K-report
 

Archiv do 29. května 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Tratě na Vysočině » Archiv do 29. května 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 614
Registrován: 1-2009
Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 21:02:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přiznávám, že mi dopravní politika Vysočiny dlouhodobě vyhovuje. Předem upozorňuji, že jde jen o nedotované spoje. Víkend na trase Praha - Pelhřimov - Telč - Dačice - Jemnice je náš. Druhým rokem posilujeme - a průměrná komerční tržba nejde pod 31Kč/km. Nepotřebujeme dotace, my máme dost. Čím víc vlaků půjde navěky spát, tím lépe. Skutečnou poptávku pobereme (i když někteří budou stát) a vzduch ať si vozí třeba ČernáDíra, pokud jí to budou chtít proplácet - jako, že už dnes nechtějí.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4960
Registrován: 8-2003

Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 21:23:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že ten fakt, že v kraji je velký počet nepříliš velkých obcí, nemusí rovnou znamenat, že by v kraji nemohla fungovat solidní veřejná doprava (myslím tím za stejné peníze, které do toho kraj dává nyní).

A proč by měla fungovat, když fungovat nemusí.
Trochu soudnosti.
On je rozdíl, když by svoji veřejnou dopravu přes Palubu hodilo třeba Brno - život ve městě by kolaboval. Ale kdyby kraj Vysočina hodil svoji VHD přes palubu, tak těch několik životaschopných jednotlivých linek půjde provozovat komerčně a ostatní si svoje dopravní potřeby začnou řešit zcela sami, odliv lidí z vlaků/autobusů na silnicích nebude příliš znát...
Nic ve zlém, ale vlaky a autobusy jsou prostředky hromadné dopravy, proto mají cenu pouze a jen tam, kde opravdu jsou ony "hromady" cestujících. Což místa, kde se v té nejšpičatější špičce a v nejvytíženějším místě horko-těžko naplní průměrný autobus, o vlaku ani nemluvě, opravdu nejsou. Jak říkám, pár linek se uživí z jízdného a zbytek je mi líto, adieu.
Proto neexistuje na Vysočině (narozdíl od jiných krajů) reálná nutnost veřejnou dopravu podporovat a rozvíjet a proto ta vypadá tak, jak vypadá.
Jsem anděl, co tě dostal na povel, ale mám-li tě vzít do nebe, chci z toho něco pro sebe
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1462
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 21:27:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Jenže tady nejde o "Váš" zisk, prostě vyzobat rozinky. Tady jde o to, že místní se pomalu nebudou mít jak dostat o práce, do školy, k doktorovi, na úřady; ale taky o víkendu na výlet, za příbuznými apod. Místním jsou téměř ukradené nějaké dálkové linky Praha-Slavonice či jim podobné.
A o cyklistech ani nemluvě. Ty nějaké dva cyklobusy za den nevytrhnou.
Zdá se, že máte na mysli linky společnost H.F.TOUR, že? Linka zastavující podíl trati 227 snad jenom v Telči a Dačicích je skutečně pro místní dost na draka.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4962
Registrován: 8-2003

Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 21:45:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady jde o to, že místní se pomalu nebudou mít jak dostat o práce, do školy, k doktorovi, na úřady; ale taky o víkendu na výlet, za příbuznými apod.

Sundejte si ty růžové šotobrýle. Vysočina opravdu není to místo, kde když nepojede autobus/vlak, tak se "místní" nedostanou.
Jinak by stálo za to konečně si uvědomit, že "vyzobávání rozinek" není linka, kde dopravce bojuje o každého cestujícího, protože na jejich jízdném je zcela závislý, ale je to ta linka, kde nějakých 70 - 80 % příjmů má zajištěných ve formě dotací a příjmy od cestujících jsou jen doplněk.
Jsem anděl, co tě dostal na povel, ale mám-li tě vzít do nebe, chci z toho něco pro sebe
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1463
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 23:15:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp: Pak nezbývá nic jiného než auto, ale i to je svým způsobem svazující. Špatná dopravní obslužnost je jeden z hlavních důvodů, proč se venkov vylidňuje. Ono by si spíš stálo za to uvědomit jak má fungovat moderní systém veřejné dopravy. A je celkem jedno, jakým typem dopravy.
Zrušte bez náhrady trať 227 a nechte dopravu kolem na Boblickovo nedotovaných linkách. Možná budete překvapen, jaký to bude mít efekt.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Kubam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 319
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 23:28:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky,, David: chytrému napověz, hloupýho kopni! Já bych si nevšímal těch, co tady dávají najevo svůj mozkovej průjem! Nemá smysl si dělat vrásky;-) Neví, co lidi potřebují...

Bkp: krásná idea ve všech těch malinkých vesničkách, pro který nemá cenu vypravovat ANI bus, má těch pár babiček a dědečku, co tam zůstalo, každej svoji káru a jezdí si vesele k doktorovi na nákupy a všude kam potřebujou. Pokud jsou tam nějaký děti do škol, tak ať šlapou v létě v zimě na kole, když je třeba rodiče nemůžou vozit....nechápu, trošku inteligence,hm???

(Příspěvek byl editován uživatelem kubam.)
Kojot
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.31.110
Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 00:15:57    Odkaz na tento příspěvek  

Ze zataženého H. Brodu. Na obrázku s (necelou) ucelenkou je 240 065-3 + 240 063-8.

Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 253
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 01:38:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No když vezmu Vysočinu, kde většina obcí má méně než 200 obyvatel, tak to s dopravní obslužností bude prostě vždy špatné. Skoro bych řekl, že nejlepší varianta by byla nakoupit Tranzity a vozit lidi jimi. Jakýkoliv autobus je totiž zpravidla naddimenzovaný. Samozřejmě, mohou existovat i páteřní linky, ale těch prostě nebude příliš. Z toho důvodu si myslím, že kvalitní obsluha Vysočiny je opravdu velmi obtížná a hlavně drahá. Navíc je politicky výhodnější, nechat do každé obce pár autobusů, než zlepšit spojení tam, kde to má nějaký smysl...
Hanz_11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 150
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 06:57:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bpk je asi trochu mimo realitu nebo jsme všichni nepochopili jeho geniální myšlenku :-(
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2411
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 12:48:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, že vás baví se dohadovat s Boblickem a BKP. S oběma jsem měl již tu čest se stekat. Mají prostě extremistické názory, o kterých nejsou povětšinou ochotni diskutovat. Takže na to kašlete, stejně je nepřesvědčíte.

Skoro bych řekl, že nejlepší varianta by byla nakoupit Tranzity
Ano. Já bych to řešil asi takto. V zapadlých obcích poměrně solidně bují nezaměstnanost. Prostě bych jako KÚ kopil malokapacitní vozidla (aby vám na ně stačil ŘP B) a pronajal je jednotlivým (nezaměstnaným) osobám, které budou celý týden k dispozici (v nějakém časovém rozmezí). A lidé z obcí by si potom zavolali tento radiovůz a on by je dovezl do vhodného přestupního bodu, nejlépe s jízdenkou IDS. Kraj by potom platil toho provozovatele tranzita. Napsal jsem to hodně zjednodušeně, ale snad srozumitelně. Nemám čas to tu ropitvávat. Connecto se spotřebou cca 40 l na 100 km prostě na obsluhu obcí NEPETŘÍ.
To, co se děje na Vysočině v rámci VHD, lze označit jedním slovem. CHAOS. Bude pro nás luxusem se svézt o víkendu či v pracovní den vlakem? Asi ano. Nápady z dílny Joukl a spol. jsou toho důkazem.
Mechanikofil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1101
Registrován: 6-2007

Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 13:27:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Navíc mě ještě BKP vytáčí tím svým obrázkem v profilu. Pro tuhle dámu mám slabost a teď ji mám pořád spojenou s ním...
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4966
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 13:38:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Špatná dopravní obslužnost je jeden z hlavních důvodů, proč se venkov vylidňuje.

Tak to ani omylem.
Ponecháme-li stranou fakt, že dopravní obslužnost na venkově ani jiná, než špatná být nemůže, protože na spoj jednou za hodinu, dvě kvůli cestě do patnáct kilemetrů vzdáleného cíle není v roce 2009 nikdo zvědavý.

Možná budete překvapen, jaký to bude mít efekt.

Abyste nebyl překvapen Vy. Několikadení stávka železničářů v 90. letech, či několkadení nevyjetí autobusů v Ústeckém kraji před cca dvěma roky jasně ukázaly, že lidé sice trochu nadávají, ale během několika dní si najdou náhradu a bez celé slavné VHD se prostě obejdou.

Nemá smysl si dělat vrásky;-)

Dělat si vrásky nedoporučuji, špatně se to dává dohromady.

krásná idea ve všech těch malinkých vesničkách, pro který nemá cenu vypravovat ANI bus

Na venkov bez vlastní dopravy nelez (nebo seď doma) platilo už za králů a císařů, platilo to v dobách největšího rozmachu regionální železniční dopravy, platilo to za Masaryka i Hitlera a lidé to moc dobře věděli i za komunistů, stejně jako to vědí nyní. A najednou tady pár šotoušů preferující svůj oblíbený dopravní prostředek (a nesnášející auta) bude plácat něco jiného?!
Jsem anděl, co tě dostal na povel, ale mám-li tě vzít do nebe, chci z toho něco pro sebe
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4967
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 13:56:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A abych nebyl jen negativistický, přidám i pár slov o tom, jak má VHD na Vysočině vypadat (nepočítáme-li MHD):
- Nemá cenu příliš uvažovat o tranzivní dopravě (vyjma specifického případu D1, její tranzitní doprava je vůči Vysočině natolik tranzitní, až je k ničemu), většina spojů jedoucích na Vysočině musí existovat pro cestující z/na Vysočinu.
- Hlavní dálkové relace budou/jsou vlaky Praha - Havlíčkův Brod - Brno a České Budějovice - Jihlava - Brno a autobusové Praha - Jihlava, doplňkem ještě Praha - Pelhřimov, Praha - Třebíč a něco ve stylu Znojmo/České Budějovice - Pardubice.
- Regionální doprava může fungovat jen v okolí někdejších okresních měst (Jihlava, Havlíčkův Brod, Třebíč, Žďár nad Sázavou, asi i Pelhřimov), resp. je spojovat. Tedy i spoje jako (např.) Jihlava - Telč, Havlíčkův Brod - Chotěboř, anebo i pár "tangent" typu Telč - Třebíč.
- Jakkoli jsou tyto spoje pro Vysočinu páteřní, v porovnání se zbytkem republiky jsou sotva průměrné; ostatní spojení na Vysočině proto jsou příliš slabé a VHD za rozumných podmínek nepodchytitelné.
(- Směry, které jsou ve špičce tak na mikrobus a mimo špičku na sajtkáru opravdu nemá smysl řešit jinak, než nějakou formou radiotaxi pro ty, kteří doopravdy jinak nemohou tj. z objektivních důvodů - např. někteří důchodci, invalidé,... - ne pro ty, kteří VHD používají z úsporných důvodů - ti si prostě namísto čtyř piv v hospodě dají doma jedno lahvové.)
Jsem anděl, co tě dostal na povel, ale mám-li tě vzít do nebe, chci z toho něco pro sebe
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 448
Registrován: 4-2004
Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 14:03:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp:
Dopravní politika kraje Vysočina zcela správně reflektuje, že tento kraj je pro veřejnou hromadnou dopravu ne příliš vhodný. + celý předposlední příspěvek:

To jsou mi perly. Pominu, že by třeba Ústecký kraj mohl být vysídlen, protože by krajský úřad správně reflektoval, že není ke zdravému životu příliš vhodný. Je zcela jedno, jak je kraj pro veřejnou dopravu vhodný; systém či establishment, který umožnil vymizení "občanské vybavenosti" z venkova (stěhování škol, obchodů apod. do větších sídel), je povinen umožnit lidem za těmito základními potřebami dojet, a jelikož 6 milionů obyvatel ČR auto nemá a patrně mít nebude (ledaže bychom předstihli průměr EU, k čemuž doufám nedojde), nezbývá určité nemalé části z nich, než se zajímat i o těch pár autobusů a vlaků denně. Nějaké generalizující mudrlantské banality typu "Na venkov bez vlastní dopravy nelez" jsou tu k ničemu. Ti lidé bez vlastní dopravy tam zkrátka jsou.

(Příspěvek byl editován uživatelem wałbrzych.)
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4968
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 14:26:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pominu, že by třeba Ústecký kraj mohl být vysídlen, protože by krajský úřad správně reflektoval, že není ke zdravému životu příliš vhodný.

Pokud někdo v Ústeckém kraji dojde k závěru, že jinde mu bude lépe, tak ať jde. Nemá cenu ho v tom jakkoli podporovat, ale ani mu v tom jakkoli bránit.

systém či establishment, který umožnil vymizení "občanské vybavenosti" z venkova (stěhování škol, obchodů apod. do větších sídel), je povinen umožnit lidem za těmito základními potřebami dojet

???
(To je myšleno v žertu, anebo vážně?)

jelikož 6 milionů obyvatel ČR auto nemá a patrně mít nebude

Kvízová otázka - bydlí-li v jednom domečku babička, dědeček, maminka, tatínek, holčička, chlapeček a na zahradě stojí jedno auto, kolik z nich je zcela závislých na VHD (tj. ne ve stylu já mám rád vláčka a auta jsou fuj, anebo když povezu babičku k doktorovi, tak mě to bude stát čas a peníze, které bych jinak využil v hospodě)?

Na venkov bez vlastní dopravy nelez

Tak to prostě bylo je a bude.
Může se nám to nelíbit, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co s tím můžeme dělat.

Ti lidé bez vlastní dopravy tam zkrátka jsou.

I když je pravda, že "expertů" typu nastěhuju se někam mimo, kde buduu mít klid, ale stát je povinnen mi zajistit, že tam budu mít možnosti blízké těm ve větších sídlech, je víc než dost.
Jsem anděl, co tě dostal na povel, ale mám-li tě vzít do nebe, chci z toho něco pro sebe
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.93.20
Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 14:48:51    Odkaz na tento příspěvek  

To Bkp: lidi na venkově platí daně stejně jako lidi ve městech, takže mají právo na kvalitní VHD. Jistěže nebude do Horní Dolní jezdit bus či vlak každou čtvrthodinu jako MHD v Praze či Brně, ale několik busů/vlaků je nezbytných. Jinak VHD v Česku je poměrně kvalitní co se hustoty týče, to je třeba objektivně uznat, a je třeba to udržet. Přezíravé názory typu "na venkov bez vlastní dopravy nelez" jsou ubohé. (Bydlím ve větším městě, to jen pro info).

systém či establishment, který umožnil vymizení "občanské vybavenosti" z venkova (stěhování škol, obchodů apod. do větších sídel), je povinen umožnit lidem za těmito základními potřebami dojet

To je pravda - pokud stát (kraj) zruší ve vesnici školu, je povinen zajistit tamním občanům takovou veřejnou dopravu, aby se jejich děti bez probkémů dostaly do školy ve spádové obci.} Atd.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 618
Registrován: 1-2009
Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 14:52:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vysočina by mohla nahradit část tureckých pomst menšími busy a tureckými pomstami nahradit 90% jezdících 810tek.

Ad Orky: nezdá se mi, že by linka jedoucí z Prahy přes Pelhřimov, Horní Cerekev, Třešť, Telč, Dačice a Moravské Budějovice do Znojma nebyla v daném směru nevyužita. Navíc úsek Jemnice - Praha bude od 14.6.09 v provozu denně a od pátku do neděle značně posílen (denně o 4 páry spojů). Na nedotovanou linku docela dost, ne? A od září připraveny další spoje pro změnu v trase Praha - Jihlava - Telč - Jemnice. Když vše půjde podle společných představ, tak 227 si budou jezdit téměř jen jihočeši v úseku Dačice - Slavonice.

Ad Happy:
Ano. Obvykle spolu nesouhlasíme. Můj extrémismus je v tom, že tvrdím: pokud nejsou peníze, bude každý kraj hledat tu nejlevnější dopravu. A to je bohužel fakt.
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 449
Registrován: 4-2004
Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 15:16:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp, smajlík a otázka:

Nikterak fundamentalisticky, ale vážně ano.
Př.: Máte dítě ve škole. Škola je státní nebo krajská. Školu vám zruší, náhrada je o 10 km vedle. Tatáž moc nechť tedy zajistí možnost dojíždění. Pokud tato funguje, ať ji neruší.

A ještě poznámka: čím to, že nejvíc aut na obyvatele je v Praze, pokud vím, tak téměř 0,5?
Víc k tomu asi nemám.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4969
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 15:38:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

lidi na venkově platí daně stejně jako lidi ve městech, takže mají právo na kvalitní VHD

Mno, takovéto argumenty se nejčasteji ozývají od těch, kteří kdyby měli skutečně dostávat podle toho, kolik platí, tak by dost splakali na výdělkem.
Co si budem povídat, nemyslíme-li venkovem obce typu Průhonice, tak platy tam jsou výrazně nižší, než platy třeba v Praze, takže ani to placení daní nebude (v absolutních číslech) stejné, jako v Praze.

Přezíravé názory typu "na venkov bez vlastní dopravy nelez" jsou ubohé.

Přezíravé, ubohé,... možná. Realita není o líbí/nelíbí, chci/nechci.

Školu vám zruší, náhrada je o 10 km vedle. Tatáž moc nechť tedy zajistí možnost dojíždění.

Takže pokud můj zaměstnavatel skončí a já si najdu nového, o deset kilometrů dál, tak ten předcházející je povinnen mi zajistit dojíždění k novému? Či pokud můj kadeřník to zabalí, musí se postarat, abych měl jak dojet k novému...?
Výborná logika.

čím to, že nejvíc aut na obyvatele je v Praze, pokud vím, tak téměř 0,5?

Nebude to třeba tím, že lidé v Praze mají auta rádi a mají na ně peníze? Ale ne vážně, kromě toho je v Praze registrováno i množství služebních aut.
Jsem anděl, co tě dostal na povel, ale mám-li tě vzít do nebe, chci z toho něco pro sebe
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4970
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 15:49:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo a na tohle jsem téměř zapomněl:
Pánové, že vás baví se dohadovat s Boblickem a BKP. S oběma jsem měl již tu čest se stekat. Mají prostě extremistické názory, o kterých nejsou povětšinou ochotni diskutovat. Takže na to kašlete, stejně je nepřesvědčíte.

Hochu zlatá, Happy, kam ty to s takovýmto uvažováním jednou asi dotáhneš...?
No nic, opravdu si myslíš, že kdybych nebyl ochotný diskutovat, že bych se s tím takto polopaticky páral a neodbyl to jednou důraznou a nenapadnutelnou větou?
Jsem anděl, co tě dostal na povel, ale mám-li tě vzít do nebe, chci z toho něco pro sebe
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1254
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 16:02:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

lidi na venkově platí daně stejně jako lidi ve městech, takže mají právo na kvalitní VHD
VHD má velké fixní a malé proměnlivé náklady. Prakticky to znamená, že do nějakého kritického počtu obyvatel v sídle tam VHD ani nemá smysl tahat, protože je drahá (pro erár) a neatraktivní pro uživatele (rychlost a četnost spojů).

Valbřich: Školy se dají řešit poměrně jednoduše: rozvrhy na základě geografické blízkosti bydlišť žáků a systémem školních autobusů. Toto jde provozovat v ještě řídčeji osídlených oblastech než je Vysočina, tak by to šlo jistě i tam.

Druhá "problémová" skupina jsou pak starší lidé. Pro ty se opět nabízí využití krajem dotovaných taxíků.

A ještě poznámka: čím to, že nejvíc aut na obyvatele je v Praze, pokud vím, tak téměř 0,5?
Co takhle vliv tam registrovaných firemních flotil jezdících všude možně po republice?
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 450
Registrován: 4-2004
Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 16:17:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže pokud můj zaměstnavatel skončí a já si najdu nového, o deset kilometrů dál, tak ten předcházející je povinnen mi zajistit dojíždění k novému? Či pokud můj kadeřník to zabalí, musí se postarat, abych měl jak dojet k novému...?
Výborná logika.


Podívejte, asi vám došlo, že příkladem se školou mířím trochu jinam, tj. řekněme do veřejného sektoru. Jistěže vaše příklady by byly absurdní. Já ale neuplatňuji obecné pravidlo, zkrátka jsem udal příklad, kdy náhradu považuji za svého druhu povinnost, a ani Vy jste jej koneckonců nijak nenapadl.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4972
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 16:28:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tak to holt napadnu teď. To, že školství je nyní považováno za tzv. veřejný sektor (patrně si někdo myslí, že děti se neučí kvůl sobě, ale kvůli veřejnosti) neukládá nikomu povinnost zajistit dopravu dětí do škol (vyjma jejich rodičům, pochopitelně).

Jinak chceme-li řešit dopravu děti do škol, je lepší, jak správně uvádí David, mít účelové školní autobusy, jejichž trasa bude odpovídat umístění školy a bydlištím žáků ji navštěvující (popř. pracovníků oné školy).
Nejinak by pomohlo zavést to, co nyní je (bude - ? nevím přesně) umožněno u hlídání dětí, totiž institucionalizovaná sousedská služba. Prostě rodič, který vozí pravidelně své dítě do školy bude po dohodě (a třeba i úplatě) vozit i děti sousedovic. Tak to místy funguje i nyní, případná zákonná úprava by řešila právě placení a hlavně odpovědnost.
Jsem anděl, co tě dostal na povel, ale mám-li tě vzít do nebe, chci z toho něco pro sebe
Bytls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 695
Registrován: 5-2007

Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 20:52:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro takové diskuze by to chtělo diskuzy samostatnou-už mě to tady docela vadí. A to je pořád dokola!
749 018-8 749 051-9 749 107-9 749 121-0 749 243-2 751 050-6 751 053-0 751 103-3 751 106-6 751 142-1 ... no prostě stroje z LD Jihlava
Chcete zarámovat fotku Vaší oblíbené lokomotivy? Žádný problém! Pro více informocí pište na e-mail.
Baile_atha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 198
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 21:17:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Byl jsem mile překvapen obsazením sobotních večerních spojů na trati 240. V 19.27 jsem jel R661 z Třebíče do Náměště, nástup 15/výstup 30, v Náměšti hlavně nástup cca 25, většina soupravy zaplněna, odhaduji obsazenost na 60%.
Zpátky jsem použil 0s 4858, nástup sice v Náměšti pouze 4 osoby, ale v Třebíči vystupovalo cca 35 cestujících.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2412
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 23:15:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Můj extrémismus je v tom, že tvrdím: pokud nejsou peníze, bude každý kraj hledat tu nejlevnější dopravu. A to je bohužel fakt.
Souhlas, ale já zas tvrdím, že nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit "laciné zboží". K čemu mít zdravotnictví, které nikoho nevyléčí, k čemu platit školy, které nikoho nenaučí a k čemu platit VHD, když je špatně použitelná. Takže je lepší podporovat kvalitu, aby to ve výsledku k něčemu bylo. Peníze to bude stát tak jako tak.

Pár postřehů:
-R Junák dnes s celozeleným Ds, z Jihlavy s lokomotivou 242 203, obsazenost cca 150 lidí, za JH přes 200
-R 1181/4817 kráceno o jeden vůz. Takže Gábinka s Balmem
To, co se děje na Vysočině v rámci VHD, lze označit jedním slovem. CHAOS. Bude pro nás luxusem se svézt o víkendu či v pracovní den vlakem? Asi ano. Nápady z dílny Joukl a spol. jsou toho důkazem.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1545
Registrován: 12-2004
Odesláno Pondělí, 18. května 2009 - 08:17:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na jednu stranu lze souhlasit s tím,že na Vysočině to nebude s veř.dop. asi nikdy moc slavný.
Na druhou ale není zase až tak "neobydlená"a dalo by se toho k lepšímu a efektnějšímu stavu změnit opravdu hodně.(Byť by to odnesla os. na Jemnice-MB,Studenec-VM apd.)
Je škoda to nedělat jen proto,že momentální stav některým vyhovuje,popř. situaci měnit nedokážou anebo na to jen prostě kašlou.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3514
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 18. května 2009 - 09:03:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Video - rozjezd dlouhého nákladního vlaku z Jihlavy směrem na Okříšky:
http://www.youtube.com/watch?v=4ivu870xDus

Jihlavská nádražní restaurace po rekonstrukci rozšířila provozní dobu:
Ojin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 18. května 2009 - 10:00:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podívejme se na to z jiné stránky - kdyby nebyl vznikl kraj Vysočina a jeho moravská část (+ Dačicko) by se staly součástí JMK, tak Třebíčko a část Žďárska už jsou dneska dávno v IDS a ostatní části by to čekalo v nejbližších letech. A samozřejmě by to šlo, když to šlo i ve srovnatelně řídce osídlených oblastech jako je severní Blanensko nebo např. okolí Broumova a Rychnova nad Kněžnou v HK kraji
Kojot
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.31.110
Odesláno Pondělí, 18. května 2009 - 12:52:00    Odkaz na tento příspěvek  

754 018-0 odstupuje v Jihlavě od R664, dále na Plzeň nastupuje 242 201-2.

Lukyy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 263
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 18. května 2009 - 19:38:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco z dneška...


Čouda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 220
Registrován: 5-2007

Odesláno Úterý, 19. května 2009 - 16:35:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj!

Mohl by mi prosím někdo napsat jak jel před několika dny vojenský transport do/z Náměště (loko 751 151+093), jaké bylo složení soupravy a co se vezlo za vozidla? Díky moc. Mira
Smysl života = Kuře Vindaloo
Meaning of life = Chicken Vindaloo
D.Lister, Red Dwarf
Belinea
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 549
Registrován: 2-2005

Odesláno Úterý, 19. května 2009 - 19:30:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak pánové, jak se těšíte na "příjemné" škrty v JŘ od 2. změny? Zde máte vypsané, co se na Vysočině změní a co skončí...
Lukyy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 265
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 19. května 2009 - 19:37:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní Havl. Brod...a trochu Jihlava.

David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3535
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 19. května 2009 - 19:38:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Belinea: To není nic nového, to je úplně stejný text (včetně té chyby s vlakem 4916/4918...), který se tu objevil (resp. odkaz na něj) už asi před 3 týdny, a kterého jsem si všiml v jedné stanici v kraji Vysočina už asi před 10 dny.
Lukyy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 267
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 20. května 2009 - 20:33:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco málo z Havl. Brodu dneska dopoledne...
Kojot
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.31.110
Odesláno Středa, 20. května 2009 - 22:09:02    Odkaz na tento příspěvek  

754 074-3 při posunu v rámci stanice Jihlava hl.
Lukyy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 271
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 21. května 2009 - 19:19:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak opět něco z dneška...

,



(Příspěvek byl editován uživatelem lukyy.)
RIC
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Čtvrtek, 21. května 2009 - 22:12:21    Odkaz na tento příspěvek  

Opět přituhuje. Dne 22. 5. 2009 v 9,00 hodin proběhne na Krajském úřadě zasedání Dopravní komise Rady kraje Vysočina. Z bodů programu jsou pro železniční dopravu důležité:
bod č.7 Informace o koordinačních poradách s obcemi k drážní dopravě na rok 2010;
bod č. 8 Projednání závěrů veřejné zakázky "Náhrada drážní osobní dopravy linkovou";
Takže se uvidí jak tato komise podlehne tlakům p. Joukla (náměstek hejtmana pro dopravu a investice) a dojde ke kladným závěrům ve prospěch železniční dopravy (?). Určitě to nebude zavedení nových osobních spojů železničních. No nechme se překvapit, i když zápisy z těchto zasedání podléhají přísnému utajení, nebot nejsou ani dostupné na stránkách kraje. Tam jsou ostatně dostupné zápisy ze zasedáni zastupitelstva kraje každé 3 týdny (velice zajímavé a poučné čtení jak se nakládá s finančními prostředky kraje). Ale v žádném zápisu ze zasedání zastupitelstva kraje od ledna do května 2009 nenajdete jakoukoliv zmínku o projednání a schválení omezení dotace pro ČD a.s. či schválení omezení veřejné železniční osobní dopravy od 13. 6. 2009. Dost zajímavé! Že by pan Joukl jednal v jiném zájmu a nepotřeboval by to schválit od rady kraje či zastupitelstva kraje?
Kojot
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.31.110
Odesláno Pátek, 22. května 2009 - 13:17:05    Odkaz na tento příspěvek  

Ranní klasika z Jihlavy hl.

Bytls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 699
Registrován: 5-2007

Odesláno Pátek, 22. května 2009 - 20:37:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukyy:Nevíš kam směřoval ten lehátkový vůz zachycen na Tvém snímku rychlíku 665.Napadá mně zájezdové lehátko ŽST Brno hl. n...
749 018-8 749 051-9 749 107-9 749 121-0 749 243-2 751 050-6 751 053-0 751 103-3 751 106-6 751 142-1 ... no prostě stroje z LD Jihlava
Chcete zarámovat fotku Vaší oblíbené lokomotivy? Žádný problém! Pro více informocí pište na e-mail.
Lokofanda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 930
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 22. května 2009 - 21:00:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dneska v žst.Kojetice na Moravě viděná v kusý odstavená 740 861..
Jinak na Mn do Jemnice/Studence celkem obvyklý dvojče 742 189+247
Lukyy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 276
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 23. května 2009 - 11:36:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bytls: Já právě nevím. Mě to docela překvapilo co to tam je. Ale nejspíš to bylo do Brna,protože to na cedulce za dveřma mělo Jihlava - Brno.
Bytls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 702
Registrován: 5-2007

Odesláno Sobota, 23. května 2009 - 21:21:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přidávám několik snímků z křižování osobních vlaků 24935 a 24916 v Rudíkově, 20.5. 2009




A ještě něco z dneška:



749 018-8 749 051-9 749 107-9 749 121-0 749 243-2 751 050-6 751 053-0 751 103-3 751 106-6 751 142-1 ... no prostě stroje z LD Jihlava
Chcete zarámovat fotku Vaší oblíbené lokomotivy? Žádný problém! Pro více informocí pište na e-mail.
3631090
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 138
Registrován: 5-2008

Odesláno Pondělí, 25. května 2009 - 12:47:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na stránkách ČD je změna od června....na 230..žadné nové rychlíky...proč???
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3574
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 25. května 2009 - 12:55:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3631090: Nové rychlíky se snad nikdy s pouhou změnou v průběhu JŘ nezaváděly. Nejdřív se něco nového zavede (anebo zruší) v prosinci.

Ale některé tabulky vypadají po redukci spojů hodně "zajímavě":
application/pdf
k225.pdf (214.4 k)
application/pdf
k252.pdf (113.0 k)
Hyvrysák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 490
Registrován: 3-2007

Odesláno Pondělí, 25. května 2009 - 13:07:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3631090: počkej do prosince, návrh na 230 nevypadá nejhůř (alespoň co se rychlíků týče..)
3631090
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 139
Registrován: 5-2008

Odesláno Pondělí, 25. května 2009 - 13:13:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a nevíte něco blíž p těch rychlících\??? časy a tak????
Lukyy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 278
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 25. května 2009 - 18:51:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní R 927 Lužnice s 754.018 v Jihlavě...

A ještě něco z Havl. Brodu...
Kojot
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.31.110
Odesláno Pondělí, 25. května 2009 - 21:40:00    Odkaz na tento příspěvek  

Taky přihodím dvakrát Jihlavu:
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3579
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 25. května 2009 - 22:20:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prezentace, shrnující více či méně známá fakta ohledně železniční i autobusové dopravy v kraji Vysočina, a zmiňující plány zavedení IDS: (prezentace č. 5)
http://www.perner.cz/Seminare/IDS/Ids_2009_zaver/Prispevky_09.htm
Hyvrysák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 492
Registrován: 3-2007

Odesláno Úterý, 26. května 2009 - 12:11:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3631090 : vím,ale nech se překvapit
Bardotak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 173
Registrován: 9-2008
Odesláno Středa, 27. května 2009 - 18:18:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přihazuju něco z dubna Mn Moravské Budějovice-Znojmo 27.4.2009.Jinak do Znojma se vrátilo modré dvojče 742 172+427 ale náklady Znojmo-Brod jsou minimálně vytížené někdy jede dvojče jako lv Havlíčkův Brod-Znojmo
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3590
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 27. května 2009 - 20:54:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jako hádanka už to bylo zodpovězeno, tak to dám i sem - nová podoba zastávky Mírovka - nástupiště ve výšce vstupu do patrových vozů, čerstvě obnovený svršek na trati...
Na druhou stranu - na zastávce nyní není žádná lavička nebo něco jiného, na co by si mohl cestující čekající na vlak sednout, a pokud jsem si dobře všiml, tak nikde není vylepen ani jízdní řád.
Kubam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 341
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 27. května 2009 - 21:10:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: ten jízdní řád by měl být otázkou chvíle, co vím, taku nás se to pravidelně obnovuje,když to někdo strhne apod...horší je to s těma lavičkama, to je škoda:-/
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3593
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 27. května 2009 - 23:14:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubam: Pokud je to otázkou chvíle, tak ta chvíle mohla myslím nastat už v době, kdy tam končila výluka.
Ale není to vlastně jediná zastávka, kde není žádná lavička, z tratí na Vysočině není žádná lavička určitě ještě v Třebíči-Borovině, možná by se našel ještě nějaký případ.

Mírovka ještě jednou, z opačné strany:
brno
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Čtvrtek, 28. května 2009 - 08:29:20    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bardotak: Jako Lv Jihlava - Znojmo, z Brodu do Jihlavy je to jen výjimka, většinou se do Jihlavy veze slušná zátěž, pak bohužel už nic.
Bilas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 144
Registrován: 11-2006

Odesláno Čtvrtek, 28. května 2009 - 14:54:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/podkuzi/_zprava/587627
Bardotak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 178
Registrován: 9-2008
Odesláno Čtvrtek, 28. května 2009 - 21:34:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco z dneška z Jemnický trat 243 jen škoda že nepřálo počasí

Kojot
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.31.110
Odesláno Pátek, 29. května 2009 - 15:10:01    Odkaz na tento příspěvek  

Z Jihlavy hl. a kolona autobusů NAD v parku před výpravní budovou z důvodu výluky na úseku 240.