K-report
 

Archiv do 20.června 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Rychlodráha Praha - letiště - Kladno » Archiv do 20.června 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Cajickar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 229
Registrován: 1-2005
Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 20:01:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dekuji, radeji bych si precetl Daliho vysvetleni. Uvadim Daliho vyrok v kontextu:

"M A končilo na DEjvické ze dvou důvodů a) za minulého režimu nebyl tento směr nijak atraktivní a doprava lidí byla spíše opačně (z Prahy do Kladna..."

A me jen zajima, jestli "orientace" denniho dojizdeciho proudu ma (ci ma mit) nejaky vliv na zpusob (kvalitu, existenci/neexistenci..) spojeni ?

Ale treba myslel tu migraci a ted mu jen neco podsouvame.
Mpenc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 293
Registrován: 6-2002
Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 20:05:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dali: ...i vlaky (ale ty ve Švýcarsku, tam jezdí na čas, jsou čisté a dokonce i s klimatizací, ČD je snad kromě pinďolína hnus).
I ve Švýcarsku jezdí neklimatizované vlaky. Nevím, co je hnusného na IC/EC vlacích s vozy DB, SBB, öBB a MÁV. S klimatizovanými vlaky řady 471 jsem plně spokojen (a nechápu, proč se s nimi nechcete na Kladno svézt). Samozřejmě nevíte, že z Roztok na Prahu jezdí 4 vlaky za hodinu a totéž z Českého Brodu v ranní špičce...

Vždy je pro mě rozhodující čas cesty, cena a úroveň.
Zajímalo by mne, co je to za úroveň, ta horká smrdutá nepřekročitelná vyasfaltovaná stoka plná plechovek

Jednou z výhod metra oproti vlaku je intervalový provoz.
To ale není vlastnost ani "výsadní výhoda" metra, nýbrž dvoukolejné trati. Máte dojem, že tramvaje nejezdí v intervalovém provozu (rozumějte v krátkém pravidelném intervalu)? Máte dojem, že vlaky Pařížského kolejového systému RER tuto vlastnost nemají?

Mě je něco mezi 40 a 50 a takovýchto odhadů jsem už viděl.. a většinou realita byla podstatně jiná. Provoz IGK překonal odhady na 2000 v roce 95, spotřeba elektřiny měla taky klesat a ejhle roste, dle levice jsme chudí a přesto maloobchod láme rekordy.
Problém je, že většina vámi vyjmenovaných věcí byla publikována v novinách s nějakým cílem, aniž by novináře (a publikovatele) zajímalo, jestli to tak doopravdy je (bude). Nesmíte prostě všemu věřit. Dopravní prognóza vychází z nějakých vstupních údajů a pokud se část těchto údajů podstatně změní, změní se i výsledek. Nicméně to nevypovídá vůbec nic o kvalitě oné dopravní prognózy. Odlišný výsledek může být vyvolán změnou dopravního chování většiny obyvatel, necitlivým zásahem do územního plánu, vyčerpáním fosilních paliv, změnou ceny některé komodity nebo dopravního prostředku apod.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.14.14
Odesláno Čtvrtek, 14. června 2007 - 21:31:20   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"že z Roztok na Prahu jezdí 4 vlaky za hodinu"

4 vlaky za hodinu z Roztok, to není moc poctivý argument. Měl jste radši napsat Lysou a Řevnice. Z Roztok co vím, tak jede ML i S9 (nebo kolik to je) hned po sobě a pak skoro půlhodiny nic (lovím to z hlavy, jsem zrovna líný podívat se do JŘ).

"To ale není vlastnost ani "výsadní výhoda" metra, nýbrž dvoukolejné trati."

Něco tak triviálního se některým lidem nedá vysvětlit, anžto trpí vlakofóbií.
Stejně těžké ale bude přesvědčit úředníky odboru dopravy stč. kraje a kladenského magistrátu o tom, že stavět "rychlodráhu" na Kladno výhradně kvůli courákům v intervalu 30/60 je blbost.
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.75.120
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 08:28:15   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vážení, je vidět, že diskuze jede. Takže několik postřehů.
Za dob reálného socialismu a tedy i dopravy mas lidí do hutí a dolů na Kladno nebyl prvotní cíl zajistit pohodlnou dopravu ale dopravit pracující lid do závodu - tomu odpovídala úroveň dopravních prostředků a celé dopravy - substráte drž hubu a krok. Dnes je cestující klient a má právo volby.
Nevím, jak jste došli k tomu, že DM je nic. Naopak po dostavbě R6 a severozápadního segmentu R1 to výhodně situované místo pro záchytná P+R, bus terminály atd. jež by mělo odlehčit přetíženému centru - určitě časem přijde i mýto za vjezd do centra či celopražské "zóny kontrolovaného parkování" jako v Paříži.
Hypermarkety sice nemusím mít v lásce, nicméně je to cesta jak snižovat náklady a zvyšovat produktivitu práce a dále vzhledem k měnícímu se charakteru práce mnoha lidí, varianta výhodná (já osobně i moje žena makáme celý týden více než 8 hodin a tak zajistit zásoby na týden za 2 hodiny o víkendu je výhodné, čas jsou peníze ...).
Jinak mi vážení vysvětlete, proč se staví na okraji centra Prahy a převážně u dálnic a stanic metra nové admonistrativní parky a firmy vyklízejí ty dříve rekonstrované bytové domy v centru - protože to má snadný přístup včetně parkování pro IGK a zcela jasný přístup metrem VHD, prostě to je fakt. Takže i na DM se mají takovéto budovy stavět. A nakonec to metro si neplatí důchodci nebo studentíci, ale firmy ze zisků a výdělečně činní zaměstnanci a provozovatelé IGK z daní (jenom na PHM se vybere asi 100 GKč a v Praze a okolí se pohybuje 1 mil. IGK)
Co se týče kolejové trasy, aby fungovala efektivně, musí mít krátké intervaly a jet tam, kde jsou cíle (čili např. ty administrativní parky, obchodní centra či byty) a ne tam, kde je nějaké "romantické šotonádraží". Prostě to je ekonomika.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1401
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 08:33:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V dnešním MF Dnes ředitel jednoho pražského gymnázia Jiří Růžička chalupovskými argumenty (úplně stejně argumentoval Chalupa 23.5. v Dejvicích) přispěl do diskuze Vlak nebo metro. Nezapomněl demagogicky zmínit neudržované pozemky v Holešovicích a kdesi na Smíchově, které jaksi se stavbou nesouvisí a dokonce ani příliš se současnou osobní dopravu v těchto místech. Opravdu ředitel s tím správným rozhledem. Dýchly na mne časy, kdy před necelými 30 lety soudruh profesor nastoupil na gymnázium učit občanskou výchovu a tělocvik.

Nepovažuji se za velkého znalce železniční dopravy, ale špína, upatlanost a zvýšený výskyt prapodivných existencí spojují v mých očích nádraží celého světa. Pokud nemusím, vyhýbám se jim. Přesto si troufnu tvrdit, že pražská nádraží stojí na pomyslném žebříčku odpudivosti a nechutnosti mezi světovými velkoměsty hodně vysoko. Naši i světoví velikáni, po kterých jsme některá nazvali, se musí obracet v hrobě! Jen si představte sošného a pečlivě upraveného TGM a nádraží, které dnes nese jeho jméno. Lépe na tom není ani T. W. Wilson, ale své ostudy mají i významná historická místa jako Vyšehrad či rezidenční čtvrtě Dejvice a Bubeneč.
A tak až se bude opět znovu a donekonečna diskutovat o tom, jestli má na letiště v Ruzyni vést metro či vlak, vzpomeňte prosím na zanedbané nádražní pozemky v Holešovicích a na Smíchově, sešlé železniční mosty a viadukty i nechutné okolí většiny pražských nádraží. Ano, budují se nové trasy, předlouhá léta existují projekty na přestavbu pražských nádraží, ale zatím se toho změnilo jen pramálo. A když, tak spíše k horšímu, protože zub času je neúprosný, stejně jako nenasytná ruka trhu, která do zchátralých prostor přivedla kasina, tlupy zlodějů, stánky trhovců se zbožím pochybné kvality, lidi bez domovů… Takže vlak, nebo metro?
Jiří_t
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 295
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 08:51:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dali: Že metro má jet tam kde jsou cíle, s tím bych souhlasil. A teď bych si dovolil stanici po stanici rozebrat chalupoidu, a odhadnout, kde jsou cíle.
Červený vrch, Veleslavín-tam je to ok. Jsou tam sídliště, na Veleslavíně možnost vybudovat terminál busů od Kladna, kde přestup na metro nebude nutit lidi jezdit žádnou oklikou.
Petřiny-Dejme tomu že ok, je tam sídliště, i když myslím že dostatečně obsloužené tram+busy
Motol-nemocnice, nic víc v docházkové vzdálenosti od metra nebude. Nicméně nemocnici zvládají obsloužit busy, mohly by tramvaje. Metro navíc nerespektuje hlavní přepravní směr do nemocnice, a ten vede od Anděla. Tudíž tady už metro celkem nic neřeší.
Bílá hora-tam nemá metro co dělat. I tramvaje tam vozí vzduch. V okolí souvislá vilová zástavba=poměrně málo obyvatel. Stejně jako v Motole se nedá čekat, že by v okolí mohlo vzniknout cokoliv jako megacentrum či kanceláře, tudíž tam určitě cíl cest není a nebude.
Dědina-sídliště, ovšem nepříliš velké. Stanice navíc nebude uprostřed něj, ale úplně stranou. Samotnou obsluhu sídliště zvládá v pohodě bus, může být tram. Vzhledem k blízkosti letiště a MO bych nepředpokládal nějakou masivnější stavební činnost v okolí,takže cíl pro pár tisíc lidí z nejbližších paneláků=frekvence tak na čtyři soupravy metra za půl dne.
Dlouhá míle-OC Šestka, terminál busů a P+R, toť vše. Z toho krom oc jde o cíl cesty uměle vytvořený. V důsledku lidi co jezdí busem přejdou k IGK, než aby přestupovali v polích a jezdili bůhvíkudy oklikou, kdo už jezdí IGK, bude se snažit zajet s ním co nejdál do centra, stejně jako teď. Vzhledem k tomu co máme na radnici se mýto ani jakýkoliv další způsob omezování IGK ve městě určitě hnedtak nezavede. Pro stavební činnost v okolí stanice platí viz.Dědina
Letiště-kolejová doprava tam má opodstatnění, ovšem odveze to 471 v intervalu čtvrt hodiny, netřeba tam tahat metro co tři minuty.
substráte drž hubu a krok. Dnes je cestující klient a má právo volby-to je pravda, ovšem výstavba chalupoidy bude mít právě ten důsledek, že lidi zvolí IGK. A zbytek substrátu bude muset držet hubu a krok, když už se jim za ty miliardy postavilo superklikatý metro.
Kladnauer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 143
Registrován: 2-2006
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 09:30:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Borovička: To je přesně postup odpůrců železnice a také starých soudruhů - žádná fakta, jen podobná primitivní snaha působit na city. Vždycky si vzpomenu na vlastní školní léta a na to jak se soudružka učitelka zasnila, když mluvila o krásném kvetoucím Sovětském Svazu a jak se rozhořčila, když hovořila o tom jak trpí pracující lidé v Západní Evropě.

Někteří to aspon mysleli upřímně, ale tipuju, že pan ředitel bude natolik inteligentní aby tuto rétoriku používal cíleně, nikoli od srdce.. On ji má asi za ta léta ale asi tak zažranou, že už to ani jinak neumí..
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 238
Registrován: 1-2004
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 09:56:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jiří_t: V zásadě souhlas.
Veleslavín má ale tu smůlu, že je to tam prostorově stísněné. I když... zkoušel jsem si to namalovat, a kdyby se chtělo, tak se to tam vejde (viz obr.) Pravda, metro se ještě trošku víc "zachalupoidí", ale půl kilometru navíc snad Petřiny skousnou - zvlášť, když konečná bude na Vipichu .
 
Na střeše komerční budovy (ve výškové úrovni zhruba zahrádek za těmi vilkami) bych navrhoval vybudovat park.
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.75.120
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 12:28:54   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pan ředitel možná byl jako já na Hbf v Curychu a Hl. n. či Mas. n. v Praze - kdepak je větší bordel?
Většina diskutujícíhc zde zapomíná na faktor času. Co bude v Praze v roce 2050? Vzhledem k tomu, že vzroste tlak na ochranu zemědělské půdy (výroba náhražek za ropu, export potravin v souvislosti s důsledky globálního oteplování atd.) tak zřejmě postupně dojde k dalšímu zahušťování výstavby v obvodu Prahy (jako jinde ve světě). Severozápadním směrem je stále mnoho velkých volných ploch které lze zastavět buď hned, a nebo po demolici dnes existující zástavby. Např. Vypich a jeho okolí je přímo ideální plochou, to vedení 110 kV lze přeložit do kabelu ve chvíli kdy se to vyplatí. Prostě to město se bude zahušťovat. DM - podívejte se na záměry v územních plánech a tam rozhodně pole nejsou, co bude v r. 2050 je otázka, ale metro se staví na 100 let, čili předtstavte si toto území v roce 2117 a ne v roce 2007. Venkov se prostě bude vylidňovat a lidé půjdou do měst a Praha je dominantním cílem a nejenom pro lidi z ČR, ale dnes už i z Evropy. To ře v roce 2010 nebude mýto, neznamená že nebude v roce 2020 či 2030, bavíme se o horizontech desítek let. A i ta nádraží už dnes mají daleko větší cenu jako stavební parcely než nádraží, pomocí dnešních technologií není problém je nacpat pod zem a povrch využít. Takže ne 2015 ale 2100 je rok, ke kterému by všechny tyto stavby měly být směřovány. A jak je vidět jinde, podzemní dráhy 100 let bez problému přežily a rozšiřují se zatímco železnice ustoupila silnici.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1402
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 13:34:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A jak je vidět jinde, podzemní dráhy 100 let bez problému přežily a rozšiřují se zatímco železnice ustoupila silnici.
Uveďte konkrétní města, kde podzemní dráhy 100 let přežily a rozšiřují se, zatímco železnice ustoupila silnici.
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1305
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 14:03:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Většina diskutujícíhc zde zapomíná na faktor času. Co bude v Praze v roce 2050?

Ale nezapomíná, já si třeba troufnu tvrdit že po OC typu Metropole nebo Šestka v roce 2050 něštěkně ani pes a to samé jsou v bledě modrém jsou i tolik módní obchodní centra s kančelářema. Samozřejmě že se uzemí prahy bude měnit a nevyhne se to ano MČP6 jenže nesmí se opomínat problemy v současnosti. Ano zmiňované oblasti DM nebo Vypichu se můžou stát předmětem jednání o výstavbě, ale měla by to být výstavba s výhledem do budoucna. Já osobně mam obavu že nejen MČP6 si v současnosti plete uzemní plán s omalovánkama, ale v podstatě je to jen lezení do zadku investorum!

..ale metro se staví na 100 let...

No právě metro je stavba dlouhodobá a byla by škoda stávající síť metra znehodnotit nesmyslem jménem chalupoida, o které doufam že spolu se svým autorem jedoho dne skončí na smetišti dějin. Já nemam nic proti prodlužení metra z Dejvické, ale nesmí být na ukor železnice která modernizaci potřebuje a hlavně to musí být prodloužení smysluplné. To si nemůžu pomnoct, ale "chalupoida" tu smysluplnost postrádá.
M1 - Maracaibo
Kladnauer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 144
Registrován: 2-2006
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 14:24:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je to jako se vším. Všeho moc škodí, železnice má své místo, metro také a nelze jedno nahradit druhým. To, že bylo železnice dříve více je dáno jejím časnějším vývojem než třeba u osobních automobilů.

Pokud vím, tak na srovnání obsluhy letiště se dělala studie, která vyzněla jasně pro železnici. Ale ta se na stránkách MU P6 najít nedá (mne se to nepodařilo) zato spousta snahy obhájit nesmyslný návrh podle pana Chalupy se dá najít velmi snadno.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.6.116
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 14:47:55   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Co se týče kolejové trasy, aby fungovala efektivně, musí mít krátké intervaly a jet tam, kde jsou cíle (čili např. ty administrativní parky, obchodní centra či byty) a ne tam, kde je nějaké "romantické šotonádraží". Prostě to je ekonomika."

To co jste napsal, není ekonomika, ale její parodie. Běžte se někdy vy demagogu podívat na Smíchov nebo na hlavák, zda jde o opuštěné šotonádraží, nebo o stanici používanou pro osobní dopravu. Běžte se někdy svézt ranním panťákem z Říčan do Prahy (okolo sedmé se do něj sotva vejdete.)

Jak Vás tak sleduji, tak Vaše pracovní metoda jsou polopravdy. Málokdy se uchylujete k úplným lžím, ale té pravdy ve Vašich příspěvcích nikdy není víc než půl. Proč vidíte jen půl pravdy, to si zodpovězte sám. Nebudu dále komentovat.


Jiří_t: 100% souhlas. Dobrá analýza.

Vratislav: Myslím, že ten posun stanice Veleslavín dál k Šárce je nereálný. Už teď je tam navrhován dost prudký oblouk trasy směr Petřiny.

S "dočasným" autobusovým nádražím ve Veleslavíně současný projekt počítá. Pokud by byla prodloužena tramvaj na Dědinu a "rychlodráha" na letiště i na Kladno, tak by nebyly nároky na velikost AN moc velké. Zastávky dálkových linek by klidně mohly být přímo na Evropské v blízkosti stanice. Z AN by tudíž jezdily jen 119 (v řidčím intervalu než dnes), SID A22, A23, zrychlené linky na Kladno, courák na Slaný a zrychlená linka na Slaný. Toť vše.

"nejen MČP6 si v současnosti plete uzemní plán s omalovánkama, ale v podstatě je to jen lezení do zadku investorum!"

Ano Bohužel. Kapříci připluli ...

"Já nemam nic proti prodlužení metra z Dejvické, ale nesmí být na ukor železnice která modernizaci potřebuje a hlavně to musí být prodloužení smysluplné."

Přesně tak.
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.75.120
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 14:57:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ANO OC Metropole třeba nebude OC ale přestavěno na něco jiného když už tam jsou zavedeny inženýrské sítě. Pozemky v intravilánu města mají většinou tu výhodu, že jsou snadněji vybavitelné základní infrastrukturou než ty vně města. Metro, na rozdíl od vlaku neobslouží jenom letiště ale celý sevrozápadní kvadrant města který má ještě rezervy pro budoucí výstavbu a to nejenom komerční. Co se týče MČ P6 a vztahu k investorům, to je jako všude, úředník nemá nic, investor peníze a ten tvoří hodnoty protože je zaplatí a zaplatí si formou daní i to metro (25 až 30 % HDP generuje Praha). Takže mrkněte se do map Prahy z 30. let XX. století co bylo na území P6 (vesnice, statky, pole), co je tam dnes a za 100 let to bude jistě hustě zastavěné území kterému budou nadzemní trasy vadit (i ta Břevnovská radiála půjde prakticky pod zem). A já si dovedu zcela realisticky představit, že za nějakých 10 - 20 let bude vše co bude uvnitř R1 zpoplatněno či regulováno a IGK či busy tlačeny na parkoviště a terminály na u krajních stanic poblíž okruhu.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1404
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 15:11:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Docela by mne zajímalo, kde vemete k tomu bezmeznému a neustávajícímu zahušťování o rozprostírání Prahy do hranic silnice R1 lidi. Buď bude zbytek Čech pustinou nebo bude Praha město s převládajícím obyvatelstvem černé a žluté pleti.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1346
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 16:05:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Borovička: Uveďte konkrétní města, kde podzemní dráhy 100 let přežily a rozšiřují se, zatímco železnice ustoupila silnici.

Co třeba Londýn. Podzemní dráha tam přežívá už 140 let, zrušených železnic je kupa. Některé dokonce ustoupily tramvaji.

kde vemete k tomu bezmeznému a neustávajícímu zahušťování o rozprostírání Prahy do hranic silnice R1 lidi.

Mám pocit, že otázka spíš zní: Co bude "vnitřní" Praha (asi to uvnitř R1) a jak velká bude ta "vnější" Praha - zda bude (třeba) končit před Brandýsem nebo bude včetně něj.
Kde vzít lidi? Třeba v Rakousku (stejná rozloha, o milion míň obyvatel) žije 1/2 obyvatel v poloměru 50 km od Svatého Štěpána.
Ondřej_wagner
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 333
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 16:56:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vážení diskutující,
prodloužená trasa metra A na západ, která nemusí vést na letiště, tam by bylo z různých důvodů vhodné vést vlak, potřebuje mít také záchytnou stanici pro automobily a autobusy a to ze Slánské a Karlovarské rychlostní silnice. A já nejsem přesvědčen, že Veleslavín nebo Vypich by byly vhodnou záchytnou stanicí pro tyto dopravní prostředky. Mezi Veleslavínem a Dlouhou Mílí je na jižní straně Evropské dost velká zástavba, a u Vypichu, nedaleko obory Hvězda by asi také nebylo nejvhodnější vybudovat autobusové nádraží a odstavné parkoviště. Takže souhlasím s Dalim, že by bylo vhodné prodloužit metro až k Dlouhé Míli a tam ukončit, přičemž vedení trasy přes Motolskou nemocnici je zbytečné. Pro Prahu 6 by metro do stanice Dlouhá Míle znamenalo nejenom zajištění lepší dopravní obslužnosti pro obyvatele Prahy 6, ale především také ochranu před automobilovou a autobusovou dopravou po Evropské a Patočkově ulici.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1405
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 19:18:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: Londýn se svou hustou sítí železnic je příklad, kde železnice ustoupila silnici? To je dost demagogický příklad.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.17.198
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 19:33:08   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"metro do stanice Dlouhá Míle znamenalo ... především také ochranu před automobilovou a autobusovou dopravou po Evropské a Patočkově ulici"

Proč je třeba, aby bylo město chráněno před autobusovou dopravou? Průměrně zaplněný autobus přece město chrání před dvaceti až třiceti auty. Když vyženete autobusy na periferii, tak budou do města jezdit ta auta. Vymetací metro z DM se svojí jízdní dobou by nebylo nic přitažlivého.

drobný příklad: na webu autobusové dopravy před pár dny proběhla zprávička, že fa. Anexia Rakovník snížila počet spojů Rakovník-Zličín a zvýšila počet spojů Rakovník-Hradčanská. Fa CS trans také snížila počet spojů Rakovník-Zličín. Proč asi?
Kladnauer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 145
Registrován: 2-2006
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 20:55:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: Nojo, ale jak řiká Káem, tohle je všechno hezký a možná i pravda, ale o metru a rychlodráze rozhodují jiné věci.. Okamžité osobní zájmy některých politiků. Právě proto je Stč tak vlažný, protože osobním zájmem pana Bendla tohle určitě neni..
Což také všichni víme.

Ale jestli se povede Prahu 6 nějak udolat (nevěřim tomu), tak bude (teoreticky) za 50 let na nějaké stanici bronzová busta mgr. Chalupy a bude tam napsáno "zakladatel českého S-Bahnu za jehož vedení se postavila klíčová městská železnice na Letiště"
Kladnauer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 146
Registrován: 2-2006
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 21:13:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A možná tam nebude "za jeho vedení", ale "pod jeho vedením" a nebude tam busta, ale socha nebo obraz jak pokládá pražec v Ořechovce..
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.203.81
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 21:27:59   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro busisty na Hradčanskou. Pravděpobně se blíží konec těchto terminálů, neboť během několika málo dní se zakousnou bagry do městského okruhu Blanka na Letné a stavba se rozjede naplno. Milady Horákové a tedy i Hradčanská bude brutálně omezena neboť v tomto úseku budou tunely hloubené z povrchu. Až konečně Praha zdaní silnice, tj zavede mýto do centra a náležitě zpoplatní i busy zajíždějící dovnitř, tak to metro rychle bude mít smysl. Pan Wagner má totiž na rozdíl od mnoha železničních nadšenců pravdu, Praha potřebuje omezit radiální dopravu IGK do centra (tranzit pojede okolo po R1) a to lze docílit jedině zpoplatněním ale i vybudováním alternativy, tj. P+R a metra od okruhu.
Ten příklad narvaných vlaků od Říčan je přesně to jak železnice se svými "takty" selhává, kdyby tam jezdilo metro a 3 min., tak ten problém určitě nebude. Mimochodem Říčany a okolí je ukázka absolutně nezvládnutého územního rozvoje, tj. toho kdy bytová a komerční výstavba předbíhá výstavbu infrastruktury, tj. nekoncepčního myšlení a nevyužití toho to co třeba pár let vozí částečně vzduch ale následně zabrání takovýmto problémům.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1406
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 21:42:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No to jsou opět úplně zcestné plky. Během několika málo dní bude zahájena stavba úseku Špejchar - Pelc Tyrolka. To s omezením Hradčanské zatím nesouvisí - ne že nebude a ne že to někdo řeší. Prostě úsek Špejchar - Malovanka se zatím nebuduje.

Jistě má město zájem zdanit autobusy a lidi nechat vystupovat na samém kraji města do draze budovaného metra, které jede o 15 minut déle než bus a o 20 minut déle než auto. Co tím asi vyřeší?

Proč vlak nemůže jezdit po dvojkolejné trati v intervalu 3 minut a metro může? To by měl odborník rovněž vysvětlit a to nejen argumentem vlak nemůže, ale metro může. Pokud bude argument, že toho času jsou tam ještě mechanická návěstidla a hradla, co víc neumožňují, pak tam to metro není vůbec. Co je levnější - modernizovat železnici nebo hloubit metro. Na povrchu se asi pozemky pro novou dvojkolejku metra jen tak nenajdou.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.13.210
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 22:16:38   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"... náležitě zpoplatní i busy zajíždějící dovnitř ..."

Náležitě zpoplatňovat busy veřejné hromadné dopravy. Jo, to je fakt úžasný nápad. A místo autobusových nádraží budovat v centru parkoviště IAD . To už sem taky před časem nějaký vemeno napsalo.


"příklad narvaných vlaků od Říčan je přesně to jak železnice se svými "takty" selhává, kdyby tam jezdilo metro a 3 min., tak ten problém určitě nebude"

Teda zrovna Vy kažte o ekonomice. Metro do Říčan . Na to určitě jsou peníze .

Pravděpodobně Vám nedošlo, že se přes Říčany buduje 4.koridor, a že během výstavby se neprocpou čtyři vlaky za hodinu, ale jen dva. Proto ta omezená kapacita.
Váš výplod je jen další z řady polopravd. Nebyl jste za komoušů politrukem? Přijde mi, že jste imperialistického nepřítele vyměnil za železnici .


Borovička: Na dvojkolejné trati s dálkovou dopravou interval 5 min. není reálný. Pokud Vám tam překáží rychlíky, tak z toho víc než 15 min. nevykřešete.
Tohle omezení se "rychlodráhy" na Kladno pochopitelně netýká, s dálkovou dopravou to zde není moc žhavé.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2706
Registrován: 8-2004


Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 22:47:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak jsem sem zase po pár dnech zavítal...
Bručoun, Jiří t, ad.:
100% souhlas.

Dali:
To jsou neskutečné žvásty. To se fakt nedá jinak nazvat. Většina se už řešila. Doplním jen pár postřehů.
Jel jste někdy Ampz/Bmz? Nebo 471? Osobně si myslím, že jsou to ještě lepší dopravní prostředky než Pendolino.

Nevím, kde jste pochytil, že mají studenti dost času. Je vidět, že jste studoval už hoooodně dávno.

Kapánek si protiřečíte s tvrzením čas jsou peníze (což je dnes bohužel pravda) a trváním na kodrcání se metrem kdesi z Dlouhé Míle, či Čerňáku. Co si to takhle nejdřív trochu srovnat v hlavě.

Takže chce-li být MHD úspěšná, musí předčít IGK, jinak nemá šanci a stane se skutečně sockou (pro ty, jež nemají na IGK).
Ač moc času nemám (viz výše), tak si nemyslím, že je IGK vždy nejlepší řešení. Zvlášť při cestách do centra Prahy (za R1).
Ale i v jiných případech pojedu raději o něco déle, ale v klidu, odpočinu si, připravím se na jednání,... Neni každý jak Vy, který nejspíš neustále spěchá v autě 150 km/h (nebo v koloně 1 km/h) a pak plká nesmysli, protože si cestou ani neutřídí myšlenky.
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 239
Registrován: 1-2004
Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 00:05:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hroch: Čerňák je ješte v pohodě - představte si, že by metro c ČM vedlo z RZ přes Lehovecké sídliště do Kyjí (tam je přece taky zástavba), pak přes Hloubětínskou na Prosek a z něj dolů na Libeňské nádraží a teprve PAK na Palmovku. Tohle je Chalupoida: Metro na hranicích své rychlosti navíc zpomalené na tempo radiální tramvaje.

Dali: dovedete si představit, že se IGK zpoplatní dál, než na hranici Městského okruhu? A kde je Hradčanská :-). Takže proč ne busy na Hradčanskou :-)

Kladenauer: Jistěže se rozhodne někde jinde. Ale jste příliš realistický; tady lze snít na úrovni rozumných úvah.

Ondřej_Wagner: Vlastně navrhujete přímé vedení z Veleslavína na Dlouhou Míli. Máte pravdu, že M-A by si zasloužilo konečnou na vnějším okruhu. P-6 je tak "šikovně" postavená, že metro buď povede přímo a vynechá dvě tramvajové větve, nebo konečnými prokličkuje a ztratí tak (pro příměstskou dopravu stejně hraniční) rychlost.

Dandy/Metro na 100 let: Bingo! Kličkující trasy (železnic) 100 let nepřežily. Byly nahrazeny rychlejšími (autobusovými) spoji. Tak aby se klikaté metro A za 50 let draze nenahrazovalo souběžnou větví S-Bahnu .
Dovedu si představit, že po rezlizaci Chalupoidy se někdy kolem roku 2040 staví z Motola větev M-A do Řep; a úsek Motol - Dlouhá Míle se opouští a nahrazuje rychlejší železnicí ve trase Ruzyně/Kladno - D.M. - Veleslavín - ... - Hlavní Nádraží.
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 240
Registrován: 1-2004
Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 00:14:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak mě napadá: Kolik by stálo postavit metro z Veleslavína na Dlouhou Míli rovnou, a současně zrychlit stávající tramvajové trati na Bílou Horu a Petřiny? (řekněme o 5 minut na úseku Hradčanská - Petřiny a Malostranská - Bílá Hora)? Předpokládám spolehlivou preferenci, lepší segregaci, zvýšení rychlosti na trati, částečnou redukci zastávek (ca -2 na každé větvi) a zlepšení pravidelnosti směrem z centra.
Protože K-Movo "na Metro jsou lidé ochotní jít dál" nežeru. Když to bude "rychlotramvaj", která cestující doveze do centra i na přestup se zbylými linkami (-> Vltavská, apod.), tak to vyjde nastejno.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 443
Registrován: 9-2006
Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 00:55:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dali:
a za 100 let to bude jistě hustě zastavěné území kterému budou nadzemní trasy vadit

Za 100 let? Jak můžete vědět, co bude za 100 let?

Pro veřejnou dopravu je vždy lepší, když je na povrchu, kvůli přístupnosti zastávek. Na krátké vzdálenosti také absence sfárání a vyfárání z podzemí podstatně snižuje dobu cesty.

25 až 30 % HDP generuje Praha

Kvůli sídlu firmy v hl. m. Praze.

především také ochranu před ... autobusovou dopravou po Evropské a Patočkově ulici.

Boj proti autobusům je bojem za auta. Prosím, toto si uvědomte. Jakýkoliv podobný přestup zdržuje dojíždějící, a to hned dvakrát:
a) na velkém termínálu je zdlouhavější
b) metro nemůže dojet do Dejvic tak rychle jako linkový autobus. Než autobus jenom prokličkuje na výstupní stanici, potom pěší přesun (nesmyslná délka jako např. stanice Depo Hostivař), cesta do podzemí, prodloužený interval z Dejvické na Letiště Ruzyně,... a přímý autobus už je na Horoměřické.

Další aspekt, už jsme o něm také mluvili: cena. Pro dojíždějící do oblasti Dejvic znamená přestup zdražení cest, a to radikální.

Nezapomínejte také, že doprava zdaleka nesměřuje jenom do centra. Dneska je módní mít sídlo firmy někde na periferii - Nové Butovice, Radlická apod. Automobily sice jedou do centra, ale jenom z důvodu průjezdu, tj. zpoplatněním vjezdu do centra nic nevyřešíte, automobilisté akorát zaplní ulice širšího centra. Do metra je těžko naženete, jízdní doba např. Dlouhá Míle - Radlická je neúnosná. Ovšem autobus, nejlépe s vyhrazeným jízdním pruhem, ten je oslovit může.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1407
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 08:02:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vratislav: Jaká redukce tramvajových zastávek? Obě větve tramvají se používají z hlediska cestování jako cílové a tedy zastávky jsou žádoucí. Možná by šla zrušit konečná, tam nikdo skoro nejede. Nebo zrušíte Obchodní dům, aby byli cestující dříve na konečné? Zrušena byla na petřinské větvi jen stanice Průhon. Na bělohorské naopak přibyl Břevnovský klášter.

Nejrychleji se z centra cestovalo na přelomu 70. a 80. let. Od té doby se zpomalily schody v metru, byl prodloužen interval v metru i v tramvaji, protáhly se cykly na semaforech a zavedly čekačky na něketrých stanicích. Něco z toho vrátit jde něco ne. Dokonce byla i jiná maximální rychlost tramvají.
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1307
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 14:05:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vratislav: Tak s tim Metrem na 100 let jsem reagoval na Dali-ho a skutečně jde o to aby se nepostavilo něco za miliardy a pak se to muselo ještě v budoucnu předělávat.

Jsem toho názoru že pokud by Metro nikdy nebyly na letiště postaveno tak se zas tak nic tragického nestane. Jde spíš o to že Hl.m Praha by mělo vycházet ze svých finančních možností a nutno dodat že investice do VHD mají jiné daleko důležitější určení než je prodloužení trasy A z Dejvické. Když dojde k modernizaci tratě Praha - Kladno spojené s výstavbou nové větve Ruzyně - Letiště - (Kladno) získá tak Praha kvalitní spojení s nejen letištěm a přitom nebude nějak zásadně zatěžovat svůj rozpočet. Pokud se nechá udolat skupinkou "ziskuchtivců" a rozhodne se pro stavbu metra, tak pokud se do země kopne může se to projevit pomalejší postupem stavby, větší averzí ostatních MČ vůči MČP6 nebo dokonce i s finančníma potížema.
M1 - Maracaibo
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1309
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 14:31:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jinak když tu jsem u těch ivestic tak jsem toho názoru že vše bude vypadat asi takto:

2008 - dojde k zprovoznění useku Ládví - Letňany na trase C

2009/10 - bude se rozhodovat jestli začít stavět trasu D nebo prodloužení trasy A. Vzhledem k tomu že v této době se budou nakupovat nové tramvaje, stavět městský okruh nebude financí na zbyt. Jednoznačně dostane přednost ta stavba která bude nutnější a to je trasa D z důvodu GO Nuselského mostu a zkvalitnění dopravní obsluhy sídlištních celků v Libuši a Nových Dvorech. Takže prodloužení trasy A z Dejvické půjde do kopru.

V letech cca 2015 - 2020 bude opět snaha o prodloužení trasy A, ale v této době se budou řešit jiné problémy a to co se soupravamy M1 a co s nejstaršíma modernizacema. Takže nejspíš po celé toto období budou investice do metra ve znamení repase souprav M1 a dodávek nových souprav za náhradu v současnosti modernizovaních souprav.

V období 2020 - 2025 se možná dají věci do pohybu a začne se možná se stavbou prodloužení trasy A do oblasti Veleslavína nebo Petřin. Ale je zcela možné že se celá stavba ještě pozdrží kvuli nejasnosti trasy a geologickým poměrum na ní. A to už tu je období 2025 - 2030 trasa A bude možná konečně prodloužena dále z Dejvické a možná se bude uvažovat o prodloužení na letiště.

No ať je názor zde diskutujících jaký koliv, já jsem přesvědčen že v nejbližších deseti letech nedojde k prodloužení trasy A z Dejvické. A to z důvodů finančních nebo strategických,přeci je v Praze více vytíženějších relacích kde je potřeba realizovat stavbu metra. A to jsem nevzal v ohled prostou reprodukci vozového parku autobusů a hlavně obnovu tramvají. Tam jde i o to že dost financí pojmě nejen obnova vozového parku, ale i infrastruktůry.
M1 - Maracaibo
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 241
Registrován: 1-2004
Odesláno Neděle, 17. června 2007 - 02:45:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Borovička: Na ty zastávky ke zrušení jsem se zkusil spíš zeptat; když ne ke zrušení, tak co takhle něco na znamení? Myslím, že kdyby byl zájem, tak se ty trati zrychlit dají (na úroveň těch 80.let). Tedy, technicky - o politické podpoře takového řešení nemám iluze .

Dandy: Však jsem to tak pochopil .
Váš metro harmonogram je ale pomalejší, než bude realita. V okamžiku dokončení M-C na Ládví se uvolní stavební kapacity, které "bude třeba" okamžitě někam dislokovat. A jestli to nebude na Blanku, tak se "někam" metro stavět rozhodně začne. Stavitelé prostě "budou muset" mít co dělat.
Kam, toť otázka; Možná se zjistí, že Nuselák ještě deset let vydrží (však ještě nepadá, že... ) A když bude dostatečný politický zájem...
Ohledně rekonstrukcí: Výstavbu to nezastaví - stavební firma není opravárenský závod. Prostě se bude stavět dál a provoz do krásných nových stanic se nějak zflikuje (prodloužení intervalů, pásmový provoz, nejnutnější rekonstrukce se nějak udělají, možná půjde prodloužit dobu provozu nereko souprav..)
Takže - z Dejvické se nejspíš do roku 2015 kopne; Doufejme jen, že pouze na Petřiny, aby byl čas přehodnotit případné pokračování.
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1312
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 17. června 2007 - 13:39:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V okamžiku dokončení M-C na Ládví se uvolní stavební kapacity, které "bude třeba" okamžitě někam dislokovat. A jestli to nebude na Blanku, tak se "někam" metro stavět rozhodně začne. Stavitelé prostě "budou muset" mít co dělat.

Tak samozřejmě že stavební společnosti budou hledat kam přemístit své kapacity aby byly ziskové. Ale určitě se obejdou i bez pražského metra či silničních tunelů Blanka, na tuhle stavební akci se už pomalu a jistě nějaké kapacity přesunuly. Vše bude v prvé řadě o penězích a nejsem si jistej zda Hl. m Praha dá takové množství financí dohromady, aby třeba probýhala stavba trasy D a prodlužení trasy A souběžně. Třeba se povede rozjet výstavbu dalších tras metra, ale bude to záležet i na té politice. Třeba SŽDC peníze na modernizaci tratí dokáže dát donromady spíše než Hl.m. P tak že proto je reálnější že dojde k modernizaci tratě Praha - Kladno dříve než na stavbu metra o kterém není navíc definitivně známo kolik bude vůbec stát.

...nejnutnější rekonstrukce se nějak udělají, možná půjde prodloužit dobu provozu nereko souprav...

Tim bych si nebyl tak jistej, hodně bude záležet na DU a navíc příslušné předpisy jsou jedny z nejpřísnějších v EU. Soupravy metra podléhají daleko přísnějšímu drobnohledu než třeba vlaky nebo tramvaje a právě celkový stav 15 leté rekonstrukce která už předtim 20 a více let jezdila bude rozhodující. Rozuhodující bude jestli je výhodnější GO rekonstrukce nebo rovnou nové soupravy. Co se týká souprav typu M1 tam dle současného stavu prohlídek a najetých kilometru je GO v letech 2015-20 dost pravděpodobná, minimálně u souprav z první serie.
M1 - Maracaibo
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1408
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 17. června 2007 - 20:25:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vratislav: Zastávky na znamení nejsou dobrý tip. Kromě vyloženě extrémních hodin, třeba brzy ráno, na každé stanici někdo nastupuje, vystupuje.
Ondřej_wagner
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 334
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 18. června 2007 - 09:17:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vážení diskutující,
pokusím se na Vaše příspěvky reagovat.
ad Bručoun:
Nemyslím si, že by vyhnání autobusů na periférii znamenalo nárůst IAD. Ani Hradčanská ani Dejvická nejsou pro většinu cestujících konečnou stanicí, ale zpravidla přestupují na trasu A. Naopak tito cestující by ušetřili, protože autobusové linky Praha - Kladno nejsou v tarifu PID, což znamená, že cestující musí platit kilometry mezi Dlouhou Mílí a Dejvickou, resp. Hradčanskou. Jinak já si představuji trasu metra přes Petřiny (ne přes motolskou nemocnici), aby se zajistilo zajištění dopravní obslužnosti Petřin, Vypichu, Bílé Hory a Motolské nemocnice (autobusová doprava z Veleslavína na Petřiny je prakticky nemožná).
Ad Borovička,
Jistě vlaky mohou jezdit v intervalu 3 minut, ale potom musí být zajištěno po celé trase bezkolizní křižování s ostatními komunikacemi.
Ad Vratislav,
Trasu metra bych vedl přes Petřiny.
Ad Dandy,
zkusím jiný výhled - v roce 2009 se bude jednat o železnici do Kladna a na letiště. Kvůli úzkým místům na Ořechovce se bude jednat o zahloubení železnice. Obyvatelé Prahy 6 budou požadovat hlukovou studii a ochranu proti hluku. Nabídnou se jim protihlukové stěny. S těmi zase nebudou souhlasit urbanisté. Mezitím utečou roky 2009 a 2010.
V roce 2010 se tyto sporné problémy vyřeší. Nadále však nebude vyřešen problém, kde ukončit železnici z letiště a Kladna, zda na Masaryčce, v podzemí hlavního jádraží nebo v blízkosti stanice Florenc. Zároveň nebude vyřešena otázka financování akce. Správa železniční dopravní cesty bude prosazovat především dostavbu koridorů - 3. a 4. koridoru. Také Liberecký kraj bude chtít zlepšit železniční dopravu, zejména regiotram Nisa a možná také spojení s Prahou. Výsledkem bude, že nebudou peníze na modernizaci železniční dopravy z centra Prahy na letiště a do Kladna.
V roce 2013 vyschnou peníze z fondů EU, přičemž železniční dopravní síť bude nadále potřebovat
modernizaci. V letech 2020 - 2025 se možná věci dají do pohybu a začne se s modernizací této tratě. Ale jsem bohužel přesvědčen, že do 10 let nebudeme mít moderní železnici na letiště, a zvláště ne až do Kladna.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1409
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 18. června 2007 - 09:31:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Otázka ukončení železnice od Kladna na Masaryčce není až takovou brzdou modernizace zbylé tratě. Samozřejmě současný stav vjezdu na Masaryčku, kdy se prakticky po jedné koleji N. viaduktu jezdí na Kladno a po druhé na Kralupy není ideální, ale to lze upravit mnohem levněji i s tím, že to je provizorní než se rozhodne jak dál.

Trať Ruzyně - Kladno má cenu zdvojkolejnit bez čekání na zbytek (i zatím bez dokončení elektrifikace). Ale zdá se, že i tam někdo brání své privátní zájmy - konkrétně je nějaký problém v Hostivicích.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 447
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 18. června 2007 - 12:55:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ondřej_wagner:
Jenom malá poznámka:
Naopak tito cestující by ušetřili
Jízdné z Kladna na Dědinu, tedy i na Dlouhou Míli, je (až na malé výjimky) stejné jako na Dejvickou a úplně stejné jako na Hradčanskou.

autobusové linky Praha - Kladno nejsou v tarifu PID
Což je jedině dobře. ROPIDí "koncepty" zastávkových linek by pravděpodobně vyhnaly z VHD spousty lidí.

autobusová doprava z Veleslavína na Petřiny je prakticky nemožná
Doporučuji kombinovat s tramvají: PID 20, 26 + 179 je rychlé a celkem pohodlné.
V tom oblečku vypadáš jako šotouš. ... Možná že jste všichni šotouši.
Ondřej_wagner
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 335
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 18. června 2007 - 13:16:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Čsad zastávka
Od nádraží Veleslavín na Petřiny je to tramvajemi a stosedmdesátdevítkou dost nepohodlné. Ale stanice na Petřinách by měla širší záběr, např. pro spojení na Vypich, na Bílou Horu a do nemocnic Na Homolce a motolské
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 448
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 18. června 2007 - 14:12:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ondřej_wagner:
stanice na Petřinách by měla širší záběr, např. pro spojení na Vypich, na Bílou Horu a do nemocnic Na Homolce a motolské

Obávám se, že jen teoretický, v realitě by všichni jezdili autem. Všechny vámi vyjmenované lokality mají dnes z Hradčanské lepší spojení než by měly z Petřin. Také si myslím, že PID 174 by byla přesměrována na Petřiny a ztratilo by se tak jediné spojení Břevnova a Dejvic s Jihozápadním Městem. A když si pro relaci Veleslavín - Nemocnice Motol spočítáte cestu na metro, ježdění po eskalátorech a cestu z Petřin, tak jste plus mínus na té dnešní necelé půlhodince taky.
V tom oblečku vypadáš jako šotouš. ... Možná že jste všichni šotouši.
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1316
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. června 2007 - 15:41:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kvůli úzkým místům na Ořechovce se bude jednat o zahloubení železnice. Obyvatelé Prahy 6 budou požadovat hlukovou studii a ochranu proti hluku. Nabídnou se jim protihlukové stěny. S těmi zase nebudou souhlasit urbanisté.

Tunelová varianta useku Dejvice - Veleslavín by měla už existovat, protihlukové stěny byly zanešený v dřívějších projektech. Co se týká vzhledu okolí modernizované tratě tak tam by nebyl tlak ze strany urbanistů, ale spíš záminka někoho zase stavbu odložit. Protože kdyby urbanisté měli připomínky k protihlukovým stěnám, tak nestojí takováto stěna u Libockého rybnika kde se postavyla ta urbanisticky "výborná" rezidentní čtvrť nových bytů.

Nadále však nebude vyřešen problém, kde ukončit železnici z letiště a Kladna, zda na Masaryčce, v podzemí hlavního jádraží nebo v blízkosti stanice Florenc. Zároveň nebude vyřešena otázka financování akce.

Stávající stavební upravy na Masarykově nádraží částečně počítaj i s možností modernizované tratě Praha - (letiště) - Kladno, takže stav po rekonstrukci nebude problem. Ano nejruznější varianty podzemního hlavního nádraží nebo železničního diametru pod centrem města to je zatim doopravdy solidní sci-fi a ten rok 2030 by byl reálný.

Správa železniční dopravní cesty bude prosazovat především dostavbu koridorů - 3. a 4. koridoru. Také Liberecký kraj bude chtít zlepšit železniční dopravu, zejména regiotram Nisa a možná také spojení s Prahou.

Dokončení kolidorů je celkem očekávatelné, ale pořád to nemusí znamenat odložení modernizace tratě Praha - Kladno. No a stim libereckým krajem to je trochu usměvavé a výmluvné, projekt nového spojení Praha - Liberec neni zdaleka projektově dokončen, nejblíže má mít k realizaci usek z Lysé do Milovic. No a projek Regiotram už několik let stojí na stejném místě a do doby než se řádně dohodnou města Liberec a Jablonec n/N se asi nic dít nebude. Navíc problematika dvoucestných tramvajových vozidel a jejich provozu není dosud zapracována do příslušných zákonů a norem, takže to také zatim moc nehrozí.

V roce 2013 vyschnou peníze z fondů EU, přičemž železniční dopravní síť bude nadále potřebovat
modernizaci.


No a kde je psáno že modernizaci tratě Praha - Kladno bude financována z fondů EU? Je tu táké soukromý sektor a ten spíše půjde do investice v celostátní železniční síti než aby financoval trasu metra klikatící se po uzemí kde se ani pořádně neví co bude.

Stručně řečeno jsou to sice hezké argumenty proč by neměly být peníze na modernizace tratě Praha - Kladno, ale bohužel řada výše uvedených projektů neni připravena do realizace. To si troufnu napsat že mé argumenty proč Praha nebude mít na prodloužení metra trasy A z Dejvické mají daleko reálnější podklad. Třeba příprava dokumentace pro trasu D je daleko prokročilejším stavu než dokumentace prodloužení trasy A, přičemž se momentálně rozhoduje jestli klasické metro nebo automatické minimetro. Pokuď se město rozhodne pro minimetro tak věřte tomu že to bude dost razantní hřebíček do rakve chalupoidy a páni konšelé budou pak rádi že jim zůstanou peníze na prokopání tunelu aspoň na Veleslavín! No a když né metro tak spolehlivě peníze z rozpočtu odsajou nové tramvaje, koukněte jak vypadá současný provoz NP tramvají 14T a s následujícímy vozy 15T to nebude o moc jiné.
M1 - Maracaibo
P_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 363
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 18. června 2007 - 22:08:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na magistrátním webu přibyl nový článek (ne ten recyklát co tam strašil doposud):
http://www.praha-mesto.cz/files/=50379/letak_trat_Praha_Kladno.pdf
pozor, tunel Ořechovka a zpoloviny narovnaná chalupoida!

(Příspěvek byl editován uživatelem P_V.)
Ondřej_wagner
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 336
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 19. června 2007 - 08:07:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Dandy:
Jak známo nejsem proti modernizaci železnice, jenom jsem se snažil najít argumenty pro případné oddálení jejího dokončení.
ad P-v:
Nějak jsem si nevšiml narovnání chalupoidy. Pokud se týká modernizace železnice, uvádí se, že v úseku mezi Dejvicemi a Veleslavínem bude navržená v tunelové trase. Potom se divím, proč alespoň tento úsek nenapřímí, vždyť jižněji vedený úsek vede ve větší hloubce a proto má asi menší vliv na statiku budov, pod nimiž vede.
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.75.120
Odesláno Úterý, 19. června 2007 - 09:41:38   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No vidíte. A jsme tam, co jsem navrhoval před rokem. Nacpat tu trať v souvisle zastavěné části P6 pod zem. To bylo řevu. Konečně se už inženýři začínají chovat jako inženýři a navrhují řešení na 100 let dopředu a ne jen takovéto české "příštipkaření". Dráha zmizí pod zemí a nahoře se může stavět. Je to stejné jako s tou Blankou. To je prostě celosvětový trend že dopravní trasy v hustě urbanizovaných územích jdou pod zem.
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 851
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 19. června 2007 - 10:04:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vy jste navrhoval nacpat to pod zem z Bubnů až na Ruzyň a úsek Dejvice - Veleslavín Vám přišel málo ... A hustě urbanizované území vypadá jinak, než okolí tratě Bubny - Ruzyně, že?

"... a nahoře se může stavět" - a to je to jediné, oč tu jde. Počítám, že do pár let se od nějakého moderního urbanisty a inženýra dovíme, že i to letiště by šlo vlastně tak trochu zahloubit a uvolněné plochy stavebně využít ...

Mně se na tom například nelíbí, že se nasypou desítky miliard z erárních prachů do dopravních cest jen proto, aby si soukromý sektor za pár šupů polepšil o uvolněné pozemky ...
Jó, kdyby přišel dývloupr, že by teda rád vydělal na erárních pozemcích, a že tedy postaví tunel, do něhož se převede doprava, která mu na povrchu ty pozemky blokuje, pak by mi to přišlo rozumné.

Podobně jako když Severočeské doly chtěly těžit pod dnes už bývalou tratí Březno - Chomutov, tak ponejprv na vlastní náklady musely vybudovat přeložku ...

Ale utrácet erár jen proto, aby se napakoval FINEP s CENTRALGROUPEM (a konšelé na bakšiši), to je prostě lumpárna.
P_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 364
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 19. června 2007 - 10:44:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ondřej Wagner: Chalupoida se o několik set metrů, možná až kilometr, zkrátila v oblasti Ruzyně... sice málo ale aspoň něco. dříve , nyní
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1318
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 19. června 2007 - 10:59:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Těhle tunelových tras tratě na Kladno a letiště musí být asi více. Já třeba měl možnost nahlédnout do plánu kde ražený tunel začínající u výstaviště nejde do Dejvic ve stopě stávající tratě, ale vedou přímo pod letnou a za stadionem sparty přechází do hloubeného tunelu pokračující ve stávající stopě. V této verzy se jde prakticky ve stejné stopě. Další věcí je že to vůbec nejde mimo dost citlivé místo a to zástavbu v ulici "U dráhy" a v ulici "U přechodu". V těch plánech totiž byl zakreslen ražený dvojkolejný tunel začínající v místech za Prašnym mostem a končící na Dlouhém lánu.
M1 - Maracaibo
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.75.120
Odesláno Úterý, 19. června 2007 - 11:37:51   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Tomášk. Já neznám slovo erár, nýbrž daně těch výdělečných a úspěšných jež toto platí. To za 1). A za 2) jenom na provozu gumokolů stát dostává (PHM, DPH z prodeje a oprav aut td.) tolik, že kdyby to reinvestoval do dálnic, tak je máme dnes na úrovni Německa a možná ještě dále, takže gumokolní doprava zasponzoruje stavbu kovokolní dopravy (pokud to neprožereme ve formě všelijakých "sociálních" programů). Ano, ještě to není ono, optimálně by to bylo udělat kompletně tunelovou trasu (a co nejkratší s ohledem na směrové a výškové vedení trasy a optimální lokalizaci stanic) od spodního patra Hl. n. pod Vltavu a dále obloukem přes P7 a P6 a vyjít na povrch nekdě u DŠ a následně celou nadzemní železniční trasu v centru zlikvidovat včetně nádraží.
Ad Dandy. Samozřejmě, tam bude zase problém, nicméně je vidět, že už "nostalgie" uhelné průmyslové dráhy vedoucí mezi polmi a statky 19. století mizí a konečně si někdo uvědomuje že vše má nějakou cenu (zejména pozemky ve vlkoměstě).
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 852
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 19. června 2007 - 12:19:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dali: erár jsem popužil proto, abych se vyhnul vyjmenovávání jednotlivých veřejných rozpočtů a rozpočtů státních organizací. Slovíčkaříte na výtečnou.

Reinvestování - kdyby stát důsledně reinvestoval peníze tam, kde je na daních sebral, tak tu máme miliony opilců s prohulenými plícemi ...

Jinak nemluvil jsem o sporu silnice vs. železnice. Ale o utrácení daní, cel a poplatků (veřejných zdrojů) za zhodnocování soukromých pozemků (například zahrabáváním železnice, stavěním metra k obchodním centrům, do nichž se nikdo nehrne, ...)

Ať stát ty peníze těm úspěšným a výdělečným nechá (tedy sníží daně) a ať si každý své pozemky zhodnocuje sám, podobně jako si Severočeské doly zpřístupnily ložiska uhlí tím, že dráze (SŽDC s.o., kdyby zase bylo potřeba slovíčkařit) na své náklady vybudovaly náhradní dopravní cestu.

Ad pozemky ve velkoměstě - ano, mají cenu. Pro každého ale jinou. Pro železnici mají cenu v tom, že díky nim může podnikat, vozit po nich lidi a náklady. Pro někoho jiného mají cenu v tom, že by tam postavil obchoďák a výhodně ho prodal. Nechť tedy přijde, nabídne protihodnotu a jedná. Může samozřejmě zalobovat u konšelů, resp. volených zástupců a blokovat vlastníkům vysněných pozemků v jejich rozvoji, pokud se neprokáže úplatek, je to "vpodstatě" legální. Nesmí se však divit, že si o něm bude leckdo myslet, že je to "vpodstatě" vyčůraný šejdíř.
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.75.120
Odesláno Úterý, 19. června 2007 - 12:59:32   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Tomášk. problém je v tom, že ten investor který staví ať byly či komerční budovy může se jednoduše zvednout a jít jinam, do jiné země, jiného města. Pokud se zastaví příliv investic do podnikání a bydlení, město jako takové stagnuje a následně na to ekonomicky doplatí všichni. Takže zájmem každého konšela by mělo být to aby dostal na své území co nejvíce investorů s dostatkem peněz. To co se dělá dnes ze strany města (okruh, metro atd.) je jenom dohánění zpoždění za posledních 40 let, protože kdybychom tu neměli "plánovanou" ekonomiku, tak by si rozvoj Prahy tohle už vyžádal dávno. Takže ty peníze by se měly investovat tam, kde to přinese automaticky v budoucnu další peníze. Naši konšelé a vůbec i státní zaměsnanci si neuvědomují jednu zásadní věc - a to že je živí podnikatelská sféra a kapitál jak známo je přelétavý, pokud nenalezne podmínky. A nakonec co je lepší a co vydělá víc - nádraží nebo na jeho pozemku budova plná IT a jiných specialstů podobného ražení?
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 853
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 19. června 2007 - 13:23:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nejprve k příkladu nádraží vs. dům plný IT specialistů: (jako nádraží beru třeba tu Masaryčku)
Město z toho má jistou jen daň z nemovitosti. Zbytek záleží na okolnostech, jako např.
1) Kde administrativně sídlí ten zaměstnavatel IT specialistů
2) Kde jsou IT specialisté přihlášeni k trvalému pobytu
3) Kde utrácejí své peníze
Firma klidně může mít sídlo mimo Prahu, třeba proto, že tam má konexe na finančním úřadě, IT specialisté mohou být alespoň z části přespolní a vydělané peníze z větší části utrácet mimo Prahu. (Viz třeba TPCA, která nesídlí v Kolíně, ale v Ovčárech, takže Kolínu zbývá starost s ubytováním dělníků (mimokolínských), s jejich dopravou do práce a zpět, a další, ale peníze tečou do rozpočtu Ovčár a trvalých bydlišť dělníků)

Další věc je, že nádraží musí být někde, kde je cíl cesty, nebo přestup na jinou dopravu. IT firma může klidně sídlit vpodstatě kdekoliv.

A nakonec, IT firma potřebuje místnosti, kabeláž a počítače. Vše lze naprosto bez problému skloubit s tím, že ze dvorany nádraží budou jezdit vlaky. není třeba kvůli tomu hned bourat nádraží a stavět nový objekt.

K těm investorům - ano, mohou se zvednout a jít jinam. Nemusíme tu mít za každou cenu všechny investory. Ostatně, právě podporou zahraničních investorů z veřejných zdrojů dost výrazně znevýhodňujeme naše podnikatele ...
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.6.116
Odesláno Úterý, 19. června 2007 - 19:32:36   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"pozemky ve vlkoměstě"

Kouzlo nezamýšleného ...


ad projekt modernizace Praha-Kladno:

"... Zdvoukolejnění tratě zajistí pravidelnou dopravu osobních vlaků
v ranní a odpolední špičce v intervalu 20 min, včetně vedení rychlejší
spojů pokračujících ve směru Chomutov. ..."

Významným prvkem návrhu je nový přestupní
uzel v prostoru stanice Kladno-město."


Fakt nevím, proč vyhazovat peníze za takovouhle "rychlodráhu". K čemu má být přestupní terminál na stanici Kladno-město, když z něj mají jezdit do Prahy jen couráky. To si každý radši přestoupí na zrychlený bus. A vlaky budou prázdné, nikdo nemá zájem se do Prahy prostát. Viz Beroun, tam jezdí vlakem jen notoričtí šetřílci, co mají spousty času.

Vidím, že na kraji i Ropidu jsou zřejmě nepoučitelní. V tom lepším případě jen projektanti nevědí co píšou. Ať se všichni tihle plánovači chytí za nos.
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1196
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 20. června 2007 - 02:09:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: Jestli tam budou jezdit couráky, nebo Zr je věcí objednatele. Projekt umožní cokoli. Mě by se taky víc líbily Zr.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1575
Registrován: 10-2003


Odesláno Středa, 20. června 2007 - 09:52:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dali: Můžu se zeptat na vaše zaměstnání? Tuším, že už jsem se asi před rokem ptal, ale vykouřilo se mi to z hlavy. Spíš jste mi na to ale neodpověděl. Ale chápu to, městské bulváry skrz Ořechovku byly důležitější...
...za všechny svoje činy veliký, někdy budem asi hrozně pykat...
http://emj471.euweb.cz
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 20. června 2007 - 10:54:39   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

I když s Daliho zde hlásanými názory naprosto nesouhlasím, řekl bych, že je neetické, se ho takto ptát. Ať si tu svou doktrínu klidně anonymně hlásá třeba samotný Chalupa.
(O.T.: napadl mě krásný rým:
Díky svojí doktríně
ocitl se v latríně.)
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 245
Registrován: 1-2004
Odesláno Středa, 20. června 2007 - 11:02:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ovšem bez Daliho by tu se diskuse vedla jinými směry: Namísto odporu proti společnému nepříteli by se zdejší fórum pustilo do občanské války o použitelnost Semmeringu a místech zastavování zrychlenek na Kladno .
Vrbam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1296
Registrován: 7-2003


Odesláno Středa, 20. června 2007 - 11:14:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A co systém tramtrain, trasa D.Šárka - Dejvice po kolejích tramvaje. A pak zbytek po vlak. trati
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2720
Registrován: 8-2004


Odesláno Středa, 20. června 2007 - 12:28:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jen poznámka - ty nudloidní pozemky pod tratí jsou fakt k něčemu...
Osidla geniality:
Žádný šéf nebude zaměstnávat člověka, který má ustavičně pravdu.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1576
Registrován: 10-2003


Odesláno Středa, 20. června 2007 - 12:48:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hroch: No přeci pro ten městský bulvár. Každopádně tam pak půjde zvětšit zahrádka....

Vrbam: To jako na Kladno, pardon do Kladna?
Dost pomalé, nehledě na to, že do pražského tramvajového žlábku narveš jen pražskou šalinu, resp. na tu trať dál už by si zase asi nic jiného kromě tramvaje nedal, čili by se nejspíš vylučovala vzájemná kombinace Tram/vlak.
...za všechny svoje činy veliký, někdy budem asi hrozně pykat...
http://emj471.euweb.cz
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1411
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 20. června 2007 - 12:54:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vrbam: Samozřejmě nejlepší řešení je vybudovat kolejovou estakádu nad současnou Evropskou, která bezkolizně přes křižovatky a mimo tiché vilky překoná úsek Kulaťák - Letiště jako nadzemka. Tedy ani metro ani klasická železnice ani tramvaj.-)
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 20. června 2007 - 13:07:46   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vím, že už se opakuji, ale ten "městský bulvár" by na území Prahy 6 mohl vypadat nějak takto (i s tratí):
 
Všimněte si, že trať zůstala jednokolejná a neelektrifikovaná. Aby okolojedoucí automobilisty neobtěžoval hluk vlaků a aby je nedráždil pohled na jedoucí vlaky, je trať z obou stran kryta vysokými betonovými bariérami.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace