postavit a pospouštět. I Suchdol se ostatně hubou staví už od roku 1938...
Ad Blanka - bude za pár desítek let sranda, jestli se Praha bude dále rozrůstat, neb hrozí, že bude třeba Blanku rozšířit na 3 a 3 (jinými slovy - už teď chybí rezerva).
Ad lázně - můžeš poslat přes SZ jak?
Ad čas stavby - části 518 a 519 (Letiště - Suchdol - Březiněves) se měly stavět PŘED Blankou. Avšak situace byla taková, jaká byla, obstrukce neberou dodnes konců, severní část okruhu v nedohlednu a Blance tikal budík všemožných povolení umožňujících vydání povolení stavebního (což bývá čas, který není radno propásnout). Takže se prostě začalo stavět. A je fakt, že stát nedává na tuhle soustavu tunelů ani halíř a cvaká to jen magistrát.
Šmitec - o dálnicích se hádám jinde.
Doprava nebo něčí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely... K-Report do mobilu
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2759
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 22:43:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Kalanis:

Jestli se bude dál Praha rozrůstat (a to jistě bude) a bude to generovat potřebu rozšíření Blanky, pak je něco strašlivě systémově špatně podle modelu USA. To je, pane Kalanis, jako kdybyste tvrdil, že nárůst zástavby na Jesenicku vyvolá potřebu zvýšení počtu jízdních pruhů v Ječné na 4+0 za cenu zrušení tramvaje. Prostě totální pípovina a ukázka toho, jak město žít nemá. Což je ostatně i celá Blanka a začalo to volbou varianty trasy MO.

Lázně šířit nebudu, sorry. Fakt nemám zájem rozebírat s šotoušema práci.
Sem na světě spokojenej, má jen jednu vadu... Holky stojej vzadu, neudělaj řadu...
P_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 536
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 12. srpna 2009 - 10:01:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už o tom psal snad i denní tisk, že ten most se předpokládá nikoli skrz lázně, ale kus dál po proudu, někde před špičkami ostrovů.
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 404
Registrován: 1-2004
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 13:39:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: Nesmysl! Z žádné statistiky nevyplývá, že se po otevření nějaké komunikace zvýšil skokem počet aut. Počet aut přibývá po exponenciále každý rok bez ohledu na to, jestli je na Letný stupen 3 nebo 5.

Právě že už 7 let ne (viz dopravní ročenky). Není kapacita, ulice jsou naplněné k prasknutí, takže počet aut v centru už neroste, nemá totiž kam. Skokově vzroste až po dostavbě Blanky.

Počet aut v ulicích měst přibývá na základě kupní síly obyvatel, kteří si za a) mohou dovolit koupit auto a za b) mají na jeho provoz. Automobil se chová jako jákakoliv komodita (kromě hazardu).

Ve chvíli, kdy je kapacita ulic naplněná, tomu tak přestává být. Pak se automobil začne chovat jako voda: Proteče jen tolik, na kolik uděláte potrubí.
Hynek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 242
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 13:48:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vratislav: Dovolím si nesouhlasit, vozidla stále přibývají a poznat to je ve stále se prodlužující ranní i odpolední dopravní špičce v centru Prahy...
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 405
Registrován: 1-2004
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 15:10:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je pravda na hranicích Prahy, kde počet aut skutečně stále roste, ale do historického centra se už nevejde ani nárazník (loni byl dokonce asi 2% pokles, tipuju kvůli zhoršení průjezdnosti Letnou).
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1826
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 15:51:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

do historického centra ... loni asi 2% pokles - zhoršení průjezdnosti Letnou

Zhoršení průjezdnosti Letné (která s "historickým centrem" nemá nic společného) naopak dopravu po trase Chotkova - Klárov - Čechův nebo Mánesův most do historického centra přivádí.

Ale jinak souhlasím s tím, že v centru Prahy (tom širším) je situace daleko klidnější než dříve. Třeba upravený Bulhar zkrátil ranní kolony na Husitské i Seifertově (tedy příjezd na hranice skutečně historického centra) na polovinu.
A kolaps typu neprůjezdnosti celého centra od Vršovic, Smíchova a Libně/Karlína, který včera předvedly "linky S" i "R + EC", tak ten na silnicích nastal snad naposledy ve dnech 21.-25.8.1968.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1952
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 16:22:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jde o to, že výstavba kapacitních silnic generuje další individuální dopravu. Ty zácpy přece jen dost odrazují, ale až se řekne "postavili jsme vám krásné tunely, aby se vám jezdilo dobře autem, v Troji si zajedete pod zem a vyjedete po pár minutách na Barrandově", tak aut v ulicích přibyde. A nebudou jezdit jen tunelem tam a zpátky, přibyde jich i na ostatních komunikacích a dost provozu zůstane i tam, kde mají tunely ulehčit.

Jinak opakuji, že Mrázovka, Strahovský atd. situaci v ulicích určitě zlepšily - zrovna dneska jsem tamtudy jel a jezdím tamtudy rád, což o to, se stavem předtím to nejde srovnat. Je nicméně trochu otázka, jestli je zlepšení plynoucí z Mrázovky, Blanky atd. (i dlouhodobě) úměrné tomu, jak velkolepé a nákladné stavby (nejen na výstavbu, jistě i na provoz) to jsou.