K-report
 

Archiv do 15. července 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Tramvaje a metro » Transformace DP Praha, a.s. » Archiv do 15. července 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 611
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 02:57:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

LV:

já lidem věřím, že se dokáží o sebe postarat sami

Samozřejmě, beze zbytku lze souhlasit, pokud přijmeme, že "lidé = mladí zdraví bílí muži".


Úměrně podmínkám i tehdy většina chudých si za svou chudobu mohla sama.

Ale no tak. Nevolnictví jsme tak určitě pojmenovali proto, že každý podle své vůle určoval svůj osud.

U právníka bych tedy očekával alespoň základní znalosti fungování společnosti v dějinách. Třeba středověku. ;)

Jestli náhodou nemáte pravdu (ale z druhé strany), že současná společnost nijak zásadní svobody nepřinesla... to je jiná otázka.

práce už není povinná

Možná ne z hlediska zákona a "příživnictví", ale z praktických důvodů v podstatě ano... stejně jako ostatně vždy v historii skoro pro všechny byla.

Čím míň státu, tím líp.

Praví člověk, jehož živí...

Všimni si, že každá společnost začala zákazy - nikdy ne příkazy.

Máte na mysli něco konkrétního? Nějak jsem měl dojem, že starověké státy (namnoze propletené se svým náboženstvím), řešili: kdy co slavit, komu co obětovat, co a jak odvádět, jak se chovat, co jíst, jak se starat o chudé, s kým bojovat, jak nakládat s poraženými, jak organizovat rodinu...
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 12:10:39    Odkaz na tento příspěvek  

Milky - dispečer má v bezkonfliktním provozu času dost, ale bejt u monitoru musí. Navíc tím zaměstnává sám sebe.

LV má pravdu v tom, že konkrétně pracovní povinnost byla v nevolnictví nejmenší, v komunismu největší, hnidopich má recht v tom, že život čeledě byl tehdá daleko víc organizován než dnes.

Milky má recht v odhadu intencí, které vedou erární nomenklaturu a podřízený eráruřednictvo ke kariéře. Je v tom pohříchu spousta soukromejch cílů, ale pramálo veřejnýho zájmu, kterej to ovšem financuje.

Smutná pravda je ta, že se tu společně dobíráme podstaty českýho charakteru, která je v těhle věcech rozhodující.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 935
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 14:10:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavé je, že čím jsem spořádanější člověk, tím více o mně rozhodují druzí, tím víc mi zasahují do života, tím jsem manipulovatelnější. Čím jsem disciplinovanější, tím víc se podřizuji a tím větší pak mám problém si svoji svobodu uhájit. Jsem také vždy první na řadě, když je třeba se uskrovnit, vypomoci (to platí v rodině i zaměstnání). Za komunistů se daleko víc hrálo na uvědomělost a city, dnes mají rozhodující roli peníze. Společnost dobře funguje, má-li dost takových lidí. Pro její rozvoj jsou nezbytní i nekonformní, nemanipulovatelní, svobodomyslní jedinci.
Mužskou část populace dřív drilovaly továrny a armáda, ženy pak muži (není to tak dávná minulost, přitom jak zásadně se život dnes již změnil
).
Ve státní správě se dřív jednalo o mnohaletou mravenčí práci s možným příslibem přesně stanoveného karierního postupu.
Dnes není potřeba se přizpůsobovat - jednoduše se jde jinam, není na sobě nutno dlouhodobě pracovat - kamarádka (kamarád) přeci výhodné místo ve státní či veřejné správě dohodí. Normy se změkčují, dril se nenosí, skutečná práce je pro nás moc těžká (tak leda pro cizince). Zatímco jsme si na tyto nové trendy ve svých kancelářích rychle a v drtivé většině i rádi zvykli, tak od lidí ve výrobě a dopravě, ale i službách, tvrdě požadujeme disciplínu, obětavost, nasazení, čím dál delší pracovní dobu a minimum nadstandardů.
Na rozdíl od minulosti svobodný a nekonformní život složený ze samých jiskřivých zážitků by dnes chtěl vést každý, aniž by si dělal sebemenší ambice na nějaký celospolečenský přínos.
Zatímco dřív nebyl nedostatek lidí zpracovaných rodinami, církvemi a ideologiemi, tak dnes jsou silně nedostatkovým zbožím. Přitom právě pro toto nedostatkové "zboží" chceme tu nejhorší a nejméně placenou práci. Pro sebe chceme takovou, která se vymyká přísné disciplíně a kontrole. Rozdíl je dnes v tom, že dříve se takové kontrole vymykal jen zlomek populace - feudálové, dnes naopak chceme, aby v ovzduší všeobecné frivolnosti "zařezávalo pár nešťastníků". Je to ale o to těžší, že pro to nemáme v ovzduší všeobecné uvolněnosti žádná ideologická ospravedlnění.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 12357
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 15:14:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že se tu společně dobíráme podstaty českýho charakteru

Pocestný, kdo je podle vás typický představitel českého charakteru? Josef Švejk, Jan Hus, Julius Fučík, Milada Horáková, František Kriegel nebo třeba Karel Čurda?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 12358
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 15:16:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky - Zajímavé je .... ideologická ospravedlnění.

Zase to idealizování minulosti...

Hlavně tohle:

dnes mají rozhodující roli peníze

Peníze mají rozhodující roli už několik tisíc let. Od okamžiku svého vynalezení.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 612
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 15:30:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McB:

Peníze mají rozhodující roli už několik tisíc let. Od okamžiku svého vynalezení.

NO, prece jenom je to drobatko zjednodusujici. Pokud budeme sledovat bezny lidsky pud urvat pro sebe (a svuj kmen) co nejvice, tak bych to mirne poopravil: Rozhodujici ulohu maji prostredky/zdroje... a to celkem bez ohledu na vynalez platidel.

Milky:

Ale jinak bych taky souhlasil, ze lidi jsou porad stejni a predpokladal bych, ze Frantisek z Assissi byl ve sve dobe stejne vyjimecny zjev, jako dnes (tedy donedavna) matka Tereza.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 936
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 19:56:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich: O mimořádných osobnostech se shodneme. Možná jich dříve bylo víc a těšily se větší úctě. Dnes málokdo přijde s něčím novým, máloco lidi zaujme na trochu delší dobu. (Až snad na spotřebu - je epocha obrovského nárůstu spotřeby.)
Co se týče obyčejných lidí, jsou změny obrovské - všeobecné vzdělání, osvobozování žen, rozpad rodin, migrace z chudých zemí (ještě před 150 lety byly rozdíly v životě obyčejných lidí v různých částech světa minimální), permanentní propojenost a informovanost, globální ekologická a vojenská rizika, klesání imunity a vitality atd. To jsou všechno nové jevy, se kterými se dnes potýkáme.

Mcbain: Nebuď tak přeideologizovaný. Ach ten Trocký...
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 937
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 08. července 2008 - 20:21:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dalším nezanedbatelným faktem je, že se dnes honosíme demokracií. Nežijeme v totalitě, ale v pluralitní demokracii, která garantuje všem lidem stejná práva a rovnost před zákonem (feudálové ještě mohli beztrestně zabíjet lidi nižšího stavu, za totalit se inscenovaly procesy).
Ještě vám přijde, že se nic nezměnilo? Pokud ne, v čem by potom byl dnešek lepší. Čím by potom západní demokracie ospravedlňovaly své misijní světové poslání. Já zatím nejsem takový pokrytec, abych za vší viděl zisky a peníze. (A nebo že by měl Bin Ládin pravdu?)
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 938
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 09. července 2008 - 11:37:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain: Ideologické ospravedlnění...?, jestli si ještě vzpomínáš, tak jsme se učili, že ke konci otrokářské éry byla výkonnost a motivace otroků stále nižší (nejspíš v tom hrálo i roli ranné křesťanství se svým kultem nenásilí), proto vlastníci půdy přecházeli na její pronájem colónům, kteří si mohli část produkce ponechat a zbytek museli odvést majiteli - a feudalismus byl na světě. Majitelé tedy měli dál pracovní sílu a nájemci zas ochranu. Pro obě strany to tedy bylo výhodnější. S nástupem průmyslu a modernizací zemědělství odcházela přebytečná pracovní síla do bouřlivě rostoucích měst. Úlohu drezéra převzaly fabriky, úlohu dohledu dělnické komunity a odbory. (Typické dělnické čtvrti v Praze už dnes nenajdeš. Ty byly charakteristické právě pro industriální éru. A zatímco předchozí éry trvaly tisíciletí a staletí, tak dnes jsme jako na tobogánu.) Masovým zapojením žen do pracovního procesu během válek ve 20.st. se mění i typický životní styl zaměstnanců: muž jako autorita a živitel rodiny, žena v domácnosti. Od 50. let začíná tzv. moderna s prakticky 100% zaměstnaností žen, růstem jejich vzdělání, emancipačním hnutím a stále větší křehkostí rodiny. Společnost přechází do éry služeb, komunity typické pro průmyslovou éru mizí a životní styl lidí se generalizuje. Dnes již na ulici nepoznáš dělníka od podnikatele či úředníka.
Drilování a dohled (až na pár profesí se stále menším počtem zaměstnanců) neexistuje, narůstá anonimita. (Mají snad všeobecný dohled nahradit kamerové systémy v ulicích? Není to moc příjemné, diskutují se možnosti zneužití aj..) Dnes je každý sám sobě "otrokářem". A neexistuje ani žádná komunita, která by jedince podržela (začínají proto bujet sekty, drogy?). Jsme "absolutně" svobodní, ale nemáme jinou možnost než se napojit na síť, která je mimo naše rozhodování. Protože již nic nepřesahuje náš pozemský život (státy i rodiny se rozpadají) a existuje jen tady a teď, musíme si užít za tohoto života. Proto se honíme za penězi a pěstujeme kult těla. Jedině to nám zajistí nekonečný přísun stále prchavějších zážitků. Smrt již není vyvrcholením života, ale je třeba ji co nejvíce oddálit (lékařská péče, transplantace atd.) To je tak v kostce mínění sociologů, jak to s námi je.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 12363
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 09. července 2008 - 13:33:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... To je tak v kostce mínění sociologů, jak to s námi je.

To je pravda. Akorát že já jsem právě rád, že žiju v době s "přísunem stále prchavějších zážitků", než v dobách, kdy "něco přesahovalo lidský život".
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 12364
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 09. července 2008 - 13:43:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(ještě před 150 lety byly rozdíly v životě obyčejných lidí v různých částech světa minimální),

To není pravda, před stopadesáti lety už existovala v některých částech světa velkoměsto skoro podobná dnešním, v New Yorku a Londýně už se pomalu schylovalo k výstavbě podzemních drah, kdežto jinde tou dobou existovaly čistě feudální říše, snad leda lehounce zasažené západním kolonialismem. Takže si myslím, že rozdíly bývaly tou dobou minimálně stejné.
Jak v té době vypadalo "předmeidžiovské" Japonsko? To mělo k tehdejšímu západu hodně daleko.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 939
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 09. července 2008 - 23:03:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain: "Většina historiků ekonomie se shodne na tom (viz např. nedávnou rekapitulaci jejich objevů od Paula Bairocha), že pokud jde o celkový objem národního důchodu, neexistují mezi různorodými civilizacemi na vrcholu jejich moci valné rozdíly: bohatství Říma v prvním století, Číny ve století jedenáctém a Indie ve století sedmnáctém se příliš nelišilo od bohatství Evropy na prahu průmyslové revoluce. Podle některých odhadů byl v osmnáctém století v západní Evropě příjem na hlavu jenom o 30 procent vyšší než v Indii, Africe nebo Číně téže doby. Stačilo nicméně pouze jedno století, aby se tento poměr změnil k nepoznání. V roce 1870 byl příjem na hlavu v industrializované Evropě jedenáctkrát vyšší než v nejchudších zemích světa. V průběhu dalšího století vzrostl tento poměr ještě pětkrát: v roce 1995 dosáhl padesátinásobku. Jak na to poukazuje Daniel Cohen, ekonom ze Sorbonny: "Troufám si říci, že fenomén "nerovnosti" mezi národy je vcelku nový; vznikl v posledních dvou stoletích. A totéž platí pro koncepci práce jako pramene bohatství a rovněž pro politiku zrozenou a vedenou tímto předpokladem."

Cit.: Zygmunt Bauman, Individualizovaná společnost str. 26 - 27.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 940
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 09. července 2008 - 23:11:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain: Akorát že já jsem právě rád, že žiju v době s "přísunem stále prchavějších zážitků"
Vždy je něco za něco. Teď jsme prý zas daleko neurotičtější.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Čtvrtek, 10. července 2008 - 17:02:48    Odkaz na tento příspěvek  

Baine - já bych si vybral úplně jiný jména

Josef Švejk, Jan Hus, Julius Fučík, Milada Horáková, František Kriegel nebo třeba Karel Čurda?

Tohle jsou až na Švejka (tedy bavme se o Haškovi) lidé, kteří stáli na hraně. Český "národní hrdina", tedy karakter normativní pro "české chování" je ovšem jedinec, který se výzvám takového druhu pečlivě vyhýbá.
Ne Baine, nejsme národem ani Husa, ani Fučíka, ani Horákové, už vůbec nejsme Husité - to byli sic zuřiví ale křesťané, my jsme bezbožný dobytek, který ztratil úctu ke všemu.
Český národ se rozpustil v komunismu, kdy jedna jeho půlka znásilnila druhou.

Takže Baine, Komenský, Radeczky, Masaryk, Rašín, Kramář, Moravec (myslim toho "londýnskýho"), Horáková, Havel- to jsou jména lidí, kteří dokázali překročit svý malý češství a zapsali se do dějin Evropy (minimálně tý střední) - to byli velcí lidé, kteří konali leckdy i "proti národu".
My, zbytek, jsme neppovedený paskvil na půl cesty mezi Švejkem a Čurdou - dle okolností.

Svět jest popoháněn jedinci, masy následují. Tím jest řečeno vše.
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Čtvrtek, 10. července 2008 - 17:21:07    Odkaz na tento příspěvek  

V křesťanské společnosti má lidský život jeden rozměr, který my neznáme. Pokoru a respekt.

Češi jsou zvířata, která odvrhla boha jako vrchní autoritu, na jeho místo si ponejprve instalovala místo Boha svýho presidenta, kterýho zavrhla, jen co zemřel, a dorazila sestup do světa zvířecího darwinismu s podobenstvim vzteklýho zrzavýho židáckýho smrada, kerýho posmrtně vycpala jako kachnu a vystavovala jako faraona.

Vzdali jsme se duše, tak je náš život jenom vo tom žrádle a penězích, jako ostatně každýho nerozvinutýho společenství.

Česko je laboratoř na ničení všeho, čeho lidství za ty tisíce let dosáhlo. Je to návrat k životu opice, která okamžitě zapomene vše, co spáchala, reaguje jen na přízemní podněty ( žrádlo, píchání, chlast) a jediným cílem "je být v tý naší rovnosti nadrovnejma". To znamená - sobě vše, jiným nic. Je to vidět v politice, ekonomice, všude. Duel je víc než deal, a to je smrtelné.

Tenhle národ má dvě alternativy - buď zpátky do klece svýho isolacionismu nebo se (bohudík) rozpustit v EUropanství.

Domnívám se, že češství je dneska jenom balast nacionalistickýho ražení, prázdnej jako vyvezená popelnice, která byla jěště včera plna utrpení způsobeného jedním Čechem druhému, masové kolaborace "proti svým" s kýmkoliv, kdo byl po ruce a lhaní sama sobě i vlastním dětem o pravdě našeho žití. Lež byla povýšena na legitimní politickej inštrument, lež a podvod jest národním sportem, přirozeným modem operandi většiny jedinců, kteří mají na víc než na průměr.

Co je to češství dnes? Determinace původem a jazykem, nic víc. Jedinym atributem Čecha posledních věků jest to , "že nejni Némec". Jsme Němci, kteří neumí německy, jsme židé, kteří neumí hebrejsky, jsme Slované, i když jimi opovrhujeme.
Jsme entita, která vznikla negací okolního, dnes už jen negujeme jeden druhého.
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1554
Registrován: 4-2005

Odesláno Čtvrtek, 10. července 2008 - 17:48:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pocestný:

odkaz
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Čtvrtek, 10. července 2008 - 18:10:48    Odkaz na tento příspěvek  

LV - Jak jim to zabírá?? - Že doporučujou...

Deprese z toho má ten, koho to překvapuje, Jeho Lordstvo, mně s naší rodinnou anamnézou ne.

Vědí, moji předkové si za tuhle zemi vodseděli pár desítek let v Dachau a Jáchymově, takže vim, vo čem mluvim.

Depres budou mít leda ty, který si hrajou s Klausem na to, že tyhle věci nejsou. Tak se předzásobte, dobře radim - nejhorší jest procitnutí ze sna vo slušnym člověku v okolí. V tom vašem platí, že čim větší panák, tim větší zrůda lidská. Užívejte si prezidentství malověrnejch, za 4,5 roku vás pošlou do důchodu a bude.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 12375
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 10. července 2008 - 18:33:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Český národ se rozpustil v komunismu, kdy jedna jeho půlka znásilnila druhou.

Ke které části se počítáte vy, Pocestný?

Komenský, Radeczky, Masaryk, Rašín, Kramář, Moravec (myslim toho "londýnskýho"), Horáková, Havel

Být mezi určitými sedmi z té osmičky tak se vám za toho jistého osmého pěkně poděkuju .

My, zbytek, jsme neppovedený paskvil na půl cesty mezi Švejkem a Čurdou - dle okolností.

Podle sebe soudím tebe?

Jinak na to ostatní se dá opradu dost těžko až vůbec reagovat.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Čtvrtek, 10. července 2008 - 18:43:47    Odkaz na tento příspěvek  

McBaine - není důležitý, ke komu se počítám, protože jsem byl pasívně zařazen - nikdo se mně neptal, jestli se chci narodit do rodiny nepřítele socialistickýho státu, ale jako jeho potomka mně vedli už vod základky.
Proto tvrdim, že komunismus je aspoň pro mně zásadní překážka pro nějakej smír, protože byť i pokus o něj bude u mne rozuměn jako moje kapitulace. Dokud neuvidim rudý klečet a prosit vo křesťanský odpuštění (kerý mimochodem musí přijít až po trestu), nevidim prostor pro smír.

Tady 1,5 milionu zametl se 40 lety života 15 milionů, ze kterejch 13,5 nemělo z toho tyranství než bolest a hrůzu.

Po roce 68 jsem dokonce pozoroval lidi, který popřeli veškerý svý kořeny a identitu, aby se vlezli do tý lži, kerá dávala pokoj na práci.

Nesoudim - ani sebe, ani tebe, jen popisuju a srovnávam.
Na to vostatní nemůže materialistickej doktrinář reagovat, vono je to na něj moc složitý, to neva. Ty montovny se tu stavěj ne nadarmo, von ten českej průměr holt na víc než na ráčnu v ruce nemá.

Jink doporučuju si projít seznamy práskačů - bylo jich tu vždy dvakrát více, než disidentů. To taky mluuví za svý, že.
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1557
Registrován: 4-2005

Odesláno Čtvrtek, 10. července 2008 - 22:11:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McBaine, ignoruj ho: Jen parazit, který se sem přisál, nenávidí Klause a léčí si tu svoje frustrace z vlastní malosti a neschopnosti. Ta jeho česká povaha, to popisuje sám sebe, a aby se z toho nezcvoknul, tak to podsouvá i všem kolem. Ignorovat, jinak tady z toho udělá politický web.
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 941
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 10. července 2008 - 23:57:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pocestny: V křesťanské společnosti má lidský život jeden rozměr, který my neznáme. Pokoru a respekt.

Chelčický, Tolstý, Gándhí. To je také možný recept, jak se vyrovnávat se světem. Jestli je tímto způsobem možné se vyrovnat s Češstvím, nevím. Jak se Němci vyrovnávají s koncentráky a holocaustem? Snad jedině díky vynikajícím osobnostem jako Mistr Eckhart, Kant, Nietze a mnoho dalších. Já jsem do jisté míry fatalista. Říkám si, že nic na tomto světě se neděje náhodou a ze všeho, co se udá, bychom si měli vzít poučení. Jedině náš život nás každého prověří, a udělá to dokonale.
C.G. Jung říká, že zlo je součástí tohoto světa, že Bůh, jako všemocná a vševědoucí tvůrčí síla dopouští i zlo a cituje Bibli: "Boha je možné milovat a bát se ho!". Na druhou stranu strůjce čarodějnického procesu ve Velkých Losinách, Bobling, se dožil ctěn a vážen ve zdraví vysokého věku a zemřel přirozenou smrtí. Utěšuji se tím, že mu to spočítali na onom světě.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 613
Registrován: 6-2004
Odesláno Pátek, 11. července 2008 - 00:06:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McB:

Být mezi určitými sedmi z té osmičky tak se vám za toho jistého osmého pěkně poděkuju

Ale no tak... zkusil bych překonat své tzv. "národní zájmy", podíval se ven... a zjistil, že v tomhle má zrovna Pocestný shodou okolností docela pravdu a ač ho nemáte rád, protože se nemá rád s tím, co ho máte rád (tedy LV určitě) a hájí Vaše národní zájmy a ekonomickou svobodu lidstva, tak v zahraničí se těší většímu kreditu (a je považován za ikonu boje za občanské svobodu) a je tím, koho z našeho pidinároda i s jeho zájmy znají (a to dokonce v dobrém slova smyslu) i za mořem, kde namnoze netuší, kdo je to Goethe.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 12376
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 11. července 2008 - 01:15:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pocestny - není důležitý, ke komu se počítám, protože jsem byl pasívně zařazen

Aha, tak takhle to tedy je.

Jink doporučuju si projít seznamy práskačů - bylo jich tu vždy dvakrát více, než disidentů.

To není tak hroznej poměr. Zvlášť, když ani dnes není jasný kdo byl vlastně kdo. Jedni jezdili ve VW Golfech, druzí ve Śkodách 100. To bývaly časy.
Jedni bývali hýčkaní, a druzí trpěni...
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 12377
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 11. července 2008 - 01:23:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich - Ale no tak... zkusil bych překonat své tzv. "národní zájmy", podíval se ven... a zjistil, že v tomhle má zrovna Pocestný shodou okolností docela pravdu a ač ho nemáte rád, protože se nemá rád s tím, co ho máte rád (tedy LV určitě) a hájí Vaše národní zájmy a ekonomickou svobodu lidstva, tak v zahraničí se těší většímu kreditu

Myslíte jako morrrrrrrrrrrrrráunímu krrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrreditu?

Což bohužel víc vypovídá o tom zahrrrrrrrrrrrrrrrrrrrraničí, než o naší kotlince.

koho z našeho pidinároda i s jeho zájmy znají

Tady se mi vždycky vybaví jiný rrrrrrrrrrrrrrráčkující "drrrrrrrrrrrrramatik":

Tu českou prrrrrrrrrrrráci všude znaui, je prrrrrrrrrrrrravda že sme nárrrrrrrrrrrrrod mauý, semtrrrrrrrrrrrrrrrrrrrex, semtrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrex.


Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 12378
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 11. července 2008 - 01:38:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

není důležitý, ke komu se počítám

A navíc to samozřejmě důležitý ě, protože když chci soudit, tak musím počítat s tím, že budu sám souzen (a počítán) .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
matoni
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.104
Odesláno Pátek, 11. července 2008 - 21:17:37    Odkaz na tento příspěvek  

Komenský, Radeczky, Masaryk, Rašín, Kramář, Moravec (myslim toho "londýnskýho"), Horáková, Havel

Pěkně nesourodá skupina. Možná i to je pro nás typické. Je tam rakouský vojevůdce, pochovaný ve Vídni, tak proč by mně tam zrovna měl vadit Havel. Čekal jsem od něho ale víc. Skvěle reflektoval období totality, tehdy si myslím, že byl bezvýhradnou morální autoritou. Pak začal u mne ztrácet. Ať už jde o názorové přemety ohledně vojenských uskupení, tak i co se týče jednostranného hodnocení světových konfliktů. Přestal být filosofem a stal se z něho politik. Ke světovému dění se vyjadřuje jednostranně, v intencích americké zahraniční politiky, bez nějaké vlastní výrazné koncepce. Připadá mi, že žije minulostí a ke dnešku se bojí jednoznačně a hlasitě vyjadřovat. Pozoruji u něho nerozhodnost a tápání. Jako by jeho hvězda s pádem železné opony vyhasla a k dnešnímu světu již nic důležitého nemá co říci. Z tohoto hlediska, ač s ním v mnoha věcech nesouhlasím, je mi daleko sympatičtější V. Klaus.

Hnidopich: Goethe a Havel jsou trochu nesouměřitelné osobnosti. Jeden žil před dvěstě lety, další je současník. Počkejme těch 200 let (založme třeba Havlův institut, jako Němci mají Goetheho) a uvidíme .
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1570
Registrován: 4-2005

Odesláno Sobota, 12. července 2008 - 22:53:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A znovu se zeptám:

KAM Z WEBŮ DP I ROPIDU ZMIZELA VELKÁ MAPA LINKOVÉHO VEDENÍ? Mapa, ne schéma, schémata jsou na nic.

To je v rámci zpřívětivění MHD cestujícím? Tak za takové zkvalitnění služeb pěkně děkuju ...
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 69
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 13. července 2008 - 13:34:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nevite nekdo proc nejde DP Arena ?
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 70
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 13. července 2008 - 13:56:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

LV: zrejme potrebujes bryle, je to tam jasne psano

"Kvůli velkému rozsahu změn ke dni 9.5.2008 ještě stále pracujeme na úpravách plánku k tomuto termínu. Děkujeme za pochopení."

www.ropid.cz/prakticke-informace/mapy/PID__s190x363.html

jinak za mapu je treba platit, proto Ti asi bude muset stacit schema
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1445
Registrován: 2-2006

Odesláno Neděle, 13. července 2008 - 14:18:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gabuliatko: Viz odkaz
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 13. července 2008 - 14:53:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Demone dekuji.
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1571
Registrován: 4-2005

Odesláno Neděle, 13. července 2008 - 16:11:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gabuliatko:

V pátek tam nebylo to upozornění. Včera už ani plánek. Číst umím. A zřejmě někdo umí číst i K-rep.
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 13. července 2008 - 23:27:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nicmene psat v pulce cervence ze zapracovavaji kvetnove zmeny je vice nez k smichu
PS: ze cist umis dobre vim, neber to zas tak osobne
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Pondělí, 14. července 2008 - 11:34:08    Odkaz na tento příspěvek  

Mc Bain nechápe socialistickej princip viny dětí za skutky rodičů, jinak by pobral, co míním. On nechce, tak mudruje.

Těch jmen můžeme napsat klidně desetkrát tolik, ale stále bude platit, že jde o jména jednotlivců, ne profil skupiny.
Poslední akceschopná skupina Čechů byly Legie. Od té doby jsme rádi pasívně organizováni a vzájemně se přesvědčujeme o tom, že opravdu, ale opravdu neexistuje jediná neprázdná a nefalešná alternativa.

Veškeří hrdinové minulého století konali PROTI zájmu "národa", kerej ve svojí hnilobě kolikrát převzal pravidla uzurpovaná s takovym apetitem, že by poturčencem horším Turka.

Tudíž, vyvozovat národní náturu na základě těchto jmen je hovadina. Pokud opravdu chceme dohlédnout týhle "kvality", tak radši vezměme zavděk názory těch, kterým život žádný nápadem neublížil, tudíž spokojeně stádně vegetujou jako chovanci režimů.

Podle mínění těhle lidí soudě, jsme národem kterej nerad cizí a nový, má rád, když si pod těma vobecnejma vytvoří ještě svý specifický pravidla, umí žít současně dva životy - jeden hubou, druhej skutky, nerad pravidla, neboť způsobujou "průměrnost" a principem hry je přece dostat se ned pravidla nebo aspoň mimo jejich dosah.

Víte, když si to tak promejšlim, českej národní karakter nejlíp ukázaly filmy Formanovy (Hoří, Černej Petr, Lásky...), Homolkojc (u toho se všichni smějou, je tu ale pár lidí, který to považujou a horror) a nelze nevzpomenout tu nááádhernou postavu Bohuše Záhorskýho v Rozmarném létu.

To, jak tam stojí, lomcuje hrazdou a nabádá Krištůfka, aby slezl, že spadne a když ho z tý hrazdy konečně shodí, jen zabručí "Sem vám to řikal, že spadnou" - to je, řekl bych, pár minut geniálního filmu, který řeknou o nás víc, než celej náš dějepis.

Takže bych navrhoval nechat náš Blaník i Pantheon spát, to jak tu budem žít, na nich totiž nezávisí.
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Pondělí, 14. července 2008 - 11:54:55    Odkaz na tento příspěvek  

Jeho Lordstvo musí prostě pochopit, že pokud člověk neztotožní svůj malej život s žádnym "hrdinou dneška", nepovejší svůj život na ten "společensky zajímavej" a nepokouší se o manipulovanou "spásu světa", dostává nejlíp svýmu vědomí a svědomí.
Ono je totiž nejduležitější, jakej je člověk uvnitř. To pak definuje jeho druh žití.

Klaus a výše jmenovaní dokázali konstantně dodržovat svoje první přikázání - Diriguj věci, ať věci okolo nedirigují tebe. Jsou tedy silnější než každej, kerej pohodlně nasedne na ocásek jejich charismatu a jako budulínek se vyveze "nahoru". Takový lidi jsem viděl kolem Havla, jsou i kolem Klause. Šedivý, necharismatický myši se záludnym a vypočítavym pohledem, takový ty eunuši systému - nebude se po nich nic jmenovat, ale ze všeho, co se jmenuje po šéfovi, ukradli na barák - taková náhradní saturace ega.

Klaus je chytřejší než většina lidí, obklopuje se vždy těmi, kteří dokáží "zaostřit pohled na něj" svou neschopností vydat jakejkoliv projev vlastníhho rozumu či citu. Nejdřív to byli vrstevníci, stržení charismatem, dnes je to junior generace lidí, kterým lze dobře formátovat harddisk.

Klaus je bezesporu nejschopnější státní úředník svojí generace a posledních dvaceti let. Dokázal přežít všechny své porážky, dokázal vždy protiútokem dobýt ztracené posice. Bohužel, otec zakladatel musí trpět zásadně vyšší vizí, než tou, kterou sní karierní ekonom na balkoně svýho paneláku na Proseku. Bohužel, v tomhle ohledu je Klaus taky naprostym derivátem povahy svý generace - nic většího nerozjíždět.

Nejmenovaný předchůdce pana Weigela mi jednou u toho okna, co z něj hledí hlava státu na svý město u nohou povídal" "Vy jste tu viděl spoustu lidí, který by umřeli pro tenhle pohled, ale nikdy se ho nedožijou. Tenhle pohled je vzácnej natolik, že vždy legitimizoval prostředky, kterými byl dosažen. Je to pohled králů a císařů, spoustu lidí oslepí natolik, že nevidí než sebe, jiný slepnou úplně. Jsem si jistej, že teď přichází první člověk, kterej i když pohlédne z tohoto okna, neuvidí nic nového, uvidí jen to, co dodnes viděl z okna proseckého paneláku. Pokud chceme z prezidentství udělat demytizovanou úřednickou funkci, nechť tu panuje Václav Klaus."
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Pondělí, 14. července 2008 - 12:40:54    Odkaz na tento příspěvek  

Ano, to vše Klausovi přiznám, je to v dnešní době "jediný kandidát", ale to i proto, že posledních deset let trávil - jako kdysi Beneš - nejen vytvářením své politické pozice, ale taky likvidací pozic potenciálních protivníků.

Václav Klaus - zakladatel, to už je jiné kafe. To je příběh člověka, který stvořil první "ucelenou doktrínu", která navazovala na ekonomickej model socialismu. Ono, co se do ní nevešlo, neexistovalo, takže nezahrnovala justici (to byl job pro OHnutý), okatě kašlala na cokoliv, co zavánělo "přirozenym socialismem a nepolitickou politikou". Zpolitizovalo se téměř vše ve státní správě, obnovila se nomenklatura v úřadech a protože to byla první česká struktura, nikdo si toho nevšímal.

ODS posloužila k odblokování Havlovejch lidí od moci (V ČSFR vládla ODS, v ČR Pithart, po volbách nebyla CSFR, v CR vládla ODS. Rozdělení bylo nutno dokončit za každou cenu - od chvíle, kdy se pro něj Klaus rozhodl, ODS zahájila přesun do ČNR, zatímco OHnutý se marně pokoušeli to zastavit ve FS. V podstatě lze říci, že pro to, aby zvítězila Klausova doktrína, musela padnout federace. Na Slovensku byla prostě možnost mizerné spolupráce na společném, ale celkem spolehlivý partner na dělení. Referendum se odvrátilo, zbytek opět klapl podle scénáře.

ODS pak "realizovala usnesení" svou "pětiletkou zmařených iluzí". Jak mohl člověk, který si na každého dělá v mozku forenzní audit naletět Koženému??? Nemohl, plán na přechod českého kolchozníka na amerického drobného akcionáře byl natolik naivní, že dodnes vyvstává otázka, nakolik byla "agregace poptávky" prostřednictvím fondů dopředu plánována a nakolik byla ta "obava o plošnost a lidovost" kuponovky jen hraný kalkul s duševnem obyvatelstva.

Jak mohl zdatný ekonomista přehlédnout, že jeho schopní soukmenovci zakládají své byznysy na faktu neexistence zákona (msta pomalosti OH???) tak, že rovnou útočí na negramotnou hamižnost hloupých nerealistickými sliby výnosů z úspor?
Jak mohlo tomuhle týmu projít pod rukama a pod nosem, že tenhle způsob zavádění nového systému jest poněkud nešťastným způsobem presentace "nové etiky kapitalismu"??

Nojo, když se nechce vidět, tak se nevidí..... to není trestné, že.
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Pondělí, 14. července 2008 - 12:45:04    Odkaz na tento příspěvek  

ODS šla na osm let ke dnu, na první čtyri jen napůl, protože Klaus jí zachránil - všichni ti chmatáci a trapáci mohli v klidu zmizet v politickém důchodu, protože jejich hříchy byly vykoupeny Klausovym mistrnym úkrokem a podpisem oposmlouvy. Tam zahodil vlastní pokus o definici politický doktríny, která by dodala nějakou filosofii tomu, co koná. ODS přežila, její doktrína ovšem ne.

To, že je Klaus na hradě, jest Klausova zásluha, v tom už ODS hrála druhé housle dlužníka. Topolánek zdědil zraněnej zbytek dvakrát poražený strany, dvě generace, které se nemohou potřebovat, frakci mezi Prahou a venkovem. Postavičky druhé kategorie.

Proto dneska vítězí marketing - věda o balamucení davů za účelem jejich odrbání. ODS je mocenskej marketing na hraně - jsme pár metrů od poznání, že jedinou cestou, jak benefitovat na volebním vítězství, je být členem a saturovat rozdíly v obecných mírách ze štědrého státního štrozoku. Ostatní, včetně voličů, jsou hlupáky, kteří své hlupáctví draze zaplatí. Já tvrdím, že tato vlastnost ODS - nezakrývat přirozenost svých úmyslů žádnou vyšší myšlenkou, jest dědictví Klausovo - instrument nemůže podřídit svého muzikanta nějakému vyššímu skriptu, jinak by nemohl takhle mocensky jamovat oportunně svým momentálním stavům a chutím.

Vše, co Klaus stvořil, slouží Klausovi
dalo by se říci.

A to je na státníka málo, ti musí něco stvořit pro obec, komunitu, což se do Klausova světa nealtruismu nevejde.

Zatímco Paroubek se tu odkopává žvásty o "předurčenosti", Klaus už dvacet let dokazuje, že schopný "profesionál moci" jí nepotřebuje, protože dokáže každodenní koncepcí skutků vybudovat situaci, kdy má vždy a vše "pod kontrolou". Je to čítankový pokus interpretovat demokracii jako partajní oligarchii, tudíž nahradit mocenský monopol oligopolem.

A to je důvod, proč jsem rozvláčný. Havel byl mnohokrát porovnáván s TGM, zcela neprávem, protože na toho pána prostě od jeho smrti už nikdo neměl. Klaus se mi vposledku zdá čím dál podobnějším Benešovi - taky se u něj už nedá rozeznat, co je zájem jeho a zájem státu.

Pokud jsme nebyli schopni generovat druhého TGM, neměli bychom si dovolovat dva Beneše během 100 let.
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1893
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 14. července 2008 - 13:10:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomu říkám plodný monolog na téma Transformace DP Praha, a.s.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 12400
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 14. července 2008 - 15:15:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pocestný, Klause jste tu rozebral dobře, to se musí nechat. Ale já mám dojem, že z doby 89 - 92, kdy se karty rozdávaly, jsou tu i jé zajímavé postavy. Třeba takový Marián Čalfa, jeho jistě přátelský vztah k tehdejšímu prezidentovi... To kdyby někdy někdo pořádně rozkryl.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Iamgood
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 277
Registrován: 10-2006

Odesláno Pondělí, 14. července 2008 - 15:23:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pocestny - nevím, co to má společného s DPP (ano, všeobecně má, ale tu se bavíme spíše konkrétněji :-) ), každopádně ale pěkná úvaha, gratuluji.
To je můj názor na tuto věc. :-)
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1454
Registrován: 2-2006

Odesláno Pondělí, 14. července 2008 - 19:16:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Se vám divim, místo abyste byli rádi, že se vykecal a bude od něj na tejden pokoj, tak rejpete...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 942
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 14. července 2008 - 20:47:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pocestny: V souboji Havel - Klaus jednoznačně zvítězil Klaus. Havel, ač měl charisma a gloriolu, nenastínil žádnou přitažlivou koncepci a nedokázal kolem sebe zorganizovat lidi, kteří by pro něho připravovali cestu mravenčí prací. Nebyl bohužel tak silnou osobností, aby v ovzduší obecné zaslepenosti mamonem dokázal ukázat jinou cestu, než jakou měl již předem vydlážděnou Klaus. Nedokázal si vytvořit tým, jen pár nevýrazných sólistů, proto padl prakticky bez boje. Po listopadu jako vůdce národa selhal. Možná se holedbal "sametem" - vyjadřoval se, že je pojistkou pokojného přechodu k demokracii - ale vyjma Rumunska byl samet všude. Jen mnoho silných slov: "Budeme-li napadeni, budeme se bránit!". Jako by chtěl sám zapomenout, že hovoří k velmi otrlému "materiálu". Pracovat na tom nezačal a raději se orientoval vně na nejsilnější vojenskou velmoc. Jako by to někdy v minulosti byla záruka. Fandil jsem mu, ale zůstaly jen rozpaky.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Úterý, 15. července 2008 - 10:39:30    Odkaz na tento příspěvek  

Jsem byl obviněn LV z předpojatosti, tak jsem mu připomněl jeho dětství. Bylo to delší, než jsem doufal... Omlouvám se.
Jinak se taky omlouvam za OT, ale diskuse, která tu vypukla kolem stávky to nasměřovala až sem.

O Havlovi řeknu jen jedno - viděl jsem ho xkrát přijímat různý lidi, viděl jsem, co to s nim občas vyvádí (když to byl někdo opravdu "velkej"), viděl jsem i to, jak on dokázal rozkoktat i velkýho řečníka. Byl to vnitřně porád pochybující člověk, kerej objevil svojí samotu až když došel na samotnej vrchol, protože paní Olga byl poslední člověk v jeho blízkosti, kerej k němu nepřistupoval kalkulativně. Měl prostě pech na lidi, jemu se nikdy nepodařilo sestavit takovou falangu, jako je ODS. Jako politik uvnitř země byl slabý - neměl partaj, která by za nim bezvýhradně stála a byla přitom tak velká, aby si toho postoje někdo všiml. Za nim stály typy lidí, který v tom mlejně moci nemohli mezi karierníma nestraníky (ODS) a všema těmi recykláty bolševika nalevo obstát. Intelektuál má u nás nízkou cenu, tahle země se opticky rozdělila na zuřivý inženýry a jejich "poddaný", kerý se tak obecně chovaj v odborech. Proto je to ODS versus SD + KS.

Havel nikdy neměl vůdcovskej syndrom, proto leckdy vypadal jako zoufalec. Vůdce si z něj udělali ti, kdo byli ještě méně schopní dělat takovou práci, pohled na Fischerovou a další pozůstatky vlády lásky a pravdy mně dodnes zvedá kufr.

Máme tu tři archetypy Čecha - modrej (zuřivej budovatel, solidní technokrat s atrofovanou sociální vazbou), rudej - takovej "škromach", bodrej, ale pomalej a konservativní, no a ten "pravdaláska", což je většinou sociálně deprivovanej element naší "kultůry", školství či jinýho humanistickýho poslání, takoví následovali Havla.
V tom, jak se kterej archetyp prosazuje, vidíte odpověď na tu otázku nahoře - čili ani jeden z výše jmenovaných, ale někdo z těhle tří je tím, koho hledáme, když se pátrá po Čechovi Obecném.

Jo a ještě je tu ta zanikající menšina lidí, kteří si myslí, že celoživotní aliance jsou hovadina - liberálové. Ale ty u nás budou vždy jenom tou nechráněnou endemickou populací.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3861
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 15. července 2008 - 11:21:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je tak, když šotouši filosofují o politice. Asi jako když politici mluví o dopravě, taky se můžeme pos*at.
Budoucnost patří bagrům!
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Úterý, 15. července 2008 - 11:44:58    Odkaz na tento příspěvek  

Káeme, já dodnes žil v iluzi, že schotousch je tvor, kerej si na nádražáka hraje doma s Hánulkou a na trati velký se objevuje jenom na oučelem voajérskym.
V politice jsme všichni šotouši - my i ty, co se tim živěj. Jenom v politice to koloťuk dotáhne na přednostu....

Co šotouši, ale my kaštani, my sme teprve cháska.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3865
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 15. července 2008 - 12:23:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokaždý když jedou jakoukoliff VHD, tak ve mě bojuje šotouš s kaštanem. S kaštanem hodně zlym a mstivym
Budoucnost patří bagrům!
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 12410
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 15. července 2008 - 12:53:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pocestný - O Havlovi řeknu jen jedno - viděl jsem ho xkrát přijímat různý lidi, viděl jsem, co to s nim občas vyvádí (když to byl někdo opravdu "velkej"), viděl jsem i to, jak on dokázal rozkoktat i velkýho řečníka. Byl to vnitřně porád pochybující člověk, kerej objevil svojí samotu až když došel na samotnej vrchol, protože paní Olga byl poslední člověk v jeho blízkosti, kerej k němu nepřistupoval kalkulativně. Měl prostě pech na lidi, jemu se nikdy nepodařilo sestavit takovou falangu, jako je ODS. Jako politik uvnitř země byl slabý - neměl partaj, která by za nim bezvýhradně stála a byla přitom tak velká, aby si toho postoje někdo všiml.

Tohle bych celkem bral, ale pořád se mi vnucuje jedna otázka: proč měl tak silnou potřebu být prezidentem tak dlouho?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Úterý, 15. července 2008 - 13:09:44    Odkaz na tento příspěvek  

McB. To poznáte až na konci svý životní štreky.
Pád do tý Bruckenrový "nesnesitelný lehkosti žití".
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3870
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 15. července 2008 - 13:29:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McB: Protože byl dlouho disidentem.
Budoucnost patří bagrům!
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 12414
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 15. července 2008 - 13:50:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pocestný - To poznáte až na konci svý životní štreky.
Pád do tý Bruckenrový "nesnesitelný lehkosti žití".


Trochu málo, ne? K "vnitřně porád pochybujícímu člověku" mi to moc nesedí. O svém prezidentském poslání zřejmě moc vnitřně nepochyboval. A navíc v roce 1998 - a už vůbec ne v roce 1993 - na konci svý životní štreky rozhodně nebyl.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3873
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 15. července 2008 - 13:53:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McB: No několikrát během svého prezidentování vypadal že na konci je.
Budoucnost patří bagrům!
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 12417
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 15. července 2008 - 14:02:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No několikrát během svého prezidentování vypadal že na konci je

To je fakt. Ale jestli tohle je vnitřní důvod proč se za každou cenu držet úřadu...
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 43629
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 15. července 2008 - 15:02:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obchodníci varují: Praze chybí turisté
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.46.205
Odesláno Úterý, 15. července 2008 - 15:03:27    Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavá diskuze, pánové
Pocestny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.218.190
Odesláno Úterý, 15. července 2008 - 15:28:39    Odkaz na tento příspěvek  

Za každou cen držet úřadu...... tomuhle nerozumim. Já si nemyslim, že by Klaus byl ten správnej chlapík na tuhle funkci, ale zcela vědomě konstatuju, že lepšího pána na holení nemáme. To samý platilo v době Havlově. Nikdo nechce odejít od rozdělaný práce a ty dvě hlavní řehole Havlovy končily přestupem od rudých k modrým - tedy z RVHP a WD do EU a NATO.

Doba byla jiná, nároky na presidenta taky jiný. Já se vás zeptam takhle - Myslíte, že Václav Klaus by byl schopen nás dostat do EU i NATO? Myslíte, že současná generace politiků by byla schopna aspoň základního kompromisu jako u ratifikace členství v NATO? Já ne.

Já ty dva soudim dle toho, co za nima zbude. A v tomhle ohledu, pokud hledíme na dějiny Evropy v konci 20. století, Havel naprosto překonal svym vlivem rozměr český země i duše, zatímco Klaus tyhle dva atributy svou diplomatickou nepoužitelností potvrzuje. Je to mezinárodně bezvýznamný politik z mezinárodně bezvýznamné provincie EUropy. Narozdíl od Havla nemá žádné pevné osobní vazby, ani politické spojence, které měl Havel. Nemá to, co prezidenta činí hlavou státu navenek - respekt a charisma osoby pevně zasíťovaný do mocenskejch struktur pomocí osobních vazeb na hlavní hráče.

Když to zromantizuju, tak příběh dvou Václavů je v jistym slova smyslu příběhem věčnym, příběhem Salieriho a Mozarta, vítězstvím průměrnosti nad potrhlým geniem.

Ta hlavní rovnice ovšem platí - bez Václava Havla by nikdy nevznikla šance pro Václava Klause. A tenhle malý nedostatek pokory Klausovi nikdy neodpustím. Havel přijel tramvají do světový politiky a to doslova, zatímco Klaus na to měl 20 let graduální kariéry. Čekal jsem od něj víc, pokud byl Havel naivní vizionář, Klaus je jistě člověk bez vize. Bez vize skončilo jeho premiérství, bez vize probíhá jeho prezidentství.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.46.205
Odesláno Úterý, 15. července 2008 - 15:44:00    Odkaz na tento příspěvek  

Je to blbý něco (nebo někoho koho neznám) chválit - ale chlape : ste dobrej!
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 12421
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 15. července 2008 - 16:09:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslíte, že Václav Klaus by byl schopen nás dostat do EU i NATO?

Takže vy tvrdíte, že rozšiřování EU a NATa na přelomu 20. a 21. století je zásluha místních politiků? Komu tedy vděčí za vstup do těchto institucí třeba Slovensko? Mečiarovi? Schusterovi? Kováčovi?

Nemám pocit, že by nás jakýkoli náš politik někam "dostával". Řekl bych spíš, že jsme byli "dostáváni", zrovna tak, jako sem teď byl "umístěn" radar.

Já ty dva soudim dle toho, co za nima zbude.

To je správné. Ale nemůžu si pomoct, já jako stopu po českém prvním prezidentovi vidím hlavně podporu tzv. humanitárního bombardování Jugoslávie v roce 1999 (mmch. necelé dva týdny po našem vstupu do NATO - náhoda?).

Nějak vám přestávám rozumět. O Havlovi píšete:

Měl prostě pech na lidi, jemu se nikdy nepodařilo sestavit takovou falangu, jako je ODS. Jako politik uvnitř země byl slabý - neměl partaj, která by za nim bezvýhradně stála a byla přitom tak velká, aby si toho postoje někdo všiml.

A o Klausovi:

Nemá to, co prezidenta činí hlavou státu navenek - respekt a charisma osoby pevně zasíťovaný do mocenskejch struktur pomocí osobních vazeb na hlavní hráče.

Jaký je tedy mezi nimi rozdíl? A mimochodem - u top managera, což prezident svým způsobem je, neuznávám žádný "pech na lidi". To je neschopnost. Jakýkoli vedoucí se musí umět obklopit schopnými lidmi, jinak nemůže řídit ani hospodu, natož stát.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 943
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 15. července 2008 - 16:52:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Ta hlavní rovnice ovšem platí - bez Václava Havla by nikdy nevznikla šance pro Václava Klause. A tenhle malý nedostatek pokory Klausovi nikdy neodpustím. Havel přijel tramvají do světový politiky a to doslova, zatímco Klaus na to měl 20 let graduální kariéry.

Havel na to měl dvacet let velice aktivní disidentské politiky a v listopadu 89 již byl celosvětově známou osobností. Klaus byl neznámým člověkem, jedním z tisíců, jenž se učil za pochodu. Kariéra Klause s Havlem nemá vůbec nic společného, až snad na prvopočátky OH. Můžeme polemizovat, jaký směr by vzal u nás vývoj bez člověka Klausova typu. (Na vděčnosti se politická kariéra budovat nedá.) Můžeme také polemizovat, proč Havel vzal prezidenství a ne funkci předsedy vlády, kde by mohl vhodným výběrem lidí daleko lépe ovlivňovat legislativní proces u nás. Klaus měl zcela jednoznačný kalkul. Nechá ty, kteří k tomu mají schopnosti co nejrychleji a za jakoukoli cenu zbohatnout a ti mu pak budou nadosmrti vděční. Jeho předpoklad se stoprocentně naplnil a v pozdějších krizích tito lidé nikdy nepřipustili Klausův pád. K tomu potřeboval pružné zákony a záruku pozdější beztrestnosti, což se mu prostřednictvím politiky ODS rovněž zdařilo. Klaus měl tedy jasnou osobní vizi. Ostatní kolem něho mu poklonkovali, případně papouškovali obvyklou frázi, že to nad čím se nyní zavírají oči, je v zájmu zabránění návratu socialismu v jakékoli formě, a že poté, až skutečný kapitalismus u nás pevně zakotví, bude snad (nebude-li hrozit komunismus) čas na kultivaci poměrů. Obvykle se argumentuje, že u nás levice žije stále třídním bojem, faktem ale je, že právě "hlásné trouby" pravice (Klaus tak hloupý není) "bojují" stále s komunismem. Dál jejich myšlenkový obzor nikdy nedosáhl.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 12422
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 15. července 2008 - 17:05:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Havel na to měl dvacet let velice aktivní disidentské politiky a v listopadu 89 již byl celosvětově známou osobností. Klaus byl neznámým člověkem, jedním z tisíců, jenž se učil za pochodu. Kariéra Klause s Havlem nemá vůbec nic společného, až snad na prvopočátky OH. Můžeme polemizovat, jaký směr by vzal u nás vývoj bez člověka Klausova typu. (Na vděčnosti se politická kariéra budovat nedá.) Můžeme také polemizovat, proč Havel vzal prezidenství a ne funkci předsedy vlády, kde by mohl vhodným výběrem lidí daleko lépe ovlivňovat legislativní proces u nás. Klaus měl zcela jednoznačný kalkul. Nechá ty, kteří k tomu mají schopnosti co nejrychleji a za jakoukoli cenu zbohatnout a ti mu pak budou nadosmrti vděční.

S tímhle se dá snad i souhlasit .

Pocestný, ještě k tomuhle:

pokud hledíme na dějiny Evropy v konci 20. století, Havel naprosto překonal svym vlivem rozměr český země i duše

Nedávno jsem četl názor, že Havel měl být prezidentem jen do těch prvních voleb v roce 1990. Pak bych ho asi i já dnes vnímal tak jako vy (i když si mohl odpustit tu zločinnou amnestii v té době, to je taky jeho věčný pomník). A sám to tehdy myslím i tak deklaroval. Bohužel ale neodolal kouzlu prezidenství, a "prodloužil" si to o dalších 12 let, i když při svém "věčném pochybovačství" musel vědět, že na řízení každodenního chodu státu prostě nemá (ke konci ani fyzicky, což bylo obzvlášť smutné).
Pořád nechápu, o co mu šlo? Překonat Husáka? Do EU a NATO by nás "dovedl" každý, když si vezmeme že k nám mohli "získat" radar současní opoziční i koaliční politici .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.46.205
Odesláno Úterý, 15. července 2008 - 17:13:18    Odkaz na tento příspěvek  

O co? Co třeba obyčejný přízemní věci jako prachy, vliv, moc?