K-report
 

Archiv do 13. ledna 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Tramvaje a metro » Transformace DP Praha, a.s. » Archiv do 13. ledna 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 283
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 08. ledna 2008 - 20:22:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hm, takže po přečtení Hnidopichova postu 449 a LV-ho 1089 zjišťuju, že se hádáte jenom o zařazení sociálních demokratů na politické mapě. ;-)
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 452
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 08. ledna 2008 - 20:50:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

LV:

Tu hru beru. V rámci pravidel se to trochu zjednoduší a dává to smysl.

V reálu bych netvrdil, že o socialistovi platí: "společnost je jim nade vše, jednotlivec se jí musí podřídit", že ve Vaší hře vlastně není blíže k "zeleným". Když bych se na škále měl rozprsknout, tak bych asi volil (pokud jsem to správně pochopil) právě zde, přesto se klidně za socialistu označím.

Naše socdem... to je asi škoda slov. Stejně jako naše "pravicová" (pravo-středá) politická reprezentace a vláda. Ani ne kvůli ideologiím, prostě je to panoptikum obludné. Navíc, brát a rozhazovat plnými hrstmi a zadlužovat o sto šest jde (jak vidno na národní i místní úrovni) zástupcům lidu bez ohledu na příslušnost k jedné nebo druhé smečce.

V posledku o užitečnosti nálepek lze debatovat (dle mého je omezená, někdy až žádná). Navíc svou roli hraje kontext, co se někde jeví jako vyhraněná levice může třeba v Evropě vypadat jako levý (ne-li pravý) střed.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 453
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 08. ledna 2008 - 21:13:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David_jaša:

Ha, to jsem neznal. Díky. Docela vtipné. Otázky (ve výchozím testu) poněkud kulturně podmíněné.
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1092
Registrován: 4-2005

Odesláno Úterý, 08. ledna 2008 - 23:00:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U toho testu mi občas chybí odpovědi "nevím", resp. "je mi to jedno" - já nevím, jestli by marjánka měla být legální, protože jsem to nikdy nezkoušel a necítím ani tu potřebu. A je mi jedno, jestli něco je či není umění, pro mne je podstatné, jestrli se mi to líbí nebo nelíbí. Jinak jsem fialový, 4.38 vpravo a 1.18 dole. Zvláštní, že jsem tam takřka sám, jen Friedmann tam je. By mne zajímalo, co by vyšlo Klausovi, počítám, že by skončil víc vpravo a víc nahoře.

Právě - naše socdem je, jaká je, naši komunisti se oficiálně zřekli toho, co dělá komunistu komunistou - dosažení svého za jakoukoli cenu ... je-li mezi nimi rozdíl, tak v konkrétních, s politikou příliš nesouvisejících zájmech - ti, co to vedou, nejsou politici, ale prospěcháři.

Naše scéna je, jaká je, protože tu máme poměrný volební systém. A ten tu máme proto, že kdyby se v roce 1990 zavedl většinový systém, vedlo by to k systému dvou stran komunisti versus všichni ostatní. A jakmile poměrné zastoupení někde je, nejde to už vrátit, leda násilím. A my jsme si to ještě posvětili v Ústavě ...
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 454
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 09. ledna 2008 - 01:36:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hmm, já byl vlevo dole, skoro přesně na půli cesty dolů a na půli cesty doleva. Výsledek jsem si uložil, ale bohužel pouze lokálně na jiném počítači v místnosti kde teď chrupá neteř. jinak zjednodušení je vlastní formě testu a průzkumu.

Tedy ale s tim volebním systémem to jistě myslíte jako jistou hyperbolu. Chápu, že hradní pán by rád většinový systém dvou stran jasné levice a pravice bez zbytečných koalic. Ale jednak mi není jasné, jak to souvisí s kvalitou ČSSD, ODS, KDU nebo kohokoliv jiného... a jednak mi není jasné, jak může volební systém za panoptikum oblud. To mají Belgie, Rakousko, Dánsko, Finsko, Nizozemí... takovy takovou bídu napříč politickým spektrem (jak to hezky vyjádřil (tuším) Jiránek v prosté mluvě biblického příběhu: lotr po levici, lotr po pravici).

S těmi osobními zájmy bych souhlasil. Ale rozšířil bych to na všechny naše parlamentní strany. Opravdu nemám z nikoho dojem (jako celku a čelních představitelů), že by šlo o ideu.

Už už jsem myslel, že Vás začínám chápat a opatrně souhlasit. Ale to, co mi trochu zavání vírou v léčivou moc většinového systému, by mi asi (promiňte) přišla trochu naivní.

Zatím tedy nadšeně kývu jenom k otázce revizorů a hodnocení problémů přepravní kontroly DPP (+ část návrhů směřujících k nápravě). ;)
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1094
Registrován: 4-2005

Odesláno Středa, 09. ledna 2008 - 03:55:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já nemyslím, že je to zjednodušení - je to náznak toho, že test sestavoval někdo, kdo sám není moc neutrální. Příklad: Věřící versus nevěřící ... tak nějak se nepočítá s agnostiky, přitom existenci boha nelze vyvrátit, ale ani potvrdit, a odpověď "nevím" na otázku "existuje bůh" je tedy logická?

Ne, žádnou hyperbolu. Jedna z věcí, kterou si mne hradní pán získal, byl právě pokus prosadit většinový volební systém. Většinový volební systém nepohřbívá malé, jak se rádo tvrdí, jen je nutí se spojovat do větších celků, až nakonec vykrystalizují dva. Ty pak mají mnohem širší "politický záběr" a mají logickou tendenci tíhnout spíš do středu. Vyhrát volby může jen jeden ze dvou, nehrozí koalice, nehrozí hádky, nehrozí politické kšefty PO volbách, je větší naděje hnout se z místa. naopak poměrný systém politiku tříští na malé a ještě menší subjekty, protože je tak snadné dostat se do parlamentu, byť jen na dvě křesla, a tam profitovat či být dokonce jazýčkem na vahách a svým způsobem nenést za nic odpovědnost ... ba i do vlády se lze dostat. Strany jsou vyhraněné až extrémní, často se soustředí na dílčí problém, za všechno můžou všichni a nikdo ... sesadit vládu bývá snadné ... a 5% klausule je slabá náplast. Je to prokázané, lze to vysvětlit i matematicky, a opravdu si myslím, že základem je odpovědná vláda s programem a šancí ten program prosadit - a k tomu vede většinový systém, v poměrném vždy vznikne nějaký dort a la pejsek s kočičkou, který nakonec nechutná vůbec nikomu a nespokojeni jsou všichni. Ostatně, i Itálie v 90. letech si prošla reformou směrem aspoň k náznaku většinového systému. Nejstručněji řečeno, poměrný systém vede k pouhé (politicky impotentní) správě, většinový vede k vládě.

Co se revizorů týče, základ problému je v hodnocení, které tady někde padlo, že je to jediný útvar DP, který si na sebe vydělá ... to má naopak být útvar, který si na sebe nevydělá, tedy ne přímo - jejich existence má vést k tomu, aby si co nejmně lidí trouflo jet na černo, ne k tomu, aby vybrali co nejvíc na pokutách. Takže pro začátek by na těch pokutách neměli sami být hmotně zainteresovaní (tuším tu padlo, že jsou).
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1095
Registrován: 4-2005

Odesláno Středa, 09. ledna 2008 - 03:59:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

P.S.: A ještě to bych vypíchl, že zatímco většinový systém, tlačí strany do středu, je dostředný, takže při změně vlády nehrozí nějaké šílené úlety, ale přitom je zachována politická konkurence a kontrola (což je pro mne primárním účelem politických stran), poměrný systém je odstředivý, protože nutí strany nějak zaujmout a vyniknout - a tak vznikají takové úlety, jako byla Strana přátel piva či Nezávislá erotická iniciativa.
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 10668
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 09. ledna 2008 - 05:37:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

LV - protože všechno má svou cenu a lze to vyjádřit tržně ...

Taktak. A z toho je třeba vyjít. Všechno ostatní je až secunderní.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 10669
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 09. ledna 2008 - 05:38:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě to bych vypíchl, že zatímco většinový systém, tlačí strany do středu, je dostředný, takže při změně vlády nehrozí nějaké šílené úlety, ale přitom je zachována politická konkurence a kontrola (což je pro mne primárním účelem politických stran), poměrný systém je odstředivý, protože nutí strany nějak zaujmout a vyniknout - a tak vznikají takové úlety, jako byla Strana přátel piva či Nezávislá erotická iniciativa.

Ano.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 288
Registrován: 1-2004
Odesláno Středa, 09. ledna 2008 - 08:49:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

všechno má svou cenu a lze to vyjádřit tržně

?

Štěstí?
Láska?
Sebepoznání?
Kvalita mezilidských vztahů?
etc...

Vy si to koupíte?
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1167
Registrován: 5-2003

Odesláno Středa, 09. ledna 2008 - 09:20:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lord_vetinari:
Jinak jsem fialový, 4.38 vpravo a 1.18 dole. Zvláštní, že jsem tam takřka sám, jen Friedmann tam je.
Taky mi to vyšlo do fialového čtverce, ale trochu jinam:
ekonomicky: 1.12
společensky: -4.67
To jsem tak nějak čekal, dělal jsem ten test už jednou před pár lety a vyšlo mi to podobně, jen blíže středu.
Hromadná doprava, pořádná votrava
a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka
Ivo Jahelka
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1168
Registrován: 5-2003

Odesláno Středa, 09. ledna 2008 - 09:23:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Štěstí?
Štěstí je tak krásná, přepychová věc, ale prachy si za něj nekoupíš...
Hromadná doprava, pořádná votrava
a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka
Ivo Jahelka
Rtuťový_muž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 10-2005

Odesláno Středa, 09. ledna 2008 - 09:25:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten odkaz na test je velice zajímavý. Osobně mi vyšla oranžová, ekonomicky vlevo 5,75; společensky nahoru 3,08; tedy podobně, jako je např. Benedikt XVI. nebo Mahmúd Abbás...
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 697
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 09. ledna 2008 - 10:14:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JJ, test jsem dělal už dávno, ale nevzpomínám si, jak mi vyšel... Teď to bylo -4,62 ekonomicky a -4,15 společensky... cca uprostřed zeleného kvadrantu.
Lidstvo bude směřovat k záhubě do té doby, dokud bude považovat ústupky své pohodlnosti za pokrok
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2905
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 09. ledna 2008 - 10:15:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak pár pragmatickýcch údajů k vašim filosofickým debatám - abyste to mohli stáhnout zpátky na zem:
inflace prosinec 5,4 (listopad 5%), celorok 2007: 2,8%.
nezaměstnanost prosinec 6% (listopad 5,6)
Gratulujte si, že jste u toho, kdy obrat začíná a můžete ho sledovat a že jsem vám o tom včas říkal.
PS. Milky: při celoroku 2,8 prosadit 9% růst platů je dobrej výkon. Gratuluju odborům.
Budoucnost patří bagrům!
Bobek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 237
Registrován: 2-2006

Odesláno Středa, 09. ledna 2008 - 11:10:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

6.0, -4.38. Ale viděl jsem to nedávno v jiném podání (nicméně s podobnými otázkami), a tam jsem vyšel podstatně blíž ke středu, tak nevím.
Já bych všechny tyhle počítače a internety zakázala.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 739
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 09. ledna 2008 - 11:42:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

LV, Martin: A jak se tedy liší kovaný liberál od anarchisty. Oba nechtějí být nikým k ničemu nuceni.

Já jsem napsal, že firmy požadují na státech minimální daně a nízkou cenu pracovní síly. Zároveň nechtějí nést rizika za své podnikání, delegují je na vlády a řadu nákladů spojených se zaměstnáváním převádějí na zaměstnance (což je vlastně neplacená práce - viz. výplaty mezd a pod.). Stát pak logicky postrádá finance ve své kase a jako bumerang se mu to vrací ve schodkovém rozpočtu, což řeší redukcí sociální a veřejné sféry. Ve svém důsledku se obávám polarizace společnosti, jejíž bariérou byl právě sociální stát.

Jestli je toto komunistické, tak jsem komunista.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1096
Registrován: 4-2005

Odesláno Středa, 09. ledna 2008 - 11:59:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky: Ano, já vím dávno, že jsi.

Vratislav: Např. jistá nejmenovaná slečna má pro mne cenu mimořádně vysokou ... nebo prostě slovo "cenu" nahraď slovem "hodnotou" a máš to ... a uvědom si, že hodnota je relativní, nikdy ne absolutní, všechno má svou cenu vzhledem k ceně něčeho jiného, něco větší, něco menší, a tak vzniká žebříček hodnot.
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1097
Registrován: 4-2005

Odesláno Středa, 09. ledna 2008 - 12:06:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Ano, ono se tak nějak proslýchá, že začíná cosi jako ekonomická krize, že ten růst už trvá podezřele dlouho, myšleno celosvětově ... i u nás se to musí někde zastavit, tohle nemůže trvat věčně a opakem růstu je pokles. Čímž nechci šířit paniku, jen odhaduju, že třeba vyšponované ceny nemovistostí půjdou dolů ... ale nejsem ekonom, tohle radši přenechám Tobě, abych nebyl usvědčen z omylu :-)
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 792
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 09. ledna 2008 - 12:25:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lord-ty ceny nemovitostí směrem dolů by se mě hodily:-)
Mimochodem nechtěl se kdysi Tvůj šéf se Zemanem dohodnout na většinovém volebním systému?Tyhle dvě strany tady budou soupeřit vždycky a obě by na to měly potřebnou ústavní většinu.
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1098
Registrován: 4-2005

Odesláno Středa, 09. ledna 2008 - 12:41:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Akri:

a) nezapomněl jsem na Tebe, dopisuju to, jen musím občas i spát :-(

b) Ano, a ústavní soud to za Havlova potlesku smetl ... už si nepamatuju detaily, ale volební systém máme snad jako jediná země světa zakotvený přímo v Ústavě: do Sněmovny poměrný, do Senátu většinový. Ergo změnit to můžeš jen ústavním zákonem, a tolik oposmlouva neměla. Tak to obešli, že poměrný systém sice formálně zachovali, ale nastavili tak, aby fungoval většinově: zvedli 5tiprocentní klauzuli pro vstup do Sněmovny na asi 15% pro strany a 20% pro koalice (nebo možná násobek podle počtu stran /příklad - nechce se mi to hledat/). Přes to by Lidovci a Unie svobody nepřelezli ani omylem a KSČM tehdy také ne ... prostě nastavili poměrný systém tak, aby se do Sněmovny dostaly jen dvě strany a mezi ty by se pak křesla poměrně rozdělila ... a ÚS řek´, že takhle tedy ne ...takže víme, že 5% je košer a 15% není košer a můžeme bádat, jestli je třeba košer 11.11% ... osobně bych raději čistý volební systém, tohle byl fakt kapku úlet, ale prosaď to - ti malí by spáchali sebevraždu, kdyby na většinový systém kývli.

P.S.: Sranda by byla, kdyby přes 15% přelezla jen jedna strana nebo dokonce žádná ... ale to se teoreticky může stát s každou procentní hranicí ... proto říkám, že poměrný systém je od stolu účelově vymyšlené, uměle vytvořené kravinium.

(Příspěvek byl editován uživatelem lord_Vetinari.)
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1099
Registrován: 4-2005

Odesláno Středa, 09. ledna 2008 - 13:37:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ostatně, i ten poměrný systém máme deformovaný typicky po našem: nejen klauzulí pro vstup do Sněmovny, ta je ve světě běžná, ale u nás se ty poměry počítají za každý (volební) kraj zvlášť, jako bychom byli 14 států nebo federace a ne unitární stát. I tohle mírně posiluje většinové prvky, ale paradoxně se to obrátilo proti svým tvůrcům: Kdyby se totiž poměrné zastoupení počítalo za republiku jako celek, měla by sice ODS dnes o trochu míň, ale koalice jako celek by měla 104 křesla z 200 a pohodlně by vládla i bez ji tolerujících dvou poslanců ČSSD (dnes je poměr vláda : opozice 100 : 100).
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 740
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 09. ledna 2008 - 14:08:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ona to zas taková selanka, kterou je možné spláchnout intelektuálními úvahami nad testem, není. Denně umírají tisíce lidí ve válkách, epidemiích, hladomorech.
Nikomu neberu ani nevyčítám jeho názor, co mne ale 100% nadzvedne, je pokrytectví a nekritické, jednostranné vidění světa.
Kultivuje se společnost nebo barbarizuje? Shazovat "inteligentní" bomby, být nepostižitelný a nezranitelný, nekonfrontovaný s výsledky své "práce". Nebýt konfrontován s hrůzami válek, není to ještě zhoubnější a více demozalizující. Svět je velmi komplikovaný a i křesťanství přes své původní nenásilí posléze křtilo národy násilím. Zavrhujeme dnes proto ideály křesťanů. Podobně i komunismus, aniž bych chtěl omlouvat nezměrné utrpení miliónů lidí, chtěl dosáhnout společenské změny, přičemž strašné metody odpovídaly vytčenému cíly. V kontextu doby ale další milióny lidí vzhlížely k nastoupené cestě s obdivem a nadějí. Co se odehrává, je vždy výsledkem historického vývoje a má i své konkrétní příčiny (např. obrovská bída, čehož pak silné osobnosti dokáží využít). Očekával bych proto v Čechách daleko hlubší reflexi světového dění. V jednostranném horování pro nastoupenou cestu vidím jen připravování dalších nespravedlností a hrůz (potřebujeme opravdu radar nebo jde jen o zisky vojenskoprůmyslového lobby?, prospělo něčemu bombardování Iráku, Srbska, Avganistánu...?). Komu prospěje odtržení Kosova (já si osobně uvědomuji, že Čechy také mohly končit u Mělníka a Slovensko u Nitry). Osobně je mi odporná servilita na jakoukoli stranu jen pro své osobní zájmy. Přiznávám, že i zde existuje ALE, proto raději skončím slovy básníka: "Nic není úplně pravda, a ani to není úplně pravda". Toto povážlivé oslabení je však vyváženo jednotou nitra, v němž svítí lampa a vyzařuje barevná světla do osmi světových směrů, jak říká Jung v knize Mandaly.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1100
Registrován: 4-2005

Odesláno Středa, 09. ledna 2008 - 14:34:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Války vždy byly, jsou a budou a svět se vždy měnil, mění a bude měnit. A žádný inženýr s tím nic nenadělá. Život je náhoda a někdo má smůlu a někdo štěstí.
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 1-2008
Odesláno Středa, 09. ledna 2008 - 14:49:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ekonomicky: 0.38
společensky: -3.08
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 289
Registrován: 1-2004
Odesláno Středa, 09. ledna 2008 - 14:52:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

LV: S tím naprosto souhlasím - každý si cení něčeho trochu jiného a (skoro) každý má někoho, koho by nevyměnil za všechny poklady světa

Lidé uznávají důležité hodnoty, které se do ekonomiky nevejdou. Nevejdou se hlavně proto, že je
a) nelze tržně získat
b) nelze tržně ochránit před zničením
c) nelze stanovit jejich tržní hodnotu, protože jsou příliš individuální
Proto nelze všechno poměřovat ekonomicky. ( Jiná věc je, že spousta věcí tak funguje nejefektivněji. Ale ne všechny a nejefektivněji nemusí znamenat nejlíp)

Jinak mně v tom testu vyšlo zhruba těžiště levého dolního pole (tj. levicově liberální), o něco víc levice (~ -6) než liberál (~ -4 - přesná čísla jsem bohužel smazal)
Anku
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 09. ledna 2008 - 19:38:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Super test. :-) Mam to ted i linknuty jako aplikaci na Facebook.
Jinak: Fialovy kvadrant jsem ocekaval
ekonomicky: +1.88 a spolecensky -5.18 takze Libertarian. :-)
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 38741
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 09. ledna 2008 - 20:10:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mně to vyšlo 0,00 a 0,05.

Ale u některých otázek jsem opravdu netušil, co odpovídat a navíc jsem to vyplňoval v rychlosti.
U jiné verze testu mi to vyšlo dost jinak.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 455
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 09. ledna 2008 - 23:04:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zpátky u svého. Tak ať víte, s kým máte tu čest (bohužel jsem nearchivoval čísla):

PoliticalCompass.org

LV:

je to náznak toho, že test sestavoval někdo, kdo sám není moc neutrální.

Ano, pravděpodobně Američan. Proto píši, že byl kulturně podmíněn. Velká část těch otázek jsou a mořem taková celkem typická jablka sváru a prubířské kameny s kým máte tu čest. Společnost je dosti polarizovaná na to, aby k nim dost dobře nešlo mít zcela lhostejný postoj. Krom toho, je pro tuto kulturu obvyklé mít svět více polarizovaný. No a v posledku. Rozhodnutí s nutnost přiklonit se tam, či onam, když nelze volit uprostřed, má také svou vypovídací hodnotu.


Pořád nejsem zcela přesvědčen, že poměrný systém je kořenem všeho zla. Byť takto prezentovaný názor má svou logiku a jistě stojí za prozkoumání.

Akorát mě trochu zarazilo:

Většinový volební systém nepohřbívá malé, jak se rádo tvrdí, jen je nutí se spojovat do větších celků, až nakonec vykrystalizují dva. (#1094)

Čímž malé prakticky pohřbil v kompromisu s velkými. (Pokud není velký jenom jeden a malí jsou pohřbeni ve vzájemném kompromisu při sestavování toho druhého. ;)

Což nakonec asi sám tušíte, protože dále píšete: {Ti malí by spáchali sebevraždu, kdyby na většinový systém kývli.} (#1098)
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 1-2008
Odesláno Čtvrtek, 10. ledna 2008 - 00:45:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

muze mi nekdo prosim vysvetlit co se usetri prevedenim planovacu smen ridicu z vozoven na CD ?
a z jakeho duvodu je vypravci na Palmovce ? (co tam dela ?)
cerpam ze zpravy uverejnene na DP-arena
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2906
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 10. ledna 2008 - 08:59:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gab: Určitě jejich počet. Spousta režijních nákladů. To mělo bejt už dávno.
Budoucnost patří bagrům!
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2907
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 10. ledna 2008 - 09:16:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taxem taky neodolal:
Economic Left/Right: 2.38
Social Libertarian/Authoritarian: -1.79
Jsem v hornim levym fialovym rohu :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem Káem.)
Budoucnost patří bagrům!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 741
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 10. ledna 2008 - 11:13:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cíli - stroji, ach jo.

Gabuliatko: Co se ušetří? Možná nějaký člověk, i když i o tom silně pochybuji.
Skutečným cílem změn je převedení nákladů práce ze zaměstnavatele na zaměstnance. Řidiči tak budou mít ještě méně času na odpočinek, protože celou řadu administrativních záležitostí, včetně vyřizování služebních hlášení, nebudou moci projednávat v místě svého pracoviště (řidičům je vehementně nabízena "služba" telefonického zjišťování polohy střídané soupravy, rozpisu směn ze svého mobilního telefonu - samozřejmě za úplatu).
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 398
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 10. ledna 2008 - 11:45:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to je nesmysl, právě od toho tam bude denní výpravčí, aby s tebou SH a vše ostatní (co by řidič normálně řešil s vedoucím vozovny) vyřídil

zjistit polohu si můžeš i zdarma přes dispečink, pokud ti to dlouho nejede, tohle je jen bonus navíc

rozpis směn přes SMS se skvělá věc a až půjde i přes email bude ještě lepší
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 742
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 10. ledna 2008 - 12:10:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za skvělé bych tyto služby pokládal jen v případě, pokud by byly pro zaměstnance zdarma. (Ostatně tento trik známe i z celé řady jiných oblastí - pojišťoven, bank - kdy bezplatné služby pro klienty jsou z ničeho nic zpoplatňovány.)

A o tom, zda centralizace v JPT řidičům jejich práci ulehčí nebo zkomplikuje, je zatím předčasné rozhodnout, většinou se ale mé obavy potvrzují.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 743
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 10. ledna 2008 - 12:21:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jak se díváte na školné?

Osobně si myslím, že co školy vyberou od studentů, to jim stát ubere z rozpočtu, takže "nula od nuly pojde". Bohatým to zaplatí rodiče, chudí si na to budou muset vydělat nebo půjčit.

Myslím, že největší zájem na školném mají banky. Úroky z půjček půjdou do miliard.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 38759
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 10. ledna 2008 - 12:55:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už aby bylo zavedeno. Ale samozřejmě bude velmi záležet na tom, jak bude systém nastaven.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 744
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 10. ledna 2008 - 13:12:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ: Pokud povede ke zkvalitnění výuky a důstojnému ohodnocení vyučujících, nejsem proti, ale...

Ale školné existuje ve státech, kde vysoká úroveň universit existuje již staletí, proto pokládám odvozování úrovně vysokých a středních škol od antagonismu - placení školného ano či ne - za přání, které se nemusí v reálu naplnit.

Rozhodování typu - zavedeme-li všude to, co funguje na Západě, tedy světovou unifikaci - bude na světě dobře a pro všechny státy to bude přínosem, pokládám za chybné. Každý stát by měl vycházet ze svých tradic a specifik. Co největší pestrost proti unifikaci. Proto jsou lidé na celém světě tak přitahováni floklórem a místními tradicemi.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 38764
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 10. ledna 2008 - 13:44:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rozhodování typu - zavedeme-li všude to, co funguje na Západě, tedy světovou unifikaci - bude na světě dobře a pro všechny státy to bude přínosem, pokládám za chybné.

To jistě, ale o to mi nešlo.

Spíš bych od zavedení školného (třeba jen v „symbolické” výši) očekával něco jiného. Nyní se na VŠ dost lidí zapíše jen proto, aby měli potvrzení o studiu, ač reálně se už po zápisu ve škole neobjeví. Ale stále jsou bráni jako studenti, se všemi výhodami z toho plynoucími. Minimálně toto by nejspíš po zavedení školného padlo, protože by se to už nevyplatilo.
Rozhodně by však školné nemělo způsobit, že se pak na VŠ dostanou jen děti z bohatších rodin, to by bylo opravdu špatně.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 292
Registrován: 1-2004
Odesláno Čtvrtek, 10. ledna 2008 - 13:52:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jojo, takoví studenti jsou ale výhodní i pro fakulty, protože za ně dostanou od státu peníze za celý rok. Takže čím déle studují (aniž by zatěžovali aparát školy například účastí na přeplněných přednáškách či cvičeních vypisovaných pro 50-100 lidí), tím lépe...
Některé školy si tak paradoxně mohou zavedením školného nepolepšit, protože školné (v řádu 10% dotace na studenta) jim tenhle výpadek sotva nahradí.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 38767
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 10. ledna 2008 - 15:07:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Školy si možná v tomto nepolepší, ale systém jako takový snad ano, takže nakonec si ty školy možná i polepší, když ty peníze nezmizí jinde (aneb víc peněz za méně studentů). Navíc školy nebudou muset držet zázemí pro zbytečně vysoké množství studentů.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2908
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 10. ledna 2008 - 15:33:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Školné určitě ano. Přinejmenším na VŠ. Těch možností je spousta - od přímých plateb (bohatí), přes stipendia (chudí ale chytří,chachacha, vidělo by se aspoň, kolik jich je), až po půjčky splácené po vstupu do zaměstnání. Mohl by být příspěvek státu, aby nebyly úroky tak vysoké. Znám hodně lidí, kteří jsou schopni studovat do 30 let nebo si vyberou obor, do kterého jsou potřeba 2 lidi jednou za 5 let, jen aby nemuseli pracovat 8 hodin denně a mohli si jen brigádama načerno přivydělávat když potřebujou a pak stejně jdou dělat něco, na co studovat vůbec nemuseli. To je jako se zdravím, dokud je to zadarmo, taxe studenti nebudou zajímat o to, jaxe v oboru uplatní a podobně. Myslím že placené VŠ nikomu studium neznemožní, málo peněz mezi studenty není.
Budoucnost patří bagrům!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 745
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 10. ledna 2008 - 15:38:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ: Tento systém (volný přístup všem) se ale po listopadu 89 zaváděl právě pod heslem demokratizace vzdělání.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 746
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 10. ledna 2008 - 15:44:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Výhody od státu ale jsou stejně limitovány věkovou hranicí 26 let. Kdo nechce ani pak pracovat, tak stejně nebude. A naopak se prodlužuje věkový limit odchodu do starobního důchodu, takže se celosvětově posouvá i věk nástupu mladé generace do produktivního období.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 38770
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 10. ledna 2008 - 15:54:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, volný přístup ponechat (proto třeba pro začátek asi jen částečný příspěvek, který by zajistil, že nikdo nebude studentem jen papírově), ale jen těm, co opravdu chtějí studovat. Způsobů, jak toho dosáhnout, je dost.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1102
Registrován: 4-2005

Odesláno Čtvrtek, 10. ledna 2008 - 21:39:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM 2906:

Vykládal mi kdysi jeden starší kolega z MZV, jak se kdysi chtělo sloučit všechny obslužné odbory (např. že by byl jeden vozový park společný pro všechna ministerstva na vládě a ne že by každé ministerstvo mělo jeden zvlášť).

Fungovalo to prý asi týden, do doby, než ti "centrální" poslali na letiště pro cizího předsedu vlády škodovku (stodvacítku ...).
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1103
Registrován: 4-2005

Odesláno Čtvrtek, 10. ledna 2008 - 21:40:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky: V tvém případě to už je nefalšovaná paranoia, sorry.
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 457
Registrován: 6-2004
Odesláno Čtvrtek, 10. ledna 2008 - 22:09:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hmmm, platby za vzdělání...

Co kdybychom třeba podle toho, komu to co prospělo a jak na tom "vydělal" zavedli příslušné školné. A ti, kdo na škole víc vydělali třeba více zaplatí. ;) Ne, moment, to už tady bylo. :-(

Možná by nebylo od věci, kdyby vláda trochu marketingově zapracovala a lidé by třeba na odiv (jako znamení úspěchu, ba někdy i luxusu) vystavovali svá daňová přiznání. ;)
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2909
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 11. ledna 2008 - 09:08:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich: V civilizovaných zemích to s tím dańovým přiznáním tak je. Taky k tomu dospějeme.
Milky: ale přes 26 už bude samoživitelem, nezaměstnanym nebo něčím takovym. On každej špás má svý meze a kdo se nestihne dostatečně vzdělat do 26, bude asi nevzdělatelnej. Ostatně, nyní nám chybí dělnické profese, vysokoškolákama můžeme dláždit ulice. A aby vysokoškoláci zadarmo studovali a pak šli řídit tramvaje (ing. Dub) tak to bych mu tu VŠ dal k náhradě.
Budoucnost patří bagrům!
Brejšín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 324
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 11. ledna 2008 - 09:35:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo jenže Dub, trochu vedl Ospeu, a dneska je na svém. Zužitkování dovedností na 105%, i když trochu mimo mísu (obor).Ale zase jeho práce je jeho koníčkem tzn tak 200% zaměstnanec. (když už jsem v těch procentech). A ukočírovat takovou bandu tupců, jací jsou řidiči o tom se nezdá ani Klauzovi.
Asi jsem z jiného světa.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 747
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 11. ledna 2008 - 12:34:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem, Brejšín: Protože hodně lidí přemýšlí podobně jako v posledním příspěvku, tak se všichni mladí hrnou na studia. Živit se dnes manuálně znamená u nás společenskou diskvalifikaci. Únosné je tak ještě dělat dealera čehokoli.

Ono již dnes je dění okolo studia SŠ a VŠ obrovský business. Nejrůznější předtesty, kursy, psychologická vyšetření a profily jsou na komerčním základě.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 748
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 11. ledna 2008 - 13:14:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

LV: Ale já jsem opravdu přesvědčen, že můj pohled na dění u nás je správný, ostatně jsem s ním denodenně konfrontován. A i ty jsi důkazem, že když 1000 lidí bude tvrdit jedno a jen jeden člověk druhé, tak neznamená,že ten jediný nemá pravdu.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2913
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 11. ledna 2008 - 16:17:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky: a není to tak strašný. znám dost mladejch lidí co je těší manuální práce. spíš se VŠ trochu glorifikuje.
Budoucnost patří bagrům!
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1104
Registrován: 4-2005

Odesláno Pátek, 11. ledna 2008 - 17:33:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky: A já jsem zase přesvědčen, že Země je placatá a že 3 a 3 je 29.
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 458
Registrován: 6-2004
Odesláno Pátek, 11. ledna 2008 - 18:02:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

LV: V ramci oboru by to snad slo, kdyz se najde nebo vytvori (a s necim dulezitym protlaci) prislusny pravni predpis. ;)
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 749
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 11. ledna 2008 - 23:57:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Osobně závidím lidem, co dokáží dělat svýma rukama krásné věci, kteří mají skutečný "fortel". Nádherně o tom píše K. Čapek.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 402
Registrován: 4-2006
Odesláno Neděle, 13. ledna 2008 - 16:45:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak jsem se právě dočetl, že pan ministr za ODS navrhl absolutní přednost chodců před tramvají na přechodu - myslí si ještě někdo, že to je naprostý dement? ostatně ne nadarmo je v ODS

pokud by to náhodou prošlo, tak kromě 100 mrtvých chodců první rok, bude tak 100 tramvajáků v krimu a ostatní zahájí časově neomezenou stávku dokud nebudou z kolejí odstraněny všechny přechody, nebo přepracován ten zákon - protože jezdit s tím, že pokud ti někdo vkročí pod tramvaj je to automaticky tvoje vina (a pokud to náhodou ubrzdíš, tak pozabíjíš lidi uvnitř) se prostě nedá - za sebe říkám, že bych potom jezdil po Praze bezpečně 5 km/h
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1110
Registrován: 4-2005

Odesláno Neděle, 13. ledna 2008 - 18:09:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zas jeden typickej prudič ... pokud vím, tak se na tom shodla komise specialistů, ministr se jejími doporučeními jen řídí. Řidiči si musí dávat bacha i teď, protože chodci jsou a vždy budou telata, tak teď budou zastavovat preventivně, no. Stejně si tu přednost vymohly tramvajové odbory, a nešlo jim přitom o žádné chodce, ale o preferenci a obratové pauzy.
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 404
Registrován: 4-2006
Odesláno Neděle, 13. ledna 2008 - 18:20:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

sice to platí všude ve světě (fyzika je všude stejná), ale můžou za to české odbory - panebože tohle platím z daní :-(
tramvaj může jet buď po celé Praze 10 km/h, nebo nesmí dávat přednost chodcům, nic jiného možné není (teda ještě jde zrušit všechny přechody přes TT) díky brzdné dráze v desítkách metrů - ale ještě je to vždy možnost pozabíjet lidi v tramvajích (teď jezdí hromady důchodců těm přijde nouzové brzdění každých pár desítek metrů moc k duhu)
komise odborníků to být nemohla, protože žádný dopravní ing. by nikdy s takovou kravinou nemohl přijít (protože zná zábrzdné vzdálenosti) - ale opět se potvrdilo, že v ODS to je jedna chytrá hlavička vedle druhé
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 405
Registrován: 4-2006
Odesláno Neděle, 13. ledna 2008 - 18:22:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

teď to navíc moc pěkně klouže, takže každé zastavení je docela dobrodružství, pokud navíc začnou skákat pod tramvaj lidi na přechodech, tak to můžeme rovnou zabalit
ale chápu, že právník zná problematiku tramvají lépe než kdokoliv jiný a moc dobře ví, že za špatně brzdící tramvaje můžou odbory