K-report
 

Archive through 14.únor 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Modely a modelářství » Digitální ovládání kolejiště » Archive through 14.únor 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 09. listopadu 2005 - 07:14:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Omlouvám se, že jsem zřídil tuto skupinu, ale přišlo mi to jako nezbytné, abych se nemíchal do klasické modelařiny. Chtěl bych se zeptat, zda někdo nemá zkušenosti s digitalizací ve velikosti TT. Všichni mne od toho odrazují, protože motorky od Tilliga prý neudrží otáčky a nefunguje to.
Wizardken
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 9-2003
Odesláno Středa, 09. listopadu 2005 - 08:19:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ahoj Jirko.
Ono to neni o to, ze neudrzi otacky, ale spis o tom, ze stare tilligacke motory nejsou proste na digitalizaci dobre.
Jinak ze digitalizace nejde do TT je kravina - podivej se napr. na stranky www.zababov.cz
Ja ted predelavam hektora (TT) a dal jsem novy motor od tilligu a je to v pohode.
Jestli ti muzu doporucit, vlez si na stranky www.pandora.cz a tam je diskuse o digitalnim ovladani. Zrovna tahle problematika se tam probirala.
Ahoj Honza

Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.15.26
Odesláno Středa, 09. listopadu 2005 - 12:09:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud budu mluvit jen za sebe, tak v tom problém nevidím. Mám digitalizovaných několik vozidel se starými Tilligovými motory a jezdí to :-)
Faktem ale je, že v Zababově jezdím jen ve vodorovné a relativně velkých poloměrech oblouků; větší zkušenosti s R286 nemám, je možné, že se tam projeví něco neočekávaného.
Samozřejmě ale platí, že pokud model jezdí špatně klasicky, tak digitalizace mu nepomůže (šmatlavá kola, tuhé převody, špinavé sběrače,...)
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 41
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 09. listopadu 2005 - 19:22:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co se remotorizace týče, existuje motor, který by pasoval do starých modelů a kolik asi tak stojí?
Mimochodem, nechápu jednu věc: jak je možné provozovat jednu analogovou lokomotivu na digitálu? Myslel jsem, že v kolejích je stálé napětí 16V střídavých a to jaksi klasické lokomotivě nechutná. Ale ono to fakt funguje ...
Radek Šindelář
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.61.102.21
Odesláno Čtvrtek, 10. listopadu 2005 - 09:37:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V kolejích není zase tak úplně obyčejných střídavých 16V. U pulsu reprezentujícího log. "0" je možné měnit střídu a tím i střední hodnotu signálu. Ale jinak máte pravdu, lokomotivě to ani tak nechutná, moc nedoporučuji jezdit s lokomotivou bez dekodéru.
Jan Šteffek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.29.19.36
Odesláno Pátek, 11. listopadu 2005 - 13:01:56   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdravím.
Máte někdo zkušenosti s použitím techniky ABC od Lenz.
V návodu modulu BM1 se uvádí napojení na pravou kolej ve smeru jízdy, lze použit druhý modul pro druhou kolej pro opačný směr jízdy?
Za radu předem dík
Jenda
Rudolf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 4-2004
Odesláno Pátek, 11. listopadu 2005 - 13:48:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Řekl bych, že z principu funkce ne. Pokud je to myšleno tak, že by byl pouze jeden izolovaný úsek (ale na obou kolejnicích) pro oba směry. ABC je založeno na tom, že DCC signál má nestejnou amplitudu signálu v kolejích, podle toho dekodér pozná, že má zastavit. Modul BN1 je ve skutečnosti 5 diod - čtyři v sérii a jedna k tomu paralelně opačně - nesymetrický DCC se tak získá rozdílem úbytků napětí na 1 oproti 4 diodám. Takže pokud by byl úsek oboustranně odizolovaný, tak by se dekodéru snížilo napětí v obou kolejnicích a zůstalo symetrické a nic by se nestalo. Lokomotiva by jela dál.
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 11. listopadu 2005 - 16:29:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je nějak bez počítače řešitelné automatické zastavování u návěstidel? Když budu mít z jednoho ovladače rozjeté čtyři vlaky, nestíhám je zastavovat, byl bych rád, aby se u návěstidla samy zastavovaly.
Rudolf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 41
Registrován: 4-2004
Odesláno Pátek, 11. listopadu 2005 - 18:44:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na to je právě to ABC. Musí ho podporovat dekodér.
Jan Šteffek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.29.19.36
Odesláno Sobota, 12. listopadu 2005 - 05:57:08   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jestli jsem to správně pochopil, tak v izolovaném úseku (na obou kolejnicích) prí použití dvou modulu BM1,v okamžiku kdy budou oba dva aktivovány pro zastavení před návěstidlem lokomotivy nebudou reagovat a pojedou dál, v okamžiku kdy bude aktivován pouze jeden, tak pro den naný smer lokomotiva zastaví a v opačném směru projede?
Jenda
Rudolf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 4-2004
Odesláno Sobota, 12. listopadu 2005 - 10:31:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sice jsem to nezkoušel, ale tak se to bude pravděpodobně chovat. Takže buď aktivovat vždy jen jeden nebo např. v případě staniční koleje s odjezdovým návěstidlem na každém konci musí být obě koleje uprostřed přerušené, aby při vjezdu z kterékoli strany lokomotiva zastavila.
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 13. listopadu 2005 - 20:26:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To znamená, že u návěstidla mám přerušenou kolejnici jako v případě analogového ovládání, nebo je to snad zabezpečeno nějakým infračidlem?
Rudolf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 4-2004
Odesláno Neděle, 13. listopadu 2005 - 21:33:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano. Viz. http://www.lenz.com/products/modules/bm1.htm
Peterm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 35
Registrován: 5-2003
Odesláno Pondělí, 26. prosince 2005 - 15:00:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rad by som vam predstavil DCC centralu MiniBOX od norskeho autora Pala A Olsena. Uspesne sa nam ju podarilo postavit a funguje spolahlivo. Pripravil som stranku o nasej realizacii MiniBOX-u, ktora bude postupne doplnana o dalsiu dokumentaciu. Adresa je http://railweb.acs.sk/view.php?cisloclanku=2005122601
Zdenek Valter
Neregistrovaný host
Odeslán z: 15.203.169.126
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 12:48:13   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ahoj,

Včera jsem konečně zveřejnil članek

http://www.zababov.cz/index.php?id=595

O vnitřním zapojení modelů lokomotiv.
Možná tam najdete něco podnětného. ;-)

Ahoj Zdeněk Valter
zmar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.145.38
Odesláno Sobota, 14. ledna 2006 - 20:08:53   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dotaz: poraďte, jaký zdroj použít pro napájení digitálního ovladače ? Chce to 16 V a žere to docela hodně Ampérů. A nechci do toho vrazit příliš mnoho peněz.
David_pecina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 214
Registrován: 11-2003
Odesláno Neděle, 15. ledna 2006 - 09:26:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Potřebuješ zdroj dodavající 30 VA. podobný jsme stavěli v klubu a stálo to cca 300 korun.
Všichni jsou blázni, jenom já jsem tramvaj T3.
zmar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.145.38
Odesláno Úterý, 17. ledna 2006 - 19:02:30   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Navinutý transformátor mám. Jen nevím jakou ochranu kolem něk udělat, abych si ho zbytečně neodpálil anebo abych neodpálil něco ještě podstatně dražšího.
David_pecina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 215
Registrován: 11-2003
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 06:14:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo tak to nevim, myslim že by měla na výstupu stačit pojistka, elektronická nebo tavná.
Všichni jsou blázni, jenom já jsem tramvaj T3.
zmar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.145.38
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 08:21:04   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na vstupu počítám s tavnou pojistkou. Ale na výstupu mi příjde tavná pojistka trochu jako přepych - musela by se měnit při každém vykolejení lokomotivy. Proto hledám jiné řešení.
Pavel_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 12-2005
Odesláno Středa, 18. ledna 2006 - 12:30:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

zmar: Nemusela by se měnit. Booster má svou vlastní elektronickou pojistku uvnitř, ta si ohlídá to vykolejení atd. Tavná pojistka u trafa musí být samozřejmě nadimenzována o něco výš a pomalá (T). Takže třeba pro LZV100 (Lenz) s výstupním proudem 5A mám trafo 16 V /cca 85 VA, na sekundáru tavná pojistka T 6,3 A.
Zdenek Valter
Neregistrovaný host
Odeslán z: 15.203.137.72
Odesláno Pátek, 20. ledna 2006 - 18:11:57   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pojistku silně doporučuji !!

Já jí neměl a mé LZV dopadlo takto: (neproslo)

Drahno podotknout, že odešel jen vstupní usměrňovač !

PS: Může-li někdo dodat vetší přilohu tak mu to přepošlu. Ja můžu jen do 1kB. :-(
Ovšem z kilovýho obrázku nic nepoznáte.
Pavel_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 12-2005
Odesláno Pondělí, 23. ledna 2006 - 07:24:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Zdenek V.: Můžu potvrdit, že pohled na deseticentimetrový plameny, lezoucí z "krabičky" ven, nebyl zrovna příjemnej
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 11-2005
Odesláno Úterý, 24. ledna 2006 - 10:56:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdenek Valter:
ahojky no nevím jak je velikost omezena ale registrovaní mužou vkládat obrázky 320x240, a to snad pujde vidět, nebo dát odkaz a umistit je jinam,
centrala centrala
centrala centrala
to jsou fotky co jsi sem chtěl hodit???
Zdenek Valter
Neregistrovaný host
Odeslán z: 15.203.137.74
Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 16:26:19   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo jo hosi to je ono !
Zdenek Valter
Neregistrovaný host
Odeslán z: 15.203.137.72
Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 16:31:09   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Myslím, že ty fotky úplně stačí !
Nebýt Pavla Š. mohlo dojít i k požáru !
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 11-2005
Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 20:05:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdenek:
no naštěstí to odnesla jen ta centrála, jinak by to bylo asi dost nemilé.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 18897
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 20:45:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na velké obrázky se dá použít http://www.imageshack.us/, sem pak stačí hodit odkaz.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 51
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 02. února 2006 - 13:11:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě když se vrátím k tomu modulu BM1, kde se dá sehnat? V Praze mi v 5P tvrdí, že to ještě nefungje, že to Lenz nemá dodělané ...
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 112
Registrován: 11-2005
Odesláno Čtvrtek, 02. února 2006 - 19:24:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jirka_j:
zkus se pozeptat tady
http://www.vltava2000.cz/marathon/
je tam i kontakt, a věřím že Ti rádi poradí.
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 02. února 2006 - 20:19:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ten modul BM1 postačuje sám o sobě (cena 298 Kč mne mile překvapila), nebo je k tomu třeba dokoupit ještě něco?
Zdenek Valter
Neregistrovaný host
Odeslán z: 15.203.137.72
Odesláno Čtvrtek, 02. února 2006 - 21:48:04   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jirka_j: Ne ten modul stačí sám o sobě.
Ovšem i za 280 je relativně drahý - nahradí ho cca 5 diod bratru za 30 Kč - asi by se zde měla použít rychlá usměrňovací dioda.
( např. BY 228 do 3A - GM za cca 6 Kč kus)
Jukni na http://www.lenz.com/techinfo/asymmetrical.htm

Jinak podle tohle popisu je to jasné ne ?
Pavel_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 12-2005
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 07:06:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jirka J.: BM1 stačí sám o sobě, ale samozřejmě předpokládá dekodér, který umí ABC (Gold a Silver od Lenze a výhledově některé dekodéry ZIMO).
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 53
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 18:43:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To znamená, že při signálu "stůj" se modul BM1 zařadí do obvodu a vysílá nesymetrický signál, při ostatních (volno, výstraha ...) se prostě "sešlusuje"?
Pavel_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 12-2005
Odesláno Pondělí, 06. února 2006 - 07:03:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jirka J.: Přesně tak ta BM1 funguje.
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 08. února 2006 - 19:22:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě mám dotaz k modulu LS100. Je možné zpětnou vazbu z tohoto zařízení nějak dále využít? Myslím třeba dle postavení vlakové cesty postavit vjezdové nebo odjezdové návěstidlo?
Pavel_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 09. února 2006 - 07:16:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jirka J.: principielně samozřejmě ano. Ale ty informace ze zpětnovazebních vstupů musíš nějak zpracovat - takže PC + vhodný sw.
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 55
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 09. února 2006 - 07:46:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tomu jsem právě chtěl zabránit ... Co nějaké logické obvody, předpokládám, že podle postavení výhybky se na příslušném výstupu objeví nějaké napětí.
Pavel_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 09. února 2006 - 08:52:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Asi si nerozumíme. Buď budeš mít logický vazby "analogově" - tedy vyhodnocovat sepnutí kontaktu zpětného hlášení na výhybce nějakou elektronikou a tou spínat návěstidla - pak ale nepotřebuješ LS100.
A nebo vše "čistej digitál" - kontakt na výhybce vybaví vstup LS100 (nebo třeba LR101, RS-16-O,...), ta "krabička" to zakóduje a po sběrnici RS pošle do centrály. A centrála ví jen to, že na adrese zpětného hlášení 65 je sepnutý vstup 7, ale sama s tím dál nic nenadělá (zůstaneme-li na zemi a bavíme-li se např. o Lenzovi).
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 56
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 10. února 2006 - 08:28:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A nenadělá s tím nic ani stavědlo LW100? Počítač do toho "zatahovat" nechci. Nevíte, zda Lenz vyvíjí nějaké zařízení na ovládání návěstidel (včetně "shození" na červenou po projetí vlaku")?
Pavel_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 12-2005
Odesláno Pátek, 10. února 2006 - 13:07:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

LW100 bohužel neznám, už se nedělá, ale z toho mála, co o tom vím, bych řekl, že RS se do "toho" vůbec nepřipojuje, takže zpětnovazební informace nedají využít.
A jestli Lenz něco připravuje, pak to zatím (asi pochopitelně) tají a informace k dispozici nejsou.
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 123
Registrován: 11-2005
Odesláno Pátek, 10. února 2006 - 13:39:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jirka_j:
něco pro ovládání návěstidel vyvíjí firma Marathon model, a nejen pro návěstidla ale i přejezdy a možná i další věci to nevím přesně, no snad se to brzo podaří a objeví se to na trhu.
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 57
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 10. února 2006 - 14:59:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To je dobrá zpráva, počkám si... Mimochodem, trochu jsem nepochopil, jaký je rozdíl mezi LG100 a BM1 (tedy kromě ceny ...)
Pavel_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 12-2005
Odesláno Pátek, 10. února 2006 - 22:40:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Marathon model: snad nedostanu vynadáno za vyzrazení
Připravuje se:
- dekodér pro světelná návěstidla: bude "umět" návěstní znaky Č(S)D; je to dekodér, který ovládá světelná návěstidla
- modul přejezdu: s připojenými kolejovými obvody ovládá přejezdové zabezpečovací zařízení (dvě červená světla, pozitivka, závory), umožňuje nastavení předzváněcí doby

NIC Z TOHO ale nevyužívá zpětnou vazbu po sběrnici RS (Lenz) a tedy neumožňuje vazbu třeba na polohu výhybek - tam zase zbývá jen to PC - ale nebál bych se toho.
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 124
Registrován: 11-2005
Odesláno Sobota, 11. února 2006 - 09:45:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pavle
jen bych tě doplnil u toho přejezdu, je i možnost dalšího modulu se zvukem, je to nádhera

Jinak s tím PC s tebou plně souhlasím, taky bych se toho nebál, v dnešní době je výběr z několika softů, takže to není zase tak náročné, osobně bych nechtěl tvořit pro větší aplikace nějaké elektronické či releové ovládací systémy, je to náročné jak na tvorbu tak udržbu.
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 13. února 2006 - 08:07:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Budu o tom přemýšlet. U mně je spíš problém v tom, že mám kolejiště mimo byt a to znamená pořídit druhé PC, navíc je problém s místem, s takovými zařízeními jako klávesnice, monitor nebo myš jsem nepočítal ... SW stojí 8 000 Kč, což také není málo.
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 13. února 2006 - 08:08:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jinak když už jste něco vyzradili, v jakém časovém horizontu můžeme tyto novinky od Marathonu očekávat?
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 129
Registrován: 11-2005
Odesláno Pondělí, 13. února 2006 - 08:29:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jirka_j:
no a nepočítal jsi s aspon malým ovládacím pultíkem, dnes už není problém sehnat starší ntb za rozumnou cenu a ten zase tolik místa nezabere.
no a uvádíš cenu SW, ale aby bylo zařízení schopno inteligentně stavět cesty se vším všudy, tak to bud dražší systém dcc, nebo nějakou další elektroniku což taky není zadarmo.
no ohledně časového horizontu, zatím netuším pokusím se zjistit, ale snad se muže prozradit že už nějaké zkušební vzorky jsou, a vyladujíse, takže doufejme že se brzo podaří.
Rakman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 11-2004
Odesláno Pondělí, 13. února 2006 - 09:08:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdravim, jaké jsou HW a SW nároky na PC k digitálnímu ovládání???
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 130
Registrován: 11-2005
Odesláno Pondělí, 13. února 2006 - 09:42:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rakman:
tak po HW stránce to musí být schopne se spojit s centrálou, u Lenze přes rozhraní, a to je možno bud USB nebo COM portem, a potom záleží na náročnosti toho SW na čem pujde spustit. A SW no v podstatě jakýkoliv SW určený k ovládání dcc, ale určitě je i možnost stvoření vlastního SW podle svého obrazu (pokud to někdo zvládá, což já nejsem) ;)
Rakman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 11-2004
Odesláno Pondělí, 13. února 2006 - 10:47:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Noltha:
Děkuji za o. Jinak zeptám se ještě tupěji. Mám možnost sehnat starý notebook 486 s w95 nebo P120 s W98. Fungoval by pouze pro tento jednorázový účel. Pochopitelně oboje bez USB ale oboje má 1x COM. Pokud tedy zmiňovaný ovládací SW je schopen fungovat s takovýmto HW, tak pohoda. Pokud ne tak by se muselo sehnat něco výkonnějšího.
Pavel_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 12-2005
Odesláno Pondělí, 13. února 2006 - 12:07:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rakman: spíš bych šel do P120. Já jsem si pro tyto účely (transport na zababovská setkání) pořídil PentuimII-75, W98 se na tom "ještě hejbou" a na Railco (TrainController) to bohatě stačí. Jen se člověk musí smířit s delší dobou spouštění programů - ale to stejně udělám jednou za den. A není problém si demoverzi stáhnout a vyzkoušet.
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 131
Registrován: 11-2005
Odesláno Pondělí, 13. února 2006 - 14:05:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rakman:
no o SW toho moc nevím, jelikož sám jsem zatím bez kolejiště tak nic nemám, mám zkušenesti jen s jedním SW ale ten je bohužel nedostupný.
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 13. února 2006 - 17:03:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Noltha: nerozumím požadavku na dražší DCC nebo další elektroniku. Lenz ve spolupráci s PC neumí stavět vlakové cesty?
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 132
Registrován: 11-2005
Odesláno Pondělí, 13. února 2006 - 17:59:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jirka_j:
měl jsem na mysli při sestavě bet PC, asi jsem se blbě vyjádřil, dneska jsem nějak mimo,
Zdenek Valter
Neregistrovaný host
Odeslán z: 15.203.169.124
Odesláno Pondělí, 13. února 2006 - 18:52:22   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Rakman: pro Railco staci P120 + W98
Ovsem takova 486 treba jen s cernobilim diplayem, funkcnim com a paralel protem ...
super vec - da se na tom za cca 2 kKc udelat pekna Loconet centrala SW je RK DCC ;-D
Zdenek Valter
Neregistrovaný host
Odeslán z: 15.203.169.126
Odesláno Pondělí, 13. února 2006 - 18:59:28   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pochopitelne samotna centrala je k nicemu.
Je potreba mit jeste booster a pro hrani si v kolektivu ovladece.
Nejlepe FREDy ci jine Loconet ovladce.
Zdenek Valter
Neregistrovaný host
Odeslán z: 15.203.169.126
Odesláno Pondělí, 13. února 2006 - 19:17:51   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Jirka_J : Lenz a ani jakakoliv jiná centrála nic nestavi a vlakove cesty nedělá !!!
To všecho je SW v PC, který vyhodnocuje nějaký vstup buď z DCC komponent (i Centrály) či odjinud (např. vlastní čidla) Z hlediska spotřeby a náročnosti materiálu je tento nejefektivnější.

Je také důležité mít rozmyšleno

1. DCC - pro trakci (ovládání vozidel)

2. DCC - pro ovládání příslušenství ??

Zatím co v bodě 1. je jasno - potřebuji centrálu booster ovladače, pak pro 2. bod je mnoho způsobů jak získat informace pro vyhodnocení stavu a zde se vlasně ani moc nelíší od původních způsobů od ANALOGu. Zde se také dají ušetřit i značné prostředky nákupem levnějších komponent či zvolit řešení ovládané počítačem přímo. Pro takovou aplikaci není nutné nějaké dělo, ale stačí nějaká funkční šunka. Jedním z celkem již osvědčených způsobuů je MTTBUS od Víti Báni provozovaný v KŽM Brno.
Zdenek Valter
Neregistrovaný host
Odeslán z: 15.203.169.126
Odesláno Pondělí, 13. února 2006 - 19:34:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Jirka J: Ještě jednou k rozdílu mezi BM1 a LG100 pokusim se naznacit.

Predstav si:

Situace A:

sira trat-----//---LG100---/vjezdove navestidlo/---obvod stanice

vjedove navestidlo - stuj !

1. vlak jede do stanice - > zastavi na useku s LG 100
2. Vlak jede ze stanice < - zastavi na useku s LG 100 :-( musíš ošetřit výjezd vlaku (přepojením na normální provoz)

------------------------------------

Situace B:

sira trat-----//---BM1---/vjezdove navestidlo/---obvod stanice

vjedove navestidlo - stuj !

1. vlak jede do stanice - > zastavi na useku s BM1 (vyhodnotí asymetrii tyka se ho)
2. Vlak jede ze stanice < - nezastavi na useku s BM1 (vyhodnotí asymetrii netyka se ho) :-D

Pro oba pripady pripady pri volno ci vjed do dobocky musis obe zarízení premostit !

Jestli Ti to neni jeste jasne zkusim namalovat obrazky a nekdo je sem pak muze soupnout.
Radek Šindelář
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.61.102.21
Odesláno Úterý, 14. února 2006 - 09:10:01   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdenek V.: Lenz a ani jakakoliv jiná centrála nic nestavi a vlakove cesty nedělá !!!


To není tak úplně pravda. LENZ sice moc neznám, ale Intellibox a DCS100 (Digitrax) chápou cestu jakou soubor výhybek v určitém stavu a umí s ní pracovat.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace