K-report
 

Archiv do 25. ledna 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Autobusy a trolejbusy » Student Agency » Archiv do 25. ledna 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin240025
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1369
Registrován: 1-2006

Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 11:49:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: nevím jeslti to sledujete ještě v JČ, ale dnes jezdí Ramvej a ČSAD tam a vlastně i zpátky ve stejné časy, do května 08 v jeden čas (13.30) z ČK do ČB C935E Ramveje, a AXER/C12LUX/ ČSAD, a v 14.15 RAmvej: Bastl 700 a SOR C12. Ramvej vždy přijížděl dříve, jelikož to má ze svého stanoviště na AN blíž k výjezdu z AN. Ale lidi si začali vybírat i dopravce podle vozového parku, v 13:30 zvolilo ČSAD strategii rychlého spoje (ČK, an, SP, KAM. ÚJEZD , ČB) oproti Ramveji, který v poslední době stavěl i v Horním Třeboníně... ted to tam bude asi stále stejné... Máte ještě nějaké další informace o lince Frymburk - Děčín? JŘ, voz. park... A jeslti jel ráno natřískaný, tak je to logické pokud jezdil na osmou do ČB/ČK a byl určitě rychlejší než zastávkové autobusy...

A k doplnování na JČ: v létě, při cestě SA v 11.00 z Prahy do ČB byl Záruba vždy obsazený, mnohdy počet cestujících převyšoval počet míst k sezení, pokud nejel 15 m bus.

Sipi: stejný spoj byl v sobotu stejně obsazen... a jel to Irizar a nebo Beulas? V sobotu Beulas, ale často se mi stalo, že pražská posádka jela s Irizarem.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 374
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 13:14:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už to nesleduju už třináctý rok žiju v Praze...zažíval jsem ty začátky Ramveje na linkách a ten úvodní boj, nepochybuju, že už dneska se bojuje jinak a že se víceméně nějaký stav saturoval...
Co se týká toho Děčína, vozový park byl jasný, kupovaly se na to v roce 1987, kdy linka začínala, dvě LC 735, CK 44-81 a 44-95, přičemž ta první se točila ještě i na Peci (spolu s původním atmosem CK 40-21 a následovníkem CK-53-48. Tj. tři lidi a tři busy na dvou linkách, naproti tomu totéž z Děčína a Trutnova. Spalo se ve Frymburku a bylo tam kuriózní střídání kvůli režijním kilometrům - střídalo se ráno v 6,30 v Krumlově cestou do Děčína, takže cestující museli přestupovat...odjezd do ČB tuším 6,50, zpět z ČB do ČB myslím 13,30. A nebyl schválen průjezd Prahou, takže trasa byla písek - Příbram - Beroun - Kladno - Slaný - Mšené - Litoměřice - Ústí - Děčín.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10259
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 13:38:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Martin j no to co popisuješ tak to se jistě stává,ale tohle je trošku bota od dispečera poslat neznalého řidiče.Nevím jak jinde,ale sem když dojde nový řidič v záuční době jede na všech linkách se zkušeným řidičem.I dálkových.(ty se někdy vypouštějí)ale nestalo se mi že by takový řidič se na ní objevil.

Ono je to jak kdy a jak kde.

1) Bavil jsem se s řidičem odněkud z Lovosic nebo Litoměřic (tehdy DPÚK), říkal, že oni si povinně projeli všechny linky, které jejich provozovna jezdí.

2) ex-spolužák jezdí jako brigádník u ČSAD Kyjov, před časem mi posílal nádhernou SMSku, kde psal něco v tom smyslu, že se věnuje houbaření. To znamená, že jede a rozhlíží se a hledá zastávky. On prý tu linku jezdí jeden jediný řidič a ten má zrovna dovolenou, takže jí místo něj dostal, no ano, brigádník. Bylo to už teď někdy nedávno, po integraci do IDS JMK, takže se změnilo trasování linek.

3) Jak se to kde dělá, když firma zavede novou linku? Určitě ne tak, že by si jí všichni řidiči šli povinně projet. U nás v DP se vyvěsí plánky a případně fotky na nástěnku. Ale - od podzimu jezdíme s linkou 28 někam do Zminného a Vesky. Zminný znám jen proto, že jsem tam byl loni na kole, Vesku vůbec. Až mě tam pošlou s autobusem, budu mít problém. Když začala jezdit 19 do Sezemic, 28 do Úhřetické Lhoty, 28 do Staročernska nebo 12 do Tuněchod, to bylo totéž. Řešilo se to plánkem na nástěnce. Takže buď jsem se zeptal někoho, kdo už tam byl a nebo to tam zná, případně jsem si tam zajel předtím na kole, eventuelně jsem se zkusil zeptat lidí a nebo jsem to prostě risknul s tím, že snad to nějak najdu.

4) Ukrutné svinstvo jsou pak různé místní zvyklosti. ČSAD Plzeň třeba jezdí zaměstnaneckou linku Plzeň - AFL Sytno u Stříbra. V jízdním řádu je uvedena zastávka Plzeň, Severka. Je to naprosto jasně dané, křižovatka ulic Studentské a Gerské, ve všech směrech za křižovatkou je zastávkový záliv, kde staví buď ČSAD nebo DP, takže pokud autobus přijede zprava ze Studentské a pokračuje dolů po Gerské do města, logicky byste čekali, že zastaví právě za křižovatkou směrem "dolů". Staví tam i jiné linky ČSAD, takže zradu by tam čekal málokdo. Ale zrada tam je.

Ono totiž v době, kdy se tahle zaměstnanecká linka zaváděla, ta křižovatka u Severky vypadala úplně jinak a zastávky existovaly pouze na "vodorovné" Studentské, ale už ne na "svislé" Gerské. No a tak autobus zastavoval na zastávce "Studentská, Komenského" (vpravo vedle křižovatky směrem k symbolu zeleného policejního autíčka), je to určitě aspoň 300-400 metrů daleko. V jízdním řádu měl ovšem řidič uvedeno Severka. No a on tam ten autobus zastavuje i teď. Cestující to vědí (jezdí pořád ti samí), řidiči to vědí (střídá se jich tam víc, ale vesměs taky ti samí), no a když na tu linku přijde někdo cizí bez zácviku, kdo navíc bydlí asi pět minut od Severky, zná to tam i poslepu a netuší zradu, nastává problém...

P.S.: A už jste někdy hledali na kole zastávku, o níž víte jen to, kde se asitak nachází a netušíte, že je to jen polorozpadlá plechová bouda bez označníku a bez jízdních řádů? Doporučuji, skvělý zážitek.
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 375
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 13:45:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No zácvik na lince by měl být standartní záležitost, firma, která někam pošle řidiče, který tudy v životě nejel, si teda se solidností hlavu nedělá...jiná věc je, že někdy jedna cesta nestačí a člověk zazmatkuje...to se pochopit dá.
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 337
Registrován: 5-2006
Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 14:07:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin240025: Včera večer jel Beulas.
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5231
Registrován: 4-2006

Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 14:26:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Sipi sundej si ty žlutý brejle.Je to uplně totéž.Co si mám myslet,když neuspěli v Liberci s licencí,tak kam běželi?Do Prahy si postěžovat a získat licenci u protějšího úřadu.Jak malej harant se zachovala pro mě SA, když běžela jinam.
A to zajíždění řešit nechci ,akorát to vyvolá vášně.Já říkám ,když nechtěla platit tak nemůže jezdit,v obchodě taky nedostaneš nic zadarmo.(jenže spousta si myslela a myslí, že ČSAD se musí posrat z principu z SA preventivně.Ne nemusí a SA se tam teď koupe ve vlastních s....)Hotliner dostal jak licenci tak vjezd.Bohužel chtěl podnikat férově a dojel na to jako první.Naznačování on má s tamtím chalupu,pokud nemáš jasné důkazy jen tyhle JPP tak radši neříkej nic.
Asi snad si z SA když do toho taháš Asianu nevím, že by jezdila do Lbc to ty pleteš jablka s hruškama!!!!
tím končím téma Liberec!
ad Martin j ano někde to probíhá tak jinde onak.Já znám spíš přístup první co uvádíš.
ad Martin 240025 nerozumíš mi.já nemám chuť stát před vozem a čekat jestli někdo nepřijde,kdo má nějak rezervováno.Já při svých cestách spoléhám na klasiku přijdu nastoupím,zaplatím a jedu.Já se prostě nechci na nic vázat,fakt mě šaškárny typu kreditová jízdenka a já nevím co vůbec nezajímají.(pravda mě ani moc ta cena nezajímá,rozhodně nehledám jestli pojedu o 2kč levněji nebo dráž)
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10263
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 14:30:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No zácvik na lince by měl být standartní záležitost, firma, která někam pošle řidiče, který tudy v životě nejel, si teda se solidností hlavu nedělá...

Ono je to všechno trošku složitější. Někdy nastane krize a jinou možnost prostě nemáš, než abys tam poslal člověka, který to tam nezná.
Některý řidič se chová podle hesla "voják se stará, voják má" a když ví, že pojede někam, kde to nezná, tak se prostě snaží. Kolegyně třeba před lety přešla z trolejbusu na autobus, takže si z vlastní aktivity šla o volném čase projet všechny autobusové linky, protože za čtyři roky od zácviku, kdy se na autobus skoro nedostala, zas všechno zapomněla.
A jiný řidič to zas vůbec neřeší s tím, že nějak to dopadne a všechny cesty vedou do Říma.
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 338
Registrován: 5-2006
Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 14:52:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ares1: Nemám žlutý brejle a nepracuju u SA. K liberci se už vyjadřovat taky nechci, bylo tam toho moc a myslím že skoro nikdo z nás nemá úplně přesné informace jak to tam bylo... Ale nepochopili jsme se, nevím proč bych měl být naštvaný na SA, která tam má monopol. Stejně tak jsem nebyl naštvaný na ČSAD Lbc, která tam měla monopol. Na ČSAD Lbc (SA) se plivalo hlavně protože hrála nefér a SA (ČSAD Lbc) na tu "nefér" hru přistoupila. Komu tíhne spíš srdíčko k ČSAD Lbc, ten ať čte dopravce v závorkách. Asianu jsem do toho zapletl, protože minulý rok v březnu slibovaly, že budou jezdit Lbc a skutek utekl.

fakt mě šaškárny typu kreditová jízdenka a já nevím co vůbec nezajímají.

Tohle je to co mě štve, ta tvá šaškárna jak to jmenuješ je totiž vcelku propracovaný systém, který jen tak kdejaká bus společnost nemá, takže to označení mi přijde jako závist. Jen kdyby kreditové jízdenky měla ČSAD Semily, to už by šaškárna samozřejmě nebyla...
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5232
Registrován: 4-2006

Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 15:18:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sipi a SA hrála s fér?Ne!!
A když dojdou argumenty tak se použije ČSAD Sm, který s tímhle nemá co dělat.Takže ti došli.
Jen tě chlapče upozorním víš že ČSAD Semily prodává jízdenky pro SA?Tak teď jsi trapně přestřelil

(Příspěvek byl editován uživatelem ares1.)
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10266
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 15:26:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ta tvá šaškárna jak to jmenuješ je totiž vcelku propracovaný systém

To je všechno věc názoru. Mě třeba mnohem víc vyhovuje, když dojdu na zastávku a teprve tam si koupím jízdenku a mám jistotu, že se do toho autobusu vejdu. Nechce se mi rezervovat si něco předem, když nemůžu vědět, jestli tím kterým spojem pojedu a jestli ho vůbec stihnu. Kolikrát dobíhám na poslední chvíli (v 99% úspěšně) a nechce se mi stresovat se kvůli tomu.

Jen kdyby kreditové jízdenky měla ČSAD Semily, to už by šaškárna samozřejmě nebyla...

... a s ČSAD Semily nemám nic společného
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 376
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 15:31:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AS Sipi: Já teda vůbec nechápu, v čem hrálo ČSAD LBC nefér, když jako vlastník nádraží chtělo prachy za to, že tam přijede někdo jiný? A že ona nese náklady na provoz toho areálu? Že vono hraje nefér taky ČSAD SVT nebo jak se jmenuje vlastník pražských nádraží....vybírat prachy za vjezd na Florenc je taky prasárna, to přece mají táhnout z peněz, co si vyžebrají od lidí v metru...
A k tomu monopolu - rozdíl mezi SA a ČSAD je (čistě řečnicky, nikdy jsme tam nejel ani s jedním), že když mělo monopol ČSAD, v tichosti si ho tam užívalo a nikomu nic nevyčítalo. Přišel SA a z toho monopolu si udělal kladivo na ČSAD, vyčítal jim kdeco, překonával je v kdečem...a když má teď monopol on, chová se přesně tak, jak to vyčítal ČSAD... Prostě to, co tady na SA asi štve nejvíc lidí, je permanentní rozpor mezi slovy (sliby) a činy...a dvojí metr na sama sebe a na konkurenty...
A jinak šaškárna nešaškárna, vřele souhlasím s tím, že chcio někam jet, přijít k busu, nastoupit a zaplatit. Jakýkoliv systém mě zajímá, když pojedu v pátek ze školy a vím, že to určitě bude plný...ale nechci se na něj vázat 24 hodin denně 7 dní v týdnu. To se dělá u letadel...
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 339
Registrován: 5-2006
Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 15:52:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já vám všem nic nevyčítám, vychází to z povahy národa-prostě pohodlný čecháčci. V Anglii, Francii a v mnohých jiných státech západní evropy jsou na delší cesty rezervace už absolutně normální a nikdo tam jen tak nepřijde k autobusu bez jízdenky. A co víc, na některých spojích/linkách už řidič vůbec jízdenky neprodává, prostě nemáš jízdenku-tak nejedeš. Taky vám všem tahle pohodlnost jednou skončí, jelikož jsme už v EU, tak ono to příjde brzy. Ale ještě dřív skončí stání v dálkových busech, nebo sezení na schodech u zadních dveří, jak jsem to nedávno viděl u jednoho soukromníka, to je děs, pak se nedivmě že cizinci mají o nás takové mínění, když toto vidějí.

Ares1: tak schválně se zeptám, proč jsi nazval systém kreditových jízdenek šaškárnou? Protože to má konkurence, že? Nejseš obejktivní, to je škoda.
Mazda_6
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 346
Registrován: 5-2007

Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 15:55:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jé, teď se to tady trochu zamotalo .

ČSAD SVT vůbec není vlastníkem nějakých pražských nádraží. To je firma, která provozuje AMS a další Služby Výpočetní Techniky.

Na Florenci vybírá poplatky a.s.Pražská dopravní, na dalších nádražích v Praze je to Technická správa komunikací (TSK).

Výběr jízdného v metru s výběrem polatků za vjezd do autobusových nádraží nemá nic společného - je to "jiná" pokladna.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 1-2009
Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 16:09:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro normálního cestujícího jsou všechny tyto kreditky, předplacenky a další kulišárny na dálkových linkách na nic. Tím myslím ježdění vždy po jiné trase, prostě nic pravidelného. Pro cestující na pravidelné trase je to něco jiného. Tam se samozřejmě každý dopravce snaží zajistit si stálé zákazníky na úkor jak ostatních dopravců, tak na úkor těch, co se tam objevili takříkajíc náhodně. Mne osobně systém SA těší, nikdy totiž neuspokojí v přepravní špičky všechny. A tak i přes mediální humbuk bude vždy dost nespokojených a SA nepřepravených cestujících.
K Liberci jen to: teď se RJ určitě modlí, aby nějakého dopravce napadlo udělat z Prahy alespoň v pátek a neděli linku přes Liberec kamkoliv. Jen aby se už mohl vykroutit (alespoň mediálně) ze zodpovědnosti za tuhle hrůzu, co tam teď panuje. Znám pár lidí z Liberce, kteří už ztratili nervy a jezdí rovnou do Jablonce.
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 340
Registrován: 5-2006
Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 16:09:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k Liberci, nevím jestli jste četli toto:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Student_Agency

Ve článku boj o Liberec je mimo jiné následující věta:
Úřad pro hospodářskou soutěž ve sporu SA – ČSAD Liberec konstatoval, že ČSAD Liberec zneužilo svého monopolního postavení, za což dostalo pokutu 2,5 milionu korun, která byla po podání rozkladu snížena na 2 miliony korun. Rozhodnutí ÚOHS potvrdil Krajský soud v Brně

Hrálo se nefér na obou stranách, takže to nebyla jednostranná záležitost SA, jak to tady někteří popisují, to je důležité vědět.
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5233
Registrován: 4-2006

Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 16:21:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Sipi tak znovu.Mě ten systém nezajímá,pro mě nemá žádný význam.Že ho nazvu šaškárnou to mi nemůžeš vyčítat.Vždyť existuje i AMS který je využíván jinými dopravci.Budeš se divit ale i ten je pro mě bezcenný.Místenku jsem měl 2x v životě což kdybych převedl na % z jízd je tak asi 0,0000000001%.Z toho vydíš že systém nevyužívám.Nemám nic proti tomu že ho jiní využívají.Ale pořád je spousta lidí které nezajímá jako mě.viz výše.
Tebe jediné co napadlo mě napadnout přes (přiznám se oblíbeného dopravce) ČSAD Semily.
Ty tedy také nejsi objektivní,dokonce si dovolím říct že jsi použil kudlu kterou si mi vrazil do zad,protože si ztratil argument.A použít něco co s tím nemá nic společného považuju za podraz.
Bohužel si tím podrazem moc nedomyslel a nahrál si na smeč protože ČSAD Semily prodává pro SA jízdenky na svých pobočkách.To jsi patrně asi vůbec nevěděl,proto sis na nůž nakonec naběhl sám.
Pro mě za mě si SA,ČSAD Semily,ČSAD Kyjov,Asiana mohou prodávat třeba jízdenky na transibiřský expres ,ale nepotřebuju je tak mě to nezajímá.
Snad konečně pochopíš.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 47095
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 16:23:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak schválně se zeptám, proč jsi nazval systém kreditových jízdenek šaškárnou? Protože to má konkurence, že? Nejseš obejktivní, to je škoda.

Nejsem konkurenční dopravce a klidně to nazvu podobně. Ale chápu, že někoho takový způsob cestování baví a že mu to za těch pár „ušetřených” korun stojí.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 377
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 17:09:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Mazda 6: Já jsem tu firmu střelil od boku, a to žebrání v metru měl být vtip jako že žebrání do čepice, ne vybírání pokladniček DP..
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 378
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 17:17:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Sipi: Ono rozhodnutí antimonopolního úřadu nemusí být vždycky v souladu se zdravým rozumem, pokud je v souladu se zákonem. Ono to ČSAD LBC to nádraží v podstatě zdědilo (tentýž problém je i v jiných městech), prostě v městě žádné jiné vhodné nádraží není, takže nepustit tam kohokoli je zneužití monopolu. Ale i to monopolně provozované nádraží má své náklady a ty se dají přepočíst na cenu jednoho vjezdu autobusu. A že se konkurentovi ta cena nezdá a že ten monopolista nemá nejmenší důvod na něj doplácet nebo mu dělat nějakou cenu na míru, to je nanejvýš logické. V tomhle směru je ideální stav v Praze, kde vlastník poskytuje jen tuhle službu a je mu úplně fuk, komu...ale věřím tomu, že i na Florenci neplatí všichni stejně, trh je trh...množstevní sleva třeba...neb dopravce, který si postaví hlavu, že se svými x spoji buď bude cena nějaká nebo tam nebude jezdit a majitel musí posoudit, jestli mu ta absolutní ztráta stojí za udržení pevné sazby...
Jenže Tvé žluté brýle jsou neprůhledné a kdkoliv přeloží SA stéblo křížem, je špatný ve všech ohledech..a naopak...
Tysiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 57
Registrován: 4-2007
Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 17:20:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ares1, MZ,..: Popisujete kreditové jízdenky, jako by to byl jediný způsob, jak si u SA koupit lístek. I na busy SA je možné koupit třeba klasickou místenku přes AMS, případně lístek na konkrétní spoj rovnou na stánku; pokud jsou volná místa, tak přímo u řidiče. Mně osobně ten systém vyhovuje (a nejde mi o pár ušetřených korun) - proč bych se měl vláčet na autobusák koupit si místenku, případně čekat před plnícím se busem a doufat, že na mě zůstane volné místo? A nemyslím si, že většina cestujících na dálkových trasách (tím nemám na mysli cesty typu Strakonice - Plzeň) by preferovala variantu "přijdu k busu a snad se vejdu".
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5236
Registrován: 4-2006

Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 18:39:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Tysiq čteš to vůbec?
Já ti to ještě zopakuju.Nekupuju žádné místenky,žádné kreditové jízdenky a podobné bohulibé věci.
Na autobusák chodím zásadně přesně na spoj,někdy nevím zda při přestupu to vůbec stihnu.Tudíž nevím zda budu místenku potřebovat.
A čekat před spojem SA až dojdou ty co mají tamto,támhleto ,aby mi pak řekli vyprodáno tedy fakt nemusím.Abych mlsně na autobusáku pozoroval, že nejbližší volná místa jsou v 15.00 a ono je poledne?No to ani náhodou.Mě v Praze navazuje další bus,já prostě jet potřebuju.Já nemám čas si hrát na kovboje s nějakou SA.Mě prostě její služby neosloví.
A řeknu ti narovinu za těch více než 20 let se mi stalo jednou, že jsem se do busu nevešel.Navštívil jsem snad většinu měst v Čechách a na Moravě.
Snad chápeš že jsou i konzervativní cestující a ty prostě SA nezajímá s těma kravinkama.
Prosím respektujte to tak jako já vám nevyčítám vaše v "pohodlí".Protože já chci být nezavislý netoužím být spoután nějakou rezervací.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Sergeilbc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4701
Registrován: 10-2004

Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 18:44:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ares1: Tak s tím bez výhrad souhlasím.
VEB Verkehrsbetriebe der Stadt Dresden - Ihr Partner im städtischen Nahverkehr
Denis_novák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 18:52:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odhadem tak 50% procent lidí na trati Praha - Plzeň jezdí na kreditní jízdenky. Proč? Jedná se většinou o pravidelné jízdy, kdy člověk ví, kdy a v kolik pojede a podle toho si přes net nebo SMS rezervuje místo. Když náhodou nejede, tak do 30 minut před odjezdem rezervaci zruší a má peníze zpátky na kreditní jízdence. Takže vím, že v pohodě dojdu na Zličín a do Plzně jedu vsedě...
Zbytek cestujících na lince si kupuje jízdenky na určité datum, totální zbytek pak dorazí na zastávku a když je volno, jede s SA, když ne, jede někdy bohužel i na stojáka třeba se Štádlichem...
Mne kreditka vyhovuje, zažil jsem předtím fronty čekajících na zastávce a doufajících, že se do autobusu dostanou. Eventuelně pak čekajících na další spoj...
Kdo chce jet na poslední chvíli, tak s SA do Plzně v týdnu asi celkem dojede, v pátek bohužel bývá plný hlavní spoj i posily...
Nemám rád nejistotu, tak jezdím na kreditku.
Tysiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 4-2007
Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 18:58:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ares1: Buď jsi dítě štěstiny, nebo cestuješ v časech, kdy busy jezdí prázdné.. Možná je to také o schopnosti si naplánovat cestu a čas vůbec - pokud vím, že to v dané situaci nebude možné, místenkou se samozřejmě taky nesvazuju.
Zkus se ale zeptat někoho, kdo pravidelně dojíždí za prací do Prahy z východu Moravy, zda by si v neděli, čtvrtek či pátek pravidelně klidně chodil na autobusák s jistotou, že se do busu nevejde jednou za dvacet let..
Také ti neberu tvůj sklon k dobrodružství, ale věřím, že procento cestujících, kterým rezervace on-line usnadňují život a procento těch jistě převažuje nad těmi, kteří je považují za šaškárnu.
Lc937gt11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 1-2009

Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 19:19:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já osobně kreditku mám též a považuji ji za velice rozumné řešení pravidelného dojíždění. Vyhovuje mi na ní i možnost sms rezervace místa (i když konkretní volbu sedadla nevyužívám). A dopravce má jistotu,že rezervace je krytá penězi.

(Příspěvek byl editován uživatelem lc937gt11.)
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5237
Registrován: 4-2006

Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 19:34:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Tysiq věř že těch co necestují pravidelně tyhle věci vůbec nezajímají.Rozhodně není většina lidí cestujících autobusem vázana na ty kravinky)Ono totiž doprava není jen mezi Prahou a Brnem.
plánování cesty je pro mě důležité.vždy mám několik variant a rozhoduju se na poslední chvíli.Ano přiznávám že mi hodně pomáhá znalost v JŘ které jsou mi koníčkem.Z nich vím že se dají dělat i kombinace až nemožné.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 1-2009
Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 19:36:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S SA nejezdím, jak už se zase opakuji, především kvůli sedačkám - bolí mě z nich záda. Taky patřím mezi ty morousy, které obtěžuje obrazovka - mám dobré periferní vidění a tak se nemohu plně soustředit třeba na své noviny, taky stevardka mě z principu jaksi neštimuje. Já chci být přepravem z bodu A do bodu B, za což jsem si zaplatil a vše ostatní považuji za obtěžování. No jsem morous.
K těm otevřeným jízdenkám a kreditkám: především u Grandu jsem si všiml (jezdím s konkurencí), že na odpoledních spojích je vyprodáno - alespoň na kase vídám první volný spoj tak na 18:00 - ale už tak 10min před odjezdem většinou začne stevardka pobíhat po nástupišti a nenápadně pokřikovat "ještě nějací cestující do Prahy na XX:00". Pak koukám na údajně vyprodaný vůz, jak si to šine okolo a hleďme, tak 6 až 8 míst odhadem volných. Tak tenhle systém vyprodaného - nevyprodaného autobusu se mi líbí.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 1-2009
Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 19:45:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad ARES1: Přesně tak jezdím i já. Proto se většinou pro mě najde nějaká pohodlnější varianta než SA. Navíc mi nevadí přestupovat na neobvyklých místech. Rozhoduji se tak, jak kam dorazím. A jř si též dost pamatuji. Ale pro ty, co jezdí pavidelně jednu trasu, tak kreditky efekt mít budou. Představa, že bych musel jezdit pravidelně s SA je pro mě noční můrou, to bych na ně brzy přijel v kriplkáře.
Martin240025
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1373
Registrován: 1-2006

Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 20:00:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ares a spol: Já Tě chápu, prostě nasednout a jet. Já osobně využívám všechny typy nákupu jízdenky, tedy AMS, kreditka či u řidiče. Já jezdím 2* týdně 150 km a navíc v silné dny, tak jedu vlakem a nebo busem a snažím se mít rezervaci, jelikož prostě nechci jet na stání. A jsem rád když si můžu předběžně rzervovat místo k sezení, a případně ho zrušit. To je ohromná výhoda kreditovky, nejde mi o to, že mám o 13 kč levnější cestu. Občas je to trochu adrenalin, takže pošlu během dne několik sms s požadavkem na rezervaci a vždy mi tento styl rezervace vyšel. Na lince ČB - PHA se dá rezervovat i 5 minut před odjezdem. Navíc, pokud opravdu nechvátám a je rozumná alternativa, jsem počkat i když by řidič vzal na stání.
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5238
Registrován: 4-2006

Odesláno Pátek, 23. ledna 2009 - 21:12:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AD Boblick ano všiml jsem si že tak cestuješ podobně jak já.ad Martin 240025 víš kdy já jsem naposled stál v buse?(nepočítám MHD) tak to bylo někdy zjara v roce 1994!na trase Praha - HK a to celou cestu.A to cestuju i ve spojích ve špičkové časy.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Veverka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 359
Registrován: 5-2004

Odesláno Sobota, 24. ledna 2009 - 11:54:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě osobně právě při tom dojíždění za prací nevyhovuje nutnost rezervace. Z práce odcházím, když dokončím to, co potřebuju dokončit, a to je klidně v rozptylu 2-3 hodiny. Takže pak je jediné rozumné řešení zablokovat si jízdenku na 5 různých spojů a pak postupně 4 rušit, což je taky zbytečná otrava, hlídat pořád čas, jestli to stihnu nebo jestli to už zrušit, abych to neprošvihla ... Ani nemluvím o tom, že tím pochopitelně blokuju cestu jiným lidem, to jsou pak ta volná místa v narvaném spoji ...
A kreditka na každou linku zvlášť ... to teda moc propracovaný systém není. Až se to sjednotí, tak budiž, ale takhle je to otrava právě pro ty stálé zákazníky, kteří chtějí občas vyrazit se svým oblíbeným dopravcem někam jinam.
Můj názor na nadstandardní služby už jsem tu taky psala. Já o ně nemám zájem, a kdekoli mi kdokoli něco vnucuje, tak to je na obtíž. Když je to někde "venku", tak se mu vyhnu obloukem nebo se kolem proženu co nejrychleji, ale v autobuse není úniku. Takže pro mě to není luxus, ale nutné zlo, chápu, že spousta lidí to vítá, a my morousové to holt musíme nějak vydržet
Vkj_autobusy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 7-2008
Odesláno Sobota, 24. ledna 2009 - 17:25:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zdravim autobusy spolecnosti vkj jsou spolehlive,ridici prijemni a nikoho neokradaji.Nikdy se mi nestalo, za posledni dobu, ze by autobus nevyjel...naopak jsou nasazovany posily.
Tommy01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 165
Registrován: 5-2008

Odesláno Sobota, 24. ledna 2009 - 17:39:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak tohle mi vyrazilo dech :D přesně to sem padlo :-)
Já jsem si právě všiml, že zítra (neděle) z liberce v 17 a ve 20 do prahy jsou žluté posily beulas 55 míst. Dále od příštího týdne (pátek a neděle) vyjedou první posily na Karlovy Vary.

(Příspěvek byl editován uživatelem Tommy01.)
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10278
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 24. ledna 2009 - 19:01:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vkj_autobusy:

Na co posily, když jsou autobusy poloprázdné? Že lidi stáli, jsem zažil jen jednou, v pondělí v 7:15 z Prahy do Plzně. A to jsem s tímhle spojem jezdil jeden čas celkem pravidelně.

P.S.: Kolik ti za tu reklamu platí?
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 47112
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 24. ledna 2009 - 22:11:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale že to tu dlouho nebylo, co?

Jinak Ares1 a Veverka vcelku přesně píšou, o co mi (taky) jde. Sice taky jezdím docela pravidelně, ale v poměrně nepředvídatelných časech. A klidně za tu možnost „přijít a jet” zaplatím víc, ostatně ono to tak i je - nižší cena u SA je do značné míry právě díky tomuto omezení.
Jsem ovlivněn nejspíš i tím, že obvykle nejezdím mezi místy, jež SA spojuje přímo, v takovém případě bych na to mohl mít náhled jiný. Ale SA systém netvoří a ani se na stávajícím nijak moc nepodílí (naopak ho spíš využívá ku svému prospěchu), tak tomu tak není.

A ohledně služeb taktéž, mám rád klid. Ještě beru, když se před zastávkou oznámí nejdůležitější informace, ale krátce a potichu. Když něco chci, stačí si obsluhu odchytnout, nemusí mi neustále a dokola meldovat to samý, číst ještě umím (když si to přečíst chci).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 1-2009
Odesláno Sobota, 24. ledna 2009 - 22:34:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k otevřeným jízdenkám a kreditkám: nerad dávám někomu svoje peníze dopředu za službu která skřípe. Rozhodně na důležitém jednání ho nebudu přerušovat jen proto, že mi vyprší platnost jedné rezervace a musím se přebukovat. Hnus.
Pomineme-li vozový park, pak doprava Praha - Brno, Praha - Karlovy Vary a Praha - Plzeň, na tom byla před příchodem SA paradoxně lépe. Prostě se přišlo na nádraží a jelo se, neboť pamatuji třeba na Brně, že autobusy jely každých 5min! To dnes rozhodně nehrozí. Tudíž se spojení viditelně zhoršilo. Rozšíření slovenských linek to neřeší, tam kapacita stejně nestačí a jezdí na Zvonařku.
Liberecká hrůza je samostatná kapitola. Na ČSAD LB se nadávalo, místenky o víkendu byl taky problém, ale byly posily. A to nejdůležitější: jezdilo se i na stojáka. 100km vydrží téměř každý. Předem se ohrazuji proti známému nesmyslu, že na dálnici nesmí cestující stát. Nevím, která stupidní hlava tuhle lež pustila do oběhu, ale fakt je tento: vozidlo smí přepravovat tolik osob na stání, kolik jich má v OTP na jakékoliv komunikaci.
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 704
Registrován: 5-2006
Odesláno Neděle, 25. ledna 2009 - 01:46:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A to nejdůležitější: jezdilo se i na stojáka. 100km vydrží téměř každý. Předem se ohrazuji proti známému nesmyslu, že na dálnici nesmí cestující stát. Nevím, která stupidní hlava tuhle lež pustila do oběhu
Tohle může říct jen člověk, který se nikdy nezúčastnil v uvedené rychlosti nějaké dopravní nehody, nebo aspoň nutnosti prudce zabrzdit. A věřte, že autobus umí zabrzdit tak, že se stojící pasažér nemá šanci udržet.

Ares1: plánování cesty je pro mě důležité.vždy mám několik variant a rozhoduju se na poslední chvíli.Ano přiznávám že mi hodně pomáhá znalost v JŘ které jsou mi koníčkem.Z nich vím že se dají dělat i kombinace až nemožné.
OK, zkus mi naplánovat na sobotu ráno cestu z Plzně do Jablonce nad Nisou. Předpokládám, že dojdeme ke stejnému závěru a já ti pak povím, jak to probíhalo ve skutečnosti ;o)
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 47119
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 25. ledna 2009 - 03:22:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tohle může říct jen člověk, který se nikdy nezúčastnil v uvedené rychlosti nějaké dopravní nehody, nebo aspoň nutnosti prudce zabrzdit. A věřte, že autobus umí zabrzdit tak, že se stojící pasažér nemá šanci udržet.

V jaké rychlosti? Ono snad jezdí bus po dálnici rychlejc jak po běžné silnici? A i kdyby, na dálnici jen výjimečně hrozí srážka s protijedoucím vozidlem.
Takže bych byl velmi opatrný v odsuzování vožení na stojáka zrovna na dálnici...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Liberečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1478
Registrován: 6-2006
Odesláno Neděle, 25. ledna 2009 - 07:37:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad wlasta - to , že se člověk při prudkém brždění neudrží, ale pořád nemění fakt na tom, že stání na dálnici nikdo nezakazuje.

A jak píše Boblick, 100km neni taková hrůza, protože je to jenom 65minut. Teď to je skoro stejný akorát s tim rozdílem, že můžete 60 minut stát na AN a čekat na další spoj. I když je pravda, že busy se trošku uvolnili, a ještě když v systému je bus pro55lidí a většinou jezdí ayats, tak se člověk vejde.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 35
Registrován: 1-2009
Odesláno Neděle, 25. ledna 2009 - 09:41:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Wlasta:
Nevidím problém s tou cestou: Z Plzně v 6:30 po 411420 na Florenc, příjezd v 8:00, kafíčko, pohodička, odjezd 9:15 po 167109, příjezd do Jablonce n.Nisou v 10:40. Ani jeden z dopravců není zde příliš na paškále.
A k brždění autobusů: spíš si dávají lidi míň pozor ve městě nebo na okresce. A tam zakápnutí z 40km na nulu má taky hezké účinky. Za těch 22 let praxe jsem zažil oba důsledky brždění: Jen loni:
1) myšička slovenského kamionu u Humpolce, 8 stojících se při prudkém brždění udrželo.
2) dítě na ulici ve Strmilově zamenalo pád 3lidí, co chtěli vystupovat a mě zhoupnutí sklopky vyražený zub.
Jo, jo. Život je pes.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10282
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 25. ledna 2009 - 09:42:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono snad jezdí bus po dálnici rychlejc jak po běžné silnici?

Na dálnici se jezdí 100, protože omezovač, mimo dálnici 90. Zásadní rozdíl je ovšem v tom, že pokud jedu z Plzně do Prahy po dálnici, opřu si nějak pohodlně nohu, abych držel pedál v poloze "až na podlahu" a dřiv jak před Zličínem ho nesundám, kdežto na běžné silnici se dá jet 90 jen tam, kde je dlouhá rovná silnice a kde není žádná obec.

Takže určitý rozdíl v tom je.
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10283
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 25. ledna 2009 - 10:09:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za těch 22 let praxe jsem zažil oba důsledky brždění: Jen loni:

... a pokud jezdíš jen meziměsto, tak si můžeš gratulovat. Ve městě si musíš hlídat skoro celou směnu hlídat, kdo ti skáče pod kola a kdo se ti plete do cesty (klid je snad jen večer, v noci a ráno) a ještě musíš počítat, že jakmile šlápneš trošku prudčeji na brzdu, ozvou se z vozu hlasy sdělující něco v tom smyslu, že řidič je vůl a že by měl jezdit nanejvýš tak s tříkolkou.
Umění žít spočívá z devadesáti procent ve schopnosti vyjít s lidmi, s nimiž nelze vyjít.
Rambo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 93
Registrován: 7-2007
Odesláno Neděle, 25. ledna 2009 - 10:13:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kreditové jízdenky a stání v uličce
O tom je přeci konkurence, mně osobně to vyhovuje a při jakémkoli jednání mám stejně před sebou notebook, takže mi nedělá problém zrušit rezervaci. Chápu všechny uvedené důvody, co zde zazněly, ale pokud mi to nevyhovuje, tak zvolím jiného dopravce, máme svobodu ne? Co ale pozoruji okolo sebe, tak to spíše probíhá tak, že cestující stejně běhají na nádraží si lístek koupit ( světe div se on chce mít dopravce ten autobus, pokud není dotovaný, plný) a proti tomu běžet na nádraží je bookace po internetu zlatá. Dále mne osobně vyhovuje, že jsou spoje plně místenkové. Chci cestovat v sedě, a když to nejde po internetu, raději si tu místenku taky zajdu koupit. Potom to dopadne, tak, že mi stojící lidi čumí do notebooku, slyším hlášky, že bych taky mohl pustit tu paní sednout ( nechápu proč, já udělal vše pro to abych seděl, zaplatil si místenku, běžel na nádraží si ji koupit, a mám být konfrontován s člověkem, který sadil na to, že to vyjde?)

Stání v uličce
Kdysi jsme jezdili bez bezpečnostních pásů a taky jsme jezdili. Jenomže ty důsledky. Doba se mění a docela tedy i chápu, proč nevozit lidi na stojáka. Abych nebyl jenom v žlutém tričku, tak stejný problém mají i všichni stewardi v SA. Myslím, že zejména když obsluhují cestující do čtvrté řady, zády ke směru jízdy, že v případě nenadálé události nemají šanci neopustit autobus skrz přední okno, se všemi tragickými následky.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 36
Registrován: 1-2009
Odesláno Neděle, 25. ledna 2009 - 11:13:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Plně místenkové spoje? Tak to už tu i na tom Brně bylo. Je pro to takový hezký symbol R v hranatém rámečku. Pokud by SA změnilo na všech jř na tento a do poznámek uvedlo možnosti rezervace (přímo na jř, ne na nějakém dalším webu), tak by pak už ani nepotřebovali kasy v buse, které je tak obtěžují. A ta úspora peněz: prodat strojky a hned je další peníz na vláčky.
Dusin23
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 246
Registrován: 10-2007
Odesláno Neděle, 25. ledna 2009 - 12:18:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se týká toho stání na dálnici,příjde mě absurdní ohánět se argumentem,že se při brždění cestující neudržej,ale zároveň podporovat stevardku pobíhající ve stovce mezi cestujícíma s horkýma nápojema,to bych viděl jako velký riziko a nesmysl.
Kdysi někdo argumentoval že v letadle taky choděj letušky,jenže tam nahoře nejezděj polský kamioňáci,tam nahoře nejezděj zakomplexovaný troubové kterým když se zdá že jsi pomalu předjížďel tak ti najede před čumák a skočí na brzdy,stav našich silnic nepřekoná snad žádná turbulence,atd....
Co se týká stání tak je pravda že musí být uvedeno v techničáku počet osob na stání,jinak to je za 2000,- za kus + body.Jenom si teď nejsem jistej zda ještě stále platí že při přepravě dětí a stojících cestujících nesmí rychlost překročit 70km/h,pokud toto nebylo zrušeno a stále to platí,tak by potom mohla být pravda že se ze stojícíma lidma na dálnici nesmí protože vozidlo které nemůže z jakého-koli důvodu dosáhnout rychlosti 80km/h,nesmí na dálnici.Jenže pak mě tam neštymujou ty děti...,ale zase jakej školní bus jezdí po dálnici,že?Ale to už se asi do toho moc zamotávám a myslím že kdyby se v tom nějakej právník povrtal,ještě by jsme se divily.
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5250
Registrován: 4-2006

Odesláno Neděle, 25. ledna 2009 - 12:48:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Wlasta ano i já bych ti doporučil spojení co ti vybral Boblick.
ad stání no co k tomu říct.Začnu ostřeji.Pánové kritizující to.To vám nevadí!!! že 15km před Prahou vyjede na dálnici od MB kloubák ČSAD SČ narvanej až po strop cestujícími?Ukažte mi jedinej důkaz kterej zakazuje stání na dálnici.Pokud to busu povoluje tech.průkaz tak takový tlachání je o ničem.Navíc každej kdo nastupuje do busu na stojáka přijmá riziko.Pokud ho nepřijme tak ať zůstane na nástupišti a čeká až třeba zahřmí.
O nebezpečnosti jestli je větší na dálnici nebo běžné silnici.Pořád jenom zmiňujete max rychlost a co se stane.Ale na obyč.silnicích je to ještě nebezpečnější.tam hrozí více rizik od čelního nárazu,až po utržení krajnice.Ukažte mi kolik nehod měli busy na dálnici a kolik na obyč silnici např z uvedených důvodů.
Já vím je to populistické a moderní protestovat proti stání.Ale prosím přestaňte strašit lidi.
Nebo se chceme schovát před každým rizikem.Proč neprotestujete,že vůbec chodíme po ulici,co když se uklouzneme.
ad Rambo a jak se prosím dá změnit dopravce na trase do LBC když říkáš,že má každý právo ho změnit??
A ještě jedna věc když mluvíš o té rezervaci.Uvědomuješ si jaká je v ČR internetová gramotnost.?Já vím ty budeš asi Pražák(případně z jiného velkého města),ale jinde to není ještě tak rozšířené.To také je třeba vidět.Člověk nesmí koukat jen na sebe.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 1-2009
Odesláno Neděle, 25. ledna 2009 - 13:39:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No ano. Každý má právo změnit dopravce na trase Praha - Liberec. A může začít od sebe. Koupit autobus, udělat pár zkoušek, podat žádost o licenci na příslušný krajský úřad. Trvá to jen pár dní. A zde by RJ určitě rád pomohl.
Minibox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 351
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 25. ledna 2009 - 14:34:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechápu, co se tady pořád řeší ohledně jízdenek, kreditovek a tak a proč se do toho tahá už i to, že je v čr internetová (ne)gramotnost. Neumím to s internetem, tak si zajdu na nádraží, nikdo nikoho nenutí pořizovat si kvůli jednomu dopravci počítač s internetem.
Každý má nějaké možnosti a podle toho se zařídí. U některých dopravců holt musím na nádraží do předprodeje nebo to risknout u řidiče, u některých dopravců můžu kromě toho využít sms nebo internet. V čem je problém? Snad je každý natolik svéprávný, že když chce jet autobusem, tak si dokáže nějak koupit jízdenku. Problémy dostat se do autobusů ve vytížené časy/dny tu byly před SA, jsou tu teď a budou i dál - někde kapacita stačí, někde nestačí a nebavím se o linkách kde jezdí žlutí, ale o všech. Stačí se podívat třeba na Zvonařku, když se studenti vrací na víkend domů. Každý se může zařídit jak se mu to hodí - někde má víc možností někde míň.
www.minimodel.cz - nástupce www.minibox.webz.cz

ICQ 262 816 345
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 705
Registrován: 5-2006
Odesláno Neděle, 25. ledna 2009 - 14:53:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: 9:15 odjezd ... chyba lávky, nevejdeš se. Vyprodáno místenkama. Takže cestovat den předem hodinu předem k nejbližší kase AMSu a hodinu zpět. Nebo si to místo rezervovat 3 dny (!) předem přes net. Další nápad?
Martin240025
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1380
Registrován: 1-2006

Odesláno Neděle, 25. ledna 2009 - 15:04:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ke stání.. jde také o kulturu cestování, na regionálce se to dá chvilku vydržet, ale když se někdo nad váma klátí několik hodin a ještě vám čte z novin, tak je to nepříjemný, např viz notebook, jak píše rambo
Rambo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 94
Registrován: 7-2007
Odesláno Neděle, 25. ledna 2009 - 15:14:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Základní požadavek cestujícího je jasný. O mého domu k cíly mé cesty přímým spojem za 1 Kč,-, autobusem, ve kterém mne neotravují ostatní cestující, ve kterém mám či nemám dle nálady film či stewarda, s odjezdem v okamžiku, kdy vyjdu před dům. To však nefunguje a tak všechno ostatní je otázka kompromisu. Bydlím v Praze a na nádraží musím nějak dojet. Mám to mnohem dál (jak km tak časově) než třeba z Liberce do Jablonce. Můžeš jet tedy do Jablonce a potom tramvají, nebo do Rychnova s ČSAD Jablonec a potom vlakem, nebo do Hodkovic a potom s ČSAD Liberec ( to je jen o 10 minut delší než se SA). Neříkej tedy že nemáš jinou možnost.

Víš za tu likvidaci konkurence si můžou sami liberečáci, resp. cestující jezdící na této lince. Měl jsm v domě prodejnu potravin 4*3 mtery. Kupoval jsem si tam ránou kobliky ke snídani a čerstvé rohlíky, ale všechno ostatní jsem kupoval v supermarketu, protože to tam bylo levnější. Zákonitě se prodejna z těch pár koblih neuživila a dneska mohu nadávat jenom sám sobě, že nebudu v supermarketu 30 minut čekat kvůli dvou koblihám. Stejně tak cestující kupodivu začali dávat přednost levnějšímu a kvalitnějšímu spoji. Bylo to tím že ČSAD LIberec krutě zaspalo. Kdyby nabídlo kvalitní služby dříve, tak by se SA na tuto linku tak nehrnul.

K počítačové gramotnosti jsem se chtěl rozepsat, ale naštěstí odpověděl Minibox. Děkuji ušetřil mi psaní, nedokázal bych to napsat lépe.

Takže se vracíme zase zpátky k tomu, že 90% diskusních příspěvků je o tom, zda chci plivat na SA či nikoli.

Ale aby to bylo taky trochu k věci. Tommy jste nějak poučování zaměstanvatelem, jak nebezpečné je pobíhat v uličce? Že to máte horší než letuška si nemyslím, protože tam taky přijdou turbulence a už bez předchozí výzvy leží na stropě, ale jestli máte třeba nějaké signály s řidičem, který vám dá vědět, když se řítí do nějaké šlamastiky a tak.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 1-2009
Odesláno Neděle, 25. ledna 2009 - 15:53:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Wlasta: s těmi místenkami u Honzy Kukly bych to kromě prázdnin neviděl tak horký - a když, tak tedy na stojáka. Nebo na Florenci žádné kafíčko, ale v 8:10 s courákem 530191 do Jablonce, příjez v 10:30.
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5251
Registrován: 4-2006

Odesláno Neděle, 25. ledna 2009 - 16:18:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Minibox pánové to bohužel je o tom zda máš internet nebo ne!!Jinak si s tou vaší kreditovou jízdenkou můžeš víš co.Bohužel tohle pánové podceňujete.Možná se podívejte kdo je především cestujícím SA.Ano mladí lidé,studenti apod.Ti kteří mají přístup k novým technologiím snažší.Já vím,že Rambo tobě se to z Prahy zdá zbytečné.
A ČSAD nic v Liberci nezaspalo.Víš že tam již dávno před příchodem SA jezdily dva Aresy,a patrovej Neoplan??
Jenže český člověk si chce užívat takového toho pocitu já sem pán.Bude mě obsluhovat stewardka,dostanu kafe dostanu sušenku,no co bych proto neudělal.Pohrnou se na mě reklamy i z uší.Tohle patří na mezinárodní linky a ne na linku která jede 70 minut.
Ale jak říkám já to nepotřebuju,úmyslně se těmto službám vyhýbám,reklama na trhlosti mě nezajímá.Já chci cestovat v klidu.A to mi SA není schopna nabídnout.Proto si vybírám jiné dopravce,kteří nedělají z linky pouťovou atrakci.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se me předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 706
Registrován: 5-2006
Odesláno Neděle, 25. ledna 2009 - 16:20:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: bylo to před vánocema. Jenže v 8:10 nevíš, že se v 9:15 nevejdeš. Ale to je jedno. Chtěl jsem tím říct něco jiného.
Jsou zkrátka situace, kdy systém SA obtěžuje a jiné, kdy naopak pomůže. Pokud je poptávka po přepravní kapacitě nižší než nabídka, tak není problém tam ani tam. No a pokud je vyšší (a to se vyloučit nedá), tak se zkrátka na někoho nedostane. A pak je otázka, jeslti ostrouhá ten, kdo si z jakéhokoliv důvodu nezařídil předem místenku, nebo ten, komu se příčí vytasit lokty a přede dveřmi rozdávat konkurentům rány do žaludku. Mně ty rezervace přijdou jaksi civilizovanější...
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 707
Registrován: 5-2006
Odesláno Neděle, 25. ledna 2009 - 16:21:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad stání: Bohužel nemohu souhlasit. Mám tu smůlu (nebo štěstí), že vím něco málo o fyzice i o řízení autobusu. Vím, jak je to s pohybovou energií a se silama působícíma v brzdícím vozidle, zažil jsem jako cestující situaci, kdy to řidič musel zašlápnout v rychosti cca 70km/h a dobře si pamatuju, že jsem se neudržel, i když jsem tu situaci pozoroval. Vím, jak často se autobus rozjede na "běžné" silnici povolených 90, dobře si pamatuju ze zpráv, jak to dopadne, když autobus trefí překážku ve stovce.
Dobře vím, že většině prudkých brzdění dokáže dobrý řidič předejít, ale také vím, že ne všem. A taky vím, jak dopadnul jeden můj dobrý známý, když mu na dálnici udělal myšku kamión. A byl to PAN řidič. Byl, bohužel.
Nediskutuju přitom o předpisech, ale o tom, jeslti jsou ty předpisy správné nebo ne. Ať se to týká kloubáku u Prahy nebo busu jakékoliv barvy. Bral bych to, co píše Dusin23, totiž v případě stojících cestujících omezit rychlost na max. 80 km/h. Jsem přitom ochoten diskutovat, jestli se to má týkat také posádky autobusu, či nikoliv (domnívám se, že ne, ale rozhodně na tom kategoricky netrvám).
Nejde o to riziko vymazat, po tom tady nikdo nevolá a není to ani možné. Jde však o to vyloučit ty situace, kdy je to riziko neúměrně vysoké. A tím stání ve vysokých rychlostech na našich silnicích zkrátka je a žádné sympatie k jedné či druhé barvě na tom nic nezmění. To není populismus, to je fyzika.
Jww
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 12-2008
Odesláno Neděle, 25. ledna 2009 - 16:44:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jen k tomu stání přes dálnici: dovedu si představit tu "atmosféru"+ řeči na nástupišti když zaplníš bus a dál se "cpou" další lidi. A řekneš sorry je mi líto odjíždím bus je plný a nastání neberu. Oni viděj ještě místo v uličce. Jo to jde taky, ale než dojedeš linku je v lepším přídě na vrátnici 10 stížností v horším u vedoucího. Pozitvní je když bus je na stání (v TP) horší je taková LC 956 kde jsou místa jen na sezení a na stání 0, tam když se něco stane tak to odnese řidič na 100%. Tak tímhle bych chtěl apelovat na cestující aby byli rozumný. PS: mluvěj ze mě zkušenosti.
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 343
Registrován: 5-2006
Odesláno Neděle, 25. ledna 2009 - 16:57:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové kritizující to.To vám nevadí!!! že 15km před Prahou vyjede na dálnici od MB kloubák ČSAD SČ narvanej až po strop cestujícími?
To nám určitě vadí, jenže tato linka z Brandýsa n/L na Černý Most je jen převoz místní frekvence, takže jede po dálnici jen 15km a jede průměr jen nějakých 70-80km/hod. Takže tady je menší pravděpodobnost nehody než u dálkových linek.

a jak se prosím dá změnit dopravce na trase do LBC když říkáš,že má každý právo ho změnit??
ČD- sice je to s přestupem, ale pro morouse, který nechtějí kafe, noviny, filmy je to přece vyhovující. A kdo si trvá na cestování busem, ten taky nemusí jezdit jen SA, pouze si tu cestu musí rozdělit na Pha-MB a MB-Liberec, takže taky přestup.

Tohle patří na mezinárodní linky a ne na linku která jede 70 minut.
Tohle je ovšem tvůj názor, některé tady to může poplést, protože to vyzní jako když je to zakázané. Podle mě to patří na všechny dálkové linky mezi něž se trasa Pha-Liberec řadí také.

Proto si vybírám jiné dopravce,kteří nedělají z linky pouťovou atrakci.
Jenže většina cestujících zřejmě tu pouťovou atrakci chce a proto je SA jeden z našich nejvýraznějších tuzemských autobusových dopravců. Je to jen o tom jak je kdo výrazný a jaké si kdo udělá jméno.
Wokodobe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 138
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 25. ledna 2009 - 17:06:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jakým právem mluvíte za většinu? A koho vůbec má být ta většina?
Minibox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 352
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 25. ledna 2009 - 17:22:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ares1: já se nechci a nebudu hádat, ale ten internet na kreditovku/otevřenou jízdenku na rezervaci nepotřebuješ, stačí mobil, v nouzi se to dá zarezervovat i na předprodeji, ale je to myslím za poplatek. Ano, nepopírám, že práce s jízdenkou přes internet je pohodlnější než přes sms, ale nutně ho nepotřebuješ. A mobil je dnes naprosto běžná věc pro všechny generace.
www.minimodel.cz - nástupce www.minibox.webz.cz

ICQ 262 816 345
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 1-2009
Odesláno Neděle, 25. ledna 2009 - 17:55:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Sipi:
Jo většina? Tak naštěstí o tom se SA může jen zdát. 90% přepravených cestujících je na místních linkách a tam - zaplať pánbůh - SA nejezdí (až na jednu vyjímku - k sobě do garáží).
A ve zbytku dálkových linek je poměr tento (vždy ostatní verzus SA): počet spojů 47:5 (viz portal.idos), počet přepravených osob cca 8:1 (ne u všech dopravců lze z veřejných zdrojů dostat přesná data).