K-report
 

Archiv diskuse RegioJet do 25. 09. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » RegioJet » Archiv diskuse RegioJet do 25. 09. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9626
Registrován: 4-2007

Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 14:07:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

IC 1016 v neděli 2. 10. vyprodán, IC 1002 zítra nebo IC 1015 v pátek 30. 9. téměř také
Kurňa, kdo by to byl řek, že v pátek odpoledne a totéž neděli, popř. v po ráno bude vyprodáno celých 250 míst na trase z Asie do Prahy nebo opačně? A co třeba v týdnu v "sedle"?

Nechci být zlomodrý, ale podle mých pozorování bych skoro řekl, že kdybychom měli (jako ČD) ryze místenkový systém ve všech vlacích asijskými směry, máme v tyto časy také beznadějně vyprodáno, a to o dost větší kapacitu. Nebo tomu zase nerozumím?
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 14:17:14    Odkaz na tento příspěvek  

olda rehak: však až bude deset lidí poskakovat kolem odstavený soupravy ČD při každym většim obratu, bude to fajn .. třeba se nebude celej měsíc jezdit s urvanejma věšáčkama, nezavíratelnym oknem a dírou v umyvadle. Ani nový vozy nebejvaj v bezúdržbovym provedení.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 167
Registrován: 12-2003
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 14:32:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... na cestující z Pardubic z vysoka kašle a u neakčních spojů je tam tak akorát 5 lístků do celého vlaku pro trasu Pardubice - Praha - Pardubice ...

Tak mě přijde, že je tam víc než 5 míst. Nicméně existence "tvrdého" kontingentu je z eShopu patrná. Prostě některé úseky (třebaže je ještě volno) nejen, že vám neprodají za akční cenu (což je OK), ale neprodají vám je za žádnou cenu. Když počet volných míst Praha-Ostrava poklesne pod určitou mez, přestává se prodávat Praha-Pardubice.

Jojo, obdoba leteckého revenue managementu pomocí několika booking class dorazila na českou železnici ... tomu ČD nemohou konkurovat, leda že by nastavily podobně "rozinkově-vyzobávačskou" strategii.

Aktuální příklad:
Praha - Ostrava, 28.9.2011, 7:27 - 78 volných míst
Praha - Pardubice, 28.9.2011, 7:27 - 0 volných míst
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1601
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 14:46:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já na tom nevidím nic špatnýho, že se zrovna Praha - Pardubice neprodává. Znamená to, že v té relaci je malá kapacita spojů? Pak je tu prostor pro jakéhokoliv dopravce ho zaplnit. Třeba jen vlaky kategorie R Pardubice-Kolín-Praha.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 168
Registrován: 12-2003
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 15:04:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, cestující Praha-Pardubice pak bude mít časem (až ČD zareagují stejně) k dispozici třeba 3x méně vlaků než nyní, navíc pomalejších. Z hlediska liberálního ekonoma (heslo "každý urve co může") je to samozřejmě OK.

Ovšem jestli je ve veřejném zájmu toto provozovat na infrastruktuře postavené a udržované za státní peníze, je už jiná otázka. Např. v jednom z nejpokročilejších VHD systému na světě, Swiss Travel Systemu, by toto možné nebylo.

Pokud se bude VHD u nás vyvíjet tímto směrem, je to cesta spíš na Balkán, do Turecka, nebo Jižní Ameriky, než do Švýcarska.
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 813
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 15:10:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč tedy vůbec RJ v Pardubicích bude zastavovat ? Když není možnost v trase Pardubice - Praha koupit jízdenku. Nebo bude postupně tyto jízdenky uvolňovat, až podle toho, kolik jízdenek prodá v relaci Ostrava - Pardubice ? Asi není problém to nastavit tak, že po prodeji jízdenky v trase Ostrava - Pardubice, se automaticky uvolní relace Pardubice - Praha.
Jspetrak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 584
Registrován: 5-2006

Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 15:11:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V čem je problém - že koženka už nestačí? :-)
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 169
Registrován: 12-2003
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 15:16:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O koženku nejde, spíš o nedotované spoje ČD Praha-Ostrava (SC,IC,EC,Ex?), protože chtějí-li ČD jimi konkurovat Jančurovi, musí logicky dosáhnout obsazenosti=tržeb jako on, což lze dosáhnout jen stejnou metodou, tj. vyšachovat cestující Praha-Pardubice nebo je připustit jen na zbytková místa.

Takže v konečném stavu bude do Pardubic z Prahy jezdit asi zhruba to, co do Hradce (zhruba stejně velká města, zhruba stejně daleko). Jednou za hodinu a to ještě ne vždycky.

(Příspěvek byl editován uživatelem turista.)
Jspetrak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 585
Registrován: 5-2006

Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 15:24:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista) Expresy ČD mohou naopak konkurovat kapacitou - 9 proti 5 vozům je znát a můžou si dovolit, jak Stammgäste mezi Prahou a Pardubicemi, tak cestující do Ostravy. RegioJet má holt kratší vlaky, tak moderuje poptávku nabídkou jízdenek v eshopu. Nic jiného v tom není. Pamatuju si starší příspěvky Honzy_Par, že po navýšení kapacity by mohly vzniknout klidně i bezmístenkové vozy apod.
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1603
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 15:24:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista - nemá stát nástroj na usměrnění toho, co po jeho infrastruktuře bude jezdit ?? Má přece v ruce tvorbu GVD, rozdělení kapacity dopravní cesty, poplatek za ní.....
George_couser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2365
Registrován: 9-2006

Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 15:25:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Jinak v tomto tématu považuji za nejvyváženější názory uživatele "George_couser", je vidět že "zná mapu".


Děkuji.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1809
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 15:26:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

chtějí-li ČD jimi konkurovat Jančurovi, musí logicky dosáhnout obsazenosti=tržeb jako on, což lze dosáhnout jen stejnou metodou, tj. vyšachovat cestující Praha-Pardubice.

No a v tu chvíli nastoupí RJ a zavede přímé R Praha-Pardubice a zpět, protože trasa, kde po ránu jedou 3 rychlíky za hodinu, a do každého nastupuje odhadem stovka lidí v PA a další stovka v Kolíně, to už je tuším dost slušná jistota komerčního úspěchu. A je třeba si uvědomit, že nemalá část těch lidí jezdí denně. Nabídněte jim jistotu, že si sednou, že nepojedou poblitým nočním R ze Slovenska a že vlak pojede včas, protože z PA vyjíždí, a jsou vaši.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 15:32:12    Odkaz na tento příspěvek  

Zavedeme řeč i na porovnání IR x ČD a nevěřím svým uším, když lépe hodnotí ČD
Já už jsem slyšel lépe než příslušného "národního dopravce" hodnotit ČD i Němce (dopravní odporník, vskrytu šotouš oblibující staré vraky a litující, že jezdí desira místo ferkeltaxí) i Angličana (dtto, nejlepší byly BR vozy otvírané zvenčí), takže bych ty vlastní uši tak nepřeceňoval... A speciálně Irsko žádný dopravní zázrak není.
až přehnaný negativismus vůdči ČD
Problém je, že za "přehnaný negativismus vůdči ČD" je tu některými lidmi (obvykle s vyváženou "objektivitou" způsobenou vlastnictvím "režimky") pokládáno to, že dotyčný nedostatečně kritizuje RJ...
v pátek stejně byla paní s REŽI, která celou cestu OVA - Havířov vedla se stewardem debatu o tom, jak si to jako chtějí dovolit, že ona bude u nich muset platit, vždyť má REŽI a má právo s nimi jezdit
Dnes už pomalu okřídlená story: Jede jede objednaný šotovláček kolejáček z Prahy do Ostravy, zajišťuje fujfuj privátní dopravce. V Olomouci zastaví a už se o něj zajímá důchodkyně, jestli to jede do Ostravy. No že jede, ale je to soukromý vlak. To prej nevadí, ona má režimku. Ta tady ale neplatí, paní. ... "A JAKÝ SMYSL MÁ TAKOVÝ VLAK?"
tomu ČD nemohou konkurovat
Co zas chvíli fabulovat na téma, že ČD začaly konkurovat např. čistotou :-) (P.S. Nevím, jestli je to výše uvedený "přehnaný negativismus", ale i slizký koženkáč může být čistý a ne umytý jedním hadrem od podlahy přes sedadlo po okno nejspíš jedním hadrem, v uvedeném pořadí.)
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4366
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 15:39:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud se bude VHD u nás vyvíjet tímto směrem, je to cesta spíš na Balkán, do Turecka, nebo Jižní Ameriky, než do Švýcarska.

Tak tu Jižní Ameriku bych bral. :-)
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 170
Registrován: 12-2003
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 15:41:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Expresy ČD mohou naopak konkurovat kapacitou - 9 proti 5 vozům je znát a můžou si dovolit, jak Stammgäste mezi Prahou a Pardubicemi, tak cestující do Ostravy.

Tak jistě. Ovšem mezi Pardubicema a Ostravou bude obsazenost nižší s patřičným dopadem na ekonomiku provozu a tím i tu konkurenceshopnost.

po ránu jedou 3 rychlíky za hodinu, a do každého nastupuje odhadem stovka lidí v PA

Stovka lidí 3x za hodinu, to je 300 lidí za hodinu, to je tak akorát jeden vlak (z Pardubic výchozí) za hodinu. Vsjo jasno, hodinový takt, to jsem přece říkal. Po nástupu neviditelné ruky nemají Pardubice co chtít víc.

Já jsem prostě toho názoru, že klíčové pro zachování mobility obyvatelstva i po ropném zlomu je VHD odpovídající rychlostí současné IAD. Na relaci Praha-Ostrava toho již bylo dosaženo, i bez Jančury. Takže neplýtvat energií na vzájemné soupeření vlaků různých barev na jedné relaci, ale raději dosáhnout podobného stavu VHD i na relacích ostatních.
George_couser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2366
Registrován: 9-2006

Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 15:42:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

H_k: Místo kafe zdarma by byl kokain?
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 412
Registrován: 5-2003
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 15:42:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ne umytý jedním hadrem od podlahy přes sedadlo po okno nejspíš jedním hadrem, v uvedeném pořadí.
Pořadí mytí záchodové mísy nechť si doplní každý sám...
Jirka_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1289
Registrován: 5-2006

Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 15:45:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodem - jak psal v archivu jistý "olda_řehák" ohledně toho, že na Smíchově něco pořád vyměňovali u vozů, všiml jsem si toho samého v Havířově - fírové, spolu s Jančurou a dalšími lidmi pořád chodili a zvenku u vagonu něco přepínali, měnili a pořád něco docela dlouho řešili. Potom jsem jen zaslechl, že změnili řazení (i když s vagonama nešibovali). Nezaznamenal někdo někdo o co šlo, z těch co se na nádraží pohybovali??
Nejlepší vzdělání, které můžete dostat, je pozorovat opravdové mistry při práci.
Michael Jackson
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 814
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 15:47:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Turista: A co to udělat jinak: 3 x po 100 cestujících za hodinu, to je třeba 12 x 100 za dopoledne. Tak uděláme jeden supr vlak s kapacitou 1200 míst v relaci Pardubice - Praha, jednou za dopoledne a je vyděláno. A ať si Pardubáci trhnou nohou, kapacita je ......
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 413
Registrován: 5-2003
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 15:49:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže neplýtvat energií na vzájemné soupeření vlaků různých barev na jedné relaci, ale raději dosáhnout podobného stavu VHD i na relacích ostatních.
Jenže to by se stát musel obtěžovat na jednotlivé relace vypsat výběrové řízení na dopravu v závazku veřejné služby. Zatím jen uměle konzervuje stav odpovídající letům 1940 až 1960 a kulturu cestování na úrovni válečných transportů a intenzivního budování lidově demokratického zřízení.
Výp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 405
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 15:52:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Arakain: Tak si příště nestěžujte, Vy inteligenční špíno
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 171
Registrován: 12-2003
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 15:58:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže to by se stát musel obtěžovat na jednotlivé relace vypsat výběrové řízení na dopravu v závazku veřejné služby.

Souhlas. Místo toho, aby stát nechal Jančuru jezdit si jak ho napadne, měl vypsat VŘ na Praha-Ostrava + pár ztrátových vymetáků kolem.
Podmínka=uznávat integrovaný národní tarif, definovaný standard služeb. Nemám nic proti tomu, aby pak Jančura vyhrál. Pak by totiž nemohl vy... s cestujícími do Pardubic.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 16:03:04    Odkaz na tento příspěvek  

zachování mobility obyvatelstva i po ropném zlomu
Cože, už zase došla ropa a přiblížil se doomsday?
neplýtvat energií na vzájemné soupeření vlaků různých barev na jedné relaci
Jestli jste si ráčil všimnout, tak právě záměrné udržování monopolu jednoho dopravce státem vedlo k tak masivnímu odlivu cestujících, že by to žádný klasifikovaný nevyvážený nepřítel Dráhy líp nedokázal... ono když je jistota smrádku a teploučka, tak proč se snažit. Všimněte si, jak se najednou kopíruje Jančurův koncept i u ČD - proč to nešlo dřív? No protože to nikoho na Pobřeží dřív netlačilo.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1810
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 16:09:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stovka lidí 3x za hodinu, to je 300 lidí za hodinu, to je tak akorát jeden vlak (z Pardubic výchozí) za hodinu. Vsjo jasno, hodinový takt, to jsem přece říkal. Po nástupu neviditelné ruky nemají Pardubice co chtít víc.

Pokud to bude vyjíždět z Pardubic, tak to bude podstatně lepší, než současný stav. A pokud do toho bude možná rezervace míst za přijatelnou částku nebo zcela zdarma, tak to nebude mít chybu. A bude úplně jedno, čí vlaky to budou.
Ono je totiž na první pohled fajn, že v současné době z Pardubic do Prahy a zpět nemusíte sledovat JŘ, protože zkrátka přijdete na nádraží a ono během 20 minut jede něco v kategorii R/Ex/IC/EC. Jenže nikdy nevíte, jestli si v tom vlaku sednete (obzvlášť výživné v červnu v době školních výletů), případně zda už není vlak, ehm, znečištěn spolucestujícími, kterým činí nepřekonatelný problém během jízdy nechlastat a nehulit na WC. Nemluvě o tom, kolik keců člověk vyslechne a kolikrát je nutno začít vyhrožovat zavoláním vlakového personálu, než tetky s kufry a taškami pochopí, že jedou v kupé pro 6 nebo 8 cestujících, nikoli v kupé pro 2 osoby a jejich zavazadla uložená na sedadlech.
Za sebe proto říkám, že pokud bude jezdit v hodinovém taktu R pouze v trase Praha-PA, mohou mít ostatní vlaky klidně přepravu na tomto úseku zakázanou.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 172
Registrován: 12-2003
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 16:29:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cože, už zase došla ropa a přiblížil se doomsday?

Ona nemusí ani přímo dojít, stačí když ji vykoupí Číňan. Ale to širší diskuze. Pokud je vám 50 let a méně, ještě si na moje slova vzpomenete.

právě záměrné udržování monopolu jednoho dopravce státem vedlo k tak masivnímu odlivu cestujících

Opravdu? Na trati 010 a 270 došlo k odlivu cestujících, natož masivnímu?

A nemůže za celkový odliv (nikoli masivní, asi 10% za 10 let) spíš neco jiného než ČD, konkrétně takové stále se zvětšující vyasfaltované podlouhlé plochy se zábradlím uprostřed?

Za sebe proto říkám, že pokud bude jezdit v hodinovém taktu R pouze v trase Praha-PA, mohou mít ostatní vlaky klidně přepravu na tomto úseku zakázanou.

Tak tohle je asi věc názoru. Mně by se 55 minut čekat nechtělo, to raději donutím tu "tetku" dát si kabelu na polici.
Miropiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 5-2010
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 16:42:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se týče trasy Pardubice - Praha, zkusil jsem jen tak na zkoušku podívat se na cenové možnosti a obsazenost Regiojetu v obou směrech, s tím, že bych někdy jel do Prahy z Brna s přestupem v Pardubicích na Regiojet.

Hodil jsem si datum cesty 8.10., v tuto chvíli jsou všechny tři spoje volné krásně, cena 100,-Kč.

Když jsem si zaklikl jízdné s kreditovou jízdenkou, všechny spoje stojí 80,-Kč.

Jak ale dám datum jízdy 2.10., stojí oba odpolední spoje do Prahy 100,-Kč a zbývá vždy 1 místo, tedy žádná výhoda oproti normální jízdence, spoj z Prahy v 17:27 je taky za 100,-Kč a zbývá 5 míst.
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 414
Registrován: 5-2003
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 16:44:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A nemůže za celkový odliv (nikoli masivní, asi 10% za 10 let) spíš neco jiného než ČD, konkrétně takové stále se zvětšující vyasfaltované podlouhlé plochy se zábradlím uprostřed?
Ne, ono je to opačně. Množství kvalitních silničních komunikací je mnohem menší, než by odpovídalo potřebě při rostoucím množství aut. A množství aut narostlo mimo jiné proto, že jízda VHD v Česku je pro nešotouše zážitkem v lepším případě neatraktivním, v horším pak odpuzujícím...
ssabo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.208.57.182
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 17:03:08    Odkaz na tento příspěvek  

jen pro zajímavost, před chvílí jsem si námatkově vybral 04.10.2011 a pokusil se rezervovat:

IC 1002 v 8:26 do Prahy
IC 1015 v 17:27 do Pardubic

a div se světě, v klidu ta rezervace prošla/a také jsem jí zrušil v pohodě
Nemluvě, že na ty spoje to ukazovalo víc, než slušnou kapacitu pro tento úsek.

Samozřejmě, když se začne plnit spoj, předpokládám, že se to změní, pokud jde o dostupnost míst a vyhrazeného počtu pro tento úsek.


Co s jistotou nelze rezervovat je Libeň - Hlavní nádraží, ale to dává logiku.

BTW: sorry, pokud poněkud moje čeština je s chybami, ano, i po těch téměř 7 letech v ČR mám občas náběh mixovat SVK a CZE :-)
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 453
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 17:25:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trupak: "Zatím jen uměle konzervuje stav odpovídající letům 1940 až 1960 a kulturu cestování na úrovni válečných transportů a intenzivního budování lidově demokratického zřízení."
Nekouslo vás něco mimořádně nebezpečného?Strašíte něčím,co není pravda.Ale slepý vidět nechce,i když vidí.Chtělo by to léčení,ať se z toho nepomatete.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4367
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 17:53:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

H_k: Místo kafe zdarma by byl kokain?

Toho jsem si tam nějak nevšiml, ale třeba čaj z lístků koky by byl, no. :-) Kdyby se jelo někam nad 3 tisíce metrů, tak by taky sakra přišel vhod. :-) Jinak kvalitu VD jim můžem závidět...
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 18:11:09    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud je vám 50 let a méně, ještě si na moje slova vzpomenete
Ale tak určitě se ještě nad tímhle tématem setkáme, oni doomsdayeři straší "za deset let dojde ropa" už asi tak od roku 1870. Nějak mě to nechává lhostejným, protože až bude ropa neúnosně drahá, dojde k přechodu silniční dopravy na jiné druhy pohonu (elektřina, samozřejmě). To vše díky lidskému umu a vynalézavosti a navzdory těm, co by to individuální pohybování nejradši zakázali nebo alespoň tu vynalézavost svázali spoustou nařízení. Ostatně když "došly" pazourky, už se dávno tavilo železo...
konkrétně takové stále se zvětšující vyasfaltované podlouhlé plochy
Těch je očividně daleko míň, než by tomu "přílivu" odpovídalo - tady je totiž dost velké přerozdělování ve prospěch železnice, než by odpovídalo jejímu dopravnímu výkonu. (Než mi bude něco podsunuto - nijak nehodnotím, jestli je to dobře nebo špatně.)
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1604
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 18:19:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H. - samozřejmě je špatně MALÁ podpora železniční infrastruktury oproti silniční. Kapacita železničních tratí je nevyužitá /až na vyjímky/ a tudíž není důvod více podporovat jiné druhy dopravy masivní podporou výstavby dalších a dalších asfaltobetonových pruhů, na jejichž údržbu nejsou peníze....
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 18:39:08    Odkaz na tento příspěvek  

MALÁ podpora železniční infrastruktury oproti silniční
Podle kteréhokoli možného kritéria je podpora železniční infrastruktury VELKÁ (větší, než by odpovídalo jejímu významu, výkonu, objemu přeprav), jakkoli to samozřejmě žádný šotouš neuzná. A samozřejmě že je to dobře, já jsem jen obával, že se někdo v tomto duchu chytí podobné pseudokauzy a pokusí se mi něco podsunout.
na jejichž údržbu nejsou peníze
...třeba proto, že se přerozdělují jinam? :-)
Ale tahle diskuze sem nepatří, jen jsem využil klidu před zítřejší bouří žlučníkových záchvatů.
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 415
Registrován: 5-2003
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 18:40:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mzitka:
Kapacita železničních tratí je nevyužitá /až na vyjímky/ a tudíž není důvod více podporovat jiné druhy dopravy masivní podporou výstavby dalších a dalších asfaltobetonových pruhů, na jejichž údržbu nejsou peníze....
Proč samozřejmě? Proč podporovat rozvoj infrastruktury u druhu dopravy, jehož objem a podíl dlouhodobě klesá? V momentě, kdy bude objem osobní i nákladní dopravy meziročně růst o 10, 15 nebo více procent a infrastruktura nebude stíhat, pak bude důvod do ní investovat.
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.36.70
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 18:49:04    Odkaz na tento příspěvek  

Mzitka:Nezlobte se na mě,ale to,že železnice v 21.století už není schopná mít stejné místo v dopravě jako dříve,je důvod k tomu omezovat výstavbu dálnic?Chcete nahnat lidi a cargo do vlaku dekretem,nebo co??
Pikehead
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 473
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 18:51:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mzitka: vy jste opravdu myslitel svetoveho formatu! Do Hradce treba vede dalnice jen posledni 3 roky - jediny vysledek je, ze se na te silnici od revoluce pozabijely stovky lidi zbytecne.

A olezle kozenky jedouci po kolejich 100km dve hodiny se navzdory tomu cim dal vice vyprazdnuji.

Neco vam v tom modelu jeste schazi...
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9632
Registrován: 4-2007

Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 18:54:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

je tu některými lidmi (obvykle s vyváženou "objektivitou" způsobenou vlastnictvím "režimky") pokládáno to, že dotyčný nedostatečně kritizuje RJ..
Ale prd velebnosti, zrovna vy jste zářný příklad toho, kam může až "objektivita" k nenáviděnému nepříteli až za hrob zajít. Tak nám tu nelžete. Osobně jsem od vás nečetl za poslední roky jediný byť jen střípek uznání, že se aspoň něco u ČD zlepšilo. A když náhodou nějaký takový náznak od vás zazní, je vzápětí v témže souvětí uzemněn v pravý opak. Vy jste ten poslední, co může KOHOKOLIV školit z objektivity.

jen jsem využil klidu před zítřejší bouří žlučníkových záchvatů.
Proč si tedy neskočíte k lékaři již teď? Nemáte snad 90Kč na poplatek za pohotovost?

a ne umytý jedním hadrem od podlahy přes sedadlo po okno nejspíš jedním hadrem, v uvedeném pořadí.
Vy jste takto viděl v poslední době někde čistit? Viděl jste někdy v poslední době činnost úklidové čety na ONJ, nebo třeba na TGM?

(Příspěvek byl editován uživatelem Drn.)
Hyvrysák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2425
Registrován: 3-2007

Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 19:25:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

abych pravdu řekl, zdejší šotomagoři mi dočista zkazili radost z konukrence na kolejích..Po tom co tu čtu za zvratky se snad Jančurovi ani přát nedá..
a ne umytý jedním hadrem od podlahy přes sedadlo po okno nejspíš jedním hadrem, v uvedeném pořadí.
Ani nevím, kdo tu tento slint napsal, každopádně musím dát za pravdu Drnovi. Když vidím, jak u nás uklízečky lítaj celou noc a jsou první na ráně při jakémkoliv zádrhelu...
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 19:48:35    Odkaz na tento příspěvek  

Viděl jste někdy v poslední době činnost úklidové čety na ONJ, nebo třeba na TGM?
Viděl jsem následky jejich počínání (čas od času tím panťákem z Běchovic do City a zpět jedu). Ale máte pravdu, omlouvám se - okno se samozřejmě stejným hadrem nemeje, to se nemeje vůbec, mastné hlavy tam jezdí hodně dlouho.
Co chcete slyšet? Že se ČD začínají blížit po těch letech a nasypaných miliardách nějakému přijatelnému standardu? No bylo by smutné, kdyby ne.
Ale třeba se Regiojet k Drážnímu standardu připojí, doufejte :-)
Kotec
Neregistrovaný host
Odeslán z: 92.62.224.9
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 19:51:29    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Pardubice - na stejný problém teď narážím při mých cestách do Prahy. Potřebuji se dostat do Písku, s odjezdem z Prahy optimálně po 19. hodině, a sice nepravidelně (= cca 1x za 2-3 týdny) ve čtvrtek a v pátek. Jelikož vlak v 19:40 do Březnice nejspíš zařve při prosincových čistkách, hledám jiné alternativy. Po 18:05 ale jede už jako alternativa vlaku jen SA, a sice v 19:00 a 21:00. Ačkoliv do Budějovic se jejich lístek koupit ještě dá, do Písku to už často nejde, konkrétně nyní na měsíc dopředu je: 29.9.,30.9. nic, 6.10., 7.10.,13.10,14.10.a 21.10. jen 21:00 a jediný čtvrtek 20.10. je volno 19:00 i 21:00! Přitom stačí, aby počet volných míst poklesl pod 40(!) a Písek nejde koupit. (Ve skutečnosti jediný den, kdy je vyčerpána kapacita celého busu v 19:00 je 30.9., ve 21:00 není vyčerpáno nic.) Jestli má RJ stejný systém u vlaků, tak to považuji za silně nepraktické.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2028
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 19:54:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad peníze: Já teda slyším a čtu o tom, že peníze za koridor Plzeň-Cheb, nebo různý drátizace Velenic a Lichkovů byly vyhozený prachy. A souhlasím s tím. Otázka zní, jestli se smí zkritizovat třeba miliardy nalejvané do slavnýho tunelu Blanka pro gumokolisty...

ad místenky: Proč pořád všichni řeší spoj v 17:27 z Prahy? To jako jindy žlutovlak nejezdí? Já teda doufám, až dojde na případný odklon po 231-ce, že to neodsere ešus na S20 v 17:24 z Masny do Milovic. Občas s ním jezdím domů a nerad bych čumákoval někde u Vysočan kvůli předjetí dálkovkou.
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 456
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 19:55:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: nesmíte se tak o ty okna tou mastnou hlavou opírat,nebo občas to chce tu hlavu taky umýt.
Hyvrysák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2426
Registrován: 3-2007

Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 19:56:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: tobě fakt můžu jediný - popřát ti, aby ti nadšení z RJ vydrželo alespoň po týdnu jejich provozu...
Kotec
Neregistrovaný host
Odeslán z: 92.62.224.9
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 20:03:07    Odkaz na tento příspěvek  

Pikehead: Vy těmi rychlíky do HK jezdíte? Zrovna tato trasa je docela dost plná... navíc jízdní doba je 1:43 z centra a je to 114 km... nebo přes Pardubice 1:39, což je 126 km. (SA to jezdí za 1:15/100 km, ale z Čerňáku, což je dost za městem...)
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 20:12:31    Odkaz na tento příspěvek  

Zrovna tato trasa je docela dost plná
... z Prahy do Poděbrad.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9636
Registrován: 4-2007

Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 20:18:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Viděl jsem následky jejich počínání
Kolik hodin po tom počínání jste tím jel? Ale samozřejmě, mastné palice serou i mne a nejen mne. Čištění by se mělo dále zlepšovat a to o dost. Ale jistý posun proti minulosti je rozhodně znát. Že snad jen vy ho nevidíte, to samozřejmě chápu.

P.S. Viděl jsem loni na vlastní oči několikrát, coby fíra připravující si na ONJ dvojičku na R784, jak to komplet šůrují. A zblízka. Cca 12 lidí přes dvě a půl hodiny, včetně oken zevnitř, výplní ve dveřích (souprava zvenčí po myčce). Po dojezdu do Děčína nebylo téměř okno bez mastného fleku. Asi by to fakt chtělo na každý vagon stewardku, která by po těch čuňatech, co si mejou hlavu jednou týdně, vyleštila skla.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9637
Registrován: 4-2007

Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 20:24:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale třeba se Regiojet k Drážnímu standardu připojí, doufejte
Nedoufám. Uhlídat si 25 vagonků bych dokázal i já sám. Možná jim i ta okna sám přepucovat.

Jsem ale přesvědčen, že udržet tisíce vozů ve stejném stavu jako těch 25 by nedokázal ani Svatý Radim. Ale třeba mi časem ukáže opak, až porazí na hlavu ČD a převezme tu většinu dopravy, co nikdy nebude mít zpoždění a bude mít jen krásné a vlídné služebnictvo.

P.S. Několik těch úžasných stewardek už jsem viděl. Teda zatím žádná sláva ...
jsem doma
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.60.141
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 20:27:07    Odkaz na tento příspěvek  

Pikehead a Vy tu trasu jezdíte kam? Reálná situace na rychlících do Hradce je 40% cestujících do Nymburka a dalších 40% do Poděbrad, přičemž tyto vlaky mají velmi blízký charakter příměstské dopravě, i proto jezdím rád přes Pardubice.

Ať si klidně Regiojet prodává co chce, ale v tom případě, ať nemají plno slibů o nezbytnosti posílat do Pardubic vlaky místo autobusů. Navíc nechápu sliby o síťovosti SA. Nejezdím totiž Pardubice - Praha, ale Pardubice - Plzeň a v tomto případě mi SA jasně naznačuje: "S námi nejezdi, my síťový nejsme a na všechny co jezdí přes Pardubice kašleme, protože nám nesypete dost". Ale já sypu, sypu v letenkách, sypu za víza, sypu za autobusy...
jsem doma
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.60.141
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 20:28:19    Odkaz na tento příspěvek  

Pikehead pardon, bylo to pro kotec
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1314
Registrován: 3-2006
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 20:35:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drn: P.S. Několik těch úžasných stewardek už jsem viděl. Teda zatím žádná sláva ...
Nevím jak pro tebe, ale pro mě není důležitý, jakej "face" má vlakuška, ale spíš co má v té hlavě, jak je pohotová, vstřícná (nikoliv vlezlá) a zda dokáže (ne)logicky uvažovat.
Na druhou stranu musím dát zapravdu tobě i některým zde, že ČD se činí seč můžou, i když si osobně myslím, že je to již minimálně 5 minut po 12. Tohle všechno se mělo totiž dít tak nějak automaticky již dávno a ne jen setrvávat ve stavu pokusů, co všechno ještě cestující vydrží. Teď jde konečně vstřícnost zaměstnanců i stavu a kvalita vozového parku docela nahoru
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 20:45:18    Odkaz na tento příspěvek  

Čištění by se mělo dále zlepšovat a to o dost
Ale fuj, taková hereze, to tu přece mám říkat já, ne? :-)
Že snad jen vy ho nevidíte
Kousek vejš píšu, že se ČD blíží očekávanému standardu. Snad jen vy to nevidíte... Jéje, já zapomněl na negativismus, co jsem si to jen dovolil.
Heleďte, já chápu, že vás sere moje osoba, prakticky nic jiného tu i jinde neřešíte, ale nedělejte ze sebe posledního spravedlivého.
Kotec
Neregistrovaný host
Odeslán z: 92.62.224.9
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 20:45:26    Odkaz na tento příspěvek  

No do HK ne (tam už jsem nejel hodně dlouho), většinou do Lysé, Poděbrad nebo do Chlumce (a tam přestup směr Stará Paka, spolu se spoustou dalších jedinců mířících do Krkonoš). Je pravda, že zaplněnost dost klesá a zřejmě v Chlumci už toho moc nezbývá. Nicméně pokud 1-2 stanice před koncem jízdy vlaku vystoupí dost lidí, je proto ten rychlík nějaký špatný/nevhodný/zbytečný??
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9640
Registrován: 4-2007

Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 20:46:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad první odstavec:
Samozřejmě. Já jen reagoval na to, jak pán Žlutý tvrdil, že vše budou mít lepší a hezčí a já znám dost našich nejen krásných, ale i schopných a chytrých "vlakušek". U těch žlutých zatím můžeme koukat jen na tu skořepinku a ta teda nic moc. Asi jsem neměl štěstí na ty správné žluté kočky. Růžové chlapce radši nekomentuju, to je .

Ad druhý odstavec:
Máš recht, včera bylo pozdě ale hlavně, že se snažej vůbec.
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9641
Registrován: 4-2007

Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 20:51:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že vás sere moje osoba
Ach ta vaše sebestřednost. Třeba je to jen tím, že prostě stále blejete svá obvyklá klišé, hombré. A já prostě neumím k tomu mlčet.

prakticky nic jiného tu i jinde neřešíte
Kdo nechce, nevidí. Jako obvykle.

ale nedělejte ze sebe posledního spravedlivého.
To je ale přeci vaše doména, milý pane Objektivní.

Co chcete slyšet?
Od vás radši už nic, mistře. Stejně jste jak zaseknutý flašinet.

(Příspěvek byl editován uživatelem Drn.)
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 20:52:32    Odkaz na tento příspěvek  

Kotec: ony jsou ty Poděbrady nejen 2. stanice od konce, ale taky teprve půlka cesty. Zrovna o vytíženosti vlaků Praha - Hradec i s těmi hodnotícími soudy "špatný/nevhodný/zbytečný" bych radši fakt pomlčel :-)
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 127
Registrován: 1-2011
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 21:07:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obsazenost Hradečáků je taková, že si ráno není problém najít čtyřsedadlo pro sebe, a od Nymburka se vyprazdňuje, z Hradce je odpoledne docela plno, ale už v Chlumci se vyprazdňuje, kapacita nebude využívána ani z poloviny

jinak jizdní doba z Lysé na 80 km hodina 10 je ostuda, to je průměrná rychlost 68 km za hodinu

a přitom jenom realizace spojky u Libice by ubrala 5 minut jizdy kolem Oseka, trati z Lyse do Poděbrad by taky 140 slušelo....

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr_Šída.)
Drn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9643
Registrován: 4-2007

Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 21:17:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

trati z Lyse do Poděbrad by taky 140 slušelo....
Vy jste se zbláznil? S tou bandou lemplů, co to tam udržuje, bych tam 140 kou v životě nechtěl jet ani po celkové rekonstrukci. Svezte se tam na mašině 120 a upadne vám čelist až na zem. Obzvláště doporučuji úsek Lysá - Nymburk - Poděbrady - Libice - Osek. Tam je jízda vpředu plnou traťovou skutečný adrenalín.

(Příspěvek byl editován uživatelem Drn.)
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1811
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 21:26:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otázkou je, zda (ne)zájem o vlaky HK-Praha není poněkud ovlivněn tím, že vlak jede 1× za hodinu, zatímco autobusů několik za hodinu (SA, CDS, ČSAD UO, P-transport, Veolia...) Z pohledu cestujícího je pak jednodušší neřešit JŘ, dojít na terminál a jet prvním spojem, který pojede. Co jsem slyšel od známých, až na výjimky není u SA problém s vyprodanými místy, takže riziko, že by cestující zůstal kvůli plně obsazenému spoji na zastávce, je minimální (samozřejmě vyjma neděle večer a pátku odpoledne)...
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4353
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 21:43:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přičemž ráno z Prahy se ty R zas plní od CnC po Hradec.

A když ten R urychlíte o těch 5 minut - jakpak to bude s přípoji v Chlumci? Rychlíky budou křižovat kde? V Káranicích asi sotva, tak v Novým Městě? A kterej z nich tam zastavíte? Tohle urychlování o 5 minut kdy se pro několik lidí zkrátí jízdní doba (v podstatě jen pro ty co maj cíl v HK) je akorát přesně ta busová likvidace síťového efektu metodou "Jančurova linka mezi dvěma velkejma městama a jinak prd". Přičemž těchto relací je konečné množství zatímco to co je síťový dává šance i pro jízdy s přestupem.
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2286
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 22:02:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: A nedaly by se ty rychlíci posunout na druhym konci, tj. kolem Nymburka? (včetně příslušného posunu osobáků).