K-report
 

Archiv do 7. května 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Automobily, lodě a letadla » Silniční a dálniční síť » Archiv do 7. května 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
534.0454
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.56.182
Odesláno Čtvrtek, 03. dubna 2008 - 14:55:31    Odkaz na tento příspěvek  

*: Děkuji za vysvětlení.
Vlastimil_l: plně s Vámi souhlasím!
"...lijí miliardy jen díky silniční lobby zavání typickou českou závistí..." Napíšu to jinak: pokud dáváme do silnic a dálnic několikanásobně více peněz než do (konkurenční) železnice, tak to není zvýhodňování silniční dopravy?
"...Anonymním hřměním zde na diskuzi to asi nezměníte. ..." Na to už jsem také přišel. A hřměním někde jinde SYSTÉM taky nezměním. I když jste registrovaný, tak jste pro mě taky jenom pouhý anonym...
K mýtu: pokud využiji stávající satelity a nemusim stavět branky, tak v čem je to tak drahé oproti brankám? Objíždění má význam např. při relaci Brno-Plzeň.
"...Přechod mezinárodního tranzitu na železnici je otázkou její (ne)schopnosti..." To je pravda. Mě se třeba líbí švýcarský přístup.
"...Stačí si povšimnout: Na I/7 u Panenského Týnce zemřelo při nehodě tří aut 8 lidí..." taky jste si určitě všiml v ČEM jeli a z toho také vyplývá kolik jich bylo připoutáno. Např. ve starších Ford Tranzitech (pro cca 12 lidí) jsou bezpečnostní pásy pouze v předních řadách...
"...Až dálnicí zeměkouli opředem..."
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 873
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 03. dubna 2008 - 15:13:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Švýcarský přístup=dlouholeté pumpování obrovských investic do železniční sítě.

Na druhou stranu - až donedávna sloužily (a dobře!) ve švýcarských městech běžně tramvaje staré 40-50 let. Tedy žehrat na to, že se u nás modernizují T3 místo nákupu nových vozidel je ve stínu tohoto faktu poněkud mimo. Hold asi umí Švýcaři lépe hospodařit s veřejnými investicemi a jak je všeobecně známo, funguje jim to velice dobře.

ad Kremák: Tak přijď někdy ve čtvrtek do bolevecké Sokolovny a Martin už pro tebe "anonym" nebude.

(Příspěvek byl editován uživatelem M_K.)
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz http://bezdruzickalokalka.cz
Vlastimil_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 126
Registrován: 12-2006
Odesláno Čtvrtek, 03. dubna 2008 - 15:36:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad dálnice: Nemyslím si, že navrhované trasy jsou nesmyslné. Shodneme se na tom, že dálnice D3 na jih místo přetížené a nebezpečné silnice I.třídy má určitě smysl. Alternativní spojení na východ jako odlehčení D1 má také smysl.
A pokud nebudeme stavět dálnice, tak se stane co? Donutíme tím snad řidiče jezdit vlakem? Asi těžko.
A nebo chcete vysvětlovat pozůstalým po obětech dopravních nehod, že se to nemuselo stát, kdyby jejich blízký odmítl jízdu služebním autem a jel vlakem?
MKzB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.207.154.83
Odesláno Čtvrtek, 03. dubna 2008 - 17:23:14    Odkaz na tento příspěvek  

K tomu mýtu na dálnicích: Nedávno jsem o tom mluvil s člověkem, co pracuje u silnic a ten mi sdělil, že systém Kapsch je v současný době technicky fakt lepší, než satelitní systémy, pouze ta smlouva byla napsaná nevýhodně. U satelitních systémů je problém v tom, že zatím nejsou schopny rozlišit, zda auto jede po dálnici, nebo po silnici 3. třídy, co vede vedle dálnice.
534.0454
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.56.182
Odesláno Čtvrtek, 03. dubna 2008 - 23:43:13    Odkaz na tento příspěvek  

M_k: mě se taky na Švýcarsku líbí přístup ke kamionům - žádný po silnici, ale na železnici s nima....
Děkuji za pozvánku. Ještě si to promyslím. Jen se obávám toho, abyste mi to nechtěli vysvětlit hromadně ručně a stručně.
Vlastimil: Já nemam nic proti výstavbě dálnic. Aby dráhy přetáhla lidí z aut(obusů) musí to pro ty cestující být přínos (levnější, luxusnější, rychlejší).
"...A nebo chcete vysvětlovat pozůstalým po obětech dopravních nehod, že se to nemuselo stát, kdyby jejich blízký odmítl jízdu služebním autem a jel vlakem?..." Ne, nejsem sebevrah. Ale pravdou je, že kdyby jel vlakem tak má mnohem větší šanci na přežití.
MKzB: tak na rozlišovací schopnost jsem nepomyslel.
Demon3: o.k. chápu
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 41018
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 04. dubna 2008 - 01:45:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zrovna Švýcarsko má výrazně jiné podmínky, a to nejen geografické.
Ohledně D3 - když je D3 tak nezbytná, tak proč se nestaví v nejpalčivějších úsecích (Tábor - Sobík a další), kde současná silnice je skutečně přetížená (a ne pouze na konci prázdnin a občas i víkendu)? Že by strach, aby se pak třeba nezpochybnila ta nezbytnost? (Pokud za přetíženost berete stav, kdy musíte jet za kamionem „jen” 90, tak sorry, ale to je vyhazování peněz.) Bezpečnost je věc jiná, tam budou odělené směry samozřejmě úplně někde jinde.
A ještě k ceně staveb - nechcí říkat, že nejsou zbytečně drahé (to jsou velmi pravděpodobně nejen v ČR), ale zkuste se taky podívat, co vše se do ceny stavby započítává. Pak to totiž může být srovnávání švestek se slivovicí.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1962
Registrován: 12-2005

Odesláno Pátek, 04. dubna 2008 - 08:48:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pravdou je, že kdyby jel vlakem tak má mnohem větší šanci na přežití.
Ano pravda to je že vlak při srážce s autem většinou vítěží... ale zase víte jak blbě se řídí vlak po dálnici? A to se teď nebudem raději ani bavit o parkování s vlakem ve městě
Komu se to nelíbí, ať mi ... ... vleze na záda.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 41032
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 04. dubna 2008 - 12:21:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, zase obvykle zaparkuješ na první pokus a na předem stanoveném místě. :-O I když teda některé jistoty (zejména v Plzni) bych si občas i odpustil.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2160
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 04. dubna 2008 - 15:55:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

534.0454: pokud dáváme do silnic a dálnic několikanásobně více peněz než do (konkurenční) železnice, tak to není zvýhodňování silniční dopravy?

Jenže silnice a dálnice ty peníze potřebují (čímž nepíšu, že železnice nikoliv). Rozsah silniční a dálniční sítě v ČR je asi 55 000 kilometrů, železnic je necelých deset tisíc. Pokud použiji vaši logiku o rovnoprávnosti, tak by do silnic mělo jít pětkrát více prostředků. Takhle srovnávat to ale nelze. A vzájemné zvýhodňování? Tím, že město postaví cyklostezku, tak diskriminuje auta? A tím, že ministerstvo vnitra nakoupí hasičská auta, tak diskriminuje policii?

I když jste registrovaný, tak jste pro mě taky jenom pouhý anonym...

Jenže rozdíl mezi námi dvěma je v tom, že o mně většina zdejších diskutujících ví, jak vypadám, jak se jmenuji a jaké zastávám názory a mé vystupování v diskuzi s tím koresponduje. O vás nevíme nic.

Jen se obávám toho, abyste mi to nechtěli vysvětlit hromadně ručně a stručně

Ne, ne, toho se určitě nebojte. Komunistickou myšlenku, že opačný názor je třeba zlikvidovat hrubou silou já rozhodně nesdílím.

taky jste si určitě všiml v ČEM jeli a z toho také vyplývá kolik jich bylo připoutáno. Např. ve starších Ford Tranzitech (pro cca 12 lidí) jsou bezpečnostní pásy pouze v předních řadách...

Porovnával jsem dva extrémní případy, aby to na nich vyniklo. Fakt je ten, ža na kilometr dálnice připadá méně nehod, mrtvých a zraněných a to navzdory (i několikanásobně) větší hustotě provozu, než na silnici nižší třídy.
Technologie zítřka vás naučíme už dnes! ČVUT v Praze

RegioMap Plzeňského kraje (první v HTML podobě)
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 41047
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 04. dubna 2008 - 16:56:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A čísla pro srovnání čtyřproudových silnic první třídy s oddělenými směry (vyjma silnic rychlostních) s dálnicemi bys neměl?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2163
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 04. dubna 2008 - 17:13:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_z, č.41047: Tam jsou ty údaje srovnatelné, ale my tu přece nestavíme dálnice jako náhradu za čtyřproudé silnice I. třídy, takže k čemu by to bylo?
Technologie zítřka vás naučíme už dnes! ČVUT v Praze

RegioMap Plzeňského kraje (první v HTML podobě)
534.0454+935.070
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.56.182
Odesláno Pátek, 04. dubna 2008 - 17:31:42    Odkaz na tento příspěvek  

Na trianglu Radyňská je zákaz zastavení - bude výluka? Na 215 nejde boční Buse. Na 1 jezdí Prazdroj a Kiss. Hlavně, že máme P.O.D. Dveřmi už netáhne. Teď už táhne pouze okolo nich. No prostě taková klasická Plzeň očima rejpala.

"...Tím, že město postaví cyklostezku, tak diskriminuje auta?..." Ano, pokud bychom na Karlovarský udělali z jednoho pruhu cyklostezku. Ne, to je jen šance pro cyklisty, kteří se bojí aut.
Netvrdím, že MUSÍME dělit peníze 1:5, 1:10... A kolik se vlastně naleje do dráhy? Zná někdo vůbec přesná čísla? Systém nikdy nemůže být nastaven správně a spravedlivě pro všechny.
"...Takhle srovnávat to ale nelze. A vzájemné zvýhodňování?..." Dobře napíšu to jinak. Např. pokud budu chtít něco převést z bodu A do B (štěrk, kontejnery...) a budu mít na výběr kamion a vlak. Když mi postavíte okolo fabriky silnici I. třídy (což je skoro dálnice), krajní příklad, tak to bude rychlejší než po rozmlácené železnici "60". Silnice a železnice jsou prostě konkurenty hlavně v dálkové a velkoobjemové přepravě. A dál to řešit nemá cenu, stejnak to nevyřešíme.
"...A tím, že ministerstvo vnitra nakoupí hasičská auta, tak diskriminuje policii?..." Ne, ale policisté si mohou být jisti, že jednoho krásného dne taky dostanou nová (potřebná) vozidla.
Jsem rád, že nesdílete komunistické myšlenky. Je pravda, že mě tady skoro nikdo nezná osobně (kromě 1), ale jaké (potrhlé) názory zastávám se dá vyčíst z mých příspěvků. Fantomase, Zora, Supermana, Batmena taky téměř nikdo neznal. Já se k nim taky nepřirovnávam (neumím létat ). No a vy se tu potkáváte s "šíleným" kremákem. Ješte musim dobrat vodu do tendru v Plasích . Přihodim pár lopat duchcovskýho, abych nadělal páru. Počkám na vykřižování s libereckým rychlíkem a můžu konečně jet! Dnes mám "dálkovej" do Žatce.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 41049
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 04. dubna 2008 - 17:33:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ML:
Právě proto. Pokud opravdu jde o kapacitu a bezpečnost, proč se všude staví dálnice nebo rychlostní silnice (silnice 1. třídy pro motorová vozidla) s parametry západoevropských dálnic? Mluví se o spojení krajských měst dálnicemi a i v koncepčních materiálech to tak je. Opravdu se jedná o hospodárné vynakládání veřejných prostředků?
Souhlasím, že nejlevnější možnost nebývá tou nejlepší, ale opačný extrém asi taky ne. (Já vím, dálnice je pro voliče mnohem přitažlivější...)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 41050
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 04. dubna 2008 - 17:39:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se týče železniční sítě, tak ta čísla samozřejmě známa jsou. Já si jen pamatuji, že např. náklady na řízení provozu a zabezpečovací zařízení (tedy i přejezdová zabzař) jsou plně hrazeny polatky za použití dopravní cesty (i přes výraznou podfinancovanost této oblasti v letech minulých).
S náklady na údržbu dopravní cesty to tak slavné není. Tady jsou veřejné peníze nutné, síť je v naprosto otřesném stavu, i když se to pomalu zlepšuje a dostáváme se aspoň na úroveň v západní Evropě obvyklou (ale nic extra, „před Evropou” jsme asi tak akorát v plnění norem u nových nebo modernizovaných staveb).

Ale to už opět docela dost vybočujem z tématu o šalinách...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


534.0454+935.070
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.56.182
Odesláno Pátek, 04. dubna 2008 - 17:50:25    Odkaz na tento příspěvek  

H. Š.: DĚKUJI!
M. Z.: DĚKUJI! PĚKNÝ PŘÍSPĚVEK.
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4286
Registrován: 8-2002

Odesláno Pátek, 04. dubna 2008 - 17:58:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ:
my plzeňácí to přežijem a rádi se dozvíme info i z jiných oborů
dědkovo A.Á.čko :-)
stav k 27.10.2007
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2164
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 04. dubna 2008 - 18:49:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_z, č.41049: Ono nejde jen o ta středová svodidla. Dálnice má mimo jiné širší pruhy, plynulejší oblouky, mírnější stoupání a klesání, pevnější skladbu vozovky, která odolává vyššímu předpokládanému zatížení (tedy vyšší kapacitu) a také se na ní častěji objevují silničáři, aby zkontrolovali, zda-li je vše v pořádku a v případě nějaké mimořádnosti je na ní rychleji proveden zásah. To jsou všechno vlastnosti, které jsou pro páteřní síť každého státu nezbytné (jak to vypadá, když úlohu dálnice musí plnit "obyčejná" rychlostnice vidíme mezi Vyškovem a Olomoucí). U nás jsou dálnice navrženy jen jako paprsky z Prahy na všechny strany plus odbočka na Slovensko. Tedy žádný zbytečný směr, kterému by stačila jen komunikace R či S. A ostatní doplňující trasy se přeci staví v úspornějších paramatrech rychlostnic, některé jen jako čtyřproudé "esko" (třeba plzeňské dálniční přivaděče).

Slovo dálnice sice přitažlivější pro voliče je, ale fakt je také ten, že běžný volič považuje za dálnici jakoukoli čtyřproudou silnici s oddělenými směry, takže tady bych nějaký záměr nehledal.
Technologie zítřka vás naučíme už dnes! ČVUT v Praze

RegioMap Plzeňského kraje (první v HTML podobě)
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1964
Registrován: 12-2005

Odesláno Pátek, 04. dubna 2008 - 21:58:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

myšlenku, že opačný názor je třeba zlikvidovat hrubou silou já rozhodně nesdílím
Hlavně ani nesdílíš tu hrubou sílu
Komu se to nelíbí, ať mi ... ... vleze na záda.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 41067
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 05. dubna 2008 - 03:12:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ML:
Reagoval jsem hlavně na následující tvrzení: Páteřní síť dálnic a rychlostních silnic představuje v podstatě paprskovitě se rozbíhající komunikace z hlavního města do regionů, doplněné o pražský okruh a republikový okruh, tvořený R35 a D1. Jak upozornil Brunclík, neznamená dokončení páteřní sítě konec výstavby dálnic v Česku. Na základní komunikace se budou v budoucnu napojovat další, například mezi krajskými městy.

Jinak máš samozřejmě pravdu. Ale to vše je z větší části způsobeno především vyšší návrhovou rychlostí. Jsou místa, kde není problém ty přísnější parametry splnit bez výraznějšího nárůstu nákladů oproti základní verzi, ale jinde bych se do nějakých větších staveb nepouštěl, pokud to nebude na nějakém velmi důležitém a ještě nepokrytém směru.
D1 si zálohu zaslouží, ale třeba dublování D3 prostřednictvím R4 a dost velkorysých staveb na I/20 (zrovna úsek nad Pískem se na první pohled od dálnice téměř neliší a křižovatka na Nové Hospodě stojí za prohlídku). Výše uvedenou citaci beru samozřejmě s velkou rezervou, jde nejspíš hlavně o PR.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1830
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 05. dubna 2008 - 12:16:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Další díl z článků MF Dnes na téma R35...

R 35 bude stát 60 miliard

Rychlostní silnice R 35 z Liberce přes Pardubický kraj na Moravu má být hotová do roku 2020

Pardubice - Výstavba rychlostní komunikace R35 spojující čtyři české a moravské kraje bude stát odhadem 60 miliard korun. Peníze na její stavbu zřejmě půjdou ze státní kasy, z evropských fondů, od soukromých firem i z úvěru.

Na čtvrteční konferenci k páteřní komunikaci R35 to uvedl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Alfred Brunclík.

Budoucí silnice R35 spojí Liberec přes území Královéhradeckého, Pardubického a Olomouckého kraje s Lipníkem nad Bečvou na Přerovsku. Některé úseky jsou již hotové nebo jsou ve výstavbě, k úplnému dokončení zbývá postavit z celkových 269 kilometrů ještě asi 180 kilometrů komunikace, čímž se R35 stane nejdelší čtyřpruhovou komunikací v zemi.

První část silnice bude hotová už letos První část R35 by měla být hotová už v příštím roce. Jde o dálniční přivaděč Opatovice - Sedlice společně s mimoúrovňovou křižovatkou. Další úseky se plánují stavět v rozmezí let 2010 až 2016.

Podle Brunclíka bude R35 druhým velkokapacitním propojením Čech a Moravy po dálnici D1. Již dnes je v některých úsecích intenzita dopravy na stávající silnici I/35 enormní a převyšuje provoz například na dálnici D2 z Brna na Slovensko. Hustota provozu na D1 u Prahy je 100 tisíc vozidel denně, ve střední části na Vysočině projede zhruba 40 tisíc aut denně. Po otevření středního úseku R35 mezi Hradcem Králové a Olomoucí by se na ni mohlo přesunout z D1 až 14 tisíc vozidel. Přemysl Michálek ze Státního fondu dopravní infrastruktury řekl, že dokončení silnice v roce 2013 je vysoce optimistický plán.

„Harmonogram výstavby je velice odvážný,“ uvedl Michálek.

Zároveň upozornil na skutečnost, že s penězi z evropských fondů nelze počítat u úseků R35, které by se začaly stavět po roce 2013, kdy končí současné plánovací období Unie.

Na závěr konference podepsali zástupci Pardubického, Královéhradeckého, Olomouckého a Zlínského kraje spolu s představiteli ŘSD a SFDI společnou deklaraci k rychlostní silnici R35. Ta má kodifikovat, jak si stát a kraje představují harmonogram výstavby komunikace a svou úlohu během stavby.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj
Autor: (ČTK)
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1832
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 05. dubna 2008 - 12:27:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R35 má přednost, řekl stát

DŮLEŽITÁ SPOJKA Rychlostní silnice R35 spojí východ a západ republiky a umožní tak alternativní spojení střední a severní Moravy s Prahou. Když vše půjde dobře, bude se po ní jezdit už v roce 2017.

Střední Morava - Řidiči ze střední Moravy přestanou nadávat na špatné cestování do Prahy a dál na sever Čech. A už jsou zastánci cesty přes Hradec Králové, nebo po věčně přetížené dálnici D1 přes Brno. Kdy se dočkají změny k lepšímu, ovšem závisí na rychlosti výstavby silnice R35 mezi Mohelnicí a Hradcem Králové. Podle optimistické varianty bude dokončená v roce 2016, pesimistická počítá spíš s rokem 2020.

„Každopádně R35 je jedna z našich hlavních priorit,“ říká náměstek ministra dopravy Ivo Vykydal. Vedle rychlejší jízdy do Prahy spojí nová silnice také sever Moravy a Čech a urychlí tak cestu do Německa. Zastupitelé měst a obcí Pardubického kraje se spolu s představiteli tamního hejtmanství dlouho nedokázali shodnout na trase R35. Vše došlo tak daleko, že ministerstvo dopravy vyřadilo stavbu ze seznamu priorit. Po schválení takzvané jižní trasy se R35 do seznamu státních priorit vrátila.

Teď představitelé státu a krajů, přes které nová část R35 povede, podepsali deklaraci, kde je stanoven rámcový postup výstavby. „Když vše půjde dobře, bude se po rychlostní silnici R35 v celé délce jezdit už v roce 2017,“ sdělil šéf Ředitelství silnic a dálnic Alfréd Brunclík.

Podle něj je potřeba s výstavbou spěchat, protože doprava stále houstne a situace na dálnici D1 se stává neudržitelnou. U Prahy projede po D1 denně sto tisíc aut, přes Vysočinu čtyřicet tisíc aut denně. Po otevření R35 se dálnici D1 výrazně uleví. „Po dokončení středního úseku rychlostní silnice R35 mezi Hradcem Králové a Mohelnicí se sem z D1 přesune až čtrnáct tisíc vozidel,“ podotkl Brunclík.

Řidičům výrazně pomůže už první úsek mezi Opatovicemi a Sedlicemi, který se otevře autům už v příštím roce, včetně mimoúrovňové křižovatky u Opatovic. Další úseky se budou stavět v letech 2010 až 2016.

Střední Moravě chybí úsek z Mohelnice do Vysokého Mýta Na střední Moravě je zatím izolovaný úsek R35 mezi Lipníkem nad Bečvou, Olomoucí a Mohelnicí. Je potřeba vybudovat ještě trasu z Mohelnice na hranici Pardubického kraje, která je součástí úseku Vysoké Mýto-Mohelnice. Trasa se vyhne nebezpečnému stoupání na Studenou Loučku, které je „noční můrou“ především pro řidiče kamionů. Sjezd k Mohelnici nezvládla už řada kamionů a několik jich havarovalo přímo v Mohelnici.

„Úsek Vysoké Mýto-Mohelnice se bude stavět v letech 2013 až 2015. S částí Mohelnice-Studená Loučka se počítá na závěr této etapy,“ sdělil Petr Polášek, radní Olomouckého kraje zodpovědný za dopravu. Trasa R35 je sice známá, zatím ale stát nemá vykoupené všechny pozemky od soukromníků. „Stačí několik majitelů, kteří si postaví hlavu, a může to znamenat několikaleté zdržení,“ upozornil poradce ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury Přemysl Michálek. V Česku totiž stále neexistuje zákon umožňující vyvlastnit pozemky ve veřejném zájmu. Pokud se úřadům nepodaří všechny pozemky včas získat, může dojít na „pesimistický“ termín dokončení - rok 2020.

Až bude čtyřpruhá silnice R35 dokončena, bude nejdelší rychlostní silnicí v Česku. Zatím je hotova zhruba z jedné třetiny. Vede z Lipníku nad Bečvou přes Olomouc, Mohelnici, Moravskou Třebovou, Hradec Králové a Turnov do Liberce. Měří přes 250 kilometrů a včetně stavby několika silničních přivaděčů přijde na sto padesát miliard korun.

* Přivaděče k R35 Které silnice slíbil stát postavit?

1. Z Vysokého Mýta do Chocně Do Chocně povede od mimoúrovňové křižovatky v Zámrsku nová silnice a obchvat Chocně.

Z Chocně do Žamberka je třeba modernizovat krajskou silnici.

Proti přivaděči už protestují obyvatelé Dlouhoňovic, kteří sepsali petici.

2. Z Litomyšle k České Třebové Směrem od Litomyšle k Ústí nad Orlicí povede nová, deset kilometrů dlouhá silnice. O její trase nyní politici jednají.

3. Z Opatova do Lanškrouna Buduje se nový obchvat Opatovem.

Je také potřeba zmodernizovat silnici první třídy vedoucí do Lanškrouna.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední Morava
Autor: ROSTISLAV HÁNYŠ
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1833
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 05. dubna 2008 - 12:29:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trošku z jiného soudku.

Spojka propojí dvě výpadovky na Ostravu

Opava - Sen řidičů, že od opavského hypermarketu Globus projedou k výpadovce na Hlučín a Ostravu co nejkratší cestou, aniž by museli projíždět centrem Opavy, se začíná měnit ve skutečnost. Koncem dubna se plánuje zahájení dlouho očekávané stavby spojky S1, která povede od kruhové křižovatky před Globusem a propojí silnici I/11 z Ostravy přes Hrabyni s cestou I/56 vedoucí z Opavy přes Hlučín do Ostravy.

„Tato stavba má odvést tranzitní dopravu mimo město. Celková délka silnice je 1,756 kilometrů a její dokončení je plánováno v listopadu roku 2010,“ přiblížil náměstek opavského primátora Pavel Mališ. Ke stavbě již vydal povolení jak krajský úřad, tak opavský magistrát. Proběhla i soutěž na zhotovitele stavby a v březnu byly podepsány smlouvy. Silnice s pěti mosty přijde asi na 770 milionů korun.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severni Morava a Slezsko
Autor: (mel)
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2166
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 05. dubna 2008 - 14:07:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_z: D1 si zálohu zaslouží, ale třeba dublování D3 prostřednictvím R4 a dost velkorysých staveb na I/20 (zrovna úsek nad Pískem se na první pohled od dálnice téměř neliší a křižovatka na Nové Hospodě stojí za prohlídku)

Ono to jako dublování vypadá, ale ono nejde jen o napojení Českých Budějovic na Prahu, což by nepochybně zvládla dálnice zhruba v trase řeky Vltavy. Napojení na dálniční síť ale potřebují i aglomerace "po cestě", zejména Táborsko, proto je účelné vést D3 tudy. Pro obsluhu druhé části jižních Čech, Písecka a Strakonicka je navržena úspornější R4, spojení této oblasti s jihočeskou metropolí zajišťuje I/20, která se od osmdesátých let modernizuje. Jižní Čechy jsou lidnaté a rozlehlé a proto potřebují pokrýt dvěma komunikacemi dálničního typu. Jednou plnohodnotnou, jednou doplňkovou a to ještě jen v části trasy, ve zbytku jen moderní silnicí I. třídy.

MÚK Nová Hospoda znám už z výkresů, laické veřejnosti může přijít trochu megalomanská, fakt je ale ten, že způsob, jakým se zde doposud křížily (resp. vnořovaly jedna v druhou) silnice I/4 a I/20 byl naprosto nedostatečný a bylo třeba jej řešit. Konečná podoba novohospodské křižovatky řeší všechny neduhy předchozího stavu. Jen zde mám trochu obavy z vjetí do protisměru na rozštěpových větvích.
Technologie zítřka vás naučíme už dnes! ČVUT v Praze

RegioMap Plzeňského kraje (první v HTML podobě)
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 41088
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 05. dubna 2008 - 16:16:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, na Nové Hospodě jsou hlavně velmi nepříjemné horizonty (hlavně asi v noci to musí být zajímavé, snad to bude ještě nějak vyznačeno), celkově stavba budí dojem provizoria připraveného na dokončení, až se tam setkají čtyřpruhové komunikace. Nyní je tam situace bohužel docela nepřehledná.
Jinak vcelku souhlasím, jen si myslím, že už za Milínem (nebo za obcí Lety) už bude čtyřpruh zbytečně kapacitní, takový provoz tam není a nelze očekávat, že po dokončení D3 bude (a to navíc v situaci, kdy nejspíš stále není jasné, co bude na rakouské straně E55).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2167
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 05. dubna 2008 - 20:37:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Před nedávnem jsem touto křižovatkou projížděl, shodou okolností jednou za světla (na Písek) a jednou za tmy (na Plzeň). Dojem určité nepřehlednosti jsem zejména v druhém případě měl také. O křížení dvou čtyřpruhů ale nepůjde, současná podoba je víceméně definitivní (s vyjímkou navazujících přeložek na Prahu a Plzeň).
Technologie zítřka vás naučíme už dnes! ČVUT v Praze

RegioMap Plzeňského kraje (první v HTML podobě)
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2479
Registrován: 10-2005

Odesláno Pondělí, 07. dubna 2008 - 00:18:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak: Konečně! Tak dlouho odkládaná S1!!!
V okamžiku zrození jsme odsouzeni k trestu smrti.
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

PŘES 730 FOTOGRAFIÍ OPAVSKÝCH VOZŮ Þ http://www.mhdopava.ic.cz/

ICQ: 176653451
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1845
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 08. dubna 2008 - 21:29:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opaváček - Opavu teda moc neznám, ale umím si představit, že ten provoz přes město už musí být neúnosný...tak doufejme, že obchvat či spojka bude co nejdřív.
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1846
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 08. dubna 2008 - 21:30:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opět článek k R35, opět MF Dnes, tentokrát z Libereckého kraje:

Dálnice R35 přijde na 60 miliard

Liberecký kraj - Výstavba rychlostní komunikace R35 spojující čtyři české a moravské kraje od Liberce s Lipníkem nad Bečvou na Přerovsku bude stát odhadem 60 miliard korun. „Peníze na stavbu zřejmě půjdou ze státní kasy, z evropských fondů, od soukromých firem i z úvěru,“ uvedl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Alfred Brunclík.

V Libereckém kraji se R35 týká zhruba pětadvacetikilometrového úseku mezi Turnovema Jičínem. Původně chtěl kraj táhnout dálnici mezi Kozákovem a Troskami. Proti tomu se ale zvedla obrovská vlna odporu mezi obyvateli Českého ráje i ochránci přírody. Kraj situaci řeší již několik let a zatím stále není jasné kudy trasa povede. Úřad se musel vrátit úplně na začátek a vytváří nový územní plán, který se nyní jmenuje „zásady územního rozvoje“.

Peníze na silnici má dát stát, Unie i soukromé firmy

„Ministerstvo životního prostředí vydalo pokyn, že kraj musí posoudit všechny varianty silnice,“ informovala Martina Kovaříková ze sdružení Pro Ktovou, které je proti trase pod Troskami. Podle nich by dálnice rozpůlila Český ráj, zničila přírodu i krajinu. V boji proti severní variantě dálnice některé obce podél ní vydaly stavební uzávěry.

„Nyní jsme zadali studii dopravních modelů všech čtyřmožných variant trasy. Dokument ukáže na jejich výhody a nevýhody,“ vysvětlil posun v jednání krajský radní pro dopravu Vladimír Richter. Až bude studie hotová, vybere kraj dvě nejlepší dopravní řešení a ty bude dále prověřovat. Nyní jsou tak ve hře dokonce čtyři varianty. Superseverní trasa vede kolem Železného Brodu a Semil. Kritizovaná severní varianta spojuje Turnov a Jičín středem Českého ráje. Jižní trasa kopíruje jižní hranici chráněné krajinné oblasti Český ráj. „Superseverní vychází od Mladé Boleslavi,“ shrnul výčet radní. A která je podle Richtra nejlepší? „Jakákoli. Ale už aby byla hotová. R35 kraj potřebuje,“ uvedl.

Některé úseky celé dálnice jsou již hotové nebo jsou ve výstavbě, k úplnému dokončení zbývá postavit z celkových 269 kilometrů ještě asi 180 kilometrů, čímž se R35 stane nejdelší čtyřpruhovou komunikací v zemi.

První část R35 by měla být hotová už v příštím roce. Jde o dálniční přivaděč Opatovice - Sedlice společně s mimoúrovňovou křižovatkou. Další úseky se plánují stavět v letech 2010 až 2016.

Podle Brunclíka bude R35 druhým velkokapacitním propojením Čech a Moravy po dálnici D1. Již dnes je v některých úsecích intenzita dopravy na stávající silnici I/35 enormní a převyšuje provoz například na dálnici D2 z Brna na Slovensko. Hustota provozu na D1 u Prahy je 100 tisíc vozidel denně, ve střední části na Vysočině projede zhruba 40 tisíc aut denně. Po otevření středního úseku R35 mezi Hradcem Králové a Olomoucí by se na ni mohlo přesunout z D1 až 14 tisíc vozidel.

Přemysl Michálek ze Státního fondu dopravní infrastruktury řekl, že s penězi z evropských fondů nelze počítat u úseků R35, které by se začaly stavět po roce 2013, kdy končí současné plánovací období Unie.

***

Některé úseky jsou již hotové nebo ve výstavbě, k úplnému dokončení zbývá postavit z celkových 269 kilometrů ještě asi 180 kilometrů.

O autorovi| (ČTK, frk) s využitím ČTK

(Příspěvek byl editován uživatelem janatak.)
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2481
Registrován: 10-2005

Odesláno Středa, 09. dubna 2008 - 12:14:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z Opavy do Ostravy: deset minut!

Jako fakt, konečně se něco začíná dít. Doufejme, že to výjde. Léta se na Opavu z tohoto hlediska kašlalo.
V okamžiku zrození jsme odsouzeni k trestu smrti.
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

PŘES 730 FOTOGRAFIÍ OPAVSKÝCH VOZŮ Þ http://www.mhdopava.ic.cz/

ICQ: 176653451
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1863
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 10. dubna 2008 - 12:24:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opět něco k R35...

Litomyšli stačí jedna křižovatka

Litomyšl - Pokud opravdu povede kolem roku 2015 kolem Litomyšle nová rychlostní komunikace R35, řidiči tam nebudou mít k dispozici dvě mimoúrovňové křižovatky, ale jen jednu. Předběžně se na tom shodli zástupci kraje, města a projektantů.

V původní variantě, na níž se dohodla v roce 2006 vláda s Pardubickým krajem, byly u města dvě mimoúrovňové křižovatky. Litomyšl západ u Nedošína a Litomyšl východ u Němčic. Nyní se počítá s jedinou - východní. „Nyní preferujeme jenom jednu mimoúrovňovou křižovatku, přes níž se napojí Česká Třebová. Navíc chceme, aby křižovatka byla od nás dál, trochu víc na západ u Kornic,“ uvedl starosta Litomyšle Michal Kortyš.

Proč ale Litomyšl dobrovolně žádá jednu křižovatku namísto dvou? Navíc ani jediná mimoúrovňová křižovatka za městem by tamním řidičům podle plánu litomyšlské radnice ve skutečnosti nesloužila a vznikla by jen pro napojení Orlickoústecka. „Nijak nestojíme o to, aby do Litomyšle vedla nová cesta od mimoúrovňové křižovatky. Byl by to další zářez v okolí Litomyšle,“ uvedl Kortyš.

Výjezd z města bude téměř stejný jako dnes Město prosazuje, aby se do Litomyšle dalo sjíždět ze silnice R35 ve směru od Vysokého Mýta i ve směru od Olomouce v místech, kde se nová R35 odpojí od trasy stávající silnice I/35. Dva napojovací body Litomyšli stačí. Pro řidiče by se oproti současné době mnoho nezměnilo. Kdo by chtěl jet z Litomyšle směrem na Mýto, jel by po stejné silnici jako nyní a za městem by se napojil na R35. Ve směru na Olomouc by to fungovalo stejně. Ovšem řidiči z Orlickoústecka by museli jet do Litomyšle na mimoúrovňovou křižovatku, vyrazit směrem na Mýto a pak se zase vracet do Litomyšle. Možná by pro ně potom bylo jednodušší využít současnou silnici.

Zatím není jasné, jak se na plán Litomyšle budou dívat okolní obce. „Nikdo s námi nejedná, nikdo se nás na nic neptá, oficiálně nevím nic,“ uvedl starosta Němčic Josef Racek.

Příprava trasy silnice R35 ukázala, že doprava na silnici I/35 vedoucí středem Litomyšle se nezklidní tolik, jak tamní radní doufali. Řidiči jedoucí z jihu od Poličky se totiž na čtyřproudovou komunikaci nedostanou jinudy než právě přes Litomyšl. „Máme s tím problém, ale jinak vymyslet se to zřejmě nedá,“ řekl Kortyš.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1872
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 12. dubna 2008 - 12:50:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dálnice do Vídně má vést Mikulovem. Bursíkovi navzdory
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1905
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 18. dubna 2008 - 18:41:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Novinky z I/53, tahu z Pohořelic do Znojma...

Farmář přestal bránit obchvatu Lechovic

Lechovice - Poslední velká překážka bránící stavbě obchvatu Lechovic na Znojemsku padla. Majitel zdejší koňské farmy Jaroslav Kroutilík souhlasil s odprodejem pozemku, který je pro obchvat klíčový. Včera o tom informovala Česká televize. Obchvat obce bude první z pěti etap rekonstrukce asi třicetikilometrového úseku jedné z nejvytíženějších silnic kraje z Pohořelic do Znojma. Opravy nebezpečného tahu, jemuž se přezdívá silnice smrti, přijdou na více než 1,5 miliardy korun.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava
Autor: (duch)
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1914
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 19. dubna 2008 - 12:08:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

I/50:

Projet Bučovice? Horor

Dlouhé kolony kvůli opravám kanalizace. Situace se zhorší, bude objížďka

Bučovice - Takovou rychlost, jakou včera projížděly automobily Bučovicemi, už tachometr ani není schopen zaznamenat. Kolona se ve směru od Brna začala tvořit již u Maref a čtyři kilometry jela auta neuvěřitelných osmnáct minut.

A to nyní stavební práce blokují provoz na mezinárodní silnici E50 v Bučovicích jen na malém úseku, který se zatím navíc objíždí jen v jednom směru. Brzy bude mnohem hůř. Kdo bude chtít jet po hlavním tahu mezi Brnem a Uherským Hradištěm, toho čeká od poloviny května objížďka přes Kyjov, a to až do listopadu příštího roku.

„V polovině května se začne budovat ve městě kanalizace, po ní bude následovat oprava rychlostní silnice. Ta se tady musí kvůli tomu uzavřít,“ vysvětluje vedoucí odboru dopravy na bučovické radnici Zdeněk Kolaja.

Generální opravu silnice v Bučovicích potřebuje jako sůl. „Jezdím po celé zemi, ale tak vyjeté koleje na vozovce jsem snad ještě nikde neviděl. A dnes jsem na ní málem vjel i do díry jako vrata. Pro řidiče jsou Bučovice očistec a ani nechci pomyslet na to, jak se těm lidem tady bydlí. Já bych tady nebyl ani den,“ vyprávěl včera své dojmy z Bučovic u pumpy za městem řidič Jan Veselý z Jihlavy.

Bučovicemi nyní projíždí asi dvacet tisíc aut denně. „Loni v srpnu jsme se školáky počítali zvlášť kamiony a za hodinu jich bylo pět set,“ říká Kolaja.

„Pod okny budou pro změnu burácet sbíječky, ale aspoň auta nikoho na silnici nesrazí,“ těší se na uzavírku Marie Spáčilová z Bučovic. Automobilů si mezitím užijí jinde: v Archlebově, Žarošicích, v Kyjově a dalších obcích, přes které se budou Bučovice objíždět.

„Opravu padesátky bychom zvládli dříve než za osmnáct měsíců, ale brzdí nás budování kanalizace ve městě,“ uvedl ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic Jiří Rupp.

Na rychlostní silnici však chystají pro řidiče i další „lahůdky“. Jakmile skončí oprava v Bučovicích, budou zase přes hory doly objíždět nedaleké Nesovice.

Pokračování na str. B2

Projet Bučovicemi? Horor pro řidiče

Pokračování ze strany B1

I po tak rozsáhlé akci zůstane silnice R50 zatím ve stejné trase. Její přeložka, která má vést blíže bučovickému zámku, se chystá. „Dohodli jsme se již s památkáři, požádali o vydání územního rozhodnutí, ale kdy se začne stavět, to si zatím říci netroufám,“ uvedl Jiří Rupp.

I když silnice zůstane zatím na původním místě, přece jen se při opravě trochu promění. „Nejostřejší zatáčka se narovná, už se tam kvůli tomu zboural jeden dům. Dostane také nový povrch, lepší odvodnění a počítáme s tím, že v ní budou nasvětlené přechody, které mají například ve Švédsku a v Rakousku. Chceme tak zabránit dalším nehodám. Loni na přechodu srazil kamion ženu a k menším či větším kolizím tam dochází velmi často,“ uvedl Zdeněk Kolaja.

Velmi nebezpečná je i křižovatka v Nesovicích, která je součástí tahu. „Řešíme tam ještě výkupy dvou domů a připravujeme dokumentaci pro územní rozhodnutí. Dřív než v roce 2010 ji stavět asi nebudeme,“ uvedl Rupp. Křižovatce padne za oběť vila, dosavadní pálenice i „dílna“ zahrádkářů, ve které moštují ovoce a vaří povidla. „O pálenici nepřijdeme, nastěhuje se do jiného objektu a jiné prostory hledáme i zahrádkářům,“ uvedl starosta Nesovic Vítězslav Raška. „Ideální by byl podchod, ale na ten obec nemá. V každém případě to bude lepší než dnes,“ dodal.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava
Autor: HELENA VACULOVÁ
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1919
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 20. dubna 2008 - 10:16:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odpůrci D8 uspěli u soudu. Pozdě, dálnice se už staví
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 41588
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 20. dubna 2008 - 23:12:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Investice do dálnic loni klesly o devět procent na 22 miliard Kč
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 375
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 21. dubna 2008 - 08:51:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ŘSD zahajuje stavbu dalšího úseku R4
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 378
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 21. dubna 2008 - 18:43:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ŘSD ČR zahajuje výstavbu dalšího úseku na R7
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1923
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 21. dubna 2008 - 19:11:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řebíček vídeňskou dálnici neprosadil, vítězí Brusel
Je nutností v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...město není pro auta, ale pro lidi!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1932
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 26. dubna 2008 - 15:57:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

D11? Stát věří ve vyvlastnění

Ministerstvo dopravy sází na nový zákon, který chce navrhnout Pardubický a Hradecký kraj

Hradec Králové - Dojde v dohledné době dálnice D11 do Hradce, přestože tomu brání pozemky farmářky Ludmily Havránkové? Ministerstvo dopravy údajně spoléhá na to, že parlamentem projde nový zákon o vyvlastnění, který připravuje Královéhradecký kraj a Pardubický kraj.

„Na základě této normy by pak úřad mohl rychleji a jednodušeji vyvlastnit pozemky, které jsou potřeba k dostavbě dálnice D11,“ řekl náměstek královéhradeckého hejtmana Petr Kuřík.

„Ministerstvo spoléhá na to, že bude přijat zákon, který umožní rychlejší postup při řešení s vlastníky,“ řekl Kuřík. Současný zákon o vyvlastnění je totiž komplikovaný a spor o pozemky s farmářkou Ludmilou Havránkovou by se při jeho uplatnění mohl značně prodloužit.

Varianta vyvlastnění by mohla nastat, pokud by farmářka Havránková nepřistoupila na návrh ministerstva dopravy, který nedávno schválila vláda. Podle něj by farmářka dostala za deset hektarů stavebních pozemků deset hektarů zemědělské půdy plus doplatek 45 milionů korun.

Původní dohoda, kterou Havránková vloni v září uzavřela s Ředitelstvím silnic a dálnic, počítala s tím, že za deset hektarů polí vedených jako stavební parcely dostane 247 hektarů zemědělské půdy na jiných místech ve stejné ceně. S tím však ministerstvo nesouhlasilo z obav, že by se pak mohli ozývat další vlastníci pozemků s podobnými požadavky a s parcelami by se mohlo začít i spekulovat.

Havránková nechce ustoupit Dohoda s farmářkou Havránkovou za podmínek, které odsouhlasila vláda, je velmi nejistá. „Nikdo mi nic diktovat nebude. Nikdy jsem nechtěla ani korunu, chci jen pozemky, na kterých bych mohla hospodařit. Nejsem to já, kdo dostavbu dálnice brzdí,“ uvedla již dříve Havránková.

Dohadování mezi státem a Havránkovou trvá už 14 let a Hradec na dálnici čeká stále marně. Královéhradecký kraj chce proto společně s Pardubickým předložit poslancům nový návrh zákona o vyvlastnění. Norma bude vycházet z návrhu, který parlament v roce 2005 již jednou zamítl. Pardubický kraj si od zákona slibuje, že usnadní stavbu rychlostní komunikace R35. „Již jsem hovořil s některými členy Poslanecké sněmovny i Senátu parlamentu o možnosti, že by náš kraj v případě komplikací sám navrhl speciální zákon k R35, který by razantně řešil problémy s přípravou výstavby,“ uvedl před časem vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek. Úkolem nového zákona bude zjednodušit výkup pozemků pro dálnice a rychlostní komunikace. Po schválení trasy dálnice vlastníci pozemků budou muset státu prodat potřebnou výměru za cenu, která se bude blížit ceně stavebního pozemku, jež je v místě obvyklá.

Další výhodou prý bude, že oslovení vlastníka nebude mít odkladný účinek. Odpadnou také těžkosti s komplikovaným hledáním majitelů žijících v zahraničí, zesnulých nebo spoluvlastníků. Dálnice se tedy postaví a časem, když stát zjistí, kdo je majitelem pozemků, se s ním vyrovná.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj
Autor: JIŘÍ HOŠNA
Je nutností v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...město není pro auta, ale pro lidi!
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11588
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 26. dubna 2008 - 19:33:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dá se někde najít přesný zákres, kudy povede D3 od Tábora do Soběslavi?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11589
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 27. dubna 2008 - 13:07:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taxi sám odpovím, je to vidět na mapách.cz. Podle všeho už to bude definitivní trasa.


Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Trupman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 594
Registrován: 12-2005

Odesláno Neděle, 27. dubna 2008 - 17:17:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain: Stačí hledat na všeobecně známé adrese ceskedalnice.cz
Je tam i vizualizace tohoto úseku (stavba 307)

(Příspěvek byl editován uživatelem trupman.)
Vždy může být hůř
I seek you: 246-442-983
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11593
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 27. dubna 2008 - 19:38:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dík, takže jestli to chápu dobře tak se to začne stavět už letos?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Trupman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 595
Registrován: 12-2005

Odesláno Neděle, 27. dubna 2008 - 20:02:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mělo by.
Vždy může být hůř
I seek you: 246-442-983
Yalapeak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 211
Registrován: 10-2006
Odesláno Neděle, 27. dubna 2008 - 20:42:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte, kdy se začne stavět R1 od D1 směrem na Jesenici? MÚK D1 x R1 bude velká víc než dost a zatím nebylo kopnuto. Jinak v týdnu jsem byl na stavbě R1 mezi Radotínem a Lahovicemi a sloupy budoucí estakády rostou jako houby po dešti. Jen aby nedošlo k tomu, že tranzitní nákladní doprava bude jezdit od Barrandovského mostu na Lahovice - v Malé Chuchli je pod "mostem inteligence" v pravém pruhu jen 3,3m výšky...
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2513
Registrován: 10-2005

Odesláno Úterý, 29. dubna 2008 - 15:11:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Stavba obchvatu města Opavy byla slavnostně zahájena
Stavba Spojky S1 začala

Hurá!!! Po tolika letech čekání a odkládání!!!
V okamžiku zrození jsme odsouzeni k trestu smrti.
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

PŘES 730 FOTOGRAFIÍ OPAVSKÝCH VOZŮ Þ http://www.mhdopava.ic.cz/

ICQ: 176653451
Yalapeak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 216
Registrován: 10-2006
Odesláno Úterý, 29. dubna 2008 - 22:46:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odpovím si sám - letos. (přišla mi aktualita z ŘSD)
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1954
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 29. dubna 2008 - 23:05:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opavacek - teď jen třeba držet palce, aby se stavba nešprajcla.
Je nutností v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...město není pro auta, ale pro lidi!
Opavacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2515
Registrován: 10-2005

Odesláno Úterý, 29. dubna 2008 - 23:35:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak: No musíme jenom doufat a i to počasí aby přálo. A pak taky doufat, že po dokončení S1 se začne hned s výstavbou S2 (což je pokračování severního obchvatu, S1 jako taková bude v podstatě do půlky). Ona totiž ta samotná S1 toho zase až tolik neřeší. No, ale hlavně, že už se něco děje .
V okamžiku zrození jsme odsouzeni k trestu smrti.
Maahsův zákon: Vše funguje jenom proto, aby se to mohlo pokazit.

PŘES 730 FOTOGRAFIÍ OPAVSKÝCH VOZŮ Þ http://www.mhdopava.ic.cz/

ICQ: 176653451
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1959
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 02. května 2008 - 19:08:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opaváček - .
Je nutností v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...město není pro auta, ale pro lidi!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1960
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 02. května 2008 - 19:09:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R43 - Boj o Hitlerovu dálnici nekončí, vede se o tajení dat
Je nutností v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...město není pro auta, ale pro lidi!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1977
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 04. května 2008 - 13:47:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

D11? Ne, přednost dostala R35

Hradec Králové - Chystané prodloužení dálnice D11 z Hradce Králové do Jaroměře je u ledu.

Pražští politici i úředníci ministerstva dopravy se shodli, že dálniční stavbou číslo jedna je ve východních Čechách rychlostní silnice R35, která má spojit Liberecký kraj s Moravou. Silnice se v kombinaci s už existující dálnicí D11 má stát alternativou k přetížené „dé jedničce“. Výstavba D11 dál na sever se odkládá.

„Pokračování výstavby dálnice D11 z Hradce do Jaroměře se dostalo na vedlejší kolej. Důležité je vybudovat severní variantu propojení Prahy s Moravou. Její součástí má být dálnice D11 a silnice R35,“ uvedl Roman Kozák z tiskového oddělení Ředitelství silnic a dálnic. Aby vznikla alternativa k dálnici D1, je potřeba vybudovat úsek R35 mezi Hradcem a Mohelnicí. U Hradce rychlostní silnice využije plánované dálnice a na D11 se má napojovat mezi obcí Břízou a hradeckým Plotištěm. Po asi sedmi kilometrech ji opustí na křižovatce u Sedlic, kde dálnice nyní končí.

Úsek Sedlice-Plotiště má být hotov v roce 2011, úsek rychlostní silnice R35 Sedlice-Opatovice příští rok. Další navazující úseky z Opatovic do Časů v letech 2010 až 2015. Část SedliceČasy je pro Hradec důležitá, protože z města odvede tranzitní dopravu. Část autostrády bude Hradci sloužit jako obchvat.

Ještě nedávno Ředitelství silnic a dálnic tvrdilo, že D11 bude v Hradci na konci příštího roku a do roku 2013 se bude jezdit až do Jaroměře. „Pokud by se ještě na začátku příštího roku začalo stavět, do konce roku 2009 by se po dálnici z Prahy do Hradce mohlo začít jezdit, ale jsou tam stále problémy s majetkovým vyrovnáním. Uvidíme, jak se to podaří vyřešit. Už dnes je však nepochybné, že předběžný termín dokončení dálnice do Jaroměře se posune,“ řekl Kozák a dodal, že do Jaroměře by se po dálnici mohlo začít jezdit nejdříve v roce 2015.

Dostavba dálnice D11 se zkomplikovala po nedávném rozhodnutí vlády o majetkovém vyrovnání státu s majitelkou pozemků Ludmilou Havránkovou, jež na polích pod plánovanou dálnicí hospodaří. Pokud vládní rozhodnutí nepřijme, zřejmě začne vyvlastňování. Do konce října musí ministr dopravy předložit definitivní verzi řešení problému. Ministerstvo údajně spoléhá i na to, že by parlamentem mohl do konce roku projít nový návrh zákona, který by celý proces vyvlastňování zjednodušil.

„Pokud se bude vyvlastňovat, pak je obtížné vůbec nějaký termín dostavby dálnice D11 do Hradce odhadovat. Výstavba navazujícího úseku z Hradce do Jaroměře s tím souvisí,“ uvedl Kozák.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj
Autor: TOMÁŠ KUČERA
Je nutností v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...město není pro auta, ale pro lidi!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1979
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 04. května 2008 - 14:18:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prodloužení D1 směrem na východ...

Dálnice se přiblíží k Přerovu a uleví Hulínu

Kroměříž, Přerov - Dálnice D1 se prodlouží o dalších jedenáct kilometrů. Právě totiž začala stavba úseku Kroměříž východ–Říkovice. Ten je součástí chystaného prodloužení dálnice na Hulín a Přerov. Po dokončení v srpnu roku 2011 tak dálnice zamíří do Olomouckého kraje.

Hlavně Hulínu se tak konečně ulehčí od aut, která město sužují exhalacemi a hlukem. Součástí stavby je i bezmála tříkilometrový úsek rychlostní silnice R55, který odvede část tranzitní dopravy z centra města. Přímo jeho středem dnes totiž vedou dvě frekventované silnice. Hulínem tak denně projede kolem patnácti tisíc osobních aut a kamionů.

„Stavba má také velký ekonomický význam, protože přispěje k dálničnímu spojení Prahy, Brna a Ostravy,“ je přesvědčen Martin Fischer ze společnosti Skanska DS.

Celková délka úseku, který začíná u mimoúrovňové křižovatky Kroměříž východ a skončí na budoucím 75. kilometru D1 u Říkovic, je 11,3 kilometru. Na trase vzniknou tři mimoúrovňové křižovatky, které umožní napojení D1 na okolní komunikace, hlavně na budoucí rychlostní silnice R55 a R49.

Na novém úseku vyroste také několik mostů pro mimoúrovňové křížení dálnice s menšími silnicemi a se železniční tratí ve směrech Hulín–Přerov a Hulín–Holešov.

„Stavaři myslí i na životní prostředí. Součástí projektu jsou rozsáhlé vegetační úpravy okolí dálnice a usazovací nádrže k ochraně okolních podzemních i povrchových vod,“ tvrdí mluvčí Skansky Ondřej Šuch.

Stavbu za bezmála pět miliard korun vybuduje sdružení firem vedené společností Skanska DS. Projektanty stavby jsou společnosti Pragoprojekt a Viapont, investorem Ředitelství silnic a dálnic. Část nákladů pokryjí peníze z evropských fondů.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední Morava
Autor: (kat)
Je nutností v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...město není pro auta, ale pro lidi!
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1974
Registrován: 7-2006

Odesláno Úterý, 06. května 2008 - 11:28:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak (1979):

Jsem sice z Ostravy, ale vždy, když jedu přes Hulín, tak se nestačím divit. Hlava mi nebere, proč už dávno nemá obchvat. Projel jsem hodně měst v ČR, ale co se děje v Hulíně, to je fakt síla - kamion na kamionu, městem projíždíte na dvojku a toho kraválu co tam je, no chudáci lidi, co tam bydlí. Ono se ani taky není čemu divit, Hulín je důležitá křižovatka - z východu na západ (Valašské Meziříčí - Kroměříž) a ze severu na jih (Přerov - Zlín). Už aby ten obchvat byl.
Regiomap Moravskoslezského kraje update k 24.4.2008.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 42038
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 06. května 2008 - 14:12:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řidiči mohou využívat nový úsek D1 u Ostravy
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1975
Registrován: 7-2006

Odesláno Úterý, 06. května 2008 - 17:13:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Novinky.cz píšou trochu s předstihem, řidiči nový úsek dálnice Ostrava-Bílovec můžou začít využívat opravdu dnes, ale až od 19. hodiny. Prozatím je dálnice stále uzavřená a to jen díky papalášům, kteří si cpou břicha u nových tunelů a testujou si tam rychlost svých limuzín.

Před chvílí jsem se odtamtud vrátil, využil jsem poslední momenty, než na dálnici vjedou první kamiony a automobily a nafotil jsem poslední klidné okamžiky na novém úseku D47 u klimkovického tunelu.

Zde jsou tedy fotky pár hodin před zprovozněním:






Regiomap Moravskoslezského kraje update k 24.4.2008.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1985
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 06. května 2008 - 20:10:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Až v roce 2010 bude tunel Lahovice-Slivenec

Praha - Tunelem mezi Lahovicemi a Slivencem budou auta pravděpodobně jezdit od května roku 2010. Stavba úseku tak bude mít několikaměsíční zpoždění. Během víkendu se stavbařům podařilo prorazit dvoupruhový tubus, třípruhovým se dá projít už od prosince. Stavba je součástí silničního okruhu kolem Prahy, který má spojit dálnici D1 na Brno a D5 na Plzeň.

„Počítá se, že stavba bude zprovozněna v květnu 2010, ale to bude včetně navazujících mostních a dálničních úseků, které zprovozní dalších šest kilometrů vnějšího okruhu,“ uvedl projektový manažer Tomáš Zdražila. Původně ovšem měl úsek řidičům sloužit už v říjnu 2009. „Investor neměl vykoupené všechny pozemky, úsek pod mostem se podařilo teprve v březnu odkoupit, to je největší problém, který vyvolal posun termínu,“ dodal Zdražila. Za dva roky tak řidiče po vyjetí z tunelu na Slivenecké straně čeká velkolepý pohled na Lochkovské údolí. Pokračovat budou na most, který se bude tyčit zhruba 65 metrů nad dnem údolí.

O několik měsíců se posunula také prorážka dvouproudého tunelu. „Měli jsme tady menší geologické potíže,“ uvedl stavbyvedoucí Vladimír Šimon. Pracovníci při ražbě totiž narazili na oblast s měkčí horninou, která více tlačila na ostění. V polovině dubna pak část tunelu zavalila hlína.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha
Autor: (ČTK)
Je nutností v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...město není pro auta, ale pro lidi!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1986
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 06. května 2008 - 20:22:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Článek MF Dnes ke stavbě R6...

Dálnice do Prahy? Stát pošle peníze

Celá čtyřproudová rychlostní silnice by měla být hotová do roku 2015 * Staví se tři úseky, další dva letos přibudou

Karlovarský kraj - Stavba rychlostní silnice R6 napříč Karlovarským krajem a dál směrem na Prahu snad konečně nabere vyšší tempo. Stát pošle peníze na zahájení prací na několika dalších úsecích nové čtyřproudovky. A to tak, aby byla celá trasa do Prahy dokončena v roce 2015.

Časový rozpis prací schválilo ministerstvo dopravy a s financováním staveb souhlasily všechny politické strany v parlamentu. Oznámil to včera Miloš Patera, poslanec za Karlovarský kraj a předseda sdružení, které R6 podporuje.

Harmonogram slibuje jistotu Harmonogram má přinést jistotu, že stát plány pro R6 dodrží. „Dohodu uzavřelo ministerstvo dopravy s politickými kluby a nezáleží tedy na tom, která strana bude do roku 2015 zrovna ve vládě,“ řekl Miloš Patera.

Na stavbu dálnice do Prahy bude (k sedmi už vynaloženým miliardám korun) zapotřebí ještě asi 28 miliard. Není však vyloučeno, že se akce prodraží. Peníze má podle výhledového rozpočtu dát hlavně Státní fond dopravní infrastruktury, Evropská unie a Evropská investiční banka.

Nyní se na celé trase staví pouze tři úseky: ve středních Čechách Praha - Pavlov a v Karlovarském kraji Kamenný Dvůr - Tisová a Jenišov -Nové Sedlo. Podle Patery by ještě letos k nim měly přibýt další dva v kraji: Sokolov - Tisová a Nové Sedlo - Sokolov. A to včetně složitého rozšiřování mostu přes řeku Ohři u sokolovského Transmotelu. Pak by řidiči v roce 2010 poprvé mohli projet z Chebu kolem Sokolova až do Karlových Varů pohodlně a bez zdržení po čtyřproudovce.

Ale blíží se také chvíle, kdy se rychlostní silnice R6 začne stavět i za Karlovými Vary směrem na Prahu. „Na vydání stavebního povolení čekají úseky Karlovy Vary - Olšová Vrata a Bošov - Lubenec. "Ministr dopravy Řebíček slíbil, že když budou tyto dvě stavby připraveny, uvolní na jejich zahájení tři sta milionů korun. Práce by mohly začít ještě letos nebo v příštím roce,“ řekl Patera.

Šoféři by se měli kvůli výstavbě R6 obrnit trpělivostí a připravit na různá dopravní omezení. Na první z nich narazili už včera v úseku Jenišov - Nové Sedlo. Směrem na Karlovy Vary stavbaři zúžili silnici a uzavřeli jeden ze tří pruhů. Nepříjemné je to hlavně ve stoupání do obce Hory, kde se teď už nedá předjíždět. Takhle to zůstane dva roky.

Pokračování na str. C3 RYCHLEJI DO PRAHY Cesta mezi Prahou a Karlovými Vary by po dokončení dálnice nemusela trvat úmorné dvě hodiny. Stát se zavázal, že dá na stavbu další peníze. Termín dokončení v roce 2015 se nyní zdá reálný.

Pokračování ze str. C1 Sdružení firem, které mezi Jenišovem a Novým Sedlem staví, musí stávající silnici a svah vybagrovat, protože nová R6 povede o 1,5 metru hlouběji.

„Levou část rychlostní silnice směrem na Sokolov musíme uvést do provozu nejpozději v říjnu 2009. Pak teprve budeme moci odtěžit pravou část,“ uvedl Jan Klíma, šéf sdružení firem, které silnici budují. Teď tu firmy odváží ornici, připravují násypy, přístupové cesty, dělají přeložky vodovodu i kanalizace a chystají rozšíření mostu přes údolí u Louček.

Právě u Louček překážejí budoucí dálnici tři rodinné domky. Ředitelství silnic a dálnic je zbourá a rodinám už postavilo nové domy na jiném místě v Loučkách.

„Nemovitost nám ještě nepředali. Není naše, nemá hotový plot. My se ještě stěhovat nemůžeme,“ řekla Markéta Nožková.

Ostatní rodiny už bydlí nebo se jejich stěhování blíží k závěru. Firmy, které pracují na dálnici, už plánují demolici budov. Nejdříve - už příští měsíc - zbourají tu, která stojí nejblíže mostu přes loučské údolí.

Sdružení firem tu pracuje už od února, ale dosud nedostalo od Ředitelství silnic a dálnic zaplaceno. Splatnost faktury za únor (v hodnotě 25 milionů korun) už vypršela.

„Je to otázka administrativy. Dostali jsme příslib, že v květnu nebo nejpozději v červnu by mělo být všechno vyjasněno,“ věří Jan Klíma. Na stavebním tempu se nic nemění. Klíma ale připouští, že zpožděním plateb trpí všechny firmy, které se na zakázce podílejí. „Tlačíme proto na investora, aby peníze zajistil,“ dodal Klíma.

Rychlejší práce Poslední dobrou zprávu, s níž přišel včera poslanec Patera, ocení hlavně řidiči, kterým vadí hustý provoz a zdržení na trase I/6 před Prahou. Nová rychlostní silnice R6 bude v kritickém úseku mezi Prahou a Pavlovem zřejmě otevřena o něco dříve. Plán hovoří o prosinci letošního roku.

„Ministr dopravy přislíbil, že posílí váznoucí financování této stavby. Bude-li tento úsek Praha -Pavlov letos hotov, tak rozložení staveb ostatních úseků do roku 2015 už není tak tragické. Zmizí totiž největší současný problém, který představuje velmi málo propustná silnice před Prahou,“ zmínil poslanec.

STAVÍ SE

Kamenný Dvůr - Tisová
7,5 km, dokončení v červnu 2009

Jenišov - Nové Sedlo
4,2 km, dokončení v květnu 2010

Pavlov - Praha
10 km, dokončení v prosinci 2008


ZAČNE SE STAVĚT

Sokolov - Tisová
začátek zřejmě letos

Nové Sedlo - Sokolov
začátek zřejmě letos

Karlovy Vary - Olšová Vrata
začátek zřejmě v roce 2009

Bošov - Lubenec
začátek zřejmě v roce 2009


Regionální mutace| Mladá fronta DNES - karlovarský kraj
Je nutností v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...město není pro auta, ale pro lidi!
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 42060
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 07. května 2008 - 13:50:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže o (stejně potřebném) napojení na R 7 do Chomutova se neuvažuje? Opravdu je nutné stavět R 6 pustinou?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1995
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 07. května 2008 - 16:31:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stát neposlechl soud, dál razí tunel na D8
Je nutností v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...město není pro auta, ale pro lidi!