K-report
 

Archiv do 4. prosince 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Restaurační, lůžkové, lehátkové, společenské a salonní vozy » Archiv do 4. prosince 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Kubze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 382
Registrován: 6-2002
Odesláno Pondělí, 23. listopadu 2009 - 13:25:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1) Ano, vypadá. Na trase, kde jezdí rychlíky a zároveň EC vlaky jsou rychlíky prázdné. K příkladům se nemusí chodit daleko - loňské (na K-reportu několikrát probírané) Brněnské Expresy, kdy EC přes republiku narvaná k prasknutí a BExy prázdné. Nebo Expresy směr Staré město. Několikrát jsem zažil situaci, kdy z Ex 528 Velehrad z Luhačovic do Prahy 95 % cestujících přestoupilo v Olomouci do již plně obsazeného IC 516 Janáček a do Prahy jeli klidně na stojáka. V Expresu o osmi vozech jste potom našel 20 lidí. A to byl v Praze jen o 20 minut později. Nebo například EN z německa. Do Phoenixu, kde jsou dva vozy 2. tř. se vám klidně naskládá 150 lidí, i když 20 minut před a 20 minut po EN jede do Prahy poloprázdný rychlík.
Proč ? Protože po zrušení příplatků v EC vlacích a předešlé masáži o EC kvalitě využije český zákázník EC vlak, i když tam bude stát na jedné noze, pojede stejnou dobu jako v prázdném Expresu, ale hlavně, jel přece écéčkem.

Teď si položme otázku: Má mezinárodní vlak EC na trase západ - východ nebo Praha - západ/východ primárně určený pro mezinárodní dopravu suplovat základní dopravní obslužnost v rámci ČR, nebo má být jen jako doplnění kapacity a poskytnutí nějakého nadstandartu ? Mezinárodní cestujícící přinesou na jízdném určitě větší tržby než vnitro cestující, což bylo dříve aspoň trochu dorovnáváno příplatkem.

2) Tak to mi prosím vysvětlete. Chcete snad říct, že pokud by EC vlaky nebyly zahrnuty do dotované dálkové dopravy hrazené státem, tak před dvěmi lety všechny Hungarie, Vindobony, Jeseniove, Brahmsove, Webrove atd. skončí bez náhrady ?
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6259
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 23. listopadu 2009 - 15:29:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1) Odpovím otázkou - jsme skutečně tak bohatí, že si můžeme dovolit vést "nadvlak EC" pro mezinárodní cestující a na následné mezidobí za ním "Ex" pro "vnitrostátní plebs"? Já myslím, že nikoliv. (Janáček budiž pozůstatek nedostatku Pendolin na severní větvi, který bude od prosince minulostí.)

Phoenix) A můžete mi říct, proč když přijdu na nádraží po šesté hodině, mám čekat nějakých 50 minut na rychlík a pak ještě jet o půl hodiny déle? Není chybou, že lidi jezdi Phoenixem, chybou může být, že nemá dost sedačkových vozů (které klidně mohou končit třeba v Drážďanech nebo už v Děčíne).

2) Neskončily, ale také by nejspíš nebyly žádní Schubertové, Slovani, Fibichové, Křižíci atd.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1893
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 23. listopadu 2009 - 16:52:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubze: tak teda významnej přestup z Volehradu do Janečka v Olomouci jsem nikdy neviděl. Ani nemá logiku protože se neví zda Janeček nepojede šrotoidní béčkovej a jak bude zpožděnej. To jsou zas nějaký pohádky. Mimoto s výjimkou neděle a možná pátku jsem Janečka neviděl že by byl ke 100%. Spíš tak 50-70%.

Prostě vlak na jižní větvi je jako bus. Proviant s sebou.
Kubze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 383
Registrován: 6-2002
Odesláno Pondělí, 23. listopadu 2009 - 18:45:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
1) Jasně. 13 let jsme na to měli a najednou ne :-)
Mluvil jsem o Phoenixu ráno, ne večer (tam je těch dvojek 5).
2) nepochopil jsem nijak souvislosti. Slovani, fibichové, atd. by mohly být již zmíněné expresy, s dotací.

Petr Vlček:
Na vlastní oči asi 5x v době, kdy na něm jezdily jak Bpee tak Bmee a B.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 52031
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 23. listopadu 2009 - 19:53:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trochu odbočím - po dobu odklonů je bez náhrady odřeknuto lůžko Košice - Brno - Budějce.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1235
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 23. listopadu 2009 - 20:06:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Má mezinárodní vlak EC na trase západ - východ nebo Praha - západ/východ primárně určený pro mezinárodní dopravu suplovat základní dopravní obslužnost v rámci ČR, nebo má být jen jako doplnění kapacity a poskytnutí nějakého nadstandartu ?

Za prvé, žádný takový vlak v ČR pokud vím neexistuje (s výjimkou přeshraničních úseků typu CB - Summerau). Všechna ta EC apod. jsou vlaky VNITROSTÁTNÍ, u kterých jsou jako určitý bonus ještě navíc splněny jakés takés podmínky pro cestu ven. Přeshraniční cestující tvoří já nevím 15-30%, a to jsem mnohdy (Ostrava) ještě přehnal.

I kdyby už ale nějaký takový vlak náhodu existoval (poraďte, mimo snad Metropolu nevím), pak by SAMOZŘEJMĚ měl být součástí základního systému. Jinak jde o nechutné plýtvání veřejnými prostředky. Samozřejmě pokud by jel nedotován, či jako charter, tak ať si takový "Jadran" samozřejmě jede jak chce a za jaký tarif chce.

Chcete snad říct, že pokud by EC vlaky nebyly zahrnuty do dotované dálkové dopravy hrazené státem, tak před dvěmi lety všechny Hungarie, Vindobony, Jeseniove, Brahmsove, Webrove atd. skončí bez náhrady ?

Schylovalo by se k tomu, jenže to by si nikdo jen tak nedovolil. Takže by to na 99% dopadlo tak, že by se skrytě financovaly přes navýšení úhrady za ostatní vlaky z objektivních důvodů (a vzhledem k nedostatku peněz tedy nejspš metodou zrušení něčeho jiného, ostatně dnešní situace s dálkovou obětovanou ve prospěch "na krajské frontě klid" buď zářným příkladem, byť naštěstí tentokrát ne tak bolestivým).

(Příspěvek byl editován uživatelem Tomáš Záruba.)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6261
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 23. listopadu 2009 - 21:39:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ:
Děkuji. Bohužel často nemám takové řečnické schopnosti.

Kubze:
Phoenix) Ráno je situace analogická. Proč mám v Ústí čekat 25 minut a pak jet ještě skoro o půl hodiny déle - zejména pokud jedu třeba na metro "C".
2) Ano, objednaly by se jako Ex ... pak ale nevím, proč se najednou hraje na nějaký "mezinárodní" vlak. Samotná existence těch vlaků je odůvodněna téměř výhradně vnitrostátními cestujícími. Anebo jak píše TZ, vanička s penězy by se trošku rozkývala a zrušilo by se něco jiného.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
Kubze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 384
Registrován: 6-2002
Odesláno Pondělí, 23. listopadu 2009 - 23:55:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba:
Tak já nevím ale vlak s německou, maďarskou ale i českou soupravou vstupující na naše území v Děčíně a zá pár hodin vystupující v Břeclavě prostě beru za mezinárodní vlak. Pokud nepracujete u ČD v nějakém oddělení statistiky, tak nemáte absolutní ponětí o tom, nakolik jsou tyto vlaky zahraničními cestujícícmi využívány. Pokud jste myslel "vnitro" vázané k dotacím, tak ČR rozlišuje prokazatelné ztráty z provozu dálkové dopravy a regionálních vlaků. Do dálkové dopravy jsou zařazené EC/IC vlaky, EN, Ex, R. Do regionální ostatní. Přiznám se, neznám v čechách žádný vnitro EC. Prosím o vysvětlení.

V druhém odstavci si odporujete. Na jednu stranu píšete, že pokud by vlak nebyl součástí základního systému, tak jde o plýtvání veřejnými prostředky a přitom ani nevíte, jestli si na sebe vlak může vydělat nebo ne. Dále píšete, že pokud by jel vlak nedotován, či jako charter (třeba Jadran) tak ať si jede za jaký tarif chce. Jelikož se stále bavíme o vlacích provozovanými ČD, tak pokud nebude Jadran výdělečný, tak i v tomto případě jde o nechutné plýtvání veřejnými prostředky.

Hroch:
1) Proč byste čekal ? Vstanete o 25 minut později. A kdyby se platil příplatek, tak se vsadím, že 90% cestujících využije rychlík buď 7:40 nebo 8:40. Tento EN není typický vlak ve "veřejném zájmu", je to prostě dojíždějící noční vlak. Jinak jak říkáte by tam bylo více vozů 2. tř. a hlavně před lety, kdy nejezdil Canopus by místo něho byl veden "náhradní" R v jeho čase. Což třeba znamená, že tento by jel z Ústí 4 minuty před R 779

2) Pokud by byla existence těchto vlaků oddůvodněna téměř výhradně vnitro cestujícími, tak pochybuju, že by OBB jen tak platili Kevy za české vozy do Vídně na svých 180 km trati za dva vlaky denně.
Kubze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 385
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 24. listopadu 2009 - 00:01:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k té vaničce. Tohleto je trochu složitější téma. Souhlasím s oběma, že je lepší zahrnout EC vlaky do dotované dopravy, aby se jejich ev. ztráta nedosypávala z dotovaných spojů + důsledek ev. rušení potřebných vlaků. Bohužel já osobně trpím nad zhoršením kvality cestování v těchto vlacích.
Na druhou stranu si myslím, že věc je natolik legislativně ošetřena, že management drah by se pokusil šedě dotovat i provoz pendolín a neproniklo by na veřejnost, že penda jsou 800 mil ve ztrátě.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1896
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 24. listopadu 2009 - 10:08:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubze - já teda u dráhy nedělaám, ale:
když jedu nějakým EC z/do Děčína, tak do Ústí je to dejme tomu obsazený na 70%, do Děčína na 30% a přes čáru jedou jednotlivci a každej má na výběr volný kupé. Samozřejmě s výjimkami jednotek dnů ročně kolem svátků a o fous lepší to je v létě díky baťůžkům. Podobně je na tom Břeclav do Rakousů. A podobně minimální je i tranzit přes Prahu.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6262
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 24. listopadu 2009 - 21:56:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubze:
1) Znova - proč bych stával později, když bych jel déle a ještě třeba chtěl na metro "C"? (A to nemluvím o tom, že bych chtěl být v Praze na nějaký stanovený čas.)
Možnost zamezit nástupu cestujících tu samozřejmě je - podobně jako u Slovakie. Ovšem pak ať nejezdí v taktu s dalšími rychlými vlaky z Ústí, ale navíc - pokud se tedy zaplatí (což vy tvrdíte, že mezinárodních cestujících je habakuk, takže se jistě zaplatí.)
Jelikož ale vím, proč takový Jadran jezdil jak jezdil, je mi jasné, jak to s tou výdělečností čistě mezinárodních vlaků bude.
2) Co třeba vyrovnávka za Taury? Jinak souhlas Petrem Vlčkem. Fakt se zkuste někdy přes tu čáru projet - zvlášť takhle před zimou nebo zjara (březen, duben).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
Kubze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 386
Registrován: 6-2002
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 00:37:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
1) samozřejmě Vás chápu, že momentálně nemá smysl vstávat později a je lepší jet do prahy na "C" Euronightem, i když z masny do centra je nesporně lepší spojení než z Holešovic. Ale kdyby vlak byl příplatkový, rád si pospíte. Dál bych EN radši neřešil, protože se vymykají ostatním vlakům včetně EC, protože jde o dojíždějící noční vlaky, mimo takt.
Netvrdil jsem, že se zaplatí (i když to z příspěvků vyplývá), ale taky vím, že v sezonu jsou dotyčné průjezdové vlaky narvané po strop a jak píšou ostatní přispěvatelé, to že i mimo sezonu je na výstupu z Čech kapacita soupravy zaplněná na 30 % je dle mě úspěch, i když asi ne na chlubení v mediích :-)
Jadran bych prosil vysvětlit. Zvláště ve spojení s mezinárodními vlaky. Děkuji.

2) Pronájem lokomotiv (jak 1216 OBB tak 350 ZSSK) nemá nic společného s pronájmem vozů (KEV).
Přes čáru jezdím minimálně 8x do měsíce ...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6263
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 10:55:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1) Jenže ten Phoenix v taktu jede.
Jadran: Nápověda - pročpak asi jezdil přes Vysočinu a stavěl v Golčově Jeníkově městě (např.) ...

P.S. S příplatky běžte kamsi. To není cesta k atraktivní a současně finančně přijatelné veřejné dopravě.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1904
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 11:25:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi jste to nepochopil - těch 30% je vnitro do Děčína. Přes čáru tak 10%.

Čili navrhujete mezinárodní vlaky na dva měsíce prázdnin + vánoce + velikonoce? A i v těchto obdobích to přes čáru některé dny není zázrak a vnitro to zachraňuje. A pokud je někdy něco na stojáka tak pátky a neděle. V tejdnu je to naopak vesměs tragedie. Příplatky maj udělat tragedii ještě větší?

Pokud je někde ve špičkách problém tak to namísto příplatků na i v období kdy se tam bojí pár cestujících lze řešit např. vyloučením některých nabídek. Třeba e-lišek. Třeba v sudý Odře lze od Olomouce ku Prase skoro vždy najít prázdný kupé. Tedy mimo pá/ne.
Kubze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 387
Registrován: 6-2002
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 11:49:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
EN: Jo už sem si všiml. Já jsem nebral v potaz Chebské rychlíky, jen Děčínské. V tom případě je opravdu divné, proč tam není těch vozů 2. tř. více.

Dobře příplatky ne, ale jak napsal níže "Petr Vlček" vyloučení některých nabídek je super nápad.

Jinak já ohledně vozby mezinárodních vlaků nenavrhuju nic. Původně diskuze začala tím, že v EC směr Brno má JLV nepřátelské ceny vůči vnitrostátním cestujícím, načež jsem poznamenal, že vlak je mezinárodní, a že pro vnitro cestující je zavedena akce Happy Hour. A dále jsem poznamenal, že JLV má podobné ceny jako ostatní servisní organizace na mezinárodních vlacích na dané trase. Toť vše.

Jadran: Je jedno jestli jezdil přes Vysočinu nebo ne, vždy byl spojen se Slovanem. Nápověda mi moc nepomohla :-(

Petr:
Já bych ty % obsazenosti opravdu neřešil konkrétně. Oba dva se nedostaneme k přesným informacím. Já vycházím z toho, co mi sdělí vlakové čety.

(Příspěvek byl editován uživatelem kubze.)
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1243
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 12:25:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubze:

Přesná čísla neřeknu (ale info mám), ovšem poznatky P. Vlčka odpovídají. Myslím že každý normální člověk prostě používá oči i hlavu a kouká se kolem sebe. Nějaká odchylka od "přesných čísel" (mmch - Co to je? To leda kdyby se sčítalo denně a za celý rok pro každý úsek a vlak byl uváděn průměr, modus, medián, meze X% spolehlivosti apod. :-)) ) v řádu 30% (ne, opravdu nemyslím 30 procentních bodů) je nepodstatná.

- - -

Jo happy hour, to je taky vtipné. Ne že by ten řízek byl špatný, náhodou jsem byl kvalitou velmi mile překvapen, ale i tak bych byl ochoten dát (přesněji: běžně, tj. i jindy než v nouzi nejvyšší) max. 150 Kč. Čili kdyby ceny na Happy hour stály ještě polovinu, tak to sice pořád není nejlevnější, ale už je to akceptovatelné a vzhledem k objektivně solidní kvalitě by si to asi zákazníky našlo.

Mimochodem, polední menu ve Francouzské restauraci Obecního domu stojí tuším 500-600 Kč. JLV základní ceny jsou zhruba na polovině této částky, ovšem za jedno jídlo. S polévkou a pitím se pětikilu významně přiblížím. FAKT si myslíte, že celková kvalita je na úrovni cca 3/4 kvality prvotřídní restaurace v centru Prahy? :-DDD

Nejdražší položka na jídelníčku WGS(CZ) je za 99 Kč. Měl jsem obrovský problém za cestu Olomouc - Kysak utratit ve dvou lidech 1000 Sk, a to jsme se skoro nepřetržitě ládovali. Jistě, vozy jsou ve špatném stavu a celkové vzezření by mohlo být profesionálnější, pročež si umím představit nárůst až o cca 50%, pokud by tato firma měla provozovat WRRmz. Ale fakt nevím, proč je polívka kolem 45 nebo kolik Kč (po slevě), kór když je to pak "pár kapek" (to je na tom to nejhorší: ta drzost; nárůst ceny surovin je zanedbatelný, řekněme 2 Kč?). Někde někdo nějak dost nechutně rejžuje a část těch peněz jde zřejmě na udržení dobrého koryta směrem k ČD...

P.S.: Jsem pro 2 jídelní vozy různých společností na jednom vlaku, klidně náhodně vybíraných na každý měsíc. Ať si trh poradí... :-)
Kubze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 389
Registrován: 6-2002
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 13:22:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ach jo, proč nenapíšete třeba Utasellatu, že mají na výběr jen z 8 jídel a na českého zákazníka mezi Prahou a Brnem mají neskutečně zlodějské ceny ? Jenom chápu určitá rozhodnutí servisních organizací (Nedávno jsem vedl diskuzi, jestli u DB AZ je 100 Euro za singl nepřiměřeně mnoho ...) Nikde jsem o kvalitě nepsal ani slovo. Pořád se tu řeší jenom ceny (samozřejmě ale chápu, že kvalita má s cenou hodně společného).

Tak se do té restaurace před cestou jděte najíst a máte vyhráno :-)
A opět nešvar - srovnáváte kamennou restauraci s železniční. Kamenná restaurace si prostě může dovolit navařit dejme tomu 50 porcí denního meny, které se dle zákona musí v nějakém časovém úseku zkonzumovat a nesmí se skladovat a ví, že těch 50 porcí prodá během daného časového úseku (obědy), protože má v rádiusu desetitíse potenciálních strávníků (centrum Prahy).
Vlak, který má max 350 míst, je určen primárně k přesunu a jídelní vůz je zde službou navíc. Jídelní vůz je prostě omezen v potenciální návštěvnosti, tudíž veškerá jídla jsou jednoporcová, což samozřejmě navyšuje cenu. Není možné ráno v jídelním voze navařit 10 L hrnec polévky s tím, že se prodá do zákonem stanovených limitů. Momentálně je to dle různých hygienických norem prostě nemožné (hlavně skladování).

Pokud srovnáváme trasy na slovensko, tak pokud mě paměť neklame, tak za 99 korun je mj. přírodní řízek 150g bez přílohy (29? Kč). Pokud to takhle je, stojí 150g 128 Kč. JLV mají na dané trase smažený řízek s gramáží 200g a přílohou za 159 Kč. Kdyby WGS měla řízek taky 200g, tak by konečná cena byla 161 Kč. Nemluvě o tom, že WGS má ceny nápojů levnější řádově o kuruny nebo stejně.
Polévky mají 200 ml, což podle mě pár kapek není, navíc to není žádný instantní shit.

Tak a shrnutí. JLV je akciová společnost, evidentně orientovaná na vytvoření zisku. Pokud tedy je ziskové prodávat jídla na západních trasách 3x dráže než na východních, nelze se naprosto čemu divit, že společnost tohoto nevyužije.

(Příspěvek byl editován uživatelem kubze.)
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3493
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 13:27:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

si myslíte, že celková kvalita je na úrovni cca 3/4 kvality prvotřídní restaurace v centru Prahy?

Asi tak. Stejně jako na Ruzyni nedám 150 korun za bagetu, tak prostě ve vlaku nedám pětikilo za vcelku průměrný jídlo. A nejde o to, že bych na to neměl, ale o princip.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1905
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 13:36:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ: přesně.

Jinak stran gramáže - subjektivně mi těch 200g v poslední době přijde jako těch 150 WS + strouhanka:-)). Navíc výběr u WS je nesměřitelnej s JLV.

Utaszerenató jsem už odepsal a beru že tam jídelák není.

Máte někdo zkušenost ze srbský hospody na Avale? Sortiment, kvalita, ceny? Tedy pokud náhodou ta hospoda jede....
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3785
Registrován: 11-2005

Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 17:33:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Máte někdo zkušenost ze srbský hospody na Avale? Sortiment, kvalita, ceny? Tedy pokud náhodou ta hospoda jede....

Má, za dvě piva- značku už si nepamatuju, ale nějaký cizina- jsem platil asi 160Kč...

Pokud tedy je ziskové prodávat jídla na západních trasách 3x dráže než na východních, nelze se naprosto čemu divit, že společnost tohoto nevyužije.

Vzhledem k tomu, že je tam většinou /aspoň na území ČR/ prázdno, tak se o ziskovosti asi moc mluvit nedá.
Zvířata jednají pudově a proto po vás pudou...
Když chceš něco udělat pořádně, musíš to udělat sám.
ICQ 311-297-744
814 006
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.21.96.46
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 19:54:50    Odkaz na tento příspěvek  

Pes38: Pivo Jelen
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3788
Registrován: 11-2005

Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 19:58:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pivo Jelen

Nicméně mi to i docela chutnalo.
Zvířata jednají pudově a proto po vás pudou...
Když chceš něco udělat pořádně, musíš to udělat sám.
ICQ 311-297-744
Kresice1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 6-2009
Odesláno Středa, 25. listopadu 2009 - 20:36:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Avala má sortiment slušný, ceny vyšší a záleží na voze,který jede. Naposledy když jsem jel modrým vozem tak jsem platil za dva Jeleny 130Kč a v oranžovém voze 160-170Kč, údajně to jsou dvě rozdílné společnosti a u obou je lepší platit eurem, protože za Kč si přisazují kolem 10-20%
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1019
Registrován: 3-2007
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 07:10:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K Avale-byly tady před časem fotky a ofocený jídelák z Avaly,dá se to snad v archlívu najít.
Co si pamatuju,základem je řízek 5* jinak /přírodní,pražský,srbský atd/,nějaké to pivo,kafe a různ lihoviny od rakije po whisky.
Ten šnycl tak okolo 150-200 v českých,myslím.

Sám jsem ještě netestoval :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Janosik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 1-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 09:15:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já za to pivo jelen na Avale platil 2,10 eura. To mi přišlo tak akorát.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6268
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 18:02:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubze:
Ano, Jadran jezdil v poloze Slovana, protože byl tím pádem hrazen v rámci objednávky ministerstva dopravy. Kdyby byl výdělečný, asi by ČD tu potřebu spojování neměly.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
O. Pospíšil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.47.93
Odesláno Čtvrtek, 26. listopadu 2009 - 21:32:57    Odkaz na tento příspěvek  

Kubze:
Několikrát jsem zažil situaci, kdy z Ex 528 Velehrad z Luhačovic do Prahy 95 % cestujících přestoupilo v Olomouci do již plně obsazeného IC 516 Janáček a do Prahy jeli klidně na stojáka. V Expresu o osmi vozech jste potom našel 20 lidí.
Bulíky si jděte věšet na nos nějakýmu slonovi do zoo!
a) na tom úchvatném IC Leonid Janáček jezdí často tentýž šrot jako na pomalíku, resp. jako na exprasatech... samozřejmě má (většinou) kupé po šesti s na oko lepší sedačkou, ovšem rozvrzanou
b) jel jsem několikrát v pátek natřískaným EC z Pardubic na stojáka a necítil jsem žádný luxus v podobě vyšší kvality... a ani ostatní to neviděli jako terno (celou cestu jsem poslouchal kolem sebe řeči, že ta cesta stojí za ho***!)
c) Velesmrad sice nejezdí plně obsazen, avšak 20 lidí se dá v klídku najít v jednom voze - jezdím s ním pravidelně z Pardubic a nevěřím, že 100 lidí do něj přistoupí v Městečku u Nádraží
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3808
Registrován: 11-2005

Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 12:17:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Několikrát jsem zažil situaci, kdy z Ex 528 Velehrad z Luhačovic do Prahy 95 % cestujících přestoupilo v Olomouci do již plně obsazeného IC 516 Janáček a do Prahy jeli klidně na stojáka. V Expresu o osmi vozech jste potom našel 20 lidí.

Když někomu těch ušetřenejch 20 minut za to stojí, tak ať si poslouží....
Zvířata jednají pudově a proto po vás pudou...
Když chceš něco udělat pořádně, musíš to udělat sám.
ICQ 311-297-744
Marek3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1315
Registrován: 8-2008

Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 14:33:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pes38: Spíš těm lidem asi nešlo o 20 minut, ale o kvalitu vagonů. :-)
http://boh-trans.wgz.cz - stránky mého Virtuálního Dopravního Podniku.

Ford Galaxy - jednoznačně největší a nejlepší auto!
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1252
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 14:47:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubze: Maďaři viz P. Vlček. Ad náklady a ceny: viz WS. Třeba i o trochu víc, ale ne násobně...

A rozdíl mezi pohyblivou a kamennou restaurací? Jestli on nebude právě zakopanej pes v tom malém obratu. Když budou ceny přijatelné (nerovná se nutně sociální), tak nepřijdou 4 lidi, ale třeba 40. Za polovinu ceny desetkrát tolik zboží to máme pětinásobné tržby při takřka konstantních nákladech (nárůst jen na suroviny). Pěkný, ne?

Když kouknu na jihozápad, tak Elvetino je na hlavních vnitrotrasách v CH věčně narvané, lidi se tam chodí regulérně naobědvat do vlaku (protože tím šetří čas). Cena jídla kolem 30 CHF je docela dost, ale plně odpovídá ceně v běžné slušnější restauraci např. v Luzernu (tj. to co u nás stojí tak těch 120 Kč). Jak je to možné? Že by Švýcaři měli benevolentnější hygienické normy nebo mnohem nižší cenu práce? :-)
Bistro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 11-2009
Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 16:33:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikoliv, je to jen důsledek totálního nezájmu o tuto službu ze strany dopravce. Řešit velikost řízku nebo cenu kávy lze měsíce nebo i rok, aniž by to něčemu pomohlo. Vrátím se k tomu, co už jsem několikrát nakousl - že tady chybí vize ČD o tom, k čemu vlastně ten jídelní vůz má sloužit.

1. Proč je ve vlaku řazen jídelní vůz?
= špatná odpověď: aby se lidé po cestě mohli najíst a napít
= správná odpověď: protože když už ty vozy máme, musí jezdit; když musí jezdit, nejlépe tam, kde najezdí kevy.. plus na ČD mají jakési skryté tušení, že ve vlaku EC by jídelní vůz jaksi býti měl.. ovšem co je u nás EC, že ?

2. Do jakých vlaků se jídelní vůz řadí ?
= špatná odpověď: tam, kde je potenciál pro využití služby
= správná odpověď: jak mi vyjde souprava a abych měl ty kevy

3. Jaký je zájem ČD o kvalitu služby?
= špatná odpověď: aby byla co nejvyšší
= správná odpověď: hlavně ať s tím nejsou problémy a ať to nic nestojí

Jak jinak by se mohlo stát, že český jídelní vůz roky jezdí v maďarském nebo potažmo loni v rumunském vnitrozemí, kde personál nerozumí zákazníkům a naopak ... a kde je nabídka jídel úlně mimo mísu tamějším stravovacím zvykům?

Vztah ČD a servisních firem je asi takový, že když mám barák a v přízemí pronajmu hospodu, tak hlavně že mám nájem a je mi buřt, jestli je to pizzerie nebo luxusní lokál, hlavně když platí nájem. Možná namítnete, že ČD nemají ani ten nájem ...ale není tomu tak, díky kev jsou spokojené a dokud něco nezaskřípe, tak tuto službu prostě neřeší.

Pranýřovat JLV je snadné, ale pokud se budeme bavit o trase Děčín - Břeclav, tak tam jezdí 3 firmy ... a z nich jsou JLV nejlevnější. Požadavek na přepínání cen úměrou ke státnímu území pak chtějme po všech třech ... ovšem dikovat shora konečné ceny pro zákazníka je jaksi poplatné minulému režimu.

Argument o tom, že vysoké ceny v jídelním voze býti musí, jinak by tam český jídelní vůz nebyl vpuštěn, považuji za lež nonplusultra, protože kdyby to byla pravda, tak by do Rakouska ani slováci, ani poláci se svýma relativně nízkýma cenama nejezdili. A to WArs pojene až do Villachu.

Myslím, že u JLV jde o trestuhodnou zastydlost, protože neustále čekají, že je spasí letní nápor turistů, kteří na euro nebo dolárek nikdy nehleděli. Jenže: když je krize, tak se hledí na každou kačku .... a hlavně je stále méně těch turistů. Kdyby chtěli, tak si s tím pohrajou. Ale nechce se .. nebo se bojíme, že když zlevním, budu muset máknout, což se tam zřejmě moc nenosí.

Nicméně dokud se semtam ten cizinech najde, tak nemůžeme skuhrat - protože cenu určuje trh. Pokud klady z toho, že přijde málo lidí s velkou útratou, budou převažovat, pak přece jen hlupák zlevní. Ale je otázka, kde je ten kritický bod, kdy už cizinec nepřijde a tuzemec, totálně za ty roky odrazen, také ne.

Nuže zpět: dokud nezačne dopravce, který si tuto službu objednává, aktivně působit na své subdodavatele tak, aby byla i smysluplná, pak budeme mít na jedné straně předražené restauranty a na druhé straně zlatokopecké podnikatele, kteří v zájmu vidiny zisku z provozování minibarů zaměstnávají bezdomovce.

Není náhoda, že nejlepší služby z našeho geografického protoru mají Němci. Není to tím, že mají ICE. Vlaková gastronomie je tam brána jako intergální součást jednotlivých produktů dálkové dopravy, je dlouhodobá strategie a dlouhodobé plány. A servisní firmu také mají (dceřinou společnost)... ale ne na to, aby tuto službu zaštiťovala, ale pouze na to, že tato firma dodává personál, který plní vize DB .. a vše se odehrává pod logem DB pod heslem "ein Zug, ein Team". Dokud bude kus vlaku pod patronátem ČD a jeho jeden kousek JLV, pak ten bordel prostě bude dál.

Na závěr moje poslední zkušenost z německého jídelního vozu, z minulého týdne na EC 176: Praha - Drážďany, celkem 8 lidí .. z toho 5 x češi na snídani. Cenu prostě určuje trh.
Rikin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 27. listopadu 2009 - 17:43:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bistro: naprosto s Vámi souhlasím.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1253
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 28. listopadu 2009 - 11:55:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bistro: Jo, pěkné shrnutí. Fakt je, že naprosto prapůvodně je zakopaný pes v ČD.
Kondy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 75
Registrován: 3-2009
Odesláno Sobota, 28. listopadu 2009 - 15:37:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Od nového gvd mají stáhnou restaurační vozy ze vsetínských a luhačovikých rychlíků
Maťa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 347
Registrován: 10-2005

Odesláno Sobota, 28. listopadu 2009 - 20:56:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bistro : konečně někdo napsal jak se věci mají ve skutečnosti. Netušil jsem ,že je na světě někdo kdo této problematice rozumí a dokáže napsat pravdu. Dík.
Kondy : jídelňáky na vsetínech a luhačovicích prostě nebudou. Ale společnost WGS-CZ a SD budou jezdit na jiných vlacích s vozy WRm z Prahy do Bohumína ,Žiliny ,Brna a Slovan do Bratislavy. Ale podrobnosti neznám snad mě někdo doplní.
Maťa
Marek3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1322
Registrován: 8-2008

Odesláno Sobota, 28. listopadu 2009 - 21:53:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kondy: A co s vozy, kde budou přesazeny (nebo dokonce prodány)?
http://boh-trans.wgz.cz - stránky mého Virtuálního Dopravního Podniku.

Ford Galaxy - jednoznačně největší a nejlepší auto!
242_216__0
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 397
Registrován: 3-2007

Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 11:07:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak máme další WR v najbrtu a to 031.
Karl_von_bahnhof
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 50
Registrován: 11-2009
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 12:30:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JLV vozejk ,ale asi to sem nepatří
Kondy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 3-2009
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 14:11:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Restaurační vozy budou sesazeny z nynějších rychlíků na vlaky vyšší kvality Ex, Ic, Ec.
Páňula
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1344
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 17:56:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Konkrétně:
WGS: Praha - Břeclav, Praha - Bohumín, Praha - Žilina, Praha - Zvolen.
SD (nový název společnosti - SD Train Catering Services s.r.o.): Bohumín - Břeclav, Břeclav - Praha (např. Zdeněk Fibich, kde tento GVD jezdí JLV za ceny...), Praha - Brno, Bohumín - Praha, Praha - Žilina.
Osobně toto rozhodnutí chválím, protože KONEČNĚ budou na vnitro EC,IC jezdit služby... A dokonce už i na trasách Břeclav - Praha. Trasy Bohumín - Břeclav už je bonus, ačkoliv si netroufám říct, jak to bude jezdit plné, když to od Přerova stojí až Ostrava ty IC, ale co...
A pokud obě firmy (aspoň tedy WGS) rozšíří nabídku (což asi udělají, protože se, dle mě, na R báli, že ty zásoby nezužitkují), ceny zachovají stejné a ne jako JLV a kvalitu zůstane taky min. stejná, tak si troufám říct, že nastává taková malá revoluce u gastronomických služeb u ČD...

(aneb JLV snižují ceny)

A ještě dotaz. To už teď asi nebudou ani jeden zajíždět do HK, takže zbrojení bude na ONJ?
A jak budou jídelní lístky, tak naskenovat a poslat

(Příspěvek byl editován uživatelem páňula.)
Scuderia Ferrari
Ferrari racing days; Brno circuit; 4-6.9.2009

Nejhorší srážka v životě, je srážka s blbcem. Blbce nikdy neusvědčíte z blbství. Z takové srážky, vyjdete vždycky jako největší blbec pod sluncem. Jan Werich
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 688
Registrován: 4-2007
Odesláno Úterý, 01. prosince 2009 - 02:18:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Páňula, nechci Ti kecat, ale co jsem koukal do návrhů, tak to vypadá, že...

SD Train Catering Services, s.r.o bude mít základnu v Bohumíně.
1.den: 530/570/573
2.den: 572/571/531
potřeba 2x WRm812

1.den 542/581
2.den 580/543
potřeba 2x WRm812

Což znamená, že to je "full house", protože více jich není, a tak to vypadá, že budou přesunuty asi i nějaké vozy WRm813 do Bohumína, které měla do letoška pod palcem JLV (až na Košičany), protože:

1.den: 143/540
potřeba 1x WRm813


Wagon Slovakia CZ, s.r.o. bude mít základnu asi v Praze, a bude mít pod palcem (asi už) jen vozy WRm813.
1.den: 544/147/1845
2.den: 144/545
potřeba 2x WRm813

1.den: 145/126
2.den: 127/142
potřeba 2x WRm813

1.den: 121
2.den: 120
potřeba 2x WRm813

1.den: 275/274 (tam je velice ostrý obrat v BA)
potřeba 1x WRm813

Na závěr trochu počtů:
Train Catering Services, s.r.o.: 4x WRm812, 1xWRm813 (můj tip záloha dva vozy WRm813)
Wagon Slovakia CZ, s.r.o.: 7x WRm813 (můj tip záloha dva vozy WRm813)

Tak a teďka na závěr JLV, protože už nebudou vypravovat vozy bez klimatizace, bude vypadat vypravení následovně:
1.den: 178/177
2.den: 378
3.den: 379
4.den: 176/2071
5.den: 2070/179
potřeba 5x WRmz815

1.den: 111
2.den: 110
potřeba 2x WRmz815

1.den 71/70/575
2.den 574/77/76
potřeba 2x WRmz815

1.den: 273/650
2.den: 653/272
potřeba 2x Wrmee814
(dodám pro zajímavost, že souprava Jaroslava Haška se bude v Budapešti dělit, proto je Aee142 na konci, část Aee142+2xBee240, pojede jako vnitro kurz v relaci Budapest-Lökösháza na EN 472/473 ISTER, zbytek soupravy na okružních vnitro IC Budapest-Budapest)

dále novinky ARmpee (KOV nevím)
1.den: 354/357
potřeba 1x ARmpee

1.den: 350/353
potřeba 1x ARmpee

1.den: 149/128
2.den: 129/148
potřeba 2x ARmpee

1.den: 75/74
potřeba 1x ARmpee

Na závěr trochu počtů:
JLV, a.s.: 9x WRmz815 (záloha jeden vůz), 2x WRmee814 (záloha jeden vůz), 5x ARmpee (záloha jeden vůz) a můj tip záloha dva vozy WRm813

Nevím, jak jsou na tom vozy z nešťastných EC Gustav Mahler, a proto si myslím, že se na EC Praha a EC Jaroslav Hašek budou objevovat i vozy WRm813. V Praze budou teoreticky na zálohy 2 vozy jídelní klimatizované, jeden bistro vůz a zhruba 4-5 vozů WRm813, které si buď JLV a WGSK nějak rozdělí a nebo je budou mít dohromady, nevím. 1-2 vozy by měly být převedeny spolu s WRm812 do Bohumína pro SDTCS.
WR851, kterých je 5+5 zůstanou v Hradci Králové, protože pro ně už asi nemají tyto firmy zaměstnance, když se přesunuly na vozy WRm813 a lepší výkony. Ale to je jen moje spekulace, protože si nemyslím, že by se jich ČD už chtěly zbavit, když je lakují i do Najbrta, i když u ČD člověk nikdy neví, osobně si myslím, že se během GVD vrátí na tratě, buď s osádkou úplně nových firem, nebo s některou z těchto tří po doplnění stavu, ale jak říkám, jen spekuluji.
Peter140001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1897
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 01. prosince 2009 - 08:38:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes v noci bol do ŽOS Vrútky prevážaný ČD Wlabmee 61 54 70 - 71001 - 8
ICQ - 441 546 338
spzd.estranky.sk - stránka venovaná motorovému vozu M131.1443
Páňula
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1346
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 01. prosince 2009 - 13:26:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já to bral z nového řazení na ŽP a oběhu WR-x na něm... Takže za info neručím...
Scuderia Ferrari
Ferrari racing days; Brno circuit; 4-6.9.2009

Nejhorší srážka v životě, je srážka s blbcem. Blbce nikdy neusvědčíte z blbství. Z takové srážky, vyjdete vždycky jako největší blbec pod sluncem. Jan Werich
242_216__0
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 398
Registrován: 3-2007

Odesláno Středa, 02. prosince 2009 - 18:39:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

WRm 008 už je také v najbrtu.
Martin240025
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1962
Registrován: 1-2006

Odesláno Středa, 02. prosince 2009 - 19:25:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak to vypadá s vlakem 446/447 Vihorlat? Bude OPRAVDU JEZDIT bez lůžkových/lehátkových vozů?
Nenazývejme klienty jakékoliv dopravní společnosti KAŠTANY :-)
Borovníčka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.112.250
Odesláno Středa, 02. prosince 2009 - 19:49:40    Odkaz na tento příspěvek  

Ano, Vihorlat nepoveze lůžka ani lehátka, pouze vozy k sezení. Uvědomte si, prosím, že jde o posilový vlak, který jede párkrát do roka, takže sehnat nějaké lůžko či lehátko navíc(pro tento vlak) by byl, hlavně v letním období, asi dost velký problém.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 52197
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 02. prosince 2009 - 20:53:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale prdlajs. Vozy by byly bez problémů. Akorát holt by už bylo horší, že by musely trávit noc v Košicích - souprava jede zpět až druhý den.

Takhle ten vlak bude úplně k hovnu (co se významu mezinárodní posily týče), přes hranice vždy obsazenost lehátka a lůžek několikanásobně překračovala obsazenost sedaček.
Ale asi je účelem ho zase zrušit, když už s ním letos lidi docela jezdili.

Mnohem lepší než takováhle parodie na noční vlak by bylo posílení stávajících spojů ve vybrané dny o nějaký to lehátko a lůžko.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6282
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 02. prosince 2009 - 21:13:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ:
Přesně tak.
Když to konečně začalo jezdit nějak pravidelněji a lidi si zvykli, že něco takového jezdí a když je třeba vyprodaná Slovakia, tak mohou jet tímto vlakem, tak to takhle odrovnají.
Noční vlak bez lůžek a/nebo lehátek je naprostý nesmysl.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 696
Registrován: 4-2007
Odesláno Středa, 02. prosince 2009 - 21:32:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Borovníčka: To je trošku lež, ne? Mám tady výčet kurzů. A nezdá se mi ,že by vozy nestačily, je to spíše příprava na jeho zrušení, jinak si to neumím vysvětlit, nebo nebyl zájem, ale to se mi zase moc nezdá, tady je vypsaná letní sezóna:

6x WLABmz826
1.den: 471/477 Praha-Budapest
2.den: 476 Budapest-Berlin
3.den: 477/407 Berlin-Wien
4.den: 406/476 Wien-Berlin
5.den: 477 Berlin-Budapest
6.den: 476/470 Budapest-Praha

2x WLABmz826
1.den: 456/446 Praha-Amsterdam
2.den: 447/457 Amsterdam-Praha

2x WLABmz826
1.den: 456/458 Praha-Zürich
2.den: 459 Zürich-Praha

4x WLABmee823
1.den: 425/1847(1849) Praha-Zvolen, Sv Zvolen-Banská Bystrica
2.den: 810/476/440 Banská Bystrica-Cheb
3.den: 441/477/811 Cheb-Banská Bystrica, Sv Banská Bystrica-Zvolen
4.den: 1846/424 Zvolen-Praha
(V létě je tento kurz složen 2xWLABmee823+2x WLAB822)

2x WLABmee823
1.den: 207/499 Praha-Zagreb
2.den: 498/206 Zagreb-Praha
(Tento kurz jezdí jen v létě)

2x WLABmee823
1.den: 471/407 Praha-Wien
2.den: 406/470 Wien-Praha

2x WLABmee823 + 2x Bc833
1.den: 401 Praha-Kraków
2.den: 400 Kraków-Praha

2x WLAB822
1.den: 425/1847(1849) Praha-Zvolen, Sv Zvolen-Banská Bystrica
2.den: 810/476/440 Banská Bystrica-Cheb
3.den: 441/477/811 Cheb-Banská Bystrica, Sv Banská Bystrica-Zvolen
4.den: 1846/424 Zvolen-Praha
(Tento kurz v létě doplňují dva vozy WLABmee823)

4x WLAB822 + 2x Bc833
1.den: 443 Praha-Humenné
2.den: 442 Humenné-Praha

1xWLAB822 + Bc833
1.den: 345/437 zpět 436/344
(kurz je postaven tak, aby stačil jeden vůz, nejede každý den)

2x Bc833
1.den: 345/335 Praha-Thessaloniki
2.den: 334/344 Thessaloniki-Praha

2x WLABee824 + 2x Bc833
1.den: 767/441 Plzeň-Košice
2.den: 440/750 Košice-Plzeň

2x WLABee824
1.den: 890/1 /441 České Budějovice-Košice
2.den: 440/ 892/3 Košice-České Budějovice
(Je pravděpodobné, že dva výše uvedené kurzy si budou střídat vozy WLABee824, aby se dostaly do Plzně na ošetření, přepraveny budou asi na R CB-PLZ a zpět. Tyto vozy budou do Plzně převedeny z Prahy (v řazení je uvedeno Pn, tak z toho vycházím)

8x WLABee824
1.den/2.den: 409 Praha-Moskva
3.den/4.den: 408 Moskva-Praha

2x WLABee824 + 2x Bc833
1.den: 471/375 Praha-Lökösháza
2.den: 374/470 Lökösháza-Praha

3x WLAB821 + 6x Bc833
Praha-Burgas/Varna a zpět
(Přiznám se, že jsem moc nevěnoval pozornost těm dnům co jede a co, ale pokud jsem to právně spočítal vychází to na tři soupravy)

Na závěr trochu matematiky, v letní sezóně:
WLABmz826 – vypraven 10x + 2 záložní (12 celkem)
WLABmee823 – vypraven 8x + 1 záložní (9 celkem)
WLAB822 – vypraven 7x + 8 záložních (15 celkem)
WLABee824 – vypraven 14x + 3 záložní (17 celkem)
WLAB821 – vypraven 3x + 8 záložních (11 celkem)
Bc833 – vypraven 17x + 16 záložních (33 celkem)
Bc842 – nevypraven (5 celkem)

To znamená, pokud jsem to dobře spočítal, že v létě máme v záleoze 19 „nafťáků nebo uhláků“ a 16 lehátek, skutečně si myslíte, že by se Vihorlat nedal obsadit speciálními vozy?? To se mi nezdá.
Javy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 907
Registrován: 9-2003

Odesláno Čtvrtek, 03. prosince 2009 - 08:29:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad DJ...:
- vozy Bc 842 jsou v Děčíně. V pracovní dny 2361/R975/R978/2360 Děčín - Praha hl.n. a zpět. V So a Ne vlaky 17260 - 17273 Děčín Bad Schandau a zpět - 4 vozy+1 v záloze. To jen tak pro doplnění.
Kubze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 390
Registrován: 6-2002
Odesláno Čtvrtek, 03. prosince 2009 - 11:09:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a ještě o víkendu 1xWL + 2xBc na Jadrana :-)
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 697
Registrován: 4-2007
Odesláno Čtvrtek, 03. prosince 2009 - 14:08:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Javy: Uvědomil jsem si to, až dneska ráno, že ty Bc842 jsou asi ty děčínský, takže se počítat nedají moc. Takže díky za doplnění.

Kubze: Díky, ale Jadrana jsem v tom řazení snad ani nenašel a hlavně, kdoví, jak to s ním bude, vždyť snad není uveden ani v JŘ, a to tam jsou vlaky, které jezdí jednou za rok. Takže se mi to celé toršku nezdá. Ale díky za info, nicméně asi to nemění nic na tom, že zůstane cca 17 lůžek a 12 lehátek. Což si myslím, že stejně není argument pro "zkurvení" Vihorlatu.
Rikin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 03. prosince 2009 - 15:15:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady máte něco pro pobavení nebo k pláči
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-domaci-politika/127891/zaluduv- prepych-tak-se-obedva-u-statnich-drah.html
3631090
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 343
Registrován: 5-2008

Odesláno Čtvrtek, 03. prosince 2009 - 20:14:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

co takhle dát ty nevyužitý WR na rychlíky Praha-Frant.l./Karlovy Vary nebo někam takhle?
Bistro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 11-2009
Odesláno Čtvrtek, 03. prosince 2009 - 20:49:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3631090: to je čítankový mašinkářský přístup - mám "nevyužité" vozy, tak je někam proženu ... u sedaček ještě možná, ale jídelní vůz nemožno posílat kamsi z těchto důvodů. I když uznávám, že by se to dobře fotilo... a budiž vám polehčující okolností, že právě takto se službou jídelnho vozu nakládají úředníci na ČD.

V jídelním voze, pokud se nepletu, musí někdo obsluhovat a to dělá zpravidla z důvodů zištných, tedy aby vydělal, ne jako hobby. Čili když už, tak navrhujte tradiční východní směry ála Vsetín a Luhačovice .. odkud byly ale právě sesazeny.

Trasa na Cheb je pro jídelní vůz naprostá hovadina, protože kdykoli tam jezdíval, tak vyjma úseku Praha - Plzeň to nestálo za nic a leckdy ani tam. Trasovat jídelní vůz kvůli 1 hodině silnější poptávky je zkrátka hloupost (z hlediska dopravce, jako občasný cestující by se mi to pochpitelně líbilo). Docela bych vám přál se tím živit .. aspoň tak na měsíc, zajmalo by mě, kolik kalhot byste prodělal.

O tom, že zrovna tato jednokolejná trať je zatížena výlukovou činností, nemluvě .. ne nadarmo končí lůžka v Plzni.

Prostě vlaky s hospodou typu Bezdrev nebo Cheb - Liberec jsou minulostí, protože se změnila doba, přepravní proudy a v neposlední řadě stravovací návyky. Ostatně na tom Bezdrevu to přežívalo stejně jen proto, aby byla práce pro lidi z JLV, závod Most. A ani bývalé hvězdy typu Brněnský drak na tom nebyly o mnoho lépe, jelikož úsek Praha - K.Vary (resp. Cheb) byl z hlediska tržby za jídlo a pití prostě o ničem. Důkazem budiž i Karlex, po převratu obnoven do trasy Praha - Leipzig: jídelní vůz tam vydržel pár měsíců a pak byl tichosti zrušen. Na západním vnitru se jídelním vozům prostě nedaří.

Jako štamgast ve voze jídením neřešíte, kde se tam vzalo to nádobí, kde to zboží, kde ti lidi, co se děje s utrženými penězi, co se s tím vším děje přes noc a tak dále a tak dále. To je celá složitá technologie a ne žádná hurá akce, kdy si stluču rám na dvě termotašky a je ze mě rázem stevard s minibarem, kdy s sebou ten vehikl vláčím po nádraží, jak se mi namane.

Dále: nějaká energie to táhne, někde se s tím šíbuje, ošoupává to koleje, má to poruchy a posílám to na opravy, generuje mi to odpady, které musím likvidovat (byste koukal, co je za lapálii se zbavit oficiálně použitého oleje od smažení) ... a to všechno stojí prachy. Dáte je ?

A na závěr: vozy WR jsou už jen z hygienického hlediska pár let po záruce, čili jejich útlum nen nic překvapivého. Co naopak překvapivé je, toť jejich nový lak ... takže se necháme překvapit, s čím nás ČD překvapí, u nich jeden neví.
3631090
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 344
Registrován: 5-2008

Odesláno Čtvrtek, 03. prosince 2009 - 20:57:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

děkuji za obsáhlý komentář rychlíky na západě neznám..jen mě to tak trklo..
Páňula
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1353
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 03. prosince 2009 - 23:28:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Právě, že ten lak to vrací o těch 20 let dozadu... (na těch WR extrémně). Takže když si už ČD řekly, že je vyřadí, tak náležitě ošoupané... Ten lak tam totiž vypadá jak po 30 letech provozu na východě... Co taky očekáváte od šedé barvy? (krevety?
Scuderia Ferrari
Ferrari racing days; Brno circuit; 4-6.9.2009

Nejhorší srážka v životě, je srážka s blbcem. Blbce nikdy neusvědčíte z blbství. Z takové srážky, vyjdete vždycky jako největší blbec pod sluncem. Jan Werich
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Pátek, 04. prosince 2009 - 10:14:32    Odkaz na tento příspěvek  

Rikin: Tak to je silný kafe.
vozmistr z prahy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pátek, 04. prosince 2009 - 11:50:01    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k těm WRm a WR. Všech 5xWRm(88-81) jde ke GVD z HK do Bohumína+jde do Bohumína z HK i 5xWR(88-80),z toho vyplívá že v Bohumíně k 5xWRm bude tvořit zálohu 5 vozů WR(88-80),zbytek 5xWR(88-41) zůstávají v HK v "kopřivách".
Bauer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 2-2009
Odesláno Pátek, 04. prosince 2009 - 14:11:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak to tak čtu tak vidím, že "Bistro" tady jedinej ví o co jde. A zřejmě asi i té problematice rozumí. Teda vypadá to tak.
Tak hlavně ať si to přečtou ti "hotdogáči" co tomu opravdu prt rozumějí a dělají chytrolíny.
Nebo ať se klidně nechají zaměstnat u některé ze společností a pak tady ať rozvíjejí tyhle chytré debaty :-))))) chytrolíni