K-report
 

Archive through 19.březen 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » BRNO přestavba žel. uzlu a nové nádraží » Archive through 19.březen 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Hýsek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 2-2006
Odesláno Čtvrtek, 09. února 2006 - 11:47:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rekonstrukce nádraží by byla omylem
Rovnost, 9.2.2006, autor: Milan Záhorský, dopravní inženýr a urbanista

Polemika

Představte si, že máte starou škodovku a chcete mít nové auto. Jeho renovace vás přijde na více peněz, než koupě nového komfortního auta. Auto bude jak nové, ale i tak bude beznadějně morálně zastaralé. Přesně to by se stalo s přestavbou brněnského hlavního železničního nádraží na stávajícím místě.
Od roku 1955 se zabývám touto problematikou. Zpracováním mnoha variant již v padesátých letech se prokázalo, že není rozdílu ve stavebních nákladech mezi rekonstrukcí stávajícího nádraží a výstavbou v odsunuté poloze.
Je tady však jedno velké "ale". Přestavba provozovaného nádraží, jehož provoz nemůže být přerušen, velmi podstatně zdraží tuto přestavbu. Stejně tak v případě, že by se nádraží mělo přesunout na Nové sady, jak navrhuje Strana zelených. Jedná se o takzvanou přisunutou polohu, která byla již detailními projekty v minulosti prověřována.
Poznali jsme při stavbě druhého podchodu pod nádražím, takzvaného příjezdového v roce 1959, a pak při výstavbě velkého podchodu budovaného v osmdesátých letech, jaké komplikace výstavba za plného provozu přináší. Všechny nutné provizorní kolejové změny, výhybky, zabezpečení, přeložky trakčního vedení při postupných výlukách všech kolejí tuto akci velmi zkomplikovaly a výrazně prodražily.
Nové nádraží v odsunuté poloze je výstavbou prakticky na zelené louce. Tento prostor tam zůstal nezastavěný proto, že železniční bariéra s malými mostními otvory tvořila překážku rozvoje města na jih. Prakticky celá železniční síť vznikla v devatenáctém století, kdy jsme ještě nic netušili o vynálezu automobilu a o tramvajové dopravě.
Dlouhá léta přetrvávala v Brně iluze, že ponecháním nádraží na stávajícím místě ušetříme peníze. Každý by si měl ale uvědomit, že přestavba sto šedesát let starých zařízení a jejich technické zlepšení je ve skutečnosti úplnou novostavbou, tak jako v jiné poloze, například v poloze odsunuté.
Celý jižní okraj jižního historického jádra města a malého okruhu by se stal na deset let jedním velkým staveništěm, který by komplikoval a obtěžoval život města.
Hýsek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 2-2006
Odesláno Čtvrtek, 09. února 2006 - 11:50:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ARJ, můžete se, prosím, s těmito dotazy obrátit na informační kancelář Europointu? Já za to skutečně nejsem placen. :-)
Koe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Čtvrtek, 09. února 2006 - 12:17:58   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dopravní inženýr a urbanista trochu ujel - aneb každé přirovnání trochu kulhá a toto přirovnání kulhá zvláště.
Nevyplatí-li se podle něj oprava nádraží, proč by se vyplatila oprava kteréhokoliv existujícího domu či komunikace? Proč by se hroutící domy měly nahrazovat novostavbami na témže místě? Proč nepostavit celé Brno někde jinde a tohle nevýhodné nechat spadnout? Pan Záhorský je sice emotivní, ale inženýrem je asi omylem.
Dj_tisíc_sluncí
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 157
Registrován: 7-2005
Odesláno Čtvrtek, 09. února 2006 - 12:28:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hýsek & Milan Záhorský - výbornej inženýrskej přístup. V článku nevidím jediné číslo, jediný "fakt" (kromě letopočtů 1955 a 1959 ). Zato spoustu přirovnání a emotivních výkřiků.
...dnes večer v Klubu 19 na Kladně...
Ruprt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 118
Registrován: 10-2005
Odesláno Čtvrtek, 09. února 2006 - 12:33:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Proč nepostavit celé Brno někde jinde a tohle nevýhodné nechat spadnout?"

Ano, problém odsunu nádraží v kostce. Na zelené louce (!) se bude stavět, protože se tam bude stavět líp. Tak sláva.
Proč to jde v Drážďanech a v Brně ne?
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Čtvrtek, 09. února 2006 - 12:36:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nebyl ten velký podchod z 80. let minulého století míněn hlavně jako protiatomový kryt?
Dan_od_mun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 199
Registrován: 6-2005
Odesláno Čtvrtek, 09. února 2006 - 13:12:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hezký den všem diskutujícím,
původně jsem chtěl shrnout reakce do jedné velké, ale vše již bylo řečeno v archivech.
k dotazu Arj - valná většina odpovědí je ve studii Drees&Sommer AG v záložce "Proč přestavovat ŽUB" na www.europointbrno.cz .
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 462
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 09. února 2006 - 13:37:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dane, at delam co delam, vidim tam nasledujicich 10 "duvodu":

1. Brno se napojením na evropské multimodální koridory stane významným mezinárodním železničním uzlem.
2. Vznikne nové a moderní nádraží s prostorovými i technickými parametry, které obstojí i v budoucnosti.
3. Rozsah ploch zabíraných zařízeními dráhy v centrální oblasti města bude výrazně snížen.
4. Zjednodušení železničního uzlu sníží negativní dopady dopravy na životní prostředí v centrální oblasti města.
5. Nové nádraží bude komfortně obslouženo nejen tramvajemi, ale také autobusy, trolejbusy a nabídne dostatek parkovacích míst.
6. Nové odstavné nádraží na jihozápad od řeky Svratky nabídne dostatek ploch pro údržbu a čištění vlakových souprav.
7. Jižní část Brna se stane významnou rozvojovou zónou 21. století.
8. Uvolněné plochy budou využity pro rozvoj města – jak pro výstavbu, tak pro výsadbu zeleně a rekreaci, umožní realizaci biokoridoru kolem řeky Svratky.
9. Dojde k celkové revitalizaci městských částí Komárov a Horní Heršpice.
10. Vzniknou nové rekreační a odpočinkové zóny v parku na uvolněných plochách železničních tratí.


Duvody 2,3,4 a 6 jsou urcitym "zeleznicnim" zduvodnenim, ac ne uplne presvedcivym - ale chapu, je to urceno pro sirokou verejnost.

Ale odpoved na moje "jedenactkarske" dotazy (jaka bude tratova rychlost, budou tam nejake snizene rychlosti, o kolik se zkrati jizdni doba) tam fakt nikde nevidim.
Dan_od_mun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 200
Registrován: 6-2005
Odesláno Čtvrtek, 09. února 2006 - 13:42:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj, na levé straně v záložce "Proč přestavovat ŽUB" je podzáložka "Komplexní zpráva o přestavbě ŽUB" a v ní soubory studie Drees+Sommer
1714
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 895
Registrován: 6-2004
Odesláno Čtvrtek, 09. února 2006 - 13:47:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A má fakt taková megalománská stavba význam s ohledem na to, že vlaky skoro nikdo nejezdí, kraje chtějí přispívat míň a míň, všichni vsázejí na autobusy apod. Není to tedy fakt moc zbytečné kvůli pár rychlíkům?
Kačeny s budníky, toť opravdová lahůdka pro
šalinové fajnšmekry.:-)
====================================
Peslg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 141
Registrován: 3-2005
Odesláno Čtvrtek, 09. února 2006 - 17:30:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ve studii Drees&Sommer AG

Konzultační firmy do svých zpráv a auditů napíšou cokoliv si zakázník objedná a za velké peníze zaplatí.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 274
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 09. února 2006 - 17:53:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevíte nekdo,kde je popsaná zamýslená trasa VRT pres Brno ze zamýsleného presunuteho nádrazí smerem na Havl. Brod??
DEKUJI predem.
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 517
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 09. února 2006 - 18:26:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Add Hýsek - Za plného provozu se rekonstruovala minimálně tato nádraží: Děčín hl.n., Ostrava-Svinov, nyní začíná Ústí nad Labem hl.n.
Zvláště Ústí je velmi podobné - nahoře, okolo žádné místo, téměř bez přístupu po silnici. Takže opakuji - proč by to nemělo jít v Brně - teda pokud by se chtělo?
freddie
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.103.134
Odesláno Čtvrtek, 09. února 2006 - 18:52:57   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ZZZ, zkuste www.kr-jihomoravsky.cz/koncep/13/
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 475
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 10. února 2006 - 13:47:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak jsem si zpravu Drees & Sommer prosel. Z hlediska zeleznicniho provozu (i MHD a IAD) jsou podstatne veci zrejme v casti II. Rikam zrejme, protoze odpovedi na svoje otazky z 9.2., cas 9:16 jsem tam moc nenasel.

Co jsem tam ovsem nasel je hodnoceni obou hlavnich variant (str. 24+25). Napojeni trati Pha-Brno-Viden ma v obou stejne hodnoceni. Presunute nadrazi ma lepsi napojeni ve smeru Chrlice a vyrazne lepsi ve smeru Slapanice [zst Slapanice ovsem ani na jedne souvisejici mapce neni]. Daleko vetsi rozdil je ovsem v ukazateli "nakladni prutah" - a to ve prospech soucasneho stavu. Vykonnost uzlu je v obou variantach stejna a to vysoka. Z hlediska stavebne technicke narocnosti je jedinou drahou stavbou pri rekonstrukci rozsireni naspu, naopak nektere jine stavby nejsou pri rekonstrukci potreba.

Takze podstatna je veta pod srovnavaci tabulkou na strane 28: Je vsak treba pripomenout, ze na tomto miste jsou hodnotici kriteria zobrazena jako stejne zavazna. V celkovem hodnoceni a srovnani variant vsak posuzovatel jeste provedl vazeni kriterii.

V otazce spojeni z mesta na nadrazi je na str. 30, odst. 7.1: U nadrazi v odsunute poloze zustava nevyhoda, ze ... lezi dale od centra. Proto se musi zlepsit spojeni. Existuje pro to jiz nekolik variant ... A/nova tramvajova trat smer jih, B/automaticke mini-metro, C/podzemni tramvajovy diametr, D/zeleznicni diametr a dale popsany jejich vyhody a nevyhody (pro A a B prestupy, pro C a D cena. Cena B je uvadena jako "vyhoda", protoze je nizsi nez pro C). Vyhody jsou srovnanim mezi jednotlivymi variantami reseni, nikoliv vyhodami proti stavu roku 2005.

