K-report
 

Archiv do 7. dubna 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Železnice ve společenských souvislostech » Archiv do 7. dubna 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
3xhonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.208.4.121
Odesláno Čtvrtek, 01. dubna 2010 - 13:12:45    Odkaz na tento příspěvek  

Louisi, když se tyto svobodné státy staly součástí Bavorského království přestaly být svobodnými státy. Moravské markrabství, ale nikdy součástí Českého království nebylo a byl to stát a i za doby Zemí Koruny české měl svoji mezinárodní subjektivitu. A naše Země Koruny České vzniklé až ve 14. století se spíše podobají Svaté říši římské, jsou takovou zmenšeninou středověké římské říše. Vy totiž máte omezený historický přehled našich zemí. Vy totiž dějiny znáte jako dějiny Čech, na které jsou občas naroubovány dějiny Moravy, podle toho jak se to hodí do koncepce dějin Čech. Což je špatně. Ne vše dobré pro Čechy bylo dobré pro Moravu a naopak.
Vitorazsko i Valtice mi košér připadají, protože skutečně k Moravě a Čechám byly připojeny. Slavonice, ale k Čechám nikdy připojeny nebyly. I policie ČR Jindřichův Hradec ví, že jejich okres leží i na Moravě. A kdyby nebylo zrušeno zemské zřízení, tak Slavonice nikdy nebudou k Čechám připojeny. Ta hranice byla staletí docela stálá občas došlo k mírné změně, ale ne k takové, že by se to týkalo takového velkého území.
Ad "Horní Slezsko" To je hlavně otázka polsko-slezských vztahů. Slezský jazyk a slezský národ byl vázán na to, co my označujeme jako polský národ a polský interdialekt. (Podobný případ Mazurů, Kašubů). To, čemu říkáme čeští Slezané, se do roku 1874 hlásilo k obcovací řeči Moravské a moravskému národu. Někdy se na Ratibořsku tito Moravané zvali Moravci. Skutečně jsme diarchičtí složeni ze dvou. Je to ale překvápko, ano bylo to území dříve moraského státu jako markrabství. Pouze Těšínsko bylo vždy jen slezské. Ale já samozřejmě uznávám i ten druhý novodobý slezský národ vzniklý u nás, těch bývalých potomků Moravanů v Horním Slezsku. Toto území několikrát bylo sloučeno s Moravou i před vznikem ČSR. To že Slezské vévodství zůstalo, byl hlavně politický akt nároků na celé Slezsko. Ale o to nejde. Nikdo nemá potřebu se nad někoho povyšovat a Morava ani tomuto moravskému Slezsku nikdy neskřivila vlásek, dokonce byla ochotna pro něj uvolnit Moravskou Ostravu, Místecko a Novojičínsko. taky za tato slezská práva se vždycky prali a prát budou. Ale to je jiná otázka. Jen opět zdůrazňuji, že Slavonice nejsou v Čechách, protože k něm nebyly nikdy připojeny a ani okres Jindřichův Hradec to nezmění. Až budou Morava a Čechy obnoveny a definovány třeba nové hranice, tak se uvidí, kudy povedou.
Já jsem také nepsal, že chci federaci. Já jen napsal, že chci, aby okresy respektovaly hranice přirozených mikroregionů, aby kraje respektovaly hranice mezoregionů a necupovaly tyto mezoregiony do dvou ba i tří krajů. A když to nejde, tak ať raději žádné kraje nejsou. Ale kraje 1949 v hranicích okresů 1960 nepovaužji za kvalitní dílo hodné jakéhokoliv projednávání v parlamentu.
3xhonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.208.4.121
Odesláno Čtvrtek, 01. dubna 2010 - 13:17:08    Odkaz na tento příspěvek  

Quexi, je mi líto, ale je to pravda. Země měli vysoký podíl na rozhodování, co s daněmi v ČSR. Je jedno jestli de iure to byla nebo nebyla federace. Podstatné jak de facto byly silné a o jakým podílu % ze státního rozpočtu rozhodovaly a bylo to několikrát víc než dnešní kraje, které jsou v tomto ohledu ještě hůře než kraje za komunistů.
Navíc zemské zřízení bylo jakousi pseudofederací. ČSNS chtěla jednoduchou novelizací v ČSR vytvořit trojfederaci, ale pak přišel puč a vaši milovaní soudruzi, u nichž jste se inspirovali ve státní správě.
3xhonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.208.4.121
Odesláno Čtvrtek, 01. dubna 2010 - 13:26:32    Odkaz na tento příspěvek  

Mkunte Nepíši blbosti. Ohledně pracovní a studentské a vůbec sociální vazby skutečně Pelhřimov, Tábor spádují k Praze. Praha je veliké město a v Čechách má kvalitní strategickou pozici a má takovou přitažlivou sílu, že Praha je jediným meziregionáílním centrem vyššího řádu, ani Plzeň, která je dost velká tuto sílu nemá, protože je hald moc blízko Praze. To, co v Čechách dělá Praha, dělá na Moravě a Slezsku Brno s Ostravou. Musíte se odprostit od ideje, že každá obec se statutem města dělá mezoregion. Skutečně nikoliv. České Budějovice mají menší přitažlivou sílu a do Tábora již ta síla nedosahuje. Prostě Tábor je již více přitahován Prahou. Snad víte o výjimečném postavení Prahy v Čechách. Moravskoslezská oblast je taková roztřesenější v tomto ohledu.
3xhonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.208.4.121
Odesláno Čtvrtek, 01. dubna 2010 - 13:40:05    Odkaz na tento příspěvek  

A teď volební problém. Díky současnému krajskému zřízení tak moravská část jihočeského kraje nemá vůbec zastoupení v poslanecké sněmovně. A další ty menšinové části mezoregionů ve vedlejších keajích nemusí být zastoupeny. A tam vidím problém. Aby skutečně poslanecká sněmovna byla zastoupena podle regionů bylo by nutné volebně rozdělit kraje podle hranic mezoregionů a zajistit jejich zastoupení. Týká se to většiny krajů. Aby bylo zajištěno, že každá oblast kam kraj zasahuje bude nějak zastoupena. Myslím si, že minimálně 1 mandát JČ kraje by měl být rezervován pro poslance z moravské části kraje. Atd.
A teď ke kraji Vysočina. Tato oblast je FG regionem, ale nikoliv SG regionem. ČM vysočinské hvozdy dělily a tvořily bariéru mezi Čechami a Moravou a nespojovaly ta území, ale dělily. ČM Vrchovina tak měla podobnou funkci jako třeba Krkonoše vůči Slezsku a Šumava vůči Bavorsku. To je na zrušení. Samozřejmě, kdyby jste mě uřvali jsem ochoten Jihlavě dát krajský statut, ale pouze na území Západní Moravy, ale Pelhřimov, Pacov, Humpolec, Havlíčkův Brod, to tam fakt nemá co dělat. To bych dokonce spíš dal Středočeskému kraji i s Táborem.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.45.183
Odesláno Čtvrtek, 01. dubna 2010 - 13:52:19    Odkaz na tento příspěvek  

Trojhonzíku, já musím porušit své embargo, ty Vaše pindy se nedají přejít.

moravská část jihočeského kraje nemá vůbec zastoupení v poslanecké sněmovně.

Kristepane, to jsou ale hovadiny. Proč by měli proboha jihočeští poslanci zastupovat víc Prachatice či Český Krumlov, než Dačice nebo Slavonice ?

A dále: přenesme se na Pardubicko. Kdopak je hejtmanem Pardubického kraje ? Ano, pan Radko Martínek. A kdeže tento pán bydlí ? Ano, správně - v Moravské Třebové. Takže to aby se česká část pardubického kraje cítila diskriminované, že ? I na tomto příkladu vidíte jak zcestnéi jsou Vaše pindy ... Tak toho PROSÍM nechte. Děkuji předem !
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 939
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 01. dubna 2010 - 14:40:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3XHonzík: Když podle Vás nemám historický přehled (což je u historika před mag. státnicema docela průšvih,asi ukončím studium a půjdu k nějaké stavební firmě stavět betonovou zeď na česko-moravskou hranici), tak mi odpovězte na otázku z jakých pramenů vychází Vaše teorie Moravské nezávislosti na Čechách???
Melete tu nepodložená falza a urážíte, z čehož usuzuji, že "melete z vody".
Čechy nebyly jako Heilige Römische Reich, ale byli její privilegovanou součást, v níž bylo uskupení 3-5 zemí (Č,M,Sl,Lužice Horní a Dolní), které si volili (v době stavovství), nebo legitimně uznávali Českého krále i za markraběte Moravského, nebo slezského vévodu,... Ano, byly tu v některých dobách odlišné názory Moravy a Čech, ale více méně vždy Morava přijala s ˇˇCechy spolupracovala - rozdíly se vesměs smazaly za Nár. obrození, v 19. stol., kdy Moravané přijala národnostní identitu českou (ale českou jako Tscheche, ne jako zemské Böhmen). -> po roce 1948 Morava zanikla (stejně jako spousta jiných tradic), ale to už byl jen akt "de iure". = dnes nemáme ani ty zemské Čechy (Böhmen), ani Moravu, dnes máme Česko (Tschechien) - snad Vám v té Němčině dojde, že je to rozdíl, a žádná okupace Moravy!!!!!
(i když Vám asi ne, že?)
Tímto končím tuhle debatu s Vámi, pokud máte problém se smířit s tím, že nemáme zemské zřízení, nebo přímo, že není Morava samostatná jako Slovensko, tak jděte do politiky a něco pro to udělejte, nekrafejte o tom na ŽELEZNIČNÍ diskuzi!!!
ICQ: 338-873-999
3xhonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.208.4.121
Odesláno Čtvrtek, 01. dubna 2010 - 15:32:44    Odkaz na tento příspěvek  

Louisi to máte teda špatné před těma státnicema. Kdepak to studujete tu historii? Nemelu z vody, jen si nevybírám historické dokumenty tak, aby se mi to hodilo do koncepce Dějin národa českého v Čechách a na Moravě páně Palackého, který napsal původně dějiny Čech, do kterých vecpal trošku dějin s vhodnou ideologickou interpretací. A jestli teda studujete tu historii, jak je možné, že jste tvrdil, že Slavonice byly připojeny k Čechám? A jakto že nevíte, že k žádnému rušení zemského zřízení by nedošlo, kdyby nebyl bolševický puč? Asi vám to moc nejde v těch dějinách. To jsou dost základní fakta, ale znám dost historiků, kteří jsou spíš ideologové. Třeba taková benešistská fanatička Věra Olivová.
Ad k tomu Tschechien, víte že původně to označovalo pouze slovanské osídlení Čech, to Tschechien? Tak se podívejte na dobové mapy jazykové rakouského mocnářství. Ale něco se nehodí, tak se to zamlčí. A jistě budete patřit mezi "historiky", pindající o moravské zradě při stavovském povstání. A chce se to podívat i na historiky mimočeské prostředí, ale to už vám zase nevoní. Hald stojí ta historie u nás za hovno.
3xhonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.208.4.121
Odesláno Čtvrtek, 01. dubna 2010 - 15:34:42    Odkaz na tento příspěvek  

doplněk: trošku dějin MOravy.
3xhonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.208.4.121
Odesláno Čtvrtek, 01. dubna 2010 - 15:39:18    Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: Ale Pardubický kraj respektuje svojí moravskou část, vždyt i v jeho znaku je moravská orlice a nikdo nepodsouvá tvrzení o východočeské Moravské Třebové. Kdežto Jihočeský kraj na ten moravskej výběžek v tomto ohledu kašle, ani ve znaku není moravská orlice: jde jasně o nerespekt k pravdě. A kým je ta oblast zastoupena? Vůbec nikým. Navíc se kraj jmenuje Jihočeský, opět nerespekt k Moravě. Měl zůstat krajem českobudějovickým a v jeho znaku měla být moravská orlice.
3xhonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.208.4.121
Odesláno Čtvrtek, 01. dubna 2010 - 15:50:41    Odkaz na tento příspěvek  

A teď obecná kritika. Smutně musím konstatovat, že čeští historici mohou v ideologických trapnostech soutěžit ve Střední Evropě, snad jen s luďáckými slovenskými historiky. Tradice poplatnosti našich dějepisců k vládnoucím režimům je až obdivující. Existuje jen pár světlých výjimek. A tragédií ještě větší jsou studenti historie, kteří v drtivé většině jsou pouze papoušci svých vš pedagogků, což jsem se několikrát přesvědčil. Podle rozhovoru se studenty historie se pozná, kdo koho učil. Za tu "pravdu" jsou ochotni se i prát.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2850
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 01. dubna 2010 - 16:21:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za tu "pravdu" jsou ochotni se i prát. - dobře vám tak.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 495
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 01. dubna 2010 - 18:17:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhhonzík:
Příteli, pletete se. Knížectví české bylo součástí Říše římské (království) od roku 894. Moravská údělná knížectví se změnila v jiný subjekt až roku 1212. V tomto roce se podařil českému knížeti a následně králi Přemyslu Otakarovi I. husarský kousek. Nejen, že mu bylo uznáno Království České uvnitř království Říše římské, ale navíc povýšením spojených údělných knížectví na Markrabství Moravské se domohl dvou ze čtyř stálých kurfiřských hlasů (zbývající dva držela církevní knížata: arcibiskup Mohučský a Kolínský). A na německou část Říše zbyli jen volitelné a přenosné tři hlasy. O ty se obvykle porvali Wittelsbachové, Habsburgové, ....
A k Dačicím: čím to je, že v průběhu staletí připadaly té či oné zemi, jak prostě tohle poddanské městečko na pomezí měnilo majitele, že.

Zpět k železnici:
v Monarchii byly všechny dráhy primárně stavěny pro přepravu nákladů. Osobní byla jen doplňková a vylepšující pověst dráhy, nikoliv ekonomiku.
Pokud by se bralo ekonomikou provozu osobní dopravy, pak by žádná trať nevznikla .
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3030
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 01. dubna 2010 - 20:50:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík:
Si nevidí do úst. Na jednu stranu tu tvrdí, že současné hranice krajů nerespektují tohle a onohle a na druhou stranu se tu zastává jakési staré, taktéž uměle vytvořené zemské hranice, kterou nám tu podsouvá již několik let. Ta v době vzniku zase nemusela respektovat něco jiného.
Pokud by mně na hlavu padla dostatešně těžká cihla, tak bych tu zítra mohl vykřikoval, že je nutné separovat jih Čech podle hranic Rožmberských panství.
Mé nové stránky: http://www.transverzala.ic.cz, tedy ještě nejsou komplet, ale pracuje se
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 126
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 01. dubna 2010 - 21:31:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: Trochu uděláme reparát: Češi měli ještě 1 krále před zlatou bulou sicilskou? Tak povídejte.
Projekt Boblick2 se ztroskotal...:D
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 942
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 01. dubna 2010 - 22:10:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

074? dokonce 2 krále: Vratislava II. (1061-1092) a Vladislava II. (1140-1172). Oba získali korunu jen do konce svého života. Oba za pomoc Římskému císaři.
ICQ: 338-873-999
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 127
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 01. dubna 2010 - 23:45:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A proč mu to říkáte, zkoušel jsem jeho. Ikdyž se řiznám, věděl jsem o jednom.
Projekt Boblick2 se ztroskotal...:D
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 943
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 02. dubna 2010 - 00:24:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ahá, já to blbě pohopil, já myslel, že někde před hafo příspěvky, když psal Karlshaus taky o Přemyslovcích, že tam zmínil jen jednoho krále před PO I.
Tak to se omlouvám, to byl omyl a zmatení z toho 1 krále.
ICQ: 338-873-999
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 170
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 02. dubna 2010 - 00:31:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: máte pravdu v tom, že primárním úkolem drtivé většiny drah v monarchii byla nákladní doprava, pak dlouho nic a na chvostu doprava osobní. A tak se také dráhy k cestujícím chovaly (to jim zůstalo). Jenže již první léta provozu touhle koncepcí často dost zamíchala, když naopak raketově vylétla osobní doprava a nákladní nesplnila očekávání.
Kategorické "žádná trať" - a co třeba Schneebergbahn?
Mimochodem na téma pomalosti drah a preference nákladní dopravy v Rakousku vyšel velmi zajímavý "pohled z vnějšku" v jednom odborném anglickém časopise u příležitosti světové výstavy v roce 1873.

3xhonzík: děkuji za poučení. Aspoň jsem si našel něco k této problematice. Rozhodně to není tak jednoduché, jak to podáváte. Viz http://www.volny.cz/krejska/index1.html, hlavně http://www.volny.cz/krejska/2.htm.
3xhonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.208.4.121
Odesláno Pátek, 02. dubna 2010 - 02:00:08    Odkaz na tento příspěvek  

Karlshausi. Moravské dějiny vůbec neznáte, ale ani trochu ne. snůška volovin.
Proboha, co to píšete o Dačicích, že často měnily zemi? Dačice celou dobu až do zrušení zemského zřízení ležely od svého vzniku na Moravě. V Čechách nikdy nebyli, nepište blbosti.
3xhonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.208.4.121
Odesláno Pátek, 02. dubna 2010 - 02:05:50    Odkaz na tento příspěvek  

Happy zemská hranice v době vzniku? Co to plácáte za voloviny? Ta hranice vznikla přirozenou cestou a velkou část je tvořena přírodně hřebeny, údolímy apod. Zas moc umělá není. Ale -+ ta hranice se drží stále.
A proč je nutné separovat jih Čech? Jižní Čechy nikdy státním útvarem nebyly narozdíl od moravského státu. Já jsem nikde žádné zmínky o jihočeském státu v archivu nenašel. Tak mi řekněte, kdy tam byl jaký státní útvar.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 779
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 02. dubna 2010 - 03:45:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík: Ono to bylo celé složitější. Praha 1 měla sloužit jako jakýsi vládní obvod, více méně přímo podřízený vedení státu. Navíc tam sídlila v té době naprostá většina celostátních institucí. Naopak buržoazní Vinohrady bylo třeba rozprášit do 3 (nikoli 5) obvodů. Optikou centrálně řízeného života celé země to nebylo tak nelogické, např. soudy nebo pobočky státní banky byly v jednotlivých obvodech vytíženy rovnoměrně.

Okres Semily vznikl spojením menších okresů rušeného libereckého kraje, Semily, Jilemnice a Turnov. Větší Turnov by nebyl v jeho středu. Zmíněná tři města jsou historicky česká, stejně jako většina okresu, kromě Poniklé, Jablonce nad Jizerou, Rokytnice a Harrachova. Bývalý okres Semily spadal pod tehdejší východočeský kraj. Zbytek rušeného libereckého kraje pod severočeský kraj, a šlo většinou o dříve německy mluvící nebo dvojjazyčné oblasti.

Samozřejmě, existovala druhá možnost, hodit Turnov pod Mladou Boleslav nebo Liberec, Semily pod Jablonec, Lomnici nad Popelkou pod Jičín a Jilemnici pod Trutnov. Ale v případě Semil by zařazení pod Jablonec bylo totálně ahistorické (do Železného Brodu, který spáduje k Jablonci, to mají pár km, ale černým lesem, ta města se vyvíjela naprosto odděleně). Semily a Železný Brod nejsou Počátky a Žirovnice, které se v různých okresech a později krajích, ocitly vinou úředníků v Praze.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 944
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 02. dubna 2010 - 10:49:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xHonzík: Už jsem se s Vámi nechtěl bavit, protože jen urážíte a není s Vámi rozumná řeč, ale ne tohle reagovat musím.
Jižní Čechy sice nebyly jeden státní celek jako "Jižní Čechy", ovšem na jejich území se rozkládala v průběhu dějin šlechtická dominia. Nejprve to bylo Rožmberské v 16. stol. (panství ČK, N. Hrady, Rožmberk, Libějovice, Třeboň, Soběslav, Bechyně, Haaslach im Mühlkreis,...+ Roudnice nad Labem). Nesmíme však zapomenout, že příbuznými s dobrými vztahy k Rožmberkům, byli páni z Hradce, kteří vlastnili kromě Jindřichova Hradce i Slavonice a Telč, jež byly na Moravě. (tím že měli panství i na Moravě, mohli zasedat i v moravském Zemském sněmu, nejen v tom Böhmische).

Druhým velkým dominiem bylo Schwarzenberské, kteří zdědili po Eggenbercích část Rožmberských stsatků + sami vyženili + vlastní statky získané po Bílé hoře.
Jejich panství už tedy nezahrnovalo J. Hradec a okolí (to bylo Černínské) a N. Hrady a Rožmberk (Buqoy),ale jinak bez nadsázky zbytek JČK.
Koncem 18. stol. se sice panství rozpadlo, mezi 2 rodové větve - Hlubockou a Orlickou, ale i tak zůstávala obrovská celistvá dominia + panství v Rakousku, Bavorsku, Sasko, severní Čechy (Louny).
=> Jižní Čechy byly komplexním územím se svou tradicí.

Jinak je zajímavé, kudy vedou v JČK tratě. Obě "Tepny" JČK, tedy 190 a 220 (KFJB) vedou v důstojném odstupu od zámku Hluboká, aby železnice ani nerušila, ani nebyla daleko a kníže měl tak spojení jak směrem Cheb a panství Schwarzenberg, tak směrem Praha, tak i Vídeň.
To samé moc pěkné je trasování šumavských lokálek, kde uzlová stanice Č. Kříž ležela v malé dědince proslavené těžbou dřeva ve Schwarzenberských hvozdech.
ICQ: 338-873-999
3xhonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.208.4.121
Odesláno Pátek, 02. dubna 2010 - 12:36:24    Odkaz na tento příspěvek  

No to je krásné, že tam jsou dominia. Ale uvědomte si, že to ještě neznamená něco výjimečného. Nejen páni z Hradce měli svá dominia v Čechách a na Moravě, celá řada rodů to tak měla a mnohé rody i v dalších zemích a taky netvrdíte, že to musí patřit Čechám apod. Takže "celé Jižní Čechy" nejsou žádnej zvláštní zázrak. A ještě něco. Zas tak úplně celé Jižní Čechy to nebyly. Takže si s tím panstvím můžete jít trhnout, protože to je jen váš skřek, jak dostat na roveň státní útvar a něčí panství. Proč to neděláte i jinde stejně tak?
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 946
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 02. dubna 2010 - 13:30:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Můj skřek? A co vévodství Krumlovské, které bylo pasování na roveň Říšského knížectví?

Mimo jiné jste mi neodpověděl ještě, co máte vystudováno (když jste tu tak osočoval historickou obec).
Neustále tu urážíte a děláte z lidí blbce (přitom jediný, z koho ve skutečnosti uděláte blbce jste Vy sám!!!). Trváte na sporných dogmatech o Moravě, jako by ještě nějaké zemské uspořádání existovalo. Dneska oficiálně neexistují ani Čechy (Böhmen), ani Morava, ani Slezsko. Existuje ČR s ne příliš šťastně řešenými kraji, jakožto důsledek historického vývoje. Pokud s tím chcete něco dělat, tak jděte do politiky a pokuste se s tím něco udělat, ale neurážejte tu ANONIMNĚ lidi, které vůbec neznáte za to, že mají jiný názor a jiný pohled na svět.


(Příspěvek byl editován uživatelem louis_de_mydlaque.)
ICQ: 338-873-999
3xhonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.208.4.121
Odesláno Pátek, 02. dubna 2010 - 14:27:37    Odkaz na tento příspěvek  

Louisi. Ty kraje nejsou důsledkem historického vývoje, jako nějaký přirozený vývoj historický. Doučte se české dějiny 90. let, ať pochopíte, proč vznikly takové kraje, jaké vznikly, asi to nevíte. Má to své idologické podbarvení. A technika vzniku dnešních krajů? Vzali se nevyhovující okresy z roku 1960 a jednoduše se udělaly shluky okresů a tak vznikly ty dnešní kraje. Toto by dokázalo vytvořit i dítě z jeslí. Což je dost smutné.
Prosím vás. Ale to území stále bylo součástí Českého království, narozdíl od Markrabství Moravského, a když toli lpíte na tom jihočeském, proč tolik nelpíte na frýdlantském, roudnickém a zákupském vévodství? Frýdlatnské bylo snad nejdůležitější.
Ad studium historie. Myslím si, že Brno a Olomouc jsou v tomto ohledu lepší než-li Čechy, hlavně Praha je plná huráideologů.
A poznámka na okraj. Nemusí te používat pro Čechy i v závorce německý název, když ho nepíšete, ani k Moravě a Slezsku. Rozdíl Čechy a Česko znám od dětství.
A konečně poslední poznámka na konec. Již nehodlám pokračovat v diskuzi. Pravdu jsem vám sdělil, a to mi stačí. Víte přece, že i po roce 1960 vycházely knížky zabývající se historií či památkami Čech a Moravy. V knížkách týkajících se Čech ty Slavonice, Moravskou Třebovou apod. nenajdete, ale najdete je u těch knížek týkajícich se Moravy. Viz Památky Čech od A až do Z. Takže skutečně nevím, kde berete ty vaše teze o změnách hranic mezi Moravou a Čechami 11 let po jejich zrušení.
Nechť jihočeský kraj změní název zpátky na českobudějovický kraj a nechť jedno pole ve svém znaku rezervuje pro moravskou orlici, jako pardubický kraj a budu ticho jak myška.
A úplně poslední. Vše jsem tady psal jen kvůli návrhu privatizovat tratě podle krajů, což by řadu tratí zabilo definitivně. Pro úředníka JIhočeského kraje, který má mapu opuze JIhočeského kraje a uvidí tam trať Kostelec-Slavonice (tu část ve svém kraji), prostě bude nahlížet na tuto trať jako na železnici vedoucí od nikud nikam, která podle něj měla zaniknout ještě dřívenež ji vůbec postavili, protože ten hloupý úředník nechápe, že to je spojnice této oblasti s hlavní tratí na Jihlavu, tu již nevidí. Mapa hodně působí jako psychologický efekt. A to přestupování mezi osobáky je jen důkazem. Dříve to pokračovalo dál bez problémů. Taky spojení Jihlavy do Rakouska se nabízí logicky tudy. Kraj Vysočina je jediný (vyjma Středočeského), který nesousedí s žádným sousedem Česka a přitom se nabízí připojit Dačicko ke kraji Vysočina a nevymýšlet si ptákoviny připojovat západní část Znojemského okresu, aby se kraj dostal k hranicím. To jen poznámka k dřívějších diskuzích, jak dostat kraj Vysočina k rakouským hranicím. Ale pohledem na mapu by nejednoduší bylo připojit "malý okres" Dačice k Vysočině a trať by byla v celku a Krajské vedení by mělo své vysněné hranice z Rakouskou republikou. No a možná už by se obnovila i ta trať do Rakouska. Ale to jsou věci, které asi nepochopíte.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 947
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 02. dubna 2010 - 15:15:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ty kraje jsou důsledkem odcizení člověka od krajiny a tradic v 50. letech. Tomu neříkáte historický vývoj? Neříkám, že je to dobře, ale je to tak.
Dnešní kraje jsou navíc celkově nešťastně řešeny,o tom žádná.
Taky vím dobře, že z hlediska železničního by se víc vyjímaly Slavonice na Vysočině (i když v tomto GVD už to není nejhorší se spojením).

S těma historikama, tak Olomouc a Brno na tom nejsou špatně, ale nehodnoťte historiky podle zemské příslušnosti - každej musí vycházet z pramenů a metodologie odpovídající dobovému diskurz. A ideologie Moraváctví i Antimoraláctví tomu diškurzu neodpovídá (vůbec ideologie není v kurzu, dneska se nosí věci jako dějiny mentalit, každodennost, historická antropologie, gender-téma, sociální dějiny,...). Koumáctví typu kdo má pravdu a kdo by měl být nezávislej . to není pro historiky, ale pro politiky.
P.S.: Rozlišujte fakulty podle toho, kdo tam učí za lidi a ne podle zemskosti, protože i v Čechách jsou dobrý historický ústavy a i na Moravě jsou dosti tragické.

(Příspěvek byl editován uživatelem louis_de_mydlaque.)
ICQ: 338-873-999
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2393
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 02. dubna 2010 - 16:34:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechť jihočeský kraj změní název zpátky na českobudějovický kraj a nechť jedno pole ve svém znaku rezervuje pro moravskou orlici, jako pardubický kraj a budu ticho jak myška.

Ano, to je nepochybně to, co nejvíc pálí všechny lidi na Dačicku i jinde, kvůli čemu nemůžou klidně spát

Hlavně prosím zajistěte, abyste důsledně dodržel tento svůj závazek:
A konečně poslední poznámka na konec. Již nehodlám pokračovat v diskuzi.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 948
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 02. dubna 2010 - 18:00:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblicku, říkáš to trošku dost na tvrdku, ale v jádru musím souhlasit.
ICQ: 338-873-999
Bllizzard
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 182
Registrován: 9-2008
Odesláno Pátek, 02. dubna 2010 - 18:36:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: K tomu Polsku. Správně, jako kdyby si po válce nevydělali dost.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.182.77
Odesláno Pátek, 02. dubna 2010 - 19:12:23    Odkaz na tento příspěvek  

Karlshausi, uklidni se. Kecáš stejně jako grázl Posselt a jemu podobní. Odsun sudetských Němců nebyl žádnou genocidou, ale nutným opatřením. Byla to pátá kolona v roce 1938 se "odkopali". Chtěli Heim ins Reich, tak jsme je tam správně poslali. Kdyby se nedali na stranu Hitlera, nestalo by se to. Žádný stát si nebude dobrovolně hřát hada na prsou.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 949
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 02. dubna 2010 - 19:48:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad rozjíždějící se Beneschdekreten: Když koukám, kam by tohle téma mohlo vést, říkám STOP!!!
Nechcci totiž vidět, jak se to tu zase rozdělí na dva tábory, jako s těmi církvemi.
Tohle téma by se teda mělo řešit, ale nemyslím si, že toto je to vhodné diskuzní forum.
ICQ: 338-873-999
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Pátek, 02. dubna 2010 - 20:37:28    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Blizzard (k současným územním požadavkům Polska vůči ČR): Nejsmutnější je ale to, že se najdou čeští politikové (např. z Blauvogel Partei), kteří jsou docela ochotní tomu polskému expanzionismu vyhovět.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 505
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 02. dubna 2010 - 20:55:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Ldm:
Souhlas. O tomhle je lepší pokecat u piva na nějakém srazu. Jenže tam asi 3xhonzíka či ZFJ jen tak nepotkáme. Je lepší tohle téma fakt zavřít.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 17642
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 03. dubna 2010 - 00:16:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, brzděte.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Jariss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 03. dubna 2010 - 01:00:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

k diskuzi čechy morava atd,,,to když člověk čte,viz výše, je to fakt k zvracení, co jsme zač, co to z nás udělalo,,,,,na všem je vidět jak zhoubný byl rozvrat staré monarchie,,,,vždyt je to zrůdný že někdo vymýšlí pojmy jako moravista, ten kdo to říká si neuvědomuje že on sám je čechista, pokud se mluví o čechách a moravě , je jasné že někde musí začínat a někde končit, a kde ta čára je, bylo jasné do r.1949 a každý si to může najít..............je to jaksi absurdní až nepochopitelné, avšak ze sovětských dob do dneška si na hranicích oblastí sssr, resp. ukrajiny člověk může dokumenovat hranice rakousko/rusko, i nové hranice meziválečné, PL, ČS, Rumunsko. K ničení historických hranic zemí sáhli jen ulbricht a gottwaldovi hoši a bohužel i nové poměry,,, zřejmě je potřeba mnoho oddaných krajských lídrů..
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 780
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 02:14:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Louis: V JČ hrály kromě šlechtických rodů svou roli také královská města (mající svá zboží mimo vlastní aglomeraci) a zvláště církevní panství.

Cogwheel: Bohužel, stále mnoho občanů ČR se cítí, jako Poláci, občané RP se však necítí, jako Češi (ani v Kladsku). Nikdo nehodlá dát Polsku slezská území někam po Ostravici. Tady jde o vyrovnávku pár km2. Kdyby Poláci chtěli nějaké Kotěhůlky u Třinca, výměnou za Porajów, byl bych rozhodně pro.

Z F J: Ne všichni sudeťáci byli hovada. Každopádně, po Lidicích zde vzniklo takové klima, že další soužití bylo vyloučené. Úplný odsun navíc prosadily velmoci. Beneš a spol. uvažovali odsunout část obyvatel a zbytek ponechat vně opevnění. Nelpěli např. na českém Chebu. Spíš si myslím, že je škoda, že se někde nevyhradilo po Němcích území pro samostatný stát Romů a stejně tak, proč nedostali židé raději území na úkor německé populace?
Dalibor Dědek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.217.235
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 14:47:23    Odkaz na tento příspěvek  

no zdá se že jsme se v historii z toho hřání hada na prsou nepoučili - viz současné ekonomické protěžování jisté části populace - a může se hravě stát, že to znovu skončí odsunem. Bohužel si v tuto chvíli netroufnu spolehlivě tvrdit, že těmi odsunutými nebudou "bělo"češi
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 17:03:20    Odkaz na tento příspěvek  

Jestli mohu, tak (raději) ještě k těm územním požadavkům Polska vůči ČR: Podle mě tím vlastně chtějí tamní náboženští fanatici získat kontrolu nad územím "nevěřících". Prostě džihád. Sice mírnější, než ten muslimský, ale také nebezpečný. Několika desítkami hektarů to začíná, ozbrojenou anexí, etnickým a náboženským "vyčišťováním" rozsáhlých oblastí to končí.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 955
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 17:19:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Nepřeháníš to trochu s tím bojem proti všem věřícím? Tohle už mi opravdu připomíná propagandu 50. let varující před knězi rozvraceči.
ICQ: 338-873-999
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.45.4
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 17:51:07    Odkaz na tento příspěvek  

Všd: jistěže ne všichni Sudeťáci byli hovada. Třeba Ludwig Czech, Hertha Lindnerová, Leopold Pölzel (vesměs zahynuli za okupace), Josef Stipl (odsouzený nacisty na 25 let, přežil),... Takovýchto sudetských Němců je třeba si velmi vážit. Jenže jich bylo velmi málo. A dnešním Possledtům a jim podobným je třeba neustále opakovat: kdyby se v roce 1938 většina sudetských Němců zachovala jako ti které jsem jmenoval (nebo další kteří zůstali loajální Československu - jména dalších lze doplnit), tak by k žádnému odsunu nedošlo, nebyl by totiž žádný důvod. Jenže, drtivá většina sudetských Němců se tehdy postavila na stranu Hitlera. A chtěli Heim ins Reich. Takže sorry, ale byli tam posláni.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 18:13:06    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Louis de Mydlaque: S těmi Poláky to asi opravdu nebude dáno jen tím jejich náboženstvím: http://cz.altermedia.info/uvahy-a-komentare/polska-chamtivost_417 2.html Spíše to tedy bude součást jejich nátury obecně.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.45.4
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 18:27:39    Odkaz na tento příspěvek  

Trapný maločechu Jarissi bez rozumu, neposuzuj prosím své spoluobčany podle sebe, ano ?
Bllizzard
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 184
Registrován: 9-2008
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 19:30:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cog, LDM: Osobně proti Polákům nic nemám, to je možná tím, že jsem od nich hodně daleko, ale žádné území bych jim nedal. Ani píď. Luisi, vem si, kde byli Poláci před válkou. A kde jsou teď? Ano, za války byli jako národ pronásledováni, ale to asi všechny národy, kterým vládli Němci. Všichni to měli těžké. To tu nebudeme pitvat. To je všeobecně známo. Zkus se na to podívat takhle i když je to sci-fi. Budu Prus a budu se dožadovat části svého "pozemku". Myslíš, že se se mnou budou vůbec bavit? Všelijaké dokumenty a smlouvy v tomto případě neuvažuji. A na závěr, koukni na jméno Štětín. Tak krásně to znělo a co z toho vzniklo.
Toto je jenom můj názor, možná trochu zcestný, ale tak to cítím.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 956
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 20:08:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Blizzard:Ale já netvrdil nic o tom, že bych Polákům dával nebo bral území.
Já se jen ohrazoval proti Cogwheelovu přílišnému atheismu, jinak bych z území ČR nikomu nedal ani metr (natož celé Těšínsko).
ICQ: 338-873-999
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 171
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 20:40:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fakt výživná diskuse. Hlavně za všechno můžou: Češi, Moraváci, Němci, Poláci, Židi (ty zatím ne, to určitě přijde), Romové/Cikáni a nejvíc Masaryk s Benešem.
Jariss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 92
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 21:00:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zfj,,,potrefená se ozvala
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.45.4
Odesláno Pondělí, 05. dubna 2010 - 21:23:25    Odkaz na tento příspěvek  

Podle sebe soudím Tebe, že Jarissi.
3xhonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.208.4.121
Odesláno Úterý, 06. dubna 2010 - 00:19:25    Odkaz na tento příspěvek  

Kdyby Čechisté nebyli takoví šovinisté, vůbec by nedošlo k tragédii odsunu a věcí předcházejích. Morava se roku 1905 dohodla s Němci na vyrovnání a všechno bylo v pohodě, ale v Čechách vládl fanatický šovinismus a vůbec k dohodě s Němci nedošlo. A pak už to jen jelo dál.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Úterý, 06. dubna 2010 - 10:29:34    Odkaz na tento příspěvek  

Trojhonzíku, to je samozřejmě jen další kec. Zkuste takto plknout v Javoříčku, Ploštině, Zlínských Pasekách, Bratrušově, atd. A dostanete po hubě...
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 06. dubna 2010 - 11:33:12    Odkaz na tento příspěvek  

O vztazích s Polskem se nyní opět debatí v tématu "Trať 320...". Tak proč to pitvat ještě tady. (Také si myslím, že tamní direktivní osazování cedulí s dvojjazyčnými názvy obcí upevnění "přátelství mezi národy" příliš neprospělo. Nynější dvojjazyčné cedule jsou vzápětí po instalaci ničeny vandaly. Staré jednojazyčné tam vydržely déle.)
3xhonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.208.4.121
Odesláno Úterý, 06. dubna 2010 - 12:42:12    Odkaz na tento příspěvek  

A proč by nemohli tam být dvojjazyčné názvy na cedulích? Pánové, vy se chcete s těma 30 tankama ubránit polské armádě? Vždyť jsme k smíchu. Kdyby se slovenská armáda dala do pohybu zastaví se až o Šumavu. jsme vojensky nejslabší v Evropě, pokud nepočítám Vatikán a jemu podobné státy.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1083
Registrován: 2-2009
Odesláno Úterý, 06. dubna 2010 - 18:59:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trojjeník - pokud tu je něco k smíchu tak nejspíš Ty. Viděl už jsem ledasco ale takovýho zneuznanýho genia ještě ne. Vždycky jsem si myslel,že největší blbci jsou mezi politiky napříč červeno-zeleno-modrým spektrem. Ó jak hluboce jsem se mýlil.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3641
Registrován: 7-2007

Odesláno Úterý, 06. dubna 2010 - 19:35:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mad_noodle2: nějako jste vynechal v tom spektru oranžovou... tam je taky dobrá sebranka
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 5950
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 06. dubna 2010 - 23:34:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3x Honzík: Tak těch 30 tanků je pouze počet modernizovaných T-72CZ, celkový počet tanků (tj. včetně nemodernizovaných T-72) je okolo 200, což však bohužel nic nemění na pravdivosti vašich slov o vojensky asi nejslabším státu Evropy. Skutečně by se v historii asi našlo málo takových příkladů, kdy nějaký stát takto dobrovolně téměř zlikvidoval svojí obranyschopnost.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 783
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 01:29:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: V případě polských nároků jde buď o problém technický (území v řádu hektarů, navíc by mělo jít o výměnu, ne anexi), nebo etnický. Rozhodně ne náboženský.

Vzorky populace v obou částech Cieszyna, tedy jak u nádraží, tak ve starém městě, se dost prudce liší od populace v Praze a Varšavě.

Co se týče dvojjazyčných cedulí, místní obyvatelstvo si představovalo, že snad bude o nich referendum a vnímá je, jako zradu. (Přímo od jednoho z příznivců ničení, s hezkým polským příjmením, ale otcem, který byl v KSČ.)

Blizzard: Štětín zní Čechům krásně, ale český je asi tak, jako Drážďany nebo Mnichov.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 784
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 01:32:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík: Nejsou jen tanky. Slováci by tu asi měli velké problémy to tu skutečně ovládnout (za cenu velkých ztrát bychom je asi porazili). Poláci jsou jiný případ, to je nejsilnější vojsko mezi Francií a Ruskem.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2859
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 07:29:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poláci jsou jiný případ, to je nejsilnější vojsko mezi Francií a Ruskem. - jo zvlášť v neděli odpoledne po návratu z kostela.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1084
Registrován: 2-2009
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 07:35:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Starej céry - čéče nezapoměl,ty jsou v červené části spektra. Jedině na koho jsem zapoměl, jsou černořitníci...
Bllizzard
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 185
Registrován: 9-2008
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 10:26:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: O tom, že Štětín není český, o tom žádná. Měl jsem pouze na mysli, jak jednoduchý název to byl v němčině. A v polštině by si člověk zlomil jazyk. Mělo to být takové trochu vtipné ukončení. Ale nepovedlo se...
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Středa, 07. dubna 2010 - 12:14:10    Odkaz na tento příspěvek  

Blizarde, Vy neumíte přečíst "ščečin" ? Tak zkuste něco z maďarštiny, třeba "šátoraljaújhej".