K-report
 

Archiv do 23. října 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Školy se zaměřením na dopravu » Archiv do 23. října 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1364
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 13. října 2009 - 12:29:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ythomas_ct: Definujte mi, co je to "technický" obor a já vám napíšu, zda nějaký takový na TŘD je nebo není.
Každopádně kdo z mých spolužáků na TŘD chtěl dělat "na dráze" (čímž nemyslím zrovna ČD), tak tam dělá. Můžu tady vyjmenovat firmy z drážní branže, kde dělají absolventi TŘD, jestli vás to zajímá.
ythomas_ct
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.124.6
Odesláno Úterý, 13. října 2009 - 15:37:41    Odkaz na tento příspěvek  

Ad S200:
Tak např. já považuji za "technický" obor takový, ve kterém se vyučují "technické" předměty. Tím jsme tedy problém posunuli k definici "technického" předmětu. A sem zase já řadím matematiku (zejména aplikovanou), mechaniku, termodynamiku atd. - prostě základy pro technické vzdělání. Rozumím tomu, že konstrukční předměty, pružností a pevností a MKP počínaje, jsou technologům z TŘD asi k ničemu, ale už méně chápu to, jak je možné věnovat se např. konstrukci GVD bez znalostí trakční dynamiky, resp. základních principů fyziky, či bez informací o dopravní cestě a vozidlech (a třeba předměty Mechanika v dopravě nebo Dopravní cesta nejsou na TŘD ani mezi povinnými)! Zato se to tam hemží zasilatelstvím, ekonomií, tvorbou webových stránek apod. Pro srovnání sem dám odkazy např. na předměty studované v bakalářském stupni na TŘD-TŘDS a na DP-KV, obrázek nechť si každý udělá sám! (Kdyby ty odkazy nefungovaly, možno vygooglit nebo najít v informacích o studijních programech DFJP na adrese: https://portal.upce.cz/.)

Jinak bych definici technického oboru raději přenechal akreditační komisi - ono jde totiž mj. i o peníze...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6160
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 13. října 2009 - 16:32:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ythomas_ct:
Za mě třeba ještě Dopravní cesta povinná byla. A řadu věcí, které jste zmiňoval, jsme měli (podle mě v dostačující míře) třeba v Provozování dráhy a drážní dopravy.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
Kondy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 3-2009
Odesláno Úterý, 13. října 2009 - 16:34:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Moc se tedy omlouvám, budu tedy psát jak se má. Aby jste si o mě nevykládaly nic špatného. No naše škola má jistě upadající úroveň to je pravda. I počet studentů na jednotlivých oborech je rozhodně neuspokující. Nelze opomenout, že letos otevírali na Elektrotechnice jednu plnou třídu stipendistů (strojvedoucích) kde je 25 studentů. Každý rok je největší zájem o obory Elektrotechnika a Provoz a ekonomika dopravy.
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 196
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 13. října 2009 - 16:56:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hele, Kondy, ty tady vidíš nějaký ženský (nevykládaly)?
Sorry, ale nedalo mi to.
Wodě vale!
John
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1295
Registrován: 7-2005

Odesláno Úterý, 13. října 2009 - 17:07:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Ano, mohu v podstatě souhlasit.

ythomas_ct: Osobně si myslím, že je to vše hlavně o tom, co vše se chce dotyčný dozvědět. Při studiu je zapotřebí také plno věcí si dohledat sám. Není možné poskytnout studentovi všechny informace, i on sám musí vyvinout snahu něco si sám zjistit atp. Např. pro zmíněnou tvorbu GVD bych určitě loni nevystačil jen s tím, co jsem se dozvěděl na přednáškách a cvikách. Souhlasím však, že třeba technických věcí na TŘD je míň. Osobně se přiznám, že mi to proti srsti až tak není, nicméně pokud bych se podíval třeba na tu Vámi zmíněnou mechaniku, tak nevím, co z toho osobně využiji v praxi. Navíc jsme byli poslední ročník, co ji měl povinnou.

Ohledně uplatnění v praxi na dráze, třeba z TŘD, mohu říct jen tolik, že znám docela dost lidí, kteří TŘD vystudovali a jsou s dráhou víceméně spjatí. Je to zase asi o tom, jak je kdo schopný a čeho chce dosáhnout.
http://danone39.blogspot.com/ - nejucelenější dennodenní informace o nasazení hnacích vozidel
POZOR! Hledáme dobrovolné spolupracovníky pro tratě 300 a 330. Bližší info na mailu pod nickem. Díky.

R 908 Praděd forever
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2770
Registrován: 6-2004

Odesláno Úterý, 13. října 2009 - 17:12:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad ythomas_ct:

Už jsem to sem jednou psal a neuraž se, prosím, ale chtělo by to, abys opustil (aspoň na nějakou dobu) zdi třebovského ústavu a šel se zapřáhnout do praktického života, tedy do pracovního procesu. Pak bys možná trochu poopravil svoje názory. Můj názor je ten, že Tě žádná VŠ nemůže připravit do praxe tak, abys přišel a hned z fleku všechno uměl. Takže je vcelku buřt řešit, jak můžou TŘDníci kreslit fárplány bez znalostí trakční dynamiky atd. Znám lidi, kteří zrovna v této oblasti pracují a trakční dynamiku určitě po vylezení ze školy úspěšně zapoměli a nepotřebují ji - svému oboru totiž perfektně rozumějí i bez trakční dynamiky.

Na druhou stranu, i s detailními znalostmi styku K-K, tlačenými do studentů "zprava doleva" napříč většinou vyučovaných předmětů po celé tři roky nástavbového studia na DP v Č. T., i s tou teoretickou (bez urážky) znalostí MKP, by ses na pozici čerstvého absolventa asi taky ihned uplatnil, ale tak možná v nějakém výzkumáku, tedy VÚŽ nebo VÚKV. Ale to mi přijde docela málo. Všude jinde začneš na nejnižším stupínku a teprve čas ukáže, jestli máš na to, abys lezl nahoru. K tomu Ti nepomůže ani vlastnictví titulu, ale moc Ti k tomu (bohužel) nepomůžou ani ty znalosti, které získáš na onom "technickém" oboru DFJP.

Dle svých vlastních zkušeností a zkušeností bývalých spolužáků, se kterými jsme neustále v úzkém kontaktu, je v praxi žádáno něco zcela jiného, než to, co učí DFJP. A to se bavíme o lidech, pracujících na železnici v "technických" oborech, kde je předpoklad, že by v nich měli pracovat právě absolventi DP-KV. Oni se v nich i tak prosazují, a to svým vlastním přičiněním, případně do nich "investoval" jejich vlastní zaměstnavatel, který si je po nastoupení vyškolil (soustavně vyškoluje) a naučil (učí) je to, co od nich následně vyžaduje v práci (řeč je např. ČD a sféře MHD).

A poslední věc ryze z praktického života: je třeba si uvědomit, že na světě nejsou jen technici. A navíc, technici nejsou Ti lidé, kteří určují konečné provedení výrobku, projektu atd. Mantinely projektu vždycky na prvním místě stanovují obchodníci (a rozhodnutí obchodníků zase limituje rozpočet a čas, který na splnění úkolu firma má). Na technikovi je, aby v těchto (většinou ne ideálních) mantinelech dokázal zadání obchodníků realizovat. To končí vždycky kompromisem. Až někdy budete řešit, proč třeba na té které mašině někdo neudělal nebo nevymyslel něco, co Vám přijde zřejmé a jasné, zkuste si uvědomit i tuhle souvislost.
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 197
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 13. října 2009 - 17:45:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Statistik: vystihl jsi to naprosto přesně.
Já jen dodám, že VŠ by měla rozšířit znalosti získané na SŠ a naučit se problém chápat v širších souvislostech a najít tak jeho správné řešení. Ovšem žádná škola nedělá odborníka. Toho dělá až praxe a zájem dotyčného získané znalosti si rozšiřovat a jeho umění dokázat své řešení do té praxe uvést a uplatnit.
Wodě vale!
Jindřich Rosa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.155.50
Odesláno Úterý, 13. října 2009 - 19:17:40    Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý večer,
otevřel jsem tuto sekci, abych se na něco zeptal, a zjišťuji, že jste právě v nejlepším...
Tak tedy na absolventy oboru KV:

Obrátil se na mě kolega ze zaměstnání s tím, že jeho syn (student nějaké běžné SPŠ) pokukuje po VŠ - technice se zaměřením na konstrukci kolejových vozidel. A že ať se prý (když už se kolem těch mašinek taky motám) někde zeptám, jaké jsou zde v ČR perspektivy. Chápu, že je to asi dost "mimo" se pokoušet nyní predikovat, co bude tak za 6 - 7 let, ale kolega vidí případ Zličína (zde o víkendu ostatně také zmiňovaného), tak je, jistě chápete, dost nejistý.

Takže pokud by si někdo troufnul zde nastínit současný stav (nebo resp. anaonymně vykřičet své frustrace ), byl bych rád - ostatně mě samotného by to také tak trochu zajímalo. Takže co třeba Škodovka (včetně všech "poboček"), Česká Lípa nebo Třebová?

A co se týče školy, je z tohoto hlediska vhodnější zde diskutovaná DFJP nebo spíše klasická strojní fakulta (ČVUT, nám dojem, že něco je také na plzeňské ZČU).

Jinak jak jsem pochopil, tak zrovna přetlak absolventů právě není, takže spíše jde jen o to, zda se předmětné strojírenské podniky ze dne na den nerozplynou - dnes už je možné všechno...
Neznalek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 13. října 2009 - 19:43:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vás zdravim kolegové,

koukám krásné zprávy tu pro nás máte. No řeknu vám, že jsem šel na DFJP s tim, abych se mohl věnovat silniční dopravě a proto jsem si dal obor TŘDS. Moje aktuální dojmy jsou poněkud jiné. Probírající matematika, fyzika, geometrie mi trošičku připomíná jak píše tady kolega Jindřich Rosa školu Strojírenského typu.

Popravdě by mě zajímalo jaké vůbec dokáže člověk najít uplatnění pokud vystuduje TŘD - Silniční Dopravu? Pokud někdo víte, znáte někoho ba zkušenost napište to sem budu jen rád.

Jindřich Rosa: osobně jsem chtěl zvolit školu ZČU, kdybych se nedostal na DFJP.
Volvo Berghof (1995 - 2007) ve středisku Turnov
Kondy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 3-2009
Odesláno Úterý, 13. října 2009 - 20:10:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jachym a stroj: Teď nevím jestli mě tady chcete chytat za slovo nebo co. Ale tohle mi ňák ulítlo mno
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2771
Registrován: 6-2004

Odesláno Úterý, 13. října 2009 - 20:17:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Jindřich Rosa: pokud se chce syn stát konstruktérem, který bude už ze školy něco umět, tak pokud si na to troufne, ať jde do Liberce na TU. Jinak pár mých spolužáků z průmky šlo i na ČVUT (strojní fakulta, ne dopravka) a vesměs to dokončili. Mašiny a vagóny z nich nedělá nikdo, protože se o to nikdy nezajímali. Navíc, v Praze se snáz najde uplatnění, a to i při škole. To ve vesnici jménem Česká Třebová na DFJP nečekejte, navíc si troufnu říct, že tam na to ani není čas - o volný čas studentů je postaráno opravdu "velmi přínosnými" domácími pracemi na téma styk kolo-kolejnice nebo již několikrát zmiňovaná trakční dynamika a pod....

Pokud bude kolega opravdu velký důraz klást na školu, aby klukovi coby budoucímu konstruktérovi fakt něco dala, tak já bych DFJP nevolil. Výhodou je třeba neváhat a naučit se konstruování pomocí MKP (metoda konečných prvků), kde už nějaká šance na uplatnění je, ale to učej leckde jinde, nejen na DFJP. Podle mě je potřeba si ze školy odnést něco, co Ti ostatní běžně neumí. Protože na běžné konstruování i železničních vozidel Vám opravdu stačí strojní průmyslovka a uživíte se tím v pohodě. Žádnou DFJP, ba ani titul Ing., k tomu opravdu nepotřebujete, aspoň v případě jedné velké české firmy, vyrábějící KV.
Základ vysokoškolské strojařské nástavby (statika, pružina, dynamo) rozšiřuje to, co se učí na strojní průmce (samozřejmě ne na nějakém technickém lyceu), ale běžný konstruktér se bez té "nástavby" obejde a nemusí o mašinách vědět prakticky nic, nemusí se o ně ani zajímat, a přitom je může bez problémů jít konstruovat - je to strojařina jako každá jiná. Stačí mu průprava ze střední strojařské průmky. Vidím to kolem sebe.

A jinak, co se třeba ohodnocení týče, tak startovní podmínky z jsou v technické železničářské praxi u soukromých firem (tedy mimo ČD) podle mě dost podprůměrné ve srovnání třeba s automobilovým průmyslem, kde můžete dostat bez problémů i zhruba dvojnásobný nástupní plat na srovnatelné pozici oproti "železničně zaměřené" firmě. Je fakt, že to platilo víceméně doteď. Otázkou ale je, co bude s automobilovým průmyslem dál v období "po šrotovném"...
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2772
Registrován: 6-2004

Odesláno Úterý, 13. října 2009 - 20:30:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neznalek: matika, fyzika, počítačové předměty a statistika fungují v prvním a druhém ročníku jako sýto na studenty. Skutečně nejde o nic jiného. je to z velké části i otázka štěstí. To štěstí tkví v tom, jakého profesora vyfasujete. Bohužel. Pokud třeba na fyziku Zajíce, je to v pohodě. Pokud Pavla, je to o několik řádů složitější. A to je třeba pro DFJP typické - vždy záleží, koho na ten který předmět vyfasujete a kdo Vás pak zkouší. V požadavcích a neústuposti profesorů bývají značné rozdíly. A znám pár lidí, co byli z hlediska své technické zdatnosti velmi dobří už v době, kdy studovali, ale bohužel ukázat, co v nich je, jaksi nestihli, protože pohořeli během prvních dvou let na těch různých podle mě zbytečně protěžovaných statistikách, počítačových programech (např. udělat v reálném čase víceméně nezvládnutelné úlohy ve Wordu a Excelu), operačních výzkumech a podobně. Třeba katedra KID (informatika v dopravě) byla svým dost silným procentem úmrtnosti pověstná a dlouhou dobu se s tím nic nedělo. Prostě to lítalo hlava nehlava kvůli pitomému Wordu a přemrštěným požadavkům u zkoušek. Řada dobrých a technicky gramotných lidí se bohužel dál, kde se už student specializuje, kvůli tomu nedostala. Nevím, jestli to je zrovna na "technické škole" šťastné řešení, ale třeba je to tam dnes jinak.
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1365
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 13. října 2009 - 20:44:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K těm "technickým" předmětům na DFJP: koukám, že se to za těch pár let dost změnilo, za mě byla povinná Technická mechanika (Kout), i když počítání nějakých momentů setrvačnosti apod. je na TŘD celkem k ničemu. Podobně jsme měli třeba povinné cosi o dopravní cestě (kde jsme se třeba dověděli, že v Česku jsou dva napájecí systémy, jejichž styk je v Chocni ). Ale třeba s korefáky nebo s tabulkami z Doplňku, což už je pro TŘD celkem potřebná věc, jsme pak pracovali v nějakém TŘD XY nebo projektu z TŘD.
Neznalek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 91
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 13. října 2009 - 20:45:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Statistik: no já jsem chytil na matiku Breberu a řeknu ti, že se vůbec nechytám. On to probírá takovým fofrem. Viz napíše zadání a pak jen výpočet, mezi výpočet prostě nikde nepíše. Snaží se ti to vysvětlit, když se optáš jak na to přišel....ale neumí to hold :-( Jo o statistice jsem slyšel, že to je taky dobrá karma.
Volvo Berghof (1995 - 2007) ve středisku Turnov
Michal_Šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 358
Registrován: 1-2009

Odesláno Úterý, 13. října 2009 - 21:02:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

na dopravce
v Česku jsou dva napájecí systémy, jejichž styk je v Chocni

http://www.cd.cz/static/mapy/zelsit/kol_kjr.gif
60 000 km vlakem za rok
www.michalsimek.borec.cz
Osožák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 322
Registrován: 12-2008
Odesláno Úterý, 13. října 2009 - 21:10:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michal_Šimek: Bych hrozně rád věděl, kterej kokot todle moh vypotit. Ten musel mít místo mozku nasráno
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2773
Registrován: 6-2004

Odesláno Úterý, 13. října 2009 - 21:31:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Abyste se nedivili, jaké kapacity s šedivými hlavami, podepsané i pod mnohými publikacemi, tam občas pronášely podobné hovadiny...

Neznalek: Breberu neznám, pokud to není nějaká přezdívka. Přeci jen jsem z Pardubic už několik let pryč. Já pamatuju na matiku Prachaře a Seiberta.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4744
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 13. října 2009 - 21:43:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jo, i tací se našli... většinou se tyhle vejšplechty frekventantů kurzu "Základy technologie a řízení dopravy" drdlají mezi obecenstvo na poslední přednášce

teď si vybavuju ještě jeden hlod: peážní trať - úsek, ve kterém se platí zvláštní poplatek, tzv. peáž
Můj plat je natolik vysoký, aby mohl být pravidelně snižován.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2331
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 13. října 2009 - 22:13:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Petr_k: tenkráte to platilo. Představte si státní železnici. Je unitární, spojuje jak provozovatele dráhy, tak dopravce. Sama sobě neplatí. A pokud jede po cizí trati (tzv. peážní), tak tomu jinému musí zaplatit.
Představme si, že kdysi byly peážními tratěmi třeba Karlovy Vary h.n. - odb. Sedlec a Nová Role - Nejdek.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4332
Registrován: 4-2007

Odesláno Středa, 14. října 2009 - 00:09:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jó, taky přidám něco malého do placu z přežbleptů. Včera jsem měl na rozkazu z Kolína toto: ...v úseku Kolín - Velký Osek byl zprovozněn oboustranný automatický blok.....
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2332
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 14. října 2009 - 01:20:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a ty tam nemáš návěstidla z obou stran?
Jindřich Rosa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.155.50
Odesláno Středa, 14. října 2009 - 07:50:10    Odkaz na tento příspěvek  

Statistik:
Díky za obsáhlou odpověď a analýzu.

Teď si uvědomuji, co jsem ve svém dotazu nenapsal (no jo, počínající plíživý vliv pragocentrismu - pokud to není výslovně napsáno, mlčky se předpokládá se, že se jedná o Prahu a blízké okolí ): Kolega bydlí blízko Kolína, proto také to rozhodování, jestli spíše Praha (ČVUT) nebo Pardubice (a nebo někam dál, on se přeci jen každej mladej už radši trhne od vlivu rodičů).

V podstatě jste mi potvrdil to, co jsme s kolegovou již diskutovali: V případě klasické strojárny může po absolvování základu přeci jen v posledních dvou letech zakormidlovat do jiného oboru, v případě DFJP by musel vydržet.

Dále jsem se možná vyjádřil nešikovně a použil pojem "konstruktér" (na to obecně opravdu postačuje SPŠ), spíše jsem měl říci "projektant" či specializovanější odborník (výpočtář, zkušebník). Údajně onen kluk je dost šikovný a schopný. Na druhou stranu většina studentů obvykle vidí ty slavné postavy šéfkonstruktérů (kupř. v letectví např. Vlček či Smrček), které jsou jim vzorem, a dostatečně si neuvědomují, že k podobnému vyčlenění se z masy je zapotřebí mít kromě příslušných znalostí a schopností také řádnou dávku štěstí (na fabriku, na řešené projekty, na příznivou konstelací lidí kolem něj apod.)

(Mimochodem, vzpomněl jsem si, že tohoto tématu jste se také před časem spolu s Ythomasem dotkli, chvíli jsem hledal a našel - sekce 830/831 začátek června... zajímavé....)
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 14. října 2009 - 08:58:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad John: Souhlas, vždy je rozhodující zájem studenta o daný obor...bez zájmu o věc podle mě asi ani pořádně studovat nejde, pomineme-li jistou plzeňskou fakultu apod.


Ad Statistik: Také s Tebou souhlasím v tom, že praxe má své požadavky trochu posunuté oproti tomu, co se na vysokých školách obecně učí. Přesto si ale stále myslím, že jakýsi obecný základ (přehled) by měl absolvent VŠ technického zaměření mít. To by se pak na těchto školách nemuselo učit nic (k čemuž to bohužel spěje, avšak z trochu jiných důvodů - berou se lidi bez přijímaček, někdy dokonce bez maturity (když si jí dodělají na podzim), kvalita a nároky jdou dolů). Více v mailu...

Ad Jindřich Rosa: Tak třeba já bych onomu zájemci (narozdíl od Statistika) studium DP-KV na DFJP vřele doporučil. To je asi věc názoru, oba jsme totiž absolventy tohoto oboru (což je však z debaty asi zřejmé)...
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4745
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 14. října 2009 - 09:39:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PŠ - tenkrát ale nebylo cca 3 nebo 4 roky z5, co se tahle perla zrodila
Můj plat je natolik vysoký, aby mohl být pravidelně snižován.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4334
Registrován: 4-2007

Odesláno Středa, 14. října 2009 - 12:15:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a ty tam nemáš návěstidla z obou stran?

No to sice mám, nicméně zkus u zkoušek D1 pojmenovat třeba nepřenosné návěstidlo jako nepřemístitelné, nebo vložené návěstidlo jako vkládací návěstidlo. Myslíš, že projdeš?

Mne na tom nejvíc zarazilo to, že to z počítače dle údajů na rozkaze vyjížděl výpravčí v činné službě. Zajímavé, že v Nymburce jsem do Kolína dostal znění správné.
S optimismem nejdál dojdeš.....pesimisté již teď přesně vědí kam.
Mirex
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 94
Registrován: 6-2002
Odesláno Čtvrtek, 15. října 2009 - 00:46:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jindrich Rosa: Ja bych ho klidne poslal na CVUT na strojarnu (i kdyz ja studuju dopravku, mam zamereni na MKP). Prvni 2 roky budou spise obecnejsi (matematika, fyzika, materialy, mechanika) a potom se vyprofiluje do oboru, ktery se mu bude libit. Navic ta skola bude mit urcite o neco lepsi zvuk.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12141
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 15. října 2009 - 09:10:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neználek: Nevím, na jakou fakultu jsi chtěl jít na ZČU, ale protože jsem se tam kdysi omylem tři roky vyskytoval na FEL, můžu tě ujistit, že začátek byl minimálně z 75 % totožný. Matika, fyzika, informatika, mikroekonomie... Takže když jsem pak přešel na DFJP, dodělal jsem si v prváku asi jen čtyři předměty (makro, geometrie, ZTŘD a vozidla) a měl jsem splněno.

Bych hrozně rád věděl, kterej kokot todle moh vypotit. Ten musel mít místo mozku nasráno

Teď se mi doneslo cosi o nějakých skriptech "o dopravě", vydaných katedrou v prvním patře. Věděli jste, že trolejbus je vozidlo polozávislé trakce?
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 10-2009
Odesláno Čtvrtek, 15. října 2009 - 09:11:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Mirex: Strojárna ČVUT určitě zvuk má, ale z dopravky ČVUT znám i případ přechodu na DFJP na magisterské studium...
Mirex
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 95
Registrován: 6-2002
Odesláno Čtvrtek, 15. října 2009 - 14:39:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ythomas_ct: Samozrejme, ja znam take ruzne pripady :-). Proto jsem spis doporucil strojarnu nez dopravku. FD se konstrukci (kolejovych vozidel) temer vubec nezabyva.
BTW Verim, ze nadsenec do zeleznic bude spise spokojen na DFJP.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2774
Registrován: 6-2004

Odesláno Čtvrtek, 15. října 2009 - 17:02:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Jinřich Rosa: díky za upřesnění. Nemohl jsem reagovat dřív z technických důvodů, tak napíšu až teď. Pokud se tedy kolegův syn cejtí spíš být výpočtářem, tak v tom případě můj sáhodlouhý příspěvek neplatí. Naopak, v tom případě ať jde na DFJP a věnuje se té problematice, která je zároveň výzkumnou činností fakulty, přesněji Zelenkova českotřebovského pracoviště (v Pardubicích je "základní" společné studium, obor DP-KV učí DPČT (Dislokované pracoviště v Č. Třebové). Předměty se učí paralelně v Třebové a v Pardubicích (za našich let to bylo ještě téměř výhradně v Třebové). Konkrétně to znamená problematika zkoumání styku kolo-kolejnice, všechny ty teorie kdovíčeho, aplikovaná matika a podobné (pro mě) nesmysly. Za nás byla možnost volby - buď tyhle předměty, anebo předměty bližší strojařině + technologii, zejména metalurgii. Pro mě doslova šokující totiž bylo zjištění, jaký minimální prostor je na DFJP technologii věnován (což třeba na strojárně je z mých zkušeností nemožné). Navíc tyto předměty byly téměř vždy fakultativní, tedy nebyly součástí základního učebního plánu.

Takže znovu: jestli výpočtář, tak ať jde s klidem na DFJP obor DP-KV, tedy od třeťáku k Zelenkovi. Výpočtář je totiž podle mě hlavním "produktem" oboru DP-KV, ne konstruktér. Toho bych si představoval nabitého trochu jinými znalostmi. Konstruktér z DP-KV sice vyjde taky (nechci křivdit třeba Ing. Latovi, který sice má své mouchy, ale vozidla učí podle mě výborně), ale s absolventem strojní vejšky nemá konstruktér z dopravky šanci se měřit.
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1002
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 15. října 2009 - 20:48:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale s absolventem strojní vejšky nemá konstruktér z dopravky šanci se měřit

Mno, po sedmi letech koexistence v konstrukci s kolegy ze strojních fakult z Prahy, Plzně, Liberce či Ostravy bych ty Pardubice zase tak nezatracoval
Každý umíme něco, záleží na tom, co se od nás v práci chce. Je věcí nadřízených, jak rozdělí práci...
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 680
Registrován: 3-2006
Odesláno Čtvrtek, 15. října 2009 - 20:56:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom350: Kdybys mě zabil tak na jméno si už fakt nevpozmenu. Vím jen že byl z Prahy. Jinak popis toho ing. Janíka naprosto přesně sedí na našeho ing. Jirečka - jestli nejsou ňák do rodiny
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5339
Registrován: 5-2005

Odesláno Pátek, 16. října 2009 - 01:04:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin j: No to se ke mně taky doneslo. Kdo ví, co tam je ještě.
MHD Ostrava
...s DPO na věčné časy a nikdy jinak...
Jindřich Rosa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.155.50
Odesláno Pátek, 16. října 2009 - 09:10:27    Odkaz na tento příspěvek  

Tak díky všem za ohlasy.

Statistik:
Chtělo by to teď smajlíka s velmi lehkým úsměvem - říci, čím se ten student průmky "cítí být" na začátku 3. ročníku, není zrovna asi nejsnadnější... Stačí, aby si každý vzpomenul na své mládí...

Ostatně právě proto ten původní dotaz. Kolega vyjadřoval tak trochu obavy, zda najde coby specialista (za těch cca 6 - 7 let!!) uplatnění, nebo zda je lepší být přeci jen mnohem "univerzálnější" strojař.

Zdejší názory jsem tlumočil, tak uvidíme, co si z toho vyberou.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2775
Registrován: 6-2004

Odesláno Pátek, 16. října 2009 - 13:20:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Smajlík je na místě

Pokud přemýšlíte spíš prakticky, tak je samozřejmě vždy lepší spíš být "univerzální". Ale třeba já jsem DP-KV taky prošel a z tohoto velmi úzce zaměřeného oboru jsem si odnesl jen minimum, a to vesměs věci, které se tam učili na pozadí toho hlavního proudu asi jen pro jakési domělé rozšíření znalostí absolventů (jak tu naznačil Ythomas, učební osnovy jsou velkým dílem dané tím, aby se naplnila dikce ministerských pravidel a obor byl vůbec uznatelný jako "technický").
A i po DP-KV, která mi do života nedala tolik, kolik bych od ní očekával, jsem práci našel a všichni ostatní spolubojovníci taky. Sice je naší prací něco zcela odlišeného od toho, co je hlavní náplní výuky na DP-KV, ale uplatnili jsme se i tak.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2776
Registrován: 6-2004

Odesláno Pátek, 16. října 2009 - 13:30:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak ještě jednu věc: když teď opomenu, že v životě záleží na štěstí nebo na známých, kteří vám v začátku mohou pomoci, tak pokud opravdu vkládáte velký důraz do školy, tak ať se kolegův syn železnici, resp. tomu "průmyslu" s ní spojenému, spíš celkově vyhne. Prachy se vydělávají jinde - doporučuju absolvovat VŠE nebo jít na práva.
Osožák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 326
Registrován: 12-2008
Odesláno Pátek, 16. října 2009 - 16:04:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jít na práva.

do Plzně???
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2777
Registrován: 6-2004

Odesláno Pátek, 16. října 2009 - 19:31:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třeba
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 16. října 2009 - 20:41:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Osožák, Statistik: No, a pak si člověk říká, proč se tady 5 let s něčím studuje, když může mít doktorát z práv za měsíc, že? Bych blil...
Osožák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 328
Registrován: 12-2008
Odesláno Pátek, 16. října 2009 - 22:24:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, a pak si člověk říká, proč se tady 5 let s něčím studuje, když může mít doktorát z práv za měsíc, že?}

ani mě nemluv, dyť sám moc dobře víš, jak na tom sem. Zas na druhou stranu, kdo může říct, že to studium vzal pěkně vod lesa
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 10-2009
Odesláno Sobota, 17. října 2009 - 11:06:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Osožák: No právě...jsem zvědav, co ukážete na státnicích. Jo a nezapomeň pak ještě vrátit NŽT 6/2008...
Osožák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 329
Registrován: 12-2008
Odesláno Neděle, 18. října 2009 - 21:35:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ythomas_ct: ajóóóóóó, já na to zapoměl jak na smrt. do kdypak to chceš vrátit??
M62
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 114
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 19. října 2009 - 04:37:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Drn:
sice na rozkaze byla blbost,ale takhle to přijde v depeši a za to je podle mě zodpovědný vydavatel depeše.Já osobně bych text neměnil,kdyby se něco stalo,tak budou hned zkoumat,jestli je rozkaz dle dps a ne jak je napsaný
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 19. října 2009 - 09:10:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Osožák: Až budeš mít někdy cestu kolem, nejpozději však o těch státnicích, no... ;o)
D–vo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1815
Registrován: 2-2004

Odesláno Pondělí, 19. října 2009 - 14:25:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.msmt.cz/vzdelavani/zprava-o-hodnoceni-dopravni-fakulty -jana-pernera-univerzity-pardibice
Auta stojí, motorky jedou!                     Profil
STS Chvojkovice-Brod
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.124.6
Odesláno Pondělí, 19. října 2009 - 15:17:36    Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k - 13.10.:
Co to je to "drdlají"? Nějak nechápu.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12153
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. října 2009 - 11:14:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

STS: Nápovědu hledej zde.
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
STS Chvojkovice-Brod
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.124.6
Odesláno Středa, 21. října 2009 - 13:03:30    Odkaz na tento příspěvek  

OK, je to podle jména. To jako ten zmiňovaný ty nesmysly vymýšlel při výuce či co? Mám zkušenost, že když je někdo "chytrý" přes semestr, tak u zkoušení je ještě "chytřejší" a lidi kosí. Když je takový "odborník", jak to že posbíral tolik titulů? Není potom DFJP něco jako plzeňská právnická, kde tituly dávají po dvou týdnech?
To jako pak z DFJP odešel, když to byla jeho poslední - závěrečná přednáška. Proč je tedy ještě v seznamu na netu, který byl aktualizovaný v tomto měsíci?
Šlo by ty "drdlající" nesmysly od něho získat, abych se "poučil"? Nebo jsou někde na netu ke stažení?
Nebo ho raději neprovokovat (třeba nemá smysl pro srandu)?
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4760
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 21. října 2009 - 15:05:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...ale prd velebnosti, doc. Dr. Dla Ph. D. tyhle vejšplechty sbírá z prváckých písemek ze Základů technologie a řízení dopravy. Následně se lomí v pase 3. patro kateder DFJP + přilehlá část vesmíru (i když někteří vyučující by tedy spíš měli padnout na kolena a odprosit).

Poslední přednáška byla akce studentů 5. ročníků, kde se prezentovali mnozí vědci s velmi nevážným až nevědeckým pojetím naší vědy (vybavuju si přednášku ing. Zajíce (fyzika) s tématem "Rychlost běžce směrem do EU", maximálně populární bylo šťouchání do legendárního Velkého Logistyka (budiž mu ornice lehká), i když někteří to po jeho odchodu praktikovali i v běžné výuce). Přednes výhlodů frekventantů ZTŘD byl vždy jedním z vrcholů dne. Ale netuším, jestli se to pořádá i teď, když je i druhej semestr v "páťáku" (čti druháku navazujícího studia) nabitej výukou.

btw. nevědět takový základní zkutečnosti a psát z IP UPce???

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
Můj plat je natolik vysoký, aby mohl být pravidelně snižován.
STS Chvojkovice-Brod
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.124.6
Odesláno Středa, 21. října 2009 - 21:10:45    Odkaz na tento příspěvek  

V pohodě, mám mezery ve znalostech.
Poptal jsem se a že prý letos na jaře to po delší pauze zase bylo a taky tam ta osoba vystupovala a že prý to bylo něco k Cimrmanovi a dopravě v Pardubicích. Já jsem to úplně zasklil, asi něco bylo někde vylepenýho a nepochopil jsem, vo co de, když to předtím nebylo, tak jsem se nestaral.
Ale o V.Logistikovi jsem slyšel, to zase že jo.
Zopáknu tu otázku: dají se někde z netu ty vejšplechty stáhnout nebo to máš? A kdyby ne, tak dal by to přímo sám docent, nebo by s někým vyrazil dveře?
Z neznalosti nemůžu posoudit, ještě jsem neměl možnost poznat tuto perzónu natolik dobře, jestli je v pohodě. Jestli to víš, znáš někoho, přes koho by to šlo vyzískat?
the total error
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.147.70
Odesláno Čtvrtek, 22. října 2009 - 16:00:13    Odkaz na tento příspěvek  

To bych nezkoušel, podle mne by vyrazil s někým dveře. Co ho znám, tak je schopen člověka i vyhodit od zkoušky.
A taky bych si nějaký hlody rád přečetl.
D–vo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1816
Registrován: 2-2004

Odesláno Čtvrtek, 22. října 2009 - 16:26:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Docent Dr-Dla je velmi v pohodě, klidně za ním zajdi a zeptej se přímo.
Auta stojí, motorky jedou!                     Profil
Michal_Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.103.33
Odesláno Čtvrtek, 22. října 2009 - 16:51:00    Odkaz na tento příspěvek  

Mirex: BTW Verim, ze nadsenec do zeleznic bude spise spokojen na DFJP.

Rád bych tu trochu naboural stereotyp "DFJP je železniční, FD ne".

Je pravda, že v DFJP je asi 5x víc železničních nadšenců na FD (můj velmi hrubý odhad získaný dotazováním kolegů z Pardubic).
Snažíme se to vyvážit seznamováním studentů různých oborů a projektů.
Taky je pravda, že v oboru vozidel prakticky nemáme co nabídnout - proto šel kámoš vozidlář na navazující studium do Třebové (kombi).

Nicméně v oblasti infrastruktury, zabezpečovačky a grafikonu už je tomu jinak.

Infrastruktura:
Samostatný obor, odhadem asi 5 projektů zaměřených na železniční tratě a stanice. Přípravka pro jistou nejmenovanou projekční kancelář, tedy zároveň i slušná jistota zaměstnání (studenti vyšších ročníků tam brigádničí).

Zabezpečovačka, sdělovačka:
Obory Automatizace a nový ITS mají slušnou úroveň a mezinárodní kontakty. Máme dokonce i laboratoř telekomunikací. Dopravní sál sice nemáme, ale stavíme.

Provoz:
Bohužel nemáme obor TŘD, takže jsme schovaní do ekonomiky . Nicméně netřeba dodávat, že povinný opruz v tomto oboru se zvládá levou zadní, takže je čas na to podstatné. Vše se točí okolo projektu, který má slovo grafikon v názvu.
Je to teda "tak trochu jiná technologie". Více se klade důraz na plánování systematické nabídky, linek a přípojů v uzlech podle švýcarského a německého vzoru - na DFJP se tomu říká Integrovaný taktový jízdní řád a skvěle ho učil kolega, který už bohužel změnil místo a jehož mnozí studenti nenáviděli pro náročnost semestrálek...
Pro studenty projektu je samozřejmostí semestr nebo rok v německy mluvícím zahraničí a vzhledem k tomu, že je jich málo, i individuální přístup.
Co naproti tomu umí DFJP mnohem líp, je "žilinská škola" výpočtu propustnosti - provozní intervaly atd. Také se tam víc lidí zabývá simulací železničního provozu - my máme jen jediného plnohodnotného "simulanta".
Michal_Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.103.33
Odesláno Čtvrtek, 22. října 2009 - 16:52:21    Odkaz na tento příspěvek  

Kdo koketuje s MHD, nebo chce řešit IDS, případně i vlakotramvaje, tomu můžu naši školu taky doporučit. Může si hodit korunou, zda infrastruktura nebo management :-).

Naší silnou stránkou jsou zahraniční kontakty, slabinou méně těsné kontakty s dráhou.

Můj osobní názor je, že se výuka a výzkum na obou školách tak trochu doplňuje (například v mém oboru - technologii dopravy - viz výše). Snad tenhle štěk pomůže uchazečům o studium, aby si rozmysleli, co chtějí dělat, a tedy kde studovat.

Na závěr ještě povzdech - považuju za tragédii, že kvůli nevraživosti některých docentů vznikly v naší malé zemi dvě dopravní fakulty. Nalejme si čistého vína, ani jedna nedělá dopravní výzkum uceleně, každá jen tu část, na kterou má odborníky. Kdob z vás byl na Erasmu v Drážďanech, pochopil, jak má vypadat plnohodnotná dopravní fakulta (mimochodem v Německu asi jediná svého druhu, jinde jsou jen dopravní katedry).
pracující absolvent
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.226.187
Odesláno Čtvrtek, 22. října 2009 - 20:21:16    Odkaz na tento příspěvek  

ani jedna nedělá dopravní výzkum uceleně

Pane kolego , víte co je dle mého názoru dopravní výzkum ? Umění co nejsložitěji popsat velmi jednoduché dopravní procesy.
Sám jsem absolvoval DFJP a troufnu si říci , že jediný předmět , který měl nějakou spojitost s výzkumem byla "Teorie dopravy" , kterou přednášel prof. Černý. Všechno ostatní odborné jsem se již předtím učil na SPŠD v Masné.

Výzkum , to je pro mě elektrika , stavařina , strojařina , ale v žádném případu ekonomika či technologie v dopravě.

Kdo koketuje s MHD, nebo chce řešit IDS, případně i vlakotramvaje
Já bych každému doporučil , aby si vybral co nejuniverzálnější obor . Ještě jsem neviděl nějaké oznámení o volném pracovním místu , kde by byl speciální požadavek dopravní fakulta. Nikdo nikdy neví , co bude v životě dělat. Je třeba být co nejvíce univerzální a flexibilní. Špičkový expert na ekonomiku provozu vlakotramvají se u nás asi moc neuplatní.

Více se klade důraz na plánování systematické nabídky, linek a přípojů v uzlech
To se tam probírá ? To pokládám za prospěšnější výpočty propustností na DFJP , neboť tento předmět učil lidi alespoň myslet a způsob tohoto myšlení se dá využít i mimo železnici.
Teoretizování na téma taktový grafikon , kolik tam udělat vrstev a jak zaplnit propustnost tratě a vytvořit co nejlepší nabídku je zcela k ničemu , pokud se nezohlední finanční stránka věci. Spíše by to mělo být pojato jako hledání optima v situaci , kde na jedné straně bude dejme tomu spokojenost průměrného zákazníka a na druhé straně finance. Dělat čáry do GVD umí každý , ale zanalyzovat situaci a vytvořit něco s čímž budou všichni spokojení , co bude fungovat a přitom stát minimum..... to je umění.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6172
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 22. října 2009 - 21:50:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pracující absolvent:
Nebudu spekulovat, co výzkum je a co není, ani prof. Černého jsem neměl, tak ho hodnotit nemůžu. Pár poznámek si ale dovolím:

To pokládám za prospěšnější výpočty propustností na DFJP
To si nemyslím - zejména ne v takovém podání, v jakém se to tam do loňska bralo. Právě taktový GVD ukazuje, jak je současná metodika zastaralá. Netvrdím, že ten předmět byl úplně k ničemu, ale měl pořádné mouchy.
Teoretizování na téma taktový grafikon , kolik tam udělat vrstev a jak zaplnit propustnost tratě a vytvořit co nejlepší nabídku je zcela k ničemu
Naopak, vytvořit co nejlepší nabídku je to nejpodstatnější. Jak jinak chcete prodat svoji službu, než když bude prostě nejlepší?!
vytvořit něco s čímž budou všichni spokojení , co bude fungovat a přitom stát minimum
Souhlasím. A od toho ten taktový GVD máme. Stačí se podívat k sousedům na východ. Ti dělají JŘ tzv. podle potřeb lidí (které ale nikdo nikdy jasně nedefinuje), ale nikoho moc neuspokojí a ještě to stojí šílené peníze, protože prostě spousta náležitostí si během dne spíš postává po staniích než aby jezdila a vydělávala.

Jsem moc rád, že Michalem zmíněná osobnost se o ITJŘ dosti rozhovořila (byť tedy s tím CH už to občas přeháněl) a i třeba zmíněný doc.Dr.Dla se tomuto tématu věnuje. Naopak mi chybí třeba implementace ITJŘ na návazné autobusy, v "silničních" předmětech se o taktu nikdo ani nezmínil.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
W3C
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.21.157
Odesláno Čtvrtek, 22. října 2009 - 23:11:00    Odkaz na tento příspěvek  

the total error:
Chlapče, ty jsi vedle jak ta jedle. Náhodou jsem u Drdly absolvoval technologii MHD a taky IDS, z čehož jsem se k tomu co jsem už dříve věděl dozvěděl spoustu nových věcí, který určitě nejsou k zahození.
A na jeho přístup ke studentům a ke zkoušení si nemůžu stěžovat, spíš naopak. Ten jeho způsob zkoušení jsem ocenil, protože než o biflování mu jde spíš o to, jestli to člověk chápe. Když ses na to podíval, tak v tom testu jsi určitě něco vybral a vzpomenul si na to, kdyžs měl zrovna window (čti vokno). Ale když ses na to vy... (čti vykašlal), tak tě musel od zkoušky vyhodit i on. Není jako nejmenovaný z DMML, kde u zkoušky musíš vyjmenovat body a), b) až k) v pořadí, jak jsou ve skriptech. Fuj!
A co se týká toho ITJŘ, tak proč ne? I když to vypadá složitě, tak jsem to na jeho přednášce pochopil. Je to k věci, i v ČR by to mohlo být.
Jasně, nikdo není dokonalý - ani on, ale s tou kritikou jsi mimo.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1526
Registrován: 2-2004

Odesláno Pátek, 23. října 2009 - 11:02:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výzkum , to je pro mě elektrika , stavařina , strojařina , ale v žádném případu ekonomika či technologie v dopravě.
Přesně tak.

Já bych každému doporučil , aby si vybral co nejuniverzálnější obor .
Já taky. A ktomu ještě během studia začít pracovat někde v oboru, aby se pak něco dalo napsat do CV.

Teoretizování na téma taktový grafikon , kolik tam udělat vrstev a jak zaplnit propustnost tratě a vytvořit co nejlepší nabídku je zcela k ničemu , pokud se nezohlední finanční stránka věci. Spíše by to mělo být pojato jako hledání optima v situaci , kde na jedné straně bude dejme tomu spokojenost průměrného zákazníka a na druhé straně finance. Dělat čáry do GVD umí každý
Zase souhlas. Vy asi pracujete s financemi, že?

jediný předmět , který měl nějakou spojitost s výzkumem byla "Teorie dopravy"
To je ten předmět, ve kterém jsem spočítal, že komplet (vlak) musí mít v optimálním případě hmotnost 3500 t a zároveň jet rychlostí 140 km/h a bylo to odkvitováno?
Zutý_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 290
Registrován: 1-2007

Odesláno Pátek, 23. října 2009 - 15:01:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vy asi pracujete s financemi, že?
Spousta lidí dělá v oboru, kterému vůbec nerozumí.