Dale mi unika, jak se odstrani priznany fakt, ze stavajici drazni teleso je barierou, oddelujici jizni cast od centra. Bud bude viadukt po prevedeni provozu zbouran nebo budou vybourany pruchody/prujezdy (kolik to bude stat?) nebo tam ta bariera zustane uplne stejne.

Budu rad, kdyz mi nekdo znaly vysvetli. A pokud je ve veci "profesionalem", uz prosim ne odkazem, ze je to ve zprave - je to trochu nezdvorile. Jedine snad, ze je to ve Zprave na strane te a te, x-ty odstavec.
Dan_od_mun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 201
Registrován: 6-2005
Odesláno Pátek, 10. února 2006 - 15:20:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj, rozumím Vám. Protože celá řada věcí, o kterých se nyní hovoří byla již diskutována a jsou v archivech, nechtěl jsem je opakovat. Řada věcí je na webu a drees&sommer je obsáhlá. Před časem jsem psal, a pořád na tom trvám, že jsem tady za "občana". ( je mi lhostejné, jaké budou reakce )

K drážnímu tělesu - vítězná studie na řešení prostor v blízkosti současného nádraží a Nových Sadů ( architekti Hrůša+Pelčák ) řeší viadukt zbavený náspu a přístaveb v širokém pásu parku, horní úroveň slouží pěším a cyklistům.

Jinak zvu do Informační kanceláře EUROPOINT BRNO, v budově brněnského hlavního nádraží, nebo odkazuji na www.europointbrno.cz , info@zeleznicni-uzel-brno.cz
Zghk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 176
Registrován: 7-2002
Odesláno Pátek, 10. února 2006 - 21:54:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Arj tusim 458:
Zrychleni pres nove nadrazi je v radech jednotek minut, maximalni rychlost je hygieniky omezena na tusim 60.

Ad Dress and Sommer
Co jsem slysel, tak z jejich studie zrovna velke nadseni neni. Ale cist ji nemam sil:-))
Ojin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 12. února 2006 - 23:03:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Odsun:
nebo jinak: jsem např. z vyškova, jezdím na SŠ na Pionýrskou a jedu do školy po přestupu vlakem šalinou. nepřestupuji 0x (nulakrát) jako doposud, ale jedenkrát což jsou 3 minuty čekání na tu moji šalinu po přestupu + 3 minuty na cestu na víc (dvě stanice z nového nádru), tedy celkem 6 minut a to samé na zpět, tedy 12 minut. a dejme tomu, že jsem minutu (opět dvakrát, tedy i při cestě zpět) ušetřil ve vlaku díky opraveným tratím (což by btw bylo i při přestavbě ŽUB s nádražím v centru). po započítání tedy denně utratím 10 minut času navíc,


Tohle nebyl zrovna argument pro současnou polohu a jenom potvrzuje, že Odsun toho o odsunu moc neví: Trasa od Šlapanic k novému nádraží bude asi o 4-5 km kratší než ke starému, protože vlaky už nebudou muset objíždět Komárov, takže se ušetří víc než jedna minuta. A rychlíky od Vyškova určitě budou jezdit přes Šlapanice, když to bude o pár kilometrů kratší.

A pokud budou k nádraží jezdit aspoň 3 linky, tak jedna z nich bude určitě jezdit do Řečkovic. Protože když už ta šalina pojede od nového nádru na sever, tak je mnohem logičtější, že na ten sever bude pokračovat, než že se otočí a pojede na JV do Starého Lískovce. A dvě šaliny na tu stranu jezdí už teďka - z Lesné a z KrPole a ty obsluhují Zvonařku a Komárov. Takže aby zajistily ještě navíc obsluhu nového nádraží, bude jich muset být rozhodně víc než dvě.
AA
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.99.132.199
Odesláno Pondělí, 13. února 2006 - 10:41:20   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ČTK:

Rada města Třebíče na svém posledním zasedání schválila návrh koncepce Dopravní komise města, která rozhodla o odsunu žst. Třebíč na jižní okraj města. Konečně tedy vyjasnila využití území, které zůstavalo prázdné mezi obchodně-zábavním komplexem FMZ, průmyslovou zónou Hrotovická-Čihadla a obcí Střítež. Radní se nebojí možného odlivu cestujících. Místostarosta Číhal se vyjádřil: "Inspirovali jsme se velmi úspěšným projektem odsunu brněnského hlavního nádraží. I v našem případě přesun důležitého dopravního uzlu zapříčiní samovolný vznik dopravní infrastruktury v ose centrum města - Horka-Domky - Střítež, nemáme tedy strach, že by cestující začali více používat např. osobní automobilovou dopravu. V plánu je posílení jedné či dvou linek MAD, případně zavedení dříve chystané trolejbusové dopravy. Důležitá je pro nás možnost získat peníze z EU, díky kterým si můžeme dovolit postavit zcela novou čtvrť v okolí obce Střítež." Za ním stojící starosta Mašek doplnil:"Předpokládáme, že díky nucenému pohybu cestujících po Znojemské ulici vznikne v okolo stojících domech spousta kavárniček, hospod, obchodů, restaurací a střihacích salónů pro psy. To nebude mít samozřejmě s obytnou funkcí nic společného, a tak počítáme s výstavbou holobytů v opuštěném areálu továrny BOPO v Borovině."
AA
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.99.132.199
Odesláno Pondělí, 13. února 2006 - 10:42:12   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Z důvodu výstavby nového nádraží vznikne nová dvojkolejná přeložka Krahulov - Kracovice -
Třebíč-Střítež hl.n. - Kožichovice - Vladislav.
Sportovní letiště Třebíč budoucí trať překoná pomocí tunelu. Díky tomuto opatření bude moci být prodloužena vzletová a přistávací dráha pro středně velká dopravní letadla.
Z oblastí snů a vizi se tedy konečně dostává i projekt přímého spojení Znojma s Třebíčí a Jihlavou. Nová trať z Jaroměřic nad Rokytnou přes Slavické sedlo bude zaústěna do východního zhlaví přeloženého nádraží. Konečně zde tedy vyroste uzel transkrajských koridorů.
Otázka zůstává, co ze stávající tratí. Řešení jsou dvě. Podle p.Nechvátala z městského úřadu je v plánu ponechání trati pro nákladní průtah, nebo její snesení v úseku Vladislav - Třebíč a ponechání části dopravy, tzv."minimetra" mezi stanicemi Třebíč - Třebíč-Borovina.
Tento přesun však zřejmě nebude posledním. Heslo "Nové ulice, bulváry a obchody" inspirovalo mnohé. Podobné plány mají v Moravských Budějovicích, Jemnici a Náměšti nad Oslavou. Zde však záměr pravděpodobně zkomplikuje kolize z přistávací drahou vojenského letiště.
Odsun_nádraží
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 13. února 2006 - 11:29:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

dam_od_můn: rád bych využil vaší opětovné přitomnosti a připomněl vám, že jste mi doposud nezodpověděl lúplně celou otázku, kterou jsem vám tady v lednu položil. takže PROSÍM!
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 519
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 13. února 2006 - 21:39:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Add Dan od mun - stránka Europointbrno - efektní, ale když si člověk pročte třeba příspěvky, kde naprosto všichni jsou pro přesun, tak tím končím, protože tomu by nevěřili ani komunisti
Odsun_nádraží
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 83
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 14. února 2006 - 01:15:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mzitka: je to ještě horší, to je propaganda alá komnunismus za peníze všech Brňanů. Ať už je jejich názor na ŽUB a polohu nádraží zcela libovolný. ODSunovači na radnici jsou holt duší komouši (a spousta z nich bývalí členové KSČ).
Peslg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 144
Registrován: 3-2005
Odesláno Úterý, 14. února 2006 - 02:10:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

AA:

Předpokládáme, že díky nucenému pohybu cestujících po Znojemské ulici vznikne v okolo stojících domech spousta kavárniček, hospod, obchodů, restaurací a střihacích salónů pro psy.

Ale teď vážně: naši páni v Praze (ODS+ČSSD) chtějí poblíž letiště vybudovat další nákupní zónu (Dlouhá Míle) a protože jich už je kolem Prahy spousty, tak aby tam dostali nakupující směrem z centra, tak chtějí prodloužit metro A (letiště je jen záminka - byl jsem osobně na tiskovce, kde řekli, že jim jde o Dlouhou Míli a o zbývající úsek ať se klidně stará letiště) a zároveň všechny vlaky a busy přijíždející od severozápadu (Kladno, Slaný, Chomutov) tam ukončit, aby si cestující mohli při přestupu na (klikaté) metro nakoupit.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 485
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 14. února 2006 - 09:46:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Peslgu, no konecne rozumne zduvodneni pro trasovani metra. A jejich vlastni obcane-volici at si uziji zvyseneho autoprovozu, vyvolaneho nucenym prestupem pro tu socku, ktera se ho bude muset zucastnovat.
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 8-2003
Odesláno Středa, 15. února 2006 - 20:43:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdar všem
Dlouho jsem Vám tady do toho nerýpnul. Ale něco mě trklo a divím se, že pár lidí v Brně to ještě nepředneslo svému vedení. Není nutné Tesco bourat. Proč z něj rovnou neudělat součást nádraží, prostě nemůže být problém aby po některých jeho částech rovnou vedla nástupiště. Odhaduju přestavbu na +-1mld Kč. Nádraží sice zůstane v oblouku, ale dostatečného poloměru, aby bylo vidět z jednoho konce na druhý. Proč ne, parkovat se dá taky pod nástupišti v přízemí. Proč v Praze bude přebudovávaný hlavák na obchodní centrum s nádražím ? Dresdern byl opravdu pár let rekonstrukce hnus, ale teď je alespoň ta nová hala + ten nový areál z jedné strany high-tech, ta druhá ještě chybí. Přiznávám, že jsem tam posledních asi 5 let častěji jak v Brně. Pro příklad, 2 patra obchodů, restaurací jsou ještě v Lipsku, jinak dokonalé splynutí obchodní zóny a kolejí (to už snad ani není nádraží, ale obchoďák s kolejema navíc je v Regenburgu, Köln nad Rýnem, technologicky zajímavé řešení dálkové dopravy je Frankfurt letiště, krásné nádraží v centru je Frankfurt Hbf. Tak si vyberte. Osobně poloha hlavního nádraží v Praze je snad horší z hlediska dostupnosti centra, přestupů atd (zatím se to motá s Masaryčkou, alespoň v národní rychlíkové dopravě), než v Brně. Jen ta vzdálenost od centra, od tramvají, konec konců vemte stopky a dojděte z 4-7 nástupiště na hlaváku k metru a od 5 perónu k tramvaji v Brně a myslím šalinu před nádražím a ne na Nových sadech.
Ruprt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 123
Registrován: 10-2005
Odesláno Čtvrtek, 16. února 2006 - 10:37:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arakain: Jenom by mezi salámama a chlastem byly závory, aby mohlo bezpečně projet Pendolíno:-)
Ne, vážně by zapojení budovy Teska do nádraží nebylo od věci. S příkladem Drážďan tu moc nepochodíš, místní odsunovači to úplně ignorují, stejně jako Berlín Hbf (novostavba de facto v polích).
Dan od MuN: Pokud by Vám to nevadilo, taky bych chtěl znát náklady a zdroje financování odsunu těch autobusových dílen (či co to je), jak chce vědět Odsun.
Hýsek tady tvrdil, že se intenzivně uvažuje o zdvojkolejnění trati Brno - Přerov, počítá projekt odsunutého nádraží s touto eventualitou, resp. je už zahrnuta v nákladech? Nevíte o tom něco bližšího (odkaz atp.), Hýsek nedokázal odpovědět.
Ojin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 16. února 2006 - 13:57:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale pokud by se zdvojkolejňovala trať na Přerov, tak pravděpodobně až od Blažovic, protože z Brna(zatím z Černovic:/) je dvojkolejka a úsek Brno-Holubice bude kratší přes Šlapanice. Pokud by se rekonstruovala trať přes Sokolnice, tak spíš pro místní dopravu v souvislosti s SJKD, napojení této tratě do nového nádru přes Masnou burzu má být jednokolejné.
Dan_od_mun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 203
Registrován: 6-2005
Odesláno Čtvrtek, 16. února 2006 - 16:47:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ruprte, hezký den. Po slovech nicku Odsun.. jsem se o náklady a zdroje přesunutí provozu autobusových dílen nezajímal. Vznesu dotaz, odpověď sdělím.
Ojin další Váš dotaz zodpověděl přesně. Jihomoravský kraj prezentoval jako priority vedle terminálů IDS v rámci přestavby ŽUB (Židenice, Černovice, hlavní nádraží, Vídeňská)mimo přestavbu uzlu modernizaci trati Brno-Přerov. Využití historické "vlárské" trati po Blažovice s kratším novým úsekem se zastávkou letiště Tuřany. Pro směr Veselí nad Moravou by se potom využívala trať historické "Přerovky" po novou spojku Zbýšov-Slavkov. K nalezení na webu Jihomoravského kraje. Severojižní kolejový diametr, jehož studii proveditelnosti nechal zpracovat také JMK sleduje poslední zmíněnou trať a rozšiřuje na 2 koleje v úseku Slavkov - Chrlice, kde přechází na vlastní těleso.
Drážďany měly a mají prostor k rekonstrukci. V Brně je poloha nádraží výslednicí vedle stavu současné stanice Brno hln. taky směřováním modernizovaného a kapacitního průtahu městem.
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 522
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 16. února 2006 - 18:59:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

modernizovaný a kapacitní průtah způsobí jen a jen příliv dalších aut - chce o tom někdo polemizovat?
Dan_od_mun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 204
Registrován: 6-2005
Odesláno Pátek, 17. února 2006 - 13:50:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mžitko - modernizovaný a kapacitní průtah v mém minulém příspěvku je železniční.

Potom se můžeme bavit, že při zvoleném řešení přestavby uzlu zmizí bariéry bránící stavbě velkého městského okruhu - silničního - stejně tak silniční "bratislavské" radiály. VMO odlehčí ulici Opuštěné a úseku D1, bratislavská radiála městským třídám Dornych, Plotní a Hněvkovského.
Ruprt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 126
Registrován: 10-2005
Odesláno Pondělí, 20. února 2006 - 14:50:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dík za info o Brno-Přerov.
Dane, já ty Drážďany uváděl proto, že jsem tam minulej rok zhruba každej měsíc přestupoval. Nevím přesně, co tam dělali, ale rekonstrukce to byla skutečně drsná (dlouhodobá výluka několika kolejí) a za plného provozu. Němci ukazují, že takhle náročná akce jde v historickém centru města a za plného provozu zvládnout. Dopad na cestující byl přitom minimální (akorát nepříjemný hluk). Jde to vydržet.
Co říkáte stavbě Berlin Hbf.? Podle mě se jedná o podobně sociálně-inženýrský projekt jako se chystá v Brně. Chtěl bych vědět Váš soukromý názor, předpokládám, že k tomu nějaké stanovisko brněnských "papalášů" neexistuje:-)
Dan_od_mun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 205
Registrován: 6-2005
Odesláno Úterý, 21. února 2006 - 13:05:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

.-)
K berlínskému Hlavnímu : Berlin - Bis zu 300.000 Fahrgäste täglich werden erwartet.
Auf 15.000 Quadratmetern entstehen 80 Geschäfte und Restaurants, die den Besucher zum Shoppen und Essengehen einladen -durchgehend von 8:00 bis 22:00 Uhr an 365 Tagen im Jahr. Alle Ladenflächen sind bereits jetzt vermietet.
Der Bahnhof im Herzen der Hauptstadt entwickelt sich auch zur Jobmaschine; 800 neue Arbeitsplätze entstehen hier, allein 150 durch die Bahn.
Der Konzern will vor allem im Servicebereich Präsenz zeigen und richtet zwei Reisenzentren ein.
Die Bauarbeiter setzen zum Endspurt an, die Ausbauarbeiten liegen im Zeitplan, so dass der feierlichen Eröffnung des Berliner Hauptbahnhofs Ende Mai 2006 nichts im Wege steht.

Quelle: Bahn TV/Deutsche Bahn AG, 20.2.2006

a "líbí" se mi to.

s Brnem se dá víc v některých ohledech srovnávat přestavba uzlu Stuttgart, www.stuttgart21.de , investičně je to nesouměřitelné, ale podobné v tom, že se uvolní plochy k urbanizaci.
Balik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 610
Registrován: 11-2002
Odesláno Úterý, 21. února 2006 - 13:31:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

... zatímco v komerčním využití (pod/nad/v)nádražních prostor se s BerlinHbf. snad daly srovnávat původní záměry GS na pražském hlaváku, v případě brněnského nic takového (zatím) známo není, ne?
Ojin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 21. února 2006 - 22:31:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A nevíte jak je to s tou rekonstrukcí zbytku tratě Blažovice-Přerov, jestli bude vedená ve stejné trase, protože zvlášť úsek Blažovice-Vyškov je dost obloukový a špatně využitelný pro osobní dopravu (viz zastavení osobní dopravy Vyškov-Křenovice), tak nějaká optimalizace by se jistě hodila.
Ruprt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 129
Registrován: 10-2005
Odesláno Středa, 22. února 2006 - 10:05:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Der Bahnhof im Herzen der Hauptstadt"

No právě. Berlín znám jen zběžně, ale prostor mezi Reichstagem a nemocnicí Charité je opravdová "pustina", byť "im Herzen der Hauptstadt". Jako důvody odhaduji kombinaci RAF, USAF, Rudá armáda, budování dederónského sociálismu, rozdělení města atd. Nevím, jestli zrovna Bahn TV vyjadřuje postoj obyvatel Berlína a Německa. Víte, proč nebudou dálkové vlaky zastavovat v Berlín ZOO? Protože by pravděpodobně na nové Hbf. nikdo nejezdil...Což o to, stavba je to krásná, ale nemůžu si pomoct, nádraží má vyhovovat hlavně cestujícím, ne architektům a sociálním inženýrům. O jisté "aféře" se střechou se v Bahn TV asi nemluví...Moc přesně si to nepamatuju, ale šlo zhruba o to, že existovaly námitky na předražení celé stavby, tak nějaký papaláš prohlásil, že ušetří zkrácením zastřešení nástupišť. Lidi tak budou vystupovat z ICE do deště, ale nejpikantnější je, že střecha byla zaplacena celá a ta "ušetřená" část leží kdesi v kůlně.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 19939
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 24. února 2006 - 09:28:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ojin:
To trochu směšujete dvě věci - buď se trať narovná a sídlům se bude nejspíš vyhýbat ještě více, nebo se přivede k sídlům víc, pak ale bude obloukovitá ještě více...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Vejce_zářícího
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 75
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 24. února 2006 - 15:10:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

tak nějaký papaláš prohlásil

mám dojem, že ten "papaláš" byl sám velký Hartmuth...
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 28. února 2006 - 08:11:54   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vyšlo v dnešních Blistech: www.blisty.cz/2006/2/28/art27259.html
V_s
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 311
Registrován: 12-2004
Odesláno Úterý, 14. března 2006 - 11:18:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak brno plánuje narvat údajně do infrastruktury spoustu peněž viz. články v dnešním tisku http://www.modernibrno.cz/aktualita.htm?aktualita=1943. Má se to stihnout do roku 2013 včetně proklamovaného přesunu nádraží. To chci vidět jak se bude z Brna do Přerova jezdit 160 km/h a ještě dvoukolejně. To by museli postavit novou trať, ne? Elektrizace do Náměště a co dál do Jihlavy? to jako nic? Ale zase třeba boskovická spojka je dobrej nápad, pokud se elektrizuje tak tam stejně pojedou jen 560.
No jo, zase se blíží volby.
Koe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Úterý, 14. března 2006 - 11:25:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jestli to není tím, že Jihlava je jiný kraj.
Tydyt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.242.95.5
Odesláno Úterý, 14. března 2006 - 18:24:06   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak se ten odsun asi o neco posune a snad se odpovednym lidem rozsviti a cele to zrusi a zrekonstruuji nadrazi v centru mesta.

