K-report
 

Archiv do 12. listopadu 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Školy se zaměřením na dopravu » Archiv do 12. listopadu 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Michal_Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.103.189
Odesláno Pátek, 23. října 2009 - 17:12:59    Odkaz na tento příspěvek  

Pane kolego , víte co je dle mého názoru dopravní výzkum ? Umění co nejsložitěji popsat velmi jednoduché dopravní procesy.
Bouhžel u nás se dělá z jednoduchých dopravních procesů (= něco někam jede/letí/pluje) "věda pro vědu".
Pak samozřejmě není čas na opravdový dopravní výzkum. Ten by se měl pokusit odpovědět na otázky typu

Proč nám někde jezdí tolik aut/cestujících?
Jak by se jejich proudy změnily, kdybychom přidali pruh/kolej?
Odkud se berou a proč jezdí zrovna tam, kam jezdí?
Je žádoucí zvyšovat "do nebe" kapacitu silnic?
Jak lze nalákat cestující do veřejné dopravy, a tím silnicím aspoň trochu ulehčit?
Jak souvisí doprava s územním plánováním (rozmístěním zdrojů a cílů cest)?
Atd. atd. Tohle už JE věda. A protože soukromý sektor profituje pouze z aplikovaného čistě technického výzkumu, výzkum v dopravě nemá důvod podporovat. A právě od toho by tu měly být FD a DFJP.

V civilizovaných zemích vyhodnocují pohyb aut, prodeje jízdenek, vymýšlejí sofistikované dotazníky atd. Získaná data (která u nás většinou chybí...) proženou statistikou, optimalizací, nebo jimi nakrmí dopravní modely. Pak mají aspoň přibližnou představu, kde co stavět a jak to dimenzovat.
Michal_Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.103.189
Odesláno Pátek, 23. října 2009 - 17:14:59    Odkaz na tento příspěvek  

To se tam probírá ? To pokládám za prospěšnější výpočty propustností na DFJP , neboť tento předmět učil lidi alespoň myslet a způsob tohoto myšlení se dá využít i mimo železnici.
Teoretizování na téma taktový grafikon , kolik tam udělat vrstev a jak zaplnit propustnost tratě a vytvořit co nejlepší nabídku je zcela k ničemu , pokud se nezohlední finanční stránka věci. Spíše by to mělo být pojato jako hledání optima v situaci , kde na jedné straně bude dejme tomu spokojenost průměrného zákazníka a na druhé straně finance. Dělat čáry do GVD umí každý , ale zanalyzovat situaci a vytvořit něco s čímž budou všichni spokojení , co bude fungovat a přitom stát minimum..... to je umění.

Hrochovi tímto děkuji za pěknou odpověď. Podotýkám jen, že to je právě úkol pro tu ekonomiku, která podle pracujícího absolventa vlastně vědou není...

Technologie má více podob. Plánování nabídky opravdu není příliš vědecké. Koncept je dílem několika hodin, ale věda je ten koncept protlačit hradbou lidské blbosti (ČD, SŽDC, kraje). To je tak 90% úsilí.
Pokud je výpočet propustnosti anebo nabídka špatně udělaná, je GVD k ničemu. Samotné technické výpočty ho nespasí. Když mezi osmou a dvanáctou nepojede žádný vlak, je lepší trať zrušit.

Špičkový expert na ekonomiku provozu vlakotramvají se u nás asi moc neuplatní.
Tak takovýhle expert asi opravdu ne. Ale kdo studoval vlakotramvaje a zajímal se o to, ví dost o železnici i MHD, takže má více potenciálních zaměstnavatelů.

Tyhle obory stejně nikdo nedělá pro prachy - buď jsou to nadšenci, nebo lemplové, kteří by se jinde neuchytili.
Zutý_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 291
Registrován: 1-2007

Odesláno Sobota, 24. října 2009 - 20:09:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak lze nalákat cestující do veřejné dopravy, a tím silnicím aspoň trochu ulehčit?
To není věda, ale marketing.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1527
Registrován: 2-2004

Odesláno Sobota, 24. října 2009 - 20:12:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

věda je ten koncept protlačit hradbou lidské blbosti
Tak to je "věda" opravdu jen v přeneseném slova smyslu.
Michal_Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.122.13
Odesláno Sobota, 24. října 2009 - 22:14:27    Odkaz na tento příspěvek  

To není věda, ale marketing.
Tak to je "věda" opravdu jen v přeneseném slova smyslu.


Dejme tomu.
Zatím to ovšem musí dělat VŠ, protože dopravci a správci infrastruktury to evidentně nezvládají. Až se (doufejme) vychová dost příčetných odborníků, a ti se postupně propracují na zodpovědná místa, může se VŠ věnovat opravdu už jen vědě a výuce.
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 3-2009
Odesláno Neděle, 25. října 2009 - 09:04:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové , nedá mi to ,patří to sice trochu jinam , ale dovolím se svoji reakci:

Michal Drábek:

To , co jste zde popsal nemá s vědou nic společného. Jde totiž pouze a jen o obchod v přeneseném slova smyslu.
Podobné problémy jak nejlépe prodat své zboží , budete řešit , když budete třeba šéfem oddělení prodeje ve firmě MADETA České Budějovice.

Když mezi osmou a dvanáctou nepojede žádný vlak, je lepší trať zrušit

Co je lepší ? Když tam pojede deset vlaků , které přepraví celkem 60 cestujících , nebo když tam nepojede nic? Dle mého je lepší druhá varianta , protože tržby z těch 60 cestujících s největší pravděpodobností nepokryjí ani variabilní náklady.

Nezapomínejte , že koleje neslouží jenom osobní dopravě. Pak je třeba , aby někdo kompetentní se vyjádřil , co je z hlediska dlouhodobé strategie lepší. Zda prázdné osobní vlaky a úbytek pár osobních aut na silnicích , nebo třeba nákladní vlaky a úbytek kamionů na silnicích. To , že podíl železniční nákladní dopravy na trhu klesá , je mimo jiné i zapříčiněno její časovou nespolehlivostí , kdy nákladní vlaky často dosahují i enormních zpoždění.
W3C
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.21.157
Odesláno Neděle, 25. října 2009 - 12:59:19    Odkaz na tento příspěvek  

Souhlasím. Taky si myslím, že Michal Drábek je sice fanda do železniční dopravy či trochu šotouš (v dobrém slovy smyslu), ale chybí mu souvislosti. Ale to se snad ještě něco během svého bakalářského nebo inženýrského studia dozví. Protože jinak to jsou jen výkřiky do tmy - když se řekne "A", musí se říct i "B". Nic není tak černobílého, v dopravě to platí nadvakrát.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6173
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 25. října 2009 - 14:10:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naroznej:
Souhlasím. (Nicméně to neznamená zavrhovat ITJŘ. I v něm je možné aplikovat špičky a sedla, či trať zrušit.)
Jen si dovolím nesouhlasit, že nespolehlivost je zaviněna počtem vlaků. Každý vlak má v plachtě nějakou svojí trasu a podle té by měl jet. Nevím o tom, že by byly nějaké požadavky na trasu zamítány. Nebo snad ano?
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
W3C
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.21.157
Odesláno Neděle, 25. října 2009 - 19:13:07    Odkaz na tento příspěvek  

Michal Drábek - 22.10. v 16:51:
"Integrální taktový grafikon - na DFJP se tomu říká Integrovaný taktový jízdní řád"

Ještě mám v živé paměti, jak se Drdla na přednášce o ITJŘ v předmětu IDS rozčiloval, že v tom na FD ČVUT dělaj pěknej hokej. Tohle jsem si napsal a zatím tyhle poznámky ještě nevyhodil.

Na přednášce nám povídal, jak správně přeložit z němčiny jejich "Integrale Taktfahrpläne" případně "Integrierte Taktfahrpläne". Protože "Fahrplan" je "jízdní řád", tak "Taktfahrplan" je "taktový jízdní řád". Dále "Integrale" se dá prý přeložit podle slovníku buď jako "integrální" (s poznámkou mat. jako matematický) nebo jako "ucelený", "jednotný", "celistvý" či "integrovaný". Proto jako závěrečný překlad pro "Integrale Taktfahrpläne" řekl "Integrované taktové jízdní řády".
Pak nám řekl, že na FD ČVUT používají zmatečně "Integrální taktový grafikon", což je podle něj blbost, protože "integrální" by bylo něco od integrálů a dále jako "grafikon" se prý používá v němčině "Graphikon" nebo "Bildfahrplan" (tedy "obrazový" nebo "nákresný" jízdní řád).

Nechám na každém, co si o tom myslí. Mě to vysvětlení od Drdly připadalo jako logický. A taky nám řekl, že z toho nemá radost, že tímto zmateným překladem tohodle dělají na FD ČVUT chaos v odborných definicích, když na dopravní VŠ by toto být prý nemělo.}
Co si myslíte, má Drdla pravdu?
Závěrem: Řídím se ve svým příspěvku podle hesla: jak jsem koupil, tak prodávám, přesněji jak jsem to od něj slyšel, tak píšu. Tím nechci dávat ruku do ohně za to, co nám Drdla říkal.
Michal_Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.122.13
Odesláno Neděle, 25. října 2009 - 19:56:56    Odkaz na tento příspěvek  

Podobné problémy jak nejlépe prodat své zboží , budete řešit , když budete třeba šéfem oddělení prodeje ve firmě MADETA České Budějovice.
Jasně, ale veřejná doprava neumožňuje nějaký extra vejvar, pomineme-li Žluťáka. Proto se u marketingu VHD dostáváme do poněkud absurdní situace, kdy se dopravu snaží "prodávat" někdo, komu jsou často vypláceny dotace bez ohledu na plnění kvality či růst počtu cestujících. V případě dálkové a regionální dopravy objednávané v závazku veřejné služby se to dá částečně ošetřit nastavením podmínek výběrového řízení.
Než mě tu zas někdo chytne za slovo, dodám jen, že si nedělám iluze o reálné situaci v ČR, kdy každou železniční výběrovku zahraje do autu lobby ČD...

Co je lepší ? Když tam pojede deset vlaků , které přepraví celkem 60 cestujících , nebo když tam nepojede nic? Dle mého je lepší druhá varianta , protože tržby z těch 60 cestujících s největší pravděpodobností nepokryjí ani variabilní náklady.
Správně. Ač šotouš, nebráním se nahrazování vlaků na takovýchto tratí autobusy. To se nevylučuje se zachováním nákladního provozu! (Omlouvám se za zavádějící výraz "trať zrušit". Myslel jsem zrušení osobní dopravy) Jen je třeba je objednávat déle než na rok (např. 5-10 let), aby obce měly jistotu dopravní obslužnosti.
Michal_Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.122.13
Odesláno Neděle, 25. října 2009 - 20:01:00    Odkaz na tento příspěvek  

Pak nám řekl, že na FD ČVUT používají zmatečně "Integrální taktový grafikon", což je podle něj blbost, protože "integrální" by bylo něco od integrálů a dále jako "grafikon" se prý používá v němčině "Graphikon" nebo "Bildfahrplan" (tedy "obrazový" nebo "nákresný" jízdní řád).
Ač z FD, taky mě netěší ten bordel v termínech. Nevím pravda, kdo přinesl ten pojem do ČR první - DFJP, FD, či snad ještě Žilina?
Na obhajobu bych snad jen dodal, že v češtině lze pojem "grafikon" chápat jako pojem nadřazený jízdnímu řádu. GVD jsou i oběhy, turnusy apod. Ale nebyl jsem u toho a tudíž nevím, co k tomu překladatele vedlo.
Kdyby spolu ony dvě školy víc mluvily (nebo vůbec vznikla jen jedna!), nemuseli bychom to teď řešit...
Michal_Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.122.13
Odesláno Neděle, 25. října 2009 - 20:13:01    Odkaz na tento příspěvek  

Souhlasím. Taky si myslím, že Michal Drábek je sice fanda do železniční dopravy či trochu šotouš (v dobrém slovy smyslu), ale chybí mu souvislosti. Ale to se snad ještě něco během svého bakalářského nebo inženýrského studia dozví. Protože jinak to jsou jen výkřiky do tmy - když se řekne "A", musí se říct i "B". Nic není tak černobílého, v dopravě to platí nadvakrát.
Jaké souvislosti mi chybí? Kde jsem neřekl "B"? Pokud je připomínka obsáhlejší, pošlete mi ji na mail.
Jestli souvislostmi myslíte ŽALOSTNÝ stav dopravy v ČR (= "vymýšlím si vzdušné zámky"), naprostou ZKORUMPOVANOST tzv. elit (= "nedalo by se to ufinancovat") a ZAOSTALOST v koncepčním myšlení - v některých směrech až o 30 let (= "to by se stejně neprosadilo"), tak těch jsem si samozřejmě vědom, a proto budu rád i za "mírný pokrok v mezích zákona".

Předpisy a legislativa se dají nastudovat. Základní povědomí o tom, co potřebuju, snad mám, ale studuju radši obecné principy, než se biflovat nazpaměť nějaký výplod polovzdělaného úředníka , který se nadto dvakrát do roka mění.

Že nic není černobílé, s tím souhlasím. Asi máte ten dojem pro mé zkratkovité vyjadřování v příspěvcích. Odbornou debatu ale nepovedu tady, bo je to namáhavé a těžkopádné. Dávám přednost osobnímu setkání, pokud možno ne v hospodě, kde neslyšíte vlastního slova.

Asi budu muset vrátit diplom... Ale ještě než tak učiním, zeptám se, zda W3C dělá v železniční/veřejné dopravě, nebo jako mnozí odešel za lepším.
W3C
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.21.157
Odesláno Neděle, 25. října 2009 - 20:38:16    Odkaz na tento příspěvek  

1) Nedělám ani v železniční/veřejné dopravě, ani jsem neodešel za lepším, ještě se "v rámci studijního procesu na DFJP profiluju".
2) Jako vysvětlení to zkratkovité vyjadřování v příspěvcích beru, fakt to vypadalo nesourodě. Ale má připomínka nebyla osobní, to pozor. Takže ty souvislosti mi chyběli v těch příspěvcích, protože se zatím neměl možnost osobního kontaktu a nemůžu osobně hodnotit.
3) Někteří vyučující totiž u nás na fakultě už studenty připravujou na to v praxi, že nejprve řeknou, jak by to mělo být a pak řeknou, jak to někdy bohužel je (co za "osoby" bez znalostí rozhoduje, často jen "myslí politicky" apod.).

To je ode mne všechno, snad si rozumíme. Hawk - neboli po indiánsku domluvil jsem.
Pavel_blaha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 227
Registrován: 7-2004

Odesláno Neděle, 25. října 2009 - 20:56:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hawk - neboli po indiánsku domluvil jsem.

Asi jste chtěl říct "howgh"...
"Přišel jsem se rozloučit a připomenout Ti, že jsem nezapomněl... na osmačtyřicátej!"
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1528
Registrován: 2-2004

Odesláno Neděle, 25. října 2009 - 21:07:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

veřejná doprava neumožňuje nějaký extra vejvar, pomineme-li Žluťáka
Obávám se, že ani nenáviděný Žluťák nemá vejvar, to bych se spíš poptal u některých kamarádů ČD.

Pak nám řekl, že na FD ČVUT používají zmatečně "Integrální taktový grafikon", což je podle něj blbost, protože "integrální" by bylo něco od integrálů a dále jako "grafikon" se prý používá v němčině "Graphikon" nebo "Bildfahrplan" (tedy "obrazový" nebo "nákresný" jízdní řád).
To je fakt strašně důležitá věc, jestli je to "ITG" nebo "ITJŘ".
Michal_Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.122.13
Odesláno Neděle, 25. října 2009 - 21:19:01    Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: Kontaktujte tvůrce pojmů ITG a ITJŘ (Google vám budiž nápomocen), a navrhněte jim, ať se domluví. Já jsem malý pán .

W3C: Držím palce ve studiu, a mohu-li doporučit, pokuste se na ERASMUS navštívit Švýcarsko, Německo, Nizozemí nebo Rakousko. Ostatní země mají železnici taky technicky vyspělou, ale pokud vím, jen Germáni v tom mají systém. Samozřejmě záleží na oboru - předpokládám TŘD.
Michal_Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.122.13
Odesláno Neděle, 25. října 2009 - 21:39:24    Odkaz na tento příspěvek  

Jinak můj radikalismus pramení právě z pár semestrů v německy mluvícím zahraničí. Jsem si vědom rozdílů v technice a mentalitě, ale přesto mě některé naše normy nepřestávají vytáčet.

Jeden příklad za všechny: Nejsem zabezpečovák, ale proč nemůže být tříznaký autoblok taky na zábrzdnou vzdálenost 700, resp. 400 m? V uzlech Praha, Brno a Ostrava bychom tak mohli jít ve špičce na následné mezidobí 2 min. V plánovaném GVD a s ohledem na stabilitu nám třeba postačí 3 min, ale ty 2 min jsou důležité třeba pro postupné tlumení přeneseného zpoždění. Mám silné podezření, že s tím AB se prostě jen někomu nechce.

Nechci tady zabíhat do detailů, spíš naznačit způsob mého uvažování. Nerad bych skončil někde v kanclu jako stroj na vyplňování výkazů a vymýšlení oficiálních psaní, která nic neřeší. Na to by mi opravdu stačila matura.
Michal_Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.122.13
Odesláno Neděle, 25. října 2009 - 21:40:39    Odkaz na tento příspěvek  

Howgh. Domluvil jsem.
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3663
Registrován: 11-2005

Odesláno Pondělí, 26. října 2009 - 00:45:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejsem zabezpečovák, ale proč nemůže být tříznaký autoblok taky na zábrzdnou vzdálenost 700, resp. 400 m?

Já taky ne, ale pokud je tam odpovídající nižší traťová rychlost (na zábrzdnou), tak si myslím, že i může...
Zvířata jednají pudově a proto po vás pudou...
Když chceš něco udělat pořádně, musíš to udělat sám.
ICQ 311-297-744
the total error
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.147.70
Odesláno Pondělí, 26. října 2009 - 12:50:52    Odkaz na tento příspěvek  

W3C - 23.10. ve 23:11:

Ale houby. Vynášíte tady doc. Dr.Dlu do nebes i s tím ITJŘ. Nechápu, proč zrovna tuhle věc potřebuju znát? Proč z toho ITJŘ vyhazuje o zkoušky, když to u nás v Česku není?
Michal_Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.122.13
Odesláno Pondělí, 26. října 2009 - 15:42:15    Odkaz na tento příspěvek  

Já taky ne, ale pokud je tam odpovídající nižší traťová rychlost (na zábrzdnou), tak si myslím, že i může...
Pokud vím, nejde to (na rozdíl od návěstidla se samostatnou předvěstí). Přoč by se jinak vymýšleli se čtyřznakým? Ale možná je to horká novinka.
STS Chvojkovice-Brod
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.124.6
Odesláno Pondělí, 26. října 2009 - 20:10:31    Odkaz na tento příspěvek  

the total error:
Skutečný total error.
To se jako máme učit pouze o tom, co je v ČR? To asi ne
Koukám, tady je někdo zakomplexovanej. Copak, on vyhodil od zkoušky?
W3C
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.21.157
Odesláno Úterý, 27. října 2009 - 20:35:07    Odkaz na tento příspěvek  

STS Chvojkovice-Brod:
Toho Total Errora bych si nevšímal, jeho názory jsou jen total error.
Koukám, že by chtěl získat titul bez učení a povinností. Tak ať jde na právničinu do Plzně.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6178
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 27. října 2009 - 21:59:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W3C:
Tak tak.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 51556
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 28. října 2009 - 08:36:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud vím, nejde to (na rozdíl od návěstidla se samostatnou předvěstí). Přoč by se jinak vymýšleli se čtyřznakým?
I čtyřznaký už nově „nelze”. Ostatně proč asi byl z Holešovic do Libně nahrazen cesťáky, když se (kupodivu) zjistilo, že s klasickým AB (se zábrzdnou 1000 m) by se to nemuselo dát vyjezdit.
Že je to v principu blbost? Asi jo, ale dle normy to tak je. Optejte se z zabezpečovacím tématu, tam to bude někdo vědět přesně.
I důvod zavádění čtyřznakého bych hledal trochu jinde (ale zda už tehdy musel mít AB 1000 metrů, to netuším).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Pavouk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 732
Registrován: 9-2008

Odesláno Středa, 28. října 2009 - 08:57:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejsem zabezpečovák, ale proč nemůže být tříznaký autoblok taky na zábrzdnou vzdálenost 700, resp. 400 m?

Sjednocení tratí s AB na ZV 1000 m přišlo z důvodu výpočtu reakčních dob a také provozu vozidel, jejichž VZ generuje brzdnou křivku. Ale existují ještě tratě, kde zůstala návěstidla autobloku na ZV 700 m.
Líná huba, holé neštěstí ...
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 5701
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 29. října 2009 - 13:21:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ostatně proč asi byl z Holešovic do Libně nahrazen cesťáky

No protože snad odb. Rokytka se stala součástí žst. Praha Holešovice, tak těžko může být v obvodu stanice AB jako na širé trati. Aspoň tak jsem si to dosud myslel.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Mono_mono
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 293
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 02. listopadu 2009 - 12:08:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chtěl bych se zeptat,jestli u ČD existuje něco jako brigády?

Nevíte někdo jestli je SŠ v Praze 1 Masná dobrou volbou? Chtěl bych se hlásit na Provoz a ekonomika železniční dopravy nebo tak něco.Dík.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6199
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 02. listopadu 2009 - 12:41:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mono Mono:
Nevíte někdo jestli je SŠ v Praze 1 Masná dobrou volbou?
Já myslím, že ano. Určitě to považuji i po absolvování za lepší volbu naž gympl. Pokud není člověk na matiku a fyziku úplně levej, tak pak není problém se hlásit i na VŠ.
Kámoš přitom dělal i brigádu na stavědle/hradle, což je odpověď na druhou otázku.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
Mono_mono
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 298
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 02. listopadu 2009 - 13:20:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch-díky,tak už vím kam podat 1.přihlášku.
Sokolík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 3-2009
Odesláno Pátek, 06. listopadu 2009 - 11:23:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mono Mono: Musím jen souhlasit s hrochem, akorát k té brigádě, otázkou je kde by si chtěl brigádničit, ono totiž míst pomalu ubývá a ne všude jsou potřeba provozní zaměstnanci, vím to z vlstní zkušenosti..., a musíš potom počítám s tím že tomu obětuješ dosti času.
Luvy
Wyatt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 233
Registrován: 8-2008

Odesláno Sobota, 07. listopadu 2009 - 21:17:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mono Mono: Tak to jsme dva :-)

Mohu se zeptat, zda-li někdo neví, zhruba kolem jakého průměru známek se loni přijímalo na tuto školu? :-) Díky moc za odpověď...

(Příspěvek byl editován uživatelem Wyatt.)
Mono_mono
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 309
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 08. listopadu 2009 - 10:21:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wyatt-mělo by to být zde:http://www.spsdmasna.cz/
Wyatt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 234
Registrován: 8-2008

Odesláno Neděle, 08. listopadu 2009 - 13:28:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No já to tam právě hledal, ale našel jsem jen to, jak se vypočítává průměr. Ale chtěl bych vědět, kolem přibližně jakého průměru se loni přijímalo, abych měl nějakou představu, zda-li se tam se svým prospěchem dostanu :-)
Mono_mono
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 313
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 08. listopadu 2009 - 13:33:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prý tam byl kdysi potřebný průměr do 2,4 na příští školní rok se neuvádí,asi si vyberou toho kdo se jim líbí a kdo ne.
Ne,prostě čim lepší průměr,tím větší šance.No tak uvidíme...

(Příspěvek byl editován uživatelem mono_mono.)
Bovafhd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 97
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 10. listopadu 2009 - 21:24:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to teda nevím. I když toto vlákno jen sleduji, protože synovec se také poohlíží po nějaké škole (vysoké) a já ho chci nasměrovat do dopravy a celkově na K-report přizpívám jen sporadicky, tak tentokráte udělám výjímku. Nedá mi to nereagovat na ten uváděný průměr. Já dokončoval základku (před 18-ti lety) s průměrem vždy 1,27 a to obě pololetí 8. i 9. třídy a to jsem byl z těch slabších žáků ve třídě , proto se mi průměr 2,4 zdá nějak moc ..., potože já dokončoval střední školu s průměry, tuším, 1,85 nebo 1,95 (jen u maturity jsem měl za 4 z češtiny) už si to nepamatuji a hledat se mi to nechce.

Když už píši příspěvek tak toho využiji a zeptám se znalejších, jak velkou má synovec šanci na úspěšně absolvovat dopravní katedru(buďto UPCE nebo ČVUT) má-li(ještě ne, ale snad bude) střední průmyslovou školu strojírenskou - obor strojírenství?

(Příspěvek byl editován uživatelem bovafhd.)
Beňa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 64
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 10. listopadu 2009 - 21:58:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Bovafhd: Já jsem ze strojárny a není v tom na upce žádný problém, je nás takových více. Jediné v čem je výhoda gymnázia je to, že mají lepší přístup ke studiu a umí se nadrtit nazpaměť velké množství nesmyslů. Upce není nijak těžká škola a v podstatě každý, kdo na to totálně nekašle nebo není úplná guma, tak to musí minimálně na Bc dotáhnout.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 51844
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 10. listopadu 2009 - 22:16:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jediné v čem je výhoda gymnázia je to, že mají lepší přístup ke studiu a umí se nadrtit nazpaměť velké množství nesmyslů.

Tak to sotva. Nebo už opravdu úroveň gymplů šla do takové míry do a jsou to jen "střední školy bez zaměření"?
I když zde asi stále bude rozdíl mezi čtyřletým a osmiletým. Ty čtyřleté vždycky trochu sklouzávaly k učení se "nesmyslů", aby maturita čtyřletých byla aspoň trochu srovnatelná s osmiletými.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1398
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 10. listopadu 2009 - 22:37:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky jsem nějak na gymplu nepochytil "lepší přístup ke studiu a umění nadrtit se velké množství nesmysl". Co jsem pochytil a na DFJP se hodilo, to byla především matematika (třeba derivací a integrací byli spolužáci z jiných škol zpravidla nepolíbeni) a deskriptivní geometrie.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 51845
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 10. listopadu 2009 - 23:03:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A schopnost se na něco podívat v souvislostech z více stran, vyplodit kvalitní a smysluplný projev nebo text (nejlépe česky, ne tatarsky) nebo se s někým civilizovaně domluvit.
Sice zrovna tohle bohužel některé předměty nebo někteří vyučující na VŠ moc nepodporují, ale bral bych to jako ještě podstatnější. Nějaký integrály a jiný hovadinky se dají pochytit na druhej pokus. :-)

Nicméně když vidím některé zde diskutující, co gympl navštěvují, tak si říkám, že ta úroveň asi opravdu kelsá všude zhruba rovnoměrně. :-(
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Klimi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 323
Registrován: 12-2006

Odesláno Středa, 11. listopadu 2009 - 07:08:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ: Když mohu hodnotit z mého pohledu:
Navštěvuji čtyřleté gymnázium a nemyslím si, že bychom měli nějaký důvod učit se nesmysly, abychom dohnali ty z víceletky. Většinou má současná Sexta (pro méně znalé druháci z víceletky) stejné učitele jako my z čtyřeltého gymnázia a probírám vždy to samé jako Sexta. Co se týká jazyků, jsme ti, co chodí do 4letého, mnohem lepší než ty z osmiletého (ale to je spíš dáno tím, že polovina z nás chodila na jazykovou základku,ale ten jejich propad je ohromný...)
Nemůžu zde gymnázia nějak bránit ani zase kritizovat, jelikož nemám šanci porovnávat, ale já jsem šel na gympl mimo jiné kvůli tomu, že se učíme dva jazyky (cizí).
John
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1319
Registrován: 7-2005

Odesláno Středa, 11. listopadu 2009 - 09:29:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky bych přispěl názorem do diskuze.
Jak už jsem to jednou psal, záleží především na studentech. Osobně mohu říct, že osmileté gymnázium nastavuje určitou laťku. Studenti, kteří přichází na čtyřleté gymnázium, jsou nuceni rychle se přizpůsobit "tempu". Ale co se týče úrovně studia, tak je to stejné, žádné výjimky neexistují. Alespoň tak to bylo u nás.
Osobně jsem gympl zvolil s výhledem k VŠ. A musím říct, že úroveň studia byla odpovídající. Srovnávám s tím, co jsem se dozvídal od kolegů, kteří byli na jiných středních školách.
A konstatuji, že bylo a je hodně věcí, které jsem na VŠ využil a využívám. Především ta matika byla k nezaplacení!

V dnešní době je jen škoda, že se do obecného povědomí dostává myšlenka, že gympl ztratil svoji úroveň. Na jednu stranu je to dáno systémem přijímaček. Pokud vzpomenu cca 12 let dozadu, tak to byl ještě docela kumšt, dostat se. Přetlak byl veliký a proto se dostali většinou studenti, kteří na to opravdu měli. V dnešní době mají gymply vůbec problém, aby naplnily stavy.
Všeobecnou úroveň výuky si nedovolím hodnotit, u nás byla na poměrně slušné úrovni, čemuž přispívali i zkušení, služebně starší kantoři

Pokud bych to měl uzavřít, tak jsem za gympl rád a hodnotím jej kladně. Navíc člověk získal všeobecný rozhled a je schopen konstruktivně uvažovat i nad jinými tématy.
http://danone39.blogspot.com/ - nejucelenější dennodenní informace o nasazení hnacích vozidel
POZOR! Hledáme dobrovolné spolupracovníky pro tratě 300 a 330. Bližší info na mailu pod nickem. Díky.

R 908 Praděd forever
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 11. listopadu 2009 - 09:39:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bovafhd: Je otázkou, co chce synovec dělat, ale pokud má průmyslovku a tíhne k železnici z té - řekněme - technické stránky (konstrukce vozidel, provoz, údržba apod.), pak doporučuji obor Dopravní prostředky - zaměření Kolejová vozidla na DFJP UPCE. Mezi obory na DFJP prý DP-KV patří (někteří to tedy tvrdí) mezi ty náročnější, ale zase má (alespoň podle mého přesvědčení) stále slušnou úroveň...
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12212
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 11. listopadu 2009 - 11:06:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono asi není gympl a gympl. Máma učila na vysoké škole a říkala, že už mají aspoň v regionu vytipované školy s kvalitními absolventy - a pak ty ostatní. A třeba gymnázium Blovice (okr. PJ) bralo bez přijímaček už před 15 lety, v době, kdy se na nejlepší plzeňské gymnázium hlásilo 160 lidí a brali 60.

Zcela souhlasím s tím, že absolvent gymnázia propluje prvákem na VŠ bez problému, úroveň znalostí na to většinou má. Říkám většinou, protože pro některé mé spolužáky to zdaleka neplatilo (jeden třeba musel třikrát vyletět z prváku na VŠ, aby pochopil, že tudy cesta nevede).
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 51857
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 11. listopadu 2009 - 11:39:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na to jsem úplně zapomněl. Bohužel ty gymply z menších měst se ne vždy mohly srovnávat s těmi z měst, kde je škol více. Je rozdíl vybírat 60 z 350 nebo 30 z 26...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Jindřich Rosa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.155.50
Odesláno Středa, 11. listopadu 2009 - 11:44:30    Odkaz na tento příspěvek  

Bovafhd:
Možná jste zaznamenal, že v podstatě podobnou otázku jako Vy jsem zde pokládal asi tak v polovině října...
Telini
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 282
Registrován: 10-2006
Odesláno Středa, 11. listopadu 2009 - 16:03:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě třeba spouuusta lidí na dopravce tvrdila, že chodili na gympl, kterej byl určitě nejlepší minimálně v kraji!

Jinak, ač už nemám nejčerstvější zkušenosti, rozhodně bych netvrdil, že gympl ze mě udělal mašinu s fotopamětí, spíš naopak, s memorováním mám problémy do dneška.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6234
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 11. listopadu 2009 - 17:21:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já souhlasím s vyřčeným, že záleží na studentech i na kantorech (a zdaleka se mi nepotvrdilo, že starší=lepší). Já se ze střední na UPCE dostal a ani matiku s geometrií nebyl zas takový problém pochopit. A pokud se tím člověk prokouše, má zas proti gymnazistům jistou výhodu v odborných předmětech. Bratr se z gymplu (pražského) na VŠ nedostal (2 pokusy).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
Beňa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 11. listopadu 2009 - 20:37:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi je to i o konkrétní střední škole, my jsme matiku brali v rozsahu gymplu, podotýkám že jsem doučoval gympláky na dle všeho nejkvalitnějším gymplu v kraji, měli jsme to samé co oni. Jejich deskriptivní geometrie byla na stejné úrovni jako naše, oproti nim já jsem uměl materiály, stroje, mechaniku-statiku a technické kreslení. Myslím si, že gympl má smysl, pokud jde člověk na netechnickou vysokou školu. Na technické nejsou rozdíly mezi kvalitní prumkou a kvalitním gymplem naprosto znát. Ohledně názoru, že lidi z prumek jsou většinou trotli bez rozhledu, neumí se na problém podívat z více pohledů a nejsou schopni splodit nějaký projev, tak takový názor může vyplodit jedině omezený člověk. Je to o lidech. Znám spoustu trotlů z gymplu a naopak zase spoustu velice chytrých lidí z prumky, jeden studuje s přehledem ČVUT a VŠE zároveň.
Pochopitelně já to vidím pouze ze svého omezeného pohledu středoškoláka a skláním hlavy před génii z gymnázií.

K tématu: Naprosto bych se upce nebál, jak říkám, kdo není debil nebo lempl tak to udělá.
Poljaq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 149
Registrován: 6-2006
Odesláno Čtvrtek, 12. listopadu 2009 - 08:40:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak nevím, potrefená husa.... nebo se budem muset sklonit před géniem z nejlepší strojárny pod sluncem
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12217
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 12. listopadu 2009 - 10:16:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě třeba spouuusta lidí na dopravce tvrdila, že chodili na gympl, kterej byl určitě nejlepší minimálně v kraji!

Nám to ve škole říkali učitelé, prý se to hodnotilo celostátně podle kdovíjakých kritérií (počty uchazečů přijatých na VŠ a kdovícoještě), naše škola byla v první desítce a první v kraji.
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
Telini
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 283
Registrován: 10-2006
Odesláno Čtvrtek, 12. listopadu 2009 - 10:42:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak takovejch gymplů, co jsou v první desítce, znám alespoň jedenáct.

Btw. jestli jde o počty absolventů přijatých na VŠ, u nás v ročníku takových bylo čento perčento.
Bovafhd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 12. listopadu 2009 - 16:34:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jindřich Rosa: Tak to se omlouvám, ale tuto diskuzi prohlédnu jen cca 1 x za 14 dní tak mi to račte odpustit.
Jinak děkuji všem za jejich názory, synovci vyřídím ať si to zde přečte. Také si myslím že rozdíly gymnásium vs. SPŠ není veliký a moc záleží na každém jedinci.
Takže ještě jednou děkuji za tak obsáhlé příspěvky, které jsem ani nečekal, že vzniknou z diskuze kterou rozpoután, protože jsem jen reagoval na ty nadsazené hodnoty průměry se kterými někteří patrně odchází ze středních škol.

Přeji všem krásný zbytek dne a užijte si následující výkend

Nashledanou
Morrison
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 94
Registrován: 12-2008
Odesláno Čtvrtek, 12. listopadu 2009 - 16:57:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Klimi: U nás na gymplu (Bohumín) je to zase úplně opačně s těmi jazyky. Odpovídající ročníky G 8letého jsou napřed od 4letého zvláště v 2. jazyku, protože ho měli už od tercie, zatímco většina lidí co přišla na 4letý měla na ZŠ jen 1 cizí jazyk popřípadě v 9. třídě 2, ale kvalita výuky 2. nic moc. V Aj (beru jako 1. cizí jazyk) je to zhruba stejné. V ostatních předmětech je to plus mínus 5% :D stejné, záleží od ročníku.
Beňa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 66
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 12. listopadu 2009 - 19:53:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poljaq: Nemáš pravdu, je mi celkem jedno co si o mně myslí někdo na k-reportu, ale vadí mi nahlížení na průmyslováky jako na něco míň. Nevím, kde se to vzalo a proč to tak je. Proti lidem z gymplu nic nemám, ostatně absolutně nesoudím lidi podle toho z jaké jsou školy, ale podle toho co mají v hlavě. Jsou lidi co mají maturitu z nástavby a dostanou se na vysokou školu, kterou v pohodě dokončí. Je na mém pohled una věc něco nesprávného? Pochopitelně, každý názor je subjektivní.
Zutý_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 294
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 12. listopadu 2009 - 20:24:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

.... Nemáš pravdu, je mi celkem jedno co si o mně myslí někdo na k-reportu, ale vadí mi nahlížení na průmyslováky jako na něco míň.

To tady snad někdo napsal?
Oranžový_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 176
Registrován: 7-2005

Odesláno Čtvrtek, 12. listopadu 2009 - 20:47:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co jsem (na gymplu) pochytil a na DFJP se hodilo ... A schopnost se na něco podívat v souvislostech z více stran, vyplodit kvalitní a smysluplný projev nebo text (nejlépe česky, ne tatarsky) nebo se s někým civilizovaně domluvit.
Ano, průmyslovák není schopen psát česky, jeho texty jsou zásadně tatarsky a nesrozumitelné a nevidí za nejbližší roh.
Morrison
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 97
Registrován: 12-2008
Odesláno Čtvrtek, 12. listopadu 2009 - 21:31:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo i na gymplu se najde "pěkný" materiál, který není schopný vyplodit smysluplnou větu v jazyce, jímž hovoří většina ostatních (někdy včetně mě...tedy spíš skoro pořád )
Benpat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 164
Registrován: 6-2008

Odesláno Čtvrtek, 12. listopadu 2009 - 22:24:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Měl bych dotaz, co člověk potřebuje mít aby moch dělat průvočího?
Malý_fotograf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3250
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 12. listopadu 2009 - 22:39:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Benpat: Teď hlavně hodně velký štěstí, protože ČD mají stop stav na braní nových lidí do těchto pozic. Jinak standartně člověk potřebuje hlavně zdravotní způsobilost a udělat úspěšně všechny zkoušky na tuto profesi.
Každý je šotouš, ale v jiné věci...

poštu posílejte na: stepan.esterle(a)dopravni.net