K-report
 

Archiv diskuse RegioJet do 02. 12. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » RegioJet » Archiv diskuse RegioJet do 02. 12. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1983
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 10:26:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohledně toho neplacení, ať dodavatelům nebo zaměstnancům - opravdu jsem tím nechtěl jančuru poškodit nebo pomluvit, nicméně - komu by se chtělo vrátit se mnoho archivů zpět, vypátral by, že to tady obojí několikrát zaznělo od různých lidí a Nádražák to tady potvrzuje z úrovně celkem vysoké.

Takže opakuju - potvrzené černé na bílém to fakt nemám, ale když tak o tom přemýšlím - má někdo ze žlutých tady potvrzené podobným způsobem cokoli z toho, co se tady povídá o dráze jako penězovodu? Přesto i my modří bereme jako hotovou věc, že existuje.

Ještě OT - znovu vzdávám hold Honzovi Paroubkovi za způsob a úroveň, s jakou se dokázal s RJ rozejít...Protože to, že oficiální vyjádření, že po 4 dnech od rozjezdu prvního vlaku považoval svou misi za skončenou, fakt dost kulhá...

Čelakovičan: Jinak to na mne pořád působí dojmem, že někteří nemaj nic proti soukromým dopravcům (všeobecně), ale proti Jančurovi a jeho chování na veřejnosti. Ono bejt pořád v médiích jako Iveta Bartošová taky asi není úplně dobře.

Naprosto výstižné, na mne to sedí ze 100% a hrdě se k tomu přiznávám.Myslím, že ani sebemodřejší přispěvatel zde nemůže říct, že soukromník na kolejích a konkurence na kolejích jsou špatné věci v principu. Tady se v podstatě vede diskuse o tom, jestli konkurence v tom provedení, jka ji předvádí Jančura. Ony ani ty negativní dopady (síťovost, uznávání jízdného atd.) v jiném podání konkurence nemusejí existovat...A divit se, že ČD jsou jakýmkoli způsobem nevstřícné ke konkurentovi, který vstoupil na trh s hubou plnou keců, jak je zlikviduje, je minimálně překvapivé.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1984
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 10:30:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nádražák: Přesně tak, to je jeden z dalších velkých rozdílů státem vlastněné firmy oproti soukromníkovi, který se nepochybně velmi negativně odráží minimálně v jeho flexibilitě...ČD by musely vyhlásit VŘ i na to opakované umývání grafitti ředidlem, jak tady někdo požadoval, a potažmo i na toho dodavatele ředidla...
Paradoxem je, že VŘ samo o sobě nezajistí nejlepší ceny a dá se obejít, čehož jsme běžně svědky...naposled viz soudruh Kotrouš...
mue
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 212
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 10:53:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nadrazak:
Neni to tim, ze CD jsou statem vlastneny podnik a tudiz maji do jiste miry svazane ruce?:

Nevím jak široce to teď myslíte. Pokud myslíte tu obálkovou metodu a aukce, tak v tom to není. Většina těch SW má certifikace pro státní správu (tj. i státní firmy). A používají je (obce/města/školy atd. Přímo státní firmu velikosti ČD nevím, to už je malinko mimo mou 'působnost') Takže zde může mít svázané ruce v tom že není žádoucí aby se to používalo. Ono to má totiž velmi dobré výsledky, lepší než obálky.

Petr_Šimral: Díky.

Slim: O tom že mi Jančurovo chování také vadí jsem tu už dříve psal, nazval jsem ho tuším mediální prostitutkou :-)
Nicméně rozdíl bude možná v tom že každý to posuzujeme jinak. Vás (si myslím) děsně žere chování majitele, já spíš hodnotím výsledný produkt a jeho velkohubosti se směju.

K té flexibilitě:
- co se týká VŘ na to ředidlo: Pokud ho nechtějí koupit stovky hektolitrů, tak se určitě vlezou do limitu kdy se VŘ vypisovat nemusí.
- A pokud by jej opravdu chtěli tolik - ono není problém to rozdělit na menší díly aby to spadlo pod limit. Ostatně běžná praxe (ve všech státem vlastněných/ovládaných institucích)
Ale chápu co jste tím chtěl říct.
wxyz
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.135.33.0
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 10:53:46    Odkaz na tento příspěvek  

mue: Zdá se, že porovnáváte pouze slovíčka "internet" (žlutý versus modrý). Ve skutečnosti ale porovnáváte hrušky a jabka. Mmch, při prvním VŘ jistá společnost podala nabídku s 3-4x vyšší cenou...
mue
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 213
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 11:05:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

wxyz: To první VŘ mi uniklo a je jen dobře že ta cena tak spadla. Těch 20 mil. se mi zkrátka zdálo moc - můj osobní názor, do síťařiny dělám a vím jak se cca. pohybují ceny technologií a jak se dají stlačit operátoři. (Mimochodem zaměstnanci ČD kteří mohou mít paušál od ČD-T o tom ví své - virtuální operátor v síti O2)
Nejlepší bude počkat si na výsledné řešení - pak se můžeme bavit zda je cena oprávněná.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3579
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 11:23:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Mue: mě se 20 melounů jako moc nezdá.
Je to na 5 let. Železo musí něco umět (asi to na jedné simce ve voze nepojede, bude to muset mít několik příjmových kanálů) a je to 49 vozů. Zase na druhou stranu, nemusí řešit mezinárodnost, roamingy a virtuální SIM, v tomto to mají jednodušší třeba proti nám, stejně jako pro cestující nejsou potřeba tiskárny, což je opět úspora. Nám internet na mašinách funguje relativně spolehlivě, padá to na minimu místech, nejdelší je to v oblasti mezi Riesou a Magdeburgem, kde fakt není nic. Tam jsou i desetiminutové výpadky signálu, všude jinde, kde jezdíme (NL, DE, CZ, SK, HU, SL) jsou výpadky signálu maximálně do pěti minut. A to na maily, tiskárny a puštěný Babitron na tabletu v pohodě stačí. Bohužel, filmíček on-line se dá pustit pouze v okolí velkých měst : - (
Soooc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 250
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 11:47:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mue: Pokud to budou dělat jak takhle byva zvykem na ciscu :-), tak muze byt i 20M malo
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 11:54:11    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud je to na pět let včetně servisu a provozních nákladů, je to 6800 káčé na jeden vůz měsíčně .. asi dvacka na den. Hustá polemika o zcela zanedbatelných položkách rozpočtu ;-)
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 11:57:51    Odkaz na tento příspěvek  

Sorry, dvě stovky na den, sem nezvlád z hlavy koncovku. I tak nic moc, cca kačka na přepravenýho cestujícího.

Budou to pochopitelně stavět z prvků určených pro dlouhodobej nepřetržitej provoz v prostředí minus dvacet až plus čtyřicet stupňů, ne z komponentů pro domácí či kancelářskou wifinu. Aspoň při zdravym rozumu předpokládám.
mue
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 214
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 12:18:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_Šimral: Oka, na rozdíl ode mne máte s aplikací netu do vlaku i praktické zkušenosti :-)
Jen pro zajímavost: Máte tam nějaký unibox do kterého nastrkáte SIMky a "na konci leze wifi" nebo je to víc propojených zařízení?

Soooc: Svatá pravda :-) Ale do vlaku kde potečou jednotky Mbps, v budoucnu (LTE, pokud vůbec) desítky Mbps a routování v rámci jednoho AS by to byla zbytečnost. Na koncový bod VLANu klidně ano, tam ty datové toky budou vyšší.

prag: Jo, když se to tak rozpočítá, tak ta cena není tak hrozná, možná jsem fakt ustřelil.
Jen s tím provozním prostředím - tipnul bych si že to bude uvnitř, takže provozní teploty budou méně extrémní.
Honzasl
 
Odeslán z: 46.135.33.0
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 12:22:23    Odkaz na tento příspěvek  

mue: Pokud děláte do síťařiny, tak jistě víte, jaký je diametrální rozdíl mezi těmito dvěma případy:
1) přijde kamarád, že by chtěl internet pro babičku bydlící přes ulici a že je prioritou hlavně cena. Nakoupíte v Tescu dva wifi routery za pár kaček, dáte je za okna, spojíte a babička má internet. Že to nejde, když naprší a nasněží na živý plot, který brání přímé viditelnost, babičce až tak nevadí, hlavně, že má internet a může se chlubit na setkání seniorů
2) přijde za vámi firma, která zadá požadované parametry připojení společně se sankcemi za jejich nedodržení. V takovém případě, máte-li možnost, natáhnete optiku a nebo použijete rádio v licencovaném pásmu. Možná i všechno zařízení zdvojíte, aby byla záloha. Ceny budou "trošku" někde jinde.

K pevnému zabudování do železničního vozidla nelze použít ledajaké zařízení, to "správné" určitě nebude z nejlevnějších. Bude nutné použít služby všech 4 operátorů (nejen v PR, ale i ve skutečnosti a jejich služby spojovat pod jednu IP -> náklady na server na druhém konci tunelů) a u každého platit neomezený tarif bez FUPu. Kvůli jízdám do Žiliny to bude v roamingu. Jak už tu naznačil P.Š., pokrytí je v Česku tristní, takže bych se nedivil, kdyby se kvůli zachování parametrů služby muselo někde dokrývat (Bezpráví, Hněvkovské tunely atd.). Ať počítám, jak počítám, spíš mi to vychází jako dobrá reference pro dotyčnou firmu, než jako podojení státního molochu.
wxyz
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.135.33.0
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 12:27:38    Odkaz na tento příspěvek  

Asi jsem rozbil Káčko Při odesílání svého příspěvku do diskuze mi vyskočila jakási hláška, kterou jsem viděl poprvé v životě a teď koukám, že je můj příspěvek uložený pod Honzasl. Zřejmě se to v útrobách Káčka nějak pomlátilo Ten předchozí příspěvek je můj.
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3610
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 12:37:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Huh, tady došlo k nějakému skřížení příspěvků. Občas se sice sám dost podivuji, co že to ze mě vypadlo, ale takhle se neznám :-) Můj původní příspěvek byl:

prag
A to je právě ta otázka: Pokud to bude vyrobeno z cicsa, tak je to dobrá cena. Horší by bylo, kdyby to za ty prachy vyrobili z Arakainových kouzelných krabiček, které nám tady furt prezentuje...

Zde je vhod ještě jedna otázka: Může si operátor pronajmout sloupy, které slouží pro GSM-R a pověsit na ně svoje antény? A nebo je to součást zabezpečovačky, která je "nedotknutelná"?

(Příspěvek byl editován uživatelem honzasl.)
mue
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 215
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 12:50:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

wxyz:
Případ 1) a 2) jsem samozřejmě bral v potaz. Jak už jsem psal o jeden příspěvek dřív, asi jsem fakt přestřelil. Nějak jsem si s první myšlenkou vzal do hlavy co jsem za 20 mil. schopný zákazníkovi dodat a tady jsem nezohlednil úplně všechny aspekty :-)

Ad 4 operátoři: Pokud na to půjdou chytře, tak primárně to budou tlačit přes ČD-T, jejich podmínky u O2 jsou brutálně výhodné. kde nebude, tak to půjde přes jiné operátory.
Ad Žilina: Buď budou mít i pár slovenských SIM, nebo si vydupou výhodný datový roaming. A u něj ty ceny letí dolů razantně když si dupnete.
Konec VPN tunelu zde bude v rámci projektu marginální částka (odhadem 3,5-5tis. měsíčně pokud budou všechny soupravy na jeden server + nějaká "slabší" záloha třeba na virtualu).
S tím dokrýváním si asi moc hlavu dělat nebudou, bude to negarantovaná služba.

Co může tvořit (na první pohled směšnou částku) dost nákladů je anténní systém do vlaku s dobrou směrovkou a velkým ziskem. Nejlepší zesilovač je anténa. Ten může překonat i cenu hardware.
George_couser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2523
Registrován: 9-2006

Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 13:03:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S tím dokrýváním si asi moc hlavu dělat nebudou, bude to negarantovaná služba.

Negarantovaně možná pro cestující, ale v okamžiku, kdy na to budeš věšet "služební" věci jako třeba online platby apod tak garanci požadovat budeš...
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 13:23:58    Odkaz na tento příspěvek  

No jestli si může operátor pronajmout sloupy, které slouží pro GSM-R a pověsit na ně svoje antény? neni v žádnym případě záležitost vztahu mezi dopravcem a nějakym síťařem, ale věc správce infrastruktury. To bych sem ani netahal .. záleží na tom, jestli takovej kousek přidanýho pokrytí operátora vůbec zajímá.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1985
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 13:37:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mue: Vás (si myslím) děsně žere chování majitele, já spíš hodnotím výsledný produkt a jeho velkohubosti se směju.


Jojo, přesně tak, jen bych to doplnil, že mě v podstatě nejvíc žere to, že jeho PR se skládá v podstatě jen a jen z napadání a pomlouvání konkurence. Že výsledný produkt je sám o sobě kvalitní (přes všechny vady, které jsme tady byli schopni mu vyčíst) a že to cestování vlakem posouvá zase o kus dál podobně jako před léty v autobusech, o tom nepolemizuju. Ale beru to tak, že kvalitní podnikatel má i kvalitní a férové PR...ono se to hezky inzeruje na Zlíchově, že podnikáme bez korupce, když se chováme jako svině zase v jiném ohledu...

Ale odbočím - oceňuju, že jsme schopni se bavit o svých odlišných pohledech bez urážek, napadání a emocí, prostě si jen vysvětlujeme své videní světa (nejen my dva). Fakt taky pozoruju, že se diskuse tady od jisté doby nějak zklidnila a oprostila od nenávisti a agrese...
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3580
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 13:58:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad HonzaSl: nápad využití GSM-R je samozřejmě velice dobrý, otázkou je, zda to někdo umožní. Pokrytí signálem je velice slušné, alespoň co se telefonování týká. Já, pokud volám na drážní čísla, tak vůbec nepoužívám mobil, ale číslo si naklepnu přes GSM - R. Skončily problémy s myšlením na to, kde mám signál a jak může dlouho trvat hovor, aby mi signál vydržel (Praha Běchovice - Úvaly, Svitavy - Brno, Hrušovany - Kúty). Volám si klidně v tunelech mezi Blanskem a Brnem, naprosto bez problémů. A díky přesahu signálu klidně používám GSM - R i v úseku Děčín - Mělník a Lysá - Kolín, případně Praha Hostivař - Praha Uhříněves, kde žádné GSM-R není. Takže navázat na tuto drahou infrastrukturu internet pro dráhu by bylo dle mého názoru bezproblémové a umožnilo by to rychleji umořit vysoké náklady na její pořízení.
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3612
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 15:03:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

umožnilo by to rychleji umořit vysoké náklady na její pořízení.

No, konečně někdo pochopil, o co mi jde. Dneska máme špičkově pokryté koridory veškerým pevným zařízením: stožáry, přípojky elektřiny, příjezdové cesty. Tedy tím, co je nejzdlouhavěší a často velice nákladné. Nyní stačí jen rozvěsit antény 3G a ke stožáru šoupnou druhou bedýnku - půlka práce je hotová...
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4059
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 15:39:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že PŠ chtěl jít ještě dále. Pokud jsem pochopil dobře, tak na stožáry by nic dalšího nevěšel a jen by dosadil jako vstupní přijímač pro vozovou wifinu zařízení na bázi GSM-R, přičemž do GSM-R sítě by to lezlo jako roaming.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 15:52:10    Odkaz na tento příspěvek  

No a teď jde o to, jestli se to za těch dvacet milionů na pět let někomu může vyplatit
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3581
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 15:53:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Mibl: přesně tak. Já si dokonce myslím, že to zařízení, co tam dnes je by to mělo bez problémů umět. A pokrytí to má naprosto perfektní, alespoň, co se hovorů týká (datově nemáme možnost zkoušet).
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3613
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 15:55:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl
Jenže na operátor SŽDC poskytuje na datová připojení pouze technologii GPRS - což nelze brát vážně pro připojení celého vlaku. Takže ty nové antény pro 3G by se tam musely nově věšet tak jako tak (bo 3G letí na trochu jiných kmitočtech)

(Příspěvek byl editován uživatelem honzasl.)
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 16:04:13    Odkaz na tento příspěvek  

No otázka je, jestli by ta odezva a průchodnost GSM-R zůstala stejná, kdyby se do tý sítě nacpalo stahování filmů pro znuděný cestující. Vono by to toiž asi vyžadovalo nejen upgrade stávajících BTS, ale i podstatný posílení pozemních linek. A vůbec bych se nedivil, kdyby tam SŽDC nic než vyhrazenej provoz nepustila.
To už spíš nabídnout ty stožáry a elektrickou přípojku komerčnim operátorům, ale nevim jestli o nový BTS v ÚP budou mít zájem.
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 16:15:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag: kdyby se do tý sítě nacpalo stahování filmů

tento problém řeší i RJ - propouštění jen určitého typu obsahu
Sledoval jsem pokusy jedné dívčiny ve vlaku RJ, jak se pokouší stáhnout film
Před Prahou to znechuceně vzdala
a možná si postěžovala, že ten inet RJ nefunguje
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3582
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 16:32:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad prag: o přetížení sítě bych se v ČR rozhodně ještě pár let nebál. Ono poslouchat, že mě někdo volal vysílačkou a to, čím volám já rozhodně není vysílačka, neustálý boj s tím, že když už ví, jak se to zvedá, tak mnoho lidí s tím neumí volat na mašiny a podobné. Čeká nás běh na hodně dlouhou trať. Jak jen to udělali ti Němci, že to tam bez problémů funguje?
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3614
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 16:38:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak jen to udělali ti Němci, že to tam bez problémů funguje?

Nevím, jak to udělali Němci, ale mě napadá třeba: "Od 1.1.201X se na tratích pokrytých GSM-R zakazuje používání TRS s výjimkou nouzového volání. Provoz TRS na zmíněných tratích bude ukončen 201(X+2)..."
Čahoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 935
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 16:42:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prostě pískli,že k 1.1. pojedou všichni na GSM-R.A kdo ho nebude mít ,bude stát.Ale posun zatím nechali v analogu,to nějak nemaj odvahu do GSM převést.A občas se taky něco ladilo až dodatečně.
Soooc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 251
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 17:12:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O kapacitu patere k tem BTSkam bych se taky nebal - ke kazde je optika a CD telematika umi kapacitne jiste dostacujici reseni v radech az desitek gigabitu :-)

Spis jde o to, kdo by zaplatil instalaci EDGE/3G/3,5G upgrade na stavajici sit a nakup frekvenci pro pripadne 3G.

Ale myslim si, ze pro dane vyuziti by stacili i stavajici frekvence s vyuzitim EDGE - pokud v dane siti neni velke hovorove zatizeni, tak by prenos na jeden vagon mohl byt treba 300kbit/s, coz na brouzdani ve vlaku muze stacit.

A k vyvedeni rozvodu ve vagonech - tech 20M mi prijde moc i malo, pokud bych to delal jako zakazku vyvedenou v prumyslove kvalite s odpovidajicimi prvky - to zname staveno stylem "jednou to sem dame a zapomeneme na to" - tak to muze byt malo. Pokud to udelam na ciscu, tak zalezi jakou mam u dodavatele slevu. A pokud to udelam na beznem ISP sortimentu, tak zalezi, co si troufnu. A pro apecka do tesca bych nesel :-D

Z praxe (sit, v jejiz provozu jsem ucasten, protne brzy 1000 uživatele) bych volil do vlaku to prumyslove reseni, preci jen u tech vlaku je maly cas na opravu, zvlast pri jancurove a pendolinovem vytizeni. Pokud by teda technici nechteli pri praci cestovat :-D
doprden
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 12-2011
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 19:29:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad P.Š. datová komunikace v GSM-R je pokud je mi známo určena pro technologické účely a ne pro možnost surfovat na netu :-)

co se týka RJ tak by mě zajímalo jak má J vyřešeno umístění routerů na vozidlech - podle info jak to je u jeho SA autobusů by mě zajímalo zda je to v souladu s technickými podmínkami DÚ - neví někdo s diskutujících ??
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3584
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 19:44:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Doprden: ale ví. Pokud se to pevně nezabuduje, tak není potřeba DÚ schvalovat.

ad GSM-R: samozřejmě. Předpokládám, že v době vývoje GSM-R nikoho ze slovutných pánů inženýrů nenapadlo, že by mohl být internet ve vlaku. Ale doba nám trošku pokročila, nemáme rok 2000, ale 2011 a tak je potřeba trošičku posunout myšleníčko.
Zdravím.
PS: Ta infrastruktura opravdu za hubičku nebyla a pokud se bude využívat tak jak u nás (prakticky vůbec)tak by to mohlo začít vadit.
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 927
Registrován: 8-2003
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 21:54:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen technická. S rozpočtem 20 mega neboli 6800 měsíčně na vagón a měsíc běžte tak na vedení ČD. Busmani maji leta ASUS a CDMA modem = náklady na vůz max 500 měsíčně. V dnešní době Zyxel, Huawei a další dodávají krabičky na 1-2 SIM, které vydrží cestu Praha -Ova na baterii, WIFI integrované, nedotovaná cena 30-60 EUR. Když jsem Vám to psal před půl rokem, dělali jste ze mě trotla, schválně, kolik si Vás v rámci prodloužení smlouvy tuto hračku za 1 Kč už pořídilo? Jen mě sere, že jsem Vám to nedodaly moje obchody, zase by byla čárky do plánu. Cisco je kromě opravdu profi či garantovaných řešení už přežitek. I NASA a Pentagon kupuje second hand procesory z Číny.
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3616
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 22:10:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ájé, už je tady Arakain i s krabičkami. :-)

Máte na mysli například toto? S možností připojit pouze 5 lidí naráz? Bez možnosti připojit extení antény? V návodu je napsáno "For home or office use".......

Vypadá to zajímavě - rozhodně nad tím pro sebe popřemýšlím - ovšem na pokrytí vlaku, ehm, to jaksi není....
Wokodobe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 286
Registrován: 11-2006
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 22:34:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co? Však u RJ nic moc lepšího není. A když to zrovna nefunguje (ani nemůže), tak se to vhodně "politicky" vysvětlí. Kdyby kaštan hodně moc protestoval, zacpe se mu huba kafetem nebo dortíkem navíc (za těch pár korun traková úspora stojí).
fíra z RJ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.53.250
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 22:39:26    Odkaz na tento příspěvek  

Slim. Vyplata chodi drive na ucet nez mame ve smlouve
asdaf
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.20.77.225
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 22:43:14    Odkaz na tento příspěvek  

Arakain: Ano, toto řešení známe v vlaků RegioJet. A jeho "funkčnost" všichni známe... Jo a pro upřesnění, těch "6800 měsíčně na vagón" není jen za instalaci a provoz internetu. Myslím, že ještě u žlutých budou kulit oči a někdo si propotí svoji růžovou košili...
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1842
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 23:47:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kvalitní PR oddělení je prostě základ.
No právě. RJ to funguje zadarmo na 100%, kdežto jiní, co to PR neumí, na sebe prozradí, že za 20milionů...
"Budeme využívat pokrytí od všech operátorů," sdělil Štefl. Podle něj ani tak nelze garantovat stoprocentní pokrytí. "Společně s operátory ale chceme zlepšit signál podél celé trati," dodal
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1843
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 00:01:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dlouho se ten internet v Pinďovi slibuje?
Nevím. Ale možná s tím nějak souvisí tohle:
Když jsem jel z Třebové do Brna se "super vozy", co má RJ, jakýsi Ital, co furt kecal, neměl signál v mobilu od Blanska pěkných pár minut. Kecat začal až po vyjetí z posledního tunelu u Brna.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3585
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 01:39:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to měl výpadek : -) Signál je ještě přes celý Adamov (tak dlouhý, že se dá dovolat do Majlontu a vyřídit, co je potřeba).

Jinak GSM-R má signál i v tunelech : -)
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 66
Registrován: 10-2011
Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 08:49:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

naivní dotaz
Jestliže systém GSM-R patří SŽDC, budou se moci užívat systém i jiní než CD, např RJ, Leo.. ?
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3587
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 08:54:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Systém GSM-R je systémem provozovatele dráhy, tedy SŽDC. Je určen pro komunikaci s vlakem náhradou za starší typy systémů jako je Simplex nebo TRS. Mohou jej používat všichni dopravci, kteří jsou správně vybaveni, tedy mají příslušný vercajk, mají jej schválen a tudíž je jim přidělena SIM do vercajku.
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1061
Registrován: 11-2009

Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 10:47:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl > No právě. RJ to funguje zadarmo na 100%, kdežto jiní, co to PR neumí, na sebe prozradí, že za 20milionů...

Prime srovnani?
Pendolino, notes, bila "fleska" O2; v cca 50 - 60% trasy "zeleny" signal GPRS (pri kterem rozumne fungoval textovy majl a icq), nejakych 5% k tomu "modry" signal 3G. Stoji me to "vlastni" internet a priplatek do jednicky (= ve dvojce jsou zasuvky stale loterie).

Zlutovlak, stejny notes, palubni wifina ... v cca 70 - 90 % trasy "nejake" pripojeni, zhruba v polovine pripadu nebyl problem sosat i nejakou grafiku, ale netestoval jsem to - proste jsem delal, co jsem potreboval. Naklady cestujiciho? Pokud bych nemel notesa (nebo jiny zarizeni) s wifi, asi bych o netu vubec nespekuloval, takze naklady zadne.

Je mi - jakozto koncovemu uzivateli, nikoliv technikovi - uplne fuk, jakym zpusobem si kdo prezvejka ty nuly a jednicky - pro me za me, at si je klidne posila potrubni postou, pokud to dokaze dostatecne efektivne. Ale uz samotny fakt, ze zluty palubni net tu je a modry nikoliv - prestoze modri maji Pendolino uz asi 5 let k dispozici - sam o sobe nahlodava myslenku, jestli je to opravdu problem technicky a ne "politicky".

Slim > Takže opakuju - potvrzené černé na bílém to fakt nemám, ale když tak o tom přemýšlím - má někdo ze žlutých tady potvrzené podobným způsobem cokoli z toho, co se tady povídá o dráze jako penězovodu? Přesto i my modří bereme jako hotovou věc, že existuje.

Potvrdily to mimo jine samotne CD, kdyz pri zakazce na jednu serii RN absenci vyberoveho rizeni obhajovaly zlepsenim zamestnanosti v okoli fabriky.
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
PavelB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.138.12.169
Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 10:55:28    Odkaz na tento příspěvek  

Petr_Šimral.3579: Z Drážďan směr Berlín je to taky velkou část cesty dost bída (jj, porovnávám asi trochu neporovnatelné, mluvím o normálním mobilu a své německé SIMce T-Mob.). Ale kdykoli tam jedu a signál mizí, vzpomenu si, jak jsme v 80. letech říkávali, že je to tam "Das Tal der Ahnungslosen" - nějak jim to zůstalo ;-)
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1844
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 12:04:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sim
v cca 70 - 90 % trasy "nejake" pripojeni
To chcete říct, že PR RJ lže o 100% pokrytí?
Na to, že je špatný signál na hodně % tratě a pendolino o něco víc stíní než klasické vozy, tak o moc lepší připojení na to že RJ má své zesílení proti žádnému v jiných vlacích, to není.

Petr_Šimral
On to od Blanska do Adamova párkrát zkoušel, ale po vyslovení pár slov mu to zas vypadávalo.
asdaf
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.20.77.225
Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 12:18:04    Odkaz na tento příspěvek  

Potvrdily to mimo jine samotne CD, kdyz pri zakazce na jednu serii RN absenci vyberoveho rizeni obhajovaly zlepsenim zamestnanosti v okoli fabriky.

Můžu vědět, která série to byla? Já jen, že VŘ bylo na všechny série...dokonce bylo VŘ i na prototyp...
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1062
Registrován: 11-2009

Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 13:34:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

asdaf > muzete, nikdo vam v tom nebrani ... nebo ano?

Ohl > nikoliv. Nechci tim rict, ze nekdo lze nebo nelze. Modri me vycvicili, ze mam PR reci brat s rezervou (pokud bych mel jancit z Jancurovych informaci, u modrych - Zaluda, Blazek - bych davno musel vzteky vyskocit na Jupiter nebo mozna jeste dal). Chci tim rict to, ze v soucasnosti zlutovlak nabizi pravdepodobne nejlepsi pokryti telefonnim signalem a internetem na lince Praha - Ostrava. Ze to je navic "v cene" je pro me velmi prijemny bonus.

Pokud je pro vas "zadny" iternet v cene a 60% za priplatek (hned ve dvou smerech) lepsi nez rekneme 80% v cene, muze vam to vyhovovat, ale tezko me ukecate na to, abych tento nazor s vami sdilel. Nic vic, nic min.
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
asdaf
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.20.77.225
Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 13:41:30    Odkaz na tento příspěvek  

Sim: No tak čekám na vaši odpověď, která série 814 byla bez VŘ...
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1987
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 13:43:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sim: Slim > Takže opakuju - potvrzené černé na bílém to fakt nemám, ale když tak o tom přemýšlím - má někdo ze žlutých tady potvrzené podobným způsobem cokoli z toho, co se tady povídá o dráze jako penězovodu? Přesto i my modří bereme jako hotovou věc, že existuje.

Potvrdily to mimo jine samotne CD, kdyz pri zakazce na jednu serii RN absenci vyberoveho rizeni obhajovaly zlepsenim zamestnanosti v okoli fabriky.


Nezlobte se, o tomhle si každý může myslet cokoliv, pokud chtěly ČD nměkde zlepšit zaměstnanost, je to jejich věc ( a mediální hovadina ukázkového formátu), ale jako potvrzení penězovodu mi to přijde hoooodně slabé...Budu kontrovat třeba tím, že jsem tady (v místnosti SA na autobusech) několikrát četl, že ICOM Jihlava se s SA soudí kvůli tomu, že jim dluží dlouhodobě za pronájem stanoviště na nádraží...
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1988
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 13:45:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sim: Modri me vycvicili, ze mam PR reci brat s rezervou

tady jste ovšem mimo mísu úplně, je to přesně naopak...to žlutí tady celou dobu odvádějí pozornost od srovnávání Jančurových lží versus skutečnost poukazem na tom, že to je přece PR a tomu normální člověk nevěří ani s tím nepolemizuje...
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1063
Registrován: 11-2009

Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 14:00:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

asdaf > vy jste se ptal, jestli muzete vedet ... odpovedel jsem. Chcete vedet? Hledejte, neubude vas

Slim #1987> kvuli zamestnanosti tady mame ministerstvo prace a socialnich veci (nebo jak se to jmenuje) a nikoliv ministerstvo dopravy. Nebo si snad myslite, ze slepe strevo vam ma operovat instalater?

#1988 > mate pravdu, v tuto chvili se fakt na mise nenachazim . Nicmene modre PR tu bylo uz davno pred tim, nez se tu objevila zluta Desira a jine zlutokolejove aktivity. Nebo snad chcete rict, ze napriklad pohadka o sto Bimzech ma neco spolecneho se zlutokneznikem Janzabou?
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
asdaf
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.20.77.225
Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 14:12:28    Odkaz na tento příspěvek  

Proč bych měl hledat co, co se nestalo. Naopak vy tady tvrdíte, že ČD koupily nějakou sérii Regionov bez výběrového řízení. Takže důkazní břemeno je na vás... obávám se, že ale nic nedokážete, neb vaše tvrzení není pravdivé.
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 10-2011
Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 14:41:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

asdaf: Proč bych měl hledat co, co se nestalo

nevím zda stalo nebo ne, ale po zadání do googlu
"ČD Regionova bez výběrového řízení"

vypadl hned link

s větou "Kritikům navíc vadí, že část zakázek zadává firma přímo, bez vypsání soutěže."
asdaf
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.20.77.225
Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 14:48:04    Odkaz na tento příspěvek  

jregent - a opět - byly to zrovna RegioNovy, co byly bez VŘ? Odpověď ne, nebyly.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1990
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 15:46:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No ten link je hustej, jen co je pravda...
Sim: nerozporuju, že ČD nemají řešit zaměstnanost jinde, proto ta moje poznámka o mediální hovadině, která měla evidentně zakrýt fakt, že to zadali bez VŘ...když kradu, holt musím umět pořádně lhát...

Ale s tím lživým PR se neshodneme. Lživé PR u ČD spočívá v tom, že něco hlasitě slíbí a pak z toho nic není. To sice Jančura dělá taky a poslední dobou čím dál víc, ale u něj vidím problém jinde - v napadání konkurence, překrucování ekonomických fakt a vypouštění lží o konkurenci. Sorry, ale v tomhle je dráha hoooodně druhá. není důležité, že slibovala a neplnila ještě v době, kdy Jančura čůral do plenek...
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1065
Registrován: 11-2009

Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 16:02:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

asdaf > zlobi mi hledani na guglu, takze krome jregentem napsaneho linku nemam ted v ruce nic. A v linku to jednoznacne napsano neni.

Slim > takze slibovani a neplneni vubec u modrych je v poradku, zatimco slibovani 100% a plneni na 80% je u zlutych neprekousnutelne, protoze se pritom odvolava na to, ze u modrych nejsou schopni ani tech 80ti procent? ... btw... zkuste se na to podivat takhle:
To sice Jančura dělá taky a poslední dobou čím dál víc, ale u něj vidím problém jinde - v napadání konkurence, překrucování ekonomických fakt a vypouštění lží o konkurenci.

... zlute vlaky nikdy nevyjedou ... pendolino je vydelecne ... vyzobavani rozinek/pernicku ... modre vlaky maji prednost a proto jezdi vcas ... a do dejin reklamy by mela snad vstoupit i modra hlaska "to s nastupem konkurence vubec nesouvisi" ...

Proc mi tyhle uvedene hlasky (sice nejsou doslova, ale u vetsiny asi neni treba hledat autora) prakticky dokonale zapadaji do koncepce toho, co vam vadi na zlutych?
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
asdaf
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.20.77.225
Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 16:07:59    Odkaz na tento příspěvek  

Sim: Že zrovna tobě zlobí gůgl. Ale co, můžu ti poradit:

TED, IS VZ US

5 minut a máte všechny výběrka...
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 68
Registrován: 10-2011
Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 16:27:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

asdaf: 5 minut a máte všechny výběrka...

nechtělo by to link na přehled všech zakázek na modernizaci, když už to mělo být bez výběrka?

Jdu na žluťáka
Radeček
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.101.132
Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 16:40:17    Odkaz na tento příspěvek  

a vypouštění lží o konkurenci

Třeba tahle lež z OVM: "ČD vás budou vozit tímhle Hurvínkem..." Ten RJ si fakt nevidí do huby
minal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.74.130
Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 17:33:18    Odkaz na tento příspěvek  

Jen tak pro zajímavost, s těma vozama to bude ještě zajímavé, nic nebude tak jak mělo být, za pár měsíců uvidíte.....
jiri.jakes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 10-2011
Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 17:36:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radeček: Myslíš tohle?