K-report
 

Archiv do 19. srpna 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Zrušené tratě » Archiv do 19. srpna 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
R_1456
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 3-2009

Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 17:56:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Posílám pár fotek ze soboty ze zrušené tratě Skalsko-Chotětov.

Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 629
Registrován: 6-2005
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 19:56:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:
S Vašimi argumenty nemůžu souhlasit, protože jsou postavené na tom, že veškerá doprava v Jihomoravském kraji má zdroj nebo cíl v Brně. a kdo nemá jízdenku IDSJMK, tak by měl chodit nejlépe pěšky (viz označovače na Lednické - proč? - vždyť těch pár vlaků by mohlo jezdit na normální tarif ČD a kraj by je mohl dotovat stejně jako dosud!)

Copak města jako Hodonín, Břeclav, Kyjov, Znojmo nebo Vyškov nejsou cílem cest lidí, dojíždějících do školy nebo do práce?

Co se týká té Lednice, je přístup Jihomoravského kraje do očí bijící a do nebe volající. Není snad na Moravě atraktivnější turistické lokálky. Podívejte se, jak si Vysočina snaží držet turisty na telčské dráze (parní léto), jak jihočeši drží jindřichohradecké dráhy, severočeši se snaží propagovat moldavskou dráhu, olomoucký kraj po letech znovu obnovil turistický provoz do Mladče, turistická doprava parními vlaky se rozjíždí na Osoblaze, pražáci si udržují silný víkendový provoz na posázavském pacifiku + občas pára.
A co Jihomoravský kraj? Jedním slovem ostuda, a to velká ostuda.

Tušíte vůbec, kolik lidí do Lednice jezdí od Přerova (Ostrava, Olomouc, Zlín), nebo z Bratislavy a Vídně? Vždyť Břeclav je ŽELEZNIČNÍ uzel mezinárodního významu! Když jsem jel do Lednice naposledy, motor s přívěšákem byly narvané, a ti lidé přestoupili v Břeclavi z rychlíků a expresů. Tito lidé jedou kolikrát na SoNe+, myslíte, že mají chuť běhat po Břeclavi, shánět další jízdenky na autobusy (kdo jim vysvětlí např. tarify a pásma?) a potom někde shánět autobusovou zastávku? Co když se třeba sejdou 3 školní výlety po 25. dětech s batohy? To musí být v autobuse opravdu pohoda.

Smyslem dotování turistické dopravy je jednak vůbec přitáhnout lidi na svezení hezkou tratí a zajímavým vlakem, a potom podchytit ty, co by tam jeji i jinak (autem), ale vlak je vhodná alternativa, takže třeba nechají auto doma. Když zastavíte vlaky, tak první skupina lidí (co se chtějí svézt vlakem) nepřijede vůbec, druhá skupina pojede autem a bude tak dělat "příjemnou" společnost turistům a cyklistům na úzkých silnicích. Takto si asi JMK představuje rozvoj turistického ruchu.

Třeba když jsem tam byl naposledy já, tak jsem jel z Břeclavi do Lednice vlakem a zpět lodí (Lednice - Pohansko a Pohansko - Břeclav).

A ti Soukromí dopravci, kteří to možná zachrání? Stačí se podívat na železniční mapu ČR, na kolika lokálkách se zastavenou pravidelnou dopravou udržují alespoň víkendovou dopravu, Lednice k tomu má náběh, protože ačkoliv nemám nic proti ČD, tak si nemyslím, že je pro ně dlouhodobě lukrativní jezdit nedotovanou regionální dopravu (pokud by to nepojali třeba jako propagaci, kterou se vyplatí v rámci marketingu dotovat).
Zdenal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.44.18.25
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 20:05:13    Odkaz na tento příspěvek  

no tak do Lednice vlaky jezdí, tak proč by turisté jezdily autobusy. A i kdyby musely autobusy, nepotřebují tarif vůbec znát. Stačí řidiči sdělit cíl cesty. A proč by na autobus měli někde shánět jízdenky?
Karell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 237
Registrován: 8-2007

Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 20:08:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po částečném zasypání starého tunelu v Krasíkově teď přišel na řadu i zářez staré tratě u Tatenic ....za to bych někoho nakopal do

http://www.zkouknito.cz/zibzul
http://www.youtube.com/user/Karellcz
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4421
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 20:33:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom_tužín:
S Vašimi argumenty nemůžu souhlasit, protože jsou postavené na tom, že veškerá doprava v Jihomoravském kraji má zdroj nebo cíl v Brně.
To rozhodně nemá a já jsem to nikde netvrdil, ani ve svém výše uvedeném příspěvku.

Co se týká té Lednice, je přístup Jihomoravského kraje do očí bijící a do nebe volající. Není snad na Moravě atraktivnější turistické lokálky. Podívejte se, jak si Vysočina snaží držet turisty na telčské dráze (parní léto), jak jihočeši drží jindřichohradecké dráhy, severočeši se snaží propagovat moldavskou dráhu, olomoucký kraj po letech znovu obnovil turistický provoz do Mladče, turistická doprava parními vlaky se rozjíždí na Osoblaze, pražáci si udržují silný víkendový provoz na posázavském pacifiku + občas pára.
O. K., tento argument se dá brát v potaz, snad jen s výjimkou Parního léta na Vysočině - co s tím má společného samotný Kraj Vysočina?
Ale zkusím se zeptat naopak - proč BY MĚL kraj tu dopravu do Lednice, byť třeba jen o letních víkendech, objednávat, když tam jede ten autobus, který běžným turistům rovněž postačí?

Ale když už, tak bych si u tratě do Lednice a jejím vztahu ke krajské kase představoval jiný systém - nadále pokračovat v letošním stavu, kdy na tuto trať platí pouze jednotlivé a zvláštní jízdenky (cena by mohla ale být nižší, než je dnes), a kraj by jen zčásti přispíval. Podobně jako tomu je např. u "Švestkové dráhy".

Tito lidé jedou kolikrát na SoNe+, myslíte, že mají chuť běhat po Břeclavi, shánět další jízdenky na autobusy (kdo jim vysvětlí např. tarify a pásma?) a potom někde shánět autobusovou zastávku? Co když se třeba sejdou 3 školní výlety po 25. dětech s batohy?
Autobusák v Břeclavi je blízko vlakového nádraží, s jízdenkami vám to bylo vysvětleno; ano, s těmi školními výlety je to trochu jiné, ale - cesta takového počtu osob by se měla předhlásit, a třeba by se to dalo i v rámci autobusové dopravy vyřešit.

Ale jak tu už padlo, vlaky do Lednice jezdí i letos, kdy nejsou ze strany JMK dotovány. Uvidíme, jestli bude takový stav udržitelný i do budoucna.

Ale abychom se alespoň nakonec vrátili k tématu rušení tratí - ta trať do Lednice je údajně ve špatném stavu - bude v případě technické nezpůsobilosti tratě šance, že SŽDC peníze na takovouto opravu trati, na které jezdí nějaké čtyři měsíce v roce několik párů víkendových vlaků?
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5073
Registrován: 8-2003

Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 20:54:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karell:
A čemu to vadí?
Pro všechny DJs: Hrát toto léto Já vítám déšť je tak trochu nešťastné...
(I když uznávám, že pan Krečmar ten text myslel tak trochu jinak ;-))))
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 631
Registrován: 6-2005
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 21:04:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Můj názor - do turistických oblastí se někde plánují zcela nové tratě (Orlická dráha, Šumavské elektrické dráhy).
Nikde v těcho oblastech není železniční uzel takového významu jako Břeclav a nikde není až taková koncentrace turistů, jako v Lednicko - Valtickém areálu. Pokud by do Lednice žádná dráha nevedla, tak by se dnes možná uvažovalo o její novostavbě. Já si osobně mysím, že tyto novostavby jsou tak trochu utopie, přesto tu cítím silnou poptávku a je tu existující trať, kterou stačí jenom opravit, třeba užitými svrškem z koridoru. Při té lehké dopravě, která tam je, by takový svršek přežil dalších 100 let. A současný svršek snad také není úplně na odpis, když v rámci Pálavského okruhu unese parní lokomotivu o váze odhadem 100 tun, tak ten dvanáctitunový Hurvajz musí unést ještě dalších 20 let i při celkem miniální údržbě. I když nepustit tam páru v rámci Pálavského okruhu by byl další hřebíček do rakve této dráhy...
To raději opravu než nějaké dožívání
Mechanikofil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1208
Registrován: 6-2007

Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 21:11:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom_tužín: Jak jezdí obsazené lednické motoráčky v letošní sezoně po změně tarifu? Letos jsem se tam bohužel ještě nedostal, snad v září.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4424
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 21:17:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom_tužín: do turistických oblastí se někde plánují zcela nové tratě (Orlická dráha, Šumavské elektrické dráhy).
... Jj, a taky spojení Harrachov - Harrachov centrum - Rokytnice nad Jizerou. Aneb papír unese všechno.

Já si osobně mysím, že tyto novostavby jsou tak trochu utopie, přesto tu cítím silnou poptávku a je tu existující trať, kterou stačí jenom opravit, třeba užitými svrškem z koridoru.
Daleko silnější (celoroční!) poptávka ale je na spoustě dalších tratí, u kterých by do budoucna byly úpravy spojené třeba i se zvýšením rychlostí vhodné taktéž. A ty by zcela jistě měly dostat přednost.
Ale jsem si vědom toho, že to tady je tak trochu Absurdistán, že přednost dostávají stavby poněkud nesmyslné, viz avizovaná zpráva o chystané trati z Klatov do Železné Rudy.
M@r@
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.203
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 21:39:25    Odkaz na tento příspěvek  

Dneska jsem byl v okolí Hodonínska, Kyjovska a Veselska.Projel jsem okolo zmiňovaných Svaťek i Dubňan a na to že letos to bude hranatých 5 let od zastavení os. dopravy, tak tato trať není zarostlá ani trochu v žádném úseku a dokonce tomu nasvědčuje i fakt že občasná jízda se po ní koná... vím že z pohledu kraje je to asi nutné zastavovat na vybraných úsecích os. dopravu ale vždy se najde nějaké řešení ( Mutěnka mohla jezdit úsek Skalica-Hodonín-Mutěnice-Kyjov) co jsem kde byl takk do Skalice jezdí hodně lidí...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4427
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 22:00:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opožděný k výše uvedenému příspěvku, vypadlo mi tam zrovna to nejpodstatnější slovo:
viz avizovaná zpráva o chystané * trati z Klatov do Železné Rudy.
Samozřejmě jsem myslel avizovanou elektrizaci té tratě (aneb další příklad aplikace elektrizačních dogmat).
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 212
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 10. srpna 2009 - 22:41:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David : Jo,jo,to je ten problém - úřední šiml
Přesto si myslím, (neboť naše žel.síť je nejhustší v Evropě), že téměř vždy se nějaké to nádražíčko najde ,odkud něco pojede - byť třeba až ráno

R 1456 : Pěkné snímečky, víc by nebylo ?}
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 145
Registrován: 6-2006
Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 01:37:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom-tužín:
a tratě, které popisujete mají patřit do základní dopravní obslužnosti? To snad ne?
Základní dopravní obslužnost znamená školy a práce. Co je navíc, nechť si platí cestující v plné sazbě. Je jedno zda autobusem, nebo vlakem. I za autobus se dá připojit schránka pro kola. Tato není výhradním vlastnictvím vlaku.
Karell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 238
Registrován: 8-2007

Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 04:54:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp: minulost mizí........bohužel
http://www.zkouknito.cz/zibzul
http://www.youtube.com/user/Karellcz
jk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 07:33:01    Odkaz na tento příspěvek  

Karell: Myslím, že tím zmizela teoretická možnost atraktivní cyklostezky údolím Moravské Sázavy z Krasíkova do Zábřehu (a dál do Litovelského Pomoraví), takže zbude asi jen nesmyslný kousíček Zábřeh - Hněvkov -(Hoštejn).
A jak jsme měl možnost poznat, přes Třebovické sedlo by cyklostezka taky bodla a když vidím ty nevyužité pešuňky po všech těch místních přeložkách...
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 08:39:28    Odkaz na tento příspěvek  

Po tom starém tělese dráhy u Krasíkova, od zbouraného původního krasíkovského viaduktu, skrz starý krasíkovský tunel (pokud by se opravil), až po ten nyní zavalený zářez vedle nového krátkého tunelu u nové zast. Tatenice také mohl být postaven velmi kvalitní silniční obchvat Krasíkova. Kdo Krasíkovem někdy procházel pěšky nebo projížděl na kole po úzké silničce kroutící se zástavbou, mi určitě dá za pravdu - je to tam o strach! Ten (nyní zavalený) zářez na východním konci opuštěného úseku stačilo jen trochu rozšířit, resp. napojit na existující silnici směr Hoštejn. Škoda, že tato příležitost ke zklidnění Krasíkova odvedením tranzitující gumokolní dopravy mimo záastavbu byla promarněna.
jk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 09:15:09    Odkaz na tento příspěvek  

Taky mě to napadlo, ale nevím, jak by úřední šiml skousl ten tunel...No a co si budem povídat, obce dnes budují to, na co dostanou dotace, ne to, co je potřeba. A cyklostezky jsou in. Což jako cyklista sobecky vítám.
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.70.77
Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 11:48:15    Odkaz na tento příspěvek  

M_g: Základní dopravní obslužnost znamená školy a práce.
To je právě hluboký omyl, který prosazoval jeden tupý (ex)hejtman.
Definice dopravní obslužnosti je daleko širší, dobře to vyjadřuje připravovaný zákon o dopravní obslužnosti (či jak se jmenuje, hledat to nebudu). Ostatně i ve stávajícím zákoně o drahách čtu "Dopravní obslužností se rozumí zajištění dopravních potřeb občanů na území kraje nebo státu ve veřejném zájmu. O škole a práci (což do toho jistě také patří) ani slovo. Veřejný zájem je totiž třeba i turistický ruch.
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.70.77
Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 11:54:38    Odkaz na tento příspěvek  

A ještě citace ze zákona 111/1994 Sb.: "Základní dopravní obslužností území kraje je zajištění přiměřené dopravy po všechny dny v týdnu z důvodu veřejného zájmu, především do škol, do úřadů, k soudům, do zdravotnických zařízení poskytujících základní zdravotní péči a do zaměstnání, včetně dopravy zpět, přispívající k trvale únosnému rozvoji tohoto územního obvodu."
A dále:
"Veřejným zájmem v oblasti veřejné osobní dopravy se rozumí zájem státu na zajištění základních přepravních potřeb obyvatel. O uplatnění veřejného zájmu při zabezpečování dopravní obslužnosti rozhoduje příslušný orgán státní správy nebo samosprávy."
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 632
Registrován: 6-2005
Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 20:12:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_g:
A já jsem někde tvrdil, že ty tratě patří mezi základní dopravní obslužnost? A není vůbec zajištění ekologické hromadné dopravy v chráněné oblasti evropského významu opravdu v zájmu trvale únosného rozvoje územního obvodu (viz výše - M.Kunt), tedy odpovídající definici ZDO? A i kdyby ne (jakože podle mně jednoznačně ano), je někde napsané, že trať může být dopravní obslužnost finančně podporovaná výlučně v rámci položky "základní dopravní obslužnost"? Nesmí být podorovaná třeba v rámci podpory turistického ruchu? Pokud ne, tak proč tentýž Jihomoravský kraj podporuje třeba Baťův kanál? Že by to dělal v rámci dopravy občanů do školy a do práce lodičkou v rámcu ZDO? Označovače IDSJMK jsem ještě v přístavech neviděl, a to tam jezdím často a rád.
A když turistům zaplatíme (zadotujeme) loďku, tak proč teda turistům nezaplatíme vláček?
Asi těm Vašim argumentům opravdu nerozumím , zkuste mi to nějak vysvětlit.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4453
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 20:16:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A není vůbec zajištění ekologické hromadné dopravy v chráněné oblasti evropského významu opravdu v zájmu trvale únosného rozvoje územního obvodu
Měl byste k dispozici nějaká čísla o ekologičnosti (tj. emise, hlučnost atd.) autobusu, který je nasazován na autobusové linky na Břeclavsku a porovnání s motorovými vozy řady 810/850/"hurvínek" (tedy to, co v posledních letech na lednické trati jezdilo)?
Karloslt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2712
Registrován: 2-2005

Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 21:14:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podívejte se, jak si Vysočina snaží držet turisty na telčské dráze (parní léto), jak jihočeši drží jindřichohradecké dráhy, severočeši se snaží propagovat moldavskou dráhu, olomoucký kraj po letech znovu obnovil turistický provoz do Mladče, turistická doprava parními vlaky se rozjíždí na Osoblaze, pražáci si udržují silný víkendový provoz na posázavském pacifiku + občas pára.


No nevim teda… Telčské parní léto jest projektem jistého sdružení (finančně podporovaným mj. krajem – kolik úsilí to organizátory stálo si neotroufám ani odhadnout) , propagace moldavské dráhy jest podobně dílem obč. sdružení a záchrana provozu na této trati pro změnu zásluha veřejnosti, obcí a stejného sdružení. Paroprovoz na Osoblažce je zas projektem “místního” podnikatele (později podpořený krajem) a posázavský pacifik je zas paragraf 1, páč se podporoval vždy.

Jakási Švestková a Doupovská dráha v ÚK jsou pro změnu dítětem obcí… (nakolik vážně je míněna volební a povolební podpora ČSSD turistického provozu ukáží až další roky)
Švestková dráha - Lokálky Českého středohoří
Kdo si nechce hubu spálit, musí mlčet, nebo chválit. (K.H.B.)

ICQ 264305638
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3123
Registrován: 9-2003

Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 21:57:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nějaké foto ze zrušené vlečky ..Vsetín Zbrojovka
http://www.t334029.ic.cz/zajimav.html
..pořádná mašina má kotel a komín..
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 633
Registrován: 6-2005
Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 21:57:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:
Hurvajz jistě čoudí víc než bus, ale to není rozhodující. Při množství vlaků a rozloze Lednicko - Valtického areálu je toto zanedbatelné. Podstatu té ekologičnosti hledejte v odlehčení silnic, prostorovou a tarifní vazbou železniční dopravy na uzel Břeclav, omezení nároků na nájezdy osobních aut po úzkých cestách do areálu (a obecně nároky na parkoviště, a to i pro autobusy, zejména zájezdové - např. školní výlety) a parkování přímo v lesoparcích okolo zámků (Zejména Janohrad je markantním příkladem), nehledě na oblaka prachu za auty, které obtěžují turisty a cyklisty. Oproti tomu je trocha čoudu z Hurvínka opravdu sranda.

Karlost:
Ano, ne vždy je to iniciativa přímo kraje, daleko častěji jde spíš o jakousi simbiózu aktivit občanského sdružení nebo soukromníka, případně obcí, kterou kraj podpoří alespoň zaplacením běžné osobní dopravy, takže na tu trať není z hlediska provozu a údržby úplně sám. To považuju za dost podstatné. Minimálně Jindřichův Hradec a Osoblahu kraje podporují třeba tím, že jim dělají nějaký marketing na veletrzích cestovního ruchu, což také není zanedbatelné. Zastavování provozu na ústecku je kapitola sama o sobě, ale tam to znám jen z jednorázových návštěv v rámci dovolené, takže k tomu nemám dostatečnou představu, abych si utvořil nějaký názor, nakolik to je nebo není odůvodněné. Chvályhodná je však snaha držet alespoň ty víkendy (Moldava, Vejprty), to by se snad mohl JMK inspirovat.
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 634
Registrován: 6-2005
Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 22:11:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jeden postřeh - pokud pojede autobus např. se školním výletem z Olomoucka do Lednice, tak pojedou cca 120 km tam a zpět, tj. 240 km pálí naftu. Pokud pojedou vlakem, tak skoro celá cesta je s elektrickou lokomotivou, jenom těch posledních cca. 2 x 12 = 24 km je vlakem na naftu, tudíž produkujícím emise. Z tohoto pohledu to už zdaleka tak příznivě pro autobus nevychází, z pohledu např. prašnosti to nevychází pro autobus už vůbec příznivě, byť by měl sebelepší motor (mj. polétavý prach je v posledních letech nejčastěji překračovaným limitem při znečištění vzduchu). Takže odpověď na ekologičnost vlak/autobus není tak jednoduchá, jak se na první pohled může zdát.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5090
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 22:21:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podstatu té ekologičnosti hledejte v odlehčení silnic, prostorovou a tarifní vazbou železniční dopravy na uzel Břeclav, omezení nároků na nájezdy osobních aut po úzkých cestách do areálu

Nic ve zlém, ale toto jsou oblíbené obecné bezobsažné proklamace poskytující jen (rádoby)líbivou fasádu pravého jednoduchého důvodu: mám rád vláčky a auta jsou fuj a způsob, jak to okecat se vždycky najde.
Pro všechny DJs: Hrát toto léto Já vítám déšť je tak trochu nešťastné...
(I když uznávám, že pan Krečmar ten text myslel tak trochu jinak ;-))))
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1417
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 23:36:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud pojedou vlakem, tak skoro celá cesta je s elektrickou lokomotivou

Jo, a elektrika sestoupí z nebes a zanechá tu neposkvrněné životní prostředí. Tak jako sestoupil Bůh, aby neposkvrněně počal s Marií Ježíška, viď? Elektrika se vyrábí v elektrárnách a ty jsou buď na uhlí - FUJ! nebo jaderné - atom je přeci taky FUJ! Tak šup sem s pohádkou o výrobě elektriky z obnovitelných zdrojů. Už prostě pochopte, že doba poněkud postoupila a pryč jsou časy, kdy výhradním dopravním prostředkem byl dva kilometry za městem zastavující vlak, bo po dlážděných silnicích se pohybovaly povozy rychlostí hlemýždí (nadsázka). Nic proti vám, na železnici a její historii jste kabrňáci, klobouk dolů, ale když začnete vymýšlet "argumenty", proč zachovat provoz na té či oné lokálce a proč je železnice lepší než silniční doprava, tak se výtečně bavím. Třeba s tím školním výletem z Olomouce do Lednice. Živě si představuju sraz žáků s chlebníky na ramenou v hale olomouckého nádraží v brzkých ranních hodinách, aby stihli ranní rychlík, aby byli v Lednici v rozumný čas. Pak situaci v Břeclavi u motoru do Lednice, kdy se tam takto sejde několik tříd z různých koutů republiky. Nervózní učitelky, aby se jim neztratili a nepromíchali žáci, dumající železničáře nad tím, že tolik lidí se do jednoho Hurvínka asi nevleze. Zpět to stejné. Plus stres ze zpoždění, nepřípojů. Jo, vzpomínky na 80´s a školní výlety Proč nejet busem, který zastaví ráno i večer před školou, popř. pobere děcka po cestě, může zastavit kdykoliv a kdekoliv? A tak je to se vším - vlak už prostě nenabízí takové pohodlí, jako silniční doprava. Čímž samozřejmě nemám na mysli dálkovou dopravu. Tam vlak vítězí. Pokud to ovšem není bezúdržbové koženkové B a venku není horký letní den/chladný zimní den/neprší/nesvítí slunce/nefouká vítr.
železnice » http://lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & MHD Olomouc » http://tramvaj.wz.cz

Minulla on nälkä!
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1932
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 11. srpna 2009 - 23:48:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prosím vás, jsme ve Zrušených tratích, tak už ty hnusné zastaralé železnice zrušte, ať nemáte vzpomínky na 80´s ....
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Výletník
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.246.126.156
Odesláno Středa, 12. srpna 2009 - 06:14:39    Odkaz na tento příspěvek  

Doktore, ten rychlík z Olomouce do Břeclavi pojede ať už tam ta školní třída bude nebo ne. A těch třicet lidí bude mít na odběr elektřiny neznatelný vliv.

Zaráží mě, kolika lidem vadí provoz na dráze do Lednice. Přitom tam nikdo nechce provozovat vlaky 365 dní v roce v hodinovém taktu. To by byl nesmysl. Trať má smysl jako turistická se sezonním provozem, která spojuje významný železniční uzel s jednou z nejvýznamnějších turistických lokalit v republice vůbec.

Pro někoho to zní asi nepochopitelně, ale pro řadu lidí není cesta historickým motoráčkem jen prostředkem k přesunu, ale jedním z cílů výletu, na který se především děti těší už dopředu.

Dráze do Lednice přeju, aby odolala snahám o zastavení provozu a následnému zrušení a dál sloužila návštěvníkům nádherného Lednicko-valtického areálu ke všeobecné spokojenosti.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1658
Registrován: 12-2004
Odesláno Středa, 12. srpna 2009 - 07:07:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T_m:Když se vám nelíbí železnice,tak choďte třeba na na nemamradzeleznice.cz a né sem.
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 798
Registrován: 1-2006

Odesláno Středa, 12. srpna 2009 - 07:29:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zzz : T_m a nemá rád železnice? To je podařený fór motorová myš
Obecně vzato pravda neexistuje, jsou pouze různé úhly pohledu na lež...

http://fotomysak.bloudil.cz
http://zeleznicka.bloudil.cz
jk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Středa, 12. srpna 2009 - 07:32:57    Odkaz na tento příspěvek  

K Lednické dráze - ono ji opravdu nelze brát jako dopravní tepnu (tepénku), která sem má vozit turisty, ale spíš jen jako další atrakci v lednicko-valtickém areálu a jako takovou v rozumné míře podporovat z veřejných peněz.
Modelová situace - týdenní rodinná dovolená v kempu v Pasohlávkách nebo v penzionu v Mikulově. ("Mámo, dnes teda ta Pálava, zítra koupák a ve středu bysme měli udělat tu Lednici a ty Valtice, když už jsme tady"). K čemu bude těmto lidem sebelepší, kapacitní a rychlý vlak z Břeclavi? To už si v bujné šotofantazii dokážu jako atraktivnější představit spíš historickou soupravu pendlující mezi Lednici a Valticema.
Zeleznicni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1073
Registrován: 4-2007
Odesláno Středa, 12. srpna 2009 - 08:14:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechcete se přesunout jinam? Takové zajímavé vlákno to bylo - lednická zrušená není, radši sem hoďte nějaké snímečky zrušenek
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1659
Registrován: 12-2004
Odesláno Středa, 12. srpna 2009 - 11:00:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mixmouses:To byla ironie....
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 799
Registrován: 1-2006

Odesláno Středa, 12. srpna 2009 - 15:48:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zzz : tak to jo, nějak jsem to nepobral .
Jinak pokud se zadaří, budu se příští weekend vyskytovat u jedný zrušený - nezrušený trati (nechte se přeqapit na jaký), tak zkusím něco nafotit, a odkaz na fotky dám do sekce Muzea a spolky zhruba do konce srpence . motorová myš
Obecně vzato pravda neexistuje, jsou pouze různé úhly pohledu na lež...

http://fotomysak.bloudil.cz
http://zeleznicka.bloudil.cz
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 635
Registrován: 6-2005
Odesláno Středa, 12. srpna 2009 - 23:14:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp:
Nějaký věcný argument by po ruce nebyl? To vám můžu říct také, že Vaše argumenty jsou argumenty nepřítele železniční dopravy, ale to už bysme soutěžili jenom v tom, kdo koho jak a z čeho osočí, a na tento typ komunikace nepřijímám

Pokud zpochybňujete obsah mých "bezobsažných" argumentů, tak si je běžte ověřit do terénu. Nepíšu nic, co bych na vlastní oči neviděl (zaplněné vlaky do Lednice) a na vlastní plíce nedýchal (prach od aut na lesních cestách okolo Lednice). Pokud tu někdo hledá zoufale nějaké zdůvodnění, tak jsou to ti, kteří mně stále přesvědčují, že zcela zaplněný vlak je efektivní zrušit.

Doktor:
Nezlobte se, jste naprosto mimo realitu.

- O výrobě elektřiny jsem nic nepsal, taktéž ne o tom, jaké zdroje jsou fuj (to mi jako čtete myšlenky?) takže nechápu, na co reagujete. Každopádně je to mimo mísu.

- Pokud je řeč o dva kilometry vzdáleném nádraží, tak doporučuji přečíst archiv tak 3 dny zpět, nudí mne se neustále opakovat.

- Asi jse nikdy nejel autem z Olomouce na Břeclav. V této trase jede rychlík většinou 140 km/h, auto (autobus) tak šedesát, protože je to klikatá ucpaná silnice hustou zástavbou (nebo dálnice přes Brno s pořádnou zajížďkou). Každopádně oproti vlaku ztratíte na silnici minimálně hodinu času. Kdybyste to někdy v životě jel, tak byste to věděl.

- V těch 80. letech jsem absolvoval školní docházku. Na výlety se jezdilo výhradně autobusy, protože nějaký rodič vždycky zařídil bus nějakého závodu a nafta byla za babku. Od 90. let jsme se školou jezdili už výhradně vlakem. Podniky se autobusů zbavily a nafta podražila. Takže ne jak říkáte - dnes autobusem, dříve vlakem, ale většinou právě naopak. Vaše úvaha nevychází z praktické zkušenosti.

-
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 494
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 00:01:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už se tu načalo, co patří do tématu zrušenek, tak z této sekce je třeba vyřadit trať Velké Březno - Zubrnice - Úštěk, která od letošního dubna je aspoň papírově zase drahou. Takže i zrušenou dráhu lze aspoň papírově vzkřísit. Do úplné obnovy je samozřejmě ještě daleko, ale klíčový dokument je na světě.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1419
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 00:47:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne, o výrobě elektřiny jste opravdu nic nepsal, ale pro jízdu busem jste použil obratu pálí naftu, kdežto vlakem skoro celá cesta je s elektrickou lokomotivou a i v předchozích příspěvcích argumentujete ekologičností železniční dopravy, co se (nejen) zplodin týče. Ostatně, ono jde o oblíbené a často užívané kliše, že gumokly fuj, protože pálí naftu/benzin, kdežto vlaky jezdí na elektriku. Jenže musíme jít po drátech proti proudu, abychom zjistili, jak že se vůbec elektřina vyrábí. Toť ty souvislosti, na které jsem chtěl poukázat. Myšlenky číst neumím, no ekologům se příčí jak tepelné, tak i jaderné elektrárny, ale už se jim nepříčí elektrifikovaná železniční doprava tyto zdroje využívajíci. To byla taková vsuvka nereagující na žádný předchozí příspěvek. Pěkný je, že nevíte, na co vlastně reaguju, ale rozhodně je to mimo mísu.

Diskuzi sleduji, archív netřeba pročítat. Autobusy navážející cestující k páteřní trati - na tom je založen IDS JMK.

Pokud se budeme stále pevně držet modelové situace s výletem Olomouc - Břeclav (Lednice), tak rychlík vzdálenost 122 km urazí za 1 hodinu a 25 minut. Cesta busem 130 km (R46, D1, D2), v Břeclavi za půl druhé hodiny. Čili totožné vzdálenosti, totožné časy. Vlak staví ve stanicích, bus zastaví kdykoliv kdekoliv dle přání obecenstva. Zevšeobecněno - jedu-li na výlet, chci být pánem svého času. Já si chci rozhodnout kdy a kde zastavím, jak si dle momentálního uvážení upravím trasu. V takovém případě pak železnici považuji za jednu z atrakcí, kterou mohu navštívit a projet se třeba starým motorákem nebo zajímavou tratí. Tímto směrem by se měly ubírat kroky krajských úřadu, pakliže by se měly nějak angažovat v udržení provozu na nevyužívaných tratí s turistickým potenciálem. ZDO busy přes vsi (bude-li výhodnější než vlak), do vlaků turisty.

V těch 80. letech jsem... Vaše úvaha nevychází z praktické zkušenosti.
Jo, praktické zkušenosti vycházející z reprezentativního vzorku jednoho člověka
železnice » http://lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & MHD Olomouc » http://tramvaj.wz.cz

Minulla on nälkä!
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1420
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 01:03:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ať se držím tématu, přihodím jeden snímek - pozůstatky návěstidla před stanicí Sázava ve směru od Žďáru. Na staré trati, pochopitelně.


železnice » http://lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & MHD Olomouc » http://tramvaj.wz.cz

Minulla on nälkä!
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 146
Registrován: 6-2006
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 10:08:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom_tužín:
Po tom , co jsem si od vás přečetl, nemám čas a chuť vám to vysvětlovat.
Podle mého je prostě dotování jízd vlaků na tratích, které jste zmínil zhovadilé. Autob usy to odvozí.

M.Kunt:
vaši vsuvku s hejtmanem jsem nepochopil.
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.70.77
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 10:59:35    Odkaz na tento příspěvek  

Tím hejtmanem jsem myslel toho, jehož ředitel odboru dopravy proslul v oblasti ZDO památným výrokem "kdo platí, poroučí". Hejtman taky tvrdil, že ZDO přece není vlak pro houbaře. Tedy jsem měl na mysli experta Šulce.
Jinak opravdu, je načase tu protivnou a nenasytnou dráhu zrušit. Autobusy samozřejmě odvozí všechno (vždyť to vidíme u NAD) a levněji. Také hejtman Rath se nechal slyšet, že autobusy na přepravu lidí při návštěvě papeže budou to nejlepší.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4483
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 11:02:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M. Kunt: S tím, "kdo platí, ten poroučí" měl tento člověk naprostou pravdu, nebo to snad má být jinak?

Sice to tento člověk opravdu řekl, ale přesto jezdí do spousty i menších obcí v Ústeckém kraji autobusy i o těch víkendech. Srovnejte to např. s krajem Vysočina, kde abyste v některých oblastech (i do větších obcí) autobus pohledal. Pravda, žádný hejtman z Vysočiny žádný takový výrok nepronesl...
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 475
Registrován: 6-2002

Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 11:23:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemusíme chodit na Vysočinu, stačí třeba cca 50 km od hlavnho města, obec 600 obyv., škola, školka, doktor, pošta atd...
VHD: PD - 4 páry spojů, SN - ani kolo
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.70.77
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 12:45:50    Odkaz na tento příspěvek  

...nebo to snad má být jinak?
Samozřejmě, že jinak. Kraj není firma hospodařící se soukromými prostředky a není tu pro tvorbu finančního zisku (což je asi taky pro některé problém pochopit).
Výrok byl adresován obcím, které se vzepřeli zvůli vedení kraje.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 743
Registrován: 1-2009
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 16:00:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AD: Tom-Tužin:
Nevím odkud jste. Ale hleslo na železničních plakátech je pro znalé trampy celkem k smíchu. JEZDĚTE VLAKEM, PŘÍRODA SE PODĚKUJE. Platí především na Mostecku a Sokolovsku. Zkuste tam nějaký výlet na zachovalý čedičový kopec. Pak pochopíte, že Příroda se už poděkovala - je mrtvá. Aby nebylo mýlky - tak z tepelných elektáren bere železnice 99% - prostě aktaktivní nabídka je nabídka. Z ekologických zdrojů (atomové elektrárny) nebere železnice nic.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4488
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 16:05:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iaya: Která je to obec?

Boblick: Aby nebylo mýlky - tak z tepelných elektáren bere železnice 99% - prostě aktaktivní nabídka je nabídka. Z ekologických zdrojů (atomové elektrárny) nebere železnice nic.
Můžete toto tvrzení nějak doložit?

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Jirkas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 722
Registrován: 8-2003
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 16:07:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Mohl byste to nějak rozvést? Jak si můžu rozhodnout, odkud beru elektřinu, když celá síť je propojená? Takže klidně ta elektřina, která teď pohání můj počítač, mohla být vyrobená někde ve Španělsku . SŽDC má předpokládám smlouvu s dodavatelem elektřiny, kde je nějak dohodnutá cena a další podmínky, ale už těžko se dá nějak ovlivnit, kde konkrétně se ta elektřina vyrobí.
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 636
Registrován: 6-2005
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 20:11:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, ohledně té ekologičnosti železniční dopravy byla vypracovaná řada vědeckých studií, které výzkumem a výpočty doložily jednoznačnou výhodnost železniční dopravy oproti silniční dopravě, přičemž byly sledované možná desítky parametrů. Nemám důvod těmto výsledkům nevěřit. Pokud máte výhrady, obraťte se na příslušné vědecké kapacity, které tyto studie zpracovaly. Neb jsem stavař a ne energetik, nemůžu Vám všechny ty argumenty opakovat, protože je jednak neznám a i kdybych je znal, tak to není předmětem této diskuse. A i kdyby to bylo předmětem této diskuse, tak určité jedince prostě nepřesvědčím, takže tím nebudu ani ztrácet čas. Co jsem chtěl říct jsem řekl.

Boblick:
Tak to je samozřejmě nesmysl, že železnice nic nebere z atomových elektráren. Elektřina v síti je jen jedna a ze všech elektráren dohromady. Nebudu se pořád opakovat dokola, už jsem jednou říkal, že v případě spalovacích motorů aut nejde jen o tu vlastní naftu, ale i o hluk, polétavý prach, vibrace a zábory půdy pro silnice a parkoviště. To všechno je o životním prostředí, bohužel řada fanatických rušitelů železniční dopravy toto systematicky ignoruje a zužuje tuto problematiku jen na energetické hledisko.

ps: Děkuji za optání, kde bydlím. V severních Čechách to není. Je to v Přerově, kde mám pod okny silnici I třídy a každý večer cítím smrad z místní chemičky. Místo s nejhorším životním prostředím v Olomouckém kraji. Snad Vám to tak bude stačit. Jo, a do Severních Čech se chystám na dovolenou.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1421
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 20:37:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...zábory půdy pro silnice a parkoviště. Kdežto železnice například u nás v Přerově zabírá jen úzký pruh půdy Sory za rýpnutí, ale ten Přerov k tomu přímo vybízí.
železnice » http://lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & MHD Olomouc » http://tramvaj.wz.cz

Minulla on nälkä!
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1666
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 20:49:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom Tužín:No tak to záleží na té které konkrétní trati,co bude ekologičtější.
Nahrazovat vlak busem např. na Blansko-Brno by asi opravdu bylo poněkud neekologické.
Za to na takové Mor.Třebové-Boskovice,která už prakticky nahrazená je,právě naopak.
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 5-2009
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 22:06:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Traduje se, že svého času nějaká německá firma prodávala zařízení, které se připojilo mezi zásuvku a spotřebič a ono odfiltrovávalo elektřinu z atomových elektráren a dál pouštělo jen ekologickou elektřinu z těch ostatních elektráren. Jako bývalý profesionální fyzik jsem si vždycky myslel, že takové zařízení je podvod na který naletí jen ti méně inteligentní Němci s příliš zeleným myšlením. Ale teď se dozvídám, že ČD je skutečně dokázaly uvést do funkčního stavu a dokonce v daleko větším rozsahu. Pokrok se prostě nedá zastavit :-).
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 476
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 14. srpna 2009 - 07:04:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Jedná se o obec Řepín (býv.okr.Mělník),
odjezdy autobusů směr Mělník pouze kladiva (4:40,6:50,13:00,16:30), v zájmu spravedlnosti je třeba uvést že v PO a ST jede ještě jeden spoj v 11:00 (pravděpodobně kvůli úřádům, ovšem s příjezdem do Mělníka v době polední pauzy...)
O víkendu ano kolo, nejbližší VHD je žel.zast Živonín trať 076, vzdálená cca 4,5 km po silnici.

Dále autobus jede velkou oklikou, ačkoli nejkratší cesta Řepín-Mělník je 11km, autobus jede cca 25 km, a protože v okrese Mělník s evývoj VHD zastavil někdy v roce 1960 a neexistuje žádná integrace, či slevy, je cena autobusu na této trase 27 Kč, což nemůže ani konkurovat autu s jednou osobou...

(Příspěvek byl editován uživatelem iaya.)
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
mapaw
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.31.69
Odesláno Pátek, 14. srpna 2009 - 08:42:42    Odkaz na tento příspěvek  

Iaya: Já myslím, že se vývoj zastavil až v roce 199X, kdy oproti roku 1960 vypadl večerní spoj v 19.15
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 477
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 14. srpna 2009 - 08:51:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pravda, spoj který mi zuřivě chybí. :-(

Máte pravdu, v roce 1960 snad byly k dispozici dělnické týdenní jízdenky, nebo něco podobného, ne?
Kvůli davům lidí, kteří přeplňují všechny spoje ČSAD StČ, tato společnost jakoukoliv vymoženost slevy pro opakované jízdy nenabízí... (ironie jako prase)
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 747
Registrován: 1-2009
Odesláno Pátek, 14. srpna 2009 - 23:31:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S tou elektřinou je to jako se vším u ČEZ: mají ty své barvičky. A zajímavou praxi. Nejlevnější elekřinu (z JEDu a JETe) ČEZ za draho vyváží - což značně žere hlavně Rakušáky (jejich ekologická elektřina z vodních elektráren je cenově nekonkurenceschopná). No a u známé "silové" elektřiny ČEZ jde téměř výhradně o zdroje tepelných elektáren. Takže si stačí dát jedna a jedna dohromady. Proč asi ČEZ zrovna buduje další tepelné monstrum u Ledvic (nejvyšší průmyslová stavba střední Evropy - alespoň takto bylo toto monstrum minulý týden oslavováno v téměř všech médiích).
Takže pro všechny milovníky elektrických mašinek: zajeďte si na malý výlet na severozápad a uvidíte, že příroda to má - mimo jiné - díky železnici už za sebou. Od Ústí doporučuji: Supí Hora, Doubravská Hora, Kostomlaty, Hněvín, Úhošť, ..... a další.
A po této nádherné vyhlídce trochu zapřemýšlet. Nikdy není nic jen čistě bílé a to druhé čistě černé. Obvykle se jedná o různé obměny šedé.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 748
Registrován: 1-2009
Odesláno Pátek, 14. srpna 2009 - 23:36:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A protože jsme ve vlákně zrušené tratě, tak chci do jiného příspěvku. Aby se to nepletlo.
V neděli mám shodou okolností půldne času u Tochovic. Tak zkusím prubnout solenickou stavební dráhu. A bude-li nějaké slušnější počasí, tak dodám i nějakou tu fotku.
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 639
Registrován: 6-2005
Odesláno Sobota, 15. srpna 2009 - 14:32:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To poškození přírody samozřejmě znám, jenom nerozlišujete jednu podstatnou věc - co jsou staré ekologické škody a co je důsledek současného provozu elektráren. Mrtvé lesy jsou kombinací důsledku kyselých dešťů, které způsobovaly neodsířené elektrárny, a sadby smrkových monokultur, které zničily půdu vyčerpáním živin. Obnova bude trvat desítky let, a to bez ohledu na aktuální počet elektrických mašinek na tuzemských kolejích.
Taktéž obchodní politiku ČEZu neurčují elektrické lokomotivy. Jinými slovy popisovat zničenou přírodu severních Čech jako přímý důsledek elektrifikace železnic je podle mně přitažené za vlasy.
Toť z mé strany vše, protože jsme mimo téma diskuse.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1422
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 15. srpna 2009 - 22:29:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli ono spíš nejde o krajinu zdrancovanou těžbou uhlí, které elektrárny papají
železnice » http://lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & MHD Olomouc » http://tramvaj.wz.cz

Minulla on nälkä!
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 214
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 16. srpna 2009 - 12:25:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://picasaweb.google.cz/simbianis/NovaSlozka#53705032115156434 42

Malá pozvánka :
1.foto - NOWY SWIETOW - zapomenutý tendr č.52 3902
2.foto - SCINAWA MALA - bývalá koncová stanice lokálky NYSA - SCINAWA.
Martin Finke
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.50.7
Odesláno Středa, 19. srpna 2009 - 12:09:12    Odkaz na tento příspěvek  

Taky mám něco k tématu - v neděli jsem prošel kousek zrušené trati Dětenice(Rokytňany)-Dobrovice, přesněji úsek od silnice Dětenice-Prodašice až zastávka Rokytňany. Pár obrázků dokumentujích součaný stav: