K-report
 

Digitální ovládání kolejiště Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Modely a modelářství » Digitální ovládání kolejiště « Předcházející Další »

  Dialog Autor Příspěvky Stran Posl. příspěvek
Archive through 14.únor 2006Radek Šindelář60  14-2-06  09:10
  ClosedUzavřeno: Další dialogy již nemůžete zahájit.        

Autor Příspěvek
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 14. února 2006 - 16:31:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Už to chápu, netřeba malovat. Díky.
Zdenek Valter
Neregistrovaný host
Odeslán z: 15.203.137.72
Odesláno Čtvrtek, 16. února 2006 - 12:29:36   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Radek Šindelář: Maš k tomu nějaký podklad, resp. odkaz ?
To je zajímavá informace, ale domnívám se, že složitou logiku zvládne jedině nějaký SW.
Pokud umí pracovat s nějakými vlastnostmi centrál - tím lépe.
Honzaw
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 2-2006
Odesláno Čtvrtek, 16. února 2006 - 14:02:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dobre odpoledne vsem, po precteni hooodne diskusnich for, navodu a clanku mi stale chybi jedna vec: a to je popis s tim, co vsechno je potreba a postup jak zdigitalizovat kolejiste. Jde mi o to, zda by mohl nekdo kdo si digitalizuje/uz ma digitalni kolejiste nebo kdo je v tomhle oboru proste guru, udelat takovy navod s fotkama jak treba zdigitalizovat masinku, co vsechno je potreba koupit za soucastky jak je zapojit/spajet dohromady a co je potreba do pocitace atd atd.. pokud vite o takovem postupu tak mi prosim poslete link, protoze jsem ho asi prehledl,dekuji za jakoukoliv reakci...
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 16. února 2006 - 14:18:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No třeba já právě digitalizuju, ale jak vidíš, taky se pořád ptám. Co je třeba koupit: centrálu + ovladač (cca 10 000 Kč, v Drážďanech 300 EUR), lokodekodéry (1 000 - 1 500 Kč /kus), to pro začátek stačí, aby to jezdilo. Pokud chceš ovládat výhybky, tak i dekodér výhybek, ale to už není úplně nezbytné. Tedy já mám zkušenosti z Lenzem, nevím, jak to funguje jinde.
Honzaw
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 2-2006
Odesláno Čtvrtek, 16. února 2006 - 15:07:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

dobre, cekal jsem nejakou nehoraznou cenu, muj dalsi dotaz: jak si mam tedy vysvetlovat inzerat typu "digitalní ovládání ROCO (trafo, lokmaus(co to je?), centrála)" jaka cast z digitalniho ovladani to tedy je?
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 16. února 2006 - 16:35:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nemůžu sloužit, znám jenom Lenze ...
Pavel_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 12-2005
Odesláno Pátek, 17. února 2006 - 07:12:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Honzaw: Lokmaus od ROCA je ovladač a centrála v jednom. "Stará" myš umí 99 lokomotivních adres, kromě trafa k ní musí být ještě zesilovač. A protože v sobě obsahuje i centrálu, musí být během provozu trvale připojená - klasický ovladač (třeba LENZ) naopak můžeš odpojit, obejít kolejiště a připojit se, a vlak zatím jede v klidu dál...
Rmende
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 2-2006
Odesláno Pátek, 17. února 2006 - 07:14:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já jsem také začínal s ROCO digitálem,pro začátek to bohatě stačí.Umí to ovládat jen 4 funkce,a světla."Lokmaus" je vlastně dálkový ovladač,ale má jen dvoumístný displej,takže umí pracovat jen s 99 lokomotivami a dvoumístnými hodnotami.Ale za tu cenu to jde (dá se koupit startovací set H0 :trafo ,centrála ,Lokmaus lokomotiva s dekodérem ,3 vagony a nějaké koleje u CONRADA za 99 euro)
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 141
Registrován: 11-2005
Odesláno Pátek, 17. února 2006 - 09:17:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rmende, no já pro začátek volil Compact od Lenze, v podstatě s podobnými vlastnostmi, po rozšíření mi z něho zustane ovladač.
A jaké jsou možnosti rozšířění toho ROCO digitálu, netušíte někdo?
http://nasken-literatura.wz.cz/modely/
Rmende
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 2-2006
Odesláno Pátek, 17. února 2006 - 17:13:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Noltha:
Nějaké doplňkové moduly také Roco nabízí(viz.www.vltava2000.cz/5phobby),a vloni v létě po dlouhém slibování přišli s PC-inerface.Kamarád si ho pořídil(interface),ale ještě nezprovoznil,takže ani nevím jak to chodí.Já jsen letos přešel k Lenzu,zatím se jen seznamuji,ale vypadá daleko lepší.
Slyšel jsem ,že s Lenzem LZV 100+LH 100 lze resetovat tovární nastavení dekodéru, ale v návodu to nikde nepíšou,nemáte s tím někdo zkušenost?
Honzaw
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 2-2006
Odesláno Pátek, 17. února 2006 - 18:20:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

fajn, mam v tom zmatek a to jsem precetl jen pad odpovedi... muzete tedy nekdo sepsat seznam vseho co potrebuji k tomu abych mel digitalizovane kolejiste? schvalne zacnu:

masinky TT ......mam
koleje...........mam
napajeni........nemam cena?
atd.............


muzete prosim doplnovat seznam? jeste bych prosil o vysvetleni, o kolik a v cem je drazsi rizeni kolejiste pres pocitac... zatim dekuji

noltha: ten link na literaturu nejak nejede
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 142
Registrován: 11-2005
Odesláno Pátek, 17. února 2006 - 18:31:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Honzaw: no ten link nějak blbne ale jsou tam jen naskenované vystřihovánky z ABC

no co je potřeba to záleží na mnoha věcech. ale jako uplný základ pro digitální ovládání je třeba mít nějakou centrálu, ty jsou někdy sloučeny s ovladačem v jeden kus pokud ne tak ještě aspon jeden ovladač, potom lokomotivy musí mít v sobě instalovány dekodéry, toto je min. výbavy pro provoz kdy řídíš jen digitálem jen jízdu vlaků, a ovládáním návěstidel výhybek atd řešíš jiným systémem než je digital. To je vhodné třeba již hotová kolejiště kde se přejde jen na digitální provoz vlaku a nebo jako levnější variantu, tedy záleží kolik dáš za ovládání.
No a pokud chceš ovládat i příslušenství, tak je potřeba mít dekodéry příslušenství zde je to rozsáhlejší a je asi nejlepší obrátit se na vhodného dodavatele který by byl schopen pomoci při návrhu systému. Ale i zde platí že záleží hlavně na tom do jaké míry to chceš ovládat a potom jaký chceš mít provoz (plně automatický, poloautomaticky, nebo že si všechny cesty a všechny vlaky budeš ovládat sám).
no a v čem je dražší řízení přes počítač, no v podstatě je dražší o cenu počítače a cenu SW kterým to budeš ovládat, a ještě o pc rozhraní pokud jim centrála není vybavena v základu ( ale je i verze kdy je z pc vytvořena SW centrála, ale o tom by asi více řekl někdo jiný)
http://nasken-literatura.wz.cz/modely/
Zdenek Valter
Neregistrovaný host
Odeslán z: 15.203.169.125
Odesláno Neděle, 19. února 2006 - 22:56:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Hanzaw: Jak zdigitalizovat kolejiště ?
Na takovou otázku není jednosduchá odpověď byť to kolejiště jednoduché z hlediska prvků či obsluhy je.
Nevím jestli znáš tenhle link :

http://www.zababov.cz/index.php?id=595

Ten Ti napoví jak jsou lokomotivy uvnitř zapojené. Ovšem není to pochopitelně univerzální návod s obrázky.
Zdenek Valter
Neregistrovaný host
Odeslán z: 15.203.137.74
Odesláno Středa, 22. února 2006 - 13:27:53   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Honzaw: Podívej se také na stránky Víti Báňi:

http://www.volny.cz/mtbbus/

Kde je asi nejpřehledněji vysvětleno jak DCC funuje.
Libor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 2-2006
Odesláno Pátek, 24. února 2006 - 06:24:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

> ale je i verze kdy je z pc vytvořena SW centrála...

Například http://www.der-moba.de/index.php/Digitalprojekt
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2096
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 12. března 2006 - 15:05:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdar,

jakožto malé sci-fi si tak lehce v hlavě a v CADu rozpracovávám myšlenku zahradní železnice (ehm úzkorozchodné tramvaje) v měřítku 1:16 (kolejivo LGB přibližně odpovídá rozchodu 760mm v tomto měřítku). Z výše uvedených odkazů a různě na internetu jsem ledacos vykopal a pochopil, ale zůstává pár otazníků :
- existuje lokomotivní dekodér, který by jako výstup neměl regulaci motoru, ale (třeba) nějaké logické výstupy na relátka? Případně dekodér, který "chápe", že výstup 0A neznamená stop, ale výběh, a pro brzdu začne dělat EDB nebo protiproud? Jde o to, že když dám motory modelově - tlapově tak při odpojení motorů furt jedu; tedy potřebuju přepínat mezi jízdou a EDB a při nízké rychlosti (proudu) tam vrazit mechanickou brzdu (špalky pověšené na elektromagnetu). Klasický šnekový převod mi moc nechutná z principu, zato místa na relátka a odporníky je dost a bylo by to fajně modelové jak by se z odporů hulilo :-)
- pokud bych šel do "klasického" šnekového pohonu je třeba mít motory dimenzované na Umax v napájení (třeba 26V z LENZ LV-200), nebo to "lokdekoder" mění na nižší (třeba 12V)? Tj. reguluje to jen I nebo U/I???
Pavel_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 12-2005
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 07:10:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenki:
Existují funkční dekodéry (např. Lenz LX100F - má čtyři funkční výstupy) a tím by relátka spínat určitě šla.
Druhá část otázky - nevím, ale myslím si, že neexistují, protože jednou z předností dekodérů (alespoň pro běžné uživatele) je možnost nastavení rozjezdového a brzdicího zrychlení.
Dimenzování motorů: dekodér řídí motor pomocí pulsně šířkové modulace, tedy pouští do něj plné napětí.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2097
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 07:45:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak jsem si přečetl něco na téma Funktionsdecoder - spínat tím relátka jdou, ale v závislosti na funkčních tlačítkách, ne v závislosti na ovladači jízdy...
Pavel_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 12-2005
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 12:16:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenki: jo, to mi po ránu nedoklaplo
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4758
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 13:56:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

a co použít funkční tlačítka na ovládání jízdy/brzdy? ale asi by to chtělo něco hodně kanálovitýho......
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4759
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 13:58:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

a nebo udělat totální šílenost: dej tam zrychlovač, jeho motůrek budeš ovládat ovladačem jízdy a zbytek fčníma tlačítkama
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2098
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 14:25:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zrychlovač ani ne... spíš mě napadl nějaký A/D převodník. Libovolným odpůrkem nasimuluju motor, a proud (nebo vyhlazené efektivní napětí) na motoru převést na logické signály. Existujou nějaké šváby co takhle dělají ty různé rozsvěcující se LEDky na kazeťáku, tak místo těch LEDek tam navěšet relátka...
Další varianta se vy**** na digitál a použít funkční trolej. Trolej / jedna z kolejí by bylo trvalé napájení 24V (trolej furt plus, mínus by si to "načuchalo" v L nebo P koleji podle čehož by byl směr jízdy), ve zbylé koleji by bylo řídící napětí, které by určovalo, co se má zařadit. Blbé je, že při delší a/nebo zašpiněné štrece by se to řídící napětí zmenšovalo a při odskoku lyry by se třeba úplně přerušilo a relátky by se z toho mohly osypat, takže ten digitál vypadá nakonec nejrozumněji... přece jen bych rád zachoval určitou kompatibilitu a navíc ne všechna vozidla musí tu lyru nutně mít (třeba parní vozy z dráhy Polská Ostrava - Hrušov).
U37002
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 122
Registrován: 11-2002
Odesláno Úterý, 28. března 2006 - 20:44:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Trochu odbočím - není mezi přítomnými někdo přes programování? potřebuji lehce změnit program dálkového ovládání lokomotivy, a ten zase narvat do procesorů. výpis programu mám od výrobce ( bohužel ten zase pro změnu nemá programátora). Děkuji, Čermák.
www.sweb.cz/U37.002
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 29. března 2006 - 07:54:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nemáte už někdo zkušenosti s moduly BM1,2 a 3 od Lenze?
Gor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 344
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 04. dubna 2006 - 20:08:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

U37002: Co je to za procesor a jakym jazykem je to psany(Assembler, C, neco uplne jinyho?)
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1576
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 05. dubna 2006 - 14:42:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenki, trochu jsem nad tím tvým "problémem" popřemýšlel a napadlo mě poněkud jiné a pro dráhovou modelařinu mírně nezvyklé řešení - tahat přímo kontrolér/spínat odpory servama via Radio Control... Asi by to bylo poněkud náročnější na vybastlení (a cenu, ony malý serva nejsou moc laciná záležitost), ale v mierke 1:16 by se to ztratilo. U přijímače navíc odpadají baterky a anténa se dá "schovat" do konstrukce pantecu/lyry/bidla, krom toho by celé ovládání bylo velice walk-around a tedy user-friendly.
...celý tendle kultůra je jenom pro hujery...
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1856
Registrován: 7-2003
Odesláno Středa, 05. dubna 2006 - 15:05:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

to uz je lepsi napajet to z obou koleji a na napajeci napeti prihodit i ovladaci signaly. Nekde uz sem to videl v provozu, tusim u nejakych antennich rotatoru, ktery byly napajeny i ovladany jednim kabelem .
S trpělivostí učitele zvláštní školy dojdeš nejdál .
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4856
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 06. dubna 2006 - 18:53:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

a nějakej odkaz na schéma by nebyl? myslim napájení v kolejnicích + přenos ovládání.
dík
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1860
Registrován: 7-2003
Odesláno Čtvrtek, 06. dubna 2006 - 19:55:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

podivam se, nekde sem to na netu potkal.
S trpělivostí učitele zvláštní školy dojdeš nejdál .
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 10. dubna 2006 - 11:23:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jde připojit digitální dekodér i na staré mašinky, mám jich docela dost a chtěl bych se zdigitalizovat, ale zaslechl jsem, že můžou být problémy řídit digitálem staré motory, že to nebude předpisově zrychlovat a zpomalovat.
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 66
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 12. dubna 2006 - 18:59:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Moje zkušenost je (TT), že záleží na konkrétním motoru. Třeba bobina jezdí skvěle, BR 110 vůbec.
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 12. dubna 2006 - 19:07:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nemáte někdo TrainController v. 4.7? Nevíte, jaké jiné programy umí centrálu LZV100 od Lenze?
Pavel_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 13. dubna 2006 - 07:15:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

LZV100 (samozřejmě s LI101F nebo USB Interface) "umí" třeba Railware (www.railware.com). Ale zkušenosti s ním mám špatné - dost odlišná filosofie, manuály nic moc, na maily neodpovídají,...
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 68
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 13. dubna 2006 - 07:57:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, dávat 250 EUR za Traincontroller se mi moc nechce. Takhle kdyby to šlo koupit s někým napůl ...
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 75
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 26. června 2006 - 07:32:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V únoru tady nějaká dobrá duše vypustila zprávu, že Marathon vyvíjí dekodér pro návěstidla. Je červen a zatím jsem u nich na stránkách nic neobjevil. Lenz si z nás asi dělá legraci, nabízí moduly BM2 a BM3, ale kdekoliv jsem se ptal, nikde je nemají a ani nevědí o tom, že by to měl Lenz na skladě ...
Jirkak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 17. července 2006 - 16:32:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdravím Vás železniční modeláři, jsem také jeden z vás. Chci si zapojit a ovládat své kolejiště H0 pomocí digitálních komponentů od Lenze. Šetřil jsem a nyní jdu do toho. Základní komponenty od Lenze mi jsou jasné (moduly BM2,BM3 také "nikdo nemá"). Kolejiště mám koncipováno jako jeden okruh se třemi stanicemi a jedné skryté (celkem 50 m trati). Chci jej ovládat výhradně pomocí PC (asi program RailRoad...). Pro ovládání výměn použiji dekodéry LS100 se zpětnou vazbou, pro úseky ve stanicích a jejich vjezdech, tzn. před návěstidly budou v kolejích právě BM1 moduly, aby každá lokomotiva vybavená GOLD dekodérem u nich na "stůj" zastavila. Jinak nevím přesně, jak ošetřit to skryté nádraží, aby vlaky zastavily v přesně vymezených úsecích... Asi na to půjdu opět přes LS100, které budou "natvrdo" odpojovat úseky před výměnami a vlak tak zastaví bez zpomalení. Cena celku až tak nehraje roli spíše jako fakt, abych pro začátek nenakoupil nic zbytečně... Velmi děkuji za případné rady, drobné poznámky i praktické možnosti. Pozdravuji z Hradce Králové...
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 310
Registrován: 11-2005


Odesláno Středa, 19. července 2006 - 23:13:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

k těm modulům BM2, BM3
jsou a jsou i k objednáni u Marathon model, ale zatím nejsou na jejich internetovém obchodu, ale určitě se lze domluvit přes e-mail
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 77
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 20. července 2006 - 09:22:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

JirkaK: a jak bude zajištěna vazba BM1/návěstidlo? To mi totiž není jasné, jak zajistit, aby při zařazení BM1 zároveň návěstidlo signalizovalo stůj.
Jirkak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 24. července 2006 - 20:19:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, BM1 je potřeba "zkratovat" a to může zajistit třeba jeden pár kontaktů relé a ten druhý pár sepne na návěstidle "volno". Toť cesta digitál/analog. Jinak bych modul BM1 ovládal jednotkou LS100 či LS150 pomocí PC...
Jirkak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 24. července 2006 - 20:24:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jinak ohledně ovládání kolejiště H0 půjdu jinou cestou, než pomocí modulů BM1... Dá to potom sice práci vyladit software (asi RailRoad...), ale výsledek bude poskytovat mnohé rezervy do budoucna ohledně pestrosti provozu...
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 25. července 2006 - 07:57:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já se snažím najít čistě digitální řešení, modul od Marathonu ale obsahuje (ačkoliv to v návodu není uvedeno) výstup na relé, kterým se BM1 vyřadí/zařadí v závislosti na poloze návěstidla, možná to je cesta. Jen nevím, jak se s návěstní soustavou ČSD popere Traincontroller ... A taky jak se zajistí vazby mezi návěstidly, aby na vjezdu svítila výstraha v případě, že odjezd bude na stůj.
Jirkak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 02. srpna 2006 - 19:59:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na tyto myšlenkové pochody a dedukce ti mohu poradit vlastní postupy - zkoušej, zkoušej, zkoušej...Ne nějakými drastickými metodami, ale když na něco přijdeš sám, tak si to budeš dobře pamatovat
Jirkak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 02. srpna 2006 - 20:06:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dotaz: potřebuji osadit lokomotivu T 6791006 (Sergej - CSD) od firmy ROCO (výr. číslo 63398) zvukovým dekodérem. Sám to dělat raději nebudu a prý je na to potřeba náhradní ozvučnice, kterou nabízí fy ROCO. Nevím však přesné výrobní číslo tohoto dílu. Poraďte či řekněte, kdo by mi mohl tohoto Sergeje "digitálně" ozvučit. Děkuji
Jirka Kejzar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.99.180.62
Odesláno Čtvrtek, 03. srpna 2006 - 21:16:23   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Lze jednoduché kolejiště, dvě stanice 12 vyhybek čtyři soupravy ovládat PIKO DIGI 1. Jaké umí dekodéry v lokomotivách. Neví to někdo. Díky Jirka Kejzar
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 88
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 04. srpna 2006 - 07:33:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

JirkaK: zkoušet, zkoušet ... Jednak není moc času, jednak to leze do peněz, koupíš nějaké udělátko a pak zjistíš, že to je k ničemu. Proto se snažím získat zkušenosti od jiných, abych si toto ušetřil.
Jirkak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 04. srpna 2006 - 19:25:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

jirka j:tak mi promiň, nemyslel jsem to zle, mám zase takové zkušenosti, že všude je spousta návrhů, pokynů, schemátek, rad a všeho dost. ale mnohé z toho nefunguje či je to teprve polotovar, já třeba ohledně analogové elektroniky či TTL jsem se naučil sám pouze základy, principy a zbytek si zkouším a teprve, když to nejde, tak se někoho zeptám. Tady mám jedno pravidlo: to, co jsem vytvořil, když funguje i dlohodobě, tak se v tom dál nevrtám a dobře si to pamatuji i do budoucna. To je jenom několik slov z mé vlastní praxe. Měj se a ať na to přijdeš sám. O to větší budeš mít radost.
Zdenek Valter
Neregistrovaný host
Odeslán z: 15.203.169.125
Odesláno Neděle, 13. srpna 2006 - 21:39:26   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jirka Kejzar: No rekl bych ze tezko. Piko DIGI 1 je jednoduchy set pro zacatecniky. Ne, ze by to neslo z principu umimi vsechny DCC dekodery, ale rukama to neuridis a nekam na logiku to nepripojis. Pro to bys potreboval Piko Digi PowerBox coz je Intelibox od Uhlenbrocka v barvach PIKO. Je tky cca o 100 eur levnejsi, nez samotny IBX.
Zdenek Valter
Neregistrovaný host
Odeslán z: 15.203.169.125
Odesláno Neděle, 13. srpna 2006 - 21:53:35   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jirkak: Ozvuceni masiny neni ani tak otazkou pripojeni zvukoveho dekoderu, ale spise vhodneho umisteni reproduktoru, tak aby mel poradnou ozvucnici. S puvodni malou peckou to hraje jako septatko. Inspiroval jsi me, mam totiz Sergeje kolegy ze Zababova na prezuti a s puvodni kapsou k reproduktoru hraje opravdu mizerne. To ze ma ROCO dil jako ozvucnici jsem nevedel. Dalsi kolega ma original takze to ocihnu a poslu nejake info. Mimochodem co mas za zvukac ? Zrejme ESU ze ?
Jirkak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 31. srpna 2006 - 10:33:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

o výběru typu dekodéru do Sergeje jsem zatím neuvažoval,stejně musím ty lokomotivy napřed otevřít a podívat se na místě, uvidíme...
Zdenek Valter
Neregistrovaný host
Odeslán z: 15.203.137.72
Odesláno Pondělí, 13. listopadu 2006 - 21:59:28   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takže dobrá zpráva - sergeje má už i Dietz (Uhlenbrock)

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace