K-report
 

Archiv diskuse Tratě kolem Pardubic a Hradce Kr... do 04. 12. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » Tratě kolem Pardubic a Hradce Králové » Archiv diskuse Tratě kolem Pardubic a Hradce Kr... do 04. 12. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Vhd_sl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 665
Registrován: 1-2006
Odesláno Neděle, 30. listopadu 2014 - 20:51:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pasažér:

Čajznout pernikářům ( http://www.youtube.com/watch?v=C8szCa8dzRQ ) pomocí RS 5 i střed železnic? Ďábelská myšlenka... :-P
Šmajchl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 435
Registrován: 9-2011
Odesláno Neděle, 30. listopadu 2014 - 21:16:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vhd_sl:
Dvě koleje mezi Kolínem a Pardubicemi (případně dále) při současném provozu začínají být docela těsné. Přidáme pravidelně jeden vlak za dvě hodiny navíc (který navíc pojede přes Nymburk) a další v současnosti volné trasy zmizí. Pardubice mají spojení s Prahou a Kolínem velmi kvalitní, do Nymburka a dále směrem do Prahy toho nebude nějak mnoho. V současnosti nabízí stanice v Pardubicích jedinou nástupištní hranu bez nutnosti zajíždění od Rosic přes přeloučské zhlaví a s možností odjezdu bez posunu do Přelouče (jízda z/do Rosic k třetímu a čtvrtému nástupišti zrátka komplikuje další provoz na koridoru).

Nákladní vlak jedoucí ustálenou rychlostí dokáže jet tak rychle, že dohání vlaky osobní, zastavující. V limitním případě dojíždí i rychlíky, které zastavují každých 20 km. Doporučuji v excelu vyzkoušet, jak dlouho trvá jízda vlaku po dráze délky 20/30 km rychlostmi 80-160 km/h. Ty rychlejší musí jet tak rychle, aby stihly vyklidit nástupiště ve stanici ještě před příjezdem nákladního vlaku ke "střelnici".

Týniště - Hradec: při troše "štěstí" se těch 22 km dá zajet místo necelé půlhodiny za hodinu a půl; za tu dobu lze za stejných podmínek ujet polovina vzdálenosti mezi Chocní a Osekem. Kromě úseku z Chocně do Týniště mají také všude přednost různé osobáky a rychlíky, které se tam musí vyřádit a teprve poté jede náklad (na jeden zátah z HK do Chlumce to bude ve dne jen s velkým štěstím). Horská trať to z Choťovic do Chlumce rozhodně není, jen o trošku příkřejší než třeba z Ústí do Třebové.
Vhd_sl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 666
Registrován: 1-2006
Odesláno Neděle, 30. listopadu 2014 - 22:04:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šmajchl: Díky! Takhle tomu rozumim. Prostřední odstavec je přesně z těch sklíček, kterým jsem nepřikládal takovou váhu jakou, zdá se, mají.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1232
Registrován: 4-2010
Odesláno Neděle, 30. listopadu 2014 - 22:05:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vhd_sl: Mé pozorování: Neděle a obráceně čtvrtky,pátky: Minimálně plný katr lidí zůstává ve Staré Pace od Martinic a směřuje do Prahy, k tomu Bělohrad a Nový Bydžov s okolím (ti mají ještě osobáky). Znám pár lidí z Bydžova a okolí a ačkoli po okolí jezdí autem, tak do Prahy jedou výhradně vlakem.

Léto: V Chlumci jsem nejednou měl při prestupu problém se vyhýbat s cyklisty směřujícími z/do Prahy z/do Krkonoš. Ruksakáři jedoucí z Chlumce dokáží slušně zaplnit i 810 v Martinicích. Důvody pro to (navzdory mnohými oslavovaným přímým busům do Jilemnice a okolí) asi mají, třeba přeprava kol nebo placení za bágly (a možnost mít je při ruce) a malá kapacita busu. Už vidím cyklistu jak 2x přestupuje. Pokud bude zachováno spojení s Prahou po 2h (tedy vždy ty vlaky navazující na Sp), tak to je ok, zapláčou jen uživatelé osobáků Paka - Městec, ale těch co nemohou jet Sp moc nebude.


Jen hint: Proč místo tahání vlaku z HK přes Pardubice a dalších investic do infrastruktury se radši každou dvouhodinu nepokusit udělat nějaký "express" jedoucí bez zastavení z HK do Prahy po 020 a neinvestovat do infrastruktury za tímto cílem? Kralovehradeckýexpress nebo Náchodský primátor dokázali zajet slušné časy, které by konkurovaly centrum-centrum i busům na D11.

(Příspěvek byl editován uživatelem Nechic.)
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 463
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 30. listopadu 2014 - 22:36:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vhd_sl: No tak dobře.
Úpravy infrastruktury s výjimkou Praha - Lysá a CDPizace zabezpečovacího zařízení nejsou reálné dokud nebude jasné jak naložit s RS 5.

Chystá se optimalizace pravobřežky (pro nás v tomto případě důležitý úsek Lysá - Velký Osek, vč. libické spojky), ale dlouho tomu nevycházela ekonomická efektivita, takže se toho dost vyškrtalo...

Na zvyšování rychlosti na 020 není zájem, protože jsou jasně dané místa křižování i předjíždění a vazby, na která stávající stav stačí - zrychlení se tak v celkové cestovní době Praha - HK neprojeví.

[nene] Jediné místo, které je striktně dané je Chlumec v půl, se vším ostatním se dá hýbat. Ale máte pravdu, že zvyšování rychlosti na 020 se v nejbližší době neplánuje.

Vozidla? Tam se hne maximálně s interiérem.

Oni tam nebudou Bp na věčné časy. Nehledě na to, že i na ty vaše sci-fi přes Pardubice by jaksi byla potřeba nějaká vozidla.

A teď teda polopaticky, proč jsou vaše nápady nesmyslné:
1) jízdní doby
Praha - Kolín (přes Nymburk): 60 minut
Kolín - Pardubice: 23 minut
Pardubice - Hradec: 16 minut (po optimalizace, odhaduju)
k tomu pobyty: Kolín 2 minuty, Pardubice 4 minuty
Celkem: 105 minut

Stávající R: 100 minut (s libickou spojkou klidně o 4 minuty míň)

2) Jednotlivé relace dle vašeho návrhu
Praha - všechno až Poděbrady: stejné jako současné R
Lysá, Nymburk, Poděbrady - Kolín: řeší Os, ústecké a rumburské rychlíky
Lysá, Nymburk, Poděbrady - Pardubice: dnes s přestupem, takže v této relaci zlepšení
Praha, Lysá, Nymburk, Poděbrady - Hradec: dnes o 5 minut rychleji
Praha - Kolín: rychlejší po 010
Kolín - Hradec: zlepšení v podobě přímého spojení
Pardubice - Hradec: nemá vliv, lze řešit Sp Pce - HK.
Praha, Lysá, Nymburk, Poděbrady - Chlumec (vč. směru na Novou Paku): dnes po většinu dne takt 60 minut, podle vás 120 minut, tedy výrazné zhoršení.
Chlumec - Hradec: opět takt 120 minut místo šedesáti minut.

3) Kilometry:
dnes jezdí 16 párů rychlíků (v pracovní dny dejme tomu), vzdálenost 116 km, tedy celkem 3712 vlkm.

váš návrh: zůstane 8 párů rychlíků, tedy 1856 vlkm. K tomu přibude 8 párů v té vaší trase (délka 137 km), tedy 2192 vlkm. Ušetříte 8 párů Sp Pce - HK, takže -352 vlkm. To dělá dohromady 3696 vlkm. Takže jste neušetřil téměř nic. K tomu ovšem ještě musíte připočítat další spoje HK - Chlumec, které by minimálně ve špičce chyběly.
Vhd_sl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 667
Registrován: 1-2006
Odesláno Pondělí, 01. prosince 2014 - 07:05:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechic:

Díky za rozepsání se. To, co píšete, ale vyznívá tak, že na dráhu jdou ti, kteří se v obdobích s vyšší poptávkou nevlezou do busů. Jsou-li tam ve větším kola, znamená to v Chlumci zpoždění u všech zúčastněných vlaků.

V tomto směru mi roztažení taktu na dvě hodiny a zkrácení Sp do Oseka připadá jako příležitost v těchto obdobích v dané poloze védst sezóně přímý vlak z Prahy (prodloužením Sp), který problém vyřeší podstatně zajímavěji.

Mezi Prahou a HK je snaha konkurovat úsměvná. Proto, že by si dráha konkurovala sama sobě, protože k té hrstce by do vlaku přibylo to, co jezdí přes Pardubice. Je potřeba vidět, že ne všichni jedou do centra města, ale míří třeba právě do oblasti východu města, která je lépe dosažitelná z Černého Mostu. Možná kdyby se místo Vysočan konečně udělala Rajská Zahrada. Ale ta je zase špuntem pro 231...

Myslím si, že snaha konkurovat silnici je s tím výsledkem, který představuje frekvence z HK na Prahu, tragická a do jisté míry nesmyslná. I cenově, pokud se neorientujete ve Včasných jízdenkách, pro Vás bude zajímavější autobus.

Jis:

Díky za rozepsání se.

Optimalizaci pravobřežky vidím v této oblasti spíše na přizpůsobení na zapojení do CDP. Popravdě jí nevidim v tomto prostoru jako rozumnou dokud nebude jasné kolik traťových kolejí se má udělat, což se odvíjí od RS 5. Rozhodně souhlasím s tím, že by měla být nahrazena zařízení z padesátých let, která ta ve velkém jsou, ale současně si je nutné uvědomit, že nové zabezpečovací zařízení znamená fixaci konfigurace. Myslím si, že úsek mezi Starou Boleslaví a Kolínem by měl jít až na konec až bude jasněji.

Bp jsou dobrá pro přepravu kol, takže osobně doufám, že vydrží co možná nejdéle alespoň na trutnovských R. Vhodný typ vozidel pro tuto trať je pro mne záhadou.

Fixovaný je nejen Chlumec ale i vykřižování mezi Poděbrady a Osekem, aby to bylo letmé.

Chlumec - Osek jsem ponechával Sp, takže 60, ale s přestupem. Na druhou stranu zrychlení Sp o čekání v Chlumci kompenzující čas na přestup v Oseku.

Chlumec - HK souhlasím.

Obecně, je to tak jak psal Šmajchl. Pokud je problém protáhnout náklad HK - Týniště, což je na poskakování po stanici, nemá smysl tvořit prostor mezi Osekem a HK, kde jsem to vnímal jako možné odlehčení 010.

Technicky je Praha - Pradubice - HK tedy nežádoucí, otázka je, co za těch pár let bude politicky. Myslím si, že to letiště je utopie, ale je to možné řešení, které by ten HK přes PDB vygenerovalo.
ES499.0009
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2172
Registrován: 2-2009

Odesláno Pondělí, 01. prosince 2014 - 08:17:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bp jsou dobrá pro přepravu kol, takže osobně doufám, že vydrží co možná nejdéle alespoň na trutnovských R.
Na přepravu kol možná,ale jinak...Okna,sedáky,zažraná špína.Sem tam se narazí na slušnější kousek,kde jsou přečalouněný sedáky.
55p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1228
Registrován: 6-2009
Odesláno Pondělí, 01. prosince 2014 - 08:52:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vhd_sl:
Fixovaný je nejen Chlumec ale i vykřižování mezi Poděbrady a Osekem, aby to bylo letmé.

To (dle grafikonu) probíhá mezi Poděbrady a Nymburkem a po výstavbě Libické spojky by se přesunulo mezi Nymburk a Kostomlaty. S tím se počítá.

Sledovačka 480 Leo Express Praha - Ostrava / St. Město
Sledovačka 163 TS 101 DKV Česká Třebová (trať 020)
Sledovačka 162/163 + 961 na R a Os vlacích Ústí n/L - Lysá n/L - Kolín
Sledovačka TS 890 PP Louny vč. 809.534 a 281
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 464
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 01. prosince 2014 - 09:50:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To (dle grafikonu) probíhá mezi Poděbrady a Nymburkem a po výstavbě Libické spojky by se přesunulo mezi Nymburk a Kostomlaty. S tím se počítá.

Tak tak.

Optimalizaci pravobřežky vidím v této oblasti spíše na přizpůsobení na zapojení do CDP. Popravdě jí nevidim v tomto prostoru jako rozumnou dokud nebude jasné kolik traťových kolejí se má udělat, což se odvíjí od RS 5

Jenom pro pořádek, pravobřežkou se rozumí trať Střekov - Všetaty - Lysá - Nymburk - Kolín, tam je v celé délce jasné, že zůstanou dvě koleje. (o čtyřech kolejích se mluvilo v souvislosti s úsekem Vysočany - Lysá, ale ani tam z toho v blízké budoucnosti nic nebude)
Optimalizace pravobřežky spočívá hlavně v obnově svršku, neboť ten je v současné době tragickém stavu. K tomu bude mimojiné i DOZ (nebo alespoň příprava na něj).

Vhodný typ vozidel pro tuto trať je pro mne záhadou.

Co třeba pantery? (rozlomení trutnovských rychlíků v Hradci už je v podstatě hotová věc)

Fixovaný je nejen Chlumec ale i vykřižování mezi Poděbrady a Osekem, aby to bylo letmé.

Nene, jak píše 55p, kříže budou mezi Nymburkem a Kostomlaty.

Myslím si, že to letiště je utopie, ale je to možné řešení, které by ten HK přes PDB vygenerovalo.

Takže jste vymyslel nesmysl a teď hledáte něco, co vám ten nesmysl obhájí [lol]
55p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1229
Registrován: 6-2009
Odesláno Pondělí, 01. prosince 2014 - 10:10:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vhd_sl: To s tím křižováním jsi myslel spíš tak, že nemá být mezi V.Osekem a Chlumcem, ne? K tak masivnímu prodloužení jízdních dob snad nedojde [happy]

Sledovačka 480 Leo Express Praha - Ostrava / St. Město
Sledovačka 163 TS 101 DKV Česká Třebová (trať 020)
Sledovačka 162/163 + 961 na R a Os vlacích Ústí n/L - Lysá n/L - Kolín
Sledovačka TS 890 PP Louny vč. 809.534 a 281
VáclavK.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.55.6
Odesláno Pondělí, 01. prosince 2014 - 10:29:46    Odkaz na tento příspěvek  

Vhd_sl: Ale také nezapomeňte na to, že ty Sp mezi Chlumcem a Kolínem jezdí jen proto, aby bylo co posílat na R Kolín-Rumburk. Pokud se(a to se stane dost brzo) nahradí trutnovské MV na R Ko-Rbk jinými, budou ty Sp z Trutnova okamžitě ukončeny právě v tom Chlumci a úsek Chlc-VO bude prakticky bez osobní dopravy(nepočítáme-li R a těch pár Os VO-Dobšice). Převýšov se dá obsloužit prodloužením Os z Městce nebo Hradce(popř.busem) a v úseku Převýšov-Dobšice stejně není žádný potenciál.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8716
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 01. prosince 2014 - 12:30:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"rozlomení trutnovských rychlíků v Hradci už je v podstatě hotová věc"

No škoda dálkovýho ramene který má potenciál i proti silnici a busům. A něco to přidá na frekvenci lebereckejm rychlíkům do Pardubic třeba z Jaroměře neb si neumím představit proč by kdo jel na přestup do HK s rizikem že mu ujede připoj a další za hodinu když může do Perníkova odkud něco vždycky pojede za chvilku. Jen nevím zda je zrovna tohle vhodnej cíl třeba v neděli kdy jezděj dost narvaný. Jízdní doba +/- stejná.

No a pokud by snad došlo k tomu, že Trutnovy budou končit v Hradci, tak je zcela odepsaná oblast nad Náchodem se dvěma přestupy. A pokud pojedou do Perníkova tak dtto Jaroměř - nač přestupovat v Hradci (kde je to navíc extrémně nepříjemný cpaní spěchajícího davu po uzoučkých pevnejch schodech a zpravidla přes celý nádraží typu 3 sever - 1/1A. Perníkov má aspoň široký podchody kam se ten dav vejde a celkem se ví že "na Prahu ze třetího" - tudíž netřeba lézt do haly/chytat v kraválu plechovou hubu "odkud to dnes pojede".
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 465
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 01. prosince 2014 - 14:38:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: Jasně, jenže bohužel toto rameno zabíjí nutnost přepřahu a s tím spojená vysoká potřeba hnacích vozidel (např. dvouhodinový prostoj brejlovce v HK).

No a pokud by snad došlo k tomu, že Trutnovy budou končit v Hradci, tak je zcela odepsaná oblast nad Náchodem se dvěma přestupy.

No tak uvažovalo se o tom, že by jezdily přímé vozy Hradec - Starkoč - Broumov (rozpojování/spojování ve Starkoči), čímž by pro Náchodsko došlo vlastně ke zlepšení - do Prahy stále s jedním přestupem, ale do HK nově bez přestupu. Ale záleží na tom, jak se k tomu postaví kraj, a také, jak dopadne reko 032.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jis.)
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1234
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 01. prosince 2014 - 14:52:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bral bych rozlamovací Pce - Trutnov/Broumov s tím přestupem v HK, pak je totiž šance, že když ujede jedno, chytím druhé v PCÍCH, ale rozlomit všechno v HK je prasárna, když to na sebe nečeká. Už teď nám krásně v HK ujel přípoj na Pardubcie od Sp jen protože byla napěťovka někde u Praskačky [crazy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Nechic.)
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.7.142
Odesláno Pondělí, 01. prosince 2014 - 16:27:30    Odkaz na tento příspěvek  

Už teď nám krásně v HK ujel přípoj na Pardubcie

ale zase jel včas vlak z HK do Pce a tak možná neujely přípoje v Pardubicích a Rosicích (pokud nějaké byly)

Holt někde se musí udělat "řez", jinak bude jezdit pozdě "celá republika". Ale pokud měl R na příjezdu do Skalice 20 minut a Sp na HK jel "včas", asi by se oplatilo přeložit kříž do Jaroměře. To chyba je, ale to, že se nečekalo v HK na Pce, už za chybu nepovažuji, prostě nelze tu chybu tahat všude možně přes všechny přípoje
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8718
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 01. prosince 2014 - 16:58:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je sice pravda, leč tímto pravidlem omezit cesty pouze na ty do HK je taky trošku mimo. Zejména pokud se dnes dá dostat přímo a tedy dojet ne +60 ale třeba +15. Ono se pak může stát že sic těm z HK to neujede ale celýmu SV segmentu vznikne sekyra 60-120 podle toho kam jedou.

Aby to v SV síti jednokolejek nějak fungovalo tak by v tom HK musely bejt přestupní časy 15-20 minut....
M 250.0
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.31.145
Odesláno Pondělí, 01. prosince 2014 - 18:33:18    Odkaz na tento příspěvek  

No tak uvažovalo se o tom, že by jezdily přímé vozy Hradec - Starkoč - Broumov (rozpojování/spojování ve Starkoči), čímž by pro Náchodsko došlo vlastně ke zlepšení - do Prahy stále s jedním přestupem, ale do HK nově bez přestupu. Ale záleží na tom, jak se k tomu postaví kraj, a také, jak dopadne reko 032.
Ta možnosti jsou dvě a obě vcelku blbý. Buď se po reko zjistí, že se to na kříže HK, Starkoč, Poříčí, Svoboda nestihne a potom bude dost času na spojování/rozpojování ve Starkoči, stejně tak ale bude dost času i pro rychlíky s brejlovcem (u kterých ten mizerný proběh taky není axiom, ale neochota to protočit do symetrie v půl, kde by potom stál v brejlovec v HK pouze hodinu, v Trutnově jen 20 minut, hydra stejně tak a Peršingy by mohly dál točit ostře (stála by jen souprava krátkých Hradců, ovšem pouze hodinu místu dvou.))

Nebo ta lepší verze je, že se to těsně stihne (aspoň podle propočtů by mělo), potom ale můžete na nějaký rozpojování/spojování ve Starkoči zapomenout.

No a verze, kterou bych v našem státě tak očekával je, že by se to stihlo s novejma vozidla, ale ty nebudou, zároveň budou utnuty rychlíky v HK, takže se můžeme těšit na hydru po hodině v současných polohách.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1235
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 01. prosince 2014 - 18:45:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-ds-: Šlo o čekání 7 minut, a to ještě ten Os čeká v Opatovicích a ano, největší prasárna na tom je, že se nepřeložilo křižování do Jaroměře (Průvodčí jen řekl, že to řídí někdo z Prahy a jsme mu u...)

Spíš poukazuji na problém toho rozdělení ramene, loni to byla radost cestovat a myslel jsem, že se dosáhlo ideálního stavu a oni to tak zmrší.
Šmajchl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 436
Registrován: 9-2011
Odesláno Pondělí, 01. prosince 2014 - 19:39:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M250.0:
že by se to stihlo s novejma vozidla, ale ty nebudou
Řešení se jmenuje výběrové řízení s přesně definovanými požadavky na vozidla. Dokud se to bude řešit současným způsobem, pak samo nebudou.

Nechic:
Až příště pojedete do Náchoda a výpravčí pozdrží v Jaroměři rychlík, tak to bude taky špatně... Vlastně to bude bez problému, protože nádraží ve Starkoči se kdysi neslo název Náchod [biggrin].
On ten počet cestujících v sobotních spěšňácích přijíždějících od Trutnova do Jaroměře je stále poněkud nižší, než v těch rychlících.
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 466
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 01. prosince 2014 - 19:56:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M 250.0:
Ještě je jedna možnost, která je asi ve výsledku nejlepší: Prodloužit pobyt ve Starkoči projížděním některých zastávek mezi Starkočí a Poříčím. Takže to máme: Řešetovu Lhotu, Olešnici, Rtyni zastávku, Rtyni a Suchovršice. A hned máme čas na spojování! (jisté je, že pokud chcete prodloužit pobyt ve Starkoči, tak musíte hledat minutky někde směrem na Trutnov, protože na Hradec to bude na krev...)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8720
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 01. prosince 2014 - 19:57:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"On ten počet cestujících v sobotních spěšňácích přijíždějících od Trutnova do Jaroměře je stále poněkud nižší, než v těch rychlících."

To sice je ale taky je zřejmý že v nich bude víc cestujících jedoucích někam dál kde ujetej přípopj v HK může snadno bejt ten poslední v daným dni. Taklto třeba bude na Prahu poslední vlak z Trauče těch 16,40 neb od těch dalších bude v HK MOŽNÁ i stihnutej přípoj. Tudíž budou použitelný jen v krajní nouzi jako poslední sichr.
M152_0045
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 654
Registrován: 12-2011

Odesláno Pondělí, 01. prosince 2014 - 20:26:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jis:
Suchovršice - svezte se třeba ráno 15401 a změníte názor, další vlaky jsou již s 0 či minimální výměnou cestujících
Řešetova Lhota - to by jste se asi divil co lidí tam nastupuje v neděli do 1795 a nejen studentů, řekněme nástup 10-15 lidí. A na 15406 se téměř vždy někdo pro výstup najde.
Olešnice - byl jste tady někdy? Ve špičce nástup/výstup do/od HK kolem 20 lidí jinak jsou je to řádově tak +/- 5 lidí.
Rtyně zastávka" - mimo špičku velmi malý nebo nulový obrat ve špičkách i 10 lidí.
Rtyně "hlavní" - zastávka co generuje relativně slušné množství lidí, především ze Rtyně a taky často na výlety směr Odolov a Jestřebky.

Jako kvůli ušetření pár minut, radši obsloužit jen Trutnov, Velký a Malý Svatonovice a Kostelec je dost ubohé, když ekvivalentní autobusové spojení do HK je velmi bídné.
Pikehead
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1212
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 01. prosince 2014 - 21:01:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jako pěkná diskuse a jeden by nevěřil, co se dá nad tou předpotopní infrastrukturou vyšpekulovat a jak si tam podbíječka s hajzlem, oranžovej brejlovec a béčka z Bautzenu ještě na starý kolena zajezděj.

Nicméně, není reálný nějaký rozvoj? Třeba zdvojkolejnění po odbočku do Náchoda (nevím, jestli to znamená Starkoč), narovnání těch cikcak pakáren Starkoč-Václavice a dotažení drátů až do Náchoda?
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 467
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 01. prosince 2014 - 21:58:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M152_0045: Já neříkám, že je to dobře (koneckonců nevím, kolik zastávek by v reálu bylo potřeba projíždět). Jen se mi to zkrátka jeví jako lepší alternativa, než ty dvě zmíněné výše. (1 - nadále křižovat v MSv, 2 - do Náchoda nadále s přestupem)
Šmajchl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 437
Registrován: 9-2011
Odesláno Pondělí, 01. prosince 2014 - 22:16:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se může projíždět jedna/dvě zástávky, proč by se nemohly všechny? Také tam nastupovali/vystupovali lidé a zbývající vlaky v rámci možností využívají. Zavede se obsluha autobusem, specialista koordinátor to zajisté všem vysvětlí [proud]. Ale přestupy na autobus jsou řádově ve větším bordelu než mezi vlaky. [pozor]
A hydrám se uleví, protože nebudou nuceny se tolikrát rozjíždět proti kopci [rofl].
Vhd_sl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 668
Registrován: 1-2006
Odesláno Pondělí, 01. prosince 2014 - 23:23:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To se dneska děly věci, v souvislosti s námrazou, že? [happy] 742 156-3 v Pardubicích v čele 200 minut zpožděného EC 72 vedeného Railjetem, to bylo pokoukání. Další bangle na panteru, jiný již vlastní silou. Odříkání ve velkém, zastávkový liberecký rychlík mezi Pdb a HK.

Btw. má-li někdo možnost, chtělo by to v Chocni upravit hlasový informační systém nebo jeho obsluhu tak, aby se netvrdilo, že "Vlak nejede / má zpoždění z důvodu špatného počasí." [happy] Několik lidí, evidentně čekajících už hodně dlouho, z toho mělo těžké hysterické záchvaty. :-P "Nepříznivé povětrnostní podmínky" zní přijatelněji.

Jednoduché sdělení o námraze na troleji, která znemožňuje odběr elektrické energie vozidel závislé trakce, by také možná ušetřilo několik náběhů na infarkt a nepřeberné množství destruktivní kritiky na adresu dopravce, jehož operativnosti mnoho lidí dnes bude nevědomky vděčit za to, že nakonec, ač pozdě, přecijen dojeli.

Jis:

Jenom pro pořádek, pravobřežkou se rozumí trať Střekov - Všetaty - Lysá - Nymburk - Kolín, tam je v celé délce jasné, že zůstanou dvě koleje...

Nevím co je obsahem zamýšlené RS 5, jen tuším. Zároveň ale nepředpokládám, že by Střekov - Kolín proběhlo jako jedna stavba, a že by se to natěsnalo do nějakého kratšího období. Stejně jako u koridorů čekám běh na dlouhou trať se začátkem tam, kde je ouvej. V takovém případě bych předpokládal koordinaci s deklarovanými RS, aby investice nebyla odstraňována před odepsáním.

Rozdíl mezi "přizpůsobením na zapojením na CDP" a "realizací DOZ" (či přípravy na ni)? Má snad být tvořeno pro pravobřežní nějaké RDP?

Pantery za vhodné na Praha - HK nepovažuji. Je tu analogie s rychlíky Praha - Děčín, kde jsou na víkendy nasazeny Elefanty, a zároveň mám takový pocit, že se lidé na delších trasách cítí obtěžováni tím, že k nim někdo přisedne do kupé nebo na čtyřku. Jako vhodnější pro takové trasy proto vidím uspořádání sedadel po dvou obdobné autobusům. Dalším důvodem je uskladnění zavazadel.

Vím, že se o tom mluvilo, ale za nějak zvlášť dobré řešení to nepovažuji, i když přináší určité možnosti typu rozdělení v Poděbradech na část do HK a část do KH.

Takže jste vymyslel nesmysl a teď hledáte něco, co vám ten nesmysl obhájí [lol]

Nevím proč bych měl. Nebyl jsem tím, kdo téma Pha-Pdb-HK otevřel, pouze jsem se pozastavil nad tím, že mi nepřipadlo, že by to bylo tak jednoznačné. Bylo mi vysvětleno (zejména argumentace Šmajchl) a uznal jsem, že jsem přikládal jiné váhy věcem, které nejsou realizovatelné, čímž jsem se mýlil. Diskuzi o tom ze svého pohledu nepovažuji za zbytečnou, považuji za vhodné do svého obecného přehledu doplnit zajímavé názory a rozvíjet se tím. Pokud jsem Vás tím pobavil, je to neplánovaný bonus navíc.

55p: Ano, máte pravdu. Psáno v 7:05 v rámci dobíhání autobusu na vlak, chybka se vloudila.

VáclavK.: Nezapomínám, konkrétní oběhy jednoduše neznám - jsou mimo můj záběr. Díky za doplnění informací.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2122
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 00:57:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jis: Ještě je tu možnost stihnout Poříčí hned, a NA dočasně přestupovat. Až se "všeobecně" na ty vlaky nasadí novější vozidla, a třeba i dodatečně dodělá ta část rekonstrukce svršku severně (a vlastně i jižně) od Starkoče, co se do "revitalizace" nevešla, tak potom se může zavést trhací systém (a třeba současně přeložit kříže ještě dál do TU středu - to zejména, pokud by nastalo další zrychlení směr HK a tedy ostré křižování by mohlo být i při spojování/rozpojování směrem k Trutnovu). A nebo ještě po menších krůčcích. Každopádně mě fascinují názory, že zrychlovat vlastně není třeba/je špatně, bo brejle s pěti dnes mají nějaké vlastnosti. :-/

Vhd_sl: RS5 nemá s tratí 231 vůbec nic společného, snad leda že ji, možná, někde u VOseka nadjede, a s trochou štěstí napojí např. v Kaníně. RS5 sice nemá žádnou konkrétní formu, dosud, ale rámcově si to lze představit jako "položení kolejí vedle D11".
Radekedar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1746
Registrován: 6-2008
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 08:55:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a třeba současně přeložit kříže ještě dál do TU středu
Což bude fajn v situaci, kdy už budou na Poříčí vexle na 80, že [happy]
(Prosím nevykládat špatně, jsem pro jakékoliv zrychlení, třeba budeme jednou křižovat až na hlavním…)

bo brejle s pěti dnes mají nějaké vlastnosti
Jsou nádherné, romantické, šotogenické, historické, co chtít víc? [wink]

www.atlasvozu.cz
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9790
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 12:11:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ:
RS5 nemá s tratí 231 vůbec nic společného
Souhlas.

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pavel.ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 12:52:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní EC 174 v České Třebové

www.techonin.net
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1236
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 13:31:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šmajchl: Tak z 20 by bylo 25, změnilo by to něco? Přípoj ve Starkoči pravděpodobně ujel tak jako tak. Akorát cílové stanice za Jaroměří na Trutnov asi nebudou nějak nedosažitelné jako cílové stanice za Pardubicema, což může být klidně i Budapešť. Rozdělit rameno těšně před velkým celorepublikovým uzlem je prostě pitomost. To je jak ukončit Plzeňské rychlíky v Berouně.
Rumek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2346
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 14:37:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní EC 174 v České Třebové

[nene][nene], to je 152.
Šmajchl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 438
Registrován: 9-2011
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 17:49:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechic:
To dělení nejspíš vzniklo díky snaze využít nové jednotky. Takže je můžete postavit kamsi k plotu (udělat z nich stabilní výstavu) a chodit se na ně dívat. Nějaké fixní náklady, které budou stejně požírat, asi platit nebudete. To, že je někdo určil jen na tuto trať a jiný při objednávání uvažoval s odpočinkovými pauzami v obratových stanicích, jaké tam vždy byly (kde stačí i 5 min) je tak nějak chyba současného systému.

Spoléhat na včasnost je u tohoto trošku ošemetné - největší paseku zde dělají rychlíky z Prahy. Řešením je konečně je rozdělit v HK a dále (pokud možno) včas spěšňákem. Programově - pokud chci jet dál než do HK - tento Sp nevyužívám; nemám na něj přípoj a nemám jistotu, jestli pojede včas. Takže rychlík do Pardubic o 20 minut dříve to jistí.

O borci z Budapešti, co chce jet kamsi za HK můžu říci podobné - díky čekání na přípoj od EC v Pardubicích a následně v HK mají místní cestující (rozuměj od HK) smůlu a autobusy jim frnknou. Co s nimi?

Přípoje v zásadním uzlu (jakým jsou třeba Pardubice) při plánování delších cest neřeším z vlaku do vlaku, ale nechávám si tam mírnou pauzu (většinou příjezd o vlak dříve).
Gravitační vlna
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.50.74
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 18:16:32    Odkaz na tento příspěvek  

A co takhle rychlík Praha-Jaroměř?Využila by s infrastruktura(elektrifikace do Jaroměře vybudovaná v.r.1992)Žádný přepřah prostě v Jaroměř cílová stanice a elektrika až pěkně tam Jaroměř také není zrovna malé město.Nevím jaké jsou roční náklady na údržbu pevných trakčních zařízení ale využívání měděných vodičů do Jaroměře je už dost dlouhou dobu přinejmenším kontroverzní.Trolejím v Jaroměři přeji lepší časy a ať se po nich smýkají lišty pantografů jako před 10 lety[tramvaj][blesk][vypravci]
750-346
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.120.212.54
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 18:40:49    Odkaz na tento příspěvek  

Gravitační vlna: Taková koncepce spíš akorát všechno zhorší. Na 032 by došlo k razantímu úbytku cestujících. V tomto případě by dráty do Jaroměře byly naopak ještě velkým škůdcem. Přitom již teď je elektrifikace tohoto úseku dost velký nesmysl a vyhozenými penězi.
Jestli by dráty do Jaroměře mělo něco využít, tak to jsou spíš náklady.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2123
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 18:53:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radekedar: Teď se mi to nechce podrobně zkoumat, ale matně si vybavuju, že hlavní se nestihne (leda při jízdě "nonstop a bez vaty", což bych pominul). Při komplet reko se za tu půlhodinu dojede ze Starkoče právě tak do toho Středu, Poříčí by bylo skoro ideální záloha pro typická zpoždění kolem 5 minut. HK - Starkoč by se zajelo významněji pod půlhodinu, kdyby se zrychlily oba úseky HK - Předměřice a Smiřice - Jaroměř, uvnitř HK bylo 60 a ne 40 (na čem to vlastně furt visí???), no a hodit bombu by bylo potřeba taky do Jaroměře resp. na severní z(á)hlaví. To by pak umožnilo to trhání/spojování.
Jenže to vše už samozřejmě zase není za jedinou miliardičku, že. Třeba ale bude v OPD II taky ke konci šturmování, zatím to tak trochu vypadá... [happy]

P.S.: Stejně by bylo nejlepší po Revitalizaci pokračovat akcí Elektrizace, která by to vše výše uvedené obsahovala a navíc by končila až ve Svobodě. Debaty o přestupech, přepřazích a tak by mohly skončit, resp. soustředily by se na vyladění návazných autobusů do Krkonoš. [happy] Zejména, pokud by někdy vznikl Ex segment Praha - HK, který by zřejmě měl ambici přijet na těsný uzel a na přepřah by tedy nebyl čas, by to myslím bylo řešení všeobecně rozumné. Jediná dieselová (motorová) záležitost na 031 by pak byly R-030.
Vhd_sl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 670
Registrován: 1-2006
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 18:55:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ, Hroch:

OK, v úrovni prostorového řešení 231 souhlas. Nejsem si tím ale jist, neřešíme-li prostor, ale to ostatní. Nebudou žádné dnešní spoje, pro které by byla využitelná zmíněná libická spojka, převedeny na RS 5? Nebude zrychlení stávajících spojů R-020 a uvolnění stávající infrastruktury součástí ekonomiky RS 5? Pokud ano, nemá smysl spojku realizovat, pokud bude RS 5 v horizontech jejího odpisu.

Nemyslím si, že rychlost spojení v takovém rozsahu, který mohou přinést všechna opatření krom RS 5, není rozhodující. Hlavní konkurencí R-020 nejsou autobusy, jak je to prezentováno, ale IAD a vnímání kvality výkonů dopravce.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vhd_sl.)
ES499.0009
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2173
Registrován: 2-2009

Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 18:58:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z Náchoda to mám do H.K. cca 55min s jedním přestupem.A když tady čtu nápady jak tu chcete dělit soupravy ve Starkoči,nebo přestup navíc v Jaroměři...[crazy]To se na ty vlaky lidi vykašlou a pojedou busem.Protože i po silně vytížené E67 (potažmo přes Nové Město kde stojí v každý [zadnice]) to bude rychlejší.
Kuba_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3588
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 19:01:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dokumentačně bez stativu RegioPanter 011 + 714 201 v Pardubicích na Os 6252


:: Můj web o hradeckých trolejbusech :: Můj YouTube kanál o dopravě ::

Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 468
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 19:20:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ES499.0009: Spojování a rozpojování ve Starkoči vám jízdní dobu HK - Náchod nijak neprodlouží (max. o jednu až dvě minuty při spojování *). Naopak by to měli Náchoďáci (a koneckonců i všichni na sever od nich) bez přestupu. To snad není až tak špatné, ne?

* Tímto zároveň prosím někoho znalejšího, aby upřesnil, kolik času je potřeba na spojení/rozpojení třeba u žraloků.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jis.)
ES499.0009
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2174
Registrován: 2-2009

Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 19:28:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jis:
Špatné jistě ne.Pokud se bavíme o jednotkách.Ale já reagoval na příspěvek,kde byla řeč o klasikách.A ruku na srce.Dočkám se toho v nějakém rozumném termínu?Nákup jednotek,úprava 032 a úseku Starkoč-Václavice...[wink]
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8604
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 22:44:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: nic proti křižování na středu, aspoň bude na hlavním stačit jedna kolej. Akorát se bude muset ten střed krapet předělat (možná by ale stačil výstupní perón u druhý koleje).

GV: přepřah v Hradci se vsákne líp než v Jaroměři, protože je tam mnohem větší výměna frekvence.
Petrik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 257
Registrován: 7-2003
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 22:44:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapomeňte na nějaké spojování a rozpojování jednotek ve Starkoči. Na to ani nebude čas s tou navrhovanou revitalizací. Navíc, když se nejspíš příští rok ani nebude dělat Předměřice - Smiřice. A jak psal Tomáš Záruba, zůstane severní zhlaví Jaroměře tak jak je. A jako on jsem i pro elektrizaci...
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2124
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 23:03:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: Upozorňuju, že píšu o stavu po nějaké zatím zcela virtuální "revitalizaci II", do té doby to bohužel bude (pokud to vůbec na něčem nespadne) na křížek v Poříčí. Na peronizaci Středu se v těch případných dalších miliardách snad najde.
Horší je u toho Středu jiná věc: 047 by v případě požadavku na přípoj měla asi pobyt zde (příjezd před R z TU, odjezd až po skupině, opačně obdobně = potřeba 4 hrany, pro zmírnění pobytů asi AHr. nebo dokonce AB). Je ale otázka, zda ten těsný přestup je dobrá myšlenka, resp. nakolik by to pasovalo do Teplic. Třeba ta varianta s křižováním R od HK a Os do Adršpachu na hlavním (= přípoj na Středu kolem 10 min) bude beztak lepší.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11091
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 08:59:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad 032: Je někde dohledatelný nějaký dokument o té revitalizaci 032? Já jsem se snažil něco najít a úspěšný jsem nebyl. Já si myslím, že stíhat kříže z Hradce do Starkoče znamená fakticky modernizaci celého úseku z Hradce až do Starkoče, což jsou miliardové náklady, protože je potřeba srazit 7 minut. Navíc celý eventuelní nový model křižování má smysl spouštět v případě, že bude rekonstruována trať celá, protože přesun křižování od Hradce do Starkoče znamená zkrátit podobnou dobu na úseku Starkoč - Poříčí. V případě rekonstrukce jen Hradec - Starkoč by znamenalo získanou dobu odstát právě ve Starkoči, takže výsledný efekt na trase Hradec - Trutnov by byl k ničemu a lepší by bylo ponechat křižování ve Skalici a z Hradce odjíždět později.
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 469
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 10:22:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Zkusil bych toto: http://portal.cenia.cz/eiasea/detail/EIA_HKK734, ale fakt nevím, jestli z toho v reálu nebude něco vypuštěno...

Tomáš Záruba: S 047 to bude složité, jelikož pravděpodobně dojde na 026 (současně se změnami na 032) k přesunu křížů do Hronova a Meziměstí, a tím pádem se rozpadnou Teplice.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2129
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 12:23:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Při rekonstrukci celé tratě by vznikla nad rámec křižování Starkoč ještě fůra další vaty, viz co píšu výše. Prostě je to tak, že s "revitalizací I" se Starkoč stihne, byť dost těsně, nehrajte si furt na mého nevěřícího jmenovce. [happy] Pokud hloubáte, jak to, tak si třeba uvědomte, že bude odstraněn propad na 60 km/h v Předměřicích, a následující úsek zrychlí z 90 na 120 km/h. Ta revitalizace je navržena relativně důkladně stylem, že se co nejvíce urychlují dnes nejhorší místa, aby byl co největší efekt za co nejmíň peněz. V dnešních JD je taky myslím započítána jízda odbočkou v Jaroměři, kam jinak lze zaplout 100 km/h (od HK). A taky mám dojem, že ve Starkoči se křižuje 50 km/h, zatímco ve Skalici 40 km/h, a současně má Starkoč hradecké zhlaví u perónu, zatímco Skalice naopak. Dál na sever jsou dnes dokonce nějaké přejezdové TORy, které by snad měly zmizet, a k tomu - pravda nemnoho - být omezeny propady v obloucích.

Jis: No právě, proto píšu, že nevím, jestli to vůbec bude aktuální. Každopádně názory typu "rozpadnou se Teplice a tak nesmíme zrychlit z HK do Náchoda" považuju za slabomyslné.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11092
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 12:43:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jis: Díky. Pokud skutečně platí rychlosti z obrázku níže, tak to bude, dle mého názoru, hodně ostré stíhat křižování Hradec/Starkoč/Poříčí/(Trutnov). Na nějaké spojování můžete zapomenout. A pokud se něco neudělá i se zhlavím v Hradci, tak to bude konec přímých vlaků Praha - Trutnov, což je stejně zřejmě záměrem.


Tomáš_záruba: Já věřím, že to má někdo spočítané že to vyjde. Ale bojím se toho, že s ohledem na reálné navýšení rychlosti (viz tabulka) bude vyjezditelnost velmi na hraně, kor u řady 854.
J.F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.61.48.251
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 13:07:10    Odkaz na tento příspěvek  

Ke 120 km/h v úseku Předměřice - Smiřice, tam je v plánu i změna TZZ? Pokud vím, tak nad 100 km/h, musí být přenos návěsti na HV, a to se stávajícím RPB asi dost dobře nepůjde...
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 470
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 14:20:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Ale bojím se toho, že s ohledem na reálné navýšení rychlosti (viz tabulka) bude vyjezditelnost velmi na hraně, kor u řady 854.

Jízdní doby byly tuším počítány pro Desiro (snad se to tam i někde píše), takže 854 nevím nevím (zvlášť když bývá zvykem za ní občas zapřáhnout i 3x Bdtn).}
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2924
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 14:25:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

J.F.: Nevím jak dalece je to pořád aktuální, ale TZZ se počítalo jako AH bez návěstního bodu.
Paul2no
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1074
Registrován: 11-2009

Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 16:07:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím si čtyři videa z Pardubice hl.n. z dnešního odpoledne:

770.541 na výpomoci Regiojetu
https://www.youtube.com/watch?v=6uvpuHzkqYo

754.065 na přípřeži EC 223
https://www.youtube.com/watch?v=zXzYJ7HYKGc

Kontejnerový NEx vedený 742.405
https://www.youtube.com/watch?v=fKVFGYnghdA

Vindobona vedená 163.082
https://www.youtube.com/watch?v=7B5qpRFRxsM

http://www.youtube.com/paul2no
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9793
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 18:53:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Ano, souhlasím. Bál bych se na (nejen) Vašem místě velmi.
Myslím, že i s novými vozidly to bude vyžadovat projíždění dalších stanic/zastávek, což se mi nejeví moc účelné.

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11095
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 20:55:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: ...aneb svižným vozidlem fakticky jen v dnešních rychlíkových zastávkách. [happy]
Kůň
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 984
Registrován: 1-2012

Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 21:40:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jen pevně doufám, že na ty vaše nápady nebudou prachy.

Každý má právo na můj vlastní názor.
XFI
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.249.159.39
Odesláno Čtvrtek, 04. prosince 2014 - 07:04:34    Odkaz na tento příspěvek  

Dnes v 05:00 hod. v Hradci Kralove po dlouhe dobe uhelna ucelenka Viamont DSP. Prijezd od Prahy,zrejme do cukrovaru Ceske Mezirici. 2x 741.7
VUD62
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 157
Registrován: 4-2013

Odesláno Čtvrtek, 04. prosince 2014 - 11:23:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím. Na dotčeném projektu spolupracuji.

TZZ na trati s 120 km/h bude autohradlo s kódováním, v mezistaničním oddílu. Bude se jednat o druhý ověřovací provoz, ten první je kdesi u Sokolova. Kódování bude aktivní v celém mezistaničním úseku.

Rychlostní profil nastíněný tabulkou není přesný.:

Za Jaroměří bude 80 jen pro I<=130, jinak 75;
V esíčku za Zvolí bude 95 jen pro I<=130, jinak 90;
13,2-15,6 bude 100 jen pro I<=130, jinak 90;
15,6-17,9 bude 90 jen pro I<=130, jinak 85;
u Studnice a Řešetovy Lhoty bude 80 jen pro I<=130, jinak stále 75
24,5-25,6 je dneska 80-24,8-75-25,2-80, po novu 90-24,8-80(85)-25,2-85(90) (v závorce pro I<=130)
28,646-30,75 je dneska 70-75, po novu 80 pro I<=130, pro I<=100 jen v druhé polovině úseku

Úsek M. Svatoňovice - Trutnov střed je to úplně jinak: pro I<=100, I<=130 v závorce.
35,879-37,070 dnes 40-50, poté 85(90)
37,070-37,438 dnes 70, po novu 85(90)
37,438-37,081 dnes 65, po novu 75(80)
37,081-39,429 dnes 65, po novu 80
39,429-39,735 dnes 65, po novu 70(75)
39,735-40,670 dnes 65, po novu 75(80)
40,670-42,276 dnes 80, po novu taky 80
42,276-42,743 dnes 70, po novu 75(80)
42,743-45,094 dnes 80, po novu 100
45,094-45,489 dnes 80, po novu 90
...
45,765-47,300 dnes 75, po novu 75(80)

Stavět se bude, už jsou určený výluky přes léto.

(Příspěvek byl editován uživatelem VUD62.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11097
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 04. prosince 2014 - 12:39:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VUD62: Díky za doplnění. Jak to vychází po stránce technologické, tedy zejména jízdních dob s ohledem na současné soupravy?
Stopař
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 94
Registrován: 9-2008
Odesláno Čtvrtek, 04. prosince 2014 - 16:53:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VUD62: pěkná teorie, jde taky o to, která HV tyto rychlosti s vlakem dosáhnou - podle mě některá jen z kopce
Gravitační vlna
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.50.74
Odesláno Čtvrtek, 04. prosince 2014 - 16:55:35    Odkaz na tento příspěvek  

750-346:Takže lepší "vsakování" přepřahů je důležitější než kvalitní ovzdší a nákladně vybudovaná a udržovaná infrastruktura?Dieselové lokomotivy jsou významným zdrojem prachových částic které dýcháte a ani o tom nevíte,nehledě na to že pod trolejí nemají(krom výluk,napěťovek a námrazy-jak nás přesvědčil počátek prosince léta páně 2014)vůbec co dělat.To by ti zhýčkaní,a strašně kvaltujicí kaštani vážně nemohli strpět 8-9 min.přepřahu v Jaroměři?Pokud vím před deseti lety nikdo nedržkoval,navíc elektrika i přesto že v Jaroměři je někdy podpětí(údajně 2 Kv) bude v HK rychleji než Diesel-loko.Nevím jak dnes ale v roce 2005 řada 150-1 dala úsek Smiřice-Jaroměř za 4 min. někdy i pod!!