K-report
 

Archiv do 3. června 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Tramvaje a metro » Transformace DP Praha, a.s. » Archiv do 3. června 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 885
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 09:12:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Ústí je skutečně modelový příklad pro Prahu.

Nevím, jestli jseš skutečně tak hloupej nebo jen provokuješ. Korupce není ve veřejném sektoru, ale právě na rozhraní soukromých subjektů se státní a veřejnou sférou.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 886
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 09:46:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zabrousím trochu do obecnějšího náhledu: Je možné nějakými instrumentálními prostředky (převedením všeho jen do soukromé sféry a legislativními a právními úkony) odstranit ve společnosti korupci a nepoctivost. Osobně si myslím, že nikoliv, že prioritní je morálka a osobní bezúhonnost lidí a z ní vycházející stav celé společnosti. U nás je ale obecná vůle stíhat nepoctivost a asociální chování jedinců, ale i celých skupin, velmi nízká. Místo toho je tendence, v průřezu celé společnosti, smiřovat se s tímto stavem a vyvolávat dojem, že až bude všechno v soukromých rukách, tyto jevy jako švihnutím zázračného proutku zmizí. Vlastně tak přetrvává i u těch největších "kritiků" komunismu stále jednostranně čistě materiální pohled na svět.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 842
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 11:53:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky-je to o morálce,ale když jsme udělali generální pardon a ukázali tím,že ani za pošpinění osobních práv a doslova zkažení životů se nic neděje,tak nějakej ten úplateček je proti tomu heřmánkovej čajíček :-(
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3634
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 12:04:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo ty pivovary:
VINÍCI ODHALENI! podtitulek: TAJEMSTVÍ NEKTARU PROLOMENO!
(titulky Káem, kráceno Káem)
ČTK:
Během jedné směny vypije půllitr i litr piva. Za týden je to okolo deseti piv, za rok něco kolem dvou sudů. Oznamte to zarytému pivaři, a pukne závistí. Sedmatřicetiletá Dagmar Vlková z Měšťanského pivovaru Strakonice však nepije, ale degustuje. Přikazují jí to pracovní povinnosti. Je totiž jednou ze tří sládkových v tuzemských pivovarech.
Zhruba před pěti lety proto nastoupila do laboratoře ve strakonickém pivovaře. Sládek Jindřich Vondřička, který podniku zasvětil 41 let, si ji po čase přibral k ruce. Když loni odešel, vaření piva už bylo jen na ní. "Dal mi dobrou školu," vzpomíná Vlková na nestora strakonického pivovaru.
Pivo vyrobené ve Strakonicích pozná neomylně. Jen tam a v humpoleckém Bernardu vaří totiž klasické nepasterizované. "Už jsem ale slyšela, že jeden sládek si při degustační soutěži své pivo pohanil," svěřila se.
Je to docela rarita: žena určuje kvalitu moku, jemuž holdují převážně muži. Ve Strakonicích jej každý rok uvaří okolo 70.000 hektolitrů.
Budoucnost patří bagrům!
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4594
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 12:09:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky:
Před rokem 89 bylo vše veřejný sektor a korupce tu byla taky.

U nás je ale obecná vůle...
Na tohle už jsem alergickej. Korupce je všude na světě a ČR v tomto směru nijak nevybočuje. Nemusíme chodit daleko, stačí skočit do Německa, jejich automobilek a Siemensu. Korupční aféry v miliardách, nikdo nepotrestán, nikdo nevyhozen.

smiřovat se s tímto stavem a vyvolávat dojem, že až bude všechno v soukromých rukách, tyto jevy jako švihnutím zázračného proutku zmizí
Zase zevšeobecňuješ. Mluv za sebe. Nikdo snad netvrdí nebo netvrdil, že korupce vymizí mávnutím proutku pokud se vřejný sektor změní na soukromý. Tady byla řeč o fungování veřejného a soukromého sektoru. A faktem prostě je, že veřejný sektor funguje netransparentně z jednoho prostého důvodu - nikdo nemá zodpovědnost za výsledky. Zatímco Tvrdík nadělá během dvou let miliardovej dluh, řekne čau a je mu všechno jedno. Kdyby byly ČSA soukromé, vedení by tento dluh nadělalo, přijde exekutor a zaplatí to vlastník (akcionáři). Proto je vedení v soukromých společnostech tlačeno akcionáři k tomu, aby podnik šlapal. Pokud je akcionářem stát řízen politikem, je každýmu jedno kam podnik spěje pod heslem "až to tu spadne, já už tu nebudu".

Osobně si myslím, že nikoliv, že prioritní je morálka a osobní bezúhonnost lidí a z ní vycházející stav celé společnosti
Bohužel ta morálka se tu 40 let zašlapala do země. Generace dnešních politiků je právě ta, co nosila na krku šátečky a byla učena heslu "kdo nekrade, okrádá svou rodinu".}
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3635
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 12:11:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A korupce: Korupce je ve státních orgánech, že jo. a léta tvrdím, že nejlepší lék na korupci nejsou vaše morálky a opatření a kontroly a tresty a podobný voloviny. Korupce je o penězích a musí být léčena penězi (to platí i o chlastu: z čeho se udělalo špatně, tím se to vyléčí :-)) - tedy dostatečně vysoké platy korumpovatelných lidí (těch co sedí na místech, kde je důvod k nějaké korupci).
když budu mít 20 litrů, nechám se snadno dalšíma 20 uplatit, protože je to pro mě hodně a když mi na to přijdou, práci za 20 seženu dycky. A 20 litrů na úplatek sežene každý. Když ale budu mít 100 litrů, neuplatí mě dvackou nikdo, protože je to málo, nebudu riskovat že mě vyhoděj, protože džob za 100 hned tak neseženu a uplácet mě vyšší částkou si může dovolit daleko menší okruh lidí.
To je taky Milky jeden z důvodů, proč některé profese mají nižší platy než jiné. Sorry, ale kdo by uplácel řidiče MHD? Snad jedině k zastavení mimo zastávku. A na to by myslim u leckoho stačila stovka. Taky je to jen málo nebezpečná korupce. Čili výše mzdy není jen o náročnosti povolání, jak tu furt zní, ale víc je to o spotřebě, není to tak jednoduchý holt.
Budoucnost patří bagrům!
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 843
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 12:34:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne,je to v morálce zodpovědných.
Budu-li mít 100 kilo/měs.,tak nebudu rozhodovat o tom jaký se koupí do kanclu fax,ale např. o stavebních zakázkách za miliardy.A tam prostě žádný plat není dost vysoký a musí to zvládnout Tvoje osobnost.A ani hrozba ztráty práce není v tomto případě dostatečná.Dotyční,co získají zakázku,už mi přihrají s vysokou slevou byt a auta,děti od dotyčné firmy (náhodou) získají stipendia na prestižní univerzity na světě,manželka dostane u firmy job,který bude mít plat jak za dva atp.

Korupce je i na západě,ale nemálo ředitelů a politiků už kvůli ní muselo odstoupit,narozdíl od nás.Namátkou šéf Deutsche Post,momentálně se vyšetřuje ex ředitel VW,v Asii snad šéf Hyundae musel odejít apod.U nás se zametá pod koberec,nejsou odstrašující případy velkých ryb.Sem tam nějakej úředníček nebo polda,ale velký ryby ne.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 567
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 12:37:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proto je vedení v soukromých společnostech tlačeno akcionáři k tomu, aby podnik šlapal.

A presto sem tam praskne opravdu velky prusvih (to neni zdaleka jen Enron nebo Siemens). Zastup mensich a predpokladam, ze ne na vsechno se prijde. I velke soukrome korporace maji problem s korupci a podvody...

Jestli ono to nebude spise nez v pravni forme subjektu v tom, ze lidi jsme proste lidi (tady musim souhlasit s tim, ze tohle plati po celem svete, prekvapive. :-)

Skoro bych rekl, ze jedinou jistotou, ze nikdo nebude huntovat vlastni podnik, je zivnostnik. (Coz jeste neznamena, ze nebude do korupce zapojen jinak, nebo vest podvodne ucetnictvi nebo kratit dane.)
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3636
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 12:47:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Akri, Hnidopich: Ale to je jako když zaháníte žízeň jídlem. Musíte odstranit příčinu - ten člověk krade/nechá se korumpovat protože má málo. Musí mít dost resp. musí mít strach že bude -li chtít víc, nebude mít ani to co má. To prostě nefunguje, co je svět světem nějaká morálka a síla osobnosti. Resp. prostě těch morálních lidí a osobností není tolik, kolik je korumpovatelných míst a navíc se tito lidé obvykle korumpovatelnou činností zabývat nechtějí.
No a pak tu musí bejt silnej tlak veřejnosti - jenže ten, pánové, začíná od maličkostí - kdyste naposled mávli rukou nad nějakým bordelem těsně u vás a neohlásili jste ho? Tipoval bych, že už ste dneska takovej případ zažili. Měls akribie úplně všechno v pořádku dneska při nástupu na směnu? No tak jak byste chtěli tlak na velký a vzdálený případy?
Korupce ve světě velkých zahraničních firem je už trochu jiného rázu - Siemens i hyundai měly problém s tim, že ty lidi nekradli do své kapsy, ale proto, aby firma prosperovala (a skrz její zisky oni pak měli slušné legální příjmy) - u nás je furt taková ta primitivní forma korupce.
Budoucnost patří bagrům!
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4595
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 13:00:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich:
Korumpuje se všude a na všech úrovních. O tom nepochybuju ani u soukromých společností. Ale soukromé společnosti korumpují proč? Protože korumpují někoho z toho veřejného sektoru. A tento se zas nechá zkorumpovat, protože právě nemá tu zodpovědnost. Kdyby soukromé společnosti obchodovaly jen se soukromými, korupce by skoro neexistovala. Siemens korumpoval, protože dostával státní zakázky a jsme zase u toho. Čistě hypoteticky, kdyby se dálnice prodaly, soukromník by si tam postavil mýtný brány a veškerá údržba i rozvoj dálnice by šel na jeho vrub, potom by těžko u nás stály dálnice 4x tolik co v Německu. Čistě hypoteticky, kdyby byla veřejná doprav výdělečná a DPP soukromý, nikdy by nekoupil tramvaje s pevnými podvozky a tratě nemodernizoval systémem BKV. Je mi samozřejmě naprosto jasný, že existuje mnoho nevýdělečných sektorů, které prostě soukromé být nemohou, ale Milkyho názory, že veřejný sektor je jediný správný, je absolutně zcestný. Do roku 39 byla většina českých firem na světové špičce, 40 let po "veřejném sektoru" tyto firmy zaostaly morálně a technicky tak, že se už na nohy ani nepostavily. Škodovka dodávala v 30. letech automobily dánské královské rodině a po Mercedesu bya co do objemu druhou největší automobilkou v Evropě. V 80. letech se horko těžko zmohla na plechovej Favorit, kterej byl i v době svého vzniku za západoevropskou proveniencí technicky zaostalej. Ten kdo mohl z automobilky utekl, ve vedení seděli soudruzi a když náhodou chtěli vyrobit automobil s motorem vpředu, museli si na to pozvat Italy, kterejm to tučně zaplatili. A to nebyl jen případ Škodovky, ale většiny strojírenských podniků v celém lido-demo. A když padla opona, nestačil se nidko divit, kam to milkyho veřejný sektor dotáh. Soukromá firma má na otevřeném trhu snahu se zlepšovat, inovovat a prodávat. Pokud toto nesplní, zkrachuje. Veřejné ČSA kupovaly jedno letadlo za druhým, stavěly jeden hangár vedle druhého a pak zjistily, že jim soukromníci vyfoukli rybník. Management se sebral a šel vod toho bez jedinýho důsledku.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4596
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 13:04:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem:
Siemens i hyundai měly problém s tim, že ty lidi nekradli do své kapsy, ale proto, aby firma prosperovala
Kdepak, to bylo jinak. Ty firmy korumpovaly uředníky, aby jim přiklepli státní zakázky (v případě Siemensu) a prodali státní podniky (v případě Hyundaie). A jsme zase u toho - kdyby Hyundai kupoval soukromou firmu a ne státní, neměl by ani koho uplácet.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 568
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 13:08:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM:

ten člověk krade/nechá se korumpovat protože má málo

Bohuzel, s jidlem roste chut, takze muze mit porad malo, i kdyz ma vlastne dost. :-(

kdyste naposled mávli rukou nad nějakým bordelem těsně u vás a neohlásili jste ho

Uprime receno si to nevybavuji, ale taky jsem nikdy netvrdil, ze jsem ve firme oblibeny. ;)

u nás je furt taková ta primitivní forma korupce.

Muj dojem je, ze nase korupce se skutecne lisi a to zejmena tim, ze je "levna", tj. odehrava se v mnohem mensich radech a lide se nechaji zkorumpovat i ve vecech/castkach, ktere by treba US korporatnimu "gangsterovi" nestali za to se spinit. Coz je zase zpatky k tomu s jidlem roste chut, jinde holt maji 40 let naskok v poradnem korumpovani, protoze co si budeme namlouvat, soudruzi byli docela pristipkari.

Otazkou je, jestli tady byla korupce v pravem slova smyslu... Treba v US zjevne rozlisuji (legislativa se projevuje i do vnitropodnikovych smernic) korupci (uplacim, abych vydelal) od podmazavani (grease paymant) (ukapnu, aby se neco hnulo - treba abych se po letech dockal telefony, abych dostal bumazku a mohl...).
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 569
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 13:17:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jsme zase u toho - kdyby Hyundai kupoval soukromou firmu a ne státní, neměl by ani koho uplácet.

:D

Tak jeste jednou a pomalu, kdyz jednaji lide, vzdycky je koho korumpovat.


Milkyho názory, že veřejný sektor je jediný správný, je absolutně zcestný.

Pokud to trochu preformuluji: v nekterych oblastech (zdravotnictvi, skolstvi, verejny poradek...) je verejna sprava predpokladame rozumneho fungovani (tj. snahy tyto oblasti komercionalizovat funguji hure (nebo vubec)), tak s si myslim, ze to s Milkym muzeme odsouhlasit oba. ;)

Uvedu priklad: kdyz bychom outsourcovali kontroly z hygieny do soukromeho sektrou, tak temer jiste drive nekdo pozdeji udela rozbor nakladu a zjisti, ze kdyz se domluvi na takove a makove castce, tak vsichni vydelaji vice (jeden usetri za nutna opatreni, druhy za kontrolora, cestu...) a korupce je na svete.

Ostatne nekousej ruku, ktera te krmi. Jak jinak si lze vysvetlit (ve velkem) ze renomovana firma vyda dobre hodnoceni IPB tesne pred tim, nez se polozi? (Ze mel Enron, Ahold... sve auditory nepochybuji). Nebo v malem, jak funguji STK, ktere jsou vesmes provozovany soukromymi subjekty pro soukrome subjekty?

Vase vira Vas slechti a mozna by takovy svet byl i hezci, ale jsme lide a co si budeme namlouvat.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4597
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 13:43:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jeste jednou a pomalu, kdyz jednaji lide, vzdycky je koho korumpovat.
Tak ještě jednou a taky pomalu - Budu vlastnit soukromou firmu, kterou jsem od základu vybudoval. Budu potřebovat koupit dodávky. Mám dvě možnosti:
a) koupím nevhodné dodávky od dodavatele Y, ve kterých nic neodvezu, vím že jsou poruchové a že mají špatný servis, protože se nechám podplatit dodavatelem Y. Za dodávky utratim dva miliony a budou mi k prdu. Dodavatel Y mě podplatí a dá mi 200 000 Kč.
nebo za
b) koupím vhodné dodávky od dodavatele X, které mi pomohou zvýšit prosperitu firmy a já na tom během dalších pěti let trhnu milion.
Kterou z uvedených možností si vybere soukromník a kterou státní zaměstnanec?

ze renomovana firma vyda dobre hodnoceni IPB tesne pred tim, nez se polozi?
Nedohlíží snad nad bankovním sektorem ČNB? Tedy u nás státní podnik? Neměla ČNB náhodou ty informace mít jako první?

jak funguji STK, ktere jsou vesmes provozovany soukromymi subjekty pro soukrome subjekty?
Protože ten systém někdo zpočátku blbě nastavil. Kdyby se STK mohlo provádět jen v autorizovaných servis dané značky (Škodovky u Škodovky, Audiny u Audiny), těžko by došlo k tomu, že si firma nechá poškozovat své vlastní jméno vrakem, který pustí do ulic. Vizitka starých ojetých aut by byla zároveň i vizitkou výrobců samotných.

A vůbec, kdyby byly STK komunální, korupce by v nich nefungovala?
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 570
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 13:58:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Protože ten systém někdo zpočátku blbě nastavil. Kdyby se STK mohlo provádět jen v autorizovaných servis dané značky (Škodovky u Škodovky, Audiny u Audiny), těžko by došlo k tomu, že si firma nechá poškozovat své vlastní jméno vrakem, který pustí do ulic. Vizitka starých ojetých aut by byla zároveň i vizitkou výrobců samotných.

A kde je svobodny trh? Co budou delat zivnostnici, co maji autoservisi, kdyz stani zvule vsechny nacpe do predrazenych (a casto ne prilis kvalitnich) "znackovych" servisu?

Nehlede na to, ze znackovy servis ani omylem nemuze byt motivovan tlacit na obnovu vozoveho parku (i kdyz by auto mohlo bezpecnostne vyhovovat). Vzdyt, co by z toho znacka mela, ze?

Kterou z uvedených možností si vybere soukromník a kterou státní zaměstnanec?

Do tretice vseho dobreho a zleho:

A jak se rozhodne ridici zamestnance akciovky (nebo nakonec i velke firmy, ktera neni verejne obchodovatelna, ale vlastnik ji primo neridi) pri platu 100kKc/mes. pri ztrate pro firmu 10MKc a zisku pro sebe 1MKc pri zakazce dejme tomu za 1GKc (netusim, kolik jsou realna korupcni cisla, tak strlim od pasu).

A ted kontrolni otazka, kolik je podil (treba poctem zamestnancu nebo obratem) podniku, ktere nekdo vybudoval od piky a dosud vlastni.. a velkych korporaci?
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4599
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 14:15:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich:
Já proti autoservisům nic nemám. Já má proti STK.

Vzdyt, co by z toho znacka mela, ze?
Třeba to, že přejdu ke konkurenci a příště si auto od nich nekoupím. Nebo přejdu ke konkurenci v rámci jedné značky. Nechcete mi uznat STK v Hloubětíně, tak já pojede do Počernic.

ale vlastnik ji primo neridi
Každá akciovka má přeci valnou hromadu. Pokud Vás jako akcionáře poškodí přímo vámi dosazený manažer a Vy mu dokážete, že vás připravil o 10 mil, máte snad právo tuto sumu vymáhat. A věřte, že ji mnohdy i vymůžete. Těžko bude vymáhat Paroubek po Tvrdíkovi jednu miliardu. Akcionář a ředitel soukromé společnosti na ulici skončit může. Politik ani jeho kamarád nikoli.

podniku, ktere nekdo vybudoval od piky a dosud vlastni.. a velkych korporaci?
Na tom přeci vůbec nezáleží. I ty velké korporace musely vyrůst z nějaké malé firmy. I to se přeci počítá do života a budování podniku. Pokud tedy začnu vyrábět bicykly, pak automobily a nakonec koupím loděnice, pořád to jsou mnou investované a vydělané peníze. Nějak nechápu, co se mi snažíte vysvětlit? Že soukromá společnost nemá zájem na tom, aby prosperovala? Já jsem přesvědčený, že 99,9% společností na tom zájem má. U státních podniků si nejsem jist ano o deseti procentech. Akcionář dosadí do vedení podniku toho, komu věří a o kom ví, že je schopný. Akcionář (rozuměj stát, rozuměj ministr) dosadí do vedení státního podniku kamaráda.
Radek_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 734
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 16:15:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jak stát efektivně zachází s uloupenými penězi:

http://zpravy.idnes.cz/slusny-clovek-byl-a-je-za-hlupaka-rika-inv estigativni-novinarka-jana-lorencova-19o-/kavarna.asp?c=A080523_1 53646_kavarna_bos
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 571
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 16:26:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin:

Na tom přeci vůbec nezáleží.

Pokud se vedeni akciovky "nasalo" vazbu na podnik od jeho starickeho/zesnuleho majitele, tak asi opravdu ne. Jinak se totiz nelisi zpravovani ciziho majetku (erarniho) a ciziho majetku (vlastneneho nekym jinym, akcionari).

Pokud Vás jako akcionáře poškodí přímo vámi dosazený manažer a Vy mu dokážete, že vás připravil o 10 mil, máte snad právo tuto sumu vymáhat.

To same by mohl erar, kdyz by tu skodu prokazal. Problem korupce je mimo jine to, ze ne vzdy se ji podari prokazat a tak nekteri holt podstoupi to "obchodni" riziko. Ostatne schopnost zhodnotit riziko/zisk patri k vlastnostem dobreho exekutivce. Takze pokud tam nebude urcity moralni profil (ve ktery KM neveri), tak je to vzdy pouze otazka castky a rizika, kdo se v ktere situaci nakonec rozhodne si prilepsit na ukor akcionare, vlastnika, eraru.

Abychom si rozumeli, ja nerika, ze by to nebylo svym zpusobem hezke, kdyby to tak fungovalo. Ale kdyz odlozim ruzove bryle budovatelskeho (privatizacniho) nadseni prvni poloviny 90. let, tak proste musim konstatovat: soukrome vlastnictvi neni vselek, dokonce v nekterych oblastech pusobi rozkladne... a nakonec, jsme jenom lidi (se vsemi klady i zapory).

Já proti autoservisům nic nemám. Já má proti STK.

Akorat byste prihral slusne (jiste) zakazky vybranym firmam (a jeste to vydaval za zaruku kvality). To jiste prospeje nabidce na trhu a zdrave konkurencnimu prostredi. Kdybyste nejezdil pracovat na Ruzyni, tak Vas podeziram, ze delate v Boleslavi nebo v Koline. ;)

(Mimochodem jsou firmy, jako u nas Skoda Auto, kde na povesti zas tak nezalezi a spousta lidi si to porad koupi z ciste iracionalnich duvodu - jako trochu prizivena narodni hrdost a tak. Krom toho, image firmy buduje PR oddeleni a marketing, kvalita s tim casto nema co delat.)
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 769
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 17:03:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martine, omlouvám se, že tě tahám za slova, ale tohle prostě ne...
"Škodovka dodávala v 30. letech automobily dánské královské rodině a po Mercedesu bya co do objemu druhou největší automobilkou v Evropě"
Jestli vás tohle učí na ekonomce, nedivím se, že odtamtud leze takový materiál. Škodovka byla druhá největší automobilka tak maximálně v Československu. Po Pragovce... A i když to málokdo přizná, koncepčně to tehdy byly okopírované tatrovky a technicky okopírované fiaty...
Lidstvo bude směřovat k záhubě do té doby, dokud bude považovat ústupky své pohodlnosti za pokrok
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4600
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 17:16:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak se totiz nelisi zpravovani ciziho majetku (erarniho) a ciziho majetku (vlastneneho nekym jinym, akcionari)
Tak to se hluboce mýlíte.

kdo se v ktere situaci nakonec rozhodne si prilepsit na ukor akcionare, vlastnika, eraru.
Ale manažer dosazený tímto akcionářem má samozřejmě vůči majiteli zodpovědnost. Pokud ho okrade, majitel bude chtít peníze samozřejmě nazpět. Pokud takový manažer okrade stát, nestane se nic. Jen se zazáplatuje díra a zaplatíme to my. Pak tu máme také motivační akcie - manažer chce, aby podnik prosperoval, neboť z něj má také profit. A pak majitel si také přeci vybírá ty jimž sám věří. Myslíte, že si do vedení Škodovky dosadí Volkswagen někoho neprověřeného, někoho kdo nerozumí autům/trhu/ekonomice? Bohužel, u státních podniků je toto většinou naopak - Jarda Tvrdík nerozuměl ani letecké dopravě, ani trhu, ani ekonomice. A kde jsou nějaké sankce za miliardovou díru?

soukrome vlastnictvi neni vselek
To tu ale přeci nikdo netvrdí. Jenom si myslím, že veřejný sektor hospodaří hůř než ten soukromý (opakoval bych se). A některý sektor musí zůstat veřejný, protože by se jako soukromý neuživil. Proč má stát vlastnit aerolinky, opravdu nechápu.

ruzove bryle budovatelskeho (privatizacniho) nadseni prvni poloviny 90. let
A jsme zase u toho. Privatizoval kdo? Státní sektor, proto nakonec ten tunel. Kdyby se ten soukromý sektor v padesátých let státem neukrad, nemusel by být v 90. letech ani státem privatizován/vytunelován. A jestli by se potomci "Kolbenů a Daňků" jednou rozhodli prodat rodinné podniky třeba "Bombardiérům", tak by nás jako daňové poplatníky vůbec nemusel nějaký ten krach mrzet, protože by ho stát nemusel sanovat.

Akorat byste prihral slusne (jiste) zakazky vybranym firmam
Ne, pomohl bych našim silnicím od vraků, které mají STK na základě všimného. Je to úplně to samé jako záruční servis. Také si ho provádí automobilky samy a nikdo se nediví, že ho nedělají kluci z garáže.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4601
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 17:27:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Syverin:
Tak to bych se hádal. Škoda Popular z roku 1934 byl jeden z nejprodávanějších modelů automobilu v Evropě. A kopií byl Popular čeho?
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 830
Registrován: 10-2002
Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 17:29:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdysi tu někdo napsal: k čemu je moderní autobus, když to řídí hulvát ?
Dneska jsem jel v odpolední hicně 109 a řidič topil. Slušně jsme si vyměnili názory na chladící systém autobusu Karosa s tím, že pokud vypne topení tak to uvaří a nedojedem. Jako šotouš a technik to chápu ale jako cestující, který se vaří za živa to nejsem ochoten akceptovat. To raději moderní autobus řízený hulvátem.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 572
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 18:26:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin:

Tak to se hluboce mýlíte.

To si zjevne myslime vzajemne. V zasade je to v poradku. Od toho mame diskuze. :-)

Ale manažer dosazený tímto akcionářem má samozřejmě vůči majiteli zodpovědnost. Pokud ho okrade, majitel bude chtít peníze samozřejmě nazpět.

Manazer dosazeny kymkoliv (i erarem) ma zodpovednost vuci tomu, kdo ho dosadil. Krome toho, pokud okrade firmu, ma take zodpovednost trestni.

Krome toho, sikovnou machinaci se muze podarit, ze ten, kdo okradl skonci chudy jako kostelni mys (a jeste se s nim rozvedla manzelka). A krome trestni zodpovednosti si na nem nevezme nikdo nic.

Pokud takový manažer okrade stát, nestane senic.

To neznamena, ze verejne vlastnictvi nefunguje, ale ze konkretni verejne vlastnictvi, ktere popisujete nefunguje. Je to, rekneme, implementacni chyba.

Pak tu máme také motivační akcie.

Pokud tu neni ten moralni profil, tak je to otazka: riziko/zisk... Pokud je riziko chyceni (nebo nasledky) nizke a vydelek vyssi nez vydelek ze zhodnocenych akcii, tak to porad nepomaha.

A pak majitel si také přeci vybírá ty jimž sám věří.

Ani majitel (velke firmy) neresi takove detaily, kdo byl najat na misto cloveka, ktery nakupuje kancelarske potreby (to je priklad). To, ze v soukrome korporaci kamaradi dosazuji kamarady, ze osobni a manazerske kvality nejsou vzdy podstatne, ze nekteri celkem zretelne preferuji loajalitu nad kompetenci... to zase ja povazuji za ocividny fakt. Nelibi se mi, mrzi me to, ale dejete se to. :-(

Jarda Tvrdík

To, ze nekde erar selhal jeste neznamena, ze erar nefunguje. Myslim, ze selhani soukromeho sektoru ze rovnez najit... Obavam se, ze tam kde Jarda Tvrdik, je problem moralni devastace... a nahrazeni eraru soukromym majitelem to (bohuzel) nevyresi.

Proč má stát vlastnit aerolinky, opravdu nechápu.

To ja taky ne. :-) Aerolinky nepovazuji za sektor nezbytnych verejnych sluzeb.

Jenom si myslím, že veřejný sektor hospodaří hůř než ten soukromý.

Nejde jenom o hospodareni, ale fungovani jako takove. Mozna se pochopime lepe, kdyz reknu, ze ruzne situace vyzaduji ruzna reseni, ruzne ukoly ruzne nastroje... a ruzne oblasti ruzne oblasti ruzne vlastnictvi/spravu.

Aerolinky - soukrome, obchody - soukrome... bezpecnost (pater) - verejne, skolstvi (opakuji pater) - verejne...

Kdyby se ten soukromý sektor v padesátých let státem neukrad, nemusel by být v 90. letech ani státem privatizován/vytunelován.

Kdyby byly... hezka uvaha, ale v tehle situaci jsme nikdy nebyli. Co ted s temi aerolinkami, kdyz uz je stat ma, kdo je ma prodata? :-)

Ne, pomohl bych našim silnicím od vraků, které mají STK na základě všimného.

Ne, vraky by zustali (protoze tu technickou vzdy nakonec dela clovek) a navic by tam byl ten jisty kseft. A statni regulace omezujici trh.

Je to úplně to samé jako záruční servis.

Nikoliv, je to trvaly kseft na celou dobu zivotnosti vsech vozidel.

Krom toho jsou lide (jako ja), kteri "znackovym" servisum neveri a po prvni roce radeji obetuji zaruku za cenu servisu od cloveka, kterem verim.
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 770
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 19:50:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin:
"Tak to bych se hádal. Škoda Popular z roku 1934 byl jeden z nejprodávanějších modelů automobilu v Evropě. A kopií byl Popular čeho?"
Jistě, ono z těch 7000 aut v roce 1937 moc Superbů, Rapidů a Favoritů nebylo, ačkoliv je pravda, že jich polovina šla na export. Jenže třeba Renault vyrobil v roce 1934 44000 aut.., o úspěchu Citroënu Traction Avant, který byl představený taky v roce 1934, vůbec nemluvím.

No a Popular byl technicky okopírovaný od Fiatu... motor měl prakticky stejný jako Fiat 508, zatímco koncepčně navázal na velké úspěchy Tatry s páteřovým rámem.
Lidstvo bude směřovat k záhubě do té doby, dokud bude považovat ústupky své pohodlnosti za pokrok
Radek_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 735
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 19:50:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich:
Jak se osvědčilo státem kontrolované hospodářství nám již předvedl SSSR, nyní to hezky ukazují Venezuela, KLDR či Zimbabwe.
Ze státního přerozdělování peněz vždy profitují příjemci, nikoli plátci, a ekonomika jako celek je deformována tímto přečerpáváním.

Podvody s cílem obohatit se na úkor akcionářů nebo státu jsou realita, nicméně zacházení s penězi uloupenými státem je v průměru mnohem horší než s kapitálem soukromých investorů. Stát totiž peníze jednak vyhazuje z okna přímo (všechny ty dotace, granty a podpory peprnetům, slunečním panelům, ngo vůbec atd.), jednak jsou ty uloupené peníze státními úředníky a na ně napojenou mafií rozkrádány (LTO atd.)

Potom můžeme plakat nad bídou úrovní státního školství, kde jsou všichni odměňováni téměř stejně a na VŠ si partičky kamarádů vzájemně doporučují docentury, granty aj. Nebo nad úrovní zdravotnictví, kde jsme si teoreticky všichni rovni, ale kupodivu to neplatí pro platby zdravotní daně a ani pro tu péči.

Sociální inženýři, kteří si myslí, že oni shůry nějakou direktivou vytvoří lepší společnost, se velice mýlí. Zhoubné následky levicových experimentů (národní socialismus, eurosocialismus, socialismus s lidskou tváří, komunismus, multikulturalismus) vždy nejšeredněji odskáčou "ti dole" pro které má údajně být podobný systém výhodou
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 573
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 20:16:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radek_p:

Kouka, ze nam priostruje retorika. :-)

No, tak krome invektiv a ostrych vyrazu si vyzobnu k reakci ten seznam zemi... Opravdu nemam pocit, ze nejvetsim problemem KLDR a SSSR je verejne vlastnictvi vybranych oblasti verejnych sluzeb (skolstvi, zdravotnictvi, policie, soudy... ktere jsem jmenoval).

V podobnem gardu o naproste neudrzitelnosti soukromeho vlastnictvi jiste dobre svedci treb Kolumbie, kde se "ti dole" moc dobre nemaji a jeste ke vsemu v zemi radi (privatni ;) drogove mafie.

Nevim, kdo place nad bidou statniho skolstvi, prumer dostupneho vzdelani mame vyrazne lepsi nez treba zeme neomezenych moznosti, kde dnes znamena zitra, je prikladem svobody obcana i trhu... a s niz na vecne casy a nikdy jinak.

Jo, jo, "pravicove experimenty" jsou mnohem lepsi: Irsky hladomor, Augusto Pinochet, Taliban...

Na to, aby byl clovek diktator, nemusi byt levicak... docela roztomily byl politicky kompas, ktery tady nekdo prinesl v jedne z podobnych hadek.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 574
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 20:16:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radek_p:

Mimochodem, pokud jste se stal obeti loupeze, podejte trestni oznameni.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4603
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 20:48:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich:
To neznamena, ze verejne vlastnictvi nefunguje, ale ze konkretni verejne vlastnictvi, ktere popisujete nefunguje
Já bych to formuloval jinak. Veřejné vlastnictví ve výjimečných případech funguje efektivně a dokáže držet krok se soukromým konkurentem. Přesto je ten poměr nižší, protože ve veřejném sektoru je tlak na umělou zaměstnanost a malý tlak na ziskovost.

tak to porad nepomaha
Riziko odhalení závisí na tom, zda dotyčný opravdu podvodníkem je. Já tvrdím, že soukromý vlastník si sakra ohlídá, koho dosazuje do vedení. To státní podnik dělá málokdy.

To, ze v soukrome korporaci kamaradi dosazuji kamarady
O tom velmi pochybuji. Pro soukromé korporace je zisk otázkou bytí či nebytí. Bavíme se o vyšším managementu. Že se to děje já nepopírám, ale děje se to v daleko menší míře než v podniku státním.

Obavam se, ze tam kde Jarda Tvrdik, je problem moralni devastace... a nahrazeni eraru soukromym majitelem to (bohuzel) nevyresi.
Takže podle Vás soukromý investor utratí za ČSA pár miliard, aby podnik zavřel?

Kdyby byly... hezka uvaha, ale v tehle situaci jsme nikdy nebyli. Co ted s temi aerolinkami, kdyz uz je stat ma, kdo je ma prodata?
O to ale v celé debatě nejde. My snad hodnotíme veřejný/soukromý sektor a jeho dopady na ekonomiku a důsledky korupce.

Ne, vraky by zustali
Vraky by nezůstaly. Protože i vrak by byl vizitkou automobilky. A automobilka si zase ohlídá, koho na patřičné místo dosadí. Zatímco Pepík z garáže jedná anonymně a nemusí se stydět za to, že Avia kterou pustil na silnice čoudí.

Nikoliv, je to trvaly kseft na celou dobu zivotnosti vsech vozidel.
No a? Při koupi automobilu bych zohlednil i to, jak se daná automobilka chová po záruce. Na českém trhu funguje +- 50 automobilek a je z čeho si vybírat. Konkurence je veliká a zákazník pán. Zohlednil bych to úplně stejně, jako dnes, když porovnávám užitnou hodnutu vs. cenu. Já si barák taky stavím na 50 let a ne jen na záruční lhůtu. Proto mě zajímají reference z ostatních staveb třeba i po deseti letech užívání
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4604
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 20:56:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prumer dostupneho vzdelani mame vyrazne lepsi
Jenže nám jaxi úroveň pedagogů za pár let šla výrazně dolů. Ti schopní odešli a ty trosky zůstali. Kolik je těch zapálených, kdo svou práci považuje za poslání a učit chtějí? 5%?

Augusto Pinochet
Pinochet je jistě velmi kontroverzní osoba a rozhodně bych ho nechtěl obhajovat. Přesto si nemohu odpustit rýpnutí, že se díky němu stalo Chile nejbohatší zemí celé Jižní Ameriky. A v porovnání s ostatními zeměmi JA má Chile velmi dobou úroveň školství a velmi rozvinutou infrastruktury.
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 771
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 21:01:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Zhoubné následky levicových experimentů (národní socialismus, eurosocialismus, socialismus s lidskou tváří, komunismus, multikulturalismus) vždy nejšeredněji odskáčou "ti dole" pro které má údajně být podobný systém výhodou"

A že jsem si nějak nevšiml, že by 50% obyvatelstva "tam dole" (řekl bych, že poslední parlamentní volby jsou docela reprezentativní vzorek) příliš sdílelo Vaše nadšení.

Btw, Martine, čekám odpověď...

(Příspěvek byl editován uživatelem syverin.)
Lidstvo bude směřovat k záhubě do té doby, dokud bude považovat ústupky své pohodlnosti za pokrok
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 12062
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 21:12:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radek p - Stát totiž peníze jednak vyhazuje z okna přímo (všechny ty dotace, granty a podpory peprnetům, slunečním panelům, ngo vůbec atd.), jednak jsou ty uloupené peníze státními úředníky a na ně napojenou mafií rozkrádány (LTO atd.)

K tomu LTO bych přidal například v našich podmínkách nesmyslné větrné elektrárny a hlavně zločinný experiment s biopalivy.

Hnidopich - Jo, jo, "pravicove experimenty" jsou mnohem lepsi: Irsky hladomor, Augusto Pinochet, Taliban...

Tak nevím. Irský hladomor. A co ukrajinsko-sovětský hladomor třicátých let? Tam to soudruh Stalin předvedl celému světu snad dostatečně. A co hrozící biopalivový hladomor? Pinocheta bych stejně jako Castra nebo Cháveze ponecal jejich svérázné latinskoamerické realitě. Kdo je tam levicový a kdo pravicový? Salazar a Franco, na jaké straně barikády stáli?
A Taliban, no to je snad vtip, ne?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 12063
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 21:18:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Zhoubné následky levicových experimentů (národní socialismus, eurosocialismus, socialismus s lidskou tváří, komunismus, multikulturalismus) vždy nejšeredněji odskáčou "ti dole" pro které má údajně být podobný systém výhodou"

A že jsem si nějak nevšiml, že by 50% obyvatelstva "tam dole" (řekl bych, že poslední parlamentní volby jsou docela reprezentativní vzorek) příliš sdílelo Vaše nadšení.


No a? Syverine, jestlipak víš, kde měl v 80. letech SSSR větší podporu obyvatelstva, v "předrozvadovsku", nebo "zarozvadovsku"? V které zemi na světě působí na univerzitách nejvíc levicových a ultralevicových aktivistů a "intelektuálů"? Kde tvořil soudruh Lev Davidovič, než ho dostihl spravedlivý hněv a trest soudruha Josifa Vissarionoviče ?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Radek_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 736
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 21:20:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Syverin:

no protože 50% obyvatel ani nezná mzdové náklady svého zaměstnavatele, neví co je to zdravotní a sociální daň, dph, čím vším je tvořena cena výrobků a služeb ... Najde se vždy velká spousta lidí, kteří rádi dají hlas tomu, kdo jim slíbí co nejvíce věcí "zadarmo" - školství zdarma, mhd zdarma, zdravotnictví zdarma, dotace a příspěvek na kdeco ...volby v roce 1946 také vyhráli komunisté - kdo je zvolil ? no, lidi - proto je třeba říkat tu smutnou pravdu: nic na světě není zdarma, a pokud "stát" něco rozdává, tak předtím 10x tolik uloupí

Hnidopich:
pravda je někdy nepříjemná - Vy mícháte všeobecný vědeckotechnický pokrok s "úspěchy" sociálního státu. Hladomor v Irsku není vina kapitalismu, nýbrž úrovně zemědělství té doby. A právě kapitalismu můžete poděkovat, že dnes v irsku hladomor nehrozí. I když se o to eurosociální inženýři velmi snaží, např. deformací trhu nařízeními o biopalivech

Podívejte se na to Zimbabwe, kde černoušci ukázali, jak to umí lépe než zlí bílí kapitalisté. Stejně tak Venezuela - ten stát sedí na ropě, ale nakonec se snad změní v jejího dovozce (v Rusku to už pochopili a daně těžebním společnostem sníží). To jsou příklady, kdy nejrůznějí přerozdělovači přivedou stát na mizinu, to se v Kolumbii nestalo, nebyla to nikdy prosperujíc socialistická ekonomika kterou by ničili škaredí kapitalisté.

A Pinochet ? Ano, nejednal s komunisty v rukavičkách, a co měl asi dělat ? Dopustit to co Dr. Beneš ? Vy by jste před komunisty, nacisty, multikulturalisty humánně ustupoval a nechal je uvrhnout stát do zkázy ?
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 772
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 21:30:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McBain: na to se dá odpovědět jediné...
Kde měly USA v 80. letech větší podporu obyvatelstva? Ve Vorwaidhausu nebo Hinterwaidhausu? Ve které zemi působí na vysokých školách nejvíce pravicových a ultrapravicových aktivistů? Ve které zemi bude působit Usáma bin Ládin, až ho dostihne spravedlivý hněv Jirky Křováka?
Lidstvo bude směřovat k záhubě do té doby, dokud bude považovat ústupky své pohodlnosti za pokrok
Radek_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 737
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 21:34:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich:

ještě k tomu školství, co je to ta výborná úroveň průměrného vzdělání ? Nějak si pod touto veličinou neumím představit nic konkrétního.

zdejší státní školství jsem měl tu čest absolvovat ... prachobyčené nucení k biflování od 1. třídy zš po doktorské studium, přičemž to co teď dělám jsem se musel naučit sám - státní školství odborníky v mém oboru příliš nepřitahuje :-)) Vy by jste jim jistě vysvětlil, že nemají pravdu a že stát ví nejlépe, co má koho učit :-)

tento stát se pokouší za jednotlivce rozhodnout, jak se má bavit (dotace pro film, státní TV, dotace pro vybraná divadla, dotace pro národní fotbalové stadiony ...), tento stát jednotlivci sebere 60-80% příjmů a drze tvrdí, že je použije lépe a prospěšněji (ale především pro sebe), tento stát přitom není schopen zajistit to, co by zajistit měl - vymahatelnost práva, bezpečnost, a péči o ty, kdo se o sebe postarat skutečně nemohou
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 773
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 21:35:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"no protože 50% obyvatel ani nezná mzdové náklady svého zaměstnavatele, neví co je to zdravotní a sociální daň, dph, čím vším je tvořena cena výrobků a služeb ... Najde se vždy velká spousta lidí, kteří rádi dají hlas tomu, kdo jim slíbí co nejvíce věcí "zadarmo" - školství zdarma, mhd zdarma, zdravotnictví zdarma, dotace a příspěvek na kdeco ...volby v roce 1946 také vyhráli komunisté - kdo je zvolil ? no, lidi - proto je třeba říkat tu smutnou pravdu: nic na světě není zdarma, a pokud "stát" něco rozdává, tak předtím 10x tolik uloupí"

No a vidíte, je bohužel smutná pravda, že vždycky bude existovat asi 50% těch, kterým ke štěstí bude stačit vědět, že nemusí platit u doktora, že nemusí za děti platit školy atd. Nejsem si jistý, ale zdá se mi, že chcete měnit průběh Gaußovy křivky...
Lidstvo bude směřovat k záhubě do té doby, dokud bude považovat ústupky své pohodlnosti za pokrok
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4607
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 21:39:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A že jsem si nějak nevšiml, že by 50% obyvatelstva "tam dole" (řekl bych, že poslední parlamentní volby jsou docela reprezentativní vzorek) příliš sdílelo Vaše nadšení
Je to přesně tak jak napsal Radek p: Najde se vždy velká spousta lidí, kteří rádi dají hlas tomu, kdo jim slíbí co nejvíce věcí "zadarmo"
Lukašenko uvrhl Bělorusko do naprostý izolace, jak politický tak ekonomický. Přesto ho tam lidé stále volí. Proč? Neustálým vymíláním mozků v médiích. Lidé prostě reagují jednoduše a iracionálně. Věři populistickým řečím a slibům. Lidi chtěj mít lacinou elektřinu, ale nechtěj těžit uhlí v severních Čechách. Lidi chtěj doma svítit a koukat na televizi, ale běda kdyby jim chtěl někdo postavit elektrárnu za barákem. Politik/ředitel/vedoucí je tu od toho, aby prosadil i ty věci, které se lidem nelíbí. Pokud by tomu tak nebylo, nemusela by politika vůbec být a vše by si lidé rozhodli sami v referendu. Pak by mě zajímaly odpovědi v referendech na dvě otázky: a) chcete omezit kamionovou dopravu?
b) chcete dražší potraviny/oblečení/elektroniku?

a) chcete omezit těžku hnědého uhlí?
b) chcete mít dražší elektřinu?
Radek_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 738
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 21:42:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Syverin:

ano, blažená nevědomost ... jak tu jednou trefně poznamenal McBain, stačilo by lidem dát skutečně celou výplatu a naopak zboží prodávat bez dph, a pak je nechat všechny daně platit složenkou :-))

Možná by se pak lidé více zajímali, kolik stojí provoz "jejich" školy a proč tam ten a ten učí zrovna to a to. Nyní to většinu lidí nezajímá, "dyť je to zadara"

A protože by se lidé více zajímali, kdo a co jejich děti učí, když už to není "zadarmo" ale naopak, stojí to dost peněz - tak by postupně vzrostl tlak na kvalitu a obsah výuky, a zároveň by se někteří rodiče více zajímali i o to, jestli jsou jejich potomci víc ve škole nebo za školou, když už to není "zadara"
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3638
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 21:46:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zlatej termix, pánové.
Budoucnost patří bagrům!
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4608
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 21:46:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kterým ke štěstí bude stačit vědět, že nemusí platit u doktora, že nemusí za děti platit školy atd
Aby jim také ke štěstí stačilo vědět, že nic není zadarmo a že vše stejně zaplatí buď na daních nebo v budoucnu až se začnou splácet bilionové dluhy. Mně je příjemnější platit si za něco přímo než platit něco paušálně a nevědět co se za danou sumu pořídí.
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 774
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 21:49:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, blažená to nevědomost liberálních ekonomů, kteří věří, že 50% obyvyatelstva se o fungování státu a ekonomiky nezajímá pouze ze své vlastní pohodlnosti, a že když by jim to někdo vysvětlil, tak by se začali chovat podstatně zodpovědněji.

Jak tvrdím, snažíte se změnit průběh Gaußovy křivky.
Lidstvo bude směřovat k záhubě do té doby, dokud bude považovat ústupky své pohodlnosti za pokrok
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 775
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 21:53:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mně je příjemnější platit si za něco přímo než platit něco paušálně a nevědět co se za danou sumu pořídí.

No a já to mám přesně naopak, 50% lidí v ideálním případě taky a proto nevidím jakýkoliv důvod se rozčilovat, že je něco špatně...
Lidstvo bude směřovat k záhubě do té doby, dokud bude považovat ústupky své pohodlnosti za pokrok
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 12064
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 21:59:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Syverin - Kde měly USA v 80. letech větší podporu obyvatelstva? Ve Vorwaidhausu nebo Hinterwaidhausu?

To mi připomíná ty dobový vtipy:

1. Ve který zemi je větší svoboda slova, v USA nebo v SSSR? V obou je stejná, v obou zemích vycházejí v novinách stejný karikatury Reagana .

2. Baví se Rus a Američan, kde je větší svoboda. Američan říká - "já se klidně vy*eru před Bílým domem, a nic se mi nestane". Rus říká - "tak to já se klidně vy*eru na Rudým náměstí, a taky se mi nic nestane". Američan je přeci jen trochu zaskočen, a tak říká: "no víš, já jsem trochu přeháněl. To já sice můžu, ale nesmí mě při tom nikdo vidět". A Rus odvětí: "dobře, já se ti taky k něčemu přiznám. Já to tam sice můžu uskutečnit, ale nesmím si při tom sundat kalhoty".

A tak nějak to bylo. Já si tu dobu ještě pamatuju.

Ve které zemi působí na vysokých školách nejvíce pravicových a ultrapravicových aktivistů?

Tak to fakt nevím. Ale v SSSR ani ČSSR to určitě nebylo.

Ve které zemi bude působit Usáma bin Ládin, až ho dostihne spravedlivý hněv Jirky Křováka?

Na Kubě - jestli si rozumíme .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 42960
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 21:59:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin:
Bohužel teď platíš doktora hned třikrát, dvakrát paušálně a jednou přímo.
To opravdu radši aspoň částečně Mcbainovu variantu...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4610
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 22:01:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže ty raději zaplatíš Telecomu 500Kč paušál, i když provoláš kilo měsíčně, než aby ti účtoval minutu po minutě.... Říká ti něco švýcarský systém rozdělování daní, kdy se ty sám rozhodneš, kam část tvých daní poputuje?
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 12065
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 22:10:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, blažená to nevědomost liberálních ekonomů, kteří věří, že 50% obyvyatelstva se o fungování státu a ekonomiky nezajímá pouze ze své vlastní pohodlnosti, a že když by jim to někdo vysvětlil, tak by se začali chovat podstatně zodpovědněji.

Tady je právě vidět absurdita všech těchhle diskuzí. Můžem tady filozofovat o tom či onom , ale ve finále jsou důležitý jen ty mrzký peníze (a to už od dob starověkých Féničanů). A ty prachy platěj pro všechny stejně, pro Huga Cháveze, Patrice Lumumbu, Fidela Castra, Josefa Stalina, George Bushe, Vladimira Putina nebo Roberta Mugabeho.
Takže pokud něco někomu vysvětlovat, tak jen skrze ty "moje" složenky. To je jedinej argument.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 776
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 22:11:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: Jasně, nikdy nevím, co přijde a může se stát, že místo minuty po minutě za stovku v únoru mi přijde hodina po hodině za dva tisíce v březnu. Jestli platím pět set paušál, tak se mi to i vyplatí.

Švýcarský systém - no, nevím, jestli je to cesta ke zjednodušení a zefektivnění. Ale jistý efekt dobrého pocitu, že celou částku nebude rozdělovat federální socialistická vláda, ale místní vláda liberálů, to mít může.
Lidstvo bude směřovat k záhubě do té doby, dokud bude považovat ústupky své pohodlnosti za pokrok
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 575
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 22:50:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nez clovek dojede domu, tak se to tuy pekne rozjede. :-)

Martin:

Já tvrdím, že soukromý vlastník si sakra ohlídá, koho dosazuje do vedení.

Já nepopírám, že to tvrdíte, já jen říkám, že to nemusí být až tak růžové...

Pro soukromé korporace je zisk otázkou bytí či nebytí.

Což s tím bezesporu souvisí. Když by ten podvodník nebyl dost blbý n to, aby to rozkradl všechno, tak mnohý majitel/akcionář je spokojen, že vydělal hezkých $xxx a už nepátrá po detailu, že vlastně úplně snadno mohl vydělat $xxx+yy. Čímž se dostáváme k čistě veřejnoprávnímu problému, největším prohřeškem Standy nebylo, že byl gauner, což jsou prakticky všichni (Vlasta, Jirka, Evžen... prostě vlevo, vpravo), ale fakt, že byl neobratný. To mu zlomilo vaz.

a nemusí se stydět za to, že Avia kterou pustil na silnice čoudí.

Zajímavá pointa... i pár let staré Avie ,usí ze silnic, protože už výrobce neexistuje. Majitelé Roverů by Vám poděkovali.

Konkurence je veliká a zákazník pán.

Což nic nemění na faktu, že 50% národa se pořád zachová dost státně a koupí si škodivku.

á si barák taky stavím na 50 let a ne jen na záruční lhůtu.

A podepíšete té firmě smlouvu na 50 let, že všechny opravy jenom ona (její smluvní partneři)?

A automobilka si zase ohlídá...

No: a) nevím, jestli nepřeceňujete, s jakou podrobností zkoumá akcionář (o kterého jde, protože je to jeho soukromý zisk) obsazení na dílně; b) není to můj obor, ale skoro mám pocit, že automobilka má relativně malý vliv na "své" servisy, které jsou smluvní partneři, ne-li přímí franchise.

Prostě se nemohu zbavit dojmu, že ve svém chápání soukromého vlastnictví jste pojal koncept živnostníka a transponoval jej na velké korporace... ale ony skutečně jsou anonymní a postrádají tu průhlednost vrstvami tak, aby akcionář (majitel) tušil, kdo je na dílně a co dělá (Absolutní většina akcionářů, kromě pár drobných příštipků z opcí (které mám ostatně) vlastní mě nezná ani netuší, že existuji... to platí i o mém šefovi, šéfové mého šefa, její šefové, jejím šéfovi, jeho šéfové... možná znají jejího šefa (a určitě jeho šefá), ale ten na beton neví, že existuji, ani nemá tuchy, co dělám, natož jako to dělám... takže makám jako fretka a ten potvora akcionář to ani neocení ;). Celý řetěz je tak silný, jako jeho nejslabší článek.

Jenže nám jaxi úroveň pedagogů za pár let šla výrazně dolů.

Což není problémem veřejného vlastnictví a privatizace by tomu zcela jistě (dle mého) ani trochu neprospěla.

A v porovnání s ostatními zeměmi JA má Chile velmi dobou úroveň školství a velmi rozvinutou infrastruktury.

Vidíte, Kuba má zase nejnižší kojeneckou úmrtnost (i navzdory embargu)... ;)


McB:

hlavně zločinný experiment s biopalivy.

US jsou v tomhle ještě daleko před EU (obvyklí podíl (bio)-etanolu 10%, jakož i pumpy a auta na 95% líh)... tak nevím, na co to pánové svedou. ;)

Tak nevím. Irský hladomor. A co ukrajinsko-sovětský hladomor třicátých let?... Pinochet x Castro...

Pointa byla: nemají si co vyčítat... a za vších hledej lidi. Jestli "levičáky" nebo "pravičáky" je celkem podružné. (Taliban není vtip, ale skupiny bojovníků proti Sovětům. Pravice, levice, když jde o vliv, ideály stranou... náš diktátor/terorista lepší jejich dosazené vlády.)

A co hrozící biopalivový hladomor?

Na tento problém (a neetičnost spalování jídla, když kousek na jih byl hlad) upozorňoval US i Fidel. ;)

Radek_p:

Oblíbená kritika biopaliv EU (rád podepíšu)... viz reakce na McB. Je%dte se podívat do Mekky svobodného trhu, než se zase pustíte do "eurosocinacistů".

Vy by jste před komunisty, nacisty, multikulturalisty humánně ustupoval a nechal je uvrhnout stát do zkázy?

Ne, já bych si samozřejmě otevřel koncentrák (na cizím území, aby to bylo jakoby právně ve vakuu) a všechny, co se mnou nesouvisí bych tam zavřel a převychovával. ;)

Samozřejmě, že máte pravdu, účel světí prostředky, že.

ještě k tomu školství, co je to ta výborná úroveň průměrného vzdělání ? Nějak si pod touto veličinou neumím představit nic konkrétního.

Že čerstvý (pilný a inteligentní) absolvent US (prestižní) střední školy, která ho stála za 4 roky na školném ca $1M netuší (ani zhruba), kdo je to Goethe... ani Whitehead (kdybychom přijali za vlastní, že je normální držet se svého kontinentu). Nedá dohromady 50 států vlastní země (natož aby tušil, co je za jejími hranicemi).

tento stát přitom není schopen zajistit to, co by zajistit měl - vymahatelnost práva, bezpečnost, a péči o ty, kdo se o sebe postarat skutečně nemohou

To je v zásadě pravda... klíčové je slovo tento. To, že to neumíme my, ještě nediskvalifikuje veřejné vlastnictví.

Zjevně trpíte velmi. Ve Vašem případě bych doporučil (nemíněno zle) zkusit štěstí jinde. Třeba to US. stát (a soukromé nutné korporace typu zdravotní pojištění a důchodové zajištění) si vezme jenom 50-60% příjmu a skoro všechno si můžete platit přímo.

no protože 50% obyvatel ani nezná mzdové náklady svého zaměstnavatele

Smutný fakt. O nic méně smutný, že pro zachování přijmu při "snížení" daně se zdanily i odvody a tento měsíc poprvé se to (asi po úpravě SW) poprvé jako superhrubá mzda objevilo na naší výplatní pásce... kolega byl nadšen, protože číslo na jeho výplatní pásce bylo vysoké (šestimístné)... Byl nadšeno natolik, že mu bylo jedno, že se pouze jedná o zvýšení základu pro výpočet daně a hrubá mzda je stále stejná).
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 576
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 22:51:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Omlouvám se za délku příspěvku... mě ty "flamy" obrovsky baví... asi jsem diskuzní "troll". ;)
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4444
Registrován: 8-2003

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 23:02:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Nerouhej se!
Jinak souhlas s mj. Martinem, Mcbainem, Radkem_p.
Your Disco Needs You!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 887
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 23:31:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radekp: Když už nevíš kudy kam, tak se oháníš stalinistickým Ruskem a severní Koreou. Zřejmě sis nevšiml, že zde nikdo, kromě tebe a Martina, nehovoří o výhradním veřejném vlastnictví, ale o tom, že jsou sektory, kde velmi dobře funguje a v minulosti vždy fungovalo. Tak i za vámi vychvalované 1. rep. můj dědeček pracoval u státních drah, učitelé vyučovali na státních školách a vojáci, četnictvo i policie sloužili za erár.

PS: Jaké byly vlastnické vztahy u MHD v Praze za 1. rep.?
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1302
Registrován: 2-2006

Odesláno Pondělí, 02. června 2008 - 23:31:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No vida, první vlaštovka - Lidovci prosadili zrušení poplatků dětem do šesti let

Sice se neubráněj modernímu nařčení z populismu, ale já jim tleskam !

A já zase souhlasim s Hynkem, Vilémem a Jarmilou...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 578
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 03. června 2008 - 00:14:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky:
...tak se oháníš stalinistickým Ruskem a severní Koreou.

Ono by poukazování na režimy socialistického Švédska, Rakouska, Francie... (vlastně EU, ano semo tamo "pravicová" vláda. ale co si budeme namlouvat) asi nemuselo mít ty správně odstrašující účinky jasně dokládající hrůzy veřejného vlastnictví (nebo alespoň vlivu veřejné správy) v některých sektorech. (Ne není to ideální, ty země, jako všechny, mají své problémy, ale není to KLDR.)
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 468
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 03. června 2008 - 00:45:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

poučný článek o lidech, kteří nám v Praze vládnou
a stejně je lidi budou volit a Bém bude nadále nejoblíbenější politik ...
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4613
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 03. června 2008 - 09:05:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich:
Uff. Nemám sílu ani čas reagovat na všechno. Myslím, že si rozumíme. Jen k tomuto:
Což není problémem veřejného vlastnictví a privatizace by tomu zcela jistě (dle mého) ani trochu neprospěla.
Privatizace by tomu asi opravdu neprospěla, ale školné jistě ano. Pokud bude formou bezúročné půjčky, kde je problém? Školy by díky školnému získaly tolik potřebné finance, které jim zoufale chybí. Od peněz na kantory, přes peníze na rekonstrukce škol až po peníze na koleje, pomůcky aj.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4614
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 03. června 2008 - 09:07:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radek31:
A to je přesně vizitka státního aparátu. Kdyby bylo letiště soukromé, může nám být šumák, že si někdo z jeho vedení staví vilky v Podolí.
Radek_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 739
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 03. června 2008 - 09:45:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich:

samozřejmě, eurosocialismus je mírnější než stalinismus, a navíc je aplikován v zemích, kde předtím fungoval nějaké to století skutečný kapitalismus

proto jinak vypadá eurosocialismus ve švédsku a jinak u nás, ale nebylo to zrovna Švédsko, kde jedna spisovatelka knih pro děti byla nucena zaplatit daně vyšší než příjmy ?

a Francie ? čtěte, kam to eurosocialističtí multikulti ideologové dopracovali: http://i.ville.gouv.fr/divbib/doc/chercherZUS.htm

To že nějaký američan neví, kdo je to Goethe a neumí vyjmenovat nějaké státy, to přeci není měřítko úrovně školství :-)) To je měřítko úrovně nabiflovanosti. Podstatné je, aby v případě potřeby ten žák uměl vyhledat, kdo to Goethe byl a kde jaký stát leží. A pokud jsem si všiml, na většině počítačů světa běží americký software a běží na americkém hardwaru. Takže zatímco český žák vám odrecituje životopis Goetha a vyjmenuje hlavní města všech států unie, a bude se cítit strašně chytrý - pak sedne k počítači a používá americkou technologii. V ostatních oborech to bude podobné. Ano, biflování, to státnímu školství jde :-/ }
Radek_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 740
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 03. června 2008 - 09:53:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky:

podle čeho soudíte, že veřejné školství tu funguje velmi dobře ? dnes jaksi nestačí číst, psát a počítat ... a podle některých názorů se mi zdá, že státní školství funguje jako velmi dobrá ochrana před věděním :-)) stát potřebuje nevědomé otroky, kteří mu každý měsíc bez remcání nasypou 60-80% příjmů, a ještě budou děkovat, jak jim to stát hezky zařídil

Syverin:
pokud tušíte, že by jste snad mohl provolat velké částky, tak se snad podle toho zařídíte, obecně existuje instrument jménem pojištění.
Ale chápu že socialisté dají přednost pohodlí nejrůzněj
ších SPT Telecomů ... a podle toho to tu vypadá :-( Bohužel socialistický systém znamená, že k tomu SPT Telecomu musí kvůli Vám všichni, chápete to ?
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3641
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 03. června 2008 - 10:34:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jakmile přátelé smícháte ekonomiku s politikou a se společenskými drby, nemůžete se dobrat kloudného výsledku. To se vám právě stalo.
Jinak - dnes jste si v novinách přečetli, že vaše mzdy vzrostly o 10% - pokud je tu inflace 7%, vydělali jste i reálně 3%. Rozevírají se ale nůžky mezi růstem ve státním a soukromém sektoru a 66% zaměstnanců nemá ani průměrný plat. Proč se tedy zastáváte státního sektoru?
Budoucnost patří bagrům!
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1304
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 03. června 2008 - 11:46:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"dnes jste si v novinách přečetli, že vaše mzdy vzrostly o 10%"
O kolik vzrostly "naše" mzdy se v žádnejch novinách nedočteš, ale ujišťuju tě, že to bylo ŘÁDOVĚ jinde.
A pro tebe malá nápověda - nebylo to vejš...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...