K-report
 

BRNO přestavba žel. uzlu a nové nádraží Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » BRNO přestavba žel. uzlu a nové nádraží « Předcházející Další »

  Dialog Autor Příspěvky Stran Posl. příspěvek
Archive through 11.leden 2006Odsun_nádraží60  11-1-06  12:04
Archive through 02.únor 2006Peslg60  02-2-06  15:05
Archive through 06.únor 2006Zghk60  06-2-06  21:24
Archive through 09.únor 2006Hýsek60  09-2-06  11:45
Archive through 19.březen 2006Flexo60  19-3-06  17:56
Archiv do 14.června 2006Goldfinger60  14-6-06  11:12
Archiv do 24.října 2006Goldfinger60  24-10-06  22:15
Archiv do 04.listopadu 2006Malletka60  04-11-06  15:23
Archiv do 27.listopadu 2006David_jaša60  27-11-06  23:30
  ClosedUzavřeno: Další dialogy již nemůžete zahájit.        

Autor Příspěvek
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 174
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 28. listopadu 2006 - 09:37:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Promyšlené uspořádání a organizace provozu dosáhne téhož účinku jako extenzivní rozvoj nádraží. Na sever je to relativně jednoduché, stačí pridat 2 koleje do Šimic, místo na ně je, trať vede převážně zdevastovanou průmyslovou zónou. Rozplet na jih řeší návrh NvC.

Pokud se někdo pořád ohání tím, že autobusy do centra nepatří, tak je třeba si uvědomit, že i autobus je hromadná doprava a že lidi co centra chtějí. Pokud je tam komfortně a rychle jakýkoli dopravce nedoveze, dopraví se tam IAD.

JEstli má být protiargumentem sklon 25 o/oo, tak to už je opravdu zoufalý pokus obhájit opačný názor.

Nácestné železniční terminály jsou využitelné i u centrální polohy nádraží, Olomoucká a Vídeňská (které jediné mají nějakou přidanou hodnotu europointu) to opravdu vytrhnou...

Zajištění proudu ke KNN není jen otázkou linkování a návazností, ale především kapacity, zvýšené o množinu cestujících, kteří chtějí od KNN do skutečného centra a právě o tuto výraznou množinu se musí kapacita se všemi vyvolanými důsledky zvýšit.
Ojin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 49
Registrován: 9-2005


Odesláno Úterý, 28. listopadu 2006 - 18:04:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Však já jsem myslel tu 37ku přes Křídlovickou. Viděl bych to takhle:
33 Slatina, sídliště - Masná - Nové nádraží - Vojtova - Červený kopec - Kampus - Kamenný vrch
37 Kohoutovice - Pisárky - Mendlovo nám. - Křídlovická - Nové nádraží
25 Osová - Čtvrtě - Pisárky - Mendlovo nám. - Novolíšeňská
jednoduché a myslím, že i účelné
(osud linky x25 neboli 29 příliš růžově nevidím)
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 28. listopadu 2006 - 18:23:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

> Promyšlené uspořádání a organizace provozu dosáhne téhož účinku jako extenzivní rozvoj nádraží.

Ano, ale nenechá žádné rezervy pro případný rozvoj. Kdo ví, třeba za pouhých 20 let se začne řešit znovu nedostatečná kapacita ŽUB i MHD. Projekt Europoint tyto rezervy má tak, jak je navržený. Projekty NvC mají jedinou rezervu - stavebně i provozně nákladný SJKD.

Ad autobusy: jsem zvědavý, kolik z nich bude po dostavbě VMO Hlinky a Dobrovského jezdit přes město. Podle mého názoru se ten počet bude limitně blížit nule, většina z nich zastaví v Kr. Poli u nádraží a pak bude pokračovat po VMO.

Náklady na výstavbu a provoz podzemní stavby v záplavovém území a 25 o/oo na výjezdu jsou nepříjemné vlastnosti podzemních nástupišť, které je třeba vést v patrnosti.

Ad kapacita:
Tady nevidím problém co se týká tratí (tramvajové ke Grandu a Novým Sadům, trolejbusové na Mendlovo nám. a podle některých variant k FN Bohunice a do Slatiny). Naopak současné tratě okolo nádraží nemají daleko k přetížení.
Co se týká najetých km MHD - bude-li většina autobusových linek z Jihu ukončena už na nádraží s návazností na tramvaje, tak se ten nárůst výrazně zmenší*. Osobně si myslím, že to bude srovnatelné s nárůstem po začátku stavby MÚK Hlinky. Samozřejmě je na to potřeba o něco více tramvají - to mi ale těsně před největší obměnou vozového parku po zavedení T3 nedělá těžkou hlavu...

* a to nepočítám efekt terminálů na Olomoucké a Kuldově, které mají v projektu Europointu mnohem větší význam, než v projektech NvC.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 28. listopadu 2006 - 18:33:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ojin: Vidím to podobně. x25 aby byla co k čemu, tak by musela jezdit častěji, a to nehrozí. Je mnohem lepší ji rozpustit, aby se zkrátily intervaly na zbytku linek. To už ale začíná být docela OT.
Chichi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 9-2006
Odesláno Úterý, 28. listopadu 2006 - 18:52:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad David jasa:
--"Náklady na výstavbu a provoz podzemní stavby v záplavovém území a 25 o/oo na výjezdu jsou nepříjemné vlastnosti podzemních nástupišť, které je třeba vést v patrnosti.--"

Doporucuju Vam v tom pripade shlednuti noveho nadrazi Helsingborg Central (dokoncene cca pred 5-ti lety). Je podzemni, ma 2 ostrovni nastupiste, tesne vedle pristavu, 8 metru pod hladinou more, a na obe strany vyjezd ve sklonu 20-25 promile. A nikdo to jako problem nevidel, a ani pri soucasnem provozu to zadny problem neni.
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Středa, 29. listopadu 2006 - 08:15:22   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Návrhy Koalice nádraží v centru jsou ve stylu "proč to udělat jednoduše, když to jde složitě". Stačí podívat se na jimi navrhované uspořádání železničního uzlu. Zkrátka, nádraží bude v centru, ať to stojí co to stojí.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 176
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 29. listopadu 2006 - 09:21:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Složité je KNN, protože se na něm musí popasovat osobní i nákladní doprava, u OSN je nákladní průtah oddělen.

Všechny ty nové trolejbusové tratě by stály nemalý peníz a taky by na ně bylo potřeba hafo nových trolejbusů. Kde je vezmete, když už teď si DPmB láme hlavu, jak obsadit linky po zprovoznění MÚK Hlinky?! A kam ty nové vozy dáte, i kdybyste na ně nakrásně někde vyškrábali peníze? Všechny vozovny praskají ve švech.
Totéž šaliny.

Terminál Kuldova může sloužit i při současné poloze nádraží a Olomoucká, ta to fakt vytrhne.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 29. listopadu 2006 - 14:03:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Chichi: link na podrobnější informace by nebyl?

Goldfinger:
Nová vozovna má být v Komárově.

> ...a taky by na ně bylo potřeba hafo nových trolejbusů...

Nešiřte tady prosím vás FUDy. Trolejbus k FN Bohunice je přímá náhrada za bus 60 jezdící z Úzké - než se obmnění vozový park, mohou tam dále jezdit kloubové karosy (ve stejném intervalu až na Kamenný vrch nebo v hustším pouze k nemocnici díky zkrácení trasy). Linka 33 už existuje a podstatná část tratě také. Několik dalších trolejbusů je okamžitě potřeba pouze na linku k Mendlovu náměstí.

Kuldova v Europointí variantě více odlehčí tramvajovým tratím okolo současného Hbf díky delší vzdálenosti od nového nádraží.
Chichi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 29. listopadu 2006 - 14:40:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dival jsem se jen spesne, detaily jsem zatim nenasel, snad casem. Ale muzete se podivat sem:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Helsingborgs_centralstation
planovane napojeni na nove prelozky Västkustbanan
tady:
http://www.helsingborg.se/upload/Naringsliv%20och%20arbetsmarknad/Arbetsmarknad/Full%20webbannonstext%20tunnlar.pdf

a neco jako SJKD v Malmö tady:
http://www.citytunneln.com/templates/CT_FirstPage____2205.aspx

Posledni odkaz je taktez v anglictine, jinak ostatni ve svedstine, na preklad bohuzel nemam cas. Omlouvam se trochu za offtopic.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 179
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 30. listopadu 2006 - 10:48:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To by slatinští byli určitě moc rádi, kdyby je trolejbus zavezl místo ke Grandu na KNN.

Kolik přesně je "několik dalších trolejbusů"? Po otevření MÚK Hlinky budou na některých linkách kvůli nedostatku vozů jezdit pod dráty autobusy. Nové vozy jen tak nebudou a i kdyby byly, není je kam dát. To, že je v územním plánu v Komárově vozovna, je sice pěkné, ale dokud nestojí (a to je přesně jedna z vyvolaných investicí, na které jsem poukazoval), nelze s rozšířením trolejbusových tratí počítat.

Větší atraktivnost terminálu Kuldova u odsunuté varianty je dána tím, že lidi raději vystoupí v Šimicích, než by jeli na KNN a do centra pojedou šalinou. Takže ji bude třeba posílit a jak to udělat, když je systém na hranici kapacity?! Tím pádem železnice nepřevezme část zátěže v nejpotřebnějším místě.
Stranger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 237
Registrován: 1-2005


Odesláno Čtvrtek, 30. listopadu 2006 - 12:56:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Skoro bych si dovolil oponovat, ze mezi podzemni stavbou na nabrezi more a reky je celkem podstatny rozdil... (napr. viz plavebni podminky prazskeho metra)
Chichi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 9-2006
Odesláno Pátek, 01. prosince 2006 - 09:49:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Urcite, ja jsem jen chtel ukazat priklady odjinud. Zajimave je, ze vsechny soucasne stavby na siti Banverket, ktere probihaji na uzemi mest, maji za cil zatraktivnit zeleznicni dopravu cestujicim tim, ze se jeji pouzivani stava vyhodnejsim nez IGK - tj. buduji se nove zastavky v centru mest tam, kde chybi (napr. Malmö, Stockholm) a modernizuji a "zkulturunuji"*) nadrazi tam, kde jiz v centrech jsou. V obou pripadech samozrejme s perfektni navaznosti na mestskou dopravu. Tedy vicemene presny opak nez brnenske presouvaci plany.

*) chtel bych jen podotknout, ze to nelze srovnavat s nadrazimi a la CD. Tady je to opravdu na trosku jine urovni
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 06. prosince 2006 - 18:41:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Goldfinger:

> To by slatinští byli určitě moc rádi, kdyby je trolejbus zavezl místo ke Grandu na KNN.

Tady s magistrátem taky nesouhlasím. Podle mě by bylo lepší (do)upravit Křenovou a Olomouckou tak, aby trolejbusy mohly jet celou trasu po tramvajovém pásu (a po přesunutí VMO na jih jim vyhradit pruh na Tržní a Hladíkově).

Ad trolejbusy z Mendláku - prostým výpočtem vychází 3 trolejbusy (pro trasu 2 x 2 km, interval 5 minut, průměrnou rychlost 30 km/h a dobu stání na konečné 5 minut). Když se připočítá 1 záložní, tak jsme na 4 nových trolejbusech.

Buď trolejbusové vozovny praskají ve švech a pak je potřeba postavit novou bez ohledu na projekt nádraží nebo se to všechno vejde do současných vozoven (do zprovoznění tratě do Bohunic).

Ad kapacita tratí: od Židenic vedou k centru 2 radiály. Pointa je ta, že část lidí, co potřebují na sever od centra přesedne na šalinu v Židenicích (kde jezdí 2 linky) a odlehčí tak uzlu před současným nádražím a Husově.


Chichi:
Nádraží v současné poloze na povrchu se mi nelíbí (důvody tu už padly) a nádraží v současné poloze pod zemí zase znamená přemístění provozu během stavby na Dolní nádraží, ale bez postavení potřebných vazeb na MHD. Výsledkem by byla druhá Zvonařka - nádraží bez navazující dopravy...

Zatažení železnice do centra by měl řešit diametr, ale ten by se podle mě měl stavět až po rekonstrukci ŽUB, protože:

- současné projekty berou diametr jako úplnou náhradu tramvají na povrchu (což mi zavání podporou IGK ve vnitřním městě)

- jenom tunely budou stát okolo 10 G - v případě stavby diametru před rekonstrukcí ŽUB hrozí, že sice budeme jezdit diametrem, ale dalších x let zůstane všechno na jih od Nádražní (včetně roly) zpustlé jako je to teď.
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1103
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 21. prosince 2006 - 13:51:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Znáte tohle?
Brněnské hlavní nádraží: odkaz 1
Nové Brněnské nádraží
odkaz 2
Payus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 10-2006


Odesláno Čtvrtek, 21. prosince 2006 - 17:00:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

...vím že nejsem z Brna(Ostravak jak poleno),ale občas tam zavitam...a můj názor na to nádraží je ten,že čím blíž centra,tím líp...v Brně je navíc u nádraží dokonalý "uzel",přes který proudí(a vlastně musí proudit) hafo lidí,tak mi přijde nelogické,že ho chcou přemístit mimo civilizaci...a navíc se i politici nemůžou shodnout,co vlastně chcou...

Iiiii:

(Příspěvek byl editován uživatelem Payus.)
řešení to má...v nedohlednu (svinovské plato)

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace