K-report
 

Archiv do 3. dubna 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Automobily, lodě a letadla » Silniční a dálniční síť » Archiv do 3. dubna 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 38561
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 04. ledna 2008 - 17:25:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Uzavírka na D1 se protáhla, vánice nepouští Vysočinu ze spárů
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Yalapeak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 124
Registrován: 10-2006
Odesláno Sobota, 05. ledna 2008 - 21:38:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nedávno mě napadlo, proč Ředitelství opevňovacích prací těsně před válkou navrhlo brněnskou dálnici tak, jak ji známe teď - s vyjímkou Jihlavy nespojuje žádné větší město a přes Vysočinu je to stále nahoru a dolů. Vždyť trasa okolo Kolína (jižně), Kutné Hory a Havlíčkova Brodu s tím, že někde od V. Beranova by se napojila na současnou trasu, by byla jen o několik (cca 5) km delší. Spojení by získala větší města s průmyslovou výrobou a navíc i podélný profil by byl příznivější. Nevíte někdo proč bylo tak rozhodnuto?
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1419
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 11. ledna 2008 - 23:00:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Silnice, na které se platí mýto, není řádně označená

Hradec Králové - Vybírání mýtného na hlavní silnici z Hradce Králové do Náchoda je zřejmě nezákonné. Přibližně čtyřicetikilometrový úsek totiž neoznačuje žádná značka, která by měla ze zákona řidiče na vybírání mýtného upozorňovat. Mýtné tam musí platit řidiči nákladních vozidel a autobusů od 1. ledna.

„Zákon jasně říká: Užívání komunikace podléhá zpoplatnění za předpokladu, že silnice je označena dopravní značkou, jež na to řidiče upozorňuje. Ovšem tato značka tam chybí, a mýtné se přesto vybírá. Už jsme na to upozorňovali ministerstvo dopravy,“ řekl Stanislav Blažek z dopravního inspektorátu okresního policejního ředitelství v Hradci Králové.

Ředitelství silnic a dálnic, které jako správce komunikace po konzultaci s policií navrhuje umístění značek, je však jiného názoru.

Pokračování na str. C2

Mýtné se vybírá, ale značky chybí

Pokračování ze str. C1

„Rozhodující je, co je napsáno ve vyhlášce týkající se vybírání mýtného. I když tam značky upozorňující na zpoplatněný úsek nejsou, řidiči, kterých se to týká, platit musí. V úseku mezi Hradcem a Náchodem se umístění značek nestihlo, napravíme to během ledna,“ řekla Adéla Parkanová z Ředitelství silnic a dálnic.

„Celou věc jen zlehčují. Jednoduše řečeno, zákon je nadřazen vyhlášce. Vyhláška zákon pouze upřesňuje,“ oponuje Blažek.

Umístění dopravních značek nařizuje odbor dopravy na krajském úřadu. „Rozhodnutí o umístění dopravních značek vydáváme teprve na základě žádosti, žádnou jsme však neobdrželi,“ uvedl královéhradecký krajský radní Petr Kuřík.

Chybějící značky na příjezdových silnicích a i na hlavním silničním tahu mezi Hradcem a Náchodem způsobují zmatky mezi některými řidiči kamionů. „Značka má upozornit řidiče, aby zapnul zařízení umožňující výběr mýtného. Ten, který zařízení nemá, pak ví, že na takto označenou silnicí vjet nesmí. Pokud tam tato dopravní značka chybí, je pochopitelné, že nastávají zmatky,“ uvedl Blažek.

„Věřím, že se nejednalo o zlý úmysl, ale o administrativní nepořádek. Bylo by však dobré, kdyby tento nedostatek co nejdříve odstranili,“ uvedl mluvčí sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia Martin Felix.

V celé republice je od letošního 1. ledna zpoplatněno třináct silnic první třídy. V Čechách jsou to pouze tři, z nichž nejdelší je právě ta mezi Hradcem a Náchodem, která je v kraji kromě dálnice jedinou zpoplatněnou silnicí. Sazba mýtného je na silnicích první třídy 1,9 koruny za kilometr, což je zhruba polovina sazby na dálnicích. Povinnosti platit mýtné podléhají zatím pouze kamiony o hmotnosti dvanáct tun a více.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - východní Čechy (hradec králové)
Autor: TOMÁŠ KUČERA
Je nutné v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej! Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1420
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 11. ledna 2008 - 23:03:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Klid ruší obří křižovatka

U Opatovic roste největší mimoúrovňová křižovatka v Česku * Bude mít tři patra

Opatovice - Mezi Opatovicemi, Čeperkou a areálem opatovické elektrárny vyrůstá největší mimoúrovňová křižovatka v zemi.

Na polích, ze kterých stavbaři odvezli svrchní ornici, se tu rýsují části čerstvě navezených náspů a první železobetonové pilíře a části konstrukcí viaduktů. Už nyní je zřejmé, že stavba bude obrovská a od nejbližších domů v opatovické Lesní ulici ji dělí spíše jen desítky než stovky metrů. Obyvatelům rodinných domů v okrajové ulici je jasné, že příjdou o klid, který dosud narušoval pouze štěkot psů za ploty. „Musíme se s tím naučit žít. Dokonce doufám, že až bude křižovatka v provozu, bude to pro nás lepší. Nyní tudy jezdí na stavbu naložené tatrovky. Provoz na dálnici nás snad tolik rušit nebude,“ řekla Jana Lupoměská, která bydlí v domku s bílou fasádou.

Místním je jasné, že už stavbu nezastaví. „Křižovatka se povolovala v době, kdy se Opatovice bránily proti spalovně, takže nějak ušla naší pozornosti. Když jsme zjistili, jak bude veliká, bylo už pozdě něco podnikat. Stejně by někde stát musela. Ostatně je důležitá i pro Opatovice. Odvede z nich auta, která tudy projíždějí k dálnici,“ uvedla důchodkyně Miloslava Perná.

Obyvatelé Lesní ulice už vědí, že jejich domy a pozemky ztratily kvůli křižovatce na ceně. „Soused se tu už několik let neúspěšně snaží prodat stavební parcelu. Podle všeho je kvůli křižovatce bezcenná. Na této straně Opatovic si dům k bydlení už nejspíš nikdo nepostaví,“ řekla Perná.

Mimoúrovňová křižovatka u Opatovic, která bude mít tři poschodí, bude českým technickým unikátem. V první fázi bude postaven násep s kruhovou křižovatkou, která bude mít 250 metrů v průměru. Z ní povedou nájezdy k silnici R 35 ze Sedlic a do Časů a silnice z Hradce Králové do Pardubic. Ve spodní úrovni se pak budou křížit místní silnice. Po třetím poschodí mimoúrovňové křižovatky povede rychlostní silnice R 35 od dálnice D 11 směrem na Vysoké Mýto. Ta se ale bude stavět až společně s pokračováním rychlostní silnice R 35 z Opatovic do Časů. Křižovatka má stát 1,7 miliardy korun. „Po svém dokončení bude křižovatka v Opatovicích největší mimoúrovňovou křižovatkou v České republice,“ řekl její stavbyvedoucí Milan Zeman.

První dvě patra opatovické křižovatky mají být dokončena a předána do provozu na podzim příštího roku. Úpravy okolí a stavba třetího podlaží křižovatky jsou naplánovány na rok 2010. Počátkem následujícího roku už bude možné jet po dvanáct metrů vysokém viaduktu z nájezdu na pražskou dálnici D 11 u Sedlic na Vysoké Mýto přímo.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj
Autor: VÍTĚZSLAV DITTRICH
Je nutné v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu, chci dojet živej a zdravej! Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 38788
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 12. ledna 2008 - 00:41:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Další úsek dálnice D3 v provozu
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1464
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 15. ledna 2008 - 12:20:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Účet na silnicích: na 183 tisíc nehod, 1123 mrtvých

Ale hlavně, že se uvažuje o zavedení 160km/h, řeší se především mýtné, a bezpečnost je až.....

(Příspěvek byl editován uživatelem janatak.)
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1970
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 13:12:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Yalapeak, č.124: Dálnice, dnes označovaná jako D1 měla být jakousi páteří napříč celým Československem a proto vede z Prahy do Brna přímo přes Vysočinu. Kdyby se navrhovala dnes, je jasné, že by byla vedena přes Kolín a Havlíčkův Brod.
Technologie zítřka vás naučíme už dnes! ČVUT v Praze

RegioMap Plzeňského kraje (první a jediná v HTML podobě)
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1329
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 13:36:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad D1: Ve mně to spíš budí dojem, že si to někdo prosadil podle mapy, aby to vypadalo jako ten nejpřímější směr (i když je to tam takhle samá zatáčka, klesání a stoupání). Kdybych chtěl budovat "jakousi páteř celým Československem", tak právě vymetu radši Polabí (s možností vyhnout se Praze směrem na sever a zkrátit tak cesty z jihu na Liberec, Ústí, SZ Čechy...) a Kutnohorsko než stoupat k Humpolci a malým vesnicím a překračovat Želivku...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1485
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 21. ledna 2008 - 13:49:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chystá se nový nájezd na dálnici

Velké Pavlovice - Ministerstvo dopravy nic nenamítá proti záměru Velkých Pavlovic na Břeclavsku napojit se na dálnici D2 spojující Brno a Bratislavu.

„Náš záměr jsme v uplynulých dnech prezentovali na ministerstvu dopravy, které s ním souhlasí. Je to první důležitý krok. Ředitelství silnic a dálnic v nejbližších dnech požádáme o vypracování studie k projektu,“ uvedl velkopavlovický starosta Pavel Procházka. S napojením Velkých Pavlovic na dálnici souhlasí i Jihomoravský kraj.

Podle Procházky je projekt pro město a dalších deset okolních obcí důležitý. Vybudování nového nájezdu odlehčí i Starovičkám či Hustopečím. Obyvatelé Velkopavlovicka, kteří jimi často projíždějí, by se díky novému napojení dostali na dálnici o 20 minut dříve než nyní. Uskutečnění záměru by navíc pomohlo i k propagaci tamního vinařského mikroregionu Modré hory.

S napojením Velkých Pavlovic na D2 se počítalo již při výstavbě dálnice, jenže radnice tehdy ustoupila od záměru kvůli nedostatku peněz. Výstavba nájezdu a sjezdu přijde podle hrubých odhadů na 100 milionů korun. Ředitelství silnic a dálnic v minulosti sdělilo, že plány Velkopavlovických neodmítá. Upozornilo však, že může být obtížné na projekt sehnat peníze. Procházka je přesvědčen, že se to časem podaří.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava
Autor: (ČTK)
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1490
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 22. ledna 2008 - 20:10:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kritická místa z cest nemizí

Na silnici z Hradce na Prahu sice díky dálnici nehod ubylo, problémy však narůstají jinde

Hradec Králové - Díky dálnici D11, zvolna postupující k Hradci Králové, sice v Královéhradeckém kraji ubylo tragických nehod, rizikové úseky však na silnicích zůstávají a s rostoucím provozem se objevují nové.

Téma DNES

Hlavní silniční tahy navazující na dálnici, která končí šest kilometrů před Hradcem, totiž přestávají stačit náporu tranzitní dopravy. Na řidiče, kteří riskují, na nich nebezpečí číhá vlastně všude.

Navíc se objevil nový problém. Zpoplatnění hlavního silničního tahu z Prahy přes Královéhradecký kraj do Polska pro nákladní vozidla žene dopravce na vedlejší silnice, které jsou pro těžké vozy nevyhovující. Vážných nehod proto přibývá i na vedlejších silnicích, které jsou často ve špatném stavu.

Příkladem může být nehoda z loňského května, která se stala u Librantic na Královéhradecku. V ranních hodinách tam havaroval osobní automobil, při nehodě zemřeli dva muži ve věku šestadvacet a jednatřicet let. Řidič vozu Fiat Tempra zřejmě ve vysoké rychlosti nezvládl řízení a vyjel mimo silnici, kde narazil do stromu.

Problémy narůstají především na hlavním silničním tahu z Hradce Králové přes Jaroměř na Náchod a na frekventované silnici číslo 35 mezi Hradcem a Jičínem. Potvrzuje to jedna z posledních tragických nehod v Královéhradeckém kraji, která se stala 16. ledna po osmé hodině večer u Robous na Jičínsku. Třicetiletý řidič osobního auta přejel z dosud nejasných příčin do protisměru, kde se střetl s dodávkou. Řidič osobního vozu nebyl připoután, po nárazu vyletěl z auta a na místě zemřel. Řidič dodávky utrpěl těžká zranění a záchranáři ho převezli do jičínské nemocnice.

Mezi Hradcem a Jičínem se v poslední době stalo několik vážných nehod. Většinou přímá silnice svádí k rychlé jízdě. „Příčinou většiny nehod na této silnici je nepřiměřená rychlost,“ uvedl východočeský šéf dopravní policie Karel Bušta.

Mezi nebezpečné silnice patří i hlavní tah z Prahy přes Jičín do Krkonoš. Na této silnici jsou problémy zejména v pátek a v neděli, kdy lidé cestují do hor a zpět.

Pokračování na str. C3

Kritická místa z některých cest v kraji nemizí

Pokračování ze str. C1

Další kritickou silnicí v kraji je hlavní tah z Hradec Králové do Náchoda. Cesta je rovná a zdánlivě přehledná, ale kvůli mírně zvlněnému terénu je tam velmi nebezpečné předjíždění. K rizikovým patří všechny odbočky z hlavní silnice.

„Rovné úseky silnic patří v Královéhradeckém kraji k nejzrádnějším. Často na nich dochází k vážným dopravním nehodám,“ uvedla východočeská policistka Lenka Burýšková. To platí i o silnici číslo 11 mezi Častolovicemi a Hradcem. Vede lesy a zvlněným terénem, předjíždění tam často končí tragicky. Místa častých nehod jsou u Čestic, v Lípě a na lesním úseku od Petrovic do Třebechovic.

Ani na silnici mezi Chlumcem nad Cidlinou a Hradcem problémy zcela nezmizely. Pro těžké kamiony je to stále jediná vhodná trasa z Hradce na Prahu. Na poslední úsek dálnice před Hradcem mají totiž nákladní automobily vjezd zakázán. Obzvlášť nebezpečný je sjezd z nadjezdu ve směru od Hradce Králové do Nového Města. Problematický úsek měří asi čtyři sta metrů. Řidiči při sjezdu nevěnují jízdě potřebnou pozornost, jedou rychle, nezvládnou pravotočivou zatáčku, vjedou do protisměru, kde se střetnou s protijedoucím vozidlem nebo narazí do betonového mostku mimo silnici. „Svou roli hraje i to, že po rovince před nadjezdem ve směru od Hradce je jízda poněkud monotónní a svádí k vyšší rychlosti. Někteří se pak vřítí na nadjezd a dostanou se do problémů,“ řekl hradecký dopravní policista Stanislav Blažek.

Nebezpečné jsou na této silnici i všechny odbočky.

Kritických míst přibývá v zimě kvůli počasí. Některým silnicím v kraji by se řidiči při každé vydatnější chumelenici doprovázené silným větrem raději měli vyhnout. Bývají velmi rychle zaváté a udržet je za špatného počasí sjízdné je téměř nemožné. Jde hlavně o návětrné úseky silnic v horských oblastech. Vítr tam žene sníh přes vozovku a vytváří sněhové jazyky a závěje. Ještě horší to bývá tam, kde jsou silnice zaříznuty do sněhového příkrovu. V takových úsecích lehčí sníh padá na vozovku.

Z hlavních silničních tahů hrozí v zimě nebezpečí hlavně na silnici mezi Jaroměří a Trutnovem v úseku mezi Kocbeřemi a trutnovským Bojištěm. Silnic druhé třídy, kde v zimě řidiči musí počítat s problémy, je mnohem víc.

***

Příčinou většiny nehod na hlavní silnici z Hradce Králové do Jičína je nepřiměřená rychlost. Karel Bušta, dopravní policie

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - východní Čechy (hradec králové)
Autor: TOMÁŠ KUČERA
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1496
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 23. ledna 2008 - 13:53:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trasa u Labe je nebezpečná i kvůli chybě ŘSD

Severní Čechy - Na jedné z nejfrekventovanějších a nejnebezpečnějších silnic na severu Čech - trase I/30 z Lovosic do Ústí nad Labem -už mohlo být klidněji. Nemuselo by tudy jezdit tolik nebezpečných kamionů. Mnohé se tu totiž vyhýbají placené dálnici a úseku E 55, řidiči tu chtějí a mohou ušetřit.

Děje se tak kvůli chybě Ředitelství silnic a dálnic, které sem nestihlo včas nainstalovat značky upozorňující řidiče, že od 1. ledna je tento úsek silnice zpoplatněn. Celníci tu tak placení mýta nekontrolují a šoféři náklaďáků sem sjíždějí z dálnice.

Vyhnat kamiony od Labe chce přitom dlouhodobě vedení kraje i Ústí nad Labem.

Od 1. ledna totiž musí řidiči kamionů platit i za jízdu na některých silnicích první třídy, zpoplatněno je nově v celé zemi 140 kilometrů silnic, kde řidiči aut těžších dvanácti tun, tedy kamiony, autobusy a nákladní vozy, mají platit stejně jako na dálnicích. V Ústeckém kraji je to nově právě silnice I/30. Na úseku jsou přitom mýtné brány, registrující přístroje řidičů, už dlouho, chybí ale značky, podle kterých by řidiči poznali, že silnice je zpoplatněná -tedy bílý obdélník, kde je ve žlutém poli velké černé písmeno M.

„Zatím se dál platí jen na D8 od Prahy do Lovosic a od Ústí po Krásný Les. Dále pak na rychlostní silnici R63 z Bystřan do Řehlovic. Nově bychom od ledna měli vybírat i na silnici I/30, kde je jedna mýtná brána, ale tato silnice není označena, takže nemůžeme,“ říká mluvčí severočeských celníků Jiří Nejedlý. Kdy se na silnici značky objeví, není jisté. „To my nevíme, budete se muset zeptat jinde,“ sdělil Nejedlý.

Značky na silnice měl dát správce komunikace, ale nestihl to. Podle Martiny Vápeníkové, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic, se tak stane do konce ledna. „Značky chybí nejen na silnici I/30 u vás v kraji, ale na mnoha dalších místech. Do konce ledna to napravíme,“ potvrdila mluvčí.

Pokračování na straně C3

Nebezpečí po chybě ŘSD

Trasa u Labe je plná kamionů, které sem sjíždějí ve snaze ušetřit

Pokračování ze strany C1

To, že chyba se stala na straně ŘSD, nepopírá. „Těch značek, které chybí, je opravdu hodně. Bohužel dodatek ke smlouvě o vybírání mýta na silnicích I. třídy byl podepsán až na konci prosince, všechno se zdrželo a nedalo se to stihnout,“ popsala komplikace Vápeníková.

„Měli se nachystat“ S tím ale nesouhlasí ministerstvo dopravy. „Nechci na nikoho ukazovat prstem, ale osazení značek je v kompetenci ŘSD. Je pravda, že dodatek ke smlouvě byl podepsán tři dny před koncem loňského roku, ale vyhláška byla známá už měsíc předem,“ říká mluvčí resortu dopravy Karel Hanzelka.

Jak ministerstvo dopravy, tak ŘSD se ale shodnou v tom, že není pravda, že kvůli chybějícím značkám by se mýto nemělo vybírat, což ale celníci nedělají. „S ministerstvem dopravy jsme se shodli na výkladu, že platí to, co je ve vyhlášce, tedy že od 1. ledna jsou některé silnice I. třídy zpoplatněné. Tam, kde jsou mýtné brány, tak se poplatky normálně odečítají a mělo by se to také kontrolovat,“ říká Vápeníková.

„Rozhodující je to, co je ve vyhlášce. A podle našeho průzkumu i zahraniční řidiči, kteří by snad mohli mít problémy, jsou velmi dobře informovaní o všech změnách v Evropě, ví, co kde platí, a nemají s tím problém,“ míní Hanzelka.

Ve své podstatě tedy na tom vydělají ti, kdo silnici využívají, ale mýto neplatí. Systém na mýtných branách totiž funguje a jednotky poctivým řidičům odečítá. Ten, kdo ale neplatí, se díky chybějícím kontrolám postihu bát nemusí. „Bohužel, tak to zatím je,“ připustil Hanzelka. „Nechci útočit na celníky, ale jak jsem řekl, platí to, co je ve vyhlášce,“ dodal Hanzelka.

„Bez označení je to absurdní“ Severočeští celníci ale trvají na svém. „Naše oficiální stanovisko je, že řidiče, kteří nemají jednotky na odečet mýta a neplatí ho, nepokutujeme, a to do té doby, než bude zpoplatněný úsek i řádně označen. Jakmile se tak stane, začneme i s kontrolami. Ale bez označení je to absurdní,“ oponuje Nejedlý.

Podle dopravních expertů je ale jisté, že kdyby značky byly na silnici včas, hodně řidičů, kteří o zpoplatnění této silnice nemají ani tušení, by se přetíženému úseku snažilo vyhnout. Na nebezpečné dopravní tepně by se tak zcela jistě ulehčilo.

„Mýtný systém může způsobit, že kamiony budou jezdit tam, kde mýto platit nemusí a nekontroluje se to. V našem případě je to ale bohužel tak trochu z louže do bláta, protože pak zamíří na silnici 1/8 z Lovosic přes Velemín na Teplice, kde je také velký provoz,“ říká šéf krajského dopravního inspektorátu Jiří Ušák. Jediným východiskem téměř neřešitelné situace je dokončení dálnice D8. „Silnice 1/30 patří k nejnebezpečnějším. Jen loni zde úplně zbytečně zemřelo jedenáct lidí, kteří by mohli žít. A kdo tato čísla nechce vidět, tak jen zavírá oči před problémem,“ říká Ušák. Policisté proto tento úsek nepřetržitě každý den kontrolují, střídají se tady hlídky z Ústí, Litoměřic, Teplic i krajské. Kromě přetížených silnic trpí i obyvatelé podél frekventovaných tras. „Například kamiony si cestu k hranicím zkracují, a aby se vyhnuly branám v Trmicích a ve Strážkách, jezdí přes Severní Terasu a Ústí je plné smogu,“ dodal Ušák.

* Silnice s mýtem

od 1. ledna 2008

D8 - Praha - Lovosice

D8 - Řehlovice - Krásný Les

R63 - Bystřany - Řehlovice

I/30 - Lovosice - Vaňov

* Sazby mýtného

EURO II - dálnice a rychl. silnice

podle náprav: 2,30 - 5,40 Kč/km

EURO II - silnice I. třídy

podle náprav: 1,10 - 2,60 Kč/km

EURO III - dálnice a rychl. silnice

podle náprav: 1,70 - 4,20 Kč/km

EURO III - silnice I. třídy

podle náprav: 0,80 - 2 Kč/km

zdroj: www.premid.cz

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severní Čechy
Autor: ANDREA ANGERMANNOVÁ
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1517
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 24. ledna 2008 - 22:36:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Silnice R35: lepší bude jižní trasa

Pardubice - Novou čtyřproudovou silnici R35 z východních Čech na Moravu bude nejvýhodnější vést mezi Zámrskem a Moravskou Třebovou takzvanou jižní trasou. Potvrdila to včera firma Sudop, která pro Pardubický kraj za více než milion korun zpracovala srovnávací studii.

Pardubičtí krajští politici jsou navíc už rozhodnuti hlasovat pro jižní trasu, která je již ve schváleném územním plánu kraje.

„Studie byla jakýmsi auditem posledního rozhodnutí krajského zastupitelstva, které vloni v územním plánu schválilo takzvanou jižní variantu. Ukázalo se, že tato varianta je opravdu nejlepším řešením vedení koridoru R35,“ řekl zástupce hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

„Hodnotili jsme celkem 850 posuzovaných kilometrů. Bylo to 14 variant, 34 kritérií, přitom ta základní byla čtyři - technická, územně technická, vlivu na životní prostředí a ekonomická,“ řekl Petr Košan z firmy Sudop.

„Tak podrobná analýza se v republice ještě nedělala. Vítězná varianta má i podporu ekologů,“ řekl pardubický krajský radní zodpovědný za dopravu Ivo Toman.

Pokud pardubické krajské zastupitelstvo na svémúnorovém zasedání navrženou trasu schválí, příprava rychlostní komunikace R35 bude moci být zahájena už letos.

„Pokud investor na rychlostní komunikaci přivaděčem vhodně napojí Ústeckoorlicko, toto řešení bude mít velkou podporu zastupitelstva,“ míní Toman, který byl dlouhou dobu příznivcem severní varianty.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - východní Čechy (hradec králové)
Autor: (mij)
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1521
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 25. ledna 2008 - 14:31:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dálnice na východ v roce 2016

Politici tvrdí, že silnice R35 může stát za osm let

Praha - Rok 2016 by měl být mezníkem pro dopravu napříč Českou republikou. Rokem, kdy výrazně poleví nával aut na dálnici D1, kdy řidiči dojedou z Prahy až Olomouce po souvislé čtyřproudé trase. Rokem, kdy se změní život ve Vysokém Mýtě, Litomyšli a dalších městech a obcích, protože z nich zmizí většina z třiceti tisíc denně projíždějících aut.

Takovým má být alespoň podle cílů Pardubického kraje a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Obě instituce totiž včera představily plány na výstavbu silnice R35.

„V dosud kritickém území mezi Pardubicemi a Mohelnicí by mohla doprava po rychlostní silnici R35 jezdit v roce 2016,“ řekl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Alfred Brunclík.

Rok 2016?

To by bylo krásné Na silnici čekají města a obce v kraji netrpělivě. „Pokud by to skutečně bylo v roce 2016, bylo by to velice krásné. Čekají na to nejen lidé v kraji, ale je to také podmínkou ekonomického rozvoje regionu,“ řekl starosta České Třebové Jaroslav Zedník. Kraj a ŘSD chtějí začít stavět co nejvíce úseků silnice už v roce 2013. Mezi dálniční křižovatkou v Opatovicích nad Labem a Vysokým Mýtem začne ale podle krajského radního Ivo Tomana silnice vyrůstat ještě dříve.

„Naším cílem je začít v letech 2010 a 2011 stavět třicet kilometrů z Opatovic nad Labem do Vysokého Mýta. Myslím, že do konce roku 2013 budeme po této silnici jezdit až před Mýto,“ uvedl Toman, náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu. Silnice v jižní variantě, kterou kraji posvětila milionová studie od firmy Sudop Praha, má vyrůst včetně tří přivaděčů, které na ni napojí Orlickoústecko.

Pokračování na str. C3

Pokračování ze str. C1

Půjde o obchvat Chocně a modernizaci silnic směrem k Žamberku, rekonstrukci silnic, které napojí Lanškrounsko na obchvat Opatova a zcela novou silnici od Litomyšle do Dlouhé Třebové mezi Ústím nad Orlicí a Českou Třebovou. „Zavázala se k tomu vláda se ve svém memorandu k sinici R35,“ připomíná vicehejtman kraje Roman Línek.

Silnice od Opatovic k Mohelnici včetně přivaděčů má stát padesát miliard korun. Podle kraje i ŘSD peníze budou. „Obrátím se na premiéra a ministry, aby se silnice vrátila do priorit staveb, které mají být rozestavěné do roku 2013,“ uvedl Línek. Stát totiž pětatřicítku z takového seznamu vyškrtl kvůli zdlouhavému jednání kraje o její trase. Jižní varianta silnice ale již je v územním plánu kraje a v únoru mají krajští zastupitelé potvrdit její trasu, která byla znovu doporučena studií Sudopu.

Ředitel Brunclík si včera na tiskové konferenci v Praze povzdechl, že razantnější spolupráce kraje a ŘSD nenastala již dříve.

„Škoda, že systémový přístup k přípravě rychlostní silnice nastal až teď,“ uvedl Brunclík.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj
Autor: MARTIN FILIP
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1527
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 26. ledna 2008 - 13:50:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Články o R35 v MF Dnes neberou konce, tady jsou další dva:

Kudy z Ústecka na dálnici

Pardubice - Kudy povede nová silnice z Pardubického kraje na Moravu, je jasné. Krajští zastupitelé na únorovém zasedání s největší pravděpodobností schválí navrženou jižní trasu. Ovšem trasa přivaděčů, které lidem z Orlickoústecka umožní na dálnici najet, ještě schválena není.

„Je nutné, a Pardubický kraj na tom bude trvat, aby se přivaděči napojilo Orlickoústecko,“ řekl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Ivo Toman.

Podle Tomana povedou třemi směry - západní, ve směru od Vysokého Mýta do Žamberka, střední -od Litomyšle k České Třebové a Ústí nad Orlicí, a východní - z Opatova na Lanškroun. Investor tak částečně na „zelené louce“ postaví nové silnice, zčásti pak zmodernizuje krajské silnice.

Nejdříve R35, pak schválí i přivaděče „Bude složitá příprava přivaděče z Litomyšle do Ústí nad Orlicí a dále do České Třebové. Musíme totiž vybudovat úplně novou silnici, a to bývá problém. Je důležité, aby to tak, jak je to v tuto chvíli připraveno, korespondovalo s životním prostředím,“ dodal Toman. Při únorovém zasedání zastupitelstva politici s největší pravděpodobností schválí jižní trasu R35. Pak začnou připravovat projektovou dokumentaci k plánovaným přivaděčům. Podle Tomana by se silnice mohla začít stavět v roce 2010 i s napojením Orlickoústecka. „Pokud se podaří dospět k územnímu rozhodnutí, za dva a půl roku bychom se mohli dostat k tomu nejtěžímu, a to je výkup pozemků. Na trase R35 jsou tisíce vlastníků pozemků,“ řekl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Alfred Brunclík. V roce 2016 by mohli řidiči jezdit po zbrusu nové silnici.
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1528
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 26. ledna 2008 - 13:52:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Začíná boj o napojení Ústecka

DÁLNICE SE BLÍŽÍ Politici tvrdí, že dálnice na východ může stát už v roce 2016. Zatím je ale nejisté, zda ve stejný rok bude hotovo i napojení na dálnici pro řidiče z okresu Ústí nad Orlicí

Pardubice - I když se zastupitelé Pardubického kraje konečně shodli na tom, že trasa nové silnice R35 povede jihem kolem Litomyšle, čeká je další těžký úkol. Rychle naplánovat a schválit trasu tří dálničních přivaděčů na Orlickoústecko, Lanškrounsko a Choceňsko.

Existuje totiž riziko, že dálnice bude hotová v roce 2016, ale z Orlickoústecka k ní nepovede žádná pořádná silnice.

Stavbu nové dálnice by mohl stát zahájit už v roce 2010. „Naším cílem je, aby přivaděče byly součástí výstavby R35,“ dodal Toman.

Stihnou to ale?

Starosta České Třebové Jaroslav Zedník očekává s vytyčením trasy potíže.

„Začne těžké vyjednávání, kudy půjdou přivaděče do našeho regionu. Při řešení severní varianty tady nátlakové skupiny dělaly velké problémy, a když se podíváme, jak jsou navržené přivaděče, můžeme očekávat, že budeme znovu bojovat," řekl Zedník. Naopak Toman tvrdí, že s projednáním zmíněné trasy nebude velký problém, protože místní lidé požadují, aby do této lokality silnice vedla.

„Od mimoúrovňové křižovatky v Zámrsku u Vysokého Mýta by měl vzniknout nový přivaděč směrem na Choceň a na Žamberk, který by řešil obchvat Chocně. Dále bychom měli zmodernizovat krajskou silnici směrem do Žamberka,“ vysvětlil Toman.

Přivaděč od Litomyšle k České Třebové a Ústí nad Orlicí spojí silnici s aglomerací, kde žije 50 tisíc lidí. „Tam by šlo o úplně novou zhruba desetikilometrovou silnici. Ještě se budeme bavit, jestli by to byl dvoupruh, třípruh nebo čtyřpruh,“ řekl náměstek. Starosta Sloupnice Jiří Černý, který bojoval proti severní trase silnice R35, je spokojený. „Takhle by se nám to líbilo. Kdyby však přivaděč chtěli táhnout přes Andrlák, nebylo by to pro terén nejlepší. Nebyli bychom také nadšeni, kdyby ho chtěli táhnout přes Sloupnici,“ řekl Černý.

Třetí přivaděč chce kraj postavit z Opatova směrem na Lanškroun. „V tuto chvíli se již pracuje na novém obchvatu obce Opatov. Dále je třeba zmodernizovat současnou silnici první třídy číslo 43 směrem do Lanškrouna,“ dodal Toman.

Základní trasa, kudy by přivaděče měly vést, je nyní již daná. „Kraj teď řeší s majiteli pozemků, jestli silnice povede dvě stě metrů doleva nebo doprava,“ řekla tisková mluvčí Pardubického kraje Kateřina Nohavová. Existuje ještě riziko, že stavbu dálnice i přivaděčů zbrzdí vlastníci pozemků, po kterých má silnice vést. „Když dosáhneme plné rozestavěnosti v roce 2013, tak s plným uváděním do provozu by kritické území mezi Pardubicemi a Mohelnicí mohlo jezdit v roce 2016. Ale stavba se může zdržet. Třeba se nějaký úsek nepovede z toho důvodu, že se tam objeví Havránková,“ říká generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Alfred Brunclík s narážklou na farmářku, která zablokovala dostavbu dálnice D11.

***

Plánované přivaděče 1. Z Vysokého Mýta do Chocně Do Chocně povede od mimoúrovňové křižovatky v Zámrsku nová silnice a obchvat Chocně. Z Chocně do Žamberka je třeba modernizovat krajskou silnici. 2. Z Litomyšle k České Třebové a Ústí nad Orlicí Deset kilometrů nové silnice 3. Z Opatova do Lanškrouna. Buduje se nový obchvat Opatovem. Je třeba zmodernizovat silnici první třídy do Lanškrouna.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj
Autor: MICHALA JENDRUCHOVÁ
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1599
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 08. února 2008 - 23:46:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třebová odmítá navržený přivaděč k R35

Česká Třebová - Z České Třebové po nové rychlostní silnici do Olomouce? Projeďte celé město z jihu na sever, pak celou sousední Dlouhou Třebovou, tady odbočte doleva na nový přivaděč, projeďte po něm opět Dlouhou Třebovou zpátky na jih a pak hurá na rychlostní silnici.

Že je to nesmyslné? Právě tak má ale spojení Orlickoústecka s rychlostní komunikací vypadat. Podle aktuální varianty, navržené ve studii firmy Sudop Praha, kterou se chystá kraj schválit.

„Tato varianta je nepřijatelná. Upozorníme na to na zastupitelstvu Pardubického kraje. Bylo by to hloupé a Dlouhou Třebovou by doprava zbytečně zatěžovala emisemi,“ říká starosta České Třebové Jaroslav Zedník.

Podle něj je navržená varianta zbytečně dlouhá a nákladná. „Je spousta lepších možností, jak přivaděč vyústit. Třeba na první odbočce do Dlouhé Třebové při cestě z České Třebové do Ústí nad Orlicí,“ říká Zedník.

Navržené řešení se nezdá ani lidem v Dlouhé Třebové. „Zakreslená silice nám odděluje obecní hřbitov od obce. Přitom za ním je dostatečný prostor,“ říká starosta obce Jaroslav Kašpar. Nová silnice by navíc byla již čtvrtou podélnou stavbou, která prochází přes obec.

„Obec podélně roztíná železniční koridor, řeka, místní komunikace v obci, silnice první třídy a teď by se měla přidat i nová silnice. To je už pět podélných řezů v obci, což je také hrozné,“ říká Kašpar.

Dodává ale, že jde o přijatelnější variantu než původní plány, které navrhovaly přivaděč přímo ve středu obce.

Pokračování na str. C2

Třebová odmítá navržený přivaděč k silnici R 35

Pokračování ze str. C1

Spojení, které děsí Třebováky, by mohlo být naopak výhodné pro Ústí nad Orlicí.

Městu by umožnilo napojení na rychlostní silnici a Litomyšl bez větší zajížďky. Podle místostarosty Ústí nad Orlicí Jiřího Čepelky ale město za zakreslenou variantou nestojí. „V dohodě s Českou Třebovou podporujeme napojení přivaděče mezi oběma městy. Na slušné trase se jistě shodneme,“ říká Čepelka.

Radního Ivo Tomana, zodpovědného za dopravu, stanovisko Třebové překvapilo. Říká ale, že otázka trasy je teprve otevřená.

„Teprve budeme muset trasu přesně vyhledat a schválit v územním plánu. Jestliže Třebová přijde s řešením, které bude rozumnější a bude mít větší naději na projednání, jsem pro,“ říká Toman.

Přivaděče chce kraj zakreslit do územního plánu do konce příštího roku.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj
Autor: MARTIN FILIP
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Karlos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 464
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 10. února 2008 - 17:41:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už se těším na rok 2011:
http://www.tunelblanka.cz/
Víc by mi pomohlo to přemostění u Suchdola, ale to je asi na delší dobu. Nevíte někdo něco o nějakých podrobnostech?
Čus bus Karlos
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 10818
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 10. února 2008 - 19:35:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď jsem si všiml tohoto Jefova staršího příspěvku k D1:

Ve mně to spíš budí dojem, že si to někdo prosadil podle mapy, aby to vypadalo jako ten nejpřímější směr (i když je to tam takhle samá zatáčka, klesání a stoupání). Kdybych chtěl budovat "jakousi páteř celým Československem", tak právě vymetu radši Polabí (s možností vyhnout se Praze směrem na sever a zkrátit tak cesty z jihu na Liberec, Ústí, SZ Čechy...) a Kutnohorsko než stoupat k Humpolci a malým vesnicím a překračovat Želivku...

Je třeba si především uvědomit, v jaké době projekt a zárodky stavby dnešní D1 vznikly. V té době totiž Liberec, Ústí (nad Labem) i většina SZ Čech ležela v zahraničí... Trasa přes Vysočinu byla tehdy v podstatě jediná možná spojnice Prahy a Brna.
Obdobný případ je dnešní železniční trať 250.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1340
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 11. února 2008 - 10:14:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McBain: Na tom něco je, ale jednoznačnou odpověď mi to pořád nedává... období, kdy náš stát končil směrem na sever od Prahy už u Liběchova, nebylo (alespoň z pohledu dlouhodobého plánování velkých dopravních staveb) tak dlouhé, a to ani pokud bychom připustili, že už ve stahujících se mračnech třicátých let se "pro jistotu" plánovalo i pro případ ztráty Sudet. Dálnice se vymýšlela už dřív, než jsme přišli o Sudety, a definitivně se stavěla naopak mnohem později. Pokud by mělo jít o německé plány, ty by jistě byly koncipované velkoryseji, než aby se řídily hranicemi jakéhosi z jejich pohledu dočasného státního útvaru-neútvaru "Čechy a Morava" - stejně jako byla velkoryseji koncipovaná např. myšlenka spojnice Vídeň-Vratislav.

Ostatně na spojnici Praha-Brno sice byla přerušená hlavní železniční trať přes Třebovou v oblasti Svitav, ale tradiční silniční spojení přes Kolín a Havlíčkův Brod zůstalo v Protektorátu - tudíž by ani nebyl problém postavit dálnici z Prahy přes Polabí a Horní Posázaví, pokud by tedy fakt hrálo roli okleštění českého území.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 10826
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 11. února 2008 - 10:48:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K tomuhle doporučuji http://www.dalnice.com/, odkaz "historie". Já osobně k tomu nemám moc co dodat, ale na tomto webu to mají myslím zpracováno víc než důkladně.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 39866
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 19. února 2008 - 16:09:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SILNICE SMRTI I/35 děsí řidiče /FOTO/
Dálnice D1 je nejhlučnější tepnou v zemi, lidé trpí
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 10918
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 20. února 2008 - 15:07:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokračování z "Tramvají":

D1 je přetížená kamiony, jako málokterá jiná dálnice v Evropě.

??

Neznám Polsko, ale na Slovensku taková dálnice taky není.

To bude asi tím, že v Polsku ani na Slovensku skoro žádný dálnice nemaj.

Přes Kralupy jsem jel a netrvá to stejně dlouho.

A jak dlouho to trvá? Podle mě to nemůže být o moc víc než hodina.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4124
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 20. února 2008 - 15:13:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain:
Tos na Slovensku dlouho zřejmě nebyl. Prostě D1 přetížená je. Možná v porovnání s jemerickejma dálnicema ne, ale kultura cestování po D1 rozhodně neodpovídá standardu vyspělý Evropy. A nemyslím tín jen nedoléhající panely a převýšení. D1 na třípruh v celé délce je zralá už několik let. Nesehnal bys někde statistiky vytíženosti evropských dálnic? Moc bych se nedivil, kdyby mezi dvoupruhovými dálnicemi byla D1 na předních místech. Přeci jen sbírá tranzit sever-jih, východ-západ.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 10922
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 20. února 2008 - 17:03:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tos na Slovensku dlouho zřejmě nebyl

Po D2 občas jezdím, a co na ní jako mám oproti D1 vidět?

ale kultura cestování po D1 rozhodně neodpovídá standardu vyspělý Evropy.

To možná, ale určitě to není její "přetížeností".
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 10923
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 20. února 2008 - 17:07:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O5 z Tramvají: šestikilometrová kolona není na D1 ničím neobvyklým

Jak často se tam něco takového koná? A když se podívám na ten bavorský odkaz, tak tam teď vidím toto:

A3 Frankfurt Richtung Würzburg
zwischen Marktheidenfeld und Würzburg/Kist 25 km Stau wegen Markierungsarbeiten. Wenn Sie sich dort auskennen, umfahren Sie das Gebiet weiträumig (16:41)

Die A3 Nürnberg Richtung Passau
ist zwischen Hengersberg und Iggensbach wegen Bergungsarbeiten gesperrt. Es staut sich mittlerweile auf 10 km bis zum Kreuz Deggendorf. Wir empfehlen bereits ab Straubing auf die B20 auszuweichen (17:03)


Taky běžné dění naší nekulturní přetížené D1?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4130
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 20. února 2008 - 18:04:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po D2 občas jezdím, a co na ní jako mám oproti D1 vidět
Doporučuji stránky www.highways.sk. Slováci staví dnes možná rychleji než my.

To možná, ale určitě to není její "přetížeností
Samozřejmě ne jenom, ale přetíženost na nehodovost a stav vozovky vliv má a ne malý. Tady se klidně budu přít.

Jak často se tam něco takového koná
Rozhodně častěji než to samé v součtu na všem ostatním - D2,D5,D8,D11,R4 a R10.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 10927
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 20. února 2008 - 21:31:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slováci staví dnes možná rychleji než my.

Tak to si nemyslím, D61 z Blavy do Trnavy byla už za komárů a to samý se dá říct i o D1 kolem Liptvský Mary. Takže toho zas tak moc nepředvedli.

Samozřejmě ne jenom, ale přetíženost na nehodovost a stav vozovky vliv má a ne malý.

Jak se pozná "přetížená" dálnice? Já myslím, že je zatížená "tak akorát".

Rozhodně častěji než to samé v součtu na všem ostatním - D2,D5,D8,D11,R4 a R10.

Což taky může znamenat, že na ostatních dálnicích a erkách máme docela minimální provoz. I když mám (subjektivní) dojem, že třeba R10 se zasekává častěji.

Můžeš to sledovat tady a až se tam nějaká ta 6km kolona objeví tak mi dej vědět. Já zas budu sledovat ty 20 km kolony na kulturnějších německých dálnicích.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4135
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 21. února 2008 - 08:53:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain:
Já napsal, že Slováci staví. Mimochodem, D1 z Bratislavy je postavená skoro až po Žilinu a v průběhu dvou-tří let otevřou dálnici ze Štrby až někam k Spišskýmu podhradí. Za Braniskom k Prešovu se staví o106. R1 z BB přes Nitru je už taky slušně dlouhá.

Jak se pozná "přetížená" dálnice?
Třeba podle toho, že "rychlý" levý pruh využívaj i takový vozítka, která by v něm nikdy neměla jezdit. Využívají ho proto, že had kamionů se dá předjet buď prasácky odstavným pruhem nebo levým. Pak můžeš vidět, jak Moluch předjíždí 10 kamionů. D1 je zatížená tak, že by třípruh protřebala jako drbání. Proč můžu bez obav s minimálním šlapáním na brzdu v Německu používat tempomat a za volantem si odpočinout a na D1 je úplně k ničemu? Na D1 se tempomat používat nedá, protože konstatntní rychlsoti se tady dosáhnout nedá.

Což taky může znamenat, že na ostatních dálnicích a erkách máme docela minimální provoz
Na D5 nebo D11 je minimální provoz? Jel jsi někdy ráno od Berouna na Prahu?

Můžeš to sledovat tady
Koukám a vidím na D1 3 nehody.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 10937
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 21. února 2008 - 09:23:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koukám a vidím na D1 3 nehody.

Dopravní nehoda vyřešena, kamiony odstraněny, dálnice je opět průjezdná bez omezení.

DN dvou kamionů, jeden řidič zaklíněn ve vozidle; vozidla stojí v PJP a připojovacím pruhu; průjezdný levý jízdní pruh, kolona do jednoho kilometru na místě RZS, HZS a policejní hlídka

Nehoda vyřešena, dálnice je opět průjezdná všemi jízními pruhy bez omezení.


Fakt masakr.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 10938
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 21. února 2008 - 09:26:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třeba podle toho, že "rychlý" levý pruh využívaj i takový vozítka, která by v něm nikdy neměla jezdit. Využívají ho proto, že had kamionů se dá předjet buď prasácky odstavným pruhem nebo levým. Pak můžeš vidět, jak Moluch předjíždí 10 kamionů.

A kde se tohle třeba stává? Já tam nic takovýho hodně dlouho neviděl. Asi si najdu nějakou webkameru.

Jel jsi někdy ráno od Berouna na Prahu?

Jo, pravda, D5 v tomhle úseku a směru někdy bývá hustá, s tím souhlasím. Typická soudobá příměstská dálnice, tam by se hodil ten US 8-pruh s vyhrazeným pruhem pro "Carpool".
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 10939
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 21. února 2008 - 09:29:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč můžu bez obav s minimálním šlapáním na brzdu v Německu používat tempomat a za volantem si odpočinout

Koukám, že i Bavorsko je dnes nějaký slabý:

Meldungen vom 21.02.2008 / 09:25 Uhr
Autobahnen

A6 Nürnberg Richtung Heilbronn
zwischen Lichtenau und Ansbach ist die rechte Spur wegen einer Baustelle blockiert. (08:48)

A9 Nürnberg Richtung München
zwischen Fröttmaning Süd und dem Frankfurter Ring 1 km Stau (09:05)

A92 Deggendorf Richtung München
zwischen Plattling-Nord und Plattling-West Gefahr durch Ölspur (09:24)

A99
Autobahnring München-Ost Richtung Nürnberg zwischen dem Kreuz München Ost und Aschheim/Ismaning 5 km stockender Verkehr. (09:03)

Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4138
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 21. února 2008 - 10:11:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je tohle někde v Německu? Chápu, že chceš bejt rochu kontroverzní, ale D1 v pořádku fakt není.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 10941
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 21. února 2008 - 10:23:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale D1 v pořádku fakt není.

Já neříkám, že je v pořádku. Ale rozhodně není přetížená.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 10942
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 21. února 2008 - 10:27:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A tady jedno Severní Porýní - Vestfálsko:

A1 Köln Richtung Dortmund zwischen Burscheid und Remscheid Baustelle 6km stockender Verkehr Dort ist nur ein Fahrstreifen frei.
aktuell: 6 km, 10:14 Uhr
vorher: 3 km
Quelle: Polizei Zur Staukarte
Straßenverlauf


A2 Hannover Richtung Dortmund zwischen Herford/Bad Salzuflen und Bielefeld-Zentrum Unfall 4km Stau wegen Bergungsarbeiten Dort ist nur ein Fahrstreifen frei.
aktuell: 4 km, 10:16 Uhr
vorher: 6 km
Quelle: Polizei Zur Staukarte
Straßenverlauf



A2 Hannover Richtung Dortmund zwischen Hamm und Kamener Kreuz 7km stockender Verkehr
aktuell: 7 km, 09:57 Uhr
Quelle: Polizei


Fakt na tempomat.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 2933
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 21. února 2008 - 12:05:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě by to možná chtělo jedno malé srovnání - stav 2002: CZ - 518 km, D - 12 037 km.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 10946
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 21. února 2008 - 12:22:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

D - 12 037 km.

Takovejch dálnic, a přesto se jim tam dělají tak dlouhý kolony.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4019
Registrován: 10-2003

Odesláno Čtvrtek, 21. února 2008 - 20:24:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem jel po D1 z Brna do Zlína ráno v 4:30 - to bylo prázdno, ale stav dálnice po Vyškov je katastrofální. Od Vyškova to bylo jiný kafe...

Jinak nejsem moc zvyklí na dálnice, předtím jsem jel jen asi před pěti lety do Aše v pátek dopoledne, byl jsem úplně vyřízenej z toho provozu, u Humpolce jsem to vzdal a jel přes Tábor, na dálnici jsem najel až v Plzni.

nejradši mám okresky, tam se kochám
RegioMap Jihomoravského kraje (xls) - 2.2.2008 Příští aktualizace: 29.2.2008
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 10956
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 22. února 2008 - 08:49:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nějak mě začalo bavit sledovat ty německý weby - ať mám ten komplexní přehled .

A3 Arnheim Richtung Oberhausen zwischen Emmerich und Hamminkeln Baustelle 12km stockender Verkehr Dort ist der linke Fahrstreifen gesperrt.
aktuell: 12 km, 08:02 Uhr
vorher: 10 km
Quelle: Polizei & ADAC Zur Staukarte
Straßenverlauf


A3 Arnheim Richtung Köln zwischen Dinslaken-Nord und Oberhausen-Lirich 10km stockender Verkehr
aktuell: 10 km, 08:40 Uhr
vorher: 14 km
Quelle: Polizei Zur Staukarte
Straßenverlauf


A3 Oberhausen Richtung Köln zwischen Kreuz Kaiserberg und Mettmann 12km stockender Verkehr
aktuell: 12 km, 08:40 Uhr
vorher: 4 km
Quelle: Polizei

Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1667
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 22. února 2008 - 13:41:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Termín oprav „silnice smrti“ se zase odsouvá

Znojemsko - Táhne se to již nejméně pět roků. Během nich řada komunálních politiků slibovala, že jednu z nejvytíženějších komunikací na jihu Moravy - silnici R53 z Pohořelic do Znojma - nechá co nevidět opravit. O celkové rekonstrukci tahu, kterému se kvůli častým tragickým nehodám přezdívá „silnice smrti“, se však stále hovoří jen na papíře. Ani pro letošek nejsou vyhlídky na zahájení oprav příliš optimistické. „Také už bych byl rád, aby se začalo. Zatím si ale vůbec netroufnu odhadnout žádný termín,“ uvedl ředitel jihomoravského Ředitelství silnic a dálnic Jiří Rupp.

Naposledy silničáři slibovali, že rekonstrukci zahájí ještě do konce loňského roku. Když to splnit nedokázali, přišli s letošním jarem. „Pořád máme problémy s jedním vlastníkem pozemků v Lechovicích. Čekáme, až se domluvíme. Nechceme jít do vyvlastnění, tím by se to minimálně o dva roky zdrželo,“ komentoval Rupp.

Majitele pozemků, se kterým ředitelství stále jedná, se včera MF DNES nepodařilo sehnat.

Právě obchvat Lechovic je první z pěti etap rekonstrukce, jež si vyžádá celkem více než 1,5 miliardy korun. Jinou etapou silničáři opravy zhruba třicetikilometrového úseku zahájit nechtějí. „Prostě nemůžeme. První budou Lechovice, následovat bude průtah Dobšicemi,“ řekl bez vysvětlení Rupp.

Brněnské Ředitelství silnic a dálnic již objednalo dokumentaci pro územní rozhodnutí na všechny úseky rekonstrukce. Na stavbu obchvatu Lechovic již silničáři dostali první peníze od státu.

„Věříme, že se letos už začne. Máme vybraného dodavatele oprav, který by chtěl začít dělat. Občany Lechovic stále rostoucí doprava také trápí,“ dodal šéf brněnského ředitelství. Komunikace je v dezolátním stavu řadu let. Od roku 1999 se na ní odehrálo přes 500 nehod, při nichž přišlo o život více než deset lidí.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1668
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 22. února 2008 - 13:44:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

!!!

Definitivně potvrzeno. R 35 povede jihem

Pardubice - Potvrzeno.

Silnice R35 z východních Čech na Moravu povede definitivně jihem. Navrženou trasu včera schválili zastupitelé Pardubického kraje. Pro kraj to znamená, že nyní může začít s přípravami výstavby.

„Definitivně jsme tak potvrdili trasu tolik diskutované silnice. Nyní budeme jednat s vedením ministerstva dopravy a Ředitelstvím silnic a dálnic o přípravách komunikace v celé své trase. Podstatný je pro nás také harmonogram investic, které se stavbou silnice souvisí,“ řekl vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek.

Politici musejí ještě dořešit trasy přivaděčů, které umožní lidem z Orlickoústecka najet na novou dálnici.

„Garantuji, že přivaděče investor bere vážně. Do konce příštího roku je prostor, abychom trasu přivaděčů našli,“ uvedl nový hejtman kraje Ivo Toman.

Pokračování na str. C2

Definitivně potvrzeno. R 35 povede jihem

Pokračování ze str. C1

„Jedná se především o připojení Chocně a Žamberka, Ústí nad Orlicí a České Třebové a také Lanškrouna. Tyto přivaděče jsou zmíněny i v memorandu, které zavazuje ministerstvo dopravy navazující stavby realizovat,“ řekl Toman.

Silnice od Opatovic k Mohelnici včetně přivaděčů má stát padesát až sto miliard korun. Ty kraji již na podzim loňského roku přislíbil ministr dopravy. Samotná stavba by mohla být zahájena v roce 2010. Když vše půjde tak, jak má, po nové komunikaci se první řidiči projedou v roce 2016.

O trasu silnice R35 se vedly spory již řadu let. Problémový byl úsek mezi Vysokým Mýtem a Mohelnicí. Zejména ODS prosazovala severní variantu, která by pomohla městům na Orlickoústecku. Krajští zastupitelé v prosinci 2006 však nakonec schválili jižní trasu a získali za to slib vlády, že zaplatí stavbu přivaděčů na Orlickoústecko.

Radní ale vzápětí jižní trasu zpochybnili. Kvůli neustálému zpochybňování jižní varianty dokonce vláda na podzim loňského roku silnici vyškrtla z plánu dopravních staveb. Krajští radní vzápětí slíbili, že do jara bude trasa definitivně schválena.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1694
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 25. února 2008 - 13:52:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jaké stavby se letos budou realizovat v Pardubickém kraji?

Silnice se změní ve staveniště

Letos se v Pardubickém kraji budou vedle tradičních oprav silnic stavět nové obchvaty i křižovatky

Pardubice - Máloco řidiče za volantem rozčílí víc než objížďka nebo uzavírka silnice.

A právě těchto věcí si letos motoristé z Pardubického kraje užijí dosytosti. Budou se opravovat silnice, stavět obchvaty měst a nové křižovatky. Stavební akcí číslo jedna je v kraji výstavba největší mimoúrovňové křižovatky v zemi u opatovické elektrárny. Tříposchoďový uzel bude českým technickým unikátem, který bude stát 1,7 miliardy korun.

V první fázi se postaví násep s kruhovou křižovatkou, která bude mít 250 metrů v průměru. Z ní povedou nájezdy k silnici R 35 ze Sedlic a do Časů a silnice z Hradce Králové do Pardubic. Ve spodní úrovni se pak budou křížit místní silnice. Po třetím poschodí křižovatky povede rychlostní silnice R 35 od dálnice D 11 směrem na Vysoké Mýto. Stavba bude celý rok částečně omezovat provoz na silnici z Pardubic do Hradce Králové.

„Otevření křižovatky plánujeme na prosinec 2009,“ uvedl Bohumil Vebr, ředitel pardubické pobočky Ředitelství silnic a dálnic.

Naopak už letos začne řidičům sloužit nový obchvat Holic. Stavba za 270 milionů korun uleví městu, jehož středem projede denně po silnici I/35 tisíce aut. „Práce jde podle plánu. Obchvat budeme otevírat letos na podzim,“ řekl o čtyři kilometry dlouhé silnici Vebr.

Obchvatu se také nemohou dočkat lidé z Opatova na Svitavsku a z Chvaletic na Přeloučsku. Kolem obou obcí se začne stavět nová silnice ještě letos. „Už tento týden podepíšeme smlouvu a práce v Opatově bude moci začít,“ uvedl Veber.

Obchvat Chvaletic, který odvede z obce auta projíždějící mezi Přeloučí, Kolínem a Prahou, vyjde na 200 milionů a bude ho platit kraj. „Je to naše letošní největší investiční akce,“ uvedl ředitel krajské správy a údržby silnic Miroslav Němec.

„Po obchvatu voláme už léta. V dopravní špičce nás provoz na silnici obtěžuje. Proto se snažíme kraji při přípravě jeho stavby vycházet co nejvíce vstříc,“ řekla starostka Chvaletic Blanka Zaklová.

Vedle velkých a drahých staveb však řidičům zkomplikuje život i několik menších. Už v těchto dnech je omezen provoz například u hřebečského tunelu nebo na silnici mezi Pardubicemi a Sezemicemi. Stavět se také bude na Lanškrounsku nebo v Letohradě. „Máme toho letos v plánu poměrně dost a určitě naděláme řidičům dost starostí. Bez toho však nelze stavět,“ dodal Němec.

***

* Aktuální uzavírky

Kde narazíte na problémy?

-> Silnice I/35 Úsek Hřebeč - Koclířov.
Práce na silnici, částečnáuzavírka - jednosměrný provoz.

-> Silnice I/36 Úsek Bukovka a Lázně Bohdaneč.
Pracuje se na rozšíření silnice.
Dopravní omezení.

-> Silnice I/34 Úsek Hlinsko směr Koclířov.
Omezení kvůli obnovení živičného krytu silnice.

-> Silnice I/36 Úsek Pardubice - Sezemice.
Práce na silnici. Přechodná úprava provozu.

Zdroj: Ústřední automotoklub

Obchvat Holic:
Už na podzim by se mělo ulevit lidem z Holic. V tomto termínu se totiž plánuje otevření nového obchvatu města, které trápí silná doprava na silnici I/35.

Obchvat Opatova:
Už na jaře se začne budovat obchvat Opatova. Ten by měl zjednodušit cestování mezi Lanškrounem a Svitavami.

Křižovatka Opatovice I:
Letos bude u areálu opatovické elektrárny pokračovat výstavba největší mimoúrovňové křižovatky v zemi. Ta by měla od konce roku 2009 spojit dálnici D 11 s takzvanou Hradubickou silnicí a později i s rychlostní silnicí R 35.

Obchvat Chvaletic:
Pardubický kraj se chystá utratit 200 milionů korun při výstavbě obchvatu Chvaletic. Ty leží na stále hodně frekventované cestě mezi Pardubicemi a Prahou.

Další plánované stavby:
Krajský úřad chystá také několik menších staveb. Opravy se letos třeba dočká silnice z Lanškrouna na Tatenice.
V okolí Lanškrouna se bude navíc opravovat několik mostů.
Plánuje se také dokončení rekonstrukce výpadovky z Pardubic na Heřmanův Městec.
Nový povrch dostane i silnice mezi Chocní a Vysokým Mýtem.
V Letohradě vyroste nová kruhová křižovatka.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj
Autor: MILAN ZLINSKÝ
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40139
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 02. března 2008 - 04:55:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stavba R4 na Písecku: Hotovo bude do čtyř let
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40220
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 05. března 2008 - 18:50:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nové mapy postupu výstavby dálnic a rychlostních silnic v letech 2008 - 2010
Brunclík: Dálnice budou hotovy do roku 2020
Do roku 2010 se otevře 184 kilometrů nových dálnic
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1752
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 11. března 2008 - 15:00:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tresty pro řidiče budou mírnější

Chystaná změna: za 12 bodů přijdete o průkaz „jen“ na půl roku

Praha - Bodový systém na silnicích se patrně výrazně zmírní. Po dosažení limitu dvanácti trestných bodů například řidiči přijdou o průkaz jen na šest měsíců. Podle současných pravidel to je na rok - tento trest už postihl 6 597 řidičů.

Změny připravuje ministerstvo dopravy a detaily návrhu nyní dokončuje expertní ministerská komise. Přinese zřejmě i další významné novinky - například varovný dopis, který by dostal každý po dosažení osmi bodů. A některé prohřešky ze seznamu bodovaných přestupků mohou úplně zmizet -například telefonování za volantem.

„Jak se změní bodový systém, bude jasné na přelomu března a dubna,“ řekl mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.

Zkrácení doby, na kterou řidiči přicházejí o oprávnění řídit vůz, prosazuje například Václav Špička z Autoklubu České republiky. „Klidně by to mohlo být jen na tři měsíce, protože i to je pro řadu lidí citlivý trest,“ uvedl Špička. „Teprve až po druhém vybodování by člověk přišel o doklady na celý rok,“ doplnil.

Hlavně ne nové úředníky

Tento návrh má velkou šanci, že ho podpoří většina členů komise. U ostatních navržených úprav to tak jednoznačné být nemusí, jak dokazuje včerejší průzkum MF DNES, která oslovila několik klíčových členů komise. „Mně by se líbilo, aby lidé dostávali varování, když nasbírají určitý počet bodů. Jen by to nesmělo znamenat, že radnice budou nabírat nové úředníky,“ prohlásila poslankyně za ODS Eva Dundáčková, která je v komisi také.

Postoj expertů je přitom pro osud navržených změn klíčový. Pokud úpravy podpoří většina členů komise, ministerstvo je do chystané novely zákona rozhodně zapracuje.

Pokračování na str. A4

Pokračování ze str. 1

Přes komisi zřejmě neprojde ani návrh, aby úřady musely všechny bodované přestupky projednat do tří měsíců. Její členové se totiž obávají, že by to úředníci nestíhali. Podle zákona na to nyní mají celý rok a i tak jim vyřizování přestupků působí značné problémy.

Velkou šanci má u většiny členů komise naopak návrh na rychlejší odečítání bodů.

Pokud by pro něj zvedli ruku i poslanci, znamenalo by to, že by řidič mohl mít čisté konto už po roce a půl. A to i v případě, že by předtím nasbíral až 11 bodů. Aby vymazání dosáhl, musel by však jezdit rok a půl podle pravidel.

I podle platného zákona mají lidé na mazání bodů nárok. Ale není to tak rychlé. První čtyři body úředníci řidiči umáznou, pokud od posledního prohřešku jezdí rok bez přestupku. O další čtyři body „přijde“ i po druhém roce slušného ježdění. Úplně čistého konta řidič dosáhne až po třech letech.

Zhasnutá světla bez bodu?

Nejasné zatím je, jak by se měla změnit tabulka jednotlivých bodovaných přestupků. V ní je nyní celkem 41 prohřešků za volantem, za které hrozí trestné body. Podle některých expertů je to zbytečně moc.

„Je nesmyslné, aby byli řidiči trestáni třeba za mírné překročení rychlosti,“ zmiňuje nejčastější výtku předseda Asociace dopravních psychologů Alois Hudeček.

Stejně kriticky se část členů komise staví i k bodům za zhasnutá světla nebo telefonování při řízení. „Chápu, že telefonování řidiče může rozptylovat. Proč však stejně netrestáme i to, když lidé při řízení něco jedí?“ namítá poslankyně Dundáčková. Mezi bodovanými přestupky by se naopak mohly nově objevit některé jiné prohřešky. Třeba nedodržení bezpečné vzdálenosti, za které nyní hrozí jen pokuta.

Podle aktuálních údajů má nyní na svém kontě alespoň jeden bod přes 554 tisíc řidičů.

Od července 2006, kdy začal bodový systém platit, se už „vybodovalo“ přes šest a půl tisíce lidí, kteří přišli o řidičský průkaz. Osm bodů - což je hranice pro uvažované zasílání varovného dopisu - má nyní přes sedm tisíc řidičů.
Autor: JAN VACA
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 325
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 15. března 2008 - 00:00:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opatovskou silnici plnou zatáček nahradí moderní obchvat
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 326
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 17. března 2008 - 08:40:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ŘSD je pro okamžité kroky vedoucí k výstavbě severní části Pražského okruhu
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1772
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 19. března 2008 - 18:02:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mf Dnes: R35 může pomoci vyvlastnění

Pardubice - I když krajští politici oznámili, že nová silnice R35 na Moravu může stát už v roce 2016, vlastníci pozemků, přes něž dálnice povede, by mohli stavbu zdržet.

Vicehejtman Roman Línek včera oznámil, že by v takovém případě měl Pardubický kraj navrhnout zákon, který by usnadnil vyvlastnění.

„Již jsem hovořil s některými členy Poslanecké sněmovny i Senátu parlamentu o možnosti, že by náš kraj v případě komplikací sám navrhl speciální zákon k R35, který by razantně řešil problémy s přípravou výstavby. Pokud by se příprava této nové dálnice z Čech na Moravu dostala z nějakých důvodů do patu, odhaduji, že nejdéle v roce 2010 bude tato zákonodárná iniciativa k R35 aktuální,“ uvedl Roman Línek.

Zvláštní zákon? Ani pro D11 Je pravda, že v devadesátých letech Poslanecká sněmovna přijala podobný speciální zákon kvůli řešení obchvatu Plzně. Na druhou stranu iniciativa poslanců z Hradeckého kraje, kteří před pěti lety žádali kvůli dálnici D11 podobný zákon, vyšla naprázdno. Línek tvrdí, že v případě silnice R35 mluví pro tak nesystémový krok pádné argumenty. „Tato silnice je nesmírně důležitá pro celou zemi,“ řekl Línek.

Ministr dopravy Aleš Řebíček představitelům kraje v minulém týdnu dopisem potvrdil, že komunikace R35 je vládní prioritou. Řebíček uvedl, že již letos bude na její přípravu uvolněno 50 až 100 milionů korun. Vláda stavbu silnice R35 loni nezahrnula do priorit kvůli nekonečným sporům, které politici v Pardubickém kraji vedli o její trasu. O definitivní jižní trase rozhodli pod tlakem vlády až letos v únoru.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj
Autor: (dp)
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4259
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 20. března 2008 - 19:16:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak co Mcbaine, kterou stockender Verkehr nám z Německa pošleš první jarní den?
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 40634
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 21. března 2008 - 03:06:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U ceny dálnice se musí porovnávat porovnatelné
Mýtný systém chtějí na Slovensku stavět 4 zájemci včetně Kapsche
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11244
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 21. března 2008 - 10:21:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak co Mcbaine, kterou stockender Verkehr nám z Německa pošleš první jarní den?

?? Stačí se podívat na www.staupilot.de, najdeš jich tam jako obvykle víc než dost.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1787
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 21. března 2008 - 19:58:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obchvat Pardubic: první odpůrci

Pardubice - Jihozápadní obchvat Pardubic je teprve na papíře a už má své první odpůrce. Brojit proti němu hodlají ve Starém Mateřově, jehož obyvatele by stavba nové silnice postihla nejvíc.

„Měl by jít mezi vojenskými letištními hangáry a vesnicí. My chceme silnici dostat až za ty hangáry, aby lidé neměli silnici přímo u baráků. Armáda se ale vymlouvá na ochranné pásmo a klamavá světla ze silnice,“ řekl starosta Starého Máteřova Pavel Sehnoutek.

Trasování silnice, která odvede dopravu z Pardubic, není ještě u konce. „Podle první studie vede sice komunikace blízko Mateřova, ovšem konečná verze může být jiná,“ řekl ředitel pardubické pobočky Ředitelství silnic a dálnic Bohumil Vebr.

Trasa obchvatu není konečná „Jednalo se o vyhledávací studii, byl to první nástřel projektanta a o trasování se bude dál jednat. Budeme se snažit domluvit s armádou a dostat silnici až za hangáry,“ řekl Vebr.

Dopravní studie se bude připravovat letos a určitě ještě příští rok. „Vzhledem k náročnosti stavby se může posuzování protáhnout na hodně dlouho,“ dodal ředitel.

Podle starosty obce s více než 400 obyvateli by se chystaná silnice podle prvotního trasování přímo dotkla asi 15 domácností. Nadšeni nejsou ani lidé ze satelitní zástavby rodinných domů, kteří by měli silnici na dohled.

Pokračování na str. C3

Pokračování ze str. C1

„Místní už spekulativně vykupují pozemky, aby stavbě zabránili,“ dodal Sehnoutek. „Mají zájem, aby jim silnice nešla pod oknama, byla by to tragédie,“ řekl starosta.

S výkupem pozemků má Ředitelství silnic a dálnic problém takřka u každé stavby a pokud se silničáři nedomluví na odkupní ceně, nejzazší možností je vyvlastnění.

Jihozápadní obchvat, který je s přípravou zcela na začátku, by měl svést dopravu ze silnice I/2 ve směru od Přelouče, minout Staré Čívice, obejít letiště, vést kolem Starého Mateřova a napojit se na mimoúrovňovou křižovatku v Dražkovicích. Jeho příprava a výstavba zřejmě potrvá roky.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj
Autor: (ČTK)
Je potřeba v centrech měst zásadně omezovat individuální automobilovou dopravu...a naopak více podporovat cyklistiku ve městě coby rovnoprávný druh dopravy - pokud někam jedu kolmo, chci dojet živej a zdravej!
Především v Brně...Město není pro auta, ale pro lidi!
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 11333
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 31. března 2008 - 15:31:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes jsem měl zajímavej zážitek s D1 a rozshlasovými informacemi o provozu na ní. Ráno jedu směr jižní Čechy, v prostisměru vidím na Chodově frézování a kolonu až na 10. kilometr . Dobrý, v rádiu o tom furt melou, takže si říkám že pro zpáteční cestu se tomu vyhnu. O dvě hodiny (mezi 10 - 11.00) později se vracím zpět, rádio je toho pořád plné, jen že se kolona zkrátila na "asi 5 km a i ostatní objízdné trasy do Prahy jsou ucpané". V Poříčí nad Sázavou sjedu na starou Benešovskou, v pohodě dojedu až do Jesenice, tam to trošku zhoustne, ale nijak dramaticky, ve Vestci to ohnu zpátky k Jižáku a co pod sebou z nadjezdu ze Šeberova nevidím - úplně prázdnou D1 od Brna...
Takže jsem úplně zbytečně otravoval vzduch v posázaví , a ještě jsem se zdržel.

To jen tak pro zajímavost, až tu někdo zas bude dělat chytrýho že zná situaci na D1 v souvislostech z rádia.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1084
Registrován: 2-2006

Odesláno Středa, 02. dubna 2008 - 23:47:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

534.0454: "Opět povrchní pohled typu šoutouš-substrát. Četl jste někdy něco o těchto vozech? (zkuste třeba gooooogle, pokud nevíte kde hledat) "

Jsem otevřen příjmu dalších argumentů a klidně se po dvaceti letech strávených na opravách vozů T, KT, RT nechám poučit o něčem novém.
Klidně i od gůůůůůglu nebo Wikipedie...

Martin_l: Bravo !
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
534.0454
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.56.182
Odesláno Středa, 02. dubna 2008 - 23:59:56    Odkaz na tento příspěvek  

pan Martin_l:
ad. 1 Jeden problém u stíhaček je ten, že jsme vyměnili v 90. letech MIGy 29 s Polskem za pitomý vrtulníky, které DODNES neuletěli ani metr. MIG 29 je i dnes moderní stihací letoun. Např. na Slovensku slouží dodnes. (když je chcete za každou cenu, proč nemůžeme mít společné letectvo? třeba - že by "ješitnost"?) A teď k vašim argumentům s teroristy: uvědomte si jak je naše republika velká a jaká je průměrná rychlost (jenom) dopravního letadla a kolik metrů uletí za vteřinu. Modelová siltuace: hned po vzletu z Ruzyně je uneseno dopravní letadlo letící do Mnichova. Než se tato informace přenese sdělovacím kanálem do Náměště nad O. (nebo kde parkují), než se piloti oblečou, přemístí se ke svým ocelovým ptákům, rozžhaví turbínky a dostanou je do vzduchu - to pár minutek prostě trvá. Dopr. letadlo je ale už u Plz, než ho ovšem dohoní tak už se na to musí pomalu vykašlat aby nevlítli do NSR. (a to by byl taky slušný prů...) Prostě jsem chtěl říct, že pro tak malý vzdušný prostor by stačila centrální (NATO) ochrana, která by obsáhla několik podobně malých států (viz. Pobaltí).
ad. 2 já jsem nenapsal nic o "...nepotřebnosti sítě kapacitních pozemních komunikacích...". Chtěl jsem pouze upozornit na obrovské množství peněz do nic tekoucí. Někdo prohlásil, že do 5(?) let tady chce mít dalších 1000 km dálnic. (nic proti) Prvních 1000 km jsme stavěli 30 let? Vzhledem k tomu, že se u nás staví asi nejdražší dálnice v Evropě (1mm=1000Kč - drobný stranou) na to dáme jen 100 mld. Kč! A do MHD, dráhy nechtějí dát "skoro" nic. Tak mi to příde trošku nespravedlivé, není to náhodou protěžování silniční loby? Dále úžasný zastaralý bránový systém mýtného. Satelitní by byl lepší - pokryje celou Evropu, nedají se tak snadno obejít jako brány. A díky tomuto pokrytí dálnic se kamiony snaží ušetřit cestou po I, II. (Proč jste toto taky nevyzdvihl? ) Bezpečnost jízdy po dálnici? Na dalnicích jsou také těžké nehody. "...čelní střet, nedání přednosti nebo podobná chyba, která se jednoduše na komunikaci dálničního typu stát nemůže..." vy jste snad nikdy neslyšel o tom, že kamion "prolétl" svodidla a políbil auta v prostisměru? Přesto všechno máte pravdu na dálnicích jsou jiné typy DN. A stav "panelové" D1 je taky úžasný... Počet dopravních nehod se také odvíjí také podle toho jaké sedí za volantem. S tím se dá něco udělat prevencí a postihy (třeba výše pokut v Rakousku). "...V neposlední řadě pomyslete na tuny zplodin..." ano přínosem pro ekologii by byl přechod alespoň malého % MKD přes celou evropu na železnici.
Kdyby se posbírali všechny vyhozené prachy za 18 let (L159, tanky, Diag Human, LTO, tunely...) tak je peněz dost...
534.0454
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.56.182
Odesláno Čtvrtek, 03. dubna 2008 - 00:12:45    Odkaz na tento příspěvek  

Demon3: nemůžu vědět kdo se skrývá pod nickem a Vás jsem jen špatně otyp (hezký obrázek)...
mě vadila tato věta "...Ovšem rozdíl mezi T3 a T5 je zanedbatelný - pouze design Sám přeci víte, že T5A6 a T5B6 měli polovodičovou výzbroj. A to je další podstatný rozdíl oproti odporové (ve spotřebě). O to mi šlo. Samozřejmě nemá cenu Vás "...po dvaceti letech strávených na opravách vozů T, KT, RT..." poučovat.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3400
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 03. dubna 2008 - 02:04:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

534.0454 - MiGy se měnily se Slovenskem, polský vrtulníky Sokół slouží např. plzeňský letecký záchranný službě. Btw. MiG 29 už dááávno není moderní stíhací letadlo (škoda, že tehdy nenakoupili súdruhovia Su-27, to narozdíl od MiGů hodnotu, kvalitu ani užitek neztrácí). A stejně tak wana není tramvaj moderní koncepce. Doufejme, že 15T nepotká stejná smůla, jako projekt RT6, a že to nebude jenom čistě pražská záležitost.

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
Válku s blbcem nelze vyhrát, nicméně je nutné ji vést. (J. Werich)
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2159
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 03. dubna 2008 - 09:04:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

534.0454: Nevyznám se ve stíhačkách a netuším, jak moc je nebo není MiG 29 moderní letoun. Z dnešního pohledu byla jejich výměna za vrtulníky možná nesmyslná, ale v polovině devadesátých let jsme se nacházeli v úplné jiné politické situaci. Studená válka skončila, islámský terorismus daleko, tak na co stíhačky, když potřebujeme raději leteckou záchrannou službu. Jenže dnes už jsme ve zcela jiné situaci. Sebevražední atantátníci stojí u prahu našich dveří (Madrid, Londýn) a je bohužel jen smutnou skutečností, že teroristický útok na Prahu je pouze otázkou času.

Co se týče operativnosti zásahu, tak už mi několikrát ve zprávách překvapila informace, jak rychle dokázal Gripen doletět dopravní letadlo, se kterým byla přerušena rádiová komunikace, takže bych to neviděl až tak černě. O společném česko - slovenském letectvu (i jiných vojenských jednotkách) se uvažovalo, nebo stále ještě uvažuje, nemám o tom žádné podrobnosti. Nemám nic proti Slovákům, jsme dva kulturně vzájemně nejbližší národy, ale co se týče ješitnosti, tak bych ji s ohledem na události počátku devadesátých let hledal na druhém břehu řeky Moravy...

K dálnicím: Prvních 1000 kilometrů jsme stavěli čtyřicet let a to, že zbylých tisíc chceme dostavět do roku 2016 je jen dobře, protože hlemýždí tempo výstavby nastolené v době normalizace a i tak v devadesátých letech těžko dodržované je něco, s čím se musíme rozloučit. Původní koncepce dálniční sítě ČSSR z roku 1963 předpokládala kompletní dostavbu do roku 1990...

Že stavíme nejdražší dálnice v Evropě je jeden z nejrozšířenějších novinářských mýtů (hned po tom, že je D1 nebezpečná), doporučuji k tomu třeba toto vysvětlení. Skutečně nelze vzít cenu dálnice v Německu a Česku, vydělit příslušným počtem kilometrů a říci, že je to u nás drahé.

Mohutné investice jsou jistě potřeba i do železniční a MHD infrastruktury, ale vaše argumentace, že se do dálnic lijí (zcela potřebné a účelně vynaložené) miliardy jen díky silniční lobby zavání typickou českou závistí (Soused má vykrmené prase, ale já svoje nechci, chci, aby mu zdechlo.). Pokud vás tato situace trápí, udělejte pro to něco. Anonymním hřměním zde na diskuzi to asi nezměníte.

Elektronické mýto: K jeho zastaralosti platí stejná myšlenka o novinářských chymérách. Mikrovlnné brány stojí, jejich výstavba byla levnější a rychlejší než u satelitního systému a systém má oproti těmto výhodám samozřejmě i nevýhody. Objíždění dálnic po starých silnicích je spíše otázkou lokálních zkratek, speditér, který by své kamiony posílal z Prahy na Rozvadov po staré šestsetpětce, by asi brzy zkrachoval. Komplexní zpoplatnění silnic nižších tříd je jen otázkou času a už se na tom pracuje.

Ano, na dálnicích jsou těžké nehody, ale zcela jiného charakteru. Případy, kdy kamion se spícím řidičem přeletí svodidla jsou naprosto ojedinělé. Řečí čísel, je na dálnici pravděpodobnost nehody asi třikrát až čtyřikrát nižší, než na dvouproudé silnici a platí to i pro kritizovanou D1. O následcích ani nemluvě: Stačí si povšimnout: Na I/7 u Panenského Týnce zemřelo při nehodě tří aut 8 lidí. Při hromadné havárii 180 aut na Vysočině ani jeden...

Stav "panelové" D1: Tato dálnice byla stavěna v době, kdy se nepředpokládal takový provoz, jaký na dní dnes panuje (ani nemohl, tehdejší zřízení nemohlo počítat s vlastním zánikem). Pokud uvážíme, že šlo vlastně o jeden velký výzkum, kdy se s prostředky a silami socialistické ekonomiky napodobovala stavba západního stylu, což mj. přineslo množství konstrukčních prvků, vyvíjených za pochodu speciálně pro dé jedničku a použitých poprvé v Československu či celém RVHP, tak je spíše obdivuhodné, že je tato dálnice ještě obstojně schopna plnit svoji dopravní funkci.

Přechod mezinárodního tranzitu na železnici je otázkou její (ne)schopnosti. Na budování silniční infrastruktury to nemá vliv.

A k posbírávání peněz: Směšujete kauzy, kdy se vyhazovaly státní peníze pro nekoncepčnost (tanky) nebo protože se někdo podřekl (Diag Human) a případy rafinovaných podvodů a zločinů (LTO). To opravdu nelze, je to populistické.

Demon3, č.1084: Děkuji za podporu.
Technologie zítřka vás naučíme už dnes! ČVUT v Praze

RegioMap Plzeňského kraje (první v HTML podobě)
Soudce
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 859
Registrován: 5-2005
Odesláno Čtvrtek, 03. dubna 2008 - 09:29:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin l: Souhlasim s tebou co se tyka dalnic.
534: Vrtunliky Sokol jsou vsechny v provozu a jak rika Petr uspesne nahradili Mi-2. A s tim dopravnim letadlem leticim do NSR jste me pobavil:-)))
Holt staryho psa novym kouskum nenaucis:-)
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1367
Registrován: 3-2005

Odesláno Čtvrtek, 03. dubna 2008 - 11:11:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jeden problém u stíhaček je ten, že jsme vyměnili v 90. letech MIGy 29 s Polskem za pitomý vrtulníky, které DODNES neuletěli ani metr. MIG 29 je i dnes moderní stihací letoun. Např. na Slovensku slouží dodnes. (když je chcete za každou cenu, proč nemůžeme mít společné letectvo? třeba - že by "ješitnost"?) A teď k vašim argumentům s teroristy: uvědomte si jak je naše republika velká a jaká je průměrná rychlost (jenom) dopravního letadla a kolik metrů uletí za vteřinu. Modelová siltuace: hned po vzletu z Ruzyně je uneseno dopravní letadlo letící do Mnichova. Než se tato informace přenese sdělovacím kanálem do Náměště nad O. (nebo kde parkují), než se piloti oblečou, přemístí se ke svým ocelovým ptákům, rozžhaví turbínky a dostanou je do vzduchu - to pár minutek prostě trvá. Dopr. letadlo je ale už u Plz, než ho ovšem dohoní tak už se na to musí pomalu vykašlat aby nevlítli do NSR. (a to by byl taky slušný prů...) Prostě jsem chtěl říct, že pro tak malý vzdušný prostor by stačila centrální (NATO) ochrana, která by obsáhla několik podobně malých států (viz. Pobaltí).

Tak na tohle mi nedá nereagovat. S prominutím, jedna blbost za druhou. Takže popořadě.

Vrtulníky těch metrů uletěly mnoho a taky zachránily mnoho lidí např. pri povodních 1997 na Moravě nebo u plzeňské záchranky (mmch právě plzeňská vojenská záchranka je jediná, která operuje i v noci). Ty vrtulníky jsou opravdu dobré, věřtě nebo ne. MiG-29 byl v době výměny moderní letoun, dnes už to tak úplně neplatí (je to už přes deset let) a musely by se buď výrazně modernizovat nebo vyměnit za modernější verze které zatím jakž takž drží krok s konkurencí. Po rozdělení ČSFR jsme jich měli 10 (z původních 20), navíc v dost tristním stavu, protože politický příkaz byl udržet v perfektním stavu letouny předávané na Slovensko. Takže ty naše byly zčásti "kanibalizovány" a provozuschopných nebyla často ani polovina z nich, navíc na Slovensko šel i jediný trenažer. S náhradními díly byl obecně po změně politické situace velký problém a nakonec padlo rozhodnutí MiGy-29 raději zakonzervovat v ČB. Byly to letouny dvoumotorové a hodně "žravé" a vydržovat si pár kusů fakt němelo cenu. Takhle to vidím dnes, ale nepopírám, že ta výměna mě tehdy hodně mrzela. Jiná věc je, že za těch deset kusů včetně v té době špičkové výzbroje (např. rajety R-27) jsem nejspíš mohli dostat víc. Slováci je stále používají. O několik z nich přišly při nehodách, zbytek prošel modernizací, ale co vím, tak celkově žádná sláva. Tedy ve smyslu provozuschonosti a bojeschopnsti. Počet plně bojeschopných letounů se prý dá spočítat na prstech možná i jedné ruky. Společné letectvo je otázka politická a bylo by třeba důkladně zvážit pro a proti. Ale obvyklá věc to tedy moc není.
Ta modelová situace. Asi si to neuvědomujete, ale napsal jste přesně argument pro to, proč nadzvukové stíhačky mít. Letadla sedí v Čáslavi (to jen pro upřesnění) a ty časy pro vzlet jsou přesně normované, i když kolik to aktuálně je vám neřeknu). Rozhodně to ale není, tak že teprve budí pilota, který se v klídnu oblékne, vytlačí mu éro z hangáru atd. (to je docela směšná představa). Drží se ostré hotovosti tak, aby byl pilot okamžitě schopný vzlétnout. Tzv. "přemotorování" letadla mu pak umožňuje zachytit cíl v řádu desítek sekund, je to až nepředtavitelnej "výtah". Právě toho nejsou podzvukový letadla schopný (např. L-159, který by nám podle mnohých prý úplně stačily - nestačily, fyziku neochčijete, navíc jsou to letadla trochu jiné kategorie určené pro útoky na pozemní cíle). Dnešní dopravní letadla se pochybují ve výškách kolem 10 000 m a rychlosti jen o málo menšími, než má např. ta L-159 maximálku. Vlétnutí do NSR by průser nebyl. Samozřejmě operační střediska obou zemí moc dobře vědí, kde co letí, byly by uvědoměni stíhači němečtí, kteří by čekali na hranicích a převzaly by si letoun od českých kolegů. Takto se to běžně děje a v rámci společného vzdušného prostoru NATO letadla členských zemí běžně operují i nad jinými státy. Na námi třeba naprosto běžně Němci létají. Ale pozor, to neznamená, že letadla startující z Německa by byla schopna ochránit český vzdušný prostor stejně jako ta startující z Česka, je to prostě takový síťový efekt. Právě ty pobaltské státy jsou chráněny letadly NATO, ale ta jsou také umístěna na tamní letecké základně. Jinak ta cenrální ochrana právě existuje, ale protože NATO není dobročinná organizace musí taky každý stát něčím přispět, není to jen o tom brát výhody, ale i mít určité závazky. A nakonec, nepopírám, že je to i otázka určité přestiže - signál okolnímu světu o naší suverenitě a o tom, aby si ostatní uvědomily, že ji budeme bránit třeba i se zbraní v ruce. Nadzvukové letectvo je takové to "TOP", máme přístup ke špičkovým technologiím a taky s nimy dokážeme zacházet, a to rozhodně není k zahození, má to přesah i do dalších průmyslových oborů.

Petr K: Letectvu ČSSR bylo v roce 1989 dodáno celkem 18 jednomístných MiG-29A a dva dvoumístné MiG-29UB k 11.slp v Žatci. Při rozdělení federace bylo slovenskému letectvu na základnu Sliač předáno 10 letounů (9 jedno a 1 dvoumístný). České MiGy-29 byly po zrušení 11.slp přelétnuty k 1.slp do Plané u Českých Budějovic, zde byly v roce 1994 uloženy a o rok později vyměněny s Polskem za vrtulníky Sokól. Slovensko si k původním deseti MiGům pořídilo dalším deset v rámci deblokace ruského dluhu. Část z nich byla jak už jsem napsal zničena při leteckých katasrofách. Aktuální počet je myslím 16 (ale nevím to jistě).
Vlastimil_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 12-2006
Odesláno Čtvrtek, 03. dubna 2008 - 14:29:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad R_b: Velmi pěkné. Konečně pojednání od někoho, kdo ví o čem mluví.