http://aktualne.centrum.cz/domaci/bezpecnost-a-doprava/clanek.phtml?id=103288&tro2_2_0
Jariss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 3-2005
Odesláno Pátek, 17. března 2006 - 12:28:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Lidi, vy jste se o rekonstrukci uzlu dověděli asi předevčírem, a reagujete jak hysterické tetky resp. upocení strejcové na zápraží. Nechejte to na lidech od fochu kteří se věcí zabývají už od roku 1912!!! ...
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 90
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 17. března 2006 - 13:05:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Máte-li na mysli odborníky, co vyplodili zdvojkolejnění přerovky a její jednokolejné napojení, tak Vám ze srdce přeju, abyste na to vybájené nádraží musel dvakrát denně po zbytek života cestovat.ALe asi se tam budete dost bát, protože takových bláznů se nenajde moc. Zpocený pak budete maximálně sám.
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Pátek, 17. března 2006 - 13:16:46   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Modernizovaná trať Brno - Přerov bude vedena po dnešní vlárské dvojkolejné trati přes Slatinu. Ostatně i dnes tudy jezdí většina rychlíků do Přerova. Vstoupí tedy do uzlu Brno jako dvojkolejná trať, větev přes Chrlice zůstane pouze pro regionální dopravu.
Jariss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 3-2005
Odesláno Pátek, 17. března 2006 - 13:18:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kdyby převažovaly podobné postoje tak je Brno dodnes obklíčeno hradbama a uvnitř by funěla maximálně Carolína.
Chtělo by to okysličit myšlení a méně nadávat na Čecháčky, ba naopak naučit se od nich větší středočeské razantnosti :-)
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 91
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 17. března 2006 - 13:34:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Možná bychom byli turistickou atrakcí UNESCO. Od cajzlů se učit nic nemíním. Raději se poohlédnu po Vídni, tam bych našel následováníhodných vzorů víc, včetně vyřešení kolejové dopravy.
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Pátek, 17. března 2006 - 14:01:24   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano, souhlas. Poohlédněme se po Vídni, není tam maloměšťácké prostředí jako v Brně. Jenže Vídeň realizuje přestavbu železničního uzlu obdobným způsobem jako Brno. Nejvýznamnějším motivem rekonstruovaného uzlu bude centrální osobní nádraží Wien Europa Mitte, situované mimo centrum města (2,8 km od Štěpánského dómu, dnešní hlavové nádraží Wien Südbahnhof). A brněnský projekt hodnotí rakouští odborníci kladně, mají velký zájem o spolupráci v rámci středoevropského projektu Centrope.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1010
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 17. března 2006 - 14:23:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No a které nádraží že to v té Vídní úplně fyzicky ruší a místo toho postaví obchody a garáže?

Jinak dopravní projekt z roku 1912 (motiv odsunu) asi nemusí odpovídat současným trendům rozvoje železnice ve velkoměstech.
1714
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 924
Registrován: 6-2004
Odesláno Pátek, 17. března 2006 - 17:54:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mně hlavně nahání hrůzu ten název - Wien Europa Mitte, nebo Europoint. Už se o tom tady mluvilo a já to jenom potvrzuji, že cokoliv s předponou Euro je divné.
Kačeny s budníky, toť opravdová lahůdka pro
šalinové fajnšmekry.:-)
====================================
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 1-2004
Odesláno Pátek, 17. března 2006 - 22:30:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bohumil: Vídeň není Brno - a to v mnoha věcech (počet obyvatel, linek metra , současné vedení S-bahnu, vlastní dopravní trapas jménem U2), takže skutečnost, jak si oni plánují rekonstruovat nádraží, nemá s Brnem nic společného.
Budu se opakovat, ale začnu znovu hystericky řvát, ať se podíváte do Lipska. TO je příklad Brnu daleko bližší.

(Příspěvek editován uživatelem Vratislav březen 17, 2006)
Jariss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 18. března 2006 - 12:17:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Souhlasím s názory ohledně Vídně!!! Burši jsou borci!
1714-máš asi Klausovu nemoc když máš kopřivku z Euro...
Vratislav-přirovnání s Lipskem je mimo mísu, je to hlavové nádraží zapíchlé do centra.
Snažte se pochopit že brněnské nádr.zase bude v centru které se rozleje až k němu. To chcete tu lebedu a další hnus tam nechat zakonzervovaný dalších 100 let??
Odsun_nádraží
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 84
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 18. března 2006 - 12:36:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ono to zdržení díky zrušení ze strany ÚOHS je jen ilustrací všech těch kiksů kolem ŽUB které doposud byly (mám namysli zejména různá zdražení doposud plynoucí z interních příčin). se stavbou nákladového nádraží souhlasí každý, nikdo ho netorpéduje, kromě samotných odsunovačů, kteří jsou ochotni v zájmu některých stavebních firem (ŽS Brno) totálně zprasit veřejnou soutěž. ale počkejte, až se rozjede ODSun osobního, tam teprve bude cirkus. vsadím se, že v roce 2015 bude stát sotva torzo odsunu a na původním nádraží se bude (ne)vesele premávať.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 621
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 18. března 2006 - 12:47:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Koukám, je zde docela dost zabedněných lidí - obhájců přesunu. Já hlavně nechápu obhajování nesmyslu: Na hromadnou dopravu dále, v centru více individuální dopravy a více skleníků ( obchodně administrativních budov.
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1198
Registrován: 10-2003
Odesláno Sobota, 18. března 2006 - 13:52:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jsem také pro přesun nádraží. Vadí mi jak vypadá město směrem na jih od stávajícího nádraží. Moderní architektuře se nebráním. Město kde se nestaví je mrtvé město. Diskutovat o tom ale nemíním. Nemá to význam, všechno zhodnotí až naši potomci.

Mám ale jeden případ z historie. Město Ivančice se kdysi vyjádřilo odmítavě k trasování hlavní trati na Prahu přes jejich město. No myslím, že dnes by toto rozhodnutí radní rádi vzali zpátky... jenže tehdy v tom taky neviděli pokrok... vím, že srovnávám jablka s hruškami, ale ono to má k sobě daleko jen zdánlivě. Je to o postoji lidí a strachu z čehokoliv nového a jiného.
Bramborovič Bramborson z brambistorovou regulací z Bramborova
Nesotoušská doprava
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 624
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 18. března 2006 - 22:16:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak nejlepší cesta je vše staré zbourat. Také cesta. Jen nikam nevede.
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1204
Registrován: 10-2003
Odesláno Neděle, 19. března 2006 - 07:33:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bram: Petrov taky nikdo v minulosti neboural, Bouzov taky ne (mimochodem, kdyby jsi ho viděl ještě v 19. století, tak ho nepoznáš), Vaňkovka se taky částečně zrekonstruovala (mohl bys pamatovat jak to tam vypadalo předtím!!!), na domu pánů z Lipé se smísilo staré s novým, proluka na náměstí Svobody se konečně zaplnila novým domem (mimochodem budova Komerční banky na stejném náměstí už taky nikomu nevadí) Takže bych netvrdil, že cílem je jen bourání. Ono si oko zvykne na všechno, i na ty skleníky, které za 200 let (pokud nespadnou pod tíhou sněhu) budou Tvoji potomci obdivovat jako děsně historickou záležitost:-)

Jistě by byla přijatelnější varianta modernizace stávajícího nádraží. Jenže dovedete si ji někdo představit za plného provozu? Běžte si tam někdy stoupnout okolo čtvrté odpoledne. Nádraží kapacitně tak tak stačí a při detailnějším pohledu pod pokličku řízení provozu musím konstatovat, že postavit úplně nové nádraží je asi jednoduší...

Mimochodem argument odpůrců o stěhování nádraží z centra neberu, bral bych jej pokud by se stěhovalo dejme tomu do míst, kde dnes končí linka 9 a 12. Tohle je jen kosmetický přesun byť za několik miliard.

Ještě bych chtěl uvést, že nejsem v žádné politické straně, s žádnou nesympatizuji, k volbám nechodím, u referenda o odsunu jsem taky nebyl. Mám rád železnici, mám rád její historii, ale zastávám názor, že historie musí zůstat historií a ne současností. Kdyby zodpovědní dali na rady zdejšího zabedněného sotoušstva, tak nejspíš pod Petrovem funí parní lokomotivy, na zdech dopravních kanceláří visí obraz Franze Josefa a po lokálkách se třesou stařičké 830 (oni se ještě někde fakt třesou...)
Bramborovič Bramborson z brambistorovou regulací z Bramborova
Nesotoušská doprava
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 53
Registrován: 1-2004
Odesláno Neděle, 19. března 2006 - 10:51:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jariss: Rozdílů v konfiguraci brněnského a lipského nádraží si jsem vědomý. A proto dodávám: No právě, že je to hlavové! Tedy z provozního hlediska ještě horší, než Brněnská, ze třetiny hlavová pokroucenina. Navíc právě kvůli té hlavovosti zabírá lipské nádraží řádově větší plochy než nádraží v Brně. Tam by se páni dalo vybudovat "Východní centrum" jako hrom . A přesouvají ho?

Ten příklad jsem uváděl ne proto, abych ukázal, jaké tam mají nádraží, ale kde ho mají, a kde ho zrekonstruovali.
Jariss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 3-2005
Odesláno Neděle, 19. března 2006 - 13:41:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bram- tvá argumentace, to je jen destruktivní, ani ne kritika, ale jen, bez urážky kecání, s takovým postojem by do Ivančic nejezdila ani ta lokálka. Těm, kteří v tom vidí korupční spiknutí ODS chci povědět o tendencích nejnovějšího vývoje. Brněnská socdem konečně pochopila že její postoj v opozici na magistrátu je zpátečnický a kontraproduktivní, takže vypadá to tak, že po podzimních obecních volbách půjde s ods stejnou nohou, takže snad političtí zaslepenci v přesunu nádraží přestanou spatřovat dílo ďáblovo..
Flexo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 284
Registrován: 7-2005
Odesláno Neděle, 19. března 2006 - 17:56:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

3260 - Jistě by byla přijatelnější varianta modernizace stávajícího nádraží. Jenže dovedete si ji někdo představit za plného provozu?

já mám dojem, že k jakési modernizaci tam dochází právě teď...

Jariss - Těm, kteří v tom vidí korupční spiknutí ODS

já v tom vidím korupční spiknutí KDU-ČSL. Rodina kteréhože ministra údajně vlastní pozemky pod budoucím nádražím?

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace