K-report
 

Archiv do 23. ledna 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Autobusy a trolejbusy » Student Agency » Archiv do 23. ledna 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Žlutý_pes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 10-2008

Odesláno Úterý, 20. ledna 2009 - 23:13:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To se ví, že osobně - a kde by jsi to chtěl pořádat když ne v Brně? Snad ne někde v Cajzlově, či dokonce v samotným Práglu? Žlutý autobusy navzdory Florenci maj hlavní štafl u Grandu, a kde je Grand, to přeci víme všichni. A pozvat ho osobně to je meritum slušnosti, o tom netřeba polemizovat. A ať už je někdo z Plzně, či z Varů, tak není snad problém dorazit - většinou jsou v této bandě stejnak študáci, se slevama, tak je to snad nezruinuje!
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 47038
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 21. ledna 2009 - 01:04:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, zkusím taky dorazit.
Jinak se radši vraťme k diskuzi, tohle bude lepší domlouvat v příhodnějším tématu.


A proč si SA nezajistí nějaký mechaniky(stačí někoho externě), kteří by kávovar, DVD či audiosystém opravili během pauzy pro posádku.

Že by proto, protože to stojí peníze?
Mmch, nechat si zamrznout kávovary, to se na mě nikdo nezlobte, ale to by si správně vedená firma dovolit neměla. A když, tak párkrát a s patřičnými důsledky a poučením.
Podobné je to u jiných zařízení. Samozřejmě, občas se dostaneme k podobnému problému jako s tou údržbou - stojí to peníze. A někdy vyjde levněji odrbat cestujícího, když si to nechá líbit a časem na to zapomene.



Ale pořád je SA jedinou společností, která vrací jízdné v případě většího zpoždění zaviněného dopravcem nebo znáte snad někdo ještě někoho? Tomu říkám nadstandart, který by měl být běžný, ale to by se třeba takové ČD nedoplatily vůbec.

Jízdné se za zpoždění vrací i na kolejích, a to včetně ČD. Nicméně má to své podmínky.
A že z viny dopravce toho až tak moc není, pokud se budeme bavit o vyšších číslech (třeba nad +20). Je ale docela smutné, že z jiných důvodů je toho na kolejích tolik, pro cestujícího je to v důsledku jedno, kdo za to může.
Ale s tím se bude muset nějak poprat i Radim, až se na koleje dostane. Pravda, to nejhorší (výstavbu koridoru) si už za něj slízly ČD, takže to bude mít o něco snazší. Ale třeba se konečně něco pohne, protože narozdíl od ČD si bude moci aspoň trochu na libovůli státu a jím ovládaných organizačních složek a firem stěžovat (i když taky jen do té míry, co mu bude umožněno, byť toho prostoru bude mít rozhodně víc).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5719
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 21. ledna 2009 - 08:43:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nezačíná se to zvrhávat trošku? Nemělo to být původně takové menší setkání lidí, kteří se znají odtud? A ono z toho bude tisková konference přímo v sídle firmy. I když je pravda, že toho 20.2. by mi to Brno pasovalo daleko více jak Praha.
Nejlepší web o prostějovských autobusech
ICQ 202376673
Žlutý_pes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 10-2008

Odesláno Středa, 21. ledna 2009 - 10:43:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Maqiq:
A proč by to něco jako "tisková konference" být neměla? Proč by to nemělo mít úroveň? Není problém říct RJ ať sebou na chvíli vezme i svou šéfovou autobusové dopravy, a vyptat se jí na vše co nás zajímá. Všichni tady propíráme "žlutou kavalérii" a jejich služby, občas i skřípající, tak proč se nezeptat. Liberečáku přijedeš? Tebe, a kolegu "Zlatovánka" (Že by přímo z Poličky?) bych docela rád poznal.
Nabídl jsem Tomymu1 pomoc při organizaci, může ji využít i nemusí, ale synci, chtělo by to dotáhnout do konce, my totiž můžeme vymyslet termín, který bude vyhovovat všem, kromě RJ a to by pak opravdu už stačilo se slízt někde v krčmě a teoretizovat.
Repelend
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2401
Registrován: 10-2004

Odesláno Středa, 21. ledna 2009 - 11:57:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jelikož jsem dostal také pozvánku na akci, tak bych se rád zúčastnil. Škoda že v tomto termínu je FIS MS Liberec a tak nevím jestli mi vyjde volno, bude to bláznivých 14dní, tak nevím jestli budu schopen někde debatovat ...
ICQ: 364517937 Skype: Mirek_Zika
Co já? :-)
http://110.rajce.idnes.cz/
Rambo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 21. ledna 2009 - 12:50:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Reportáž z první poloviny "inspekční cesty":
Zblblý zdejší diskusí, jsem na Florenci před nástupem vyhledal toaletu. U pokladen za 7,- Kč, u nástupišť za 5,- Kč nebo 0,5 euro ( příjemný kurz, bohužel lze v tomto kurzu pouze platit, nikoli vyměňovat ) světlo blikající jak v hororovém filmu, záchody nevlídné s výrazným nápisem - šetřte vodou ( no o umyvadlo bych se spíše umazal). V autobuse kávovar fungoval, záchod taky, konektory na sluchátka taky, zkoušel jsem i souseda-:-). Co nefungovalo je DVD a stewardka se za to během cesty asi pětkrát omlouvala. Čokoláda mi jako písek nepřišla a stewardka byla fakt hrozně milá a příjemná. Navíc v uličce leželo nějaké tele, majitel ho vydával za psa, a dotyčná ho při roznášení nápojů neustále musela přeskakovat. Čekal jsem koho polije, ale zvládla to vše s úsměvem a přehledem. Navíc je v autobuse manuál, co všechno nesmí dělat řidič a jak se má chovat, totéž ke stewardce, a totéž k autobusu. Zároveň několik kanálů ( včetně SMS) jako ohodnotit např. to, že řidič nestál po dobu nakládky a vykládky zavazadel.
Prozatimní závěr: Každý kdo si přečte tuto diskusi ( a mám pocit, že pár osob, vystupujících zde pod falešnou identitou, třeba jako řidiči autobusu SA, ve skutečnosti mající osobní zájmy ) se musí obávat nastoupit do autobusu SA, s hrůzou co bude nefungovat. Nestalo se tak.

V informaci v autobuse jsem se také dočetl, co a jak při kterých teplotách nemusí fungovat. Je tedy vidět, že vedení o zde diskutovaném probému ví a problém bych hledat tedy ve výběru techniky. Někdo tady psal, že s tímto přístupem by Finové půl roku kafe nevařili. Domnívám se, že pokud by měli španělské kávovary, tak by opravdu to kafe půl roku nevařili.
Lc937gt11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 53
Registrován: 1-2009

Odesláno Středa, 21. ledna 2009 - 14:44:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Rambo: věřím, že Tvá zkušenost byla pozitivní, má kolikráte také.

Jinak domnívám se, že zrovna kávovary jsou německé Frenzel.
Minibox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 350
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 21. ledna 2009 - 16:42:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Technická poznámka k otřesným wc na Florenci - prý teď můžou cestující SA využívat kromě internetu v kavárně SA i wc zdarma, aspoň jsem to někde zaslechl. A neméně slavný Grand by se měl řešit během jara (snad).
www.minimodel.cz - nástupce www.minibox.webz.cz

ICQ 262 816 345
Tommy01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 161
Registrován: 5-2008

Odesláno Středa, 21. ledna 2009 - 17:50:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O tom nic nevím a zdá se mi to nepravděpodobné. To raději Radim vybuduje vlastní žluté wc :-) Spíš to ale už nebude řešit, od 1. května se bude otevírat nová hala, kde už snad budou wc na evropské úrovni :-)

EDIT: Ty jsi asi myslel v internetové kavárně. Tam je k dospozici pro všechny naše cestující :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem Tommy01.)
Dusin23
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 242
Registrován: 10-2007
Odesláno Středa, 21. ledna 2009 - 19:34:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vrátím se ještě k opravám na A.N.před zraky cestujících.Je to vážně velmi nestandartní a vzhledem k tomu že např.busům na lince Lbc - Pha které parkují ve Vratislavicích n/N,se nabízejí 2 dílny s ohromnou praxí a velkou kapacitou a to ČSAD Liberec a ČSAD Jablonec nad Nisou které jsou schopny za rozumnou cenu zajistit mimo non stop servisu,v nejhorším náhradního busu v odpovídající kvalitě,tak i pravidelných preventivních prohlídek,mimochodem provozovat dálkové busy ve kterých se nevozí plech ale lidi, ve stavu v jakém jsou na této lince bez preventivních prohlídek,což je u SA naprosto běžná praxe,bohužel,je nezodpovědné hazardování ze životy cestujících a myslím si že bezpečnost je důležitější než káva či stevardka,svědčí o tom,že cenová politika pana Jančury začíná narážet na to,před čím všichni varovali.Zkrátka aby bylo na kafe a stevardky,není na údržbu a prevenci,což u busů které mají nalítáno přes mega km je fakt hazard!Např.uhnilej závěs z zadního tupláku kterej vloni upadl na an v Liberci,by se v případě pravidelného servisu nestal a bylo štěstí že to bylo na an a ne ve 100km rychlosti na dálnici.Na základě toho si také myslím že spolupráce mezi Keolis která je tu kvůli zisku a SA která má naprosto odlišnou cenovou politiku nebude na kolejích fungovat.
Marek__liberec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 332
Registrován: 8-2002
Odesláno Středa, 21. ledna 2009 - 20:14:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dusin23: V zásadě jsou dva extrémní přístupy k opravám. Opravy můžeš provádět preventivně (a mít je nastavené tak, že se sátvá minimum poruch). Druhým extrémem je až oprava po poruše. Tak to prostě je - co je vhodné pro dopravní společnost, to by byl samozřejmě námět spíš k tomu zlatavému moku :-). Nic to nemění na faktu, že SA se podle dostupných informací blíží opravě po poruše. Pravděpodobně je to z hlediska nákladů a celkového image firmy tím nejlevnějším řešením. A které firmě nejde o maximalizaci zisku?
Pár lidí z dopravy, kterým vstávají vlasy hrůzou na hlavě, tvoří pouze zanedbatelnou část zákazníků. Na místě není údiv, že SA funguje, jak funguje. Možná povzdech, ale ne údiv...
Nikterak SA nehodlám obhajovat, ale jde o soukromou společnost, kde má její vlastník nastavena jistá pravidla. A podle různých kritérií se dá zhodnotit, že je ve svém podnikání úspěšný. Pro konkurenci by tu byla spíš otázka, zda jeho přístup k problematice není tím správným... Jenom otázka, nic víc, nic míň. Názor máme všichni svůj a to je jedině dobře.
http://picasaweb.google.com/marek.bilcak
Dusin23
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 243
Registrován: 10-2007
Odesláno Středa, 21. ledna 2009 - 20:55:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jistě máš Marku kus pravdy,ale to že na vozech ve kterých se přepravují lidi se opravuje až po poruše a prevence je luxus,to je vážně přístup hodný hazardérů s lidskými životy a ne firmy jakou ze sebe SA dělá!Co se týče cenové politiky,nevěřím že se Keolis smíří s tím že bohatě stačí zisk 1 kč na prodané jízdence jak tvrdí p.Jančura u autobusů.
asiana
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.151.92.134
Odesláno Středa, 21. ledna 2009 - 21:07:14    Odkaz na tento příspěvek  

je nezodpovědné hazardování ze životy cestujících

Pokud někdo "hazarduje" ze životy cestujících, tak může jít i o trestný čin, takže spíš než na tohle fórum se obrať na Policii ČR s trestním oznámení nebo s konkrétním podnětem
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5222
Registrován: 4-2006

Odesláno Středa, 21. ledna 2009 - 21:07:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Dusin 23 ty spadl z višně ne?!U SA a preventivní prohlídky?To je scifi.
Už naši dědové věděli že je třeba předcházet a předcházet.Ono je to jako se zdravím.Tak dlouho nejdeš na preventivní prohlídku až pak jednou doplatíš.
To že jezdit na doraz je levnější není až zas tak pravda.Nejdřív je to ložisko za 100,- a pak převodovka za 50 litrů
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Rambo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 88
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 21. ledna 2009 - 21:18:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak druhá část inspekční cesty proběhla tak, že fungovalo úplně všechno. Při odjezdu z Brna jakási cestující kvílela, že kolegyně už jede ať autobus počká 3 minuty. Řidič nebyl nadšený, ale tři minuty počkal. V okamžiku, kdy se rozhodl, že odjede, kolegyni někdo přivezl a zaparkoval tak šikovně, že jsme odjet stejně nemohli. Když si cestující naložila své věci do kufru, tak se šla ještě rozloučit se svým přítelem. Řidič byl jenom trochu naštván, já bych ji dal rovnou přes hubu, protože takováhle bezohlednost vůči všem se nedá vysvětlovat slovy.
Když řidič hlídal zavazadla, tak mi říkal, že jezdí dálnici třikrát, a že tedy spí každou druhou noc na ubytovně. Tak to bych tedy dělat nechtěl. Když tady čtu, jak se tady rozmazává, každé pochybeníčko, cestující si v kritických situacích řidiče natáčí, píší na ně SMS, tedy klobouk dolů, pod tímhle tlakem bych dělat nedokázal. Když se mi podělá něco na autobuse na zájezdě, tak se mi většinou snaží všichni ochotně pomoci v přátelské atmosféře. Tady kdyby měl autobus jenom píchnout, tak se budou psát katastrofické scénáře o tom, že Radim šetří na tom, že před každým autobusem neběhá metař s koštětem. Všiml jsem si, že na záchodě byl přidělán neoriginální radiátor, takže firma se evidentně snaží odstranit problém, který měl vyřešit výrobce. Odpadní nádrž je celým svým dnem těsně nad vozovkou, takže se nedá ani zaizolovat. Při čtení zdejší diskuse má člověk pocit, že SA ohrožuje cestující a brzo zkrachuje. Dneska jsem měl pocit, že jsem jel s firmou, která poskytuje služby na vrcholu možností, které lze v autobuse očekávat. Veškerý personál milý a ochotný, s výjimkou stewardky, která jela ráno, protože o ní říci, že byla jenom milá by znamenalo její urážku. Z jejího jednání čišel pocit, že se nemůže dočkat toho, až bude moci nastoupit do autobusu a obsluhovat zákazníky. A jak skákala přes toho hafana. Fakt obdiv.
Na zdejší konferenci, jsou přispěvatelé, kteří evidentně nejsou tím, za koho se vydávají, a když se jim to nedaří pomluvama, tak se to v poslední době snaží naštvat. Na konferencích se jim řiká trollové. Tomíkovi bych v tomto směru vyčetl, že na to vůbec reagoval. Já vím, že je to těžké, když to bylo tak osobní, ale bylo jasné, že právě a jen naštvání bylo účelem. Lovci trollů, byť to myslí dobře, diskusím také nepřispívají. Navíc jsou jejich odpovědi tím, čeho chtějí trollové dosáhnout a o to více je to baví psát takové příspěvky.
Marek__liberec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 333
Registrován: 8-2002
Odesláno Středa, 21. ledna 2009 - 21:23:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ares1: Ať mám proti panu Jančurovi jakékoliv výhrady, tak jeho ekonomické smýšlení docela oceňuji. Upřímně - kvůli tomu, že při jeho systému údržby je schopen jezdit. Kdybych byl víc zběhlý v ekonomice, opravdu bych toužil nahlédnout do firemních záznamů, abych viděl náklady na opravy. Myslím, že by bylo zajímavé srovnání s dopravci, kteří mají nastavený běženější systém údržby. Pokdud by byl současný tak nákladný, jistě by ho nepováděl. Každá koruna našetřená na vlak se přece cení :-)))
Dusin23: Autobusy mají STK a tak hazardování s životy lidí se bude těžko dokazovat. Tedy, v tomhle nejsem odborník, takže jen můj názor.
http://picasaweb.google.com/marek.bilcak
Rambo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 21. ledna 2009 - 21:24:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jsem zapomněl dodat, že očekávám, že se zde začne řešit to, že řidič nesměl tři minuty čekat, pes měl být z uličky okamžitě vykázán, dodatečně namontovaný radiátor na záchodě ohrožuje bezpečnost, stewardka se svým nadmíru přijemným vystupováním vymykala normě a že řidič mi neměl odpovídat, protože se při tom nemohl plně soustředit na hlídání zavazadel. Možná to bude lepší námět než že jeden spoj ze všech zajíždí do Bíteše.
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5223
Registrován: 4-2006

Odesláno Středa, 21. ledna 2009 - 21:39:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Marek liberec oceňuji tvůj přístup.Náš pohled se rozchází to se stává.
ad STK neříkám že je to tento případ,ale známka STK v Čechách nic neznamená.Ale to sem nepatří.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Martin240025
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1358
Registrován: 1-2006

Odesláno Středa, 21. ledna 2009 - 23:33:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rambo: pěkný příspěvek, čekání řidiče bych velmi ocenil. Toto jsem zažil u Kovaříka, když si jedna paní zapomněla doma peněženku, aby jí na cestě zastavil a počkal na ní. Zajímalo by mě, jeslti by tohle udělal každý řidič... A tady se nabízí také myšlenka, jesltli jezdit patnáct let s jedním autobusem cca 300 km denně, nebo pět let 1000 km denně, který si na pořízení a provoz vydělá stálým nasazením a poté koupit modernější autobus, který si na sebe také vydělá... pravda, i pět let by se měl ten bus také tak nějak udržovat...
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 21. ledna 2009 - 23:48:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Začínám si říkat, zda tento portál nemá něco splečného s mým jmenovcem. Takový malý hon na čarodějnice. Jak se SA stavají normálním dopravcem - t.j. průběžně obnovovaný vozový park, různé závady, průběžně opravované, tak si konečnčně někteří přispěvovatelé diskuze přišli na své. Zase za mediální přístup RJ: dobře mu tak. Teď už nemá jen nový vozový park (s ním se to dobře odpálkovává konkurence), ale už má i hezké plečky. Ale je to soukromý dopravce. Vždy budu raději fandit jemu (a to mám v popisu práce něco jiného, neboť je to konkurent už na třech linkách), než bych byl auf z cizího nekalého konkurenta: francouzského STÁTNÍHO podniku Veolia, všude a všemi (naštěstí ne všemi) krajskými úřady podporovánému, prosazovanému. A že když se zde podívám vedle, je tu mnoho jeho jeho fandů a podporovatelů. Jestli tu někdo zničí soukromou alternativní dopravu, tak to rozhodně nebude SA, ale cizím státem podporovaný dopravce. A času ubívá.
Rambo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 90
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 07:51:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Souhlasím. Když vidím, kolik dostávají někteří dopravci na dotacích a s čím a jak jezdí, a vidím Radima, kterému už z principu každý hází klacky pod nohy a nedá mu ani korunu...
Ještě k té údržbě. Během pár dnů se tu vytvořil mýtus, že autobusy SA nemají žádnou údržbu na rozdíl od jiných dopravců. Je toto tvrzení podloženo nějakými konkrétními důkazy, a ne jenom že jedna paní povídala a někdo viděl jak někde upadlo kolo?
kd
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.143.32
Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 08:08:56    Odkaz na tento příspěvek  

noo...je to preci na zaklade fotografie, kdy jsou na AN opravovany slovy DVA autobusy za pritomnosti servisni dodavky...
A TOMU SE RIKA DUKAZ:-))))
...misto slibu...
Mazda_6
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 345
Registrován: 5-2007

Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 08:22:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad. Rambo: velice oceňuji kvalitu Vašich příspěvků, ale mám určitou pochybnost o tom házení klacků Radimovi pod nohy, hlavně pak o úspěchu toho házení....
Moje zkušenost je trochu jiná.
Nedělejme z úspěšných podnikatelů mučedníky .
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 360
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 09:57:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, díky za posledních asi patnáct příspěvků, konečně diskuse na úrovni, s fakty, bez domněnek, emocí, nenávisti a adorace a priori...;-)))S tímhle se dá souhlasit, nesouhlasit, polemizovat, ale vždycky je to respektovatelný názor někoho jiného, koho si lze vážit a kdo ví, o čem je řeč...;-))))
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 361
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 10:05:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jinak můj názor na opravy vs odjetí a výměnu vozů je někde u prostřed...při vytížení na úrovni SA bych preferoval jezdit až do momentu, kdy se vůz postupně začne sypat, a v tu chvíli vyměnit za nový a do té doby pouze preventivní prohlídky. V tom okamžiku ovšem už musí vůz být zaplacen a vydělat na sebe i akontaci dalšího. Mám trochu pocit, že tohe, je přístup SA jaksi z principu, ale že u nejstarších busů ten správný moment k výměně je z technického hlediska už dávno překonán a tím pádem vozy tuplem doplácejí na tu absenci té hloubkové čéésáďácké údržby v předchozím období.
Ono to i ekonomicky vyjde nastejno - buď do busu necpu prachy, vyždímu ho nadoraz a zbavím se ho nebo si ho hledím a vydrží mi dvojnásob dlouho v přijatelném stavu. Jenže provozovat bus,který už se zaplatil je z pohledu ekonomiky firmy taková bomba a takový přínos (viděno čistě očima účetního), že to nepochybně láká tím víc, čím složitější je doba...Když vezmu jako příklad bus za 10 mil. leasingový koeficient 1,1 a 4 roky splácení, pak od prvního měsíce, kdy bus provozuji po skončení leasingu, šetřím měsíčně přes 200 000,- Kč (velmi zhruba jen pro názornost), troufám si říct, že se vyplatí risknout, že těch 200 000 do opravy poruch nevrazím každý měsíc. Ovšem image a spolehlivost si tím ohrožuju, ale to není věc toho účetního...;-)
Tommy01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 162
Registrován: 5-2008

Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 10:50:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Rambo: Velice děkuji za Tvou inspekční cestu. Myslím se, že některé lidi tady trochu naštve, protože se snaží najít mouchy a chyby na svém dopravci. K tomu se dostanu ještě později. Nefunkční DVD bylo na 80% způsobeno tím, že se do autobusu instaloval systém ADP-už jsem se tu o tom zmiňoval.

K těm opravám na AN: Vy tu zapomínáte na jedni dost důležitou věc. Říká Vám něco pojem garanční opravy? Každý autobus je u nás podstupuje s pravidelností 40,80,160,240 a 480 tis najetých kilometrů. Další opravy se provádějí v Bíteši nebo se jezdí do Modletic, Chrášťan, Chebu a dalších servisních center. Vy si tu všichni myslíte, že se vyměňují motory a převodovky na nádraží(přeháním-neberte mě za slovo). S vytížeností při řízení a odpovídajícím platem se na nějaký velký opravy může každý víte-co..

K tomu sešítku v síťkách jak tu psal Rambo: firemně se tomu říká bonzblok. Všiml jsi si, že veškeré příklady co zde jsou a celý ten text k tomu je vlastně jen podnět jak si stěžovat. ono to k tomu je i určený. Průměrně nám stewardům chodí kolem 200 sms a e-mailů měsíčně. z toho průměrně 70% je pochvalných. Každý měsíc nám je potom posílají. Ty negativní se vyřizují individuálně. Moje "the best" negativní smska zněla: "Stewardovi dosly v pulce ulicky noviny.uz mel jen MF,Pravo a Sip.film jsme videli uz 3x a paty kanal ma nizkou hlasitost" Víte co je na tom smutného? Proč to ten cestující neřekne stew rovnou. S filmem se teda nic nenadělá a s novinama v tu chvíli taky ne, ale pátý kanál se napíše do závad a elektrikář se na to přijde podívat. Takže pokud bude vše v pořádku a budete spokojeni, nebojte se poslat tu sms nebo e-mail, pomůže to nejen platově, ale i sebevědomím a pocitem dobře odvedené práce
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 362
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 11:00:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Tommy 01: Trochu mi uniká souvislost mezi garančními opravami a opravami na AN. Ale samozřejmě čistě ekonomicky je určitě výhodnější, když přijede kamkoliv Iveco Daily než aby kamkoliv na stejnou vzdálenost jel bus, nehledě na časovou úsporu. Opravdu v tom nevidím problém..
Liberečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1474
Registrován: 6-2006
Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 11:39:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad tommy - nemam potřebu hledat chyby na vaší společnosti, jen prostě napíšu co se mě nelíbilo. Ale uznej sám, že služby na liberci a např. na brně jsou trošku někde jinde. A já prostě jezdim linkou do liberce, tak mě zajímaj busy na té lince a vůbec mě nezajímá, že jinde to jezdív pohodě a bez poruch.
Ives
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 207
Registrován: 1-2006
Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 11:45:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

s tím počkáním 3 minuty řidiče na cestujícího, to mi přijde podivné. To bus asi nebyl plný. Teď se mi hned 2krát po sobě stalo, že steward prodal lístky již zakoupené jiným lidem, kvůli pozdním příchodům původních majitelů. To je možná v pořádku - je to v podmínkách, ale pro dobré jméno firmy by měla být možnost vrácení jízdného pro takového opozdilce, či přebukování spoje. V obou posledních případech jsem se setkal naopak s arogancí ze strany SA.
Nésu žádné šotouš!
Tommy01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 163
Registrován: 5-2008

Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 11:55:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Ives: Rambo psal, že před odjezdem někdo přiběhl aby autobus počkal 3 minuty na svého známého. V tomto případě se sedadlo neprodává a většinou se ta chvíle počká. Pokud ovšem autobus odjede v čas odjezdu a potom přijde dalších 5 lidí, že to nestihli. Nemyslíte, že pokud bysme vraceli peníze nebo přeblokovávali lístky, tak by si z toho lidi dělali holubník? Mě to nepřipadá jako dobrý nápad, sice je to velmi proklientské, ale také velmi prodělečné.

Jinak podle smluvních přepravních podmínek můžou stew prodat místo už 5 minut před odjezdem busu, ale nikdo z nás to nedělá, bylo by to hodně nefér jednání.
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5225
Registrován: 4-2006

Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 12:19:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Rambo porovnáváš neporovnatelné.Jiní dopravci také nedostávají na komerční linky dotace.A pokud jezdíš v ZDO tak bez dotací nikdo jezdit neumí a nebude(ani R.J.)Tam totiž se může stát že najedeš 100km a převezeš 20 cestujících a oni platí do 30kč.Je to opravdu trošku o nečem jiném.
SA nemůže cítit házení klacků pod nohy,sama takový obraz mučedníka evokuje.
Na straně jedné brečí jak jim min.dopravy ubližuje a na druhé získá výhodný kšeft při předsednictví EU.(tady podotýkám že to asi nikdo jiný získat nemohl,protože by nebyl schopen ty vozy po skončení akce nějak umořit,tudíž jim to přeji a doufám,že budou aspoň lépe reprezentovat něž např ten "umělec"Černý.)
ad Tommy 01 ano zcela nové vozy ty garanční opravy podstupují,ale oni hlavně musí.To je dáno výrobcem.
Aytsy sou trochu někde jinde.Svým stavem jsou tak na urovni 700 karos(ale tak se to porovnávat nedá)
Asi už dávno měli být vyřazené.
Bohužel je tu krize a ta oslabí i dálkovou autobusovou dopravu.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Euroflyer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 242
Registrován: 8-2007
Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 14:17:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad ares1: jak víš, že to je výhodný kšeft? přihlásit se mohl každý..a myslím, že jančura na tom zrovna moc nevydělá, že jde hlavně o zviditelnění...btw, Entropa Černého je na zaprděnou zemi kvalitní práce:-)
Martin240025
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1362
Registrován: 1-2006

Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 14:59:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krize že oslabí dálkovou dopravu? O tom bych polemizoval, má domněnka je, že jí snad posílí, určitě více lidí radši dá 200 kč za autobus do Brna, než pojede 200 km autem... což vyjde na zhruba 400 - 500 kč bez amortizace. A pro Jančuru je EU výhodný kšeft v tom, že má kde použít autobusy, přejdou snad na linky a stáhnou se AYATSy... Oproti firmám specializující se pouze na zájezdovku... Jezdí v těchto busech také stew, které se statrají o blaho všech byrokratů?
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 47060
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 15:37:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To si nemyslím, lidi mají peněz stále víc než dost (a navíc neumí šetřit, i kdyby „museli”). Nemyslím si, že by moc lidí jezdilo busem nebo autem kvůli ceně, takových bude celkem málo (a hlavně tací už tím busem jezdí dávno).


Když si cestující naložila své věci do kufru, tak se šla ještě rozloučit se svým přítelem. Řidič byl jenom trochu naštván, já bych ji dal rovnou přes hubu, protože takováhle bezohlednost vůči všem se nedá vysvětlovat slovy.

Jo, to je bohužel smutná pravda. Včera cestou na sraz jsem v Pbicích přišel na vlak dřív, takže jsem byl ještě u odjezdu protijedoucího. Přijel včas, všechno bylo v pohodě, ale těsně před odjezdem, když už započala výprava, vylezl z podchodu nějakej floutek se svojí nádherou a jali se nastupovat. Na schůdkách se začali loučit a vůbec je nezajímalo, že průvodčí vepředu i vzadu pískaj na odjezd (a „přivřít” je ve dveřích dálkově si bohužel nedovolili). Tak jsem na ně houknul, ať zalezou a zavřou dveře. Akorát se doloučili, nicméně dveře ten blb nezavřel (a průvodčí už byl na cestě, takže dálkově nemohl, navíc byli oba u vozů bez centrálu), tak jsem je zavřel nakonec já. A ten floutek se ještě divil, co se děje.
Hlavně že pak tací řvou, když jede něco pozdě. Tohle způsobilo zpoždění skoro minutu a takových případů je bohužel mnoho. :-(
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5226
Registrován: 4-2006

Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 16:15:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Euroflyer tak je jasné že se stát nepředá.
O tom kdo se mohl nebo nemohl přihlásit jsem snad vůbec nepolemizoval.Ono totiž nakoupit si na tento krátkodobý kšeft nové vozy by byla sebevražda a SA je jediná kdo ty vozy může smysluplně využít i poté.
Podvodníka Černého a jeho trapné dílo bych nevychvaloval,jediné s čím souhlasím,že vrací za to peníze které zinkasoval.
ad Martin cestující se rekrutují z hlavních skupin a to studentů a těch co jezdí za prací.
Třeba dálková doprava na Slovensko přijde o mnoho pasažerů.Protože se propouštějí především Slováci.
A i peněz bude méně v krajských rozpočtech,přeci jen krize se začíná dotýkat i jich.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Ives
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 208
Registrován: 1-2006
Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 16:28:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tommy: no pozdě nepřišli, přišli akorát. Jasné, že měli přijít dřív. Chtělo by to asi nějaký kompromis. Na přebukování spoje by přece nemuselo být nic špatného..
Nésu žádné šotouš!
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 369
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 16:41:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V tomhle souhlasím s Tommym, umíte si představit jaký by v tom byl bordel, kdyby si každý mohl zabukovat lístek, vyprdnout se na cestu a v klidu si kdykoliv dojít pro prachy nebo se přebukovat...těch prázdných, ale neprodejných míst v každém spoji?
kd
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.143.32
Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 17:06:55    Odkaz na tento příspěvek  

to by me zajimalo, co by se bookovalo na CK-KN, kdyz jsou ty autobusy neustale plne...
Martin240025
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1363
Registrován: 1-2006

Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 19:14:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KD: ČB - KN se dá bookovat i 20 min před odjezdem (poté co 30 min před odjezdem lidi ruší rezervačky), ale v sobotu večer do Prahy bylo v autobuse 30 míst volných.. což bylo dost, když autobusy bývají průměrně z 95% plné
Dusin23
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 244
Registrován: 10-2007
Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 19:14:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AD:rambo,nezlob se na mě,ale i když tvoje zkušenost je velmi a velmi pozitivní,tak přesto zavání účelností že jsi zvolil linku kde má SA konkurenci,ale zkus linku kde má Radim monopol jak píše Liberečák!A co se týká toho upadlýho kola,tak ta jedna paní co to povídala je řidič kterýmu se to stalo a navíc se to stalo v době kdy jsem stál pár metrů od něj a nakládal lidi na Ustí v Liberci na AN!A co se týká těch dotací,je to jak říká Ares,na dálkových komerčních linkách žádný dotace nejsou,jsou to jen argumenty soukromníků kteří už nevědí jak napadat ČSAD,A na příměstských linkách vézt 3x ztp po 2,50kč,15 žáků po 5 kč a 10 po 15kč 35 km bez dotací skutečně nejde a vpuštění koho-koli na linku v závazku budiž odstrašující příklad Ústecký kraj,zažil jsem ten úspěch na vlastní kůži kdy mě lidi prosily abych jim zastavil např.v Markvarticích,Kunraticích atd..kde jsme neměli zastávku protože soukromník prostě nejel nebo už 3x nedojel,nebo jeho brigádník nevěděl kdy a kam má jet a jedinej profi dopravce ze Semil nestíhal všecko(nemám z ČSAD Semily vůbec nic společnýho!!).Ale jsi loajální ke svému chlebodárci a i to se cení!Jo a s tím stk...,no co na to říct než!!STK jsou soukromý a když jsi jim slíbil 100 busů ročně,fasovali zaměstnanci pásky na oči,od letoška už to díky bohu nepůjde takže snad už na Lbc a Plzni začnou jezdit fakt autobusy a né vraky.
Denis_novák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 10-2008
Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 19:23:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zítra jedu Praha - Plzeň, v neděli zpět. Tak zkusím udělat taky "inspekční" cestu a napíšu své zážitky z linky, kde SA prakticky nemají konkurenci. Těším se na jízdu novými vozy Beulas, které byly na tuto linku slíbené a avizované. Jsem zvědavý na skutečný stav... Naposledy jsem jel na vánoce a tam i zpět opět Ayats....
Sva1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 5-2008
Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 19:33:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tommy/kolego,omlouvámse za me hnusné trapné dětinské chování.mohl bys na ten incident zapomenout/děkuju/
martin zlivsky/už se to nebude opakovat
Tommy01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 164
Registrován: 5-2008

Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 19:51:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad sva1/ V pořádku, děkuju za omluvu. Já zde svou identitu neskrývám. Z meilu může každý zjistit jméno a každý se mě tu může zeptat prakticky na cokoli, co bude v mých silách odpovědět :-)
Sva1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 49
Registrován: 5-2008
Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 19:59:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tommy/já díky ještě jednou se omlouvám
Ives
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 209
Registrován: 1-2006
Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 20:14:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale tady nejde o prázdné spoje, ty přece stevard prodá. naopak lístek je prodán dvakrát, proto bych v případě podruhé prodaného lístku umožnil původnímu majteli jízdenky přebukování, všichni by pak byli spokojení..
Nésu žádné šotouš!
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 1-2009
Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 21:09:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Dusin23: Jak už je z mých příspěvků patrno, na rozdíl od většiny zde kritizujících SA, mám o škodné celkem jasno. Není pravda, že na dálkových komerčních linkách nejsou spoje zařazeny do ZDO. Tímto zvýhodněním je minimálně ve středočeském kraji zvýhodněn (cizí státní) dopravce Veolia, což se pozná z omezujících podmínek u konkurečních dopravců. A řekl bych, podle stejného poznatku, že totéž platí i v Olomouckém kraji a Moravskoslezském kraji. Navíc v těchto krajích je Veolia zcela jasně dominantním dopravcem. Dosud si tohoto fenoménu nikdo zde diskutující nevšiml, nebo nechtěl všimnout. A protože už mám vše k 8.3.09 hotovo, tak budu mít čas se neoprávněným zvýhodněním Veolie celorepublikově věnovat. Už jsem dnes trochu nakoukl na portal.idos a je to skutečně zajímavé. Začíná se mi klubat seznam dálkových linek Veolie, které jsou, v rozporu se zákonem, neoprávněně zvýhodňovány oproti tuzemským dopravcům.
Dusin23
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 245
Registrován: 10-2007
Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 21:50:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad:Boblick,já se přiznám že doprava ve středočeském kraji je pro mě Španělskou vesnicí,já se jen snažím diskutovat o regionech které znám z vlastní zkušenosti(Liberecký a Ústecký)a pokud je to s Veolií tak jak píšeš,tak je to skutečně špatně,jenže za to může kraj a teď to bude ještě horší protože Bendl bude bohužel i ministr dopravy.Dnes jsem se dočetl že bývalý hejtman Ústeckého kraje by měl dělat prvního náměstka ministra dopravy Bendla a doslova mě polilo horko!A jak čtu tvůj příspěvek o středočeském kraji tak si myslím že ti dva kozlové co budou zahradníky budou rovnou i hrobaři veřejné dopravy,protože takovej dopravní analfabet jako Šulc způsobí pouze nenapravidelné škody.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 1-2009
Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 22:07:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Dušín23: Ústecký kraj si nejprve vyšlechtil monopolní Dopravní Podnik Ústeckého kraje, což je společnost, která s krajem měla společné jen to, že tam jezdila, a byla chráněna jako oko v hlavě. Jim konkurenčí linku postavit nešlo. Až do rozkmotření. A pak to byl běs a hrůza. A protože jsme na stránce SA: tak jen připomenu, že na Liberci to bylo totéž na lince do Prahy. Tam licenci dostal jen Horký (tehdejší hejtman a starý Horký mají chalupy asi 150m od sebe). Pak se tam vloudil ještě Hofmann, ale ten měl samý paragraf. A dopadlo to tak, že je tam jiný monopol. V Ústí to skřípe, ale jakž takž se to hýbe, asi navzdory všem úředníkům. Polít horko by tě však mělo z příchodu Veolie na Ústí.
Rambo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 91
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 22:20:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

- Ano jel jsem linkou, kde je konkurence, a dokáži si představit, že na lince, kde není konkurence jsou služby horší. Teď mne ukamenujete, ale není to logické? Jenom si vem kolik stály SA ty jízdy do Liberce za korunu. ( Moje děti jezdí rády žlutým, tak jsme jeli odpoledne po škole na otočku do Liberce vyčvachtat se do Aquaparku. Synci vypili mnoho čokolád a následně zaplnili záchod-:-) Tohle nemohla ta koruna za jízdenku pokrýt. Myslím, že nikde není ve smluvních podmínkách, že budeš jezdit novými busy. A to, že se po dobu předsednictví bude jezdit plečkama, je taky pochopitelné. Na druhou stranu si myslím, že plečky SA jsou stále velice kvalitní stroje proti některým jiným dopravcům.
- Já věřím, že upadlo kolo. Ale to není důkaz o tom, že autobusy nemají pravidelnou údržbu, stejně jako fotka zvednutých krytů od motoru. Je tady dost lidí, kteří točí volantem a vědí, že autobus prolezeš, zkontroluješ a buch. A nebo se Ti zdá, že by nějaký díl už nemusel vydržet, takto si to říkáš 20 tisíc km, a když ho vyměníš, tak se rozbije po 5 km ten nový, protože má výrobní vadu. Třeba opravdu nemají údržbu, třeba si opravdu ekonomicky spočítali, že se údržba nevyplatí. Mně prostě jenom vadí, že se tady bez důkazů rozvíří nějaká teorie, která se vezme za pravdivou a následně se již jenom rozvíjí.
- ještě tu v jiné souvislosti kdosi psal, že brigádník se ptal kudy jet. No a co? Dojel? Cítím to osobně, protože nevidím důvod proč se nezeptat, a než bych někde bloudil, tak jsem vždy na lince požádal cestujího vpředu, aby mi radil, že jenom rámcově tuším. Honička nastane, když Ti vystoupí všichni - potom přijde na řadu mapa -:-) Proč to písu? Protože si myslím, že realita života je jiná. Lidé chtějí být přepraveni slušně v teple v suchu a včas z místa A do místa B. Několikrát jsem jel linku a protože byl průšvih s jiným autobusem ( proto jsem ji taky jel) tak jsem ji jel s autobusem veteránem. Jediný údiv jsme zaznamenal, když cestující nechápali, že si musí sami otevřít dveře. Autobus přijel včas, dovezl je včas, tak na co si stěžovat.
- poslední co mi přijde úsměvné je jak má SA výhodnou smlouvu na předsednictví. SA nebyla jediná kdo se do výběrového řízení přihlásil. To, že to vyhrála, kdy kritériem byla kvalita a hlavně cena, neznamená to náhodou, že to asi tak výhodné není? Každý dopravce měl možnost do toho přeci vstoupit a potom autobusy použít k obměně svého vozového parku nebo začít jezdit nějakou jinou linku. A neříkejte mi, že výběrové řízení, jako jiná, bylo psáno na míru rovnou budoucímu vítězi.
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5228
Registrován: 4-2006

Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 23:03:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale ale Rambo snad mi nechceš že SA na předsednictví bude dotovat stát a EU??To si mě rozesmál.
Ano mohli se přihlásit se i jiní.Ale řekni mi kdo.On málokterý dopravce potřebuje tolik vozů v "lepší"úpravě.A SA se to docela hodilo,já jim to nijak nezazlívám.(teď totiž se podobně vychystávají autobusy u ČSAD SM na MS 2009 v Lbc)
Zakázku vyhrál a věřím že právem.
To bloudění v Ústeckém kraji si asi uplně nepochopil.
a linka Liberec.Ano panuje tvrdý monopol,který v případě ČSAD byl špatný,ale nyní v případě SA je to vcelku OK.Ne není.Ti kteří kdysi tady plivali po ČSAD tak by teď měli plivat stejně i po SA.A to mi vadí.Nesmím pít víno a kázat vodu.Takových lidí si nemohu pro tento postoj vážit.(Upozorňuji že uživatele WLASTA tak ten mezi ty lidi opravdu nepatří,již několikrát kritizoval i monopol SA)
SA využívá např na Plzni ostatní dopravce(ČSAD PL,VKJ Štálich)k tomu aby sebrali zbytky zrní na vyzobané trase.(Sám jsem nedávno vyzkoušel Štálicha a maprostá spokojenost,krásná 3 nápr.Setra,příjemný řidič,naprosto přesně dodržen JŘ.)Jo hold na Lbc si ČSAD nenechalo ze sebe udělat hromosvod.A udělalo dobře.Však i RJ se to nelíbilo když skončily,myslel já budu vydělávat a vy paběrkovat.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 701
Registrován: 5-2006
Odesláno Čtvrtek, 22. ledna 2009 - 23:59:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... nebo jeho brigádník nevěděl kdy a kam má jet a jedinej profi dopravce ...
U nás na západě se ani "profi" dopravce neobejde bez brigádníků. Zkrátka nikdo si dneska nebude držet lidi, pro který nemá práci, a pokud pak pár lidí onemocní/odejde... Na tom, že se zeptá řidič na cestu někde, kde jel naposled před 5 lety a musel narychlo zaskočit za kolegu, nevidím nic neprofesionálního.

soukromníků kteří už nevědí jak napadat ČSAD
Ne že bych nesouhlasil, ale ... ČSAD není soukromník?

Sám jsem nedávno vyzkoušel Štálicha a maprostá spokojenost,krásná 3 nápr.Setra,příjemný řidič,naprosto přesně dodržen JŘ.
Na dopravce Štáhlicha se zeptejte Martina_j, ví o něm víc než dost, a to osobně. Jen namátkou a v rychlosti: několikeré odebrání licence, vypravování černých spojů, firma napsána na jednoho z řidičů (sám by licenci nedostal), nedodržování AETRu (resp. nařízení EU číslo bla bla bla), machinace s jízdenkami ("dám vám dvě studentské, to je jako jedna celá")... mohl bych pokračovat ještě dlouho, ale to patří jinam. Tím ovšem nekritizuju řidiče zmíněné Setry, to je slušný člověk a svého šéfa si nazaslouží.
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 702
Registrován: 5-2006
Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 00:23:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě jeden konstruktivní návrh, abych pořád jenom nerejpal: pořád dokola tady běží diskuze o tom, jestli je neposkytnutí inzerovaných služeb spíš náhoda nebo pravidlo. Schází se nás tady spousta, ze všech koutů republiky, co udělat malý průzkum. Dejme tomu
USERNAME - LINKA - DATUM - KÁVOVAR (A/N) - NOVINY (A/N) - WC (A/N) - DVD (A/N) - ZVUK (ŽÁDNÝ - ŠPATNÝ - DOBRÝ) - funkční BEZP. PÁS (A/N) - ŘIDIČ (1 AŽ 5 JAKO VE ŠKOLE) - STEWARD/-KA (1 AŽ 5 JAKO VE ŠKOLE) - STAV VOZU (SAMOZŘEJMĚ SUBJEKTIVNĚ) (1 AŽ 5 JAKO VE ŠKOLE) - POZNÁMKA.
Řekněme do konce února. Hoďte mi to do mailu, jako Subject uveďte SA pruzkum, já to nějak zpracuju. Co vy NATO?
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10258
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 01:01:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na tom, že se zeptá řidič na cestu někde, kde jel naposled před 5 lety a musel narychlo zaskočit za kolegu, nevidím nic neprofesionálního.

Příklad - ICOM jezdí nějakou linku z Jihlavy do HK. Běžně tam jezdí nějaký Mercedes JIA 51-xx. Jel jsem tou linkou jednou z HK, jelo Intouro 1. generace a řidič, který říkal, že to jede prvně v životě, protože tuhle linku prostě obvykle jezdí nastálo někdo jiný. Takže jsme mu říkali, kudy má jet a kde má zastavovat. Co je na tom špatného? Pokud firma jezdí víc linek, nemůžou všichni trefit všude.

Na dopravce Štáhlicha se zeptejte Martina_j
Wlasto, autorovi výše uvedeného příspěvku jsem před časem dával přečíst ten svůj školní referát o téhle firmě, včetně fotodokumentace. Takže on ví...
A jedna cesta opravdu o ničem nevypovídá. Stálí cestující by mohli vyprávět.
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5230
Registrován: 4-2006

Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 02:03:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Wlasta nic na tvém příspěvku nechci kritizovat,ale ono to chtělo ještě trošku to jako s tím brigádníkem posunout.Obávám že nejsi jediný kdo to nepochopil.Ono to směřovalo do přerodu v Ústeckém kraji.Tady jso většinou zaměstnáváni důchodci,ale ti jsou většinou zkušení až až.Jsou i tací kteří jsou 40 let za volantem.No a dnes se řidiči už vybírají,je jich dost(relativně).
On měl na mysli to co se zjevilo po onom přerodu.
ad Štálich Wlasta jak říká Martin já to vím četl jsem a pěkně sem se pobavil.Ale já to chtěl vyzkoušet na vlastní kůži.Měl jsem na výběr vlak,Štálich,SA.SA no tam mě nutit nemůžete to uznáte,já chci přijít kdy já chci a jet.Rezervace mě obtěžuje.Snídani mám vlastní,pití též.
Vlak to jsem moc nechtěl,a Štálicha jsem prostě chtěl zkusit.Asi jsem měl smůlu obě cesty jela táž Setra,žádnej adrenalin jsem nezažil.Kdyby jezdila v té době kdy jsem chtěl jet ČSAD Plzeň jel bych s nima.
ad Martin j no to co popisuješ tak to se jistě stává,ale tohle je trošku bota od dispečera poslat neznalého řidiče.Nevím jak jinde,ale sem když dojde nový řidič v záuční době jede na všech linkách se zkušeným řidičem.I dálkových.(ty se někdy vypouštějí)ale nestalo se mi že by takový řidič se na ní objevil.Ono to může být i krajně nebezpečné,když to nezná,pak může udělat i věc která může mít vážné následky.Pochopitelně jistě se najdou vyjímky kdy není jiné možnosti.


(Příspěvek byl editován uživatelem ares1.)

(Příspěvek byl editován uživatelem ares1.)
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 335
Registrován: 5-2006
Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 08:26:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano panuje tvrdý monopol,který v případě ČSAD byl špatný,ale nyní v případě SA je to vcelku OK.Ne není.Ti kteří kdysi tady plivali po ČSAD tak by teď měli plivat stejně i po SA.A to mi vadí.Nesmím pít víno a kázat vodu.Takových lidí si nemohu pro tento postoj vážit.

Tak tady se pletou jablka s hruškami. Troufám si tvrdit, že téměř všichni si tady myslí, že monopol na Lbc je špatný. Ale Tehdy se plivalo na ČSAD Lbc protože házely klacky pod nohy SA, která na tuto linku vstupovala (viz zákaz zajíždění na AN). Myslím, že kdyby se někdo odvážil na linku Pha-Lbc, tak by SA takový sprosťárny určitě nedělala, ale zatím jsou všichni po*raný, protože nikdo nemůže nabídnout takové služby jako SA. Kde je ta slibovaná Asiana?

Jinak včera večer spoj SA ČB-Pha nKN, spoj zaplněn tak z poloviny (stew měla velmi ulehčenou práci), vše fungovalo, cesta v pohodě, spokojenost. Do Prahy příjezd o 15min dřív
Jww
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 12-2008
Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 09:08:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Ares1: zácvik na lince, měl sem kolegy co byli na zácviku i 3 neděle.
Martin240025
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1368
Registrován: 1-2006

Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 09:08:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sipi: co to bylo za spoj? Tohle jsem viděl u SA jen jednou... A s tím Libercem. Pokud se ted podíváte do obsazenosti autobusů, určitě se v pohodě dostanete, nebot ve všech autobusech jsou VOLNÁ MÍSTA, samozřejmě v těch odpoledních ne moc, ale jsou. A je problém koupit lístek v autobuse na této lince? Jak tady argumentoval Ares1, že by musel rezervovat předem.
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 336
Registrován: 5-2006
Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 10:16:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin240025: Z ČK odjížděl v 19hod - ČB odj.19:40-Písek odj. 20:30-Praha n Kníž. příj. 21:40 (psaný příjezd je 21:55). Tady se opravdu cestující nemusí bát, že by se do busu nevešli. Alespoň je vidět, že ne na každé lince musí SA drtit konkurenci. Trasu Praha - (Písek/Tábor) - ČB vidím jako ideální, protože tu je velký počet bus dopravců a každý má "ty svoje" zákazníky. Na této trase je nyní ideální stav, protože se konkurence doplňuje, než aby se navzájem likvidovala.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 47075
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 10:22:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sipi:
Já bych byl s těma klackama opatrnej. Navíc SA se zrovna v tomto případě zachovala neméně pochybným způsobem (s jediným poměrně podstatným rozdílem - výsledkem).


Ares1:
Nejsem si teď jist, na kterého Martina jsi reagoval... :-) Ale asi na druhého.
S těmi kraji bych to tak jednoduše neviděl, spíš si myslím, že je to hodně nevypočitatelné a že to přímou souvislost mít nebude.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 372
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 10:55:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K té ZDO - já se pokusím vyjádřit názor, i když je daný tím, že jsem v oboru skončil v roce 1996 a od té doby to sleduju víceméně jen tady...V principu je to tak, že kraj vyhlásí veřejnou soutěž na zakázku ZDO na každou jednotlivou linku a do té soutěže se má právo přihlásit kdekoliv při splnění zadaných podmínek. To, že je někde nějaký víceméně monopol, za daných podmínek znamená pouze a jen to, že se nikdo jiný nepříhlásil nebo nesplnil pomínky. Ona totiž mimo jiné jedna z těch pomínek většinou bývá maximální průměrné stáří vozového parku nebo počet ročně nakoupených nových vozů nebo něco v tom smyslu...a upřímně řečeno - který z malých soukromých dopravců tohle plní?
Takže Veolie Neveolia, tohle opravdu není téma pro antimonopolní úřad.
Z mé zkušenosti vím, že (tenkrát) záleželo i na tom, jakým způsobem dopravce vyhlásil řízení, tj.jestli na každou linku nebo na celý soubor, ono totiž to zadání ve větším souboru má sice opticky vliv na možnost obsazení monopolem, ale na druhou stranu protože se dotuje prokázaná ztáta, může úřad přitlačit dopravce, aby ze zisku jedné linky dotoval linku druhou (totéž platí i pro spoje), což ve finále tak jako tak znamená, že výsledek výběru rovná se splněné technické podmínky, požadovaná cena na kilometr, očekávaná tržbovost a rozdíl rovná se požadavek na státní dotaci. A pokud platí princip dotace ztrátového spoje ziskovým, není logicky v zájmu ani toho úřadu pustit konkurenta na ty ziskové spoje, protože ten pak nemusí řešit ZDO, vyzobe si profitabilní byznys a stát tomu druhému doplatí o to víc...Tohle jsem zažil v devadesátých letech třeba na lince CB-CK v konkurenci s Ramvejbusem, kdy se jízdní řády měnily téměř týdně a po pěti minutách jsme se navzájem podjížděli, ve finále úřad změnu JŘ zablokoval (samozřejmě v tom správném momentu), a to zkostnatělý ČSAD najednou potřebovalo dotace na lince, kde hodnej soukromník jezdil se ziskem...
Říkám to velmi zjednodušeně a opakuju, nedělám si nárok na to, že takhle přesně to běží dneska ale chci tím říct, že viditelný jakoby monopol na silnici může mít daleko hlubší souvislosti a důvody a že to nemusí být jednoznačně nevýhodná záležitost pro stát i cestující...A co se týká dotací dálkových linek, domnívám se, že není nemožné, aby část dálkové linky byla zahrnuta do souboru spojů ZDO a dotována. Pro ilustaci - kdo pamatuje linku Děčín - ČK - Frymburk z konce osmdesátých let, tak tam třeba úsek ČK - Vyšší Brod - Frymburk vozil víkenďáky dva měsíce v roce a jinak byl totálně ztrátový, nicméně ráno z Frymburka přijel natřískaný studenty. Umím si představit, že dneska by tento úsek mohl být zahrnut do ZDO a dotován jako školní spoj.