K-report
 

Archiv do 4. března 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » GVD obecně » Archiv do 4. března 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2277
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 09:48:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě pár poznámek:
Orky: Stát naopak jednosegmentovost nechce Proč by měl? Vždyť ty současné rychlíky mají zastavování jednosegmentu už teď.

Můžete být konkrétnější k 225 JH - HC? Znáte to tam osobně, neb soudíte jen z "doslechu"? Jsem obecně stejného názoru, ale místní znalost nemám (tedy kromě mapy a SLDB, kde z obojího plyne, že na úvahách busizaci něco bude).

R33:
Ale základní problém bude dost podobný: Absolutní neschopnost ČD nasadit soupravu, která by kapacitně u takových spojů vyhovovala.

Soupravy jsou sice problém, ale zrovna tam bych to (pravda taky docela z dálky) viděl jinak. Na to, že je to "příměstská" relace, kde vedle sebe paralelně jezdí rychlíky (dva systémy), osobáky, autobusy (včetně linek zařazených do ZDO, z nichž nemalá část ale v daném úseku jede relativně "rychle" = nejsou to vymetáky) a na Zámostí (a vlastní Hlubokou) je protažena jedna z linek MHD (která je ale 2-3x pomalejší než vlak + návazný bus), tam nejspíše není dost frekvence (tedy alespoň SLDB její dostatečnost nezaznamenalo). Osobáky navíc mají notně děravý JŘ, což je diskvalifikuje. Navíc koridor mine Zámostí (ČB - Zámostí by za předpokladu návazných busů asi smysl mělo, ale muselo by to být v půlhodině, kopodivu krajský výhled na vlakotramvaj z ČB přes Zámostí na Hlubokou se z frekvenčního hlediska (data ze SLDB) a ucpanosti Budějc (JD busů) nejeví jako nesmysl).

Bručoun:
Když se nic takového neudělalo před lety, tak teď už je to myslím pasé. Na budoucí dvojkolejce bych osobáky z Budějovic směr Veselí viděl jako vhodné.

Když už i znalí pro dokončení Nemanice - Ševětín posouvají termín z 2016 snad až na 2020, tak bych si tím nebyl tak jist.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
Integrální taktový grafikon to je vlastně jedno velké sudoku ...
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1202
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 10:40:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: ale vždyť na skoro všech linkách, kde jezdí SA, ten takt je.
Pokud veřejná doprava (je jedno, zda autobusová nebo vlaková) nemá být mrháním veřejných peněz, tak je nutné očekávat, že přinejmenším špičkové spoje budou vytíženy silně. To znamená, že pro cestování na úrovni bude nutné místenku kupovat. Mám zkušenost z Německa, že v dálkových vlacích ráno je rezervováno takových 80% míst, přičemž vlak je zaplněn na téměř 100%. Je na dopravci,aby stanovil takové podmínky, aby potřeba rezervace cestující příliš neobtěžovala - snadná změna rezervací, možnost rezervování přes mobil atd.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1207
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 11:25:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: Ano. Ale víc takovích linek už nebude. Atraktivní rozinky jsou již vyzobány. Já jsem mluvil více obecněji
Mibl: Můj kraj to není, ale několikrát jsem tam vlakem jel, a byla to ultrabída. Když pak vidíte jet soupravu BDs+Bmto s 5-i lidma... Loni v březnu byla zase osobní doprava osekána, z obcí na vlak je to daleko a nejsou bůhvíjak velké. Letos byly rychlíky doplněny uź na dvouhodinu a ČD zase zvýšily požadavky na cenu za projetý vlakokm.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 214
Registrován: 1-2009
Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 12:02:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Orky:
Omyl. Díky očesávání mezikrajských místních linek vzniká prostor pro mnoho nedotovaných a přesto lukrativních linek. A pak není nad to mít takový menší monopol na příslušné trase.
Protože mě to živí, tak na podrobnosti zapomeňte.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1210
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 12:56:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Možná máte pravdu. Ale linka která bude mít dva páry spojů, které ji uživí, není uživatelsky přívětivá linka.
Já taky po Vás žádný podrobnosti nechci. Já vím o VHD svoje a dokážu si i představit důvody, i když ne vždy s touto politikou souhlasím, že se v udělování licencí hází klacky pod nohy.
Víte, ono když pak požádate o licenci na linku na čtyři lukrativní spoje ve špičkách, tak zbyde těch dalších několik v sedle nebo večer, které jsou nutné pro zajištění ZDO a ty se taky musí odjezdit. Víte, doprava není jen o tom, že nějakému Frantovi dáme vydělat na nedotované lince a pak budeme muset sehnat Jardu, aby odjezdil ten zbytek. Myslíte si, že se takový Jarda najde? Pak se tedy úřad domluví, že Jarda posílí Frantu ve špičkách, protože by mu úřad stejně musel zaplatit čekání. Tím Frantovi sebere zákazníky, Franta se propadne do ztráty a linku zruší. A pak podá na kraj žalou, že mu zhatil investici.
---
A je to tam, já jsem věděl, že jsem o tom někde četl:
Zákon o silniční dopravě 111/1994 ve znění pozdějších předpisů: §12/odst.2
(2) Ve veřejném zájmu na uspokojování přepravních potřeb může dopravní úřad nebo Ministerstvo dopravy vázat udělení licence na souhlas dopravce s provozováním jiné linky nebo vedením linky odlišné od žádosti dopravce nebo na uzavření smlouvy o závazku veřejné služby (§19). V tomto případě dopravní úřad nebo Ministerstvo dopravy uděluje licenci ve veřejném zájmu na dobu jednoho roku podle vyhlášené platnosti jízdního řádu.

V takovém případě Frantovi licenci udělím, ale za podmínky, že odjezdí i spoje ve veřejném zájmu.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1205
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 13:03:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: možná ještě Brno - Ostrava po dokončení dálnice, trochu bych měl obavu i z té D3. Jestli se dostaví Rnevimkolik z Brna do Hradce, tak i tam. U relace jižní Čechy - Vysočina a jižní Morava bude mít dráha bez masivní přestavby trati 225 také dost těžkou pozici. Přece jen, dálková doprava rychlostí 65km/h...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1212
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 13:15:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zejména D3 bude mít podle mého názoru ještě hodně těžkou pozici. Vedení přes Posázaví bude čelit velkému množství žalob ekologických a jiných organizací, že možná bude dřív VRT do Bystřice. Trať Brno-Ostrava by se snad v relativně dohledné době zlepšit měla - zdvoukolejní apod.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 215
Registrován: 1-2009
Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 13:19:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No s D3 bych to neviděl tak pesimisticky. Po zkušenostech s ekoteroristy už existuje takový malý hezký (přivěšený) zákon, jak zamezit dalším Plzním, či Středohořím.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 526
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 13:29:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po zkušenostech s ekoteroristy už existuje takový malý hezký (přivěšený) zákon, jak zamezit dalším Plzním, či Středohořím.

Takový zákon bych chtěl vidět. Zakáže projektantům, referentům ŘSD a úředníkům všeho druhu laxní práci?
Nebo snad stanoví, že dálnice se může stavět "na ohlášení" a bez ohledu na názor vlastníka pozemku (o sousedech nemluvě)?
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1206
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 13:41:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

možná bude dřív VRT do Bystřice Nedělejme si iluze, ta by čelila stejnému tlaku.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 804
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 14:42:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky 1205: Ano, ale ten dolní segment patří do autobusu. Takže tady byla už jednosegmentizace de facto provedena, jen holt ještě nikdo nezrušil ty osobáky. Ale to nepochybně přijde.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 217
Registrován: 1-2009
Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 15:11:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Racek:
Sbírka zákonů. Tak se tomu říká.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2285
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 15:56:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A odkaz na konkrétní zákon by nebyl? Nebo si snad myslíte, že občanská sdružení mají příliš velké pravomoci jak ve správních řízeních tak v procesu EIA? Je vám jasné, že jejich možností je pouze dotlačit úředníky k dodržování zákonů (jiné nástroje nemají)?
Integrální taktový grafikon to je vlastně jedno velké sudoku ...
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 528
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 16:04:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jejich možností je pouze dotlačit úředníky k dodržování zákonů

No jo, jenže i to je pro zdejší politiky příliš silná káva. První republiku tady nikdo nepamatuje, takže pro většinu orgánů státu je nepřijatelná představa, že zákony by měly platit i pro ně (někdy se tomu říká "právní stát").
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1213
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 16:13:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Na to mám jen jednu odpověď:
Puška má čtyři hlavní části, jsou to tyto tři: Pažba a hlaveň. Chápete?
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2836
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 16:19:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě něco k možnému řešení úseku Lovosice - Kralupy a návazných tratí.

Pokud by se zcela zrušily zastávkové osobáky i mezi Roudnicí a Lovosicemi a "pomalejší" rychlíky by zůstaly ve stávajících časových polohách (tedy "setkání" v Lovosicích), vzniklo by, že by došlo ke ztrátě přípojů od Straškova směrem na Lovosice a Ústí, což by taky asi nebylo dobré (anebo naprostá většina lidí z obcí na 096ce opravdu jezdí jen do Roudnice? Nevím, ptám se).
Takže - pokud by měla zůstat zachována osobní doprava mezi Roudnicí a Straškovem (resp. Račiněvsí), mohly by podle mě vlaky od Straškova (vedené sólo 810) pokračovat až do Lovosic.

Zkusil jsem vytvořit "šablonu" pro tyto vlaky:
Uvědomuji si dvě slabá místa - nevím, jestli je možné, aby odjížděly vlaky ze Straškova do Roudnice a následně druhý vlak do Vraňan v rozestupu 2 minut; v Kralupech návaznost na Os od Prahy pouze ve špičce (ovšem jak bylo diskutováno i v sousední diskusi, stálo by za úvahu, jestli by neměly jezdit celodenně vlaky z Prahy Mas. n. právě v X:07; podobně v opačném směru).

application/octet-stream
Kralupy-Lovosice.xls (74.8 k)
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 48149
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 16:33:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale základní problém bude dost podobný: Absolutní neschopnost ČD nasadit soupravu, která by kapacitně u takových spojů vyhovovala.

Tak to si nechám rád vysvětlit, v tom problém skutečně nevidím. Kdyby byly vlaky v jiných trasách (u plzeňské trasy), ty soupravy by opodstatnění měly (=ty, které jezdí jen v neprázdninová kladiva jezdí plné).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1214
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 18:04:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: vzhledem k tomu, že na 096 je stejně je po většinu dne dvouhodina tak bych to namaloval S:15 odjezd L:39 příjezd s vazbou na rychlíky a zbytek mimo takt. Každopádně já nezastávám názor, že by se to osobáky měly zrušit úplně, spíše zavést dvouhodinový interval pro obce mezi (ráno v PD řekněme hodina).
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 807
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 19:51:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Co na to říkají ve (skutečných) Vraňanech, Daminěvsi, Račicích, Kozlovicích, popř. Bechlínu apod? Nebudou mít třeba pocit, že jsou nespravedlivě upozaďováni protože "dráha prostě tady dycky jezdila"? Nebo povedete i ten 4.segment (busvymetáky) ještě vedle osobáků? Za kolik, proč? Jaká bude obsazenost a tedy interval těch busů?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1216
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 19:59:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechápete. Moje poznámka měla být k tomu, že jsem mluvil o 3 segmentech:
- dálkový
- rychlý regionální
- zastávkový
A vy tu furt tvrdíte, že zrušíme osobáky (které vy byste zrušil na 95% tratí) a zbyde nám jeden segment. Já nevím, ale pořád zbývají dva.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1506
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 20:18:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"myslíte, že občanská sdružení mají příliš velké pravomoci jak ve správních řízeních tak v procesu EIA? Je vám jasné, že jejich možností je pouze dotlačit úředníky k dodržování zákonů (jiné nástroje nemají)?"

Problém je mj. v tom, že lze z jednoho jediného důvodu podat odvolání v každém stupni povolování stavby, čili se řízení z jednoho a téhož důvodu může nejméně dvakrát dostat k soudu (ÚR, SP).
Někde jsem slyšel, že novela by mj. právě toto měla eliminovat.

Na jedné straně si ŘSD a podobné státní složky dělají co chtějí, a je těžké se proti nim domoci práva. Na druhé straně, třeba to, co dělali P.Kužvart a spol. v případě R1 okolo Zbraslavi a Radotína je ekoterorismus. Tam je trasa celkem jasně daná terénem, a moc se toho vymyslet nedá. Ta ho.ada to zdržela o pár let. Pár let, kdy stojí na jižní spojce zácpy kamionů, a přitom už mohly jezdit po okruhu.

"pro většinu orgánů státu je nepřijatelná představa, že zákony by měly platit i pro ně (někdy se tomu říká "právní stát")."

Jednou jsem jakési úřednici oponoval prováděcí vyhláškou k zákonu. Odpověď byla "to je tam proto, abyste vy věděli, co máte dělat. Pro nás to neplatí, my máme svůj metodický pokyn".

K problémům plošné obslužnosti, a problémů "obcí druhé kategorie" (myšleny ty co nejsou u dráhy) někdy večer.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 218
Registrován: 1-2009
Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 22:07:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro všechny: segmentace je parametr drah, který s realitou - tzn. skutečnou přepravní potřebou - nemá nic společného.
Znovu opakuji zásadu: všechny spoje nad 100km do volné soutěže bez jakékoliv dotace a regulace. Protože pak uvidíte tu rvačku.
A vypisovat řízení jen a pouze na obsluhu kvalifikovaného celku. To jest: dopravce musí zajistit nejen vlak, ale i bus. Říká se tomu REGIONÁLNÍ MONOPOL.
A tyhle dvě slova když slyší jakýkoliv předák z kterýhokoliv z odborů u ČernéDíry, tak se hrůzou otřese a hned začne vyhrožovat stávkou.
Denny_hozman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 673
Registrován: 8-2006
Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 22:19:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vzniklo by, že by došlo ke ztrátě přípojů od Straškova směrem na Lovosice a Ústí
Tady je jasné řešení Orkyho - navázat na ty rychlíky... Vazba osobák X osobák je výhodná vždy pro nejmenší procento lidí.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1218
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 22:23:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: A já znovu opakuji, že tenhle požadavek je blbost. A té rvačce bych si dovolil pochybovat.
Jak může jeden dopravce zajistit vlak i bus? To na našem, ale i evropském trhu dokáže málokdo.
Víte co, pane Boblicku, běžte se, prosím nejdříve alespoň trochu seznámit, jak veřejná doprava funguje a to jak dotovaná tak nedotovaná. Když nějaký předák uslyší, to co jste napsal ve svém příspěvku, tak se Vám upřímně vysměje.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5642
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 22:30:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Moje poznámka měla být k tomu, že jsem mluvil o 3 segmentech:
- dálkový
- rychlý regionální
- zastávkový
A vy tu furt tvrdíte, že zrušíme osobáky (které vy byste zrušil na 95% tratí) a zbyde nám jeden segment. Já nevím, ale pořád zbývají dva.


Má pravdu, předsedo!
Pochvala nic nestojí, přesto mívá dobré výsledky.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2844
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 22:50:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady je jasné řešení Orkyho - navázat na ty rychlíky... Vazba osobák X osobák je výhodná vždy pro nejmenší procento lidí.
Ano, ale v případě, že by ty rychlíky zůstaly ve stávající časové poloze, tedy že se potkávají v Lovosicích, by vzniklo, že by nebylo možné zavést těsné přestupní návaznosti Lovosice-Straškov a naopak a zároveň mít hodinový inteval ve špičce (který tam dnes téměř je, ale jeden vůz nestihne uskutečnit jeden obrat do limitu jedné hodiny, takže to je něco přes hodinu).

Když vepíšu do tabulky navrhovaný základní dvouhodinový interval, jak navrhoval Orky, tak je velmi obtížné mezi tyto dva vlaky vložit nějaký další. Minimálně by to znamenalo nutnost nasazení druhého vozidla.
application/octet-stream
096.xls (73.2 k)


Samozřejmě je mi jasné, že tato trať zřejmě není nijak zvlášť důležitá. Ale v době, kdy na ní je (v rámci možnosti) velmi slušný jízdní řád, by zrušení zastávkových vlaků z Roudnice do Lovosic, znamenalo buď zhoršení návazností v tomto směru, nebo nutnost nasazení druhého vozidla (které by podle mého výše uvedeného návrhu mohlo jezdit z Račiněvsi až do Lovosic), nebo interval "pouze" 2 h i ve špičce.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1507
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 23:00:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba, ad 090 (příspěvek 803): Obsahově souhlas (s jedinou výhradou). Jen nevím, zda se to dá ještě nazývat "jednovrstvizací". Pojmenování ale není podstatné.
K té výhradě: nejsem si jistý, že straškovské lokálky udělají lepší službu, než síť autobusových linek. Při dvoj až trojnásobné ceně vlkm, a ještě nutnosti údržby vlakové cesty by místní mohli mít lepší a hustší dopravní obsluhu, a ještě by se ušetřilo. Spíš bych Os otočil do Lužce, nebo ho ukončil ve Vraňanech.

Boblick: "Neopodstatněnou podporou naprosto prodělečných vlaků nezbývají prostředky na obsluhu většinového území."

Jak to přesně myslíte? Zrušit všechny vlaky, to by asi nebylo to pravé ořechové. Ten problém má spoustu rovin.
- Je spousta tratí, kde dnes jezdí rychlíky po dvou hodinách, dokonce tím většinou jezdí i lidi, ale autobusoví dopravci před zavedením pravidelných rychlíků jezdili "v přestupný rok o úplňku". Do jaké míry to spoluzavinily krajské úřady, a do jaké míry laxní místní dopravci, netuším.
- Některé lokálky by se jen těžko nahrazovaly autobusovými linkami, natož komerčními. Považuju za nepřípustné, aby se na venkově jezdilo jen v časech, kdy se naplní celý autobus. (Zkuste třeba vymyslet autobusovou náhradu tratě Beroun-Rakovník nebo Čerčany-Sázava)
- Doprava do Prahy, Brna, a větších krajských měst musí být postavena na železničním spojení. Autobusy, marná sláva, zde musí hrát doplňkovou roli. To ale ještě neznamená nacpat všechny do vlaku.
- Samozřejmě existuje spousta lokálek, jejichž provoz je funkčně neopodstatněný, o ekonomice už vůbec nemluvě. Třeba trať Rakovník-Kralovice. Existence osobní dopravy na ní, a díky tomu mizerná obsluha obcí v okolí, by měla být noční můrou každého dobrého dopravního odborníka.
- Je spousta tratí, které sice mají své výhody, ale šly by nahradit i autobusem. Je otázka, jak moc se do rušení os. dopravy na nich hrnout kvůli momentálním ekonomickým proporcím (teď mám na mysli třeba úseky Benešov-Vlašim, nebo Pečky-Kouřim)

Tomáš Záruba: "Tak asi 90% smysluplné dopravy by zaniklo, ten zbytek by nijak nenavazoval, spoje (busy i vlaky) by byly furt narvané resp. místenkově vyprodané "

Vrátím se o 5 let zpátky, kdy z Příbrami do Prahy jezdili čtyři konkurenční dopravci, z Berouna dva, z Kladna čtyři, z Mělníka dva. Žádné místenky, provoz po celý den, busy méně narvané než u Ropidu. Na trase z Berouna do Prahy je dnes SID, a vestoje jezdí víc lidí, než bývaly v dobách volné konkurence. Troufám si tvrdit, že kdyby se pustila volná konkurence na trasu Brandýs-Praha, nebo Nymburk-Praha, tak si lidi co do kvality spojení výrazně polepší. Všechny systémy regulované erárem časem sklouzávají buď k přílišné finanční nákladnosti, nebo k nedostatečné nabídce, nebo k obojímu zároveň. Mementem budiž Ropid, kde ve směrech silné poptávky jezdí lidi jak dobytek, a přitom jde o enormně nákladný systém.
(O směrech, kde se komerční linky nevyplatí, snad tato větev diskuse není. Tam vždycky byly a budou jen linky v závazku veřejné služby.)

Orky: "upozornit na jednu maličkost, která platila, že na dálnici se nesmí v autobuse stát."

To neplatilo nikdy. V busech, kde jsou podle techničáku místa k stání, se smí (a vždy smělo) stát i na dálnici.

"Páteřní linky mají jezdit v taktu a celý den od brzkých ranních hodin do pozdních večerních hodin."

A co s linkami, kde je poptávka ve špičce 100x větší, než večer po 19. hodině? Co s trasami, kde je průměrná vytíženost večerních spojů 1-2 lidi? Rozdíly mezi páteřními a "páteřními" linkami jsou obrovské. Sorry, ale jednotný celodenní takt v regionálce je nesmysl. Mimo velké aglomerace je večerní poptávka leckde velmi nízká (90% lidí chodí spát se slepicemi), tak k čemu a pro koho večerní takt?

ad "busy zásadně navazující na páteřní vlak": systém vlakové páteře a navazujících busů neřeší všechnu poptávku, a nesmí se uplatňovat příliš důsledně. Existuje spousta spojnic (třeba Beroun-Zdice, Beroun-Nižbor, nebo Neratovice-Mělník), kde by byl vyloženě kontraproduktivní, a kde by důsledně uplatněn zničil fungující veřejnou dopravu.
Řešení VHD v údolí Berounky, kde se systém "busem jen na vlak" uplatňuje velmi důsledně, je dost špatné, a honí hodně lidí do aut. Ropid kupříkladu před lety zkrátil linku Řevnice-Mníšek jen na Dobřichovice-Mníšek, čímž odříznul Lety, a zrušil spojení Dobřichovice,obec-Řevnice, nebo Dobřichovice,obec-Všenory.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1220
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 23:19:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Vzhledem k tomu, že má od příštího GVD mají být zavedeny 2 nové páry rychlíků, tak by bylo možné preferovat zatížený směr a udělat odpolední špičku v X:12 a obsluhu druhým směrem řešit netaktově, eventuelaně bez návazností neboť vytížení vlaků odpoledne do Roudnice bude minimální. Já si myslím, že zrušení osobáku na 090 v nejbližší době rozhodně nehrozí.
Bručoun: S tím stáním díky za upřesnění, měl jsem však dojem, že takový problém existuje/existoval.
Je hezká myšlenka komkurence z velkých autobusových měst, ale jak toto řešit v IDS? Rezignovat u takových měst na IDS? Nebo dát IDS jen omezenou část? U příměstkých vlaků se podíl jízdních dokladů dnes pohybuje kolem 70%, očekávám, že u autobusů vzhledem k jejich ukončení na terminálech u metra by byla poptávka pod jednotném dokladu IDS daleko větší. Jednotný doklad IDS je pro cestujcí podstatně přívětivější než řešit v každém dopravním prostředku znovu odbavení.
Páteřní linky v taktu - nikde není psáno, že základní takt musí být celotýdenně a celodenně stejný. Takový takt může mít o víkendu třeba dvě hodiny, v PD 60 minut a ve špičkách třicet. Pořád to bude JŘ, který lze považovat za taktový. A smysl taktového JŘ snad vysvětlovat nemusím.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 12-2008
Odesláno Úterý, 03. března 2009 - 23:32:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

no jelikož nám tu krapet ustala diskuse ke 4. koridoru, dovolím si ji krapet přirozproudit. Tam je tolik možných i nemožných variant, že jsem si dovolil jednu P.T.publiku nadhodit.
(jízdní doby jsou optimisticky počítány na pojízdné šrotiště, tj. 362 + (až) 8 vozů na R/Ex a 242 na brněnský R a Os), zpět si to všichni umíte představit symetricky
application/pdf
pryzovka.pdf (35.2 k)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1508
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 00:12:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nikde není psáno, že základní takt musí být celotýdenně a celodenně stejný"

Souhlas s tím, co asi myslíte. Například základní celotýdenní takt 2 hod., ve všední den podle potřeby půlený a čtvrcený. Ta potřeba ale je dál od Prahy mírně jiná, než v těsné blízkosti Prahy. Podle mých pozorování by poptávku typické "venkovské" páteřní linky (třeba Benešov-Vlašim-Pelhřimov) mohly slušně kopírovat tyto intervaly (hrubý nástřel):
5-8 30 min.
8-14 60 min.
14-16 30 min.
16-18 60 min.
18-22 120 min.
víkend 120 min.
Tak, a teď jsem zvědavý, jestli to víc schytám od taktomilů, nebo od taktofobů, nebo od zastánců volné konkurence. Pro někoho je cokoli řidšího než hodina špatně, jiný poukáže na to, že dnes toho jezdí daleko méně, a že to mimo špičky bude téměř prázdné, a další na překážku v podnikání ...
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1509
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 00:31:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pryž: To jsou všechno hodinové takty? I R do Brna?

Některé komentáře ještě promyslím, ale tři se rýsují hned:
- Přímé spojení z Prahy do Bystřice, Olbramovic, Votic, Sezimáku a Soběslavi, to je plus. Ale přináší to i mínusy.

- V této konfiguraci by bylo racionální zcela zrušit Os Votice-Tábor. Tři vlaky do hodiny z Tábora na sever = nadbytečný luxus. Autobusy by místní frekvenci na Sibiři zvládly.

- Cesty Praha-J.Hradec a Praha-Třeboň by měly docela dost zastávek. Byl bych pro zastávku Veselí u Ex. Pak by se možná unesla i zastávka Heřmaničky u R. Tím by definitivně padla potřeba osobáku Votice-Tábor.
Denny_hozman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 675
Registrován: 8-2006
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 00:35:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David : Jak je to se straškovskými Os přesně nevím. Domnívám se, že by měly bý navázány výhradně na R, čímž vzroste další tlak na R po hodině. Úplně rušit Os mi taky přijde extrémní. Ale dnes se vysloveně mrhá prostředky s tím hodinovým taktem Os...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2845
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 00:41:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pryž: Rychlík od Jindřichova Hradce byste vedl přes Veselí o půl (v obou směrech). Předpokládám, že tím pádem chcete stihnout Jindřichův Hradec v celou. Ale jak dál směrem na Jihlavu? Tam by to dost nevycházelo.

Tu rychlou půlhodinu Praha - Benešov počítáte s jedinou zastávkou v Praze - Zahradním Městě, nebo ještě někde? Díky za odpověď.

Ještě mě napadl jeden drobný problém, a to, že díky "kvalitní" konfiguraci kolejiště, která se nyní nachází v Táboře, by bylo potřeba, aby vlak od Veselí, který má pokračovat na Prahu, ale má být v Táboře předjet vlakem nejrychlejší vrstvy, přijel do Tábora dříve než vlak od Pelhřimova. Ve vašem návrhu by pomalý vlak od Veselí přijížděl, jak předpokládám, v X:25. Vlak od Pelhřimova by tedy mohl přijet v cca X:27, ale už by bylo problematické stihnout přestup na rychlík směr ČB, odjíždějící o 3 minuty později z jiného nástupiště.
Ano, stačilo v Táboře přidat při přestavbě navíc dvě výhybky a dvě návěstidla, aby byla kolej č. 4 "rozdělena" nejen návěstidly, ale aby tam byla i výhybka s odbočením na sousední kolej. Bohužel se tak ale nestalo
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 808
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 00:47:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Zbývají pořád tři (Ex, R, zastávkový). Akorát ten poslední nejede po kolejích (možná jsem někde použil formulaci "zrušit", myšleno ovšem z úzce železničního hlediska).
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 12-2008
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 00:53:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Bručoun:
- obsluha Votice - Tábor: myslím, že je to kravina, to co tam mám, že busy by to skutečně zvládly lépe, nicméně, jsem bytostně přesvědčen o tom, že pokud na koridoru ty zastávky někdo postaví, bude nemyslitelné je okamžitě začít projíždět; je to taková úlitba, kterak se u R vyvarovat řešení "princezny koloběžky", tj. ani pomalu ani rychle
- hodinové Brno - myslím, že ne - myslím, že bych nadále ČB - Brno uvažoval 2-hodinu v prokladu s nějakým identicky (ne)zastavujícím vložákovým 2-h systém ČB - JHr
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 12-2008
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 00:59:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad David: křižování Brněnské linky (za předpokladu ponechání tragického stavu trati s elektrizací): ČB - JHr - Kostelec - Třebíč - dvoukolejka - Brno cca 10 (tj do ničeho :-))) (jako dnes)

ad Tábor - to máte pravdu s tou konfigurací, nicméně tam já si zatím nedovoluji předjímat, co za koncept tam bude (zda budeme chtít atakovat Obrataň a Pelhřimov, či se spokojíme s Chýnovem...)
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 12-2008
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 01:01:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David a Praha: uvažuji jen Zahraďák, neboť úsek Benešov - Pha si myslím, že stejně bude muset být řešen nějak chytře, resp. chytřeji než dnes (a sám se sebou nesouhlasím v tom, jak by to mělo být), čili jsem si to ponechal jako izolovanou hračku :-)
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 809
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 01:16:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BRUČOUN: Myslel jsem hlavně linky, kde se projeví i týdenní špička zároveň s denní (Pá odpoledne směr Brno, Liberec,...). Dimenzovat na špičkovou kapacitu denní se snad ještě dá i komerčně (v silných směrech). Jinak viz Orky.

PRYŽ: V principu pěkné, byť může být otázkou který z uzlů CB/TA trefit přesně. To samozřejmě záleží především na okolních tratích. Rozhodně je to myslím pěkný kompromis mezi pojízným hnojištěm a cílovým konceptem. Zastavení Bystřice + Olbramovice resp. Sezimák + Planá může být otázkou, ale proklad na 221 + uzel Veselí stejně celkovou JD determinuje, a přiznejme si, že půlhodinové osobáky JHC neobjedná. :-)

Takže mně se to líbí, s těmito výhradami:
a) Táborské lokálky je třeba vázat v 00, což do Prahy nevadí (Pelhřimov se stejně rozumně nestíhá a Milevsko je i tak docela rychlý), ale průšvih přichází směr Milevsko, Obrataň - CB. Vyplývá to samozřejmě z perónů.
b) Projel bych takový ty jednoznačně nulový zastávky i osobákama.
c) S ohledem na současné vjezdy ve Veselí nepůjde udělat přestup hrana-hrana směr TA-CB u rychlíků = bylo by fajn mírně prodloužit pobyty. Teda jestli nebudou paralelní spojky od severu kolem lichýcho/sudýho perónu, což asi nebudou. :-)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2846
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 01:25:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pryž: Dovolil jsem si trochu rozšířit vaši myšlenku, jak by to vypadalo na tratích č. 225 a 224. Myslím, že by to nevycházelo zrovna dobře. Vznikl by buď 40-minutový prostoj v Pelhřimově, nebo by byly vlaky na 224 vedeny do Tábora jako přípoje k "pomalejším" rychlíkům. Viz tabulka:
224.xls,application/octet-stream
225 (74.2 k)


Stejně tak si nejsem jist, jak by se mezi Prahu a Benešov vešly během hodiny dva bezzastávkové vlaky a ještě nějaká ta zrychlená vrstva, obsluhující zejména Čerčany, a pak ještě ty zastávkové vlaky. Ale podrobně jsem to nezkoumal.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1510
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 01:32:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pryž: Hádám správně, že u pomalého R jsou Čerčany? Pokud ano, kde předpokládáte křižování na 210 a 212?

zda budeme chtít atakovat Obrataň a Pelhřimov,"

Jako že by taktové spojení Praha-Pelhřimov bylo přes Tábor?
Nevím, co jde a nejde na 224, ale bus by vyšel takhle:
Benešov,nádr. 0:00
Benešov,pivovar 0:03
Vlašim,Pol.vězňů 0:20
Vlašim,u kozla 0:22
Vlašim,nádr. 0:25 - 0:30
Bolina 0:35
Čechtice 0:45
Košetice 0:55
Křelovice 1:00
Č.Řečice 1:05
Pelhřimov,Pražská 1:15
Pelhřimov,Rekrea 1:18
Pelhřimov,aut.n. 1:20
Při téhle trase by bus vůbec nevyjížděl na silnici I/3, natož na D1, takže by se to mělo stíhat bez větších problémů.
Pochybuju, že byste Pelhřimov stíhal přes Tábor stejně rychle.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2847
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 01:37:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Pochybuju, že byste Pelhřimov stíhal přes Tábor stejně rychle.

Při jízdní době Benešov - Tábor 25 minut a nutnosti stihnout křižování v Obratani v celou a následně v Pelhřimově o půl (pravda, muselo by jezdit dynamičtější vozidlo než RegioNova, možná by se "nestihlo zastavit" ve všech zastávkách mezi Obrataní a Pelhřimovem) by to znamenalo jízdní dobu Benešov - Pelhřimov 1 hodina 25 minut. Ovšem s tím negativem, že v Pelhřimově je vlakové nádraží od centra města dále než nádraží autobusové.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1222
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 09:49:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pryž: Úsek Benešov-Tábor není na tři vlaky za hodinu, oblast kolem 220 nemá na to, aby obsadila dva rychlé vlaky do hodiny, teda pokud by ty vlaky nejelo něco na způsob připravované 665. V tomto úseku je to na segmety dva: dálkový a regionální. Můžeme se přít o to, kde ten regionální bude stavět a kde ne.
Z toho ohledu to vidím na variantu, kterou jsem zde, již prezentoval:
dálková: staví asi jako dnešní rychlík (nestaví v Olbramovicích a Čerčanech).
zastávková: která do Prahy pokračuje jako rychlá regionální.
Bručoun: Takt u častých linek je vhodný, nevím proč byste to měl schytat?
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2290
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 04. března 2009 - 10:33:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Z toho ohledu to vidím na variantu, kterou jsem zde, již prezentoval:
dálková: staví asi jako dnešní rychlík (nestaví v Olbramovicích a Čerčanech).
zastávková: která do Prahy pokračuje jako rychlá regionální.


Jako mezistav v okamžiku, kdy se rychlíkem povede sject Tábor - ČB pod 1:30 a snaze o zkrácení souprav rychlíků by to snad šlo, ale jako cílový stav rozhodně ne. Ale byl bych opatrný. Ony by ty "díry" řvaly v okamžiku, kdy by přišly o takto získané přímé spojení s Prahou.

Dohledejte si mou tabulku s maticí přepravních vztahů, ze které plyne, že táborská aglomerace má ve vztahu ku Praze silnější vztahy než celá Sibiř.

Pryž:
Mě se to líbí, jen bych zvažoval zda s Brnem nezastavit v Ševajzu a osobáky ČB - Veselí zcela nezrušit, ale je pravda, že by se to muselo stihnout brzy (tedy do doby než někdo vybuduje zastávku ve Vitíně a skutečných Chotýčanech). Na druhou stranu má osobák smysl v tom, že veze část táborské aglomerace do ČB. Mimochodem, Řípec v tabulce se nově jmenuje jinak (snad Řípec - Dráchov).

Dosud nezmíněné nevýhody:
1) Značně bídný je bohužel obrat Sp v Hradci (2 minuty nebo 2 hodiny).
2) Ve Velenicích o 30 minut jinak než od Budějc (Veselí - Velenice uvažuju 60 minut).

Přihazuji další matici přepravních vztahů (víkend byl plodný:-) ):
application/pdfMatice prepravnich vztahu kolem trate 220-225.
prepravni-vztahy_l-225.pdf (128.7 k)


Zde bych
a) uvažoval o "neježdění" vlaků mezi JH a Stojčínem
b) zvážil zastavení některých rychlíku v Řípci (stihne se?). S Sp systémem doplňujícím JH - ČB na hodinovku vše ostatní mezi Veselím a JH kromě Kardašky a Řípce projel a řešil to bus linkou JH - Kardaška - Soběslav. Tuto bus linku bych spustil klidně od "zítra" ve vazbě na rychlíky z Prahy a tím dosáhl cestovního času z Prahy do Hradce nějakých 2:30-2:35 (uvažuji TA - Praha 1:40), což v porovnání s autobusy není marné.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
Integrální taktový grafikon to je vlastně jedno velké sudoku ...
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2292
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 04. března 2009 - 12:45:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S ohledem na současné vjezdy ve Veselí nepůjde udělat přestup hrana-hrana směr TA-CB u rychlíků = bylo by fajn mírně prodloužit pobyty. Teda jestli nebudou paralelní spojky od severu kolem lichýcho/sudýho perónu, což asi nebudou. :-)

Šlo by nastínit technologii ve Veselí? Jak vyjdou časy na běhání podchodem? Nějak intuitivně mám dojem, že to bude na hraně, ale plánek si teď hledat nebudu.
Integrální taktový grafikon to je vlastně jedno velké sudoku ...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5645
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 04. března 2009 - 12:54:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky, 1222:
Shoda.

Pryž:
Jak to vidím já:
výhody
- v Táboře se potkává (a váže na lokálky) rychlá vrstva
- o jeden vlak méně Veselí - ČB
- přijatelná rychlost do Soběslavi

nevýhody
- (jak už zaznělo) tři vlaky (Benešov-)Votice-Tábor je moc
- tahat do Velenic klasiku je také naprosto zbytečné

Výsledek: Není to marné, ale "moje" varianta se mi zdá stále poněkud lepší.
Ale neberte to ve zlém (člověk vždycky snaží hájit "svoje dítě"). Rozhodně je toto lepší než varianta kdysi, kdy uzel v Táboře měla pomalá vrstva.

Ještě se nad tím zamyslím, třeba mě ještě něco napadne. Teď už nemám čas...
Pochvala nic nestojí, přesto mívá dobré výsledky.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2293
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 04. března 2009 - 15:37:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak Vitín a Chotýčany beru zpět. Jaksi jsem opomněl, že trať povede až do Ševajzu v tunelu.
Integrální taktový grafikon to je vlastně jedno velké sudoku ...
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1511
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 15:47:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Zajímavé. Možná by stála za povšimnutí i vazba J.Hradec-Tábor.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2294
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 04. března 2009 - 16:04:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud je myšlen chybějící sloupec v tabulce, pak doplňuji: z Hradce do Tábora 78 osob, z Tábora do Hradce 31. Vztahy JH se Sezimákem a Planou nejsou uváděny (tj. do 10).

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
Integrální taktový grafikon to je vlastně jedno velké sudoku ...
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 16:10:49    Odkaz na tento příspěvek  

Ve Veselí bude ostrov mezi hlavními kolejemi, mj. aby byl přestup Praha - JH bez podchodu. Od výpravní budovy tedy N 3 1 N 2 4 N 8.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2295
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 04. března 2009 - 17:39:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K.A.F.:
Díky, ale i tak mi vrtá hlavou, jak to tam složit tak, aby to fungovalo od JH na Praha v rámci taktového uzlu obousměrně (Praha - JH a JH - Praha zároveň) bez běhání podchodem. Ale teď jsem líný o tom přemýšlet.

Ještě pár poznámek k Pryžovu provoznímu konceptu:
Zastavit R-225 v Ševajzu, osobáky TA - sever vozit třeba dožívající 842 (asi by stačila i sólo) a osobáky TA - ČB vozit jako kladivové ve špičce soupravou 242+vz+řidičák a jsme cca na dnešním rozsahu vlkm a se současnými vozidly. Klasika na velenické by mě nepobuřovala, stejně ty vlaky z Prahy (oboje) budou čítat odhadem nějakých 5 vozů, což by s ohledem na taktový uzel ve Veselí (vazba 226 i na JH a ČB) mohlo být aspoň ve špičce poloplné.
Integrální taktový grafikon to je vlastně jedno velké sudoku ...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1223
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 17:50:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Os v 242+vz+řidičák? Tak tomu nevěřte. Těch pár 961, co se snad někdy vyrobí, skončí spíše na rychlích, kde je úvrať (Praha-Ústí-Cheb, Brno-Budějice-Plzeň, Brno-Břeclav-Přerov-Olomouc) nebo technologicky malý čas na obrat.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 18:46:35    Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: třeba 1 Pha-ČV, 2 ČB-JH, 4 JH-ČB, 8 ČV-Pha. Vjezdy bezkolizní, odjezdy se kříží. Daní za bezpodchodové přestupy Pha-JH by ovšem byl podchod pro přestup Pha-ČB. Některé vjezdy a odjezdy ovšem padesátkou.

Při roztržení Os v Táboře by šlo: Os z/do Votic 4b, Os z/do Pacova 4a, Os z/do ČB 3 (pokud nebudou vratné soupravy, tak přepřah na jinou 242), Os z/do Písku 5 a po 1+2 Ex. Pak tam žádná spojka nechybí
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 810
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 18:53:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pryž v modifikaci Mibl na základě poznámky KAF:

Veselí: V tom případě by to šlo takto (uspořádání uzlu od budovy):
Praha-Velenice, Brno-CB, Velenice-Praha, CB-Brno. Pokud nebude na severním zhlaví možnost současných vjezdů Soběslav-3 vedle Doňov-1, pak bych volil uspořádání:
Praha-Velenice, CB-Brno, Brno-CB, Velenice-Praha (poslední dva lze teoreticky prohodit). 8.SK zůstává záložní, resp. může tam tou dobou pobývat něco co jede v jiné časy (nějaké Os-rameno?). Tady jsou zase potřeba rychlé spojky ve větším množství (aneb "technologické vychýlení hlavních kolejí k budově").

Ševětín: Jsem proti, kvůli JD Brno - JH. Raději bych s Brno - JH projel i veselou zastávku, a Os-220 táhl do CB formou Sp.

Tábor: Pokud by rameno Os-220 bylo rozlomené, stačí mu 1 půlená hrana (3.SK) a Pelhřimov tedy může jezdit do Ex (+Os) skupiny. Nejlépe s řidičáky, v nejhorším se záložním plecháčem (jako dříve v K. Varech), tedy bude-li na jižním zhlaví lichý šturc.

Obecně: 3 vlaky TA-BN jsou možná moc z dnešního pohledu, ale... pokud ten třetí de facto neexistuje (berme ho jen jako dočasnou satisfakci obcím, že se staví koridor), pak ve spojení TA-Praha se jedná o půlhodinu a ta se naplní při daných JD nepochybně. Zvlášť, pokud bude oddělen přepravní proud ze Soběslavi + Veselí a do Budějovic do samostatné linky - pak půjde do každé z nich cca poloviční počet dnešních cestujících, ovšem s velkými pravděpodobnými nárůsty (můj střízlivý odhad cca 100-200%). Takže začít se třeba může se 4-5 vozy, a bude to fajn. Jako na Plzeň - tam taky všichni říkali, že se to nemůže naplnit, a už to jezdí pětivozové (při těch šílených JD a hotové dálnici vedle).
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 811
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 19:01:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo vlastně hrana-hrana, blbnu... Takže jak psal KAF, jen prohodit vlaky na 2/4. Prostě záleží, kam je ten přestup hrana-hrana požadován, obojí nejde, a jsme u toho - Os-220 musí jet rychle, protože řeší plánsko+soběslavsko do CB. :-)
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 219
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 19:16:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak se zase do toho zapojím. Tentokrát k trase (Praha) - Benešov - Pelhřimov. Dnes prakticky neexistuje frekvence Benešov - Vlašim - Pelhřimov. Zato, díky časům, se těžce rozvíji bus linky Vlašim - Benešov - Praha. Úsek Benešov - Praha se neustále posiluje - ob 3 měsíce.
Ve zbytku trasy extrémně přibývá požadavků na přímé spojení s Prahou. Dnes dopravci řeší dvěmi větvemi: Pelhřimov - Humpolec - Praha a Pelhřimov - Zdislavice - Praha. Jízdní doby v zastávkovém systému Praha - Pelhřimov do 90 minut. Silnice 112 je skvěle opravena v kraji Vysočina, ale ve Středočeském kraji je to běs a hrůza.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1512
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 21:04:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl, ad dojížďka: dík

Pryž, ad "pryžovka":

Je to pěkné a promyšlené. Kdybych byl skalní příznivec celotýdenních hodinových taktů, tak bych řekl, že výhody jasně převažují.
Když si ale představím, že by to takhle vypadalo dopoledne jako odpoledne, víkend nevíkend, tak mi to vůči reální poptávce přijde trochu předimenzované. Kolik by byl nárůst vlkm oproti dnešku, a o kolik víc by muselo být souprav?

Nemůžu si pomoct, ale začínám si myslet, že v dálkovce je jako základ rozumnější dvouhodina. V silnějších směrech pak dvě dvouhodiny proložené na hodinu. Až na několik vyjímek to dneska takhle funguje, a mimo špičku jsou téměř všude potíže s nízkou vytížeností. Kdyby se měly dnešní dvouhodiny převádět na hodiny, tak se leckam zruší přímé vlaky, někde kde se někdy staví by se začalo projíždět, jinde by se začalo stavět po hodině, i když po tom není tak úplně poptávka, atd.
Možná zkusím i pro 220 vymyslet nějaký úsporný model, složený z dálkových dvouhodin, a příměstských hodin. I když soudě podle naladění většiny se s tím ani nemusím obtěžovat ....

Boblick: "Dnes prakticky neexistuje frekvence Benešov - Vlašim - Pelhřimov." ... ale existuje lokální frekvence Benešov-Vlašim, Vlašim-Čechtice a Košetice-Pelhřimov. Odtud je jen krůček k lince BN-PE. Hlavně by bylo zdrávo, aby se šlo dostat z Pelhřimova do Prahy i v čase, kdy se to žádnému dopravci zrovna nehodí, anžto by si dost nevydělal.
Kudy jinudy táhnout nějakou pravidelnou celotýdenní, a tím pádem dotovanou, linku z Prahy do Pelhřimova? Přímo z Prahy do Pelhřimova určitě ne, po dálnici přes Humpolec za krajské peníze už vůbec ne. Myslím, že nic chytřejšího než BN-VL-PE se celkem vymyslet nedá. Pelhřimov není Liberec, komerční dvouhodina, natož hodina, tam nevznikne nikdy, tak by ty díry (například dopoledne z Pelhřimova do Prahy) měly nějak zaplácnout krajské úřady.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1225
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 21:26:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud bychom trať 220 měli srovnat s 090, kde fakticky tři vlaky do hodiny existují, tak lze řící, že 220 poptávka 090 dosahnout nemůže.
090 vede osídlenější oblastí a v Ústí je vazba na 130, která prochází dalšími velkými sídly. A to nejsou ty vlaky na 090 plné. Kolem 220 takto hustě velká sídla budeme hledat těžko a podobně silnou návaznou trať taky.
Proto si myslím, že základem na 220 bude v podstatě dnešní počet vlaků. O víkednu a v sedle PD stačí rychlá hodina a osobáky po dvouhodině. Pokud by osobáky Tábor-Benešov jely do Prahy jako rychlík, nemysela by se řešit stavění v Čerčanech, Olbramovicích apod.
Rychlé spojení Soběslavi a Sezimova Ústí do Prahy by se dalo vyřešit střídavým zastavením - liché rychlíky v ústí, sudé v Soběslavi (obě města mají něco málo přes 7000 obyvatel a nejsou tam žádné větší návaznosti nato, aby tam dvouhodina nestačila.
Tahle rychlá vrstva by se dala doplnit v nejatraktivnější časy na půlhodinu (špičky PD, sobota ráno, neděle večer) třeba nějakými atraktivními rychlými vlaky třeba jen se zastavením v Táboře.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 221
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 21:30:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bručoun:
Nevím, kolikrát se mám opakovat. Mezikrajská doprava NIKDY, ale opravdu nikdy, nebude dotována ani sousedními kraji, ani MD, a už vůbec ne na místní frekveci.
Co z toho plyne: Tyhle spoje bubou provozovány vždy jen na komerčním základu.

A mám tady na Vás všechny osobní dotaz: kdo z Vás je dnes skutečně zainteresován na dopravě buď jako zaměstnanec nebo podnikatel?
Kdo má odvahu konzultovat přímo, tak ví jak. Jsme na K-reportu.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1226
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 21:48:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Znáte toto: "nikdy neříkej nikdy". Pokud mluvíte obecně o veřejné dopravě, tak u železnice toto funguje - každý kraj platí vlakokm na své straně hranice. A MD platí skoro všechny dálkové vlaky přesahující hranice kraje. Pokud mluvíte o autobusech, tak mi netrvďte, že neexistují dotované autobusové linky přesahující hranice kraje. Existují a nebude jich málo.
Kolikrát mám opakovat, že možná rozumíte JŘ, ale o provozu dopravy nevíte skoro nic. Alespoň tak na mě působí Vaše příspěvky.
Nemyslete si, že Vám každý zde diskutující na sebe vytroubí, co dělá. A já si myslím, že dost z nich v dopravě dělá. A taky dost z nich má víc informací a znalostí o dopravě, i když v dopravě nedělá než někteří z těch, kteří v dopravě dělají.
Jsme na K-reportu, v železničním tématu, proto tady i z Vašeho popudu tlacháme o autobusech a v některých případech jsme k železnici až zatraceně daleko a už vůbec ne k tématu budoucích GVD.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 223
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 23:05:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A vida , daří se. Já rád rýpu. Až snad někomu dojde, že veřejná doprava není o dopravci xyz a abc, ale o VEŘEJNÉ DOPRAVĚ, tak budu naprosto spokojen, protože pak by se snad zde mohlo začít diskutovat ne o snech, ale o realitě.
Ad Orky:
Nedejte se vysmát, všechny kraje dotují jen to své, nejen na železnici, ale i na busech. A je to správně. Teď jen zamezit MD plýtvat prostředky na dálkovou. Nebýt této nekalé konkurence, je dávno po většiné neoprávněně dotovaných rychlících.
Ať se to líbí nebo ne, nad 100km nemá dotace co pohledávat.
Vymýšlejte takty, třeba po 5minutách, ale zkuste to bez koruny dotací. Na busech nás to naučili před 15 lety. Teď to zkuste i vy na kolejích.