K-report
 

Archiv do 09.srpna 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Elektrizace tratí » Staré archivy » Archiv do 09.srpna 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 279
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 18. července 2006 - 12:41:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No toť otázka zda máš zatížených těch "8" fází. Bude-li mít každá kolej svoje trafo tak ano, ale pak si hledáš odběr jen na každé koleji zvlášť, což je pro rekuperaci nevýhodné. Rekuperaci přes primár bych radši neřešil. No a nebo máš pro všechny 4 koleje jedno trafo a pak hodně zatěžuješ jen "2" fáze a třetí je bez odběru... Z pohledu rekuperace to je výhodné, ale je velká nesymetrie... Proto by to chtělo znát skutečné zapojení provozní TT, aby se mohly vynášet nějaké rozumné závěry.

10-20 vozidel by zde i mohlo být, ale mluvíš o celé TNS. Kolik vozidel by mohlo napájet jedno trafo? Kolik traf tam mají? Bude-li tam jedno, tak bych si starosti nedělal. Vzhledem k výkonu trakčních traf max 12,5MVA si nejsem jist, zda by to jedno stačilo na celé Modřice.

Pokud se nepletu, tak obyčejná TT se osazuje dvěma trafy, takže zde nesymetrie musí vznikat. Jedno je na L1 a L2, druhé třeba na L2 a L3. Tedy L2 je dvojnásobně využitá...

Martine rekuperace na AC je technicky možná, nová vozidla ji umí a odběr se skoro vždy najde. Je jen otázkou, zda se ten odběr může hledat i u dodavatele energie a zda na drát nejsou zapojena zařízení citlivá na přepětí...
Zdraví Martin
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 280
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 18. července 2006 - 12:44:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nejezdí na tom AC napájení po tratích DB a na svých tratích mají něco jiného? Nevím zda AC nebo DC...
Zdraví Martin
Flexo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 416
Registrován: 7-2005


Odesláno Úterý, 18. července 2006 - 12:51:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nejezdí na tom AC napájení po tratích DB a na svých tratích mají něco jiného?

Jasně že jo, taky u toho byly xichtíky.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 23968
Registrován: 4-2003


Odesláno Úterý, 18. července 2006 - 13:06:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

:-)
Mmch v Budějcích se využije napájení trolejbusů pro kamerový systém. Sice tam samozřejmě nějaký přepěťovky a měniče budou, ale případná rekuperace tím asi bude značně stížená...
UNZeta na dvořišťský + rekuperace -> :-(
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2185
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 18. července 2006 - 13:40:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin2: Mám pocit, že ses příliš upnul na pojem "jedno trafo". Bez ohledu na to, kolik traf je v TNS a jak jsou zapojena, stejně při velkém množství lokomotiv mi roste pravděpodobnost, že budu schopen efektivně rekuperovat "uvintř", tedy za fakturačním VVN elektroměrem. Proto bych velkoryse vracel proud do sítě i zadarmo, pokud mi to bude umožněno. Bude se jednat o okrajovou záležitost a ušetřím tím, že v době nejhustšího provozu osekám tučně zpoplatněná čtvrthodinová maxima.

Vezmi si panelák. Každý byt zatěžuje jen jednu fázi. Zatížení je tedy zcela nesymetrické. Protože jsou ale byty rovnoměrně rozvěšeny na všechny fáze, tak v rámci celého domu je nesymetrie mnohem nižší a když to zprůměruješ za celé sídliště, tak to bude už skoro symetrický odběr bez ohledu na to, že Nováčkovi na L1 zrovna vaří, pečou a perou, kdežto Procházkovi na L2 jsou na dovolené a jede jim jenom lednička, a Prouza na L3 kouká na televizi. U lokomotiv to bude v principu totéž, jen je jich míň než bytů a jsou větší. Tím vychází statisticky trošku hůř, ale ne tragicky.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 281
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 18. července 2006 - 13:44:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Moc o Karlsruhe nevím, tak jsem to nepochopil.

No záleží jak to bude Martine udělaný. Třeba na 3kV rekuperace zakázaná není a ZZ je taky napájené přímo z troleje. Nevím zda to umí i UNZeta od AŽD, ale Starmonu to beží v Třebechovicích.
Zdraví Martin
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 588
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 18. července 2006 - 14:10:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v:
Zůstává ovšem problém s "nekvalitním" rekuperovaným proudem, resp. jeho cos fí a jeho složky - rušení z měničů na lokomotivách. Takový svinský proud nikdo nechce, nevím, jestli by to zadarmo tolerovali. Ale k čemu by pak bylo vracení do distribuční sítě? Všechen rekuperovaný proud spálím ve vlastní trakční síti a přebytky v odporníkách. Na co takový humáč vypouštět zadarmo z trakční sítě do distribuční?

Martin2:
V Karlsruhe mají dva systémy, bo v ulicích nesmí být tak vysoké napětí na holých drátech.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 282
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 18. července 2006 - 14:42:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To je jeden z problémů, jak povolit rekuperaci na 25kV, ale zároveň zajistit aby nic nešlo do distribuce? U DC nám to zajišťuje usměrňovač... Na AC, jakmile se začne vracet proud, tak nám ochrana odpojí trafo a jsme úplně bez šťávy. Jak jsem psal, článek tady na Káčku to pěkně popisuje...
Pokud to je pravda s Maďarskem, tak by mne docela zajímalo, jak tam to je vyřešené...

Qěci, to vím, že ve vsi je jiná šťáva, ale už nevím jestli AC nebo DC a o jaké velikosti.
Zdraví Martin
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2186
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 18. července 2006 - 15:31:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Qěcy: Ale ty vyšší harmoniky tam skrz trafo lezou už teď, to není problém pouze u rekuperace. V podstatě každý nelineární prvek v elektrickém obvodu mrší harmonický průběh, pokud je tam nějaký digitální sekáček, tak tím tuplem. Proto existují nejrůznější filtračně-kompenzačně-symetrizační zařízení, která mají tu džungli trochu vyžehlit (ovšem neodstranit přitom třeba povely HDO). :-) Pro dokonalé oddělení drážního "humáče" od HiFi 3-f 50 Hz by byl nutný motor-generátor s tááákhle velkým setrvačníkem.

V jedné studii o českých VRT psalí, že s filtračně-kompenzačními prvky se nepočítá a problém se má řešit napojením na rozvodny s dostatečně velkými zkratovými proudy. To je zrovna případ Modřic (=Sokolnic) a Čebína (=Čebína), kde je v sousedství rozvodna 400 kV a případná nekvalita zpětného proudu se lépe "vsákne".
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1008
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 18. července 2006 - 21:57:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jakož čerstvý bakalář s bakalářskou prací:
"Analysis of Power Interference in a Given Traction Power Supply Station, neboli Posouzení energetického rušení zadané trakční napájecí stanice" a si dovolím vstoupit do diskuze.

M_v
Bez filtračně kompenzačního zařízení se prostě neobejdete, pokud chcete plnit limity dané normou PNE 33 3430-1. Ani to, co je dnes instalováno v Modřicích se na 9. 11. a 13 harmonické moc do limitů nevejde, ale zatím se to moc asi neřeší.

Pokud by vás to zajímalo více, tak filtry 3. a 5. harmonické jsou naladěné právě tak chytře, že pro signál HDO to představuje "hradbu" a na kmitočtu HDO má napáječka v modřicích impedanci v jednotkách kiloohmů.

Pro všechny vaše úvahy uvádím pár údajů z Modřic.

trakční transformátory 2ks
EJRH 28 M-O, Sn=12,5MVA; In=463A

Napájené vedení
l=357,083km
Ck=14nF/km

Proudy větší než 200A se údajně vyskytují s četností nižší něž 5%

Používá se V-spojení transformátorů, každý tedy napájí zhruba polovinu trakčního vedení.
Mike_shunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 10-2005
Odesláno Úterý, 18. července 2006 - 21:59:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak jsem se opět tady vyskytl. Zatím nebudu nic vyvracet, musím si vše ještě ověřit, ale vím, že sousední NS jsou zapojeny tak, aby při průjezdu neutrálního pole nemohlo dojít ke vzniku sdruženého napětí. A při napájení vždy zásadně jedno trafo napájí obě koleje, které jsou v koncovém bodu (u SpS nebo sousední NS) spojeny. V Modřicích jsou zatím trafa dvě, ale už se pomalu chystá akce na připojení třetího (kvůli ŽUB a štrece na Jihlavu) a chystá se také (v rámci ŽUB) stavba další NS v Černovicích. Všechno to ale přesněji zjistím až hokně.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 285
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 18. července 2006 - 22:31:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Honzasl: Předpokládám, že jde o celkovou délku trolejového drátu. To procento je velmi zajímavé číslo, bohužel mé znalosti jsou spíše teoretické. Pokud to procento dobře počítám, tak to odpovídá jen 500kVA?

ad Mike shunt: trošičku to nechápu. Budu mít dvoukolejku třeba Popovice-Plzeň. TNS je ve Zdicích a Mejtě. Dělení (nevím zda jde o SpS) je mezi Hořovicema a Zbirohem. Vezmu-li Mejto, pak asi jedno trafo bude napájet úsek Mýto-Plzeň a druhé Mýto-Hořovice. Zdice táhnou Beroun-Zdice a Zdice-Hořovice. Chápu to dobře? Jde mi hlavně o to dělení na trati, to je asi při normálním provozu rozeplé... Když bude malej provoz, tak asi jedno trafo potáhne oba směry nebo jedou stále obě? U metra se trafa v měnírnách postupně vypínaj.
Sdruženého napětí bych se nebál, páč je buď stahovačka. Pokud je vypni proud, tak to nevím, zda je tam neutrální pole, ale asi jo, protože tam jsou dvě vzdušné izolace, alespoň v Milenovicích...
Zdraví Martin
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1009
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 19. července 2006 - 22:02:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin2
ano, rozvinutá délka.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2193
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 20. července 2006 - 10:48:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Honzasl: Takže máme i bez rekuperace spoustu vyšších harmonických a nerovnoměrný odběr. Existují nějaké výpočty či modely, jak by se situace změnila, kdyby 10, 20 či 50% vozidel rekuperovalo?

V souvislosti s modernizací výzbroje u pantografů 560 jsem četl nějaký rozbor a tam mimo jiné byla ukázka silně deformovaného průběhu proudu od laminátky (tedy lokomotivy odbočkové nerekuperující). Nevedlo by nakonec postupné nahrazení laminátek moderními lokomotivami (vč. rekuperace) ke zlepšení kvalitativních parametrů v místě odběru z distribuční sítě?
Sp_cake
Neregistrovaný host
Odeslán z: 160.218.202.147
Odesláno Úterý, 25. července 2006 - 18:26:56   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kdo znáte, mohl byste zde vyjádřit kvalifikovaný názor na dnešní výpadek energetické sítě?
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1248
Registrován: 9-2004


Odesláno Úterý, 25. července 2006 - 19:16:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kvalifikovany nazor nemam, jen si tise prihrivam svou polivcicku na tema ropa stale zdrazuje; v elektrine jsme sobestacni, je nutne elektrifikovat trat Jihlava-Znojmo; trolejbusy na Suchdol odvezou 2x vice kastanu a navic zadramo.

Kdepak, elektriny je jen zdanlive dostatek a za trvale nizkou cenu. Staci par teplych dni, burzujsti zapnou klimu a je po zizalkach, ehm, zehlickach v cele dvouvozovych osobaku. Ti, co cetli Overload (cesky snad Pretizeni?) od Hailyho vedi..
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 124
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 25. července 2006 - 19:41:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já bych k tomu dodal, že cena elektřiny na burzách v okolí ČR byla v posledních dnech pro některá špičková období téměř pětinásobně dražší než před několika týdny. Běžný odběratel to samozřejmě nepozná, protože má dlouhodobé smlouvy, resp. cenu u maloodběratelů reguluje ERÚ. Ale pokud by se taková cena udržela dlouhodobě, bylo by nutné na to reagovat. Proti tomuto zdražení o několik set procent je současné zdražování ropy jen nevinná legrace.
Sp_cake
Neregistrovaný host
Odeslán z: 160.218.202.147
Odesláno Úterý, 25. července 2006 - 20:25:53   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud jsem stacil sledovat,tak jakž takž názory k věci byly na diskusi Idnes
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1208
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 26. července 2006 - 00:55:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kubrt: Pokud vím, elektřiny dostatek byl, jen jí nebylo kudy dostat ke spotřebitelům. Proč a jak mohlo "popadat" vedení, to netuším.
fdsa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.24.8
Odesláno Středa, 26. července 2006 - 01:26:48   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nejsem sice odborník, ale situace, která nastala, se zřejmě dá porovnávat se situací, kterou cca před rokem prodělala celá napájecí soustava SBB. Dík rozpadu jednoho klíčového vedení (v ČR zřejmě kvůli prudkému nárůstu spotřeby kdesi kolem 12té hodiny (že by zkrat?)) se postupně sesula jako domeček z karet celá soustava, tj. postupně od vyzkratování klíčového vedení přes postupné ochranné vypínání elektráren v jednotlivých částech sítě až po přetížení zbytku funkční sítě a také jejímu zákonitému rozpadu. Byl tady k tomu dokonce snad i článeček...
BMBČ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.158.155.13
Odesláno Středa, 26. července 2006 - 08:26:23   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

H_k: Právě proto, aby nepopadalo vedení, automatiky (protihavarijní ochrany) jednotlivých elektráren zareagovaly na nastalou situaci a začaly se odstavovat. To proto, aby do tak již přetížených linek zejména 400 kV "nepraly" další výkon. Pro ilustraci: Linka 400 kV Slavětice-Dasný přenášela před kolapsem cca 780 MW. Což je opravdu dost.
Včera ve 23:00 se ES podařilo stabilizovat a ČEPS ukončil stav nouze.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 6717
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 26. července 2006 - 09:29:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Linka 400 kV Slavětice-Dasný přenášela před kolapsem cca 780 MW. Což je opravdu dost.

Normální úroveň je zhruba kolik?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 3528
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 26. července 2006 - 09:39:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

fdsa: No jistě, právě proto je přenosová soustava tak zranitelná. Stejný způsob použilo NATO při agresi v Jugoslávii v roce 1999 - stačilo grafitovými bombami vyřadit 2-3 klíčové rozvodny a půlka Jugoslávie byla rázem bez elektřiny, protože to zbytek sítě prostě neutáhnul. Tam ale byla síť (i výkon elektráren) dost poddimenzovaná, v ČR je přenosová infrastruktura celkem rozvinutá, takže to mělo za následek prakticky jen omezení odběru, ale ne tak fatální důsledky, jako nedávno v Itálii nebo USA.
Otto Bismarck rytíř síly
kráčí pilně k svému cíli
Balik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 702
Registrován: 11-2002
Odesláno Středa, 26. července 2006 - 10:42:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Grafík se zatížením sítě ČEPS za posledních 32 hodin zde:
http://www2.ceps.cz/grafonline/popup.aspx

 
Uhli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 6-2006


Odesláno Středa, 26. července 2006 - 15:31:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo, pík odpovídající 1000MW tam je vidět.(tranzit 1000MW z Polska?). Jinak na čepsu je taky k dispozici graf spotřeb za každý den, odhad odchylky a on-line zatížení profilů.
A kam že to chcete ?
BMBČ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.158.155.13
Odesláno Středa, 26. července 2006 - 16:26:12   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain: To lze těžko říci. Někdy se přenáší čtyřstovkovou linkou "jen" 200 MW, jindy 500 MW, ale maximální hodnota je 800 MW. Když se přenášený výkon blíží k této hranici, začínají problémy a je reálný předpoklad výpadku linky. Toto se netýká krátkých vývodů elektrárna-rozvodna. Např. v Jetelíně se přenáší na krákém úseku 400 kV linkou výkon bloku tj. cca 980 MW.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2213
Registrován: 6-2002


Odesláno Středa, 26. července 2006 - 18:18:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Quex: Američani potřebovali několik grafitových bomb, Švýcarům stačil jeden strom a vyřadili Sicílii na dva dny. :-) Scénář je všude velice podobný - něco je odstavené pro plánovanou údržbu, někde jinde drobná havárie (třeba spadne strom), no a pak už se to hroutí jako domino a všichni tvrdí, že u nich ten problém opravdu nebyl... V Polsku byly problémy už několik dní (viz zprávy ČEPSu o odmítaném přeshraničním odběru). Prý jim tam ve vedrech špatně chladí elektrárny.

BMBČ: Liší se nějak provoz léto - zima? V zimě by se vše mělo líp chladit a studené dráty (i trafa) mají menší odpor. Ovšem netuším, jestli zrovna tohle je pro přenosovou síť podstatné.
Jo, a kolik je normální přenosová kapacita vedení 220 kV? Nebylo by řešením do budoucna nahradit trasy 220 kV novějším 400 kV? Kdesi jsem četl, že dneska je hlavní problém výstavby vedení VVN najít vůbec vhodnou trasu krajinou. Využití průseků a koridorů po jiném vedení VVN by to možná řešilo. Ten limit ~800 MW je dán Joulovým teplem (přehřívání drátů), nebo je spíše indukčně-kapacitní povahy?
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5176
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 26. července 2006 - 18:29:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

náhrada 220kV za 400kV narazí na problém s ochraným pásmem - jako každá new linka.
jinak ERÚ reguluje ceny jenom za distribuci, cena silové elektriky regulována není.....
a prej ten výpadek byl spadlej drát 400kV někde u H. Králové. vedro + zatížení = menší pevnost AlFe lan (a jestli je to čistá Cu, tak se nedivim vůbec)
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1018
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 28. července 2006 - 15:50:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v
problé je v Jouleově teple, jak říkáte. Lépe řečeno, je to asi takto:
Maximální proud vedením je dán průřezem. je technologicky téměř nemožné vyrobit, namontovat a provozovat vodiče s průřezem větším než tuším 450 mm2. Můžete zvětšit počet lan, což se dělá, ale v ČR se používá na 400kV maximálně čtyřsvazek a zpravidla dvojpotah.

Víc potahů znamená větší zabrané území=problém, víc vodičů v jednom svazku je - a teď nevím, půjdu najít skripta z BDEE a kouknu se.

Bobo - výhradně AlFe, měď byste nezaplatil....
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 6-2006
Odesláno Pátek, 28. července 2006 - 18:55:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Honzasl
Nerad bych byl za kverulanta, ale dle mých znalostí je na střídavém přenosu vždy omezující L a C složka vedení a z toho plynoucí stabilita přenosu po OZ a zkratu.
Joule by měl být spokojen. Snad jsem se nesplet a pro 1GW přes 400kV je pro trojsvazek 450mm2 zatížení cca 1.25A/mm2. Například v bytové instalaci se dává 2.5mm2 do 10A jištění a mohou být i 4 vodiče v trubce s PVC izolací (zhoršené chlazení).
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1019
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 28. července 2006 - 21:15:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_g
Přiznám se, že zas tak vzorný studet nejsem a jsem pouhé inženýrské embrio - čili titulovaný bakalář. Předmět přenosové sítě s docentem Blažkem mne teprve čeká v navazujícím inženýrském studiu.
Asi máte máte také pravdu, ale nedokážu to vyvrátit ani potvrdit.

Jinak na jištění 10 A stačí vodič 1,5 mm2
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1020
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 29. července 2006 - 06:24:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale kecám. Mluvíme přeci o hliníku, na 10 A nutno použít 2,5 mm2..................
BMBČ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.19.102
Odesláno Sobota, 29. července 2006 - 15:00:39   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jakej zoufalec si dnes dává do bytu hliník?
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4370
Registrován: 6-2003
Odesláno Sobota, 29. července 2006 - 20:22:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

http://du-praha.cz/view.php?cisloclanku=2006070015

Oznámení o zahájení stavebního řízení veřejnou vyhláškou

stavebník
České dráhy státní organizace, Divize dopravní cesty o.z.
Správa dopravní cesty, Muglinovská 1038, 702 00 Ostrava.

Dne 19.06.2006 podal u Drážního úřadu, oblast Olomouc, sekce stavební, žádost o povolení změny stavby před jejím dokončením :

Elektrizace trať.úseku vč. PEÚ žst. Ostrava Svinov – žst. Opava východ

Změna stavby před jejím dokončení spočívá v termínu na dokončení stavby tj. do 31.12.2007.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1021
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 30. července 2006 - 15:38:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

BMBČ
Žádný, je to snad i zakázáno, ale pravidlo, že měděnný vodič se narazuje hliníkovým s průřezem o řád vyšším stále platí.

O hliníku se bavíme proto, že na vrchní vedení VN a VVN s používají téměř výhradně hliníková lana s ocelovým jádrem.

(Příspěvek byl editován uživatelem honzasl.)
BMBČ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.31.91
Odesláno Neděle, 30. července 2006 - 21:38:36   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Honzasl: To kdysi (před rokem 1989) soudruzi v NDR vyrobili poměděný pětižilový hliníkový vodič pro instalaci pod omítku. Byl pozoruhodný svým průřezem (1 mm2) a svou bezkonkurenční cenou. 50 haléřů za metr!!!! Sice už tehdy neodpovídal našim normám, ale šel na dračku.
Zajímalo by mě, kolik lidí s tímto instalovaným vodičem vyhořelo v lepším případě jej za nějaký čas muselo měnit...
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 24438
Registrován: 4-2003


Odesláno Pondělí, 31. července 2006 - 00:52:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Máme to ve zdi... :-( A hlavní jističe, který se vypínají tahem...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 219
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 01. srpna 2006 - 10:37:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Před deseti lety jsme s otcem prováděli u známých v Sasku montáž obložení velké chodby v přízemí + schodiště a chodbička v patře. Přitom se nám na několika místech povedlo navrtat naprosto nesmyslně položenou elektroinstalaci (po třetím zkratu v síti jsme sjeli do OBI pro indikátor kovů). Pochopitelně jsme tu instalaci museli opravit, co jsme v těch zdech našli, z toho mi běhá mráz po zádech ještě dneska...
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2217
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 01. srpna 2006 - 10:58:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podle ČEPSu může za výpadek v Česku požár u Divači (velká slovinská rozvodna pár kilometrů od Terstu - též železniční uzel, kde z Jižní dráhy odbočuje trať do Koperu). O požáru mi sice není nic známo, ale chvilkové výpadky proudu způsobované bouřkami jsou zde zcela běžné (a pro zařízení citlivá na stabilitu napájení velice nepříjmné). Několik vedení VVN tu totiž vede po hraně Krasu a silné letní bouřky na rozhraní Jaderského moře a vápencové plošiny ve výšce 300-500 m n.m. do nich šijí o 106. A zrovna začátkem minulého týdne tu několik bouřek a z nich plynoucích výpadků bylo.

Článek iHNed: http://www.ihned.cz/1-10076550-22988415-001000_d-38
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1022
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 01. srpna 2006 - 16:28:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin_zlivský
Jistič?? Není to spíš pouhý spínač? Babička takový takový tahem vypínaný spínač má ve svém domku jako hlavní "jistič". Celá instalace je jištěna až v hlavní domovní skříní pojistkami 32A. Mmch, sazba se platí jako kdyby tam byl jistič 25A.......
BMBČ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.5.236
Odesláno Úterý, 01. srpna 2006 - 19:35:58   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v: Stejně jednou zažijeme black out.

Ale stejně je zajímavé, že vypnutí dvou linek z důvodu blízkého požáru mohlo být příčinou počínajícího kolapsu. To před vypnutím neproběhlo přemanipulování? U moderních rozvoden to není nic časově náročného. Ale možná, že tam hrozilo zprodlení... Nevím... I u nás se čtyřstovkové linky běžně vypínají s tím, že se nejdříve přemanipuluje.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 24475
Registrován: 4-2003


Odesláno Úterý, 01. srpna 2006 - 21:16:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Honzasl:
Samozřejmě spínač...
Jeden na 220, druhý na motorový zásuvky a pak ještě jeden u pojistek (místo jedné byl dlouhou dobu drát, než jsme to zjistili... ) před sporákem (ten se vypíná stlačením). Kabely jsou všech druhů, a jednou už jsem tam pěkně dostal od rozvodný krabičky s plechovým víčkem - kostra byla spojená s fází... Už iks let, jen na to zatím nikdo jiný nešahal.

Bohužel téměř jakákoliv změna (zejména sjednocení, kdo má platit dva měřáky...) s sebou provází výměnu prakticky všeho.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
BMBČ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.55.221
Odesláno Úterý, 01. srpna 2006 - 22:20:27   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tahem zapni, stiskem vypni, až dostaneš "pecku" tak ani nepípni!
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2219
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 03. srpna 2006 - 11:07:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

BMBČ: Já už si jeden black out zažil v Itálii. Ale naštěstí oblast u slovinských hranic po několika hodinách zase připojili (navíc to bylo v noci, takže jsme to prospali). V Římě tenkrát byli bez proudu celý den, na Sicílii dva dny. :-(

I u nás se čtyřstovkové linky běžně vypínají s tím, že se nejdříve přemanipuluje.
Co si mám představit pod pojmem "přemanipuluje"? Ony jsou nějaké možnosti, jak rozdělit proud na různá vedení v požadovaném poměru? Kromě možnosti ON/OFF se přeci o zbytek starají Kirchhoffovy zákony.
BMBČ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.11.201
Odesláno Čtvrtek, 03. srpna 2006 - 18:50:41   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano. Samozřejmě zákony platnost neztratily. Prakticky lze v rozvodnách namanipulovat např. jen jednu a poměrně dlouhou trasu. Např. při primárních zkouškách blokových traf na Jetelíně, bylo z důvodu potřebné regulace napětí namanipulováno několik stodesítkových linek tak, aby došlo k přímému spojení Lipno - Temelín jako přímé vedení bez ovlinění jinou linkou. Což při normálním provozu není.
BMBČ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.11.201
Odesláno Čtvrtek, 03. srpna 2006 - 20:44:15   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

zpravy.idnes.cz:
3. srpna 2006 16:40, aktualizováno 19:14
Na čtvrtinový výkon musely Dukovany přeřadit krátce před třetí odpoledne. Ke zkratu došlo ve vysokonapěťové rozvodně v Sokolnici. Další rozvodny ve Slavěticích a Čebíně a na ně napojené Dukovany kvůli tomu přešly na tzv. ostrovní provoz.
BMBČ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.11.201
Odesláno Čtvrtek, 03. srpna 2006 - 22:54:08   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v: Ještě se vrátím k rozdělení výkonu do jednotlivých vedení. Např. 400 kV linky jsou sledovány z centráního dispečinku v Praze, kde dispečer sleduje parametry jednotlivých linek, vydává příkazy obsluze rozvoden (pokud tyto nejsou ovládány přímo z jeho pracoviště) k provedení potřebných manipulací. V rámci celé republiky lze vhodnou konfigurací rozvoden měnit přenášený výkon jednotlivými vedeními. Vše záleží na dispečerovi, jak se rozhodne. (Toto se ale samozřejmě nemění každou hodinu). Obsluha rozvoden bez jeho souhlasu nesmí provést žádnou manipulaci (hlásí se i vypnutí a zapnutí 420 kV tlumivek).
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2226
Registrován: 6-2002


Odesláno Pátek, 04. srpna 2006 - 16:41:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

BMBČ: To znamená, že i za normálního stavu (žádné plánované odstávky, či poruchy) může být výhodnější některé vedení VVN odpojit a používat jen část sítě? Tedy, že svody po izolátorech, ztráty kapacitou mezi vodiči a korónou jsou u vedení pod napětím, kterým však teče jen relativně malý proud, větší než odpovídá snížení celkového odporu sítě?
BMBČ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.13.238
Odesláno Pátek, 04. srpna 2006 - 18:01:41   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v: Na tuto otázku Vám nejsem schopen odpovědět, neboť síťařinu až tak podrobně neznám... Možná, že odpojení minimálně zatíženého vedení by bylo výhodnější... Fakt nevím...
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 6-2006
Odesláno Pátek, 04. srpna 2006 - 18:58:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v: Co jsem kdysi byl informován, tak se linky vvn nechávají jedrostranně pod napětím pokud tomu nebrání kapacita při minimálním výkonu sítě. Cena ztát vyvažuje informaci o okamžité použitelnosti této linky. Podobě se nechávají pod napětím i olejová trafa.
Mike_shunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 10-2005
Odesláno Sobota, 05. srpna 2006 - 22:11:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_g: Olejová trafa, mám takový pocit, se nechávají pod napětím z důvodu revizí. Např trafa EOV jsou pod napětím i přes léto, aby se před zimou nemusela dělat revize, včetně rozboru oleje.To je dosti drahá záležitost.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2228
Registrován: 6-2002


Odesláno Neděle, 06. srpna 2006 - 09:51:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mike_shunt: Copak olej v transformátoru pod napětím stárne pomaleji než ve vypnutém transformátoru? Chápu, že mnoha (nejen) elektrickým zařízením nedělají dobře častá zapínání a vypínaní. Ovšem vypnout topení na léto mi přijde docela normální.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5225
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 06. srpna 2006 - 11:50:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

tady jde spíš o to, že po dostavení se musí udělat revize. navíc, když necháš olej pod napětím, tak se drobet ohřívá a nechytá vodu....
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
Mike_shunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 10-2005
Odesláno Neděle, 06. srpna 2006 - 17:47:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v: Topení je samozřejmě vypnuto. Transformátorem protéká proud naprázdno, což je také odběr, ale tak mizivý, že se vyplatí. U nás na jihu moravy je asi 20 takovýchto traf.
BMBČ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.14.247
Odesláno Úterý, 08. srpna 2006 - 14:47:58   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podle předběžných informací by se v září měly začít kopat a betonovat základy pro TV v úseku Č. Budějovice - Borovany na trati č. 199 Č. Budějovice - Gmünd NÖ.
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 152
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 08. srpna 2006 - 14:50:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

On na tu šílenost dá opravdu někdo prachy...
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 24689
Registrován: 4-2003


Odesláno Úterý, 08. srpna 2006 - 16:52:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Moc předběžné už ty informace nejsou... :-(
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 227
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 09. srpna 2006 - 12:47:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Skromný dotaz: jaké lokomotivy tam budou jezdit? Mají snad laminátky přechodnost na tuhle trať (resp. budou mít)? Anebo tam budou pod dráty jezdit zase 810ky?
Polomacenej_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 7-2006


Odesláno Středa, 09. srpna 2006 - 13:01:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

SOUPRAVY Z PLZNĚ SE PROTÁHNOU AŽ DO VELENIC. A UŠETŘENÉ 810 SE POUŽIJÍ K NÁHRADĚ VELKÝCH MOTORŮ PŘÍP. KLASIKY NĚKDE JINDE
LIBOVOLNĚ MÁČENÁ LENOST ZVÍTĚZÍ NAD LŽÍ, NENÁVISTÍ A 60CM PRUHEM.
Viky_cabadaj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 159
Registrován: 11-2005


Odesláno Středa, 09. srpna 2006 - 15:04:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mají snad laminátky přechodnost na tuhle trať

Já myslím, že tam laminátky už desítky let jezdí.
Největším nepřáteli železniční dopravy jsou její samozvaní tzv. příznivci. Většinou s IQ < 90 a neschopní vyplodit jedinou srozumitelnou českou větu.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace