K-report
 

Archiv diskuse Tratě kolem Mladé Boleslavi do 24. 12. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » Tratě kolem Mladé Boleslavi » Archiv diskuse Tratě kolem Mladé Boleslavi do 24. 12. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Stunts
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.84.109
Odesláno Pondělí, 22. prosince 2014 - 19:08:04    Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: "Rozhodovací procesy týkajíc se dopravy probíhají naštěstí na hony vzdáleny od tohoto diskusního fóra"

Zde se shodneme. A je to tak dobře.

Pojďme se chvíli bavit reálně, zajímá mě váš názor na následujících 5 bodů.

1)
V ČR chybí řada spojek dlouhých 15/20/30km, jejichž využití by bylo úplně jinde než využití 076. Třeba propojení Plzně s Vary spojkou Bezdružice-Teplá, nebo trať Vizovice-Valašská Polanka, Šternberk-Moravský Beroun.

Problém těchto spojek je, že i když tam nepojede 5 lidí, ale třeba 50/100 i víc, pořád je to málo a za cenu té stavby a dotací na ty vlaky, lze provozovat autobus bez jízdného.

Je to stupidní argument, protože na jeho základě můžeme zrušit většinu železnice v ČR, ale bohužel tenhle argument se dnes v praxi používá a nelze ho ignorovat. Že vlak může být rychlejší (nebo stejně rychlý při obsluze více míst) a pohodlnější než bus se dnes díky bohu politicky přiznává existujícím tratím. Ale nikdo to nechce uznat pro nové (protože to vždy znamená navyšování dotací na ZDO). A to jim vystavuje v realném svět stopku.

Samozřejmě by tedy bylo lepší přesunout peníze na pravidelnou údržbu 076ky do pravidelné údržby těchto nových spojek, ale když ty spojky neexistují?

Pak se nabízí opravit 076ku, když nové a smysluplnější tratě stejně postavit nemůžeme. Protože EU to nezadotuje a státu za vlastní se nechce. Těch 200-400 mega na opravu 076 na to nestačí. A ani to není běh na 1 rok.

2)
Oprava 072... jak zde bylo naznačeno... prachů na železniční infrastrukturu je poměrně hodně. Ale je logicky cílem hledat projekty k vyčerpání dotací (proč být v EU, platit do ní a pak jak kokoti stavět nedotovatelné stavby?). Pokud nemáme dost takových projektů a některé národní peníze na spolupodíl zůstanou ladem, pak není důvod je nenacpat do opravy 076, když na 072 to stěží stačí na opravu 5% té trati a naděje, že se tam najde dotovatelné řešení, je.

Z dlouhodobého hlediska je efektivnější stavět to, co lze dotovat, s dotacemi a neuspěchávat to stavěním za vlastní. Vlastní peníze to chce dávat tam, kde dotace nepůjdou => není na co čekat.

Je nějaký takový projekt a stačí na něj 200-400 mega?

Samozřejmě, najdou se i regionální tratě významnější než 076, ale tím pádem opět - lze na ně získat dotaci a je blbost to opravovat napřed a výhradně za vlastní.

Dnes není dostatek projektů k postavení za dotace, ani dostatek kapacit ve stavebních firmách velké projekty realizovat.

=> Ty peníze tu prostě leží a nepoužít je na 076 ničemu na železnici zásadně nepomůže. Je tím pádem jedno, jaký bude výhledový rozsah dopravy na 076, ta oprava se neztratí. Buď ona nebo nic. Sám jste tu naznačil možné budoucí využití. V bodě 5) se k němu dovyjádřím.
Stunts
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.84.109
Odesláno Pondělí, 22. prosince 2014 - 19:08:30    Odkaz na tento příspěvek  

3)
Silnice v okolí a peníze na opravu 076 souvislost nemají. Je úplně jedno, co si o tom dnes veřejnost myslí a jak by hlasovala v referendu. Překopat tohle by znamenalo tak velké změny ve státní správě, že to je irelevantní řešit. Neradikální politické strany ani nemají důvod takové referendum vypisovat. Šlo by stejně jen o národní podíly a tím by se vlastně jen oslabila možnost čerpat dotace z EU na velké projekty. Pak je lepší u 076 zavřít oko a nechat ji svézt na tom, že do SŽDC leze stát fůru prachů.

ProtiEU strany mají zanedbatelný podíl... pro ně je větším tématem zákaz vysavačů, pomazánkového másla a žárovek. [happy]

4)
Dotace na provoz vlaků jsou věcí spornou. Ano, je to drahé proti busu, ale zase to přitáhne další cestující, psychologicky železnice lépe funguje jako páteř (zvyk není detail) a hlavně není možné nahradit vlak za 3-4x tolik busů v jednom regionu a jinde nepřidat nic. Tím se z jednoho extrému (platíme drahý vlak pár lidem) dostaneme do extrému druhého (platíme nadstandardně luxusní busové spojení pár lidem). Kdo tvrdí, že ví co je správnější, ten říká jen svůj subjektivní názor. Objektivní je to, co dokázalo v politickém procesu uspět a je realizováno. Žádné jiné kritérium jak spravedlivě utrácet veřejné peníze neexistuje.

5)
Skutečně není nic špatného na tom tu trať opravit, i kdyby fungovala jen ve vybrané dny v roce.

Nejsme Sýriie, naše ekonomika není v háji, soudný člověk ví, že jedna vlaštovka (neoprava 076) jaro neudělá (rozpočet nespasí, jak tu vtipně napsal Krm), a když vidíme, kolik peněz mohlo protéct třeba Opencard či Blankou či na PHS, tak opravit trať s rizikem, že bude jednou jen turistická atrakce, je jasný detail.

Až budou chtít lidé zvolit nulovou podporu slabším regionům, protože to brzdí ty silnější, tak to udělají.

Pak se ale zruší nejen 076, ale i večerní vlaky a většina rychlíků apod. Rychlíkům v Žatce do Plzně se může o obsazenosti tramvaje č. 7 v Praze jen zdát. A lze je nahradit nedotovaným či téměř nedotovaným busem.

Ony rychlíky existují, protože "podpora regionu". A tím pádem je to čistě o hranici, kam až lze v sociálním státu zajít. A tu si nastavuje veřejnost ve volbách, nikoli optimalizátoři na K-reportu.

Kdo to popírá, jen se chce zbytečně dohadovat či trollovat.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11214
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 22. prosince 2014 - 19:35:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stuns: Kdo to popírá, jen se chce zbytečně dohadovat či trollovat.
Aneb jediný správný správný názor je ten Váš a kdo ho nesdílí, je v lepším případě troll. Komunisté vyznávali podobnou filosofii. Akorát oni nenazývali své oponenty trolly, ale zavírali je do vězení, do dolů nebo rovnou "stavěli ke zdi". Co kdybyste se nechoval ke svým oponentůn jako komunisti a též respektoval jejich názor?

Ty peníze, které zmizí na rekonstrukci trati 076, se daly použít na hromadu užitečnějších věcí, a to třeba i mimo dopravní infrastrukturu. A i kdyby ty peníze na nic jiného použít nešly, dá se najít spousta potřebnějších staveb na železniční infrastruktuře za nepříliš vysoký peníz.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4650
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 22. prosince 2014 - 19:47:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Aneb jediný správný správný názor je ten Váš a kdo ho nesdílí, je v lepším případě troll.

Mám obavy, že Stunts není troll ale trotl[wink].
Martin_ben
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 881
Registrován: 4-2009
Odesláno Pondělí, 22. prosince 2014 - 19:48:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

no jistě, v celým státě se krade a tuneluje, počínaje milionářema ve vládě i okolo vlády, morgošema ve výkopech konče, a oprava 076 spoustě lidí vadí. Už se fakt můžeme jen smát ..
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1653
Registrován: 10-2010
Odesláno Pondělí, 22. prosince 2014 - 20:08:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejde o 076, ale o obecný princip nalívání peněz do málo používaných tratí.
Stunts
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.84.109
Odesláno Pondělí, 22. prosince 2014 - 20:21:13    Odkaz na tento příspěvek  

Investování do atrakcí (turistická doprava) či rozsáhlejší veřejné dopravy (doplňující vlak) je věcí politické vůle a jako taková je zcela v pořádku. Nikde není psáno, jaké využití musí mít věc hrazená ze SR. Každý na to může mít svůj názor.

Já 076 považuji za smysluplnou. Uvidíme v průběhu roku 2015 jak stát a kraj.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4651
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 22. prosince 2014 - 20:27:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stunts:Každý na to může mít svůj názor.


Však ti nikdo nezakazuje mít vlastní názor. Akorát ty děláš z ostatních, co mají jiný názor než ty, blbečky a ještě se je snažíš přeřvat.
Martin_ben
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 882
Registrován: 4-2009
Odesláno Pondělí, 22. prosince 2014 - 22:26:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

předpokládám že nejvíc vadí oprava 076 lidem kteří sedí doma na k-reportu a od 076 bydlí 200km daleko a v životě ji jako pravidelný spoj nepoužili a nikdy ani nepoužijí ...

Lukfi: už jste někdy slyšel že by se zrušila a vytrhala nějaká okresní silnice do Horní dolní protože po ní jezdí málo aut? já myslím že ne

A to ani nemluvě proč je 076 i ostatní tratě málo využívané, proč se po ní nejezdí a není využívaná, proč vláda nebojuje proti vylidňování venkova udržováním veřejné dopravy, místního průmyslu, bytového hospodářství atd atd. Pak by bylo i co a koho vozit. To je obecný princip, a ne že se někde nejezdí, šup s tím do hutí a nezeptat se PROČ tomu tak je. Protože čech jakmile se dostane k penězům na vysokých místech, tak automaticky hledí jak si co nejvíc nahrabat a na ostatní okamžitě zvysoka [zadnice] . Ale 076 je prostě podle některých problém celorepublikového rozsahu [ko]
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1654
Registrován: 10-2010
Odesláno Pondělí, 22. prosince 2014 - 23:22:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

předpokládám že nejvíc vadí oprava 076 lidem kteří sedí doma na k-reportu a od 076 bydlí 200km daleko a v životě ji jako pravidelný spoj nepoužili a nikdy ani nepoužijí ...
Mám dojem, že naopak to platí ještě víc. Zachraňovali byste každou lokálku, protože "máte rádi vlaky", a přitom tam pojedete maximálně jednou se rekreačně projet.

už jste někdy slyšel že by se zrušila a vytrhala nějaká okresní silnice do Horní dolní protože po ní jezdí málo aut? já myslím že ne
To je totiž něco úplně jiného. Nepotřebnou asfaltovou silnici můžeš nechat být, nic tě to nestojí a pokud na ní nespadne ulomený strom, bude ještě několik let sjízdná. Železnice naproti tomu vyžaduje udržovat nějaké zaměstnance pro zajištění provozuschopnosti a řízení provozu a hlavně vyžaduje, aby někdo objednal a platil vlaky, aby tam něco jezdilo.

a ne že se někde nejezdí, šup s tím do hutí a nezeptat se PROČ tomu tak je
S tímhle plně souhlasím. Jenže my víceméně víme, proč tomu tak je. Protože i kdyby tím měl kdo jezdit, rychlejší je to autem a když to jinak než VHD nejde, tak i autobus nabídne podobné jízdní doby. Kdyby tam aspoň byl nějaký průmysl, nebo poblíž nějaká významná silnice, dalo by se alespoň říct, že je tam potenciál postavit multimodální sklad/překladiště, a že je škoda trať rušit. Ale ve Mšeně a okolí vážně chcíp pes.

proč vláda nebojuje proti vylidňování venkova udržováním veřejné dopravy, místního průmyslu
Můžete nám prozradit, jakým způsobem by vláda měla "udržovat místní průmysl"? předpokládám že nejvíc vadí oprava 076 lidem kteří sedí doma na k-reportu a od 076 bydlí 200km daleko a v životě ji jako pravidelný spoj nepoužili a nikdy ani nepoužijí ...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11216
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 22. prosince 2014 - 23:48:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_ben: Železnice má jednu podstatnou nevýhodu: nemůže na ní každý. Na to, aby po ní mohl jezdit, musí mít určitou kvalifikaci a určitá vozidla. Po silnici může jít/jezdit každý. Vytrhání železnice cosi zhorší, ale život se nezastaví. "Vytrhání" silnice či cesty a ponechání železnice by fakticky znamenalo to, že lidi z té vesnice vyženete, protože na trati bez příslušné kvalifikace a vozidla nemají co dělat.
A právě díky tomu lehkému dostání se na silnici a dostupnost rychlých dopravních prostředků dochází k tomu, že se železnice s lokálním významem dostává do pozadí. V 19. století byla železnice jediná možnost, jak oproti tehdejší silnici dostat o mnoho rychleji někam jak osoby, tak náklad. Rozdíl cestování pěšky či koňského povozu a vlaku byl značný. Dneska to tak není a je to spíš opačně. Prostě železnice v 21. století ztrácí na významu stejně jako v minulosti ztratilo na významu mnoho jiných věcí. Naši předkové si taky nenechali všechny strážné hrady nad stezkami, které měly chránit, hradby u měst taky padly, protože v moderní době by byl jejich význam takřka nulový. Podobně my si asi sotva nemůžeme nechat drahou věc, pro kterou nemáme adekvátní využití.
To, že se 076 opraví, je teď pravděpodobnější, než to, že se zavře. A skutečně může ještě další roky sloužit. Ale můžu Vás ujistit, že jednou v propadlišti dějin stejně skončí. Nikde není psáno, že třeba ve 22. století už bude železnice natolik překonaná, že jí zbyde kousek někde na ukázku stejně jako se chodíme koukat teď my na jiné historické překonané vynálezy.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5919
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 22. prosince 2014 - 23:56:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: No mne v tomhle kontextu třeba celkem překvapují aktivity u saských úzkých na druhé straně Krušných hor.
Že funguje Fichtelbergbahn OK, ale že se znovustaví třeba úzká spláchnutá vodou od Dippoldiswalde na Kurort Kipsdorf, nebo podobně na Wolkensteinu..byť nikoli za peníze státu, jistě.

Ale mám obavu, že (k 076, Kozině ap.) rozumová argumentace nemá cenu.
Stunts
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.84.109
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 04:13:29    Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Pokud srovnám počet příspěvků proti 076 s počtem příspěvků pro 076 za poslední 2 měsíce, tak která skupina tady převažuje a napadá tu druhou je zjevné. Překrucujte si to sebevíc. Pá. [happy]

Martin_ben: Vysvětlovat "co je to rozvoj regionu" pakům, kteří jen chtějí provokovat lidi podporující slabší regiony, je ztráta času. Píšete rozumně, bohužel většina zde reagujících jsou trollové. Naštěstí je to ale jedno, protože v případě 076 to vypadá na vyšší úrovni na vítězství rozumu.

Tihle lidé tady akorát prakticky demonstrují, proč je lepší, když o veřejné dopravě rozhodují politici ovlivňováni veřejným míněním (a tedy skutečnými potřebami lidí), než rádoby koordinátoři ovlivňováni čistě svým názorem "libí se mi-nelíbí se mi" a ignorující veřejné mínění na celé čáře.

Orky: Člověk plánující potřeby dnešních lidí (od základních po rekreační) podle 22. století to nejspíš nemá v hlavě v pořádku. Doporučuji návštěvu u psychiatra.
Bradeček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 70
Registrován: 8-2013
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 07:19:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ty vaše nové projekty? [biggrin]
Já jsem jenom zvědavý na návratnost peněz investovaných třeba do železničního spojení na letiště v Ostravě.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1655
Registrován: 10-2010
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 09:51:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

=>Stunts: přečtěte si svůj příspěvek a pak pište něco o tom, kdo koho napadá.
Můžete mi srozumitelně vysvětlit, jakým způsobem doposud trať 076 přispívala rozvoji regionu?
Vladimir Putler
Neregistrovaný host
Odeslán z: 142.4.204.230
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 13:36:48    Odkaz na tento příspěvek  

Můžete mi, soudruzi optimalizátoři, vysvětlit, proč vám trať 076 tak leží v žaludku a nedá vám spát? Nemůžete to nechat v klidu?

Stát není podnikatelský subjekt. Stát je tu od toho, aby z daní, které přispíváme, nám poskytoval služby. A jedna z těch služeb je i provoz na trati 076. Jestliže je skupina cestujících, která tuto trať využívá (resp. využívala), proč najednou není možné tento provoz udržovat, když peníze jsou?

Jestli nechcete využít trati 076, nejezděte po ní. Ale neberte ji místním lidem, turistům a šotoušům, budou-li tu trať chtít.
Stunts
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.84.109
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 13:59:44    Odkaz na tento příspěvek  

Důvody pro 076:

1) Podpora slabšího regionu. (Jelikož trať plní fci ZDO i fci turistickou a pro řadu lidí je vlak atraktivnější než bus... Pro nemístní je navíc bus nepřijatelný - netuší odkud jede, nebo kde ho vyhodí, z pohledu nemístního se konec vlaku = konci VHD v oblasti - dojde k sockizaci až na dřeň.)

-v ČR jsou provozovány mototorové rychlíky či večerní vlaky, které lze nahradit 1-2 busy bez dotace. Nepovažuje se ale taková náhrada busem za veřejný přínos a ze stejného důvodu není přínosem rušit lokálky.

2) Podpora síťovosti veřejné dopravy. (přestup vlak-bus je zabitá věc)

3) Počet slabších lokálek v ČR je omezený a tedy ekonomicky zanedbatelný. (nekonečno jich opravdu není)

4) Udržení větší rozmanitosti a možností infrastruktury v ČR (např. pro nákladní dopravu, drezíny)

5) Místní tradice (když budou místní chtít většinově trať zrušit, jistě za to dokáží lobovat jinde, než prostřednictvím 10 lidí na internetovém fóru, z nichž 8 tam ani nebydlí a 6 tam nikdy nejelo, ale vědí za ně, jak tam chtějí jezdit. [happy] )

6) Významnější tratě než 076 se dají financovat z jiných peněz než z peněz na 076. Pokud jich není dost, je třeba je navýšit z jiných zdrojů.

(ANO, jsou i jiné věci než železnice, ale zde jsme na železničním fóru. A je zcela přirozené, aby fanoušek něčeho požadoval, co nejvíce peněz do toho. Absurdní je to spíš nedělat.)

Pro mě osobně je zajímavé vývoj na železnici sledovat s jeho úspěchy i neúspěchy.

Nezajímavé je pro mě přetahovat se internetovém fóru o pomyslný titul "rozumnější fanoušek železnice", jak to tu někteří předvádí. O rekonstrukcích tratí se na K-reportu opravdu nerozhoduje. [happy]
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11219
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 14:45:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stunts: Tak jo, budeme se bavit. [happy]

1) Podpora slabšího regiony se da řešit i jinak než vypláznutím stovek milionů na trať, kterou jezdí minimum lidí. Rekonstrukce sama o sobě nové lidi nepřitáhne, byť jsou o tom šotouši přesvědčeni. tyhle prachy se dají pro ty obce využít účelněji, třeba v opravě místní infrastruktury, škol, apod. kdybyste přinesl těm několika obcím na trati 200 mega, že si snimi mohou duělat, co chtějí, jsem přesvědčen, že do trati by nešly.
Motorové rychlíky či večerní vlaky mají v řadě případů větší obsazenost, než všechny vlaky na trati 076 dohromady.

2) Přestup bus-vlak je zabitá věc, protože objednavatel si to není schopen zajistit. Například v jihomoravském kraji už tohle zajistit umí.

3) Počet slabších lokálek je v ČR stále, i s ohledem na podíl sítě, poměrně veliký a ekonomicky zanedbatelný rozhodně není.

4) Nákladní doprava na 076, do je dobrej fór. Kdypak jste tam viděl naposled nákladní vlak (na vyloučené části)? [happy] Jezdí pravidelně?

5) Místní tradice je hezká věc, ale udržovat něco velmi drahého z tradice je hloupost. Pokud skutečně o to mají zájem, mohou to zkusit zaplatit ze svého, hned treacie půjde stranou.

6) Významnější tratě na 076 se financují ze stejného státního rozpočtu jako všechny ostaní tratě. Navýšení z jiných zdrojů znamená ošidit jiná dovětví, která státní rozpočet platí, třeba školství, zdravotnictví nebo obrovské množsví důchodců...

Jsme sice na železničním fóru a ultrašotouši by byli nejradši, kdyby všechny peníze šly do vlaky. Jenže náš stát musí platit i jiné věci.
Tak, když je pro Vás nezajímavé se přetahovat o cokoliv, tak proč to děláte. Kdyby tady nikdo nereagoval na něčí připomínku "opravovat 076 je zbytečné", diskuse by hned skočila. Já se naopak bavím tím, jaké demagogické důvody si dokáží šotouši vymyslet, aby skomírající lokálku obhájili.
Manemb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16802
Registrován: 3-2005

Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 14:50:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ach jo....to jsou starosti stále dokola.

Buďte rádi, že se aspoň jedna lokálka, co má opravdu význam zachová a snad se i dočká malinkého zrychlení.

Nic více bych v tom nehledal a už vůbec neřešil.Prostě Kokořínsko je ruch, když si vemu, kolik cestujích, školek, škol, trempů jsem letos mohl víst v 810 či 814 nebo 810+010 je to prostě doklad, že ta trať zde má být zachována.

šel jsem kolem[wink]
Bradeček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 8-2013
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 15:24:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: musím zase komentovat, i když tu na mé přispěvky nikdo nereaguje. Asi proto, že jsem asi jediný turista registrovaný na tomto portálu.
Proč pořád mluvíte o šotouších?! Co ta spousta turistů, kteří prostě chtějí cestovat.
Řeknete jim: "jezděte si autem a za sví!!!"
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4122
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 16:20:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bradeček: Turistům řekneme: Dovezeme Vás k Vašemu cíli autobusem a dovezeme Vás tam blíže, než tam dojedete vlakem. V zásadě na to místo, kam Vás doveze Vaše auto. Dovezeme Vám i Vaše kolo. Ono se stačí podívat na Kokořín, kolik lidí touží po pěší procházce po nezajímavé silnici z Kaniny a kolik jich přijede auťákem až přímo pod hrad. Ono je to logické, rodině s malými dětmi je vlak, který je doveze 5 km od hradu úplně na pendrek. A takhle to můžeme brát jeden turistický cíl po druhém. Houska, Vrátenská hora, Pokličky, o Dubském Švýcarsku (Čap či Husa) nemluvě. A jinde v republice stovky až tisíce příkladů....
Ano, takže máte pravdu, tím že lpíme na provozování nepříliš vhodného druhu veřejné dopravy pro dané území ... tak naháníme velké množství turistů do těch aut. Modal split v turistické dopravě je v téhle republice pro veřejnou dopravu bohužel dosti žalostný. Ve veřejné dopravě zůstává pár skupin: šotouši, zelení (i když ti jen někdy, záleží na zásadovosti), důchodci (motivací je většinou levné jízdné ve veřejné dopravě), nádražáci (opět především tarifní motivace), trampové (z tradice) a pár nadšenců.
Ono zrovna železnice není cestování na výlety zrovna dvakrát nakloněná. To člověk vyjede na výlet, než tam dojede, tak mu po cestě ujedou s přípojem a dalším spojem už ten výlet prostě nejde stihnout. Nedávno se mi to stalo s dětmi. Jedu z Polabí rumburským rychlíkem, v Kolíně jim nešly dveře, tak půl hodiny vyřazovali vagón. V Bakově samozřejmě přípoj fuč, další za hodinu (co tam s dětmi takovou dobu, v tom nádraží v zemi nikoho?), plánovaný výlet už se nedal reálně stihnout. Jen díky tomu, že jsem vlastníkem IN100 a děti jsou zatím v rubrice bezplatné, tak jsem je ukecal, že místo Štěpánky holt navštívíme Jedlovou, kus za kus. Mít normální jízdenku, tak mám s takovým řešením smůlu a naštvaně se můžu koukat leda na zříceninu Zvířetic, kam se ale nemůžu vydat, protože bysme to nestihli. Když tohle udělají nešotoušovi dvakrát či třikrát, k tomu připočteme občas přeplněný vlak ... tak začne jezdit na ty výlety autem.

Jinak kombinace dnešních příspěvků Stunts a Orky je ideální podkladový materiál pro odpovědné pracovníky SŽDC, MD a MF ve věci (ne)financování obnovy tratě 076. Jasné a přehledné.

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4123
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 16:25:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Manemb: A natož kolik by jich tam uměl dovézt autobus, který by dokázal zajet až přímo k hradu. To bych chtěl vidět školku, která by se na Kokořín vydala vlakem.... Ono i školu. Obzvláště teď, co vykoumali to povinné hlášení skupiny předem. Moje tchýně je zástupkyně ředitele na základce. Pro ně je autobus strašně výborná věc. Přijede přímo před školu, odveze je přímo před místo, kam jedou, nikde po cestě jim to neujede, nehrozí nebezpečí, že žactvo spáchá nějaký průšvih, v busu je pěkně pod kontrolou, když se někdo někam ztratí, autobus nemá problém počkat, až se zase najde apod. Zavolá se, objedná se to, zaplatí se to na fakturu a je to. Snad jen do Prahy se jezdí vlakem. Jednak to jezdí často, jednak se v Praze blbě s tím autobusem dostává. Ale jet někam do hor, do skal nebo třeba jen do plavečáku v sousedním okresním městě vlakem ... to je z pohledu školy neskutečná blbost. Obzvlášť když je v tom přestup. Školka, kam chodí moje dcera jezdí vlakem. Ale výhradně po nejbližším okolí a výhradně bez přestupu. Je tady široko daleko jediná školka, která vlak používá.

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11220
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 16:27:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bradeček: Turistická sezóna je na Kokořínsku cca 3-4 měsíce a naplní 1 pár vlaků. Je to skutečně tolik, aby to ospravedlnilo investici v řádech stovek milionů korun?

Manemb: Každá lokálka má význam, jde o to, jak velký. Pokud obsazenost většiny vlaků se pohybuje v řádech jednotek, tak pardon, ale to není výkon pro vlak.
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 636
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 16:47:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Manembe, můžete nám prozradit počty cestujících v jednotlivých spojích a průměrnou vzdálenost, kterou se nechají vézt?
Já totiž u té trati bydlím,poměrně často se (z nostalgie) vlaky na ní jezdícími svezu, a krom nedávno zavedeného Sp Kokořínsko a některých víkendových vlaků jsem žádnou závratnou frekvenci nepozoroval. Někdy jsem z Mělníka do Nebužele jel úplně sám. Loni na jaře jsem se z nudy nechal svézt do zast. Živonín, a průvodčí pravil, že tam neprodal lístek už asi 5 let. Podobně do Kaniny, kam občas jede pár čundráků.

Wodě vale!
Vladimir Putler
Neregistrovaný host
Odeslán z: 142.4.204.230
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 16:51:49    Odkaz na tento příspěvek  

Koukám, že soudruhům optimalizátorům by nestačily ani takhle zaplněné vlaky, aby je nezrušili: http://1.bp.blogspot.com/_8CMOYil5eY4/THOiEu1lGBI/AAAAAAAAAN0/7je MbrAqaRQ/s1600/1.jpg

Tím nechci říct, že by vlaky na 076 byly takto plné, nýbrž chci říct, že soudruzi optimalizátoři, když budou chtít, zruší cokoliv, bez ohledu na vytíženost. Příkladů po ČR je spousty.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1656
Registrován: 10-2010
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 17:45:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A kde optimalizátoři zrušili plný vlak, soudruhu kecale?
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2072
Registrován: 9-2008
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 17:46:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bradeček: Asi proto, že jsem asi jediný turista registrovaný na tomto portálu.
To tedy nejste.[wink] Já osobně nachodil po Čechách pěkných pár tisíc kilometrů a nemám pocit, že vlak je nutnou podmínkou uskutečnění výletu. Jednak máme autovýletníky a jednak pěší turisty (jako jsem já), k jejichž základní výbavě vcelku patří i schopnost nalézt si spojení veřejnou dopravou do výchozího a z cílového bodu. A rozhodně nemám pocit, že by platilo "jede tam vlak = výlet bude, nejede tam vlak = výlet se ruší". Turista totiž stejně tak umí jezdit i autobusem a v řadě turisticky atraktivních regionů existuje v sezoně celá síť turistických linek (často s cyklopřívěsem), které jsou plánované přesně pro potřeby výletníků.

Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 532
Registrován: 3-2009
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 17:48:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tím nechci říct, že by vlaky na 076 byly takto plné, nýbrž chci říct, že soudruzi optimalizátoři, když budou chtít, zruší cokoliv, bez ohledu na vytíženost

Víte , já bych je nenazval soudruhy optimalizátory , ale realisty...
Kdyby nastoupila sorta skutečných dopravních optimalizátorů...končí v rámci železniční dopravy tak 80% železničních výkonů....
Hlavní důvody , proč na řadě míst je provozována železniční doprava je jednak v tradici a nostalgii a také v tom , že parta neschopných politiků , kteří svoji židli potřebují jako sůl neboť se ničím jiným neuživí svoji židli brání...a proto se ani nepokoušejí přesvědčit lidi , že za ty samé peníze lze často zajistit lepší spojení autobusy a ušetřené peníze využít na něco , na co dnes peníze chybí....

Troufnu si říci , že v zemích jako je Německo č Francie zmizelo hodně tratí...a mezi nimi i tratě , které v Čechách vzhledem ke své důležitosti zrovna nepatří do systému regionálních tratí
Černé svědomí KŽC
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.48.35.72
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 18:00:58    Odkaz na tento příspěvek  

-aa- mě je celkem u [zadnice] za jakou stranu tady machruješ teď, ale je zajímavé, že na těch všech tratích na lejno intenzivně pomáháš Bohouškovi, aby se tam producíroval sými motovráčky.

Jen tak mimochdem, nejsi náhodou spoluautorem té příšerné šotoušárny o turistických tratích v Ústeckém kraji? Máme tomu rozumnět tak, že za jidášský groš jsi ochoten napsat jakoukoli broskvárnu, aneb hlavně, že je na pivo?

Jo,jo, jen si optimalizujte a rušte co chcete, ale nazapomeňte, že existují lidé, kteří sic mlčí, ale ví ...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11223
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 18:10:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Narozenej: Kdyby nastoupila sorta skutečných dopravních optimalizátorů...končí v rámci železniční dopravy tak 80% železničních výkonů....
To si nemyslím. Například ve středočeském kraji asi nebudu daleko od pravdy, když střelím, že kolem 80% výkonů může být jenom realizováno jenom na vytížených příměstských tratích u Prahy, a to mluvím o výkonech ve vlakokilometrech. Pokud bych měl mluvit v místokilometrech či osobokilometrech, byl by podíl vyšší než 90%. Stačí si uvědomit, že třeba na trati 171 už přesáhl počet cestujících na směr 10 tisíc a některé další k překonání této hranice nemají daleko. Obávám se, že cestující na 076, kteří za celý pracovní den vystoupí v Mělníku, by s vešli do jednoho vozu Cityelefantu a ještě by něco zbylo.
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4125
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 18:36:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak si teda dám nějaká data o přepravě na trati Mělník - Mšeno. Abych s tím neměl moc práce, tak napíšu počty přepravených osob za den v celém úseku:

Říjen 2014 (to už jezdíme autobusem):
směr Mělník - Mšeno:
pracovní den - 69, sobota - 115, neděle - 68
směr Mšeno - Mělník:
pracovní den - 62, sobota - 66, neděle - 118

Červen 2014 (druhá polovina, období školních výletů):
směr Mělník - Mšeno:
pracovní den - 103, sobota - 112 (z toho Sp Kokořínsko 79), neděle - 155
směr Mšeno - Mělník:
pracovní den - 108, sobota - 119 (z toho Sp Kokořínsko 40), neděle - 178

Říjen 2013:
směr Mělník - Mšeno:
pracovní den - 86, sobota - 137, neděle - 95
směr Mšeno - Mělník:
pracovní den - 78, sobota - 95, neděle - 121

Srpen 2013 (prázdniny, srpen 2014 mometálně nemám k dispozici, tak aspoň ten loňský):
směr Mělník - Mšeno:
pracovní den - 115, sobota - 280 (z toho Sp Koořínsko 123), neděle - 118
směr Mšeno - Mělník
pracovní den - 114, sobota - 214 (z toho Sp Kokořínsko 89), neděle - 137

Co se týká obrat cestujících, tak vyjma Mělníka a Mšena stojí za řeč ještě Lhotka a sem tam u některých vlaků Kanina. Jinak by bylo nejlepší všechno projet a ubylo by jen pár jednotlivců (obraty na zastávkách minimální). I když u zastávek na znamení je to (skoro) jedno.

Počty vlaků na trati znáte, včíl mudrujte.

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4126
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 18:42:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Navážu na srovnání Orkyho. Zjednodušeným výpočtem to znamená, že trať Mělník - Mšeno odveze za celý rok zhruba tolik cestujících, co se převeze na trati Praha - Beroun za dva dny (a to pouze v osobních vlacích, rychlíky nepočítaje). Samozřejmě bez přihlédnutí k ujetým osobokilometrům.

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4127
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 18:50:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

černé svědomí KŽC: Milý anonyme a nepsal jsem tu náhodou nedávno, že by trať Mělník - Mšeno byla takový pěkný příklad pro velodráhu, po níž by mohl projet občas nějaký ten cyklovlak nebo šotovlak? Je tedy na mém postoji něco nekonzistentního?

A dtto platí pro zmíněné tratě v Ústeckém kraji, kde skutečně jsem spoluautorem zmíněné studie. Ale jinak tě anonyme musím trošku zklamat, autoři té studie nebyli těmi, kteří projekt vymysleli, plnili pouze zadání zadavatele studie, kterým byl Ústecký kraj. ten si zadal prověření možností zavedení turistického provozu na vyjmenovaných tratích. To si myslím bylo naplněno.

Nicméně u trati Mělník - Mšeno se domnívám, že prozatím bude pravidelná doprava Středočeským krajem na této trati objednávána. A bude to tak i v případném jednotném IDS Prahy a Středočeského kraje. Zatím má takový provoz politickou podporu ve vrcholových orgánech kraje a daří se pro něj zajistit finanční krytí. Až tomu tak nebude ... budeme rádi za tu velodráhu....

Takže milí anonymní hrdinové, když teda víte, tak nemlčte. Ale možná by bylo slušné se příště pro začátek aspoň podepsat a neschovávat se za anonymní hesla. Teda pokud víte aspoň to, jak se jmenujete. Nebo se snad něčeho bojíte? Nebo jste jen takoví srabové schovávající se zbaběle za klávesnicí?

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 637
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 18:56:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: Tak to je ještě horší, než jsem si představoval. Na 6 párů vlaků to je opravdu zoufalé.

Wodě vale!
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 638
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 19:09:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A bude to tak i v případném jednotném IDS Prahy a Středočeského kraje. Zatím má takový provoz politickou podporu ve vrcholových orgánech kraje a daří se pro něj zajistit finanční krytí.

To sakra má.[crazy] Právě dnes (kupodivu) jsem obdržel odpověď z MD, kde jsem se dotazoval na nějaké záležitosti ohledně opravy této trati.

Wodě vale!
Vladimir Putler
Neregistrovaný host
Odeslán z: 142.4.204.230
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 19:23:52    Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Jsou tato data ověřitelná? A pokud ano, kde?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11225
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 19:31:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jáchym_a_stroj: Já jsem jenom zvědav, jak se ta trať opraví, jestli se dočkáme pražců B91S s upevněním W14, nebo se tam položí nějaký výzisk. A kolik to bude nakonec stát (200 mega jsem střelil od boku, troufám si tvrdit, že na 24 km je to málo.).
Vladimir Putler
Neregistrovaný host
Odeslán z: 142.4.204.230
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 19:33:34    Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Ty jsi pravděpodobně Václav Haas, že ano?

Tak něco ti teda povím. Navržená studie v Ústeckém kraji naprosto ignoruje místní poptávku, přepravní proudy a frekvenci cestujících.

Tady jsou některé paskvily:

1. jízda na Doupovce do Podbořan jen jednou za den, ale šotojízda do Rohozce, kam má smysl jezdit jen párkrát za rok, jízda do Žatce i za projíždění všech stanic a zastávek od Kaštic
2. souprava na Kozině v podobě tří vozů Bt (teď si nejsem jist) v čele se Zamračenou (stačí jen souprava 810+010!), projíždění zastávek Děčín-Oldřichov a Děčín-Bynov (zeptejte se místních průvodčích od RS na obraty!)
3. v zajímavostech na Vejprtské zmíněna rychlost 90 km/h na D3, což nikoho kromě skalních ultrašotoušů nezajímá

A mnoho dalších a dalších hovadin. Ani se mi o tom nechce rozepisovat.
Vladimir Putler
Neregistrovaný host
Odeslán z: 142.4.204.230
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 19:37:20    Odkaz na tento příspěvek  

Kdo nevěří, ať tam běží:

http://www.decinskeforum.cz/?p=647
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 639
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 19:43:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dle sdělení MD má být svršek na pražcích B03, kolejivo S49. Zčásti má být použit snesený upotřebitelný materiál. Toho ale moc nebude.

Wodě vale!
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 640
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 19:47:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V.Putler: Vy budete asi pěkný hňup, když odkrýváte totožnost diskutujícího, který si podle všeho přeje z jakýchkoli důvodů zůstat v anonymitě.

Wodě vale!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11226
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 19:49:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jáchym_a_stroj: Pravda, víc ja 22,5 t na nápravu a 120 km/hod tam asi nebude. [happy]
ze škodovky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 185.15.111.26
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 19:52:31    Odkaz na tento příspěvek  

hm,koukám chce tu trochu odlehčit!!!tohle téma je nekonečné...teď je v Železnici krásná fotka Boleslavské topírny za parního provozu...je tam krásný detail sjetého plechu na bočnici Bi-čka[happy]kouzlo nechtěného...
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1645
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 19:54:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen pár poznámek (poté co jsem se tím prokousal):

ad -aa- :
Srpen 2014 je o něco horší než loňský, slezl hlavně víkend (na tom se podepsalo i aktuální počasí, většinu víkendových cestujících tvoří turisti).

Ad Lukfi: "Optimalizátoři" zrušili ze poslední dva roky třeba pár slušně obsazených vlaků mezi Pardubicemi a Hradcem Králové (třeba i se 70 cestujícími na palubě) nebo všechny spěšné vlaky tratě 238, aby za ušetřené peníze mohly jezdit např. prázdné motoráčky okolo Chornice nebo náhodné výstřely do Prachovic. A už to na výsledcích bohužel začíná být vidět (aby někdo nepřekrucoval slovo "bohužel" - na trati 238 ubývá cestujících, kteří jezdili na delší vzdálenosti. A ten úbytek je o dost větší než přírůstek na Chornici či Prachovicích).

Ad Jáchym a stroj: Někteří diskutující bývají rozumu mdlého a tak, když jim dojdou odborné argumenty, ukájejí se personifikací diskutujících a pak žijí v blaženosti jak to tomu či onomu zveřejněnému diskutujícímu "nandali".

Ještě mudrujte nad tímto:
Co je lepší?
Když vlak (prostředek veřejné hromadné dopravy) jede řídce až velmi řídce osídleným krajem, kde odveze jednotky, max. málo desítek cestujících nebo když ten samý vlak (rozuměj za ty samé veřejné peníze) jede hustě osídleným krajem, kde veze cestujících několik desítek až stovky?

A jedno odlehčení (abyste neřekli :-))


(Příspěvek byl editován uživatelem PEVA.)

Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod.
vales8881
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 440
Registrován: 2-2013
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 20:21:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravim.
Nevíte tady někdo jestli jezdí písky z Libuně i mezi svátky? [fotic]
Předem děkuji za odpověď a přeji Šťastné a veselé Vánoce!!!! [jidlo]
Vladimir Putler
Neregistrovaný host
Odeslán z: 142.4.204.230
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 20:26:20    Odkaz na tento příspěvek  

Všichni se tady teď navážíte do mě, ovšem kdybyste trochu víc četli, tak byste si možná všimli, že pravou identitu uživatele -aa- vyzradil anonym zvaný Černé svědomí KŽC. A stačí se podívat do té studie, kdo ji tvořil.
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4128
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 20:32:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vladimir Putler: Zdroj: Údaje dopravce.

Moje identita: No to je teda objev! Myslím že značka -aa- je provařená od počátků K-reportu v roce 1995, již před více než 19 lety (kurník, to ten čas letí) jsem ji začal používat coby svoji šéfredaktorskou zkratku pod kratšími články. Ostatně není na tom nic tajného, konec konců stačí za pomlčky dosadit ta správná písmena ... a je tu bingo! Takže pro kolegu Jáchyma a stroj a Pevu, na tomhle webu svoji identitu skryju jen velmi těžko, takže "skandální odhalení" pana Putlera mě nijak zvlášť netrápí. Až budu chtít skrýt svoji identitu, napíšu sem jako nějaké "černé svědomí" apod. Ale to mi přijde pod moji úroveň, za své názory se (na rozdíl od mnoha jiných) nestydím.

K té studii: Nejsem jediným zpracovatelem. Zrovna Vámi zmiňované tři tratě jsem ve studii nezpracovával. Tedy s výjimkou posouzení turistické atraktivity, tu jsem dělal komplet.

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Vladimir Putler
Neregistrovaný host
Odeslán z: 142.4.204.230
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 20:45:23    Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Dobře vím, že na tom pracovali ještě Vít Janoš a Tomáš Záruba, vždyť jsem to četl. A rád bych věděl, kdo navrhl grafikon pro Doupovku a kdo navrhl soupravu pro Kozinu.
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4130
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 21:03:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vladimir Putler: A jaký bych měl mít důvod Vám to tady sdělovat? Stejně by Vám nezbývá než tomu buď věřit nebo ne (nadto to nic neříká o mém názoru na věc). A za jiné já tady hovořit nebudu.

Spíše by mě zajímaly připomínky mikroregionů k té studii.

Ono součástí té studie tuším není zadání. Kdyby tam bylo, možná by Vám to odpovědělo na mnoho otázek. Třeba pro Žatec, proč projíždění některých zastávek, proč zamračená či proč ne 810, ale i proč tam je i ta poznámka k Vejprtům.

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Vladimir Putler
Neregistrovaný host
Odeslán z: 142.4.204.230
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 21:22:13    Odkaz na tento příspěvek  

Dobře vím, kdo je a jaké má názory soudruh Jakub Jeřábek z KÚÚK, takže dokážu si přibližně vyvodit, co v tom zadání bylo.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1657
Registrován: 10-2010
Odesláno Úterý, 23. prosince 2014 - 22:09:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peva: "Optimalizátoři" zrušili ze poslední dva roky třeba pár slušně obsazených vlaků mezi Pardubicemi a Hradcem Králové (třeba i se 70 cestujícími na palubě)
Jak vidno z dat, která poskytl -aa-, tohle asi nebude případ 076.
Stunts
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.84.109
Odesláno Středa, 24. prosince 2014 - 00:42:29    Odkaz na tento příspěvek  

Co je to tu za lidi?

Tady je +-10 uživatelů, kteří nesnesou na trať 076 jiný názor, než ten jejich a snaží se za každou cenu vyštvat odsud z vlákna přispěvatele s jiným názorem...

Člověk s opačným názorem je střídavě napadán a urážen (označen za úchyla zaměstnancem ROPIDu, který se nestydí sem i psát své jméno a to je placen z daní toho koho uráží, trotla či jsou zesměšňovány jeho názory jako nenormální), je mu doporučena léčebna (opět zaměstnancem ROPIDu) a nebo se na jeho argumenty odpovídá kolektivní demagogií, kdy fakta jsou ignorována a opakovaně jsou podsouvány absolutní nepravdy (typu "z financí SŽDC lze financovat opravu místních komunikací či školy"). Tyto nepravdy jsou těmi 10 uživateli vydávána za fakta, navzájem si přitakávají a je téměř nemožné jim oponovat.

Uznávám, v 1-3 lidech se proti těžké přesile diskutovat nedá. Vyštvat odsud kohokoli, kdo bude lokálku 076 hájit, se vám snadno podaří.

I já mám Vánoce, rodinu a lepší činnosti, než si kazit náladu lidmi, kteří vedou debatu stylem "kokote s jinými názory, vypadni odsud, tady je to naše a tady si budeme lokálku 076 pomlouvat dle libosti". Mezi prvky vyštvávání oponenta patří i kolektivní shoda, že to byl on, kdo napadl vás (jak objektivní, když se na tom shodla ryze má "opozice").

Já osobně vím, že se lokálka 076 obnoví, považuji to za správné, těším se na to (až se po ní podruhé v životě svezu a budu si toho více vážit). Ospravedlnit svůj názor na tomto fóru nemusím. Pro ty, kteří mají rozum, jsem už své důvody napsal a těch pár statečných, co se sem také nebálo napsat svůj názor, říkalo důvody vesměs podobné mým.

Narozdíl od těch 10ti útočníků, já a těch pár jsme normální a nezávidíme turistům a pár menším obcím a jednomu menšímu městečku (ano, Mělník a MB nepočítám, spojení mezi nimi se realizuje přes Všetaty), že do nich stát něco investuje. Je to ze strany ČR rozumné, správné a vesměs finanční detail. Jako turista jsem rád, že obce mají o 076 zájem, lobují za ni a mají silnou podporu od kraje. Díky za to! [happy]
Bradeček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 72
Registrován: 8-2013
Odesláno Středa, 24. prosince 2014 - 07:40:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ještě málo řeknu. Já samozřejmě využívám i autobus, ale auto na výlety nikdy.I na dovolené jezdíme vlakem. V autě se nemůžu dospat, dát nohy křížem a natáhnout, opřít si hlavu o stoleček, v klidu se občerstvit, zajít si na WC, kochat se přírodou atd. Děti zatím nemám, až přijdou, jsem s autem na výletech smířen. Tím zkončí můj bezstarostný život [biggrin].
Co se týče mimořádností na dráze. Vždy mám připravený náhradní program.
Jinak odpůrci 076. Máte ve všem pravdu, ale pod tíhou vašich argumentů bude padat jedna lokálka za druhou.
Já myslel, že smyslem je nahnat lidi do veřejných prostředků, aby se ulehčilo silnicím. Motivovat je, aby nasedli do busu či vlaku a auto nechali doma. Dělá se přesný opak.
Takže závěrem. Páni odrůrci. Koukejte se na věc taky lidsky a srcem a nepočítejte pořád jen peníze na kalkulačce. Jestliže se zruší možnost turistiky i nostalgie na železnici, přijde dráha o obrovské přednosti.
Co mi je platný, že se třeba jednou dostanu z Ustí nad Labem do Brna za 3 hodiny, když se nedostanu tam, kde to mám rád (příklad).
Takže přeji štastné Vánoce a bohatého Ježíška všem na K-reportu [wink][andel]
KOKI
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 911
Registrován: 2-2012

Odesláno Středa, 24. prosince 2014 - 08:49:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přeji všem hezké prožití Vánoc a jen to nejlepší do toho nového roku 2015 [happy] [masinka] [vypravci]

753 301
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4131
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 24. prosince 2014 - 09:05:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stunts: Tak hrdino, když sem taháš personálie a spojuješ naprosto nesmyslně moje osobní názory s mým zaměstnavatelem, tak se předveď, copak jseš zač. Moje jméno znáš, zaměstnavatele taky, tak se předveď, kdopak se skrývá pod jménem Stunts. Ať vím, s kým mám tu čest. Teda doufám, že jsi chlap a ne jen nějaký virtuální ufňukánek schovávající se za klávesnicí a monitorem.

Jinak ale druhý odstavec posledního příspěvku je naprosto pravdivý. Ono totéž totiž platí i opačně, než jsi to zamýšlel.

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11229
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 24. prosince 2014 - 09:19:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stunts: Lidi se budou chovat k Vám, jak Vy se chováte k nim. Pokud budete lidi posílat za jejich názory k psichyatrovi, nedivte se jejich reakcím.

Bradeček: Ano, bude padat jedna lokálka za druhou, ale to je bohužel důsledek vývoje. Lokálky v době svého vzniku vznikaly zejména proto, že jiný alespoň trochu rychlý způsob nebyl. Dnes je a je, bohužel bude i dál. Zajistit opětovný nárůst cestujících na zapadlých lokálkách je v dnešní době fakticky nereálné. Musel by mu předcházet podstatný nárůst spojů a ve výsledku by to ekonomicky by to bylo ještě horší, než dneska. Lidi jsou dneska líní a požadují co největší časovou volnost a k tomu jim 6 párů spojů nestačí.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1658
Registrován: 10-2010
Odesláno Středa, 24. prosince 2014 - 11:39:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady je +-10 uživatelů, kteří nesnesou na trať 076 jiný názor, než ten jejich a snaží se za každou cenu vyštvat odsud z vlákna přispěvatele s jiným názorem...
Já se vás nesnažím vyštvat, ale ještě jsem od vás neslyšel pádný argument, proč by do Mšena měl jezdit vlak, kromě toho, že "vy to tak chcete".
Vladimir Putler
Neregistrovaný host
Odeslán z: 142.4.204.230
Odesláno Středa, 24. prosince 2014 - 12:30:28    Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: A četl sis ty jeho příspěvky? Jestli ne, přečti si je.

To je jak u blbejch na dvorečku...
ze škodovky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 185.15.111.26
Odesláno Středa, 24. prosince 2014 - 16:19:04    Odkaz na tento příspěvek  

no,odlehčení nepomohlo...už se tu probíraj vejprty a Pardubice...tak nic...nemá to cenu...
Stunts
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.84.109
Odesláno Středa, 24. prosince 2014 - 17:01:36    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Vy konkrétně jste tolik útočný nebyl, ale odkazovat se na 22. století je pro mě nepřijatelný argument. Nic se neprojektuje podle 22. století, je absurdní to vytahovat. Ano, asi se ve 22. století nebude jezdit průměrnou rychlostí 20km/h po vesničkách v 6 párech spojů, ale teleport se nejspíše také nevynalezne (kdo se dobrovolně necháte rozložit?), létat vzduchem nebude energeticky efektivní nikdy a vozidla těžko začnou padat zadarmo z nebe, nezačnou se sama udržovat a nezabírat žádná parkovací místa, takže nějaká veřejná doprava jistě bude.

Spekulovat o tom, kolik tratí se udrží, je dnes nesmyslné. Netušíme jaký bude postoj společnosti právě k turismu, zda si nebudou chtít řadu těch tratí udržet pro tyhle účely či jako místní památky. Zda jim nakonec náklady na údržbu nepřijdou symbolické, i když to bude jezdit jen třeba o víkendech (protože ona může dálková a příměstká doprava a MHD vyrůst v nákladech natolik, že držet pár lokálek jako přípojné vlaky či podporu turismu, bude plivnutí). Také jistě nezanikne potřeba nákladní dopravy a tam kde bude, bude nadále možné objednávat i občasné nostalgické jízdy, turistické vlaky apod. Pokud někde koleje udrží nákladní vlak, udrží i osobní.

Opravit tratě na betonové pražce jim právě dává šanci přežít. Je to sice investice, ale její návratnost je např. v tom, že je možné v budoucnu redukovat dopravu na víkendy, aniž by nám tím chátrala trať. Uspořené peníze za všední dny jsou ta návratnost. Případně je možná ta velodráha.

Trať 076 je k těmhle účelům vhodná, protože v úseku Mělník-Mšeno má minimum umělých staveb většího rázu (mosty, tunely), vyžadující větší údržbu. U téhle tratě je oprava čistě svršku + trochu vyčištění spodku, zcela dostačující řešení. Pokud ji nikdo nerozkrade kolejnice, pak tu může být dalších 50 let s minimální údržbou.

Těžko budete dělat velodráhu z tratě do Moldavy, při vší úctě k její kráse. Ta jestli přežije dalších 50 let, tak to bude krásné. Ale protože to není jisté (její údržba je finančně jinde), tak je to o důvod více, nelikvidovat zbytečně snadno udržitelnou 076ku v úseku Mělník-Mšeno.