K-report
 

Archiv do 6. března 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » GVD obecně » Archiv do 6. března 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2216
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 04. března 2009 - 23:19:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

všechny kraje dotují jen to své, nejen na železnici, ale i na busech
Fakt??Nebo ne?? No co takhle mezistátní regionální doprava,co takhle združení ZVON,co takhle za plzeňské peníze osobáky až do Podbořan (teda pokud nedostal úst.kraj rozum) a tak bych mohl pokračovat...Jinak ta vaše dotovanost/nedotovanost dálkové bus dopravy...No pokud by byla nedotována,tak hned letím za ředitelem třeba Tredosu,aby mně prozradil,jak to dělá,že vydělá na linkách Praha-Třebíč se zánovní Bovou a šesti lidma na palubě z Humpolce ku Praze.Chudák dobrosrdečnej
Jsem proti zbourání výpravní budovy v Ústí nad Orlicí.Nechci další Těšnov.Podepište prosím petici na http://www.stop-demolici.wz.cz/ Existují i jiné stavební varianty bez likvidace výpravní budovy.
Glex
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1179
Registrován: 7-2006

Odesláno Středa, 04. března 2009 - 23:21:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: A už se přiznáš jak jsi privatizoval lokálku?
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 225
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 23:51:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Happy:
Nebyl bych si tak zcela jist, že linka 790170 je nějaký propadák závislý na dotacích.
Mám k dispozici data souběžné linky 183101, o které nemůže být pochyb o nulové dotaci, a řekl bych, že leckerý dopravce v ZDO může jen tiše závidět.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2862
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 00:35:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad "pryžovka":

Z tohoto návrhu vyplývá, že rychlík ve směru Brno - ČB by byl v Jihlavě někdy před tři čtvrtě, a ve směru ČB - Brno někdy o čtvrt.

Podle mě by šlo o dosti nešťastné řešení, s ohledem na (snad důležitý) uzel v Havlíčkově Brodu v celou, čímž vychází Jihlava o půl, a tím pádem nepřípoj od HB ve směru Třebíč/Znojmo.
Myslím, že ten uzel v Jihlavě o půl by byl více než vhodný, více než setkání protijedoucích rychlíků v Třebíči a v Jindřichově Hradci.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 813
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 00:53:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BOBLICK: Už to nehulte...

"Ať se to líbí nebo ne, nad 100km nemá dotace co pohledávat."

OK, tak kolik navrhujete spojů Praha centrum - Plzeň centrum ve srovnání s jakým počtem spojů Praha - Rokycany? Případně Praha - Pardubice vs. Praha-Přelouč? Co takhle Libeň - Pardubice (nebo Wilson - Opočínek) a dál na komerční triko, to už půjde a bude OK? ;-)

"takty, třeba po 5minutách, ale zkuste to bez koruny dotací. Na busech nás to naučili před 15 lety."

Hehe, a kde že to jezdí nějak systematicky autobusy v taktu s přípoji atd (mimo IDS-JMK :-) )? A autobusy na komerčním základě?

P.S.: Nejmenujete se náhodou od Ch. (znalí patrně vědí)?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1230
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 08:40:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Pán je rejpal... Znáte KMa? :-) Občasné rejpnutí neuškodí, ale notorické rýpání mi přijde trapné.
Tyto podle vás neoprávněně dotované rychlíky zajistí dopravu skoro po celý den a zajístí vzájemné vazby. To u nedotované busové dopravy zajistíte jen těžko. Pokud byste hypoteticky zrušil většinu dotovaných rychlíků a dal to do volné soutěže, pak by se vyzobalo několik zbylých atraktivních relací a zbytek zůstalo ležet ladem. V podstatě by tak zmizela například rychlá doprava v sedle a na koncích špičky.
Na popud Happyho mě napadla ještě jedna věc: Cyklovlaky Praha-Hostivice-Středokluky-Slaný jsou snad celé hrazené s prostředků hlavního města Prahy.
Ještě k 225: Z rychlíky nebude moc možné hýbat, dokud nebude na 240 dvoukolejka aspoň do Zastávky.
David: Uzel v Jihlavě o půl bude dost problém právě kvůli Havlobrodu, neboť jízdní doba osobáků Jihlava-Brod je 30 minut.
TZ: Nevím, co Boblikovy brání takovou linku zavést. Když nabídne lepší služby (mezi něž patří i časté spojení), tak časem dotovanou linku může porazit.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2296
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 09:53:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K variantě "pryžovka" a poznámkám T.Z. ze včera:
OK, Ševajz projíždět a osobák kvůli spojení Soběslavi a Tábora z Veselí nejspíše zrychleně a celotýdenně.

Osobáky Votice - Tábor chápu z Pryžovi strany jako způsob jak obcím a krajům dokázat, že to stejně jezdí prázdné a po pár letech se to převede do busů. Tedy nevidím problém. Jen bych se zamýšlel nad Chotýčany, kde by ten vlak možná smysl mít mohl.

Orky a řidičák na osobácích:
Dokud bude levnější nasazení dvou plecháčů než řidičáku, tak nebudou, jinak by se ale zrovna na jihu hodily dost (zkuste si prohlédnout plánek ČB, os.n. a uvažte neexistenci odstavného nádraží). Bavíme-li se o roku 2016 nebo 2020, tak věřím, že ty řidičáky budou. Stejně tak se na jihu "vyhrožuje" třívozovým talenty částečně financovanými z ROP.


Bručoun:
Tak počítejme
- osobáky TA-ČB nyní 4 soupravy, nově 2 soupravy (úspora 2 ks)
- nové Sp ČB - JH (2h takt doplňující rychlíky) - 1-2 soupravy (obrat v JH ostrý nebo s ohledem na podobně bídný obrat v Cerekvi z druhé strany to spojit po hodině) (2 soupravy navíc, ale zároveň úspora dvou 810/210+BDs+Bmto z 225, tedy jen výměna typu soupravy za trochu větší, ale zrovna na tohle rameno bych si uměl představit zmíněné Talenty)
- na 226 stačí v tomto uspořádání 2 soupravy (uvažuju ostrý obrat ve Velenicích), nyní to stojí 3 soupravy
- rychlíky Praha ČB nyni 7 souprav, nově na Ex 4 soupravy (uvažuju protras "někam" na jih, pokud nebude, tak to vyjde na 5) a na R (po Veselí) 5 souprav (dále počítáno na 226). V souhrnu +2-3 soupravy.
- osobáky TA-Benešov nyní 3 soupravy, nově dočasně 2x842, pak nic. (tj. úspora 2 souprav)

Tedy z hlediska počtu souprav více méně šul-nul. Na vozy to asi vyjde taky tak. Z hlediska fírů a čet to taky nebude horší než dnes a nemalým bonusem je půlhodinové spojení pro Tábor a táborskou aglomeraci. Tedy tržby jdou výrazně nahoru. Ony ty Ex a ostatně ani rychlíky nemusí začínat jako osmivozovky, ale na nějakých 4-5 vozech (což bude na 226 či 196 sice předimenzované, ale ne zase tragicky, aby se vyplácelo to lámat a navyšovat počet souprav v systému).

Ne, že bych byl s touto variantou bezvýhradně spokojen, ale přináší opět nové pohledy.

David a 225:
No, jen to ukazuje, že někdy v té době by mělo dojít na zásadní modernizaci Veselí - Kardaška na nějakých 120 km/h a tím zkrátit SJD ČB - Jihlava na 120 minut. V územním plánu to je, vede to relativně příhodným terénem a přeložky nejsou nijak velké (nemyslím, že by docházelo k posunům tratě o více než nějakých 100-200 metrů) a na Vvýj by navržená stopa dost možná zvádala i 140 km/h. Dokonce si myslím, že tahla modernizace by měla dostat přednost před NBS do Lince.

Pryž:
Ex přes Veselí uvažován na Vvýj (tedy pokud to tam hraje roli)?

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
Integrální taktový grafikon to je vlastně jedno velké sudoku ...
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1208
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 10:21:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, co Boblikovy brání takovou linku zavést Ač s Vámi v mnohém souhlasím, tak toto je naprosto nefér argument. Brání mu v tom právě to, že je konkurenční prostředí de facto křiveno těmi dotacemi. Jasně, mnohde smysl mají, mnohde podle mě ne. Ale to, co píšete, je jako kdyby jeden účastník cyklistických závodů dostal místo kola motorku a ostatním by se řeklo "když budete dobří, tak co vám brání ho porazit". Ze stejného důvodu neočekávám, že by se mezi Prahou a Ostravou rozvinula letecká doprava, i když ve světě je v obdobných podmínkách běžná. S tím, že by bez dotací zanikla doprava mimo špičky, také nesouhlasím. Pokud není relace úplně slabá, tak jistě dopravce bude jezdit i s méně vytíženými spoji i v sedle. Autobusy mezi Benešovem a Prahou jsou toho dokladem - i v sedle je slušné spojení. Jeden čas jsem místo vlaku dojížděl do Prahy busem, obě varianty se mi zdály rovnocenné, a to jsem k výhodám vlaku přičetl i to, že jako šotouš jezdím vlakem radši.
Spíš mi ale vadí to, že se neobjednává dálková (resp. meziregionální) autobusová doprava. Domnívám se, že by bus linka v některých případech byla výhodnější než vlaky. Třeba zrovna v případě těch Švejků.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1231
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 12:13:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: No, klasika jako taková je drahý špás. Teď by se možná dala s lehkými jednotkami finančně srovnat, neboť na vozy a lokomotivy se už nebudou vztahovat odpisy, které výslednou cenu dost prodražují. Nové řidičáky by se měly použít tam, kde mají perspektivu - tj. ty rychlíky, kdy třeba klasika zůstane. Osobáky by se měly vyjezdit lehkými jednotkami a já doufám, že se jich dočkáme dřív, něž těch řidičáků, které by mohly jezdit s 242, a byly promárně určené pro dálkové řízení lokomotivy (tedy ne 954 apod.)
Brr: Dost záleží na tom, co objednavatel chce, a dost to taky závisí na dopravní politice. Objednavatel v tomto případě chtěl zavést síť rychlých vlaků v určitých intervalech (zpravidla dvě hodiny), tuto síť vzájemně provázat (včetně regionální dopravy). Bohužel provázání autobusové a železniční dopravy je v ČR stále velmi náročné a těžko koordinovatelné.
Veřejná doprava je dotovaná a bude dotovaná čím dál tím více. Veřejná a zejména dotovaná doprava by si konkurovat neměla, neboť by se tak zvýšily náklady na její provozování. Vlaky a autobusy by se zejména na regionální úrovni měly doplňovat a ne si konkurovat - na tom teď nejvíce tratí objednavatelé.
Já si myslím, že je dobřem že MD objednalo takový rozsah jako objednalo, možná se plně neshodnu s tím, že na ty linky nevypsalo výběrové řízení, ale shodnu se s tím, že ty linka mají být železniční. Pokud by měly být i autobusové, pak by se celý systém patrně rozsypal (teď mluvím o dálkové dopravě). I ve velkých městech jsou autobusová nádraží jinde než vlaková, autobusy a vlaky na sebe nečekají apod. Prostě převedení některých rychlíkových linek vlaků na rychlíkové spoje autobusů by byla cesta zpět a vyhnání lidí do aut.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1579
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 12:39:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trošku obecněji k otázkám dotované/nedotované dopravy: Máme soukromníka, který chce jezdit někde v PD 6-10 a 14-18 třeba po půlhodině. Objednatel chce, aby se tam jezdilo celý den po 2 hodinách. OK. Dáme mu teda licenci, v níž nanejvýš nepatrně upravíme časové polohy spojů qůli přípojům. A vypíšeme soutěž na jeden spoj v poledne, dva večer třeba v 20:00 a 22:00 plus 9 spojů o víkendech (6:00-22:00). Věřím, že to bude levnější, než pokud bychom objednávali dopravu na celý den. Zvlášť, když soutěž pravděpodobně vyhraje výše zmíněný dopravce, protože tím vykryje mezeru ve svých spojích a bude tak moci nabídnout nízkou cenu.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2217
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 12:58:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Iiii:
Soukromník jezdící na své riziko se vám vyprdne na nějaké přípoje pokud to není v jeho zájmu a jízdní řád si upraví podle sebe a spoje si taktéž bude rušit podle sebe bez ohledu na byrokraty na kú či md.Navíc dost těžko přejde na systém IDS...
Jinak se to taky řeší tak,že kú objedná v ZDO onu celodenní dvojhodinovku (dejme tomu) a pokud je silný potenciál,tak si sám dopravce nacpe nedotované busy mezi.Ono dospět k ideálu nejde.

Veřejná a zejména dotovaná doprava by si konkurovat neměla
Toto bych doporučoval vytesat nad dveře každého kú odboru VHD

Stejně tak se na jihu "vyhrožuje" třívozovým talenty částečně financovanými z ROP.
Buď rád,taky bych si nechal takto vyhrožovat.Na Vysočině nám vyhrožují všemocným ICOMem a Mercedesem Inturo..

bus linka v některých případech byla výhodnější než vlaky. Třeba zrovna v případě těch Švejků.
To,že se zruší vlak a potenciál se přesune bezeztrátově na bus je víceméně stále opakovaný omyl.
Jsem proti zbourání výpravní budovy v Ústí nad Orlicí.Nechci další Těšnov.Podepište prosím petici na http://www.stop-demolici.wz.cz/ Existují i jiné stavební varianty bez likvidace výpravní budovy.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1233
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 13:49:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iiii: Podle zákona o silniční dopravě můžu vydání licence podmínit zajištěním a dalších (dotovaných) spojů. A co když se ten dopravce do soutěže na to sedlo nepřihlásí? Asi těžko budu hledat dopravce, který mi odjede čtyři páry spojů se 4 hodinovými dírami, kdy bude stát v garáži.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1209
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 13:54:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

chtěl zavést síť rychlých vlaků v určitých intervalech (zpravidla dvě hodiny) Podle mě měl chtít zavést síť rychlých spojů v určitém intervalu, bez apriorní preference jednoho druhu dopravy. Naopak, určení nejvhodnějšího dopravního prostředku mělo být jednou z úloh při tvorbě této sítě.
Bohužel provázání autobusové a železniční dopravy je v ČR stále velmi náročné a těžko koordinovatelné. To si lze ohlídat. Nedělám si ale iluze o tom, že by se o to někdo snažil.
Veřejná doprava ... S tímto odstavcem souhlas, ale s každou dotací je třeba si klást otázku, jestli je opravdu nezbytná. Kromě toho zmiňujete regionální dopravu, v nadregionální bych toto neřekl.
shodnu se s tím, že ty linka mají být železniční Já ne. Jednak nemyslím, že by se systém rozsypal (ono je taky dost míst, kde je autobusové nádraží poblíž vlakového) a hlavně se může stát, že výhody autobusové linky mohou převážit nad výhodami síťového efektu. Výhodou vlaku je možnost efektivně dopravit velké množství lidí naráz, výhodou autobusu je zas flexibilita a efektivita pro menší přepravní proudy. Zrovna v případě těch Švejků se mi zdá, že kdyby MD místo nich objednalo bus v hodinovém taktu na trase ČB - PI - zastávky v obcích, kde staví i R vyjma Březnice - PB - po R4 do Prahy, tak by to bylo výhodnější. Kapacita stejná, lidi z úseku ČB - PB by se dostali do Prahy rychleji, naproti tomu se vytvoří nutnost přestupu do Berouna, bude nutno vyřešit obsluhu Březnice a bude obtížnější přestup na vlak pro cestující za Prahu (i když ne o tolik, pokud by bus stavěl u Smíchovského nádraží). Tohle pro a proti by se mělo zvážit předem a ne prosazovat vlak za každou cenu. S poslední větou nesouhlasím vůbec, naopak, podle mě by zrychlení veřejné dálkové dopravy preferencí autobusů tam, kde je vlak proti silnici velmi pomalý, do veřejné dopravy mnoho lidí nalákalo.
Nečekání - to nás nemine ani u čistě železniční dopravy. Už teď je možná čas na to, aby pražská příměstská doprava měla absolutní přednost před čímkoli a nečekala na nic.
happy: jízdní řád si upraví podle sebe Spíš podle potřeb většiny cestujících. Podívejte, v sousední diskusi byla řeč o tom, že skrz Kralupy projíždí poloprázdný rychlík od Ústí a pak se lidi cpou do dvouvozového rychlíku od Mostu. Nebylo by tedy pro cestující lepší místo jednoho nedostatečně (podle tvrzení v tom příspěvku) rychlíku dotovat třeba půlhodinový takt rychlíků mezi Kralupy a Prahou ve špičce, byť by tyto vlaky třeba neměly přípoje? Samozřejmě, pokud by je dostatečně naplnili cestující jen mezi těmito městy. S tím by asi soukromník neměl problém.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2863
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 14:12:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Uzel v Jihlavě o půl bude dost problém právě kvůli Havlobrodu, neboť jízdní doba osobáků Jihlava-Brod je 30 minut.

U některých zastávkových vlaků je ta JD jen 28 minut. Myslím, že kdyby se ta JD snížila na 26 minut (ano, bylo by holt potřeba asi vynechat cca 2 zastávky, asi Mírovku a Kamennou?), tak by to vycházelo už docela stabilně.

Stejně tak je myslím potřeba, aby se daly vložit posilové spoje, doplňující ve špičce vlaky na hodinový interval; a myslím, že pokud by se vlaky křižovaly v Třebíči a pak v Kostelci, tak nevychází křižování ve špičce "někde na půli cesty", bylo by to cca mezi Přímělkovem a Bítovčicemi. Stejně tak v případě tratě 225, kde by to muselo být na půli cesty mezi JH a Kostelcem, by to vycházelo někam k Horní Vilímči.

Dovolím si přidat svůj návrh, jde o rozšířený návrh toho, co jsem sem již nedávno vložil. V úseku Havlíčkův Brod - Jihlava vedu vlaky každou hodinu, ale jde střídavě o rychlíky (nebo spěšné vlaky?) Pardubice - Jihlava a Havlíčkův Brod - Znojmo (tedy v motorové trakci), oba vedené ve dvouhodinovém intervalu.

application/octet-stream
JŘ.xls (101.9 k)
pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.117.120
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 14:36:00    Odkaz na tento příspěvek  

ad. bručoun a takt
taky jsi taktomil:-) ale funkční takotomil.
rámcově s tím souhlasím, akorát bych lehce tvoji koncepci poupravil
5-20 po 60 min.
mezi 4-8 a 14-17 by mohl být v některých časech zkrácen interval na 30 minut vloženým spojem...to by spíš záleželo na potřebě lokality a přepravních proudech.
těch 60 minut bych nechal až do těch 20, protože pokud jede někdo z většího města např z prahy, tak by těch 60 minut uvítal. tam je potřeba odečíst rámcově 60-90 minut a pak už se stává spojení docela diskomfortní, protože hodinový takt koční z prahy mezi 16 a 17.a to je moc brzo:-(
a nakonec poslední vložený spoj mezi 22 a 23. pro návaznost na další linky by byl podstatný ten základní. výhodou tohoto řešení je fakt, že nemusí být za každou cenu ve městě uzel ve 30(kvůli směnám a školám), protože tento problém by vyřešili ty vložené spoje ve špičku. mimo špičku je jedno, kdy je příjezd a odjezd
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1234
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 14:46:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: Zase bych hledal spíše smysl těch vlaků. Zrovna u Švejků do většiny míst dominuje už autobusová doprava teď (tedy alespoň směrem ku Praze). Švejci plní spíše funkci regionálního expresu než rychlíku, třeba Beroun-Písek apod. Další problém je právě to, že by se musely řešit vazby do Březnice, Berouna, tj. další nárůst vozidel. Měla by vůbec hodinová nabídka pro těch pár lidí z Čížové a Vráží smysl?
David: je třeba si uvědomit, že projeté zastávky je nutno nahradit jiným způsobem. Nebyla by to trochu drahá legrace?
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1577
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 14:55:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rozebíráte tady dotovanýho a nedotovynýho... Jak to že teda s ostudou skončil FEDOS na tak lukrativní trase jako je Praha - Beroun - Zdice?

Přitom:
- zaved pravidelnej takt
- ještě kolem r. 2003 měl (aspoň na R po dálnici) výrazně lepší vozy než Robotranz
- dávno před SIDem měl předplatné
- jezdil velmi solidně vytíženej

Pak to šlo z kopce - vynechávání spojů (vč. posledního večerního...), tu a tam pěkný šroty a skončilo mrakama stížností od substrátu a nakonec odevzdáním licence.

Takže by mně docela zajímalo, jak by kdo jezdil na svý triko třeba na této lince vedle SIDu.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2866
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 15:00:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: je třeba si uvědomit, že projeté zastávky je nutno nahradit jiným způsobem. Nebyla by to trochu drahá legrace?

Vzhledem k tomu, že by šlo zřejmě o rychlíky (jak jsem již uvedl, Pardubice - Jihlava a Havlíčkův Brod - Znojmo), objednávané MD, tak by to opravdu nemuselo zastavovat všude.
V nejhorším případě by se to dalo udělat tak, že vzhledem k celotýdenní hodinovce v tomto úseku by jeden vlak projížděl např. Mírovku a Kamennou, a ten druhý třeba Střítež a Bosch (v tomto druhém případě by ovšem nesmělo jít o vlaky jedoucí v době střídání směn), a stále by zůstávala dvouhodinovka, která by se ve špičce dala doplnit autobusem.

Pokud by mezi HB a Jihlavou jezdily jen vlaky objednávané MD, tak by na ně kraj nemusel platit ani korunu (tedy snad kromě poplatku za zastavení v některé ze zastávek, pokud by to bylo vyžadováno), takže by kraji zbylo docela dost peněz na tu "legraci" v podobě autobusů, které přes ty obce často tak jako tak musejí jet, aby obsloužily další obce, kolem kterých koleje nevedou.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1210
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 15:53:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

třeba Beroun-Písek apod. Další problém je právě to, že by se musely řešit vazby do Březnice, Berouna, tj. další nárůst vozidel. Měla by vůbec hodinová nabídka pro těch pár lidí z Čížové a Vráží smysl? To by hlavně byla rychlá nabídka pro Písek a spol. do Prahy. Proč si tato relace nezaslouží pravidelnou nabídku? A jiná srovnatelná, ve které zrovna jezdí vlak, ano? A když pro ni stačí bus nepravidelně, proč zrovna regionální expres + Beroun potřebuje vlak, tedy mnohem kapacitnější a dražší dopravní prostředek?
Myslím, že by hodinová nabídka pro Písek, Čížovou a Vráž a taky Vodňany a Protivín do Příbrami a Prahy smysl měla a bus by ji zvládl lépe, než vlak (holt předci měli postavit Pražsko-protivínskou místo Rakovnicko-protivínské dráhy). Pak je ale tímto busem neobsloužený zbytek tak malý, že to na vlak asi nebude.
Neřešil bych počty vozidel, ale hlavně to, jak moc to splňuje požadavky cestujících a kolik to stojí. Poměr cena/výkon, jako obvykle. A přitom bych nezapomínal ani na ekologii - jak se psalo v tématu o 200, vozba 749+2 klasy je zvěrstvo nejen ekonomické, ale i ekologické.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 227
Registrován: 1-2009
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 17:43:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ke Švejkům: kdo asi s touhle trotlovinou jezdí? Kdyby nebyly dány omezující podmínky Jihočeského kraje na úseky ČB - Vodňany´a Vodňany - Písek, tak věřte, že by pražské busy rády obsluhovaly zrovna tyto zastávky.
K FEDOSu: byl to od dopravce katastrofální přístup k cestujícím, ale zase na druhou stranu dostával licenci jen na rok od 1.1.do 31.12., a celostátní změny jsou kdy? Od prvopočátku snaha středočeského kraje zaříznout FEDOS, aby oblíbenec Probotrans získal monopol, podpořený zařazením do ZDO.

Nedivte se, že jako konstruktér jízdních řádů soukromých dopravců, nemám nijak v lásce omezující podmínky - protože pokud postavím jř na přestupech, tak se vždy dostanu v určité trase do souběhu. A už tam je omezení. Jediný kraj zatím vystupuje solidně a pokud mu udělám službu nedotovanou, tak byť mám psané omezení na příslušný čas, tak mi schválí jř bez omezení.
A k dotacím: jsem nepřítelem dotací nad 100km z jednoho prostého důvodu: Tam, kde kvůli dodržení taktu je nutno vlak dotovat, tak by bus jel se ziskem. Ale chtělo by to tu malou koordinaci. Na Slovensku to funguje - taky to tam znamenalo značné zaříznutí prodělečné železnice.

Jsem tu napadán za to, že se jako všichni ostatní podepisuji jen přezdívkou. Když došlo na lámání chleba v sekci busů, tak jsme se podepsali pravým jménem jen dva - oba s praxí přes dvacet let. Nikdo jiný. Kdo má zájem, může lehkým nakouknutím mé pravé jméno lehce zjistit. A na sraz, který vypadal ze začátku velmi ostře - dvě naprosto nepřátelské skupiny - tak se dostavili pouze ti obhajovatelé i cizího názoru. Největší kritici (nejlépe neregistrovaní) a sprosťáci neměli odvahu obhájit svoje názory a na srazu se ukázat.
A myslím, že na tomto fóru by to dopadlo stejně.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1237
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 18:48:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Železnice bude prodělečné skoro všude, alespoň za současných podmínek. V některých směrech však současný systém znamenal značný nárůst cestujících, ale znamenalo to celodenní takt alespoň dvou hodin (viz Pardubice-Liberec). Na tyto linky navazuje celá řada regionálních spojů. Pokud by tyto linky skončily, skončí tyto regionální spoje, skončí návazné autobusové spoje. Dálkové rychlé spoje i nad 100 km mají v některých místech výrazný podíl na regionální dopravě (R Praha-Děčín jsou právě touto rychlou regionální vrstvou, byť jsou delší než 100 km).
Dopravu je nutné posuzovat jako celek a volba často není jen o tom, zda se musí nebo nemusí dotovat, i nedotovaná doprava se může státu prodražit, byť nepřímo (na dopravní cestě, na životním prostředí, na nehodách apod.). Možná, že kdybychom autobusové dopravě nastavili stejné podmínky jako té železniční, pak by se mohly začít dít věci. Stačí, kdybychom jí naúčtovali řekněme 8 Kč/km jako zaplatí obyčejná 810 a vlaky v klasice budou platit podstatně více.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 230
Registrován: 1-2009
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 19:37:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Orky:
Tak nevím, ale o něčem podobném jsem už psal. To si snad myslíte, že busy nic neplatí? Pominu dálniční mýtné. Jen pro představu denní linka 133101 na jediném spoji: Florenc 300,-Kč, Roztyly 106,-Kč, Tábor 95,-Kč, České Budějovice 140,-Kč, Český Krumlov 40,-Kč - jednosměrně na 180km a bez DPH. Pokud by spoj jel přes Bechyni, tak Bechyně 65,-Kč, a Týn 50,-Kč. Poplatek 3,78Kč na kilometr bych řekl, že je při 45 sedadlech docela dost.
Proto znovu zopakuji: nad 100km nikomu ani korunu a žádné omezující podmínky. Pak by to při koordinaci MD skončilo tak, že špičky by jezdily vlaky s posilou autobusy v určitém úseku a sedla by vykryly ziskově busy.
A k tomu regionální monopol na příslušné území - povinnost dopravce zabezpečit veškerou dopravu za pevných podmínek. Osobně se domnívám, že by to přineslo snížení nákladů z veřejných zdrojů - což jsou naše kapsy: každá státem vydaná koruna musí být vybrána dvěmi korunami na daních, pokud to ještě někomu nedošlo. Stát je hodně špatný hospodář.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2874
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 19:44:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pak by to při koordinaci MD skončilo tak, že špičky by jezdily vlaky s posilou autobusy v určitém úseku a sedla by vykryly ziskově busy.

Potom by to dopadlo taky tak, že by prakticky nemělo smysl pořizovat pro ty vlaky nové soupravy, protože ty by nebyly náležitě využity (dostatek vlkm, protože v sedle by stály), čímž by se dále zvýšila cena jednoho vlkm.

Když dojde k pořízení nových kolejových vozidel, tak by tato vozidla měla být využita co nejintenzivněji, tedy v pravidelném intervalu po celý den a po celý týden. A i o víkendu v intervalu nejvýše 2 hodiny.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 231
Registrován: 1-2009
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 20:03:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad David:
Jasně. Za cenu cizích peněz, to se to pak bude jezdit. Proč má někdo sponzorovat ČernouDíru. Prostě se pak na kolejích objeví jiný dopravce, přesně tak jako na Liberec - Žitava.
A u nás nové autobusy mají stát jenom proto, že nějaký jiný dopravce je neoprávněně zvýhodňován oproti konkurenci? Hezké, moc hezké myšlení.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1239
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 20:15:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: A já znovu opakuji, že většina dálkových relací nad 100 km zejména v sedle a o víkendech nad 100 km by byla buď bez veřejné dopravy a nebo dotovaná.
Nedotování železniční dopravy by znamenalo za současných podmínek konec odhadem 95% železničních rychlíkových spojů a likvidace páteřní dopravy.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1240
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 20:23:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick podruhé: Dopravce na trati Liberec-Žitava bude údajně inkasovat ještě více peněz než ČD. Dotace v Německu jsou na vlaky ještě o cca 100% vyšší než u nás. V ČR jsou dotace na vlakovou dopravu jedny z nejnižších v Evropě. Provoz železniční dopravy je na hlavních tratích je podstatně dražší než u provozu silniční dopravy a tak železnice pravděpodobně bude téměž vždy finančně náročnější než silniční doprava. Železnice při malých poptávkách nemá šanci finančně konkurovat silniční dopravě, ale v mnohých případech je vhodné, aby taková linka existovala, přestože je méně využitá.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2218
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 20:34:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč má někdo sponzorovat ČernouDíru. Prostě se pak na kolejích objeví jiný dopravce, přesně tak jako na Liberec - Žitava.
Nechápu..soukromník jaksi bude jezdit za víc než čd

nad 100km nikomu ani korunu a žádné omezující podmínky
Toto by zabilo valnou většinu spojů naprosto spolehlivě a ZDO by se stala nefunkční fraškou (Viz.mnou zmíněné spoje TREDOSU,se kterými jezdím a vím jaká bída to je mimo dny,kdy se stěhují studenti)

Pak by to při koordinaci MD skončilo tak, že špičky by jezdily vlaky s posilou autobusy v určitém úseku a sedla by vykryly ziskově busy.
UNREAL...

Tam, kde kvůli dodržení taktu je nutno vlak dotovat, tak by bus jel se ziskem.
Nepodložená spekulace.Výsledkem bude,že lidi přesednou do aut a na bus se vám vyprdnou viz ústecký kraj.Navíc většina dopravců by bez dotací měla problém koupit odpovídající busy.Takže hurá malou Sorkou z Prahy do Budějovic...no hlavně bez dotací...

Boblicku,zatímco někde na Bus portále by vám za tyto "návrhy" tleskali,tak tady vám pšenka nepokvete...
Jsem proti zbourání výpravní budovy v Ústí nad Orlicí.Nechci další Těšnov.Podepište prosím petici na http://www.stop-demolici.wz.cz/ Existují i jiné stavební varianty bez likvidace výpravní budovy.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1211
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 21:01:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem trochu rozpolcený - na jednu stranu jsem coby šotouš rád, že vlaky jezdí, ale na druhou stranu jako daňový poplatník nad lecčíms kroutím hlavou... Navštívil jsem pár zemí, kde železniční osobní dopravu téměř úplně zařízli, ale rozhodně musím nesouhlasit s tvrzením, že to znamenalo rozklad veřejné dopravy a úprk lidí do aut. Naopak, často je vidět i na dálkových trasách půlhodinový nebo i kratší interval autobusů. Ty jezdí taky často moderní, na stejné úrovni, jako u SA.
Asi to chce najít nějaký kompromis - Praha - Ostrava je v autobusu blbost, ale z 10% i méně využité rychlíky celodenně v taktu je druhý extrém.
pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.117.120
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 21:53:05    Odkaz na tento příspěvek  

boblick:
bych za takový názory kopal do prdele. spojení brno-prostějov-olomouc.... použitelnost busů možná jen pro studenty.
navíc nevím, jak by ty autobusy zvládli ty špičky.... lepší stát nebo sedět na rožku v rozpadlém béčku než nejet vůbec. v roce 97 během železniční stávky to busy absolutně nezvládly.
ač jsou služby čd bídné, tak jim mám za dobré to, že mají aspoň nějaký systém a docela se ho snaží držet. myslím tím takt nebo dopravu o víkendu(pamatovat si jízdní řád je trochu šotoušovina).
opravdu toto, co tu boblick píše je koncept začátku 90.let. zájem jednotlivce je postaven nad veřejný zájem:-(
na kapacitní trasy patří vlak a na ty málokapacitní bus. a jízdní řády nepatří do ruky dopravci, ale organizátorovi systému veřejné dopravy.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2875
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 21:59:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pv: a jízdní řády nepatří do ruky dopravci, ale organizátorovi systému veřejné dopravy.
JŘ snad patří "do ruky" SŽDC, která dává dohromady požadavky jednotlivých dopravců. Přece jen po těch kolejích nejezdí jen veřejná (tedy osobní) doprava, která má svého koordinátora (tedy dotovaná).

Edit - ale řekl bych, že od roku 1997 přece jen doba pokročila. Osobních aut přibylo, a lidé už tak závislí na veřejné dopravě nejsou.
Železnice (bohužel) už není v pozici, v jaké byla na začátku roku 1997. Od té doby poklesl její podíl jak v dopravě osobní, tak i nákladní. Bohužel si to někteří lidé neuvědomují.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5651
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 22:11:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:
Já myslím, že v posledních pár letech (minimálně v absolutních číslech) osobní doprava (dálková a příměstská) opět roste. Byť samozřejmě ne nějak dramaticky. Třeba šaškování s jízdným také dělá své, ale systém určitě pomohl.
(Tomu ale Boblick bohužel nikdy věřit nebude.)
Pochvala nic nestojí, přesto mívá dobré výsledky.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1243
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 22:13:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: V roce 1997 to naopak vypadalo s železnicí dost blbě. Stačí zavzpomínat, jaký ministr dopravy byl tenkrát ve vládě...
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2876
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 22:27:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Však píšu "na začátku roku 1997". Ano, během toho roku se situace docela změnila.

Ale aby se nakonec nestalo, že nakonec stejně během pár let opravdu dojde k zastavení osobní dopravy na tratích, které byly k tomuto navrhovány právě už v roce 1997. Pohříchu jde často o tratě, kde dnes jezdí cestujících znatelně méně, než v tom roce 1997...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1244
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 22:36:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Davide: Omezení dopravy v tomto období však bylo docela drastické, i když to fakticky odneslo dost málo tratí, nakterých se poměrně brzo obnovil.
K zastavování provozu na tratích dřív nebo později dojde a nebude jich málo. Obávám se, že první velká várka hrozí již v prosinci.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.117.120
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 22:38:35    Odkaz na tento příspěvek  

david: myslím s těmi jř ne čistě železnici, ale hlavně autobusy...bohužel mnohde není žádný koordinátor vhd.
2 se bijí a třetí se směje... tím třetím je IAD.
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 12-2008
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 23:03:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

komentáře k Pryžovce:
Děkuji pánové za zajímvé pohledy!

TZáruba:
- konfigurace Veselí - ano ano, popel na mé hlavě, uplně jsem zapomněl, že musím jet na jedné straně křížem
- táborské lokálky - a já bych klidně přijel na půl, do Exí skupiny
- Ševětín - taky tam nechci zastavovat :-)

David:
- 225 a okolí- zajímavé pohledy, já jsem obecně dost skeptik k tomu, že se do návazných tratí nějak šáhne - obecně si myslím, že se do nich buď šáhnout musí, nebou zhynou na úbytě; pozoruji ale, že si to myslím již nejméně 20 let a ono se do nich nešahá a přesto nehynou (rep. skomírají a jsou stále nějakou formou udržovány při životě)
- Pha - benešov - já mám furt tendenci nějak "pracovat" s tou strančickou 15-ti minutou, ať již tak, že se jedna z těch dvou půlhodin lehce "přirychlí" a dál se z ní stanou dvě jednohodiny (opět různě zastavující), anebo že by se do toho celého vhodil jen +1 vlak (Sp) a ze Strančic dál by zastávkově pokračoval jen jeden ze čtyř Os - ale jak jsem psal, vše co mne napadá se mi k tomuto tématu nelíbí, proto zatím nechci své myšlenky ventilovat, abych nebyl zhanoben za něco, co sám nechci :-)))
- Jihlava - máte pravdu, že pak strádá přípoj HB/Třebíč; to je věc, která by při zachování uzlu 00 v HB při současném "urychlení" linky ČB - Brno neměla řešení; já osobně se nechám překvapit, kolik let ještě bude HB v 00 (v souvislosti s celkovým úpadkem regionálky na Vysočině a současném výhledovém zahušťování dálkovky na 230+250 na hodináč)

Bručoun:
- Čerčany jsem Ex i R projížděl, neboť bych rád řešil 221 nějak "samostnaně" a gramotně, aby se do těch vydatnějších míst v příměstském pásmu nejezdilo couravě - v tomto směru s Vámi plně souhlasím ve věci kritiky Ropidí couravé politiky; Zastavení R v jednom vybraném bodě tak ten problém neřeší, protože všichni ostatní (taky větší) se courají dál...
- návazná linka do Pelhřimova - mě si sice líbí jak ji navrhujete, ale mám ryze subjektivní pochyby; přestupy vlak x bus u nás ve většině případů fungují tak (pokud fungují), že bus je poslední štěk na dojetí - v tomto případě ale cesta busem představuje zásadní kus celé cesty (při cestě pha - pelhřimov) a "jakoby" je to dálkové spojení; mě naplňuje obavami reakce obecenstva na takový přestup, protože zatím v ČR nemá obdobu - není to vyzkoušené (což ani neznamená, že je to špatně a zdůrazňuji, že ani nemám věcné výhrady - pouze subjektivní obavu)
- víkendy - souhlasím, že v sedle je "toho" moc; teoretické zředění libovolného podsystému na 2-hodinu vede buď k tomu, že máme buď nějakou cestu s hodinovým přestupem, nebo k tomu, že musíme provozovat nějaké úchylné (ale systémově nutné) torzo čehosi - např. při dvouhodině R pha - velenice bychom měli jezdit v hodině úsek Veselí - JHr (to by teoreticky šlo nahradit tou busovou "Miblinkou" JHr - Sob), představa, že to "pomalé" bychom nechali v hodině a zdvouhodinovali Ex, ta mi přijde divná; s touto poznámkou jste ale obecně nahryzl problém přestupů ve třicítkových uzlech při dvouhodině a nulové symetrii - prostě to vede buď na úchylárny, nebo dlouhé přestupy, nebo na "moc" kilometrů :-)

Orky:
- moc vlaků Tábor - Benešov - souhlasím, ale důvody jsem uvedl již v úvodním komentáři k pryžovce

Mibl:
- díky za vztahy
- "Miblinka" JHr - Sob, ta je fakt akční - tak jí teda spusť :-)
- osobáky nad Tábor s 842 - to je obecně problém mnoha koridorových osobáků - klasika je "moc" ale je pekelně rychlá, motor je akorát, ale jak se tam camrá tak sežere příliš mnoho tras...
- Ex a Vvyj - nene, jsem "konzerva", Bčka přece na Vvyj nemůžou :-))) (jinými slovy s pořádným strojem, pořádnými vozy, V 160, Vvyj a "normální" vatou - čili né mých 9% jde jízdní doba ještě dost srazit, skoro o 10 min)

Hroch:
- jasně :-) Každý má sé důvody pro "právě svůj" šot :-)
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 12-2008
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 23:05:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy 2216: Plzeň - Podbořany, je obecně rozšířeným názorem, že to celé platí Plz kraj - ne, skutečně neplatí; hranice kraje - Podbořany je regulérně v objednávce KÚ UL - a to od začátku
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 233
Registrován: 1-2009
Odesláno Čtvrtek, 05. března 2009 - 23:18:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všichni tu melete stále to samé. Stát dá peníze a my si budeme vesele plánovat a pak vesele jezdit. Uvědomujete si - a to se opakuji - že na každou 1kč vydanou na dotacích je nutné vybrat 2kč na daních? Tak to skutečně funguje.
Mám pro Vás všechny návrh: až vymyslíte systém, který náklady pokryje alespoň z 66% v osobce, pak teprve začněte dávat návrhy.
Na busech jezdíme dálkovou už hodně dlouho bez dotací.
Taky nahlížejte na státní politiku. A horší jsou oranžády: co myslíte, že bude znamenat šrotovné? No rozvoj individuální.
A vidím, že nikdo z Vás ještě nepochopil termín regionální monopol. Zkuste nastudovat.
Na závěr se opět zeptám: je někdo ze zde diskutujících profesionál? Nebo si tu jen pár nadšenců hraje na to, co by mohlo být?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2877
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 06. března 2009 - 00:46:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pryž: Ad trať č. 225: Nemůžu si pomoct, ale vůbec žádné zrychlení proti dnešnímu stavu jsem ve svém návrhu nepsal. Snad jen minutové zkrácení JD mezi Batelovem a Horní Cerekví, no ano, to jsem si trošku pomohl, aby lépe vycházel přestup na 224. Ale jinak jsem použil stávající jízdní doby v kombinaci s návrhy, které tu kdysi zazněly, aby R zastavovaly v Dolní Cerekvi a Batelově, čímž by bylo možné "odstřelit" osobáky od Kostelce dál. A je fajn, že i za stávajících JD by se (předpokládám) dalo stihnout křižování ve špičce při hodinovém intervalu v Batelově/Popelíně/Velkém Ratmírově.

Jediné, co by bylo podle toho mého návrhu potřeba, je použití vratných souprav v Jihlavě, aby se dal uskutečnit ten obrat 3 minut; a pak taky elektrizace trati č. 240, se kterou se ovšem počítá.

Myslím, že uzel v celou v HB bude mít smysl i tehdy, když by případně přestaly jezdit zastávkové vlaky např. do Žďáru a do Humpolce. S tímto případným krokem by přišly ke slovu návazné autobusy (autobusák už je více než jeden rok v blízkosti nádraží), u nichž by byla dobrá návaznost na vlaky do všech směrů. A stejně tak pokud by byl HB v celou, tak Žďár může mít uzel přibližně o půl (nevychází to úplně na setkání ve stanici, ale kousek za ní).

Ve svém návrhu jsem vycházel z podle mého názoru jediného smysluplného řešení pro trať do Znojma, a to rychlé vlaky, stavějící jen ve 3 - 4 stanicích mezi Okříškami a Znojmem, ale je potřeba, aby tyto vlaky jely až do HB, a tam měly "krátký" přípoj směr Kolín - Praha. To je myslím také dosti důležité.

Ad Praha - Benešov - no je pravda, že mě nenapadlo nic lepšího, že by Sp Praha - Veselí stavěl ve Čtyřkolech, Pyšelech i Mrači, ale myslím, že těch "děr" pro zastávkové vlaky tam tolik není, a o moc lépe by se to vyřešit nedalo.


Boblick: Ano, z takového rozumově - filosofického hlediska se to zdá býti poněkud sporným, že i dálkové vlaky jsou dotovány, zatímco dálkové busy ne, ale není to tak ve více evropských zemí?
Zavedení tzv. šrotovného (naštěstí?) není na pořadu dne.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1246
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 06. března 2009 - 08:20:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Nevím, kdo to mele furt to samé. Vy jste v tom taky.
Ve dopravní politice vlády najdete zmíňku o tom, že je potřeba podporovat železniční dopravu. A věřte že to není jen o dotacích, ale i druhotných nákladech, důsledcích a požadavcích.
Navrhuji ukončit tuto neplodnou debatu. Vy se vraťte do své autobusové sekce a my zde budeme pokračovat v diskusi o grafikonech.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1579
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 06. března 2009 - 10:09:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick:
pokud dokážete odjezdit busama bez dotací systém který odjezdí dnes vlaky, a to se všemi důsledky např. hodinový takt HK - Praha vč zajíždění do Chlumce a Poděbrad s jízdní dobou centrum - centrum do 1:45, garantované přípoje s čekáním do 10 minut např. v CnC od Bydžova a Hořic a v Poděbradech od Městece, bus připravený vyrazit na posilu pokud by "kmenový" nepobíral což se může stát pokud pojede víc než 10 lidí např. od Bydžova, jezdit denně od 5 do 21 atd., vozit i velká zavazadla (kočárky, kola), mít na těch linkách jednotnej tarif tak proč ne. Tipnu si ale že to jaksi bez dotace nepůjde. A co vidím různé "tradiční" dálkové linky, tak ty dost houfně umíraj nebo to už maj za sebou. Linky s jedním párem spojů a mnohde ještě ne každý den už nemaj šanci.

Dálkovej bus (až ma výjimky kde je krajně nevhodně vedená trať jako PH - KV nebo PH - LBC/JBC) i dost lidí odradí. Ne každej chce sedět 2-3 hodiny jako skrčenec prakticky bez možnosti se protáhnout a se svačinou na koleně. To už raději sednout do IGK kde si lze zastavit u hospody dle chuti.
Otto Pospíšil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.104.237.44
Odesláno Pátek, 06. března 2009 - 12:23:30    Odkaz na tento příspěvek  

Boblick:
já Vám zase doporučuji nastudovat Dopravní politiku EU a z ní vycházející Dopr. politiku ČR ;-)
Otto Pospíšil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.104.237.44
Odesláno Pátek, 06. března 2009 - 12:30:18    Odkaz na tento příspěvek  

... vozit i velká zavazadla (kočárky, kola), mít na těch linkách jednotnej tarif tak proč ne. Tipnu si ale že to jaksi bez dotace nepůjde. ...

Nepůjde, ono totiž cestování i rádoby pohodlným autobusem IVECO Crossway se stává problémem, když si člověk chce v autobuse odložit bundu a batoh! A představa, že kvůli pár batůžkům řidič otevírá "kufr" je dosti utopická... Ještě sem nikdy nejel autobusem, který by poskytoval stejný komfort jako vlak, tj. záchod (kýbl u SA nepovažuju za WC, to už rovnou můžou dávat bažanty), dostatečný prostor pro cestujícího a možnost protáhnout se za jízdy...
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2298
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 06. března 2009 - 13:37:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pryž:
- Není zač, samotného mě to zajímalo a když už jsem si dal tu práci, tak je škoda to nechat válet jen u mě v PC.
- Nějaký kroky, jak pomoci spuštění "Miblinky" mě napadají, tak asi něco zkusím. Za tu "srandu" to stojí.
- O kolik je na tom sólo 842 hůře než 242 se třema? Nebo jinak: kolik kočárů je třeba za 242 navěsit, aby to dynamicky odpovídalo 842? Bude jich muset být 5 a víc?
- Já jsem optimista, já věřím na reko osobákových vozů s GP 200 na něco použitelného v rychlé regionálce či dálkovce, tak proto jsem se ptal. :-)
- Ještě mě k tomu napadlo, že na Ex by mohlo být vhodné upozadit řadu 680. Pro dvojhodinovku Praha - Linec by jich bylo třeba pět. Nebo by se dalo uvažovat i o lince Drážďany - Budějce (v Drážďanech do skupin v sudou a SJD do ČB 4:00, snad by na to JD mezi Drážďany a Prahou vyšly), což je taky na pět kousků. Využilo by to tři systémy, jelo by to aspoň někde více než 160 km/h a podívalo by se to za čáru. Resumé: dopravce by byl spokojený.
Integrální taktový grafikon to je vlastně jedno velké sudoku ...
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2299
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 06. března 2009 - 13:41:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

já osobně se nechám překvapit, kolik let ještě bude HB v 00

Mám to chápat tak, že klidně rozebereš KH, HB a Žďár nebo bys uvažoval jen o překlopení o 30 minut?
Integrální taktový grafikon to je vlastně jedno velké sudoku ...
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2300
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 06. března 2009 - 14:17:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na závěr se opět zeptám: je někdo ze zde diskutujících profesionál? Nebo si tu jen pár nadšenců hraje na to, co by mohlo být?

A přijdou vám ti profesinálové tak mimo, nebo jsou ti nadšenci tak dobří?

P.S.: Neřešte lidi, ale jejich názory.
Integrální taktový grafikon to je vlastně jedno velké sudoku ...
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2301
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 06. března 2009 - 14:39:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě jeden dotaz a jedna poznámka k pryžovce:
- Na 226 chceš křižovat kdesi na jednokolejce mezi Třeboní a Majdalénou nebo to klidně rozvolníš do Třeboně? Já si nějak (při představě toho jak dopadla 199) nedělám iluze, že drátizace 226 přinese zabzař, které by umožnilo rychlost větší než 100 km/h :-(.
- Lokálky v Táboře klidně ve 30, neb pěkně vyjde Písek ke Stříbrným větrům. Zda by se dalo protrasovávat Os-201 do Strakonic si ale nejsem jist s ohledem na počet kolejí s hranou a možné vlakové cesty (plánek jsem teď nehledal). Zároveň Bechyně ve 30 je fajn s ohledem na bus od jihu, neb Týn 00 - ČB 00. A podobně tak bus Písek 00 - Kluky - Albrechtice - Všemyslice - Týn 00. Tahle linka dle SLDB taky vypadá na poměrně silnou (byť s "dírou" frekvence uprostřed) a tedy by taky mělo smysl ji jezdit relativně hustě.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
Integrální taktový grafikon to je vlastně jedno velké sudoku ...
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 236
Registrován: 1-2009
Odesláno Pátek, 06. března 2009 - 14:51:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže jsem uhodil hřebík na hlavičku. Zde nediskutuje ani jeden profík. Všechno nadšenci, co by rádi co nejvíce vlaků, ale o dopravě v praxi neví nic.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2302
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 06. března 2009 - 14:54:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když myslíte ...

P.S.: Vyhlašuju období ignorace vašich příspěvků.
Integrální taktový grafikon to je vlastně jedno velké sudoku ...
Denny_hozman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 690
Registrován: 8-2006
Odesláno Pátek, 06. března 2009 - 15:52:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě mě k tomu napadlo, že na Ex by mohlo být vhodné upozadit řadu 680. Pro dvojhodinovku Praha - Linec by jich bylo třeba pět. Nebo by se dalo uvažovat i o lince Drážďany - Budějce (v Drážďanech do skupin v sudou a SJD do ČB 4:00, snad by na to JD mezi Drážďany a Prahou vyšly), což je taky na pět kousků. Využilo by to tři systémy, jelo by to aspoň někde více než 160 km/h a podívalo by se to za čáru. Resumé: dopravce by byl spokojený.
V mé hlavě se rodí spíš RegionalBahn Dresden-Prag-Linz :-) Dožiju se toho? :-)
Anebo dálkovka - tím pádem hod EC z Drážďan, hod.superexpresy Podkrušnohoří (každý 2.jen z Chomutova nebo Teplic) a dnešní Děčín-Praha jen Ústí-Praha a v úseku Ústí-Lovosice jako Os :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem Denny Hozman.)
Otto Pospíšil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.104.237.44
Odesláno Pátek, 06. března 2009 - 16:40:32    Odkaz na tento příspěvek  

Boblick:
pokud tady o profesionalismu hovoří někdo, kdo evidentně neví nic o dopravní politice, tak by měl sám požádat v práci o výpověď!
jinak děkujeme za bláboly, jimiž jste obhospodařil toto fórum;-)
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 238
Registrován: 1-2009
Odesláno Pátek, 06. března 2009 - 18:16:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenomže já dělám na procenta zisku u soukromých dopraců formou firemní spolupráce. Aby Vám to bylo pochopitelné: dopravce vydělá XYZ.000Kč, já mám dohudu na n%, kterou si každý měsíc fakturuji. Jedná se o NEDOTOVANOU osobku na dálkových busech. Pokud by byl dopravce v malém zisku nebo nedej bože ve zrátě, tak nemám ani na suchý chleba.
Mějte si klidně kecy, ale až pochopíte, co je přežít v přímé konkurenci, tak můžete kritizovat.
Já už mám 19let soukromou firmu. A vím o čem mluvím. Na truc jsem postavil stávkokazbus o stávce ČD. Dnes se jen těším na další takovýhle vývar. Jen ať ta banda trotlů stávkuje a čím déle, tím lépe.
Stále čekám, kdy se ozve někdo z provozu. Pár neználků tu diskutuje o dopravě, a přitom o ní jako celku vůbec nic neví.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2303
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 06. března 2009 - 18:16:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DH:
Na linku Dresden - Prag - Linz je 7 TISů málo.

Pryž:
Kolika vozové musí být osobáky, aby byly obržděné na napočítané JD?
Integrální taktový grafikon to je vlastně jedno velké sudoku ...
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 12-2008
Odesláno Pátek, 06. března 2009 - 21:02:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David 2877 a zrychlení: asi jsme si nerozuměli, já neměl na mysli zrychlení na 225, ale ten případ, jak jste psal o Pelhřimovu, kdy jste nahlas uvažoval o křižování v Obratani.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2882
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 06. března 2009 - 21:07:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pryž: Znovu jsem si přečetl váš příspěvek č. 22, a až teď jsem si všiml, že máte na mysli hlavně mé navrhované zkrácení jízdních dob na trati č. 224; a to Obrataň - Pelhřimov 29 minut (dnes minimálně 32 minut), a Pelhřimov - Horní Cerekev 21 minut (dnes nejméně 23).

Myslím, že nasazení vozidla typu RegioShuttle (všechny nápravy hnané, všechny vstupy nízkopodlažní) by nějakou tu minutku (jak na trati, tak i pobytu ve stanicích a zastávkách) ušetřilo, no ale když by by to nevycházelo ani potom (a zůstala by dnešní traťová rychlost), tak bych tedy nějakou tu zastávku ve "vyšším zájmu" vynechal, to by se nedalo nic dělat.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2883
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 06. března 2009 - 21:09:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pozn. předchozí příspěvek jsem začal psát ještě předtím, než se objevil příspěvek od Pryže č. 27.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1247
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 06. března 2009 - 21:17:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Takže jsem uhodil hřebík na hlavičku. Zde nediskutuje ani jeden profík. Všechno nadšenci, co by rádi co nejvíce vlaků, ale o dopravě v praxi neví nic. Ale mnozí vědí víc než vy. Vy možná víte, kolik stojí mýto a věci potřebné ke kreslení JŘ, ale to je asi tak všechno.
Jo, tak proto tady pořád blábolíte, protože si myslíte, že se toho někdo chytne a vy budete mít větší prémie, co?
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 12-2008
Odesláno Pátek, 06. března 2009 - 21:42:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl:
- miblinka - to by bylo fajn :-)
- 842 x 242 + n x Bt - to bude určitě všude různý, až budu mít čas, mrknu se na to pro tento případ a hodím Ti to do mejlu
- Ex a 680 - to je vize zvaná "Jirkovka šmitovka" a mě osobně se vždy líbila jako jedna z velmi atraktivních variant pro uplatnění toho naklápěcího věci, nicméně se ta věc musí nejdřív kvalitativně na úrovni vystrnadit z Ostravy a to jaksi není čím, vsadím se, že pak tomu už nic bránit nebude...
- HB - žádné rozkládání, pouhé točení :-)
- 226 - podle hesla čím zbytečnější trať, tím velkorysejší úpravy předpokládám, že stihnu dojet do Majdaleny (ještě nevím, co Ti budu chtít projet :-)))
- počty vozů - když budou dobrý, tak na 120 stačí 3
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1513
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 06. března 2009 - 22:13:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: "Nevím, kolikrát se mám opakovat. Mezikrajská doprava NIKDY, ale opravdu nikdy, nebude dotována ani sousedními kraji, ani MD, a už vůbec ne na místní frekveci.
Co z toho plyne: Tyhle spoje budou provozovány vždy jen na komerčním základu.
"

... a v pondělí až čtvrtek mezi 8. a 14. hodinou, nebo většinu soboty, jako třeba z Pejru do Prahy, nebude nikdy jezdit vůbec nic. Úžasná vize.

Z kontextu (dostavěný koridor) vyplývá, že je řeč o horizontu cca 2020. Vaše jistota mě spíš pobavila, než co jiného.

"Pár neználků tu diskutuje o dopravě, a přitom o ní jako celku vůbec nic neví."

To jste dost přestřelil. Vy to znáte z určitého konkrétního pohledu, tady vidíte jiný pohled. Zdaleka ne všichni sem píšíci jsou laici.


Pryž: ad Pelhřimov: mně je jasné, že tu troubu dost hicuju. Jen trochu doplním: zcela
automaticky předpokládám neomezené komerční licence Praha-Humpolec-Pelhřimov. Byl bych i pro úplné uvolnění linky Praha-Vlašim, spojené se zákazem zastavování mezi Prahou a Benešovem, a mezi Benešovem a Vlašimí, a vyřazením ze SID. Praha-Benešov i Benešov-Vlašim (na rozdíl od Vlašim-Pelhřimov) jsou velmi silná relace, kde se souběhy více systémů podle mě snesou.
Za těchto předpokladů by reakce většinového "obecenstva" nemusela být příkrá, protože by se jim velmi výrazně zpravidelnilo spojení. Daleko větší problém bych viděl v krajských úřadech, a v současné legislativě.

ad Čerčany: Od Mnichovic a Senohrab se Čerčany výrazně liší přípoji do Týnce a Sázavy, od Strančic zase intervalem a vzdáleností. Ale pokud by jezdily zrychlené ešusy, tak si projíždění Čerčan všemi rychlíky umím představit.

ad hodina vs. dvouhodina: Nevýhody dvouhodiny jsou zřejmé. Výhodou je zase možnost přímého spojení ve více směrech. Dvouhodina je úspornější i variabilnější. Je větší možnost přibližného půlení ve špičce, i přímých špičkových spojů.
Dvouhodina je méně ode zdi ke zdi. Není to volba mezi nulou přímých spojení a 18 přímými spoji za den.

Nevýhodou hodiny je, že odněkud někam je víceméně náhodně přímé spojení, zatímco v jiném srovnatelném případě je to vždy na x přestupů.

V "pryžovce" je to třeba z Budějovic do Soběslavi přímo vždy jen courákem, z Benešova do Sedlce buď provozně draze nebo vždy uživatelsky nepohodlně, z Prahy do J.Hradce vždy přestupem s více zastávkami atd. Ale když to začnete vylepšovat, tak toho nejspíš dvakrát tolik zhoršíte. Podle mě to není chyba konkrétní varianty, ale obecný problém důsledného celodenního hodinového taktu.


Orky "Rychlé spojení Soběslavi a Sezimova Ústí do Prahy by se dalo vyřešit střídavým zastavením - liché rychlíky v ústí, sudé v Soběslavi (obě města mají něco málo přes 7000 obyvatel a nejsou tam žádné větší návaznosti nato, aby tam dvouhodina nestačila.
Tahle rychlá vrstva by se dala doplnit v nejatraktivnější časy na půlhodinu (špičky PD, sobota ráno, neděle večer) třeba nějakými atraktivními rychlými vlaky třeba jen se zastavením v Táboře.
"

Jo, takhle nějak by mohla vypadat jedna z možných variant. Asi by se mi víc líbil model vždy Benešov a Tábor, střídavě Čerčany a Olbramovice, a střídavě Soběslav a Veselí. Čili prokladem hodinovka mezi Prahou a Budějovicemi, vždy čtyři mezilehlé zastávky. Je otázka, jaké vlaky ve špičkách doplnit do druhé půlhodiny, aby nejvíc vyhověly reálné poptávce, jestli rychlejší, než základ, nebo naopak pomalejší.


Mibl: "Tedy z hlediska počtu souprav více méně šul-nul. Na vozy to asi vyjde taky tak. Z hlediska fírů a čet to taky nebude horší než dnes a nemalým bonusem je půlhodinové spojení pro Tábor a táborskou aglomeraci. Tedy tržby jdou výrazně nahoru. Ony ty Ex a ostatně ani rychlíky nemusí začínat jako osmivozovky, ale na nějakých 4-5 vozech"

Jenže ve špičce by to mezi Benešovem a Prahou bylo tragicky přeplněné. Zvlášť když by se R i Ex integrovaly do SID, a v Bene vázaly přípoje ze všech směrů. Aby to nebylo jako letos na trati 120, kde sice celková kapacita zůstala, ale rozfrcala se na mimošpičku a nevytížené úseky. Dřív se z Hostivice do Prahy převážně sedělo, dnes je ve špičce jistota jízdy ve stoje.
Současný provoz na trati 120 mě asi definitivně přesvědčil o tom, že jednotná kapacita souprav a jednotný celotýdenní interval je naprosté šílenství.
I kdybyste vystačil s počtem souprav, tak nevystačíte s penězi. Rychlejší "ošoupání" souprav není zadarmo. Více obraty za den sice poněkud snížíte cenu vlkm, ale celkové výdaje zvýšíte.
S půlhodinou z Tábora do Prahy bych snad i souhlasil, ale výhradně ve špičce. Mimo špičku myslím, že by to bylo obrovské plýtvání. To by se nevyplatilo ani autobusem, natož vlakem.


Brr: "jsem trochu rozpolcený - na jednu stranu jsem coby šotouš rád, že vlaky jezdí, ale na druhou stranu jako daňový poplatník nad lecčíms kroutím hlavou... pár zemí, kde železniční osobní dopravu téměř úplně zařízli, ale rozhodně musím nesouhlasit s tvrzením, že to znamenalo rozklad veřejné dopravy a úprk lidí do aut. Naopak, často je vidět i na dálkových trasách půlhodinový nebo i kratší interval autobusů."

Mluvíte mi z duše.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2306
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 06. března 2009 - 22:16:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pryž:
Takže u HB bys upřednostnil přípoje v Praze, Kolíně a Brně, neb to po 011 pojede ve svazku za EC-260 a v Brně to přijede tak, že zase bude přípoj na EC do Břeclavi. No proč ne. Taky jsem se nad tímhle před časem zamýšlel. Jen si říkám, zda je reálné protrasovávat ostře do Ovy (to se mi moc nezdá), nebo co s tím vlastně jiného udělat (nabízí se Olomouc).

Až mi to vyjde, tak zkusím projít i přepravní vztahy kolem 226, ale tak nějak myslím, že pokud nezvolíš Zárubovskou strategii "zastávka v polích", tak toho na projetí moc nebude. To, že se trefíš do Velenic jindy, než od Budějc, mě moc nebere, neb 199 už v tabulce mám a vztahy "za roh" tam nejsou (s výjimkou Suchdol - ČB, což by ale měl řešit bus napaječ 199 nejspíše zapojený v Jílojcích, možná až v Borovanech, což je sice pomalejší, ale ze skutečných Jílovic a Suchdola do Boro bez přestupu v pustině a vztahy tam jsou a zároveň to umožňuje uvažovat na 199 o hodinovce jen po Borovany (dopravce je zase názoru, že raději méně vlaků v celé trase a tvrdí, že nyní je snad více frekvence do ČB z Velenic než z Borovan), i když tam zatím nemám jasno jak to celé řešit, neb ta trať (ostatně jako většina KFJB) vede blbě) a lázeňská klientela z Rakous do Třeboně si to odčeká a podobně i lidi z Čech jedoucí na výlet do Vídně. To si spíš říkám, že narazíš na délku perónů.

Na jednu stranu si říkám, že tvůj návrh bych bral jen na sever od Veselí a na jihu to řešil jinak, ale cokoliv mě napadlo, tak vedlo vždy ke zhoršení něčeho jiného. :-) Na druhou stranu přestup na jedné hraně od Prahy na Hradec znamená zároveň přestup na téže hraně od Třeboně na Budějce. Vlastní Třeboň asi do vlaku nepůjde (ale zase pokud by busy jezdily z ČB o 30 minut vedle, tak by to možná i využívané být mohlo - i když ta bus linka musí být silná už kvůli Lišovu, který je vztahu k ČB srovnatelně silný jako Zliv či jako Krumlov a Větřní dohromady), ale minimálně pro Lomnici nad Lužnicí to nemusí být marné.
Integrální taktový grafikon to je vlastně jedno velké sudoku ...