K-report
 

Archiv do 18.července 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Elektrizace tratí » Staré archivy » Archiv do 18.července 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Beneš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 337
Registrován: 11-2003
Odesláno Středa, 17. května 2006 - 20:47:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zajímavá tabulka se objevila na stránkách www.rokovania.sk, kde je aktualizovaný seznam prioritních staveb na slovenských koridorech. Poprvé se objevuje termín "nový trakčný systém" Nemůžu si pomoct, ale nějak se ty stavby prodražily:
Púchov-Žilina z 3,8 na 12,6 mld. Sk
Žilina-Krásno z 2,9 mld. na 5,4 mld. Sk
Krásno-Čadca z 1,6 mld. na 6,5 mld. Sk
Michal Pr
Neregistrovaný host
Odeslán z: 160.217.216.140
Odesláno Pondělí, 12. června 2006 - 10:53:24   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hledal jsem mapu slovenské železniční sítě, ale našel jsem jen mapu, kde jsou jen uvedené tratě. existuje mapa, která znázorňuje počty traťových kolejí a rozlišení na tratě diesel/ss/st
děkuji za zveřejnění odkazu
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 758
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 12. června 2006 - 11:15:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Michal Pr: Tady najdeš to, co potřebuješ: www.rail.sk
Brut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 12. června 2006 - 14:37:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nějaké nové informace ohledně elektrifikace železnice na Frýdecko-Místecku na adrese http://www.cd.cz/static/old/NEW/TCD2006/6_21hyun.htm
Snad to nabere rychlejší spád
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 508
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 12. června 2006 - 16:58:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Michal Pr:
Tady je lepší mapa.
Michal Pr
Neregistrovaný host
Odeslán z: 160.217.216.140
Odesláno Pondělí, 12. června 2006 - 17:32:24   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

dík za ty odkazy na mapy
Michal
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 179
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 15. června 2006 - 17:55:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pakliže už se to někde probíralo, tak prosím o link. Jinak dotaz: opravdu nejde elektrizace 3kV udělat bez těch stahovaček? Jak to dělají třeba v Německu (pochopitelně mají střídavinu, aby mě někdo nechytal za slovo)? Tady (v Německu) jsem neviděl žádné stahování (ale nemůžu ho vyloučit). Nebo je jediným důvodem to, že "se to tak dělalo vždycky"?
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 225
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 16. června 2006 - 15:51:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nemají stahování, ale mají vypni proud...
Zdraví Martin
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 266
Registrován: 11-2005
Odesláno Pátek, 16. června 2006 - 21:25:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dusanh: Ale jde to. Technické řešení sice neznám, ale vím, že to jde. Stahovačky jsou česká specialita. Už se to kdysi někde řešilo, jenže nevím kde.
ICQ 311-297-744
Mike_shunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 10-2005
Odesláno Pondělí, 19. června 2006 - 09:47:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V Německu a Rakousku stahovačky nejsou, protože tam mají vlastní drážní napájecí síť, která je zcela oddělena od ostatní distribuce. Proto se může i bez problémů rekuperovat. My máme jednotlivé napájecí body jinak rozfázovány (kvůli stejnoměrnému odběru ze všech fází distribuční sítě). Stahovačky jsou proto, aby se při průjezdu neutrálním polem neproopojily dvě napájecí stanice, které nejsou sfázovány. Pendolino, 362 a ještě nějaké mašiny na stejnosměrce mají dovoleno projíždět neutrální pole se zdviženým sběračem, za dodržení určitých podmínek (vypnuté hlavní, pomocné pohony apod). Na stejnosměrce se už teď všude dávají tzv.podmíněné sthovačky, které aktivuje elektrodispečer při nějaké mimořádnosti. Takže v dnešní době výše uvedená vozidla stahují pouze na styku soustav. Do budoucna to vypadá tak, že v rámci interoperability, by žádné vozidlo nestahovalo (mimo styku soustav) a mohlo se po celé síti rekuperovat, tak jak je běžné na západ od našich hranic.
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 999
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 19. června 2006 - 12:16:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

mohlo se po celé síti rekuperovat, tak jak je běžné na západ od našich hranic

Dovolím si nesouhlasit. Rekuperace na 25 kV, 50 Hz je podmíněna odběrem jiným vozidlem na stejné větví, což je dost málo pravděpodobné.

ČEZ ani E-ON si jednofázovou elektriku plnou harmonických, ještě k tomu s nenaplánovatelnými špičkami zpátky nevezme, natož aby za ni platil. To je vysloveně proti zdravému energetickémui rozumu.

Takže na rekuperaci na 25 kV můžete skoro zapomenout.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5105
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 19. června 2006 - 13:24:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

kdyby jenom skoro....
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2085
Registrován: 6-2002


Odesláno Pondělí, 19. června 2006 - 14:09:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mike_shunt: Kdysi jste psal, že ČEZ ani E.ON už v principu proti rekuperaci nic nemají. Jak vypadá současnost a blízká budoucnost? Taurusy se sem tlačí od jihu (Břeclav, ČB), 189 DB ze západu, pendolino rekuperaci umí, jen ji má zakázanou...

Bude tedy možné (řekněme ještě letos) rekuperovat na 25 kV AC aspoň do ČB a na Moravě po Svitavy či Nedakonice? Honzasl to vidí pesimisticky, já si naopak myslím, že v rozvodnách 110 kV se občasná špička či nesymetrie ztratí, tím spíš, že často jde přímo o napojení na uzly 400/110 kV (Sokolnice, Čebín), kterými tečou gigawaty. Když jsou distributoři donuceni kupovat ne příliš kvalitní proud z větrných elektráren (a ještě k tomu draze s odůvodněním ekologickými zájmy státu), proč by nemohli odebírat taky rekuperovaný proud, který při EDB vznikne tak jako tak?
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5106
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 19. června 2006 - 14:18:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

řiká ti něco pojem nedovolená dodávka energire? když to neni ve smlouvě, tak prostě nesmíš. navíc čd by musely mít licenci na výrobu el. energie, aby se s nima vůbec na tohle téma byl někdo ochotnej bavit.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2086
Registrován: 6-2002


Odesláno Pondělí, 19. června 2006 - 14:34:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bobo: Já samozřejmě nemám na mysli nějakou partyzánskou akci, kdy se svévolně mašinfíra rozhodne distribučce "přilepšit" v jedné fázi a oroštuje EDB.

Samozřejmě mám na mysli vztah smluvní. Výrobce energie je dneska kde kdo s malou kogenerační jednotkou na bázi spalovacího motoru z auta, či s malou turbínkou na mlýnském náhonu. Tohle pro firmu velikosti ČD nemůže být problém.
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1000
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 19. června 2006 - 14:39:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v

se občasná špička či nesymetrie ztratí, tím spíš, že často jde přímo o napojení na uzly 400/110 kV (Sokolnice, Čebín), kterými tečou gigawaty

Naivko. Představte si, že by se takhle choval každý odběratel.
Ty větrné elektrárny jsou sice nárazovky, ale nejsou to minuty, ale alespoň desítky minut a víc. Navíc jsou symetrické a bez harmonických.
Mike_shunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 10-2005
Odesláno Pondělí, 19. června 2006 - 22:17:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To: M_v
Ano to jsem psal, ale zatím jsou na všech napájecích stanicích v činnosti zpětné watové ochrany. ČD sice nemají licenci na výrobu el.en.,ale mají licenci na distribuci. Nevím jestli jsem psal o ČEZu, ale E-On se v podstatě nebrání. Na napáječkách jsou čtyřkvadrantové elektroměry, které se mohou točit i "pozpátku", pokud energii vyrobenou v lokomotivě neodebere jiná mašina. Jak už jsem psal tak v budoucnosti (pokud opravdu chceme splynout s Evropou) nám nezbyde nic jiného, než začít rekuperovat. A mám pocit, že včera bylo pozdě.
Tex
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.141.0.146
Odesláno Úterý, 20. června 2006 - 16:46:39   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dobrý den,
jak vypadá přechod z = na SS a zpět z pohledu Fíry na dvousystémové mašině. Jak je to např při cestě z Prahy do Chebu. Nejdříve fíra vypne proud pak stáhne pantograf pak přepne mašinu a opět zvedne pantograf a zapne proud? Je třeba sundavat pantgraf? Nemůže tam být izolovaný úsek? Jak to prosím je.
Franta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 211
Registrován: 9-2003
Odesláno Středa, 21. června 2006 - 06:40:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je o v nějakém archlívu buď zde, nebo na Trať 140.
Zkráceně:
- výběh
- vypnu =
- stáhnu
- přepnu
- čuchnu
- zapnu
- tah
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5110
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 21. června 2006 - 09:10:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

mezi
- přepnu
- čuchnu
vlož - zvednu
izoláků je tam několik, včetně zazeměnýho pole.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
Balik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 681
Registrován: 11-2002
Odesláno Středa, 21. června 2006 - 09:50:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tex, Franta:
Je to v esech, v archivu za 3.červnem, probíralo se od 28.5., tedy zhruba někde tady:
../28/100229.html"../../clipart/uhoh.gif" border=0> .

Pánové v odkazovaném vlákně to (snad srozumitelněji) popsali takto:
ARR do "V", nekdo to schodi hribkem, nekdo vypne kroutikem HV + sunda sberac, spravne by mel prestavit vsechny prepinace vc. topeni do nulove hodnoty ( ale kompresory a ventilatory nechava vetsina v " A" ), projede se 450m dlouhym neutralnim polem. Za navesti prislusneho systemu fira zvedne sberac, zapne kroutik hlavniho vypinace ("prepnuti" proudove soustavy se provadi prave jenom tim, na kterou stranu zapinam HV - doleva ss, doprava st), a hned muze dat ARR do "J.
Balik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 682
Registrován: 11-2002
Odesláno Středa, 21. června 2006 - 09:57:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

... dotaz zněl "z pohledu fíry" ... jako laik ...

(Fíra samozřejmě není laik. Myslel jsem to tak, že já jako laik, když chci vědět, co fíra provádí, nepotřebuju vědět, že si nějaká trafíčka/ochrany/neboco-ve-strojovně po zdvižení sběrače "čuchnou", jestli jim to chutná, případně zaúčinkují. Proto mi to v posloupnosti úkonů, na které se omezuje strojvedoucí, jaxi nehrálo ).
P_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 331
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 21. června 2006 - 15:50:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad rekuperace: Proč by nebylo možné tu energii, když ji nemá nebo nechce kdo odebrat, použít k přitápění (ne hlavní zdroj tepla) v kotelně pro přilehlou obec? Ušetří se něco uhlí nebo plynu, než aby se topilo odporníkem do luftu.
Spock
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 252
Registrován: 2-2006


Odesláno Sobota, 24. června 2006 - 09:51:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A jak bys ji tam chtěl dostat, když pominu všechny ty věci jako smlouvy ap.? :-)
http://spock.site.cz
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5118
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 26. června 2006 - 09:28:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

zvážení občané, vzhledem k tomu, že naše obecní kotelna přešla na využívání rekuperované energie vám oznamujeme, že dodávka tepla bude probíhat pouze při jízdě nákladních vlaků z horní lhoty do dolní lhoty a to ještě za podmínky, že jejich hmotnost budě větší než 364t. přesné časy dodávek tepla vám na požádání sdělí žst. dolní lhota.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
Hawe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 12-2005
Odesláno Sobota, 01. července 2006 - 12:56:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak jsem četl v Železničáří, že je v plánu příští rok elektrizace Zábřeh - Šumperk. Je to zřejmě již jisté.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 821
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 01. července 2006 - 13:40:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak ještě zadrátovat i trať Třebovice - Lanškroun ať už se může mezi Třebovicemi a Zábřehem nasadit vůči poptávce adekvátní nabídka - Bzmot s přívěsem.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 23545
Registrován: 4-2003


Odesláno Sobota, 01. července 2006 - 13:45:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale ne, 814 - mohly by se tam pak vozit delegace, jak 814 pěkně jede :-). Mmch jsem tam nedavno počítal frekvenci, pokusím se to najít.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 23546
Registrován: 4-2003


Odesláno Sobota, 01. července 2006 - 13:52:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tady to mám, jedná se o Os 3704 v nějakou středu na počátku června (obvykle jezdívám již Os 3702):

Os 3704 Výstup Nástup
Lupěné 1 1
Hoštejn 1 5
Tatenice 3 6
Krasíkov 0 12
Žichlínek 0 1
Luková 0 4
Rudoltice 11 0
Třebovice 1 10
MuN 39 -


Ta čísla by byla u Os 3702 podobná, jen v Rudolticích by byl (větší) nástup, před Os 3704 jede v kladiva přímý šuk do MuNu.
Když na to tak koukám, asi by byla ta 814 zbytečný luxus a 810 by stačila (a to jsou oba vlaky ve špičce)...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 362
Registrován: 12-2005
Odesláno Sobota, 01. července 2006 - 13:58:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

By me zajimalo, zda by slo udelat 414 + 914 ... ;-)
Pavel
skype: pavel_pilny
http://www.pjp.cz
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 23547
Registrován: 4-2003


Odesláno Sobota, 01. července 2006 - 14:01:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Postavit asi jo, ale se schválením by asi byl problém...

Ještě k výpisu - příjemně mne překvapily Tatenice, čekal jsem to horší...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Houmr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 02. července 2006 - 17:53:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě k rekuperaci: Technicky to zřejmě zatím není možné, konkrétně na trati H.Dvořiště - Č.Budějovice když se rakouský fíra zapomene a "zarekuperuje" tak v měničích pro napájení SZZ odejdou komponenty za desetitisíce (stalo se již několikrát).

(Příspěvek byl editován uživatelem houmr.)
Hawe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 12-2005
Odesláno Středa, 05. července 2006 - 15:42:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jako víceméně laik bych měl jeden dotaz. Všiml jsem si , že někde na trolejovém vedení jsou zapojeny mezi trolejí a nosným lanem takové žluté balonky.K čemu to je ?
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 23663
Registrován: 4-2003


Odesláno Čtvrtek, 06. července 2006 - 00:25:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je to návěst vyzývající fíru ke stažení smetáku.
Bývá označována jako Sedlářovník, resp. Sedlářovy koule .
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Mike_shunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 10-2005
Odesláno Čtvrtek, 06. července 2006 - 07:56:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To: Hawe
Pro upřesnění dodávám, že toto návěstidlo se jmenuje DĚLIČNÍK a návěští návěst STÁHNĚTE SBĚRAČ.
Hawe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 06. července 2006 - 12:56:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin & Mike : Díky za vysvětlení
J_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 215
Registrován: 8-2004


Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 10:33:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tohle sice primo nesouvisi s elektrizaci trati, ale kazdeho priznivce elektriky takovahle fotka jiste potesi...
Rok vyroby 1918 - 1920. Vsechny tri jsou provozni. Pro nizky stav vody pracoval pouze generator c.3.

 
:-)
Rekuperátor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.38.43
Odesláno Úterý, 11. července 2006 - 23:34:38   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Též se ještě vrátím k rekuperaci. V diskusi se zde úplně opomnělo na jednu podstatnou věc. A to na "dvojí" propojení vedle stojících trakčních transformoven.
Jednak na vstupu = distribuční sítí a na výstupu = trakčním vedením.
Při normálním provozu je vše v pořádku, ale při poruše a zejména zkratu na primární části jedné transformovny by při absenci zpětné wattové ochrany byl tento zkrat "krmen" byť jen okamžik - pár period - (než zareagují jiné ochrany, např. rozdílovka nebo nadproudovka) přes trakční vedení z druhé transformovny (obrácený tok energie). Tento stav je však v energetice z mnoha důvodů nepřípustný. Proto je tam na "sychr" citlivá zpětná wattovka, aby nemohlo dojít k popsanému jevu.
Problém lze samozřejmě řešit tak, aby lokomotivy mohly rekuperovat do distribuce i na systému 25 kV. Ale chce to vůbec NĚKDO? Má vůbec NĚKDO zájem? Asi
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2160
Registrován: 6-2002


Odesláno Středa, 12. července 2006 - 11:56:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rekuperátor: Problém lze samozřejmě řešit tak, aby lokomotivy mohly rekuperovat do distribuce i na systému 25 kV. Ale chce to vůbec NĚKDO? Má vůbec NĚKDO zájem?

Asi nemá. :-( Nikdy se to tak nedělalo! (paragraf 1)

A jak to dělají maďarští soudruzi? Kdysi jsem slyšel, že Kandó s rekuperací počítal od prvopočátku, takže je i dnes bez problému možná. Je to pravda? Pokud ano, byl by to paragraf 1a - Vždycky se to tak dělalo! :-)
Rekuperátor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.158.155.13
Odesláno Středa, 12. července 2006 - 14:41:27   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A přitom se uvádí, že u příměstských osobních vlaků s rychlostí kolem 100 km/hod., které se neustále rozjíždějí, zastavují, rozjíždějí... lze rekuperací ušetřit až 40% energie.
Bohužel nezájem!
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 259
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 12. července 2006 - 15:28:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No s těma % nevím, ale pokud se někdo hodně motá na 471, tak nám jistě řekne více. Co vím, takhle vysokého čísla se snad dá dosáhnout u tramvají...
Co říkali kluci, tak Taurus vrátí cca 20-30% energie co odebere...
A taky to je o penězích, když se nám pod rukama rozpadají tratě, v hodně stanicích máme ZZ z dob císaře pána, tak si myslím, že jsou peníze potřeba v trochu jiné oblasti. U nových vozidel s rekuperací není problém a je jen programově blokovaná na příslušném napájecím systému Taurus, 380, atd...
S tím zkratem jsem to moc nepochopil, co vím, tak na 25kV jsou napájecí úseky napájeny jen z jedné strany. Taky skoro vždy máme TNS-SS-TNS (Chotoviny-Roudná-Veselí-Ševětín-Nemanice)a SS je sepnutá jen při výlukách nebo to ani není klasická SS...
Zdraví Martin
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 577
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 12. července 2006 - 16:06:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v:
Do distribuční sítě lze z 25kV rekuperačně dodávat, ovšem tak zasviněnou elektřinu (jaloviny a rušení) nikdo nechce, nebo jen za směšnou cenu. Dalším problémem je, že při přerušeních distribučního vedení (ale taky třeba při nižší impedanci TV než onoho distribučního vedení) se může stát, že by si distribuční proudy našly náhradní cestu skrz trolej. Proto by se muselo nějak rozlišit, zdali jde z TNS do distribuce proud vyrobený v mašině, nebo o proud distribuční jdoucí variantní cestou. Tyto problémy samosebou odpadají u železnic s vlastní napájecí sítí, kde je jedno, kudy proudy jdou.
Takže v ČR jde rekuperovat pouze do TV, když je ve stejném napájecím úseku odběr (na všech trakcích).

Martin2:
Proč mají nové vícesystémovky blokovanou rekuperaci na některých systémech? Dyť přece když není odběr, brzdí do odporníku. Slyšel jsem jen něco o specifiku na Dvořišťské.
A ještě někdo mi říkal (možná Ty) že 1216ky nemůžou do ČR protože nesmějí rekuperovat a na 25kV mají zablokovanou odporovou brzdu (nebo ji nemají) a kotoučovkou brzdit provozně nemůžou, protože by ji vypálili. Jak to je? Nemáš info?
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 260
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 12. července 2006 - 18:05:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na to už jsem se ptal rekuperátora, podle mne variantní cesta není možná, protože co jeden úsek 25kV to jeden napájecí bod. Ne jako na 3kV, kde do jednoho úseku jedou dvě sousední měnírny nebo i víc, jako na Mělnické trati, kde jsou podmíněné stahovačky a zřejmě celá trať je jeden úsek. Aspoň z mašiny se to tak jeví, žádné napěťové rázy jsem nepostřehl, ale už je to pár let, co jsem tam byl...
No, ale na 25kV si právě najdeš odběr u dodavatele energie, což je špatně, takže u 25kV je velká pravděpodobnost odběru. Trafo pracuje obousměrně a chybí nám zde usměrňovač jako na 3kV...
Jenže některé lok. ten záložní odporník nemají . Brzdu by nevypálili, ale rychle by se opotřebovala... A za další rekuperace nedělá dobře UNZce napojené na 25kV...
1216 sem nemá cenu motat těch je zatím jen pár kousků, aktuální jsou 1116.
Zdraví Martin
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 261
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 12. července 2006 - 18:34:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jinak 1216 ten odporník má, ale nedosahuje se plného brzdového výkonu, viz článek pánů Maje a Pohla, zde na K-Reportu...
Zdraví Martin
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 578
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 12. července 2006 - 19:12:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin2:
1116ky se stále testují pro naše tratě a systémy? Myslel jsem, že už to vzdali, bo jejich GTO nelze vyladit do našich norem bez použití kompenzátoru a to brzdění. Kdežto 1216 se podle pindů v Železničáři měly schválit v průběhu tohoto roku, 1216 mají IGBT, jež lze doladit (stejně jako u 189DB - stejná trakční výzbroj) bez použití kompenzátoru. U těch 1216 zůstává problémem tedy jen brzdění.
Michalis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 93
Registrován: 4-2006


Odesláno Středa, 12. července 2006 - 19:37:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nějaké nove info ohledně pokračování elektrizace Ostrava hl.n-Kunčice?
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 262
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 12. července 2006 - 21:53:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevím, se zeptej na DÚ nebo na OKV, ale 1116 zajíždějí k nám do Břeclavě a HD. 1216 k nám zatím nezajíždějí a ani nevím zda jsou dvě, tři nebo víc...
Proč mají 1216 podle tebe problém s brzděním? Vždyť mají odporník, i když se sníženým výkonem, holt např. nebudou mít u nás tak velké brzdové procento, ale budou moci vždy brzdit EDB. Jestli budou rekuperovat nebo zahřívat odpor není až tak důležité...
Zdraví Martin
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2163
Registrován: 6-2002


Odesláno Středa, 12. července 2006 - 22:42:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Qěcy, Martin2: Nechci opakovat staré argumenty proti rekuperaci na 25 kV - doc. Hlava je shrnul ve sborníku VÚŽ č. 13, ovšem ten text je už skoro pět let starý, takže se (možná) mnohé změnilo.
Kdyby byla rekuperace do sítě 110 kV povolena, vyplatilo by se dodávat proud i zadarmo. Proč? Jak píšete, většinou by byl zajištěn vlastní odběr do nějaké jiné lokomotivy. Takhle není možné ani to. Horší problém jsou zařízení, která nesnášejí přepětí a odcházejí do věčných lovišť. To je pak drahá úspora. :-(

Jo, a taky nesrovnávám s privátními 1-f sítěmi (15 kV). Mě by zajímala situace v Maďarsku. O té vím bohužel prd, ale 1116 jim tam v pohodě jezdí, mají 25 kV/50 Hz a slyšel jsem, že odjakživa vesele rekuperují. Jestli je to pravda, tak zdroj inspirace bych hledal tam. Proč máme vymýšlet kolo?
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 264
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 12. července 2006 - 23:29:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No nevím, zda by byl většinou zajištěn odběr do jiné mašiny, leda tak přes tu distribuční síť... Prostě záleží na provozní situaci v daném napájecím úseku, který ani u st trakce nebývá delší jak 25km na jednu stranu od napájecí stanice. Pokud to je více (Chotivny-Benešov) pak při trošku větším provozu vznikají velké potíže s velikostí a tvrdostí napětí... Je možné, že jedno trafo napájí obě strany, pak by se mohlo mluvit třeba o úseku Roudná-Ševětín, ale nevím zda to tak je nebo je každý úsek napájen jiným trafem z jiné fáze...
Ano to Maďarsko by bylo zajímavé zjistit skutečný stav věcí...
Zdraví Martin
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 930
Registrován: 5-2003


Odesláno Středa, 12. července 2006 - 23:36:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Michalis:
Z doby nedávné - Ostrava hl.n. u frýdlantských nást. a na baňské v mírném rozsahu stavba sloupů TV, něco i na TK ze Středu na hl.n. Na Středu úprava zhlaví a nový svršek ve směru na hl.n. Z Kunčic na Střed výluka TK ve stylu koridorizace, stavba TV, oprava mostu před Středem. Nové nástupiště v Kunčičkách.
Spolehlivost je výsledek mravenčí práce v mnoha i zdánlivě nesouvisejících oblastech.
Michalis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 97
Registrován: 4-2006


Odesláno Čtvrtek, 13. července 2006 - 12:27:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

děkuji za informace.a jěště malý dotaz-kdy by to mohli stihnout dokončit?
Martineczek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 68
Registrován: 5-2005
Odesláno Čtvrtek, 13. července 2006 - 12:32:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dle SŽDC by měla být stavba dokončena 15. 11. 2007
více na:http://www.szdc.cz/Fondy/index.php?art=8&project=16&view=basic
Bocheer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 9-2004
Odesláno Sobota, 15. července 2006 - 16:01:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě k té rekuperaci: spousty fabrik, i menších má od distributora el.energie tzv kW1/4h právě kvůli rovnoměrnému odběru. Tak proč by si nechali "zasírat" síť špičkama a akordeonama?
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2172
Registrován: 6-2002


Odesláno Pondělí, 17. července 2006 - 00:32:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bocheer: Ale jistě. Nejen čtrthodinová maxima, parametrů, za které se platí je víc - ostatně Správa železniční energetiky to popisuje zde: http://www.os.cd.cz/sze/files/prezentace_OJ-8f3752535092105179eb1dad27b4ce31.pdf Na poslední straně je ilustrační graf denního zatížení z TT Mýto. Je otázka, zda by rekuperace byla schopna některé špičky aspoň trochu ořezat.

Martin2: Uváděný příklad dlouhé jednokolejky bez větvení (Chotoviny-Benešov) není zrovna typický. Třeba na jižní Moravě jsou z jedné TNS napájeny dvoukolejky (i víc než jedna) a velké uzly (Modřice, Břeclav...). Tam bude pravděpodobnost nalezení vhodného odběratele větší.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 276
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 18. července 2006 - 00:37:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Není sice typický, ale jasně dokládá, že by nejvzdálenější bod napájecího úseku neměl být vzdálen více jak 25km.

Modřice a Břeclav je hezký příklad, ale na jednu podstatnou věc jsi u nich zapoměl. Jde o faktické zapojení traf a nap. úseků. Nesmíme zapomínat, že do TT jdou tři fáze, ale nám stačí jedna fáze a mi musíme zajistit co nejrovnoměrnější odběr ze všech fází v určité oblasti (nevím zda jde o TT, distributora nebo celé ČD). A taky, že neumíme rekuperovat z jedné fáze do druhé(jednoduše).

Je to možné říci i jinak.
Berme severní stranu uzlu Břeclav. Pryč nám odcházejí 4 koleje. Je možný jeden z následujicích způsobů napájení:
1 - jedno trafo napájí všechny 4 koleje, pak bych se o odběr při rekuperaci vzhledem k počtu vlaků nebál, ale to trafo bude pěkně zatížené a taky pěkně zatížím jednu fázi EONu...
2 - každou kolej bude napájet jiné trafo z jiné fáze. U dvou kolejí se odběr bude hledat jen v každém úseku zvlášť. Zbylé dvě koleje pojedou sice na různá trafa, ale primár bude spojen, pak by zde byla teoretická možnost rekuperovat (nebude-li odběr na jedné koleji) do té druhé koleje přes primáry traf. Otázkou je, zda to je prakticky možné (ochrany trafa apod.)
3 - různé další variace výše uvedených.

Schrnuto: z pohledu rekuperace mne až tak nezajímá počet a zatížení tratí napájených TNS, ale spíše počet a zatížení kolejí napájených jedním trafem. Menší TNS mají třeba jen 2 trafa, ale Břeclav jich bude mít možná víc a pak se nám efekt hodně zatížených kolejí rozmělňuje na více traf...

A stále u nás není vyřešen problém vracení energie do distribuce. V současné době bych si rekuperací bez odběru vyhodil trafo...

Není zde někdo, kdo se v oblasti trakční energetiky pohybuje? Rád bych se dozvěděl více..., třeba zrovna jak jsou využívána jednotlivá trafa, zda jedou všechna nebo jen jedno a druhé je 100% záloha neba jak se zajišťuje to prostřídání fází, atd...

Zdraví Martin
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 23946
Registrován: 4-2003


Odesláno Úterý, 18. července 2006 - 00:47:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A jak to je ošetřené u trolebusů/tramvají? Tam se přeci rekuperuje (přes smeták do drátů; ve vozidle se používá energie získaná rekuperací neustále, je-li nějaká potřeba) pouze v případě, je-li na daném úseku jiné vozidlo, které zajistí odběr. To by snad zajistit šlo i zde, ne?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Apollo 17
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.48.7
Odesláno Úterý, 18. července 2006 - 10:45:46   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

U trolejbusů a tramvají je napájení stejnosměrným proudem .Na 3 kV snad rekuperuje Ešus podobně jeko ty trolejbusy.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2181
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 18. července 2006 - 10:48:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin2: Jestli jsem to dobře pochopil, tak díky zapojení trafa odběr jedné fáze pro lokomotivu zatěžuje 2 ze 3 fázi v distribuční síti. Pokud tedy mám 4 koleje (dvoukolejka na obě strany), mám zatížených "8 fází", tedy jednu skoro trojnásobně. Takže nesymetrie se částečně vykompenzují. No a třeba v okolí Modřic je natolik hustá příměstská doprava, že 10-20 činných vozidel snad nebude přehnaný odhad. Čistě teoreticky (hrubě zjednonušeno!), když budu mít spotřebič (1 +/- 1) MW, tak deset takových bude mít odběr (10 +/- 3,2) MW a stovka pak (100 +/- 10) MW - pokud jsou to jevy náhodné a na sobě nezávislé. Proto si myslím, že ve velkých uzlech by AC rekuperace fungovat mohla.

Není zde někdo, kdo se v oblasti trakční energetiky pohybuje? Občas se tu vyskytuje pan Bočník. Možná nám časem naše bludy rozmluví.

Martin_zlivský: A jak to je ošetřené u trolebusů/tramvají? Podobně jako u Ešusů (a MěstoSlonů :-)) Tihle všichni jsou DC, my tu řešíme AC. Podle Hajnýho si sólo Ešus odběr skoro vždycky najde, dvojitý už část energie musí prohnat odporníkem.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 23963
Registrován: 4-2003


Odesláno Úterý, 18. července 2006 - 11:43:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takže tykadla a šaliny (existujou někde?) v AC verzi taky rekuperaci neumí/nesmí?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Flexo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 415
Registrován: 7-2005


Odesláno Úterý, 18. července 2006 - 12:26:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

šaliny (existujou někde?) v AC

Třeba v Karlsruhe

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace