K-report
 

Archiv do 3. února 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Tratě na Vysočině » Archiv do 3. února 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2116
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 28. ledna 2009 - 16:24:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč nemá Rakousko o propojení zájem??No já bych se raději ptal,proč nemá Rakousko zájem o obnovení provozu za Waidhofenem na svém území.Myslím,že to je evidentní.
-Waidhofen je co do počtu obyvatel velký asi jako Telč (cca necelých 6000)(zdroj wiky a čsú)Další obce v Rakousku jsou už malé,u nás máme ještě Dačice(8000),Slavonice(2700) ,Třešť(6000).(zadají li se vám počty obyvatel divné,nic si z toho nedělejte,mně taky www.portal.gov.cz).Dobersberg má cca 1700 obyvatel (wiky),čili na Rakouské straně je to s obsluhou celkem bída.
-Rakousko by muselo nést poměrně velké náklady na přebudování současného šrotu z Waid. na hranici.
-Nákladní doprava taky ne,protože nízká únosnost,sklonová náročnost a vůbec všechny neduhy lokálek.
-Dálková doprava taky ne,protože do Vídně spíše přes Znojmo a kvůli Dačicím či Slavonicím to nikdo dělat nebude.
-Takže buďme rádi za plánovanou revitalizaci tratě,která má smysl jen na našem území.V Rakousku o smslu této tratě pochybuju.

Prostě tato investice se jeví pro Rakousko ze všech stran nevýhodná.
Jsem proti zbourání výpravní budovy v Ústí nad Orlicí.Nechci další Těšnov.Podepište prosím petici na http://www.stop-demolici.wz.cz/ Existují i jiné stavební varianty bez likvidace výpravní budovy.
Randy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 28. ledna 2009 - 18:00:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobře, z takového realistického pohledu se to brát může. Na druhou stranu - co když je problém v tom, umět celou akci prodat? Za památkami UNESCO lidé celkem cestují. Stačilo by lidi v Rakousku nalákat na Talč, eventuelně na Slavonice a třeba by to vyšlo. Stačí začít jen víkendovým provozem (jako třeba v Královci/Lubawce) a lidé si to oblíbí. Navíc si myslím, že pro Rakušany by nakupování v Dačicích bylo výhodné
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2117
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 28. ledna 2009 - 18:29:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Randy:
Turistika je právě část,která drží nad vodou některé regionální tratě (třeba moldavskou).Zásadní nevýhoda je ,že jde vždy jen o sezóní věci.Tady by to bylo (na 227) asi cca 3-4 měsíce v letních měsících.Stačilo by vést cca 4 páry deně (1 ráno,1 dopoledne a 2 odpoledne a nevečír).Bohužel kvůli těmto vlakům nikdo nezaplatí miliony eur na rekonstrukci dráhy(samotné těleso,mosty).Prostě by to bylo za moc peněz málo muziky.Srovnání s Lubawkou dost kulhá,protože tam stačilo relativně málo k znovu otevření přechodu(kdyby tam chyběly km kolejnic,tak taky nikdo nehne brvou).Tady to jsou kilometry kolejnic,tisíce pražců,desítky mostů a přejezdů.Myslím,že k dalšímu otevření žel. přechodů s Rakouskem asi jen tak nedojde.
Jsem proti zbourání výpravní budovy v Ústí nad Orlicí.Nechci další Těšnov.Podepište prosím petici na http://www.stop-demolici.wz.cz/ Existují i jiné stavební varianty bez likvidace výpravní budovy.
Randy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 28. ledna 2009 - 18:53:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem sám toho názoru, že vše záleží na umění prodat projekt. To samé se týká i 227ky. Kdyby se Vysočina snažila alespon o částečný integrovaný systém, bylo by to o něčem jiném, že? Á dvě hodiny osobák HB - Cerekev a do toho proložený á 2 hodiny osobák HB - Telč, kde by se přestupovalo na vlak na Slavonice eventuelně dál. Kraj musí lidi do vlaku narvat. Nemá smysl, aby dotoval osobáky Kostelec - Telč a autobusy Jihlava - Třešť a dál...ale o tom si můžu v oranžových časech nechat leda tak zdát. I když, kdo ví...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2526
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 28. ledna 2009 - 21:02:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Randy: Hlavně by to podle mě chtělo, aby ty vlaky mohly jezdit po slavonické trati rychleji. Dnešní jízdní doby jsou s autobusovou dopravou těžko konkurenceschopné.
Mimochodem - tou revitalizací tratě č. 227 se myslí jen nové zab. zař. a nástupiště, anebo i zvýšení rychlosti, nebo alespoň odstranění pomalých jízd přes některé ty přejezdy?
Randy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 28. ledna 2009 - 21:14:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem přesvědčen o tom, že do 227 se celkem dost investuje...některé přejezdy jsou opravené, dvě nové zastávky (Telč-Staré město a Kostelec-masna), v Hodicích a v Třešti jsou nová nástupiště...myslím, že se to obrací k lepšímu...
Milan11111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 218
Registrován: 5-2006
Odesláno Středa, 28. ledna 2009 - 22:11:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem pro revitalizaci 227, ale myslím si, že "propojování" by bylo drahé. V případě, že bych chtěl spojit Vídeň a Jihlavu, tak bych uvažoval o protažení cca 2 párů vlaků jedoucích z Vídně do Znojma až do Jihlavy ev.Havl. Brodu. Ovšem bylo by třeba dořešit otázku propustnosti Okř. - Jihlava... Za úvahu by to ale určitě stálo
RIC
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Čtvrtek, 29. ledna 2009 - 09:26:28    Odkaz na tento příspěvek  

Z připravonané knihy:
Intenzita nákladní přepravy v úseku Waidhofen - Waldkirchen postupně klesala. Ještě do roku 2001 to bylo ročně jen 28.000 tun nákladů (hlavně obilniny a dřevo). Rokem 2003 nákladní přeprava utichla úplně. Po zastavení nákladní přepravy v úseku Waidhofen - Waldkirchen po roku 2003 byl tento úsek lokálky minimálně využíván, jen pro jízdy zvláštních a nostalgických vlaků. Údržba traťového úseku byla prováděna s rakouskou důkladností, proto byl v daleko lepším stavu (i když s lehčí únosností) než úsek české lokálky. Zcela prokazatelně poslední jízda v úseku Waidhofen - Waldkirchen byla provedena 17. dubna 2006 zvláštním vlakem pro turisty vedený vozem 5042.014. Od této doby již nebyla lokálka Waidhofen - Waldkirchen dopravně využita.
Největší ránu všem snahám o zprovoznění tratě však daly záplavy v červnu 2006. Zvýšená hladina řeky Dyje a jejich přítoků znamenala největší ohrožení stability násypů v úseku tratě mezi stanicemi Thaya a Dobersberg. Zde řeka vede v těsné blízkosti tratě. Právě zvýšená hladina řeky odnesla podstatnou část násypu u zastávky Merkengersch. Jelikož náklady na zprovoznění tohoto úseku, výstavby nového násypu v délce 150 metrů byly dost značné, rozhodlo ÖBB tuto stejně neprovozovanou trať neopravovat. Tím byla trať Waidhofen – Waldkirchen správou ÖBB a.g. označena jako nesjízdná a v úrovni vjezdového návěstidla stanice Waidhofen (od Waldkirchenu) instalována předpisová uzávěra tratě. V tomto stavu byla lokálka do května 2008, než se začaly provádět nevratné změny v infrastruktuře tratě.
***
RIC
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Čtvrtek, 29. ledna 2009 - 09:27:55    Odkaz na tento příspěvek  

Přesto se na rakouské straně objevila v srpnu 2008 další studie proveditelnosti obnovy lokálky. Ta již počítala s nutností obnovy celého úseku tratě od Waidhofenu po Waldkirchen, z důvodu odstranění škod po povodni v červnu 2006. Obnova tratě do předpisového stavu a nových provozních podmínek by stála asi 15 miliónů Euro, přičemž obnova úseku Waldkirchen - státní hranice by přišla na 7 miliónů Euro.
Oddalování realizace obnovy tratě Waldkirchen - Slavonice roku 2008 velice silně pokračovala. Hlavně na rakouské straně lokálky a především u ÖBB. I když byla značná zemská politická podpora, byly ÖBB realizovány technické změny v stávající infrastruktuře části lokálky. Již začátkem roku 2008 rozhodl majitel železniční infrastruktury ÖBB povolit nevratné změny v neprovozované trati na úseku Waidhofen - Waldkirchen. Tím byl v květnu 2008 u městečka Thaya demontován přejezd s kolejemi a položen souvislý asfaltový povrch. Dále za krajní výhybkou ve Waldkirchenu byl zcela demontován přejezd a položen souvislý asfaltový povrch i s chodníkem. Tyto kroky opět dokazovaly špatný přístup majitele dráhy (tedy ÖBB) k budoucí revitalizaci tratě, kterou považovaly za zcela nevhodnou.
Určitá modernizace probíhala jen na stávajícím provozovaném úseku lokálky Waidhofen - Schwarzenau - Martinsberg. Stanice Schwarzenau byla sídlem dirigujícího dispečera/výpravčího zjednodušené vlakové dopravy na tratích do Martinsbergu a Waidhofenu. Za účelem zrušení telefonického hlášení vlakvedoucího/strojvedoucího v dirigovaných stanicích ze stabilních přístrojů byl správcem ÖBB Infrastruktur Betrieb a.g. zaveden nový způsob komunikace. Od 5.května 2008 byl na trati Schwarzenau - Martinsberg zahájen provoz komunikačního systému GSM/R pro dopravní komunikaci s dirigujícím dispečerem/výpravčím ve stanici Schwarzenau.
Občanské iniciativy a hlavně spolek Neue Thayatalbahn byl tím hlavním, kdo neustále podporoval nutnost obnovy tratě. Mezi zásadní zasedání roku 2008 patřilo to v Waidhofenu dne 3.listopadu. Rozhodnutí na regionální politické úrovni bylo zcela jasné, a to obnova železniční tratě. Problém ale nastal u ÖBB. Ta původně (do února 2007) projevovala zájem i podporu obnovy provozu, ale nakonec z celého projektu ustoupila pro příliš velké finanční náklady stavby a naopak prosazovala autobusové linky. Tím se zemská vláda již nechtěla s ÖBB bavit o obnově i provozu tratě. Také byla zmíněna realizace možnosti prodeje-převodu železnicích pozemků dráhy Waidhofen - Fratres do zemského majetku Dolního Rakouska. Také bylo uvažováno, pokud by rakouské dráhy úsek od státní hranice po Waldkirchen nechtěli obnovit, byla by zde zcela jasná nabídka českých stavebních firem na realizaci. Čímž byla uvažována i možnost provozování dopravy od Slavonic do Waidhofen českými drahami. Regiony, obce a Dolní Rakousko mělo velmi značný zájem na obnovení provozu, převodu dráhy i dopravy, ale rakouské dráhy ÖBB vůbec nejevily jakýkoliv zájem či jen ochotu jednat.
Pavouk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 317
Registrován: 9-2008

Odesláno Čtvrtek, 29. ledna 2009 - 14:33:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

co se týče stavby zab.zař. tak bylo z projektu škrtnuto postavit odjezdová návěstidla na rakouském zhlaví, dálkově půjdou stavět jen výhybky č.1 a 2, výh.č.3 a 4 se budou stavět ručně

Ne tak úplně, místo odjezdů budou cesťáky (dvojsvětla) a výhybky 3, 4 byly stavěny ručně i v původním projektu.
Bardotak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 51
Registrován: 9-2008
Odesláno Čtvrtek, 29. ledna 2009 - 16:39:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes dopoledne došlo v železniční stanici Jaroměřice nad Rokytnou k projetí návěsti stůj a říznutí výhybky vlakem RN.... dVOJČE 742 ČD CARGO Havlíčkův Brod-Znojmo.Fíra ČDcargo byl okamžitě sesazen a do Znojma pokračoval už jen jako cestující ČD v motorovém voze 810.Jeho osud u ČD CARGO je nejistý
Bardotak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 9-2008
Odesláno Čtvrtek, 29. ledna 2009 - 16:46:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Moravských Budějovicích stojí asi 20 vozů TRNSCEREALES na vlečku Agrovýkupu Moravské Budějovice.Dnes jsem je tam viděl nakládá se obilí do HAMBURKU.Bude to asi ucelenka.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2535
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 30. ledna 2009 - 01:21:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V tuto chvíli již včerejší Os 4875/4815, s hnací "Rozárkou" 854.222 a řídící "Zdeňkou" 954.003, v žst. Třebíč, ze dvou pohledů:


Několik dalších vlaků ze včerejšího odpoledne je zaznamenáno na videu: odkaz
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2537
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 30. ledna 2009 - 12:50:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Několik fotek mechanických závor v Okříškách jsem umístil do "Mechanických závor".

Video s brejlovci a také jednou regionovou z Okříšek: odkaz

A ještě jedno video z Třebíče: odkaz

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Bardotak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 53
Registrován: 9-2008
Odesláno Pátek, 30. ledna 2009 - 22:08:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čau zítra jede po (241)ucelenka ze Znojma do Jihlavy veze to ČDCARGO 2krát 742+21rakví+postrk 742 ten by měla obstarávat modrá cokoliv kamkoliv.Přesný čas odjezdu nevím pokud někdo víte čas odjezdu doplnte ho sem.To se zas 241 bude prohýbat mělo by to jet dopoledne
Kojot
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.31.110
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 01:23:50    Odkaz na tento příspěvek  

RIC: Velice pěkná obšírná pasáž. Nutí mne citovat Marka Ebena: "Zcela vyčerpávající"

Jinak mám dotaz (de facto spadající pod jinou nit) na zdejší přispěvatele, jestli jsou dostupné nějaké informace týkající se nikdy nezprovozněné vlečky v Telči za bývalým Interierem. Tuším, že byla zhotovena pro dnes již neexistující filiálku ACHP. Myšleno jako otázka stran budoucnosti, využití, popř. jejího snesení.
Šimon Plánička
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.189.142.141
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 07:10:43    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud by měl někdo zájem o dnešní ucelenku z Hodonic, tak momentálně stojí ve Znojmě. Na čele dvojče 742.158+248,na postrku 742.427. Souprava má 24 vozů.
Bardotak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 9-2008
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 08:24:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad šimon:Nevíš vkolik to pojede ze znojma na okříšky?
Šimon Plánička
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.189.143.55
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 08:44:39    Odkaz na tento příspěvek  

V 8.10 to odjelo ze Znojma
Šimon Plánička
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.203.96.37
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 08:57:04    Odkaz na tento příspěvek  

Bardotak: 8.47 prujezd Šumnou. Pokud budeš mít zájem o další info,tak napiš,ať to tady zbytečně neplevelím údajema,který už za chvíli budou k ničemu:-)
Tkan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1529
Registrován: 1-2005

Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 09:30:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdar chlapci.Já už se na dráze vůbec ničemu nedivím,ale mám dotaz.10.1.podle Davidových fotek jela 751.001 na vlacích Os 4832/4882.V JŘ je ovšem 4882 jen v kladiva.To je v tom JŘ takový chlív,nebo ten den z Třebíče na Jihlavu nepokračovala?Díky
http://tkanlokopage.ic.cz/
Bardotak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 55
Registrován: 9-2008
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 09:49:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad šimon:ted sem dojel domů mám nafoceno jdu upravit fotky a hned to tam dám stihnul sem je po 9 v jaroměřicích dík za info bardotak.fotil jsi to také?Nevíš vkolik pojede raketa z brodu do znojma?
Šimon Plánička
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.189.142.157
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 10:17:48    Odkaz na tento příspěvek  

Bardotak: kdepak,jsem dost daleko na to abych to fotil:-). A raketa už je ve Znojmě.. Dorazila v 9.30
Bardotak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 56
Registrován: 9-2008
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 12:04:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní ranní průjezd ucelenky rakví z Hodonic.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2550
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 12:56:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tkan: Ta 751.001 jela na 4832/4882 v pondělí 12. ledna, ne 10. ledna, druhý den jela zpátky na 4809.
Tu sobotu 10. ledna jela 751.001 v čele Os 4817, a to vyfotil Bytls.

Jen připomenu, že pobyt toho Os 4832/4882 s 751.001 jsem onoho 12. ledna zaznamenal na toto video:odkaz.

Os 4809, jedoucí 13. ledna t. r. v čele s 751.001, můžeme vidět na tomto videu: odkaz
Bytls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 609
Registrován: 5-2007

Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 12:58:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tkan: pokud vím, tak David sem dával fotky z 12.1. což bylo pondělí

Bardotak: skvělá dokumentace, taková tady z 241 rozhodně chybí. Jen tak dál
A nebyla by fotečka té 427 zepředu
749 018-8 749 051-9 749 107-9 749 121-0 749 243-2 751 050-6 751 053-0 751 103-3 751 106-6 751 142-1 ... no prostě stroje z LD Jihlava
RIC
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.230.44
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 13:17:23    Odkaz na tento příspěvek  

ad: Kojot - až to najdu tak ti to pošlu. Není pravdou že nebyla používána, skutečně se používala, ikdyž pro Interier. Později podrobněji.
Šimon Plánička
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.189.143.58
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 13:35:49    Odkaz na tento příspěvek  

Když se vám tak líbí náklady na 241, tak vám tam Cargo posílá vláček z H.Brodu do M.Budějovic,tažený 742.158. Má to 19 vozů a za chvíli se bude blížit k Jihlavě. Tak třeba dorazí ještě za světla.. Modrá 742.427 už se vrátila strojně do Znojma.
Bytls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 611
Registrován: 5-2007

Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 14:15:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šimon Plánička: když máš takový přehled, jak to vypadá s ucelenkama cisteren do Kojetic. Jezdí ještě nebo to vozí manipulák?
749 018-8 749 051-9 749 107-9 749 121-0 749 243-2 751 050-6 751 053-0 751 103-3 751 106-6 751 142-1 ... no prostě stroje z LD Jihlava
Tkan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1530
Registrován: 1-2005

Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 14:57:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky chlapí,já to špatně pochopil.
http://tkanlokopage.ic.cz/
Šimon Plánička
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.189.142.237
Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 15:05:16    Odkaz na tento příspěvek  

Bytls: to by ti spíš musel říct někdo místní.. Já nemám přehled,ale pouze přístup k Isoři :-).
Bytls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 612
Registrován: 5-2007

Odesláno Sobota, 31. ledna 2009 - 19:42:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šimon Plánička: aha
749 018-8 749 051-9 749 107-9 749 121-0 749 243-2 751 050-6 751 053-0 751 103-3 751 106-6 751 142-1 ... no prostě stroje z LD Jihlava
Bytls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 613
Registrován: 5-2007

Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 15:55:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco z dnešní zasněžené Třebíče:

749 018-8 749 051-9 749 107-9 749 121-0 749 243-2 751 050-6 751 053-0 751 103-3 751 106-6 751 142-1 ... no prostě stroje z LD Jihlava
Bardotak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 57
Registrován: 9-2008
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 18:05:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bytls:s kotlema do Kojetic nevím jak to vypadá dlouho jsem je neviděl za denního světla jet.Naposled jsem si je fotil ještě v režii Jihlavských zamračenek na kinofilm takže fakt nevím.Leda by jezdili v noci někdy když slyším raketu do Brodu tak je dost vytížená podle zvuku lokomotiv ale jak říkám nevím .Na manipuláku nějaké kotle chodí ale jestli to není na Olbramkostel na vlečku Agra.
RIC
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Neděle, 01. února 2009 - 18:40:51    Odkaz na tento příspěvek  

Něco z knihy, ad vlečka Telč:
Vlečka ACHP Telč (km 22,841)
Ve stanici Telč již začátkem 80. let byl problém s objemem nakládky a vykládky všemi zúčastněnými přepravci. Právě manipulační koleje stanice Telč byly často denně přeplněny vozy k nakládce a vykládce, čímž byl nedostatek místa pro další ložné manipulace. Aby se získalo místo pro další nakládku a vykládku byla roku 1983 zahájena stavební jednání o výstavbě vlečkového areálu vedle továrny Interiér Telč v prostoru pojmenovaném tzv. rovná pole. Od prvotních úvah nastal čas k provedení stavby. Ve dnech 11. až 15. května 1987 byly provedeny první práce na zaměření výstavby budoucího vlečkového areálu ACHP Jihlava. Následně 6. ledna 1988 se uskutečnilo na Národním výboru v Telči rozsáhlé jednání k výstavbě vlečkového areálu. Při jednání byla také stanovena definitivní podoba kolejiště vlečky. Ta měla odbočovat z širé tratě v prostoru mezi vjezdovým návěstidlem S (od Třeště) a přejezdem v km 23,127, pokračovat kolejově přes zabraný pozemek n.p. Interiér Telč až do prostoru polí. Zde se měla vlečka rozdělovat na vlečku ACHP a vlečku Melioračního družstva Jihlava. Celkový počet kolejí v rozvětvení měl být 6 a počet výhybek 14. Vlastní stavební práce na výstavbě vlečkového areálu byly skutečně zahájeny na podzim roku 1988, ale neprobíhaly příliš rychle. Až roku 1990 byla provedena pokládka redukovaného vlečkového areálu, který čítal jen dvě kusé koleje. Dne 10. srpna 1990 byla v jednodenní výluce tratě Telč - Třešť vložena nová odbočná výhybka č. 16 do km 22,841 mezi vjezdovým návěstidlem a předvěstí stanice. Původní světelné vjezdové návěstidlo od Sedlejova „S“ bylo přesunuto do polohy v km 22,503 (původní předvěsti) a místo vjezdového návěstidla (km 23,027) bylo zřízeno světlené seřaďovací návěstidlo. Byť byla na podzim roku 1990 provedena pokládka kolejiště vlečky ACHP Jihlava, nebyla tato vlečka uvedena do provozu. Teprve 4. března 1991 byla provedena technicko-bezpečnostní prohlídka vlečky ACHP Jihlava a byl povolen její provoz, ale jen dočasný pro vykládku stavebního materiálu. Vlečka vlastně nebyla uvedena do provozu neboť původní majitel již nezahájil výstavbu dalších budov. Teprve v červnu 2001 bylo vydáno drážním úřadem povolení k provozu vlečky, neboť její majitel pronajal složiště firmě „Interiér Telč“. K tomu účelu byla vybudována v květnu 2001 nová betonová překládací rampa u jedné z vlečkových kolejí. Ale ani tento provoz netrval dlouho a přistavování vozů bylo ukončeno roku 2003.
Bardotak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 9-2008
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 21:58:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní Moravské Budějovice


.Vše foceno v dnešní vichřici
Kojot
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.31.110
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 21:59:53    Odkaz na tento příspěvek  

RIC: Opět velice pěkné, opravdu děkuji. Tady vidím, že na svoji paměť nemohu až tolik spoléhat. Po těch 20-ti letech ,co byla vlečka zhotovena, bych již někdy prohádal vlastní kožich. Ostatním se znovu omlouvám za OT
Kuře
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 170
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 22:26:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bardotak: Dovolím si malou radu. Doporučuju nastudovat manuál k foťáku a až půjdeš příště fotit v takových horších světelných podmínkách, nastav si vyšší citlivost (ISO) než 64, např. na 400 a manuálně nastav expozici. Lepší to i trochu podexponovat nastavením kratší hodnoty času závěrky, než to mít mázlé (viz tvá expozice 125/3.2). Ta bangle 742.090 by si to zasloužila
www.msts-trat240.cz
Bardotak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 9-2008
Odesláno Pondělí, 02. února 2009 - 23:29:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AD Kuřee:já vím ale v dnešní vichřici by my stativ určitě odlítnul.Skouším foták delší dobu my neostřil a fotky byly mázlé a nepoužitelné.
KT
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Úterý, 03. února 2009 - 08:06:59    Odkaz na tento příspěvek  

Bardotak: No s vaší češtinou byste návodu stejně neporozumněl... A s ISO 400 nemá stativ podle mne nic společného, spíš naopak. Exemplární příklad toho, že lepší technika nemusí nutně přinést lepší výsledky.
KT
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Úterý, 03. února 2009 - 08:10:33    Odkaz na tento příspěvek  

Pardon, teda porozuměl...
KT
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Úterý, 03. února 2009 - 08:16:49    Odkaz na tento příspěvek  

Ale jinak díky za dokumentaci a Kuřeti za dobrou radu.
Kuře
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 172
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 03. února 2009 - 11:53:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bardotak:
Já tak taky začínal a nikdo mi neporadil, tak se jen snažím poradit sám, tudíž ti doporučuju přečíst nějaký návody na netu. Pár důležitých skutečností...
Obecně lze říct:
- v případě fotky 742.090 stativ nebyl třeba, expoziční čas 125, který ti nastavil foťák nejspíš sám automaticky v ruce udržíš, ale na pohybující se vlak je to nedostatečná hodnota. Lepší nastavit rozmezí 250 - 750 v závislosti na rychlosti vlaku, úhlu, ze kterého fotíš a použitém ohnisku objektivu. Na stojící objekty stačí 60-125, to je jedno, když se to nehýbe, nižší než 60 už udržíš v ruce obtížně
-clona (f) čím vyšší číslo, tím lepší ostrost snímku, prokreslení
-stativ je dobré použít od času 30 a delší. Mezi 30-60 to ještě udržíš, jak sem psal
-ISO je dobré nastavit napevno manuálně, při hezkém počasí 200, při horším 400, já víc nedávám, čím vyšší citlivost, tím větší zrno v obraze, ale v tomhle konkrétním případě (742.090) bych volil 400 a expozici 350/clona 3.2 by postačovala.
-je dobré, mít expozici vyváženou optimálním použitím těchto hodnot, pokud je tak hnusně, že nic rozumného na foťáku nastavit nejde, je lepší pohybující se objekty vůbec nefotit.
Expozici si můžeš kontrolovat na expozimetru v hledáčku, či displeji - stupnice plus/minus.
Foťáků je mraky, ale tyto skutečnosti víceméně platí pro všechny.
www.msts-trat240.cz
Bardotak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 9-2008
Odesláno Úterý, 03. února 2009 - 14:36:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Kuře:Děkuju ti za radu skusím to jak jsi my poradilale nechápu proč 810 se povedla a 742 ne.Ještě jednou dík za rady s pozdravem Bardoták
Regent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1620
Registrován: 3-2005

Odesláno Úterý, 03. února 2009 - 15:43:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.zelpage.cz/zpravy/6763
Alois002
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 12-2008
Odesláno Úterý, 03. února 2009 - 19:54:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jo jo "elektrifikace trati 240 už letos..." já teda jsem proti tomu a stejně nevěřím že se letos něco začne dělat
Bytls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 614
Registrován: 5-2007

Odesláno Úterý, 03. února 2009 - 20:05:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alois002: Ale uprostřed článku se píše, že v terénu se začne dělat na jaře 2010

Bardotak: Výborná dokumentace, jen tak dál Já taky jednou začínal fotit a je prostě potřeba zkoušet,zkoušet a zkoušet co foťák umí
749 018-8 749 051-9 749 107-9 749 121-0 749 243-2 751 050-6 751 053-0 751 103-3 751 106-6 751 142-1 ... no prostě stroje z LD Jihlava
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2580
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 03. února 2009 - 20:15:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K elektrifikaci:

No... Když si uvědomím, co dnes na osobácích na 240ce převážně jezdí, a jaká by byla případná náhrada (příliš nevěřím v pořízení nových vozidel v horizontu těch několika let), tak ta elektrifikace opravdu působí až kontraproduktivně.
Alois002
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 12-2008

Odesláno Úterý, 03. února 2009 - 20:36:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: no mně se ta elektrifikace taky hlavně nelíbí kvůli vozidlům-teď docela pohodlné motoráky 854(054,954) a 842-pak kdyby jelo třeba 4 nebo 5 vozů Bdmtee

Jinak se pokouším o nové stránky o trati 240: vlakynamest.7x.cz
stránky o trati 240 - vlakynamest.7x.cz
Alois002
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 49
Registrován: 12-2008

Odesláno Úterý, 03. února 2009 - 20:38:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

omlouvám se-chybný odkaz
www.vlakynamest.7x.cz
stránky o trati 240 - vlakynamest.7x.cz
Darwa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.64.110
Odesláno Úterý, 03. února 2009 - 20:41:06    Odkaz na tento příspěvek  

David: to s tebou souhlasim. Mašiny dneska nejsou a když tam jezdí hlavně katry, tak bych řek, že provoz by tam byl dražší. Možná rychlejší, ale jen do Zastávky. Podle mě by stačilo zdvoukolejnit úsek Střelice-Zastávka a po ptákách.
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 211
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 03. února 2009 - 22:00:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Nikde není napsáno, že tady za těch x let po rekonstrukci musí jezdit jen ČD se svým šrotem... Doufejme, že se dočkáme výběrového řízení, stejně jako v LB.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2582
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 03. února 2009 - 22:08:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Huffnagell: No napsáno to samozřejmě nikde není, ale je otázka, kdo ten "nešrot" zaplatí.
I když - ono se stává palčivou otázkou i to, kde vzít peníze na zaplacení provozu toho šrotu.
Jinak bych samozřejmě také uvítal "lehké" nízkopodlažní jednotky, které by využily vyšší traťové rychlosti, měly velké zrychlení a zkrátily by se pobyty ve stanicích. Ale to, co bych já uvítal, bohužel není směrodatné.

Třeba bych rozhodně nestavěl (jak jsem před časem o tom četl) podchod v Zastávce. Podle mě tam musí být co nejtěsnější propojení vlak - bus.
A třeba v Tetčicích bych vybudoval novou zastávku až za přejezdem ve směru na Brno, aby ve stanici zůstaly 3 dopravní koleje (2 hlavní a 1 odbočná), ale aby mohla být v Tetčicích vybudována dostatečně široká a vysoká nástupiště.

Další diskuse na toto téma ale patří spíše do sousední diskuse, protože se jedná zatím o úsek z Brna do Rapotic.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4794
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 03. února 2009 - 22:10:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Než se to zprovozní, tak i ČD budou mít (několik) 671.
Pour ne pas vivre seul
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2583
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 03. února 2009 - 22:13:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp: A zrovna takoví patroví "sloni" jsou pro linku S4 zbytečně velkým kalibrem. Pokud tedy má zůstat na trati přijatelný interval.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4796
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 03. února 2009 - 22:17:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Darwa:
Podle mě by stačilo zdvoukolejnit úsek Střelice-Zastávka a po ptákách.

Však ono nic jiného se ani zdvoukolejňovat nebude.
Pour ne pas vivre seul
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4797
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 03. února 2009 - 22:19:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A zrovna takoví patroví "sloni" jsou pro linku S4 zbytečně velkým kalibrem. Pokud tedy má zůstat na trati přijatelný interval.

No když myslíš...
Pour ne pas vivre seul
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 212
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 03. února 2009 - 22:24:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Když postavíš v Tetčicích zastávku za přejezdem, tak necháš stavět vlaky na přejezdu??? Úplně by stačilo zrušit šturc směrem na Rosice.

V Zastávce nastupuje hromada lidí, myslím, že podchod není od věci. Bude záležet na provedení...

Kdo ten nešrot zaplatí? Kraj přece. A že nemá peníze? Tak nemá rušit poplatky ve zdravotnictví a honit si tak popularitu. Ale to je na dlouhou debatu...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2584
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 03. února 2009 - 22:25:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp: Ano, myslím. Už jen proto, že patrová vozidla by se podle mě měla používat jenom tam, kde jsou opravdu krátká nástupiště. Jinak mají patrové jednotky pár nevýhod.
Ale i tak - kdyby měl být špičkový interval mezi Brnem a Zastávkou pořád 30 minut - bylo by opravdu potřeba tam nasazovat takto kapacitní soupravu? Podle mě ne.
A právě zdvojkolejnění může přinést i zkrácení intervalu a s tím i průměrné obsazení každého vlaku, takže další argument proti Elefantu v podobě, v jaké jej známe.
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 213
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 03. února 2009 - 22:26:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sloni nebo něco podobného se bude časem hodit. V Tetčicích se začne už letos stavět autobusové nádraží, kde budou končit bus linky od Ivančic a M.Krumlova - a substrát pomaže do vlaku!