K-report
 

Archiv do 10. října 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Železniční uzel Praha » Archiv do 10. října 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1597
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 30. září 2009 - 12:57:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Problém zhasnutého cesťáku jsme tu řešili relativně krátkou dobu po spuštění hlaváku...

Ten posun je samozřejmě zapracován v SJŘ a každý vlak, kterého by se to pravidelně týkalo má poznámku v příslušném řádku. Doporučuji si nastudovat předpis D2. Ano bude se řídit trpaslíkama, což by sad neměl být problém, jasně pokud je nějaký špatně vidět, tak je to špatně. Když tam posunuju, tak se jima taky řídím a nevadí to. Snad se nedostáváme do roviny, já jsem rychlíkový strojvedoucí a neposunuju...

Jenže jsi zapoměl na podstatnou věc, ty cesťáky jsou zbytečné. Pravidelně pro kuplování nejsou využity ani 5xdenně. Neměl jsem to štěstí abych na hlavním zažil situaci, aby na kolej obsazenou jedním vlakem vjížděl ještě další vlak. Jak často taková situace denně nastává? Myslím, že kdyby cesťáky nebyly, tak ta stavba mohla být o miliony levnější.

Souhlas, že dávat cesťák pod vlašťovku není to pravé ořechové. 1-4 se měla dát všechna návěstidla vpravo, s tím že část by byla na nástupišti dva metry od hrany a svítilna vytočená co nejvíce do strany.
5-7 se měl udělat buď krakorec sloup by byl mezi kolejema a návěstidla nad trolejí nebo využít podpěrných sloupů vlašťovek, ty zvýšit a propojit návěstní lávkou. Pokud ani jedna varianta nebyla technicky možná, tak se prostě dávat neměly.

Myslím, že to dráhu nepoloží, když přestaneš jezdit vlakem a hlavně si s auty začal Ty ne já. Je jedno zda je řidič profesionál nebo obyčejný řidič, havárií a střetů na přejezdech jsou spousty. Třeba pak přestaneš vynášet soudy o tom, jak jsou dobře umístěná návěstidla, když nevíš co všechno se strojvedoucím honí hlavou.

ad Hajnej 2890: tak to je rozumný nápad, pokud to projde, tak to bude fajn. Spíš je otázka jak to bude ošetřeno předpisově, jestli to bude nařizovat jízdu podle rozhledu už od klacku, tak to bude na dvě věci. Pokud od zhlaví tak to taky nebude nic moc. Doufejme, že jízda podle rozhledu bude nařízena až od začátku staniční koleje.

Poslední co mi stále chybí je návěst, která by mne upozornila, že i když vjíždím na výstrahu (bude dodržena zábrzdná vzdálenost) mám stůj dříve než na konci staniční koleje či jedu na kusou kolej. Viz otočené písmeno T u DB. Pak budu spokojený člověk.
Martin
Guarez
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 83
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 30. září 2009 - 13:38:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zpracoval jsem Nákladové nádraží Žižkov - dost fotek a nejake to info, tak se mrknete http://chodec.xf.cz/nakladove-nadrazi-zizkov/
web nejen o industriálu http://chodec.xf.cz/
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2891
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 30. září 2009 - 14:38:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M2: vezmu to odzadu - návěst "kratší kolej než ostatní" by se proklatě hodila třeba na Wilsonu v těch dvou šturcech. Pevně doufám, že se hned po zavedení toho vjezdu podle rozhledu na ně začne takto stavět (mmch tyhle dva pidišturcy mi na celém Wilsonu vadí mnohem mnohem víc, než všechy vlevostojící cesťáky i s trpaslíkama dohromady).

To, odkud ta návěst nakonec nařídí jízdu podle rozhledu, je věc předpisu D2, návrh návěsti říká pouze to, že by to mělo být nejpozději od začátku té staniční koleje (otázkou je, jak se ten začátek pozná - je to vždy první hlavní návěstidlo opačného směru...?).

Návěstidla kdesi vysoko na lávce jsou v kombinaci s potřebou dojet těsně k nim poměrně vražedná kombinace - pokud tady někdo argumentuje tím, že si nevšimne návěstidla vlevo, které má za oknem aspoň ten stožár, tak si návěstidla na lávce nevšimne už vůbec.
I kdybychom se nakrásně shodli na tom, že by tam za daných okolností být neměly, tak by se nám o tom stejně nepovedlo přesvědčit investora. Ten to platí a tudíž taky poroučí. Tečka.

Diskuse začala konstatováním mého pozorování a jeho zpochybněním s tím, že toho mám v danou chvíli míň na starosti než fíra.
Nebylo by lepší se zamyslet nad tím, jestli některé z těch věcí, které jsi jmenoval, toho fíru náhodou neotravujou úplně zbytečně? Když je řeč o akutní poruše na mašině, no prosím, ale věci typu dva kočáry navíc a nutnost myslet na to nezapomenout je vtělit do papírů? Nebylo by jednodušší to papírování vyhubit, než kvůli jeho existenci buzerovat stavaře?!? To se jako má zbourat půl Vinohrad, aby fírové i toho nejbyrokratičtějšího dopravce viděli návěstidla už od Edenu...?
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1598
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 30. září 2009 - 15:22:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No to je supr, že se dokážeme i v něčem shodnout. Ona ta návěst DB má význam, zhruba ten, že vlaková cesta je kratší o 30 a více% než je obvyklé v příslušné stanici, tím myslím, že je to dané. Nemá cenu teď špekulovat nad podrobnostmi, typu jak by to bylo v Táboře, Benešově atd. Každopádně důležité je, aby se to vzalo na pořad jednání, právě pro větší množství cesťáků než v době minulé.

Právě z toho důvodu jsem nadnesl svojí obavu, jak to nakonec bude pro strojvedoucí stanoveno v D2. Osobně bych to viděl od konce poslední pojížděné vyhybky před hlavním návěstidlem pro opačný směr, ale nevím nevím. To je jen takový nápad co mne teď napadnul a nepitval jsem ho.

Návěstidla na lávce jsou docela rozšířená a někdy je to také na knop, třeba Veleslavín (není tam trolej dobrá). Jo a k tomu platí ještě jedno ustanovení předpisů, že vlak musí zastavit nejméně 10m před návěstidlem zakazujicím jízdu. Prý v některých stanicích jsou špatně izoláky a když to natáhnul fíra až ke klacku, tak se obsadil následujicí úsek. Takhle mi tato několik let stará novinka byla odůvodněna, ale konkrétní případ neznám. Je pravdou, že je věcí SŽDC co si objednala a za co všechno je ochotná zbytečně vyhodit peníze. Kdyby místo cesťáků rovnou rozpracovali vjezd na obsazenou kolej, tak mohly zbýt peníze určitě na jeden nový přejezd, což by bylo určitě přínosnější.

No jako pozorování mi to moc nepřišlo, ale budiž. Každopádně mi vadí, že ty cesťáky obhajuješ, že jsou vpořádku, bez problémů a vše je OK. S tím se nikdy nesmířím. Zvyknu si, to ano, ale vždy si budu o tom, kdo je tam prosadil myslet nepěkné věci.

O omezení papírovaní se mluví těch 10 let co jsem na dráze, je to taková stálice.

Už to zase nějak přeháníš, snad jsem Tě tolik nevytočil. Kde chci aby se bouraly Vinohorady, kvůli Edenu? Na hlavním není až tak problém s viditelností, i když to není špatný nápad stopnout 12sec při 40, zda bude dohlednost. Díky za tip, tohle se mohlo udělat rovnou a třeba by to dopadlo jinak.

Prostě jsem uváděl různé situace, které dokážou fíru rozhodit. Dobře úpravu hlášenky si škrtni a dosaď si, že tě bude volat výpravčí po vysílačce. Nebo se bude strojvedoucího po vlakovém tlf na 680 dožadovat vlakvedoucí. Prostě těch možností a jejich kombinací jsou mraky, až se někdy povezeš, tak se ptej kolegů v jakých různých situacích je polil pot.
Můžu dát k dobru svůj poslední šedivej vlas. Mám postrk, před stahovačkou volám po trsce kolegovi, že budeme stahovat a je postaveno jen do stanice, položím hluchátko a s hrůzou zjišťuju, že je stahovačka 4 sloupy předemnou. Naštěstí jsem už sjížděl a měl jsem cca 10 odboček, tak jsem zmáčknul tlačítko a smeták se odlepil od troleje tak akorát od návěsti (vystrčil jsem dutou makovici z okna).
Martin
Vláďa42
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.18.189
Odesláno Středa, 30. září 2009 - 16:24:13    Odkaz na tento příspěvek  

Hot news z hlaváku: v odpodledních hodinách došlo k demontáži automatů z casina v horní části haly. Nezbývá než volat sláva, něco se děje.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2893
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 30. září 2009 - 16:26:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale já netvrdím, že jsou ty cesťáky úplně bez chybičky. Jenom tvrdím, že za všech okrajových podmínek, z nichž mnohé nejsou na první a někdy ani na druhý pohled zjevné, to dopadlo ještě jakž takž a že to dokonce není až zas taková katastrofa, za jakou to bylo původně pokládáno...

Jinak moji hitparádu perverzních cesťáků vedou pidišturcy na Wilsonu a o druhé a třetí místo se dělí trpaslíci v Přerově (při jízdě od mostu za depo) s cesťáky mezi Stromovkou a Holešovicema.
Slídil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 864
Registrován: 7-2002

Odesláno Středa, 30. září 2009 - 17:38:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Spíš je škoda, že se mezi ty cesťáky nevešly nějaké kolejové spojky, to by těm cesťákům přidalo na významu. Kolejové spojky by stačily jednoduché a jen u některých hran (delších), zejména pak do 12. koleje.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2894
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 30. září 2009 - 17:57:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hezké kolejové spojky ještě z dob objíždění mašin zůstaly na hlavovém nádraží v Tours. Kouzelné na nich je hlavně ruční házení celé spojky jedinou pákou (poněkud připomínající páku reverzu na páře)...
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1599
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 30. září 2009 - 18:39:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No mne ten tvůj postoj vyzníval trošku jinak... Jak jsi to napsal v 2893 je vcelku rozumný postoj. Je to to nejmenší zlo, pokud bylo soudružsky dáno, že na hlaváku musí být všude cesťáky a nemáme nastaven způsob rozhodování, že přes určité věci prostě nejede vlak, ať si na MD říká kdo chce co chce. Aspoň 1-4 je opravdu mohli dát vpravo, ale to už je jedno.

Kde mi cesťáky nevadí a považuji je za rozumné je třeba Plzeň, doufám že tam taky zůstanou.
Martin
Dispi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 72
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 30. září 2009 - 18:54:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolte, abych taky přihodil pár poznámek do pléna z pohledu druhé strany:

Jenže jsi zapoměl na podstatnou věc, ty cesťáky jsou zbytečné.
Nyní v Praze hl. n. 2 pravidelné případy, kdy jsou nutné. Dále: To se uvidí, dnes nám jezdí hlavákem cca 700 za 24 hodin, příští GVD to má být cca 950 vlaků, a to se ještě někteří domnívají, že by se dam dalo nacpat 1500 vlaků. Pak bude každý cesťák dobrej.

Ještě by mě zajímalo, jak bude definováno místo, kde nejdříve je nutno očekávat stojící vozidla. Hned za návěstidlem, nebo až někde "za kolejovým rozvětvením"? To druhé by potřebu předvěsti podstatně zvyšovalo.
No z toho mám obavu, tady je myslím přivolávačka jistější, fíra si prostě řekne bacha tady se něco děje. Při návěštění si řekne jo, jako vždycky na krátkej motor - a ono rychlík. No nevím, to asi ukáže čas (jako s cesťáky ). Nicméně se obávám, že žádná další úprava nebude, protože to již dnes řeší čl. 533 D2.

Poslední co mi stále chybí je návěst, která by mne upozornila, že i když vjíždím na výstrahu (bude dodržena zábrzdná vzdálenost) mám stůj dříve než na konci staniční koleje či jedu na kusou kolej. Viz otočené písmeno T u DB. Pak budu spokojený člověk
první případ řeší čl. 524 a 525 předpisu D 2 (to se dělo u mechanik a elektromechanik) u releovek a výš to pochopitelně kulhá, nicméně kolik takových případů v republice je, budou vědět fírové. Druhá část jízda na kusou, pokud je tam klacek tak to není vjezd na kusou, pak je návěštěno, ostatní jízda na kusou je zakázána.

vezmu to odzadu - návěst "kratší kolej než ostatní" by se proklatě hodila třeba na Wilsonu v těch dvou šturcech.
Ještě by mě zajímalo v kterých ? Myslíte 11a a 13a ? Nebo b ? Nebo 16 šturc ?
Já tedy nevím proč ? Buď je tam dodržena zábrzdná vzdálenost, pak tedy proč ? Pokud není, tak je to snad taky návěštěno (bílé světlo).
Jak říkám pohled z druhé strany, ale myslím si pokud tady budeme razit teorie, aby fíra přesně věděl, kam jede, tak rovnou tam dejme indikátor s návěstí (která zatím není) "na kolej číslo postaveno" nebo rovnou dejme na mašinu čudlík na stavění výhybek jako v tramvaji, ať si fíra vybere.

Mmch. osobně si myslím, že předpis D 1 je již náležitě zaplevelen (že fírové), tak jen si vymýšlejme nové věci.

Spíš je škoda, že se mezi ty cesťáky nevešly nějaké kolejové spojky ...
to je fakt
Corllin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1157
Registrován: 12-2006

Odesláno Středa, 30. září 2009 - 19:26:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stačilo by předpis D1 trochu zjednodušit,věci co se nepoužívají dát pryč a trochu se přiučit od západoněmeckých soudruhů.
Škoda každé zamračené,která skončí ve šrotu.
http://www.draha.webz.cz
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1600
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 30. září 2009 - 19:50:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jasně Dispi, beru dnešní stav a o 1500 vlaků za den vím a prej ještě křížem, sám jsem zvědav jak to bude příští GVD. Musím uznat, že ty cesťáky je taková dobrá záloha pro strýčka příhodu.

Bohužel dispi čl.:533 je v normálních stanicích s RZZ a výše bez cesťáků nepoužitelný, protože vjíždím na přivolávací návěst vjezdového návěstidla a tedy jedu podle rozhledu od něho. Viz.: třeba ty Poříčany, i když jsem zpraven o vjezdu na obsazenou kolej. Tento článek se dá použít především na elmech nebo s klíčema, kdy vjíždím na barvu a jsem předem zpravený o vjezdu na obsazenou kolej.

Další dva odstavce se motají kolem stejného problému i když je jinak pojmenovaný. Neřešíme problém, že někdo stojí s praporkem nebo je umístěna návěst místo zastavení, to je něco trošku jiného. Jde o jiný problém, právě toho hlavního nádraží a obecně všech stanic, které mají cesťáky a jim předcházejicí návěstidla jsou vysunuta dost před ně. Tedy k cesťáku je dodržena zábrzdná vzdálenost. Vjíždím na stejnou návěst ať mi výpravčí postaví k cesťáku nebo odjezdu, což je dost rizikové a třeba v Německu si to uvědomují a strojvedoucí je předem upozorněn, že mu vlaková cesta bude končit výrazně dříve, než je užitečná délka koleje na kterou vjíždí. Nevím, kde sloužíš, ale pokud bys pracoval přímo na hlavním a tato návěst by tam byla, tak věřím tomu, že časem by většina kolegů zajížděla do nádraží svižněji. Buď by měli výstrahu a ví, že je postavená vlaková cesta až na konec staniční koleje nebo by se přisvítilo na indikátoru třeba to otočené téčko a hned by si řekli: bacha budu mít stůj dříve než je odjezd nebo je třeba postaveno do šturcu (i když tam je červené světlo), který ale končí v půlce nástupiště a to všechno je za dodržení zábrzdné vzdálenosti. Tedy pro mne by to byla větší pohoda a pro provoz by to znamenalo urychlení. Teď se k peronům zajíždí opatrně. Jsou třeba stanice, kde je cesťák vidět hůře, viz ten prokletý v Táboře, který byl několikrát projet, i když i tam snad je zábrzdná vzdálenost. Snad jsem to popsal trošku srozumitelně, lepší to je řešit třeba nad plánkem stanice nebo v reálu.
Teď mne tak napadá, že podobná situace je i v Libni, kór teď, když tam nebudou spojky. Fíra na 80 a výstrahu už začne brzdit před zhlavím, aby mohl na konci nástupiště zastavit a přitom by projíždějicí vlak to zhlaví mohl klidně prosvištět 80, protože by měl 80 a výstrahu bez indikátoru. Když by mu svítil indikátor, tak ví, že budu stavit výrazně dříve, tedy má stůj už na konci nástupiště.

Indikátor s číslem koleje nemá cenu, protože mi neřekne kam až je postaveno a prostě pamatovat si, které koleje jsou šturcové není v silách obyčejného smrtelníka.
Martin
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3119
Registrován: 7-2007

Odesláno Středa, 30. září 2009 - 19:57:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dispi: Až jednou se výpravka překlikne a postaví pro Os/R na ten 16 šturc. Udělá to bum. Tak fíra si půjde sednout (nezastavil před stůj) a výpravkovi maximálně seberou nějakou tu kačku (postavil cestu na kolej bez nástupiště).
Pak začnou všichni jezdit krokem a všichni si s těmi plánama 1500 vlaků a pod. budou moct vytřít a cesťáky si vyfotit do muzea.
tady je myslím přivolávačka jistější, fíra si prostě řekne bacha tady se něco děje Kéž by už konečně se fírové škubli a začali na PN jezdit krokem a občas zůstali pod nějakou tou stahovačkou. To by všichni měli protažené ksichty...
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1601
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 30. září 2009 - 20:07:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Corllin: moc věcí co se nepoužívají v D1 není.
-jednokolejný/vícekolejný provoz
-začátek/konec ozubnice bych přesunul do D..?
-nekraťte pravidelnou jízdní dobu
-možno projet
-potřebujeme zastavit
-v budoucnu čtyřznakový AB plus přepínání kmitočtu VZ

Více mne takhle z hlavy nenapadá.

Depo Praha má oficiální český překlad německých předpisů, zkus si ho sehnat, naštudovat a pak nám napiš jak moc a včem se máme od těch soudruhů přiučovat.

Martin
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1141
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 30. září 2009 - 20:42:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naprosto se přidávám k volání po "obráceném téčku" - a přidávám z ošklivých situací Svinov (opavské nástupiště nebo cesťáky v bočních kolejích). Tam už to bouchlo.

A to nejen proto, že vím, jak to vypadá z mašiny, ale taky že se zabývám možnostmi jako jsou dvouminutová mezidobí a podobně, kdy je zkrátka nutné jezdit na zhlavích už/ještě rychle. Tomu ale stávající zabezpečovačka moc nepřeje. Jiná věc je, jestli to obrácené T není už malinko zastaralá záležitost - v dnešní době už by snad neměl být problém návěstit číslo, udávající přesnou vzdálenost ke klacku (například na desítky metrů). Přece jen, ačkoli by to "T" dost řešilo, pořád by bylo třeba mít naučeno, kam že musí být T a kde už je to bez něj (umím si představit všelijaké hraniční případy, namátkou mě napadá Ústí n.L. západ nebo Pardubice).
Takže kde je na jednu ZV možno jet na tři podstatněji odlišné délky, už je lépe návěstit to "přesně" - fíra si pak zvykne vidět pokaždé nějaké číslo, třeba 1700 metrů, jednou pak uvidí 1400 metrů a trkne ho to, a pak 1050 metrů bude vědět že je ještě blíž (a s největší pravděpodobností taky pochopí, kde přesně).

Jiná věc ovšem je, jestli už není lépe soustředit síly na ETCS-2 nebo ještě lépe 3, přetrpět přechodné období smíšeného provozu s technologicky ošklivými dopady, a vyhlásit od roku XY zákaz provozu čehokoli bez ETCS (aspoň v určitých oblastech). Kdyby se to vyhlásilo k roku řekněme 2020 pro koridory včetně všech na nich ležících uzlů, 95% podobných situací by odpadlo a ještě bychom získali možnost nasázet "virtuální návěstidla" klidně těsně za zhlaví, což se sakra hodí - ovšem je naprosto nepřípustné při optickém návěstění (Přerov nebo Stromovka = sabotáž).
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2895
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 30. září 2009 - 21:14:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dispi: OC to řekl dřív než já - pokud se nedá spolehlivě poznat, že se nejede třeba na tu 16., tak hrozí, že začnou fírové (zejména za špatné viditelnosti) jezdit na jistotu a výpravčí se budou divit i ušima.

Podle podmínek pro rozsvícení "vjezdu na obsazenou" je zhlaví celé volné, čímž je to něco jiného, než přivolávačka. Fíra je povinen čekat vozidla až na staniční koleji, a to klidně hned za protisměrným odjezdem, takže pokud bude spoléhat na "vždycky to byl krátkej motor až uprostřed", tak bude trouba, ale myslím, že s povděkem přivítáte, že se nebude plížit zhlavím.

TZ: vím, jak to vypadá z mašiny
Pozor, máš tam fíru, takže nevíš nic.
Ale jsem rád, že se shodneme na tom Nedorově (Přerov na nedostatečnou) a Stormovce.

Ty různé zábrzdné řeší opravdu až ETCS (2, na 3 bych nechodil), akorát jeho cena a dětské nemoci mě děsí...
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1602
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 30. září 2009 - 21:35:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě doplním postřeh k Lc16: koukal jsem do plánků stanic a pokud by se výpravčí ukliknul a postavil na 16tou kolej, tak by se podle mně měla na cesťáku v tunelu přisvítit i bílá, tedy na nedostatečnou. To je aspoň nějaké upozornění, protože pokud jsem se do plánků správně koukal, tak k cesťákům u peronů už zábrzdná vzdálenost je.

Hlavně né číslo, na dálku stejně nejsou pořádně vidět a čísla se už nově používají pro výhybku s odbočnou větví na 120km/h a prý se uvažuje i o jiných lichých rychlostech, které by se návěstily číslem. Vem si, jak je velká pětka a teď bys chtěl ukazovat tisíce nebo aspoň stovky a fíra by si domyslel ještě jednu nulu. Tudy podle mne cesta nevede, tohle je prostě úkol pro ETCS.

Zase nadhodím v jakém případě by se dávalo otočené téčko. Upozorňuji, že jsem nad tím moc neštudoval. Mezi prvním návěstidlem a druhým návěstidlem je dodržena zábrzdná vzdálenost, zároveň mezi druhým a třetím návěstidlem není dodržena zábrzdná vzdálenost a zároveň vzdálenost druhého návěstidla od třetího je větší než 30% délky příslušné staniční koleje. Teď mluvím o jednoduchém případu typu hlavní nádraží, máme i složitější to je jasné.
Dál by se to téčko přisvítilo, když by vlak v průjezdém nádraží zajížděl na kusou kolej, která končí o 30% dříve než nejbližší průběžná kolej (pokud jsou dvě, tak bráno k té, která má dál odjezd).
Základ všeho je ta trojkombinace, kterou jsem napsal. Pokud budou návěstidla na zábrzdnou vzdálenost, tak by se neupoužívalo, protože se to normálně vynávěstí a taky by se nepoužívalo v případech, kdy by na návěstidle svítila nedostatečná zábrzdná vzdálenost.

Jenže to by ETCS muselo být v použitelném stavu pro normální provoz a né omezení počtu vlaků na RBC atd. Jen 2x471 jsou z pohledu ústředny 4vlaky, teda pokud jsem to dobře pochopil. Signallman, Hajnej nebo A.L o tom ví mnohem více. Nejdříve je potřeba pokrýt provozně podstatnou část síťě stabilní částí, tu kvalitně odzkoušet a pak teprv dát doprvcům nějaké ultimánum. Jenže všechno tohle bude stát obrovské množství peněz. Výstavba GSM-R u nás zdaleka nepokrývá všechny koridorové tratě a v blízké budoucnosti ani nebude, to nemluvím o síti TEN. Když se všechno tohle podaří, tak to bude znamenat pro dopravce vybavit mobilní částí a i vysílačkou drtivnou většinu vozidel. Protože i ten motoráček od Světce bude zajíždět do uzlu, kde bude podmínka ETCS atd... Nechci být pesimista, ale nějaká výrazná povinost vybavit vozidla mobilní částí bude stanovena nejdříve v tom roce 2020 na rok 2025 či spíše na 2030... Což je za dvacet let. Po tuto dobu by to téčko bez problému sloužilo.
Martin
Dispi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 30. září 2009 - 21:35:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin 2:
Dík za vysvětlení, fakt by asi stálo o tom otočeném téčku alespoň diskutovat. No co se týče toho svižnějšího vjezdu no při 40 km/h na hlaváku to asi moc nepoznám, ale Tábor či Poříčany by asi znát byly.

Kéž by už konečně se fírové škubli a začali na PN jezdit krokem a občas zůstali pod nějakou tou stahovačkou. To by všichni měli protažené ksichty...
Jo to maj dělat už dávno.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1603
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 30. září 2009 - 21:44:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej už zase přehání a kroutí si to podle sebe aby se mu to hodilo do krámu, nu což, když si to tak pochopil, tak jsi to evidentně nepochopil a já jsem opět marně bojoval s větrným mlýnem. Třeba příště se to podaří.
Každopádně vím aspoň o jednom člověku, co souhlasí s mým rozpitváním jaký je rozdíl mezi strojvedoucím co je na mašině sám a člověkem co se na ní s fírou veze, aspoň na to nemám stejný názor sám.
Martin
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1604
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 30. září 2009 - 21:54:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Poříčanech by se asi nevyužilo, není tam cesťák, teda jeden tam asi je, ale nejsem si jist.
Když to vemu z hlavy, tak třeba
Kralupy by si o to říkaly, hlavně od Ústí
Havlíčkův Brod
možná i Děčín, ale tam nevím jak jsou po novu vzdálenosti
Libeň
Říčanům od Strančic by to pomohlo jako sůl
možná by se to dalo použít i na Čerčany, ale tam nevím, už je to tam trochu složitější. Dalo by se možná poznat, zda je postaven cesťák za mostem nebo ne.
Pokud by vyšla trojkombinace i do Benešova, tak by to bylo fajn.
Jsou spousty stanic, kde by to pomohlo mimo jiné v tom, že by strojvedoucí věděl, že bude stavět sice minimálně na zábrzdnou, ale dřív než by mohl čekat.
Martin
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1142
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 30. září 2009 - 22:57:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: Dětské nemoci se asi holt vychytají až provozem, na dráze to tak pokud vím chodilo vždycky. :-) Ono je to logické, nejdřív si na to musí všichni nějak zvyknout, a ono se to zaužívá. Pokud jde o cenu, tak to bych bral prostě jako takový "poplatek za blbost" - mohli jsme rozvíjet LVZ s rádiem (a tedy více znaky či informacemi), mohli jsme si z - v prinicpu skvělého - autobloku udělat celkem snadno můj oblíbený švýcarský Signalsystem N - viz zde http://de.wikipedia.org/wiki/Signalsystem_N, vřele doporučuji prohlédnout přílohy (od strany 100) toho Wordu úplně dole. Prakticky to znamená náhradu NZV dolní žlutou a odstranění problémů typu "Výstraha a opak. očekávej 40" vypuštěním dolního světla v sestupné kaskádě. Jenže nerozvíjeli, neudělali, padli jsme na zadek před EU - no tak si to holt zaplatíme. Naštěstí se ale dá říct, že - po proběhnutí té přechodné fáze - to bude změna k lepšímu. Rozhodně ve srovnání se šmejdem zvaným MIREL, který předstírá že ty vzdálenosti umí a tak akorát každému komplikuje práci.

Martin2: Souhlasím, že téčko je dobrý nápad, jako přechodná situace úplně super. Ty stanice typu "pořád je to málo" jsou pak spočitatelné na prstech a tak by se tam holt jezdilo i přesto pomaleji. Ale přesně věci jako Tábor, Svinov nebo HB by to řešilo, to máte samozřejmě pravdu.
Pokud jde o technické problémy s ETCS, tak asi takhle: Švýcarům to funguje a není tedy pravda, že to nemůže fungovat. Na druhou stranu, asi o 2 roky se jim to zpozdilo a v pokud my dodržíme harmonogram, budeme v EU snad první kdo to rozchodil. Takže je fakt, že to není sranda, a bude to mít nějakou dobu mouchy. Omezení počtu vlaků... šlo by to nějak rozvést? Osobně si od toho slibuju, že s kvalitním rozmístěním "hlavních návěstidel" bude dosažitelné mezidobí 60-90 sekund podle skladby vlaků, tedy 2 minuty dle GVD budou i s rezervou. Ostatně, v tom Rothristu to tak je. :-)

Na druhou stranu, tratě jako Bílinka stejně budou do roku 2020 nejspíš zrušené, tak co. A když náhodou ne, tak se to ETCS vrazí holt i na těch pár regionov (tehdy snad už desir). Nezapomínejme, že třeba 131ka je nákladní magistrála a to ETCS bude mít nejspíš i sama.

Když se tak zamyslím nad tratěmi, ústícími do větších uzlů (tj. které jedou aspoň jeden úsek ve sledu s koridorovými nebo obdobnými rychlíky - nepočítám situace typu Přelouč nebo Pečky, kde lze prostě jezdit na vyhrazené koleje), tak jsou to převážně silné páteřní tratě, na kterých je taky třeba krátký interval a diskuse o ETCS na vozidlech je tedy jasná, neb bude časem nejspíš i na těch tratích. Horší to může mít třeba 194ka apod., ale to by snad šlo nějak řešit. A i kdyby - podle mě je nesmyslná představa osazování ETCS na 810, především proto že v době osazování ETCS na něco jiného než rychlíkové stroje už žádné 810 nebudou. A na těch pár tratí jako právě 194, 244 nebo třeba 160 stejně patří nějaká pořádná vozidla.
Na lokálkách to samozřejmě nebude, tzv. "vedlejší tratě" si s dnešní zabezpečovačkou docela dobře vystačí a až na naprosté výjimky tam žádné cesťáky nejsou.

Kromě uzlů a dnešních koridorů bych ve výhledu viděl ETCS i na 190, 250+230+231+072, 300, 130/140, 280, 323, 321 popř. nová 180 v základu. Pak taky možná na nějakých úsecích, kde budou stejně muset jezdit vozidla s ETCS například kvůli přilehlému uzlu, a bude drahé dělat tam autoblok, ale hodila by se jízda ve sledu (Opava, Lichkov, něco jako Kaznějov - Plasy?), popř. tratě kde je rovina a dalo by se technicky jít přes 100 km/h, a levněji než autoblok vyjde ETCS (třeba kvůli těm vozidlům, majícím stejně vozidlovou část kvůli jinému úseku trati) - namátkou 020, 070 (?), 226, 290?
Nějak mi nepřijde, že by bylo mnoho případů "jezdím jen malý kousek po trati s ETCS a přitom je pro danou linku toto jinak nepotřebné, a jezdí se mnou tak málo lidí že je to hrozně drahé". Čili bych se toho nebál; navíc ten přístup pro vozidla bez ETCS se nemusí zakázat plošně, ale vždy do konkrétního uzlu nebo trati. Někde může být, že to kapacitně bude únosné i delší dobu se smíšeným provozem (namátkou mě napadá Vsetín - odb. Bečva).
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 511
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 01. října 2009 - 10:06:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Libni se na běchovickém zhlaví pokládají pravní wexle, podchod pod Mezitraťovou už je zabetonován, maleshitská trať opět odříznuta, teď se zřejmě bude sypat štěrk na strop podchodu, na Masně svítí novým nátěrem posuvna v (bývalém) DKV, mám pocit, že i stožár TV se přestěhoval na předbetonovanou patku a že bude možné na posuvnu vjet ze zhlaví, neb původní stožár, který tomu bránil, už bránit nebude.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2840
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 01. října 2009 - 13:23:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej:
Na obsazenou chci stavět především nestandardním způsobem. Rutina dokáže svést i k rutinnímu vyťukání ASDF. Ovšem pokud se ASDF používá fakt výjimečně (ZZ se neposírá víc, jak jednu moji směnu za měsíc, což se třeba o Dobřichovicích vůbec říct nedá, nebo se na PN neodjíždí standardně na nesprávnou kolej, což na trati 171 je prakticky denodenní záležitost) tak to zase až taková rutina není. Je pravdou, že na JOPce jsem nikdy nesloužil. Abych řekl pravdu, tak svícení na obsazenou - nevím, jestli chci s ASDF, nebo ne. Přecejen to není PN, VC je plně zabezpečena a šraňky vždy dole, takže asi spíš nechci ASDF, jelikož by to pak tam, kde se denně bude jezdit na Ž-KMB-Ž svádělo k rutinnímu ASDF i u průserových přivolávaček.
Jinak děkuju všem, kdo prosadili zavedení návěštění VOK.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1143
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 01. října 2009 - 16:27:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ve tři na TGM Taurus. Probíhá nějaká další verifikace tratí nebo prostě zabloudil? :-)
498106
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 80
Registrován: 10-2008
Odesláno Čtvrtek, 01. října 2009 - 21:38:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2: co jsem tu kdysi uvedl, aby nebylo možno postavit ke zhasnutému cesťáku

ke zhasnutému návěstidlu nejde stavět nikdy (jedině PN)- možná vám něco říká pojem přenos červené.
Zakázat stavět od zhaslého cesťáku, když jeho soused je po tmě je něco jiného.

Hajnej: - nešlo postavit k cesťáku, jehož soused je potmě,

Nevím, proč byste blokoval stavěný k cesťáku, jehož soused je po tmě. Pokud něco, tak v případě cesťáku po tmě, musí na jeho sousedovi svítit červená a od něj nesmím postavit dál, ale proč bych neměl stavěk k němu. To je jízda k návěsti STŮJ a nevidím důvod, abych ke STŮJ jel zbytečně na PN. A k cesťáku, který bude zhaslý stejně nepostavím (přenos červené). Dál by se muselo také říct, co dělat ve chvíli kdy na jednom cesťáku je postaveno a na druhém zrovna praskne červená. Asi by došlo ke shození znaku u souseda, třeba před vlakem, v případě že by i na kolej, kde červená zhasla bylo právě postaveno, nebo byla obsazená či, co já vím. Taky by se muselo říct, zda tady mohu postavit od cesťáku na kterém je prasklá červená dál. atd....

Jak jste došel k názoru, že už je tato varianta definitivně mrtvá? Podle toho co sem zaslech ze svých zdrojů o tom, zda úpravy SW ano či ne se ještě nerozhodlo. Na druhou stranu myslíte si pořád, že je nutné tyto vazby dělat, pokud návěstidlo je označeno dle D1 a to symbolem, s prominutím, jako kráva velkým a navíc s fintou, jak to tu někdo nazval, že světelná šipka je podložena folíí, tudíž návěstidlo je i při zhasnutí šipky či červené označeno tak, jak má?

Navíc v celém obvodu hl n. je rychlost 40 km/h, jsou tu umístěny návěsti "návěstidlo na opačné straně". Pokud takto budou označeny i ostaní cesťáky, což zatím netuším, a někdo by to opravdu projel, tak bych zatím spíš viděl úmysl, nebo mikrospánek. Zvlášť po té co je tomu věnována takováto publicita.
Baresm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 135
Registrován: 12-2008

Odesláno Čtvrtek, 01. října 2009 - 22:42:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár postřehů z dnešního hlaváku:
Léta to nešlo a teď najednou ze dne na den je po ní. Ano, píšu o "supermega výdělečné" herně v Praze na hl.n. Po jejím odstranění se udělal krásný prostor, místo se celkově hezky otevřelo. Ve spodní části haly se usilovně maká na provizorních přepážkách, které oddělí opravenou část od jižní části, ve které bude oprava teprve následovat (pche, nemělo se náhodou začínat už v srpnu?).
Jinak ty nejnovější Pragotrony pod bývalými informacemi v prostřední části haly jsou pěkně defektní. Poslední panel na levé tabuly teda nehorázně blbne. Dnes jsem byl svědkem toho, že když se smazala informace a zbytek se posouval, tak na té zmíněné spodní jednotce se Ex 523 hezky zdvojil a R 207 se pro jistotu nepřekopíroval vůbec. Takhle to bylo minimálně 2 minuty, poté jsem odešel, takže nevím, jak dlouho tam ten Braun jěště chyběl. Chtělo by to buď lépe zapojit nebo opravit.
Jo a Burgerking... To člověk dřív umře, než aby se tam dočkal nějakého jídla. Tam to fakt jde, jak když se*e a maluje zároveň...
Máte ve svém počítači zajímavá hlášení, fotky a videa pragotronů nebo nějaké zajímavé dokumenty?
Podělte se o ně s ostatními - hlaseni.webnode.cz
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1605
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 01. října 2009 - 23:09:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem se nevyjádřil přesně. Když bude cesťák po tmě, tak u sousedního by neměl jít rozsvítit povolujicí znak (včetně povolení posunu), jediné co by šlo rozsvítit by byla PN. Posun by se dovoloval pomocí vysílačky. Nebo by se na zhaslém návěstidle rozsvítila třeba bílá nebo návěst pro vlak a pak by šlo i u toho potřebného cesťáku postavit, protože sousední není po tmě, tohle by šlo dělat samozřejmě podle aktuálních provozních možností. Možná by to šlo prokombinovat s obsazením úseku před ním, ale to by bylo zbytečně složité. Teď to je trošku jiné s tou šipkou...

Nemusí se dělat vůbec nic, protože to všechno odpovídám normám. Dojde tím jen ke zmenšení rizika problémů, když už jsou ty cesťáky jak jsou.
Martin

P.S. Jsem se nevyjádřil přesně se nahrazuje: Ano, tak jak jsem to napsal je kravina, myslel jsem následovně:

(Příspěvek byl editován uživatelem martin2.)
Krysa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 420
Registrován: 11-2002

Odesláno Pátek, 02. října 2009 - 16:40:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po delší době nějaký souhrn ze stavby Li-Bě, konkrétně z úseku Odb. Kyje - Praha Libeň:








http://eldar.cz/kank
Kasme
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 157
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 02. října 2009 - 18:08:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

hlavák: bludiště u západních vstupů do metra :-)
http://ttnz.cz/mo/album/v/stavby/silnicedalnice/vlak/hlavak/09100 2/
Fotek je moc a většinou nejsou opopiskovány a roztříděny... Komu to vadí, ať se nekouká :-)
Navštivte také mestskyokruh.cz * kasme.cz * tunel Blanka - mo.ttnz.cz
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2898
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 02. října 2009 - 22:37:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M2 (1600):Teď mne tak napadá, že podobná situace je i v Libni, kór teď, když tam nebudou spojky. Fíra na 80 a výstrahu už začne brzdit před zhlavím, aby mohl na konci nástupiště zastavit a přitom by projíždějicí vlak to zhlaví mohl klidně prosvištět 80, protože by měl 80 a výstrahu bez indikátoru. Když by mu svítil indikátor, tak ví, že budu stavit výrazně dříve, tedy má stůj už na konci nástupiště.
Akorát v tom lichém směru nějak nechápu, k čemu je dobré moct o chvíli dřív zastavit kdesi za perónem, zatímco přibrzděním mám větší šanci, že mi to včas postavěj...

498.106: Nepostavit k cesťáku se zhaslým sousedem je zejména při vjezdu na kolej vlevo od perónu dobré k tomu, že si fíra nemůže myslet, že ta červená vlevo od koleje platí pro sousední kolej (dvě červené ho spíš trknou, že jedna je jeho). Stejně tak při postavení návěstidla vedle zhaslého se může domnívat, že je jeho, i fíra z té druhé koleje.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1614
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 02. října 2009 - 23:05:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Předpokládám, že lichej směr je od Běchovic. Co třeba rychlejší uvolnění zhlaví? To není argument? Kór když se jezdí velice často křížem a hoooodně dlouho se jezdit bude a je tedy dobré mít zhlaví co nejdříve uvolněné. Někdy si zajdi na věž a sleduj jak dlouho bude zajíždět těžký náklad od Běchovic na Holešovice. Třeba takové ingoty s délkou přes 400m a hmotností okolo 2000t. Když bude mít postaven jen vjezd po rovné a cesťák u peronu a nebo průjezd se snížením rychlosti až na odjezdu. Podle toho druhého příkladu by se řídil fíra právě při používaní toho téčka.
Téčko svítí-jedu do peronů a začnu brzdit u zhlaví
Téčko nesvítí- mohu si dovolit brzdit později a tedy vjezdové zhlaví uvolním rychleji, jedu až k odjezdu.
Souhlas, že u rychlíků ten rozdíl není až tak výraznej, protože brzdí lépe, ale hlavně rychle odbrzdí. Na nákladu, když šáhnu na brzdu a povolím, tak to někdy trvá hodně dlouho, než to povolí.

I pro vlaky Malešice-Holešovice (ranžír) by to byl přínos, zpravidla kříží vjezdové zhlaví a musí očekávat stůj u nástupišť a tam návěstidla zas tolik dobře vidět nejsou a hlavně ke kterému jedeš poznáš až na začátku koleje, která někdy není moc dlouhá, takže opět zbytečně brzdíš už na zhlaví, na cesťáku je žlutá-bílá-žlutá a tak to tou 20-30 zatáhneš dál a za sebou máš 600m.


Myslím, že nasazením esy se ti ta šance oproti číslicovce ještě zmenšuje... Ale zase snad bude mít výpravčí lepší přehled, jak daleko má dráhu, než v dřívější době...

Samozřejmě lze uvažovat i nad opačným druhem návěsti, která by říkala, že sice máš očekávat stůj na zábrzdnou vzdálenost, ale po cestě mineš jedno hlavní návěstidlo (které je na zábrzdnou vzdálenost), které povoluje jízdu vlaku k dalšímu návěstidlu, která jízdu vlaku zakazuje a je na nedostatečnou zábrzdnou vzdálenost...
Martin
498106
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 10-2008
Odesláno Sobota, 03. října 2009 - 00:13:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: Nepostavit k cesťáku se zhaslým sousedem je zejména při vjezdu na kolej vlevo od perónu dobré k tomu, že si fíra nemůže myslet, že ta červená vlevo od koleje platí pro sousední kolej (dvě červené ho spíš trknou, že jedna je jeho).

A co tím dosáhnete. Když půjde postavit, tak pojede vždy na výstrahu, nebo výstrahu na nedostatečnou, takže musí počítat s tím, že u těch cesťáků musí zastavit (jedno je potmě, na druhém svítí STŮJ.
Když nepostavíte, tak ho tam výpravčí pustí na PN a co se stane? výsledek je úplně stejný, pokud si bude myslet, že ta červená vlevo od koleje platí pro sousední kolej a ne pro něj a projede to, tak co??? Jedinej rozdíl je v tom, že pokud dovolím stavět, výpravčí postaví regulerně, pokud nedovolím vezme ho na PN což potvrdí asdf. Na rizikové stránce se mu třeba vypíše, že návěstidlo u sousední koleje je zhaslé a co s tím?? Má volat fírovi ať si dává pozor aby nepřehledl návěstidlo, pokud se mu vůbec podaří dovolat? Jakou odpovědnost ten výpravčí na sebe tím potvrzením vezme? To že fíra neprojede návěstidlo? Podle mě je blbost do toho namáčet výpravčího, který stejně neovlivní jestli to fíra projede nebo ne. Zkrátka a dobře to byste musel zakázat i PN a to nepředpokládám.

A trkání dvěma červenými? No snad ještě tohle umístění návěstidel nebudeme brát jako přednost.

Stejně tak při postavení návěstidla vedle zhaslého se může domnívat, že je jeho, i fíra z té druhé koleje

toto jsem nezpochybňoval s tím se dá souhlasit.
498106
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 10-2008
Odesláno Sobota, 03. října 2009 - 00:17:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej:

skoro se mi chce říct, co takhle opět zavést náhradní červenou speciálně pro cesťáky v Praze.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2900
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 03. října 2009 - 08:21:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M2: no zrovna tohle ukazuje správnost základní myšlenky ETCS: nenávěstit, ale přenášet rychlostní profil. Všechno prostě vynávěstit nelze...

498: když už nic jiného, tak nutnost jezdit na Pn povede k většímu úsilí o výměnu žárovky.
Místo náhradní červené by mi stačila LED svítilna...
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1617
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 03. října 2009 - 11:38:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano Hajnej. Chce se mi říct zlatá dobrá ARSka. Pro plynulost provozu je přenos rychlosti na mašinu mnohem výhodnější. Třeba vlak jede 160, má rozklad do dvou oddílů, chytne žlutý kód a fíra už musí brzdit, aby u návěstidla jel maximálně 140 no a na něm zjistí, že mu svítí očekávej 100...

Tak mne napadlo k tomu ETCS, protože o něm vím skoro nic, to mi říká jakou rychlost nesmím překročit, takže se asi do něj musí nějak zadat jak dobře mi vlak brzdí. Zřejmě brzdicí procenta a režim brzdění? Řekne mi, že třeba za 1,5km musím zastavit, protože dál není postavená VC nebo to je jen jako u ARSky, kdy se mi s ujetou vzdáleností snižuje povolená rychlost?

No četl jsem ve Vašem časopisu, že už jsou led přejezdové výstražníky, tak snad se brzo dočkáme i těch návěstidel.
Martin
498106
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 10-2008
Odesláno Neděle, 04. října 2009 - 20:13:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2: No četl jsem ve Vašem časopisu, že už jsou led přejezdové výstražníky, tak snad se brzo dočkáme i těch návěstidel.

LED svítilny pro PZS najdete na trati Louny - Peruc. A věřte, že by se už našlo v provozu i nějaké to návěstidlo. Snad už jedna taková stanice je v provozu, sice se prý nejedná o všechna návěstidla, ale nějaký funkční vzorek tam už je. Má to snad ještě svoje mouchy, ale uvidí se.
498106
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 88
Registrován: 10-2008
Odesláno Neděle, 04. října 2009 - 20:15:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: ty červené v provedení LED mě už také napadly.
Pavouk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 688
Registrován: 9-2008

Odesláno Neděle, 04. října 2009 - 20:28:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

LED svítilny pro PZS najdete na trati Louny - Peruc

V rámci ověřovacího provozu byly nasazeny LED svítilny výstražníků i na trati Nezamyslice - Olomouc (2007) a další OP je na trati Kralupy nad Vltavou - Most. OP na návěstidla s LED svítilnami je v rámci rekonstrukce trati Žábřeh - Šumperk.
Líná huba, holé neštěstí ...
Zaosai
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 301
Registrován: 7-2005

Odesláno Neděle, 04. října 2009 - 23:47:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K ETCS - jezdím na tom testovací jízdy a nic moc.Pár nočních fotek přikládám.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 513
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 05. října 2009 - 10:42:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na Masně v posledních dnech zaznamenán pohyb kolem přesuvny, i dnes se tam po ránu motalo několik reflexních vestiček, že by depo po dokončení NS ožilo?
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.139.5.250
Odesláno Pondělí, 05. října 2009 - 16:32:39    Odkaz na tento příspěvek  

Jelikoz se nyni nachazim mimo CR, tak bych se zeptal: Zdalipak jiz na Masarycce doslo k premisteni spatne postaveneho stozaru trakcniho vedeni, ktery znemoznoval kolejove pripojeni "muzejni" presuvny (lepsi nez uvrati pres byv. postovni sturcy). Patka pro nej byla vybetonovana jiz v lete. Uvitam dalsi aktualni informace o deni v budoucim arealu zeleznicniho muzea. Zapocala jiz oprava strech? (Kdyz tak v tematu "Zeleznicni muzea...)
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 514
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 05. října 2009 - 18:03:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sloup už byl přemístěn, psal jsem to v jednom z min. příspěvků, takže kolejovému napojení už nic nebrání,"muzejní" přesuvna je nově natřená, ale kolem střech se ještě nic nedělo.
498106
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 05. října 2009 - 22:24:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavouk: a další OP je na trati Kralupy nad Vltavou - Most

Mno, to je právě v úseku z Peruce do Loun, jak sem psal. S tím doufám souhlasíte.
Pavouk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 689
Registrován: 9-2008

Odesláno Pondělí, 05. října 2009 - 22:39:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pravda, pravda, už jsem trošku pozapomněl, kde se ta trať nachází :-)
Líná huba, holé neštěstí ...
Krysa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 421
Registrován: 11-2002

Odesláno Pondělí, 05. října 2009 - 23:20:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě se tu nikdo nezmínil o dění v úseku Praha Běchovice - Úvaly: nultá TK je vyloučena a od Blatova probíhá výměna starých kolejnicových pásů R65 za nové UIC60 a výměna upevnění. Ve výsledku půjde ovšem stále o upevnění tuhými svěrkami na žebrových podkladnicích.
Když ne koridorizace, tak alespoň toto, páč současný stav byl otřesný - mraky nouzově zaspojkovaných svárů, spousta záplat z kratičkých kousků R65. A samozřejmě z toho všeho plynoucí pomalé jízdy...
http://eldar.cz/kank
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 515
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 06. října 2009 - 09:36:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes opět vizuální letmá kontrola dění DKV na Masně, kolem přesuvny opět ruch a zaznamenány rovněž vykácené náletové dřeviny. Jak má vypadat prostor za depem, počítá se s položením pokračováním kolejí i u druhých vrat depa (kromě jedněch, za nimiž stojí pilíř NS)
Dennis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1541
Registrován: 10-2007

Odesláno Úterý, 06. října 2009 - 22:09:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedna z mé návštěvy Masaryčky


flickr.com/dennishubsch
SOŠD Ostrava Vítkovice + ČéDés = Dennis Hűbsch
REŽIJKA NEJLEPŠÍ PŘÍTEL NA CESTY
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1153
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 07. října 2009 - 22:21:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libeň - dnes výrazně viditelný pokrok, dlažba na cca 20% nástupiště (od Běchovic), z pražského zhlaví položeny kolejnice skoro až ke střednímu "zhlaví", probíhalo vkládání rychlé výhybky a opačné spojky (od DKV do "wilsoňácké" koleje).
Sehule
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.152.30
Odesláno Čtvrtek, 08. října 2009 - 08:25:00    Odkaz na tento příspěvek  

Veřejná zakázka na opravu střech na Masaryčce


http://www.aaapoptavka.cz/verejne-zakazky/6002800402001/rekonstru kce-strech-v-arealu-zeleznicniho-muzea-ntm.html
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 518
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 08. října 2009 - 09:23:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Spíš měli vypsat zakázku na opravu střechy dvorany, ty shnilé sloupy obité dřevotřískou jsou mega ostudou. A celý barák by potřeboval aspoň "vymalovat".
Václavs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 684
Registrován: 10-2005

Odesláno Čtvrtek, 08. října 2009 - 18:15:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

123 009 si dnes střihla kontíky z Uhříku do Berouna a zpět (relace Uhříněves - Nýřany).
Video z Vltavského mostu
Železnice Českého Krasu - Historický projekt tratí západně od Prahy, stav tratí odpovídá začátku devadesátých let. Pro Microsoft Train Simulator. Blížší informace zde.
Skype: Na120ce
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6152
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 08. října 2009 - 20:08:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všiml jsem si tento týden, že již je pravděpodobně opraven odjezd z 2.SK ve Vršovicích směr hl.n. neb už umí "volno".
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
Mmm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1033
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 08. října 2009 - 21:51:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nic opraveno nebylo to "volno"tam svití pouze tehdy když je postavena vlaková cesta až na hlavák k peronům.Což se tak často nestává.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1660
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 08. října 2009 - 21:58:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Mmm: tohle není přesné vyjádření. Jednu dobu po spuštění hlaváku ve Vrškách volno nechodilo a docházelo ke změně výstrahy na opakovanou výstrahu místo volna. Pak se ZZ poladilo a už to chodí, tak jak píšeš.
Martin
host
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pátek, 09. října 2009 - 09:56:11    Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím, mám dotaz. Jde na Masaryčce (tedy na ZZ 3. kategorie) postavit návěst dovolující jízdu kromě PN (tedy např. Výstraha) na obsazenou kolej?
Dispi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 75
Registrován: 6-2004
Odesláno Pátek, 09. října 2009 - 10:43:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AD host: nejde

Jo a jinak k té návěsti na obsazenou kolej např. Ž-KMB-Ž, viděl jsen návrh výnosu na úpravu těchto návěstí, a tam se nařizuje jízda podle rozhledu od první pojížděné vyhýbky. Tedy podle mě úprava zcela na 2 věci.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11856
Registrován: 6-2003
Odesláno Pátek, 09. října 2009 - 11:09:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.denik.cz/z_domova/spor-o-zeleznicni-koridor-zpozduje-c estu-vlakem.html
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/ Jabber ID: poborskiii@jabbim.cx(=cz)
Vláďa42
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 9-2009
Odesláno Pátek, 09. října 2009 - 12:46:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jo, Kužvart, tak k tomu není co dodat. Ještě nám tu chybí pan Patrik a budou kompletní.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1662
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 10. října 2009 - 11:13:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže to budou Dispi tak akorát vyhozené peníze za úpravu ZZ, ale efekt pro provoz bude skoro nijaký. Třeba na hlavním od první výměny, to bude úplně jedno, vlak se bude táhnout smrad tak jako tak. Nojo, SŽDC, co bychom chtěli, tam většina lidí nemá o plynulej provoz zájem.
Jako klasický příklad je Zdětín u Chotětova, 40 přes celou stanici x let a ticho po pěšině, ať nám rychlejší provoz vleze na záda, máme svoje peníze jisté za ujetý km a tunu. To samé padesátky na 220.
Martin
Pavel Večeřa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.114.196.168
Odesláno Sobota, 10. října 2009 - 12:20:33    Odkaz na tento příspěvek  

„Koridor přímo pod okny by lidi v domě neúměrně obtěžoval hlukem,“

Tak to je na pár facek, zajímavé, že mlácení kol o xx let staré koleje vydávající mnohonásobně víc hluku nikomu nevadí. Někdy mě zajímá, zda tyto osoby viděly vlak jinak než na obrázku...