K-report
 

Archiv do 11. října 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Železnice ve společenských souvislostech » Archiv do 11. října 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.209.111
Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 22:44:44    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k výše probíranému: "Roman Joch má být tím, kdo poskytne vládě intelektuální základnu..." Lze očekávat, že intelektuální platformu některé z příštích vlád bude vytvářet Všd osobně. To bude, děti, legrace! Škoda, že se toho už nejspíš nedožiju. (Když Všd holt nezažil období normalizace za Husáka, tak se mu po něčem takovém stýská a chtěl by podobný režim u nás opět zavést.)
Jinak si myslím, že Anglie Všd moc nevoní z toho důvodu, že majoritním vyznáním tam nejsou jeho oblíbení katolíci, nýbrž církev anglikánská.

Ke stopnutí železničních staveb: To, čeho jsme svědky nyní, je jen začátek. Až se z Česka stane typická banánová republika (zaměřená ne na pěstování banánů, ale na montáž automobilů), tak se budou nové silnice stavět přímo v trasách dosud ještě provozovaných železnic, aby se ušetřilo. Třeba taková silnice Praha – Kralupy údolím Vltavy by docela bodla, ne?
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.209.111
Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 22:48:18    Odkaz na tento příspěvek  

Posílám tu Banánovou republiku, aby si každý mohl porovnat a zjistit, jak jsme od ní daleko (se k ní blížíme).
(Čtenář nechť si sám porovná uvedené skutečnosti se známými údaji o… třeba… Kolumbii.)
VLASTNOSTI BANÁNOVÉ REPUBLIKY
1. Většina pracovních příležitostí je soustředěna v hlavním městě. Aktivita zahraničních firem – investorů začíná a končí zde. Ostatní města, jsou-li, živoří. Venkov se vylidňuje. Mimo hlavní město je několikanásobná nezaměstnanost. Obchodní řetězce a zastupující firmy se udrží jen v hlavním městě, kde jedině mají zisk.
2. Země vyváží suroviny (rudu, banány nebo jiné zemědělské produkty, dříví) nebo polotovary (surové železo v ingotech, kmeny stromů, prkna,…), případně mocní mafiáni vyvážejí drogy.
3. Země je zdrojem levné, zvláště nekvalifikované pracovní síly. Kvalifikovaní lidé odcházejí natrvalo do zahraničí.
4. Školství je v troskách. V zemi působí aktivisté, vyučující cizí jazyk. Ať už je jejich úmyslem získat nadané mladé lidi, nebo je vychovají až k tomu, že si uvědomí bezvýchodnost situace a emigrují, výsledek je stejný. Úroveň státních škol je nízká, nebo zůstávají jen školy základní. Školní docházka i do základních škol je de facto nepovinná.
5. Zdravotnická zařízení jsou soukromá, pro elitu, která si může lékařskou péči dovolit. Pokud ještě existuje státní zdravotní péče, je na velmi nízké úrovni.
6. Zločinec a policista je často jedna a táž osoba.
7. Státní úřednictvo je naskrz zkorumpované. Bez bakšiše nikdo nehne prstem. Žadatelé čekají ve frontách před úřady.
8. Politici nebo strany si rozparcelovali sféry vlivu. Zajímá je pouze vlastní a okamžitý prospěch. Prosadí cokoli, jsou-li dostatečně podplaceni.
9. Zločinnost je na vysoké úrovni. Dostatečně vysoko postavený a bohatý mafián je nepostižitelný. Tito bossové se bez problémů stávají politiky a získávají všestrannou imunitu
10. Tisk by nepřežil bez autocenzury. Některá témata jsou tabu a pokud se píše směle a kriticky, tak pouze o odbytých veličinách, případně o lidech ze vzdálené ciziny, ne však z domova ani ze spřátelené supervelmoci. Tisk stejně krom bulváru málokdo čte. Pro většinu občanů je klasický tisk příliš drahý. Lidé věří bulváru, který je charakteristický tím, že obsahuje hodně barevných obrázků, sex a násilí, velké titulky, málo textu, hotové názory.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.209.111
Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 22:49:28    Odkaz na tento příspěvek  

(pokračování)
11. Tisk by nepřežil bez autocenzury. Některá témata jsou tabu a pokud se píše směle a kriticky, tak pouze o odbytých veličinách, případně o lidech ze vzdálené ciziny, ne však z domova ani ze spřátelené supervelmoci. Tisk stejně krom bulváru málokdo čte. Pro většinu občanů je klasický tisk příliš drahý. Lidé věří bulváru, který je charakteristický tím, že obsahuje hodně barevných obrázků, sex a násilí, velké titulky, málo textu, hotové názory.
11. Občané, kteří si nemají jak vydělat, se uchylují ke zločinu. Je vysoká zejména hospodářská kriminalita, zločinnost spojená s drogovým průmyslem a obchod s bílým masem. Soudy nefungují, buď trvá pět a více let, než případ přijde k soudu, nebo soudce vydá rozhodnutí natolik se příčící zdravému rozumu, že je opodstatněné podezření, že byl podplacen.
12. Televize a rozhlas oblbují děti reklamou, telenovelami, sexem a násilím. Probíhá více nebo méně zastřená propagace měkkých drog (alkohol, tabák, hašiš). Televize vychovává příští konzumenty, přijímá a vysílá agresivní reklamu nebo reklamu obhajující trestné činy. Politici, kteří pravidelně nevystupují v televizi, neexistují. Účinkují proto v ostře se tvářících pořadech, kde je ale vše předem domluveno. Dojde-li snad k položení nepříjemné otázky, která politika odhalí, končí vždy moderátor nebo redaktor, nikoli politik.
13. Znovuzvolení si politické strany zajišťují:
- pravidelnou masáží občanů v médiích, zvláště v televizi,
- gulášem zdarma a sliby, které nemají v úmyslu splnit, před volbami,
- případně, nejde-li to jinak, dohodnou se s opoziční stranou na střídání u moci.
14. Někde vládne i vojsko ve formě junty s vrchním velitelem a prezidentem – diktátorem v jedné osobě.
15. Vláda je ochotna udělat cokoli pro svůj okamžitý zisk, takže země se stává skládkou kontinentu včetně nebezpečných odpadů uložených jen s nedostatečným zabezpečením nebo se celé „zabezpečení“ skládá jen z výstražných tabulek.
16. Z daného stavu prakticky není východisko, protože v důsledku výše popsaných skutečností:
- valné většině občanů zabere všechen čas shánění práce nebo (mizerně placená) práce samotná, a tak nemají čas zabývat se veřejnými věcmi – nebo emigrují,
- politikům, zločincům, popř. vojsku (juntě) a policistům daný stav vyhovuje,
- vzdělání je nahrazováno výcvikem, samostatné myšlení je soustavně otupováno televizí, drogami apod., takže valem ubývá občanů, kteří by se byli schopni zasadit o stát, a politiků, kteří by prosadili změny, kterých se patrně nedožijí.
- národní jazyk a tím i vědomí vlastní jedinečné národnosti upadá, bezhlavě se přejímají cizí vzory, nejčastěji ty špatné.

Poznáváme se?
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 3765
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 23:38:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_barchánek - tak z tvýho pohledu by samozřejmě bylo nejlepší, aby se pokud možno zastavila, nebo aspoň omezila osobní doprava na hlavních tazích .

Šetřit a investovat pouze do nejpotřebnějších věcí - proti tomu samozřejmě nelze nic namítat. Jenže tohle Bártovo extempore je jen palba od boku - s tím že by jako pochopil, co je pro nás a pro dopravu nejlepší - no tos mě teda rozesmál. Obzvlášť, že potřebnost staveb se v jeho podání bude teď posuzovat podle toho, kolik jsou firmy ochotny slevit. Nejhorší je, že ty výdaje na konzervaci, vracení proplacených dotací a případné arbitráže zaplatíme my všichni - i když stále doufam, že to všechno je jen špatnej fór..
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 273
Registrován: 5-2009
Odesláno Sobota, 14. srpna 2010 - 23:58:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: aspoň polovičku z těch bodů splňuje také Německo nebo USA. Jsou to také banánové republiky ? Tím neříkám, že bychom na tom my byli dobře, ale že i oni jsou na tom tak špatně. Aspoň nějaká útěcha pro nás ...

Mkunt: ještě jedno dnes zapomenuté zastavení železničních staveb následovalo o pár let později. V roce 1946 (nebo už koncem roku 1945 - termín neznám zpaměti a nechce se mi ho hledat) ze dne na den zastavila Benešova vláda všechny železniční stavby na Slovensku. Dodnes tam po ní zůstaly pomníky u Tisovce nebo u Plaveckého Mikuláše. Připomínám, že projekty těchto staveb vznikly už za republiky a nebyly pouhým válečným výmyslem. Bohužel Beneš nenásledoval osud Háchy ale místo toho byl naším 'demokratickým' parlamentem svatořečen :-(.
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 6077
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 15. srpna 2010 - 14:20:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

případné arbitráže

Tak v první řadě jakoukoliv stavbu lze jednostranně zastavit jen v případě, že to umožňuje uzavřená smlouva o dílo a smlouvy v oblasti investiční výstavby toto téměř bez výhrady vždy umožňují. Druhá věc je, že pravomoc "arbitráže" (neboli rozhodčího řízení) je dána opět pouze v případě, dohodnou-li se na tom obě strany předem ve smlouvě nebo ad hoc v případě sporu. Proto není žádný důvod obávat se nějakých "arbitráží".
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Neděle, 15. srpna 2010 - 22:01:37    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Zmar: USA se tak do 20 let stanou také zemí "třetího světa" - značně tam pokročila ghettoizace a jiné úpadkové jevy. Je o tom řada studií.
Možná ale tamní budoucí prezidentka(?) Sarah Palinová zorganizuje globální konec civilizace ještě mnohem dříve:

Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 275
Registrován: 5-2009
Odesláno Pondělí, 16. srpna 2010 - 08:04:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Palinová ani nebude potřeba. Obama zvládne zlikvidovat USA sám.

(Příspěvek byl editován uživatelem zmar.)
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 3767
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 16. srpna 2010 - 10:24:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Quex - no tak pak nechápu, proč ještě nejsi v právnickém týmu nového ministra dopravy. Ten se totiž právě těch arbitráží obává .
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 3768
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 16. srpna 2010 - 10:30:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kromě spousty jiných záležitostí je tu pak třeba i závazek ČR týkající se interoperability evropského železničního systému - kdyby teda mělo skutečně dojít ke stopnutí všech koridorových staveb.
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 6078
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 16. srpna 2010 - 11:20:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten se totiž právě těch arbitráží obává

Tak ono dělat ředitele bezpečnostní agentury a ministra dopravy je trochu rozdíl - a z toho plyne, že je ve více věcech poněkud mimo.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Mapl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 159
Registrován: 7-2009

Odesláno Pondělí, 16. srpna 2010 - 12:25:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes v pořadu "Hyde park" na ČT24 od 20:10 ministr dopravy VÍT BÁRTA. Dotazy na ministra můžete posílat přes Facebook, telefonem, přes Skype nebo přes stránky pořadu - http://www.ceskatelevize.cz/program/10252839638.html - ptejte se i na povodněmi zasažené žel. tratě na Frýdlantsku nebo na názor ministra - vlaky x autobusy nebo omezování žel. provozu + spolupráce s krajskými samosprávami - jistě to bude zajímavá a věcná diskuse.
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1723
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 16. srpna 2010 - 23:51:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mapl: Úžasná metoda sdělit, co se mají lidé ptát a pak tomu říkat zajímavá diskuse. Něco podobného jsem zažil od soušky občankářky na průmce, před diskusí s delegací jedné z pobaltských součástí SSSR. Vše marno, stejně jsem se já nevzdělané hovado zeptal blbě, páč nám zapomněla říct, jak to bylo doopravdy
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3299
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 17. srpna 2010 - 11:36:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Úžasná metoda sdělit, co se mají lidé ptát a pak tomu říkat zajímavá diskuse.
Mně nikdo nediktoval, na co se mám zeptat a přesto mně na můj dotaz ministr odpověděl. Nechápu, v čem je problém?
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1726
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 17. srpna 2010 - 12:06:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Já nehodnotil ministra ani samotnou existenci diskuse. Já hodnotil oznámení/příkaz Mapl "ptejte se i na". Tedy problém je v tom, že se každý má zeptat, na co chce (jako i Vy), protože od toho diskuse jsou
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Jindřich Rosa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.155.50
Odesláno Úterý, 17. srpna 2010 - 12:09:53    Odkaz na tento příspěvek  

No, tak myslím, že včera na ČT24 se pan ministr rozhodně neznemožnil (jak mnozí doufali, včetně mě ).
Odpovědi a reakce vcelku logické a promyšlené (samozřejmě vzhledem k tomu, co chce či musí prosadit), ten člověk je asi přeci jen schopný...

něco aktuálního z "aktuálne.centrum.cz"
http://aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek.phtml?id=6750 04
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1727
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 17. srpna 2010 - 12:35:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jindřich Rosa: Když to tak čtu, je mi záhadou, co dělal člověk sedící tam mezi Řebíčkem a Bártou
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3302
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 17. srpna 2010 - 13:41:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

žmz: Bendl a Slamečka? Oba velmi slabí ministři.

No, tak myslím, že včera na ČT24 se pan ministr rozhodně neznemožnil
Pokud ve výsledku bude pravda to, co předeslal, tak by to nakonec nemuselo být tak špatné. Mluvil poměrně k věci a rozhodně má alespoň nějakou vizi.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 251
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 17. srpna 2010 - 19:08:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

alespoň nějakou vizi
To nepochybně, ale jaká ta vize je, veřejně neřekne. Nepochybně je to velmi chytrý a schopný člověk (čti: všemi mastmi mazaný). Mluvil jako politik
Čouda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 359
Registrován: 5-2007

Odesláno Úterý, 17. srpna 2010 - 19:20:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vít Bárta je ČURÁK!!!!!!

Netřeba o ničem diskutovat.
Smysl života = Kuře Vindaloo
Meaning of life = Chicken Vindaloo
D.Lister, Red Dwarf
Eancode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 114
Registrován: 2-2009

Odesláno Úterý, 17. srpna 2010 - 19:27:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čouda: Souhlas. Takys koukal na report?
Prosím nevykat!
Nějaký problém? Řekni mi to z IP do IP. IP: 193.165.152.53
Lukfi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.88.247
Odesláno Úterý, 17. srpna 2010 - 21:46:11    Odkaz na tento příspěvek  

Nekoukal jsem na celý pořad, ale taky se mi zdálo, že jako typický politik u spousty otázek odvedl řeč jinam a na to podstatné vlastně neodpověděl...
Mettys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 153
Registrován: 2-2009

Odesláno Úterý, 17. srpna 2010 - 21:57:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čouda: Myslím že ještě něco víc!
Mám sice rád pravici, podporuji tuto vládu AŽ na jednu věc! A to jsou VV! Celý VV sou nějak na ho*no.

BTW. Pan Bárta celému tomu zhovadilému výmyslu jménem VV dodává korunu, měl by místo postu ministra dopravy dostat pěstí, a na hlavu korunu s nápisem De*il s písmenem B místo hvězdičky!

(Příspěvek byl editován uživatelem mettys.)
Brno Kometa Brno KOMETA
Podporuji přestavbu brněnského železničního uzlu.
Nejoblíbenější vlak? EC 78/79 Gustav Klimt. Jezdíme dle OeBB standardu! Souhlasím s programem TOP09
RegioJet? Podle mě nástupce ČD... RailJet? NÁDHERA
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 252
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 18. srpna 2010 - 00:10:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mettys: nijak ho nechci hájit, ale jak se má Bárta chovat, když mu je nařízeno škrtat?
Vždyť je to první hmatatelný výsledek "nezadlužování" se hlásaném touto vládou a ministrem financí z Turistického Oddílu Politiků. Spíše se bojím, že oblbovatelé z MD a SŽDC to ještě vylepší - srv. ve Zrušených tratích.
Mettys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 155
Registrován: 2-2009

Odesláno Středa, 18. srpna 2010 - 10:52:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mkunt: Bavil sem se o tomto s někým na jiné diskusi.
1. Má Zlevňovat, NE škrtat (ceny staveb sou velké, má se domluvit s firmami na nižších cennách, ne zastavit všechny železniční stavby.)
2. By měla mít železnice stejnou váhu jako dálnice (ba železnice by měla býti preferovanější!) tedy zlevňovat, resp. škrtat, oboje stejně, ne stavět preferovanější dálnice na úkor železnice.
3. Je pro mě železnice srdeční záležitost a budu se hádat s kýmkoli a okomkoli
Brno Kometa Brno KOMETA
Nejoblíbenější vlak? EC 78/79 Gustav Klimt. Jezdíme dle OeBB standardu!
RegioJet? Podle mě nástupce ČD... RailJet? NÁDHERA
Pan Bárta by měl dostat pěstí, a na hlavu korunu s nápisem De*il s písmenem B místo hvězdičky!
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 277
Registrován: 5-2009
Odesláno Středa, 18. srpna 2010 - 16:31:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mettys: Jestli je pravda, co se píše na už zmíněném http://aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek.phtml?id=6750 04
tak to nebude až tak špatné. Možná se kluci na pískovišti už udobřili (viz můj komentář ze 14.8.). Jen nevím proč to nepotvrzuje žádný jiný zdroj.
Stejně si myslím, že to ještě pořád nebude konečný stav a severní Morava si něco prosadí.
Mettys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 156
Registrován: 2-2009

Odesláno Středa, 18. srpna 2010 - 18:07:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zmar: Hold to nakonec bude ještě zajímavý
Btw. Doufám že odložení Brněnskýho nádru se odloží jen na pár dní (měsíců) :-)
Brno Kometa Brno KOMETA
Nejoblíbenější vlak? EC 78/79 Gustav Klimt. Jezdíme dle OeBB standardu!
RegioJet? Podle mě nástupce ČD... RailJet? NÁDHERA
Pan Bárta by měl dostat pěstí, a na hlavu korunu s nápisem De*il s písmenem B místo hvězdičky!
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1612
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 18. srpna 2010 - 18:32:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@Mettys: To Brno by měly být asi nějaké výkupy nebo projekční práce, zahájení je v plánu po 2015. (A doufám, že v současné podobě se odloží na nekonečno.)
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 278
Registrován: 5-2009
Odesláno Středa, 18. srpna 2010 - 20:15:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Se zastavením staveb to snad nakonec nebude tak horké. Teď ještě jako to dopadne s novým ministerským nápadem na likvidaci lokálek. Doufejme, že i tady bude platit, že žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří. Tím spíš, že provoz na nich platí kraje a ne ministerstvo.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6893
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 18. srpna 2010 - 20:55:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bugear:
(A doufám, že v současné podobě se odloží na nekonečno.)
Taktéž doufám.

Zmar:
Tím spíš, že provoz na nich platí kraje a ne ministerstvo.
To není až tak pravda, vzpomeňme na známé memorandum, které nic systémově neřeší, není v podstatě závazné, ale MD jím pomáhá krajům s financováním regionální dopravy.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3307
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 19. srpna 2010 - 09:10:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To není až tak pravda, vzpomeňme na známé memorandum, které nic systémově neřeší, není v podstatě závazné, ale MD jím pomáhá krajům s financováním regionální dopravy.
Bude to skvěle fungovat na vydírání krajů. Teď MD může kraje libovolně "motivovat" k zastavování dopravy na jednotlivých tratích. I kdyby ta trať vedla do města o 25000 lidech a denně přepravila na 1000 lidí. MD vlastně může vydírat Asociaci krajů dle libosti a to nejen v železničních otázkách.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1642
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 19. srpna 2010 - 13:25:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco z Polska: Ve výběrových řízeních na modernizace tratí, které byly letos v Polsku vyhlášeny, se díky konkurenci stavebních firem dosáhlo úspory 3,2 mld. PLN (tj. cca 20 mld. Kč). Tím došlo k úspoře cca 40 % peněz určených na železniční investice a za tyto ušetřené peníze bude možné navíc modernizovat cca 180 km kolejí. V již uzavřených soutěžích firmy nabízely ceny nižší o 29 až 55 % než předpokládal rozpočet pro jednotlivé stavby. Blíže viz Będzie więcej nowych torów.
Proč to nejde u nás?
Radec5
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 229
Registrován: 2-2009

Odesláno Středa, 25. srpna 2010 - 17:42:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=675601

druhá a čtvrtá zpráva

(Příspěvek byl editován uživatelem Radec.5.)
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3202
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 25. srpna 2010 - 22:43:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No to je novinářský mišmaš. Škodí nebo naopak šetří? A přepychová dovolená, kde se skrýval? Jo... Možná si tam žil levněji než v ČR.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 263
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 25. srpna 2010 - 23:07:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak už jsem psal v 220, je možná vhodnější než "druhou a čtvrtou zprávu" kouknout na http://www.nku.cz/cz/publikace/vestnik-nku---obsah-rocniku-2010-i d5183/.
Radec5
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 236
Registrován: 2-2009

Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 08:28:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mkunt: dik
esc
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.29.116.222
Odesláno Pátek, 24. září 2010 - 14:42:18    Odkaz na tento příspěvek  

Hleďme - stačilo z názvu odstranit "politika" a už sem nikdo nepáchne. Hodilo by se to i jinde.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 24. září 2010 - 15:05:22    Odkaz na tento příspěvek  

Ono to taky zní moc obyčejně. Což takhle "Železnice v sociogeografických souvislostech"?
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 301
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 24. září 2010 - 20:25:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

esc: on je ten nynější název taky pěkný blábol. Co si pod tím představit? Snad V.I.P., Gutha-Jarkovského, módní přehlídku na nádraží...?
Zdenek84
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 447
Registrován: 4-2007
Odesláno Pátek, 24. září 2010 - 20:46:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nový název je skutečně podivný
Blog o OpenTTD
Petas432
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.99.141.191
Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 15:15:26    Odkaz na tento příspěvek  

A co takhle: "Železnice ve společenskopolitických souvislostech?"
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1016
Registrován: 7-2008
Odesláno Úterý, 28. září 2010 - 18:42:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.youtube.com/watch?v=TVGu2OxX8zA

Reklamní klip HK/KŽ/KR (Kosovské železnice).
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1017
Registrován: 7-2008
Odesláno Úterý, 28. září 2010 - 21:11:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Někdy přemýšlím nad tím, proč na českém území neudržela žádná Pionýrská železnice. Pokud vím, Polsko na tom nebylo o mnoho lépe, ale to nemělo ani pionýry v pravém slova smyslu.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.209.111
Odesláno Středa, 29. září 2010 - 18:48:46    Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že to obecně souvisí s poklesem významu železnice v moderní válce, zejména hypothetické atomové. Pionýrské železnice prapůvodně v SSSR vznikly a byly podporovány proto, že se na nich měla vycvičit mládež pro železniční profese - pro případ, že železničáři v "dospělém" věku budou odveleni na frontu či zajišťovat vojenskou dopravu na území nepřítele. I naše země, jakožto pevná součást sovětského bloku, se podle tajných válečných plánů měla vojensky podílet na plánovaném zbolševizování přinejmenším celé kontinentální Evropy a "osvobození tamních utlačovaných od jařma kapitalismu" - ať už si to přejí nebo ne. V těchto dobách se v generálských hlavách předpokládalo, že útočná válka "komunismus proti zbytku světa" se povede převážně konvenčními prostředky. Později se dostaly do kursu spíše oddíly mladých strážců hranic, fyzicky zdatní svazarmovci (řidiči, parašutisti, letci) či civilní ochrana před zbraněmi hromadného ničení. A "pionýrské železnice" vyšly z módy, resp. ztratily podporu papalášů.
Ale - můžete to změnit. Pokud se stále ještě věnujete "katolickému džihádu", tak zopakuji nápad, aby katolická církev se (na vlastní náklady) stala investorem a následně provozovatelem vhodné drážky - třeba ze Starého Města u Uh. Hradiště na Velehrad. Oficiálně bude sloužit pro dopravu náboženských poutníků - ale skrytý účel bud výcvik mladých kádrů a příslušná ideová výchova pro "střet civilizací" (vedený konvenčními zbraněmi), znepřátelenými náboženstvími (i některými politology) ostatně očekávaný. Možná takovou mládežnickou železnici podpoří i Roman Joch.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1020
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 03. října 2010 - 02:16:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Snazší by to bylo v případě Rajnochovic, tam vedla trať po pozemcích, které si církev nárokuje. Pokud jí budou vráceny, byl by to zajímavý terén. V místě již dnes existuje Centrum života mládeže a také katolický letní tábor. Navíc je možné, že nejmenovaná Jochova spolupracovnice pocházející z Košic má plán, jak využít pro danou potřebu trať Čermel-Pionier.

Každopádně, "katolický džihád" bude veden jako válka obranná, proti islamizaci Evropy, a ne útočná, za christianizaci muslimských zemí.

Další věc je, že v SSSR vznikaly některé pionýrské dráhy až v 60. a 70. letech a to především v oblastech, kde předtím existovaly úzkorozchodné tratě SŽD. Komunistická ideologie nedovolovala provozovat nostalgické jízdy na tratích v minulosti užívaných SŽD, ale nebyla proti využití jejich kolejiva ke stavbě pionýrských tratí na předměstích rozvíjejících se měst (většina těchto nově vzniklých tratí byla v Kazachstánu).

Co je podstatné, v Rusku a na Ukrajině se mnohé pionýrské tratě udržely dodnes, zatímco v Československu padly. Svou roli může hrát jejich minimální až nulový dopravní význam (to však platí též o některých postsovětských pionýrských železnicích). Oproti tomu mnohé pionýrské železnice v SSSR byly velice dlouhé a zajišťovaly spojení v rozsáhlých zábavních a rekreačních oblastech, k tomu měla u nás nejblíže právě dráha Čermel-Pionier. Vedle Ruska a Ukrajiny se drží i některé tratě v bývalé DDR.

Podle mého názoru mohla hrát svou roli skutečnost, že dospělí železničáři, mající patronát nad pionýrskými železnicemi, se v době normalizace dostali do nemilosti režimu a nebyla za ně okamžitá náhrada.

Jinak čtyři pionýrské železnice (Opava, Ostrava, Prešov a Nymburk) byly zrušeny již dávno před rokem 1968.

Každopádně mne uviduje, že se socialistický stát ani nepokusil o stavbu podobných železnic v Praze a Brně. Přitom v Praze mohl využít vhodného terénu ve Stromovce a PKOJF, nebo v Prokopském údolí. Ve vysloveně rekreačních oblastech mimo města mohla taková trať vést z Doks po opačném břehu Máchova jezera, než trať 080 do Starých Splavů.

Dnes bych to spíše než na železnici v rekreační oblasti viděl na industriální park s železniční dopravou, buď v areálu po ČKD, nebo na Kladně.

Každopádně, práci s dětmi se věnují i některé stávající železniční spolky, problém je v tom, že zatím to je dost chaotické a jde převážně o děti jejich dospělých členů.
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2173
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 03. října 2010 - 11:44:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

stát ani nepokusil o stavbu podobných železnic v Praze

V Praze se uvažovalo s pionýrskou železnicí skutečně v oblasti Stromovky a snad i s přemostěním Vltavy do Troje. Psáno o tom bylo v časopise Železnice v 90.letech. Detaily si už nepamatuji, jistě tu jsou povolanější k tomuto tématu napsat. Každopádně by to byla pěkná atrakce.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.209.111
Odesláno Neděle, 03. října 2010 - 11:59:15    Odkaz na tento příspěvek  

"Práci s dětmi" se věnuje i Vaše oblíbená katolická církev - tolik toužíte po tom, aby se i do tohoto montovala?
Ušlechtilá forma trávení volného času mládeže či zábava pro menší děti (posléze po mocenské linii bohužel nepodporovaná) se z PŽ stala až později, prapůvodní účel (u těch nejstarších "stalinských" PŽ v SSSR) byla příprava na válku a výchova disciplinované mládeže.
V Praze v počátcích vlády komunistů byly až megalomanské záměry: Např dětská železnice z okraje Prahy do Jevan nebo velkorysá trasa PKOJF (tj. nynější Výstaviště) - Troja (ZOO) - vila Zuzanka v dolním Šáreckém údolí (s dvěma (!) mosty přes Vltavu, u vily Zuzanka měla vzniknout jakási "pionýrská republika"). Nakonec byl realizován jen skromný ovál v dolní části PKOJF=Výstaviště, později přenesený do ZOO, kde také neměl dlouhého trvání. Viz např. článek "Dětské železnice v Praze aneb jak se Jiřinka stala Pionýrem" v časopise Železnice 1/97.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1022
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 03. října 2010 - 18:31:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Pokud myslíte tu minitramvaj v pražské ZOO, ta měla snad 600 mm rozchod a najezdil jsem se v ní hodiny (rodiče a prarodiče to nemohli vystát, že se do ZOO těším hlavně na tramvaj). Dodnes nevím, jaký měla pohon, protože jezdila téměř stále, neměla troleje, ani nečoudila. Každopádně, fungovala na podobném principu, jako modelová železnice, žádní strojvůdci, jen pán či paní v kabince.

Co se týče Vaší oblíbené narážky, z h*ven bič neupletete, v jiných prostředích dochází k sexuálnímu zneužívání v mnohem VĚTŠÍ míře.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Neděle, 03. října 2010 - 20:03:04    Odkaz na tento příspěvek  

Léta před minitramvají, ještě v 50. letech minulého století, byla v pražské ZOO i poněkud solidnější dráha, dokonce s parní lokomotivou.
Nelze ale popřít, že činnost s dětmi je věc citlivá. Provozování dětské železnice a zapojení dětí a mládeže do dění na ní by podle mého názoru nemělo být doprovázeno ideovým ovlivňováním a politickou či náboženskou indoktrinací. Jsem pro to, ať se mladí lidé sami svobodně rozhodnou pro libovolnou víru či bezvěrectví, též politickou orientaci, až budou dospělí, získají informace z více zdrojů a budou mít víceméně samostatný rozum. Kazit někomu dětství tím, že do něj budu i ve volném čase hustit náboženství či politiku = hnus!
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6679
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 03. října 2010 - 20:15:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Všd:

Každopádně, "katolický džihád" bude veden jako válka obranná, proti islamizaci Evropy, a ne útočná, za christianizaci muslimských zemí.

Speciálně pro vás tu mám jednu železniční a dvě neželezniční fotky z rakouského městečka Berndorf.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1639
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 03. října 2010 - 21:35:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>minitramvaj v pražské ZOO

Nebyla vpředu "parní" mašinka na elektriku ?

Jinak tam snad bylo napájení něčím v ose koleje a druhý pol tvořily kolejničky.

Kdyby měl někdo foto nebo věděl víc..Taky jsem se tím svezl-otevřené vozy,střecha ale bez oken.

Víc si nepamatuji.
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 6112
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 03. října 2010 - 22:38:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On by to u nás byl hlavně problém z legislativního hlediska (myslím účast dětí v provozu dětské železnice). Skutečně netuším, jak je to dnes řešeno např. v Německu nebo Maďarsku (kde děti třeba i samostatně svěšují vozy apod.), ale když si to představím u nás z pohledu např. bezpečnosti práce, podmínek práce, pracovních úrazů, odpovědnosti při škodních událostech apod., tak by to bylo natolik komplikované a do značné míry v právním vakuu, že bych se do něčeho podobného rozhodně nepouštěl.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1906
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 03. října 2010 - 22:50:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: Někde mám video, ale někdy tak z roku 1992. Myslím, že to už to byla čistokrevná tramvaj. Není to ale technický záznam, jde spíš marketingový výlet, čistě proti mysli Cogwheela Prostě vymývání mozku předem, aby dítě velmi útlého věku získalo vztah k muzeu, které se narodí až o pět let později

EDIT: Tak určitě je to tramvaj a záznam je z 18. 8. 1993.

(Příspěvek byl editován uživatelem Žmz.)
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1907
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 01:39:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak asi za hodinu by měla být ZOOdráha tady. Ale je to tak, jak jsem to natočil, bez jakýchkoli úprav, jen ustřiženo od zvířátek
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2217
Registrován: 5-2003

Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 10:03:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žmz: Ale tohle je tam přece pořád (jen bez výhybek a jinde)
Hromadná doprava, pořádná votrava a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka (Ivo Jahelka)

Garry Poker - příhody karbanického učně:-)
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 04. října 2010 - 11:03:50    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Quex: Nejen u dětských železnic mohou nastat legislativní zádrhele. Onehdy se prý na základě podnětu z GB na jednání Fedecrailu, což je Evropská federace muzejních a turistických železnic = víceméně poradní orgán EU, viz www.fedecrail.org řešilo, zda dobrovolník, který ve svém volnu a zdarma např. ručně podbíjí pražce na obnovované muzejní železnici, si může dát ke svačině pivo.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1028
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 11. října 2010 - 13:22:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Quex: Myslím, že v ČR stále platí podobné předpisy, jako na Slovensku, a tedy jako v Čermelskej doline.

Nechat děti samostatně svěšovat a odvěšovat vozy je asi nelegální i v Německu a Maďarsku, ale prochází to. Další věc je, žá bych bych se v sedmnácti jistě nebránil dělat totéž, naštěstí k tomu nebyla v KamŠen příležitost.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1029
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 11. října 2010 - 13:24:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Děti nelze vychovávat v ideovém vakuu. Takovou představu, že to možné je, že se mají rozhodnout až samy v dospělosti razí ten, kdo je absolutně naivní, nebo kdo chce v tomto omezovat druhé, aby mohl děti snáze ideologicky ovlivňovat sám.

S tím souvisí i tento můj článek: http://david.blog.idnes.cz/c/159103/Proc-nejsem-socialistou.html
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1030
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 11. října 2010 - 13:26:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2010101004

Tady krásný modelový příklad provedeného "výpočtu" s předem daným cílem.

Podobně probíhají všechny ideologicky předpojaté výzkumy.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 11. října 2010 - 13:47:17    Odkaz na tento příspěvek  

Hlavně že Vy nejste předpojatý.
Všiml jsem si, že na stránkách K-reportu často horujete pro Polsko. Myslím, že opravdovou nadějí pro Polsko je Janusz Palikot a nová politická strana Moderní Polsko. Je potěšující, že i v Polsku se najdou lidé, kteří si nenechají kálet na hlavu od tam silně rozbujelých církevních parazitů. Kéž by tato strana byla novou nadějí i pro polské železnice! Modlením se polské železnice přeci nezlepší. Co si o tom myslíte Vy?